فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد مدحی، امیر قمرانی* صفحات 1-18

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش فرزندپروری مبتنی بر شفقت به خود بر مشکلات رفتاری و خودپنداره کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی بود. روش مطالعه برحسب گردآوری اطلاعات، آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل مادران دارای کودک نارسایی های ذهنی و تحولی شهر قم در سال تحصیلی 97-1396 بود. نخست، آزمودنی ها بر اساس ملاک های ورود غربال شدند، سپس30 مادر کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی انتخاب شده و به طور تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل جای گرفتند (هر گروه 15 نفر). مادران در گروه آزمایشی هشت جلسه مداخله دریافت کردند و گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه مشکلات رفتاری نقاط قوت و ضعف (SDQ) و مقیاس عزت نفس رزنبرگ (SES) بود که در هر سه مرحله برای آزمودنی ها اجرا شدند. تحلیل داده ها در نرم افزار 20-SPSS  و با استفاده از تحلیل واریانس با تکرار سنجش نشان داد که در متغیرهای مشکلات رفتاری و خودپنداره کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی، بین دو گروه آزمایشی و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. با استناد به یافته ها، مشخص شد که فرزندپروری مبتنی بر شفقت برنامه ای موثر برای مادران کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی است که این امر، می تواند مشکلات رفتاری این کودکان را کاهش و خودپنداره آنان را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری مبتنی بر شفقت، مشکلات رفتاری، خودپنداره، نارسایی های ذهنی و تحولی
  • سما سادات*، شهرام واحدی، اسکندر فتحی آذر، رحیم بدری گرگری صفحات 19-35

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی مدل آموزش تربیت مثبت مدرسه محور بر سطوح درگیری تحصیلی دانش آموزان ابتدایی بود. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات، آمیخته- اکتشافی بود. جامعه آماری شامل 57 دبستان پسرانه در منطقه یک شهر تهران بود که دو مدرسه (هر کدام دارای یک کلاس پایه ششم و در مجموع  59 نفر) به شیوه خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (28 نفر) و کنترل (31 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه به مدت 40 دقیقه آموزش تربیت مثبت مدرسه محور دریافت نمودند. آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش، پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو و تسینگ (AEQ) را پاسخ دادند.  تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 21-SPSS انجام شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بعد از مداخله در مولفه درگیری تحصیلی، افزایش معناداری وجود داشت (001/0<p)

    کلیدواژگان: تربیت مثبت مدرسه محور، درگیری تحصیلی، دانش آموزان ابتدایی
  • فرشته جوادی، سعید حسن زاده*، غلامعلی افروز، سوگند قاسم زاده صفحات 37-54

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر برنامه درمانی مبتنی بر تعامل والد کودک (PCIT) بر رابطه خانواده با کودکان دارای اختلال طیف اتیسم بود. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه لیست انتظار بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ی کودکان با تشخیص اختلال طیف اتیسم سنین 3 تا 7 سال بود. نمونه بر روی 27 کودک (5 دختر و 22 پسر) با اختلال طیف اتیسم (3 تا 7 سال) در مرکز پدیده در محله شهران تهران (انتخاب شده از بین مراکز توان بخشی کودکان با اختلال طیف اتیسم) و در سال 1397 انجام شد. آزمودنی ها از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه 15 و 12 نفری مداخله ای و لیست انتظار قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها مقیاس اندازه گیری اتیسم گیلیام، ویرایش دوم (GARS-2) و پرسشنامه رابطه والد-کودک پیانتا(CPRS) بودند؛ همچنین داده ها به روش اندازه گیری های مکرر مورد تحلیل قرار گرفت. گروه مداخله به مدت 13 جلسه 60 دقیقه ای به صورت گروهی، هفته ای دو بار تحت برنامه درمانی تعامل والد کودک (PCIT)  قرار گرفت و پرسشنامه رابطه والد-کودک پیانتا را تکمیل کردند. یافته های به دست آمده از آزمون اندازه گیری مکرر، نشان داد PCIT به کاهش تعارض و وابستگی و افزایش نزدیکی انجامید؛ بنابراین، می توان گفت که برنامه درمانی مبتنی بر تعامل والد کودک (PCIT)، باعث افزایش تعامل مثبت والدین و فرزندان طیف اتیسم می شود و می توان از این روش برای افزایش کارآمدی و افزایش تعاملات خانوادگی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، درمان تعامل والد-کودک، رابطه با خانواده
  • ولاء موسوی، هادی بهرامی احسان* صفحات 55-68
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اعتبار و روایی پرسشنامه ظرفیت تاملی والدینی (لویتن و همکاران، 2017) بود. این مطالعه کاربردی، یک طرح روان سنجی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مادران دارای کودک یک تا پنج سال استان تهران در سال 1398 بودند. در این مطالعه از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد که نمونه آماری شامل 244 نفر از مادران دارای کودک 1 تا 5 سال (106 دختر و 138 پسر) بود. ابزار سنجش مورد استفاده در این پژوهش مقیاس ظرفیت تاملی والدینی (PRFQ) بود. روایی سازه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و با شیوه مولفه اصلی و چرخش واریماکس بررسی شده و سه عامل پیش ذهن سازی، اطمینان از وضعیت روانی و کنجکاوی در مورد وضعیت روانی به دست آمده و 48/43 درصد از واریانس استخراج شد. مقدار آلفای کرونباخ به ترتیب در سه عامل 68/0، 72/0، 68/0 و در کل مقیاس 70/0 به دست آمد. با توجه به نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و اعتبار به دست آمده، به نظر می رسد شواهد اولیه همگرا با نتایج به دست آمده از مقیاس اصلی وجود دارد و این مقیاس توانایی سنجش میزان ظرفیت تاملی والدینی را دارد.
    کلیدواژگان: ظرفیت تاملی والدینی، ذهن سازی، اعتبار، روایی
  • فرشته پورمحسنی کلوری*، سمیرا جعفریان، عیسی جعفری، لاله صنوبر صفحات 69-82

