فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه کرمی، سمیرا قیاسی*، احمد سلطان زاده صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    با وجود فن آوری های پیچیده در بسیاری از محیط های شغلی، خطاهای انسانی به دلیل منتهی شدن به حوادث ناگوار از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا، پیشگیری و محدودساختن پیامدهای ناشی از خطاهای انسانی، شناسایی و علت یابی آن ها ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی مانورچی های لکوموتیو ها در پروژه تعمیرات و توسعه بهره برداری ریلی در سال 1398 انجام شده است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی به شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی مانورچی های لکوموتیو ها در پروژه تعمیرات و توسعه بهره برداری ریلی مپنا با استفاده از تکنیک SHERPA پرداخته شده است. در ابتدا، با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی وظیفه، فعالیت های مانورچی ها به وظایف و زیروظایف خود تقسیم گردیده و در مرحله بعد انواع خطاهای انسانی هر یک از وظایف شناسایی و سپس ارزیابی خطاهای انسانی بر اساس دستورالعمل SHERPA  انجام شده است.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر 206 خطا شناسایی گردید. 5/48% خطای عملکردی، 8/39% خطای بررسی/چک، 2/10% خطای ارتباط و 5/1% نیز خطای انتخاب طبقه بندی شد. کمترین و بیشترین خطا مربوط به خطای ناشی از جابجایی لکوموتیو مربوط به تک دیزل گرم (0/14%) و خطای جابجایی لکوموتیو بر روی چال سرویس (6/29%) بودند. 8/23% از خطاهای شناسایی شده دارای سطح ریسک غیرقابل قبول، 0/51% در سطح ریسک ALARP و 2/25% در سطح ریسک قابل قبول بودند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه بیانگر این بود که بیشترین ریسک های غیرقابل قبول و ALARP به ترتیب مربوط به خطای بررسی/چک و خطای عملکردی بوده، لذا پیشنهاد می گردد طراحی و اجرای اقدامات کنترلی مربوط به این دو نوع خطا باید در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، تکنیک SHERPA، حادثه، مانور لکوموتیو
  • فخرالدین قاسمی، مائده حصینی، مجتبی احمدی، مصطفی رحمیانی، ایرانشاهی* صفحات 15-30
    زمینه و هدف

    طراحی ایستگاه های کاری متناسب با ابعاد آنتروپومتریک می تواند از پوسچرهای کاری نامطلوب پیشگیری و ریسک اختلالات اسکلتی عضلانی را کاهش دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تطابق آنتروپومتریک ایستگاه های کاری و ارتباط آن با امتیاز پوسچر کاری افراد شاغل در یک صنعت بافندگی انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1399 در یک صنعت بافندگی واقع در استان همدان انجام گرفت. ارزیابی پوسچر ایستگاه های کاری نشسته و ایستاده با روش های NERPA و REBA انجام گرفت. ابعاد آنتروپومتریک افراد بر اساس استاندارد ISO 7250 اندازه گیری و تطابق آنتروپومتریک افراد با ایستگاه های کاری آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت بررسی رابطه بین تطابق آنتروپومتریکی و پوسچر افراد از آزمون آماری من-ویتنی استفاده شد.
    یافته ها: در این مطالعه 205 نفر با میانگین سنی 29/31 سال شرکت نمودند. پوسچرهای کاری عمدتا وضعیت نامطلوب داشته و نیازمند مداخلات ارگونومیکی بودند. در ایستگاه کاری نشسته رابطه معنی داری بین تطابق آنتروپومتریکی با عمق نشیمنگاه صندلی، عرض نشیمنگاه صندلی و ارتفاع پشتی صندلی و امتیاز پوسچر کاری مشاهده نشد ولی عدم تطابق آنتروپومتریکی با ارتفاع صندلی و ارتفاع میز کار رابطه معنی داری با پوسچر کاری افراد داشت (05/0>p). در ایستگاه های کاری ایستاده، رابطه معنی داری بین تطابق آنتروپومتریکی با ارتفاع میز کار و امتیاز پوسچر مشاهده گردید (05/0>p).
    نتیجه گیری: عدم تطابق آنتروپومتریک با ایستگاه کاری عموما پوسچر کاری را نامطلوب می سازد. با این وجود، تطابق آنتروپومتریک با ارتفاع صندلی و ارتفاع میز کار تنها فاکتورهایی با اثر قابل ملاحظه بر روی امتیاز پوسچر کاری بود. بنابراین، جهت باز طراحی ایستگاه های کاری توجه ویژه به این فاکتورها پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: طراحی ایستگاه کار، اختلالات اسکلتی عضلانی، صنعت بافندگی
  • مریم موسوی، داود افشاری، غلامعباس شیرالی* صفحات 31-49
    زمینه و هدف

