فهرست مطالب

شیلات - سال هفتاد و سوم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و سوم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رحمان پاتیمار، سهیل ایگدری*، ارسلان بهلکه صفحات 497-505

    دو شکلی جنسی پدیده ای معمول در بین برخی آرایه های ماهیان می باشد که درک این پدیده در ماهیان برای مطالعات آرایه شناختی، زیست شناسی و تکامل ضروری است. باتوجه به تفاوت در الگوهای رنگی بدن بین دو جنس نر و ماده گاوماهی قفقازی، Knipowitschia caucasica، این سوال پیش می آید که آیا شکل بدن آن ها نیز متفاوت می باشد؟ از این رو این مطالعه با هدف بررسی دوشکلی جنسی شکل بدن گاوماهی قفقازی در خلیج گرگان با استفاده ازروش ریخت سنجی هندسی لندمارک پایه به اجرا در آمد. برای این منظور تعداد 120 نمونه از دو جمعیت داخل خلیج گرگان و تالاب گمیشان نمونه برداری گردید. سپس از سمت چپ سطح جانبی نمونه ها عکسبرداری و برروی تصاویر دو بعدی حاصل، تعداد 21 نقطه لندمارک تعریف و رقومی شدند. داده های هر دو جمعیت به صورت جداگانه، پس از آنالیز پروکراست، با استفاده از آنالیزهای چندمتغیره تابع تشخیص و T-test هتلینگ مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تفاوت معنی داری بین شکل بدن جنس های نر و ماده هر دو جمعیت مورد مطالعه نشان داد که درجه تمایز ریختی بین دو جنس در جمعیت تالاب گمیشان بالاتر بود. براساس الگوهای تفاوت، جنس نر دارای سر عمیق تر، بدن کم عمق‏تر در ناحیه باله های پشتی و ساقه دمی عمیق تر و درازتر بود. براساس نتایج می توان بیان داشت که دوشکلی جنسی در این گونه به واسطه مکانیسم گزینش جنسی تکامل یافته و می تواند به مزیت عملکردی در فرآیندهای تولیدمثلی و تحرکی جنس نر مرتبط باشد. بنابراین با توجه به وجود دوشکلی جنسی در این گونه، در مطالعات ریخت شناختی دو جنس باید به صورت مجزا مورد بررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ریخت سنجی، گاوماهیان، دریای خزر، خلیج گرگان، تالاب گمیشان
  • شلاله موسوی*، مرضیه حیدریه صفحات 505-514

    گیاه رزماری با نام علمی Rosmarinus officinalis، دارای متابولیت های فعال زیستی مختلف با خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد سرطانی و کاهش استرس اکسیداتیو است. مطالعه حاضر به منظور بررسی کارایی عصاره تجاری گیاه رزماری بر عملکرد برخی فراسنجه های آنتی اکسیدانی و بیوشیمیایی در ماهی قرمز (Carassius auratus) انجام شد. ماهی ها با میانگین وزنی  g5/0 ± 60/7 به دو تیمار و یک گروه شاهد تقسیم شدند و دو تیمار با غلظت های 1 و 2 گرم در کیلوگرم عصاره رزماری به مدت 40 روز تغذیه شدند. در پایان آزمایش نتایج بدست آمده نشان داد که محصول پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) در هر دو تیمار در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت (05/0 > P). فعالیت برخی آنزیم های آنتی‏اکسیدانی، شامل فعالیت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز در هر دو تیمار در مقایسه با گروه شاهد بالاتر بود (05/0 > P). همچنین تغذیه با عصاره رزماری منجر به کاهش معنی دار میزان آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) تیمارهای آزمایشی گردید (05/0 > P). با استفاده از عصاره تجاری رزماری در میزان فعالیت گلوتاتیون اس- ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز (ALP) در هر دو تیمار تغییری نسبت به گروه شاهد دیده نشد (05/0 > P). بنابراین نتایج مطالعه حاضر بیانگر این مهم است که مصرف خوراکی در دو سطح به کارگیری 1 و 2 گرم در کیلوگرم عصاره تجاری گیاه رزماری می تواند در بهبود عملکرد برخی شاخص های آنتی اکسیدانی و محافظت از کبد در ماهی قرمز نقش موثری ایفا کند و نتایج بهتر نیازمند تحقیقات بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: عصاره تجاری رزماری، ماهی قرمز، فراسنجه های آنتی اکسیدان، فراسنجه های بیوشیمیایی، پراکسیداسیون لیپیدی
  • آسیه ضاحی زاده، محمد ذاکری*، سید محمد موسوی، پریتا کوچنین، مرتضی سوری صفحات 515-527

