فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1397)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سعید زاهد زاهدانی* صفحات 7-25

    در این مقاله با استفاده از اصول و مفاهیم مستخرج از قرآن کریم به تدوین مبانی جامعه شناختی و روان شناختی معروف و منکر پرداخته ایم. بدون شک هر علم اسلامی می باید مستند به قرآن کریم باشد. به عبارت دیگر، ملاک صحت اندیشمندان در تدوین علوم اسلامی، قرآن کریم است. معروف و منکرهای دینی از مقوله ارزش ها و هنجار های جامعه اسلامی می باشند که یکی از موضوع های اصلی مورد مطالعه در رشته جامعه شناسی اند. این نوع از مطالعه به عنوان شیوه ای نو در جهت تولید علوم انسانی اسلامی برای نقد و بررسی اندیشمندان اسلامی ارایه می گردد. ابزار شناخت در قرآن کریم حس و عقل و قلب معرفی شده اند. حس، جمع آوری اطلاعات می کند؛ عقل، جمع بندی و تحلیل می کند؛ و قلب، باور می کند که بر اساس آن رفتار شکل می گیرد. شناخت معروف و منکر در طبیعت و فطرت انسان نهفته است و با انسان متولد می شود. همان طور که می توانیم با امکانات فیزیکی چشم، رنگ ها را تشخیص دهیم و با این قدرت متولد می گردیم، قوه تمیز درست از غلط نیز با ما متولد می شود و می توانیم معروف و منکر واقعی را بشناسیم. اما در جریان اجتماعی شدن معروف و منکر های مشهور اجتماعی به تدریج خود را به انسان ها تحمیل می کنند و ای بسا که غالب بر قوه تمیز طبیعی یا به عبارتی فطری انسان ها شوند. اگر معروف و منکر های اجتماعی با معروف و منکر های فطری مطابق باشند، به راحتی این درک اجتماعی مورد تایید هر فرد قرار می گیرد، اما اگر معروف و منکر اجتماعی با معروف و منکر فطری مطابق نباشد، به تدریج فرد خود را متقاعد می سازد تا همرنگ جامعه شود. اما هستند کسانی بیداردل که در چنین مواقعی همرنگ جامعه نشده و به ندای وجدان خود عمل می کنند. پیغمبران الهی برای تذکر معروف و منکر های حقیقی مبعوث می شوند و به تشخیص انسان های بیداردل کمک می نمایند. در این مقاله تلاش ما بر این است تا مکانیسم یا سازوکار رشد فردی را در جریان جامعه پذیری بیان کنیم و تعارضات و هماهنگی های معروف و منکر فردی یا فطری و اجتماعی را بیان داشته نحوه تعامل میان آنان را بیان داریم.

    کلیدواژگان: فطرت، شناخت، فرهنگ، علوم اجتماعی، اجتماعی شدن
  • فرج الله هدایت نیا* صفحات 27-49

    تحکیم خانواده از طریق پیشگیری یا ساماندهی مشکلات آن، دغدغه مهم مسیولان نظام جمهوری اسلامی ایران و کارشناسان مسایل اجتماعی است. تا کنون نیز کارشناسان علوم مختلف، طرح‎های متنوعی برای آن ارایه کرده‎اند؛ اما به سبب چندلایه بودن مشکلات خانواده، طرح‎های تک ساحتی متخصصان علوم مختلف نتوانسته آن‎طور که انتظار می رود برای مدیریت مشکلات خانواده موثر باشد. در این پژوهش، در رویکردی میان رشته ای و با بهره گیری از علوم مرتبط با خانواده، مناشی آسیب های خانواده شناسایی و متناسب با آن نظام جامع حمایت از خانواده در حقوق عمومی ایران طراحی می گردد. این طرح مناشی مشکلات خانواده را به نادانی، ناتوانی و نافرمانی بازمی‎گرداند و متناسب با این آسیب های سه گانه، سه راهبرد کلان «آموزش و مهارت افزایی»، «حمایت و توان افزایی» و «مشاوره و داوری» را به عنوان مسئولیت های مهم دولت برای مهار آنها بررسی، و راهکارهای اجرایی هر یک را تبیین می‎کند.

