فهرست مطالب

تحقیقات سلامت در جامعه - سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی حشمتی*، مینا خورشیدی، فاطمه شعای صفحات 1-9
    مقدمه و هدف

    یکی از سمی ترین مایکوتوکسین ها، اکراتوکسین A می باشد.. هدف از این مطالعه اندازه گیری اکراتوکسین A در برخی از فرآورده های میوه ای و تخمین ریسک سرطانزایی برای مصرف کننده  می باشد.

    روش کار 

    در این تحقیق تعداد102نمونه فرآورده  میوه ای شامل لواشک هلو، لواشک زردآلو، برگه زردآلو، قیسی، آلو خشک و آلو بخارا از سطح شهر همدان نمونه بردای شد و مقدار ارکراتوکسین A آنها  باروش الایزا تعیین و ریسک خطر سرطانزایی آنها محاسبه شد.   حد تشخیص کیت الایزا براساس دستورالعمل شرکت سازنده 5/0 میکروگرم بر کیلوگرم لحاظ شد.

    یافته ها

    محدوده اکراتوکسین A در نمونه ها 22/7- 92/3 میکروگرم بر کیلوگرم بود.   از 102 نمونه فرآورده میوه ای بررسی شده 31 نمونه (39/30 درصد) آلوده به اکراتوکسین A بودند که در 4 نمونه سطح آلودگی بیش از حد استاندارد ایران (10 میکروگرم بر کیلوگرم) بود. بین میانگین سطح آلودگی نمونه ها تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0 > P).  در تمامی نمونه ها، میانگین اکراتوکسین A  بطور معنی داری کمتر از حد استاندارد ایران بود (05/0 > P). بسته به نوع فرآورده میوه ای بررسی شده، مقدار دریافت تخمینی روزانه  اکراتوکسین A  در کودکان و بزرگسان به ترتیب در محدوه 4-10 × 35/4 - 5-10 × 36/3 و  4-10 × 09/6 -5-10 × 70/4 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز قرار داشت. با توجه به غلظت اکراتوکسین و میزان مصرف سرانه فرآورده های میوه ای،  میزان خطری سرطانزایی  این ماده از طیق محصولات بررسی شده برای مصرف کننده ناچیز می باشد.

    نتیجه گیری

    در کل، میانگین اکراتوکسین A در فرآوردهای میوه ای  بطور معنی دار کمتر از استاندارد ایران بود (05/0 > P).  همچنین براساس تخمین ریسک سرطانزایی، می توان گفت  دریافت اکراتوکسین A از طریق مصرف فرآورده های میوه ای خطری از نظر سرطانزایی برای مصرف کننده ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: اکراتوکسین A، الایزا، دریافت تخمینی روزانه، ریسک سرطانزایی، میوه
  • محمدتقی بادله شموشکی*، نرگس بیگم میر بهبهانی، مائده آریا خواه، مهسا لطیفی زاده، نگار جهانشاهی صفحات 10-19
    مقدمه و هدف

    تشخیص سرطان در فرزندان برای خانواده به عنوان بحران تلقی می شود که موجب ایجاد اختلالاتی در کیفیت زندگی والدین می شود. از راهبردهای مناسب برای ارتقای کیفیت زندگی، تاب آوری است. تاب آوری به سازگاری در برابر بیماری هاو عوامل تنش زا در زندگی اشاره دارد. همچنین باور دینی در زندگی اجتماعی، روانشناختی و تاب آوری نقش مهمی را برعهده دارد.  تحقیق حاضر به منظورتبیین رابطه باورهای دینی با کیفیت زندگی و تاب آوری مادران کودکان سرطانی انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی است، جامعه آماری123 نفراز مادران کودکان سرطانی که به بخش سرطان بیمارستان طالقانی شهرگرگان مراجعه نموده اند، با روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون، پرسشنامه دینداری خدایاری فرد و پرسشنامه کیفیت زندگی مراقبین سرطان ویتزنر به عنوان ابزار ارزشیابی مورد استفاده قرارگرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 0.05<P  به عنوان سطح معنی داری در نظرگرفته شد.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون حاکی ازآن است که باوردینی با تاب آوری رابطه مثبت معنادار دارد. در حالی که بین باوردینی وکیفیت زندگی تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مبتنی بر یافته ها، باورهای دینی یک عامل کارآمد و موثر در تاب آوری مادران کودکان سرطانی می باشد. بنابراین چاره جویی برای تدوین خدمات بالینی سودمند و برنامه های مشاوره ای مناسب و هدفمند جهت بهبود کیفیت زندگی این مادران و فرزندانشان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، کیفیت زندگی، تاب آوری، سرطان
  • حسین رحیم زاده، محمد مسافری*، حسن تقی پور، غلامحسین صفری صفحات 20-32
    مقدمه و هدف

