فهرست مطالب

طب انتظامی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، زمستان 1399)

نشریه طب انتظامی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صادق زارعی، سید رضا حسینی ذیجود* صفحات 1-4
  • محسن بابایی، جلال شیرزاد*، مهدی تقی لو، پیمان فقیه فرد، لیلا اعزازی اردی صفحات 5-12
    اهداف

    پژوهش حاضر باهدف تعیین میزان کارایی نمونه های بیولوژیک جمع آوری شده از صحنه جرم برای کشف جرایم انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش حاضر، 60 نفر از کارشناسان شاغل در پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی استان زنجان، متخصصان پزشکی قانونی، بازپرسان و دادیاران قوه قضاییه این استان با حداقل 5 سال سابقه کار اجرایی در امر بررسی صحنه های جرم بودند. از پرسشنامه محقق ساخته به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد. روایی پرسشنامه توسط صاحب نظران تایید گردید و پایایی پرسشنامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 939/0 تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-20 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از آزمون t یک نمونه ای نشان داد که کارایی نمونه های بیولوژیک خون، بزاق، منی و تار مو در کشف علمی جرایم معنی دار است. همچنین نتایج حاصل از آزمون فریدمن برای رتبه بندی میزان تاثیر عوامل مختلف مربوط به نمونه های خون، بزاق، منی و تار موی جمع آوری شده از صحنه جرم از منظر پاسخ دهندگان نشان داد که تاثیر عواملی همچون استفاده از تجهیزات و فناوری های نوین، کیفیت نمونه و میزان دانش فنی و علمی مامور بیشترین اولویت را در کشف جرم دارند.

    نتیجه گیری

    طبق یافته ها، آزمایش انتخابی در مورد همه نمونه های بیولوژیک خون، بزاق، منی و تار مو در کشف جرم، از منظر پاسخ دهندگان، آزمایش DNA Typing است.

    کلیدواژگان: جرم، DNA typing، نمونه های بیولوژیک، کارایی
  • محمدامین اشراقی* صفحات 13-22
    اهداف

    رضایت مندی سالمندان، به عنوان یک ابزار جهت سنجش بهره وری و اثربخشی خدمات بیمارستانی موردتوجه است. هرگونه تصمیم گیری و برنامه ریزی در رابطه با سالمندان نیازمند شناخت دقیق و مبتنی بر مشاهدات عینی و علمی مسایل آنان هست. هدف این مطالعه تعیین وضعیت خدمات سالمندی در دو بیمارستان منتخب ناجا بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی، ازنظر داده ها، با استفاده از روش آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری 300 نفر از مراجعین سالمند در دو بیمارستان منتخب ناجا در شهر تهران در فاصله اول بهمن ماه سال 97 تا اول آذرماه سال 98 بود که به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. بخش کیفی مطالعه با مصاحبه های عمیق بدون ساختار و بخش کمی مطالعه با پرسشنامه با طیف لیکرت (پس از تایید روایی و پایایی) جهت تعیین میزان رضایت و مشکلات و ارایه راهکارها انجام شد.

    یافته ها

    میزان رضایت از پزشکان 90%، اورژانس 6/75 %، پاراکلینیک 83% بود. بیشترین مشکلات مورداشاره مراجعین سالمند در مورد هزینه ها (7/10%)، مانند هزینه آزاد برخی داروها (7/5%)، مشکل در نوبت گیری غیرحضوری (2/10%)، حجم بالای مراجعین (4/6%)، مشکلات محل پارک خودرو (6%) بود. راهکارهای ارایه شده توسط مراجعین سالمند، گسترش بیمه و بیمه تکمیلی (5/17%)، وجدان کاری (4/13%) و خدمات پیشگیری از بیماری (4/12%)، گسترش دندانپزشکی (2/8%) بود. تحلیل کمی انجام شده نشان دهنده وضعیت مطلوب درزمینه رضایت از کارکنان و نیاز به اقداماتی درزمینه کنترل هزینه ها، گسترش خدمات بیمه، خدمات ناجا و بیمارستان بود.    

