فهرست مطالب

مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند - پیاپی 33 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند
پیاپی 33 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سینا رئیسی وانایی، ایمان رئیسی وانایی*، محمدتقی تقوی فرد صفحات 5-38

    ارزیابی عملکرد آموزشی از طریق شناسایی و تحلیل داده های حاصل از فعالیت های یادگیرندگان، می تواند به بهبود موثر عملکرد آموزشی منجر گردد. در پژوهش حاضر، داده های مربوط به دانش پذیران بین المللی، بر اساس روش تحقیق علم طراحی و با استفاده از روش های داده کاوی مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا تحقیقات انجام گرفته داخلی و بین المللی در دهه گذشته بررسی و مرور شده است و داده های تحصیلی و غیر تحصیلی یادگیرندگان در سه دسته خانوادگی، حمایتی و رفتار تحصیلی با استفاده از داده کاوی، خوشه بندی شده است. پس از اعتبارسنجی خروجی الگوریتم ها توسط شاخص های مرتبط و تعیین تعداد خوشه بهینه در هر بخش، خوشه ها نام گذاری و تحلیل شدند. تحلیل خوشه های شناسایی شده، نشان دهنده تجربه موفقیت یا شکست تحصیلی دانش پذیران و ریشه های عملکرد موثر در هر بخش است و روش نام گذاری ارایه شده، روشی نوین و قابل استفاده در اغلب مراکز آموزشی جهت تفکیک و تبیین عملکرد آموزشی است. 

    کلیدواژگان: آموزش، عملکرد تحصیلی، دادهکاوی، خوشه بندی، طبقه بندی
  • سید سعید میرواحدی*، محمدتقی طغرایی، مریم آستانه صفحات 39-60

    در سال های اخیر از یک سو کسب وکارهای مبتنی بر وب رو به رشد بوده و از سوی دیگر رقابت ایجادشده میان این کسب وکارها، صاحبانشان را بر این داشته است که پیرامون وفادار کردن مخاطبان و کاربرانشان و ایجاد تعلق خاطر بیشتر در آنان، جهت افزایش و پایدارسازی فعالیت خود، در صدد استفاده از راه حل های مناسب و موثر باشند. بازی پردازی راه حلی است که در این میان مقبولیت زیادی پیدا کرده است. در این راستا با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد، پژوهشی جهت طراحی مدلی در این حوزه انجام شده است. حاصل این پژوهش طراحی مدل بازی پردازی است. این مدل راهبردهایی را در جهت رفع مسایلی از جمله کم توجهی و عدم وفاداری مخاطبان را توصیه می نماید. درصورتی که کسب وکارها هنگام تولید و اجرای بازی پردازی، این راهبردها را با توجه به ملاحظاتی که در مدل تحت عنوان شرایط زمینه ای و مداخله گر ذکر گردیده ، به کار بندند، می توانند شاهد پیامدهایی از جمله کسب توجه و افزایش وفاداری مخاطبینشان باشند.

    کلیدواژگان: بازی پردازی، کسب و کارهای کارآفرینانه، کسب و کارهای مبتنی بر وب
  • منوچهر زمانی فریزهندی، پیام حنفی زاده *، زهره دهدشتی شاهرخ، محمدتقی تقوی فرد صفحات 61-100

    در سال های اخیر، کانال های ترکیبی توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. طراحی خدمات کانال های ترکیبی و شناسایی توانش های کاربران در استفاده از این خدمات، موضوع مهمی برای شاغلین در صنعت بانکی و محققین است. دغدغه اصلی که این مقاله به آن پرداخته، نحوه طراحی خدمات کانال های ترکیبی است به گونه ای که توانش پذیری کاربران در استفاده از آن ها افزایش یابد. این پژوهش، با تکیه بر نظریه توانش و با برخورداری از مفروضات معرفت شناسانه در طراحی روش تحقیق، به استفاده از داده های کیفی پرداخته است. برای جمع آوری داده های کیفی از روش مصاحبه عمیق با خبرگان صنعت بانکداری استفاده شده است. نتایج حاکی از آن بود که برای ارتقای توانش کاربران در استفاده از کانال های ترکیبی می توان 15 موضوع را مدنظر قرار داد. موضوعاتی که هم توانش های ادراکی احتمالی توسط کاربر را مدنظر قرار می دهد و هم باعث سوق دادن وی به سطوح بالاتر استفاده می شود. یافته های این تحقیق می تواند به کارشناسان و مدیران ارشد صنعت بانکداری در طراحی خدمات کانال های ترکیبی کمک نماید.

