فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا ابریشمی، پیمان آل شیخ، ثمینه قرائی، مینا نوروزی خلیلی، مریم سعادت خواجه، پرستو ضرغامی مقدم* صفحات 1-9
    مقدمه

    پوسیدگی دندان یکی از بیماریهای مهم و هزینه بر در دنیا محسوب می شودکه علت اصلی آن تشکیل بیوفیلم توسط باکتری ها مختلفی میباشد. هدف ازاین پژوهش بررسی اثر سینرژیستی ضد باکتریایی دو گیاه رزماری و میخک بر بازدارندگی رشد و تشکیل بیوفیلم حاصل از باکتریهای استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوک سانگویینیس میباشد.

    روش کار

    دو گیاه دارویی رزماری (officinalis Rosmarinus (و میخک (caryophyllata Eugenia (پس از جمع آوری و خشک نمودن، توسط حلال متانول به روش خیساندن عصاره گیری گردید و بررسی خاصیت ضدباکتریایی به روش های دیسک دیفیوژن، چاهک پلیت و سنجش میزان تشکیل بیوفیلم انجام شد.

    یافته ها

    آنالیز نتایج در روش دیسک و چاهک نشان داد که غلظت ml/mg 100 میخک قویترین اثر ضدباکتریایی را در بین غلظتهای مختلف از خود نشان داده و باکتری استرپتوکوکوس موتانس حساستر از استرپتوکوکوس سانگویینیس مشاهده شد. نتایج سنجش میزان تشکیل بیوفیلم نیز نشان داد که فقط غلظت ml/mg 100 و 80 میخک قادر به مهار بیوفیلم استرپتوکوکوس موتانس بوده و هیچکدام از عصاره ها قادر به حذف بیوفیلم حاصل از استرپتوکوکوس سانگویینیس نشدند.

    نتیجه گیری

    غلظت ml/mg 100 گیاه میخک اثر ضدباکتریایی مشابه و یا بیشتری در مقایسه با دهانشویه کلرهگزیدین تجاری داشته و میتواند برای تحقیقات آتی جهت ساخت دهانشویه گیاهی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: Rosmarinus OfficinalisEugenia Caryophyllataاثر ضد باکتریاییبیوفیلمعصاره گیاهی
  • حجت الله احتشام منش، نرگس سفیدی*، طوبی فرازمند، شاهین مافی نژاد، قاسم بیانی، مینا نوروزی خلیلی، علی عباس زاده، مهسا رحیمیان صفحات 10-15
    مقدمه

    زایمان زودرس یکی از مهم ترین مشکلات مامایی است، که قسمت عمده مرگ و میر نوزادان راحتی در جوامع پیشرفته سبب می شود. علی رغم پیشرفت در مراقبت های بارداری، فراوانی زایمان زودرس کاهش نیافته است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سطح سرمی کلسیم، فسفر و منیزیم با زایمان زودرس در مادران باردار انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی که در سال 97 بر روی 40 مادر با زایمان ترم و 40 مادر با زایمان پره ترم انجام گردید. سطح سرمی کلسیم، فسفر و منیزیم آن ها مورد بررسی قرار گرفت و با هم مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارSPSS ویرایش 19 و با استفاده از آزمون های آماری انجام شد.سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مطالعه ی حاضر میانگین (انحراف معیار) سطح سرمی کلسیم، فسفر و منیزیم به ترتیب در گروه مادران با زایمان زودرس (0/17) و 3/53 (0/71) ، 8/40 (0/55) ترم زایمان با مادران در و لیتر در مول میلی 1/89 (0/47) و 3/65 (0/57) ،8/65 (0/72) 79/1 میلی مول در لیتر گزارش شد که در هیچکدام از این املاح تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ی ما نشان دهنده ی عدم تفاوت در سطح سرمی کلسیم، فسفر و منیزیم در دو گروه زنان با زایمان ترم و پره ترم است با این حال مطالعات بیشتر با حجم نمونه بالاتری در این مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: کلسیم، منیزیم، فسفر، زایمان زودرس
  • مونا نجف نجفی، امیر علی مودی قالی باف، سعید اسلامی، کتایون بیرانوند، رامین رضایی* صفحات 16-22
    مقدمه

    امروزه عوارض جانبی داروها یکی از نگرانیهای عمده سیستمهای مراقبتهای بهداشتی محسوب میشود. عوارض جانبی دارویی نه تنها آثار خطرناکی برای بیمار دارد، بلکه میتواند اثرات منفی بر روی کیفیت زندگی بیمار داشته و بار اقتصادی زیادی بر روی سیستم بهداشتی تحمیل نماید. گزارش دهی نامناسب عوارض جانبی یکی از مشکلات موجود در این زمینه است که از علل اصلی آن میتوان به دانش ناکافی کادر درمان در زمینه چگونگی گزارش عوارض جانبی داروها اشاره نمود؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی دانش و عملکرد دانشجویان در زمینه گزارش عوارض جانبی فرآورده های دارویی انجام شده تاست.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی برروی 300 نفر از دستیاران تخصصی و کارورزان شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1398 صورت پذیرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه طراحی شده توسط نویسندگان این مطالعه، استفاده گردید. پرسشنامه مذکور دانش و عملکرد شرکت کنندگان که به روش نمونه گیری دردسترس و غیراحتمالی، انتخاب شدند، را سنجیده و سپس داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس 264 پرسشنامهای که بصورت کامل تکمیل شده بود، همه دستیاران تخصصی و اینترن ها سطح اطلاعات کمی در زمینه گزارش عوارض جانبی فرآورده های دارویی داشتند. دراین بین تنها 9,12 %سابقه گزارش عوارض جانبی داشته و 4,25 %فرم گزارش عوارض جانبی را قبلا مشاهده نموده بودند. براساس نمرات بدست آمده از پرسشنامه 24 سوالی مربوط به دانش، میانه نمرات دستیاران 3 و حداقل و حداکثر نمرات حاصله به ترتیب صفر و 7 محاسبه گردید، در گروه کارورزان نیز میانه 2 ،حداقل نمره صفر و حداکثر 7 بود.