    نتیجه گیری

    قسمت های مختلف بیمارستان با توجه به درصدها و تحلیل ها از وضعیت قابل قبولی برخوردار است اما نقایصی درباره تجهیزات، خدمات الکترونیک و برخورد کارکنان وجود دارد و خدمات سالمندی در بیمارستان های ناجا باوجود قرار داشتن در سطح درمانی مناسب، نیاز به اقدامات جدی جهت ارتقای سطح رضایت مندی دارد.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، سالمندان، بیمارستان، خدمات درمانی، پلیس
  • پیمان نمامیان*، هادی شیرزاد، مهدی شهبازی صفحات 23-30
    اهداف

    شیوع و همه گیری کووید-19 آن چنان چالشی را در قلمرو جامعه بین المللی فراهم نمود که ضمن درگیری کلیه کشورها، سازمان ها و نهادهای بین المللی را نیز درگیر خود کرد. آنچه در این بین آشکار شد این که دولت ها و سازمان های بین المللی هیچ گونه آمادگی در قبال این بیماری ناشناخته را در ابعاد گوناگون شناختی نداشتند، به نحوی که وضعیت جهان را در وضعیتی آشفته توام با ناامنی از حیث سلامت و بهداشت قرار داد. در ضمن، وضعیت موصوف به نحوی بود که برخی از سازمان ها نظیر سازمان ملل متحد و نهادهای ذی ربط نظیر سازمان جهانی بهداشت و حتی شورای امنیت شرایط حاکم را اسف بار، زیان بار و حتی تهدید علیه صلح و امنیت بین المللی قلمداد کردند. از اینرو، سازمان های مزبور با توجه به شرایط حاکم در جامعه بین المللی درصدد اتخاذ سیاست هایی برای حفظ جان انسان ها و مقابله با تهدیدهای ناشی از شیوع و همه گیری کووید-19 برآمدند که در نهایت شورای امنیت با صدور قطعنامه 2532 ضمن آتش بس فوری، خواستار توقف هرگونه مخاصمات مسلحانه در کشورهای درگیر شد.

    نتیجه گیری

    به رغم این که وفق قطعنامه 2532 همه گیری کووید-19 تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی اطلاق شده است، اما نقش و جایگاه شورای امنیت در هم گرایی با دولت های درگیر، این امکان را برای ایجاد و جایگزین سازی چالش ها به فرصت ها و نیز استقرار و ارتقای صلح و امنیت بین المللی فراهم خواهد آورد. البته، این امر مستلزم اجماع در همکاری های بین المللی کلیه دولت ها به ویژه اعضای دایم شواری امنیت با اولویت منافع جامعه بین المللی است که با اتخاذ تمهیداتی لازم، بستری را در پیشگیری و شیوع کووید-19 فراهم می آورند.

    کلیدواژگان: سازمان جهانی بهداشت، کووید-19، شورای امنیت، قطعنامه 2532، مخاصمات مسلحانه
  • نصرت الله شادنوش*، شهرزاد باقری، شادی باقری، شفیع باقری، سید علی قریشی صفحات 31-38
    اهداف

    پژوهش کیفی حاضر باهدف مقایسه چک لیست نظارت الکترونیکی مورداستفاده در مراکز درمانی نیروی انتظامی با موارد مرتبط در منابع اسلامی (احادیث، قرآن و روایات) و انطباق چک لیست حاضر با موارد مذکور انجام شد.   

    مواد و روش ها

    در پژوهش کیفی حاضر ابتدا چک لیست نظارتی نیروی انتظامی که دربردارنده 24 گویه درزمینه نظارت الکترونیکی است (مورداستفاده در مراکز درمانی) موردبررسی قرار گرفت و مواردی از چک لیست که متناظر با آن در منابع اسلامی یافت نشد و یا مغایر با آن بود، از چک لیست نیروی انتظامی حذف گردید. سپس نیازسنجی گویه های باقی مانده ازنظر اساتید و مدیران وابسته به نیروی انتظامی بررسی و چک لیست نهایی آماده شد. برای تحلیل روایی و پایایی چک لیست از روش ترستون و آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS-18 استفاده شد.

