فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 35 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نیلوفر سادات شکرخدایی، زهرا یوسفی* صفحات 1-10

    هدف :

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اختلالات رفتاری و ارتباط مادر- کودک در کودکان دیابتی و عادی شهر اصفهان انجام شد.

    روش :

    این مطالعه مقطعی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش همه کودکان دیابتی شهر اصفهان در سال 2018 و کودکان عادی همتاشده با آنها بودند. نمونه پژوهش 100 کودک (50 دیابتی و 50 عادی) بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند. ابزارهای پژوهش چک لیست رفتاری کودک (آخنباخ، 1992) و مقیاس ارتباط مادر- کودک (یوسفی، 2014) بودند. داده ها با روش های خی دو و تحلیل واریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که کودکان دیابتی و عادی در اختلالات رفتاری و ارتباط مادر- کودک با هم تفاوت معنی داری داشتند؛ به عبارت دیگر، کودکان دیابتی در مقایسه با کودکان عادی دارای اختلالات رفتاری (و ابعاد آن شامل اختلالات درون سازی شده و برون سازی شده) بیشتر و ارتباط مادر- کودک ضعیف تری بودند (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت که دیابت نقش موثری در افزایش اختلالات رفتاری و کاهش ارتباط مادر- کودک دارد، لذا برنامه ریزی برای انجام مداخلات روانشناختی جهت بهبود ویژگی های کودکان دیابتی ضروری است.

    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، ارتباط مادر- کودک، کودکان دیابتی، کودکان عادی
  • فرنوش رجبی، فریبا حسنی*، فرناز کشاورزی ارشدی، سوزان امامی پور صفحات 11-21
    هدف

    هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و پذیرش و تعهد درمانی بر نشانگان وسواس فکری_عملی و احساس گناه در بیماران مبتلا به اختلال وسواس_جبری بود.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری سه گروهی شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به اختلال وسواسی_جبری در شهر دزفول در سال1397 بود. نمونه مورد مطالعه 45 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی_جبری بود. نمونه به روش نمونه گیری هدفمند از جامعه آماری انتخاب شده است. آنها به طور تصادفی در یکی از سه گروه مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد ، طرحواره درمانی و کنترل (15 نفر در هر گروه) قرار گرفتند. سه گروهی که به این ترتیب تشکیل شد مشابه هم بوده و اندازه گیری برای هر دو گروه آزمایش در یک زمان صورت گرفت. ابزار پژوهش مقیاس نشانگان وسواس فکری-عملی پادوا (1980) و پرسشنامه احساس گناه کوگلر و جونز (1992) است. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که اثربخشی درمان پذیرش و تعهد در کاهش نشانگان وسواس فکری- عملی در بیماران مبتلا به وسواسی-جبری بیشتر است (p <0.05).

    نتیجه گیری

    اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر احساس گناه بیش از طرحواره درمانی بود (p <0.05).

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نشانگان وسواس فکری-عملی، احساس گناه
  • لیلی امیرسرداری، علی خادمی*، رضا تسبیح سازان مشهدی صفحات 22-35
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی روابط علی تعهد زناشویی از طریق مدل سرمایه گذاری ارتباط و ریشه های تحولی با واسطه گری سبک های پردازش هیجانی و تمایزیافتگی خود بود.

    روش

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانشجویان مرد و زن متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین در سال تحصیلی 97-1396 به تعداد 1416 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 302 نفر برآورد شد که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997)، سرمایه گذاری ارتباط راسبلت (1980)، فرزندپروری یانگ و کلوسکو (1993)، سبک های پردازش هیجانی باکر و همکاران (2007) و تمایزیافتگی خود دریک (2011) بودند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که مدل سرمایه گذاری ارتباط و ریشه های تحولی بر پردازش هیجانی، تمایزیافتگی خود و تعهد زناشویی تاثیر مستقیم و معنادار و پردازش هیجانی و تمایزیافتگی خود بر تعهد زناشویی تاثیر مستقیم و معنادار داشت (01/0 <p). همچنین، مدل سرمایه گذاری ارتباط با واسطه پردازش هیجانی و تمایزیافتگی خود بر تعهد زناشویی و ریشه های تحولی با واسطه تمایزیافتگی خود بر تعهد زناشویی تاثیر غیرمستقیم و معنادار داشت (01/0 <p)، اما ریشه های تحولی با واسطه پردازش هیجانی بر تعهد زناشویی تاثیر غیرمستقیم و معنادار نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر برای بهبود تعهد زناشویی دانشجویان متاهل می توان برنامه هایی برای ارتقای مدل سرمایه گذاری ارتباط، ریشه های تحولی، سبک های پردازش هیجانی و تمایزیافتگی خود در آنها طراحی و از طریق کارگاه های آموزشی اجرا کرد.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، مدل سرمایه گذاری ارتباط، ریشه های تحولی، سبک های پردازش هیجانی، تمایزیافتگی خود
  • احمد قاضی، مجید ضرغام حاجبی* صفحات 36-46
    هدف