    کلیدواژگان: طرح، نظام، جامع، حمایت، خانواده
  • مهدی حمزه نژاد*، وحیده فکری صفحات 51-72

    حکیم ابونصر فارابی، فیلسوف برجسته مسلمان که به حق، پدر فلسفه اسلامی نامیده می شود در دو اثر بسیار مهم و ارزشمند خویش؛ ، » سیاست المدنیه  «و» آراء اهل مدینه ه فاضله  «به ویژگی هایی در شهرها و ساکنین ساکنان شهرها اشاره کرده است. فیلسوفی کهوی برای نخستین بار در تاریخ فلسفه اسلامی، از شهری آرمانی و از خصایص خصایص اجتماع مدنی سخن به میان می آورد. این پژوهش به دنبال ارتباطی است میان نادان شهرهای فارابی و نادان محلهنادان محله های امروز، که آیا می توان این دو را با هم تطبیق داد یا خیر؟ اگر می شود، نمود کالبدی و شخصیتی صفات نادان شهرها نادان شهرها و مردم آن چگونه است؟ همچنین می توان از خلال آنها و تحقیق و تفحص در متن موضوعات آن، و با یررسی بررسی و تطبیق نشانه ها با شهرهای معاصر، نقدی بر امروز داشت. لذا هدف این تحقیق شناسایی دقیق ویژگی های کالبدی نادان شهرها نادان شهرها بر اساس جستجوجست وجوی متنی و تطبیق آن با شهرهای معاصر جهت نقد وضع موجود نیز استمی باشد. در این پژوهش که در آن از روش هایروش‎های اسنادی) کتابخانه ای)، تحلیل محتوای متن، روش دلفی و پرسشنامه از دو محله ی ه مشهد بهره برده شده، سعی تلاش شده است تا با رویکردی ویژه و مشخص و به زبانی گویا به ویژگی های نادان شهرهای فارابی اشاره گردد.  لذا بنابراین با توجه به ویژگی های کالبدی نادان محلهنادان محله ها که با استفاده از تحلیل متون و روش دلفی به دست آمد، و سنجش آنها با سرانه های مطلوب کاربری ها در محله، می توان به نارسایی ها و دلایل به وجود پدید آمدن نقص های شخصیتی و تفکر افراد پی برد. مهم ترین بخش پژوهش، به دست آوردن نمود کالبدی صفات نادان شهرنادان شهر فارابی و ارتباط کالبد با تفکر و شخصیت افراد ساکن در محله است که با پرسشنامه سنجیده می شود، است.

    کلیدواژگان: فارابی، نادان شهر، نادان محلهنادان محله
  • مسعود مطهری نسب* صفحات 73-93

    ماهیت پیچیده و بین رشته ای مطالعات تمدنی، سطحی فراتر از روش های تخصصی علمی و رویکردهای متفاوت مطالعات تمدنی دارد. تاکید بر هر یک از این ‎روش ها و رویکردها و غفلت از رویکردهای دیگر، تفکر تمدنی را دچار تقلیل گرایی خواهد کرد. هدف این پژوهش ارایه روش‎پژوهی به عنوان یک ساختار فکری مجموعه نگر است که به واسطه آن رویکردها و روش های مختلف علمی به نحو بنیادی، راهبردی و کاربردی در حوزه مطالعات تمدنی با یکدیگر مرتبط می شوند. در این پژوهش تلاش شده است تا با روش تحلیلی و مدل‎سازی چگونگی کاربرد روش‎پژوهی در مطالعات تمدن اسلامی بررسی شود.

