فهرست مطالب

اندیشه و رفتار در روان شناسی بالینی - پیاپی 56 (تابستان 1399)

نشریه اندیشه و رفتار در روان شناسی بالینی
پیاپی 56 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم قضایی*، نسترن صدری، لیلی رمضان ساعتچی صفحات 7-16
    ارگاسم حسی زودگر از اوج لذت جنسی است که معمولا با انقباضات غیرارادی و ریتمیک ماهیچه های خاصره ی لگنی، شکمی و مقعدی همراه است. ارگاسم زنان می تواند با تحریک شهوانی بخش های متفاوت جنسی و غیرجنسی ایجاد شود. توانایی زنان در رسیدن به ارگاسم از عدم تجربه  ارگاسم تا تجربه ی چندین ارگاسم متغیر است. اختلال ارگاسم در زنان با تاخیر مکرر و دایم یا غیاب ارگاسم به دنبال یک مرحله ی طبیعی برانگیختگی جنسی همراه با استرس و مشکلات بین فردی تعریف می شود. هدف این پژوهش، پیش بینی علایم اختلال ارگاسم بر اساس رضایت زناشویی، نگرانی از تصویر بدن، احساس گناه و خودمختاری جنسی در زنان متاهل بود. برای این منظور طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 288 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به فرهنگسراهای شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر خودمختاری جنسی، شاخص عملکرد جنسی زنان، احساس گناه، رضایت زناشویی و نگرانی از تصویر بدنی  مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام بیانگر این بود که احساس گناه، رضایت زناشویی و نگرانی از تصویر تن به ترتیب بهترین پیش بین های علایم اختلال ارگاسم در زنان هستند. نتایج این پژوهش از ارتباط بین احساس گناه، رضایت زناشویی و تصویر تن با نشانگان اختلال ارگاسم حمایت می کند.
    کلیدواژگان: ارگاسم، تصویر تن، احساس گناه، خودمختاری جنسی، رضایت زناشویی
  • زهرا قرئلی، هاییده صابری* صفحات 17-27
    وسواس فکری عملی یکی از اختلالات شایعی است که غالبا با سیری مزمن تاثیری منفی بر کارکرد روانی، اجتماعی و شغلی می گذارد. پژوهش های جدید نقش سازه های فراشناختی را در این اختلال نشان داده است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانه های وسواس فکری عملی با فراشناخت و باورهای هذیانی بود. برای این منظور، طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 202 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد کرج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر وسواس فکری عملی، فراشناخت و باورهای هذیانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که باورهای هذیانی و باورهای فراشناختی به صورت مجزا می توانند نشانه های وسواسی را پیش بینی کنند. همچنین باورهای فراشناختی ناکارآمد، همچون باورهای شناختی منفی در مورد افکار، باورهای فراشناختی منفی در مورد خود و یا کارآمدی شناختی پایین، موجب فعال سازی قضاوت تهدیدکننده در مورد عملکرد فرد می شود، این باورها با ایجاد ارزیابی منفی فکری مزاحم می توانند عملکرد شناختی و رفتاری فرد را مختل کنند، به طوری که این ارزیابی می تواند باعث باعث تشدید هیجان های منفی، همچون ترس شود که نهایتا به صورت اضطراب بروز می کند. یافته های این پژوهش از پیش بینی پذیر بودن وسواس از طریق باورهای هذیانی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: فراشناخت، باورهای هذیانی، نشانه های وسواس
  • ثمین معصومی*، لقمان ابراهیمی صفحات 27-35
    خودکشی از جمله ده علت اصلی مرگ در کشور های مختلف جهان است و سالانه بیش از یک میلیون نفر در سال خودکشی می کنند. خودکشی عملی عمدی است که معمولا با قصد از بین بردن خود انجام می شود. اغلب، عوامل استرس زا مانند مشکلات مالی یا مشکلات ارتباط بین فردی در این میان نقش دارند. تنش وخیم و زیاد و تنیدگی شدید، به طور معناداری خطر خودکشی را افزایش می دهد. هدف پژوهش حاضر،  پیش بینی ایده پردازی خودکشی براساس اجتناب شناختی و تنظیم شناختی هیجانی در بین دانشجویان بود. برای این منظور طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 240 نفر از دانشجویان