فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال هفتاد و سوم شماره 3 (پاییز 1399)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و سوم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعید برخوری، الهام رفیعی ساردوئی، محمدرضا رمضانی، علی اذره*، مریم نصب پور صفحات 453-471
    تغییر اقلیم به عنوان یکی از چالش های اساسی در قرن حاضر به شمار می رود که بر بخش های مختلف اکوسیستم تاثیر گذاشته است. یکی از اجزای مهم و اساسی اکوسیستم ها، تولید خالص اولیه است که شاخص عملکرد اکوسیستم در مقابل تغییرات محیطی محسوب می گردد. از این رو با توجه به اهمیت موضوع در این پژوهش، جهت کمی کردن اثرات تغییر اقلیم روی اکوسیستم ها، تولید خالص اولیه بیوم های مختلف در دشت جیرفت در دو دوره 2015-2001 و 2030-2016 با استفاده از مدل BIOME-BGC شبیه سازی شد. جهت بررسی تغییر پارامترهای اقلیمی در دوره آتی از مدل ریزمقیاس نمایی6  LARS-WG استفاده شد. پس از اطمینان از قابلیت مدل LARS-WG در تولید داده های اقلیمی، اقدام به شبیه سازی متغیرهای اقلیمی در دوره 2030-2016 تحت سناریوی RCP 4.5 شد. مقادیر [1]NPP در دوره گذشته با استفاده از مدل BIOME-BGC شبیه سازی و با داده های NPP حاصل از تصاویر مودیس MOD17A3 مقایسه و اعتبارسنجی گردید که نتایج حاکی از عملکرد بالای مدل در شبیه سازی NPP بود. پس از اطمینان از صحت مدل، تولید خالص اولیه تحت داده های بارش و دما در دوره آتی (2030-2016) شبیه سازی گردید. نتایج مقایسه پارامترهای اقلیمی در دوره پایه (2015-2001) و دوره آتی (2030-2016) حاکی از افزایش بارش و دمای کمینه و بیشینه در دوره آتی نسبت به دوره پایه می باشد. همچنین بر طبق نتایج، میزان NPP در دوره آتی در تمامی بیوم ها افزایش یافته است که این افزایش در دوره آتی درنتیجه افزایش بارندگی می باشد. بیشترین مقدار NPP در قسمت های شمالی و غربی منطقه به ترتیب مربوط به بیوم 4 با پوشش کشاورزی، بیوم 5 و 2 با پوشش گیاهی مرتع بوده و کمترین مقدار آن مربوط به قسمت های جنوبی منطقه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: مودیس، اکوسیستم، دما، بارش، LARS-WG
  • سعید پورحیدری، حسن احمدی*، ابوالفضل معینی، سادات فیض نیا، محمد جعفری صفحات 473-487

    مارن ها به دلیل ترکیبات فیزیکی و شیمیایی و عدم استقرار پوشش گیاهی در بستر آن ها و در نتیجه مواد آلی کم از حساس ترین سازندها به فرسایش محسوب می شوند، به طوری که که با جدا شدن ذرات خاک و حمل آن به مناطق پایین دست منجر به ایجاد اشکال مختلف فرسایش می گردد. منطقه مورد مطالعه به دلیل خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مارن ها موجب ایجاد انواع اشکال فرسایشی در حوضه گردیده که به دنبال آن جریانات گل آلود حاصل از فرسایش پذیری و رسوب زایی آن ها مناطق شهری پایین دست را تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق تعداد 35 نمونه خاک از واحدهای کاری جهت مشخص شدن ویژگی های فیزیکی و شیمیایی و همچنین بررسی میزان تلفات خاک با استفاده از دستگاه شبیه ساز باران به همراه 5 نمونه از واحدهای مارنی شاخص منطقه برای انجام آزمایش های کانی شناسی تهیه و به آزمایشگاه انتقال داده شد. جهت بررسی فرسایش پذیری مواد منفصل از روش K در معادله جهانی فرسایش استفاده شد، که طبق این روش بیشترین مقدار k مربوط به اشکال بدلند با ضریب 70 درصد و کمترین آن مربوط به فرسایش سطحی و بارانی با ضریب 25 درصد می باشد. همچنین با توجه به اینکه تعداد 4 واحد کاری دارای مواد متصل بودند جهت بررسی فرسایش پذیری آن ها نیز از روش سلبی استفاده شد، به طوری که که بر اساس آن متوسط امتیاز واحدهای کاری دارای این نوع مواد برابر 24/ 27 و همگی حساس نسبت به فرسایش می باشند و بر اساس نتایج تجزیه آماری SPSSاز نظر توزیع فراوانی نوع فرسایش، بیشترین نوع فرسایش مربوط به فرسایش سطحی و بارانی با 6/17 درصد است، همچنین میزان هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم، درصد سدیم تبادلی و کلر با فرسایش لغزشی و پتاسیم با فرسایش بدلند رابطه مستقیم دارد و با کربن آلی رابطه معکوس دارد، در واقع کربن آلی نیز با پوشش گیاهی رابطه مستقیمی دارد، به طوری که مواد آلی باعث افزایش پوشش گیاهی و پوشش گیاهی نیز منجر به آبشویی سدیم و پتاسیم و در نتیجه بر میزان هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم تاثیر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: اشکال فرسایشی، خصوصیات فیزیکی، خصوصیات شیمیایی، فرسایش، مارن
  • علی جعفری*، علی اکبر نظری سامانی، فاطمه توکلی راد صفحات 489-497

    در بیشتر پروژه های منابع طبیعی و آبخیزداری، انجام پژوهش هایی برای پایش، ارزیابی و مقایسه نتایج با شاخص های مذکور در پروژه نیاز اساسی به شمار می آید. در طرح های پخش سیلاب نیز وجود چنین ضرورتی جهت اندازه گیری، پردازش و ارزیابی اطلاعات به‏دست آمده از نتایج عملکرد آن، ضروری به نظر می رسد. ورود حجم زیادی از سیلاب محتوی املاح و بار معلق با برخاستگاه متفاوت از یک سو و برجای گذاردن رسوبات از سوی دیگر، به مرور زمان سبب بروز تغییراتی در خواص خاک خواهد شد. در این تحقیق تاثیر پخش سیلاب بر تغییرات کانی شناسی خاک ایستگاه پخش سیلاب پس از 10 سال عمر آن مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی این تغییرات در حد فاصل نهرهای گسترش سیلاب، سه نوار اول که سیل گیری آن ها قطعی بود، به عنوان محل های نمونه برداری انتخاب شد. به منظور بررسی و شناسایی کانی های رسی عرصه پخش سیلاب و مقایسه آن با عرصه شاهد در مجاورت عرصه پخش سیلاب، سیزده نمونه خاک از افق 15-0 سانتی متری به نحوی که حتی الامکان کل سه نوار پخش و نهرهای رسوب گیر را تحت پوشش قرار دهد، انتخاب شد. نتایج منحنی های حاصل از پراش پرتو ایکس نشان می دهد که کانی های پالیگورسکیت، ایلیت، کلریت، اسمکتیت و کایولینیت در عرصه شاهد، هر سه نهر رسوب گیر و نوارهای عرصه پخش سیلاب حضور دارند. کانی های موجود در عرصه شاهد از لحاظ نوع تفاوتی با رسوب گیرها و نوارهای پخش سیلاب ندارند اما از لحاظ آماری مقدار برخی از این کانی ها در این سه موقعیت متفاوت است. به نظر می رسد شرایط آب و هوایی خشک منطقه عامل جدی در عدم تغییر و تحول کانی ها بوده و پخش سیلاب تاثیر چندانی بر نوع کانی ها نداشته است و فقط توانسته مقدار برخی از کانی ها را در نوارهای عرصه پخش تغییر دهد.