    نتیجه گیری

    براساس اطلاعات بدست آمده، ارتقا سطح دانش دانشجویان در زمینه گزارش عوارض جانبی دارویی مهم و ضروری به نظر میرسد.

    کلیدواژگان: عوارض جانبی دارو، فارماکوویجلانس، دانش، نگرش، عملکرد
  • اسماعیل اسدپور*، اصغر کریمی، مریم امینی صفحات 23-30
    مقدمه

    یکی از شایعترین مشکلات در روابط زناشویی، بروز دلزدگی و تعارض زناشویی میباشد که به دلیل اثرات مخربی که بر زن و شوهر و اعضاء خانواده دارد، مورد توجه مشاوران و درمانگران حوزه خانواده قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش طرحواره های ناسازگار اولیه در تعارض و دلزدگی زناشویی پرستاران زن انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی پرستاران زن بود که در سال 96_97 در بیمارستانهای شهرستان زاهدان اشتغال داشتند. تعداد 100 پرستار به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های طرحواره های یانگ، دلزدگی زناشویی و تعارض زناشویی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین طرحواره های محرومیت هیجانی (01/0 = P ،(بدرفتاری/ بی اعتمادی (001/0 < P ،(انزوای اجتماعی/ در پذیری آسیب)، P < 0/001) کفایتی بی/ وابستگی)، P < 0/001) شکست)، P < 0/001) شرم/ نقص)، P < 0/001) بیگانگی خویشتنداری و) P = 0/003) هیجانی بازداری)، P < 0/001) اطاعت)، P = 0/008) گرفتار)، P = 0/02) بیماری و صدمه برابر (001/0 = P (با تعارض زناشویی رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد. همچنین رابطه بین طرحواره های محرومیت هیجانی (01/0= =0/03) کفایتی بی/ وابستگی)، P = 0/03) شکست)، P = 0/02) بیگانگی/ اجتماعی انزوای)، P = 0/005) اعتمادی بی/ بدرفتاری)، P ،(P < 0/001) هیجانی بازداری)، P = 0/007) ایثار)، P = 0/02) اطاعت)، P = 0/009) بیماری و صدمه برابر در پذیری آسیب)، P معیارهای سرسختانه (02/0 = P ،(استحقاق (02/0 = P (و خویشتنداری (02/0 = P (با دلزدگی زناشویی از نظر آماری مثبت و معنادار(P < 0/05) است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، طرحواره های ناسازگار اولیه با تعارض و دلزدگی زناشویی رابطه داشته و به طور معناداری آنها را پیش بینی میکند. بنابراین برای کاهش تعارض و دلزدگی زناشویی بر ضرورت بررسی طرحواره های ناسازگار اولیه و ارایه راهکارهای برای بهبود آن توصیه میگردد.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیهتعارض زناشوییدلزدگی زناشوییپرستاران زن
  • سجاد رمضانی*، محمد پرستش، کریم زهره وندیان صفحات 31-39
    مقدمه

    اندوتلین 1 که به وسیله سلولهای اندوتلیال عروقی ترشح میشود، به عنوان قویترین تنگکننده عروقی شناخته شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرین مقاومتی بر سطح پلاسمایی اندوتلین 1 و رابطه آن با فشارخون مردان سالمند بود.

    روش کار

    در این پژوهش نیمه تجربی 30 مرد سالمند (با میانگین سنی 08/8±28/62 سال، قد 85/6±170 سانتیمتر، وزن 09/12±76 کیلوگرم، شاخص توده بدن 12/4±30/26 کیلوگرم بر مترمربع و نسبت دور کمر به لگن 4/0±92/0)به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی 8 هفته تمرین مقاومتی، سه جلسه در هفته با شدت 45 تا 65 درصد یک تکرار بیشینه را انجام دادند. قبل و بعد از 8 هفته تمرین، سطح پلاسمای اندوتلین 1 ،فشارخون سیستولیک و دیاستولیک اندازهگیری شد. برای بررسی تغییرات درون گروهی ازآزمون t همبسته و تفاوتهای بین گروهی از آزمون t مستقل و برای بررسی رابطه بین اندوتلین 1 و فشارخون از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. سطح معناداری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد 8 هفته تمرین مقاومتی موجب کاهش معنادار سطح پلاسمایی اندوتلین 1 مردان سالمند شد (002/0 = P .(همچنین، 8 هفته تمرین مقاومتی موجب کاهش معنادار فشارخون سیستولیک مردان سالمند شد (001/0 = P ،(اما کاهش در فشار خون دیاستولیک معنادار نبود(082/0 = P .(بین غلظت اندوتلین 1 و فشارخون خون سیستولیک همبستگی مستقیمی و معناداری وجود داشت (510/0 = R ،019/0 = P .(با این حال، بین غلظت اندوتلین 1 و فشارخون دیاستولیک همبستگی مشاهده .(P = 0/105 ،R = 0/375) نشد

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش به نظر میرسد 8 هفته تمرین مقاومتی با کاهش سطح پلاسمایی اندوتلین 1 و کاهش فشارخون بویژه فشارخون سیستولیک همراه است. از این رو به نظر میرسد یک دوره تمرین مقاومتی مطابق پروتکل مطالعه حاضر میتواند در کاهش فشارخون متعاقب کاهش سطح پلاسمایی اندوتلین 1 به عنوان یک عامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی و ایجاد پرفشاری خون مردان سالمند موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی اندوتلین، فشارخون مردان سالمندان
  • الهه امیدوار، وحیده باباخانی، وحید راشدی، مهشید فروغان* صفحات 40-46
    مقدمه