دانشگاه زنجان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر اجتناب شناختی، تنظیم شناختی هیجانی و افکار خودکشی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد مولفه های (واپس زنی افکار، جانشینی افکار و تبدیل تصور به فکر) از اجتناب شناختی و تنظیم شناختی هیجانی ناسازگار می توانند افکار خودکشی را به طور معناداری پیش بینی کنند. با توجه به نتایج پژوهش، به منظور کنترل افکار خودکشی در بین دانشجویان لازم است ابتدا عوامل مرتبط با آن را شناسایی و مراکز مشاوره دانشگاه در پیشگیری و درمان آن اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، تنظیم شناختی هیجانی، افکار خودکشی
  • فرنگیس دمهری*، مهدیه عزیزی، ریحانه برغون صفحات 37-46
    درد مزمن یک مشکل سلامتی است که تاثیر زیادی بر هیجانات و کارکردهای جسمانی و اجتماعی فرد دارد. افراد مبتلا به بیماری های مزمن علاوه بر مشکلات جسمانی با مشکلات روانی زیادی نیز روبرو می شوند که این عوامل روانی به طور متقابل بیماری آن ها را تحت الشعاع قرار می دهد. هدف از این پژوهش بررسی اثر بخشی ذهن آگاهی بر روی بهزیستی روانشناختی و نشانه های درد در کودکان مبتلا به بیماری های مزمن (دیابت) بود. برای این منظور، طی یک پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل، 30 کودک مبتلا به دیابت در مرکز دیابت یزد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل کاربندی شدند. آزمودنی ها قبل و بعد از انجام پژوهش، از نظر بهزیستی روانشناختی و نشانه های درد مزمن  مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایش برنامه 10 جلسه ای درمانی ذهن آگاهی را دریافت کرد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد درمان ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی و نشانه های درد مزمن موثر است. به نظر می رسد ذهن آگاهی به درک این نکته کمک می کند که هیجان های منفی ممکن است رخ دهند، اما جز ثابت و دایمی شخصیت نیستند و به فرد این امکان را می دهد که به جای پاسخ غیرارادی به رویدادها با تامل و تفکر پاسخ دهد و ذهن آگاهی تاثیر مثبتی بر بهزیستی روان شناختی و کاهش نشانه های درد مزمن در کودکان مبتلا به بیماری های مزمن (دیابت) دارد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، بهزیستی روان شناختی، نشانه های درد مزمن، بیماری های مزمن
  • فاطمه مرادی، مسعود باقری* صفحات 47-56
    بیماری انسداد مزمن ریوی، به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های ریوی ماهیت پیش رونده و ناتوان کننده ای داشته و کارکردهای روان شناختی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری غالبا با کاهش توانایی های شناختی همراه می باشد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای تهی شدن ایگو در رابطه فراهیجان منفی و خستگی با نارسایی شناختی بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریوی بود. بدین منظور، طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 204 بیمار مبتلا به انسداد مزمن ریوی شهر کرمان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر نارسایی شناختی، تهی شدن ایگو، فراهیجان منفی و خستگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد فراهیجان منفی، خستگی و تهی شدن ایگو با نارسایی شناختی رابطه مثبت معناداری دارند. همچنین نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود که تهی شدن ایگو در رابطه فراهیجان منفی و خستگی با نارسایی شناختی نقش میانجی جز دارد. بدین معنا که بخشی از رابطه فراهیجان منفی و خستگی با نارسایی شناختی به واسطه تهی شدن ایگو رخ می دهد. بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر با فراهم کردن مداخلات درمانی مبتنی بر کاهش فراهیجان منفی و خستگی می توان میزان تهی شدن ایگو را در بیماران انسداد مزمن ریوی کاهش داد و بدین طریق در جهت پیشگیری و یا کنترل نارسایی شناختی این بیماران اقدام نمود.