    این مطالعه به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف مکمل بایوترونیک تاپ 3 بر شاخص های رشد، تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی بدن میگوی پا سفید (Litopenaeus vannamei) به مدت 64 روز انجام گردید. 350 قطعه میگو با میانگین وزنی حدود 05/0 ± 28/4 در 15 مخزن با سطوح 0 (تیمار 1، شاهد)، 5/0 (تیمار 2)، 1 (تیمار 3)، 2 (تیمار 4) و 4 گرم در کیلوگرم (تیمار 5) مکمل بایوترونیک تاپ 3 با سه تکرار غذادهی شدند. غذادهی دستی در چهار نوبت به روش سیری انجام شد. در پایان دوره آزمایشی، اختلاف معنی داری در میزان افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و درصد بازماندگی بین تیمارهای آزمایشی مشاهده گردید. بیشترین و کمترین میزان افزایش وزن بدن و نرخ رشد ویژه به ترتیب در تیمار 4 و 1 مشاهده شد. همچنین بیشترین درصد بازماندگی در تیمار 4 مشاهده گردید. اختلاف معنی داری در ضریب تبدیل غذایی، نرخ بازده پروتئین و کارایی غذایی بین تیمارهای آزمایشی مشاهده گردید. بیشترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد و کمترین آن در تیمار 4 مشاهده شد. همچنین بیشترین نرخ بازده پروتئین در تیمار 4 و کمترین در تیمار 1 ثبت گردید و در مورد کارایی غذایی نیز روند مشابه نرخ بازده پروتئین ثبت گردید. همچنین در پایان دوره آزمایشی، اختلاف معنی داری در میزان ضریب چاقی، طول کل، طول کاراپاس و طول حدقه ای بین تیمارهای آزمایشی مشاهده گردید. همچنین اختلاف معنی داری در محتوای درصد پروتئین، چربی و رطوبت بدن بین تیمارهای آزمایشی ثبت شد. بیشترین محتوای پروتئین در تیمار های حاوی مکمل در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده گردید. بیشترین و کمترین درصد محتوای چربی بدن بترتیب در تیمار 4 و 1 ثبت شد. براساس نتایج تحقیق حاضر، افزودن 2 گرم در کیلوگرم مکمل بایوترونیک تاپ 3 (تیمار 4) را می توان بعنوان بهترین میزان در جیره غذایی میگوهای پا سفید (L. vannamei) پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: میگو پاسفید، شاخص های رشد و بازماندگی، کارایی غذا، ترکیب بیوشیمیایی بدن، بایوترونیک تاپ 3
  • سهیل ریحانی پول*، علیرضا عالیشاهی، افشین عادلی صفحات 529-540

    مطالعه حاضر جهت بررسی اثر سطوح درآمدی خانوارها بر مدل رفتار خرید میگو در شهر تهران انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق کل شهر تهران است که به صورت تصادفی از 12 منطقه شهری، 384 نفر (سرپرست خانوار) برای تکمیل پرسش نامه (ابزار جمع آوری اطلاعات) انتخاب شدند. به منظور بررسی اثر سطوح درآمدی بر مدل رفتار خرید خانوارها، این جامعه آماری به دو دسته، یعنی خانوارهایی با درآمد کمتر از 5 میلیون (A) و بیشتر از 5 میلیون تومان (B) تفکیک شدند. سپس فرضیاتی مبتنی بر مدل رفتار با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری (لیزرل) در هر دو دسته آزمون گردیدند. نتایج نشان داد در خانوارهای دسته A، دو سازه هنجار ذهنی، کنترل رفتار و همچنین فاکتورهای بسته بندی، درآمد، قیمت، کیفیت و نوع عرضه و فراوری بر تصمیم به خرید به صورت معنی داری اثرگذارند. اما در خانوارهای دسته B بر خلاف دسته A، فاکتورهای قیمت، درآمد و سازه کنترل رفتار بر تصمیم به خرید اثر معنی داری ندارند. در هر دو دسته از خانوارها، فاکتور دسترسی بر تصمیم به خرید اثر معنی داری ارایه نکرد. ضمن اینکه مقادیر ضرایب اثر نشان داد دو فاکتور بسته بندی و کیفیت مهم ترین فاکتور اثرگذار بر تصمیم به خرید هر دو دسته هستند.

    کلیدواژگان: میگو، کنترل رفتار، بسته بندی، کیفیت، قیمت، درآمد
  • یاسین دستار، کامران رضایی توابع*، غلامرضا رفیعی، محمد مهدی شعیری، پریا اکبری صفحات 541-549

    پتانسیل اکسیداسیون - احیایی (ORP) یک شاخص فیزیکو-شیمیایی آب است که تحت تاثیر مجموعه مواد اکسیدکننده و احیاء کننده قرار دارد. این شاخص علاوه بر اینکه بسیاری از شاخص‏های کیفی آب را تحت تاثیر قرار می دهد، خود به تنهایی بیان گر شرایط عمومی کیفی آب نیز است. این تحقیق، با هدف بررسی اثر سطوح مختلف پتانسیل اکسیداسیون - احیایی بر برخی شاخص های تولیدمثلی مولدین ماده میگوی بزرگ آب شیرین انجام گردید. برای اجرای تحقیق، 4 تیمار با سه تکرار در سطوح 200-150 (تیمار شاهد)، 250-200 (تیمار دوم)، 300-250 (تیمار سوم)، 350-300 (تیمار چهارم) میلی ولت فراهم شد و بصورت روزانه دستگاه ORP متر دیجیتال بررسی و تنظیم شد. واحدهای آزمایشی مخازن با حجم 80 لیتر بود و در هر مخزن سه قطعه مولد ماده و یک قطعه مولد نر برای مدت 8 هفته ذخیره سازی شدند. در پایان دوره تحقیق، شاخص های تولیدمثلی مولدین شامل وزن خشک تخم، درصد تخم لقاح یافته، درصد تفریخ تخم، هماوری، وزن خشک لارو، شاخص سوماتیکی کلاف تخم (ESI)، شاخص مرحله لاروی (LSI) و شاخص وضعیت لاروی (LCI) بررسی شد. بر اساس نتایج بدست آمده درصد لقاح تخم در تیمار دوم افزایش معنی داری (p <0.05) را نسبت به تیمار شاهد و تیمار چهارم نشان داد. شاخص LSI در تیمار دوم تفاوت معنی داری را با سایر تیمارها داشت. شاخص های ESI، LCI و وزن خشک تخم در تیمار دوم (250-200 میلی ولت) تفاوت معنی داری با تیمار شاهد نداشت، اما در تیمارهای سوم و چهارم کاهش معنی داری مشاهده شد. بطور کلی، طبق نتایج این مطالعه سطح پتانسیل اکسیداسیون احیایی 250-200 میلی ولت در مخازن نگهداری مولدین میگوی بزرگ آب شیرین عمل کرد مناسب تری بر شاخص های تولیدمثلی این گونه داشت و در مراکز تکثیر این سطح پتانسیل اکسیداسیون احیایی آب توصیه می شود.

