فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 102، زمستان 1399)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 102، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی خسروی، مریم عباسعلی پور، سیروس زینلی، مرتضی کریمی پور* صفحات 341-351

    درحال حاضر تنها درمان موثر بیماری بتاتالاسمی، پیوند مغزاستخوان آلوژنیک در افراد بیمار است. بزرگ ترین محدودیت انجام این روش کمبود دهنده پیوند با آنتی ژن سازگار بافتی مشابه در اکثر موارد است. از عوارض شایع آن می توان به بیماری مزمن پیوند علیه میزبان در  8-5% از بیماران اشاره داشت. در روش درمانی متداول برای درمان بیماری های ارثی، انتقال یک یا چند ژن برای جبران عملکرد ژن معیوب به کار می رود. بنابراین کلید اصلی در ژن درمانی موفق در استفاده از تکنیک انتقال مناسب ژن به سلول های هدف در بافت های انسانی است؛ در نتیجه هدف ژن درمانی در درمان بیمار بتاتالاسمی بازگرداندن توانایی و ظرفیت تولید گلبول قرمز حاوی هموگلوبین نرمال و سالم در افراد بیماری است که تولید اریتروسیت ناکارآمد را کاهش داده و بیماری کم خونی ارثی را درمان می کند. امروزه استفاده از ویروس ها به عنوان ابزار درمانی وارد مرحله جدیدی شده است. در این راستا استفاده از ویروس ها، به صورت   ویروس های غیرهمانند سازی کننده به عنوان وکتورهای ژن درمانی و یا به صورت ویروس های همانندسازی کننده (ویروس های انکولیتیک)، زمینه جالب توجهی تحت عنوان ویروس درمانی را به وجود آورده است. در حال حاضر، تقریبا 70% کارآزمایی های بالینی ژن درمانی از وکتورهای ویروسی استفاده کرده اند. در چند سال اخیر محققان زیادی، وکتورهای لنتی ویروسی مختص رده اریتروییدی، حامل ژن بتاگلوبین طراحی کرده اند که نتایج درمانی رضایت بخشی از تزریق سلول های بنیادی خون ساز به صورت in vitro و exvivo به دست آورده اند که در این مطالعه نتایج این تحقیقات ارایه می شود.

    کلیدواژگان: بتاتالاسمی، ژن درمانی، وکتورهای لنتی ویروسی
  • گلشن کریمی زیندشتی، سپیده خالقی*، فهیمه نعمتی منصور، فاطمه رهبری زاده صفحات 352-362
    سابقه و هدف

    کیتوزان نوعی پلیمر تجزیه پذیر و زیست سازگار است که برای رژیم غذایی انسان بی خطر محسوب می شود. نانوذرات (NP) تهیه شده با مشتقات کیتوزان معمولا دارای بار سطحی مثبت و خاصیت چسبندگی مخاطی هستند، به گونه ای که می توانند به غشاهای مخاط بچسبند و محموله دارو را به روش آزاد سازی پایدار آزاد کنند. هدف از این مطالعه آماده سازی فرمولاسیون های مختلف از کیتوزان و غلظت های متفاوت از عوامل اتصال دهنده برای دستیابی به پایدارترین و زیست سازگارترین نانوذره بود که توسط FITC در شرایط in vitro نشان دار شده بود.

    روش بررسی

    به منظور بررسی بهتر علاوه بر کیتوزان از کربوکسی متیل کیتوزان استفاده شد. برای تهیه نانوذرات از روش ژل شدن یونی استفاده شد همچنین غلظتهای مختلف تری پلی فسفات به عنوان عامل اتصال دهنده مورد استفاده قرار گرفت. به علاوه سنتز کیتوزان نشاندار شده با FITC در ترکیبی از زمان، pH، غلظت های مختلف نمک و آنزیم به منظور تولید نانوذرات پایدار برای دارورسانی به روده مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات فیزیکی نانوذرات با استفاده از DLS، TEM و اتصلات کوالان توسط FTIR بررسی شد. 

    یافته ها

    اندازه نانوذرات توسط میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) حدود 50±100 بود. قطر هیدرودینامیکی توسط DLS حدود 50±150 نانومتر اندازه گیری شد. در FTIR اتصال کووالان  FITCبه نانوذرات کیتوزان تایید شد، و از طیف سنجی UV به منظور تایید کونژوگاسیون استفاده شد که نتیجه اتصال بیش از 70% بود.

    نتیجه گیری

    تمام یافته ها حاکی از آن است که نانوذرات کیتوزان نشاندار با FITC در آینده می تواند به عنوان یک عامل مفید برای تشخیص و درمان سرطان روده مورد استفاده قرار گیرد. با این حال تحقیقات بیشتری برای ارایه شواهد بیشتر در مورد پایداری این نانوذرات در شرایط in vivo لازم است.

