فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حسین آریان*، مهری تلخابی صفحات 7-36

    هدف مقاله حاضر، تبیین پایه های شناخت فروغ فرخزاد از مفهوم مرگ است. این مقاله، بر مبنای نظریه طرح واره های تصویری جانسون، بر آن است تا به شیوه تحلیل مفهومی نشان دهد که استعاره ها، تشبیه ها، نمادها و تمثیل های فروغ، چه تصویری از مرگ ارایه می دهند. در این مقاله، با نشان دادن طرح واره های تصویری فروغ از مفهوم انتزاعی مرگ، به این نتیجه می رسیم که استعاره های شعر فروغ، شالوده تجربیات و نشانگر نظام شناختی او هستند. با شناسایی نگاشت های استعاری فروغ درباره مرگ، می توان زیرشاخه هایی را که از این بدنه اصلی در شعر او روییده اند، کاوید و گزارش کرد و بدین نکته پی برد که چگونه سمت وسوی زندگی و اندیشه فروغ، تابع تعداد محدودی نگاشت است که سبب وحدت نگرش او وکنش های پایدارش با محیط فرهنگی، فیزیکی، اجتماعی و... می شود.

    کلیدواژگان: فروغ فرخزاد، استعاره شناختی، طرح واره های تصویری، مرگ، نگاشت
  • فریده اکاتی* صفحات 37-70

    این مقاله که بر پایه پرگمتیکیا همان زبان کاربردی است، موضوع ارجاع به شخص و ابزار ارجاع را در فرهنگ عامیانه گونه زبانی سیستانی ایرانی بر اساس رویکرد دسترسی بررسی می کند. در کنار معرفی این گونه زبانی، شرایط اعمال ارجاع و به کارگیری انواع متفاوت ابزار ارجاع، مانند اسم ها، ضمایر و پیش ارجاعی صفر (ضمیر تهی) در داستان ها و افسانه های این گویش مطالعه شده است تا سرپیچی احتمالی ارجاع از قوانین عمومی آن را نشان دهد. سیستانی، گویشی از زبان فارسی است که ضمیرانداز است. داده های این مقاله از طریق مصاحبه و روایت داستان های عامیانه جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که علاوه بر استفاده اسم های خاص برای تاکید، استفاده ابزار پیش ارجاعی صفر، بالاترین رخداد را داشته که با توجه به تیوری حاکمیت و مرجع گزینی چامسکی، دلیل نقض این قانون آن است که شرایط گسستگی، مانند پایان جمله واره ها که ضرورت وقوع اسم ها و ضمایر را در آغاز جمله بعدی می طلبد، نادیده گرفته می شود. تحلیل آماری نیز تفاوتی معنادار را در بسامد انواع ابزار ارجاع نشان می دهد. در فرایند بازیابی مرجع، هنگامی که پیش ارجاعی صفر استفاده می شود، هیچ گونه نشانه دیگری برای تعیین هویت مرجع به کار نمی رود، حتی اگر فاصله بین عنصر های ارجاعی، یعنی مرجع و ضمیر متقابل، زیاد باشد و کار پیگیری داستان را مشکل سازد. فاصله زیاد بین مرجع و ضمیر تهی در این داده ها خلاف نظر گیوون در رابطه مستقیم بین فاصلهه اندک و وقوع پیش ارجاعی صفرو اصل استفاده از عبارت اسمی است. هنگام روایت داستان، اگرچه در بعضی مواقع شناسه های شخص در فعل های مربوط دسترسی به این گونه مرجع ها را میسر می سازد، توجه و تمرکز شنونده ها برای بازیابی و شناسایی مراجع، بسیار ضرور و کارآمد به نظر می آید که این خود می تواند حاکی از وجود علاقه و فر هنگ داستان سرایی و فراگیری آن ها در جامعه سیستانی از دیرباز بوده باشد که توانسته داستان ها و افسانه ها را سینه به سینه به نسل های بعدی انتقال دهد.

    کلیدواژگان: سیستانی ایرانی، زبان کاربردی، فرهنگ عامیانه، ارجاع شخص، رویکرد دسترسی، شرایط گسستگی، پیش ارجاعی صفر
  • طاهره باباخانی، علی حیدری*، مسعود سپه وندی صفحات 71-108

    یکی از نظریه های زبان شناسی که در عصر حاضر، در تحلیل متون ادبی به کار گرفته می شود، نظریه نقش گرای نظام مند هلیدی است. در این رویکرد، زبان، اصلی ترین وسیله انتقال فرهنگی است و هر عنصری از آن، براساس نقش معین در نظام کلی زبان معرفی می شود. این رویکرد متن محور، دارای ابزارهای مختلفی برای نشان دادن انسجام در متن برای انتقال بهتر مفاهیم ذهنی گوینده است که در این مقاله به عنوان متغیر مستقل انتخاب شده است. از طرف دیگر، در متغیر وابسته، خاقانی از جمله شاعرانی است که در لفظ و معنا و نیز در ایجاد ساختار بیرونی و درونی شعر مغانه ای، بر حافظ تاثیر گذاشته است. خاقانی یکی از مهم ترین شاعرانی است که بعد از سنایی و عطار و قبل از مولوی و حافظ، به سرودن اشعار مغانه ای اهتمام ورزیده است. حافظ در این زمینه در بین متقدمان، از خاقانی الگوگیری و تاثیرپذیری بیشتری داشته است. جامعه آماری در این پژوهش، شصت بیت از ابیات مغانه ای خاقانی و حافظ، از هرکدام سی بیت است. براساس این رویکرد، با نشان دادن میزان انسجام و بررسی عوامل ایجادکننده انسجام در این ابیات و ترسیم توزیع فراوانی و درصد آن ها، این نتیجه حاصل شد که میزان حضور ابزارهای انسجام در ابیات مغانه ای خاقانی، بیشتر از ابیات مغانه ای حافظ است.

    کلیدواژگان: ابزارهای انسجام، هلیدی، ابیات مغانه ای، خاقانی، حافظ
  • زهرا جعفریان، نرگس اسکویی* صفحات 109-136

    وجود دیوان سالاری ایرانی - اسلامی قدرتمند و حضور پررنگ وزیران دانشمند ایرانی - که خود ایدیولوگ سیاسی - مذهبی عصر خود بوده اند - از ویژگی های برجسته دولت سلجوقیان، به ویژه در عهد سلاطین نخست این حکومت مقتدر بوده است. این امر، التزام به نگارش تاریخ های مستقل را در موضوع این جایگاه خطیر سبب شد که پیامد آن، تولید آثاری در ذکر عملکرد، مآثر و سیرت وزیران و دیوان سالاران این عصر است. تاریخ الوزراء نوشته ابوالرجاء قمی، از جمله این آثار مهم تاریخی است. مسئله اصلی این تحقیق، تحقیق در لایه های سبکی کتاب تاریخ الوزرا، به منظور بازنمایی و تحلیل ایدیولوژی پنهان در زیرساخت های زبانی و ادبی این متن، با استفاده از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی - استدلالی بوده است. نتایج تحقیق شامل این اطلاعات است: 1. در لایه ایدیوژلویکی، نویسنده ضمن بازگویی تاریخ، به صراحت و با تعصب از قضاوت های شخصی خود در باب مهارت های شغلی دیوانیان و خصایص اخلاقی آنان با بهره گیری از تعالیم دین اسلام و آموزه های اخلاقی سخن می گوید؛ 2. در لایه واژگانی، غلبه با شاخص های اسمی حکومتی، رمزگان مذهبی و اخلاقی و نیز واژگان ذهنی از حوزه اخلاق و دین است که بر گرایش و تعصب دینی و اخلاقی نویسنده تاکید دارد؛ 3. در لایه نحوی، نویسنده با استفاده از جملات ساده و گسسته، صدای دستوری فعال، وجهیت قاطع اخباری، با صراحت و قطعیت از گزاره های خبری خود جانب داری می کند؛ 4. در لایه بلاغی، کثرت کاربرد ابزارهای بلاغی، کمتر در خدمت ایدیولوژی و بیشتر در جهت تقویت زیب و زیور بیانی است؛ 5. در لایه کاربردشناسی، نویسنده با کنشگری بیانی-ترغیبی در پی اثبات و ترغیب نظام ارزشی خویش است.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، وزارت نامه نویسی، تاریخ الوزراء، نجم الدین ابوالرجاء قمی، ایدئولوژی، سبک شناسی انتقادی، لایه های سبکی
  • حمید خانیان* صفحات 137-160