    کلیدواژگان: کانالهای ترکیبی، سطوح استفاده، نظریه توانش، توانش کانالهای ترکیبی
  • فاطمه محمدی، حمیدرضا یزدانی*، مرضیه ادیب زاده صفحات 101-142

    خرید جزء ذاتی زندگی روزمره افراد است. با توجه به رشد سریع فناوری اینترنت، رفتار خرید مشتریان تغییر یافته است؛ و اینترنت فضایی عمومی را به وجود آورده است که افراد در آن محیط با دیگران ارتباط برقرار می کنند، عملیات بانکی خود را انجام می دهند و خرید می کنند که عوامل متعددی بر نیت خرید افراد تاثیر دارد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر نیت خرید آنلاین و بررسی و ترکیب کمی نتایج پژوهش های انجام شده در این حوزه با رویکرد فرا تحلیل است. جامعه آماری پژوهش، مطالعات انجام شده در زمینه خرید آنلاین است که در مجله های خارجی بین سال های 2000 تا 2018 چاپ شده است. پس از بررسی و پالایش 635 مقاله مرتبط با خرید آنلاین، در نهایت 89 مقاله برای هدف این مطالعه انتخاب شد و در مجموع 24 عامل اثرگذار بر خرید آنلاین که فراوانی آن ها بیش از 5 بود، شناسایی شد. نتایج مربوط به اندازه اثر ترکیبی متغیرها نشان داد که متغیر رضایت با اندازه اثر 614/0 بیشترین تاثیر را دارد و پس ازآن ارزش ادراک شده و تجربه خرید بیشترین تاثیر را بر نیت خرید آنلاین دارند. همچنین نتایج نشان داد که اندازه اثر سایر متغیرها با شدت تاثیر کم، متوسط و زیاد معنادار و قابل قبول بوده اند.

    کلیدواژگان: خرید آنلاین، نیت خرید آنلاین، ترکیب نتایج، فرا تحلیل
  • سارا آقابابائی*، محسن نظری، نسترن حاجی حیدری صفحات 143-172

    در دنیای رقابتی امروز، قیمت گذاری به عنوان یکی از چهارعنصر آمیخته بازاریابی، از عوامل موثر در موفقیت یا شکست شرکت ها محسوب می گردد. بر اساس مبانی نظری، در قیمت گذاری مبتنی بر ارزش، شرکت ها ارزش متمایز محصولات خود را برای مشتریان محاسبه می کنند. هدف از انجام این پژوهش که بر اساس مبانی علم طراحی استوار است، طراحی و پیاده سازی سیستمی جهت کمک به قیمت گذاری رقابتی بر اساس ارزش مشتری از طریق دسته بندی و تحلیل احساسات مشتریان باهدف حداکثر سازی سود است. صنعت منتخب این پژوهش هتل داری است که سلایق و ارزش های مشتری در آن از عوامل موفقیت محسوب می گردد. در این پژوهش ابتدا سعی شده به روش مدل سازی موضوعی با الگوریتم LDA، از داده های استخراج شده از نظرات مشتریان هتل های 5 ستاره تهران به عنوان هتل های رقیب، موارد مهم و باارزش در ذهن مشتریان این هتل ها شناسایی و دسته بندی گردد. پس ازآن، در هر دسته، نظرات هر مشتری برچسب گذاری شده و با الگوریتم های مختلف متن کاوی، فرایند تحلیل احساسات بر روی این نظرات انجام شود. سپس دقت الگوریتم ها محاسبه شده که الگوریتم یادگیری عمیق با دقت 0.9 بیشترین دقت محاسبات را داشت. درنهایت تحلیل احساسات با داده های موجود توسط سیستم طراحی شده در مرحله قبل انجام شده و نتایجی قابل قبولی دریافت گردید. کاربرد سیستم پیشنهادی، تشخیص ارزش هتل ها در ذهن مشتریان هدف نسبت به رقبا و کمک به قیمت گذاری بر مبنای ارزش است.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری بر اساس ارزش مشتری، تحلیل احساسات، متن کاوی، علم طراحی، صنعت هتل داری
  • سروش معتمدی فرد، امیربیات ترک*، جلال حقیقت منفرد صفحات 173-216

