فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا ملکی، سید سمانه دهقانی، فرزانه مباشری * صفحات 1-10
    هدف

    وزن نوزاد در زمان تولد یکی از شاخص های مهم رشد، بقا و تکامل کودک می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین وزن هنگام تولد نوزاد با میزان وزن اولیه مادر و میزان وزن گیری مادر در طول بارداری انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی روی 92 نفر از زنان باردار که در بیمارستان حضرت ولیعصر(عج) شهرستان فسا در سال 1395 زایمان کرده بودند، انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین وزن نوزادان در هنگام تولد 29/589±20/3181 گرم و میانگین نمایه توده بدنی مادران قبل و انتهای بارداری به ترتیب 54/5±97/23 و 59/7±61/29 بود. یافته ها بیانگر وجود ارتباط خطی میان وزن نوزادان با وزن مادر در ابتدای بارداری (05/0 >P-Value، 23/0=r) و انتهای بارداری  (05/0 >P-Value، 24/0=r) می باشد . در مقایسه وزن هنگام تولد نوزادان بین متغیر شغل، تعداد زایمان های قبلی، نوع زایمان، سن بارداری ، مصرف مکمل های دارویی، جنسیت نوزاد رابطه معناداری مشاهده نشد. اما با سابقه خویشاوندی والدین و زمان زایمان (زودرس و به موقع) رابطه معناداری مشاهده گردید.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این مطالعه اهمیت و ارتباط وزن قبل از بارداری و میزان وزن گیری مادر در طی بارداری بر وزن هنگام تولد نوزاد را نشان داد. بنابراین ارایه دهندگان مراقبت های سلامتی بایستی بر دو فاکتور تناسب و تنظیم نمودن وزن زنان باردار توجهی ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: بارداری، نوزاد، وزن تولد
  • هادی اسحقی ثانی کاخکی، مصطفی اسدزاده، مجاهده سلمانی ندوشان، مهدی بهجتی اردکانی* صفحات 11-19
    هدف

    کاهش کیفیت خواب و بی خوابی می تواند باعث اختلال در عملکرد روزانه، افزایش خطاهای انسانی و حوادث شغلی گردد. نوبت کاری یکی از فاکتورهای موثر بر بی خوابی و کیفیت خواب است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط اختلالات خواب با فشارخون و نوبت کاری کارکنان بیمارستان شهیدمحمدی انجام شد.

    روش ها: 

    پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر در بین 263 نفر از کارکنان بالینی بیمارستان شهیدمحمدی بندرعباس در سال 1398 با روش نمونه گیری تصادفی انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، شاخص شدت بی خوابی مورین، وضعیت نوبت کاری و فشارخون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افرازSPSS   و آزمون های رگرسیون لجستیک، کای اسکور و تی تست انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد 39 نفر (8/14 درصد) از کارکنان بیمارستان خواب طبیعی، 118 نفر (9/44 درصد) اختلال خفیف، 90 نفر (2/34 درصد) اختلال متوسط و 16 نفر (1/6 درصد) اختلال شدید خواب داشتند. اختلال خواب در گروه زنان نسبت به مردان بالاتر بود (05/0≥P-Value). نسبت شانس ابتلا به اختلال خواب در کارکنان نوبت کار 50/3 برابر کارکنان روزکار بود (05/0≥P-Value). ارتباط معنا داری بین پرفشاری خون با نوبت کاری و اختلالات خواب مشاهده نشد (05/0≤P-Value).

    نتیجه گیری:

     از آنجایی که شیوع بی خوابی در کارکنان بیمارستان بالا است و کار نوبتی باعث افزایش ریسک اختلالات خواب می شود. بنابراین می بایست با تعدیل برنامه های نوبت کاری عوارض ناشی از آن را کاهش داد.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب- نوبت کاری -پرفشاری خون- پرسشنامه مورین
  • مسعود فردوسی، یاسمین مولوی طالقانی* صفحات 20-30
    هدف

    مدیریت مصرف در بخش سلامت از طریق اصلاح الگوی مصرفی در سیستم بهداشتی و درمانی باعث ارتقا کیفیت خدمات سلامت خواهد شد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با اصلاح الگوی مصرف در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1397 انجام شد.