    کلیدواژگان: نانوذرات کیتوزان، FITC، روده، سرطان روده، پایداری
  • سحر قهرمانی، مرجانه صمدی زاده، مهرنوش خالقیان* صفحات 363-375
    سابقه و هدف

    هدف از کاربرد نانو حامل های دارو از جمله نانولوله ها آهسته رهش کردن دارو و کم کردن عوارض جانبی دارو  است. داروها به دلیل داشتن گروه های عاملی زیاد بسیار فعالند؛ لذا واکنش پذیری دارو در میدان نانو لوله به علت رزونانس الکترونی دارو با نانولوله کاهش و ماندگاری آن در بدن افزایش می یابد؛ در نتیجه می توان دوز کمتری از دارو را مصرف و عوارض جانبی آن کمتر می شود.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر از نانو لوله نیترید بور (n=9,m=9) با طول 7 آنگستروم و نانو لوله کربن (n=9,m=9) با طول 7 آنگستروم برای مقایسه اثرات کپسوله کردن داروی ضد سرطان فلوکسوریدین استفاده شد. با استفاده از تیوری تابعی چگالی (DFT) در سطح نظری B3LYP/6-31G* ساختار دارو، ساختار هر یک از نانو لوله ها و هر یک از مخلوط های نانو-دارو بهینه سازی شد. 

    یافته ها

    با استفاده از ساختارهای بهینه پارامترهای فضایی مانند طول پیوند و زاویه پیوند، اوربیتالهای HOMO وLUMO، نمودارهای چگالی حالتها (DOS)، اوربیتال های پیوندی طبیعیNBO))، اندیس های واکنش پذیری، پارامترهای اتم در مولکول(AIM) و نمودارهای پتانسیل الکترواستاتیکی مولکول MEP)) محاسبه و نتایج مورد بحث  و بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل انرژی جذب و توابع ترمودینامیکی نشان می دهد فرایند کپسوله کردن دارو توسط هر دو نانو لوله مطلوب است و براساس نتایج حاصل از NBO و AIM ، نانو لوله BNNT برای کپسوله کردن داروی فلوکسوریدین مناسب تر است.

    کلیدواژگان: نانولوله نیترید بور، نانولوله کربن، داروی ضد سرطان، تئوری تابعی چگالی (DFT)، اوربیتال های پیوندی طبیعی NBO))، پارامترهای اتم در مولکول (AIM)
  • سید حسام الدین هاشمی، مجید منتظر*، ناصر نقدی، طیبه تولیت صفحات 376-386
    سابقه و هدف

    امروزه سامانه های دارورسانی تراپوستی (TDDS)، به عنوان جایگزین مناسبی برای شکل های دارویی خوراکی و تزریقی، در حال توسعه هستند. این سامانه ها که برای انتقال دارو به سیستم گردش خون از راه پوست طراحی شده اند، دارای مزایای متعددی همچون اجتناب از متابولیسم عبور اول کبدی، رهایش پیوسته و کنترل شده دارو، کاهش عوارض جانبی و همچنین سهولت استفاده هستند. هدف این پژوهش، فرموله کردن ژل تراپوستی آلپرازولام به عنوان یک ضد اضطراب کوتاه اثر و پر مصرف از دسته بنزودیازپین ها، بر پایه ساختار نانولیپوزوم بود.

    روش بررسی

    در ابتدا مقادیر مختلف فسفولیپید و کلسترول جهت ساخت نانولیپوزوم های حاوی آلپرازولام با روش تزریق حلال مورد استفاده قرار گرفت. آزمون های تعیین اندازه وزیکول و بازده محصورسازی بر روی نمونه ها انجام شد و برای یافتن فرمولاسیون بهینه، مدل های آماری بر پایه متدلوژی سطح پاسخ (RSM)، توسعه داده شد. ساختار لیپوزومی بهینه پس از بررسی خصوصیات مورفولوژی، برای ساخت ژل تراپوستی آلپرازولام mg/g 5/0 مورد استفاده قرار گرفت. سه نمونه ژل با غلظت های مختلف کربومر ساخته شد و تحت آزمون های ویسکوزیته، پایداری و نفوذ پوستی in vitro قرار گرفت.  

    یافته ها

    فرمولاسیون بهینه ساختار لیپوزومی شامل mg/mL 10 فسفولیپید و w/w 10 % کلسترول بود که منجر به ساخت نانولیپوزوم هایی با اندازه nm 115 و بازده محصورسازی 91% شد. با افزایش غلظت کربومر در ژل، سرعت نفوذ دارو در پوست کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    ژل تراپوستی آلپرازولام با نفوذ پوستی قابل قبول، پایداری مطلوب و خصوصیات فیزیکی-شیمیایی مناسب، با موفقیت در این پژوهش تهیه شد.

    کلیدواژگان: ژل تراپوستی، آلپرازولام، نانولیپوزوم، روش تزریق حلال، متدلوژی سطح پاسخ
  • مسعود سیدین خراسانی، ملیحه کرامتی، رضا آهنگری کهن، فرزین روحوند، داریوش نوروزیان* صفحات 387-395
    سابقه و هدف

    تخلیص پروتئین با بازده و خلوص بالا چالشی جدی در تهیه پروتئین های نوترکیب دارویی است. از بین استراتژی های تخلیص پروتئین هدف، روش های تخلیص بر پایه کروماتوگرافی تمایلی مانند Ni-NTA بسیار پرکاربرد و در عین حال هزینه بر هستند. روش های تخلیص مستقل از ستون، مانند استفاده از پروتئین های شبیه به الاستین (ELP)، به عنوان روش های جایگزین در حال توسعه هستند. در این تحقیق، کارایی استفاده از رزین نیکل، ELP و ترکیب آنها (ELP/Ni-NTA) در تخلیص پروتئین استرپتوکیناز مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    ژن استرپتوکیناز توسط PCR تکثیر، در پلازمیدpET21 کلون و به سلولE.coli-Rosetta  ترانسفرم شد. پروتئین آن بیان و تخلیص شد سپس ماهیت و خلوص پروتئین به ترتیب توسط وسترن بلات و SDS-PAGE مورد ارزیابی قرار گرفت. بازده خالص سازی در هریک از روش های تخلیص با میکروبرادفورد محاسبه شد. 

