فهرست مطالب

زیست شناسی تکوینی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، زمستان 1398)

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رباب ابراهیمی باروق، سید جمال هاشمی*، روشنک داعی، صادق خداویسی، پگاه آردی، شیما پارسای صفحات 1-12

    امروزه تعداد زیادی از داروهای ضد قارچی در دنیا تولید می شوند، اما مسئله اصلی مقاومت دارویی به این درمان ها می باشد و به همین دلیل یافتن درمان های جدید و یا موادی که اثر ضد قارچی داشته باشند همواره مورد توجه پژوهشگران حوزه های مختلف می باشد. لذا در این تحقیق به بررسی اثرات ضد قارچی عصاره کرفس بر روی قارچ های مخمری جنس کاندیدا آلبیکنس، درماتوفیت ها (ترایکوفایتون روبروم) و ساپروفیت ها (آسپرژیلوس فلاووس) در شرایط آزمایشگاهی پرداخته شده است. در این مطالعه آزمایشگاهی، عصاره های آبی و الکلی کرفس با روش خیساندن تهیه شدند. فعالیت ضدقارچی عصاره الکلی و آبی گیاه کرفس با استفاده از روش انتشار در دیسک و انتشار در چاهک برای 3 نوع قارچ آسپرژیلوس فلاووس، ترایکوفایتون روبروم و کاندیدا آلبیکنس با 3بار تکرار ارزیابی گردید. حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MFC) نیز به روش میکرودایلیشین تعیین گردید. نتایج نشان داد عصاره اتانولی گیاه کرفس در مقایسه با عصاره آبی در شرایط آزمایشگاهی اثر بازدارندگی بیشتری برسویه های مورد مطالعه دارد. در نتیجه عصاره اتانولی گیاه کرفس از اثر ضد قارچی بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: عصاره آبی و الکلی کرفس، کاندیدا آلبیکنس، آسپرژیلوس فلاووس، ترایکوفایتون روبروم
  • نجمه حسینی، فرخنده رضانژاد*، الهه زمانی بهرام آبادی صفحات 13-26

    در گیاهان برای تولید دانه بیشتر، در شرایطی که گرده افشانی طبیعی کافی نیست می توان از گرده افشانی دستی استفاده کرد. در گیاه پسته گرده‏افشانی دستی می‏تواند راه‏حلی برای مبارزه با کاهش تولید در اثر کمبود گرده باشد. در این پژوهش، قدرت زیست گرده چندین ژنوتیپ نر پسته و همچنین کارآیی گرده‏افشانی دستی و طبیعی با هم مقایسه شدند. تعداد 21 ژنوتیپ نر انتخاب و میزان رویش گرده ها و رشد لوله ها در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی بین آن‏ها مقایسه شد. بعد از 5/2 ساعت از کشت، ژنوتیپ های 13 (%33/53) و 17 (%56/52) بالاترین درصد رویش و ژنوتیپ 6 (110 میکرومتر) بالاترین طول لوله گرده را نشان دادند. پس از 5 ساعت، ژنوتیپ 21 (%66/74) بالاترین درصد رویش و ژنوتیپ 8 (150 میکرومتر) بالاترین طول لوله را نشان دادند. گرده افشانی دستی با مخلوطی از گرده های ژنوتیپ های مرغوب (21، 17، 13، 8 و 6)، روی دو رقم ماده احمداقایی و کله قوچی اجرا و مقایسه آن با گرده‏افشانی طبیعی به صورت طرح کرت خرد شده انجام شد. در گرده افشانی دستی همه گل ها دارای گرده ولی در گرده افشانی باز %67 گل ها فاقد گرده بودند. درصد ریزش گل ها و میوه های کوچک در گرده افشانی باز (%85) بیشتر از گرده افشانی دستی (%79) بود اما درصد پوکی میوه‏ها در گرده افشانی دستی (%20) بیشتر از گرده افشانی باز (%1) بود. می‏توان احتمال داد که تراکم بالای گرده در گرده‏افشانی دستی، ریزش گل‏ها را کاهش و تعداد میوه را افزایش داده اما به علت ناکافی بودن مواد غذایی بسیاری از دانه‏ها نتوانستند رشد کنند و در نتیجه میوه پوک تولید کردند.