     روش ها: 

    پژوهش توصیفی حاضر به روش کیفی انجام شد. عوامل مرتبط با اصلاح الگوی مصرف در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سه مرحله بررسی مستندات،  مصاحبه ساختار مند با ده نفر از صاحب نظران و اعتباریابی عوامل ازطریق متددلفی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته تعیین شد از روش تحلیل چارچوبی برای تحلیل داده ها کیفی و از روش مجموع امتیازات برای اصلاح عوامل استفاده شد همچنین جهت کدگذاری داده ها از نرم افزار   MAXQDA و برای تحلیل داده های پرسشنامه از نرم افزار spss نسخه 21 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد در مرحله کیفی پس از پالایش کدهای اولیه، 39 عامل مرتبط با اصلاح الگوی مصرف در چهار دسته استراتژی کلی (اجرای سیاست های کلی اصلاح الگوی مصرف (21 مولفه)، ترویج مصرف کالاهای داخلی (4 مولفه)، برنامه ریزی برای ارتقا کیفیت (12 مولفه) و رقابت پذیری در تولید (2مولفه) شناسایی شدند. همچنین در فاز دلفی، 11 مولفه به عنوان عوامل مرتبط با اصلاح الگوی مصرف در حوزه سلامت تایید شدند.

    نتیجه گیری: 

    مسوولان سلامت و به خصوص نهادهای متولی امر، می توانند اقدامات لازم را در جهت اصلاح و بازنگری الگوی مصرف در حوزه سلامت شامل تدوین پیوست سلامت برای طرح های کلان توسعه ای، اجرای برنامه ارتقای سواد سلامت، شبکه ارایه خدمات جامع و همگانی سلامت، اصلاح الگوی تغذیه، اصلاح فرایندهای معیوب و... انجام دهند

    کلیدواژگان: الگوی مصرف، سلامت، مصرف داخلی، اقتصاد مقاومتی
  • خدامراد صوفی، مدینه شهنوازی، فرهاد دادگر، سکینه ناروئی* صفحات 31-39
    هدف

    حوادث ترافیکی از مهم ترین مشکلات حوزه بهداشت عمومی بوده و بار اقتصادی زیادی را برای جوامع مختلف به همراه دارد. بنابراین این پژوهش با هدف تعیین رفتار رانندگی موتورسیکلت سواران  و عوامل مرتبط با آن انجام شده است.

    روش ها: 

    این مطالعه بصورت توصیفی-  تحلیلی گذشته نگر انجام شد و 234  نفر از موتورسواران به روش نمونه گیری در دسترس  از شهرستان سرباز انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رفتار رانندگی موتورسیکلت سواران (48-MRBQ)، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) و پرسشنامه 10 سوالی سنجش هیجان استفاده شد. داده ها با استفاده  از  نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین سنی شرکت کنندگان 7/26 و انحراف معیار 09/7 بود. 1/36 درصد شرکت کنندگان در طول 12 ماه گذشته با موتورسیکلت تصادف داشتند. متوسط نمره رفتار رانندگی 79/96، سلامت روان 54 و هیجان خواهی شرکت کنندگان 33/21 محاسبه گردید. نمره خطای ترافیکی با میانگین 90/23 و انحراف معیار 06/8 و افسردگی اساسی با میانگین 47/17 و انحراف معیار 07/4 نسبت به سایر ابعاد رفتار رانندگی و سلامت روان بالاتر بودند. نمره رفتار رانندگی موتورسیکلت سواران با مصرف سیگار، الکل، حشیش، متادون و هرویین در یک سال گذشته ارتباط آماری معناداری داشت. بین نمره رفتار رانندگی و سلامت روان همبستگی آماری معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     ارتقاء سطح دانش عمومی بویژه موتورسیکلت سواران در زمینه رفتارهای صحیح رانندگی و اجرای جدی و مستمر قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، رفتار رانندگی، موتورسیکلت سواران، سلامت روان
  • کاووس دیندارلو، حمزه علی جمالی * صفحات 40-52
    هدف

    تصفیه زیستی فاضلاب های حاوی جامدات محلول بالا، به دلیل غلظت بالای نمک، امکان پذیر نیست. یکی از روش های تصفیه این گونه فاضلاب ها الکترواکسیداسیون می باشد. هدف از این مطالعه به کارگیری روش سطح پاسخ در بهینه سازی تصفیه فاضلاب های شور با استفاده از فرآیند الکترواکسیداسیون بود.