    در تغییرات سریع امروزی و محیط بسیار نامطمین که نیازهای مشتریان، فناوری، نیازمندی های کارکنان وضعیت جوامع، نظام های پولی، موقعیت جغرافیایی و به طورکلی همه چیز در حال تغییر است، شرکت ها نمی توانند همواره به تولید و عرضه محصولات موجود خود تکیه کنند. استراتژی توسعه محصول جدید یک فعالیت مهم است که به شرکت ها کمک می کند تا زنده بمانند و بهبودهای مستمر ایجاد کنند. لیکن اکثر سازمان ها این عوامل را ایستا در نظر گرفته و به پویایی این عوامل توجه ننموده اند. ازآنجایی که نحوه ارتباط بین عوامل موثر بر موفقیت توسعه محصول جدید دارای پویایی ها و بازخوردهای فراوانی است، ابزار پویایی شناسی سیستم ها، ابزار مناسبی است که از آن می توان برای تجزیه وتحلیل در این حوزه بهره گرفت. در این تحقیق در جهت شناسایی و تحلیل پویایی های عوامل موثر بر موفقیت توسعه محصول جدید، بر اساس پیشینه نظری و نظرات خبرگان صنعت، متغیرهای کلیدی در حوزه توسعه محصول جدید شناسایی و روابط علت و معلولی میان این متغیرها ترسیم شده است. بر این اساس سیستم موردنظر، در بانک تجارت در بازه زمانی سال های 1392 الی 1404 شبیه سازی شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی و بررسی نشان می دهد که توجه به سیاست های در نظر گرفته شده، توسعه محصولات جدید مالی نظارتی در سازمان یادشده را بهینه می سازند.

    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم، توسعه محصول جدید، فناوری مالی نظارتی، نوآوری، تحقیق و توسعه
  • مریم توکلی زانیانی، محمدرضا غلامیان* صفحات 217-246

    کشف فرآیندها شاخه ای از فرآیندکاوی است که با استفاده از رویدادهای ثبت شده در یک سیستم، مدل فرآیندی را به دست می آورد که به خوبی توصیف کننده رفتار سیستم باشد. با توجه به این که یکی از بااهمیت ترین و پرطرفدارترین دسته روش های کشف فرآیند، کشف فرآیند ابتکاری است و نظر به این که کیفیت خروجی ارایه شده توسط این دسته روش ها شدیدا به نحوه استخراج گراف وابستگی میان فعالیت ها ارتباط دارد، در این مقاله برای اولین بار به ارایه رویکردی برای تبدیل مسئله کشف گراف وابستگی به یک مسئله برنامه ریزی باینری و همچنین معرفی تابع هدفی پرداختیم که به صورت هم زمان شاخص های سازگاری بازپخش و دقت مدل را در نظر می گیرد. میزان بها دادن به هرکدام از این شاخص ها از طریق آستانه ای که کاربر نهایی مشخص می کند تعیین می شود. شاخص های ذکرشده از جمله بااهمیت ترین معیارهای سنجش کیفیت خروجی روش های کشف فرآیند می باشند و در واقع استفاده از این رویکرد مستقیما بر ارتقاء شاخص های کیفیت مدل اثر دارد. رویکرد پیشنهادی همچنین دارای این قابلیت است که با معرفی محدودیت های مناسب، دانش حوزه را در فرآیند استخراج مدل دخیل نماید و همچنین مدل خروجی را به سمت ارتقاء احتمال سالم بودن آن هدایت نماید. این امر در مطالعه موردی یک شرکت واقعی که در این مقاله ارایه شده قابل مشاهده است. در مطالعه سازمان مورد اشاره، رویکرد پیشنهادی با استفاده از محدودیت های تعریف شده بر اساس دانش حوزه و قواعد ساختاری گراف وابستگی بر روی رویدادهای ثبتی حوزه بازاریابی شرکت اعمال گردیده و نتایج آن منعکس شده است.

    کلیدواژگان: فرآیندکاوی، کشف فرآیندها، گراف وابستگی، برنامه ریزی باینری
  • هادی نیلفروشان، سید علی ایازی* صفحات 247-286