    کلیدواژگان: میگوی بزرگ آب شیرین، پتانسیل اکسیداسیون احیا (ORP)، سازگان مداربسته، شاخص های تولیدمثلی، شاخص مرحله لاروی، شاخص کیفیت لاروی
  • درنوش جعفرپور*، پریسا عطایی صفحات 551-565

    در این پژوهش از اندازه های غیر بازاری ماهی پیکو که کمتر مورد استقبال مصرف کنندگان قرار می گیرد جهت تولید سوریمی استفاده شد و تاثیر هیدروکلویید کنجاک بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی محصول تولید شده از این نوع ماهی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، مقادیر مختلف صمغ کنجاک در غلظت های 25/0، 50/0 و 75/0 درصد به نمونه های سوریمی ماهی پیکو افزوده شد و با نمونه شاهد (سوریمی بدون کنجاک) مقایسه گردید. سوریمی و ژل تولیدی از نظر ترکیبات شیمیایی، ظرفیت نگهداری آب و فاکتورهای رنگی مورد ارزیابی قرار گرفتند و بررسی ویژگی های بافتی و ارزیابی حسی در مورد ژل های تولیدی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزودن صمغ کنجاک به نمونه های سوریمی و ژل سوریمی، میزان فاکتور روشنایی (L*) در مقایسه با نمونه شاهد کاهش یافته در حالی که رطوبت و ظرفیت نگهداری آب نمونه ها به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p<). با افزایش غلظت صمغ کنجاک در ژل سوریمی، پارامترهای مربوط به بافت (سفتی، انسجام، چسبندگی، فنریت و قابلیت جویدن) به طور معنی داری نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. ارزیابی های حسی نیز نشان داد که افراد ارزیاب در مورد ژل سوریمی حاصل از ماهی پیکو بیشترین امتیاز را به تیمار 5/0 درصد اختصاص دادند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر مشخص شد که ماهی پیکو پتانسیل تولید سوریمی را داشته و با افزودن کنجاک می توان خصوصیات آنرا بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: سوریمی، ماهی پیکو، صمغ کنجاک، بافت، ارزیابی حسی
  • ملیکا ناظمی*، یزدان مرادی، هادی غفاری، رامین کریمزاده، کیوان اجلالی خانقاه صفحات 567-578

