فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 47، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا مسجدی، ساناز حمزه علی، سونیا غفاری، فرهاد تقی زاده، مریم عالی پور، حسین ارفعی نیا* صفحات 447-458
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه بررسی غلظت نیکوتین در هوای داخل کافه‫های قلیان و سیگار و همچنین غلظت نیکوتین و کوتینین در نمونه‫های خون و ادرار افراد شاغل در این قلیان‫خانه‫ها می‫باشد.

    روش کار

    در این تحقیق نمونه‫های از هوای داخل 36 کافه- شامل 14 کافه که فقط  قلیان[1] در آنها استعمال می‫شد، 8 تا فقط سیگار2، 6 تای آنها هم قلیان و هم سیگار3،  و 8 تا هم از اماکنی که استعمال دخانیات در آن وجود نداشت4- جمع آوری شد. از هر کافه یک بار در یک روز کاری در طول هفته و یک بار در روز تعطیل در آخر هفته نمونه برداری انجام شد و غلظت آلاینده نیکوتین در آنها مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین غلظت نیکوتین  وکوتینین در نمونه های خون و ادرار افراد در معرض دود در این قلیان خانه هامورد ارزابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که ترتیب میزان نیکوتین تولیدی در داخل کافه ها بشکل «کافه های قلیان و سیگار» > «کافه‫های قلیان» > «کافه های سیگار» > «اماکن بدون مصرف دخانیات» بود.  همچنین، مشاهده شد که غلظت نیکوتین در درون کافه ها در طی جلسات آخر هفته  (با تعداد استعمال کنندگان دخانیات فعال بیشتر) بالاتر از جلسات در طول هفته  بوده است. نهایتا مشاهده گردید که بیشترین مقادیر نیکوتین و کوتینین در نمونه‫های خون و ادرار افرادی یافت گردید که هم خود استعمال دخانیات داشتند و هم در این اماکن شاغل بودند.

    نتیجه گیری

    مهمترین نکته این بود که در همه کافه هایی که دخانیات در آنها مصرف می‫شد، غلظت قابل اندازه گیری از نیکوتین در هوا و همچنین نیکوتین و کوتینین در نمونه‫های خون و ادرار افراد در معرض یافت گردید. این نشان می‫دهد که نیاز فوری برای ارزیابی رسمی وجود دارد تا ببینند آیا این مشاهدات با قانون ملی ایران مبنی بر ممنوعیت مصرف دخانیات در اماکن عمومی سازگار هستند یا خیر.

    کلیدواژگان: هوای داخل، قلیان خانه، نیکوتین، کوتینین، خون، ادرار
  • مهری شیخ الدینی، زهرا سلمان نسب، محمدرضا افشار مقدم، رامین عطازاده، جلیل خندقی * صفحات 459-467
    زمینه و هدف

    لیموترش و آبلیمو که حاوی مقادیر بالایی از ویتامین C و ترکیبات آنتی اکسیدان طبیعی به شکل پلی فنل ها هستند، جایگاه ویژه ای در سبد غذایی خانوارهای ایرانی دارند. فلاونویید ها جزو ترکیبات پلی فنلی بوده و اریوسیترین، نارنجین و هسپریدین از مهم ترین فلاونوییدها هستند.

    روش کار: 

    بررسی مقدار و نوع پلی فنل ها و فلاونوییدها در این ماده غذایی یکی از ابزارهای پی بردن به اصالت آبلیموی طبیعی می باشند. در این تحقیق تعداد 65 نمونه آبلیمو (42 نمونه آبلیموی بسته بندی شده و 23 نمونه آبلیموی فله ای) از شهر تبریز خریداری و ترکیبات فنلی تام به روش اسپکترومتری و مقادیر سه ترکیب فلاونوییدی اریوسیترین، نارنجین و هسپریدین در آن با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع، به منطور بررسی تقلبات احتمالی اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     میانگین مقدار تام ترکیبات پلی فنلی آبلیموهای بسته بندی شده و فله ای به ترتیب 275 و 303 میلی گرم در لیتر بدست آمد و در مجموع 9 نمونه (8/13%) با استاندارد ملی ایران مطابقت نداشته و غیر قابل مصرف تشخیص داده شد. در بررسی فلاونوییدها نتایج نشان داد که میانگین مقادیر اریوسیترین، هسپریدین و نارینجین به ترتیب 32/17، 31/28 و 43/80 بود و بر این اساس تعداد 33 نمونه (78/50%) از آبلیمو ها با استاندارد ملی ایران  منطبق نبود. در مطالعه حاضر دلیل غیراستاندارد بودن بیشتر نمونه های آبلیمو (8/78%)، دارا بودن ترکیب فلاونوییدی نارینجین بوده است.

    نتیجه گیری: 

    در روش اندازه گیری ترکیبات فلاونوییدی، 24 نمونه آبلیموی بیشتر (36% از نمونه ها) نسبت به روش اندازه گیری فنل تام، غیراستاندارد تشخیص داده شد و این موضوع نشان می دهد باتوجه به تقلب روزافزونی که در صنایع مختلف غذایی صورت می‫گیرد، لازم است نهادهای ناظر بر کیفیت بهداشتی مواد غذایی، از روش‫های جدید و کارآمد برای کشف تقلبات مواد غذایی و تامین سلامت جامعه استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آبلیمو، تبریز، پلی فنل، فلاونوئید، اسپکترومتری، کروماتوگرافی مایع
  • معصومه کایدانی، داود پناهی، بهزاد سرانجام، محمدباقر عبدالهی* صفحات 468-477
    زمینه و هدف

    امواج تلفن همواره به عنوان یکی از عوامل زیان آور فیزیکی در جوامع مدرن مطرح می‫باشد. لذا با توجه به محدودیت‫های موجود در مطالعات انسانی، مطالعه حاضر، با هدف بررسی اثر امواج تلفن همراه بر روی اسپرم موش سوری انجام گرفت.