    تغییر و تحول ناشی از بلاکچین نیازمند آمادگی است و این آمادگی می تواند شرایط پذیرش و پیاده سازی بلاکچین را تسهیل نماید. فناوری بلاکچین در حوزه های متنوعی کاربرد دارد و بدون بررسی آمادگی بخش های مختلف یک صنعت برای استقبال از بلاکچین، نمی توان انتظار داشت که صنعت، پاسخ خوب یا مناسبی از اجرای طرح های بلاکچین بگیرد. آمادگی پذیرش شامل مجموعه ای از معیارهای سازمانی و مدیریتی است. از همین رو مسئله اصلی پژوهش حاضر چنین مطرح شد که چه چارچوبی برای آمادگی حوزه های مختلف برای پذیرش بلاکچین می توان طراحی نمود تا بر اساس آن فعالیت شرکت ها در نفت و گاز مورد ارزیابی قرار گیرد؟ در این پژوهش بررسی مفهوم بلاکچین و استخراج چارچوبی برای سنجش آمادگی برای پذیرش بلاکچین پرداخته شده است. سپس حوزه فعالیت شرکت ها در بخش نفت و گاز شناسایی شدند و این حوزه ها بر اساس شاخص های آمادگی پذیرش بلاکچین مورد ارزیابی قرار گرفتند. روش پژوهش کاربردی و توصیفی بوده و از نظرات 15 نفر از خبرگان برای مقایسات زوجی و ارزیابی آمادگی حوزه های فعالیت شرکت ها در بخش نفت و گاز استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، حوزه تجارت انرژی در سطح فروش به سایر شرکت های همکار دارای بیشترین آمادگی برای پذیرش بلاکچین است. پس از آن تجارت انرژی در سطح فروش به مشتری در جایگاه دوم قرار دارد. در جایگاه سوم نیز توسعه و طراحی برنامه های کاربردی در حوزه انرژی مبتنی بر خدمات بلاکچین جای دارد.

    کلیدواژگان: بلاکچین، آمادگی پذیرش بلاکچین، بخش انرژی، قلمرو فعالیت شرکتها در بخش انرژی، ارزیابی آمادگی پذیرش
  • مونا جامی پور*، سید محمدباقر جعفری، مهناز حسین زاده، اقدس سلیمانی صفحات 287-322

    هم راستایی استراتژیک بازاریابی و فناوری اطلاعات از اولویت های سال های اخیر مدیران است که باید جهت دستیابی به عملکرد بهینه در حوزه بازاریابی دیجیتال موردتوجه واقع شود. به کارگیری فناوری اطلاعات به شیوه ای شایسته و در توازن با استراتژی های بازاریابی به منظور مرتفع سازی نیازهای بازاریابی تاکید اصلی هم راستایی استراتژیک بازاریابی و فناوری اطلاعات است. علیرغم رشد سرمایه گذاری ها در حوزه فناوری های بازاریابی و ضرورت هم راستایی استراتژیک در این حوزه، تاکنون در ادبیات هم راستایی به شناسایی عوامل موثر بر هم راستایی استراتژیک بازاریابی با فناوری اطلاعات پرداخته نشده است و مورد غفلت واقع شده است. لذا، هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر هم راستایی استراتژیک بازاریابی با فناوری اطلاعات در سازمان ها جهت بهبود بازدهی سرمایه گذاری های فناوری اطلاعات در حوزه بازاریابی بوده است. پژوهش در دو مرحله با رویکرد آمیخته صورت پذیرفته است. در مرحله اول به منظور شناسایی و استخراج عوامل از دیدگاه صاحب نظران و خبرگان از رویکرد کیفی و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته بهره گرفته شده است. در مرحله دوم به منظور وزن دهی و اولویت بندی عوامل از رویکرد کمی و تکنیک BWM بهره گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه خبرگان دانشگاهی در حوزه مرتبط با تحقیق و مدیران ارشد باتجربه در حوزه بازاریابی و فناوری اطلاعات در سازمان های دارای واحد بازاریابی دیجیتال می باشند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. یافته های پژوهش دربرگیرنده 7 عامل حمایت و پشتیبانی مدیر ارشد بازاریابی، قابلیت های فناوری اطلاعات، مشارکت/ ارتباطات، حکمرانی، شایستگی های بازاریابی، مهارت ها/نیروی انسانی و عوامل رقابتی است که از میان آن ها، مشارکت/ ارتباطات بیشترین وزن و اهمیت را به خود اختصاص داده است و عوامل رقابتی/ محیطی با کمترین وزن، کم اهمیت ترین عامل بوده اند.

    کلیدواژگان: هم راستایی استراتژیک، هم راستایی استراتژیک بازاریابی و فناوری اطلاعات، تکنیک بهترین- بدترین
|
  • Sina Raeisi Vanaei, Iman Raeisi Vanaei*, Mohammad Taghi Taghavifard Pages 5-38

    Educational performance measurement through the identification and analysis of data extracted from learners’ activities can effectively result in the improvement of educational performance. In this Article, data of international learners was analyzed based on design science methodology and using data mining methods. In this regard, domestic and international research has been reviewed over the past decade and the academic and non-academic data of students were clustered into three categories: family, supportive, and academic behavior. After the validation of algorithms outputs and determining the number of optimal clusters in each category, clusters were labeled and analyzed. Analysis of labels presents the experience of success or failure of students and roots of effective performance in each cluster, and the labeling method proposed is a new and applicable method in most of the learning centers for segmenting and formulating the educational performance.