    با توجه به وجود انواع مختلف و خواص زیستی خیارهای دریایی، در این مقاله پژوهشی؛ خواص ضدباکتری و توانایی تولید صابون از پودر، عصاره متانولی و ساپونینی خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota استحصال شده از جزیره لاوان مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه‏های خیار دریایی پس از آماده سازی خشک و سپس پودر شدند. عصاره گیری با استفاده از حلال‏های متانول به منظور دست یابی به عصاره تام، و اتانول 70 درصد به منظور تهیه عصاره حاوی بیشترین مقدار ترکیبات ساپونینی با استفاده از روش خیساندن انجام شد. به منظور تعیین کیفیت ساپونین تعیین اندیس کف کنندگی ساپونین انجام شد. تولید صابون از خیار دریایی به روش‏های استفاده از گلیسیرین انجام شد. در نهایت با استفاده از پودر؛ عصاره خشک متانولی و ساپونینی با نسبت‏های 1، 5 و 10 درصد صابون‏های خیار دریایی تهیه شدند. به منظور بررسی اثرات ضد باکتری با استفاده از روش رقت لوله ایی اثر عصاره‏ها و صابون‏های تهیه شده روی سویه باکتری استافیلوکوکوس آریوس عامل جوش صورت انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان می‏دهد حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد عصاره متانولی و صابون خیار دریایی نسبت به باکتری استافیلوکوکوس آریوس برابر 10 و5 میلی‏گرم در میلی لیتر و عصاره ساپونینی آن 2 و5 میلی‏گرم در میلی لیتر است. کف ایجاد شده ساپونین خیار دریایی تا بیش از 12 ساعت باقیمانده که نشان دهنده شاخص کف کنندگی بسیار زیاد آن است. صرف نظر از مدت زمان آزمایش، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت معنی‏داری در میانگین ارتفاع کف بین حجم های 10 میلی لیتر و حجم های یک، دو، سه، چهار و پنج میلی لیتر وجود دارد (p <0.05). و در سایر موارد تفاوت معنی داری در میانگین ارتفاع کف مشاهدا نشد. در این پروژه که به بررسی اثرات ضدجوش عصاره و صابون از خیار دریایی هولوتوریا لوکوسپیلاتا از جزیره لاوان پرداخته شده است اثر ضدباکتریایی آن روی عامل جوش صورت تایید شده است، بنابراین در بین موارد مورد آزمایش؛ عصاره ساپونینی مورد مطالعه پس از انجام آزمایش‏های تکمیلی می‏تواند به عنوان انتخاب مناسب برای تولید صابون‏های ضدجوش مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: خیار دریایی، عصاره، ضدجوش، صابون آرایشی و بهداشتی، جزیره لاوان، خلیج فارس
  • رحمت زرکامی*، فرشته یوسفی، احمد قانع صفحات 579-592
    پیش بینی مطلوبیت زیستگاهی میگوی آب شیرین (nipponense Macrobrachium) اهمیت به سزایی در مدیریت بوم سازگان‏های آبی دارد. برای پیش‏بینی مطلوبیت زیستگاهی این میگو، 6 ایستگاه از قسمت‏های مختلف حوضه آبریز تالاب انزلی انتخاب گردید که در نیمی از این ایستگاه‏ها گونه حضور داشت (36 مورد) و در نیمی دیگر از ایستگاه‏ها گونه حضور نداشت (36 مورد بقیه). در کل، 15 فاکتور متشکل از متغیر‏های کیفی آب، دینامیکی و ساختاری محیط در هر ایستگاه هم زمان با متغیر زیستی (حضور/عدم حضور میگو) بصورت ماهیانه در بازه زمانی یک سال (1398-1397) با نمونه برداری از آب، اندازه گیری شد. پیش‏بینی مدل بر اساس هر دو معیار (در صد داده های صحیح طبقه‏بندی شده و کاپای کوهنی)  قابل اعتماد بود. چون معیار های پیش‏بینی از سطح آستانه فراتر رفتند (در صد داده های صحیح طبقه‏بندی شده > 70% و کاپای کوهنی > 0.6). نتایج مدل ماشین بردار پشتیبان نشان داد کاهش جمعیت و یا حتی عدم حضور میگو ممکن است ارتباط بسیار تنگاتنگی با افزایش سرعت جریان آب، عمق آب، میزان شوری، هدایت الکتریکی، غلظت سدیم و کلراید داشته باشد. بر اساس پیامد‏های مدل، ازدیاد غلظت سایر فاکتورهای کیفی آب مثل غلظت پتاسیم، سولفات و سختی کل نقش بینابینی و ازدیاد غلظت ارتو فسفات، نیترات و اکسیژن خواهی زیستی نقش بسیار کمی در پیش‏بینی زیستگاه میگو دارند. بر خلاف متغیرهای ذکر شده، نتایج مدل نشان داد که افزایش غلظت برخی از متغیرها مثل اکسیژن محلول، اسیدیته و  کدورت آب ممکن است احتمال حضور میگو را در مناطق نمونه برداری افزایش دهد. با توجه به فاکتور‏های پیش‏بینی شده توسط مدل، اهمیت این فاکتور‏ها در نمونه برداری آینده برای میگو باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انزلی، تالاب، زیستگاه، میگوی آب شیرین، مدل ماشین بردار پشتیبان
  • حامد احمدی، سکینه یگانه*، مینا اسمعیلی خاریکی صفحات 593-606
    مواد غذایی حاوی چربی و به ویژه غذاهای دریایی نسبت به فساد اکسیداتیو آسیب پذیرند، بنابراین نگهداری و حفظ کیفیت آن ها با روش های مقرون به صرفه امری حیاتی است. هدف از این مطالعه تولید یک ترکیب آنتی اکسیدانی از ضایعات ماهی بود، تا هم از دور ریز این ضایعات در محیط زیست جلوگیری شود و هم بتوان محصولی ارایه کرد که قابلیت استفاده در صنایع غذایی را داشته باشد. برای این منظور امعاء و احشاء ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) با آنزیم آلکالاز (غلظت 1 درصد،  دما 55 درجه سانتی گراد و pH 8) در زمان های مختلف 30، 60، 120 و 180 دقیقه آبکافت شد و عملکرد آنتی اکسیدانی آن مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که پروتئین آبکافتی حاصل از زمان 180 دقیقه به طور معنی داری درجه آبکافت بالاتر و عملکرد آنتی اکسیدانی بهتری نسبت به زمان های 30، 60 و 120 دقیقه داشت (05/0P<). بالاترین درجه آبکافت در زمان 180 دقیقه 18/0±66/56 درصد بود. با توجه به نتایج حاصل از سنجش عملکرد آنتی اکسیدانی، مقادیر IC50  در بررسی قدرت مهار رادیکال های DPPH و ABTS در زمان 180 دقیقه، به ترتیب 01/0±34/1 و 026/0±92/1 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد و قدرت کاهندگی آهن نیز 01/0±261/0 (میزان جذب (OD) در طول موج 700 نانومتر) بود. به طور کلی، نتایج نشان داد که پروتئین آبکافت شده حاصل از امعاء و احشاء ماهی کپور معمولی دارای ویژگی آنتی اکسیدانی بود و مدت زمان آبکافت (تا 180 دقیقه) بر درجه آبکافت و ویژگی آنتی اکسیدانی موثر بود.
    کلیدواژگان: پروتئین آبکافتی، آلکالاز، عملکرد آنتی اکسیدانی، امعاء و احشاء ماهی، کپور معمولی
  • حجت جعفریان*، محسن پورعباسعلی، شایان قبادی صفحات 607-618