    مطالعه ی حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی پیشبینانه خطاهای شناختی اپراتورهای اتاق کنترل یکی از صنایع پتروشیمی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تمام اپراتورهای اتاق کنترل که 8 نفر بودند و در چهار شیفت مشغول به کار بودند مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا، وظایف با استفاده از آنالیز سلسله مراتبی به زیر وظایف تفکیک شدند. سپس، برای همه ی زیر وظایف، حالت های مختلف خطا (بیرونی و درونی)، سازوکارهای رواشناختی خطا و عوامل شکل دهنده ی عملکرد شناسایی گردید.

    یافته ها

    آنالیز وظایف و تجزیه تحلیل خطاها نشان داد که از مجموع 1171 خطای شناسایی شده، سهم حالت بیرونی خطا و حالت درونی خطا به ترتیب 67/50 % (593) و 33/49 % (578) درصد خطا بود. بر این اساس، خطاهای مربوط به ’زمان بندی و توالی ‘ با 35/36 % و خطاهای ’کیفیت و انتخاب‘ با 03/30% به ترتیب به عنوان بیشترین و کمترین خطاهای حالت بیرونی مشخص گردید. در دستبه بندی خطاهای حالت درونی، خطاهای مربوط به ’اجرا‘ 87/31%  بیشترین و خطاهای تصمیم گیری‘ با 73/10% کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند. در بین مکانیسم روانشناختی خطا، ’حواس پرتی/ مشغولیت ذهنی‘ با 61/23% بیشترین مقدار را داشتند. در خصوص فاکتورهای شکل دهنده ی عملکرد نیز بیشترین عامل مربوط به عوامل سازمانی با 95/27% تعیین شد. 

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر توانست بسیاری از خطاها و شرایطی را که عملکرد اپراتورها را تحت تاثیر قرار می دهند شناسایی نماید. در نتیجه، این مطالعه می تواند به عنوان مبنایی برای مدیران و صاحبان صنایع با پیچیدگی و ریسک بالا نظیر صنایع شیمیایی به منظور اولویت بندی برنامه های پیشگیری از خطای انسانی معرفی گردد.

    کلیدواژگان: خطای شناختی، TRACEr، حالت بیرونی خطا، حالت درونی خطا، مکانیسم روانشناختی و عوامل شکل دهنده ی خطا
  • مهدی امیدی، امین اصغرزاده، سیف الله غریب، محسن واحدی، امیرسالار جعفرپیشه* صفحات 50-68
    زمینه و هدف

     گسترش رایانه ها همراه توسعه نرم افزارها و اینترنت انقلاب بزرگی در کار وزندگی افراد ناتوان ازجمله افراد ضایعات نخاعی با محدودیت حرکات در دست ها ایجاد کرده است. کارایی و کاربردپذیری ابزاری کمکی که برای این افراد ارایه شود اهمیت بیشتری دارد، چراکه محدودیت های بیشتری نسبت به افراد عادی دارند. هدف این مطالعه ارزیابی کارایی و کاربردپذیری واسط انسان-رایانه در افراد ضایعه نخاعی گردنی و سالم در دو روش بیوفیدبک EMG مبتنی بر بازی رایانه ای و بدون بازی رایانه ای بود.