    یافته ها

    بازده خالص سازی ELP-SK-His با استفاده از ستون Ni-NTA به مقدار µg/ml 14±108 و ELP به مقدار µg/ml 16±76و ELP/Ni-NTA به مقدار µg/ml 11±88 محاسبه شد. نتایج رنگ آمیزی و وسترن بلات نشان داد که کیفیت خلوص پروتئین خالص شده با ELP/Ni-NTA بیشر از روش ELP و Ni-NTA به تنهایی بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که ادغام روش های خالص سازی در یک مرحله می تواند باعث افزایش خلوص و بازده محصول نهایی در تولید پروتئین های نوترکیب دارویی شود.

    کلیدواژگان: پلی پپتیدهای شبیه الاستین، تخلیص پروتئین، استرپتوکیناز، تخلیص مستقل از ستون
  • محبوبه کیان، الهام تازیکه لمسکی* صفحات 396-407
    سابقه و هدف

    آروماتاز، آنزیمی است که نقش مهمی در ایجاد سرطان گیرنده استروژن مثبت پستان دارد. استروژن ها به دلیل نقشی که در رشد جنسی و تولید مثل دارند، در انسان و به طور عمده در زنان ضروری هستند. اثرات نامطلوب موجود در برخی     مهارکننده های آروماتاز، نیاز به کشف مهارکننده های جدید با توانایی گزینش پذیری بالاتر، سمیت کمتر و بهبود قدرت را روز به روز افزایش می دهند. در این مطالعه، حالت اتصال هر سه نسل از مهارکننده های آنزیم آروماتاز به ساختار مولکولی این پروتئین با استفاده از روش داکینگ مولکولی بررسی شده است.

    روش بررسی

    به طور کلی، مهارکننده ها بر اساس داربست استروییدی (فرمستان واگزمستان)، انرژی اتصال بیشتری از داربست آزول (فادروزول، آناستروزول و لتروزول) به نمایش می گذارند که این می تواند به دلیل استحکام ساختاری بالای این مهارکننده ها باشد. 

    یافته ها

    از بین تمامی ساختارهای مورد مطالعه، اگزمستان بیشترین (منفی ترین) انرژی اتصال و همچنین کمترین مقدار ثابت بازدارندگی را به خود اختصاص داد. مقادیر انرژی آزاد اتصال (ΔGb) و ثابت مهارکنندگی (ki) اگزمستان به ترتیب 77/8- کیلوکالری بر مول و 32/373 نانومولار بود؛ این بدان معنی است که در غلظت های پایینی از این دارو، فعالیت آنزیم آروماتاز مهار خواهد شد.

    نتیجه گیری

    دانش به دست آمده از این مطالعه پیامدهای مهمی در طراحی های دارویی پیش رو خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آنزیم آروماتاز، مهارکننده، داکینگ مولکولی، اگزمستان (آروماسین)
  • طهمورث شهریور، مختار مختاری*، ولی علیپور صفحات 408-417
    سابقه و هدف

    در روند اختلالات کبدی بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت نقش دارند که از طریق تغییر در بیان ژن هایی از جمله کاسپاز 3 عمل می کنند. در این تحقیق، تاثیر عصاره الکلی خارشتر بر میزان بیان ژن کاسپاز3 کبدی در موش صحرایی نر به دنبال القای استرپتوزوتوسین بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی،  از 42 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار  استفاده شد. گروه کنترل هیچ تیمار دارویی دریافت نکرد، حیوانات گروه شاهد دیابتی mg/kg70 استرپتوزوتوسین به صورت درون صفاقی دریافت کردند، حیوانات گروه تجربی  1 و 2به ترتیب 250 و 500 mg/kg   عصاره الکلی خارشتر دریافت کردند، و حیوانات گروه تجربی 3و4 ابتدا استرپتوزوتوسین و سپس mg/kg 500 و 250  عصاره دریافت کردند. برای بررسی ژن کاسپاز3 نمونه برداری از کبد انجام و با استفاده از دستگاه Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. 

    یافته ها

      ژن کاسپاز3 در برابر ژن بتااکتین در گروه های دریافت کننده عصاره خارشتر افزایش بیان را نشان می دهد، در حالی که در گروه های دیابتی ژن کاسپاز3 در برابر ژن بتااکتین با گروه استرپتوزوتوسین کاهش بیان ژن را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    احتمالا خارشتر  به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانت مانند فلاونوییدها و آنتوسیانین ها در کاهش بیان ژن  کاسپاز-3کبدی که در روند استفاده از استرپتوزوتوسین  افزایش یافته است، موثر است.

    کلیدواژگان: خار شتر، استرپتوزوتوسین، کاسپاز-3، بتااکتین، رت
  • شادی حاج رسولیها، شهرزاد خاکپور* صفحات 418-424
    سابقه و هدف

    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روان پزشکی است و یافته های جدید موید افزایش شیوع این بیماری است. تاکنون اثرات ضد افسردگی گیاهان متعددی مورد بررسی قرار گرفته که برخی نیز در کلینیک پذیرفته شده اند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثرات ضد افسردگی عصاره گیاه بادرنجبویه و مقایسه آن با داروی فلوکستین است.