    نتایج

    بر اساس مصاحبه با خبرگان دینی و استخراج اصول اسلامی متناظر با گویه ها، 19 گویه در چک لیست باقی ماندند و برای نظرسنجی از مدیران و اساتید ناجا، ارسال شدند. اما برای 5 گویه مورد متناظری پیدا نشد که به عنوان گویه هایی که اسلام در برابر آن ها سکوت نموده است، طبقه بندی و بعدا در چک لیست نهایی به عنوان مواردی که بسته به نیاز سازمان در برهه های زمانی متفاوت موردنیاز هستند، اضافه شدند. تمامی 19 گویه باقی مانده از دیدگاه مدیران و اساتید وابسته به نیروی انتظامی، پذیرفته شده و درجه هر گویه بسته به میزان ارتباط با اصل اسلامی متناظر محاسبه شد. محاسبه آلفای کرونباخ برابر 90/0 نیز حاکی از پایایی مناسب چک لیست بود.

    نتیجه گیری

    یافته های حاضر نشان داد که سهم بالایی از گویه های مربوط به نظارت الکترونیکی مورداستفاده در مراکز درمانی نیروی انتظامی، به طور مستقیم و یا غیرمستقیم ریشه در آموزه های اسلامی داشته و سهم کوچکی از آن متناسب با نیاز سازمان در برهه زمانی حاضر است که اسلام در برابر آن سکوت نموده است.

    کلیدواژگان: نظارت الکترونیکی، نظارت اسلامی، مطالعه تطبیقی
  • علی لباف، سحرناز نجات، پگاه ساسانپور، کمال بصیری، احسان کریمی علویجه* صفحات 39-46
    اهداف

    عدم روابط مناسب بین بیمار و کارکنان درمان می تواند موجب بروز درگیری لفظی و فیزیکی و درنتیجه دخالت نیروی انتظامی و شکایت و مشکلات قانونی متعاقب آن شود. آموزش مهارت های ارتباطی با بیماران به دانشجویان پزشکی در ایران با استفاده از الگوی مشاهده ای کالگری-کمبریج انجام می شود. با توجه به تفاوت های اجتماعی، فرهنگی و باورهای افراد جامعه در بیماران ایرانی، مطالعه حاضر باهدف تعیین مغایرت های اجزای این مدل با نگرش بیماران جامعه ایرانی طراحی و انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1395 در بیمارستان امام خمینی شهر تهران انجام شد. جامعه آماری شامل بیماران هوشیار بستری در بخش اورژانس بودند. پرسشنامه محقق ساخته برای ارزیابی نگرش بیماران نسبت به اجزای مهارت های ارتباطی بر اساس مدل کالگری- کمبریج استفاده شد. این پرسشنامه حاوی 33 سوال در مورد اجزای مختلف مهارت های ارتباطی بود و پایایی و روایی آن پیش از استفاده در این مطالعه تایید گردید.

    یافته ها

    درمجموع 100 بیمار با میانگین سنی 7/16±1/43 سال در مطالعه شرکت کردند که 51 درصد مرد بودند. نگرش بیماران با دستورالعمل موردنظر در برخی موارد مغایرت داشت. در بین بیماران ساکن روستا موافقت بیشتری با دست دادن با پزشک وجود داشت (01/0=p)؛ مردان بیشتر موافق بودند که با نام خطاب شوند (03/0=p) ولی زنان بیشتر تمایل داشتند که با عبارت “خانم“بدون ذکر نام یا نام خانوادگی خطاب شوند (04/0=p)؛ 68 درصد بیماران تمایل داشتند که در حین ویزیت در مقابل پزشک بنشینند؛ فقط 31 درصد پاسخ دهندگان اجازه گرفتن پزشک قبل از معاینه را لازم دیدند؛ فقط 31 درصد بیماران موافق بودند که پزشک به بیمار غیرهمجنس خود نگاه کند. در سایر آیتم ها تفاوت معنی داری ثبت نشد.