    کلیدواژگان: پوکی، ریزش گل، کشت گرده، طول لوله گرده
  • هاله الوندی، اشرف سادات حاتمیان زارمی*، بهمن ابراهیمی حسین زاده، زهرا بیگم مختاری حسینی، حامد آقاجانی صفحات 27-42

    سرطان از جمله عوامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. با توجه به ارزش غذایی و دارویی قارچ ها در طب سنتی و پیشینه استفاده از آن ها در درمان انواع سرطان ، روش های مدرن درمان سرطان با استفاده از محصولات قارچی به ویژه پلی ساکاریدها، مورد مطالعه قرار گرفت. فعالیت ضدتوموری پلی ساکاریدهای قارچی به طور مستقیم با تحریک سیستم ایمنی بدن در ارتباط است. این پلی ساکاریدها با تغییر عملکرد ماکروفاژ، تحریک تولید آنتی بادی علیه سلول سرطانی، افزایش تولید نیتریک اکسید و سایتوکین ها، القای آپوپتوز و نکروز با اختلال در چرخه سلولی و فعالیت های آنتی اکسیدانی خود باعث تخریب رادیکال های آزاد و مهار رشد سلول های سرطانی می شوند. علی رغم تحقیقات گسترده روی اثرات درمانی پلی ساکاریدهای قارچی، شناخت ساختار شیمیایی آن ها به ویژه در زمینه خالص سازی به مطالعات بیشتر نیاز دارد. پلی ساکاریدهایی که از قارچ ها استخراج شده اند، در ویژگی هایی چون نوع پیوند، درجه انشعاب، وزن مولکولی و حلالیت متفاوت هستند. شرایط رشد گونه قارچی، از جمله ترکیبات محیط کشت، دما، pH و نوع بیوراکتور، بازده تولید پلی ساکارید و ترکیب مونوساکاریدهای آن را تحت تاثیر قرار می دهد. روش های استخراج پلی ساکارید، خشک کردن، خالص سازی و اصلاحات شیمیایی می تواند موجب تغییر در ویژگی های ساختاری پلی ساکارید از جمله نوع پیوند، درجه انشعاب، محتوای اورونیک اسید، محتوای پروتئین و حلالیت شود. مشخص شده است تفاوت های ساختاری در پلی ساکاریدهای قارچی سبب تفاوت در فعالیت های آنتی اکسیدانی، ضد تکثیری و تحریک سیستم ایمنی می شوند. از این رو می توان با بررسی ساختار شیمیایی پلی ساکاریدهای قارچی، به تولید هدفمند این پلی ساکاریدها جهت درمان سرطان پرداخت.

    کلیدواژگان: قارچ، پلی ساکارید، بتاگلوکان، ضد سرطان، آنتی اکسیدان
  • عاطفه فرجادمنش، سید احمد عطائی* صفحات 43-52
    سابقه و هدف

    پلی هیدروکسی آلکانوات ها گروهی از پلیمرها می باشند که توسط بسیاری از باکتری ها، به هنگام ورود به فاز ثابت رشدی و در حضور منابع معدنی تولید می شوند. هدف از این پژوهش بررسی محیط کشت های مختلف حاوی منابع کربن گلوکز، ساکاروز، لاکتوز، ترکیب این سه منبع کربن بر رشد باکتری آلکالیجنس اوتروفس جهت تولید پلیمرهای زیست تخریب پذیر هیدروکسی بوتیرات-والرات می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش به منظور تولید هیدروکسی بوتیرات-والرات و بررسی تاثیر منابع مختلف کربنی بر تولید، باکتری آلکالیجنس اوتروفس شناسایی شد. جهت انجام آزمایشات در حالت ناپیوسته ی خوراک دهی شده اسید استیک و ترکیب اسید پروپیونیک به همراه اسید استیک به عنوان منبع اسید چرب فرار به صورت مرحله ای به محیط کشت افزوده شد. محیط کشت های مورد نظر همراه با باکتری تلقیح شده جهت گرمارسانی و تولید پلیمر به انکوباتور با دمای 32 درجه ی سانتیگراد، دور rpm 120 و زمان ماند سلولی 72 ساعت انتقال داده شدند.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد که منبع کربن گلوکز به همراه اسید استیک باعث تولید بیشترین مقدار هیدروکسی بوتیرات-والرات (HB=3.4860g/lو HV=0.7940g/l) شده است. همچنین کمترین مقدار تولید هیدروکسی بوتیرات (HB=2.3124g/l)مربوط به زمانی است که از ساکارز به عنوان منبع کربن و ترکیب اسید استیک و اسید پروپیونیک استفاده شده است.