    روش بررسی

    اثر ضد افسردگی گیاه بادرنجبویه با داروی فلوکستین از طریق تست شنای اجباری (FST: Forced Swimming Test) و تست معلق بودن (TST: Tail Suspension Test) در موش مقایسه شد. عصاره بادرنجبویه با دوزهای 600، 800 و 1000 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت هفت روز  به صورت گاواژ مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و آزمون ANOVA یک طرفه استفاده شد. 

    یافته ها

    بین دوزهای مورد مطالعه، دوز 600 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه بادرنجبویه مشابه فلوکستین عمل کرد و باعث کاهش افسردگی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه که عصاره گیاه بادرنجبویه همانند فلوکستین دارای اثر ضد افسردگی است، می توان نتیجه گرفت که این تاثیر احتمالا ناشی از تغییر در میزان آزاد سازی منو آمین ها در سیستم عصبی مرکزی است.

    کلیدواژگان: بادرنجبویه، افسردگی، موش، فلوکستین
  • حمیده شریفی دارانی، پریسا زیارتی، محبوبه طاهرخانی، سیده زهرا موسوی* صفحات 425-431
    سابقه و هدف

    نوشیدنی‏های انرژی‏زا و حاوی کافیین از جمله نوشیدنی‏های رایج توسط ورزشکاران و عموم مردم هستند که فوایدی نظیر فراهم کردن سریع انرژی، کاهش خستگی و ایجاد هوشیاری دارند، اما می‏توانند منجر به عوارض جدی در افراد بیمار، به ویژه مبتلایان به بیماری های روانی، قلبی و عروقی، سرطان و کلیوی شوند. هدف این مطالعه معتبرسازی روش آنالیز کمی و تعیین سطح کافیین نوشیدنی‏های موجود در سطح شهر تهران با استفاده از دستگاه HPLC (کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا) بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه، ابتدا معتبرسازی روش HPLC با استفاده از استاندارد نمونه انجام گرفت. سپس میزان کافیین موجود در 10 نمونه از نوشیدنی ها بررسی شد. 

    یافته ها

    منحنی کالیبراسیون برای استاندارد کافیین در محدوده ppm200-2 خطی و ضریب همبستگی آن 997/0 بود. با بررسی انجام شده حدود تعیین مقدار (LOQ mg/mL65/44) و حدود شناسایی (LODmg/mL  39/13) محاسبه شد. پس از اعتبارسنجی روش، 10 نمونه نوشیدنی جمع آوری شده از سطح شهر تهران از نظر میزان کافیین مورد آزمایش قرار گرفت که میزان کافیین این نمونه ها کمتر از حد استاندارد بود.

    نتیجه گیری

    این روش در اندازه گیری کافیین نوشیدنی ها از دقت و کارایی لازم برخوردار است و مقایسه نتایج حاصل با استانداردهای بین المللی نشان می دهد که میزان کافیین این نوشیدنی‏ها پایین تر از حد استاندارد است. با توجه به افزایش مصرف این نوشیدنی ها در کشور، اندازه‏گیری میزان کافیین در مقاطع زمانی مختلف امری ضروری محسوب می‏شود.

    کلیدواژگان: نوشیدنی کافئین دار، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، تعیین مقدار، اعتبارسنجی
  • سلمان انصاری کلاچای، علیرضا علمیه*، مونا طالبی صفحات 432-442
    سابقه و هدف

    مهم ترین هورمون های آنابولیکی و کاتابولیکی که سطوح آن در اثر تمرینات مقاومتی تغییر می کند، به ترتیب IGF-1 و کورتیزول است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر تمرینات مقاومتی کل بدن (TRX) بر سطوح سرمی هورمون های IGF-1 و کورتیزول و فاکتورهای درصد چربی بدن، قدرت و استقامت عضلانی در زنان فعال بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 20 زن فعال با میانگین سنی 11/3±05/27 سال به طور تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. برنامه گروه تجربی شامل تمرین TRX به مدت 6 هفته، 3 جلسه در هفته به مدت 60 - 50 دقیقه زیر نظر مربی TRX بود. شدت تمرینات نیز با استفاده از مقیاس بورگ در دو هفته اول در محدوده 5-4، در دو هفته دوم بین 6-5 و در دو هفته سوم بین 7-6 بود. سطح سرمی متغیرهای IGF-1، کورتیزول، درصد چربی بدن، قدرت و استقامت عضلات بالاتنه و پایین تنه قبل و بعد از تمرینات اندازه گیری شدند. 

    یافته ها

    شش هفته تمرین TRX باعث افزایش سطح کورتیزول و IGF-1 در زنان فعال شد، هر چند این افزایش از نظر آماری معنی دار نبود (05/0<p)، اما نتایج نشان داد این تمرینات می تواند در کاهش معنی دار درصد چربی بدن و افزایش قابل توجه قدرت و استقامت عضلات بالاتنه و پایین تنه زنان فعال موثر باشد.

