فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و ششم شماره 6 (پیاپی 104، بهمن و اسفند 1399)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و ششم شماره 6 (پیاپی 104، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد مهدی فتاحی، رسول مهدوی*، مرضیه رضایی، یحیی اسماعیل پور صفحات 885-897

     این تحقیق با هدف تعیین الگوی بهینه کشت گونه های گیاهی دارویی با استفاده از مدل ترکیبی فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و شباهت به گزینه ایده آل (TOPSIS) در استان قم انجام گردید. ابتدا از بین معیارهای متعدد و متنوع و اولویت دار تعیین الگوی بهینه کشت گیاهان دارویی، باتوجه به شرایط اکولوژیکی و اقتصادی منطقه مورد بررسی و با نظرسنجی از تعدادی متخصص آشنا با گیاهان دارویی، غربالگری معیارها و گزینه هایی که دارای اهمیت و تاثیرگذاری بیشتری در این خصوص بود، انجام شد. در نهایت، 6 معیار شامل آستانه تنش گرمایی، آستانه تنش سرمایی، بافت خاک، EC آب، نیاز آبی و مسایل اقتصادی و 10 گزینه شامل آویشن باغی، بابونه آلمانی، زرشک معمولی، زعفران ایرانی، زیره سبز، کاسنی، کنجد، گل گاوزبان ایرانی، گل محمدی و نعناع معمولی انتخاب شدند. در مدل AHP، وزن هر کدام از معیارها با مقایسه زوجی بین آنها، با نرخ ناسازگاری 02/0 و با استفاده از نرم افزار Expert Choice تعیین گردید و سپس از تکنیک TOPSIS استفاده شد. نتایج نشان داد که در میان معیارهای تعیین الگوی بهینه کشت گیاهان دارویی در استان قم، بیشترین و کمترین وزن به ترتیب متعلق به معیارهای مسایل اقتصادی (فایده به هزینه) و بافت خاک بود. همچنین، در میان گزینه ها، زعفران ایرانی بهترین گزینه بود و گل محمدی، زیره سبز و گل گاوزبان در رتبه های بعدی قرار گرفتند. این تحقیق نشان داد که مدل ترکیبی TOPSIS-AHP می تواند در بررسی و اولویت‏بندی گزینه های مربوط به تعیین الگوی بهینه کشت گیاهان دارویی مورد استفاده قرار گیرد و از نقاط قوت هر دو مدل مذکور استفاده کرده و نقاط ضعف آن،ها را پوشش دهد.

    کلیدواژگان: TOPSIS، تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی، قم، گیاهان دارویی
  • محمد نیکبخت، محمود سلوکی، مهدی آران* صفحات 898-911

     به منظور بررسی اثر تغذیه برگی عنصر روی از منابع نانوکودها و کودهای شیمیایی بر ویژگی های کمی و کیفی گیاه دارویی هندوانه ابوجهل، آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال 1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل محلول پاشی نانوکود کلات روی در دو غلظت (1000 و 2000 میلی گرم در لیتر)، کود شیمیایی سولفات روی در دو غلظت (1000 و 2000 میلی گرم در لیتر) و شاهد (محلول پاشی با آب) بود. نتایج نشان داد که تغذیه برگی عنصر روی بر عملکرد و تعداد میوه در هر بوته و میزان فنول دانه تاثیر معنی داری داشت و بیشترین میزان این صفات در اثر تغذیه برگی با نانو کلات روی با غلظت 2000 میلی گرم در لیتر حاصل شد. کاربرد برگی روی تاثیری بر میانگین وزن میوه، طول و قطر میوه، وزن صد دانه، میزان پروتئین دانه، درصد نیتروژن دانه و روغن دانه نداشت. تغذیه برگی روی موجب افزایش میزان کربوهیدرات محلول دانه شد و بیشترین میزان این شاخص در تیمار نانو کلات روی با غلظت 1000 میلی گرم در لیتر بدست آمد. تغذیه برگی روی منجر به افزایش غلظت عنصر روی در برگ شد، در حالی که تاثیری بر غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم نداشت. در مجموع کاربرد نانو کلات روی نسبت به سولفات روی تاثیر بیشتری بر میزان عملکرد، تعداد میوه در هر بوته و مقدار فنول دانه داشت.

    کلیدواژگان: تعداد میوه، تغذیه برگی، عملکرد، کربوهیدرات محلول، نانو کود
  • مژگان محمودی، مهدی خدایی مطلق*، حسینعلی قاسمی، امیرحسین خلت آبادی فراهانی صفحات 912-922

     به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر و اسانس حاصل از برگ درخت کندر بر میکروفلور روده و برخی فراسنجه های خونی در بلدرچین ژاپنی، آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1: جیره پایه فاقد افزودنی (شاهد)، تیمار 2: جیره پایه+ آنتی بیوتیک باسیتراسین، تیمار 3: جیره پایه+ 1 گرم پودر کندر در کیلوگرم جیره، تیمار 4: جیره پایه+ 2 گرم پودر کندر در کیلوگرم جیره، تیمار 5: جیره پایه+ 20 میلی گرم اسانس کندر در کیلوگرم جیره و تیمار 6: جیره پایه+ 40 میلی گرم اسانس کندر در کیلوگرم جیره بودند. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت گلوکز خون در تیمار 5 در مقایسه با تیمارهای 3 و 4 افزایش معنی داری نشان داد (05/0>p). بیشترین غلظت لیپوپروتیین با چگالی بالا در خون پرنده های تیمار 4 مشاهده شد (0.05>p). جمعیت گونه های بیفیدوباکتریوم در تیمارهای 2، 3، 5 و 6 نسبت به تیمارهای شاهد و 4 افزایش معنی داری را نشان داد (0.05>p). افزایش جمعیت گونه های لاکتوباسیلوس در تیمارهای 3 و 6 در مقایسه با تیمارهای شاهد، 2، 4 و 5 مشاهده شد (0.05>p). همچنین در تیمارهای 3 و 6 افزایش جمعیت گونه های استرپتوکوکوس در مقایسه با تیمار 4 مشاهده شد (0.05>p). در مجموع، نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از افزودنی اسانس حاصل از برگ درخت کندر در غلظت 40 میلی گرم در کیلوگرم جیره توانست جمعیت میکروبی روده را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، کندر، فراسنجه های خونی، عملکرد رشد، میکروفلورای روده
  • سیده فاطمه حسینی، جواد حمزه ئی* صفحات 923-946