    روش کار

    20 شرکت کننده در این مطالعه شرکت کردند. شرکت کنندگان با کمک بیوفیدبک EMG بازی گونه و بدون بازی کنترل نشانگر رایانه را جهت حرکات بالا، پایین، چپ، راست و کلیک کردن روی صفحه نمایشگر کنترل می کردند. متغیر (Through put (bits/s جهت بررسی کارایی و پرسشنامه SUS جهت بررسی کاربردپذیری شرکت کنندگان سالم و ضایعه نخاعی استفاده شد.

    یافته ها

     شرکت کنندگان ضایعات نخاعی گردنی و سالم، استفاده از بیوفیدبک بازی گونه را به ترتیب 80/75% و 72% کاربردپذیر می دانستند. باگذشت زمان مقادیر عددی متغیر Through put در افراد سالم و ضایعه نخاعی کاهش یافت. همچنین مقادیر عددی متغیر Through put در افراد سالم کمتر از افراد با ضایعات نخاعی بود. حداکثر کاهش مقادیر عددی متغیر Through put بین جلسات اول و ششم نمایان شد.
    نتیجه گیری: شرکت کنندگان استفاده کننده از سیستم تعاملی کنترل ورودی رایانه، در سرعت واکنش و میزان جابه جایی نشانگر رایانه در صفحه نمایش کارایی کسب کرده اند. می توان با استفاده از سیستم بیوفیدبک EMG بازی گونه جهت تعامل و کنترل وسایلی نظیر رایانه و ویلچر در افرادی با ناتوانی حرکات  ظریف دست ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تعامل انسان -رایانه، بیوفیدبک EMG بازی گونه، کنترل موس، ضایعات نخاعی گردنی
  • سعید یزدانی راد، مهسا جهادی نائینی، مرضیه صادقیان، سیدمهدی موسوی*، میلاد عباسی صفحات 69-84

    چکیده

    زمینه و هدف

    بیماری کووید 19 افزون بر اثرات جسمانی، دارای اثرات روانی نیز می باشد که می تواند روی ابعاد شغلی افراد تاثیر بگذارد. مطالعه حاضر باهدف آشکار ساختن نقش عوامل فردی بر تاب آوری و بهره وری کارکنان در شرایط همه گیری کووید 19 در یک محیط شغلی انجام گردید.

    روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر در بهار 1399 بر روی 275 نفر از کارکنان یکی از صنایع نفت و گاز واقع در جنوب ایران انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه محقق ساخته، پرسشنامه تاب آوری کرنر و دیویسون و پرسشنامه بهره وری هرسی و گلداسمیت بود. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها: نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که افراد باسن بیشتر از 50 سال، سابقه کاری بیشتر از 20 سال، دارای سابقه کم و متوسط استفاده از لوازم حفاظت فردی، به طور قابل توجهی نمره تاب آوری پایین تری داشتند (P < 0.05). همچنین نتایج تحلیل آماری آشکار کرد که افراد دارای سابقه ابتلا به بیماری کووید 19، به گونه معنی داری نمره بهره وری پایین تری داشتند (P < 0.05). به علاوه رابطه مثبت قابل توجهی میان تاب آوری و بهره وری وجود دارد (r = 0.249, P < 0.05).

    نتیجه گیری

    ابتلا به بیماری کووید 19 منجر به کاهش میزان تاب آوری و بهره وری کارکنان شده است. لذا رعایت پرتکل های بهداشتی در محیط کار به منظور کاهش ریسک ابتلا کارکنان به بیماری کووید 19 امری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: فاکتورهای فردی، تاب آوری، بهره وری، کووید 19
  • تهمینه مرادی تمدن، فخرالدین قاسمی، ایرج محمدفام، امید کلات پور* صفحات 85-102
    زمینه و هدف