    کلیدواژگان: روش‎پژوهی، روش‎شناسی، مطالعات تمدنی، تمدن اسلامی
  • دوست علی سنچولی*، ملیحه ابویسانی صفحات 95-116

    متفکران و مصلحان اسلامی در طول دو قرن اخیر، تلاش فراوانی نموده اند کرده اند تا تمدن اسلامی را از ضعف و رکودی که به دلیل سلطه ه استعمار و سیطره ه حاکمان نالایق گرفتار آن شده، رها سازند و عظمت افتخارآفرین آن را مجددا به امت اسلامی برگردانندبازگردانند. آنان بر این باورند که رسیدن به پیشرفت و تعالی، تنها در سایه ه دلبستگی به فرهنگ اسلامی و جلوگیری از تسلط بیگانان میسر است. شناخت و معرفی عوامل شکوفایی تمدن اسلامی، که چندین سال به عنوان پیشرفته ترین تمدن در جهان معرفی شده، برای اعتلای تمدن نوین اسلامی از اهمیت و ضرورت بسیار جدی برخوردار می باشداست. در این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه ای، به بررسی و تحلیل نقش قدرت و اقتدار سیاسی حاکمان اسلامی، در شکوفایی تمدن نوین اسلامی بررسی و تحلیل می شودپرداخته می شود. عصر طلایی تمدن اسلامی مرهون اقتدار سیاسی جهان اسلام بوده است و این اقتدار برخاسته از مولفه هایی همچون: دین محوری و معنویت گرایی، امامت و رهبری، اتحاد و همبستگی، علم و دانایی، عزت و استقلال خواهی، توان مالی و اقتصادی و توان مندی های نظامی بوده است. بدیهی است که به کارگیریبه کارگیری این مولفه ها در ارتقای اقتدار سیاسی جهان اسلام و به تبع آن، در شکوفایی و پیشرفت تمدن نوین اسلامی، نیز نقشی بسیار مهمی ایفا می نماینددارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژگان کلیدی: قدرت سیاسی، و اقتدار سیاسی، مولفه های قدرت سیاسی، حکومت هایحکومت‎های اسلامی، تمدن نوین اسلامی
  • سید هادی موسوی* صفحات 117-140

    این مقاله، کنکاشی درباره معنا، مفهوم و ماهیت تحول من حیث هی هی در علوم انسانی به مثابه نرم افزار تمدن نوین اسلامی از منظر آیت‎الله خامنه ای است. آنچه با کاربست روش توصیفی تحلیلی از بیانات آیت‎الله خامنه ای استنباط می شود، این است که تولید علوم انسانی، به علت شان و کارویژه فکری و جهت دهندگی آن، که در ویژگی نرم افزار بودن این علوم مندرج است، واجد نقشی بی بدیل در شکل‎گیری تمدن نوین اسلامی است. از دیدگاه ایشان، مفهوم تحول در علوم انسانی دارای دو جزء ذاتی و قوام بخش می باشد که حقیقت و مفهوم این تحول را معنا و تبیین می کند. نخستین جزء ذاتی مفهوم تحول در علوم انسانی، رویکرد سلبی به علوم انسانی موجود است. روح این وجه سلبی تحول که روی گردانی همه جانبه و فراروی از علوم انسانی غربی به علت بحران ذاتی آن هاست، مستلزم انقلاب و واژگونی این علوم در حیطه های گوناگون مبانی، اصول، روش، جهت‎گیری و غایات و نیز تنزل آنها از مقام «محور تشخیص و معرفت نهایی انسان» بودن است. دومین و واپسین جزء ذاتی ماهیت تحول در علوم انسانی، رویکرد ایجابی به تولید حقیقی علوم انسانی اسلامی است. حقیقت این وجه ایجابی تحول، اقبال تام و همه جانبه به تفکر و اندیشه اسلامی است که به شیوه ای محققانه بر متون و منابع الهی و فرهنگ عریق اسلامی تکیه می زند و با اتکا به چنین ظرفیت های عظیم و غنی و عمیق اسلامی ای، در مسیر پیوسته، دشوار و حیاتی تولید تاسیسی، اصالی و مبدعانه علوم انسانی اسلامی گام برمی دارد.