    نتیجه گیری

    نگرش بیماران شرکت کننده در مطالعه حاضر با دستورالعمل موردنظر در برخی موارد مغایرت دارد و لذا بهتر است که مدل مورداستفاده فعلی جهت آموزش مهارت های ارتباطی کالگری-کمبریج برای ارتباط پزشک و بیمار در قسمت هایی با توجه به فرهنگ جامعه ایرانی بازنگری شود.

    کلیدواژگان: آموزش، ارتباط پزشک-بیمار، ایران، فرهنگ، نگرش
  • سپیده بشیرگنبدی*، ساره صمدی، علی اکبر گل محمدی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 47-54
    اهداف

    رضایت شغلی یکی از عوامل مهم در موفقیت شغلی بوده و باعث افزایش کارایی افراد می گردد. پژوهش حاضر باهدف تعیین اولویت عوامل موثر بر رضایت شغلی در میان کارکنان بیمارستان های تابع ناجا در شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه کارکنان بیمارستان های تابع ناجا در شهر تهران در سال 1398 بودند. با توجه به حجم جامعه مذکور، نمونه آماری به تعداد 640 نفر (340 مرد و 300 زن) از کارکنان شاغل در این بیمارستان ها به شیوه نمونه گیری طبقه ای نسبی و با توجه به تعداد افراد جامعه در هر طبقه انتخاب شد. ابزار موردنظر در این تحقیق، پرسشنامه شاخص رضایت شغلی (JDI) بود که توسط نمونه آماری تکمیل شد.

    یافته ها

    سن و سابقه شغلی با رضایت شغلی رابطه مثبت و معناداری داشت (05/0p<). زن ها نسبت به مردها، رضایت شغلی بیشتری داشتند. همچنین افراد با قرارداد رسمی رضایت شغلی بیشتری داشتند. بین مجرد و متاهل بر اساس رضایت شغلی تفاوت معناداری وجود نداشت. به منظور تعیین اولویت در رضایت شغلی کارکنان نیز از آزمون فریدمن استفاده شد که نتایج نشان داد متغیرهای همکار، کار، سرپرست، پرداخت و ارتقا به ترتیب با رتبه میانگین 28/4، 4، 62/3، 57/1 و 53/1 اولویت های 1 تا 5 را در تاثیرگذاری بر رضایت شغلی دارند.

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مولفه های سن، جنسیت، سابقه شغلی و نوع قرارداد در رضایت شغلی کارکنان بیمارستان های تابع ناجا شهر تهران اثرگذار هستند، همچنین در بین زیر مولفه های مربوط به رضایت شغلی نیز نقش همکار و سرپرست و خود شغل پررنگ تر هست.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کارکنان، بیمارستان، پلیس
  • اعظم رشیدی، فرامرز سهرابی*، محمدابراهیم مداحی، وحید شیبانی صفحات 55-62
    اهداف

    نیروی انسانی هر سازمان از مهم ترین منابع تاثیرگذار است و لزوم به کارگیری صحیح و انتخاب شایسته افراد در نوبت های مختلف کاری بسیار حایز اهمیت است. هدف از انجام این پژوهش سنجش کار کرد های شناختی پایه مبتنی بر نرم افزار ارزیابی عصب شناختی آنام در کارکنان پلیس نوبت کار واداری است.

    روش ها

    تحقیق حاضر از نوع علی - مقایسه ای است. نمونه موردنظر از بین کارکنان یگان ویژه پلیس در استان کرمان در سال 1398 به تعداد 110 نفر در نظر گرفته شد. افراد با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای سنجش کار کردهای شناختی این افراد از مجموعه نرم افزاری ارزیابی عصب شناختی آنام استفاده شد.

    یافته ها

    در نمره جایگزینی نماد، محاسبات ذهنی، تطابق با نمونه، زمان محاسبه ذهنی و زمان تطابق با نمونه تفاوت معنی داری بین گروه های نوبت کار واداری مشاهده نشد. مقیاس های زمان واکنش ساده (006/0=p) و زمان واکنش روالی (024/0P=) به طور معنی داری در گروه کارکنان نوبت کار بیشتر از گروه کارکنان اداری بود.