    آتش نشانی حرفه ای دشوار و خطرناک است. این شغل نیازمند تصمیم گیری و سرعت عمل در شرایط اضطراری می باشد. چنین شرایطی، احتمال بروز خطاهای انسانی را افزایش می دهد. عملیات راه اندازی خودروهای آتش نشانی به عنوان اولین مرحله اجرایی پاسخ اضطراری، فعالیتی با حساسیت بالایی به شمار می آید. هدف از این مطالعه، شناسایی و ارزیابی ریسک خطاهای انسانی اپراتورهای خودروهای آتش نشانی حین فرآیند عملیاتی سازی این خودروها می باشد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی و مقطعی در سال 1398 انجام گرفت. وظایف مربوط به عملیاتی کردن خودروهای آتش نشانی صنعتی با روش تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی تحلیل شد. سپس، خطاهای انسانی عملیات راه اندازی خودروهای آتش نشانی با استفاده از رویکرد سیستماتیک پیش بینی و کاهش خطای انسانی (SHERPA) شناسایی و تجزیه وتحلیل شدند. درنهایت راهکارهای کنترلی مناسب برای کاهش ریسک خطاها ارایه گردید.
    یافته ها: درمجموع 480 خطا برای 130 وظیفه تحت مطالعه، مورد شناسایی قرار گرفت که 58/49 درصد خطاها از نوع عملکردی، 17/39 درصد از نوع بازبینی، 42/10 درصد از نوع ارتباطی، 83/0 درصد از نوع انتخابی بود و خطایی از نوع بازیابی مشاهده نشد. با توجه به نتایج ارزیابی ریسک انجام شده، در 33/8 درصد سطح ریسک غیرقابل قبول، 17/24 درصد نامطلوب، 33/48 درصد قابل قبول ولی نیاز به تجدیدنظر و 17/19 درصد قابل قبول بدون نیاز به تجدیدنظر قرار داشتند.
    نتیجه گیری: فرآیند عملیاتی سازی خودروهای آتش نشانی می تواند با خطاهای انسانی همراه باشد و از عملیات موفق آتش نشانی جلوگیری نمایند، به همین دلیل می بایست با استفاده از روش های مناسب، این خطاها شناسایی و کنترل شوند.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، HTA آنالیز سلسله مراتبی وظایف (HTA)، رویکرد سیستماتیک پیش بینی و کاهش خطای انسانی (SHERPA)، SHERPA، خودروهای آتش نشانی، شرایط اضطراری
  • رامین رحمانی، علی ابرازه، فرزاد زندی، رقیه روحی، شیردل زندی* صفحات 103-114
    زمینه و هدف

     توجه به نیروی انسانی یکی از اصول اساسی برای افزایش بهره وری و کیفیت ارایه خدمات در بیمارستان ها می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح رضایت شغلی و استرس شغلی و ارتباط این دو مولفه در پرستاران و کارکنان اتاق عمل و هوشبری طراحی شد.

    روش کار

     این مطالعه توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بوده و در آذر 1398 در بیمارستان های آموزشی زابل با شرکت 175 نفر از پرستاران، کارکنان اتاق عمل و هوشبری انجام شد. از یک پرسشنامه سه بخشی (اطلاعات جمعیت شناختی، رضایت شغلی و استرس شغلی) برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از نسخه 20 نرم افزار SPSSو بهره گیری از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون های Tو تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه مشخص شد که پرستاران، بیشترین رضایت شغلی را داشته و کارکنان هوشبری و اتاق عمل، به میزان کمتری از رضایت شغلی برخوردار بودند. همچنین بیشترین و کمترین میزان استرس شغلی نیز به ترتیب مربوط به کارکنان هوشبری و پرستاران بوده و تفاوت در هر دو مولفه در بین سه گروه معنادار بود. بررسی های بیشتر در این زمینه نشان داد که به طور کلی همبستگی منفی و معناداری بین رضایت شغلی و استرس شغلی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه کارکنان هوشبری نسبت به دو گروه دیگر وضعیت نامطلوب تری داشتند، توصیه می شود برنامه ریزی های کاری و مدیریتی در بیمارستان ها به تفکیک گروه های شغلی صورت پذیرد و مطالعاتی در جهت نیازسنجی برای هر گروه، به طور جداگانه انجام شود.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، استرس شغلی، پرستار، اتاق عمل، هوشبری
  • رضا سپهوند، معصومه مومنی مفرد* صفحات 115-128
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرگذاری طردشدگی در محیط کار بر پنهان سازی دانش با توجه به نقش میانجی تنش شغلی بوده است.