    کلیدواژگان: نارسایی شناختی، فراهیجان منفی، خستگی، تهی شدن ایگو، بیماری انسداد مزمن
  • محمد شریفی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد*، فائزه صلایانی صفحات 57-70
    ارتباط موثر بین زوجین به طور گسترده ای به عنوان جز موثری از رابطه ی زناشویی موفق شناخته می شود و نارضایتی از رابطه یکی از رایج ترین دلیل زوجین برای مراجعه به زوج‎درمانی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تمایزیافتگی خود با واسطه گری سرمایه های روان شناختی در پیش بینی الگوهای ارتباطی زنان بود. برای این منظور طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی 250 نفر زن متاهل ساکن مشهد به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر الگوهای ارتباطی زوجین، سرمایه های روان شناختی و تمایزیافتگی خود مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد بین سرمایه های روان شناختی و الگوی ارتباط سازنده، الگوی کناره گیری-توقع، و الگوی اجتناب متقابل، تمایزیافتگی و الگوی ارتباط سازنده، الگوی کناره گیری-توقع و الگوی اجتناب متقابل، همبستگی معناداری به دست آمد. همچنین، آزمون بوت استراپ، نقش میانجی سرمایه های روان شناختی را در رابطه بین تمایزیافتگی و الگوهای ارتباطی تایید کرد. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر نشان داد الگوهای ارتباطی زناشویی از طریق تمایزیافتگی و سرمایه های روان شناختی قابل پیش بینی است و تمایزیافتگی با میانجی گری سرمایه های روان شناختی با الگوهای ارتباطی مرتبط است. سرمایه های روان شناختی یکی از متغیرهای اثرگذار بر کیفیت رابطه زناشویی و نحوه تعاملات زناشویی است.
  • یوسف حسنی جبدرقی، سجاد بشرپور* صفحات 71-82
    مشکلات مربوط به بیش فعالی-کمبود توجه در بزرگسالان به دلیل اتمام دوران مدرسه یا دانشگاه و انتخاب شغل هایی که نیاز زیادی به تمرکز طولانی ندارند کمتر نمایان می شود و فرد شکایت کمتری در این زمینه دارند، اما این نشان از بهبود میزان توجه و تمرکز در آنان نیست زیرا اگر دوباره در موقعیت هایی که نیازمند تمرکز طولانی و دقیق است قرار بگیرند مشکلاتی را تجربه خواهند کرد و در عین حال ممکن است مشکلات ذهنی و رفتاری مختلفی را تجربه کنند. هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط سرگردانی ذهن، تحمل آشفتگی و کمیت و کیفیت خواب با شدت علایم بیش فعالی-کمبود توجه در بزرگسالان بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 90 نفر بزرکسال با نشانه های بیش فعالی-کمبود توجه بود که به صورت نمونه ی در دسترس انتخاب و از نظر ذهن بیش از حد سرگردان، تحمل آشفتگی و کیفیت خواب مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد شدت علایم بیش فعالی-کمبود توجه با نمره کلی سرگردانی ذهن رابطه مثبت و با نمره کلی تحمل آشفتگی و کمیت و کیفیت خواب رابطه منفی دارد و نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد 42 درصد از کل واریانس شدت نشانه های بیش فعالی-کمبود توجه به وسیله سرگردانی ذهن، 35 درصد به وسیله تحمل آشفتگی و 15 درصد نیز به وسیله کمیت و کیفیت خواب پیش بینی می شود. نتایج به دست آمده نشان داد می توان شدت نشانه های ADHD را به وسیله سرگردانی ذهن، تحمل آشفتگی و کمیت و کیفیت خواب پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: سرگردانی ذهن، تحمل آشفتگی، کمیت و کیفیت خواب، ADHD بزرگسالان
  • عطیه پورصالح*، نجمه حمید، ایران داودی صفحات 83-94
    اختلال اضطراب اجتماعی، یکی از اختلالات اضطرابی شایع، مزمن و ناتوان کننده و از علل مهم افت عملکرد اجتماعی و تحصیلی دانشجویان است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی آموزش ذهن شفقت ورز بر علایم اختلال اضطراب اجتماعی و سرمایه های روان شناختی در افراد دارای اختلال اضطراب اجتماعی انجام گرفت. برای این منظور طی یک پژوهش آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه 8 نفر از دانشجویان داوطلب دارای بالاترین نمره از نقطه برش در پرسشنامه اضطراب اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز انتخاب و  به مدت 8 هفته و هر هفته یک جلسه تحت آموزش ذهن شفقت ورز قرار گرفتند. آزمودنی