    روش کار

    موش‫های سوری در دو گروه مواجهه (6=n؛ در معرض مواجهه با امواج مایکرویو تلفن همراه با فرکانس 950 مگاهرتز با چگالی توان خروجی 5 وات و مدولاسیون 200 کیلوهرتز به مدت 10 روز، روزی 8 ساعت) و شاهد (6=n؛ با شرایط مشابه ولی بدون مواجهه) بررسی گردیدند. در پایان سناریوی مواجهه، پس از بیهوشی حیوانات هر گروه، ناحیه دم اپیدیدیم بیضه‫ها استخراج و جهت بررسی اسپرموگرام در محیط کشت ترکیبی Hamchr('39')s F10 با 10% آلبومین انسانی قرار گرفتند. سپس ضمن تهیه قالب‫های پارافینی و برش‫های 5 میکرونی، سایرآزمایشات مربوط به شاخص‫های بافتی بر روی نمونه ها انجام شد. میانگین سه بار تکرار درون گروهی داده ها با خطای معیار (Mean±SE) با سطح معنی‫داری 05/0p< گزارش گردید. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اختلاف معنی داری در درصد تحرک اسپرم بین دو گروه (مورد: 96/0±7/60؛ شاهد: 02/1±4/72)، درصد مورفولوژی طبیعی اسپرم بین دو گروه (مورد: 58/3±50/45؛ شاهد: 6/1±35/73)، درصد زنده ماندن اسپرم بین دو گروه (مورد: 44/1±68/58؛ شاهد: 65/1±36/74)، و قطر داخلی لوله های اسپرم ساز بین دو گروه (مورد: 79/1±11/97؛ شاهد:02/1±82/66) وجود داشت (05/0<p)؛ در حالی‫که اختلاف معنی داری در تعداد اسپرم برحسب میلیون بین دو گروه (مورد: 11/1±11/4؛ شاهد: 09/0±51/4) و قطر خارجی لوله های اسپرم ساز بین دو گروه (مورد: 95/1±27/160؛ شاهد: 33/1±89/161) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مواجهه با امواج مایکروویو 950 مگاهرتز تلفن همراه می‫تواند سبب کاهش در تحرک کل، درصد مورفولوژی طبیعی و درصد زنده ماندن اسپرم‫ها (که انتظار می رود این مقدار کاهش با گذشت زمان امکان ایجاد درجات مختلفی از ناباروری با فاکتور مردانه را افزایش دهد) و نیز افزایش در قطر داخلی لوله های اسپرم ساز (حاکی از تمایز و مرگ سلولی در تعداد زیادی از سلول‫های زایای رده های مختلف) گردد.

    کلیدواژگان: امواج مایکروویو تلفن همراه، شاخص‫های مورفولوژی اسپرم، اثرات بهداشتی تلفن همراه، موش سوری
  • علیرضا صادقپور، خلیل پیرزاده اشرف، محمدرضا صحت خواه، جلیل خندقی * صفحات 478-488
    زمینه و هدف

    با توجه به هزینه نسبتا بالای گوشت خام، امکان تقلب در محصولات غذایی گوشتی دور از ذهن نیست. اهمیت پی بردن به تقلب در محصولات گوشتی از نظر اختلاط سایر انواع گوشت ها و یا اجزای ارزان قیمت لاشه و یا عدم رعایت ترکیبات ذکرشده در برچسب محصولات است. تشخیص تقلب در محصولات گوشتی از جنبه‫های مختلفی مانند اقتصادی، امنیتی، مذهبی و سلامتی حایز اهمیت است، لذا نهادهای ناظر بر کیفیت و سلامت در جامعه باید با روش های گوناگون و دقیق به این مهم بپردازند.

    روش کار

    در این تحقیق ویژگی های شیمیایی (مقادیر چربی، پروتئین، کربوهیدرات، خاکستر و رطوبت) تعداد 58 نمونه محصولات گوشتی عرضه شده در سطح شهر تبریز به روش های ذکرشده در استانداردهای ملی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین اصالت گوشت تعداد 47 نمونه گوشت خام و فرآورده های گوشت قرمز از نظر اختلاط گوشت و یا سایر قسمت های لاشه مرغ در آنها، با  استفاده از تکنیک PCR بررسی شد.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد 38/41 درصد نمونه های آزمایش شده دارای مقادیر مغایر با حدود مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران بودند. همچنین تقلب در نمونه ها بصورت اختلاط آلایش مرغی در آنها، چه در فرآورده های صنعتی دارای نشان استاندارد مانند محصولات فرآوری شده و نیمه فرآوری شده و چه در گوشت های خام قابل مشاهده بود بطوری‫که در مجموع، 23/87 درصد از نمونه های اخذشده از نظر اصالت گوشت محصول، مورد تایید قرار نگرفت.

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد که میزان تقلبات و درج اطلاعات نادرست در برچسب محصولات گوشت قرمز از نظر اختلاط آلایش مرغی در آنها در شهر تبریز بسیار بالا بوده و این مسئله ضرورت نظارت دقیق، مستمر و منظم نهاد های بهداشتی بر روی این محصول غذایی پرمصرف را بیش از پیش آشکار می‫نماید.