    کلیدواژگان: پخش سیلاب، کانی های رسی، پرتو ایکس، تنگستان
  • جمیله سلیمی کوچی*، علی سلاجقه، آرش ملکیان، عبدالمطلب رضایی صفحات 499-511

    از چندین دهه گذشته مطالعه ابعاد انسانی در مدیریت منابع طبیعی از جمله منابع آب با رشد همراه بوده است. لذا جهت دستیابی به پایداری اکولوژیکی و انسانی در زمینه منابع آب، نیازمند برنامه ریزی و سیاست گذاری در راستای مدیریت پایدار منابع آب می باشیم. مدیریت عرصه های طبیعی به دلیل درگیر بودن مولفه های انسانی و طبیعی اساسا امری پیچیده و دشوار است و برای مدیریت موثر منابع آب، مشارکت و همکاری میان ذینفعان یکی از نیازهای اساسی است. براین اساس، به تحلیل شبکه اجتماعی، به منزله یک رویکرد، در تحلیل روابط ذی نفعان محلی به منظور مدیریت پایدار منابع آب توجه شده است. هدف از این پژوهش، پایش اجتماعی شبکه ذی نفعان محلی منابع آب در پایین دست حوزه آبخیز سد درودزن با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی است. این کار بر اساس تحلیل پیوندهای اعتماد و مشارکت و با استفاده از شاخص های کمی و ریاضی سطح کلان شبکه صورت گرفته است. براساس نتایج، میزان تراکم در بین ذینفعان محلی منابع آب در پیوند اعتماد و مشارکت در روستای کوه سبز و کره تاوی به ترتیب 8/68 و 2/66 درصد و 1/60 و 55 درصد و میزان شاخص دوسویگی پیوندها در بین بهره برداران منابع آب این دو روستا به ترتیب، 1/71 درصد و 2/60 درصد و در حد مناسبی می باشد. با توجه به شاخص های محاسبه شده در این تحقیق، نیاز است سرمایه اجتماعی درون گروهی تقویت گردد تا در مواقع بحرانی برای حل مشکلات از سرمایه اجتماعی به منزله اصلی ترین منبع حل مشکلات و اصلاح فرآیندهای موجود سود برد و مدیریت پایدار منابع آب در منطقه محقق شود.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، سرمایه اجتماعی، حوزه آبخیز سد درودزن، ذینفعان محلی
  • مرتضی صابری*، علیرضا شهریاری، مرضیه بزرگمهر صفحات 513-524

    به منظور بررسی پرایمینگ و شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه های Stipagrostis plumosa آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاه انجام گرفت. عامل اول پرایمینگ شامل سالسیلیک اسید در سه سطح (100، 200، 300 میلی گرم بر لیتر)، جیبرلیک اسید در سه سطح (125، 250، 500ppm)، اسکوربیک اسید در سه سطح (100، 200، 300 میلی‏گرم بر لیتر) و آب مقطر به عنوان شاهد و عامل دوم تنش شوری در شش سطح (0، 2/0، 4/0، 8/0، 2/1، 6/1 مول بر لیتر) بود. صفات مورد ارزیابی شامل تعیین سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه و تعیین شاخص بنیه بذر بود. نتایج نشان داد که تنش شوری تاثیر بازدارنده ای بر خصوصیات جوانه زنی بذر نسی داشت. کلیه محرک های شیمیایی باعث افزایش خصوصیات جوانه زنی این گیاه شدند. همچنین اثر متقابل تیمار های مورد آزمایش نشان داد که در کلیه سطوح تنش شوری غلظت ppm 250 جیبرلیک اسید بیشترین تاثیر را بر بهبود خصوصیات جوانه زنی این گیاه داشت. می توان چنین نتیجه گیری کرد که پرایمینگ بذر توسط جیبرلیک اسید می تواند باعث مقاومت بذر گیاه نسی در مرحله جوانه زنی در مناطق مستعد تنش شوری گردد.

    کلیدواژگان: Stipagrostis plumosa، پرایمینگ، جوانه زنی، تنش، شوری
  • شیوا صفاری نیا، هیراد عبقری*، مهدی عرفانیان صفحات 525-540

    تمامی شاخص های تعیین کیفیت آب دارای جواب قطعی برای کیفیت آب ایستگاه ها می باشند. استفاده از سیستم استنتاج فازی، محدودیت قطعی بودن جواب ها و در نظر گرفته نشدن فاصله پارامترهای تعیین کیفیت آب از استانداردها را، برطرف کرده است. در این مقاله از داده های سال 90-89 در 12 ایستگاه در محدوده بالا و پایین دست سد مخزنی مهاباد و از هفت پارامتر کدورت، هدایت الکتریکی، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، سختی کل، آمونیوم و فسفات، استفاده شده است. تمامی داده،ها به صورت آماده از سازمان آب منطقه ای استان آذربایجان غربی دریافت شده اند. از نرم افزار MATLAB برای انجام تحلیل ها استفاده شده است. از مدل ممدانی برای طبقه بندی کیفی آب و توابع عضویت مثلثی برای ورودی ها و خروجی های مدل بهره گرفته شده است. توابع عضویت ورودی ها سه تایی و توابع عضویت خروجی ها پنج تایی است. از استاندارد سازمان جهانی بهداشت و استانداردهای موجود برای کیفیت منابع آب سطحی در ایران برای تعیین محدوده مطلوب، قابل قبول و غیرقابل قبول برای پارامترهای ورودی و همچنین از عملگر and برای تعریف قوانین استفاده و با کمک سیستم استنتاج فازی شاخص کیفت آب (FWQI) توسعه داده شده است. ایستگاه SW9 آلوده ترین و ایستگاه SW6 با کمترین آلودگی برآورد شده است. نتایج نشان دهنده مناسب بودن شاخص فازی در برآورد کیفیت آب سطحی در منطقه مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: سد مخزنی مهاباد، شاخص FWQI، منطق فازی، نرم افزار MATLAB
  • پرویز غلامی*، محمد فرزام، ناطق لشکری صنمی، لاله آموزگار صفحات 541-553