ها پیش از شروع درمان، در طی درمان، پس از درمان در مرحله پیگیری دو، چهار و شش هفته ای از نظر اضطراب اجتماعی و سرمایه روان شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (05/0>p) و فرمول درصد بهبودی استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش ذهن شفقت ورز منجر به کاهش علایم اختلال اضطراب اجتماعی، افزایش سرمایه های روان شناختی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی می شود. پیگیری دو، چهار و شش هفته ای حاکی از پایداری  نسبی تغییرات بود. این پژوهش از اثربخشی آموزش ذهن شفقت ورز بر علایم اختلال اضطراب اجتماعی و سرمایه های روان شناختی دانشجویان دختر دارای اختلال اضطراب اجتماعی حمایت می کند
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، آموزش ذهن شفقت ورز، سرمایه های روان شناختی
|
  • Maryam Ghazaie *, Nastaran Sadri, Leyly Ramezan Saatchi Pages 7-16
    Orgasm is a rapid sense of sexual pleasure peak that is usually accompanied by involuntary and rhythmic contractions of the pelvic, abdominal, and anal muscles. Female orgasm can be caused by sexual stimulation of different sexual and asexual parts. Women's ability to reach orgasm varies from not having an orgasm to having multiple orgasms. Orgasmic disorder in women is defined as the frequent and permanent delay or absence of orgasm following a natural stage of sexual arousal associated with stress and interpersonal problems. The aim of this study was to predict the symptoms of orgasmic disorder based on marital satisfaction, body image concern, guilt and sexual autonomy in married women. For this purpose, in a descriptive correlational study, 288 married women referring to cultural centers in Tehran were selected by available sampling method and in terms of sexual autonomy, female sexual function index, guilt feeling, marital satisfaction and concern about Body image were evaluated. The results of stepwise regression analysis showed that guilt feeling, marital satisfaction and body image concern are the best predictors of orgasmic symptoms in women, respectively. The results of this study support the relationship between guilt feeling, marital satisfaction and body image with orgasmic disorder syndrome.
    Keywords: orgasm, Body Image, guilt, sexual autonomy, marital satisfaction
  • Zahra Qarali, Haeideh Saberi * Pages 17-27
    Obsessive-compulsive is one of the most common disorders that often has a negative impact on psychological, social and occupational function with a chronic course. New research has shown the role of metacognitive structures in this disorder. The aim of this study was to predict the symptoms of Obsessive-compulsive with metacognition and delusional beliefs. For this purpose, during a descriptive correlational study, 202 students of Karaj Azad University were selected by convenience sampling method and were evaluated for obsessive-compulsive disorder, metacognition and delusional beliefs. Multivariate regression analysis showed that delusional beliefs and metacognitive beliefs can predict obsessive-compulsive symptoms separately. Dysfunctional metacognitive beliefs, such as negative cognitive beliefs about thoughts, negative metacognitive beliefs about oneself, or low cognitive efficiency, also activate threatening judgments about one's performance, these beliefs can disrupt a person's cognitive and behavioral functioning by creating a disturbing negative mental assessment, so that this assessment can intensify negative emotions, such as fear, which eventually manifests as anxiety. The findings of this study support the predictability of obsession through delusional beliefs.