    خانواده نقش اساسی در حمایت از سالمندان آسیب پذیر را به عهده دارد و به عنوان عنصری مهم ولی پنهان در سیستم خدمات بهداشتی و مراقبتی تلقی میشود. پژوهش حاضر با هدف تعیین نیازهای روانشناختی، اجتماعی و آموزشی مراقبین غیر رسمی (عضو خانواده) سالمندان مبتلا به دمانس و ارتباط آن با سلامت عمومی آنان انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی- از نوع همبستگی، از بین کلیه مراقبین غیررسمی (خانوادگی) بیماران مبتلا دمانس که برای دریافت خدمات به به کلینیک انجمن آلزایمر ایران مراجعه کرده بوند، 135 نفر به روش تمام شماری و براساس ملاکهای مورد نظر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. سپس پرسشنامه متغیرهای دموگرافیک، ابزار نیازسنجی از خویشاوند مراقبت کننده بیمار مبتلا به دمانس و پرسشنامه سلامت عمومی در مورد آنها اجرا شد؛ کلیه یافته ها با استفاده نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی مراقبین 43/9±88/48 سال و میانگین طول مدت مراقبت از سالمندان 31/3±4 سال بود. نتایج مطالعه نشان داد بین نیازهای روانشناختی با سلامت عمومی و ابعاد آن در مراقبین رابطه معنادار وجود ندارد، ولی بین نیازهای اجتماعی و نیازهای آموزشی با سلامت روان، در بعد اضطراب رابطه مثبت معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    فشار ناشی از مراقبت سالمندان و عدم توجه به نیازهای روانشناختی، اجتماعی و آموزشی مراقبین تمامی ابعاد سلامت عمومی مراقبین را تحت تاثیر قرار میدهد. مداخلات آموزشی جهت کاهش فشار و ارایه آموزشیهای مناسب به مراقبین سبب بهبود کیفیت مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر میگردد.

    کلیدواژگان: نیاز روانشناختینیاز اجتماعینیاز آموزشیمراقبین غیررسمیدمانس
  • هادی عباسپور، حسین کریمی مونقی*، حسین کارشکی صفحات 47-55
    مقدمه

    علاوه بر برنامه ی درسی رسمی و صریح، واجد نوع دیگری از برنامه درسی هستیم که برنامهی درسی پنهان یا ضمنی خوانده میشود و آثار و پیامدهای مختلفی، مثبت یا منفی بر روی یادگیری، نگرشها، رفتار و شخصیت یادگیرندگان خود برجا می-گذارد. در مورد سازه کوریکولوم پنهان و ابعاد آن تعاریف متعددی در متون ارایه گردیده است ولی هنوز درمورد آن اتفاق نظری وجود ندارد. این پژوهش با هدف تعیین ابعاد مختلف برنامه درسی پنهان و نقش آن در آموزش علوم پزشکی انجام گردید. ،Google Scholar ،Web of Sciences ،MEDLINE ،Embase،CINHAL داده های پایگاه در درجستجوی: کار روش tacit curriculum""hidden curriculum","Informal ",واژه های باکلید Iran Medex, Magiran, SID ،Ovid education medical","curriculum "بدون محدوده زمانی جستجو انجام شد. از مجموع 204 مطالعات بازیابی شده پس از حذف مقالات بدون ارتباط و یا فاقد متن کامل 23 مطالعه وارد مرور شد.

    یافته ها

    صاحبنظران به برنامه درسی پنهان از مناظر متعددی پرداخته اند. بطوریکه از آن تعاریف متنوع و متعدد بدست آمد. بدین لحاظ رویکردها و نظریه های متعددی از برنامه درسی پنهان شکل گرفته است. از این نظریه ها میتوان به نظریه ماهیتی، نظریه ابعادی، نظریه های عاملی و نظریه پیامدی اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    دانشگاه به طور ایده آل میباید با در نظر گرفتن برنامه درسی پنهان جهت تعلیم و تربیت؛ بسط روحیه تفکر و تحقیق، انصاف و احترام به حقایق علمی، علاقه به پژوهش و حل مساله، تربیت مغزهایی متفکر و واگرا، احترام به علم به خاطر خود علم و نه هدفهای انتفاعی، پرورش انسانهایی خلاق، درک ضرورت یادگیری مداوم، تقویت هویت علمی و اخلاق محوری در دانشگاهیان تلاش نماید.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهانبرنامه درسی مستتربرنامه درسی غیر رسمیآموزش پزشکی
  • احمد کاملی، حسنیه رئوفیان، رضا بشارتی، دانیال اخلاقی، رضا عزیزی، سپیده غلامی* صفحات 56-61
    مقدمه

    بالا رفتن ریسک عفونت در اعمال جراحی اهمیت و حساسیت شستن دست در کارکنان اتاق عمل را نشان میدهد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر اسکراب جراحی با محلولهای پایه الکل و بتادین بر میزان رشد باکتریهای دست در طول زمان انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی متقاطع است که به صورت تصادفی بر روی 30 نفر از دانشجویان کارشناسی اتاق عمل که شرایط شرکت در پژوهش را داشتند انجام شد. افراد به دو گروه 15 نفره تقسیم شدند. یک گروه دست خود را با بتادین اسکراب کردند و گروه دوم با محلول الکلی دکوسپت هندراب نمودند. بعد از گذشت یک هفته جای گروه ها تغییر کرد. نمونه ها در زمانهای قبل از اسکراب،10 و 30 دقیقه بعد از اسکراب گرفته و در محیط های Agar blood و Agar EMB کشت داده شد.