    کلیدواژگان: تقلب، اصالت، فرآورده های گوشتی، خواص شیمیایی، PCR، تبریز
  • مهین نظری **، فاطمه جوکار، لیلا قهرمانی، محمدحسین کاوه صفحات 489-496
    زمینه و هدف

    اهمیت تغذیه مطلوب شیرخواران با شیر مادر برای بقا، رشد و تکامل آنان به خوبی شناخته شده و بعنوان یک موضوع مهم بهداشت عمومی در طول دهه‫های گذشته پذیرفته شده است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر قصد رفتار شیردهی در مادران مراجعه‫کننده به مراکز بهداشتی درمانی منطقه روستایی بیضا واقع در جنوب استان فارس بر تغذیه انحصاری با شیر مادر بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده طی شش ماهه اول پس از تولد انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که با استفاده از پرسشنامه بر روی 116 نفر که به روش نمونه‫گیری در دسترس از بین مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان بیضا انتحاب شدند، انجام گرفت. مادران پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و نظریه رفتار برنامه ریزی‫شده (TPB) را به روش خودگزارش‫دهی تکمیل کردند. این پرسشنامه شامل سازه نگرش، نرم‫های انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و قصد بود. اطلاعات حاصل توسط نرم افزار spss-19 و با استفاده از آزمون‫های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی و آنالیز توصیقی تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته‫های پژوهش میانگین سن مادران 87/4±60/26 بود. در تحلیل رگرسیونی، نگرش (24/0B= و 001/0>(p و نرم های انتزاعی (23/0B= و 001/0 (p< به طور معناداری پیشگویی‫کننده قصد انجام فعالیت شیردهی بودند، اما کنترل رفتار درک شده (22/0B= و 05/0(p> پیش‫بینی‫کننده معناداری برای قصد نبود.

    نتیجه گیری

    به منظور بهبود شیردهی انحصاری باید مداخلات لازم در جهت ارتقاء آگاهی، نرم‫های انتزاعی، نگرش و کنترل رفتاری بین مادران به منظور بهبود شیردهی انحصاری در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: مادران، فعالیت شیردهی، قصد، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • بهرام کوهنورد *، کبری حسین پور، مرضیه هنربخش *، عدنان احمدی آزاد، سهیلا پشنگ پور صفحات 497-506
    زمینه و هدف

    عوامل روانی تاثیر قابل توجهی در به وجود آمدن اختلالات و همچنین حوادث ناشی از کار دارند که بهبود شرایط روانی و توجه به این عوامل می‫تواند موجب افزایش سطح سلامت کارکنان گردد. این مطالعه با هدف بررسی نقش استرس شغلی و بار کاری ذهنی بر عملکرد شغلی پرسنل بیمارستان انجام شد.

    روش کار

    جامعه مورد مطالعه پرسنل بیمارستان‫های آموزشی شهرستان لارستان (لار، خنج و اوز) بودند که بر اساس روش سرشماری، 289 نفر از پرسنل این بیمارستان از تمامی واحدهای شغلی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه استرس شغلی OSIPOW، شاخص بار ذهنی کار ناسا (NASA-TLX) و پرسشنامه عملکرد شغلی Paterson بودند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون‫های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل و ANOVA با استفاده از نرم افزارSPSS-21 استفاده شد.   

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 52/8±16/34 بود. مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمره کل بار کاری ذهنی و استرس شغلی افراد بترتیب 01/18±28/63 و 96/25±45/151می باشد. همچنین توزیع فراوانی سطح استرس و عملکرد شغلی در اکثر پرسنل نشان داد که در سطح طبیعی و متوسط قرار دارند. بین نوع شغل و میزان درآمد با نمره کل بار کاری ذهنی ارتباط معنی داری دیده شد (05/0p<). در بررسی ارتباط بین استرس شغلی با متغیرهای دموگرافیک ارتباط معنی داری بین متغیر جنسیت با استرس شغلی دیده شد (05/0p<). ضریب همبستگی عملکرد شغلی با استرس شغلی در پرسنل بیمارستان نشان داد که بین این دو متغیر همبستگی معکوس و معنی داری وجود دارد، بطوریکه با افزایش استرس شغلی، عملکرد شغلی کاهش پیدا می‫کند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که بار کار ذهنی در شغل پرستاری نسبت به سایر مشاغل بالا می‫باشد و با افزایش استرس شغلی، عملکرد شغلی پرسنل نیز کاهش پیدا می‫کند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، فشار کاری، عملکرد شغلی، بیمارستان، لارستان
  • رضوان رجب زاده، یاسمن جعفری، رویا صادقی، حمیدرضا محدث حکاک، عفت حکمت آرا، سید حمید حسینی * صفحات 507-517
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین عوامل تشکیل دهنده الگوی غذایی جامعه مجموعه عادات و فرهنگ تغذیه ای افراد آن جامعه است. تیوری شناخت اجتماعی، چهارچوبی را برای شناخت رفتار در بافت خانواده فراهم می‫کند و بیان می‫کند رفتار، از جمله رفتار تغذیه ای ناشی از عوامل فردی و محیطی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با مصرف غذاهای فوری بر اساس تیوری شناخت اجتماعی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر بجنورد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1396 با شرکت 450 زن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر بجنورد انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای سه قسمتی شامل مشخصات فردی، سوالات بسامد مصرف در طول یک هفته گذشته و سوالات مربوط به سازه های تیوری شناخت اجتماعی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و آزمون‫های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن، کروسکال والیس، آنالیزواریانس یک‫طرفه، رگرسیون خطی با سطح معنی‫داری 5 0/0 p<انجام گردید.