    به منظور بررسی اثر لوبیا معمولی و بقایای آن بر صفات اگرومورفولوژیک، عملکرد و صفات کیفی زرین گیاه در شرایط کشت مخلوط و در نهایت بررسی سودمندی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینای همدان در سال های زراعی 1397و 1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کشت مخلوط افزایشی 0، 20 و 40 درصد لوبیا معمولی با زرین گیاه بود. بقایای لوبیا در سال اول در زمین باقی ماند تا اثر باقی مانده لوبیا بر عملکرد کمی و کیفی زرین گیاه در سال دوم مشخص شود. براساس نتایج حاصل، صفات اگرومورفولوژیک و عملکرد زرین گیاه در تیمارهای کشت مخلوط نسبت به تیمار شاهد (کشت خالص زرین گیاه) بهبود یافتند. نتایج حاصل از بررسی های انجام شده در مورد تولید متابولیت های ثانویه در برگ این گیاه حکایت از آن داشت که با بهبود شرایط اکولوژیک برای رشد و افزایش جذب نیتروژن توسط زرین گیاه، در کشت مخلوط با 20% لوبیا، درصد و عملکرد اسانس، میزان فنل و درصد آنتی اکسیدان نسبت به تیمار شاهد بیشتر شد، ولی ترکیب های فلاونوییدی در تیمار شاهد افزایش یافتند. نتایج حاصل از بررسی اثر بقایای لوبیا بر صفات کمی و کیفی زرین گیاه در سال دوم نشان داد که نیازهای زرین گیاه از لحاظ عناصر غذایی ازجمله نیتروژن تامین شده و سبب افزایش عملکرد کمی و کیفی زرین گیاه نسبت به تیمار شاهد شده است. عملکرد نسبی در زرین گیاه بالاتر از لوبیا بدست آمد که بیانگر سودبری زرین گیاه از کشت مخلوط با لوبیا است. در واقع، شاخص های LER (2<) نسبت رقابت و غالب بودن سودمندی کشت مخلوط زرین گیاه را نشان دادند. در کل، کشت مخلوط افزایشی 20% لوبیا با زرین گیاه به عنوان تیمار برتر شناسایی شد و می تواند برای تولید ارگانیک زرین گیاه توسط کشاورزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسانس، بقایای گیاهی، جذب نیتروژن، فلاونوئید، فنل
  • وحیده ریاضی نیا، مژگان سادات عظیمی*، عادل سپهری، نرگس کریمی نژاد، دیگو کمپتلا صفحات 947-957

     گونه دارویی Perovskia abrotanoides Karel. از خانواده نعناعیان، گونه ای بوته ای و با ارزش از نظر حفاظت آب، خاک و دارای اثرهای درمانی متنوعی می باشد. در این مطالعه، رویشگاه بالقوه این گونه گیاهی مدل سازی شده است. بر این اساس متغیرهای مستقل توپوگرافی و زیستی از لایه رقومی DSM خروجی پهپاد، متغیر اقلیمی از آمار ایستگاه های هواشناسی و متغیرهای خاکی پس از شبکه بندی محدوده و برداشت نمونه خاک از هر واحد تهیه شد. موقعیت مکانی حضور گونه نیز به عنوان متغیر وابسته با استفاده از تصاویر ارتوفتوی پهپاد ثبت گردید. اولویت بندی متغیرهای مستقل براساس تاثیرگذاری در وقوع گونه مورد بررسی در دو محدوده مطالعاتی با استفاده از الگوریتم بیشینه آنتروپی (MaxEnt) انجام شد. نتایج حاصل از ارزیابی مدل براساس آماره سطح زیر منحنی (AUC) به ترتیب برای محدوده مطالعاتی قشلاقی و ییلاقی 0.974 و 0.914 و در سطح بسیار خوب ارزیابی گردید. بر این اساس مهمترین عوامل محیطی تاثیرگذار در پراکنش گونه P. abrotanoides در قشلاق ارتفاع از سطح دریا، میزان پتاسیم و هدایت الکتریکی بود. همچنین در ییلاق ارتفاع، هدایت الکتریکی و درصد سیلت خاک موثرین عوامل حضور گونه برآورد گردیدند. نتایج این تحقیق نشان داد، تعیین مطلوبیت رویشگاه گونه های دارویی با تصاویر پهپاد می تواند در برنامه ریزی های مدیریتی در زمینه شناسایی مناطق مستعد انتشار گونه و افزایش تولید گونه در سطوح وسیع تر مطالعاتی استفاده شود.

    کلیدواژگان: تناسب رویشگاه، Perovskia abrotanoides Karel، مدل بیشینه آنتروپی، مراتع استان گلستان
  • جبرائیل ملکی*، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، مهدی میرزا، حسین حیدری شریف آباد، محمدحسین لباسچی صفحات 958-974

