فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی پلیس - سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1398)

نشریه مطالعات فرهنگی پلیس
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکرم سماواتیان*، سید محمدباقر جعفری، حسین خنیفر، اعظم میرزمانی میرزمانی صفحات 1-36

    این پژوهش با هدف شناسایی اثرات خودافشایی در شبکه های اجتماعی مجازی بر ارتقای امنیت اجتماعی طراحی شده و قصد دارد با احصاء تهدیدها و فرصت های حاصل از آن در راستای ارتقای امنیت اجتماعی اقدام نمایند. در مرحله کیفی پژوهش حاضر، ابتدا بر اساس روش نمونه گیری در دسترس، به مطالعه اسناد و تحقیقات مرتبط پرداخته، چارچوب مصاحبه تدوین و با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی با 10 نفر از اعضای هیات علمی ، صاحب نظران دانشگاهی و متخصصان مدیریت رسانه و آشنا به فضاهای مجازی که دارای بالاترین حد تجربه زیستی در زمینه فضای مجازی بودند، مصاحبه انجام گرفت و سپس شاخص های خودافشایی، امنیت اجتماعی و هویت اجتماعی، براساس مدل تحقیق مقوله بندی شد. در مرحله کمی پژوهش، با تدوین ابزار پرسشنامه، نسبت به اجرای آن اقدام شد. نتایج حاکی از آن است که خودافشایی بیش از 70 درصد در امنیت اجتماعی اثر معنادار دارد. در خودافشایی، اشتراک تصاویر 95 درصد، ویژگی های فردی و بیان اعتقادات نیز به ترتیب 78 و 76 درصد این متغیر را توضیح می دهند؛ در بعد امنیت اجتماعی نیز بعد فرهنگ 54 درصد، هویت و پلیس نیز به ترتیب 44 و 31 درصد امنیت اجتماعی را توضیح می دهند. در بعد هویت اجتماعی نیز هویت ملی 87 درصد، هویت مذهبی و قومی تاثیر تقریبا یکسانی حدود 60 درصد دارند و هویت مدرن ارتباط معنی داری با هویت اجتماعی ندارد. با در نظر گرفتن متغیر هویت جمعی ارتباط بین دو مولفه خودافشایی و امنیت اجتماعی در حالت مستقیم و غیرمستقیم اندازه گیری شد که بر اساس نتایج آن، نقش هویت اجتماعی در افزایش امنیت اجتماعی تایید می گردد.

    کلیدواژگان: خودافشایی، امنیت اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، هویت اجتماعی
  • مهدی بهشتی*، رضا شهیدی صفحات 37-61

    این پژوهش با هدف آینده پژوهی تهدیدات امنیتی محتمل در استان همدان تا افق سال 1408 با روش تحلیل مضمون و با انجام مصاحبه با 12 نفر از نخبگان امنیتی استان انجام و نتایج زیر حاصل شد: نیروهای نظامی و انتظامی و امنیتی اصلی ترین کنشگر و به ترتیب، رهبران فرق و مذاهب استان، نخبگان سیاسی و تصمی م سازان استان، صاحبان رسانه های مکتوب و دیجیتال، و... از مهم ترین کنشگران این صحنه محسوب گردیدند. در این پژوهش روندهایی مانند: افزایش فعالیت و یا تاسیس احزاب زاویه دار با نظام در استان، افزایش نارضایتی مردم از وضعیت معیشت، و... از مهم ترین روندها در این صحنه محسوب شدند. و نهایتا پیشران هایی مانند، دخالت در انتخابات توسط نیروهای امنیتی استان، کاهش رونق اقتصادی، افزایش فقر و افزایش فساد، افزایش آسیب های اجتماعی در فضای اجتماعی توسط رسانه ها و... مورد شناسایی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، امنیت، استان همدان، تهدیدات امنیتی
  • سعید شریفی رهنمو *، آیت الله فتحی، لادن بهروج، مجید شریفی رهنمو صفحات 63-90