    یافته ها

    میانگین سن افراد مورد بررسی 85/7±59/29 سال بود. 6/62 درصد از زنان در هفته گذشته حداقل یکبار از غذای فوری استفاده کرده بودند. بین سن و بسامد مصرف غذای فوری رابطه منفی معنی دار آماری وجود داشت. زنان دانشجو نسبت به زنان شاغل و خانه دار به طور معنی داری مصرف غذای فوری بیشتری داشتند (001/0>p). سازه های مختلف تیوری شناخت اجتماعی 2/17درصد از واریانس مصرف غذاهای فوری را در زنان مورد مطالعه تبیین نمودند. به طوری که سازه های آگاهی تغذیه ای (001/0=p) و فراهمی (001/0<p) سهم معنی داری در مصرف غذاهای فوری داشتند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مصرف غذای فوری در افراد شاغل، دانشجو و افراد با سن بالاتر بیشتر بود و بسامد مصرف غذای فوری در افراد با آگاهی بالاتر، کمتر بود. با توجه به این نتایج، طراحی مداخلات آموزشی جهت ایجاد آگاهی بهداشتی در افراد از سنین پایین و فراهم کردن گزینه های سالم تغذیه ای برای زنان، می تواند اثرات مطلوبی در جهت انتخاب های بهتر تغذیه ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: فست فود، زنان، تئوری شناخت اجتماعی
  • مریم صبوری، آذر طل، الهام شکیبازاده**، مهدی یاسری، بهرام محبی صفحات 518-528
    زمینه و هدف

    یکی از نیازهای مهم در عرصه سلامت، وجود ابزارهای اندازه گیری استاندارد به منظور ارزشیابی وضعیت سلامت است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و تعیین روایی و پایایی ابزار تیوری رفتار برنامه ریزی شده در رابطه با توانمندی دریافت مراقبت سلامت در زنان متاهل سنین باروری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه خود ایفا با شرکت 488 زن متاهل (49-15 ساله) با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از مراکز بهداشتی درمانی جنوب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1397 انجام شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روش های روایی صوری، محتوا و ملاک، و پایایی آن با استفاده از روش های آلفای کرونباخ و آزمون ویلکاکسون تحت نرم افزارSPSS-24 تعیین شد.

    یافته ها: 

    پس از بررسی نتایج روایی، چهار سوالی که شاخص روایی محتوایی آن ها کمتر از حد مجاز بود، اصلاح شدند و تغییرات لازم در آن ها صورت گرفت. سپس مراحل روایی آن ها تکرار شد تا مقدار مطلوب، یعنی نسبت روایی محتوا بیش از 62/0 و شاخص روایی محتوا بیشتر از 79/0 حاصل گردد. پایایی سوالات نیز با مقدار بیشتر از 7/0 تایید شد. پایایی آزمون- باز آزمون و همسانی درونی پرسشنامه تیوری محور توانمندی دریافت مراقبت سلامت قابل قبول بود (96/0= α). شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا (87CVI=%،89 (CVR=% نیز قابل قبول بود.

    نتیجه گیری:

     این پرسشنامه تیوری محور به عنوان یک ابزار روا و پایا می تواندوسیله مناسبی جهت سنجش توانمندی دریافت مراقبت سلامت در جمعیت زنان متاهل سنین باروری باشد.

    کلیدواژگان: توانمندی دریافت مراقبت سلامت، زنان سنین باروری، روایی، پایایی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • اعظم راستگو، حمیده آقازاده پیر * صفحات 529-540
    زمینه و هدف

    بهداشت محیط مدارس یکی از عوامل تاثیرگذار در سلامت دانش‫آموزان و و ضعیت تحصیلی آنان است. لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بهداشت محیط مدارس مقطع متوسطه دوره دوم شهر اردبیل و مقایسه آن با استانداردها و و شاخص‫های کشوری انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بود که در سال 1397 در کلیه مدارس متوسطه دوره دوم شهر اردبیل (شامل 70 مدرسه) اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده‫ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون‫های آماری توصیفی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدارس مورد بررسی در بعضی از شاخص‫ها با استانداردهای کشوری ایمنی و بهداشت محیط فاصله دارند. از جمله سیم کشی برق در بعضی مدارس ایمن نبود و برخی پریزهای برق فاقد درپوش های ایمنی بودند. بوفه 27 مدرسه (6/38%) نیز از نظر تور سیمی پنجره‫ها رضایت بخش نبود و 26 مدرسه 1/ 37 درصد پنجره‫های مشرف به فضای خارج از تور سیمی برخوردار نبودند.              

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست‫آمده در این مطالعه، بهداشت محیط مدارس مقطع متوسطه دوره دوم شهر اردبیل در مواردی با استانداردها و شاخص‫های کشوری تطابق نداشت. لذا باید توجه جدی به بهبود استانداردهای بهداشت محیط مدارس مبذول گردد.