    روش ها: 

    این مطالعه تجربی در مقیاس پایلوت انجام گردید. نمونه ها به صورت سینتتیک و در سطح مورد نیاز فاضلاب های شور تهیه گردید. متغیرهای مستقل شامل زمان واکنش، pH، غلظت الکترولیت NaCl و ولتاژ بودند. عملکرد فرآیند براساس پاسخ های درصد حذف COD و TOC ارزیابی شد. تعیین تعداد آزمایشات، آنالیز آماری و مدل سازی داده های آزمایشگاهی و بهینه سازی حذف COD و TOC با به کارگیری طرح مرکب مرکزی و روش پاسخ سطح انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که درصد حذف COD و TOC در شرایط بهینه 8pH=، زمان واکنش 34 دقیقه، مقدار نمک 5/23 گرم در لیتر و ولتاژ 7 ولت به ترتیب برابر با 48/88 درصد و 69 درصد بود. میزان مطلوبیت در این شرایط برابر با 1 بود.

    نتیجه گیری:

     الکترواکسیداسیون فرآیندی موثر در کاهش COD و TOC از فاضلاب های شور است. اما امکان تولید پسابی با کیفیت مطابق با استانداردهای دفع فاضلاب به محیط زیست نیست. بدین ترتیب، این فرآیند به عنوان تصفیه اولیه این گونه فاضلاب ها پیشنهاد می گردد. طرح مرکب مرکزی و روش پاسخ سطح برای بهینه سازی متغیرهای موثر در فرآیند حذف COD و TOC به روش الکترواکسیداسیون مناسب است.

    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب، فاضلاب شور، الکترواکسیداسیون، روش سطح پاسخ، مدل سازی
  • زهرا نصیری، الهام مراغی، سیده فاطمه رسا، الهام جهانی فرد*، شقایق نبگان، زینب عیدک زاده صفحات 53-62
    هدف

    لیشمانیوزها از بیماری های انگلی شایع در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و یکی از مشکلات عمده بهداشتی ایران می باشد. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در مورد لیشمانیوزجلدی طراحی گردید.

    روش ها:  

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی ابزارجمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای محقق ساخته با 28 سوال و در 4 بخش (دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد) می باشد که پس از ارزیابی روایی و پایایی، توسط 384 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز  که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند، تکمیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از  نرم افزارSPSS  و آزمون های کای اسکویر و  ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد بالاترین سطح آگاهی مربوط به دانشکده پزشکی بود. همچنین ارتباط معناداری بین مقطع و نوع دانشکده با آگاهی دانشجویان مشاهده گردید (0001/0˂P-Value). بهترین نگرش مربوط به دانشجویان کارشناسی  بود. ارتباط معناداری بین مقطع تحصیلی با نگرش افراد نسبت به سالک جلدی مشاهده شد (019/0=P-Value). دانشجویان دانشکده های پزشکی و بهداشت عملکرد خوبی در مقابله با این بیماری داشتند و ارتباط معناداری بین دانشجویان دانشکده های مختلف با عملکرد گزارش شد (041/0=P-Value).

    نتیجه گیری: 

    بطور کلی با توجه به آگاهی، نگرش و عملکرد نسبتا ضعیفی که در بین دانشجویان به عنوان اولین سطح خدمت به مردم وجود دارد، آموزش آنان در مورد بیماری امری ضروری است.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، لیشمانیوزجلدی
  • فیض الله منصوری*، عاصفه عباس زاده صفحات 63-72
    هدف

    از آنجایی که بیماری ایدز در سنین باروری شایع و در سال های اخیر تعداد آن رو به افزایش بوده است، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه مصرف پروفیلاکسی پری ناتال، با ابتلای به ایدز، در کودکان مادران مبتلا به ایدز، در کرمانشاه طی سال های 1384 تا 1396 بود.