    اعتیاد به دلیل ماهیت پیشرونده اش نه تنها زندگی فرد معتاد را تحت الشعاع قرار می دهد بلکه مشکلات زیادی را برای خانواده و جامعه ایجاد کرده و بار زیادی به آن ها تحمیل می کند. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی با تحلیل رفتار متقابل بر عوامل شخصیتی معتادان بهبود یافته انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی مردان معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر قم در سال 2019 تشکیل داد که از بین آن ها با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 60 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی 20 نفری جایگزین شدند. گردآوری داده ها با کمک پرسشنامه صفات پنجگانه شخصیت- فرم کوتاه (کوستا و مک گری، 1992) انجام شد. آزمودنی های دو گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه درمان به صورت هفته ای یک جلسه قرار گرفتند اما برای گروه کنترل مداخله درمانی اعمال نشد. تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیری ا و آزمون تعقیبی بن فرونی در نرم افزار SPSS/24 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین سه گروه در نمرات پس آزمون عوامل شخصیتی شامل نورزگرایی، برون گرایی، گشودگی به تجربه، مقبولیت و با وجدانی از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نیز نشان داد بین اثربخشی این دو روش درمانی تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P).

    نتیجه گیری: 

    می توان نتیجه گرفت که واقعیت درمانی و تحلیل رفتار متقابل هر دو به یک اندازه باعث بهبود عوامل شخصیتی در معتادان بهبودیافته شده اند و می توان این برنامه ها را به عنوان درمان تکمیلی به مراکز ترک اعتیاد توصیه کرد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، تحلیل رفتار متقابل، عوامل شخصیتی، اعتیاد
  • زهرا محتشمی*، حجت الله مرادی، حسین بیگدلی، فرشته افکاری صفحات 47-60
    هدف

    اهمال‏کاری تحصیلی بیانگر تاخیر در فعالیت‏های تحصیلی است که می‏تواند عمدی، اتفاقی و یا عادتی بوده و با عوامل متعددی مرتبط باشد. پژوهش حاضر با هدف پیش‏بینی اهمال کاری تحصیلی بر اساس طرحواره های ناسازگار و ویژگی‏های شخصیتی با میانجی‏گری تنظیم هیجانی و خودتعیین گری در دانش آموزان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیف از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر تهران در سال 99-1398 تشکیل داد. 350 نفر از دانش آموزان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پرسشنامه های اهمالکاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984)، طرحواره های ناسازگار یانگ (1998)، ویژگی های شخصیتی مک کری و کاستا (1985)، تنظیم هیجانی گراس و جان (2003) و خودتعیین گری گاردیا، دسی و ریان (2000) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها: 

    براساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی روابط علی بین متغیرهای مذکور، از برازش قابل قبولی برخوردار بود. به‏ طور کلی، در مدل پیشنهادی پژوهش، نتایج نشان دادند که طرحواره های ناسازگار و ویژگی‏های شخصیتی هم به‏صورت مستقیم و هم به‏صورت غیرمستقیم از طریق تنظیم هیجانی و خودتعیین گری در دختران دانش آموز با اهمال کاری تحصیلی رابطه دارند. همچنین، نتایج نشان داد که رابطه بین تنظیم هیجانی و خودتعیین گری با اهمال کاری تحصیلی در دختران دانش آموز منفی و معنادار است.