    نتیجه گیری

    میزان زمان واکنش ساده و روالی در کارکنان نوبت کار در نیروی انتظامی بیشتر است. بااین وجود در سایر الگوهای شناختی تفاوت معنی داری ثبت نشده است که می تواند به دلیل مشابهت در آموزش های نظامی عمومی، استفاده از کارکنان اداری در ماموریت های عملیاتی ناجا و نوبت های کاری به شکل دوره ای باشد.

    کلیدواژگان: کارکردهای شناختی، آزمون روان شناختی، پلیس
  • شهناز دهایی، علیرضا آقایوسفی *، آزاده فرقدانی صفحات 63-70
    اهداف

    تعهد و پایبندی به ازدواج به عنوان مکانیزمی دوام بخش دارای اهمیت بسزایی است و از ویژگی های ازدواج های موفق و طولانی مدت به شمار می رود. تعهد زناشویی قوی ترین و پایدارترین عامل پیش بینی کیفیت و ثبات زناشویی است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان تمایزیافتگی خود بر اساس نظریه سیستم های خانواده بوون در تعهد زناشویی در زوجین انجام شد.

    روش ها

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با روش نمونه گیری در دسترس و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری؛ مراجعین مراکز مشاوره فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در نیمه دوم سال 1397 می باشند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 زوج) قرار گرفتند. پرسشنامه تعهد آدامز و جونز (1997) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. مداخله درمانی زوجین بر اساس نظام درمان بوون در قالب درمان گروهی زوج ها در 10 جلسه 60 دقیقه ای در طی سه ماه و به صورت درمان گروهی برای گروه آزمایش توسط محقق اجرا شد. در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. پس از گذشت یک ماه از اجرای پس آزمون، در هر دو گروه، پیگیری انجام شد.

    یافته ها

    مداخله درمانی تمایزیافتگی خود در گروه آزمایش در افزایش تعهد زناشویی زوجین در مقایسه با گروه کنترل موثر بود (001/0p=). همچنین نتایج تحلیل آمیخته بیانگر آن است که اجرای متغیر مستقل بر هر سه مولفه تعهد شخصی (001/0p=) تعهد ساختاری (001/0p=) و تعهد اخلاقی (004/0p=) معنادار بود. نتایج این مداخله در مرحله پیگیری نیز معنادار گزارش شد.

    نتیجه گیری

    مداخله درمانی تمایزیافتگی خود بر اساس دیدگاه خانواده درمانی بوون  در افزایش تعهد زناشویی زوجین گروه آزمایش  در مقایسه با گروه کنترل موثر بود.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، نظریه درمانی سیستم های خانواده بوون، تعهد زناشویی
|
  • Sadegh Zarei, Seyed Reza Hosseini Zijoud* Pages 1-4
  • Mohsen Babaei, Jalal Shirzad*, Mehdi Taghilou, Peyman Faghih Fard, Leyla Ezazi Ardi Pages 5-12
    AIMS

    The present study investigates the efficiency of biological samples taken from the crime scene on crime detection.

    METHODS

    This study is a descriptive, documentary and applied. The statistical population of this research includes 60 employees of Zanjan State Criminal Police, including crime scene investigators, lab experts of forensic chemistry and biology, forensic detectives, medical examiners and examining magistrates and prosecuting attorneys of Zanjan province’s Judicature with at least 5 years of executive experience in crime scene investigation. The questionnaire is used as a tool in this study. The validity of the questionnaire was confirmed by the experts and the reliability of the questionnaire, calculated by the Cronbachchr('39')s alpha coefficient, was 0.939. For analyzing, descriptive and inferential statistics Kolmogorov-Smirnov, Friedman and one sample t-tests were used. The Kolmogorov-Smirnov test showed normal distribution of the data; so the parametric tests were used to examine the variables.

    FINDINGS

    The results of one sample t-test showed that biological samples of blood, saliva, semen, and hair strand make a significant contribution to the scientific detection of crime. Friedman test for ranking the importance of various factors related to different samples on crime detection rate from the view of the respondents, showed that using modern equipments and technologies, sample quality and officer scientific and technical knowledge have the most priorities.