    کلیدواژگان: بهداشت محیط مدارس، شاخص‫ها و استانداردهای کشور
  • اکبر شکری*، فاطمه دباغی *، قهرمان محمودی صفحات 541-554
    زمینه و هدف

    ابزاری که برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار می گیرد در مرحله نخست باید از روایی خوبی برخوردار بوده و در مرحله دوم باید پایایی بالاتری داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف طراحی ابزاری جهت مدیریت برنامه میانسالان در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- کاربردی بود. ابزار موردپژوهش پرسشنامه محقق ساخته حاصل از مطالعه تطبیقی و مصاحبه بود. روایی این ابزار با نظرسنجی از 14 نفر از متخصصان حوزه مدیریت خدمات بهداشتی، آموزش بهداشت، پزشک عمومی و پرستاری با استفاده از روش لاوشی انجام شد. پایایی پرسشنامه نیز با انتخاب 30 نفر از کارشناسان برنامه میانسالان و با استفاده از روش آزمون- آزمون مجدد به فاصله دو هفته انجام گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-20 استفاده شد.

    یافته ها: 

    در مرحله روایی بر اساس نظرات 14 نفر از متخصص از بین 87 سوال، تعداد 1 سوال با نسبت روایی محتوایی 45/0 و شاخص روایی محتوایی 73/0 از سوالات پرسشنامه حذف و بقیه سوالات از نظر محتوا مورد تایید قرار گرفت. ضریب آلفا کرونباخ طی دو مرحله (مرحله اول 85/0 و مرحله دوم 95/0) و ضریب همبستگی 99/0 برای کل پرسشنامه به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد مولفه مشارکت های مردمی و مولفه مدیریت اجرایی به ترتیب بیشترین و کمترین میزان همبستگی را در مدیریت خدمات سلامت میانسالان دارد؛ بنابراین سیاستگزاران و برنامه ریزان مراقبت های بهداشتی و درمانی می توانند برای ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی میانسالان به صورت دوره ای از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، روایی، پایایی، میانسالان، مدیریت، خدمات نوین سلامت
  • ابراهیم فتائی* صفحات 555-573
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین مسایل مرتبط با آب، آلودگی منابع آب می باشد که عمدتا ناشی از فعالیت‫های بشر بوده و در حال حاضر بسیاری از منابع آبی جهان را در معرض تهدید قرار داده است. لذا استفاده از ابزارهای مناسب جهت مدیریت کیفیت آب‫های سطحی لازم و ضروری به نظر می‫رسد. این تحقیق به منظور تعیین میزان پتانسیل ریسک های ناشی از منابع آلاینده در سد سبلان با استفاده از مدل وراستیک انجام گرفت.

    روش کار

    برای ارزیابی ریسک سوانح آلودگی سد سبلان از مدل ارزیابی WRASTIC و نرم افزار GIS استفاده گردید. برای تعیین سطح ریسک آلایندگی، حوزه آبریز سد سبلان به 8 زیر حوزه تقسیم گردید. سپس در هر زیرحوزه نقشه های منابع آلاینده شامل شاخص های مختلف پساب های صنعتی، کشاورزی، مسکونی، تفرج و سوانح حمل و نقل در محیط نرم‫افزار GIS تهیه گردیدند. سپس امتیازدهی برای هر شاخص؛ بر اساس شدت پتانسیل منابع آلاینده انجام گرفت. در نهایت بر اساس داده های بدست آمده، زیرحوضه ها از لحاظ ریسک طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بر اساس مدل استفاده شده از نظر میزان ریسک آلایندگی بهداشتی و زیست محیطی، میانگین شاخص ریسک آلودگی آب برای حوضه آبریز سد سبلان برابر 29/48 بود. طبقه بندی سطح ریسک آلایندگی در زیر حوضه های سد سبلان مشخص نمود که زیرحوضه S1 دارای میزان ریسک زیاد بوده و میزان ریسک زیرحوضه های S2، S4، در حد متوسط می باشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از مدل وراستیک در تعیین سطح ریسک سوانح آلودگی سد سبلان مشخص نمود که مهمترین شاخص های آلوده کننده حوضه آبریز سد سبلان، ورود فاضلاب های خانگی و پساب‫های فعالیت‫های آبزی پروری، کشاورزی و چشمه های آبگرم معدنی بودند. نتایج این تحقیق نشان دهنده مطلوبیت استفاده از مدل WRASTIC در تعیین ریسک آلایندگی حوضه آبریز سد سبلان می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، سوانح آلودگی، کیفیت آب، مدل WRASTIC، سد سبلان
|
  • M.R. Masjedi, S. Hamzehali, S. Ghaffari, F .Taghizdeh, M .Alipour, H. Arfaeinia* Pages 447-458
    Background & objectives

    The number of waterpipe cafes has considerably grown in Tehran and other cities of Iran. This increase has occurred due to a wrong belief that the use of hookahs is harmless and relatively safe. So, the aim of current study is to investigate the nicotine concentration in the indoor air of the waterpipe and cigarette cafés as well as the biological concentration of nicotine and cotinine in urine and blood samples of exposed people.

    Methods

    The indoor samples were gathered from 36 cafés-14 Hookah cafes (HS), 8 cigarette cafes (CS), 6 both Hookah and cigarette cafes, and 8 non-smoking areas (NS)- Sampling was carried out in each café once during a working day and once on a holiday at weekends. After that, the concentration of nicotine was determined. Finally, the concentration of nicotine and cotinine was studied in blood and urine samples of exposed peoples.

    Results

    The results of this study showed that the most nicotine production in cafes was in the form of "hookah and cigarette cafes"> "hookah cafes"> "cigarette cafes"> "places without smoking", respectively. Also, it was observed that the concentration of nicotine in cafes during weekend sessions (with more active smokers) was higher than during the week sessions. Based on path analysis, the number of “active smokers” had the highest effect on releasing of nicotine inside the cafés, followed by the tobacco-type as the second influential parameter. Finally, it was observed that the highest amounts of nicotine and cotinine were found in blood and urine samples of smokers who were also employed in these cafes.