     به منظور بررسی تاثیر روش های حاصلخیزی خاک بر عملکرد کمی و روغن گیاه دارویی سیاه دانه (Nigella sativa L.) آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح مختلف کودهای شیمیایی ‏NPK‏، سطوح مختلف کود دامی، تلفیق کودهای ‏NPK‏ با کود دامی، تلفیق کودهای ‏شیمیایی و دامی همراه با تلقیح کود زیستی آزوریزوبیوم بود. نتایج نشان داد که با تغذیه گیاه، ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، تعداد شاخه جانبی، شاخص سطح برگ، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، عملکرد دانه، عملکرد زیست توده، محتوای نسبی آب برگ، درصد روغن و عملکرد روغن افزایش پیدا کرد. در روش تغذیه شیمیایی، بالاترین خصوصیات کمی و کیفی مربوط به کاربرد 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، 96 کیلوگرم در هکتار فسفر و 120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم بود. در تغذیه گیاهی با کود دامی از کاربرد 20 تن در هکتار کود دامی استفاده شد. در تغذیه گیاه به روش تلفیق کود شیمیایی و دامی تیمار 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، 32 کیلوگرم فسفر و 40 کیلوگرم پتاسیم همراه با 30 تن در هکتار کود دامی بهترین تیمار بود. در تغذیه گیاهی به روش تلفیق شیمیایی، دامی و زیستی تیمار 30 تن در هکتار کود دامی همراه با آزوریزوبیوم در حضور 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، 32 کیلوگرم فسفر و 40 کیلوگرم پتاسیم مناسب ترین تیمار مشاهده گردید. به طور کلی تیمار 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، 32 کیلوگرم فسفر و 40 کیلوگرم پتاسیم همراه با 30 تن در هکتار کود دامی در کنار آزوریزوبیوم بیشترین تاثیر مثبت را در بهبود عملکرد و میزان روغن سیاه دانه داشت که از کمترین میزان کود شیمیایی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: آزوریزوبیوم، روش های حاصلخیزی خاک، میزان روغن، کود دامی، سیاه دانه (Nigella sativa L.)
  • فاطمه پور اصغر، حمیدرضا علی اکبرپور*، قربان ملیجی صفحات 975-984

     این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عصاره سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench) و زمان بندی مصرف آن بر سیستم ایمنی، شاخص های بیوشیمیایی و عملکرد رشد جوجه های گوشتی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه گروه آزمایش انجام گردید. هر گروه دارای 4 تکرار با 15 قطعه جوجه در هر تکرار بود. گروه ها شامل 1- بدون سرخارگل (شاهد)، 2- مصرف روزانه و 3- مصرف یک روز در میان 1.5 میلی لیتر عصاره سرخارگل در هر لیتر آب بود. رکوردهای مربوط به وزن بدن مصرف و ضریب تبدیل خوراک در مراحل تغذیه ای آغازین، رشد و پایانی مورد بررسی قرار گرفتند. در پایان آزمایش (سن 42 روزگی)، شاخص های بیوشیمیایی خون (گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا، آلبومین و پروتئین کل)، تیتر برونشیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت وزن اندام های ایمنی بررسی شدند. در این آزمایش صفات عملکردی، نسبت هتروفیل به لنفوسیت و وزن اندام های ایمنی تفاوت معنی داری میان گروه های آزمایشی نداشتند. بیشترین تیتر واکسن برونشیت در گروه دو با مصرف روزانه عصاره سرخارگل مشاهده شد (p <0.05). میزان گلوکز خون در گروه دو نسبت به گروه شاهد کمتر بود (p <0.05) ولی دیگر شاخص های بیوشیمی خون در گروه های آزمایشی تفاوت معنی داری با هم نداشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده روزانه از عصاره سرخارگل به مقدار 1.5 میلی لیتر در هر لیتر آب مصرفی سبب کاهش میزان گلوکز خون و افزایش تیتر واکسن بر علیه ویروس برونشیت می شود.

    کلیدواژگان: ایمنی، جوجه های گوشتی، سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench)، عملکرد
  • صبا مسلمی، نسیم کاشف* صفحات 985-1004

     سودوموناس آیروژینوزا یک بیماری زای فرصت طلب انسانی است. این باکتری یکی از مهمترین عوامل عفونت های بیمارستانی در طیف وسیعی از بیماران دارای نقص سیستم ایمنی شامل افراد مبتلا به بدخیمی ها، مبتلایان به سیستیک فیبروز و سوختگی ها است. این باکتری دارای عوامل بیماری زایی متعددی است و به دلیل تولید بیوفیلم، مقاومت زیادی به بیشتر آنتی بیوتیک های متداول دارد. تولید بسیاری از عوامل بیماری زایی در این باکتری تحت کنترل سیستم quorum sensing (QS) است. سیستم QS یک هدف جذاب برای طراحی درمان های جدید است. اوژنول ماده اصلی تشکیل دهنده عصاره میخک (Eugenia caryophylata) است. مطالعات پیشین اثرهای ضد باکتریایی آن را نشان داده اند. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد QS اوژنول بر تشکیل بیوفیلم و تولید عوامل بیماری زایی تنظیم شده با سیستم QS در سویه های سودوموناس آیروژینوزا بود. حداقل غلظت مهارکنندگی اوژنول (MIC) برای دو سویه سودوموناس آیروژینوزا 27853 ATCC و PAO1 و سه جدایه بالینی تعیین شد. سپس اثر اوژنول بر تکثیر میکروبی با کنترل منحنی رشد انجام شد. تشکیل بیوفیلم و تولید اگزوپلی ساکارید، پیوسیانین و رامنولیپید، حرکت Swarming، Swimming و Twitching پس از تیمار با اوژنول بررسی شد. کمترین غلظت مهارکننده اوژنول برای دو سویه سودوموناس آیروژینوزا 27853 ATCC و PAO1 به ترتیب (v/v) 0.3% و (v/v) 0.6% تعیین شد. غلظت های مختلف اوژنول (≥15/0%) به طور معنی داری منجر به کاهش تولید عوامل بیماری زا ازجمله تولید پیوسیانین و رامنولیپید شدند. همچنین تشکیل بیوفیلم، تولید اگزوپلی ساکارید و حرکت swarming، swimming و twitching پس از تیمار با اوژنول کاهش یافت. به این ترتیب، استفاده از اوژنول به عنوان یک عامل مهارکننده سیستم QS و ضد بیوفیلم می تواند راهکار درمانی موثری برای مقابله با عفونت های حاصل از سودوموناس آیروژینوزا باشد.