    حدود 30 % از جمعیت ایران در روستاها زندگی می کنند. مدیریت پسماندهای روستایی یک مولفه مهم در حفظ سلامت است. مطالعه حاضر با هدف اطلاع از وضعیت و مشکلات مدیریت پسماندهای روستایی و مقایسه آن با گذشته در یکی از شهرستانهای شمالغرب کشور انجام گردید. 

    روش کار

    وضعیت مدیریت پسماند در 20 روستا دارای خانه بهداشت با جمعیت بالای 500  نفر، از طریق بازدیدهای میدانی، تکمیل چک لیست، مصاحبه با دهیاران و بررسی اطلاعات مورد نظر از مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی، تحلیل گردید.

    یافته ها

    کلیه روستاها دارای متولی مشخص برای مدیریت پسماند بودند. در مقایسه با شاخصهای سال 1389، کلیه مولفه های مرتبط با مدیریت پسماند بهبود نسبی یافته است.  در این خصوص وجود دهیاری در روستا کاملا موثر است. برای جمع آوری پسماندها در 20% از روستاها دوبار در هفته و  در 25 % یک بار در هفته و در ساعات غیر مشخص مراجعه می شود . لذا، اهالی مجبور به رهاسازی پسماند در سطح روستا می شوند که باعث پراکندگی پسماندها و آلودگی محیط می گردد. تفکیک از مبدا و بازیافت دارای وضعیت مطلوبی نمی باشد. در مدیریت فضولات حیوانی بویژه در روستاهای فاقد طرح هادی، مشکلات عدیده ای به چشم می خورد.

    نتیجه گیری

    اگر چه پیشرفتهای خوبی در مدیریت پسماندهای روستایی صورت گرفته اما با توجه به مشکلات موجود، آموزش دهیاران در حیطه مدیریت پسماند و آموزش مردم به عنوان یکی از ذینفعان اصلی در خصوص تفکیک از مبدا و تولید کمپوست و ورمی کمپوست می تواند گرهگشای مشکلات باشد.

    کلیدواژگان: پسماند روستایی، فضولات حیوانی، مدیریت پسماند، بهداشت محیط، آلودگی محیط زیست
  • بهنوش جعفری*، زینب سادات نظام الدینی، حنان ساری، سید امین جزایری صفحات 33-42
    مقدمه

    صنایع برحسب نوع فعالیت با خطرات و ریسکهای متفاوتی مواجه اند. برای کاهش سطح خطر، شناسایی خطر و تجزیه و تحلیل آن روش های استاندارد در کاهش وقوع آنها بسیار مفید می باشد لذا هدف از این تحقیق، شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک با استفاده از روش HAZAN در یکی از صنایع فولاد استان خوزستان است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی از نوع کیفی است که در سال 1397 در ناحیه تاسیسات یکی از شرکت های فولاد جنوب کشور طی مدت 4 ماه به اجرا در آمده است. جهت ارزیابی ریسک مشاغل واحدها از تکنیک ارزیابی ریسک HAZAN استفاده شد. در این تحقیق از روش های مشاهده مستقیم مشاغل، تجربیات کارگران و مصاحبه با مسیولین و سرپرستان استفاده گردید.ریسک ها بصورت رتبه های 1، 2، 3 و 4 به ترتیب به مفهوم غیرقابل قبول، نامطلوب، قابل قبول به شرط کنترل شدن و قابل قبول طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تعداد 1763 خطر در کل واحد تاسیسات شناسایی شد که نواحی WTP1، Make UP، WTP2  به ترتیب با داشتن 644 ،410، 395 خطر، پرخطرترین نواحی تاسیسات بشمار می آیند. همچنین از مجموع ریسک های شناسایی شده در 7 واحد مورد بررسی ناحیه تاسیسات، 6/4 ، 5/6، 9/28 و 60 درصد به ترتیب در رتبه های 1، 2، 3 و 4  از قرار دارند.