    یافته ها

    بیشترین رشد کلنی مربوط به باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس و کمترین رشد مربوط به باکتریهای استرپتوکوکوس پیوژن، دیفترویید و استافیلوکوکوس اوریوس بود. مقایسهی نتایج کشتهای مربوط به دو گروه بتادین و محلول بر پایه الکل تفاوت معنی داری را نشان نداد. (243/0 =P).

    نتیجه گیری

    محلول بر پایه الکلی اثرات مشابه با بتادین بر روی میزان رشد باکتریها دارد. بنابراین باتوجه به اثرات جانبی کمتر و اثربخشی مناسب محلول بر پایه الکلی، استفاده از این محصول به عنوان جایگزین محلول بتادین 5,7 درصد توصیه میگردد.

    کلیدواژگان: اسکراب کردنبتادینمحلول الکیدست شستن
  • نوشا امیری، مهتاب معظمی*، علی یعقوبی صفحات 62-68
    مقدمه

    مالتیپل اسکلروزیس (ام اس) به عنوان یک بیماری التهابی مزمن سیستم عصبی مرکزی تعریف شده است که منجر به ضایعات کانونی بزرگ در ماده سفید مغز و نخاع میشود وتوسط دمیلینه شدن اولیه با وسعت متغیر از دست دادن آکسون مشخص میگردد. هدف از این پژوهش بررسی اثر هشت هفته تمرین مقاومتی بر تعادل، خستگی و قدرت عضلانی در زنان مبتلا به ام اس بود.

    روش کار

    بدین منظور، 24 زن مبتلا به ام اس به صورت هدفمند و تصادفی به دو گروه تمرین (12 نفر با میانگین سن 75/2± 83/36 سال، میانگین وزن 10/5± 68/42 کیلوگرم و درجه ناتوانی 80/0 ± 25/3 (و گروه کنترل (12 نفر با میانگین سن 10/5± 91/34 ،میانگین وزن 70/3 ± 71/64 کیلوگرم و درجه ناتوانی 90/0± 00/3) تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت 8 هفته، 45 تا 60 دقیقه و سه جلسه در هفته تمرینات مقاومتی را انجام دادند. در این دوران گروه کنترل هیچ گونه فعالیت بدنی منظمی نداشت. برای ارزیابی تعادل از آزمون تعادلی برگ استفاده شد. علاوه بر آن، پرسشنامه تاثیر خستگی و شاخص موتریسیتی برای ارزیابی خستگی و قدرت عضلانی در دو گروه، قبل و بعد از دوره تمرین استفاده شد. تحلیل داده ها توسط آزمون کوواریانس در سطح معنی داری (05 /0 >P) با نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هشت هفته تمرین مقاومتی موجب افزایش معنادار تعادل (000/0 = P) ،قدرت عضلانی اندام بالاتنه (000/0 = P) و پایین تنه (000/0 = P)و کاهش معنادار خستگی (000/0 = P) بیماران مبتلا به ام اس میشود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی میتوان گفت که انجام تمرینات مقاومتی برای زنان مبتلا به ام اس سودمند بوده و میتواند سبب بهبود برخی از شاخصهای عملکردی در این بیماران گردد. لذا پیشنهاد میشود این تمرینات به عنوان بخشی از مداخله درمانی در برنامه توانبخشی و بهبود مبتلایان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتیتعادلخستگیقدرت عضلانیمالتیپل اسکلروزیس
  • محمد زارعی هدک، ایرج رضایی نژاد*، علی بابایی مهر صفحات 69-76
    مقدمه

    تحریمهای یک جانبه آمریکا پیامدهای منفی زیادی بر جمهوری اسلامی ایران در بخشهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی وارد کرده است. اقتصاد تک محصولی ایران و همچنین تحریم تجاری، بانکی و مالی ایران، باعث افزایش قیمت دارو و کمبود آن ونیز موانع بانکی- مالی و حمل ونقل برای تهیه ووارد کردن داروهای مورد نیاز کشور برای بیماران وبویژه کسانی شده که دچار بیماریهای خاص میباشند. شدیدترین تحریمها بعد از خروج ایالات متحده آمریکا از برجام اعمال شده که حق سلامت به عنوان یکی از اصول بنیادین حقوق بشر را با مشکل مواجه کرده است. هدف پژوهش بررسی اثر تحریمها بر حق سلامت بیماران از دوره پس از برجام است.

    روش کار

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. همچنین با توجه به جدید بودن نسبی پژوهش برای دستیابی به داده های عینیتر، از روش استنباطی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آنست که تحریمهای اقتصادی در دوره پسابرجام به طور غیرمستقیم حق سلامت، حق حیات، حق دسترسی به دارو را با معضل جدی مواجه کرده است. با شیوع ویروس کویید-19 مشکل دیگری بر مشکلات قبلی افزود وآن هم محدودکردن دامنه عمل وموفقیت جمهوری اسلامی ایران برای مقابله موثر و غلبه سریع برآن بود.

    نتیجه گیری

    آمریکا با اعمال تحریمهای اقتصادی یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران، حق سلامت بیماران را به لحاظ حق دسترسی به داروهای ضروری و تجهیزات پزشکی (به بهانه کاربرد دوگانه در صنعت هستهای و پزشکی) با مشکل مواجه کرده است.

    کلیدواژگان: تحریمتحریم اقتصادیحقوق بشرحق سلامت
  • مرضیه قربانی مقدم، امیر بیگدلی، مریم یزدانی* صفحات 78-81
    مقدمه

    موکورمایکوزیس رینو سربرال یک عفونت قارچی مهاجم و به سرعت پیشرونده است که بیشتر در افراد دیابتی یا دارای نقص ایمنی دیده میشود. تصور بر این است که این عفونت از بینی شروع شده و از طریق سینوسهای اتمویید پس از خوردگی لامینا پاپیراسه به اربیت گسترش مییابد سپس عفونت از آپکس اربیت به سینوس کاورنو و مغز راه مییابد.