    صفت هنری، نوعی شگرد ادبی است که در نظم و نثر برای بیان هنرمندانه معانی و مفاهیم و نشان دادن عواطف و احساسات به کار گرفته می شود. صادق هدایت، از نویسندگان و پایه گذاران داستان مدرن فارسی است که در آثار خود، به خصوص بوف کور، از این شگرد ادبی استفاده کرده است. در این مقاله به روش توصیفی - تحلیلی به بررسی این شگرد پرداخته شده تا ضمن نمایاندن یکی از زیبایی های این اثر، توانایی هنری و ذوق زیبای نویسنده آن نیز مشخص شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین صفات هنری به کاررفته در بوف کور، به ترتیب صفات هنری مرکب و ساده هستند که در قالب های تشبیه، استعاره، کنایه، تشخیص، بزرگ نمایی و تنسیق الصفات آمده اند و بیشترین بسامد، متعلق به صفت هنری تشخیص وکمترین، متعلق به استعاره است.

    کلیدواژگان: صادق هدایت، بوف کور، صفت، صفت هنری
  • طاهره خواجه گیری، رضا شجری*، سیروس شمیسا، سید محمد راستگوفر صفحات 161-190

    امروزه نشانه شناسی به عنوان علمی که به بررسی نشانه های موجود در یک متن می پردازد، اهمیتی خاص در بررسی متون، به ویژه متون ادبی دارد و رهیافتی موثر برای ورود به لایه های تودرتوی متون محسوب می شود. از آنجایی که نشانه شناسی به بررسی نشانه ها در قالب یک نظام می پردازد، در واکاوی متون ادبی نیز رهیافت نشانه شناسی، با نظام هایی مختلف روبه روست که از زوایایی متفاوت مورد بررسی قرار می گیرند. این پژوهش نیز با اتخاذ دو رویکرد اسطوره شناسی و نشانه شناسی، سعی در بازخوانی شخصیت رستم در شاهنامه دارد و برای رسیدن به این مهم، وجود این قهرمان را در قالب نظامی نشانه ای بررسی می کند. ریشه نام رستم، ارتباطش با سایر شخصیت های شاهنامه، رنگ درفش و سراپرده او، جنگاوری او، اسب او، ابزار کارزار او و... از جمله مهم ترین مواردی محسوب می شوند که در نظام نشانه ای مربوط به رستم قرار می گیرند. این پژوهش بر آن است به تبیین این نکته بپردازد که آنچه در متن شاهنامه به شخصیت رستم ارتباط پیدا می کند، در قالب یک نظام نشانه ای قرار می گیرد؛ نظامی که از طریق بررسی روابط جانشینی و همنشینی موجود در آن، می توان به تناسب خویشکاری رستم با هر آنچه به وی مربوط می شود، پی برد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ریشه شناسی نام ها، رستم، رمزگان، متن
  • سید مهدی رحیمی، صبا جلیلی جشن آبادی*، اکبر شایان سرشت، زینب نوروزی صفحات 191-218

    نقد بلاغی یکی از انواع نقد است که به چگونگی استفاده آگاهانه فرستنده از زبان یا هر نماد دیگر، پاسخ گیرنده و موقعیت یا بافتی که ارتباط در آن برقرار می شود، می پردازد. اثر ادبی یا غیرادبی هنگامی به پروردگی می رسد که خاصیت اقناعی داشته باشد و اثری موفق است که در زمینه خاص مورد نظر، بیشترین تاثیر را بگذارد. فرزندنامه نویسی، یکی از گونه های ادبیات تعلیمی است که پیشینه ای کهن دارد. آموزش اصول بهتر زیستن، اخلاق، پزشکی، سیاست، نجوم، دین و... به فرزندان از گذشته های دور تاکنون دغدغه پدران و مادران بوده است و به صورت کتبی (نامه، کتاب) و شفاهی صورت می گرفته است. هدایه المتعلمین فی الطب، نخستین فرزندنامه پزشکی به زبان فارسی است که نویسنده، آن را به خواهش پسرش نگاشته است. اخوینی در مقدمه کتاب با صراحت بیان می کند که این اثر را برای تعلیم علم پزشکی به روشی آسان به مبتدیان نوشته است. با توجه به قدمت این اثر و نیز غرض نویسنده که تاثیر گذاری (بلاغت) بر مخاطب خاص است، به نظر می رسد این کتاب می تواند نمونه ای مناسب برای تحلیل بلاغی باشد. روش تحقیق این جستار، توصیفی- تحلیلی است که با رویکرد نقد بلاغی انجام شده است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که نویسنده این اثر با بهره گیری از شگردهای بلاغی، تشبیه های محسوس، ذکر مثال، آوردن اشکال، بیان تجربه های شخصی، توجه به مقتضای حال و مقام، پرهیز از درازگویی های بی فایده، به کارگیری وجه خطابی و امری، داشتن لحن انتقادی و صادقانه و... توانسته است به هدف خود برسد و از انجام تعهد نگارش کتابی آسان و سبک به اندازه توان مبتدیان، برآید.

    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، نقد بلاغی، اندرزنامه، فرزندنامه، هدایه المتعلمین فی الطب، اخوینی
  • لطیفه سخاوی، مونا علی مددی*، حسین محمدی صفحات 219-250

    یکی از وجوه برجسته شعر کودک، آمیختگی تنگاتنگمحتوای متن با موسیقی است. کاربرد موسیقی در شعرکودک، چنان ضروری است که می توان آن را مهم ترین راهبرد ارتباط ادبی با کودک و تاثیر در او دانست که اگر رعایت نشود، نه تنها از جذابیت آن می کاهد، بلکه تناسب و انسجام شعر را نیز دچار مشکل می کند. این تحقیق، با رویکرد بلاغی «جادوی مجاورت» و بر مبنای دیدگاه های زبان شناسانه درباره مفهوم «نظم»، به تحلیل آثار چهار شاعر کودکانه سرا متعلق به گروه سنی «الف» و «ب» پرداخته است. آنچه از این بررسی به دست آمد، نشان داد که: 1. از میان انواع توازن ها، توازن آوایی، بسامد بالا و بیشترین کارکرد القایی را دارد. در توازن واژگانی نیز قافیه و شرایط ویژه آن در این متون، زمینه ساز شکل گیری جادوی مجاورت شده و در توازن نحوی نیز تنها همنشین سازی نقشی، در ایجاد این تناسب نقش داشته است. 2. عناصر هیچانگی که نقشی در معنی مطرح در شعر ندارند، یکی از عوامل موثر موسیقی ساز در این متون هستند که شاعران در خلال آن ها معانی ومقاصد آموزشی خود را گنجانده، به مخاطب ارایه می کنند. 3. پیوند عمیق موسیقی ومضمون شعر کودک می تواند علاوه بر لذت آفرینی، محتوای آموزشی نیز داشته باشد. توازن های موجود در این اشعار، با تاثیر ناخودآگاه در تخیل و عاطفه کودک، به تجربه حسی او درآمده و انتقال معنی را به او تسهیل کرده اند.