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش ویژگی های شخصیتی و احساس تنهایی در پیش بینی نوموفوبیا در دانشجویان بود. روش پژوهش مطالعه حاضر، کاربردی و توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر زنجان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل دادند. نمونه پژوهش حاضر شامل 373 نفر (256 زن و 117 مرد) از این دانشجویان بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای دستیابی به اهداف پژوهش از فرم کوتاه پرسشنامه پنج عاملی نیو (NEO-FFI)، مقیاس احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگ سالان (SELSA-S) و پرسشنامه نوموفوبیا (NMP-Q) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین برون گرایی، دلپذیر بودن، روان رنجوری و احساس تنهایی با نوموفوبیا همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p)؛ اما بین گشودگی و نوموفوبیا ارتباط معناداری یافت نشد. همچنین نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی و احساس تنهایی توانستند به طور معناداری 15 درصد از کل تغییرات نوموفوبیا در استفاده از تلفن همراه را پیش بینی نمایند. بنابراین، احساس تنهایی و برخی ویژگی های شخصیتی می توانند نوموفوبیا در دانشجویان را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، احساس تنهایی، نوموفوبیا
  • مریم سرشار*، فرحناز کیان ارثی صفحات 83-92

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین سهم ذهن آگاهی و بهزیستی روانی در پیش بینی یادگیری خود تنظیم شده بود. این مطالعه برحسب هدف کاربردی بود که به روش توصیفی صورت گرفت و روش گردآوری داده ها میدانی بود. جامعه آماری مطالعه شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات تهران در نیمسال دوم سال 95-1394 بود. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد. شرکت کنندگان  به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. بعد از حذف پرسشنامه های نامعتبر 302 نفر برای آنالیز باقی ماندند که تعداد 200 نفر پسر (22/66 درصد) و 102 نفر دختر (78/33 درصد) بودند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی ریف  (RPWB)؛ ذهن آگاهی بایر ((FFMQ-39 و راهبردهای یادگیری خودتنظیم شده(MSLQ)  بود. تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده با روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون در نرم افزار 16-SPSS انجام پذیرفت. یافته ها حاکی از این بود که بین ذهن آگاهی و بهزیستی روان شناختی با یادگیری خودتنظیم شده رابطه مثبت معنادار وجود داشت (01/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد مولفه های عدم واکنش به تجربه درونی، ارتباط مثبت با دیگران و رشد شخصی قادر به پیش بینی یادگیری خودتنظیم شده هستند (05/0>p). براساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که ذهن آگاهی و بهزیستی روان شناختی در پیش بینی یادگیری خودتنظیم شده نقش مثبت دارند؛ بنابراین می توان گفت تقویت این متغیرها می تواند در افزایش توانایی یادگیری خودتنظیم شده دانشجویان اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانی، یادگیری خودتنظیم شده، ذهن آگاهی
  • زینب خانجانی، فاطمه باقری*، تورج هاشمی صفحات 93-107

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای سوگیری توجه نسبت به تهدید در پسران دارای نشانه های اختلالات افسردگی و پرخاشگری انجام شد. این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود که در راستای آن، از بین کودکان پسر رده سنی 12-11 سال مقطع ابتدایی در شهرستان تبریز، با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، 40 کودک که مبتلا به اختلالات افسردگی و پرخاشگری بودند (برای هر اختلال 20 دانش آموز) به عنوان نمونه نهایی در نظر گرفته شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار پژوهشی پرسشنامه سی بی سی آل و پرسشنامه پرخاشگری سیما شهیم استفاده شد. برای این منظور والدین این کودکان به این دو پرسشنامه پاسخ دادند و از میان این پاسخ ها کودکانی که نمره های آنها از خط برش بالاتر بود انتخاب شدند. و نهایتا با استفاده از آزمون رایانه ای دات- پروب سوگیری توجه در این پسران بررسی شد. نتایج نشان داد که سوگیری توجه نسبت به تهدید در پسران دارای نشانگان افسردگی با پسران دارای نشانگان پرخاشگری متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات درونی سازی شده، اختلالات برونی سازی شده، سوگیری توجه، افسردگی، پرخاشگری
  • خدایار ابیلی، فاطمه نارنجی ثانی*، ابراهیم مزاری صفحات 109-132

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه کاربرد علوم شناختی در مدیریت انجام شده است. روش پژوهش حاضر، کیفی و از نوع فراترکیب بوده است. جامعه پژوهش را کلیه اسناد و مدارک یافته شده به تعداد بیش از 2000 سند علمی-فنی تشکیل می دهند که در 8 پایگاه علمی داخلی و 10 پایگاه علمی خارجی مورد جستجو قرارگرفتند. از این تعداد مقاله پس از بررسی موضوعی، چکیده و محتوایی نهایتا 63 مقاله از آن ها برگزیده و تحلیل شد. روش تحلیل کدگذاری باز در دو سطح مفاهیم و مقوله ها به منظور تحلیل کیفی، مورد استفاده قرار گرفت. براساس تحلیل انجام شده، سه گروه کاربست علوم شناختی در مدیریت شناسایی شد که هر یک از این گروه ها زیربخش هایی را نیز شامل می شود. گروه اول، کاربست علوم شناختی در کارکردهای مدیریت از جمله رهبری، تصمیم گیری، برنامه ریزی، نظارت و کنترل شناختی بوده است. گروه دوم کاربست علوم شناختی در سبک های مختلف مدیریت از جمله عصب-رهبری، رهبری عقلی-مغزی، رهبری خردمند و خودرهبری و خودمدیریتی بوده است. گروه سوم، مربوط به کاربست علوم شناختی در حوزه های مختلف مدیریت از جمله مدیریت دانش شناختی و مدیریت کسب و کار شناختی بوده است.