    نتیجه گیری

    در پایان راهکارهایی با توجه به نتایج آنالیز ریسک جهت کاهش حوادث ناشی از خطرات شناسایی شده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شناسایی خطرات، ارزیابی ریسک، HAZAN، صنعت فولاد
  • محمود محمدیان، هادی نادری*، نورالدین موسوی نسب، هادی محمودی شرفه، علی رفیعی، محمد دستورانی صفحات 43-54
    مقدمه

    از جمله مهم ترین آلاینده های ترکیبات آلی که در ترکیبات رنگ وجود دارد BTEX است که اثرات سمی آن ها به خوبی شناخته شده است از این رو، هدف این مطالعه ارزیابی ریسک بهداشتی مواجهه کارکنان واحد رنگ یک کارخانه دوچرخه سازی با ترکیبات BTEX و ارایه راهکارهای کنترلی می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی 48 نمونه از مواجهه فردی کارکنان در دو فصل زمستان و بهار از شش بخش واحد رنگ یک کارخانه دوچرخه سازی، با استفاده از  روش NIOSH 1501 جمع آوری و سپس توسط دستگاه GC-FIDتعیین مقدار شد و ریسک مواجهه آن ها توسط روش EPA ارزیابی گردید.

    یافته ها

    ریسک سرطان زایی بنزن و اتیل بنزن در تمام بخش ها بیش از حد قابل قبولEPA  بود. بیشترین ریسک سرطان زایی را بخش کابین رنگ سازی داشت که بنزن با 8.2 نفر و اتیل بنزن با 1.2 نفر در هر 1000 نفر بود. ریسک غیر سرطان بنزن در تمامی بخش ها، تولوین در کابین رنگ آستر، پولیش کار و کابین رنگ رویه و زایلن در کابین رنگ سازی و آبشار رنگ بیش از حد مجاز بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به بالا بودن ریسک سرطان بنزن و اتیل بنزن در تمام بخش ها همچنین بالا بودن ریسک غیر سرطان برخی ترکیبات BTEX در برخی بخش ها و در کل با توجه به حضور همزمان همه آلاینده های مورد سنجش در یک محل، تمام بخش های واحد رنگ نیاز به بهسازی محیط کار مانند کنترل های فنی مهندسی و اصلاح رویه های کاری دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک بهداشتی، BTEX، رنگ، دوچرخه سازی، سرطان زایی، ریسک غیرسرطان
  • غلامرضا درویشی، داریوش یوسفی کبریا، مجید احتشامی، مهدی اسدی قالهری، فرشاد گلبابائی کوتنائی* صفحات 55-64
    مقدمه و هدف

    امروزه، فاکتورهای آلودگی هوای ناشی از ترافیک به عنوان مخرب محیط زیست طبقه بندی می شوند. با توجه به افزایش شهرنشینی و رشد روز افزون خودروها و تردد و جابه جایی مسافران و شهروندان بین شهرها، بایستی بررسی علمی و عملی بر روی سیستم های حمل و نقل با دخالت علم ریاضی و سیستم های هوشمند، به سمت توسعه پایدار و داشتن هوا و حمل و نقلی سالم حرکت نماید. هدف این مقاله، بررسی اثر پارامترهای ترافیکی حمل و نقل بر آلودگی هوا راه های برون شهری در محور ساری - قایمشهر در استان مازندران با توجه به پارامترهای جوی و آلاینده ازن می باشد.

    روش کار

    در این تحقیق به تحلیل و مدلسازی غلظت آلاینده ازن در محور برون شهری ساری- قایمشهر پرداخته شد. عوامل تاثیرگذار بر غلظت آلاینده ها، بر پایه آمار ترافیکی و جوی مشخص شده و رابطه بین متغیرهای تردد، سرعت متوسط، میزان بارش، دما، رطوبت، سرعت باد و در نهایت رابطه آنها با میزان آلودگی هوا مورد بررسی قرار گرفت و سپس با استفاده از نرم افزار Spss 16 و روش رگرسیون، مدلی ارایه شد که قادر خواهد بود در خیابان های برون شهری غلظت آلاینده ازن را با دقت مناسبی برای سال های آتی تخمین بزند.