    در یک آزمایش تغذیه ای، Bacillus subtilis، Bacillus lichenifirmisو مخمر Saccharomyces cerevisiae جدا شده از روده فیل ماهی (Huso huso)، به صورت مخلوط سوسپانسیونی، در سه غلظت CFU/g 106×5/1 و 106×3 و 106×5/4 با جیره های آزمایشی مکمل سازی و توسط لارو ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) به مدت 45 روز مورد استفاده قرار گرفتند. در انتهای دوره غذادهی، لاروها در مواجه با استرس های محیطی مختلف شامل: آمونیاک بالا (mg/L 5)، دمای بالا (Co 40)، پی- اچ پایین (2pH=) و پی- اچ بالا (12pH=) قرار گرفتند. شاخص های بیوشیمیایی نیز پس از استخراج عصاره بدن لاروها بر اساس روش های معمول آزمایشگاهی سنجش شد. نتایج نشان داد که شاخص های رشد به طور معنی داری در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (05/0p <). بالاترین مدت زمان زنده مانی لاروها در مقابله با تنش های محیطی در تیمار T3 ثبت شد(05/0p <). بالاترین میزان یونهای سدیم و پتاسیم در تیمار T3 اندازه گیری شد (05/0p <). بالاترین میزان گلوکز در تیمار T2 اندازه گیری شد(05/0p <). میزان کورتیزول در تیمار T3 به شکل معنی داری پایین تر از سایر تیمارهای آزمایشی و گروه شاهد اندازه گیری شد (05/0p <). نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از مخلوط باسیلوس های پروبیوتیکی و مخمر جدا شده از دستگاه گوارش فیل ماهیان انگشت قد بخصوص در سطح CFU/g 106×5/4 تاثیرات مثبت و معنی داری در ارتقاء شاخص های رشد، ترکیبات شیمیایی عصاره بدن و مدت زمان زنده مانی توسط لاروهای کپور معمولی در برابر تنش های محیطی داشت.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، باسیلوس، مخمر، عصاره بدن، ترشح آمونیاک
  • حمید فرحمند*، احمد بهمنی نژاد، امیرعابد علم دوست صفحات 619-633

    میکروآر.ان.ای توالی های کوتاه غیر کد شونده ای هستند که تنظیم بیان ژنها را در مرحله بعد از رونویسی انجام می دهند، این نوع از آر.ان.ای غیر کد شونده در تنظیم بیان 60 درصد از ژنها دخالت دارند که درآزاد ماهیان تعداد بسیار محدودی از میکرو آر.ان.ای ها شناسایی شده است. لذا در این تحقیق به منظور شناسایی ایزوفرم های مختلف میکروآر.ان.ای Let-7 در آزاد ماهیان، داده های بیوانفورماتیک موجود در NCBI مورد استفاده قرار گرفت. 43 میلیون خوانش با طول حدود 22 باز مورد بازبینی قرار گرفت که از این مقدار 8/17 میلیون با Let-7 همخوانی داشتند، 9 ایزوفرم مختلف از خانواده Let-7 شناسایی شد که 8 عدد از آنها با ایزوفرم های شناسایی شده در سایر رده های جانوری تطبق داشته است و یک ایزوفرم جدید که دارای یک باز اختلاف با ایزوفرم Let-7f در آزاد ماهی اقیانوس اطلس (Salmo salar) است نیز شناسایی شد. ایزوفرم Let-7a نیز در میان 9 ایزوفرم دارای بیشترین فراوانی بوده است. برای 9 ایزوفرم شناسایی شده تعداد 20 لوکوس بر روی کروموزوم های ژنوم مرجع (Otsh.V1) در مرکز داده های NCBI شناسایی شد و بدین طریق مشخص گردید که تعداد 7 لوکوس بر روی ژنوم به صورت خوشه های ژنی از Let-7 می باشند، 2 لوکوس دیگر نیز برای ایزوفرم Let-7c بر روی قطعاتی از ژنوم مرجع که در کروموزوم ها مکان یابی نشده بودند شناسایی شد.

    کلیدواژگان: آزاد ماهیان، میکرو آر.ان.ای، بیوانفورماتیک، ایزوفرم، میکرو آر.ان.ای بالغ
|
  • Rahman Patimar, Soheil Eagderi *, Arsalan Bahalkeh Pages 497-505

    Sexual dimorphism is a phenomenon in some fish species and its understanding is crucial for their taxonomic studies, biology and evolution. Regarding differences in body coloration patterns between male and female of Caucasian dwarf goby, Knipowitschia caucasica, the question arises whether they are different in their body shape or not? Hence, this investigation was conducted to study the sexual dimorphism in body shape of Caucasian dwarf goby from the Gorgan Bay using landmark-based geometrics technique. For this purpose, a total of 120 specimens were collected from two populations i.e. the Gorgan Bay and Gomishan Wetland. Then, their left side were photographed and 21 defined landmark-points were digitized on the obtained 2D images. After GPA analysis, the data of both populations were analyzed separately using multivariate discriminant analysis and Hotelling T-test. The results showed a significant difference between the body shape of male and female in both studied populations that the distinction rate in the population of the Gomishan Wetland was higher. Based on the observed differences, the male has a deeper head, lower body depth at the level of the dorsal fins and, longer and low depth of the caudal peduncle. According to the results, it can be stated that sexual dimorphism in this species has been probably evolved due to the mechanism of sexual selection, which can be consider as functional advantages in reproductive processes and swimming performance in males. Hence, due to the sexual dimorphism in this species, in further morphological studies, two sexes should be examined separately.