    بانک بذر خاک می تواند اطلاعات ارزشمندی را جهت احیاء و اصلاح اکوسیستم های مرتعی فراهم آورد. در مناطق خشک و نیمه خشک، گیاهان بوته ای ممکن است سبب تجمع بانک بذر در زیراشکوب شوند و بذرهای رویش یافته را در برابر چرای دام محافظت کنند. این مطالعه با هدف بررسی اثر گونه Astragalus brachycalyx بر ترکیب بانک بذر خاک دو منطقه قرق و تحت چرای دام مراتع ییلاقی مله شوره و گورگوی شهرستان یاسوج انجام شد. بدین منظور، نمونه گیری بانک بذر خاک در فصل پاییز در طول ترانسکت های 100 متری با استفاده از پلات های زوجی در سال 1397 انجام شد. مقدار بانک بذر خاک به روش جوانه زنی در گلخانه دانشگاه یاسوج طی ماه های آبان تا اردیبهشت تعیین گردید. نتایج نشان داد که در منطقه قرق، 16 گونه گیاهی در زیراشکوب گونه A. brachycalyx و 12 گونه گیاهی در فضای باز مجاور وجود داشته و در منطقه تحت چرای دام، 21 گونه گیاهی در زیراشکوب A. brachycalyx و 11 گونه گیاهی در فضای باز مجاور وجود داشته است. در منطقه قرق فقط شاخص یکنواختی گونه ای در زیراشکوب و فضای باز با هم اختلاف معنی داری داشته، در حالی که در منطقه تحت چرای دام همه شاخص های تنوع و غنای بانک بذر خاک در زیراشکوب بیشتر از فضای باز است. نتایج آنالیز چندمتغیره نشان داد که بیشترین تراکم بانک بذر در زیراشکوب این گونه در منطقه تحت چرای دام مشاهده شد. یافته ها حاکی از نقش حفاظتی گونه گون بر شاخص های ترکیب، تنوع و غنای گونه ای و برخی گروه های گیاهی بانک بذر خاک تحت چرای دام بوده است.

    کلیدواژگان: بانک بذر، تسهیل مکانیکی، چرای دام، گونه پرستار، Astragalus brachycalyx
  • محسن کاظمی*، الیاس ابراهیمی خرم آبادی صفحات 555-570

    خراسان رضوی دارای گونه های متعدد مرتعی است که ارزش تعذیه ای برخی از آن ها برای دامداران تابحال ناشناخته مانده است. از این رو این مطالعه با هدف تعیین پتانسیل تعذیه ای گونه های مرتعی شامل Carthamus oxyacantha، Echinops ilicifolius، Silybum marianumوEremurus luteus (مرحله گلدهی، سال 1398) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. ترکیبات شیمیایی-معدنی، فراسنجه های تولید گاز، ظرفیت بافری و برخی پارامترهای تخمیر شکمبه ای در شرایط آزمایشگاهی تعیین شدند. کمترین مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی (41/16 درصد) و اسیدی (82/12 درصد)، لیگنین نامحلول در شوینده اسیدی (52/5 درصد) و فیبر خام (63/17درصد) مربوط به Eremurus luteus بود (0001/0>P). بیشترین مقدار پروتئین خام (88/19 درصد) و خاکستر (69/21 درصد) در Silybum marianum مشاهده شد (0001/0>P). بیشترین مقدار کلسیم (42/30 گرم/کیلوگرم ماده خشک) در Eremurus luteus مشاهده شد (0001/0>P). بالاترین مقدار نیتروژن، پتاسیم، سدیم، منیزیم، آهن، روی، منگنز و کبالت مربوط به Silybum marianum بود (0001/0>P). انرژی قابل متابولیسم از 48/6 مگاژول/کیلوگرم ماده خشک برای Carthamus oxyacantha تا 84/9 مگاژول/کیلوگرم ماده خشک برای Eremurus luteus متغیر بود. همچنین Eremurus luteus دارای بیشترین قابلیت هضم ماده خشک (15/73 درصد) و ظرفیت بافری اسید-باز (Acid-base buffering capacity، 05/213 میلی اکی والان گرم×3-10) بود (0001/0>P). مقدار pH گیاه از 36/5 برای Eremurus luteus تا 05/6 برای Echinops ilicifolius متغیر بود. نتایج نشان داد که هر یک از چهار گونه مرتعی مورد مطالعه، براحتی می توانند بخشی از نیازهای نگهداری دام های نشخوارکننده به مواد مغذی و معدنی را برطرف کرده و با توجه به پارامترهای اندازه گیری شده، Eremurus luteus دارای بالاترین ارزش تغذیه ای در مقایسه با سایر گیاهان بود.

    کلیدواژگان: پتانسیل تغذیه ای، ترکیب شیمیایی، ظرفیت بافری، مرتع، نشخوارکننده
  • ابراهیم کریمی سنگچینی، ایمان اسلامی* صفحات 571-585

    لزوم بررسی عوامل تهدیدکننده حیات تالاب ها جهت حفظ حیات آن ها و بهبود وضعیت حیات تالاب ها امری ضروری است. بدین منظور در این تحقیق به شناسایی و اولویت بندی عوامل تهدیدکننده حوزه آبخیز تالاب چغاخور پرداخته است. این تحقیق یک بررسی پیمایشی از نوع توصیفی و جامعه آماری تحقیق را 315 نفر تشکیل داده اند. در جمع آوری داده ها از روش آمیخته اکتشافی استفاده شده و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی تک نمونه ای و آزمون ناپارامتری فریدمن انجام گرفت. عوامل تهدیدکننده در چهار حوزه حوادث طبیعی، زیستی، فرهنگی و اقتصادی- اجتماعی شناسایی و اولویت بندی گردیده اند. نتایج نشان داد وضعیت عوامل تهدیدکننده حوزه آبخیز تالاب چغاخور در حد نامطلوبی و بالاتر از حد متوسط قرار دارد. همچنین، حوادث فرهنگی بیشترین تاثیر را به خود اختصاص داده است و حوادث زیستی در اولویت انتهایی قرار گرفته است. در حوزه حوادث فرهنگی، عامل عدم هماهنگی سازمان های دولتی در امور مربوط به تالاب با میانگین امتیاز 35/2، در حوزه حوادث اقتصادی- اجتماعی، عامل انتقال آب سبز کوه به تالاب چغاخور با میانگین امتیاز 69/11، در حوزه حوادث طبیعی، عامل تغییر اقلیم و آب شدن یخچال های طبیعی کوه کلار با میانگین امتیاز 04/6 و در حوزه حوادث زیستی، عامل چرای غیرمجاز دام (بیش از ظرفیت تولید گیاهان علوفه ای) با میانگین امتیاز 29/2 اولویت های اول را به خود اختصاص داده اند. در پایان باید گفت بیشترین عوامل تخریب منطقه، عوامل فرهنگی و پس از آن عوامل اقتصادی- اجتماعی است و به عقیده پرسش شوندگان مدیریت مبتنی بر مسایل انسانی شامل آموزش و فرهنگ سازی جوامع محلی بهترین شیوه مدیریتی است.