    کلیدواژگان: جادوی مجاورت، شعر کودک، توازن موسیقایی، ناصر کشاورز، شکوه قاسم نیا، محمدکاظم مزینانی، نیلوفر بهاری
  • عبدالرضا سیف، علی محمد موذنی، علی اصغر فراز* صفحات 251-272

    موسیقی لفظی شعر که به جمال شناسی شعر اطلاق می شود، بزر گ ترین عامل سحرآمیز است که مخاطب را متحیر می سازد. قافیه و ردیف در این دامنه، مانند یک مرجع در موسیقی هر بیت، نقشی بسیار برجسته به عهده دارد. در این جستار، قافیه و ردیف در دیوان عراقی از زوایای گوناگون، به شیوه توصیفی- تحلیلی، مورد ارزیابی و پردازش قرار گرفته و نتیجه چنین شده است: غزل ها، دارای وزن های متداول و پرکاربرد هستند. فهمیدن کلام در غزل ها آسان و روان است. 63 درصد از قافیه ها، به هجای کشیده و به شکل قافیه مردف بوده، به ردف اصلی ختم شده اند و دارای کشش لازم در موسیقی کلمه هستند و 24 درصد قافیه ها به هجای ساده ختم شده، دارای حرف روی مصوت یا ردیف هستند و کشش و شرایط لازم برای روانی موسیقی را دارند. 64 درصد از غزل ها دارای ردیف هستند و بدین ترتیب، حرف ساکن پایان واژه قافیه در بیشتر غزل ها به خوبی تلفظ شده، موسیقی کامل برقرار گردیده است. ارتباط آوایی واحدهای زنجیری و زبرزنجیری در زنجیره گفتار، بین قافیه و ردیف و سایر واژه ها در هر بیت، دارای هارمونی دلپذیر و موسیقی فاخر و زیبایی است؛ ولی در غزل ها، تکرار قافیه، ردیف و مطلع، زیاد به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: عراقی، موسیقی کناری، قافیه، ردیف، هارمونی
  • محمد طاهری*، حمید آقاجانی صفحات 273-296

    ارسطو بلاغت را هنر کشف و کاربرد عواملی می دانست که برای اقناع و ترغیب مخاطب مفید واقع شود و برای فن خطابه و فرایند اقناع(رتوریک)، قایل به رعایت سه اصل اتوس(وجاهت متکلم) و پاتوس(شورانگیزی در مخاطب) و لوگوس(استدلال منطقی) در جنب التزام به مناسبت و اقتضای حال مخاطب بود. بنا به اصل اتوس، کلام سخنور می باید بیانگر شخصیت و مکانت و علم او باشد تا مخاطب را وادار به استماع و توجه نماید. بنا براصل دوم، سخنور با بهره گیری از انواع شگردهای بیانی احساسات و عواطف شنونده را هدف قرار می دهد و او را متاثر می کند. ضلع سوم بلاغت ارسطویی یعنی لوگوس، به ارایه برهان و استدلال (استقرایی یا استنتاجی) مربوط می شود. بر این اساس، خطابه و کلامی به هدف اصلی خود؛ یعنی اقناع شنونده نایل می شود که بهره گیری مناسبی از این سه اصل در اثنای کلام داشته باشد. اصول بلاغت ارسطویی جهان شمول است و می توان در شاهکارهای ادبی فارسی به ویژه شاهنامه فردوسی، مصادیق آن را شناسایی و تبیین کرد. دقت نظر در مجادلات کلامی داستان های شاهنامه به ویژه در داستان زال و رودابه که یکی از عالی ترین بخش های این کتاب به لحاظ بلاغی است؛ حاکی از آن است که اصول بلاغت ارسطویی در شاهنامه قابل بررسی و واکاوی است ومصادیق آن را می توان در بخش های مختلف داستان های شاهنامه مشخص وتبیین کرد.

    کلیدواژگان: فن خطابه، بلاغت، ارسطو، شاهنامه فردوسی، داستان زال
  • ابراهیم فلاح*، سجاد شفیع پور صفحات 297-322

    در این پژوهش، بافتارهای گفتمان مدار روایت حضرت نوح در چهارچوب الگوی جامعه شناختی- معنایی ون ‏لیوون در زمینه میزان کارایی این الگو و مولفه ‏های آن در تحلیل این روایت مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین چگونگی بازنمایی کارگزاران اجتماعی روایت حضرت نوح و قوم ایشان با توجه به مولفه‏ های جامعه‏ شناختی- معنایی در جهت تولید و انتقال ایدیولوژی خاص در لایه های زیرین متن در موقعیت عصر نزول در دو سوره هود و نوح، تحلیل شده است. این جستار با رویکرد توصیفی- تحلیلی در پی آن است که ضمن واکاوی تطبیقی مولفه های گفتمان مدار روایت حضرت نوح در دو سوره هود و نوح بر اساس نظریه تحلیل انتقادی گفتمان ون لیوون، ارتباط چگونگی بازنمایی این مولفه ها را در رویکرد درزمانی با عصر نزول و موقعیت اجتماعی مسلمانان روشن ‏سازد. نتایج نشان می دهد میزان بازنمایی کارگزاران اجتماعی روایت در سوره هود، حاکی از آن است که مولفه‏های نام‏دهی با 22 مورد استفاده، حذف با 17 و نامشخص سازی با 11 مورد، بسامدی بالاتر نسبت به سایر مولفه ها دارند که این امر، متناسب با شرایط مسلمانان در عصر نزول روایت، حاکی از فرایند پوشیدگی در گفتمان است؛ اما در بیان روایت در سوره نوح، بسامد پایین مولفه‏هایی همچون نامشخص سازی با شش و حذف با دو مورد، حکایت از وجود صراحت در گفتمان دارد.

    کلیدواژگان: روایت نوح، سوره هود، سوره نوح، گفتمان، ون ‏لیوون
  • علی قهرمانی*، سولماز پرشور صفحات 323-344

    ساختار جمله، در زیبایی متن ادبی و نیز در القای مفاهیم و مضامین آن، کارکردی اساسی دارد. جمله باید به گونه ای ترکیب یابد که موقعیت حال و مقام در آن رعایت شود و واژگان باید به نحوی در کنار هم قرار بگیرند که از همنشینی و جانشینی شان آوایی هماهنگ و گوش نواز به سمع برسد و چینش آن ها نمایانگر مقصود و محتوای متن باشد. خطبه اشباح، از جمله خطبه های غرا و باعظمت مولای متقیان، حضرت علی (ع) است که افزون بر معانی و محتوای ژرف، سرشار از زیبایی های ساختاری است. یکی از این زیبایی های مشهود در خطبه مذکور، ایقاع توازی است که برخاسته از بسامد بالای همسان های ساختاری در سطح بافت های صرفی و نحوی متن خطبه است که در نهایت، به شکل گیری موسیقی کلی آن متن کمک می کند. این جستار در پی آن است تا با رویکرد توصیفی - تحلیلی ایقاع توازی، ارتباط آن با معانی و محتوای دینی و نیز میزان بسامد آن را در خطبه اشباح بررسی کرده، گوشه ای از بلاغت بی نظیر نهج البلاغه را به نمایش بگذارد و گامی هرچند کوچک به سوی فهم زیبایی های ساختار و محتوای این کتاب ارزشمند بردارد. نتایج این پژوهش، حاکی از آن است که هر دو نوع ایقاع توازی (توازی مزدوج و توازی مفرد) در این خطبه به چشم می خورد؛ هرچند بسامد ایقاع توازی مزدوج نسبت به ایقاع توازی مفرد، بیشتر است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه اشباح، ایقاع توازی، توازی مزدوج و توازی مفرد
  • تمنا گل بابایی اصل، محمد غلامرضایی*، احمد خاتمی، رقیه صدرایی صفحات 345-368