    Keywords: morphometrics, Gobids, Caspian Sea, Gorgan Bay, Gomishan wetland
  • Shalaleh Mousavi *, Marzieh Heidarieh Pages 505-514

    Rosemary (Rosmarinus officinalis) has various biologically active metabolites with antioxidant, anti-inflammatory, anti-cancer and oxidative stress reduction properties.The current study was performed to examine the efficacy of dietary Rosmarinus officinalis commercial extract on some antioxidant and biochemical parameters in gold fish (Carassius auratus). Fish with mean weight 7.6 ± 0.5 g were divided into three groups and fed with 0 (as control group), 1 and 2 g kg - Rosmarinus officinalis extract for 40 days. Based on the results, lower lipid peroxidation product (MDA) was observed in the treatment groups (P<0.05). Meanwhile, activities of some antioxidant enzymes, including catalase, superoxide dismutase and glutathione peroxidase were higher in the treatment groups compared to the control group (P<0.05). Feeding with Rosmarinus officinalis extract also led to a significant decrease in aspartate aminotransferase (AST) (P<0.05), whereas no significant changes were noted in alkaline phosphatase (ALP) and glutathione S-transferase (GST) activities (P>0.05). Therefore, the results of this study show that the administration of 1 and 2 g kg - Rosmarinus officinalisextract had the potential to improve some antioxidant indices, as well as protecting the liver in gold fish and better results require more research.

    Keywords: Rosmarinus officinalis commercial extract, Gold fish, antioxidant indices, biochemical indices, Lipid Peroxidation
  • Asiyeh Zahizadeh, Mohammad Zakeri *, Seyed Mohammad Mousavi, Preeta Kochanian, Morteza Souri Pages 515-527

    This study examined the effects of different levels of dietary inclusion of Biotronic Top3 on growth, feeding and body biochemical composition of whiteleg shrimp, Litopenaeus vannamei reared at the Choebdeh Shrimp Culture Complex, Abadan for a period of 64 days. Shrimp with initial average weight of 4.28+0.05g were stocked randomly in fifteen 300l polyethelene tanks at a density of 25 shrimp/tanks. Triplicate groups of shrimp were hand fed to satiation four times a day using the experimental diet containing 0 (treatment 1, control), 0.5 (treatment 2), 1 (treatment 3) and 2 (treatment 4) grams per kilogram of Biotronic Top3. Biometry was done at the beginning and at the end of the experiment. After 64 days, shrimp receiving diets supplemented with Biotronic Top3 showed significantly better growth performance than those fed the control diet. The highest and the lowest weight gain, specific growth rate and survival rate were recorded in treatments 4 and 1, respectively. Feed conversion ratio, protein efficiency ratio and feed efficiency were significantly different between the treatments (p < 0.05). The highest FCR and the lowest PER were recorded in treatment 1 and the lowest FCR and the highest PER were recorded in treatment 4. Feed efficiency showed a trend similar to that of PER. Morphometric indices (total length, carapace length, orbit length), condition factor and body biochemical parameters were significantly different between the treatments (p < 0.05). The protein content was the highest in shrimp fed the diet containing Biotronic Top3. The highest and the lowest lipid contents were recorded in treatments 4 and 1, respectively. Based on our results and under the rearing conditions used in this study, inclusion of Biotronic Top3 at the rate of 2g/kg diet is recommended for feeding whiteleg shrimp, Litopenaeus vannamei.

    Keywords: White leg shrimp, Growth performances, Feeding utilities, Biochemical body composition, Biotronic top 3
  • Soheyl Reyhani Poul *, Alireza Alishahi, Afshin Adeli Pages 529-540

    The present study was conducted to investigate the effect of household income levels on shrimp purchasing behavior model in Tehran city. The statistical population of this study is the whole of Tehran city that from12 urban areas, 384 people (head of household) were randomly selected to complete the questionnaire (Information gathering tool). In order to investigate the effect of income levels on the model of household purchasing behavior, this statistical population was divided into two categories, namely households with incomes less than 5 million (A) and more than 5 million Tomans (B). Then hypotheses based on the behavior model were tested in both categories using the structural equation modeling (LISREL). The results showed that in category A households, subjective norm, behavior control element and as well as packaging, income, price, quality and type of supply and processing significantly affect the decision to purchase. But in category B households, unlike category A, price, income and behavior control element do not have a significant effect on the decision to purchase. In both groups of households, the access factor did not have a significant effect on the purchase decision. While the values of the effect coefficients showed that packaging and quality factors are the most important factors influencing the decision to purchase both categories.