    کلیدواژگان: پایداری، تنوع زیستی، اقتصادی-اجتماعی، تالاب چغاخور، چهارمحال و بختیاری
  • کامران الماسیه*، امین ذرتی پور، کاظم نگارش صفحات 578-598

    گیاه مرتعی گل گندم بهبهانی (Centaureapabotii) یکی از گونه های خانواده Asteraceae است که اندمیک ایران بوده و به طور عمده در مزارع گندم جنوب غرب کشور پراکنش دارد. مطالعه ای با هدف پیش بینی مناطق مطلوب رویشگاهی و طراحی ارتباط های رویشگاهی این گونه در چهار استان خوزستان، بوشهر، فارس و کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. مدلسازی مطلوبیت رویشگاه با 25 نقطه حضور گل گندم بهبهانی و هشت متغیر محیط زیستی در بسته Biomod2 در محیط نرم افزار R بر اساس شش مدل مطلوبیت رویشگاه انجام شد و نقشه تجمعی حاصل از مدل ها در طراحی ارتباط های رویشگاهی به روش مدارهای الکتریکی در نرم افزار Circuitscape استفاده شد. نتایج مطلوبیت رویشگاه نشان داد که عمده مناطق مطلوب رویشگاهی گل گندم بهبهانی در استان خوزستان واقع است که متغیرهای ارتفاع، بارندگی سالانه و فاصله از زمین های کشاورزی بیشترین تاثیر را در مدلسازی مطلوبیت رویشگاه داشته اند. طراحی ارتباط های رویشگاهی نشان داد که بیشترین تراکم جریان حرکت گل گندم بهبهانی در شمال، شرق و جنوب شرق استان خوزستان واقع است که این جریان حرکت از جنوب شرقی استان خوزستان به سمت استان کهگیلویه و بویراحمد نیز کشیده شده است. اما تراکم جریان حرکت گل گندم بهبهانی در استان های بوشهر و فارس بسیار ناچیز بوده و این مناطق منزوی تشخیص داده شدند. در کل، مزارع گندم استان خوزستان بیشتر در خطر هجوم و انتشار گونه گل گندم بهبهانی قرار دارند و اتخاذ تمهیدات خاص از سوی مدیران جهاد کشاورزی استان خوزستان در مواجه با این گونه مهاجم مزارع گندم، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بسته Biomod2، تراکم جریان حرکت، جنوب غربی ایران، مدارهای الکتریکی
  • حسن محسنی* صفحات 599-612
    جنگل و مرتع با تصویب نامه قانونی ملی شدن جنگل ها، به کلی، ملی و از اموال عمومی شد که متعلق به دولت است. در مالکیت دولتی قرار گرفتن این اموال، برای تضمین بهره مندی همگان از این دارایی است و معنای اموال اختصاصی دولتی ندارد اما، مبانی تحقق و پاسداری از مالکیت دولت بر جنگل و مرتع با مبانی تحقق و حفاظت از مالکیت خصوصی یکسان نیست از این رو می بینم فرآیند تثبیت و تسجیل مالکیت دولت بر جنگل و مرتع ابعاد تخصصی و فنی خود را دارد و بر این بنیاد، حتی اگر اصول و فرایند حقوق ثبت اسناد و املاک نسبت به آن طی نشده باشد، در مراجع قضایی به عنوان مرجع رسمی تظلمات، دلیلی معتبر و پذیرفتنی است. این تحول که در مصداق تحقق مالکیت دولت بر اراضی ملی مرتعی و جنگلی دارای برگ تشخیص قطعی، نتیجه سال ها نزاع های حقوقی و قضایی در کشور ما بوده که سرانجام پس از دهه ها، در سال 1384 به عنوان یکی از مهمترین دگرگونی های حقوق حفاظت از جنگل و مرتع از سوی هییت عمومی دیوان عالی کشور پذیرفته شده و در تمام مراجع قضایی یکنواخت سازی شد. شناخت این تحول و علل اختلافات آرای قضایی و مبانی این رویکرد هم برای حقوقدانان و هم برای دانشمندان علوم جنگل و مرتع اهمیت دارد چرا که به خوبی نگاه دیوان عالی کشور در پاسداری از جنگل و مرتع را به نمایش می گذارد.
    کلیدواژگان: مالکیت دولتی، برگ تشخیص، تحقق مالکیت، حفاظت منابع طبیعی
  • جواد معتمدی*، دلشاد بهرامی نیا، مرتضی مفیدی چلان، اسماعیل شیدای کرکج صفحات 613-631

    اندازه گیری رویش سال جاری، از ملزومات اساسی برای محاسبه پتانسیل ذخیره کربن سالانه است. از طرفی گیاهان بوته ای و مخصوصا گون، از گونه های شاخص و غالب مراتع نیمه استپی به شمار می رود. از این رو، پژوهش حاضر در خرداد ماه 1395، با هدف برآورد ذخیره کربن رشد سال جاری گون بوته ای Astragalus microcephalus و ارتباط آن با فاصله از کانون بحران (محل اطراق شبانه دام)، در مراتع کوهستانی نازلوچای، انجام شد. برای این منظور، مراتع چیر در شمال نوشین شهر با مساحت 1332 هکتار که از نظر پوشش گیاهی، خاک و توپوگرافی، معرف سطح وسیعی از گون زارهای منطقه است، انتخاب و در شش سایت اکولوژیکی، از پوشش گیاهی آماربرداری شد. با توجه اینکه تقریبا تمام رشد سال جاری گونه A.microcephalus، به اندام خشبی تبدیل می شود؛ در داخل هر یک از سایت ها، رشد سال جاری تعداد 30 پایه گیاهی A.microcephalus، به منظور تعیین ضریب تبدیل کربن آلی و برآورد مقدار کربن ذخیره شده، قطع گردید. بعد از محاسبه ضریب تبدیل کربن آلی برای بیوماس پایه های گیاهی در هر سایت، با ضرب آن در وزن خشک رشد سال جاری، مقدار کربن آلی ذخیره شده در اندام هوایی، مشخص شد. با محاسبه میانگین کربن موجود در پایه ها و تراکم گونه A.microcephalus، میزان کربن ذخیره ای در واحد سطح رویشگاه، محاسبه شد. به طورکلی، با لحاظ کردن 78/68 گرم کربن موجود در هر پایه، میانگین ذخیره کربن در سطح رویشگاه مورد پژوهش ، 55/221 کیلوگرم در هکتار در سال، برآورد شد. بر مبنای نتایج، قابلیت ذخیره کربن سایت های اکولوژیکی، بر حسب فاصله از کانون بحران و به تبع آن در وضعیت های مختلف مرتع و مکان هایی با تنوع گونه ای متفاوت، یکسان نمی باشد. همچنین ذخیره کربن رویشگاه، بر حسب طبقات ارتفاعی و جهات مختلف جغرافیایی، متفاوتاست.بنابراینباشناختقابلیت ذخیره کربن گونه های غالب و خشبی هر رویشگاه نظیر گونه A.microcephalus و همچنین مناطق بالقوه و مستعد جذب کربن به لحاظ فاصله از کانون بحران، وضعیت مرتع، تنوع گونه ای و خصوصیات توپوگرافی، می تواناصلاحاراضی مرتعی راازمنظرشاخص ترسیب کربن، دنبال نمود.