     روش ها: 

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر از نوع گذشته نگر بود ابزار گردآوری داده ها چک لیست تهیه شده از ریسک فاکتورهای انتقال ویروس ایدز از مادر به فرزند بود. جامعه پژوهش 66 نفر از کودکان دارای ماداران مبتلا به ایدز، از میان بیماران مرکز مشاوره بیماری های رفتاری در کرمانشاه بود. اطلاعات این کودکان با مطالعه پرونده بیمار ثبت شد. با والدین 44 نفر از کودکان اچ آی وی منفی جهت انجام مجدد سرولوژی ایدز، تماس گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد رابطه معناداری بین سال تولد کودک، میزان بهره مندی مادر از پروفیلاکسی و اولین CD4 مادر پس از زایمان با انتقال ویروس ایدز به نوزاد وجود دارد (05/0˂P-Value)، اما بین سطح تحصیلات مادر و بهره مندی او از پروفیلاکسی (05/0˂P-Value)، و همچنین بین نحوه زایمان، نحوه شیردهی، سن حاملگی خانم باردار، سیگار کشیدن، اعتیاد تزریقی با انتقال ویروس ایدز از مادر به فرزند (05/0˂P-Value)، ارتباط معناداری وجود ندارد. به علاوه، بین سن حاملگی مادر در زمان زایمان و وزن کودک بدو تولد با انتقال ویروس ایدز از مادر به فرزند ارتباط معناداری مشاهده شد(05/0˂P-Value).

    نتیجه گیری:

     از آنجایی که پروفیلاکسی پری ناتال می تواند اثرات مثبتی بر کاهش  انتقال ویروس ایدز از مادر به فرزند داشته باشد؛ ضروریست است پرسنل پزشکی بکارگیری این روش را نیز مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: پری ناتال، پروفیلاکسی، ویروس ایدز
  • مهدی زارع، موسی سلیمانی احمدی، سیما عالیان*، الهام حسینی، مرضیه قاسمی نژاد، منصوره صادقی، نرجس شمسایی صفحات 73-81
    هدف

    تامین روشنایی مطلوب در سالن های مطالعه می تواند بر بهبود و افزایش سلامت، هوشیاری، دقت و کاهش خطای دانشجویان موثر باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی شدت روشنایی و تابش فرابنفش در کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در زمستان 1397 انجام گرفت.

    روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی میزان شدت روشنایی طبیعی، مصنوعی و کل در مراکز ایستگاه های تعیین شده در 8 سالن مطالعه در ارتفاع 80 سانتی متری و به روش موضعی در سطوح میزهای مطالعه به وسیله لوکس متر اندازه گیری شدند. اندازه گیری تابش فرابنفش به وسیله دستگاه HAGNER EC1 مجهز به سنسور UVA در سطوح میزهای مطالعه هم زمان با اندازه گیری شدت روشنایی انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین شدت روشنایی طبیعی و مصنوعی در روش شبکه ای به ترتیب در 5/62 درصد و 100 درصد و در روش موضعی نیز به ترتیب در 50 درصد و 75 درصد سالن های مطالعه کمتر از استاندارد کشوری (300) و میانگین شدت روشنایی کلی در هر دو روش اندازه گیری شده بالاتر از این مقدار استاندارد بود. دانشکده بهداشت بخش برادران بالاترین میانگین تابش فرابنفش در زمان اندازه گیری شدت روشنایی طبیعی و کل و دانشکده پیراپزشکی بالاترین میزان میانگین تابش فرابنفش را در زمان اندازه گیری شدت روشنایی مصنوعی به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری: 

    عدم تناسب نیاز محیط با منابع روشنایی، ارتفاع نامناسب منابع، توزیع غیریکنواخت روشنایی، طراحی و چیدمان نامناسب میزهای مطالعه و پنجره ها و لامپ های با تابش فرابنفش نسبتا بالا از جمله عوامل ایجاد سیستم روشنایی نامطلوب در سالن های مطالعه بودند که نیازمند طراحی مجدد و تدابیر اصلاحی می باشند.