    یافته ها

    با توجه به مدل ارایه شده برای آلاینده ازن، از میان متغیرهای موجود، میزان دما، میزان تردد و سرعت باد، بیشترین اثرگذاری را بر آلاینده ازن دارند. همچنین، نتایج بدست آمده از اعتبارسنجی، میزان موفقیت مدل در تخمین آلودگی را نشان داده است. در این تحقیق، سطح معنی دار بودن رگرسیون، بالای 95 درصد بوده است. همچنین میزان مشارکت 90 درصدی داده ها برای آلاینده ازن در ارایه مدل، حد بسیار مطلوبی بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، مدلسازی به روش رگرسیون و استفاده از نرم افزار Spss، برای تخمین آلاینده ازن روش مناسبی می باشد. مدل ارایه شده می تواند در طراحی و احداث راه، باعث کنترل و مدیریت انتشار آلودگی شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، رگرسیون، ازن، ترافیک، سرعت
  • علیرضا حبیبی، محمدتقی رحیمی، مریم سلمانی سراجی، سیف علی مهدوی* صفحات 65-72
    مقدمه و هدف

    وجود شپش بر روی بدن را پدیکلوزیس می گویند. آلودگی به شپش، یکی از شایع ترین آلودگی های انگلی است که دارای اهمیت بهداشتی قابل توجه ای است. انجام بررسی های اپیدمیولوژیک می تواند باعث تعیین وضع آلودگی و مشخص شدن ارتباط آن با عوامل محیطی شود. رطوبت کافی و تراکم جمعیتی بالا، محیط زیست مناسبی برای ازدیاد جمعیت شپش را در استان مازندران فراهم آورده است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف برسی شیوع پدیکلوزیس در استان مازندران از سال 1391 تا 1398 انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، داده های مرتبط با فراوانی ابتلا به پدیکلوزیس و جمعیت استان مازندران در فاصله زمانی سال 1391 تا 1398 از شبکه بهداشت استان مازندران جمع آوری شد. سپس نتایج اطلاعات جمع آوری شده به تفکیک متغیر های جنسیت، سن و محل سکونت با استفاده از آزمون آماری رگرسیون پواسون مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی سابقه افراد مراجعه کننده به شبکه بهداشت استان مازندران از سال 1391-1398، فراوانی پدیکلوزیس را 243487 مورد نشان داد. بیشترین میزان آلودگی در سال 1394 (61/1 درصد) دیده شد. پدیکلوزیس در جنس مونث 6/5 برابر جنس مذکر (05/0> P) و در بین ساکنین مناطق روستایی 1/2 برابر مناطق شهری بود (05/0> P). بیشترین میزان آلودگی مربوط به گروه سنی 12-6 سال بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که سن، جنس و محل سکونت از متغیرهای حایز اهمیت در شیوع پدیکلوزیس می باشند در نتیجه پیشنهاد می شود که بیشترین تمرکز برای کنترل و پیشگیری پدیکلوزیس به این متغیرها معطوف شود.

    کلیدواژگان: آلودگی، پدیکلوزیس، شیوع، شپش، مازندران
  • یحیی احتشامی نیا، حمید محمدی، بهزاد جوادیان* صفحات 73-82
    مقدمه و هدف

    لژیونلا، باکتری گرم منفی است که به طور طبیعی در منابع آب طبیعی و انسان ساخت نظیر شبکه توزیع آب بیمارستان ها می تواند حضور داشته باشد و دو نوع بیماری لژیونر و تب پونتیاک را ایجاد می کند. هدف این مطالعه، مروری بر تاثیر عوامل زیستی و محیطی بر رشد لژیونلا در شبکه توزیع آب بیمارستان ها می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه به جستجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، SID، Magiran، Web of Science، IranDoc و Google Scholar پرداخته شد و مقالات مرتبط با عنوان از سال 2001 تا 2020 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    همزیستی لژیونلا با سایر باکتری ها در بیوفیلم و حضورآمیب موجب افزایش رشد لژیونلا در شبکه توزیع آب بیمارستان ها می شود. به ازای هرواحد افزایش در غلظت آهن و منگنز، شانس حضور لژیونلا به ترتیب 22/1 و 3/3 برابر افزایش می یابد. با افزایش یک میلی گرم در لیتر غلظت روی، 17%  به دانسیته لژیونلا افزوده می شود و غلظت های روی بیش از g/L µ 200 و کمتر از g/L µ 100 بازدارنده هستند. با افزایش یک میلی گرم در لیتر غلظت مس، 7 % از دانسیته لژیونلا کاسته می شود. دمای مناسب برای رشد لژیونلا  40-29 با اپتیمم  35  می باشد.