    عارف در بیان اشعار خود، ابزارهایی به کار می برد تا تجربه های روحانی خود را آسان تر به مخاطب القا کند. یکی از این ابزارها، اسطوره است. بر این اساس، می توان تصور کرد که ابزارهای تصویرساز- به ویژه پسااستعاره ها از جمله اسطوره- در شعر عرفانی سهمی مهم دارند. در عرفان، گفته های شاعر درباره امور معنوی و فراپدیداری است. اسطوره نیز از جهانی متفاوت است و می تواند وسیله ای مناسب برای بیان امور معنوی- عرفانی باشد. عطار نیشابوری در منطق الطیر با ترکیب خلاقانه اسطوره و تلمیح با ژرف ساخت تشبیه، تصویرهای زیبا آفریده و با صنایع بلاغی تلمیحی، تصویرسازی کرده است. در این پژوهش، ضمن معرفی این صنعت تلفیقی، یعنی تلمیح اسطوره ای نشان خواهیم داد که عطار در توصیف تجارب عرفانی، از این صنعت چگونه بهره برده و چگونه اسطوره و عرفان را با یکدیگر پیوند زده است. به عبارتی دیگر، هدف از این مقاله، توجه به اسطوره و تلمیح در قالب رمزها و نمادهایی است که در پرتو نوعی احساسات و شهودات زیسته عرفانی و باطنی، فهم و تفسیر می شوند و همچنین دگرگونی اسطوره به عرفان و گذر عناصر و نشانه های آن ها از حماسه تاریخی و ملی به حماسه عرفانی و معنوی.

    کلیدواژگان: تصویر، تجربه عرفانی، تلمیح اسطوره ای، منطق الطیر
  • امید مجد، نسرین سیدزاده* صفحات 369-394

    این مقاله بر آن است تا ویژگی های بلاغی و سبکی رباعیات سعدی را بررسی کند. این قالب شعری، نسبت به سایر آثار شاعر، از بسامد چشمگیری برخوردار نیست؛ اما از آن جهت که وی بخشی از آرمان ها، آرزوها و احساسات خود را در این قالب بیان کرده، بررسی و شناخت آن، حایز اهمیت است. به منظور دستیابی به این امر، رباعیات این شاعر در سه سطح زبانی، ادبی و فکری بررسی گردید و سعی شد عناصر برجسته و سبک ساز وی مشخص و اندیشه محوری و روح حاکم بر تار و پود رباعیات وی نشان داده شود. نکته جالب اینکه، بخش عمده ای از رباعیات وی، گویی غزل های کوتاهی است که همان اندیشه های حاکم بر غزلیاتش را در ظرفی کوچک تر بیان می کند و بخش دیگر نیز در بردارنده اندیشه های پند و اندرز او در بوستان و گلستان است. زبان سعدی در این اشعار، همان زبان غزل است؛ یعنی سهل ممتنع. وی در سرودن این قالب شعری، برخلاف سایر آثار خود، توانمند نبوده است.

    کلیدواژگان: رباعی، سبک شناسی، سعدی، شعر قرن هفتم
  • جواد محقق نیشابوری*، حسین یزدانی، علی پدرام میرزایی، فاطمه کوپا صفحات 395-414

    همواره میان خلاقیت های هنری شعر از یک طرف و معانی و مفاهیم مورد نظر شاعر از سوی دیگر، نوعی پیوند آگاهانه یا ناخودآگاه به وجود می آید. یکی از عناصر مهم شعر که این خلاقیت هنری می تواند در آن ظهور و بروز پیدا کند، موسیقی چهار گانه بیرونی، کناری، درونی و معنوی شعر است. در اجزا و عناصر این موسیقی چهارگانه، قابلیت های فراوانی در خدمت به معنا وجود دارد که در آثار پژوهشگران به طور جداگانه به برخی از آن ها اشاراتی شده است؛ اما هنوز در این باب، جای تامل بسیار هست؛ مثلا در موسیقی بیرونی شعر و در یک وزن ثابت عروضی، قابلیت هایی برای انعطاف و تنوع موسیقایی وجود داردکه به آن توجه کافی نشده است. نکاتی نویافته در انواع دیگر موسیقی شعر نیز وجود دارد که وقتی همه آن ها در یک متن و در ارتباط با احساس و اندیشه خاص شاعر، مورد نظر قرار می گیرد، نتایج جالب توجهی به دست می آید. نگاه به حکایت نسبتا بلند شیخ صنعان از منطق الطیر عطار نیشابوری، به دلیل تغییر و تنوع زیاد عاطفی در صحنه های مختلف آن، از این جهت می تواند مبنایی برای نشان دادن تغییر و تنوع موسیقی چهارگانه شعر در خدمت به مضامین مختلف باشد.

    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، حکایت شیخ صنعان، ساختار موسیقایی، ساختار معنایی، لحن
  • پروین مشایخ، سید محمود سیدصادقی*، سید جعفر حمیدی صفحات 415-442

    میراث دینی، از مهم ترین عناصر شعری شاعران برای بیان احساسات درونی و اندیشه هایشان محسوب می شود؛ به گونه ای که در شعر خویش با کلام وحی، رابطه بینامتنی برقرارکرده اند. یکی از شاعرانی که عبارات و معانی قرآنی، از اصلی ترین دستمایه های هنری او محسوب می شود، حافظ است. در جستار پیش رو، با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی تطبیقی وجوه بینامتنی ژنت با نظریه بلاغت اسلامی در دیوان حافظ می پردازیم. بر این اساس، انواع بینامتنی آشکار تعمدی، پنهان تعمدی و ضمنی و وجوه تطبیقی آن ها در بلاغت اسلامی، ازجمله تضمین، اشاره، حل و انتحال، تمثیل، ارسال المثل، اقتباس، عقد و تلمیح، در این اثر بررسی می شود. بررسی میزان استفاده از متون پیشین براساس نظریه ژنت و تطبیق آن ها با نظریه بلاغت اسلامی، از اهداف این پژوهش به شمار می رود. براساس پژوهش حاضر، بیشترین گونه بینامتنی، بینامتنیت ضمنی و در تطبیق با بلاغت اسلامی، از گونه تلمیح است. پس از آن، به ترتیب بینامتنیت پنهان تعمدی، بیشترین فراوانی را دارد. خلاقیت شاعر در چگونگی به کار بردن متون پیشین و استفاده از عنصر بینامتنی و ایجاد پیوند بدیع و مبتکرانه بین متون پیشین و متن حاضر به شکل هنرمندانه، باعث جذب و اقناع مخاطب می شود.

    کلیدواژگان: حافظ، بلاغت اسلامی، نظریه ژرار ژانت، بینامتنیت، قرآن
  • احمدرضا منصوری*، ساسان طهماسبی صفحات 443-470

    «وند» و «آوند» از پسوندهای مادر و تکواژهای وابسته در زبان فارسی هستند که در زبان اوستایی به صورت ونت و آونت وجود داشته اند. این دو پسوند، کارکردهای معنایی گوناگونی در تاریخ تحول خاص خویش دارند. در این تحقیق، کوشش بر آن است تا این صورت اشتقاقی از زبان، با استدلالات و استنادات تاریخی، تحلیل و بررسی شود. فرم اصیل واژگان برساخته از این دو پسوند را می توان در نام ها و صفت های به جا مانده از متون اوستایی و پهلوی و بیشتر در دل جغرافیای ایران زمین و گونه های مختلف گویش های محلی یافت. البته باید اذعان کرد که این شواهد در متون، بسیار اندک، سخت یاب و پراکنده اند. دگرگونی هایی که در کارکرد معنایی و ساختمان ترکیبی این وندها به وجود آمد، از یک طرف، تابع نظام طبیعی زبان و از سویی دیگر، متاثر از تحولات تاریخی بود. بازه زمانی این تحول را می توان به شکلی جسته وگریخته، از زبان باستانی، پهلوی و تا فارسی کنونی دنبال کرد. در قرون میانه اسلامی، کاربرد این پسوندها کم شد و عمدتا به زبان گفتاری و نام های طوایف، به ویژه در میان اقوام لر، لک و بختیاری محدود گردید. خاندان های کرد، گیل و دیلمی نیز تا حدودی از این پسوندها استفاده کرده اند.