    نتیجه گیری

    توصیه می‏شود روانشناسان تربیتی و مشاوران تحصیلی برای کاهش اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان برنامه آموزشی مناسبی را تدوین کرده و راهکارهای بهبود طرحواره های ناسازگار، ویژگی‏های شخصیتی، تنظیم هیجان و خودتعیین‏گری را به آنان آموزش دهند.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، طرحواره ناسازگار، شخصیت، تنظیم هیجانی، خودتعیین گری
  • امیررضا رسام، عذرا غفاری*، عباس ابوالقاسمی، منصور بیرامی صفحات 61-74
    اضطراب امتحان یکی از مشکلات شایع در بین دانش آموزان می باشد که علاوه بر ایجاد مشکلات تحصیلی موجب ایجاد مشکلات رفتاری در بین آنها نیز می باشد . اضطراب امتحان با عوامل متعددی در ارتباط می باشد و روش های در مانی متنوعی در این خصوص وجود دارد مطابق بررسی های انجام شده یکی از عوامل مرتبط با اضطراب امتحان، دلزدگی تحصیلی دانش آموزان می باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش برنامه های مختلف(خوشبینی، تنظیم هیجان و ذهن آگاهی) در کاهش دلزدگی تحصیلی دانش آموزان مبتلا به اضطراب امتحان می باشد. در همین ارتباط از میان دانش آموزان مبتلا به اضطراب امتحان به صورت تصادفی چهار گروه انتخاب گردید و سه گروه تحت آموزش برنامه های(خوشبینی، تنظیم هیجان و ذهن آگاهی)به مدت هشت جلسه و یک گروه نیز به عنوان گروه گواه در نظر قرار گرفت نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه ها در مورد دلزدگی تحصیلی دانش آموزان مورد مقایسه قرار گرفت و از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیره با استفاده از نرم افزار(ssps)مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . در پژوهش حاضرنتایج نشانگر اثربخشی هرسه روش آموزش در کاهش دلزدگی تحصیلی است ولی ازبین این روش ها روش آموزش ذهن آگاهی بابیشترین تفاوت در میانگین بیشترین تاثیر و بعد از آن روش خوشبینی و در آخر تنظیم هیجان می باشد
    کلیدواژگان: برنامه های خوشبینی، تنظیم هیجان، ذهن آگاهی، دلزدگی تحصیلی، اضطراب امتحان
  • دینا عبداللهی، فرشاد محسن زاده*، ابوطالب سعادتی صفحات 74-88
    هدف و زمینه

    به کارگیری مداخلات موثر برای بهبود کلی کیفیت رابطه زوجین و مولفه های آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی آموزش گروهی مبتنی بر زوج درمانی شناختی -  سیستمی گاتمن و آموزش الگوی مک مستر، بر الگوهای ارتباطی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از  نظر هدف  کاربردی و طرح پژوهش، از نوع آزمایشی با گروه کنترل و گمارش تصادفی بود.: 30 زوج به عنوان نمونه آماری با روش  نمونه گیری در دسترس از بین زوج های متعارض مراجع کننده به مراکز مشاوره و روانشناسی خصوصی شهر تهران، منطقه 2 و 3، انتخاب شدند. زوجین به صورت کاملا تصادفی در سه  گروه آزمایش زوج درمانی با رویکرد گاتمن، گروه آزمایش زوج درمانی مبتنی بر رویکرد مک مستر و گروه کنترل جایگزین شدند. ابتدا از هر سه گروه با پرسشنامه های الگوی ارتباطی کریستنسن و سالاوی (1991)   ، پیش آزمون به عمل آمد. سپس هر کدام از گروه های آزمایش ده جلسه تحت آموزش زوج درمانی مبتنی بر نظریه گاتمن، آموزش زوج درمانی مبتنی بر نظریه مک مستر قرار گرفتند. پس از پایان جلسات آموزشی، از هر سه گروه  پس آزمون گرفته شد. به منظور بررسی میزان ماندگاری آموزش ارایه شده، یک ماه پس از آموزش، از هر دو گروه آزمایش، مجددا  آزمون به عمل آمد. و با استفاده از  آزمون تحلیل واریانس  با اندازه گیری مکرر داده های جمع آوری  شده مرد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از این بود که آموزش زوج درمانی سیستمی- شناختی گاتمن و آموزش الگوی مک مستر، موجب بهبود الگوهای ارتباطی در زوج های متعارض شدند. بین اثربخشی آموزش زوج درمانی سیستمی- شناختی گاتمن و آموزش زوج درمانی مبتنی بر الگوی مک مستر بر الگوهای ارتباطی ، زوج های متعارض تفاوت وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    از نتایج پژوهش  حاضر می  توان نتیجه گرفت که زوج درمانی  شناختی-سیستمی گاتمن وآموزش الگوی  مک مستر به عنوان  دو رویکرد اثر بخش بر بهبود الگوهای  ارتباطی  زوجین می تواند مورد استفاده خانواده درمانگران، مشاوران و روانشناسان گردد.