    نتیجه گیری

    بر طبق یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد اجرای تمرین مقاومتی TRX می تواند موجب بهبود معنی دار درصد چربی بدن و قدرت و استقامت عضلانی زنان فعال شود و به عنوان یک مدل تمرین مقاومتی جایگزین جهت بهبود عوامل آمادگی جسمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: TRX، هورمون رشد شبه انسولینی-1، هورمون کورتیزول، قدرت، استقامت عضلانی، درصد چربی بدن
  • سحر ناصری، سپیده اربابی* صفحات 443-452
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع هیپربیلی روبینمی ایدیوپاتیک نوزادان و ناشناخته بودن رابطه بین سبک زندگی و کیفیت بروز اختلالات، این مطالعه مورد شاهدی صورت گرفت.

    روش بررسی

    120 جفت مادر و نوزاد (60 جفت بدون زردی به عنوان گروه شاهد و 60 جفت مبتلا به زردی به عنوان گروه مورد) در بیمارستان شهید اکبرآبادی تهران در بازه زمانی 1396 الی 1397بررسی شدند.  اطلاعات پرونده مادران و نوزادان هردو گروه و پرسشنامه حاصل از مصاحبه حضوری با نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 تحلیل شد. برای تحلیل آماری از روش های آماری Student T test و Chi-square استفاده شد و ریسک فاکتورها با تست Mann-Whitney U بین گروه مورد و شاهد محاسبه شد. 

    یافته ها

    از بین عوامل مختلف مختل کننده سیستم اندوکراین، سابقه  مواجهه مادران با مواد شوینده خانگی  نزدیک 5 برابر (852/11 - 074/2 CI=، 958/4 OR=، 0001/0 p=) و استفاده دایم از خوشبو کننده های هوا بیش از 16 برابر (292/129 - 06/2 CI=، 319/16 OR=، 001/0 P=)، ریسک بروز زردی نوزادان را افزایش داد. فاکتورهای دموگرافیک مادران، مصرف سیگار، الکل، مواجهه با میدان های الکترومغناطیسی و سایر عوامل مختل کننده، عملا ارتباطی با افزایش خطر بروز زردی ایدیوپاتیک نوزادان نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه برای نخستین بار نقش عوامل مختل کننده سیستم اندوکراین ناشی از سبک زندگی ناسالم را در افزایش سطح بیلی روبین نوزادان نشان می دهد، اما قطیعت آن نیاز به مطالعات ارزیابی ریسک و مطالعات اپیدمیولوژیک گسترده تری دارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، زردی، هیپیر بیلی روبینمی، ایدیوپاتیک، مادران، نوزادان، تهران
  • امین دلیلی، بهزاد غلام ویسی، سارا رحیمی، عابد ابراهیمی، مصطفی صادقی* صفحات 453-458
    سابقه و هدف

    پورپورای هنوخ شوین لاین یک واسکولیت سیستمیک شایع در سنین کودکی است که معمولا با تظاهرات پوستی، شکمی و کلیوی مشخص می شود. بیشتر مبتلایان سن 4 تا 7 سال دارند و در پسر بچه ها شایع تر است. بروز این بیماری در بزرگسالان همراه با علایم متعدد بسیار نادر است.

    گزارش مورد

    بیمار آقایی 20 ساله مبتلا به بیماری هنوخ شوین لاین با عوارض نادر می باشد. این بیمار با شکم حاد و مایع آزاد در فضای شکم به بیمارستان مراجعه کرد و تحت آپاندکتومی قرار گرفت. در سیر بستری بیمار مبتلا به پورپورا در اندام تحتانی و اسکروتوم حاد شد که درمان آن با موفقیت انجام شد. بیماری و راه های درمان این بیمار دارای نقاط قابل توجهی است که در ادامه ذکر شده است.

    نتیجه گیری

    بروز علایم متعدد بیماری هنوخ شوین لاین در بزرگسالان بسیار نادر است و ممکن است باعث نارسایی ارگان ها شود. لذا همواره باید به علایم آن توجه داشته و جهت جلوگیری از عمل جراحی غیر ضروری اقدامات تشخیصی مناسب انجام شود. همچنین توجه دقیق و معاینات مکرر توسط جراح در بیماران مبتلا به عوارض شکمی ضروری است.

    کلیدواژگان: پورپورا، هنوخ شوئن لاین، علایم، متعدد، بیمار، بالغ
|
  • Mohammad Ali Khosravi, Maryam Abbasalipour, Sirous Zeinali, Morteza Karimipoor* Pages 341-351

    Recent years, allogeneic bone marrow transplantation (BMT) has proved to be the successful cure for patients with thalassemia major, however this is restricted due to limited matched-related donor. Its complications include chronic graft-versus-host disease in 5-8% of patients. So, a molecular approach, such as gene therapy for direct normal beta globin gene transmission, seems quite promising to cure thalassemia. The goal of beta thalassemia gene therapy is to restore normal RBC production capacity in patients by suitable vector and correct inherited anemia. Virus therapy has recently been recognized as a promising new therapeutic approach in medical research. In this regard, the use of viruses as non-replicating gene therapy vectors or as replication viruses (oncolytic viruses) has provided attractive opportunities for viral therapy applications. Currently viral vectors have been used in nearly 70% of the clinical trials. In recent years, many researchers have designed erythroid-specific lentiviral vectors carrying the beta-globin gene that have obtained significant results. Their findings are presented in this study.