    Keywords: Shrimp, Behavior control, packaging, Quality, Price, Income
  • Yasin Dastar, Kamran Rezaei Tavabe *, Gholamreza Rafiee, Mohamamd Mehdi Shoeiry, Paria Akbary Pages 541-549

    Water’s oxidation-reduction potential (ORP) is one the of water’s physicochemical indexe that is affected by the combination of oxidizing and reducing agents. In addition to affecting many water quality parameters, this index alone reflects the general water quality conditions. The aim of this study was to investigate the effect of different levels of water oxidation-reduction potential (ORP) on some reproductive indices of the giant freshwater prawn female brood-stock. For this research, 4 treatments in triplicates with levels of 200-150 (control treatment), 250-200 (2nd treatment), 300-250 (3th treatment), 350-300 (4th treatment) mv were provided and checked and regulated by digital ORP meter daily. Reproductive indices including egg dry weight, fertilized egg percentage, egg hatching percentage, fertilizing rate, egg clutch somatic index (ESI), larval dry weight, larval stage index (LSI), and larval condition index (LCI) were evaluated. In each experimental unit with a volume of 80 liters, three female brood-stocks and one male were stocked for 8 weeks. Based on the results, the percentage of fertilization in the second treatment showed a significant increase (P <0.05) while the third and fourth treatments recorded a significant decrease (P <0.05). The LSI index of the second treatment significantly increased (P <0.05) with the first treatment (control), but the third treatment was not significantly different and the fourth treatment had a significant decrease (P <0.05). ESI, LCI and egg dry weight indices in the second treatment (200-250 mV) were not significantly different (P <0.05) but in the third and fourth treatments were significantly reduced (P <0.05). Egg dry weight in the third and fourth treatments had a significant decrease compared to the control treatment, but the second treatment did not record a significant difference. In general, according to the results of this study, keeping the levels of water,s ORP between 200-250 mv in the freshwater giant prawn -brood-stock tank provides the best reproductive performance.

    Keywords: Macrobrachium rosenbergii, Oxidation Reduction Potential (ORP), Recirculation system, Reproductive indices, Larval stage index, Larval Condition Index
  • Dornoush Jafarpour *, Parisa Ataei Pages 551-565

    In this study, non-market sizes of Ilisha fish, which are less welcomed by consumers, were used to produce surimi and the effect of Konjac gum on the physicochemical properties of the product produced from this type of fish was investigated. For this purpose, different amounts of Konjac gum in concentrations of 0.25, 0.50 and 0.75 % (w/w) were added to the surimi samples of Ilisha fish and compared with the control sample (without gum). Surimi and the produced gel were evaluated in terms of chemical composition, water holding capacity and color factors, and textural properties and sensory evaluation were performed on the produced gels. The results showed that by adding Konjac gum to surimi samples and surimi gels, the amount of lightness (L*) decreased compared to the control sample while the moisture and water holding capacity of the samples increased significantly (p<0.05). By increasing the concentration of Konjac in surimi gel, the parameters of texture (firmness, cohesiveness, adhesiveness, springiness, chewiness) increased significantly compared to the control sample. Sensory evaluations also showed that the panelists assigned the highest score to the 0.5 % Konjac treatment for surimi gel from the Ilisha. Based on the findings of the present study, it was found that Ilisha has the potential to produce surimi and by adding Konjac gum, its properties can be improved.

    Keywords: Surimi, Ilisha fish, Konjac hydrocolloid, Texture, sensory evaluation
  • MELIKA NAZEMI *, Yazdan Moradi, Hadi Ghaffari, Ramin Karimzadeh, Keivan Ejlali Khanghah Pages 567-578

    Due to exist of the different kinds of sea cucumbers and their biological activities, In this study, the antibacterial activities and the soap forming ability of powder, methanolic and saponins extracts of sea cucumber (Holothuria leucospilota). obtained from Lavan Island, were evaluated. Initially Sea cucumbers were dried and subsequently ground. Extraction was performed by methanol solvents to obtain total extract and 70% ethanol. The method of soaking was used in order to prepare the extract containing the ultimate amount of saponin compounds. With the aim of determine the quality of saponin, its index of foam forming ability was evaluated. The production of soap from marine cucumbers was carried out using the method of soaping fats and glycerin. Finally, sea cucumber soaps was produced using powder, methanolic and saponins extracts with ratios of 1, 5 and 10%. In order to fulfill of bacterial analysis, the effect of extracts and prepared soaps on Staphylococcus aureus was evaluated using tubular dilution method. The results of the experiment show that the minimum inhibitory concentration (MIC) of the methanolic extract and marine cucumber soap for Staphylococcus aureus is 10 and 5 mg / ml respectively. This index for saponin and its soap is 2 and 5 mg / ml. Regardless of the duration of the experiment, one-way analysis of variance test showed that there was a significant difference in the mean height between volumes of 10 ml and volumes of one, two, three, four and five ml (p <0.05). In other cases, no significant difference was observed in the mean floor height. The produced foam of the sea cucumber saponin remained for more than 12 hours, indicating a very high foam formin ability. In this project, the antibacterial and consequently anti- pimple of extracts and soaps produced from the Holothuria leucospilotaobtained from Lavan Island were studied and confirmed. Therefore, this compounds can be used as an appropriate choice for the production of anti-pimple soaps.