    روش کار

    با توجه به شیوع کم بیماریهای عفونی تضعیف کننده ایمنی، مشکلات تشخیصی و درمانی آنها هدف این مطالعه بررسی وضع بیماران مبتلا به موکورمایکوزیس از نظر عوامل ایجاد کننده و زمینه ساز، نشانه های بالینی هنگام مراجعه ونقش تشخیص به موقع در درمان ایشان تعیین گردید.

    یافته ها

    این مطالعه از نوع گزارش موردی از خصوصیات فردی وبیماری ویافته های بالینی، آزمایشگاهی و رادیولوژیکی ونوع درمان و سیر بیماری یک بیمار مبتلا به موکورمایکوزیس در بیمار دیابتی در انتظار همزمان پیوند کلیه و پانکراس است که بهبودی نسبی یافته است.

    نتیجه گیری

    شایعترین زمینه های مستعد کننده موکورمایکوزیس مهاجم عبارتند از: دیابت ملیتوس، اسیدوز متابولیک، مصرف گلوکوکورتیکوییدها، پیوند اعضاء، بدخیمی، های خونی افزایش تجمع آهن، سندرم نقص ایمنی اکتسابی AIDS با عفونتهای رینو - اربیتو - سربرال مهاجم و درگیری ریوی موکورمایکوزیس با پیش آگهی بسیار بد همراه میباشند وبهترین راه تشخیص آن بیوپسی و بهترین روش مقابله استفاده کمتر و به جا از داروهای سرکوب کننده ایمنی است.

    کلیدواژگان: موکورمایکوزیسدیابتنقص ایمنیپیوند کلیهپیوند پانکراس
  • مهدی صحرائی، جوانشیر اسدی*، افسانه خواجوند خوشلی صفحات 82-91
    مقدمه

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتار درمانی دیالکتیک از مدلهای نوین موج سوم مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری هستند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی این دو مدل درمانی بر راهبردهای شناختی تنظیم هیجان معتادان دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی انجام گرفت.

    روش کار

    نوع روش تحقیق پژوهش حاضر شبه آزمایشی نوع کاربست بالینی توام باپیش آزمون–پس آزمون میباشد. جامعه آماری شامل کلیه افراد مقیم در مرکز نگهداری معتادان ماده 16 شهرستان بجنورد میباشند. آزمودنیها با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس پرسشنامه چند محوری بالینی میلون III-MCMI و مصاحبه بالینی ساختار یافته بر اساس 5- -DSM نسخه بالینی (PD- 5-SCID) انتخاب شدند. پس از غربالگری، آزمودنیها در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگذاری شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس مانکووآ و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    هر دو مدل درمانی ACT و DBT در بهبود راهبردهای شناختی تنظیم هیجان معتادان دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی موثرند و در افزایش نمره راهبردهای مثبت شناختی تنظیم هیجان (تمرکز مثبت مجدد و ارزیابی مجدد مثبت) و کاهش نمره راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان (سرزنش خود، سرزنش دیگران، نشخوار فکری و فاجعه آمیز انگاری) تاثیر مثبت و معناداری داشتند (05/0 <P).مدل درمانی ACT در کاهش نمره راهبرد منفی تنظیم هیجان "پذیرش" موثرتر بود.

    نتیجه گیری

    هر دو مدل درمانی مورد مطالعه بر بهبود راهبردهای شناختی تنظیم هیجان معتادان دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی موثر میباشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی یر پذیرش و تعهدرفتار درمانی دیالکتیکراهبردهای شناختی تنظیمهیجاناختلال شخصیت ضد اجتماعیاعتیاد
|
  • Mohammad Reza Abrishami, Peiman Alesheikh, Samineh Gharaei, Mina Norozi Khalili, Maryam Saadat Khaje, Parastoo Zarghami Moghaddam* Pages 1-9
    Introduction

    Tooth decay is one of the most essential and costly diseases globally, which is caused by the formation of biofilms by various bacteria. This study aimed to investigate the synergistic antibacterial effect of Rosmarinus officinalis and Eugenia caryophyllataon inhibiting the growth and biofilm obtained of Streptococcus mutans and Streptococcus sanguinis bacteria.

    Methods

    Rosmarinus officinalis and Eugenia caryophyllata were extracted by methanol solvent by maceration method and drying. Antibacterial properties were studied by disc, well diffusion, and biofilm formation measurement.

    Results

    Analysis of the results in disc and well method showed that 100mg/ml concentration of Eugenia caryophyllata had the most potent antibacterial effect among different concentrations and the Streptococcus mutans was more sensitive than Streptococcus sanguinis. Measurements of biofilm formation also showed that only 100mg/ml and 80mg/ml concentrations of Eugenia caryophyllata could inhibit Streptococcus mutans biofilm. None of the extracts were able to inhibit the biofilm from Streptococcus sanguinis.

    Conclusions

    100mg/ml concentration of Eugenia caryophyllata has a similar or more antibacterial effect than commercial chlorhexidine mouthwash and can be considered for future research to make an herbal mouthwash.

    Keywords: Rosmarinus officinalis, Eugenia caryophyllata, Antibacterial Effect, Biofilm, Plant Extract
  • Hojatallah Ehtesham Manesh, Narges Sefidi*, Toba Farazmand, Shahin Mafinezhad, Ghasem Bayani, Mina Noruzi Khalili, Ali Abbaszade, Mahsa Rahimian Pages 10-15
    Introduction

    Preterm delivery is one of the essential midwifery problems, which causes a large proportion of infant mortality even in advanced societies. Despite advances in pregnancy care, the frequency of preterm delivery has not decreased. This study aimed to determine the relationship between serum calcium, phosphorus, and magnesium level with preterm labor in pregnant women.