    Keywords: Beta- thalassemia, Gene therapy, Lentiviral vector
  • Golshan Karimi Zindashti, Sepideh Khaleghi*, Fahimeh Nemati Mansur, Fatemeh Rahbarizadeh Pages 352-362
    Background

    Chitosan is a biodegradable, biocompatible polymer regarded as safe for human dietary. Nanoparticles (NP) prepared with chitosan derivatives typically possess a positive surface charge and mucoadhesive properties such that can adhere to mucus membranes and release the drug payload in a sustained release manner. Current study is focused on preparation several kinds of chitosan formulations and different concentrations of cross linking agents in various conditions and characterization for achievement of most stable and biocompatible nanoparticle which labeled by FITC for in vitro tracking.
    Analysis

    method

    In order to better investigate, in addition to chitosan, carboxymethyl chitosan was used. Preparation of chitosan nanoparticles is done by Ionotropic gelation method using different concentration of sodium tripolyphosphate (TPP) as cross-linking agent. Moreover, the synthesis of FITC-labeled chitosan at a combination of time, pH, different concentrations of salt and enzyme was investigated to produce stable nanoparticles for intestinal drug delivery. Physical characterization of nanoparticles were estimated by DLS and TEM as well as conjugation and covalent links were confirmed by FITR.

    Results

    The size of the nanoparticles by transmission electron microscopy (TEM) was about 100±50.Hydrodynamic diameter was measured by DLS around 150±50 nm. In FTIR, covalent conjugation to the chitosan nanoparticles with control samples was confirmed. UV spectroscopy was used to determine the efficiency of conjugation which was over 70%.

    Conclusion

    All of these findings favor the notion that the FITC conjugated chitosan nanoparticles produced in our work may offer promise for the development of an efficient therapeutic and diagnosis carrier for colon cancer in the future. However, further investigation is required to provide more evidence on different aspects of the targeting activity and stability of this nanoparticle in in vivo.

    Keywords: Chitosan nanoparticle, FITC, Intestine, Colon cancer, Stability
  • Sahar Ghahremani, Marjaneh Samadizadeh, Mehrnoosh Khaleghian* Pages 363-375
    Background

    The purpose of using nano-carriers for drugs delivery, such as nanotubes, is slow release of drug and reducing side effects of drugs. Drugs are very active due to their many functional groups. Therefore, reactivity of drug is reduced by being in nanotube field due to electronic resonance of drug with nanotube and it stays longer in body. As a result, less amount of drug is used and fewer side effects occur.

    Materials and methods

    In present study, boron nitride nanotubes (n = 9, m = 9) with 7 angstroms length and carbon nanotubes (n=9, m=9) with 7 angstroms were used to compare effects of encapsulating anticancer drug Floxuridine with this nanotube. Using density functional theory (DFT) at theoretical level of B3LYP / 6-31G *, structure of drug and BNNT (9, 9-7), CNT (9, 9-7) and nano- drug systems were optimized.

    Results

    Using optimized structures, spatial parameters such as bond length and bond angels, HOMO-LUMO orbitals, graphs of density of states (DOS), natural bond orbital (NBO), electronic properties, parameters of atoms in molecules (AIM) and molecular electrostatic potential (MEP) were discussed.

    Conclusion

    Analysis of adsorption energy and thermodynamic functions shows that the process of encapsulation of the drug by both nanotubes is favorable and based on the results of NBO and AIM, BNNT nanotubes are more suitable for encapsulation of fluoxoridine.

    Keywords: Boron nitride nanotube, Carbon nanotube, Anticancer drug, Density functional theory (DFT), Natural bond orbital (NBO), Parameters of atoms in molecules (AIM)
  • Seyed Hesamoddin Hashemi, Majid Montazer*, Nasser Naghdi, Tayebeh Toliyat Pages 376-386
    Background

    Nowadays transdermal drug delivery systems (TDDS), as an appropriate replacement for oral and parenteral dosage forms, are developing. These systems which designed to transport drugs through skin layers into the systemic circulation, have several benefits such as avoiding first-pass metabolism, sustained and controlled drug release, reducing side effects, and ease of use. The aim of this study was to formulate alprazolam transdermal gel, as a short-acting anxiolytic of benzodiazepines class, based on the nanoliposomes.

    Materials and methods

    At the first, different amounts of phospholipid, and cholesterol were used to produce alprazolam-loaded nanoliposomes through solvent injection method. Vesicle size and encapsulation efficiency tests were performed on the samples and statistical models based on response surface methodology (RSM) were developed to find the optimal formulation. Optimal liposomal structure after morphological characterization was used to produce alprazolam 0.5 mg/g transdermal gel. Three formulated gels with different content of carbomer were examined for viscosity, stability and in vitro skin permeation.

    Results

    The optimal formulation of the liposomal structure included 10 mg/mL of phospholipid and 10% w/w cholesterol, resulted in the production of nanoliposomes with a size of 115 nm and an encapsulation efficiency of 91%. As the carbomer content in the gel increased, the rate of drug permeation into the skin was decreased.

    Conclusion

    Alprazolam transdermal gel was successfully formulated in this research with acceptable skin permeation, good stability and appropriate physicochemical characteristics.

    Keywords: Transdermal gel, Alprazolam, Nanoliposomes, Methanol injection method, Response surface methodology (RSM)
  • Masoud Seyedinkhorasani, Malihe Keramati, Reza Ahangari Cohan, Farzin Roohvand, Dariush Norouzian* Pages 387-395
    Background

    Increase of protein purity is a serious challenge in the production of recombinant therapeutic proteins. For this purpose, several strategies have been employed to purify the target protein, among which the affinity chromatography-based purification methods and tagged proteins such as Ni-NTA are common and but costly. Therefore column-free purification techniques, such as using elastin-like proteins (ELPs), are being developed as alternative method. In present study, the efficacy of Ni-NTA, ELP, and the combined Ni-NTA/ELP was evaluated for purification of streptokinase as a model protein at lab scale.