    بحث

    نتایج نشان داد که باکتری آلکالیجنس اوتروفس منبع کربنی گلوکز و منبع اسید چرب اسید استیک را نسبت به سایر منابع کربنی، بیشتر مورد استفاده قرار داده است.

    کلیدواژگان: منابع کربنی، باکتری های تولید کننده پلی هیدروکسی آلکانوات، پلاستیک های زیست تخریب پذیر، روش های کشت سلولی ناپیوسته ی خوراک دهی شده
  • مرجان آذرافشان، مریم پیوندی*، حسین عباسپور، زهرا نورمحمدی، احمد مجد صفحات 53-62

    گیاه شمعدانی عطری (Pelargonium graveolens L′Her) گیاهی دارویی و معطر است که در صنعت داروسازی, عطر سازی و صنایع غذایی کاربرد فراوان دارد. پرتو فرابنفش اثرات متعددی بر روی گیاهان دارد و می تواند تغییرات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی متعددی را درگیاهان ایجاد کند که در اغلب موارد باعث کاهش رشد می شود. به منظور بررسی تاثیر تابش اشعه فرابنفش بر روی ساختار تشریحی اندام-های مختلف گیاه شمعدانی عطری، قلمه های گیاه در معرض شدت های متفاوت پرتو فرابنفشB- W/m2)38/0و 26/0, 12/0, 0) قرار گرفتند. بررسی ساختار تشریحی برگ, ساقه, دمبرگ و ریشه گیاهان با میکروسکوپ نوری انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تابش اشعه ضخامت برگ کاهش و ضخامت دمبرگ و ساقه افزایش معنی داری می یابد. بیشترین قطر آوند مرکزی دمبرگ و ساقه در گیاهان تیمار شده با بالاترین شدت اشعه مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که در دمبرگ و ساقه گیاهان تحت تیمار، با افزایش شدت تابش، ضخامت پارانشیم کاهش و قطر استوانه مرکزی افزایش معنی داری را نشان می دهد. مقایسه میانگین قطر ریشه، ضخامت پارانشیم، قطردسته آوند مرکزی و قطراستوانه مرکزی ریشه نشان داد که تغییرات در ریشه گیاهان تیمار شده با شدت های مختلف تابش در مقایسه با گیاه شاهد ، معنی دار نیست. با توجه به نتایج فوق به نظر می رسد که پرتو فرابنفش خصوصا در شدت های بالا بر ساختار اندام های هوایی گیاه تاثیر گذاشته اما بر ساختار تشریحی ریشه موثر نبوده است.

    کلیدواژگان: شمعدانی عطری، اشعه فرابنفش، ساختار تشریحی
  • ابوالفضل قربانی*، سید رقیه تیزمغز صفحات 63-68

    سرطان تخمدان ششمین سرطان شایع در زنان است که برخی از عوامل محیطی و ژنتیکی در بروز این سرطان نقش دارند. اطلاعات نشان می دهد که تغییرات سوماتیک در pik3cA از طریق جهش یا تقویت ژن کاملا در سرطان تخمدان با 30 درصد متداول تر است. بنابراین در پژوهش حاضر، ارتباط چند شکلی جایگاه (rs7640662) ژنpik3cA با ابتلا به سرطان تخمدان در زنان استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه چند شکلی ژن فوق در 70 خانم مبتلا به سرطان تخمدان و 70 خانم سالم استان آذربایجان شرقی توسط روش ARMS-PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    با بررسی توزیع چندشکلی جایگاه مورد نظر تفاوت فراوانی ژنوتیپ ها در دو گروه سالم و بیمار با استفاده از آزمون کای مربع، معنی دار نبود (P=0/128) که نشان دهنده عدم ارتباط این جایگاه با بروز بیماری سرطان تخمدان می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که چند شکلی ژن pik3cA در جایگاه فوق با ریسک ابتلا به سرطان تخمدان ارتباطی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سرطان تخمدان، ARMS - PCR، pik3cA
  • زهره جعفری*، مریم دهقان، زهرا کرانی صفحات 69-77