    کلیدواژگان: تحول در علوم انسانی، آیت‎الله خامنه ای، نرم افزار، تمدن نوین اسلامی، علوم انسانی غربی، تولید علوم انسانی اسلامی
|
  • Seyed Saeid Zahed Zahedani* Pages 7-25

    Investigating Quranic principles, this article is dealing with social psychological basis of religious good and bad.  Undoubtedly, all Islamic Knowledge should be in accord with and verify by Quran-e Karim. In sociological terms religious good and bad are norms and values in Islamic society. In this study we aim to introduce a new approach in Islamic social science to be viewed and reviewed by Islamic thinkers. Senses, reasoning and intuition are three epistemological instruments due to Quran.  Senses are for data gathering, reasoning is for proofs and analysis and intuition is for accepting, which we act according to it. Understanding good and bad is an inborn natural ability for human beings; the same as inborn understanding of colors by eyes.  Therefore, we are able to recognize actual good and bad.  In socialization proses cultural social good and bad present to us mostly as natural and even inborn. If social good and bad are in accordance with inborn ones they will be confessed easily. On the contrary, if they are not in accord with inborn good and bad, normally, one will get along with the social ones gradually through the mechanism of social adaptation.  Off course there are some virtue persons who accept their inner voice.  Prophets are those who introduce religious good and bad to help the virtue persons.  In this article we try to explain the mechanism of harmony as well as contradiction between individual and social good and bad with inborn ones, and the manner they dell with each other in socialization process.

    Keywords: inborn, recognition, culture, Islamic social science, socialization
  • Farajollah Hedayatnia* Pages 27-49

    Consolidation of family through preventing problems to occur for it or organizing such problems is an important concern of those in charge in the Islamic Republic of Iran as well as professionals of social issues. So far, professionals in various scientific fields have provided different plans for this purpose. Since family’s problems are multi-dimensional, however, one-dimensional plans provided by professionals of the various sciences have not been able to be of effect in managing family’s problems as much as expected. In the present study, adopting an interdisciplinary approach and using sciences which concern family, origins of family’s problems are recognized and a comprehensive system to protect family in the Iran Public Law is designed accordingly. In this plan, the origins of family’s problems are traced back to ignorance, inability, and disobedience. And, in accord to these three harms, three large-scale strategies of “training and increasing skills”, “protecting and increasing ability”, and “consultancy and arbitration” as government’s important responsibilities to control them are studied and, for each of which, executive solutions are explicated.

    Keywords: plan, system, comprehensive, protection, family
  • Mehdi Hamzehnejad*, Vahideh Fekri Pages 51-72

    Hakim Abu Al Nasr Farabi, a great Muslim philosopher who is truly considered the father of Islamic philosophy, has noticed some features of the cities and their residents in his two very important and valuable works namely “Civil Policies”, and “Utopia People‟s Opinions”. He is the philosopher who stated the qualities of civil communities for the first time in the history of Islamic philosophy. This survey aims at finding a relation between „The Fool towns of Farabi‟ and the districts of our time. It is also intended to understand whether they‟re comparable or not. Additionally it is discussed how the somatic and personality qualities of „The Fool Towns‟ and their people are. By using the perceived information and by doing research on these subjects and through studying and comparing the related signs with contemporary cities we can have a critical review on today‟s situation. Therefore the purpose of this study is to recognize the somatic features of today‟s cities in order to critically review the present conditions. In this study it has been tried to clearly describe the qualities of „The Fool Towns of Farabi‟ based on a particular approach using library research methods, discourse analysis, Delphi method and, two questionnaires conducted in two districts of Mashhad. Considering the Somatic qualities of „The Fool Districts‟ which were obtained through discourse analysis and Delphi method and by their evaluation against desirable measure of uses in each district it would be feasible to find out about the present insufficiencies and the reasons of deficiencies in people‟s thoughts and personalities. The most important part of the study which is done using a questionnaire is to obtain a somatic format for the qualities of „The Fool Towns of Farabi‟ and to understand the relation between the obtained frame and the residents‟ thoughts and personalities.