    Conclusion

    The most important point was that in all studied cafes where tobacco was consumed, the measurable concentrations of nicotine in the air and also nicotine and cotinine in the blood and urine samples of exposed people were found. This shows that there is an urgent need for formal evaluation to see whether these findings are compatible with the Iranian national law regarding banning of tobacco use in public places.

    Keywords: Indoor Air, Waterpipe Cafés, Nicotine, Cotinine, Blood, Urine
  • M. Sheykh Aldini, Z. Salman Nasab, M.R. Afshar Mogaddam, R. Atazadeh, J. Khandaghi* Pages 459-467
    Background & objectives

    Citrus lemon and lime juice, which contain high levels of vitamin C and natural antioxidant in the form of polyphenols, have a special place in the food basket of Iranian households. Flavonoids are among the polyphenolic compounds and Eriocitrin, Naringin and Hesperidin are among the most important flavonoids. Investigating the amount and type of polyphenols and flavonoids in this food is one of the tools to discover the authenticity of this juice.

    Methods

    In this research, 65 samples of lime juice (42 samples of packed lime juice and 23 samples of bulk lime juice) were purchased from Tabriz and total amount of phenolic compounds were determined using spectrophotometry. Also, the quantities of Eriocitrin, Naringin and Hesperidin were analyzed using liquid chromatography method in order to investigate possible counterfeiting.

    Results

    The average amount of total polyphenolic compounds of packed and bulk juices were 275 and 303 mg/l, respectively and totally, 9 samples (13.8%) did not conform to the Institute of Standards of Iran rules and were considered as not consumable. Regarding flavonoids, the results showed that the average amount ​​of Eriocitrin, Naringin and Hesperidin were 17.32, 28.31 and 80.44, respectively. Accordingly, 33 samples (50.78%) were not consistent with the Institute of Standards of Iran rules. In the present study, the reason for the non-standardization of most lemon juice samples (78.8%) was presence of the Naringin flavonoids.

    Conclusion

    In determining flavonoid compounds in comparison with the method of measuring total phenolic compounds, 24 more samples of lime juice (36% of samples) were found not to be standard, so due to the increasing adulteration that occurs in the various food industries, it is imperative that food health monitoring institutions use new and effective methods for food authentication to ensure community health.

    Keywords: Lime Juice, Tabriz, Polyphenol, Flavonoid, Spectrometry, Liquid Chromatography Conflict of interest: None declared
  • M .Kaydani, D. Panahi, B .Saranjam, M.B .Abdollahi* Pages 468-477
    Background & objectives

    Cell phone microwave (MW) is one of the most harmful physical agents in modern society. This study was designed to determine the effects of exposure to cell phone microwaves on mice sperm morphologic indices.

    Methods

    Animals were divided into two groups including: Microwave (MW) (n=6; exposed to 950-MHz cell phone MW with 5 W output power density and 200 KHz modulation during 10 days for 8 hrs/day) and Control (C) (n=6; similar situation; not exposed to MW) groups. After exposure, all mice were anesthetized; their testis epididymis tails were extracted and put in mix culture of Hams F10 and 10% human albumin. Paraffin blocks with sections of 5μm thicknesses were prepared and testis tissue indices were determined. The average obtained by three repeats within a group was reported as Mean±S.D and significant level considered P<0.05. Data were analyzed by one-way ANOVA test.

    Results

    There were significant differences in total sperm motility (MW: 60.70±0.96; Control: 72.4±1.02), the percentage of normal sperm morphology (MW: 45.30±50.58; Control: 73.35±1.60), the percentage of sperm viability (MW: 58.68±1.44; Control: 74.36±1.65), and tubules inner diameter (MW: 97.11±1.79; Control: 66.82±1.02) (p<0.05); while, no significant differences were observed in sperm count per million (MW: 4.11±1.11; Control: 4.51±0.09) and tubules outer diameter (MW: 160.27±1.95; Control: 161.89±1.33).

    Conclusions

    950-MHz cell phone MW exposure led to decreased total sperm motility, diminished percentage of normal sperm morphology, reduced percentage of sperm viability (which is expected to increase the possibility of male factor infertility with varying degrees over time), and increased tubules inner diameter (which indicates differentiation and cell death in different classes of germinal cells).

    Keywords: Cell Phone Microwave, Sperm Motility, Sperm Viability, Sperm Count, Sperm Morphology Indices, Cell Phone Health Impact, Mice
  • A .Sadeghpour, Kh .Pirzadeh Ashraf, M. Sehatkhah, J.Khandaghi* Pages 478-488
    Background & objectives

    Nowadays, consumers are demanding more accurate and clear food information than ever before, and meat products are no exception. Given the relatively high cost of raw meat, the possibility of adulteration is not unthinkable. The importance of detecting fraud meat products is due to the inclusion of other types of meat or cheap carcass components or the non-compliance of the ingredients listed in the product label. It is important to identify frauds in meat products for economic, security, religious and health reasons, so institutions concerned with the quality and health of food products must monitor this issue in various and precise ways.

    Methods

    In this study, chemical properties (fat, protein, carbohydrate, ash and moisture contents) of 58 samples of meat products offered in Tabriz were evaluated by the methods mentioned in the Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Also, the meat authenticity of 47 samples of raw meat and red meat products in terms of mixing meat or other parts of chicken carcass with them was investigated using PCR technique.

