فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 115، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عاطفه محبی، عباس جمالی*، فاطمه فتوحی، رامین یعقوبی صفحات 1-11
    سابقه و هدف

    در آنفلوانزای فصلی سال 1394زیرگونه A/H1N1/pdm09 ، با انتشار گسترده 92 درصدی در ایران گزارش شد. مطالعه فیلوژنتیکی بر اساس پروتئین HA ، ویروس ها را در زیر گروه جدید 6B.1 قرار داد. بنابراین با مشاهده این تغییر، اثربخشی واکسن از دیدگاه ایمونولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    ویروس های مورد بررسی از بین نمونه های توالی یابی شده براساس تنوع و فراوانی جانشینی ها، به روش همردیف سازی با نرم افزار بایوادیت و ترسم درخت فیلوژنتیکی به روش maximum likelihood انتخاب و توسط سلول های MDCK  تکثیر شدند. در ادامه با تزریق دو دوز واکسن آنفلوانزا انسانی به فاصله دو هفته به دو سر خرگوش، سرم آنها در روز (0) قبل از ایمنی زایی، 21 و 30 روز بعد از تزریق جداسازی و پس از تیمار، آنتی بادی تولید شده جهت انجام تست ممانعت از هماگلوتیناسیون (HI) مورد استفاده قرار گرفت. میانگین داده ها در نمودار اکسل مورد بررسی قرار گرفت. 

    یافته ها

    میانگین عیار HI در نمونه کنترل مثبت تیتر 960 و در نمونه های به شماره 831، 836، 807 و 808 به ترتیب تیتر 40، 20، 180و 120 را نشان دادند. نتایج نشان دادند که آنتی بادی حاصل از واکسن، واجد خاصیت خنثی کنندگی بر علیه ویروس های در گردش است، ولی نسبت به سویه مرجع، کاهش چشمگیری (P< 0.001)  داشت. در نمونه کنترل منفی هم هیچ تیتری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    لزوم بررسی ژنتیکی و ایمونولوژیکی کارایی واکسن برای ویروس های آنفلوانزا سالیانه ضروری است؛ لذا ارائه روش های مناسب و در دسترس آزمایشگاه ها لازم است.

    کلیدواژگان: ویروس آنفلوانزا تیپ A زیر گونه H1N1 پاندمی 2009، پروتئین هماگلوتینین، تست HI
  • مرضیه کریمی، محمدتقی شیبانی*، زهرا طوطیان، سیمین فاضلی پور، محمد بابائی صفحات 12-24
    سابقه و هدف

    با توجه به تغییر سبک زندگی و افزایش اضطراب، مصرف داروهای خواب آور در بین جوانان افزایش یافته است. زولپیدم دومین داروی خواب آوری است که در جهان مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اینکه اثرات مضر این دارو بر دستگاه تولیدمثل به اثبات رسیده، مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات محافظتی ویتامین E در برابر آسیب های ناشی از زولپیدم بر دستگاه تناسلی نر انجام شده است.  

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 48سر موش نر بالغ نژاد NMRI  به صورت تصادفی به یک گروه شاهد و هفت گروه تجربی تقسیم شدند. گروه های تجربی اول، دوم و سوم به ترتیب زولپیدم را به میزان mg/kg.BW  5 ،10 و20 دریافت کردند. گروه تجربی چهارم، ویتامین E را به میزانIU/kg.BW 100 و سایر گروه های تجربی پنجم، ششم و هفتم چهار ساعت بعد از دریافت زولپیدم به میزان mg/kg.BW 5 ،10و20 ، ویتامین E دریافت نمودند. روش تجویز در تمامی گروه ها به صورت خوراکی و به مدت 35 روز بود. 24 ساعت پس از آخرین تیمار، نمونه های خونی و پارامترهای اسپرم ارزیابی شده و سطح سرمی ,MDA TAC و تستوسترون نیز مورد بررسی قرار گرفتند. 

    یافته ها

    کاهش معنی دار در تعداد، تحرک، تعداد اسپرم های زنده، و اسپرم های بالغ  در دوزهای بالا مشاهده گردید. همچنین آسیب به DNA افزایش یافته که ویتامین E  توانست آسیب به DNA را بهبود بخشد. ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و سطح تستوسترون کاهش یافته و میزان مالون دی آلدئید در سرم افزایش یافت. تجویز ویتامین E سبب بهبود وضعیت  MDA, TAC و سطح تستوسترون خون گردید.