    کلیدواژگان: وند، آوند، تحول پسوندی، طوایف
  • شایسته سادات موسوی*، محمود رحیمی صفحات 471-496

    سازوکار استعاری ذهن در معنابخشی به جهان، نقطه محوری این تحقیق است. نظریه معاصر استعاره که نقش استعاره را در معنابخشی به جهان اطراف مطرح می کند، یکی از دستاوردهای مهم زبان شناسی شناختی است. از میان انواع استعاره های مفهومی که این نظریه به تشریح آن ها می پردازد، استعاره های جهتی به آن نوع از استعاره اشاره دارد که پدیدارهای جهان را به واسطه جهات، برای ما معنادار می کند. آن چنان که در این تحقیق نشان داده ایم، شاید برای شمار بسیاری از اهالی زبان، آشکار نباشد که چگونه پدیده های طبیعی، به دلیل جایگاه قرارگیری شان در جهات، با مفاهیم انتزاعی مرتبط دانسته می شوند و به صفاتی متصف می شوند که هرچند در عمیق ترین لایه های دانش زبانی ما نهفته است، در حقیقت هیچ ارتباط ذاتی میان آن صفات و آن پدیده های طبیعی وجود ندارد. در تحقیق حاضر، با ارایه نمونه هایی از بزرگ ترین متون ادبی فارسی نشان داده ایم که چگونه بشر، مفاهیمی را از حوزه تجربه های دینی، معنوی، فیزیکی، عاطفی، جنسیتی و... به عاریه می گیرد و بر پدیده های جهان طبیعی فرامی افکند. همچنین کوشیده ایم تبیین کنیم که این فراافکنی بر مبانی مربوط به جهت و جهتمندی استوار است. این نمونه ها در عین حال که روند معنادار شدن جهان از طریق استعاره را بر ما روشن می سازند، نقش انکارناپذیر متن ها را در تثبیت استعاره ها، نهادینه شدن آن ها و ابلاغ آن ها به گویندگان اعصار بعد بازگو می کنند.

    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، استعاره های جهتی، بدنمندی، زمین و آسمان
  • عفت نقابی، محسن وثاقتی جلال* صفحات 497-520

    بخش عمده ای از زیبایی های نثر مرسل، بر دوش زبان نهاده شده است. زبان به عنوان یک عامل مهم در روایت خرق عادت های تاریخی، کارکردی پارادوکسی دارد؛ از سویی، با وسعت بخشیدن به تخیل، ادبیت متون تاریخی را ارتقا می بخشد و خواننده را از جهان واقعیت جدا می سازد و از سوی دیگر، با نگرش زبان شناسانه در ایجاد منطق و رابطه علت و معلولی زبان، مخاطب را به بستر واقعیت برمی گرداند تا در اوج التذاذ و حیرت انگیزی، خرق عادت های تاریخی را بپذیرد. این مقاله با تلفیق زبان شناسی ساختارگرا و زبان شناسی نقش گرا و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، عناصر زبانی و فرازبانی را در داستان «مولود مصطفی(ص)» از تاریخ سیستان بررسی کرده، نشان می دهد که نویسنده برای باور پذیر کردن خرق عادت ها، از کارکرد پارادوکسی زبان در ایجاد ادبیت و انتقال واقعیت، بیشترین بهره را برده است.

    کلیدواژگان: تاریخ سیستان، زبان، خرق عادت، باورپذیری
  • مرضیه یحیی پور*، جان الله کریمی مطهر، معصومه میرزایی صفحات 521-542

    اشعار میخاییل لرمانتف شاعر سده نوزدهم روسیه، تا امروز در میان منتقدان و اهل ادب، از جایگاهی ارزنده برخوردار است. او در ادبیات روسی، به شاعر رمانتیک و عاصی محزون، معروف است. از ویژگی های برجسته شعری وی، تضاد و تقابل و ایجاد تردید عذاب دهنده در درک مفاهیم است. لرمانتف با اشعارش در خواننده، دوگانگی آزاردهنده ای را ایجاد می کند. در این مقاله به مضامین شورشی در اشعار شاعرو ویژگی های اشعار نیایشی او اشاره می شود.وی طی سال های 1829 تا 1839 چهار شعر با عنوان «نیایش» سروده است. از ویژگی بارز این اشعار این است که شاعر به شیوه منحصر به فرد خود (نیایش من) با خدا سخن می گوید. با بررسی اشعار نیایشی وی می بینیم که شاعر گاه حتی با نیش زبان و طبع سرکش خود در مقابل پروردگار می ایستد (اشعار سال های 1829 و 1833). این تصور ایجاد می شود که قهرمان اثر از پروردگار گله مند است و به مقابله با او برخاسته یا هیچ تمایلی به چشم پوشی از عطش شعرسرایی و امیال عالم خاکی ندارد؛ ولی دو شعر سال های 1837 و 1839 با اشعار قبلی او از منظر سخن گفتن با خالق هستی متفاوت است. در این مقاله به مقایسه اشعار مرتبط با دعا و نیایش و چهار شعر لرمانتف با عنوان «نیایش» پرداخته می شود. با بررسی اشعار نیایشی لرمانتف به این نتیجه می رسیم که دو شعر اول (با عنوان نیایش) دارای ویژگی تردید و در تضاد با خالق است؛ اما دو شعر بعدی (با عنوان نیایش)خضوع شاعر در مقابل پروردگار را نشان می دهند و بیانگر روح جست وجوگر، اعتقادات مذهبی و شکل واقعی عبادت یک فرد مذهبی است و روحیات عرفانی شاعر در آن ها تجلی یافته است. بررسی این اشعار نشان می دهند که شاعر مردد چگونه از طریق طبیعت به خودشناسی و سپس به خداشناسی می رسد.

    کلیدواژگان: میخائیل لرمانتف، نیایش، تضاد، طبیعت، خداشناسی
|
  • Hosein Arian *, Mehri Talkhabi Pages 7-36

    The purpose of this paper is to explain the Forough's cognitive bases about the concept of death. This article intends to present the metaphors, similes, symbols, allegories of Forough based on Johnson pictorial schemas while using conceptual analysis method. Forough's pictorial schemas on abstract concept of death show that the metaphors of death is rooted in her lived experience and indicate her cognitive system. By identifying Forough's metaphorical mappings about death, it could be found the subcategories of the mappings, and understood how restricted numbers of mappings have shaped Forough 's life and thought and also unifies her attitudes and permanent reactions in physical, social, and cultural environment.