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، مقاومت آنتی بیوتیکی، عوامل بیماری زایی، سیستم QS، اسانس های روغنی
  • رقیه فتحی، مهدی محب الدینی*، اسماعیل چمنی صفحات 1005-1021

    مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) گیاهی معطر از تیره نعناعیان بوده و با داشتن ترکیب هایی ازجمله تیمول و کارواکرول به عنوان ترکیب های آنتی اکسیدان و آنتی میکروب، در صنایع غذایی و دارویی استفاده می شود. در این پژوهش تنوع صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در بین توده های ایرانی و خارجی مرزه که در شرایط مزرعه کشت شده بود، بررسی شد. بذر توده های مختلف در سال 1398 در شهر اردبیل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت گردید. صفات مورد بررسی، تعداد میانگره، تعداد شاخه ، تعداد روز تا جوانه زنی بذر، نسبت طول به عرض برگ، قطر طوقه، وزن خشک اندام هوایی، وزن تر برگ، تعداد گل در هر بوته، طول دم گل آذین، وزن هزاردانه، وزن خشک گل، تعداد روز تا رسیدن بذرها، محتوای کلروفیل a، b و کاروتنویید و فلاونویید بودند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین تعداد میانگره (10.33)، تعداد شاخه (24.43) و وزن خشک گل (3.33 میلی گرم) در توده خوزستان بود. بیشترین میزان همبستگی بین وزن خشک اندام هوایی و وزن هزاردانه (92/0=r) مشاهده شد. تجزیه خوشه ای، توده های مورد بررسی را در چهار گروه طبقه بندی نمود. گروه اول شامل توده های آذربایجان غربی، قزوین، تهران، کردستان، لرستان، خراسان رضوی و ایتالیا، گروه دوم شامل توده های تاجیکستان، مجارستان، ارمنستان، رومانی، رومانی 2، خوزستان، یونان، روسیه، گرجستان و خراسان شمالی بود. گیلان و یزد و همچنین ازبکستان به ترتیب در گروه سوم و چهارم قرار گرفتند. تجزیه به عامل ها نشان داد که 7 عامل توانستند 86.59% از واریانس کل را توجیه کنند. براساس نتایج این تحقیق، توده های مختلف ایرانی و خارجی مرزه دارای تنوع ژنتیکی بالایی بوده و این تنوع می تواند در برنامه های اصلاحی استفاده شود. در مجموع، توده های خوزستان، یونان و ازبکستان از نظر عملکرد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تنوع، توده، صفات مورفولوژیکی، ویژگی های فیتوشیمیایی
  • مصطفی امانی ماچیانی، عبدالله جوانمرد*، علی استادی، محمدرضا مرشدلو، جعفر چابک پور صفحات 1022-1037

    به منظور ارزیابی اثر کاربرد قارچ میکوریزایی Funneliformis mosseae و زمان برداشت بر کمیت و کیفیت اسانس آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) در رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال 1398 اجرا شد. فاکتورها و سطوح آنها شامل 1- فاکتور اصلی: رژیم آبیاری در سه سطح آبیاری پس از 20 (W20 به عنوان شاهد)، 50 (W50 به عنوان تنش ملایم) و 80 (W80 به عنوان تنش شدید) درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی، 2- فاکتور فرعی: مصرف و عدم مصرف قارچ میکوریزا، و 3- فاکتور فرعی-فرعی: زمان برداشت در دو سطح برداشت در تیرماه (چین اول) و شهریورماه (چین دوم) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر ارتفاع بوته، قطر کانوپی و عملکرد ماده خشک آویشن در تیمار W20 (شاهد)+ کاربرد قارچ میکوریزا+ چین اول به دست آمد. علاوه بر این، بیشترین درصد اسانس در W50 و پس از آن W80 حاصل شد که به ترتیب 38.2 و 23.7 درصد بیشتر از W20 (شاهد) بود. همچنین، کاربرد قارچ میکوریزا موجب افزایش 8.5 درصدی اسانس آویشن نسبت به عدم مصرف قارچ شد. بیشترین و کمترین میزان تیمول، گاماترپینن و پارا-سیمن به ترتیب در W50 و W20 به دست آمدند. همچنین، با کاربرد قارچ میکوریزا میزان ترکیب های ذکر شده به ترتیب 8.3، 9.6 و 1.7 درصد نسبت به عدم مصرف قارچ افزایش یافتند. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که تیمار W50 (تنش ملایم) همراه با کاربرد قارچ میکوریزایی F. mosseae منجر به بهبود کمیت و کیفیت اسانس آویشن گردید.

    کلیدواژگان: آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، تیمول، تنش خشکی، قارچ میکوریزا، کیفیت اسانس
  • حدیث حسن بیگی، مهدی صیدی*، میثم محمدی صفحات 1038-1051