    Keywords: Metacognition, delusional beliefs, obsessive-compulsive symptoms
  • Samin Masoumi *, Loghman Ebrahimi Pages 27-35
    Suicidal is one of ten main reasons of death in different countries in the World and more than one million people attempt suicide yearly. Suicidal is an intentional action that is usually attempted in order to killing own. Sometimes, stressors like financial or interpersonal problems play a role herein. High tension increases suicidal ideas significantly. The purpose of this study was the prediction of suicidal ideas based on cognitive avoidance and cognitive emotion regulation. Therefore, study was descriptive- correlation, 240 of students of Zanjan University were selected via convenience sampling and considered through cognitive avoidance, cognitive emotion regulation and suicidal ideas. Results of multiple regression indicated components (thoughts repressive, thoughts replacing and conversion image to thought) of cognitive avoidance and maladaptive cognitive emotion regulation can significantly predict suicidal ideas. According to results of study, it is necessary to control suicidal ideas among students the first determining different variables and university consulting centers attempt prevention and therapy it
    Keywords: cognitive avoidance, cognitive emotion regulation, suicidal ideation
  • Farangis Demehri *, Mahdiyeh Azizi, Reyhane Barghoun Pages 37-46
    Chronic pain is a health problem that has a great impact on a person's emotions and physical and social functions. People with chronic diseases also face many psychological problems in addition to physical problems that these psychological factors mutually affect their illness. This study aimed to study the effectiveness of mindfulness therapy on psychological well-being and pain symptoms in children with chronic diseases (diabetes). For this purpose, during a quasi-experimental study designed as pre-test and post-test, 30 children with diabetes in Yazd Diabetes Center were selected by available sampling method and were randomly assigned to either the experimental or control groups. Subjects were evaluated for psychological well-being and chronic pain symptoms before and after the study. The experimental group received a 10-session mindfulness therapy program. The results of covariance analysis showed that mindfulness therapy is effective in psychological well-being and reducing chronic pain symptoms. Mindfulness seems to help to understand that negative emotions may occur, but are not a permanent part of the personality and it also allows the individual to respond to events thoughtfully rather than involuntary, and mindfulness has a positive effect on psychological well-being and the reduction of chronic pain symptoms in children with chronic diseases (diabetes).
    Keywords: Mindfulness, psychological well-being, Chronic Pain Symptoms, Chronic diseases
  • Fateme Moradi, Masoud Bagheri * Pages 47-56
    Chronic obstructive pulmonary disease, as one of the most common lung diseases, has a progressive and debilitating nature and affects patients' psychological performance. It is often accompanied by decline in cognitive abilities. The purpose of this study was to investigate the mediating role of ego depletion in the relationship between negative meta-emotion and fatigue with cognitive failure in patients with chronic obstructive pulmonary disease. For this purpose, in a descriptive-correlational study, 204 patients with chronic obstructive pulmonary disease in Kerman were selected by convenience sampling and were evaluated for cognitive failure, ego depletion, negative meta-emotion, and fatigue. The results of data analysis showed that negative meta-emotion, fatigue and ego depletion have significant positive relationship with cognitive failure. Also, the results of path analysis also suggested that ego depletion plays a partial mediating role in the relationship between negative meta-emotion and fatigue with cognitive failure. That is, part of the relationship between negative meta-emotion and fatigue with cognitive failure occurs through ego depletion. It means, part of the relationship between negative meta-emotion and fatigue with cognitive failure occurs through ego depletion. Therefore, according to the results of the present study, we can reduce the ego depletion in patients with chronic obstructive pulmonary disease by providing therapeutic interventions based on reduction in negative meta-emotion and fatigue, thus preventing or controlling cognitive failure in these patients
    Keywords: Cognitive Failures, Negative Meta-Emotion, Fatigue, Chronic Obstructive Pulmonary Disease
  • Mohammad Sharifi, Mohammadjavad Asghari Ebrahimabad *, Faezeh Salayani Pages 57-70
    Effective communication between couples is widely recognized as an effective component of a successful marital relationship, and marital dissatisfaction is the most common reason for couples to seek couple therapy. The aim of this study was to investigate the role of self-differentiation through the mediating of psychological capitals in predicting communication patterns. This was a descriptive- correlational study. The sample consisted of 250 married women residing in Mashhad selected by convenience sampling method and they completed the Communication Patterns Questionnaire, Psychological Capitals Scale, and Differentiation of Self Inventory. The results of the Pearson correlation showed that psychological capitals were significantly correlated with constructive communication, demand/withdrawal communication, and mutual avoidance communication and also self-differentiation was related to constructive communication, demand/withdrawal communication, and mutual avoidance communication. The Bootstrap test also confirmed the mediating role of psychological capitals in the relationship between self-differentiation and communication patterns. Overall, the results of the present study showed that couples ‘communication patterns can be predicted through self-differentiation and psychological capitals and also self-differentiation is related to the couples ‘communication patterns with mediating psychological capitals. Psychological capitals are one of the variables affecting the quality of marital relationship and marital interactions.