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه بین سوادرسانه ای با نوع سبک زندگی جوانان 18-35 ساله شهر همدان انجام پذیرفت. در این پژوهش، از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، جوانان 18-35 ساله شهر همدان می باشند که از طریق نمونه گیری خوشه ای و با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه ها 379 نفر انتخاب گردیدند. در پژوهش حاضر، جهت جمع آوری داده های موردنیاز از دو پرسشنامه محقق ساخته)سنجش سوادرسانه ای و پرسشنامه سبک زندگی) استفاده شده است که برای تعیین روایی آن ها از روایی محتوایی و برای محاسبه پایایی آن ها از ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شده است که مقدار آن ها به ترتیب در پرسشنامه های مذکور 93/0 و 89/0 محاسبه گردید. در این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل سوال های موردنظر از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی نظیر؛ آزمون کالموگرف-اسمیرنوف، آزمون T تک گروهی، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج آزمون آماری T تک گروهی نشان داد که میزان سوادرسانه ای 26/3 صدم می باشد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین سوادرسانه ای و مولفه های آن یعنی(میزان دسترسی به رسانه ها، میزان استفاده از رسانه ها، تفکرانتقادی در مورد رسانه ها و تولیدپیام های رسانه ای) با نوع سبک زندگی جوانان موردمطالعه(0001/0=p و 366/0-=r) رابطه مثبت و معناداری در سطح 01/0 وجود دارد

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سبک زندگی، رسانه، جوانان
  • سعید حاجی زاده، میلاد آقایی، محمدحسین عباس نژاد * صفحات 91-105

    در قوانین کشورهای اروپایی بر مبنای حمایت از مصرف کنندگان با شروط غیرمنصفانه قراردادی از طریق قوانین خاص مبارزه می شود. در حقوق داخلی، خلا چنین مقرراتی کاملا مشهود است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد شرط غیرمنصفانه در قانون تجارت الکترونیک و با استفاده از روش اسنادی کتابخانه ای انجام پذیرفته است. بنابراین، شرط غیرمنصفانه تا قبل از تصویب قانون تجارت الکترونیک در نظام حقوقی ایران شناخته شده نبود. ولی از آنجایی که شرط غیرمنصفانه در مصوبه آنسیترال به صراحت ذکر شده است و قانون گذار ما قانون تجارت الکترونیک را از آنسیترال اقتباس نموده، بدون توجه به آثاری که ممکن است در نظام حقوقی ایجاد کند این شرط را در ماده46 قانون تجارت الکترونیک به این نحو بیان داشته است«استفاده از شروط قراردادی خلاف مقررات این فصل و همچنین اعمال شروط غیرمنصفانه به ضرر مصرف کننده، موثر نیست». این در حالی است که این شرط در دادگاه های ما مفهومی ندارد، ولی در نظام کامن لا و دادگاه ها به این موارد غالبا رای می دهند و قرارداد تحمیلی را تعدیل یا باطل می کنند.

    کلیدواژگان: شرط، غیرمنصفانه، قرارداد، تجارت الکترونیک
  • امید دلاوری*، علی کرباسچی صفحات 107-128

    هدف پژوهش تعیین قلمرو حقوق کیفری است. سطح مجاز مداخله حقوق جزا به عنوان شدیدترین نوع مداخله در حقوق و آزادی های شهروندان با پیچیدگی ها و دشواری های متعددی مواجه است. اصل حداقل بودن حقوق جزا به عنوان یکی از اصول بنیادین این دانش، فن و ابزار کنترل اجتماعی با تاکید بر آثار سوء مصرف مفاهیم، ابزارها و نهادهای حقوق کیفری در تلاش است تا قلمرو مجاز حقوق کیفری را تعیین نماید، روش پژوهش حاضر توصیفی و تحلیلی  و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و به صورت فیش برداری است. پژوهش حاضر با توجه به سوال اصلی که مطرح می شود این است که رویکرد حقوق کیفری ایران در مبارزه با جرایم مواد مخدر با چه چالش هایی مواجه است و این فرضیه را می توان مطرح کرد که هزینه بردار بودن، گستردگی فراوانی جرایم، عدم تطابق جرم با مجازات و عدم دستیابی به بازده مناسب از مهم ترین چالش های ورود حقوق کیفری در جرایم مرتبط با مواد مخدر است.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری، مواد مخدر، جرایم
  • یوسف آرام صفحات 129-152