    کلیدواژگان: علوم شناختی، مدیریت، فراترکیب
  • سید کاوس صالحی*، عزیز مرادی صفحات 133-152

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش زودهنگام بر عملکرد و یادداری تکلیف توالی حرکتی بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان و خدمه دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز در نیم سال دوم 1397 بودند که از بین آن ها به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس، 36 آزمودنی پسر راست دست، دامنه سنی 18 تا 27 سال، سالم از نظر سیستم عصبی (فاقد بیماری های نورولوژیک) انتخاب و در سه گروه 12 نفری آموزش زودهنگام، دیرهنگام و گواه گمارده شدند. در این مطالعه، برای گردآوری اطلاعات و ارزیابی نمونه ها از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ)، آزمون مختصر وضعیت روانی- شناختی (MMSE)، مقیاس کلی ارزیابی تمرین و تجربه کار با موسیقی، رایانه و تایپ (GIMTRE) و نرم افزار تکلیف ارایه محرک های متوالی (SRTT) استفاده شد. در این پژوهش، کل مداخله شامل دو فاز (اکتساب و یادداری) و 10 مرحله پاسخ بود که طی آن ها نتایج عملکرد گروه ها با هم مقایسه شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون شاپیرو- ویلک، t همبسته و تحلیل واریانس دوراهه و یک راهه استفاده شد. در مرحله اکتساب، در دو مولفه زمان و دقت پاسخ، در تمام بلوک های حرکتی بین گروه های آزمودنی تفاوت معناداری وجود داشت و این تفاوت، به نفع گروه آموزش زودهنگام بوده است. در آزمون یادداری نیز، این تفاوت بین گروه ها مشهود بود و گروه آموزش زودهنگام سریع تر و دقیق تر از دیگر گروه ها به محرک ها پاسخ دادند. این یافته ها از احتمال نوعی دوره حساس در دوران کودکی و غنی تر کردن آموزش حرکتی از طریق تمرین و تجربه، جهت بهبود عملکرد حرکتی را در مراحل بعدی زندگی حمایت می کند.

    کلیدواژگان: دوره حساس، یادگیری حرکتی، توالی حرکتی
  • منیژه فیروزی*، سحر احسانی صفحات 153-167

    هدف پژوهش، تعیین میزان اثربخشی آموزش خود نظم بخشی نوجوانان مبتلا به ADHD در بهبود عملکرد اجرایی و علایم بیش فعالی بود. پژوهش حاضر، از نوع کارآزمایی بالینی بود. جامعه آماری شامل تمامی نوجوانان پسر مبتلا بهADHD  در یکی از مدارس منطقه 5 شهر تهران و در سال تحصیلی 98-1397 بود. بدین منظور 32 نفر از دانش آموزان پسر مقطع متوسطه مبتلا به ADHD  به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. به کمک پرسشنامه اختلال عملکرد اجرایی بارکلی (BDEFS-CA)  و رفتار بیش فعالی و نقص توجه کانرز معلمان (CTRS)  متغیرهای پژوهش، اندازه گیری شد. پس از اجرای پیش آزمون، شرکت کنندگان گروه آزمایش آموزش خود نظم بخشی دریافت نمودند. سپس، پس آزمون و پس از دو ماه نیز آزمون پیگیری اجرا گردید. در نهایت، داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و با ترم افزار SPSS24 تحلیل شد. نتایج نشان داد در پس آزمون همه متغیرها شامل سازماندهی ذهنی، توانایی در هدفگذاری، حل مساله، خود انگیختگی بهبود پیدا کردند و نشانه های ADHD کاهش یافته بود. در پیگیری دو ماهه، توانایی حل مساله به لحاظ آماری معنادار نبود و توانایی در هدف گذاری چه در پس آزمون و چه در دوره پیگیری علارغم معناداری، به دلیل پایین بودن اثر اندازه، نتوانست با مداخله بهبود پیدا کند. نتایج بیانگر این امر است که درمان خود نظم بخشی رفتاری-هیجانی توانسته اثرات مثبتی بر عملکرد اجرایی و کاهش نشانه های ADHD داشته باشد، اما برای اثر بخشی بیشتر به زمان طولانی تر مداخله و تمرین بیشتر مهارتها نیاز است.

    کلیدواژگان: خود نظم بخشی، آموزش روان شناختی، کنش اجرایی، اختلال نقص توجه، فزون کنشی، نوجوان
  • زهره علاءالدینی*، سودابه حسن نژاد صفحات 169-178

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مدل ساختاری تاثیر عزت نفس، خودشی انگاری و طرحواره های ظاهر  بر سبک انتخاب لباس بود. روش پژوهش، کاربردی و از نوع پژوهش های پیش بین بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه های سپاهان شهر اصفهان در سال تحصیلی 99-1398 بود. از بین این افراد 192 دانشجوی دختر به طور در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های کارکردهای لباس پوشیدن (FC)، عزت نفس (SE)، طرحواره های مربوط به ظاهر (ASI)، مقیاس باورها و رفتارهای خودشی انگاری (SOBBS) و پرسشنامه اطلاعات زمینه ای پاسخ دادند. نتایج معادلات ساختاری نشان دادکه عزت نفس و طرحواره های ظاهر (خودارزیابی)، می توانند کارکردهای لباس پوشیدن را تحت تاثیر قرار دهند، به طوری که فردیت، امنیت و «مد بودن» را به صورت مثبت و استتار را به صورت منفی پیش بینی می کنند. عزت نفس بیشترین تاثیر را بر کارکرد «مد بودن» دارد، همچنین می تواند خودشی انگاری (بدن به عنوان به خود) را به صورت منفی پیش بینی کند. خودشی انگاری (بدن به عنوان به خود) نیز، می تواند به طور غیرمستقیم (با نقش واسطه ای«طرحواره خودارزیابی») همه کارکردهای لباس پوشیدن را پیش بینی کند. به طوری که فردیت، امنیت و «مد بودن» را به صورت مثبت و استتار را به صورت منفی پیش بینی می کند. خودشی انگاری (بدن به عنوان به خود) و طرحواره های ظاهر (خودارزیابی) در رابطه بین عزت نفس و کارکردهای لباس پوشیدن نقش واسطه ای دارند.