    Keywords: Extract, Antibacterial activity, cosmetic soap, Lavan Island, Persian Gulf
  • Rahmat Zarkami *, Fereshteh Yousefi, Ahmad Ghane Pages 579-592
    The prediction of the habitat suitability of freshwater shrimp (Macrobrachium nipponense) is an important issue for managing the aquatic ecosystems. Six sampling sites were selected from different parts of the catchment area of ​​Anzali wetland to predict the habitat conditions of freshwater shrimp in which the species was present in three sampling sites (36 instances) and it was absent in the remaining of the sampling sites (36 instances). In total, fifteen environmental factors consisting of water quality, dynamic and structural variables were monthly sampled based on the biological variable (the presence/absence of shrimp) over one-year sampling period (1397-1398). The prediction of SVM was reliable based on the two predictive performances (CCI% and Cohen kappa) since both predictive performances exceeded the threshold values (CCI%> 70% and Cohen kappa>0.70). The results of the support vector machine model showed that the population decline or even the absence of shrimp might have a very close relation with increasing water flow velocity, water depth, salinity, electric conductivity, sodium and chloride concentrations. Based on the model outcomes, increasing the concentration of other water quality variables including potassium, sulfate and total hardness might have an intermediate impact and increasing the concentration of orthophosphate, nitrate and biological oxygen demand might have less impact on the prediction of the shrimp habitat. Contrary to the above-mentioned variables, the results of the applied model showed that increasing the concentration of some variables such as dissolved oxygen, acidity and water turbidity might increase the probability of the shrimp presence in the sampling locations. Based on the factors predicted by the model, the importance of these factors should be considered for freshwater shrimp in future monitoring.
    Keywords: Anzali. Freshwater shrimp, Habitat, Support vector machine model, wetland
  • Hamed Ahmadi, Sakineh Yeganeh *, Mina Esmaeili Kharyeki Pages 593-606
    Lipid-containing Food and specially seafood products are vulnerable to oxidative deterioration, so it is vital to maintain its quality with different ways that are cost-effective. The aim of this study was to produce an antioxidant compound from fish by-product, in order to prevent the disposal of this by-product in the environment and to provide a product that can be used in the food industry. For this purpose, the viscera of common carp (Cyprinus carpio) was hydrolyzed with alcalase enzyme (concentration 1%, temperature 55 ° C and pH 8) at different times including 30, 60, 120 and 180 minutes and their antioxidant activity were compared. The results showed that the protein hydrolysate obtained after 180 minutes of hydrolysis, had significantly higher degree of hydrolysis and better antioxidant performance than 30, 60 and 120 minutes (P <0.05) The highest degree of hydrolysis was 56.66± 0.18%. According to the results of antioxidant activity, IC50 values ​​of DPPH and ABTS radical scavenging power at 180 minutes were 1.34±0.01 and 1.92±0.026 (mg/ml), respectively, and iron reducing power was 0.261±0.01 (OD at 700 nm). Overally, the results showed the protein hydrolysate derived from common carp viscera had antioxidant properties and the hydrolysis time (up to 180 min) affected on degree of hydrolysis and antioxidant properties.
    Keywords: protein hydrolysate, Alcalase, antioxidant properties, Fish viscera, Common carp
  • Mohsen Pour Abasali, Shayan Ghobadi Pages 607-618

    In a nutritional experiment, Bacillus subtilis, Bacillus lichenifirmis and yeast of Saccharomyces cerevisiae isolated from the intestine of Beluga (Huso huso) in suspended blend at three different concentrations (1.5×106, 3×106 and 4.5×106 CFU/g) and added to basal diet and considered as experimental treatments. The common carp (Cyprinus carpio) larvae were fed the experimental diet for a period of 45 days. At the end of the feeding period, larvae were exposed to various environmental stresses challenges containing: high level of ammonia (5 mg/L), high thermal pressure (40Cᵒ), low Acid (pH=2) and high Alkaline (pH=12) conditions. Furthermore, Biochemical parameters were measured after preparing the larval body extract through the routine method. The results showed that growth indices increased significantly in experimental treatments compared to control group (p <0.05). The highest survival rate of larvae was recorded in T3 treatment against environmental stresses (p < 0.05). The highest Na+ and K+ ions in larval body extract was measured in T3 treatment (p <0.05). The highest glucose level was measured in T2 treatment (p <0.05). Cortisol level in T3 treatment was significantly lower than other experimental treatments (p <0.05). The results of this study indicated that the simultaneous use of Bacillus and yeast probiotics in diet of common carp larvae, isolated from the gastrointestinal tract of Beluga, had positive and significant effects on improving the growth parameters, biochemical compounds of body extract, survival rate and resistance against environmental stresses, especially, at the level of 4.5 10 106 CFU/g.

    Keywords: Common carp, Bacillus, Yeast, body extract, ammonia excretion
  • Hamid Farahmand *, Ahmad Bahmaninejad, Amirabed Elmdoust Pages 619-633

    MicroRNAs are short noncoding RNAs that control gene expression in post-transcriptionally manner, estimated about 60% of all genes controlled by these RNAs. Among vertebrates in Salmonids this type of RNA poorly investigated. In this study for profiling isoforms of Let-7 MicroRNA of Salmonids, the data from NCBI database was extracted and analyzed. About 43 million reads with 22 nucleotides span were analyzed. Among them, 17.8 million reads were matched to to Let-7a isomer of this MicroRNA family. 9 Isoforms of this family detected in which 8 of them were detected before in other animals. One of detected isoforms was novel and not reported in other species. The novel isolated isoform in this study contains one nucleotide difference with Let-7f in Atlantic salmon (salmo salar). let-7a isomer abundantly expressed comparing with others. 20 loci for all isomers were on reference genome (Otsh.V1) in NCBI, and 7 of these loci organized as MicroRNA gene clusters in genome. The other 2 loci for Let-7c were detected on unplaced fragments of reference genome as well.

    Keywords: Salmonids, MicroRNA, Bioinformatics, let-7, isoform