    نتیجه گیری

    زولپیدم، به واسطه افزایش تولید رادیکال های آزاد و نیز تضعیف دستگاه دفاع آنتی اکسیدانی بدن، موجبات اختلالات مربوط به پارامترهای اسپرم را در دوزهای بالا  فراهم می کند به همین سبب قادر است تا عملکرد فیزیولوژیک سیستم تولیدمثل نر را دچار اختلال نماید. از طرفی ویتامین E  که یک آنتی اکسیدان محلول در چربی است توانست آسیب های به وجود آمده را بهبود بخشد و اختلالات تولید مثلی را از بین ببرد.

    کلیدواژگان: ویتامین E، زولپیدم، اسپرم، مالون دی آلدئید، تستوسترون
  • مصطفی کاظمی، احمد عبدی*، علیرضا براری، جواد مهربانی صفحات 25-36
    سابقه و هدف

    استرس شبکه آندوپلاسمی (ERS) نقش مهمی در ایجاد بیماری کبدی چرب غیر الکلی (NAFLD) دارد. در این مطالعه اثر مصرف امگا-3 و فعالیت ورزشی تناوبی به تنهایی و یا در ترکیب با هم بر ERS در موش های مبتلا به NAFLD بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (وزن 82/7 ± 98/156 گرم) در پنج گروه بیمار کنترل-سالم (CN)، بیمار (NAFLD)، بیمار-تمرین (TRNAF)، بیمار-مکمل (SUPNAF) و بیمار-تمرین-مکمل (TRSUPNAF) قرار گرفتند. گروه های مکمل، طی دوره مداخله روزانه 1 گرم امگا-3 (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) را به صورت خوراکی دریافت کردند. برنامه تمرین تناوبی شامل دویدن روی تردمیل با سرعت 28-14 متر در دقیقه، پنج روز هفته به مدت هشت هفته اجرا شد. 

    یافته ها

    القای NAFLD باعث افزایش GRP78، CHOP، ALT و AST شد (0001/0=p). بیان GRP78 و CHOP در گروه های TRNAF (به ترتیب 0001/0=p و 001/0=p) و SUPNAF (به ترتیب 0001/0=p و 001/0=p) نسبت به NAFLD کاهش معنی داری داشت. ALT و AST نیز در گروه های TRNAF (به ترتیب 0001/0=p و 0001/0=p) و SUPNAF (به ترتیب 0001/0=p و 001/0=p) کاهش معنی داری داشت. مداخله ترکیبی تمرین تناوبی با مکمل امگا-3 نسبت به اثر هر مداخله به تنهایی بر GRP78، CHOP، ALT و AST معنی داری نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی و مصرف امگا-3 از طریق کاهش در بیان GRP78 و CHOP باعث مهار استرس ER در بافت کبد شد. با این وجود اثر همزمان تمرین تناوبی و امگا 3 بر ERS نیاز به پژوهش های بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، امگا 3، GRP78، CHOP، کبد چرب غیر الکلی
  • احسان الصعبراوی، فرحناز مولوی* صفحات 37-45
    سابقه و هدف

    یکی از عوامل ایجاد مقاومت باکتری انتروکوکوس فکالیس به آنتی بیوتیک ونکومایسین ژن  vanA است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر نانوذرات نقره بر میزان بیان ژن مقاومت به ونکومایسین vanA بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه 98 جدایه بررسی شدند بعد از تایید حضور ژن vanA و آزمون آنتی بیوگرام  تیماردهی باکتری های دارای مقاومت چند دارویی با حداقل غلظت مهارکننده نانوذرات نقره انجام شد و با تکنیک Real-time PCR داده های مربوط به تغییر بیان ژن vanA در دو گروه تحلیل گردید. 

    یافته ها

    مقاومت آنتی بیوتیکی سویه ها نسبت به آنتی بیوتیک ونکومایسین 50%، سیپروفلوکساسین  32%، کلرامفنیکل 15%، تیکوپلانین 5%، اریترومایسین 43%، آمیکاسین 79%، تتراسایکلین 80%، سفالکسین 80%،  پنی سیلین 85%، و لینوزولید 1% بود. ارزیابی مولکولی نشان دهنده حضور ژن vanA در تمام سویه های دارای مقاومت چنددارویی بود. بررسی ریل تایم  بر روی سویه های مقاومی که وجود ژن vanA در آنها توسط PCR به تایید رسیده و تحت تیمار نانوذرات نقره قرار گرفته بود  نشان داد که تاثیر نانوذرات نقره بر روی بیان ژن vanA معنی دار و کاهنده است.

    نتیجه گیری

    مشاهده  87 درصد مقاومت چند دارویی از 64 سویه تایید شده نشان دهنده این است که مسئله مقاومت چند دارویی  یک هشدار جدی در استفاده از آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های ناشی از انتروکوکوس فکالیس است.