    کلیدواژگان: عزت نفس، خودشئ انگاری، طرحواره های ظاهر، سبک انتخاب لباس
  • حمیدرضا محروقی، حسن توزنده جانی*، حمید نجات، زهرا باقرزاده گل مکانی صفحات 179-191

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی توان بخشی تقویت توجه و تقویت حافظه بر سیالی کلامی و سرعت پردازش اطلاعات دانش آموزان نارساخوان بود. این مطالعه کمی برحسب هدف کاربردی و روش گرد آوری میدانی بود که به روش نیمه آزمایشی صورت گرفت. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان (150 نفر؛ 70 دختر و 80 پسر) نارساخوان مراجعه کننده به مرکز اختلالات یادگیری خیامی شهر نیشابور در نیمه اول سال 1398 بود. نمونه آماری (43 نفر؛ 21 دختر و 22 پسر) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و در سه گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 14 نفر). شرکت کنندگان با کمک پرسشنامه های استاندارد خواندن و نارساخوانی نما (جهت ارزیابی نارساخوانی)، آزمون نشانه های حروف و نشانه های مقوله سیالی کلامی (جهت ارزیابی سیالی کلامی) و مقیاس هوش وکسلر کودکان (WISC) در مرحله قبل- بعد و سه ماه بعد مورد آزمون قرار گرفتند. سپس، متغیرهای مستقل برای دو گروه آزمایش اجرا شد. داده ها براساس تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر در نرم افزار 24-SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در پایان دوره درمان و سه ماه بعدازآن، شرکت کنندگان مورد پس آزمون و آزمون پیگیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد در سیالی کلامی گروه توان بخشی شناختی مبتنی بر تقویت توجه با تفاوت میانگین 92/13 و رویکرد توان بخشی شناختی مبتنی بر تقویت حافظه کاری با تفاوت میانگین 34/8 با گروه کنترل تفاوت معنادار نشان دادند (05/0<P). در خصوص سرعت پردازش اطلاعات گروه توان بخشی شناختی مبتنی بر تقویت توجه با تفاوت میانگین 65/9 و رویکرد توان بخشی شناختی مبتنی بر تقویت حافظه کاری با تفاوت میانگین 99/11 با گروه کنترل تفاوت معنادار داشت (05/0<P)؛ بنابراین براساس یافته ها، توان بخشی شناختی مبتنی بر توجه و تقویت حافظه کاری در بهبود سیالی کلامی و سرعت پردازش اطلاعات در دانش آموزان نارساخوان اثربخش هستند.

    کلیدواژگان: توجه، حافظه کاری، سیالی کلامی، پردازش اطلاعات، نارساخوانی
  • حجت الله فراهانی* صفحات 193-206

    هدف از ابن پژوهش، معرفی الگورینم های رگرسیونی جایگزین، برای رگرسیون خطی بود. به این منظور ازالگوریتم های رگرسیونی نوین چونان ستیغی ،لسو والستیک استفاده شد که درآنان دقت پبش بینی از رهگذر میزان سازی نابع هرینه بیشینه می شود.دراین پژوهش نخست به توضیح مبانی نظری این الگوریتم های نوین پرداخته شد و سپس در قالب یک مثال عددی  با استفاده از داده های بیماران استرس پس از سانحه به تفسیر خروجی نرم افزار و مقایسه آن ها مبادرت شد.جامعه پژوهش افراد مبتلا استرس پس از سانحه  شهر تهران در سال 1399 بود که داده های 97 بیمار (73 زن و 24 مرد) که در آن ها هشت متغیر مرتبط با شدت بازتجربه ترما اندازه گیری شده بود به عنوان نمونه پژوهش بررسی شدند. داده هابا رگرسیون چندگانه خطی کلاسیک ،رگرسیون ستیغی (RR) ، لسو (Lasso) و رگرسیون الستیک شبکه ای (Elastic) با استفاده از نرم افزار R تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که رگرسیون الستیک، لسو و ستیغی، به ترتیب بیشترین درصد واریانس تببینی و کمترین میانگین خطا را در مقایسه با رگرسیون خطی نشان دادند. در شرایطی که مفروضه های نبود، هم خطی و ثبات واریانس باقیمانده ها احراز نشود، کاربست رگرسیون خطی مشکل ساز و کاربرد این روش های جایگزین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: عدم و ثبات واریانس، هم خطی چندگانه، رگرسیون ستیغی، رگرسیون لسو، رگرسیون شبکه ای الستیک
  • فاطمه زینلی، سید عباس حقایق* صفحات 207-222