    Keywords: communication patterns, psychological capitals, self- differentiation
  • Yousof Hasani Jabdaragi, Sajjad Basharpoor * Pages 71-82
    Problems related to Attention-deficit/ hyperactivity in adults doesn't reveal itself due to graduating school or college and choosing a job that doesn't need long term or precise focus and because of this people have fewer complaints in this regard. But it doesn't mean that their Attention-deficit/ hyperactivity symptoms improved. Because if they were in a situation requiring long term or precise focus they will have difficulties, and at the same time, they may experience a variety of mental and behavioral problems. The purpose of this study was to determine the relationship between distress tolerance, mind wandering, sleep quality and quantity with Attention-deficit/ hyperactivity symptom severity in adults. Samples of this study included 90 adults with Attention-deficit/ hyperactivity symptoms that were chosen by Convenience Sampling and evaluated for mind wandering, distress tolerance and sleep quality and quantity. Analyzing multiple regressions results showed that Attention-deficit/ hyperactivity symptom severity was positively correlated with mind wandering and had negative correlations with Distress Tolerance and sleep quality and quantity, regression analysis showed that mind wandering predicts overall 42% of  adults Attention-deficit/ hyperactivity symptom severity and distress tolerance and sleep quality and quantity also predicted 35% and 15% of Attention-deficit/ hyperactivity symptom severity in adults. Results indicate that we can predict ADHD symptom severity by measuring mind wandering, distress tolerance and sleep quality and quantity.
    Keywords: adults ADHD, mind wandering, distress tolerance, sleep quality, quantity
  • Atiye Poursaleh *, Najme Hamid, Iran Davodi Pages 83-94
    Social anxiety disorder (SAD) is one of the most common, chronic and debilitating anxiety disorders and is one of the important causes of poor social and academic performance of students. The purpose of this study was to examine the effectiveness of Compassion Mind Training (CMT) on social anxiety symptoms & psychological capitals in female students with social anxiety disorder of Shahid Chamran University of Ahvaz. According to this, a single subject multiple baselines with follow up phase will be conducted. The first, 8 female volunteer students with the highest score from the cut-off point in the social anxiety questionnaire were selected from the Shahid Chamran University of Ahvaz and trained for 8 weeks. Within base line stage (3 weeks) therapy phase (8 weekly) and follow up step (two-, four-, and six-week after treatment), Subjects were evaluated by social anxiety Inventory and psychological capitals Questionnaire. The data were analyzed by using Visual analysis method, reliable change index (p < 0.05) and recovery percentage formula. The results showed that compassionate mind training leads to reducing the symptoms of social anxiety disorder, increasing psychological capitals in people with social anxiety disorder. These results remain relatively stable during follow up phase. This study supports the effectiveness of compassionate mind training on symptoms of social anxiety disorder and psychological capitals of female students with social anxiety disorder.
    Keywords: Social anxiety disorder, Compassionate Mind Training, psychological capitals