    کلیدواژگان: اکوسیستم های مرتعی، ذخیره کربن، کارکرد تنظیمی اکوسیستم ها، Astragalus microcephalus
  • محسن ملکی*، حبیب حسنی، معصومه سادات حسینی نسب صفحات 633-647

    سال هاست که در ایران، طرح های آبخیزداری، برای جلوگیری از تخریب سرزمین و تقویت معیشت مردم به کار گرفته شده است. موفقیت این پروژه ها محدود بوده و شدت میزان اثرگذاری آن بر جوامع بومی مشخص نیست. این تحقیق با هدف مطالعه فاکتورهای اجتماعی- اقتصادی عملیات آبخیزداری، موثر بر از زندگی مردم محلی طراحی شده است. حوزه آبخیز حسن ابدال در شهرستان زنجان به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات میدانی، از ابزار پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه 280 سرپرست خانوارهای بهره بردار و ساکن این حوزه بودند که از میان آنان با استفاده از جدول مورگان، 160 نفر با روش تصادفی ساده مورد پرسشگری مستقیم با استفاده از پرسشنامه قرار گرفتند. در این تحقیق، از مقیاس لیکرت، برای آنالیز و سنجش اثرات استفاده شد. برای آزمون متغیرها از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. آزمون اعتبار پرسشنامه به روش KMO، 7/0درصد به دست آمد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل عاملی نشان داد که متغیر های تاثیرگذار، در چهار عامل اصلی افزایش مشارکت ذینفعان، کنترل سیلاب، کاهش مهاجرت و بهبود معیشت تاثیرگذار است که در مجموع، بیش از 67 درصد از کل واریانس را تبیین نمودند. نتایج نشان داد با وجود آنکه پروژه های آبخیزداری در منطقه توانسته است، بر چهار عامل ذکر شده موثر باشد، ولی نمود آن در دیگر جنبه های زندگی، از قبیل بهبود وضعیت بهداشتی روستا، تمایل روستاییان به ماندن در منطقه، ارتقاء درآمدزایی، کاهش هزینه های کشت آبی و دیم، بهبود پوشش گیاهی و افزایش سطح مرتع ضعیف بوده است.

    کلیدواژگان: طرح های آبخیزداری، مهاجرت، معیشت، سیلاب، بهره برداران
  • امیر میرزایی موسی وند* صفحات 649-661

    آتش سوزی یکی از ابزارهای مدیریتی در اصلاح ترکیب پوشش گیاهی علفزارها و مراتع اکوسیستم های مختلف است. هدف این تحقیق بررسی تغییرات پوشش سطحی و خصوصیات خاک در مراتع کوهستانی شهرستان دلفان تحت تاثیر آتش سوزی بود. آتش سوزی در خرداد سال 1385 صورت گرفت و ویژگی های پوشش گیاهی بعد از آتش سوزی به مدت 4 سال (از سال 1386 تا سال 1389) و هرسال در اوایل تیرماه پایش و اندازه گیری شد. در نزدیک محل آتش سوزی، منطقه شاهد (بدون آتش سوزی) تعیین گردید. نمونه برداری پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک، اندازه پلات به روش سطح حداقل (دو متر مربع) و تعداد پلات به روش آماری (25 پلات برای هر سایت) تعیین شد. در مجموع داده های مربوط به 8 سایت (4 سایت آتش سوزی و 4 سایت شاهد) مورد بررسی قرار گرفت. در هر سایت 4 ترانسکت 50 متری مستقر گردید و سپس در امتداد هر ترانسکت 5 پلات مستقر شد. نمونه های خاک از ابتدا، وسط و انتهای هر ترانسکت از عمق 30-0 سانتی متر برداشت شد (در مجموع 96 نمونه). برای مقایسه میانگین عوامل مورد بررسی در دو منطقه شاهد و آتش سوزی، از آزمون تی مستقل و برای مقایسه سال های مختلف، از تجزیه واریانس یک طرفه و آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد، در پایان سال چهارم، مقدار تولید علوفه در منطقه آتش سوزی به 334 کیلوگرم علوفه خشک در هکتار افزایش یافت که دارای اختلاف معنی داری در سطح احتمال 99 درصد با منطقه شاهد می باشد (01/0P <). همچنین درصد پوشش و تراکم گراس های چند ساله و فورب ها در منطقه دچار آتش سوزی نسبت به منطقه شاهد افزایش یافت و دارای اختلاف معنی داری می باشند (01/0P <). درصد پوشش بوته ای ها از 16 درصد در منطقه شاهد به 11 درصد در منطقه آتش سوزی کاهش یافت (01/0P <) و پوشش خاک لخت در منطقه آتش سوزی به 10 درصد کاهش یافت که دارای اختلاف معنی داری در سطح احتمال 99 درصد با منطقه شاهد می باشد (01/0P <). آتش سوزی باعث افزایش ماده آلی، هدایت الکتریکی، نیتروژن، پتاسیم، فسفر و درشت شدن بافت خاک گردید (01/0P <). بر اساس نتایج این تحقیق، آتش سوزی در دراز مدت با کاهش گیاهان بوته ای و افزایش گندمیان چندساله و فورب ها، افزایش تولید علوفه و در نتیجه تغییرات عناصر غذایی خاک تاثیر مثبتی در اکوسیستم مرتع داشته است.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، ترکیب گیاهی، مراتع، عناصر خاک، لرستان
  • مسلم یزدانی، رضا عرفانزاده*، اصغر مصلح ارانی صفحات 663-673
    مطالعه اثر گونه های بوته ای بر تولید، تنوع و غنای علفی های زیراشکوب به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهت مدیریت مطلوب این اکوسیستم ها ضروری است. بدین منظور مراتع منطقه چنارناز شهرستان خاتم واقع در استان یزد انتخاب و سپس با استقرار پلات های 5/0 × 5/0 متر، نمونه برداری پوشش گیاهی در 15 سایت از زیر تاج سه گونه چوبی Daphne mezerum، Amygdalus scoparia و Ebenus stellata که در شرایط یکسان توپوگرافی در کنار یکدیگر رشد کرده بودند، انجام شد. در هر پلات، درصد پوشش گونه های گیاهی تخمین زده شد و تولید به روش قطع و توزین به دست آمد. همچنین شاخص های تنوع و غنای گونه ای با معرفی درصد پوشش گونه های زیراشکوب به نرم افزار  Pastاحتساب شد. نتایج نشان داد بیشترین مقدار تنوع شانون وینر و سیمپسون در زیراشکوب A. scoparia (به ترتیب معادل 07/2 و 80/0) و کمترین مقدار در زیر اشکوب  E. stellata (به ترتیب برابر10/1 و 55/0) به دست آمد. همچنین بیشترین مقدار غنا (منهنینگ و مارگالف) در زیراشکوب گونه های  A .scopariaو D. mezerum با میانگین (90/4 و 43/3) و (25/4 و 12/3) به دست آمد، در حالی که بیشترین مقدار تولید در زیراشکوب  E. stellata (76/64 گرم بر متر مربع)  مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که گونه های چوبی مختلف اثرات مطلوب اما متفاوت بر گونه های علفی زیراشکوب دارند به طوری که گونه های A. scopariaو D. mezerum تاثیر معنی داری در افزایش شاخص های تنوع گیاهی و گونه E. stellata نقش موثری در افزایش تولید گیاهان زیراشکوب خود داشت؛ بنابراین بر حفظ همه گونه های چوبی در منطقه تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: مراتع چنارناز، تنوع، پوشش گیاهی، تولید، گیاهان چوبی
|
  • Saeed Barkhori, Elham Rafiei Sardooi, Mohammadreza Ramezani, Ali Azareh *, Maryam Nasabpoor Pages 453-471
    One of the most important and main components of ecosystems is net primary production, which is an important index for assessing the ecosystems performance in the face of environmental changes. To this end, with regards to the importance of the subject, in this study, to quantify the climate change impacts on ecosystems, NPP values in Jiroft plain was simulated in two periods (2001- 2015and 2016-2030) using the BIOME-BGC model. To assess change in climatic parameters in future, LARS-WG 6 downscaling model was used. After ensuring the capability of the LARS-WG model to create climatic data, climatic variables were simulated in 2016-2030 under the RCP 4.5 scenario. NPP values in 2001-2015 were simulated using the BIOME-BGC model and validated with NPP data derived from Modis images (MOD17A3) that the results showed high accuracy of the model to simulate NPP. After ensuring the model accuracy, NPP was simulated under precipitation and temperature data in future (2016-2030). The results indicate an increase in precipitation, minimum and maximum temperature in the future period (2016-2030) compared with the baseline period (2001-2015). Also, according to the results, NPP value in future has increased in all biomes that this increase is due to increase in precipitation. There is the highest NPP value in the northern and western parts of the region that is related to biome 4 (with agricultural vegetation), biome 5 and 2 (with rangeland vegetation), respectively, and the lowest NPP value is related to the southern parts of the study area.
    Keywords: MODIS, ecosystem, temperature, Precipitation, LARS-WG
  • Saeed Pourheadari, Hassan Ahmadi *, Abolfazl Moeini, Sadat Feiznia, Mohammad Jafari Pages 473-487