    Keywords: Forough Farokhzad, cognitive metaphore, pictorial schemas, death, mapping
  • Farideh Okati * Pages 37-70

    This paper is based on pragmatics and studies the person reference and referring devices in the Iranian Sistani folklore regarding the Accessibility approach. The study shows what the condition of applying reference is in the stories, and whether the employments of the different kinds of referring devices such as proper noun, pronoun, and zero anaphora is violating the general rules. Sistani is genetically related to the pro-drop language of Persian. The material was gathered from Sistan region in Iran by interviewing the consultants to narrate folktales and stories. The result shows that, apart from the frequent usage of proper noun for emphasis, the anaphoric zero has the highest range of occurrence and is the highest accessible marker in the context, and this violation, relating the ‘government and binding’ theory of Chomsky (1981), occurs because the discontinuity conditions, such as end of the clause-chain, does not force the anaphoric pronoun or proper noun to be used where they are expected to be. This is also shown by the statistical analysis, using Chi2 (P < 0.05). In the retrieval process, it is appeared that where zero anaphors are used, no matter how long is the distance between the anaphoric elements, there are no specific classifiers available to identify the referents more easily, and they are more or less accessible via the person markers in the verbs. And this is against Givon’s views (1983) of direct relation between little distance and the occurrence of a zero anaphors, and the principle of the usage of an NP. Concentration on the story by the listeners is crucial to cope with many zero anaphors to retrieve the referents, and this can show the long interest and concern of people in Sistani society with folktales and storytelling that has helped them to transfer this culture from generation to generation.

    Keywords: “Iranian Sistani”, “pragmatics”, “folklore”, “person reference”, “Accessibility approach”, “discontinuity conditions”, “zero anaphora”
  • Tahereh Babakhani, Ali Heidary *, Masud Sepahvandi Pages 71-108

    The analysis of literary texts owes a great deal to Halliday and Hassan’s Systemic Functional Theory. In this theory, language is the primary tool to convey culture. Each aspect of culture is introduced through specific function in holistic system. This text based approach possesses various tools in order to demonstrate cohesion in the text to transfer the connotation in speaker/writer’s mind which is considered as independent variable in this study, whereas the impact of Khaghani on Hafez in literal and meaning to create inner and outer structure of Moghanehee (a type of love poetry) has been chosen as dependent variable. Khaghani (1140-1215) was one of the most important poets had written Moghanehee poetry after Sanaee( 1094-1166) and Attar(1121-1239) and prior to Mawlavi (1270- 1339) and Hafez(1348-1413). Among the previous poets, Hafez was strongly influenced by Khaghni. Based on Halliday’s Systemic Functional Theory, this study tries to reveal the cohesion amount and its creating factors in the distiches of poems. From the distribution frequency and their percentages, it was concluded that the presence amount of cohesion tools in Kaghani’s Moghanehee distiches were more than Hafez’s. The statistical society in this study is 60 distiches (beit) from Moghanehee distiches of Khagani and Hafez. 30 distiches were chosen from each poet.

    Keywords: Cohesion Tools, Halliday, distiches (Abyat), Mohanehee, khaghani, Hafez
  • Zahra Jafariyan, Narges Oskouie * Pages 109-136

    The prominent trait of Seljuk's monarchy, especially the early kings of this dynasty, is Iranian-Islamic bureaucracy, and effective presence of Iranian scientist ministers, who were political theorists themselves. this incident caused writing the separated histories about this important position, and its result is production of some works about ministers, and bureaucrats action, and character in this era; " history of minister" written by Abu Raja Qomi is one of these important historical works. Studying the styles levels of the book of "history of ministers" for representation, and analyzing of hidden ideology in language, and literature of this text is the main of this paper by using the research method. Findings of this paper include the following data: 1- at ideological level, author expressly, and partially narrates his personal judgments besides restating the history about bureaucrats' job skills, and moralities by using Islamic, and moral teachings. 2- At linguistic level, the privilege is by state nominal indicators, religious, and moral labeled words, and also mental words of religion, and moral fields that imply on religious prejudice, and tendencies of author. 3- At grammatical level, by using the simple, and separated sentences, active grammatical voices, declarative decisive form, author protect expressly uses of declarative phrases. 4- At rhetoric level, abundant use of eloquence means is lesser at service of ideology, and are for beauty of expression more. 5- at expertise level, with an expressive- Persuasive approach to prove, and encourage of its value system.

    Keywords: historiography, writing the minister ship, history of ministers, critical stylistics, style levels
  • Hamid Khanian * Pages 137-160

    Epithet is a literary technique used in poetry and prose to express artistic meanings and concepts and to express emotions and feelings. Hedayat is one of the authors and founders of modern Persian fiction who has used this literary technique in his works, especially Blind Owl. In this article, this technique has been studied in a descriptive-analytical way, in order to show one of the beauties of this work, to determine its artistic ability and the beautiful taste of its author. The results show that most of the epithet used in Blind Owl are compound and simple, epithet which are in the form of similes, metaphors, ironies , personification, bombast, and conglobatio, and the highest frequency belongs to the personification epithet and the lowest belongs to metaphor.

    Keywords: Sadegh Hedayat, Boof-e koor, Adjective Epithet
  • Tahereh Khajehgiri, Reza Shajari *, Siroos Shamisa, S.Mohammad Rastgofar Pages 161-190

    Investigation of the functions of the name of Rustam in Shahnameh, based on semiotic systems Nowadays, semiotics, as a science that examines the signs in a text, has a special importance in the study of texts, especially literary texts and is considered an effective approach to entering some of the hidden layers of texts. Since semiotics examines signs in the form of a structure, in the study of literary texts, semiotic approach, faced with various systems that are examined with different angles. This research, by selecting two approaches, mythology and semiotics, tries to re-read Rostam's character in Shahnameh and to achieve this, examines the existence of this hero in the form of a sign structure. The root of the name of Rustam, his relationship with other characters in Shahnameh, the color of his flag and his marquee, his warfare, his horse, his war instruments, and etc. are among the most important cases that are placed in the structure of Rostam signs. the purpose of this research is to explain that What is related to the character of Rustam in Shahnameh, is in the form of a structure of signs, Which is through the study of the relationships between the Syntagmatic and Paradigmatic of this text, it is possible to understand the coincidence of functions of Rustam with everything that is related to him.

    Keywords: Semiotics, Shahnameh, Rustam, Codex, Structure, text
  • Sayed Mahdi Rahimi, Sabaa Jalili Jashnabadi *, Akbar Shayan Seresht, Zeinab Norouzi Pages 191-218

    Rhetorical critique is one type of critique dealing with how the sender uses the language or any other symbol intentionally, the respondent and the location or context in which the communication is made. When a literary or non-literary work comes to being that has a persuasive effect and a work is called successful which has the greatest effect on the particular subject matter. Child letter is a type of didactic literature with an ancient background. The teaching of principles for better life in society, ethics, medicine, politics, astronomy, religion and so on are those teachings that dedicated fathers have left for their children in the oral form or sometimes in the form of letter and book from previous periods up to now. Hedayatol Motealemin fi Teb is the first book of child letter about medicine in Persian that the writer wrote it by his son’s request and clearly states that it was written for teaching medicine to beginners in an easy way. Given the importance of this work and having specific audience and subject, it is a suitable example for rhetorical analysis. Using tangible similes, examples, forms, personal experiences, paying attention to the current state, avoiding the useless verbalization, vocative and imperative face, having a critical and honest tune, Akhaveini could achieve his goal and fulfill his obligation for writing an easy and simple book for beginners.

    Keywords: Rhetorical critique, Didactic literature, Child letter, Hedayatol Motealemin fi Teb
  • Latife Sakhavi, Mona Alimadadi *, Hosein Mohammadi Pages 219-250

    One of the main topics of traditional rhetoric is the impact of speech on the audience. Accordingly, the more rhetorical the speech is, the more influential it is on the audience. Observance of addressee’s circumstances and positions should certainly be considered by a poet(ess) or an author in order to transfer his/her thought or passion to the audience in the best way. To do so, there are varied tools and methods. One of the most effective tools is to strike a balance in the phonetic chain of words or the vocabulary chain of sentences. This balance and coordination as well as the role speech musical plays on the audience is called "the magic of vicinity". Works in which “form” is more important than the “meaning” can be examined from this perspective. (Examining the types of balances and their role in influencing the audience). Among the various types of literature, children poetry has such an ability because of its well-formed nature. In this research, the writers' effort has been to study the magic of vicinity in child poetry using the formalist method and show which types of balances (phonetic, lexical, and syntactical) exist more in it. Further, the research attempts to demonstrate why and how these balances affect the audience (children).The findings of this study show that:1. There are a variety of phonetic, lexical, and syntactic equations (albeit with different frequencies) in child poems. 2. Nonsense elements that do not play a role in the meaning of poetry are considered as an effective factor in musical compilation in child poetry. 3. As the game for a child is the living itself (according to Jean Piaget, a child psychology theorist), and the child learns everything from the childish games, poetry and a variety of equilibrium, which can be considered as language games, are a suitable platform for the child's education and intellectual development.