    کلیدواژگان: شدت روشنایی، تابش فرابنفش، سالن مطالعه
|
  • Zahra Maleki, Samaneh Dehghani, Farzane Mobasheri* Pages 1-10
    Introduction

    The birth weight of a newborn is one of the important indicators of growth, survival, and development of the child. The aim of this study was to determine the relationship between the birth weight of the newborn and the maternal weight and maternal weight gain during pregnancy.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was performed on 92 pregnant women in Vali-e-Asr hospital in Fasa, Iran, during the second half of the year 2016. Samples were selected by systematic random sampling. Data collection tool was a researcher-made questionnaire that its validity and reliability were checked and approved. Data were analyzed using SPSS software and independent t-test, Pearson correlation coefficient and linear regression.

    Results

    The mean weight of newborns at birth was 3181.20±589.29 g. The mean BMI of mothers before and at the end of pregnancy was 23.97±5.54 and 29.61±7.55 g, respectively. The findings indicated that there was a linear relationship between the weight of newborns and maternal weight at the beginning (r=0.23, P-Value<0.05) and at the end (r=0.24, P-Value<0.05) of pregnancy. There was no significant relationship between the birth weight and mother’s job, number of previous deliveries, type of delivery, pregnancy age, taking supplements, and sex of the baby (p>0.05). But a significant relationship was observed between the parental raltionship and time of the delivery (premature and timely) and weight of newborns (P-Value<0.05).

    Conclusion

    The findings of this study indicates the influence of pre-pregnancy weight and maternal weight gain during pregnancy on the birth weight of the newborn. Therefore, healthcare providers should pay special attention to fitting and regulating the weight of pregnant women.

    Keywords: Pregnancy, Infant, Birth Weight
  • Hadi Eshaghi Sani Kakhaki, Mostafa Asadzadeh, Mojahede Salmani Nodoushan, Mehdi Behjati Ardakani* Pages 11-19
    Introduction

    Low quality sleep and insomnia can lead to impaired daily functioning, increased human errors, and occupational accidents. Shift work is one of the factors affecting insomnia and sleep quality. The aim of this study was to investigate the relationship between sleep disorders and blood pressure and shift working in Shahid Mohammadi hospital staff.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 263 clinical staff of Shahid Mohammadi hospital in Bandar Abbas city in 2019, who were selected using random sampling method. In addition to demographic data, Maureen Insomnia Severity Index, shift working status, and blood pressure of the participants were recorded. Data were analyzed using spss version 24 software and logistic regression, chi-square, and t-test tests.

    Results

    The results showed that 39(14.8%) participants had normal sleep and 118(44.9%), 90(34.2%), and 16(6.1%) of the subjects had mild, moderate, and severe sleep disorders, respectively. Sleep disorders were higher in women compared to men (P-Value⩽0.05). Compared to day workers, the odds ratio of sleep disorders in shift workers was 3.50 (P-Value⩽0.05). There was no significant relationship between hypertension and shift working and sleep disorders (P-Value≥0.05).

    Conclusion

    Since the prevalence of insomnia in hospital staff is high and shift working increases the risk of sleep disorders, shift working schedules should be considered and adjusted.

    Keywords: Sleep Disorder, Shiftwork, Hypertension.
  • Masoud Ferdosi, Yasamin Molavi Taleghani* Pages 20-30
    Introduction

    Effective management of consumption in the field of health, through reforming the consumption pattern in the health and treatment systems, will improve the quality of health services. The present study was conducted to identify factors related to consumption pattern reform in Isfahan University of Medical Sciences in 2018.

    Methods

    This descriptive research was carried out in 2018 using a qualitative approach. The factors related to consumption pattern reform in Isfahan University of Medical Sciences were determined in three phases including documents review, interview with experts, and validation of factors using Delphi method. The framework analysis method was used to analyze the qualitative data and the total score method was used to reform the factors.