    Due to physical and chemical composition and lack of vegetation cover and therefore less organic matter, Marlons formations are the most sensitive formations to erosion, so that by removing the particles of the soil and transporting their to the lower regions, cause different forms of erosions. Due to the physical and chemical properties of marls, the study area has caused various types of erosion in the basin and downstream urban areas has been affected followed by mudflows resulting from their erosion and sedimentation. In this research, 35 soil samples were taken from the different work units to determine the physical and chemical characteristics and also to study the soil losses using a rain simulator. Along to this, 5 samples from particular marl units of the area was taken and transferred to the laboratory for mineralogical experiments. The K method in the global erosion equation was used to evaluate the degradability of detached materials that according to this method, the highest value of k is related to forms with a coefficient of 70%, and the least of which is the surface and rainfall erosion form with a coefficient of 25%. Also, due to the fact that there were 4 units of work with attached materials, the stripy method was used to evaluate their erodibility.

    Keywords: Chemical Properties, erosion, Erosion forms, marl, Physical properties
  • Ali Jafari *, Aliakbar Nazari Samani, Fatemeh Tavakolirad Pages 489-497

    Doing the research for monitoring, evaluating and comparing the results with the parameters of projects is essential in the most natural resources and watershed management projects. Also in flood spreading projects the measurement, processing and evaluating the obtained information seems necessary. Entrance the large amount of flood with suspended material and sedimentation, changes the soil properties gradually. In this study influence of flood spreading on soil mineralogy changes was evaluated after 10 years. In order to investigate the changes in flood spreading ditches, three rows between the spreading channels which had received the flood were chosen as the sampling sites. To investigate and identify the clay minerals of flood spreading area and compared with the control area near to flood spreading area, thirteen samples of 0-15cm soil horizon from three flood spreading rows and settling ditches were selected. The results obtained from X-ray diffraction curves showed the presence of palygorskite, Illite, chlorite, smectite and kaolinite in control area, three settling ditches and flood spreading rows. There was no difference between the types of clay minerals in control area with settling ditches and flood spreading rows but the amount of some clay minerals was different in these situations. It seems that the dry climate of region was the serious factor in no change of clay minerals. Flood spreading had little effect on types of clay minerals and just was able to change the amount of clay minerals in flood spreading rows.

    Keywords: flood spreading, X-ray, Tangestan, Clay mineral
  • Jamileh Salimi *, Ali Salajegheh, Arash Malekian, Abdolmotalleb Rezaei Pages 499-511

    Studying human and social dimension in the management of natural resources, including water resources has been accompanied by growth and development during past several decades. So, we require planning and policy making for the sustainable management of water resources for achieving human and ecological sustainability of water resources. Because of human and environmental components, managing the natural resources is very difficult and complicated. For effective management of water resources, cooperation of local beneficiaries is necessary. Accordingly, the social network analysis has been noted in the analysis of local stakeholders for sustainable management of water resources. The purpose of this study is social monitoring of local water beneficiaries network in Doroodzan watershed downstream using social network analysis. This analysis is based on trust and cooperation links and using quantitative and mathematical network indicators in macro-level. Based on the results, the density of local stakeholders of water resources in the relationship of trust and participation in the village of Kuh Sabz and Kare-Tawi was 68.8% and 66.2%, 60.1% and 55%, respectively, and the rate of reciprocity in these villages is 71.1% and 60.2%, respectively. . It is necessary to amplification social capital as main source of problem solving and sustainable water management realization.

    Keywords: Social network analysis, Social capital, Doroodzan Dam watershed, Local beneficiaries
  • Morteza Saberi *, Alireza Shahriari, Marziyeh Bozorgmehr Pages 513-524

    An experiment was performed aimed to investigate the effects of priming and salinity on germination and seedling growth of Stipagrostis plumose in factorial test and completely randomized design with four replications in laboratory condition. The first factor was priming consist of salicylic acid with three levels (100, 200 and 300 mg/l), gibberellic acid with three levels (125, 250 and 500 ppm), ascorbic acid with three levels (100, 200 and 300 mg/l), and water as control, and the second factor was salinity treatment in six levels (0, 0.2, 0.4, 0.8, 1.2, 1.6 m/l). The measurement characteristics were speed of germination, percent of germination, root length, shoot length, seedling length and seed vigor. Results indicated that salt stress had inhibitive effect on germination and early seedling growth of S. plumosa. All chemical stimulators increased the germination characteristics of this plant. Also, the interaction of the tested treatments showed that gibberellic acid 250 ppm has the highest effect on improvement of germination characteristics under all levels of salinity stress. We conclude that priming seeds by gibberllic acid can increase resistance the germination of S. plumosa in areas prone to salinity.