     به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی اسید جیبرلیک و اسید سالیسیلیک بر شاخص های مورفوفیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و عملکرد گیاه دارویی سرخارگل Echinacea purpurea (L.) Moench این پژوهش طی سال های 1397 و 1398 به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل غلظت های صفر، 100 و ppm200 اسید جیبرلیک و اسید سالیسیلیک و همچنین ترکیب آنها بود که به صورت محلول پاشی طی دوره رشد رویشی روی گیاه سرخارگل طی دو سال زراعی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمارها در هر دو سال بررسی باعث بهبود شاخص های مورد مطالعه در گیاه سرخارگل شدند، به طوری که بیشترین ارتفاع بوته، تعداد گل، وزن تر و خشک بوته در سال اول و دوم مربوط به تیمار اسید جیبرلیک ppm200 و بیشترین میزان کلروفیل کل و کاروتنویید در هر دو سال بررسی مربوط به اسید جیبرلیک ppm100 بود. همچنین بیشترین قطر کاپیتول و وزن تر و خشک گل در سال اول و بیشترین محتوای آنتوسیانین در سال دوم مربوط به تیمار اسید جیبرلیک ppm200 بود. از سویی بیشترین قطر کاپیتول در سال دوم و بیشترین میزان آنتوسیانین سال اول نیز مربوط به اسید سالیسیلیک ppm100 بود. علاوه براین بیشترین وزن تر و خشک گل در سال دوم نیز مربوط به تیمار اسید سالیسیلیک ppm200 بود. بیشترین میزان اسانس گل، اسانس شاخساره و اسانس کل در سال اول و دوم در ترکیب اسید جیبرلیک ppm100 و اسید سالیسیلیک ppm100 بدست آمد. با توجه به اینکه افزایش عملکرد وزن خشک بوته و همچنین میزان اسانس از مهمترین اهداف این پژوهش هستند، برترین تیمار پیشنهادی در این پژوهش برای افزایش وزن خشک بوته تیمار اسید جیبرلیک ppm200 و برای افزایش میزان اسانس ترکیب اسید جیبرلیک ppm100 و اسید سالیسیلیک ppm100 است.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، اسانس، قطر کاپیتول، محلول پاشی، وزن خشک
  • جواد قشلاق پور، راحله خادمیان*، بهور اصغری، بهنام صداقتی صفحات 1052-1068

    به منظور بررسی اثر سیلیکون روی صفات مورفولوژی و درصد و ترکیب های اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) تحت تنش کادمیوم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا گردید. فلز کادمیوم در سه سطح صفر، 25 و 50 میلی گرم در کیلوگرم خاک و تیمار سیلیکون با غلظت های صفر، 1 و 2 میلی مولار اعمال شد. صفات مورد ارزیابی شامل طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه، ارتفاع بوته، وزن تر و خشک ساقه، قطر ساقه، تعداد برگ، وزن تر برگ، تعداد جوانه، تعداد ساقه فرعی و درصد و ترکیبات اسانس گیاه ریحان بوده است. نتایج نشان داد که کادمیوم روی همه صفات مورفولوژی مورد مطالعه اثر منفی داشته و موجب کاهش معنی دار مقادیر این صفات نسبت به شاهد شده است. اما اعمال تیمار سیلیکون موجب بهبود همه این صفات شده و با افزایش غلظت این عنصر روند افزایشی معنی داری در مقادیر صفات مشاهده گردید. کاربرد سیلیکون در تیمار 2 میلی مولار به ترتیب افزایش 63.8، 81، 61 و 61 درصدی صفات تعداد ساقه فرعی، وزن تر ریشه، وزن تر ساقه و تعداد جوانه را در مقایسه با شاهد نشان داد. مقدار پنج ترکیب 8،1-سینیول، لینالول، استراگول، متیل اوژنول و اوژنول به عنوان اصلی ترین اجزاء تشکیل دهنده اسانس ریحان به شکل معنی داری تحت تاثیر تیمارهای کادمیوم و سیلیکون قرار داشت. اما اثر متقابل این دو تیمار فقط بر روی سه ترکیب 8،1-سینیول، لینالول و متیل اوژنول تاثیر معنی داری نشان داد. بیشترین مقدار 8،1-سینیول و متیل اوژنول به ترتیب با مقادیر 5.06% و 6.21% در گیاهانی که تحت تیمار همزمان بیشترین غلظت کادمیوم و سیلیکون بودند مشاهده شد. مقدار ترکیب لینالول نیز در اثر حضور فلز کادمیوم کاهش و با اعمال تیمار سیلیکون افزایش یافت. تیمار کادمیوم منجر به افزایش 12.8 درصدی استراگول و کاهش 25.2 درصدی اوژنول گردید. تیمار سیلیکون نیز موجب افزایش 23.9 درصدی استراگول و کاهش 18.3 درصدی اوژنول شد.

    کلیدواژگان: ریحان (Ocimum basilicum L.)، تنش فلز سنگین، صفات مورفولوژی، اسانس
|
  • M.M. Fattahi, R. Mahdavi *, M. Rezaei, Y. Esmaeilpour Pages 885-897

    This study aimed at determining the optimal cultivation pattern of medicinal plant species using hybrid model of AHP-TOPSIS (Analytic Hierarchy Process-Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution) in Qom province. First, among the various, diverse and priority criteria for determining the optimal cultivation pattern of medicinal plants, according to the ecological and economic conditions of the study area and with a survey of a number of experts familiar with medicinal plants, screening of criteria and options that were more important and effective in this regard, was done. Finally, six criteria including heat stress threshold, cold stress threshold, soil texture, water EC, water needs, and economic issues and 10 options including Thymus vulgaris, Matricaria chamomilla, Berberis vulgaris, Crocus sativus, Cuminum cyminum, Cichorium intybus, Sesamum indicum, Echium amoenum, Rosa damascena, and Mentha spicata were selected. At first, the weight of each criterion was determined by the paired comparisons with an incompatibility rate of 0.02 using the AHP model and Expert Choice software. Then the TOPSIS technique was used. The results showed that among the criteria for determining the optimal cultivation pattern of medicinal plants in Qom province, the highest and lowest weight belonged to the economic issues (cost-benefit) and the soil texture criteria, respectively. Also, C. sativus was the best among the options, and R. damascena, C. cyminum, and E. amoenum were placed in the next ranks. This study showed that the hybrid model of AHP-TOPSIS can be used to evaluate and prioritize the options for determining the optimal cultivation pattern of medicinal plants and use the strengths of both models and cover their weaknesses.