    با افزایش روز افزون مصرف گیاهان دارویی در درمان طبیعی این شاخه از طب مکمل جایگاه ویژه ایی در درمان بیماری ها پیدا کرده است . اثرات ضد میکروبی و ضد قارچی و ضد سرطانی گیاهان در ایران منشاء بسیاری از تحقیقات بوده است. از جمله این گیاهان می توان به کلم بروکلی اشاره نمود .کلم بروکلی Broccoli با نام علمی. Brassica oleracea L یکی از اعضای خانواده کلم Brassicaceaeاست. نکته مهم بررسی ثاثیر شرایط اقلیمی بر خواص این گیاه بوده و اثرات آن بر ساختار تشریحی و مواد موثره آن ، که هدف این پژوهش به شمار می رود. در این مطالعه،نمونه های دو اقلیم متفاوت اراک و تهران تهیه شده و از اندامهای رویشی و زایشی گیاه بروکلی برش گیری و در تثبیت کننده در الکل اتانول 90 درصد تثبیت شدند.سپس از نمونه ها برش گیری شده و بعد مراحل آماده سازی از جمله رنگبری و شستشو ، رنگ آمیزی شده و بکمک فوتومیکروسکوپ بررسی شدند.تهیه اسانس بکمک دستگاه کلونجر انجام شده و ترکیبات موجود در دو نمونه بکمک کروماتوگرافی گازی بررسی شدند. در این گیاه تغییرات اقلیم تاثیرات اندکی بر بافتهای مقاوم بر کلم بروکلی داشته و تنها میزان پارانشیم برگ ، تعداد آوندها در اندامهای دمبرگ، برگ،ساقه و بساک موثر بودند. مقایسه ترکیبات اسانس نیز تفاوتی با هم نداشتند.در نهایت می توان نتیجه گرفت که با توجه به مقاوم بودن این گیاه و وجود ساختارهای کرانس، می توان در اقلیم های مختلف بدون نگرانی از تغییر خواص آن به مصرف این گیاه برای مصارف دارویی پرداخت.

    کلیدواژگان: کلم بروکلی، ساختار تشریحی، اقلیم، اراک، تهران
|
  • Robab Ebrahimibarough, Seyed Jamal Hashemi *, Roshanak Daei, Sadegh Khodavisi, Peghah Ardi, Shima Parsay Pages 1-12

    Nowadays, a large number of antifungal drugs are produced in the world, but the main issue of drug resistance to these treatments is BASHDV, therefore, new findings or materials that have antifungal effect have always been considered for researchers in different fields.Therefore, this study the antifungal effects of celery extract on the yeast fungi of Candida albicans, Dermatophyte (Trichophyton rubrum) and sproblons (Aspergillus flavus) have been investigated in laboratory conditions. In this experimental study, watey and alcoholic extracts of celery were prepared by maceration method.Antifungal activity of alcoholic and watery extract of the celery plant was evaluated using application diffusion in disk and well diffusion for 3 types of Aspergillus flavus, Trichophyton, and Candida albicans with three replications. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MFC) by Microdilishin method were determined. The results were analyzed using one-way anova. The results showed that the alcoholic extract of the celery plant in comparison with the watery extract has a more inhibitory effect on the laboratory conditions. As a result, the alcoholic extract of the celery plant has a greater antifungal effect.