    Keywords: Stipagrostis plumosa, Priming, germination, salinity, Stress
  • Shiva Saffarinia, Hirad Abghari *, Mahdi Erfanian Pages 525-540

    All water quality indicators have a definite answer for the water quality of the stations. The use of fuzzy inference system has eliminated the limitation of the definiteness of the answers and the lack of consideration of the parameters of water quality determination from the standards. In this paper, data from 1990-89 in 12 stations in the upper and lower range, Mahabad Reservoir Dam, and seven parameters of turbidity, electrical conductivity, chemical oxygen requirement, biochemical required oxygen, total hardness, ammonium and phosphate, Used. All data were received from the Regional Water Authority of West Azerbaijan Province. MATLAB software has been used to perform analyzes. The Mamdani model has been used for water quality classification and triangular membership functions for model inputs and outputs. The input membership functions are three and the output membership functions are five. From the World Health Organization standard and existing standards for the quality of surface water resources in Iran to determine the desired, acceptable and unacceptable range for input parameters as well as the operator and to define the rules of use and with the help of fuzzy inference system of water quality index (FWQI) development given. The SW9 station is the most polluted and the SW6 station is the least polluted. The results show that the fuzzy index is appropriate in estimating surface water quality in the study area.

    Keywords: Mahabad Reservoir Dam, Fuzzy logic, FWQI Index, MATLAB Software
  • Parviz Gholami *, Mohammad Farzam, Nateq Lashkari Sanami, Lale Amouzgar Pages 541-553

    The study of soil seed bank provides vital information for rehabilitation and restoration of rangeland ecosystem. In the arid and semi-arid environments, shrub plants may cause accumulation of seed bank under their canopy, thereby protecting them against the livestock herbivory and the other environmental factors. This study was conducted with objective to investigate effect of Astragalus brachycalyx on composition of soil seeds bank, in two area of enclosure and under grazing. For this purpose, sampling of soil seed bank under the canopy of this species and its open space adjacent was measured using a flexible plot along the 100 meters transect. Soils were sampled from 0-5 and 5-10 cm depths. Then seed bank composition was identified after seed germination in glasshouse. The results showed that 16 species under the canopy of Astragalus brachycalyx and 12 plant species in the open space adjacent in enclosure area and 21 species under the canopy of Astragalus brachycalyx and 11 plant species in the open space adjacent in under grazing area. In the soil seed bank of an area under the livestock grazing and understory of Astragalus brachycalyx, the species namely Silene longipetala, Mentha longifolia, Veronica anagallis-aquatica and Anthemis odontostephana had the greatest numbers of seeds respectively. The area under livestock grazing had higher density of seed bank of plants with annual and perennial life, Therophytes and Hemicryptophytes biological forms, annual and perennial vegetative forms of forbs, and palatable classes II and III in understory compared to the open space.

    Keywords: Livestock grazing, nurse plants, Composition species, Mechanical facilitating, Zagros
  • Mohsen Kazemi *, Elias Ibrahimi Khorram Abadi Pages 555-570

    Khorasan Razavi province has several rangeland species that their nutritive value is still unknown for the animal husbandman. Hence, this experiment was conducted to determine the nutritional potential of some range species containing Carthamus oxyacantha, Echinops ilicifolius, Silybum marianum, and Eremurus luteus (at the flowering stage) with a completely randomized design in 2019. The chemical-mineral compositions, gas production parameters, buffering capacity, and some ruminal fermentation parameters were determined in vitro. The lowest neutral detergent fiber (NDF, 16.41%), acid detergent fiber (ADF, 12.82%), acid detergent lignin (ADL, 5.52%), and crude fiber (CF, 17.63%) contents were obtained in Eremurus luteus (p < 0.0001). The highest crude protein (CP, 19.88%) and ash (21.69%) contents were observed in Silybum marianum (p < 0.0001). Higher calcium (Ca, 30.42 g/kg DM) content was observed in Eremurus luteus (p < 0.0001). The highest contents of nitrogen, potassium, sodium, magnesium, iron, zinc, manganese, and cobalt were related to Silybum marianum (p < 0.0001). Metabolizable energy (ME) ranged from 6.48 for Carthamus oxyacantha to 9.84 MJ/kg DM for Eremurus luteus. Eremurus luteus exhibited the highest (p < 0.0001) dry matter digestibility (DMD, 73.15%) and acid-base buffering capacity (213.05 mEq×10-3). The pH of the plant also ranged from 5.36 for Eremurus luteus to 6.05 for Echinops ilicifolius. The present study showed that each of the four rangeland species can easily meet part of the maintenance requirements of ruminants for nutrients and minerals. According to the measured parameters, Eremurus luteus had the highest nutritive value compared to the other plants.

    Keywords: buffering capacity, Chemical-mineral composition, Nutritional potential, Rangeland, Ruminant
  • Ebrahim Karimi Sangchini, Iman Islami * Pages 571-585

    Evaluations of the threatening factors to wetlands are necessary to sustain these ecosystems and improving them. The main goal was to identify and prioritize the factors threatening the Choghakhor wetland watershed. This research has been consisted of a cohort of 315 participants in an exploratory mixed method. Data analysis was performed by One-Sample T-Test and non-parametric Friedman Test. Factors threatening were evaluated and prioritized in four areas including: natural disasters, and biological, cultural and socio-economic threats. Living in the area, threats to this wetland are in an undesirable and unacceptable state. Likewise, the greatest impact is associated with the cultural threats and the biological threats obtaining the lowest priorities. In the field of cultural threats, a lack of coordination between government agencies in matters relating to the wetland with a mean score of 2.35. In the field of socio-economic threats, inter-basin water transfer from the Mount Sabzkouh to Choghakhor wetland with a mean score of 11.69; in terms of natural disasters, climate change and the melting of mountain glaciers with a mean score of 6.04; and, in the field of biological disasters, unauthorized grazing (over the production capacity of rangelands) have been recognized as the first priorities with a mean score of 2.29. As the final statements, it appears that cultural, followed by socio-economic threats are the most significant factors contributing to the destruction of this ecosystem. In the perspective of the participants, cultural and educational-based management could be the ideal solution for the current condition of the wetland.

    Keywords: sustainability, Biodiversity, Socioeconomic, Choghakhor Wetland, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Kamran Almasieh *, Amin Zoratipour, Kazem Negaresh Pages 578-598

    Centaurea pabotii (CP), a range plant species from the Asteraceae family is endemic to Iran and mainly distributes in the wheat fields of southwest of Iran. A study was carried out to determine suitable habitats as well as habitat connectivity of this species in order to detect areas with high habitat connectivity in four provinces of Khuzestan, Bushehr, Fars and Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad. Habitat suitability modelling was performed with 25 presence points of the CP and eight environmental layers, using Biomod2 package in the R software based on six species distribution models. The ensemble map resulting from these distribution models was used for habitat connectivity modelling using electrical-circuit method. Habitat suitability map of CP revealed that suitable habitats of this species were mainly located in the Khuzestan province. Elevation, annual precipitation and distance from agricultural lands, respectively, had the highest contribution in the model of habitat suitability of CP. Habitat connectivity modelling showed that the highest current density of movement was demonstrated in the north, east and southeast of Khuzestan, whereas the current density movement of southeast of Khuzestan was continued toward Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad. However, current density of movement for CP in Bushehr and Fars provinces were detected isolated. Totally, wheat fields of Khuzestan province are more threatened by the invasion of CP and managers of Agriculture Jihad in Khuzestan province should take the necessary measures to protect wheat fields against the invasion of CP.