    هدف از پژوهش بررسی اثربخشی یادگیری مستقل بر پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و اضطراب امتحان دانش آموزان دختر پایه هفتم شهر اصفهان بود. روش پژوهش از نوع کاربردی در دسته پژوهش های نیمه تجربی به صورت پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری را دانش آموزان دختر پایه هفتم شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل می دادند. به منظور انتخاب نمونه از بین مدارس ناحیه 5 اصفهان دو مدرسه و از بین این مدارس30 دانش آموز براساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند . به منظور جمع آوری داده ها از معدل تحصیلی و ریز نمرات (ریاضی، علوم، فارسی و تعلیمات اجتماعی) ، پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی (ASES) و اضطراب امتحان (TAI) استفاده شد. همچنین از پرسشنامه های انگیزه پیشرفت (A.M.T) و آزمون هوش ماتریس های پیشرفته ریون (APM)، هم به منظور سنجش دو متغیر کنترل انگیزه پیشرفت و بهره هوشی در مرحله پیش آزمون استفاده شد. آزمودنی های گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش یادگیری مستقل- براساس راهنمای پرورش یادگیری مستقل ی هاروی و چیکی وولف (1392)- را دریافت کردند، ولی گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از نرم افزار 23-SPSS تحلیل شدند. نتایج تحلیل کوواریانس (مانکوا) نشان داد که آموزش یادگیری مستقل بر پیشرفت تحصیلی (معدل و ریزنمرات علوم، فارسی و تعلیمات اجتماعی) و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان تاثیر معنا دار داشته است، ولی بر اضطراب امتحان و نمره ریاضی دانش آموزان تاثیر معنا دار نداشته است. نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش یادگیری مستقل، می تواند در بهبود پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان موثر باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، یادگیری مستقل
  • زهرا مرادی، یاسر مدنی* صفحات 223-241

    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی رضایت جنسی و تعهد زناشویی براساس دینداری و صمیمیت بین زوجین بود. طرح این مطالعه، همبستگی از نوع بنیادی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان متاهل ساکن خوابگاه دانشگاه تهران در سال 1397 بود. حجم نمونه 158 نفر از زوجین دانشجوی متاهل دانشگاه تهران ساکن خوابگاه بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. داده های این پژوهش توسط پرسشنامه های رضایت جنسی (ISS)، تعهد زناشویی (DCI)، سنجش نگرش مذهبی (ARA) و صمیمیت زوجین (AIC) که روایی و پایایی آن ها تایید شده است، جمع آوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (رگرسیون) از نرم افزار 24-SPSS استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که 35 درصد از رضایت جنسی توسط دینداری و صمیمیت زناشویی قابل پیش بینی است و همچنین دینداری و صمیمیت زناشویی قادر به پیش بینی 43 درصدی از تعهد زناشویی می باشند. نتایج تحقیق نشان داد که دینداری و صمیمت زناشویی بر رضایت جنسی و تعهد زناشویی تاثیر مثبت دارد و با تقویت دین داری و صمیمیت زناشویی، می توان میزان رضایت جنسی و تعهد زناشویی را در زوجین افزایش داد.

    کلیدواژگان: دین داری، صمیمیت زناشویی، رضایت جنسی، تعهد زناشویی، دانشجویان متاهل
  • راحله قنبریان*، علی بامداد، مهدی ایمانی صفحات 243-262

    هدف از پژوهش حاضر، تبیین مولفه های حس مکان و شناسایی ارتباط بین متغیرهای آن و ارتقای روان درمانی (افسردگی)، به واسطه بهبود کیفیت فضای درمان به لحاظ ساختار معماری و توجه به عناصر طبیعی و با در نظر گرفتن عوامل تاثیر گذار حسی بود. این مطالعه، برحسب هدف بنیادی بود و با روش تحلیل محتوا و بررسی دیدگاه نظریه پردازان و تجزیه و تحلیل مولفه های مداخله گر متغیرهای حس مکان، روان درمانی و افسردگی ارایه شد. یافته های پژوهش بیانگر تاثیر مستقیم مولفه های حس مکان، در طراحی فضای درمان و ادراکات حسی دو سویه فرد با محیط پیرامون بود. در این راستا، بیمار می تواند ضمن اثرپذیری از زیبایی خلاق به جستجوی معنا و انگیزه زندگی، به تسلط بر بهبود روان خویش دست یابد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که با تبیین مولفه های حس مکان، راهبردی در جهت ارتقای هوش هیجانی و در نتیجه ایجاد عزت نفس و کاهش افسردگی، بیابیم. در این راستا می توان به ارتباط اصولی میان حالت های هیجانی و ادراکات حسی تقویت شده بیمار که نقش موثری در بهبود رفتار فردی و اجتماعی دارد، دست یافت.

    کلیدواژگان: مولفه های حس مکان، روان درمانی، هنردرمانی، افسردگی، هوش هیجانی
|
  • Mohamad Madhi, Amir Ghamarani * Pages 1-18

    The present study aimed to investigate the effectiveness of self- compassion-based parenting training on behavioral problems and self-concept challenges in children with intellectual and developmental disabilities (IDD) by using a pretest, posttest, and follow-up experimental research design. The statistical population included all mothers who had IDD children and were living in Qom in the academic year of 2017-2018. First, the subjects were screened on the basis of inclusion criteria, then 30 participants were selected and randomly assigned to the experimental and control group (15 subjects in each group). Mothers in the experimental group received 8 sessions of intervention, and the control group received no intervention. Research instruments used in this research were the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) and Rosenberg self-esteem scale (SES). The scales were administered to the subjects in all three stages. The results were analyzed using the repeated measures ANOVA method, and showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in terms of the variables related to behavioral problems and self-concept in children with IDD. According to the results, compassion-based parenting education seems to be an effective intervention for improving the parenting skills of mothers who have children with intellectual and developmental disability by reducing their behavioral problems and having a positive effect on their self-concept.