    کلیدواژگان: استرپتوکوک، ونکومایسین، نانوذرات فلزی، مقاوم به چند دارو، زنجبیل
  • الهام زارع نژاد*، عبدالمجید قاسمیان، آیدا ایرجی، مهسا رستمی چایجان، مریم کاظمی، الهام حق جو صفحات 46-55
    سابقه و هدف

    3،2،1 تری آزول ها طبقه مهمی از ترکیبات هتروسیکلی پنج عضوی هستند که خواص بیولوژیکی منحصر به فرد آنها  را به طبقه مهمی از ترکیبات شیمیایی تبدیل کرده است. فعالیت زیستی این ترکیبات از قبیل مواد ضد قارچی، ضد باکتریایی، ضد تومور، ضدالتهاب ، ضد افسردگی ، ضد سل، ضد HIV  و غیره شناخته شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه بر آن شدیم تا مشتقات آزولی را سنتز کرده و اثرات ضد قارچی آن را بررسی کنیم. ابتدا کاتالیزگر بر پاپه کورمین سنتز و با CuL مشخص شد پس ازسنتز ، خالص سازی و شناسایی محصولات 1،2،3 تری ازولها، خواص ضد قارچ ترکیبات بر علیه قارچ های (آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکنس) و همچنین خواص ضد باکتری آن بر علیه (اشرشیاکلی و استفیلوکوکوس اورئوس) مورد بررسی قرار گرفت. 

    یافته ها

    بر اساس تست های بررسی شده مشخص شد ماده نوترکیب3 با نام 1-(4برمو بنزیل)-1هیدروژن 1و2و3-تری آزول 4-ایل موثرترین اثرات ضد قارچی خود را در بین 8 ترکیب مورد مطالعه از خود نشان داده است. همچنین این ترکیب تاثیری خوبی بروی باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس آرئوس از خود نشان داد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد استفاده از ماده نوترکیب3 به عنوان ترکیب جدید با خواص ضد میکروبی قابل قبول می تواند مطرح باشد.

    کلیدواژگان: آزول ها، خاصیت ضد میکروبی، خواص بیولوژیکی
  • سعیده السادات سیدزاده، سلیمان انصاری، علیرضا علمیه*، فهیمه ادیب صابر صفحات 56-63
    سابقه و هدف

    کوید-19 به عنوان یک پاندمی تاثیرات گسترده ای بر سلامت جسمانی و روانی افراد جامعه و ورزشکاران داشته است. این مطالعه با هدف مقایسه نیمرخ سلامت جسمانی و روانی دوران قبل و پس از قرنطینه کووید-19 در شناگران زن نخبه شهر مشهد انجام شد.

    روش بررسی

    بیست و هفت شناگر زن از 2 سال قبل تا بعد از قرنطینه کووید-19 مورد بررسی قرار گرفتند. آمادگی بدنی ادراک شده (وضعیت بدنی، انعطاف پذیری، وضعیت عضلانی و ترکیب بدن) ، سطح فعالیت بدنی و نیمرخ روانی شرکت کنندگان اندازه گیری شد. از آزمون تی زوجی برای تعیین تفاوت متغیرهای پژوهش قبل و بعد از قرنطینه کوید-19 استفاده شد. 

    یافته ها

    شرکت کنندگان افزایش قابل توجهی در متغیرهای افسردگی (001/0 = p)، اضطراب (024/0= p)، استرس (001/0 = p)، تنهایی (001/0 = p) وBMI  (001/0 = p) و کاهش معنی داری در سطح فعالیت بدنی (023/0 = p)، خرده مقیاس ها و نمره کل آمادگی بدنی ادراک شده (001/0= p) را پس از پایان دو سال دوران قرنطینه نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد کاهش سطح فعالیت بدنی طی اپیدمی کوید-19 می تواند اثرات منفی بر پروفایل روانی و BMI در ورزشکاران حرفه ای داشته باشد. بنابراین، باید برنامه ریزی لازم جهت حفظ سطح فعالیت بدنی به صورت ایمن توسط مربیان و برنامه ریزان ورزشی تیم های حرفه ای و ملی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، تنهایی، ورزشکاران نخبه، BMI، آمادگی بدنی ادراک شده
  • نسیم قبادی کهنموئی، معصومه آزموده*، خلیل اسماعیل پور، رعنا ساکن آذری صفحات 64-72
    سابقه و هدف

    با توجه به ارزش نهاد خانواده، باید به مشکلات زوجین توجه ویژه ای شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی شناختی- رفتاری و زوج درمانی هیجان محور بر دلزدگی زناشویی زوجین با طلاق عاطفی صورت گرفت.