    CONCLUSION

    According to the results the best biologic test, from the view of the respondents, in crime detection is DNA typing.

    Keywords: Biological Evidence, Crime Scene, efficiency, DNA typing
  • Mohammad Amin Eshraghi* Pages 13-22
    Aims

    Elderly satisfaction is considered as a tool to measure the productivity and effectiveness of hospital services. Any decision and planning in relation to the elderly, requires accurate knowledge and based on objective and scientific observations of their problems. The aim of this study was to determine the status of geriatric services in two NAJA selected hospitals.

    Materials and Methods

    This was an applied study, in terms of purpose, and a mixed exploratory study, in terms of data, using unstructured in-depth interviews (qualitative part) and a questionnaire with five-point Likert scale (after evaluating validity and reliability (quantitative part)). To determine the level of satisfaction and problems, from 300 elderly clients of two NAJA hospitals in Tehran city, were performed between February 21, 2019 and November 22, 2019.

    Findings

    The results showed that the level of satisfaction was with physicians (90%), emergency (75.6%), para clinic (83%). Also, the most mentioned problems of the clients regarding the costs (10.7%), such as the free cost of some drugs (5.7%), the problem of absentee appointments (10.2%), the high volume of clients (6.4%), the problems of parking space (6%). The solutions provided by clients were insurance expansion and supplementary insurance (17.5%), work conscience (13.4%) and disease prevention services (12.4%), and dental expansion (8.2%). Quantitative analysis showed the favorable condition in terms of employee satisfaction and the need for measures to control costs, expand insurance services, NAJA and hospital services.

    Conclusion

    Different parts of hospital according to the percentage and analysis, have acceptable situation but there are defects about equipment, electronic services, staff encounter and the aging services community system in NAJA hospitals, despite of being at the suitable therapeutic level, need to serious practical actions to increase the level of satisfaction.

    Keywords: Satisfaction, Elderly, Hospital, Health Service, Police
  • Peyman Namamian*, Hadi Shirzad, Mehdi Shahbazi Pages 23-30
    Aims

    The Covid-19 outbreak and pandemic imposed such a challenge on the international community that it involved not only all countries but also international institutions and organizations. Meanwhile, it became evident that governments and international organizations were not prepared to cope with this unknown virus due to a lack of multi-dimensional recognition and knowledge about the virus. Consequently, the health and hygiene status of the whole world faced a turbulent and insecure situation. This situation was to the extent that some organizations, such as the UN and its specialized bodies and agencies, including the WHO and even the Security Council, considered the prevailing conditions as woeful, deleterious and even a threat to the international peace and security. Thus, these organizations sought to adopt appropriate policies to protect human lives and confront the threats caused by the Covid-19 outbreak and pandemic. Ultimately, the Security Council issued Resolution 2532 (2020), calling for an immediate ceasefire of any armed conflict in the involved countries.

    Conclusion

    Although the covid-19 pandemic was announced as a threat to international peace and security under Resolution 2532 (2020), the role and position of the Security Council regarding its cooperation with countries in conflict will provide the chance to replace challenges with opportunities and enhance international peace and security. Achieving this goal requires consensus on international cooperation between all governments, especially the permanent members of the Security Council, with priority being given to the international community’s interests that will make the Covid-19 outbreak prevention possible by taking appropriate measures.

    Keywords: WHO, Covid-19, Security Council, Resolution 2532 (2020), Armed Conflicts
  • Nosratullah Shadnoush*, Shahrzad Bagheri, Shadi Bagheri, Shafi Bagheri, Seyed Ali Qureshi Pages 31-38
    Aims

    The present qualitative research was conducted with the aim of comparing the electronic monitoring checklist used in Iranian police medical centers with the relevant items in Islamic sources (hadiths, Quran, and narrations) and the compliance of the present checklist with the mentioned items.

    Materials and Methods

    In the present qualitative research, first, the electronic monitoring checklist of the police force, which contains 24 items in the field of electronic surveillance (used in medical centers) was examined. Those items that were not found in Islamic sources or were in the opposite, was removed from the checklist. Then, the needs assessment of the remaining items was reviewed by the professors and managers of the police force and the final checklist was prepared. Thirston and Cronbachchr('39')s alpha in SPSS-18 software was used to analyze the validity and reliability of the checklist.