    Keywords: watery, alcoholic extract of of Apium graveolens, Candida albicans, Aspergillus flavus, Trichophyton rubrum
  • Najmeh Hosseini, Elaheh Zamanibahramabadi Pages 13-26

    In plants for more grain production, it is possible to use manual pollination in the absence of enough natural pollination. In pistachio, manual pollination can be a solution to the problem of yield reduction caused by pollen shortage. Here, the viability of several male genotypes and the effectiveness of manual and natural pollination were compared. 21 male genotypes were selected and the pollen size and tube growth were compared in a completely randomized block design. After 2.5 hours of culture, genotypes 13 (53.33%) and 17 (52.56%) had the highest germination rate and genotype 6 (110 μm) showed the highest pollen tube length. After 5 hours, genotype 21 (74.66%) had the highest germination rate and genotype 8 (150 μm) showed the highest tube length. Manual pollination with a mixture of pollen of high quality genotypes (21, 17, 13, 8 and 6) was performed on two female cultivars of Ahmadaghaei and Kaleghoochi and compared with natural pollination as a split plot design. In manual pollination all flowers had pollen, but in natural pollination, 67% of the flowers were free of pollen. The percentage of falling flowers and fruits in natural pollination (85%) was higher than manual pollination (79%) but, the percentage of fruit blankness in manual pollination (20%) was higher than natural pollination (% 1). It is possible that the high pollen density in manual pollination reduced the flowers drop and increased the number of fruits but, due to insufficiency of nutrients, many seeds could not grow, resulting in blank fruit production.

    Keywords: Blankness, flower drop, pollen culture, pollen tube length
  • Hale Alvandi, Ashrafalsadat Hatamian-Zarmi *, Bahman Ebrahimi Hosseinzadeh, Zahra-Beagom Mokhtari-Hosseini, Hamed Aghajani Pages 27-42

    Cancer is one of the leading causes of death worldwide. Considering the nutritional value of fungi in traditional medicine and the history of their use in the treatment of various cancers, modern methods of treating cancer were studied using fungal products, especially polysaccharides. The antitumor activity of fungal polysaccharides is directly related to the stimulation of the immune system. These polysaccharides damage the free radicals and inhibit the growth of cancer cells by altering the function of macrophages, stimulating the production of anti-cancer antibodies and increasing nitric oxide and cytokines production. Despite extensive research on the therapeutic effects of fungal polysaccharides, further research is needed to identify their chemical structure, especially in purification methods. Fungal polysaccharides, in features such as linkage type, the degree of branching, molecular weight and solubility are different. The growth conditions of the fungal species, including the compositions of the culture medium, temperature, pH and type of bioreactor, affect the yield of polysaccharide and its monosaccharide composition. Polysaccharide extraction methods, drying, purification, and chemical modification can change the structural properties of polysaccharide, including linkage type, the degree of branching, uronic acid content, protein content, and solubility. Structural differences in fungal polysaccharides have been shown to lead to differences in antioxidant activity, anti-proliferation, and immune stimulation. Therefore, by investigating the chemical structure of fungal polysaccharides, it can be targeted to the production of polysaccharides for the treatment of cancer.

    Keywords: Fungi, Polysaccharide, β-glucan, Anti cancer, Antioxidant
  • Atefeh Farjadmanesh, Seyed Ahmad Ataei * Pages 43-52
    Background & Objectives

    Polyhydroxyalkanates are a group of polymers that are produced by many bacteria when they enter the growing phase in the presence of mineral sources. The Objective of this study is investigattion of the different culture containing carbon sources of glucose, sucrose, lactose, combination of these carbon sources, on the growth of Alcaligenes eutrophus to produce biodegradable polymers of hydroxy butyrate-valerate. Materials &

    Methods

    In this study Alcaligenes eutrophus was identified In order to producing of hydroxybutyrate-valerate and investigation of the effect of the different carbon sources on the production. To perform experiments, in fed-batch mode, acetic acid and propionic acid combination with acetic acid as a source of volatile fatty acid was added to the culture in a stepwise manner. The culture with inoculated bacteri were transferred to incubator at 32°C, 120 rpm and retention time of 72 hours, for to incubation and polymer production.

    Results

    The results of this study showed that the source of glucose as carbon with acetic acid produced the highest amount of hydroxybutyrate-valerate (HB= 3.4860 g/l and HV=0.7940 g/l). Also, the lowest amount of hydroxybutyrate production (HB= 2.3124 g/l) is Because of using sucrose as the carbon source and the combination of acetic acid and propionic acid.