    Keywords: TOPSIS, Analytical Hierarchy Process, ranking, Qom, Medicinal plants
  • M. Nikbakht, M. Solouki, M. Aran * Pages 898-911

    To study the effects of foliar application of Zn element via nano- and chemical fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of medicinal plant bitter apple (Citrullus colocynthis L.), an experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications at the Agricultural Research Institute of Zabol University in 2019. Experimental treatments included foliar application of zinc nano-chelate at two concentrations (1000 and 2000 mg L-1), zinc sulfate at two concentrations (1000 and 2000 mg L-1), and control (water foliar application). The results showed that foliar application of Zn had a significant effect on the yield and number of fruits per plant, and the seed phenol content with the highest amount of these traits in zinc nano-chelate treatment at the concentration of 2000 mg L-1. Also, Zn foliar application increased the seed soluble carbohydrate content with the highest amount of this index in zinc nano-chelate treatment at the concentration of 1000 mg L-1. Zinc foliar application increased the concentration of Zn element in the leaves, while it did not affect the concentrations of N, P, and K elements. Generally, the application of zinc nano-chelate was more effective on the yield and number of fruits per plant, and seed phenol content than zinc sulfate.

    Keywords: Number of fruit, Foliar application, yield, Soluble carbohydrate, Nano-fertilizer
  • M. Mahmoodi, M. Khodaei Motlagh *, H.A. Ghasemi, A.H. Kheltabadi Farahani Pages 912-922

    To investigate the effects of different levels of powder and essential oil of Boswellia sacra (BS) leaves on the intestinal microflora and some blood parameters in Japanese quail chicks, an experiment was conducted in a completely randomized design with six treatments and three replications. The experimental treatments included T1: base diet without additives (control), T2: base diet+ antibiotic bacitracin, T3: base diet+ 1 g of BS powder per kg of diet, T4: base diet+ 2 g of BS powder per kg of diet, T5: base diet+ 20 mg of BS essential oil per kg of diet, and T6: base diet+ 40 mg of BS essential oil per kg of diet. The results showed that the blood glucose concentration in T5 was significantly higher than T3 and T4 (p < /em><0.05). The highest concentration of high-density lipoproteins was observed in the blood of birds in T4 (p < /em><0.05). The population of Bifidobacterium spp. showed a significant increase (p < /em><0.05) in T2, T3, T5, and T6 compared to the control and T4. Treatments T3 and T6 exhibited a higher population of Lactobacillus spp. compared to the control, T2, T4, and T5 (p < /em><0.05). A higher population of Streptococcus spp. was also observed in T3 and T6 compared to T4 (p < /em><0.05). Overall, the results showed that the use of additive essential oil extracted from BS leaves in the concentration of 40 mg per kg of diet could improve the intestinal microbial population.

    Keywords: Japanese quail, Boswellia sacra, Growth performance, Intestinal microflora
  • S.F. Hosseini, J. Hamzei * Pages 923-946

    To investigate the effects of common bean (Phaseolus vulgaris) and its residuals on agromorphological traits, yield, and qualitative characteristics of dragonhead (Dracocephalum kotschyi Boiss.) under intercropping conditions, and finally to evaluate the usefulness of intercropping compared to the monoculture of dragonhead, an experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications at the research farm of Bu-Ali Sina University in Hamedan during growing seasons of 2018 and 2019. Experimental treatments included the additive intercropping of 0, 20 and 40% bean with dragonhead. The bean residuals were remained at the farm in the first year to determine its effects on quantitative and qualitative yield of dragonhead in the second year. Based on the results, the intercropping improved the agromorphological traits and yield of dragonhead compared to the control (dragonhead monoculture). The results showed that in the intercropping of 20% bean, the percentage and yield of essential oil, the phenol content, and the antioxidant percentage of dragonhead were higher than the control treatment, but flavonoids content was higher in the control. The results in the study of effects of bean residuals on the quantitative and qualitative traits of dragonhead in the second year showed that the meet of dragonhead needs in terms of nutrients like nitrogen increased its quantitative and qualitative yield compared to the control treatment. The relative yield of dragonhead was higher than bean, which indicated the profitability of dragonhead from intercropping with bean. In fact, the indices of land equivalent ratio (LER), competitive ratio (CR), and aggressivity (AG) showed the usefulness of dragonhead intercropping. Overall, the additive intercropping of 20% bean with dragonhead was identified as the superior treatment and can be used by farmers for organic production of dragonhead.

    Keywords: Antioxidant, essential oil, plant residual, Nitrogen uptake, flavonoid, phenol
  • V. Riazinia, M.S. Azimi *, A. Sepehri, N. Kariminejad, G. Campetella Pages 947-957

    Perovskia abrotanoides Karel., belonging to the Lamiaceae, is a valuable plant species in terms of water and soil protection, and has a variety of therapeutic effects. In this study, the potential habitat of this plant species was modeled. Independent topographic and biological variables were prepared from the digital DSM layer of the UAV output, climatic variables from the statistics of meteorological stations, and soil variables after grid range and soil sampling from each grid unit. The location of the species was also recorded as a dependent variable using UAV orthophoto images. Prioritization of independent variables was done based on the effect on the occurrence of the studied species in two study areas using the Maximum Entropy (MaxEnt) algorithm. The results of model evaluation based on sub-curve surface statistics (AUC) for the warm and rural study areas were 0.974 and 0.914, respectively, and were evaluated at a very good level. Altitude, potassium content, and electrical conductivity were obtained as the most important environmental factors influencing the distribution of P. abrotanoides in the winter quarters. Also, in the countryside, altitude, electrical conductivity, and soil silt percentage were the most effective factors in the presence of the species. The results of this study showed that determining the suitability of medicinal species habitat with the UAV images can be used in the management planning to identify the areas prone to the species distribution and increase the species production at wider levels of study.