    نتیجه گیری

    آمیب ها و ساختار بیوفیلم، یون های فلزی، دما و pH موثر بر ماندگاری و رشد لژیونلا می باشند و پی بردن به اطلاعات کاملی از این عوامل می تواند در مطالعات بعدی، طراحی و ساخت بهتر شبکه توزیع آب بیمارستان ها و ارایه راهکاری مناسب در کنترل این باکتری سودمند باشد.

    کلیدواژگان: لژیونلا پنوموفیلا، عناصر جزئی آب، یون های محلول درآب، بیمارستان
|
  • Ali Heshmati*, Mina Khorshidi, Fatemeh Shoaei Pages 1-9
    Introduction and purpose

    The one of the most toxic of mycotoxins is ochratoxin A (OTA). The aim of this study was to measure OTA in some fruit products and estimate its carcinogenicity risk.

    Methods

    In this study, 102 samples of fruit products including peach fruit leather, apricot fruit leather, half-dried apricot, whole-dried apricot (Qaisi), dried plum and unpitted (bokhara) plum were sampled from Hamadan. The ochratoxin level of samples was determined by ELISA and carcinogenic risk was calculated. The limit of detection of Elisa kit was 0.5 µg/kg according to producer’s guideline.

    Results

    The range of OTA in the samples was 3.92-7.22 μg/kg. Thirty-one samples out of 102 fruit product samples were contaminated with ochratoxin, contamination level in 4 samples exceeded Iran limit (10 μg/kg). There is a significant difference among mean OTA of samples (P < 0.05). The mean contamination value in all samples was significantly lower Iran standard (P < 0.05). Depending on the type of fruit product examined, the estimated daily intake (EDI) of ochratoxin in children and adults ranged from 3.36×10-5-4.35×10-4 and 4.70×10-5-6.09×10-4 µg/kg bw/day, respectively. By considering OTA concentration and per capita of fruit products, carcinogenicity risk though these products was low.

    Conclusion

    Totally, the mean OTA of fruit products was significantly lower than Iran standard limit (P < 0.05). In addition, based on the calculations of carcinogenicity assessment, it could say that OTA ochratoxin intake through the consumption of fruit products didn’t result in carcinogenic risk for consumers.

    Keywords: Ochratoxin A, ELISA, Estimated daily intake, Carcinogenic risk, Fruit
  • Mohamad Taghi Badeleh Shamooshaki*, Nargesbeigom Mirbehbahani, Maedeh Ariakhah, Mahsa Latifizadeh, Negar Jahanshi Pages 10-19
    Introduction and purpose

    Diagnosis of cancer in children is considered a crisis for the family that causes some disturbances in quality of life of parents. One of the best strategies to improve the quality of life is resilience. Resilience refers to adaptation to diseases and stressors in life. Belief also plays an important role in social, psychological and resilience life. The present study was conducted to explain the relationship between religious beliefs and quality of life and resilience of mothers of children with cancer.

    Methods

    The statistical population of this descriptive-correlational study is 123 mothers of children with cancer who referred to the cancer ward of Taleghani Hospital in Gorgan. Data were assessed using demographic information questionnaires, Connor & Davidson resilience questionnaire, Khodayari religiosity questionnaire and Witzner cancer caregiverschr (chr (chr(chr(chr ('39')39chr('39'))39chr(ch r('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr ('39'))39chr(chr('39') 39chr('39'))))39chr(chr(chr(chr('39') 39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr ('39')))39chr (chr(chr('39') 39chr('39')) 39chr(chr ('39')39chr('39'))))) quality of life questionnaire. Data were analyzed using SPSS software, Pearson correlation coefficient and linear regression. P <0.05 was considered as a significant level.

    Results

    The results of Pearson correlation coefficient indicate that belief has a significant positive relationship with resilience, while there was no significant difference between belief and quality of life.

    Conclusion

    According to the findings, religious beliefs are an effective factor in the resilience of mothers of children with cancer; therefore, finding a way to develop useful clinical services and appropriate counseling programs to improve the quality of life of these mothers and their children is necessary.

    Keywords: Religious beliefs, quality of life, resilience, cancer
  • Hossein Rahimzadeh, Mohammad Mosaferi*, Hassan Taghipour, Gholamhosein Saferi Pages 20-32
    Introduction & Purpose

    About 30% of Iranchr(chr('39')39chr('39'))s population lives in rural areas. Management of rural waste is an important component in maintaining health. The aim of this study was to find out the status and problems of rural waste management and compare it with the past in one of the northwestern cities of the country.