    Keywords: Self-Compassion-Based Parenting, Behavioral Problems, self-concept, intellectual, Developmental disabilities
  • Sama Sadat *, Shahram Vahedi, Eskandar Fathiazar, Rahim Badri Gargari Pages 19-35

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of the school-based positive education model on the levels of academic engagement of elementary students. The research method was applied in terms of purpose and mixed-exploratory in terms of data collection. The participants were selected from 57 primary schools located in the district one in Tehran. Two schools that both had a six-grade class and included a total of 59 were selected using the multi-stage cluster sampling method, and randomly divided into the experimental (n=28) and control group (n=31). The experimental group received twelve 40-minute sessions of school-based positive education training. Subjects answered the Academic Engagement Questionnaire (Rio and Tsing) before and after the training. The results of analysis of covariance showed that after the intervention in the component of academic engagement, there was a significant increase (p<0.001). Adolescents are advised to use these concepts to improve their academic engagement which prevents dropouts.

    Keywords: School-Based Positive Education, academic engagement, Primary Students
  • Fereshteh Javadi, Saeid Hassanzadeh *, Gholam Ali Afrooz, Sogand Ghasemzadeh Pages 37-54

    The aim of the present study was to investigate the effects of Parent-Child Interaction Therapy on the relationship between children with Autism Spectrum Disorder (ASD) and their families. The research design was quasi-experimental using a pre-test, post-test method. Twenty-seven 3 to 7-year-old participants (5 females and 22 males) with Autism Spectrum Disorder were selected. The participants were selected through the convenience sampling method, and randomly divided into two groups experimental (n=15) and control (n=12). The experimental group received thirteen 60-minute sessions of Parent-Child Interaction Therapy as a group, twice a week. To assess the effectiveness of the training, the participants completed Pianta Scale (Pianta, 1994) in pre-test and post-test. The data were analyzed using multivariate repeated measures. The results showed that Parent-Child Interaction Therapy decreased the conflict and dependency between children and their mothers. The intervention also increased the closeness in family relationships. Therefore, Parent-Child Interaction Therapy (PCIT) seemed to be effective on the relationship between children with Autism Spectrum Disorder (ASD) and their families.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder (ASD), Parent-Child Interaction Therapy (PCIT), family relationship
  • Walaa Mousawi, Hadi Bahrami Ehsan * Pages 55-68
    The objective of this practical study is to evaluate the validity and reliability of Parental Reflective Functioning Questionnaire (luyten et al. 2017). The participants of this study were 244 mothers from Tehran (in 2019) with 1 to 5 year-old children (106 boys and 138 girls) who answered the translated version of Parental Reflective Functioning Questionnaire. The structural validity was obtained by exploratory factor analysis with principal component analysis and varimax rotation the three-factors including prementalizing modes, certainty, and curiosity about mental state and 48.43 percent of the variance was extracted. The Cronbach Alpha obtained in the three factors was respectively 0.68, 0.72, and 0.68, and in the whole scale was 0.70. The structural exploratory factor was the same as the structural parental reflective function. Considering the results of the exploratory factor analysis and the obtained reliability, it seems that there is preliminary evidence converging with the results from the original scale, meaning that this scale can assess the parental reflective function in Iran.
    Keywords: Parental Reflective Functioning, mentalization, Validity, reliability
  • Fereshteh Pourmohseni Koluri *, Samira Jafarian, Issa Jafari, Laleh Senobar Pages 69-82

    The purpose of this study was to investigate the role of personality characteristics and loneliness in prediction of nomophobia among university students. The method of this research was applied, descriptive and cross-sectional analysis. The statistical population of this study included all of students of Payam-e-Noor University in Zanjan City, in 1396-97 academic year. The sample was comprised of 373 participants selected using the random sampling method (117 male participants and 256 female participants. To achieve the research objectives, the Five Neo Factors (NEO-FFI) questionnaire, the Loneliness Questionnaire (SELSA), and Nomophobia Questionnaire (NMPQ) were used. The collected data were analyzed using regression analyses. The results showed that there was a positive and significant correlation between extraversion, agreeableness, neuroticism, loneliness, and nomophobia (p<%1); however, the relationship between openness and nomophobia was not significant. Also, the results indicated that 15 percent of total variance of nomophobia in the use of mobile phones was predicted by loneliness and personality characteristics, meaning that loneliness and personality traits seemed to increase nomophobia symptoms in students.

    Keywords: character personality, Loneliness, Nomophobia
  • Maryam Sarshar *, Farahnaz Kian-Ersi Pages 83-92

    The purpose of this study was to investigate the role of mindfulness and psychological wellbeing in predicting self-regulated learning. This study was an applied research using descriptive, cross-sectional, and regression methods of analysis. The statistical population of the study included all students of Islamic Azad University of Science and Research during the second semester of 2015-2016 academic year. The proper size of the sample was determined using the Cochran formula, and it was 384. The participants were selected using the cluster sampling method. Following the removal of invalid answers, 302 cases (200 male participants, and 102 female participants) remained to be analyzed. The scales used in the study were Ryff Psychological Well-being Questionnaire (PWB), Baer Mindfulness Questionnaire (FFMQ), and Pintrich Self-Regulated Learning Strategies Questionnaire (MSLQ). Findings indicated that there was a significant positive relationship between mindfulness and psychological well-being with self-regulated learning (p < 0.01). The results of analysis also showed that the components of lack of reaction to internal experience, positive relationships with others, and personal growth were able to predict self-regulated learning (p <0.05). Based on the findings, it can be concluded that improvement in mindfulness and psychological well-being can positively affects self-regulated learning in students.