    Conclusion

    The results showed that Alcaligenes eutrophus used carbon source of glucose and fatty acid source of acetic acid more than other sources of carbon

    Keywords: Carbon sources, Polyhydroxyalkanoate producing bacteria, Biodegradable Plastics, Fed-Batch Cell Culture Techniques
  • Marjan Azarafshan, Maryam Peyvandi *, Hosein Abbaspour, Zahra Noormohammadi, Ahmad Majd Pages 53-62

    Pelargonium graveolens L′Her is an aromatic and medicinal plant that is widely used in pharmaceutical, perfumery and food industry. Ultraviolet radiation has many effects on plants and can cause many morphological and physiological changes that often decreased plant growth. In this study to investigate the effect of ultraviolet radiation on the anatomical structure of different organs of P.graveolens, the plant cuttings were exposed to different intensities of ultraviolet radiation -B (0, 0.12, 0.26 , 0.38 W/m2). The structure of leaves, stem, petiole and root of the plants were studied by light microscope. The results indicated that with increasing UV radiation, leaf thickness decreased and the size petiole thickness increased. Maximum level of the central vascular bundle diameter of petiole and stem were seen in high UV-B intensity treatment. Also results showed in petiole and stem of treated plants, parenchyma thickness decreased and the area of the stele increased by enhancing UV radiation intensity. However, in all treatments, the root structure was not affected. Considering alteration in results, it seems that shoots anatomy were affected by UV-B radiation especially in higher dose, but this radiation had no effect on root structure.

    Keywords: Pelargonium graveolens, UV radiation, Anatomy
  • Ghorbani A*, Tizmaghz S.R Pages 63-68

    Ovarian cancer is the most common cancer among women that some environmental and genetic factors contribute to this cancer. The data show that somatic changes in pik3cA through mutation or enhancement of gene are quite common in ovarian cancer with 30.5% of mutation or internal changes or other changes. In this study, the association of pik3cA (rs7630662) polymorphism gene associated with ovarian cancer was studied.

    Materials and methods

    In this study, the polymorphism of pik3cA (rs7640662) gene was studied in 70 women with ovarian cancer and 70 healthy women in East Azerbaijan province by PCR-ARMZ method.

    Results

    In this study, Chi-square statistical analysis showed that there was no significant difference between healthy population and unhealthy group in terms of abundance (p=0/128), which indicated that there is no correlation between this site and incidence of ovarian cancer.

    Conclusion

    The results of this study showed that the polymorphism of pik3cA gene is not associated with ovarian cancer.

    Keywords: Ovarian cancer, pik3cA, ARMS – PCR
  • Zohreh Jafari *, Maryam Dehghan, Zahra Korani Pages 69-77

    With the increasing use of herbs in natural treatments, this branch of complementary medicine has found a special place in the treatment of diseases. Herbal medicine in diseases and especially infectious diseases has improved in recent years. The antimicrobial and antifungal and anti-cancer effects of these plants in Iran have been the source of many researches and at the end, this research can lead to self-sufficiency in the country's pharmaceutical industry. Among these plants, could be considered to broccoli with medicinal and many antimicrobial and antifungal properties. Broccoli with scientific name. Brassica oleracea L is a member of the Brassicaceae cabbage family. The important thing about the impact of this plant is its climatic condition, which will be effective on its anatomical structure which is an important goal of this research. In this study, specimens of two Different Climates from Arak and Theran was perepared then The broccoli vegetative and reproductive organs were cut and fixied in 90% Ethanol alcohol fixatin. Then After the preparatory steps, including cleaning and washing,stained and were studied by photomicroscope. Interestingly, with regard to the tissues resistant to this plant, climate change has had no effect on broccoli. Only the amount of leaf parenchyma and number of vessels in The petiole, leaf, stem and anther organs were effective. Finally, it can be concluded that due to the resistance of this plant, it can be used in different climates without worrying about changing its properties to the use of this plant for medicinal purposes.

    Keywords: Broccoli, anatomical structure, climate, Arak, Theran