    Methods

    In this descriptive-analytic study, 40 mothers with full-term and 40 mothers with preterm labor were enrolled. Serum levels of calcium, phosphorus, and magnesium were compared and compared. Data were analyzed by SPSS 19 software using statistical tests. The significance level was considered 0.05.

    Results

    In the present study, mean (standard deviation) serum calcium, phosphorus, and magnesium levels respectively were 8.65 (0.72), 3.65 (0.57), and 1.89 (0.47). It was reported mmol / l and in mothers with term labor 8.8 (0.55), 3.53 (0.71) and 1.79 (0.17) mmol / lit, respectively. There was no significant difference between the two groups in the salts.

    Conclusions

    The results of our study showed no difference in serum levels of calcium, phosphorus, and magnesium in the two groups of women with the term and preterm labor. However, further studies with a higher sample size are needed.

    Keywords: Calcium, Magnesium, Phosphorus, Preterm Delivery
  • Mona Najaf Najafi, Amir Ali Moodi Ghalibaf, Saeed Eslami, Katayoon Beyranvand, Ramin Rezaee* Pages 16-22
    Introduction

    Adverse drug reactions are a significant concern for healthcare systems. Drug adverse reactions negatively affect the patients’ health and quality of life and impose a heavy economic burden on the health system. Under-reporting of adverse responses is one of the problems in this field, mainly caused by insufficient knowledge or inappropriate medical staff practice. The present study was designed to assess medical studentschr('39') knowledge and practice (residents and interns) about reporting adverse drug reactions. (ADR).

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on Mashhad University of medical sciences residents and interns in 2019. The researchers developed a questionnaire to evaluate the knowledge and practice concerning ADR reporting. The data was analyzed by SPSS V.16.

    Results

    Based on the 264 completed questionnaires, all medical residents and students had little information about ADR reporting. Only 12.9% had a history of ADR reporting, and 25.4% had seen the ADR reporting forms.

    Conclusions

    Based on the information obtained, increasing studentschr('39') knowledge in this field is of great importance, and it’s necessary to provide them with relevant educational materials.

    Keywords: Adverse Drug Reaction, Pharmacovigilance, Knowledge, Attitude, Professional Practice
  • Ismail Asad Pour*, Asghar Karimi, Maryam Amini Pages 23-30
    Introduction

    One of the most common problems in marriage is Marital burnout and Conflict, which, due to the devastating effects on couples and family members, is considered necessary by family counselors and therapists. This study aims at addressing the Early Maladaptive Schemas in Female Nurseschr('39') Marital Conflict and Burnout.

    Methods

    It is correlational research. The target population includes all Female Nurses employed in hospitals in Zahedan during 96-97. One hundred nurses were selected via an available sampling method and completed Youngchr('39')s Schemas Questionnaire and Marital Burnout and Conflicts scale. Data were analyzed using the Pearson Correlation Coefficient and graded Multivariate Regression method.

    Results

    Results indicates that Early Maladaptive Schemas of emotional deprivation (P = 0.01), mistrust/ abuse (P < 0.001), social isolation/ alienation (P < 0.001), defectiveness/ shame (P < 0.001), failure (P < 0.001), dependence/ incompetence (P < 0.001), vulnerability to harm or illness (P < 0.001), enmeshment self (P < 0.001), subjugation (P < 0.001), emotional inhibition (P < 0.003), self-discipline (P < 0.001) were positively related to Marital Conflicts. Also, emotional deprivation (P = 0.01), mistrust/ abuse (P < 0.005), social isolation/ alienation (P < 0.02), failure (P < 0.03), dependence/ incompetence (P < 0.03), vulnerability to harm or illness (P < 0.009), subjugation (P < 0.02), self- sacrifice (P < 0.007), emotional inhibition (P < 0.001), unrelenting standards (P < 0.02), entitlement (P < 0.02), self-discipline (P < 0.02) were positively related to Marital Burnout.

    Conclusions

    According to research findings, Early Maladaptive Schemas are positively related to Marital Conflicts and Marital Burnout and predict them. Hence, it is recommended to analyze the Early Maladaptive Schemas and offer tips to promote them to reduce Marital Conflicts and Burnout.

    Keywords: Early Maladaptive SchemesMarital ConflictsMarital BurnoutFemale Nurse
  • Sajjad Ramezani*, Mohammad Parasteah, Karim Zohrehvandian Pages 31-39
    Introduction

    Endothelin 1, which is secreted by vascular endothelial cells, has been identified as the most potent vasoconstrictor. The purpose of this study was to investigate the effect of a course of endothelin-1 plasma resistance training and its relationship with blood pressure in older men.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 elderly men (mean age 62.28 ± 8.08 years, height 170 ± 6.85 cm, weight 76 ± 12.09 kg, body mass index 26.30 ± 4.12 kg/M2, and WHR 0.92 ± 0.4) were purposively selected and randomly divided into two groups of control (N = 15) and experimental (N = 15). Plasma levels of endothelin-1, systolic and diastolic blood pressure were measured before and after eight weeks of exercise. An independent t-test was used to examine intra-group differences and inter-group differences, and the Pearson correlation coefficient was used to investigate the relationship between endothelin-1 and blood pressure. The significance level was considered less than 0.05.

    Results

    This study showed that eight weeks of resistance training significantly reduced the plasma levels of endothelin 1 in older men (P = 0.002). Also, eight weeks of resistance training significantly reduced the systolic blood pressure of older men (P = 0.001), but the decrease in diastolic blood pressure was not significant (P = 0.082). There was a direct and significant correlation between the concentration of endothelin one and systolic blood pressure (P = 0.0510, R = 0.019). However, no correlation was observed between endothelin 1 concentration and diastolic blood pressure (P = 0.375, R = 0.055).