    Keywords: Mindfulness, Psychological well-being, Self-regulated Learning
  • Zeynab Khanjani, Fatemeh Bagheri *, Touraj Hashemi Pages 93-107

    The main aim of this research was to compare attention bias toward threats among boys showing signs of depression and aggression disorders. The research tools were the Child Behavior Checklist (CBCL) questionnaire and the Relational and the Overt Aggression Questionnaire. First, using a multi-stage random sampling method, we offered the CBCL questionnaire and Relational and Overt Aggression Questionnaire to 350 parents who had an 11 or12-year-old son. The questionnaires were collected at primary schools in Tabriz area. 40 participants were selected from this population who suffered from depression and aggression (20 students for each disorder). Then we used a computer test named: DOT-PROB in order to check out attention bias among these students. Data were analyzed by SPSS software, using Univariate Analysis of Variance (ANOVA). Findings showed that attention bias toward threats among boys suffering from depression was significantly different from those who have signs of aggression. The average of attention bias toward threats among boys suffering from aggression was higher than in boys who have signs of depression.

    Keywords: Internalizing disorders, Externalizing disorders, Attention Bias, Depression, Aggression
  • Khodayar Abili, Fatemeh Narenji Thani *, Ebrahim Mazari Pages 109-132

    This study aimed to study the application of cognitive science in management. The research method was qualitative and meta-synthesis. The research population comprises all of the more than 2000 scientific-technical documents found in 8 internal scientific databases and 10 external scientific databases. Out of these articles, after subject review, abstracts and contents were finally selected and analyzed for 63 articles. Open coding analysis method was used in two levels of concepts and categories for qualitative analysis. Based on the analysis, three groups of applications of cognitive science in management were identified, each of which included subdivisions. The first group is the application of cognitive science to management functions including leadership, decision making, planning, supervision and cognitive control. The second group has been applying the cognitive sciences in various management styles including neuro-leadership, rational-brain leadership, wise and self-directed leadership and self-management. The third group deals with the application of cognitive science in various areas of management including cognitive management and cognitive business management.

    Keywords: Cognitive science, management, Meta-synthesis
  • Sayed Kavos Salehi *, Aziz Moradi Pages 133-152

    The main purpose of this study was to investigate the effect of early instruction on performance and retention of motor sequence task. The research method was applied and quasi-experimental type. The statistical population included all students and staff of the Faculty of Science in Shahid Chamran University of Ahvaz in the second half of 2017, that among them, 36 right-handed subjects, aged 18 to 27 years, indicating healthy nervous system (lack of neurological diseases) were selected using purposeful and available sampling method. They were divided into three groups of 12 subjects, including the early training, late training, and control group. In this study, General Health Questionnaire (GHQ), Mini Mental State Examination (MMSE), General Index of Musical Training and Related Experience (GIMTRE), and Serial Reaction Time Task (SRTT) software were used to collect information and evaluate the samples. The intervention consisted of two phases (acquisition and retention) and 10 stages for response to sequential stimuli during which the results of the groups’ performance were compared. Data were analyzed using descriptive statistics, Shapiro-Wilk test, independent-t, mixed and one way ANOVA test. In the acquisition phase, for the two components of response time and accuracy, there was a significant difference in all the blocks between the groups and this difference was in favor of the early training group. In addition, in the retention test, the difference between the groups was evident, and the early training group responded to stimuli faster and more accurately than the late training and control groups.These findings support the idea that there may be a sensitive period during childhood in which enriching motor training through practice and experience can enhance motor performance in the next stages.

    Keywords: Sensitive period, motor learning, motor sequence
  • Manijeh Firoozi *, Sahar Ehsani Pages 153-167

    The purpose of this research was to examine the effectiveness of self-Regulation training in adolescents with ADHD for improvement of their executive function and ADHD symptoms. The statistical population was all male adolescents with ADHD in a school in Tehran (2019). The present study was a clinical experiment. For this purpose, 32 high school students in one of the Tehran schools were selected using the random sampling method. For measurement, the Barkley Deficits in Executive Functioning Scale—Children and Adolescents (BDEFS-CA), and the Conners' Teacher Rating Scale (CTRS) were used. Following the pre-test, the participants in the experimental group received self-regulation training. Two months later, the follow-up test was performed. Finally, data were analyzed using covariance analyses. The results of statistical analyses indicated that in the post-test all variables including mind organization, ability to targeting, problem-solving, and self-motivation improved; also, ADHD symptoms decreased. In the two-month follow-up, the ability of problem-solving did not significantly increase. The targeting ability, both in the post-test and in the follow-up, despite of increase, was not meaningful due to the low size effect of. The results indicated that intervention can have positive effects on executive function and reduce ADHD symptoms, but to be more effective, the training needed to be longer and accompanied by practice.

    Keywords: Emotional-Behavioral Self-Regulation, Attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD), Adolescent, executive function
  • Zohre Alaedini *, Sodabe Hasannejad Pages 169-178

    The purpose of this study was to examine the structural model of the effects of self-esteem and appearance schemas on clothing choice style. The study was an applied and predictive research. The population included all students studying at Sepahanshahr universities in 2019-2020 academic year, from which 192 female students were selected using the convenient sampling method. The scales for assessment used in the study were Functions of Clothing (FC), Self-Esteem (SE), Appearance Schemas Inventory (ASI), Self-Objectification Beliefs, and Behaviors Scale (SOBBS), in addition to the demographic questionnaire. The results showed that self-esteem and appearance schemas affected clothing functions including “individuality”, “security”, and “mode” positively, and “camouflage” negatively. Self-esteem had the greatest impact on the function of "mode" and also predicted self-objectification ("body as self") negatively. Self-objectification ("the body as self") also indirectly (with the mediating role of the "self-evaluation schema") predicted all the functions of clothing (i.e., individuality, security, and mode) positively except for camouflage which was predicted negatively. Self-objectification ("body as self") and appearance schemas (self-evaluation) seem to play a mediating role in the relationship between self-esteem and functions of clothing. It is concluded that self-esteem and various aspects of body image (self-objectification and appearance schemas) influence the clothing choice style.