    روش بررسی

    روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره تبریز در سال 1400 تشکیل دادند. 54 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند (هر گروه 9 زوج). گروه های آزمایشی، درمان مختص گروه خود را به ترتیب در 8 و 10 جلسه دریافت کردند. گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. ابزارهای اندازه گیری، پرسشنامه های دلزدگی زناشویی پاینز و طلاق عاطفی گاتمن بودند. داده ها توسط آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار متغیر دلزدگی زناشویی در گروه زوج درمانی شناختی- رفتاری 68/10±44/108، در گروه زوج درمانی هیجان محور 18/12±11/108، و در گروه کنترل 08/8±39/108 بود (05/0<P). هر دو درمان در مقایسه با گروه کنترل، دلزدگی زناشویی زوجین را در پس آزمون کاهش دادند (001/0>P). تاثیر درمان ها بر دلزدگی زناشویی زوجین در مرحله پس آزمون یکسان بود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد زوج درمانی شناختی- رفتاری و زوج درمانی هیجان محور می توانند سبب کاهش دلزدگی زناشویی زوجین شوند، از این‏رو احتمالا می‏توانند راهبرد درمانی مفیدی برای بهبود روابط زوجین باشند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی- رفتاری، زوج درمانی هیجان محور، دلزدگی زناشویی، طلاق عاطفی
  • مهسا کوهی خواجه ها، ناصره شاکری*، محبوبه طاهر صفحات 73-88
    سابقه و هدف

    اختلال شخصیت مرزی، اختلال روانی جدی و پیچیده‏ای است که حاوی یک الگوی فراگیر بی‏ثبات در روابط بین‏فردی، خودانگاره، عواطف و تکانشگری است. از این رو هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان ذهن‏آگاهی مبتنی بر شفقت به خود بر تنظیم هیجان، احساس تنهایی و تکانشگری در مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر نیمه‏ آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون- پس ‏آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. از بین کلیه افراد دارای اختلال شخصیت مرزی  مراجعه‏ کننده به کلینیک ها در شهرستان قوچان تعداد 30 نفر به روش نمونه‏ گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند.  همه آن ها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون پرسش‏نامه های، تنظیم هیجان (2003)، احساس تنهایی (1980) و تکانشگری (1994) را تکمیل کردند. پس از آن گروه آزمایش تحت مداخله ذهن آگاهی قرار گرفت. در نهایت داده ها با استفاده از روش آنالیز کوواریانس با نرم ‏افزار آماری SPSS نسخه 26 انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره تنظیم هیجان در گروه آزمایش پس از انجام مداخله نسبت به گروه کنترل به‏طور معنی داری بهبود یافت (05/0>P). درمان ذهن‏آگاهی مبتنی بر شفقت به خود در آزمودنی‏ های گروه آزمایش برخلاف گروه کنترل در مرحله پس‏آزمون منجر به کاهش احساس تنهایی و میزان تکانشگری شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    این یافته‏ ها بیش از پیش نقش سازه‏های عاطفی، شناختی و رفتاری را در مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی روشن ساخته و لزوم استفاده از رویکردهای درمانی توام با ذهن آگاهی را به‏ منظور تعدیل علائم مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی آشکار می‏سازد.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت، احساس تنهایی، تکانشگری، تنظیم هیجان، اختلال شخصیت مرزی
  • طاهره بانو برزویی، فرشته کردستانی*، طاهره اشک تراب، یلدا دلگشایی، بهارک شیرزاد کبریا صفحات 84-96
    سابقه و هدف

    سواد سلامت به عنوان یک مسئله جهانی در قرن 21 از اهمیت روزافزون برخوردار است. یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر میزان دانش و آگاهی بیماران از بیماری خود، سواد سلامت است. هدف اصلی این مقاله شناسایی ابعاد و مولفه های موثر بر آموزش سواد سلامت بیماران مبتلا به دیابت بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران بود.

    روش بررسی

    در مطالعه کیفی حاضر با 18 نفر از خبرگان آموزش بهداشت، آموزش پزشکی، پرستاری و اعضای هیات علمی با حداقل تحصیلات  دکتری در مدیریت آموزشی و مدیریت  آموزش عالی که به روش نمونه گیری هدفمند  انتخاب شدند مصاحبه انجام شد. روش گردآوری داده ها  مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که به روش تحلیل محتوی کیفی قراردادی تجزیه و تحلیل شدند.  اعتبار داده ها با استفاده از معیارهای  لینکلن و گوبا تایید شد. 