    Conclusions

    According to the research results, eight weeks of resistance training seems to be associated with decreased plasma levels of endothelin one and a decrease in blood pressure, especially systolic blood pressure. Therefore, it seems that a resistance training course according to the present study protocol can be useful in lowering blood pressure following endometrial plasma levels as a risk factor for cardiovascular disease and hypertension in older men.

    Keywords: Resistance TrainingEndothelin 1Blood PressureElderly
  • Elaheh Omidvar, Vahideh Babakhani, Vahid Rashedi, Mahshid Foroughan* Pages 40-46
    Introduction

    The family plays a crucial role in supporting vulnerable older adults and is considered an essential but hidden element in the health care system. This study determined the relationship between psychological, social, and educational needs with general health among informal (family) caregivers of the elderly with dementia.

    Methods

    In this descriptive correlational study, among all the informal caregivers of patients with dementia who went to the clinic of the Alzheimerchr('39')s Association of Iran to receive services, 135 people were selected as a research sample based on the desired criteria with the census method. A sociodemographic questionnaire, the Carerschr('39') Needs Assessment for Dementia (CNA-D), and the General Health Questionnaire-28 (GHQ-28) were used to gather the required data. Data analysis was completed through SPSS-18 and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The mean age of caregivers was 48.8±9.43 years, and the mean length of care for the elderly was 4±3.31 years. Findings showed that there is not a significant relationship between general health and psychological needs of dementia careers. However, social and educational needs had significant relationships with the anxiety subscale of public health.

    Conclusions

    The burden of caring for the elderly and not paying attention to the psychological, social, and educational needs of caregivers affect all aspects of caregiverschr('39') general health. Educational interventions to reduce stress and provide appropriate training to caregivers improve the quality of care for the elderly with Alzheimerchr('39')s disease.

    Keywords: Psychological Needs, Social Needs, Educational Needs, Informal Caregivers, Dementia
  • Hadi Abbaspour, Hossein Karimi Moonaghi*, Hossein Kareshki Pages 47-55
    Introduction

    In addition to formal and explicit curriculum, we have another type of curriculum that is called hidden or implicit curriculum, and has various positive or negative effects and consequences on our learnerschr('39') attitudes, behaviors, behaviors, and personalities. There are many definitions of hidden curriculum structure and its dimensions, but there is still no theoretical agreement on it. This study aimed to determine the different dimensions of hidden curriculum and its role in medical education.

    Methods

    This article provides a comprehensive overview of the literature inside and outside the databases; CINHAL ،MEDLINE ،Web of Sciences ،Google Scholar ، Ovid ،Iran Medex ،Magiran ،SID and The search was done keywords related to the hidden curriculum; "tacit curriculum”, “hidden curriculum”, “Informal curriculum”, “medical education” without time and with the logical operators AND, OR, NOT, and few studies were found in the field of medical education. The study reviewed studies by 2020 and was excluded unrelated or full-text articles.

    Results

    The hidden curriculum from different perspectives came with many different definitions. Experts have taken note of each particular angle. In this respect, numerous approaches and theories have emerged from the hidden curriculum. From these theories, nature theory, dimensional theory, factor theory, and consequence theory were discussed.

    Conclusions

    So we believe that the university should ideally incorporate a hidden curriculum for education; develop a spirit of thinking and research, fairness and respect for scientific facts, interest in research and problem solving, training of thoughtful and divergent minds, respect for science. Strive for the sake of science itself, not for profit purposes, nurturing creative human beings, understanding the need for lifelong learning, reinforcing scientific identity and central ethics in academia.

    Keywords: CurriculumHidden CurriculumMedical Education
  • Ahmad Kameli, Hosnieh Raoufian, Reza Besharati, Danial Akhlaghi, Reza Azizi, Sepideh Gholami* Pages 56-61
    Introduction

    Increased risk of infections in surgeries suggests the importance of hand hygiene by the operating room staff. This study was conducted to compare surgical scrubchr('39')s effects with alcohol-based solutions and povidone-iodine on the growth of the bacterial contamination of hands over time.

    Methods

    The present study is an experimental study with a crossover design. The participants of the study were 30 undergraduate students who were eligible to participate in the study. They were divided into two groups of 15; one group scrubbed their hands with povidone-iodine, and the other hand rub with Decocept alcohol-based soluble. After a week, the groups changed the scrubbing procedures. Samples were taken from inside the gloves before scrubbing and 10 and 30 minutes after scrubbing. The models were cultured in blood agar and EMB agar media.

    Results

    Staphylococcus epidermidis had the highest colony growth, followed by Streptococcus pyogenes, Diphtheroid, and Staphylococcus in descending order. Comparing the results of cultures for the two groups of Povidone-iodine and Alcohol-based soluble did not show any significant difference (P = 0/243).

    Conclusions

    Alcohol-based soluble has similar effects with Povidone-iodine on the growth of bacteria. Given that Alcohol-based solutions like Decosept have fewer side effects and are more effective, Decosept is recommended to be used as an alternative to 7.5% Povidone-iodine.

    Keywords: ScrubbingPovidone-IodineAlcohol-Based SolutionsHandwashing
  • Noosha Amiri, Mahtab Moazzami*, Ali Yaghoubi Pages 62-68
    Introduction

    Multiple Sclerosis (MS) is a chronic inflammatory disease of the central nerve system (CNS), which leads to large focal lesions in the white matter of the brain and spinal cord, characterized by primary demyelination with a variable extent of axonal loss. The purpose of this study was to evaluate the effect of 8- week resistance training on balance, fatigue, and muscle strength in women with multiple sclerosis.