    Results

    The results showed that 41.38% of the tested samples had values ​​contrary to the permissible limits set by the Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Also, cases of fraud in the samples through mixing poultry meat in the samples were found whether in standardized products such as processed and semi-processed products or in raw meat samples, so that overall, 87.23% of the obtained samples were not confirmed for product authenticity.

    Conclusions

    This study showed that fraud and incorrect information on the label of red meat products in terms of poultry meat adulteration in them in Tabriz city is very high and this fact further reveals the need for accurate, continuous and regular monitoring of health institutions on this high-consumption food product.

    Keywords: Adulteration, Authenticity, Meat Products, Chemical Properties, PCR, Tabriz
  • M. Nazari*, F. Jokar, L .Ghahramani, M.H. Kaveh Pages 489-496
    Background & objectives

    The significance of optimal breastfeeding of infants for their survival, growth, and development has been recognized and accepted as an important public health issue over the past decades. This study aimed to determine the factors affecting the breastfeeding intention behavior of mothers referring to health centers in rural area of Baiza, south of Fars province, on exclusive breastfeeding, based on theory of planned behavior during the first six months after birth in 2018.

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive-analytical study. A questionnaire was administered to 116 mothers who were selected by simple random sampling among whom referred to the health centers in Beyza. Mothers completed the demographic information and the theory of planned behavior questionnaire including attitudinal structure, subjective norms, perceived behavioral control, and intention through self-report method. The data were analyzed by SPSS 19 software using Pearsonchr('39')s correlation coefficient and linear regression.

    Results

    The mean age of mothers was 26.60±4.87. In regression analysis, attitude (B=0.24, p<0.001) and subjective norms (B=0.23, p<0.001) significantly predicted breastfeeding intention, but perceived behavioral control was not a significant predictor of intention (B=0.24, p>0.05).

    Conclusion

    In order to improve exclusive breastfeeding, it is necessary to consider the necessary interventions which can improve awareness, subjective norms, attitude and behavioral control of mothers.

    Keywords: Mothers, Breastfeeding Practice, Intention, Theory of Planned Behavior
  • B .Kouhnavard*, K. Hosseinpour, M. Honarbakhsh, A .Ahmadiazad, S. Pashangpour Pages 497-506
    Background & objectives

    Psychological factors have a significant impact on development of disruptions as well as work-related accidents. Improving mental conditions and paying attention to these factors can increase the health of employees. The aim of this study was to investigate the role of occupational stress and mental workload on job performance of hospital personnel.

    Methods

    The study population was the personnel of educational hospitals in Larestan (Lar, Khonj and Ewaz), among them 289 people were selected from all occupational units based on the census method. The instruments used in this study were demographic characteristics questionnaire, OSIPOW Questionnaire, NASA-TLX and Patersonchr('39')s Job Performance Questionnaire. For analyzing the data in SPSS-21 software, the Pearson correlation coefficient, Independent T-test and ANOVA were used.

    Results

    The average age of participants was 34.16±8.52. The results of the study showed that the average total score of mental workload and occupational stress were 63.28±18.01 and 151.45±25.96, respectively. Also, the frequency distribution of stress level and job performance in most personnel showed that they were at the normal and medium levels. There was a significant relationship between job type and income with total score of mental workloads (p<0.05). Pearson correlation coefficient showed a significant relationship between performance and job stress (p<0.05). In the study of the relationship between job stress and demographic variables, a significant relationship was found between gender variables and job stress (p<0.05). The correlation coefficient of job performance with job stress in hospital staff showed that there was a significant inverse relationship between these two variables, so that, with increasing job stress, job performance decreased.

    Conclusion

    The results of the research showed that the mental workload of nurses is high compared to the other occupations and when the job stress increases, the personnel performance decreases.

    Keywords: Job Stress, Mental Workload, Job Performance, Hospital, Larestan
  • R. Rajabzadeh, Y. Jafari, R. Sadeghi, H. Mohaddes Hakkak, A .Hekmatara, S.H. Hosseini* Pages 507-517
    Background & objectives

    Nutrition habits and culture is one of the important constituents of the food patterns in every society. Social Cognitive Theory (SCT) provides a framework for behavior recognition in the family context. According to this theory, nutritional behavior is influenced by the individual and environmental factors. This study aims to determine fast-food related factors based on the (SCT) in women referring to healthcare centers in Bojnourd City.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted during 2017 among 450 women who have referred to Bojnourd healthcare systems. A three-part questionnaire was used to collect data including demographic information, consumption frequency during the last week, and questions related to Social Cognitive Theory. Data were analyzed in SPSS 20 using Spearman correlation test, Kruskal-Wallis test, ANOVA and linear regression with significance level of p<0.05.

    Results

    The mean age of the subjects in this study was 29.59±7.85 years old. 62.6% of women had consumed fast-food at least once a week. There was a negative statistical relationship between fast-food consumption and age. Female students had higher fast-food consumption compared to employed women and housewives (p<0.001). Different social cognitive constructs explained 17.2% of fast-food consumption variance in the study, so that, nutritional awareness (p=0.001) and availability (p<0.001) showed significant contributions in fast-food consumption.

    Conclusion

    In this study, fast food consumption was high in older people, employed and college students and the frequency of fast food consumption was lower in women with high awareness. According to the results of the study, designing educational interventions for increasing health awareness in individuals from lower ages and providing healthy nutrition for women can have optimal effects for better nutrition selection.