    یافته ها

    با تحلیل دیدگاه مشارکت کنندگان عوامل موثر بر آموزش سواد سلامت در شش بعد شامل «سواد پایه، سواد تخصصی، سواد اجتماعی، سواد فرهنگی، سواد رسانه ای و مدیریت دیابت"  با 17  مولفه و 87 شاخص شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های موثر بر آموزش سواد سلامت می تواند زیر بنایی برای طراحی الگو برای آموزش سواد سلامت بیماران مبتلا به دیابت باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، سواد سلامت، بیماران مبتلا به دیابت
  • آنا قربانی، شهروز تبریزی، محمدرضا رضایی، برضا رضایی، هومن رفیعی، شهرام محمدی، محمدرضا فرنیا* صفحات 97-104
    سابقه و هدف

    درخواست بیش از حد فرآورده های خونی و عدم مصرف بهینه آنها از جمله دغدغه های جامعه سلامت در تامین نیازهای خونی بیماران است. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت درخواست و مصرف فراورده های خونی و عوامل مرتبط با هدررفت آن انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی -  تحلیلی بر روی 1045 بیمار کاندید دریافت فراورده های خونی در بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه انجام شد. داده های دموگرافیک، بالینی و وضعیت نهایی فراورده خونی رزروشده از جهت تزریق و یا عدم تزریق از پروند بالینی بیماران استخراج شد. شاخص C/T جهت بررسی نسبت خون و فراورده های خونی درخواست شده استفاده شد. از آزمون آماری لجستیک رگرسون چند متغیره جهت شناسایی متغیرهای پیش بینی کننده اتلاف فراورده های خونی استفاده شد. 

    یافته ها

    از 1045 بیمار با میانگین سنی 32/22 ± 45/41 سال که کاندید دریافت فراورده های خونی بودند، برای 57 درصد آنها خون تزریق شد. شاخص C/T برابر 75/1 بود. توزیع فراوانی بیماران بر حسب جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، نوع بیماری و نوع فراورده خونی درخواستی بین دو گروه از بیماران با و بدون تزریق خون، تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (05/0>p). در حالی که توزیع فراوانی فرد درخواست کننده فراورده های خونی و میانگین سنی در دو گروه تفاوت آماری معنی داری داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    شاخص درخواست به مصرف فراورده های خونی در بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه از وضعیت مطلوبی برخوردار است. سن پایین تر بیماران و درخواست رزرو توسط رزیدنت سال اول از جمله پیش بینی کننده های مستقل هدررفت فراورده های خونی درخواست شده بودند.

    کلیدواژگان: خون، فراورده های خونی، رزرو خون، تزریق خون
|
  • Atefeh Mohebbi, Abbas Jamali*, Fatemeh Fotouhi, Ramin Yaghobi Pages 1-11
    Background

    In 2015-2016 flu season, the subtype A/H1N1/pdm09 was reported with a widespread of 92% in Iran.  A phylogenetic study based on the HA protein located the viruses in the new subgroup 6B.1. Therefore, by observing this change, the effectiveness of the vaccine was investigated from an immunological point of view.

    Materials and methods

    The investigated viruses were selected from among the sequenced samples based on the diversity and abundance of substitutions, by aligning with the Bioedit software and drawing a phylogenetic tree by the maximum likelihood method in the Mega software, and were propagated by MDCK cells. Next, by injecting two doses of human influenza vaccine two weeks apart into the two rabbits, their serum on day (0) before immunization, 21 and 30 days after the injection, isolated and after treatment, the antibody produced was used for Hemagglutination inhibition (HI) test. The data were analyzed in the Excel chart.  

    Results

    The mean HI titer in the positive control sample was 960, and in samples 831, 836, 807 and 808 were 40, 20, 180 and 120, respectively. The results showed that the antibody obtained from the vaccine had neutralizing properties against the circulating viruses, but it was significantly reduced compared to the reference strain (P<0.001). No titer was observed in the negative control sample.

    Conclusion

    The requirement of genetic and immunological evaluation of vaccine efficiency for influenza viruses is necessary every year; so it is essential to provide appropriate methods available to laboratories.

    Keywords: Influenza virus A, H1N1, pdm09, Hemagglutinin protein, HI test
  • Marziye Karimi, MohammadTaghi Mohammad Taghi*, Zahra Tootian, Simin Fazelipour, Mohammad Babaei Pages 12-24
    Background

    Due to lifestyle changes and increased anxiety consumption of zolpidem has increased among young people. Zolpidem is the second sleeping medication used in the world. the harmful effects of this drug on the reproductive system have been proven. The present study was conducted to evaluate the protective effects of vitamin E against zolpidem injuries on male reproductive system.