    Keywords: Learning, Educational Performance, Data mining, Clustering
  • Seyed Saeed Mirvahedi *, Mohammad Taghi Toghrayee, Maryam Astaneh Pages 39-60

    Today, on the one hand, the growth of web-based businesses and, on the other hand tense market competition, encouraged business owners to identify effective approaches to achieve customer loyalty and attachment. In the meantime, gamification has been vastly appreciated as a solution to engage customers more to the businesses. In this paper, a model of gamification is developed to shed some light on this area. Through qualitative approach and grounded theory as method of analyzing, some strategies are suggested to solve problems such as carelessness and lack of loyalty of audiences (customers). The model with all its component shape a strategic structure that can help web-based businesses to implement gamifications to gain a maximum results such as customer (audience) loyalty.

    Keywords: Gamification, entrepreneurial Businesses, Web-Based businesses
  • Manochehr Zamani Farizhandi, Payam Hanafizadeh *, Zohreh Dehdashti Shahrokh, Mohammadtaghi Taghavifard Pages 61-100

    Multi-channel banking have attracted a lot of attention in recent years. So, the design of multi-channel banking services and the identification of the costs of each of these levels, it is an important issue for both banking professionals and researchers in this field. The main concern that this article deals with is how to design a hybrid channels services so that users can afford to use them. This study, by relying on the affordance theory and with the epistemological assumptions in designing the research method, qualitative data has been gathered. In order to collect qualitative data, we have used an in depth-interview with the experts of the banking industry. The results indicate that to improve the users ‘affordance of multi-channel banking, it is possible to consider 15 issues. Topics that can be considered by the user as well as the possible perceptual and lead to higher levels of use. The findings of this research can help experts and senior managers of the banking industry in the design of multi- channels services.

    Keywords: : Multi Channels, Levels of Usage, Affordance Theory, Affordance of Multi Channels
  • Pages 101-142

    Shopping is an intrinsic part of people's daily lives. Due to the rapid growth of Internet technology, customer buying behavior has changed; And the Internet has created a public space where people interact with others, do their banking activities And shopping that have affecting multiple factors people's shopping intentions. The main purpose of this study is to identify the factors affecting online shopping intentions and to review and synthesis the results of research conducted in this area with a meta-analysis approach. The statistical population of the study is online shopping studies published in international journals between 2000 and 2018. To conduct this research, after reviewing and screening more than 635 articles related to online shopping, 89 articles were selected for meta-analysis. After reviewing the selected articles, a total of 24 variables with a frequency greater than 5 were identified that were selected as influencing variables on online shopping intentions. The results related to the effect size of the variables showed that the satisfaction variable with the effect size of 0.614 had the most impact and then perceived value and shopping experience had the most impact on online shopping.

    Keywords: online shopping, online shopping intention, synthesis of results, Meta-Analysis
  • Sara Afgababaei* Pages 143-172

    in today's competitive world, pricing, as one of the 4 elements of marketing mix, plays a key role in the success or failure of companies. Based on theoretical principles, in value-based pricing, companies calculate the distinct value of their products from customer insights. The purpose of this research, which is based on design science, is to design and implement a system to help competitive pricing based on customer value by categorizing and analyzing customer emotions with the aim of maximizing profits. choice of this research is The hoteling industry , in which customer opinions and values play key rule. In this research, first, it has been tried to identify and classify important and valuable items in the minds of the customers of these 5-star hotels in Tehran by the method of topic modeling with LDA algorithm. Then, in each category, each customer's comments are tagged, and these comments processed with different text mining algorithms. Then the accuracy of the algorithms calculated. the deep learning algorithm with 0.9 accuracy had the highest accuracy of calculations. Finally, the analysis of sentiments with the available data was performed by the system designed in the previous step and acceptable results were obtained. The application of the proposed system is to identify the value of hotels in the minds of target customers over competitors and to help value-based pricing.