    Materials and methods

    Streptokinase gene was amplified by PCR, cloned into pET21-ELP, and transformed into E.coli BL21 Rosetta cell. The expressed protein was then purified using the methods described above. The identity and purity of the protein were evaluated by western blot using Anti-His antibody and SDS-PAGE, respectively. The purification yield was also calculated for each method by micro-Bradford assay.

    Results

    The purification yield was calculated as 76 ± 16 μg/ml in ELP precipitation, 108 ± 14 μg/ml in Ni-NTA purification and 88 ± 11 μg/ml in Ni-NTA/ELP combined method, respectively. The SDS-PAGE results showed that the purity of streptokinase purified by the combined method was higher than that of each method separately.

    Conclusion

    The present study showed that the integration of purification methods in one step can increase the purity and yield in purification process of recombinant therapeutic proteins.

    Keywords: ELP, Elastin like polypeptide, Protein purification, Column-free purification, Streptokinase
  • Mahboobeh Kian, Elham Tazikeh-Lemeski* Pages 396-407
    Background

    Aromatase is an enzyme that plays an important role in the development of estrogen-positive breast cancer. Estrogens are essential in human and mainly in women because of their role in sexual development and reproduction. Adverse effects of some aromatase inhibitors increase the need to discover new inhibitors with higher selectivity, lower toxicity and improved potency. In this study, the binding state of all three generations of aromatase inhibitors to the molecular structure of this protein using molecular docking method has been studied.

    Materials and methods

    In general, the inhibitors based on steroid scaffolds (formestane and exemestane) have higher binding energy than azole scaffolds (fadrozole, anastrozole, letrozole), which may be due to their high structural strength.

    Results

    Among all the considered structures studied, exemestane had the highest (negative) binding energy as well as the lowest inhibitory constant. The free energy of binding and the inhibitory constants was -8.77 kcal mol-1 and 373.32 nM respectively, which means that aromatase activity will be inhibited at the low concentrations of this anti-cancer drug.

    Conclusion

    The knowledge gained from this study will have important implications regarding for pharmaceutical design.

    Keywords: Aromatase enzyme, Inhibitor, Molecular docking, Exemestane (Aromasin)
  • Tahmoores Shahrivar, Mokhtar Mokhtari*, Vally Alipour Pages 408-417
    Background

    Many diseases, including diabetes, are involve in the development of liver disorders through changes in the expression of genes such as Caspase-3. In the present study, the impact of alcoholic extract of Alhagi maurorum on the expression level of liver Caspase-3 gene was investigated in male Wistar rats following the induction of diabetes mellitus by streptozotocin.

    Materials and methods

    In this experimental study, 42 male Wistar rats were divided into 6 groups. The control group was left untreated, the diabetic control group received one dose of 70 mg/kg streptozotocin, the experimental groups 1 and 2 received 250 and 500 mg/kg Alhagi maurorum alcoholic extract peritoneally respectively, and the experimental groups 3 and 4 first received streptozotocin followed by 250 and 500 mg/kg extracts respectively. To investigate the expression level of the Caspase-3 gene, liver samples were obtained from all the groups, and were evaluated using real time PCR.

    Results

    The expression of Caspase-3 gene, against β actine, increased significantly in experimental groups compared to the control group, while diabetic groups received extract showed reduced gene expression compared to the streptozotocin group.

    Conclusion

    It appears that Alhagi maurorum extract is effective in reducing hepatic gene expression of Caspase-3, which increases after using streptozotocin. This effect is possibly due to the anti-oxidants contents, such as flavonoids and anthocyanins.

    Keywords: Alhagi maurorum, Streptozotocin, Caspase-3, β actine, Rat
  • Shadi Hajrasouliha, Shahrzad Khakpour* Pages 418-424
    Background

    Depression is a common psychological disorder and recent data confirm the increasing prevalence of this disease in the world. So far, antidepressant effects of many plants have been evaluated and some are accepted in the treatment of depression. The aim of the present study was to determine the antidepressant effect of Melissa Officinalis L. compared to fluoxetine.

    Materials and methods

    In the present study, the antidepressant effect of Melissa officinalis L. was studied and compared with fluoxetine in experimental groups of mice using FST (Forced Swimming Test), TST (Tail Suspension Test). Melissa officinalis L. extract with different doses of 600,800, and 1000 mg/kg was prescribed by gavage for 7 days. One way ANOVA was used to analyze data by SPSS software.

    Results

    Among the different doses, 600 mg/kg Melissa officinalis L. extract and fluoxetine had the same effect in the reduction of depression.

    Conclusion

    The antidepressant effect of Melissa officinalis L. extract is probably induced by the variation of monoamines release in central nervous system.

    Keywords: Melissa officinalis, Depression, Mice, Fluoxetine
  • Hamide Sharifi Darani, Parisa Ziarati, Mahboubeh Taherkhani, Zahra Mousavi* Pages 425-431
    Background

    Caffeinated energy drinks are common drinks among athletes and general population that have benefits such as providing quick energy, reducing fatigue and creating alertness, but can lead to serious complications in patients, especially those who have cancer and mental, cardiovascular, or renal diseases. The aim of this study was to validate the quantitative analysis and determine caffeine in 10 caffeine-containing drink samples from Tehran markets using high efficiency liquid chromatography (HPLC).