    Materials and methods

    In this experimental study forty eight adult male mice NMRI strain at a mean weight of 25±5 grams were divided into one control and seven experimental groups. Zolpidem was prepared in distilled water. The control group received distilled water (as solvent of zolpidem) The groups 1, 2 and 3 received zolpidem at the doses 5, 10 and 20 (mg/kg of body weight). The group of 4 received (100 IU/kg of body weight) vitamin E and the groups of 5,6 and 7 received Zolpidem+ vitamin E for 35 days. One day after the last gavage, the treatment groups were sacrificed, the hearts were dissected and blood samples were obtained. Then the sperm parameters MDA, TAC and testosterone were evaluated.

    Results

    Significant reduction in the count, motility, number of live and mature sperms at high doses were observed. DNA damage was increased, which vitamin E could result in improvement. The total antioxidant capacity and testosterone levels decreased while the amount of malondialdehyde level in the serum increased. Administration of Vitamin E improved MDA, TAC and testosterone level.

    Conclusion

    Zolpidem can increase the free radicals and weakens the body's antioxidant defense system, zolpidem causes disorders related to sperm parameters in high doses and therefore is able to impair the physiological function of male reproductive system. On the other hand, vitamin E, which is a fat-soluble antioxidant, can improve the damage and eliminate reproductive disorders.

    Keywords: Vitamin E, Zolpidem, Sperm, MDA, Testosterone
  • Mostafa Kazemi, Ahmad Abdi*, Alireaz Barari, Javad Mehrabani Pages 25-36
    Background

    Endoplasmic reticulum stress (ERS) plays an important role in the development of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). In this study, the effect of omega-3 consumption and interval exercise alone or in combination on ERS in rats with NAFLD was investigated.

    Materials and methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats (mean weight 156.98±7.82) were divided into 5 groups: Control-Normal (CN), NAFLD, NAFLD-Training (TRNAF), NAFLD-Supplement (SUPNAF) and NAFLD-Training-Supplement (TRSUPNAF). The supplement groups received 1 g of Omega3 (per kg of body weight) orally during the intervention period. Interval training program including running on treadmill with a speed of 14-28 meters per minute, was performed 5 days a week for eight weeks.

    Results

    Induction of NAFLD increased GRP78, CHOP, ALT and AST (p=0.0001). The expression of GRP78 and CHOP was significantly decreased in TRNAF (p=0.0001 and p=0.001 respectively) and SUPNAF (p=0.0001 and p=0.001 respectively) groups compared to NAFLD. ALT and AST also significantly decreased in TRNAF (p=0.0001 and p=0.0001) and SUPNAF (p=0.0001 and p=0.001 respectively) groups. The combined intervention of interval training with omega-3 supplement was not significant compared to the effect of each intervention alone on GRP78, CHOP, ALT and AST (p<0.05).

    Conclusion

    Interval training and omega-3 consumption inhibited ER stress in liver tissue through reduction in GRP78 and CHOP expression. However, the simultaneous effect of interval training and omega-3 on ERS needs more research.

    Keywords: Exercise, Omega-3, GRP78, CHOP, Nonalcoholic fatty liver disease
  • Ehsan Al-Sabrawi, Farahnaz Molavi* Pages 37-45
    Background

    One of the factors causing the resistance of Enterocus faecalis bacteria to the vancomycin antibiotic is the vanA gene, and the purpose of this research is to investigate the effect of silver nanoparticles on the expression of the vanC resistance gene.

    Materials and methods

    In this study, 98 isolates were examined after confirming the presence of the vanA gene and the antibiogram test of the treatment, the bacteria with multidrug resistance with the lowest ability to silver nanoparticles were performed and with the Real-time PCR technique, the data were analyzed. It was related to the change of gene expression. vanA was transformed in two analysis groups.

    Results

    Antibiotic resistance of the strains was 50% to vancomycin, 32% to ciprofloxacin, 15% to chloramphenicol, 5% to teicoplanin, 43% to erythromycin, 79% to amikacin, 80% to tetracycline, 80% to cephalexin, 85% to penicillin, and 1% to linozolid. Real-time analysis on the resistant strains in which the presence of vanA gene was confirmed by PCR and treated with silver nanoparticles showed that the effect of nanoparticles on the expression of vanA gene is significant.