    Findings

    Based on interviews with religious experts and the extraction of Islamic principles corresponding to the items, 19 items remained in the checklist and were sent for a survey of NAJA managers and professors. However, no corresponding principles were found for the 5 items that were classified as items that Islam has been silent on and was later added to the final checklist as items that are needed at different times depending on the needs of the organization. All 19 remaining items were accepted from the perspective of police managers and professors, and the grade of each item was calculated depending on the degree of relevance to the corresponding Islamic principle. The calculation of Cronbachchr('39')s alpha equal to 0.90 also indicated the appropriate reliability of the checklist.

    Conclusion

    The current findings showed that a large share of the items related to electronic surveillance used in Iranian police medical centers are directly or indirectly rooted in Islamic teachings and a small share of it is commensurate with the needs of the organization at a time when Islam it is silent.

    Keywords: Electronic monitoring, Comparative study, Islamic monitoring
  • Ali Labaf, Saharnaz Sabet, Pegah Sasanpour, Kamal Basiri, Ehsan Karimi Alavijeh* Pages 39-46
    Aims 

    The absence of an appropriate relationship between the patient and the medical staff can lead to verbal and physical arguments and, therefore, lead to intervention from the police and filing a complaint and consequent legal problems. In Iran, patient communication skills are taught to medical students based on the Calgary-Cambridge observational model. As the Iranian society has social, cultural, and belief differences, the present study was designed and performed with the aim of determining the contradictions of the components of this model with the attitude of Iranian patients.  

    Materials and methods

    The present cross-sectional study was performed in Imam Khomeini Hospital, Tehran, Iran, in 2016. The sample consisted of conscious patients admitted to the emergency department. A researcher-made questionnaire was used to evaluate patients’ attitudes towards communication skills components based on the Calgary-Cambridge model. The questionnaire consisted of 33 questions regarding various communication skills components, and its reliability and validity were confirmed before being used in this study.

    Results

    Overall, 100 patients with the mean age of 43.1 ± 16.7 years participated in the study, 51% of whom were male. The attitude of patients was contradictory to the guideline in some cases. There was more agreement with shaking hands with the physician among those residing in villages (p = 0.01); men more frequently agreed with being called by their name (p = 0.03), but women preferred to be called “madam” without a name or family name (p = 0.04); 68% of the patients preferred to sit across the physician during the visit; only 31% of the patients believed that the physician should ask for permission before the examination; only 31% of the patients agreed that a physician could look at a patient from the opposite sex. In other items, no significant difference was observed.

    Conclusion

    The attitude of patients participating in the present study was contradictory to the mentioned guideline in some cases. Therefore, it would be better to revise the present model of teaching Calgary-Cambridge communication skills for the physician-patient relationship in some categories according to the culture of the Iranian society.

    Keywords: Education, Physician-Patient Relations, Iran, Culture, Attitude
  • Sepideh Bashirgonbadi*, Sareh Samadi, Aliakbar Golmohammadi, Anooshirvan Kazemnejad Pages 47-54
    Aims

    Job satisfaction is one of the important factors of job success and improves peoplechr('39')s performance. Thus, the present study was conducted to investigate and prioritize the factors affecting job satisfaction among employees of hospitals affiliated to NAJA in Tehran, Iran.

    Materials & Methods

    This was a descriptive-correlational study. The statistical population of this study was all employees of hospitals affiliated to NAJA in Tehran, Iran in 2019. According to the volume of the mentioned population, a statistical sample of 640 people (340 men and 300 women) from the employees working in these hospitals was selected based on the Random Stratified Sampling technique and the number of people in each stratum. This study’s instrument was the Job Satisfaction Index (JDI) which was filled by the sampled individuals.