    کلیدواژگان: رویکرد سیستمی-شناختی گاتمن، الگوی مک مستر، الگوهای ارتباطی
|
  • Niloofar Sadat Shokere Khodayi, Zahra Yoosefi * Pages 1-10
    Purpose

    Present study aimed to comparison the behavioral disorders and mother-child relationship in diabetic and normal children of Isfahan city.

    Methodology

    This study was cross-sectional from type of causal-comparative. The research population was all diabetic children of Isfahan city in 2018 year and matched normal children with them. The research sample was 100 children (50 diabetic and 50 normal) who were selected by available sampling method. The research instruments were the child behavior checklist (Achenbach, 1992) and mother-child relationship scale (Yousefi, 2014). Data were analyzed by methods of chi-square and multivariate analysis of variance in SPSS software version 21.

    Findings

    The findings showed that diabetic and normal children had significant differences in behavioral disorders and mother-child relationship. In the other words, diabetic children in compared to normal children had more behavioral disorders (and its dimensions including internalizing and externalizing disorders) and weaker mother-child relationship (p < 0/05).

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that diabetes has an effective role in increasing behavioral disorders and decreasing mother-child relationship, so planning for psychological interventions to improve the characteristics of diabetic children is essential.

    Keywords: behavioral disorders, mother-child relationship, Diabetic Children, normal children
  • Farnoush Rajabi, Fariba Hassani *, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Suzan Emamipour Pages 11-21
    Purpose

    The purpose of this study was to compare the efficacy of schema therapy and acceptance and commitment therapy on obsessive-compulsive disorder and guilt in patients with obsessive-compulsive disorder.

    Methodology

    This is a quasi-experimental study with pre-test, post-test, three groups. The statistical population included all patients with obsessive-compulsive disorder in Dezful in 1397. The study sample included 45 patients with the disorder. It was obsessive-compulsive. The sample was selected by purposeful sampling from the statistical population. They were randomly assigned to one of three groups based on treatment, acceptance and commitment, schema therapy and control (15 individuals in each group). The three groups thus formed were similar and measurements were made for both experimental groups at one time. The research tool is Padua Forced Syndrome Scale (1980) and the Kogler & Jones Guilt Questionnaire (1992). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Findings

    The results of data analysis showed that the effectiveness of acceptance and commitment therapy was more effective in reducing obsessive-compulsive disorder in patients with obsessive-compulsive disorder (P <0.05).

    Conclusion

    Also, the effectiveness of acceptance and commitment therapy based on guilt was more than schema therapy (p <0.05).

    Keywords: Schema Therapy, acceptance, commitment therapy, Obsessive-Compulsive Syndrome, guilt feeling
  • Leyli Amirsardari, Ali Khademi *, Reza Tasbih Sazan Mashhadi Pages 22-35
    Purpose

    The aim of this research was investigation the causal relationships of marital commitment through relationship investment model and roots development with mediated of emotional processing styles and self-differentiation.

    Methodology

    This study was a descriptive from type of correlation. The research population was married male and female students of Islamic Azad University of Qazvin branch in the 2017-18 academic years with number 1416 people. The sample size was estimated based on Cochran's formula 302 people who were selected by cluster randomly sampling method. The research tools were the questionnaires of Adams and Jones marital commitment (1997), Result relationship investment model (1980), Young and Klosko parenting (1993), Baker and et all emotional processing styles (2007) and Drake self-differentiation (2011). Data were analyzed by structural equation modeling method in Amos software.

    Findings

    The findings showed that relationship investment model and roots development on emotional processing styles, self-differentiation and marital commitment had a direct and significant effect and emotional processing styles and self-differentiation on marital commitment had a direct and significant effect (p < 0.01). Also, the relationship investment model with mediated of emotional processing styles and self-differentiation on marital commitment and roots development with mediated of self-differentiation on marital commitment had an indirect and significant effect (p < 0.01), but roots development with mediated of emotional processing styles had not an indirect and significant effect (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of present study, to improve the marital commitment of married students can be designed programs to promote their relationship investment model, roots development, emotional processing styles and self-differentiation and implemented through workshops.

    Keywords: marital commitment, Relationship Investment Model, Roots Development, Emotional Processing Styles, self-differentiation
  • Ahmad Ghazi, Majid Zargham Hajebi * Pages 36-46
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of reality therapy with the analysis of interactional behavior on personality factors of addicts. The statistical population was men with addiction in Qom city, from which 90 people were selected as a sample. Samples were matched based on age, gender, education and marital status. The experimental group received Glasser group reality therapy training and interaction behavior analysis in 10 sessions of 60 minutes. The instrument used in this study was the NEO questionnaire (McCurry and Costa, 1985).