    Methods

    The condition of waste management in 20 villages with health houses and a population of over 500 people was analyzed through field visits, checklist completion, interviews with village managers, and review of information from East Azerbaijan Health vice-chancellor.

    Results

    All villages surveyed had a specific trustee for waste management. Compared to the indicators of 1389, all components related to waste management have been relatively improved. The existence of village manager (Dehyari) is quite effective. Waste collection is done twice a week in 20% and once a week in 25% of the villages at unspecified times. Therefore, the residents are forced to release it in the village, which leads to dispersal of waste and environmental pollution. The status of separation from source and recycling is not favorable. There are many problems in animal waste management, especially in villages without a master plan.

    Conclusion

    Although good progress has been made in the field of rural waste, but due to the existing problems, training village managers in the field of waste management and educating people as one of the main stakeholders on waste segregation and compost vermicompost production, can solve these problems.

    Keywords: Rural waste, animal waste, waste management, environmental health, environmental pollution
  • Behnoush Jafari*, Zeinab Alsadat Nezamodini, Hanan Sari, Seyd Amin Jazayeri Pages 33-42
    Introduction

    Industries face different risks depending on the type of activity. To reduce the level of risk, risk identification and analysis, standard methods are very useful in reducing their occurrence, so the purpose of this study was to identify hazards and risk assessment using HAZAN method in one of the steel industries of Khuzestan province.

    Methods and Materials

    The present study is a cross-sectional descriptive study that was carried out in 2018 in the  utilityof one of the steel companies in the south of Iran during 4 months.HAZAN risk assessment technique was used to assess the risk of occupations of the units. In this study, methods of direct observation of jobs, workerschr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))) experiences and interviews with officials and supervisors were used. Risks were classified as ranks 1, 2, 3 and 4 in the sense of unacceptable, undesirable, acceptable, provided they are controlled and acceptable, respectively.

    Results

    The results showed that 1763 hazards were identified in the whole of the utility area.WTP1, Make UP and WTP2 areas are the most dangerous areas of the utility with 644, 410 and 395 hazards, respectively. Also, out of the total risks identified in the 7 units under study in the utility area, 4.6, 6.5, 28.9 and 60% are in the ranks of 1, 2, 3 and 4, respectively.

    Conclusion

    At the end, solutions according to the results of risk analysis to reduce accidents caused by identified hazards are presented.

    Keywords: Hazard Identification, Risk Assessment, HAZAN, Steel Industry
  • Mahmoud Mohammadyan, Hadi Naderi*, Nouraddin Mousavinasab, Hadi Mahmoodi Sharafe, Ali Rafiei, Mohammad Dasturani Pages 43-54
    Introduction

    BTEX is one of the most important pollutants in organic compounds in paint compounds, the toxic effects of which are well known. Therefore, the aim of this study was to health risk assissment of exposure of the painting unit workers of a bicycle industry to BTEX compounds and to provide control solutions.

    Methods

    In this cross-sectional study, 48 personal exposure samples of workers during of two seasons of winter and spring were collected using NIOSH 1501 method from six sections of painting unit in a bicycle industry and then analyzed by GC-FID and their risk was estimated by EPA method.

    Results

    The cancer risk of benzene and ethylbenzene in all sections was exceeded from the EPA acceptable criteria. The paint preparation cabin had the highest cancer risk, with  8.2 per 1,000 cases for benzene and with 1.2 per 1,000 workers for ethyl benzene. Non cancer risk of benzene in all sections, toluene in the primer paint cabin, polishing and finishing paint cabin and xylene in the paint preparation cabin and cascade painting exceeded the EPA criteria.

    Conclusion

    Due to the high level of cancer risk of benzene and ethylbenzene in all sections as well as the high non-cancer risk of BTEX compounds in some sections and in general due to the simultaneous presence of all vapors of BTEX, all sections of Paint unit need to improve the work environment such as engineering controls and modify work procedures.