    Conclusion

    Existing 87% of the multidrug resistance in 64 confirmed strains indicates that the issue of multidrug resistance is a serious warning in the use of antibiotics to treat infections caused by Enterococcus faecalis and the effectiveness of silver nanoparticles on vanA gene expression indicates that It can be used as an alternative to antibiotics in infections caused by Enterococcus faecalis.

    Keywords: Streptococcus, Vancomycin, Metal nanoparticles, Multidrug-resistant, Ginger
  • Elham Zarenezhad*, Abdolmajid Ghasemian, Aida Iraji, Mahsa Rostami Chijan, Maryam Kazemi, Elham Haghjoo Pages 46-55
    Background

    3,2,1 triazoles are an important class of five-membered heterocyclic compounds whose unique biological properties have made them an important class of chemical compounds. The biological activity of these compounds is known as anti-fungal, anti-bacterial, anti-tumor, anti-inflammatory, anti-depressant, anti-tuberculosis, anti-HIV, etc.  

    Materials and methods

    In this research, first we synthesized new courcomin catalyst. We investigated synthesis of some 1,2,3 triazol derivatives and evaluated their anti-bacterial and anti-fungal effects. After synthesis and purification of some 1,2,3-triazol compound, the inhibitory effect of compounds against fungal (Candida albicans, Aspergillus niger) and against bacterial (Staphylococcus arueus and Escherichia coli) was evaluated.

    Results

    It was found that compound (3): 1-(4-bromobenzyl)-1H-1,2,3-triazol-4-ol exhibited the best antifungal activities. Also this compound showed good activity against Staphylococcus areus as a Gram-positive bacteria.

    Conclusion

    According to the results, it seems that the use of recombinant substance 3 as a new compound with acceptable antimicrobial properties can be considered

    Keywords: Azoles, Antimicrrobial activity, Biological activity
  • Saideh Seyedzade, Soleyman Ansari, Alireza Elmieh*, Fahimeh Adibsaber Pages 56-63
    Background

    As a pandemic, Covid-19 has had extensive effects on the physical and mental health of society and athletes. This study aimed to compare the physical and mental health profiles of elite female swimmers from the pre to post-COVID-19 Confinement period in elite female swimmers in Mashhad.

    Materials and methods

    Twenty-seven swimmers were assessed pre to post-COVID (between 2 years). Perceived physical fitness (body condition, flexibility, muscle condition and body composition), physical fitness level, and psychological profile of swimmers were measured. The paired t-test was utilized to determine if differences existed before and after the COVID-19 lockdown.

    Results

    Participants showed increased depression (p= 0.001), anxiety (p= 0.024), stress (p= 0.001), Loneliness (p= 0.001), and BMI (p= 0.001) and significant decreases in IPAQ-SF (p= 0.023), and Subscales and total score of perceived physical fitness (p= 0.001) after 2 years at the end of the quarantine period.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the decrease in physical activity level during the Covid-19 epidemic could have negative effects on the psychological profile and BMI in professional athletes. Therefore, the specific planning should be considered by the coaches and sports planners of the professional and national teams to safely maintain the level of physical activity.

    Keywords: Corona virus, Loneliness, Elite athletes, BMI, Perceived physical fitness
  • Nasim Gobadi Kahnamoyi, Masomeh Azmoudeh*, Khalil Esmaielpour, Rana Sakenazari Pages 64-72
    Background

    Considering the value of the family institution, special attention should be paid to the problems of couples. This study aimed to compare the efficacy of cognitive-behavioral couple therapy (CBCT) and emotionally focused couple therapy (EFCT) on couple burnout of couples with emotional divorce.

    Materials and methods

    The method of this study was semi-experimental with pre-test- post-test with the control group. The statistical population was couples who referred to Tabriz Counseling Centers in 2022. Totally, 54 people were selected by the purposeful sampling method and randomly divided into three groups (9 couples in each group). Members of both experimental groups received their treatment, respectively, in 8 and 10 sessions of 1.5 hours; however the control group did not receive any treatment. The measurement tools were Pines's couple burnout and Gottman's emotional divorce questionnaires. Data were analyzed by analysis of covariance and bonferroni's post hoc test.

    Results

    In the pre-test, the means and standard deviations of the couple burnout were 108.44±10.68, 108.11±12.18, and 108.39±8.08, among CBCT group, EFCT group and control group, respectively (p>0.05). Both treatments reduced couple burnout in couples after the test, compared to the control group (p<0.001). The effect of these two treatments on reduced couple burnout at posttest was not significantly different (p>0.05).