    Keywords: Rhetoric, Magic of the vicinity, child poetry, child psychology, formalism theory
  • Abdolreza Seyf, Ali Mohammad Moazzeni, ALIASGHAR FARAZ * Pages 251-272

    The verbal music in poem, named  aesthetics, is the first and most important element of the beauty of poem and can fascinates addressee. Rhyme, radif in verbal music plays a very important role and serves as a pillar and reference in the music of every line. In this text, we explore types of rhyme and radif and their musical roles in Iraqi's sonnets. Iraqi is the great mystic and poet who lived in 7th century. We evaluated rhyme and radif, used in his poem book from different angels, in a descriptive-analytical way. The following results were achieved: Sonnets, have used common and frequently used rhythms.  His expression is fluent and understandable. 63% of the rhyme words  are ended with high syllable, in form of obligated  mordaf  to main redf and absolute mordaf to main redf. This issue provides the context for music of word and beautifies the thoughts. 24% of the rhymes ended with simple syllable have been in obligated and absolute form. In these  rhymes, for having the necessary condition for fluency of the music, vowels or a suitable radif with a high syllable have been used. 64% of Iraqi's sonnets have radifs, so the last consonant of the rhyme with poor pronunciation in these sonnets is well-pronounced and the necessary music of the poem is achieved. The phonetic relationship between the chains and sub-chains in the chain of words, between rhyme and radif, and the other words in each line has a good harmony and nice beautiful music.But in Iraqi's sonnets, contents are similar and  imagination is low, and repetitions of rhyme,  radif and the first line (Matla') are in excess of need.

    Keywords: Iraqi, peripheral Music, rhyme, Radif, harmony
  • Mohammad Taheri *, Hamid Aghajani Pages 273-296

    Aristotle considered rhetoric the art of discovering and affecting the factors that were useful in persuading the audience, and in the rhetorical process. These factors must be respected following the requirements of the audience. According to Ethos, the statements of a speaker should express his personality and knowledge to compel the audience to listen to him. Granting the second element, Pathos, the speaker employs a variety of expressions to target and touch the feelings and emotions of the listener. The third side of Aristotle's rhetoric, Logos, relates to argumentation (inductive or inferential). Consequently, it is only when a lecture reaches its primary goal, that is the listener's conviction, that these three ideals are fully met. The principles of Aristotelian rhetoric are universal and can be identified and explained in Persian literary masterpieces, especially in the Ferdowsi’s Shahnameh. If we look at the verbal controversies of the stories of Shahnameh, particularly in one of the most outstanding ones, Zal and Roodabeh, it emits that the principles of the Aristotelian rhetoric can be studied and explored in these stories.

    Keywords: Rhetoric, Aristotle, Ferdowsi's Shahnameh, Zal story
  • Ebrahim Fallah *, Sajjad Shafipoor Pages 297-322

    In this study, the discourse-oriented contexts of the narrative of Prophet Noah in Van Leeuwen's sociological-semantic framework have been examined in terms of the effectiveness of this model and its components in analyzing this narrative. Also, the way social agents are represented by the narrative of Noah and his people has been analyzed with respect to sociological-semantic components in order to produce and convey specific ideologies in the lower layers of the text in the condition of revelation era in the two surahs of Hood and Noah. This study with descriptive-analytical approach seeks to comparatively analyze the components of the discourse-oriented discourse of Noah (AS) in the two surahs of Hood and Noah based on the critical theory of Van Leeuween's discourse analysis and clarify the relation how to represent these components in diachronic approach with relavation era and the social status of Muslims. The results show that the representation of narrative social agents in Hood indicates that naming components with 22 used, deleting with 17 and indeterminate with 11 items have higher frequency than other components. This is in keeping with the conditions of the Muslims in the revelation era of the narrative that suggests the process of discourse is hidden. But in narrating the narrative in Noah surah, the low frequency components such as indeterminacy with 6 and deletion with 2 indicate the existence of openness in the discourse.

    Keywords: narrative of Noah, HoodSurah, NoahSurah, Discourse, VanLeeuwen
  • Ali Ghahramani *, Solmsz Porshoor Pages 323-344

    The structure of the sentence serves a fundamental function in the beauty of the literary text and inducing its concepts and themes. The sentence should be combined in a way that the audience position is considered. The vocabulary must be put together in a way that their syntagmatic and paradigmatic reach to ear a harmonic and subtle rhythm and their arrangement reflects the purpose and content of the text. The Al-Ashbah Sermon is one of the remarkable sermons of Imam Ali (as) that in addition to deep meanings and contents is full of structural charm beauties. One of these appeals appearing in this speech is the parallelism Rhythm that came from the frequency of structural equivalents on the surface of the syntactic textures of the sermon text; which ultimately helps to formulate the general music of that text. This research intends to study parallelism Rhythm and its relation with religious meanings and content and its requirements to study its frequency in this sermon with a descriptive-analytical approach to illustrate the unique rhetoric of Nahj al-balagha. This article also tries to take a modest step towards understanding the beauty of the structure and content of this valuable book. The results of this study indicate that both types of parallelism Rhythm (singular parallelism and binary parallelism) are observed in this sermon, although the recurrence of binary parallelism is greater than the singular parallelism.

    Keywords: “Nahj al-balagha”, “Al-Ashbah Sermon”, parallelism Rhythm”, “singular parallelism, binary parallelism”
  • Tamanna Golbabaei, Mohammad Gholamrezaei *, Ahmad Khatami, Roghiyeh Sadraie Pages 345-368

    In expressing his poems, the mystic uses a tool to induce his spiritual experiences to the audience more easily. One of these tools is myth. Accordingly, one can imagine that the illustrator tool - especially post-metaphors like “Myth” - has a significant contribution to mystical poetry. In mysticism, the poet's words are about spiritual and supernatural matters. Myth is from a different world and can be a good means for expressing spiritual things - mystical. In the Conference of the Birds, Attar Neishaburi has integrated myth and allusion creatively by deepening simile of beautifully created images with allusion rhetorical industry. In this study, while introducing this combined industry - the mythological allusion - we will show how Attar used the mystical experiences of this industry and how he linked the myth and mysticism. In other words, the purpose of this paper is to focus on myths and allusion in the form of puzzles and symbols understood and interpreted in the light of a kind of emotions and intuitions of the mystical and inner life, as well as the transformation of myth to mysticism and the transition of its elements and signs from epics historical and national episodes of mystical and spiritual ones.

    Keywords: image, mystical experience, mythical allusion, the Conference of the Birds
  • Omid Majd, Nasrin Sayyedzade * Pages 369-394

    This paper intends to investigate the rhetorical and stylish features of the Sa’di quatrain. This poetic format/form doesn’t enjoy the significant frequency compared to the entire relics of the poet; however, its study and cognition is of the significance because he has expressed a part of his feelings, desires and ideals in this poetic format. In order to achieve this goal, the quatrains of this poet have been studied at three lingual, literal and intellectual levels and endeavor has been made to determine his exclusive and style making elements and the axial thought as well as the spirit dominant on his quatrains texture should be revealed. The interesting point is that the major part of his quatrains sounds to be short lyrics that express the very thoughts dominant on his lyrics in a smaller container/form and the other part of it encompasses his thoughts of advice in Boostan and Golestan. His language in these poems is of the same sonnet poetry; that is   Easy and Unobtrusive. He has not been powerful in composing this poetic template/style, unlike his other works.