    استرالیا در دهه 1990 کشوری با تنوع قومی و فرهنگی قابل توجه بوده و دارای بیش از 100 گروه قومی و 80 زبان مهاجر و 150 زبان بومی است (Castles et al.، 1988: 25). بیش از یک چهارم جمعیت 17 میلیونی آن یا در کشورهای غیرانگلیسی زبان به دنیا آمده اند و یا نسل دوم افرادی هستند که در این کشور متولد شده اند (Jupp 1995). در سر شماری سال 1991، 265459 نفر یا 1.6 درصد از جمعیت کل استرالیا، خود را بومی یا از نژاد جزیره نشینان تورس استریت معرفی کردند (اداره آمار استرالیا [ABS [1994a: 5). با این حال، تنوع قومی استرالیا یک پدیده نسبتا جدید است. در این پژوهش، سیاست های تبعیض آمیز پلیس در دهه 1970 در استرالیا و اثرات تغییر در فرهنگ پلیس بررسی و تحلیل خواهد شد. این پژوهش نشان داد اگر پلیس، به عنوان ماموران مجری قانون، اجازه دهند که نگرش های نژادپرستانه تبدیل به یک بخش پذیرفته شده از محیط شغلی آنها گردد، به سختی می توانند ادعای حرفه ای گری و حتی بی طرفی داشته باشند. نگرش های تبعیض آمیز نیز موانع آشکاری برای کسب اعتماد و همکاری اعضای جوامع اقلیت های قومی است. از آنجایی که ترس و عدم اعتماد به پلیس در بین برخی گروه ها رایج است، هر گونه مدرکی دال بر رفتار ناعادلانه، تنها می تواند فاصله بین پلیس و اقلیت ها را زیاد کند. بنابراین، جای تعجب نیست که پلیس اغلب متوجه می شود که تلاش برای جلب همکاری برخی از اعضای جوامع اقلیت می تواند یک کار چالش برانگیز باشد.

|
  • Pages 1-36

    The purpose of this study was to identify the effects of self-disclosure in virtual social networks on social security promotion and intends to summarize the threats and opportunities provided by it in order to promote social security. In the qualitative phase of the present study, based on the available sampling method, the relevant documents and research were studied, the framework of the interview was formulated, and the snowball sampling method was used with 10 faculty members, and interviews have been done with the academic experts and media management experts who were familiar with the virtual spaces in the highest level of experience in cyberspace, and then self-disclosure, social security and social identity indices were categorized based on the research model. At the quantitative stage of the study, the questionnaire tool was developed and implemented. The results indicate that self-disclosure has a significant effect on social security over 70%. In self-disclosure, imagery sharing was 95%, and personal attributes, and beliefs were 78% and 76%, respectively. Also, in terms of social security, the culture accounts for 54%, identity and police account for 44% and 31% respectively. In terms of social identity, national identity accounts for 87%, religious and ethnic identity account almost for 60%, and modern identity has no significant relationship with social identity. Given the variable of collective identity, the relationship between the two components of self-disclosure and social security was measured in a direct and indirect way. The results of this study confirmed the role of social identity in enhancing social security.

  • reza shahidi Pages 37-61

    The purpose of this study was to investigate the possible security threats in Hamadan Province up to the Horizon of 2030 through a thematic analysis and interviewing with 12 security elites in the province. The following were the results the provincial religions, the political elites and decision-makers of the province, the owners of the written and digital media, etc., were the most important actors in this scene. In this study, trends such as: increasing the activity or establishment of angular parties with the regime in the province, increasing dissatisfaction with the livelihoods of the province, etc. were the most important trends in this scene. And finally, such issues as the interference in the elections by the provincial security forces, the reduction of economic prosperity, the increase of poverty and the increase of corruption, the increase of social damage in the social space were identified by the media and so on.