    Keywords: habitat suitability, Perovskia abrotanoides Karel, maximum entropy model, rangeland of Golestan province
  • J. Maleki *, E. Sharifi Ashourabadi, M. Mirza, H. Heydari Sharifabad, M.H. Lebaschy Pages 958-974

    To investigate the effects of soil fertility methods on the quantitative yield and oil of medicinal plant black cumin (Nigella sativa L.), an experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications. Experimental treatments included different levels of NPK chemical fertilizers, different levels of manure, combination of NPK+manure, and combination of NPK+manure with Azorhizobium biofertilizer inoculation. The results showed that plant nutrition increased plant height, plant dry weight, number of lateral branches, leaf area index, number of capsules per plant, number of seeds per capsule, grain yield, biological yield, relative leaf water content, and percentage and oil yield. The highest quantitative and qualitative characteristics were obtained in the chemical nutrition in the treatment of NPK: 120-96-120 (kg ha-1) and in the manure nutrition in the treatment of manure: 20 ton ha-1. In the chemical+manure combined method, the treatment of NPK: 40-32-40 (kg ha-1)+manure: 30 ton ha-1 was the best one. In the chemical+manure+biological combined method, the treatment of manure: 30 ton ha-1+ Azorhizobium+ NPK: 40-32-40 (kg ha-1) was observed as the most appropriate treatment. Overall, the combined treatment of NPK: 40-32-40 (kg ha-1) + manure: 30 ton ha-1+ Azorhizobium had the most positive effect on improving the biological yield and black cumin oil percentage, which also had the lowest amount of chemical fertilizer.

    Keywords: Azorhizobium, soil fertility methods, oil content, Manure, black cumin (Nigella sativa L.)
  • F. Pourasghar, H.R. Aliakbarpour *, Gh. Maliji Pages 975-984

    This study aimed to investigate the effects of Echinacea purpurea (L.) Moench extract and its usage schedule on the immune system, biochemical parameters, and growth yield of male broilers. The experiment was conducted in a completely randomized design with three treatments and four replications. The treatments included 1: without purple coneflower extract (control), 2: daily usage, and 3: every-other-day usage of purple coneflower extract (1.5 ml of the extract per liter of water). Records of the broilers body weight, feed intake, and feed conversion ratio were investigated in the starter, grower and finisher nutritional stages. The blood biochemical parameters (glucose, triglyceride, cholesterol, high-density lipoprotein,  albumin, and total protein), bronchitis virus titer, heterophile-to-lymphocyte ratio, and immune organs weight were determined at the end of the experiment (42-day-old age). The results showed that the yield characteristics, heterophile-to-lymphocyte ratio, and immune organs weight did not differ significantly between the experimental groups. The highest bronchitis virus titer was observed in the daily extract usage treatment (p < 0.05). The blood glucose level in the daily extract usage treatment was lower than the control (p < 0.05), but the other blood biochemical parameters did not differ significantly between the experimental treatments. The results of the present study revealed that the daily usage of purple coneflower extract (1.5 ml of the extract per liter of water) could decrease the blood glucose level and increase the bronchitis virus titer.

    Keywords: Immune, Broiler, Echinacea purpurea (L.) Moench, performance
  • S. Moslemi, N. Kashef * Pages 985-1004

    Bacterium Pseudomonas aeruginosa is an opportunistic human pathogen and one of the most important causes of nosocomial infections in a wide range of immunocompromised patients including those with malignancies, cystic fibrosis, and burns. This bacterium produces many virulence factors and is highly resistant to lots of common antibiotics due to its biofilm formation. The production of many virulence factors in this bacterium is under the control of quorum sensing systems (QS). The QS is an attractive target for the development of novel therapeutics. Eugenol is the major component of clove (Eugenia caryophylata) oil. The previous studies have shown its antibacterial activities. This study aimed to determine the in vitro anti-QS activity of eugenol on QS-regulatedbiofilm formation and virulence factors production in P. aeruginosa strains. The minimum inhibitory concentration (MIC) of eugenol was determined against two strains of this bacterium ATCC 27853 and PAO1, and three clinical isolates. Then the effect of eugenol on bacterial proliferation was determined by monitoring the growth curve. The biofilm formation, the production of exopolysaccharide (EPS), pyocyanins, rhamnolipids, the motility of swimming, swarming, and twitching were evaluated after the eugenol treatment. The MICs against two strains of the bacterium ATCC 27853 and PAO1 were obtained 0.3% and 0.6% (v/v), respectively. Different concentrations of eugenol (≤0.15%) significantly reduced the production of virulence factors including pyocyanin and rhamnolipid. The biofilm formation, EPS production, and swarming, swimming, and twitching motility were also reduced after the eugenol treatment. In general, according to the results of this study, the use of eugenol, as a potent QS inhibitor and anti-biofilm agent, could be an effective therapeutic strategy against P. aeruginosa infections.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Antibiotic resistance, Virulence Factors, Quorum Sensing, Essential oils
  • R. Fathi, M. Mohebodini *, E. Chamani Pages 1005-1021

    Summer savory (Satureja hortensis L.), an aromatic plant from fam. Lamiaceae, is used in the food and pharmaceutical industries due to its compounds such as thymol and carvacrol as antioxidant and antimicrobial compounds. In this research, the diversity of morphological and phytochemical traits between the Iranian and foreign countries accessions of summer savory cultivated under field conditions were evaluated. The seeds of different accessions were planted in a randomized complete blocks design with three replications in Ardabil city in 2019. The studied traits included the number of internodes, shoots, and flowers per plant, days to seed germination, length/width ratio of leaves, crown diameter, dry weight of aerial parts, leaf fresh weight, peduncle length, 1000-seed weight, flower dry weight, days to seed ripening, and content of chlorophylls a and b, carotenoids, and flavonoids. The results of this study showed that the highest number of internodes (10.33) and shoots (24.43), and flower dry weight (3.33 mg) were observed in Khuzestan accession. The highest correlation was observed between the aerial parts dry weight and 1000-seed weight (r= 0.92). Cluster analysis divided the accessions into four major groups. The accessions West Azerbaijan, Qazvin, Tehran, Kurdistan, Lorestan, Razavi Khorasan, and Italy were placed in the first cluster, and Tajikistan, Hungary, Armenia, Romania1, Romania2, Khuzestan, Greece, Russia, Georgia, and North Khorasan in the second one. Also, the accessions Gilan and Yazd were put in the third group and Uzbekistan in the fourth one. Factor analysis indicated that the seven factors could explain 86.59% of the total variance. The results suggested that S. hortensis accessions of Iran and other countries had a high genetic diversity that can be used in the breeding programs. Overall, according to the results, the accessions Uzbekistan and Greece could be recommended in terms of dry matter yield and phytochemical characteristics, respectively.