    Results

    In the initial phase, after refining the primary codes, 39 factors related to consumption pattern reform were identified in four general categories including implementation of general policies of consumption pattern reform (21 components), promotion of domestic goods consumption (4 components), planning for quality improvement (12 components), and production competitiveness (2 components). In the Delphi phase, 11 components were confirmed as factors related to consumption pattern reform in the field of health.

    Conclusion

    The health officials, especially the institutions in charge, can take the necessary measures to improve the consumption pattern in the field of health.  Such measures may include adding a health impact assessment part to the major development plans, implementing a health literacy promotion program, implementation of a comprehensive health services network, modification of the nutritional patterns, and modification of the defective processes.

    Keywords: Consumption Pattern, Health, Domestic Consumption, Resistive Economy
  • Khoda Morad Soufi, Madineh Shahnavazi, Farhad Dadgar, Sakineh Narouee* Pages 31-39
    Introduction

    Traffic accidents are one of the most important problems in the field of public health which account for a large economic burden to different communities. This study was conducted to investigate the driving behavior of motorcyclists and its related factors.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed retrospectively on 234 motorcyclists who were selected by available sampling method from Sarbaz city. To collect data, a motorcycle riding behavior questionnaire (48-MRBQ), a general health questionnaire (GHQ-28), and a 10-item emotion measurement questionnaire were used. Data were analyzed using SPSS software and descriptive and inferential statistics.  
     

    Results

    The mean age of the participants was 26.7 ±7.09. According to the results, 36.1% of the participants had a history of motorcycle accident during the last 12 months. The mean score of driving behavior, mental health, and excitement of the participants were 96.79, 54.200, and 21.33, respectively. Traffic error score with an average of 23.90±0.8 and major depression score with an average of 17.47±4.07 were the highest scores among the dimensions of driving behavior and mental health, respectively. Motorcyclistschr('39') driving behavior scores had significant relationship with cigarette, alcohol, cannabis, methadone, and heroin use over the past year (p<0.05). There was a statistically significant correlation between driving behavior score and mental health (P<0.05).  

    Conclusion

    It is necessary to improve the level of public knowledge, especially motorcyclists, about correct driving behaviors. In addition, serious and continuous implementation of traffic rules and regulations is essential.

    Keywords: Traffic Accidents, Driving Behavior, Motorcyclists, Mental Health, Sarbaz city
  • Kavoos Dindarloo*, HamzehAli Jamali Pages 40-52
    Introduction

    Biological treatment of wastewater containing high dissolved solids, because of the high concentration of salt, is not possible. A method for treating this type of wastewater is electro-oxidation process. The aim of this study was application of response surface methodology to optimize the saline wastewater treatment using electro-oxidation process.

    Methods

    This experimental study was conducted in a pilot scale. The samples were prepared synthetically at the required level of saline wastewater.The independent variables were reaction time, pH, electrolyte concentration, and cell voltage. The process performance was evaluated based on COD and TOC removal efficiencies. The determination of the number of experiments, statistical analysis and modeling of laboratory data, and optimization of COD and TOC removal were performed using the central composite design and surface response method.

    Results

    The results showed that the removal efficiencies of COD and TOC at the optimum conditions of pH=8, reaction time= 34 min, salt concentration= 23.5 gr/l, and voltage= 7 V were 88.48% and 69% respectively. In these conditions, the desirability of the model was 1.

    Conclusion

    Electro-oxidation was an effective process for COD and TOC removal, but not enough to produce effluents which meet the environmental standards. Therefore, this process is proposed for pretreatment of saline waste water. In addition, central composite design and response surface methodology were appropriate to optimize the variables affecting COD and TOC removal process using electro-oxidation.

    Keywords: Wastewater Treatment, Saline Wastewater, Electro-Oxidation, Response Surface Methodology, Modeling
  • Zahra Nasiri, Elham Maraghi, Syadeh Fatemeh Rasaa, Elham Jahanaifard*, Shaghayegh Nabgan, Zaynab Eydakzadeh Pages 53-62
    Introduction

    Leishmaniasis is a common parasitic disease in tropical and subtropical regions of the world and is also one of the major health problems in Iran.This study was designed to assess the knowledge, attitude, and practice of female students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences about cutaneous leishmaniasis.