    Keywords: Farabi, Fool Town, Fool District
  • Masoud Motahari Nasab* Pages 73-93

    The complex and interdisciplinary nature of the Islamic civilization studies requires a structure of multifaceted and multidisciplinary methodology. Accordingly, the analysis and investigation of Islamic civilization employing the specialized approaches of a particular discipline of the human sciences have led to reductionism in the results obtained regarding the Islamic civilization. The main problem of this study was how to design a methodological model in order to systematize the field of Islamic civilization studies. Using the descriptive-analytical method and the conceptual modeling, this research discussed and examined the application of research methods as a hybrid and a multidisciplinary model in studies of Islamic civilization.

    Keywords: Research Methods, Methodology, Civilization Studies, Islamic Civilization
  • Doostali Sanchooli*, Malihe Abavisani Pages 95-116

    During the two recent centuries, the Islamic thinkers and reformists have tried much to release the Islamic civilization from feebleness and stagnation caused by the sovereignty of colonization and the dominant of the incompetent rulers and returned the honorable greatness to Islamic nation again. They believed that achieving to development and elevation is only under affection to Islamic culture and preventing from dominating foreigners. Knowing and introducing the factors of the dehiscence of Islamic civilization that is introduced as the most advanced civilization for years, is much important and necessary for exaltation of the new Islamic civilization. In this article, by descriptive- analytic method and based on librarian resources, the role of the political power and authority of Islamic rulers in dehiscence of the new Islamic civilization is examined and analyzed. The political power and authority of Islamic governments is one of the most important factors in dehiscence the new Islamic civilization that have criterions such as: religiosity, intellectuality, Imamate and leadership, :union: and coalition, knowledge and learning, honor and independence, financial and economic power and military power. Using these criterions plays important role in promotion political authority followed by dehiscence of the new Islamic civilization.

    Keywords: Political power, authority, The criterions of political power, Islamic governments, The new Islamic civilization
  • Seyed Hadi Mousavi* Pages 117-140

    This article examines the meaning, the concept and the nature of the transformation what is transformation in the humanities as a software of modern Islamic civilization from the perspective of Ayatollah Khamenei. What is inferred from the descriptive-analytical method of Ayatollah Khameneichr('39')s statement is that the production of humanities, due to its intellectual dignity and its directional function, which is included in the feature of the software of these sciences, has an unparalleled role in the formation of civilization Modern Islamic. From his point of view, the concept of transformation in the human sciences has two intrinsic and constitutive components that make sense and meaning of the transformation. The first component of the concept of transformation in the human sciences is the negative approach to the existing humanities.The spirit of this negative form, the inevitable turning away from the Western humanities due to their intrinsic crisis, requires the revolution and reversal of these sciences in various fields of Foundations, principles, methods, orientations and ends, as well as their degradation from the position of "the axis of recognition and The ultimate knowledge of man "is. The second and final element of the nature of the transformation of the human sciences is a positive approach to the true production of Islamic human sciences. The truth of this evolutionary aspect is the complete rejoinder of Islamic thought, which relies on the texts and divine sources and Islamic culture of Islam in a scholarly way, and relying on such vast, profound and deep Islamic capacities, in a continuous, difficult and The vital way of the productive, institutionalized, and creative work of the Islamic Humanities is taking steps.

    Keywords: The transformation of the Humanities, Ayatollah Khamenei, Software, New Islamic Civilization, Western Humanities, Production of Islamic Human Sciences