    Conclusion

    It seems that cognitive-behavioral couple therapy and emotion-oriented couple therapy can decrease the couple burnout of couples; so they can probably be a useful therapeutic strategy for improving couples' relationships.

    Keywords: Cognitive-behavioral Couple Therapy, Emotionally Focused Couple Therapy, Couple Burnout, Emotional Divorce
  • Mahsa Koohi Khajeha, Nasere Shakeri*, Mahboobe Taher Pages 73-88
    Background

    Borderline personality disorder is a serious and complex mental disorder that contains a pervasive pattern of instability in interpersonal relationships, self-image, emotions, and impulsivity. Therefore, the aim of the current study was the effectiveness of self-compassion-based mindfulness therapy on emotion regulation, loneliness, and impulsivity in borderline personality disorder patients.

    Materials and methods

    The present study was a semi-experimental study with a pre-test- post-test design with two experimental and control groups. Among all the people with borderline personality disorder referred to the clinics in Qochan City, 30 people were selected by available sampling method and replaced in two experimental and control groups. All of them completed the emotion regulation (2003), loneliness (1980) and impulsivity (1994) questionnaires in the pre-test and post-test phases. After that, the experimental group underwent mindfulness intervention. Finally, the data was analyzed using covariance analysis by SPSS version 26 statistical software.

    Results

    The results showed that the mean emotion regulation score in the experimental group significantly improved after the intervention compared to the control group (P<0.05). Mindfulness therapy based on self-compassion in the subjects of the experimental group, unlike the control group, in the post-test phase led to a decrease in loneliness and impulsivity (P<0.05).

    Conclusion

    These findings have further clarified the role of emotional, cognitive and behavioral structures in borderline personality disorder sufferers and the need to use therapeutic approaches combined with mindfulness in order to adjust the symptoms of borderline personality disorder sufferers.

    Keywords: Mindfulness therapy based on compassion, Loneliness, Impulsivity, Emotion regulation, Borderline personality disorder
  • Tahereh Bano Borzuoi, Fereshteh Kordestani*, Tahereh Ashketorab, Yalda Delgoshaei, Baharak Shirzad Kebria Pages 84-96
    Background

    Health literacy as a global issue in the 21st century is of increasing importance. One of the influencing variables on the level of knowledge and awareness of patients about their disease is health literacy. The main purpose of this article was to identify the dimensions and components that are effective on the health literacy education of patients with diabetes in the hospitals of Tehran Islamic Azad University of Medical Sciences.  

    Materials and methods

    In this qualitative study, interviews were conducted with 18 experts in health education, medical education, nursing, and faculty members with at least a doctorate in educational management and higher education management. The method of data collection was semi-structured interviews, which were analyzed using conventional qualitative content analysis. Data validity was confirmed using Lincoln and Goba criteria.

    Results

    Effective factors on health literacy education were identified in six dimensions including "basic literacy, specialized literacy, social literacy, cultural literacy, media literacy and diabetes management" with 17 components and 87 indicators.

    Conclusion

    Identifying dimensions, components and indicators that are effective on health literacy education can be a foundation for designing a model for health literacy education for patients with diabetes.

    Keywords: Education, Health Literacy, Diabetic Patients
  • Anna Ghorbani Doshantapeh, Shahrouz Tabrizi, MohammadReza Rezaei, Bareza Rezaei, Hooman Rafiei, Shahram Mohammadi, MohammadReza Farnia* Pages 97-104
    Background

    Blood product over-requesting and wasting are the biggest concerns for the health community in providing the patients' blood needs. This study aimed to investigate the blood request and transfusion status and related factors to non-transfusion and their wastage in Imam Reza Hospital, Kermanshah.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 1045 patients who were candidates for receiving blood products in Imam Reza Hospital. Demographic characteristics, clinical data, and reserved blood product outcomes (Transfusion/non-transfusion) were extracted from the patients' clinical documents. The C/T index was used for the calculation of the reserved and transfusion blood products ratio. The multivariate logistic regression test was conducted to explore the predictors for blood product wastage.

    Results

    Of 1045 patients with a mean age of 41.45 ± 22.32 years who were candidates for blood products, 57% received blood transfusion. The C/T index was 1.75. The patients' frequency distribution regarding gender, marital status, education, diagnosis, and blood product type between two groups of patients with and without blood transfusion showed no statistically significant difference (P>0.05). However, the frequency distribution of the person ordering blood products and age in the two groups had a statistically significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    The request-consume blood products index in Imam Reza Hospital of Kermanshah showed a favorable condition. The younger age and the reservation by the first-year resident were independent predictors for requested blood product wastage.

    Keywords: Blood, Blood products, Blood reservations, Blood transfusions