    Findings

    The results of data analysis showed that age and job history had positive and significant relationships with job satisfaction (P<0.05), but there was no relationship between education and job satisfaction (p<0.05). The independent T-test was used to examine the relationship of gender, marital status, and type of employment with job satisfaction. The mean job satisfaction score of women was higher compared to men. There was no significant difference in job satisfaction between single and married participants. Moreover, people with a formal contract had higher job satisfaction. In order to determine the order of priority in employee job satisfaction, the Friedman test was used, which showed the first to fifth priorities influencing job satisfaction to be the variables of colleague, job, supervisor, payment, and promotion with average ranks of 4.28, 4.4, 3.62, 1.57 and 1.53, respectively.

    Conclusion

    In general, the study results showed that age, gender, job history and type of contract are the components associated with the job satisfaction of employees of hospitals affiliated with NAJA in Tehran. Additionally, among the sub-components related to job satisfaction, the role of the colleague, supervisor, and the job itself is more prominent.

    Keywords: Job Satisfaction, Staff, Hospital, Police
  • Azam Rashidi, Faramarz Sohrabi*, Mohamad Ebrahim Madahi, Vahid Sheibani Pages 55-62
    Background

    The workforce of any military organization is one of the most important and influential resources in that system. The need for the proper use and suitable selection of people in different work shifts is vital.

    AIM

    This study aims to measure the basic cognitive functions based on Automated Neuropsychological Assessment Metrics (ANAM) in police shift and administrative personnel.

    Methodology

    This study’s design is causal-comparative. A sample of 110 individuals from the specialized unit staff of Kerman province in 2019 was selected through a random sampling technique. To evaluate the cognitive functions of these individuals, the ANAM Neurological Psychological Evaluation Software Collection was used. The Independent T-test was performed for data analysis using the SPSS software version 25.

    Results

    The findings showed no significant difference between shift and administrative groups in the scores of code substitution, mathematical processing,  matching to sample, mathematical processing time, and matching to sample time. However, a significant difference between the two groups was observed in procedural reaction time (P=0.024) and reaction time (P= 0.006).

    Conclusion

    The results showed that the simple and procedural reaction times are higher in shift workers. There was no significant difference in other cognitive patterns of the research subjects in the sampled police personnel. That could be due to the similar general military training, using administrative staff in police operations, and periodic shifts.

    Keywords: cognitive functions, Assessment, military personnel
  • Shahnaz Dohaei, Alireza Aghayousefi*, Azadeh Farghadani Pages 63-70
    Aims

    Commitment to marriage is of importance as a sustainable mechanism. It is one of the characteristics of successful and long-lasting marriages. Marital commitment is the strongest and most stable predictor of marital quality and stability. Therefore, this study aimed to examine the effects of self-differentiation treatment based on Bowen’s family system theory on couples’ marital commitment.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with convenience sampling and one-month follow-up. The statistical population included clients who visited the counseling centers of Greater Tehran Police Command in the last quarter of 2018 and the first quarter of 2019. The sample included 30 couples, randomly assigned to the intervention and control groups (allocation ratio of 1:1). Marital commitment Questionnaire (Adams & jones, 1997) was utilized. The couples in the intervention group received ten 60-minute sessions of self-differentiation treatment by the researcher based on Bowen’s treatment system as group therapy over three months. The control group received no treatment. The follow-ups in both groups were performed after one month. The data analysis was done in the pre-test, post-test, and follow-up through repeated measures analysis of variance and mixed design.

    Findings

    The results indicated that the self-differentiation treatment was significantly effective in promoting marital commitment among couples of the intervention group compared to the controls (p=0.001). Furthermore, the results of the mixed design analysis indicated that the implementation of the independent variable was meaningful on all three components of Personal Commitment (p=0.001), structure Commitment (p=0.001) and Moral Commitment (p=0.004). This intervention’s results were also significant at the follow-up stage.

    Conclusion

    The self-differentiation treatment intervention based on Bowen’s family system theory effectively improved the couples’ marital commitment in the intervention group compared to the control group. The results of this research can be used in intervention planning with an emphasis on the role and importance of self-differentiation in the family to promote marital commitment and prevent couples from betraying each other, achieving timely prevention of divorce and emotional divorce picked up.

    Keywords: Self-differentiation, Bowen’s family system theory, Marital Commitment