    Materials and methods

    In this study, first the HPLC method was validated using the sample standard. Then the amount of caffeine in 10 samples of drinks was evaluated.

    Results

    The calibration curve of caffeine was linear in the range of 2-200 ppm and its correlation coefficient was 0.997. The limits of detection and quantification (LOQ and LOD) were 44.65 and 13.39 mg/mL respectively. After validating the method, 10 drink samples collected from Tehran were tested for caffeine content. Comparing the results with international standards showed that the caffeine value of these beverages was lower than the standard.

    Conclusion

    This method has the accuracy and efficiency in measuring the caffeine of beverages. Comparing with international standards, the amount of caffeine in the beverages is lower than the standard. Due to the increased consumption of these drinks in the country, measuring caffeine at different times is essential.

    Keywords: Caffeinated drinks, High efficiency liquid chromatography, Method validation, Caffeine value
  • Soleyman Ansari Kolachahi, Alireza Elmieh*, Mona Talebi Pages 432-442
    Background

    The most important anabolic and catabolic hormones which levels are altered by resistance training are IGF-1 and cortisol, respectively. The purpose of the present study was to investigate the effect of total body resistance training (TRX) on serum levels of IGF-1, cortisol and some health-related physical factors in active women.  

    Materials and methods

    In this study, 20 active women (mean age 27.05 ± 3.11) were randomly divided into experimental (n= 10) and control (n= 10) groups. The experimental group program consisted of TRX training for 6 weeks, 3 sessions per week for 50-60 minutes under the supervision of a TRX trainer. The intensity of the exercises for the first two weeks, using the Borg scale was in the range of 4-5, in the second and the third two weeks, based on the increase in load in the range of 5-6 and 6-7, respectively. Serum levels of IGF-1, cortisol, body fat percentage, upper and lower body strength and endurance were measured before and after exercise.

    Results

    Six weeks of TRX training increased cortisol and IGF-1 levels in active women, although this increase was not statistically significant (p>0.05). But the results showed that these exercises can significantly decrease body fat percentage and increase the strength and endurance of the upper and lower muscles of active women.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it seems that performing the TRX training can significantly improve body fat percentage, strength and muscle endurance in active women and could utilize as an alternative resistance training model to improve fitness factors.

    Keywords: TRX, Insulin-like growth hormone-1, Cortisol, Strength, Muscle endurance, Body fat percentage
  • Sahar Naseri, Sepideh Arbabi Bidgoli* Pages 443-452
    Background

    Hyperbilirubinemia is a neonatal ubiquitous condition but the role of life style factors and endocrine disrupting chemicals (EDCs) on the incidence of this globally prevalent symptoms remained unclear. This study aimed to determine the role of EDCs and other predisposition factors in this regard.

    Materials and methods

    At first, 120 mothers and infants (60 pairs as control and 60 pairs as cases) were conveniently sampled after delivery and before their discharge. The mothers were interviewed and their case records were reviewed for risk factors for neonatal jaundice using SPSS software 24. We used studentchr('39')s t test for parametric and Chi-square test for non-parametric analysis of variables. Risk factors calculated by Mann-Whitney U test and p- values< 0.05, OR>1 and CI> 1 were considered as significant difference and jaundice risk factors respectively.

    Results

    Out of different demographical and lifestyle factors including exposure to outdoor and indoor chemicals, extensive exposure to air fresheners (OR=16.319, 95%CI=2.06-129.292, p=0.001) and detergents (OR=4.958, 95%CI=2.074-11.852, p=0.0001) were considered as two major life style predisposing factors of idiopathic hyperbilirubinemia.

    Conclusion

    According to the results obtained from this study, unhealthy life style and endocrine disrupting chemicals consumption could significantly increase the risk of jaundice but further animal and clinical studies are necessary to find out their direct associations.

    Keywords: Lifestyle, Neonates, Jaundice, Idiopathic, Hyperbilirubinemia, Tehran
  • Amin Dalili, Behzad Gholamveisi, Sara Rahimi, Abed Ebrahimi, Mostafa Sadeghi* Pages 453-458
    Background

    Henoch-Schonlein purpura is a common systemic vasculitis in childhood, usually characterized by skin, abdominal, and renal manifestations. Most patients are 4 to 7 years old and are more common in boys. The disease is very rare in adults with multiple symptoms.

    Case Report

    A 20-year-old male patient with final diagnosis of Henoch-Schonlein disease with rare complications was admitted in our center. The patient referred to the hospital with acute abdomen and free fluid in the abdominal space and underwent appendectomy. During the hospitalization of the patient, purpura in the lower limb and acute scrotum were developed, which treatment was successfully performed. Disease and treatment approach of this patient has significant points that are listed below.

    Conclusion

    incidence of multiple symptoms in Henoch-Schonlein purpura is very rare in adults and may cause organ failure. Therefore, its symptoms should always be considered and appropriate diagnostic measures should be taken to prevent unnecessary surgery. Careful attention and frequent examinations by the surgeon in patients with abdominal complications are also essential.

    Keywords: Henoch-Schonlein, Purpura, Multiple, Symptoms, Adult, Patient