    Methods

    To this end, 24 women with MS were randomly- purposefuly assigned to the exercise( N = 12, Age = 36,83 ± 2,75,Weight = 68,42 ± 5,10 Kg, EDSS = 3,25 ± 0,80) and control(N = 12, Age = 34,91 ± 5,10, Weight = 64,71 ± 3,70 Kg, EDSS = 3,00 ± 0,90) groups. Exercise group carried out an 8- week resistance exercise program for 45 to 60 min 3 times/week, but Control group did not have any regular physical activity. Berg Balance Scale was used to assess the balance. In addition, Fatigue Impact Scale questionnaire and Motricity Index were used to evaluate fatigue and muscle strength of the two groups before and after training. Data were analayzed by covariance test with SPSS software at (P < 0.05).

    Results

    According to the results, performing eight weeks of resistance training was associated with a significant increase in balance (P=0.000), upper body muscle strength (P=0.000), lower body muscle strength (P=0.000), and a significant decrease in fatigue (P=0.000).

    Conclusions

    In general, performing resistance training is beneficial for women with MS and can improve functional indices (balance, muscle strength, and fatigue) in these patients. Therefore, these exercises are recommended as a part of the rehabilitation program to improve these patients.

    Keywords: Resistance TrainingBalanceFatigueMuscle StrengthMultiple Sclerosis
  • Mohammad Zarei Hodk, Iraj Rezaeenezhad*, Ali Babaei Mehr Pages 69-76
    Introduction

    Unilateral USA sanctions have had many negative consequences for the Islamic Republic of Iran in political, economic, and cultural sectors. Iranchr('39')s single-product economy and Iranchr('39')s trade, banking and financial sanctions have increased medicstion cost and shortage, and banking-financial and transportation barriers the supply of medication needed by the country for patients, especially those with certain diseases. The harshest sanctions have been imposed since the united states withdrew from UNHCR, which has hampered the right to health as a fundamental human right. The purpose of this study is to investigate the effect of sanctions on patientschr('39') health rights from the post joint comprehensive plan of action period.

    Methods

    The research method in this research is descriptive-analytical. Due to the studychr('39')s relative novelty, the inferential method has been used to obtain more objective data.

    Results

    The findings indicate that economic sanctions in the post-barjam period have indirectly seriously challenged the right to health, the right to life, the right to access to medicine. With the outbreak of the Covid-19 virus, another problem was added to the previous ones. That was to limit the scope of action and success of the Islamic Republic of Iran to deal effectively and overcome it quickly.

    Conclusions

    The United States has imposed unilateral economic sanctions on the Islamic Republic of Iran, undermining patientschr('39') right to health regarding access to essential medicines and medical equipment (under the pretext of dual-use in the nuclear and medical industries).

    Keywords: SanctionEconomic SanctionRight HumanThe Right to Health
  • Marziyeh Ghorbani Moghadam, Amir Bigdeli, Maryam Yazdani* Pages 78-81
    Introduction

    Rhino cerebral mucormycosis is a rapidly progressive, invasive fungal infection most commonly seen in diabetic or immunocompromised individuals. It is thought that the infection originates in the nose and spreads to the orbit through the ethmoidal sinuses after the lamina papyrus corrosion then the infection passes from the orbital apex to the cavernous sinus and the brain.

    Methods

    Given the low prevalence of immunosuppressive infectious diseases, their diagnostic and therapeutic problems, the aim of this study was to evaluate the status of patients with mucormycosis in terms of their causative factors, clinical symptoms at the time of referral and timely diagnosis in their treatment.

    Results

    This case study is a case report of demographic and clinical, laboratory and radiological findings and treatment modalities of a patient with mucormycosis in a diabetic patient who is expected to receive partial renal transplantation.

    Conclusions

    The most common predisposing areas for invasive mucormycosis include diabetes mellitus, metabolic acidosis, glucocorticoid use, organ transplantation, anemia, iron overload, A Pulmonary mucormycosis is associated with a very poor prognosis and the best way to diagnose it is biopsy and the best way to deal with the use of less immunosuppressive drugs.

    Keywords: MucormycosisDiabetesImmune DeficiencyKidney TransplantPancreas Transplant
  • Mehdi Sahraei, Javanshir Asadi*, Afsaneh Khajevand Khoshli Pages 82-91
    Introduction

    Acceptance and commitment based therapy and dialectical behavior therapy are new models of the third wave based on cognitive-behavioral approach. This research with the purpose of compare the effectiveness of these two models on cognitive strategies of emotional regulation in addicts with antisocial personality disorder.

    Methods

    The research method of the present study is quasi-experimental-clinical application with pre-test post-test. Participants by purposive sampling method were selected based on the MCMI-III questionnaire and the structured clinical interview based on the DSM-5 clinical version (SCID-5-PD). After screening and diagnosis, subjects were matched based on demographic variables in four control and experimental groups. To collect data Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) were used. To analyze the data, analysis of covariance Mancova and Bonferroni post hoc test was used to compare the mean of independent variables of therapeutic interventions in experimental groups.

    Results

    The results of this study showed that both acceptance and commitment treatment and dialectical behavior therapy are effective in improving emotional regulation strategies of addicts with antisocial personality disorder. Both therapeutic approaches increased the score of positive cognitive emotional regulation strategies (positive reconcentration and positive re-evaluation) and reduce the score of negative cognitive emotional regulation strategies (self-blaming, blaming others, rumination and catastrophization). There was no significant difference between the effectiveness of the two treatment models and only this difference was significant in relation to the negative emotion regulation strategy of "acceptance".

    Conclusions

    These findings indicate the helpfulness of both treatments on cognitive emotion regulation strategies of addicts with antisocial personality disorder. These findings can be promising in planning preventive interventions; however, more controlled studies are needed in this area.

    Keywords: Acceptance, Commitment TherapyDialectical Behavior TherapyCognitive Emotional RegulationAntisocial Personality DisorderAddiction