    Keywords: Rubai, Quatrain, stylistics, Sa'di, Poetry of seventh century
  • Javad Mohaghegh Neyshabouri *, Hosein Yazdani, Ali Pedram Mirzaei, Fateme Kouppa Pages 395-414

    There will be always a connection between artistic creativity in a poem on one hand and the meanings and concepts conceived by the poet on the other hand, created either consciously or unconsciously. Viewing versed texts from a poetics standpoint will help us discover this connection and may deepen our understanding and pleasure from the text. This treatise seeks to clarify the various dimensions of the music of poetry in the long story of Sheikh San'an, and shows the existence of a connection between musical manifestations and what the poet intends to reveal to us. At the beginning the aesthetic capabilities of the four types of music discernible in poetry (external, internal, lateral and spiritual) which can affect and change the tone of speech, are studied and taken into account. Then manifestation of each type is detected and analyzed in the story of Sheikh San’an. From this study we can arrive at the following conclusions Firstly, the connection between music of poetry and its meaning and content is much more significant than what may be expected when texts are skimmed. Secondly, there are some capabilities in those four musical element of poetry that make contribution to meaning, which are not much considered and  are not studied yet. This research has shown how changing the semantic position in different parts of Sheikh San'an's story has caused musical changes in each section and how through a  fixed meter of prosody, musical adjustments have come to the aid of meaning.

    Keywords: Attar-e-neyshabouri, the story of Sheikh San’an, musical structure, semantic structure, tone
  • Parvin Mashayekh, Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi *, Seyed Jafar Hamidi Pages 415-442

    Religious heritage is one of the most important poetry elements of poets in expressing inner feelings and their thoughts so that they have established an intertextual relationship in their poems with the word of revelation. One of the poets whose Qur'anic expressions and meanings are considered one of his most important sources of art is Hafez. In the present paper, based on the descriptive-analytical method, the comparative study of the intertextual aspects of the gene with the Islamic rhetorical theory in the Hafez Divan have been examined. Accordingly, the types of deliberate, implicit, implicit hidden intertexts and their comparative features in Islamic rhetoric, including guaranteeing, referring, solving, eliminating, paraphrasing, referring, adapting, concluding, and examining, are studied in this work. The purpose of this study is to study the use of the previous texts based on the theory of genes and their adaptation to Islamic rhetoric theory. Based on the present study, the most intertextitial, intermediate, and implicit interpolation in the Islamic language is Talmij. Thereafter, the most intentional inhumanity is the most frequent. The creativity of the author attracts and persuades the audience in how to use the earlier texts and the use of the intertextual element, and the creation of an ingenious link between the earlier texts and the present text, artistically.

    Keywords: Hafez, Islamic rhetoric, Gerard Janet's theory, Intertextuality, Quran
  • Ahmad Reza Mansoori *, Sasan Tahmasbi Pages 443-470

    “Vand” and “Âvand” are two of the main suffixes and dependent morphemes in Persian language which have appeared in the form of “vant” and “âvant” in Avestan. These two suffixes are used in different meaning functions which have transformed through the time. The main purpose of the study is to investigate the derivational form of language. It is considered through historical reasoning and documentations. The original forms of the words which are made from these two suffixes can be found in the names and adjectives of “Pahlavi” and “Avestan”, especially in the regions of Iranian civilization. Although these aren’t enough documentations in order to consider their assessment and functions. The changes which were made in the meaning function and combinational structure of these suffixes are dependent on innate language system and also are affected from historical evolutions. The time of the evolution can be randomly followed from the ancient and Pahlavi languages to the current Persian. The usage of these suffixes was gradually reduced in the middle of Islamic centuries. Their use is basically limited to spoken language and tribes, especially “Lor” ,  “Bakhtiari” and “Lak”.  “Kourd”, “Gil” and “Deylam” families have partly used the suffixes too.

    Keywords: vand, âvand, suffix evolution, tribes
  • Shayesteh Sadat Mousavi *, Mahmoud Rahimi Pages 471-496

    Metaphorical mechanism of mind in sense-giving to the world is the pivot point of this research. The Contemporary Theory of Metaphor which maintains the role of metaphor in sense-giving to the world, is one of the biggest achievements of Cognitive Linguistics. Amongst different kinds of Conceptual Metaphors classified by this theory, Orientational Metaphors involve ways of sense-producing for the world's phenomena via the orientations. As we showed in this research, it might be intangible for a lot of speakers of a certain language how the natural phenomena get connected to spiritual concepts and characteristics – due to their orientational situation-, while there is no essential or natural relation between these concepts and those natural phenomena. By presenting some evidence of the main Persian literary texts, we have shown how the human kind borrows concepts from the theological, spiritual, emotional, physical, and sexual domains and projects them to the domain of natural phenomena. We are also trying to clarify that this projection is funded on the Orienational basis. These evidence declare the process of sense-production for the world through metaphors, and point to the undeniable role of literary texts in stabilization and internalization of conceptual metaphors and handing them over to the next generations.

    Keywords: Orientational Metaphors, Embodiment, cognition, Ground, Sky
  • Effat Neghabi, Mohsen Vesaghati Jalal * Pages 497-520

    It seems that much of the burden of the prose's beauties has been put on the shoulders of the language. Language as an important factor in creating amazing facts and historical thaumaturgies, has a paradoxical role. On the one hand, by expanding the imagination, it enhances the literacy of historical texts in a way that it separates the readers from this real world. And on the other hand with a linguistic look in creating logic and the casual relationship, it returns the audience to the context of reality so that they at the pinnacle of enjoyment and amazement take historical thaumaturgies as the truth. This article by investigating the story of the birth of the holy prophet Muhammad from the Sistan's history shows the writer's skill in this language ability and concludes that the mentioned writer has used the paradoxical function of the language in creating literacy and transferring facts for making the thaumaturgies believable.

    Keywords: Sistan's history, language, thaumaturgy. Believable
  • Marzieh Yahyapour *, Janolah Karimi Motahhar, Masoumeh Mirzaie Pages 521-542

    Poems by Mikhail Lermontov, poet of the Russia 19th century, still among the critics and litterateurs have a valuable place. In Russian literature, Lermontov is known as a despondent peccable and romantic poet. One of the prominent features of his poetry is a contradiction, contrast and distressing hesitation in understanding the concepts. Lermontov by his poems creates an annoying duality in the reader. In this article the exciting themes and prayers of the poet's poetry and their features is mentioned. During the years 1829 to 1839 he created four poems entitled "Molitva / Prayer". A distinctive feature of these poems is that the poet speaks to God in his own unique way ("My Prayer"). By examining his prayerful poems we find that the poet, sometimes stands up to the God, even with his bite and rebellious nature (Poems of 1829 and 1833). The impression is that the hero of the work is grumbling and confronting the God or has no desire to ignore the thirst for poetry and earthly desires. But the two poems of 1837 and 1839 differ from his earlier poems in the way of speaking to the Creator of being. In this article we compare poems related to prayer and Lermontov's four poems which are entitled Molitva. By examining Lermontov's poems of prayer, we come to the conclusion that the first two poems (entitled "Molitva") are in doubt and contradictory to the creator, but the next two poems (also called "Molitva") characterize the poet's poise before God. They represent and express the spirit of the seeker, the religious beliefs and the true form of worship of a religious person, and the mystical spirit of the poet is expressed in them. Examination of these poems illustrates how the hesitant poet reaches self-knowledge and then theology through nature.

    Keywords: Mikhail Lermontov, Molitva (Prayer), Contradiction, nature, Theology