    Keywords: diversity, accession, morphologycal traits, phytochemical features
  • M. Amani Machiani, A. Javanmard *, A. Ostadi, M.R. Morshedloo, J. Chabokpour Pages 1022-1037

    To evaluate the effects of mycorrhizal fungus Funneliformis mosseae application and harvest time on the quantity and quality of thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil in the different irrigation regimes, a field experiment was carried out as a split-split plot in a randomized complete blocks design (RCBD) with 12 treatments and three replications at the Agriculture Faculty, University of Maragheh, Iran, in 2019. The factors and their levels included 1- the main factor: irrigation regime at three levels of irrigation after 20% (W20 as control), 50% (W50 as moderate stress), and 80% (W80 as severe stress) of maximum allowable depletion, 2- the subfactor: application and non-application of mycorrhiza, and 3- sub-sub factor: harvest time at two levels of June harvest (first harvest) and September harvest (second harvest). The results demonstrated that the highest amounts of plant height, canopy diameter, and dry matter yield of thyme were obtained in the W20 (control)+ application of mycorrhiza fungus+ first harvest treatment. In addition, the highest essential oil content was recorded in W50 followed by W80, which were 38.2 and 23.7% higher than W20 (control), respectively. Also, the application of mycorrhiza fungus increased the essential oil of thyme by 8.5% compared to the non-application of fungus. The highest and lowest content of thymol, γ-terpinene, and p < /em>-cymene were obtained in W50 and W20, respectively. Also, the application of mycorrhiza fungus increased the amount of mentioned compounds, respectively by 3.8%, 3.9%, and 7.1% compared to the non-application of fungus. Overall, it can be concluded that W50 (moderate stress) along with the application of mycorrhizal fungus F. mosseae improved the essential oil quality and quantity of thyme.

    Keywords: Thyme (Thymus vulgaris L.), Thymol, Drought Stress, mycorrhiza fungus, essential oil quality
  • H. Hasan Beigi, M. Saidi *, M. Mohammadi Pages 1038-1051

    To investigate the effects of foliar application of gibberellic acid (GA3) and salicylic acid (SA) on the morphophysiological, biochemical, and yield characteristics of Echinacea purpurea (L.) Moench, an experiment began as a factorial in a randomized complete blocks design with three replications at the research farm of Agriculture Faculty, Ilam University, Iran, by sowing the plants in 2018 and continued by evaluating the plant characteristics for the two consecutive years (2018 & 2019). The experimental treatments included the foliar spray of plants during vegetative growth period with GA3 (0, 100, and 200 ppm) and SA (0, 100, and 200 ppm) as well as their combinations. The results showed that the highest plant height, number of flowers, and fresh and dry weight of the plants (in both years) were obtained in the GA3-200 ppm treatment and the highest amount of total chlorophyll and carotenoids (in both years) in the GA3-100 ppm one. The highest capitol diameter and fresh and dry weight of flowers in the first year and the highest anthocyanins content in the second year were observed in the GA3-200 ppm treatment. Also, the highest capitol diameter in the second year and the highest anthocyanins content in the first year were obtained in the SA-100 ppm treatment. In addition, the highest fresh and dry weight of flowers in the second year was recorded in the SA-200 ppm treatment. The highest essential oil amount of flowers, shoots (without flowers), and total essential oil (in both years) were obtained in the GA3-100 ppm+SA-100 ppm combination treatment. Considering that increasing the plant dry matter yield as well as essential oil content were the most important objectives of this study, the GA3-200 ppm treatment for the plant dry weight increase and the GA3-100 ppm+SA-100 ppm combination treatment for the essential oil content increase could be suggested as the best treatments.

    Keywords: plant height, essential oil, capitol diameter, Foliar application, Dry weight
  • J. Gheshlaghpour, R. Khademian *, B. Asghari, B. Sedaghati Pages 1052-1068

    To evaluate the silicon effects on morphological characteristics as well as the percentage and composition of basil (Ocimum basilicum L.) essential oil under cadmium stress, a factorial greenhouse experiment was conducted in a completely randomized design. The treatments included cadmium metal (Cd) as the first factor at three levels of 0, 25, and 50 mg kg-1 soil and silicon (Si) as the second factor with concentrations of 0, 1, and 2 mM. The characteristics including root length, fresh and dry weight of roots, plant height, fresh and dry weight of stems, stem diameter, number of leaves, fresh weight of leaves, number of buds, number of sub-stems, and percentage and composition of essential oil were evaluated. The results showed that Cd had negative effects on all studied morphological characteristics and significantly decreased their values compared to the control. However, Si treatment improved all these traits and with increasing the concentration of this element, a significant increase in the values of these traits was observed. Application of Si in the concentration of 2 mM caused 63.8, 81, 61, and 61% increase in the number of sub-stems, root fresh weight, stem fresh weight, and number of buds compared to the control, respectively. The amounts of five major constituents of basil essential oil including 1,8-cineole, linalool, estragole, methyl eugenol, and eugenol were affected significantly with the Cd and Si treatments. However, the interaction of these two treatments showed a significant effect only on the three compounds 1,8-cineole, linalool, and methyl eugenol. The maximum amounts of 1,8-cineole (5.06%) and methyl eugenol (6.21%) were observed in the plants which simultaneously exposed to the highest concentrations of Cd and Si. The amount of linalool was also decreased with the presence of Cd and increased with the Si treatment. The Cd treatment increased the amount of estragole by 12.8% and decreased the amount of eugenol by 25.2%. The Si treatment also increased the amount of estragole by 23.9% and decreased the amount of eugenol by 18.3%.

    Keywords: basil (Ocimum basilicum L.), heavy metal stress, Morphological characteristics, essential oil