    Keywords: self-esteem, self-objectification, Appearance Schemas, Clothing Choice Style
  • Hamidreza Mahrooghi, Hassan Tozandehjani *, Hamid Nejat, Zahra Bagherzadeh Gholmakani Pages 179-191

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of attention amplification and memory amplification on verbal fluency and information processing speed students with dyslexia. This semi-experimental research was an applicable study according to the aim of the study. The population included all dyslexic students referred to the Learning Disorder Center of Khayami in Neyshabur City during March-September 2019 (n=150, girl=70, and boy=80). A sample (n=43, girl=21, boy=22) was selected using available sampling method, and were randomly divided into three groups of attention amplification (n=14), memory amplification (n=14), and control (n=14) groups. Participants were evaluated with both standard reading and dyslexia questionnaires of NAMA (for dyslexia assessment), the letters and signs test (for verbal fluency assessment), and Wechsler Scale (WISC) in pre-post and post-test phase, and also 3 months following the intervention. Data were analyzed using repeated measures ANCOVA in SPSS20 software. In verbal fluency, results showed significant difference in attention- amplification group with a mean difference of 13.92; and in the memory-amplification group with a mean difference of 8.34 compared to the control group (P <0.05). There was a significant difference between the speed of information processing in attention-amplification with a mean difference of 9.65; and memory-amplification with a mean difference of 11.99 compared to the control group (P <0.05). Therefore, according to the findings, attention and memory amplification programs seem to be effective in improving verbal fluency and information processing speed in student with dyslexia.

    Keywords: attention, working memory, Verbal Fluency, Information Processing Speed, Dyslexia
  • Hojjatollah Farahani * Pages 193-206

    The purpose of this research was to introduce the alternative model of regression algorithms and having it compared to linear regression. To do this, we need to use modern algorithms such as Ridge, Lasso, and Elastic net regression in which precision is maximized by regularizing the cost function. In this paper theoretical basis and practical implications have been explained.. The target population was patients diagnosed with Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) in 2020 for the comparison. 97 PTSD patients (73 females and 24 males) in Tehran were measured in 8 variables related with the intensity of the trauma re-experience. The linear regression, Ridge, Lasso, and Elastic Regressions were used with R software. The results indicated that compared to linear regression, Elastic. LASSO and Ridge explained more variances and had more R square and less MSE respectively. When the main assumptions of Linear regression are not met, using shrinkage regressions seems to be reasonable and accurate.

    Keywords: Penalized Algorithms, Ridge regression, lasso regression, elastic net regression, multi-collinearity, Heteroscedasticity
  • Fatemeh Zeinali, Sayed Abbas Haghayegh * Pages 207-222

    This study aimed to examine the efficacy of the Independent Learning program (IL) on academic achievement, academic self-efficacy, and test anxiety of female students in seventh grade in Isfahan.The research method was quasi-experimental using pre-test, post-test, and control group .In order to choose a sample, among all schools of 5 regions, 4 schools, 30 students selected who met the inclusion criteria. They were randomly assigned to two groups of experimental (15 students) and control (15 students). In addition to academic Self-efficacy Test (ASES) and Test Anxiety Inventory (TAI), the Achievement and Motivation test of Herman (A.M.T), and Raven intelligence test (APM), were used in this research. Students in the experimental group received Independent Learning program in 10 ninety-minute sessions. Independent Learning program is based on Harvey and Chickie-Wolfe's book (2007) translated by Abedi and Azimifar (1393). The Results The results of the analysis of covariance (ANCOVA) showed that Independent Learning program significantly increased students’ academic self-efficacy and their average academic achievement in natural science, Farsi literature, and social science; but had no effect on their test anxiety and mathematics scores.

    Keywords: Test Anxiety, academic achievement, academic self-efficacy, Independent Learning
  • Zahra Moradi, Yaser Madani * Pages 223-241

    This study aims to predict sexual satisfaction and marital intimacy of married university students.The present correlation study was conducted, and the target population chosen for this research were 158 married individuals married on campus. The data of this study were collected through questionnaires of religiosity (ARA), marital intimacy (AIC), sexual satisfaction (ISS), and also marital commitment (DCI). For a better interpretation and analysis, the descriptive inferential method (regression) was applied.The results indicated that 35 percent of sexual satisfaction can be predicted by means of marital intimacy and religiosity. There is also a 43 percent prediction of marital commitment. It seems that religiosity and marital intimacy can significantly affect the sexual satisfaction. Religiosity seems to be a factor in enhancing sexual satisfaction and marital commitment.

    Keywords: Religiosity, Marital Intimacy, sexual satisfaction, marital commitment, students
  • Raheleh Ghanbarian *, Ali Bamdad, Mehdi Imani Pages 243-262

    The aim of this study was to explain the components of sense of place and to identify the relationship between its variables for the purpose of improving the quality of treatment space in terms of the architectural structure, attention to natural elements, and taking into account the sensory factors. The present study is fundamental in terms of purpose, and is presented by the method of content analysis and examining the views of theorists and analyzing the intervening components of the variables of sense of place, psychotherapy and depression. Findings indicated the direct effect of sense of place components in designing treatment spaces and mutual sensory perceptions of individuals and the environment. In this regard, the patient can be influenced by creative beauty in search of meaning and motivation in life in order to achieve mastery of his mental recovery. The findings suggested that we will consider a technique to foster emotional intelligence by describing the components of sense of place, and thus to build self-esteem and to minimize depression. A positive relationship between emotional states and improved patient sensory perceptions can be established in this context to enhance individual and social behavior.

    Keywords: Sense of Place, psychotherapy, Art Therapy, Depression, Emotional intelligence