    Keywords: Futurology, Security, Hamadan Province, Security threats
  • Pages 63-90

    The purpose of this study was to identify the relationship between literacy and lifestyle of Hamadan youth aged 18-35. In this study, descriptive correlational research method was used. The statistical population of this study was young people aged 18-35 in Hamadan city who were selected by cluster sampling and using Cochran formula 379 persons. In this study, two researcher-made questionnaires (Literacy Assessment and Lifestyle Questionnaire) were used to collect the required data. Descriptive and inferential statistics such as mean, percentage, Kalmogrov-Smirnov Test, one-group T-test, Pearson Correlation Test and multivariate regression were used to analyze the questions. The results of single group T-test showed that the literacy rate of the studied age group was 3.26 percent. Also, the results of Pearson correlation test show that there is a positive and significant relationship between literacy and its components with the lifestyle of the studied youth (r = -0.366, p = 0.0001). In other words, the more literacy rate of the target age group increases, the more level of healthiness of the lifestyle increases, but there is a significant inverse relationship between literacy and the type of coverage of the study group, meaning that the more youth literacy is, the more type of antidote coverage will be less. It was also found that all literacy components are capable of predicting youth lifestyle.

    Keywords: Media Literacy, Lifestyle, Media, Youth
  • Pages 91-105

    The laws of European countries are based on the protection of consumers against unfair contractual conditions through specific laws. In domestic law, the void of such regulations is quite evident. The purpose of this study was to identify the dimensions of unfair terms in E-commerce law using library documentary method. Therefore, the unjust condition was not recognized in the Iranian Legal System until the adoption of the E-Commerce Act. But since the unfair provision is explicitly stated in the Antitrust Act, and our legislator has adopted the E-Commerce Act from Antitrust, this provision is expressly stated in Article 46 of the E-Commerce Law, regardless of the effects it may have on the legal system. "The use of contractual terms contrary to the provisions of this chapter as well as the application of unfair terms to the consumer is not effective." While this requirement does not make sense in our courts, in the Commonwealth System, the courts often rule on these cases and modify or invalidate the imposed contract.

    Keywords: Condition, Unfair, Contract, e-commerce
  • Pages 107-128

    The purpose of the study is to determine the territory of criminal law. The permissible level of criminal law intervention, as the most severe form of interference with the rights and freedoms of citizens, faces many complexities and difficulties. The principle of minimum criminal law as one of the fundamental principles of this knowledge, technique and tool of social control, with emphasis on the misuse of the concepts, tools and institutions of criminal law, is trying to determine the permissible territory of criminal law. Data collection is library-based and vector-coded. The present study, with respect to the main question that arises, is what are the challenges facing the criminal law of Iran in the fight against narcotics and it can be hypothesized that the cost-effectiveness, the wide range of crimes, the lack of Adjusting crime to punishment and failure to achieve proper returns are one of the most important challenges for criminal law entry in drug-related crimes.

    Keywords: Criminal law, Drugs, Crime
  • Pages 129-152

    Australia in the 1990s is a country of remarkable ethnic and cultural diversity, with more than 100 ethnic groups, speaking 80 immigrant languages and 150 Aboriginal languages (Castles et al. 1988: 25). More than one-quarter of its 17 million people were either born in non-English-speaking countries or the 'second generation' of those born in these countries (Jupp 1995). At the 1991 Census 265,459 people, or 1.6 per cent of the total population in Australia, identified themselves as being of Aboriginal or Torres Strait Islander origin (Australian Bureau of Statistics [ABS] 1994a: 5). Australia's ethnic diversity is, however, a relatively recent pheonomenon. In this study, the discriminatory policies of police in Australia in the 1970s and the effects of changes in police culture will be analyzed.   This research showed that since police work is largely dictated by officers' perception of what constitutes suspicious activities and who is considered respectable, stereotyping and prejudice on the part of police officers can easily lead to harassment and community resentment. As law-enforcement officers, police can hardly claim professionalism and even-handedness if they allow racist attitudes to become an accepted part of their occupational milieu. Prejudicial attitudes are also obvious obstacles to gaining trust and cooperation from members of ethnic minority communities. Since fear and distrust of the police are common among some groups, any evidence of unfair treatment can only add to the distance between police and minorities. It is therefore not surprising that police often find that seeking cooperation from some members of minority communities can be a challenging task.