    Keywords: value based pricing, Sentiment Analysis, Text Mining, design science, Hotel industry
  • Pages 173-216

    In today's fast-paced and highly uncertain environment where customer needs, technology, employee needs, community status, monetary systems, geographic location and everything are changing, companies cannot always rely on the production and supply of their existing products. A new product development strategy is an important activity that helps companies stay alive and make continuous improvements. However, most organizations consider these factors static and disregard these dynamics. Since the relationship between the factors contributing to the success of new product development has many dynamics and feedbacks, the systems dynamics tool is a useful tool to analyze in this area. In this research, in order to identify and analyze the dynamics of the factors affecting the success of a new product development, based on the theoretical background and opinions of industry experts, key variables in the field of new product development have been identified and the causal relationships between these variables are outlined. Accordingly, the system simulated in Tejarat Bank from 1392 to 1404. The results of the simulation and review show that considering the considered policies optimizes the new product development of regulatory financial products in the aforementioned organization.

    Keywords: New Product Development (NPD), Regulatory Technology (Regtech), Innovation, R&D
  • Pages 217-246

    Process discovery is a branch of process mining that by using event logs extracts the process model that describes the events’ behavior properly. Since, Heuristic process discovery algorithms are among the most significant and popular process discovery methods and due to the fact that the quality of outputs of these algorithms is heavily dependent on the quality of extracted dependency graph, in this paper for the first time, an approach to transform the problem of dependency graph discovery to a binary programming problem has been proposed and also, an objective function is introduced that simultaneously considers fitness and precision measures of output models. The weights dedicated to each of the measures are determined by means of a user-defined threshold. The mentioned measures are the most important metrics in assessing quality of output models of process discovery algorithms. Hence, in fact this approach focuses on improving quality metrics of output models. Moreover, by means of defining suitable constrains, the proposed approach is capable of involving domain knowledge in mining procedure, as well as guiding the result through whether the models that are more likely to be sound. This is depicted in a case study of a real company that is described in this paper. In the case study, the proposed approach has been applied to marketing event log of the mentioned company by utilizing the constrains defined according to domain knowledge and structural rules of dependency graph and at the end, the results were presented.

    Keywords: Process Mining, Process Discovery, Dependency Graph, Binary Programming
  • Pages 247-286

    Changing caused by blockchain requires preparation, and this preparation can facilitate the conditions for acceptance and implementation of blockchain. Without examining the readiness of the industry to embrace blockchain, cannot expect the various areas of activity in the energy industry to receive a good or appropriate response from the implementation of blockchain schemes. Therefore, the main question of this study was to determine what framework could be devised for preparing different domains for acceptance of blockchain in order to evaluate the activity of oil and gas companies? This study investigates the concept of blockchain and derives a framework for measuring readiness for blockchain acceptance. Then the field of activity of the companies in the oil and gas sector was identified and these areas were evaluated on the basis of blockchain readiness indicators. The research method is descriptive and applied and the opinions of 15 experts were used for pairwise comparisons and assessing the readiness of companies in the oil and gas sector. Based on the results, the energy trading area at the level of sales to other partner companies is most likely to accept blockchain. After that, the energy trade comes second in sales to the customer. In third place is the development and design of applications in the field of blockchain-based energy services.

    Keywords: Blockchain, Blockchain Readiness, Energy Sector, Corporate Activity in the Energy Sector, Readiness Assessment
  • Pages 287-322

    Strategic alignment of marketing and information technology is one of the managers’ priorities in recent years, that should be considered in order to achieve optimal performance in the field of digital marketing. Applying information technology in a proper way, in line with marketing strategies, to meet marketing needs is the main emphasis of strategic alignment between marketing and information technology. Despite the growth of investment in marketing technologies and the necessity of strategic alignment in this field, the literature on identifying the effective factors for strategic alignment of marketing and information technology has not been addressed yet. Therefore, the main purpose of the current research is to identify the effectiveness in strategic alignment of marketing and information technology in organizations hoping to improve the efficiency of IT investments in marketing. The research is conducted in two stages applying a mixed approach. In the first stage, qualitative approach and semi-structured interview tools are used to identify and extract the factors from the experts’ perspectives. In the second step, quantitative approach and BWM technique are used to weight and prioritize the identified factors. The statistical population of this study includes all academic experts in the field of research and senior executives with experience in marketing and information technology in organizations with digital marketing who were selected by purposeful sampling. The findings of the study include 7 factors of support and support of senior marketing manager, IT capabilities, partnerships / communications, governance, marketing competencies, skills / manpower and competitive factors, of which partnership / communication has the most weight and importance and competitive / environmental factors with the least weight were the least important.

    Keywords: Strategic alignment, Strategic alignment of marketing with information technology, Best-worst technique