    Methodology

    The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group and multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Findings

    The analyzes showed that interaction behavior analysis training was significantly more effective compared to Glasser reality therapy and improved the personality factors of recovering addicts.

    Conclusion

    Improved addicts were able to improve their personality factors by accepting the reality and accepting responsibility for wrong behaviors and choosing a healthier lifestyle and learning six models of relationships, psychological games and changing life plans.

    Keywords: Improved Addicts, Glasser Reality Therapy, Interaction Behavior Analysis, Personality factors
  • Zahra Mohtashami *, HojatAllah Moradi, Hosein Bigdeli, Fereshteh Afkari Pages 47-60
    Objective

    Academic procrastination indicates a delay in academic activities that can be intentional, accidental or habitual and is related to several factors. The aim of this study was to predict academic procrastination based on maladaptive schemas and personality traits mediated by emotional regulation and self-determination in students.

    Methodology

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all female high school students in Tehran in 2009-2010. 350 students were selected by purposive sampling method and Solomon and Rothblom 1984 academic procrastination questionnaire, maladaptive schemas (Young, 1998), personality traits (McCurry and Costa, 1985), emotional regulation (Gross and John, 2003) and self-determination (Guardia, Desi and Ryan, 2000). Data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    Based on the results of this study, the proposed model of causal relationships between the mentioned variables had an acceptable fit. In general, in the proposed research model, the results showed that maladaptive schemas and personality traits both directly and indirectly through emotional regulation and self-determination in female students with procrastination. They have an educational relationship. Also, the results showed that the relationship between emotional regulation and self-determination with academic procrastination in female students is negative and significant.

    Conclusion

    It is recommended that educational psychologists and academic counselors develop a suitable educational program to reduce academic procrastination in students and teach them strategies to improve maladaptive schemas, personality traits, emotion regulation and self-determination.

    Keywords: Academic Procrastination, maladaptive schema, personality, Emotional regulation, self-determination
  • Amirreza Rasam, Ozra Ghaffari *, Abbas Abolghasemi, Mansour Beyrami Pages 61-74
    Test anxiety is one of the most common problems among students that causes behavioral problems in addition to academic problems. Exam anxiety is associated with a variety of factors, and there are various ways to do it. One of the factors associated with exam anxiety is students' academic apprehension. The purpose of the present study was to compare the effectiveness of different educational programs (optimism, emotion regulation and mindfulness) in reducing academic anxiety in students with test anxiety. In this regard, four groups of students with test anxiety were randomly selected and three groups were trained as program (optimism, emotion regulation and mindfulness) for eight sessions and one group as control group. The results of pre-test and post-test of groups on students' academic achievement were compared and analyzed using multivariate analysis of covariance (ssps). In the present study, the results showed the effectiveness of all three methods of training in reducing academic burnout, but mindfulness training was the most effective method with the highest difference, followed by optimism and emotion regulation.
    Keywords: optimism programs, emotion regulation, mindfulness, academic appetite, Exam anxiety
  • Dina Abdollahi, Farshad Mohsenzade *, Aboutaleb Seadatee Shamir Pages 74-88
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of group training based on Guttman cognitive-systemic couple therapy and McMaster model training on communication patterns. The research design was experimental with control group and random assignment.

    Methodologhy:

     Statistical sample was selected by available sampling method from conflicting couples referring to private counseling and psychology centers in Tehran, Region 2 and 3. Couples were randomly assigned to three groups of couples therapy experiments with Guttman approach, experimental couples therapy group based on McMaster approach and control group. First, a pre-test was performed on all three groups with communication model questionnaires. Then, each of the experimental groups underwent ten sessions of couples therapy training based on Guttman theory, couple therapy therapy based on McMaster theory. At the end of the training sessions, post-test was taken from all three groups. In order to evaluate the duration of the training, one month after the training, both experimental groups were retested.

    Findings

    The results showed that Guttman systemic-cognitive couple therapy training and McMaster model training improved communication patterns in conflicting couples.

    Conclusion

    In general, there was no difference between the effectiveness of Guttmann's systemic-cognitive couple therapy training and Maxmaster model couple therapy training on communication patterns of conflicting couples.

    Keywords: Guttman System-Cognitive Approach, McMaster Model, communication patterns