    Methods

    The data collection tool of this cross-sectional study was a researcher-made questionnaire with 28 questions in 4 parts (demographics, knowledge, attitude, and practice). After evaluating the validity and reliability of the questionnaire, it was completed by 384 female students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences who were selected by stratified sampling method. SPSS software and Spearman correlation coefficient and Chi-square tests were used to analyze the data.

    Results

    The highest level of knowledge was related to the the medical school students. A significant relationship was observed between the level of study and type of faculty with studentschr('39') knowledge (P-value˂0.0001). The best attitude was for BS students. Significant correlation was observed between the level of education and the attitude towards cutaneous leishmaniasis (P-value= 0.019). Students of medical and health schools had good practice in dealing with the disease.

    Conclusion

    In general, due to the relatively poor knowledge, attitude, and practice of the students, who are the first level of service givers to the the society, it is essential to educate them about the cutaneous leishmaniasis.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Cutaneous Leishmaniasis
  • Feiz Allah Mansouri*, Asefeh Abbaszadeh Pages 63-72
    Introduction

    Since AIDS is common in childbearing ages ant its prevalence is increasing in the recent years, this study was conducted to investigate the relationship between taking perinatal prophylaxis and HIV infection in children of HIV positive mothers in Kermanshah province.

    Methods

    This descriptive-analytical study was of retrospective type. The data collection tool was a checklist prepared according to risk factors of mother-to-child HIV transmission. The study population were 66 children with HIV-positive mothers who reffered to the Behavioral Diseases Counseling Center in Kermanshah. The information of these children was recorded by reviewing the patientschr('39') files. Parents of 44 HIV-negative children were contacted for serological re-testing. Data were analyzed using SPSS statistical software.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between the delivery age, the rate of maternal prophylaxis, and the first maternal CD4 after delivery and childrenchr('39')s HIV infection (P < 0.05), but there was no significant relationship between the motherchr('39')s level of education, maternal prophylaxis, delivery type, breastfeeding, gestational age, smoking, and injecting drugs and mother-to-child HIV transmission (P <0.05). There was also a significant relationship between maternal gestational age at birth and child weight at birth with mother-to-child HIV transmission (P ˂ 0.05).

    Conclusion

    Since perinatal prophylaxis can reduce the risk of mother-to-child HIV transmission, it is essential that medical personnel consider the use of perinatal prophylaxis.
    Key Words: Perinatal, Prophylaxis, HIV.

    Keywords: Perinatal, Prophylaxis, HIV
  • Mehdi Zare, Moussa Soleimani Ahmadi, Sima Alian*, Elham Hosseini, Marzieh Ghasemi Nejad, Mansoureh Sadeghi, Narjes Shamsaee Pages 73-81
    Introduction

    Providing optimal lighting in the libraries can improve the studentschr('39') health, alertness, and accuracy and it can also reduce their errors. The aim of this study was to evaluate the illumination and ultraviolet radiation at Hormozgan Medical Sciences University study halls in the winter of 2018.

    Methods

    In this cross-sectional study, the natural, artificial, and total illumination was measured at centers of designated stations in all of the eight study halls of Hormozgan University of Medical Sciences at  the height level of study tables (80cm) by a Lux meter (model: tes 1339). Ultraviolet radiation was also measured by a HAGNER EC1 instrument equipped with UVA sensor at the levels of the study tables. Finally, the data were analyzed by SPSS ver.16 software.

    Results

    The average of natural and artificial general illumination in respectively 62.5% and 100% of the study halls and in the case of local illumination in respectively 50% and 75% of the study halls were less than the national standard level (300lux). In addition, total illumination levels in all cases were higher than the standard value. The male students’study hall in the health faculty had the highest average of natural and total UV radiation and Paramedical school study hall had the highest average of artificial UV radiation.

    Conclusion

    In general, the illumination levels in the study halls were not satisfactory and in order to improve the situation, it is necessary to consider the type of lighting sources, installation height, uniform distribution of lighting, and arrangement of the windows and study tables.

    Keywords: Illumination, Ultraviolet Radiation, Study Halls