    Keywords: Biomod2 package, Current density of movement, Southwest of Iran, Electrical circuit
  • Hassan Mohseni * Pages 599-612
    The government, like other people, has the power to own a property. Forests and Ranges became a national and public property owned by the government with the Ministerial act of the Nationalization of Forests. Government ownership of this property is to ensure that everyone should enjoys this asset and does not mean as specialized government property, but the principles of realizing and protecting state ownership of forests and ranges are not the same as the principles of realizing and protecting private property, so we see that the process of verifying and registration of government ownership of forests and ranges has its own specialized and technical dimensions, and on this basis, even if the principles and process of Document and Property Registration Law have not been followed, that is an Admissible Evidence in the judiciary as an official deeds. This change, in the case of the realization of state ownership over national range and forestlands with Definitive Recognition Deeds, is the result of years of legal disputes and contradict judgments in our country, which finally after decades, in 2005 as one of the most important changes, has resolved by the Supreme Court. Judgment of General Assembly of the Supreme Court is binding for all in any judicial and other authorities. Understanding this development and the causes of legal disputes and the basis of this approach are important for both jurists and scientists in the forest and rangeland sciences, as it clearly illustrates the Supreme Court's view of forest and rangeland Conservation
    Keywords: Government Ownership, Recognition Deeds, Acquiring the ownership, Conservation of natural resources
  • Javad Motamedi*, Delshad Bahramini, Morteza Mofidi Chelan, Esmaeil Sheidai Karkaj Pages 613-631

    Measuring this year's growth is one of the basic requirements for calculating the annual storage potential of carbon. On the other hand, shrub plants, and especially Astragalus, are considered to be the most prominent and dominant species of semi-steppe rangelands. Therefore, the present study was conducted in June 2016, with the aim of estimating the growth of storage carbon in the Astragalus microcephalus plant and its relationship with the distance from the crisis center (overnight livestock area) in the Nazluchai mountain rangelands. For this purpose, Chir rangelands in the north of Noushin Shahr with an area of 1332 hectares, which in terms of vegetation, soil and topography, represents a level of various species in the region, were selected and six ecological sites were surveyed. Given that almost all of A.microcephalus species grow this year, it will become a woody organ; within each site, this year's growth of 30 A.microcephalus plant bases is intended to determine the organic carbon conversion factor and estimate the amount of carbon stored, it was cut off. After calculating the organic carbon conversion factor for biomass of plant bases on each site, multiplying it by the dry weight of this year's growth, the amount of organic carbon stored in the aerial parts was determined. By calculating the average carbon content in the bases and A.microcephalus species density, the amount of stored carbon per unit area of the habitat was calculated.

    Keywords: Rangelands ecosystems, carbon storage, Regulatory function of ecosystems, Astragalus microcephalus
  • Mohsen Maleki *, Habib Hasani, Masoome Sadat Hosseininasab Pages 633-647

    Watershed management practices have been implemented to avert land degradation and to enhance people's livelihoods in Iran for several years. The successes of these practices have been quite limited and the rates and intensities of adoption on local people haven’t identified. This study has been introduced an approach to consider some socioeconomic parameters from the stakeholders aspect which are important for watershed management decisions. Hasan abdal basin in Zanjan Province was selected as the case study area. The field data has completed with questionnaire instrument. The statistic population of this research was all 280 heads of families of stakeholders which living in this area. Among them, using Morgan table, 160 people were randomly asked questions directly. In this research, the Likert scale was used to analyze and measure the effects. The method of exploitation factor analysis was used to determine the factors. The validity of the questionnaire was calculated in KMO of 0.7 percent. The results of factor analysis indicated that effective parameters are in fore group's including improvement stakeholder participatory, flood control, reducing the migration and improving livelihoods. These fore factors, in general, had more than 67 percent of the total variance. The results showed that although watershed management projects in the region have been able to affect the four factors mentioned, but its manifestation in other aspects of life, such as improving the health of the village, the desire of villagers to stay in the region, improve income generation, reduce costs irrigation and dry farming crops have improved.

    Keywords: watershed management practice: migration:, livelihood:, Flooding, : stakeholders
  • Amir Mirzaei Mossivand * Pages 649-661

    The aim of this study was to assess the regional effects of fire on the surface cover and soil characteristics of mountainous rangelands of Delfan County, Lorestan province, Iran. which seems has significant effect on vegetation characteristics on the study area. Four fire affected sites were selected for sampling and a close area without fire was considered as control. Sampling was carried out using random systematic method and the size of plots was determined using the minimal area framework. The number of plots was determined using statistical method. Totally, the data of eight sites including four fire affected sites and four control sites were measured during four consecutive years in early July of each year after fire. In each site, four transects of 50m length were selected in the direction of slope as well as perpendicular to the slope and five plots were established along each transect. Soils samples from the beginning, middle and end of each transect were taken from a depth of 0-30 cm. Independent t-test was used to compare the mean of the factors in two control and fire zones, and one-way ANOVA and Duncan test were used to compare the years. The results showed that fire caused a significant increase in forage production, cover percentage, perennial grasses density and forbes and percentage of litter cover. Also, the density and percentage of shrub species and bare soil cover decreased significantly. The fire caused an increase in organic matter, electrical conductivity, nitrogen, potassium, phosphorus and soil texture.

    Keywords: fire, vegetation Composition, Rangelands, Soil Elements, Lorestan
  • Moslem Yazdani, Reza Erfanzadeh *, Asghar Mosleh Arani Pages 663-673
    Study of the effect of woody plant species on the production, diversity and richness of substratum herbaceous species, especially in the arid and semiarid regions, is essential for the proper management of these ecosystems. Therefore, the rangelands of Chenarnaz region in Khatam city in Yazd province were selected and then, using 0.5m×0.5m quadrats, vegetation sampling was performed under the selected 15 sites from Daphne mezerum, Amygdalus scoparia and Ebenus stellate (growing in equal topographical conditions) canopies, and outside of the canopies (as control). In each quadrat, the cover percentage of each plant species was visually estimated and the productions were measured by clipping and weighing method. The species diversity and richness indices were calculated using Past software through introducing the plant covers into the software. The results showed that the most values of Shannon-Weaner and Simpson diversity indices were found under A. scoparia (2.07 and 0.80, respectively) and the lowest values were found under E. stellata (1.010 and 055, respectively). In addition, the highest values of Menhinik and Margalef richness indices were found under A. scoparia (4.90 and 3.43, respectively) and D. mezerum (4.25 and 3.12, respectively), while the highest production was found under E. stellata (64.76 g/m2). The results of this study showed that different woody species had the desired but different effects on the herbaceous species, in such, A. scoparia and D. mezerum had significant positive effects on species diversity and E. stellata increased significantly species production; therefore, conservation of all woody species is emphasized in the region.
    Keywords: Chenarnaz rangeland, Diversity, vegetation, Production, woody species