    Keywords: Health Risk Assessment, BTEX, paint, Bicycle industry, cancer risk, Non Cancer Risk
  • Gholamreza Darvishi, Daryush Yousefi Kebria, Majid Ehteshami, Mahdi Asadi-Ghalhari, Farshad Golbabaei Kootenaei* Pages 55-64
    Introduction & Purpose

    Nowadays, traffic-induced air pollution factors are classified as destructive to the environment. Due to the increase in urbanization and the increasing growth of cars and transportation and movement of passengers and citizens between cities, scientific and practical studies on transportation systems with the intervention of mathematical science and intelligent systems, should move towards sustainable development and having a healthy air and transportation. The purpose of this article is to investigate the effect of traffic parameters on air pollution of suburban roads in the Sari-Qaemshahr road in Mazandaran province with respect to atmospheric variables and ozone pollution.

    Methods

    In this study, ozone pollutant concentrations were analyzed and modeled the Sari-Qaemshahr road. The study was conducted to determine the factors affecting the concentration of pollutants based on traffic and climate statistics and the relationship between traffic variables, average speed, rainfall, temperature, humidity, wind speed and finally their relationship with air pollution. Then, by using SPSS 16 software and based on the regression method, a model was presented that will be able to estimate the concentration of ozone pollutant on suburban roads with appropriate accuracy for the coming years.

    Results

    According to the proposed model for ozone pollutants, among the available variables, temperature, traffic volume and wind speed have the greatest impact on ozone pollutants. Also, the results obtained from the validation show the success rate of the model in estimating pollution. In this study, the level of regression significance was above 95%. Also, the 90% data contribution rate for ozone pollutants in the model has been very favorable.

    Conclusion

    According to the results, modeling by regression method and using Spss software is a suitable method for estimating ozone pollutants. The proposed model can control and manage pollution emissions in road design and construction.

    Keywords: Air pollution, Regression, Ozone, Traffic, Speed
  • Alireza Habibi, Mohammadtaghi Rahimi, Maryam Salmani Seraji, Seifali Mahdavi* Pages 65-72
    Background and purpose

    Lice infestation is one of the most common parasitic infections that have a considerable hygienic importance. Epidemiological studies can determine the status of inestation and determine its relationship with environmental factors. Adequate humidity and high population density have provided a suitable environment for lice population increase in Mazandaran province. Therefore, the present study was conducted to investigate the prevalence of pediculosis in Mazandaran province from 2012 to 2020.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytical study, the frequency of pediculosis and the population of Mazandaran province were collected from health network of Mazandaran province during 2012 to 2020. Then, the results of the collected data were analyzed separately by gender, age and location variables using Poisson regression test.

    Results

    history of people referring to the health network of Mazandaran province, showed the frequency of pediculosis infestation 243487 cases during 2012 to 2020. The highest level of infection was observed in 2015 (1.61%). Pediculosis was 5.6 times more common in females (P < 0/05) and 2.1 times more common in rural areas than in urban areas (P < 0/05). The highest rate of infection was in the age group of 6-12 years old.

    Conclusion

    The results show that age, gender and residential areas are major variables of pediculosis. Therefore it is highly suggested to concentrate on these important variables for prevention and control of pediculosis.

    Keywords: Infestation, Pediculosis, Prevalence, Lice, Mazandaran
  • Yahya Ehteshaminia, Hamid Mohammadi, Behzad Javadian* Pages 73-82
    Introduction & Purpose

    Legionella is a Gram-negative bacterium that is present worldwide in natural and man-made water sources such as hospital water distribution networks and causes two types of Legionnaires and Pontiac fever. The aim of this study was to review the of effect of biological and environmental factors on legionella growth in the water distribution networks of hospitals.

    Methods

    In this study, the databases of PubMed,Scopus, SID, Magiran, Web of Science, IranDoc and google scholar were searched and related articles from 2001 to 2020 were reviewed.

    Results

    Symbiosis of Legionella with other bacteria in biofilm and the presence of amoebae increases Legionella growth. For each increase in iron and manganese concentration, the chances of Legionella presence increase 1.22 and 3.3 times, respectively. By increasing the concentration of zinc by 1 mg/l, the density of Legionella is increased by 17% and concentrations of zinc greater than 200 g/l and less than 100 g/l are considered inhibitory. Increasing the concentration of copper by 1 mg/l reduces the density of Legionella by 7%. The optimum temperature for growing Legionella is 35⁰C.

    Conclusion

    Amoebae and biofilm structure, metal ions, temperature and pH affect the persistence and growth of Legionella and finding complete information about these factors can be useful in future studies, better design and construction of hospital water distribution network and provide a suitable solution to control this bacterium.

    Keywords: Legionella pneumophila, Trace elements of water, Water-soluble ions, Hospital