    Keywords: Fast Food, Women, Social Cognitive Theory
  • M .Sabouri, A. Tol, E. Shakibazadeh*, M. Yaseri, B .Mohebbi Pages 518-528
    Background & objectives

    One of the most important requirements in the health fields is the availability of standard measurement tools to assess the health status. This study aimed to design and determine the validity and reliability of health care empowerment questionnaire among women in reproductive age based on the theory of planned behavior.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 488 married women (15-49 years old) using self-administered questionnaire that were selected by multistage random sampling method in south health centers affiliated to Tehran university of medical sciences in 2018. The validity of the questionnaire was determined using content, criterion and face validity, and its reliability was determined using Cronbachchr('39')s alpha and Wilcoxon test using SPSS-24 software.

    Results

    In order to evaluate the validity, four questions with less content validity indices were modified and the necessary changes were made. Then, their validity steps were repeated and desired values, i.e., the content validity ratio more than 0.62 and content validity index more than 0.79, were obtained. The reliability was calculated in the value greater than 0.7. Test-retest reliability and internal consistency of the theory-based questionnaire of health care empowerment were acceptable (α=0.96). The content validity index and content validity ratio were also satisfactory (CVI=87%, CVR=% 89).

    Conclusion

    This theory-oriented questionnaire can be used as a valid and reliable tool for assessing the health care empowerment among married women in reproductive age.

    Keywords: Health Care Empowerment, Women in Reproductive Age, Validity, Reliability, Theory of Planned Behavior
  • A. Rastgoo, H. Aghazadeh Pir* Pages 529-540
    Background & objectives

    School environment health is one of the factors affecting the health of students and their educational status. The aim of this study was to evaluate the health status of secondary schools in Ardabil and compare it with national standards and indices.

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive study which was conducted in all secondary schools of Ardabil (70 schools) in 2018. Data collection tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using SPSS software and descriptive statistics.

    Results

    The results showed that the surveyed schools, in some of the indices, are far from national standards of environmental safety and health. Some of schools did not have safe electrical wiring, and some outlets lacked safety caps. The buffet of 27 schools was also not satisfactory (38.6%) regard to windows wired net and in 26 schools, 37.1% of the windows overlooking the outside had not wired net.

    Conclusion

    According to the results of this study, the environmental health of secondary schools in Ardabil city did not comply with national standards and indices in some cases. Therefore, serious attention should be paid to improve school health standards.

    Keywords: Environmental Health of Schools, Indicators, Standards of the Country
  • A. Shokri*, F. Dabaghi*, Gh .Mahmoudi Pages 541-554
    Background & objectives

    The tool used to collect data should have validity in the first stage and reliability in the second stage. The aim of this study was to design a tool for program management of middle-aged people in health centers in 2019.

    Methods

    This study was a descriptive-applied research. The research tool was a researcher-made questionnaire from a comparative study and interview. The validity of tool was examined by surveying 14 experts in the field of health services management, health education, general practitioner and nursing using Lawshi method. The reliability of the questionnaire was determined by selecting 30 experts in middle-aged people program and using the test-retest method with time interval of two weeks. For data analysis, the SPSS software version 20 was used.

    Results

    In the validity stage, based on the opinions of 14 experts, out of 87 questions, 1 question with a content validity ratio of 0.45 and a content validity index of 0.73 was removed from the questionnaire questions and the rest of the questions were approved in terms of content. Cronbachchr('39')s alpha coefficient was obtained in two stages (the first stage was 0.85 and the second stage was 0.95) and the correlation coefficient was 0.99 for the whole questionnaire.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the component of public participation and the component of executive management had the highest and lowest correlation in the management of health services for middle-aged people, so policymakers and health care planners can use it to improve the quality of health services for middle-aged people.

    Keywords: Questionnaire, Validity, Reliability, Middle Aged People, Management, Modern Health Services
  • E. Fataei* Pages 555-573
    Background & objectives

    One of the most important water-related issues is the pollution of water resources, which is mainly due to human activities and currently threatens many water resources in the world. Therefore, the use of appropriate tools to manage surface water quality seems necessary. This study was conducted to determine the potential risks of pollutants in Sabalan Dam using a WRASTIC model.

    Methods

    WRASTIC evaluation model and GIS software were used to assess the risk of Sabalan Dam pollution accidents. To determine the level of pollution risk, the catchment area of Sabalan Dam was divided into 8 sub-basins. Then, in each sub-area, pollution source maps including various indicators of industrial effluents, agriculture, housing, recreation and transportation accidents were prepared in GIS software environment. Then scoring for each indicator was performed based on the potential intensity of pollutant sources. Finally, based on the obtained data, sub-basins were classified in terms of risk.

    Results

    The results showed that based on the model used in terms of health and environmental pollution risk, the average risk of water pollution for the catchment area of Sabalan Dam was 48.29. Classification of the level of pollution risk in the sub-basins of Sabalan Dam showed that sub-basin S1 had a high level of risk and the level of risks in sub-basins S2 and S4 were moderate.

    Conclusion

    The use of WRASTIC model in determining the risk level of Sabalan Dam pollution accidents showed that the most important indicators of Sabalan Dam catchment was the entry of domestic wastewater and effluents of aquaculture and agricultural activities and mineral hot springs. The results of this study indicated the desirability of using the WRASTIC model in determining the pollution risk of the Sabalan dam catchment.

    Keywords: Risk Assessment, Pollution Accidents, Water Quality, WRASTIC Model, Sabalan Dam