    روش کار

    این مطالعه بر اساس هدف کاربردی و از منظر نحوه جمع آوری داده ها در حوزه مطالعات توصیفی از نوع علی- پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری این مطالعه را کلیه کارکنان بیمارستان های دولتی استان لرستان تشکیل داده اند. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی تعداد 124 نفر به عنوان نمونه پژوهش تعیین گردیدند. داده های موردنیاز در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه استاندارد و بر اساس طیف 5 گزینه ای لیکرت جمع آوری گردید. تحلیل داده های جمع آوری شده در این مطالعه با بهره گیری از روش مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار اسمارت- پی ال اس انجام گرفت.

    یافته ها

     نتایج این مطالعه نشان می دهد که طردشدگی در محیط کار می تواند منجر به گسترش رفتارهای پنهان ساز دانش شود. همچنین طردشدگی از طریق افزایش تنش شغلی می تواند منجر به توسعه پنهان سازی دانش گردد.

    نتیجه گیری

    متناسب با نتایج این مطالعه، مدیران سازمان های خدماتی می بایست با توسعه فرهنگ و روحیه کار گروهی و جمعی سعی در بهبود مراودات اجتماعی افراد با یکدیگر نمایند.

    کلیدواژگان: طردشدگی در محیط کار، پنهان سازی دانش، تنش شغلی
|
  • Fatemeh Karami, Samira Ghiyasi*, Ahmad Soltanzadeh Pages 1-14
    Background and Aims

    despite complex technologies in many work environments, human errors are of great importance due to leading to severe and catastrophic accidents. Therefore, in order to prevent and limit the consequences of human error, it seems necessary to identify and find the causes of them. The aim of this study was to identify and evaluate the human errors of locomotive maneuvers in the railway repair and development project, 2019.

    Methods

    In this cross-sectional study, the identification and evaluation of human errors in locomotive maneuvers in the Mapna railway repair and development project using SHERPA technique has been done. First, using the hierarchical task analysis method, the activities of the maneuvers are divided into their tasks and sub-tasks, and in the next step, the types of human errors in each of the tasks are identified and then human errors are evaluated according to SHERPA instruction.

    Results

    206 errors were identified in the present study. errors were included 48.5% action error, 39.8% checking error, 10.2% Information communication error and 1.5% selection error. The lowest and highest errors related to locomotive displacement error were related to hot single diesel (14.0%) and locomotive displacement error on service pit (29.6%). 23.8% of the identified errors had an unacceptable risk level, 51.1% had an ALARP risk level and 25.2% had an acceptable risk level.

    Conclusion

    The findings of the study indicated that the most unacceptable risks and ALARP were related to checking and action error, respectively. So it is suggested that the design and implementation of control measures related to these two types of errors should be prioritized.

    Keywords: Human Error, SHERPA Technique, Accident, Locomotive Maneuver
  • Fakhradin Ghasemi, Maedeh Hasini, Mojtaba Ahmadi, Mostafa Rahmiani-Iranshahi* Pages 15-30
    Background and Aim

    Designing workstations in accordance with anthropometric characteristics of employees can prevent awkward working postures and reduce the risk of such disorders. The present study aimed at investigating the anthropometric compatibility of workstations in a sewing company and its relationship with working postures.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in a sewing company located in Hamadan province, Iran. Working postures were assessed in standing and sitting workstations using REBA and NERPA techniques, respectively. Anthropometric dimensions were measured in accordance with ISO 7250 and anthropometric compatibility with workstation was investigated. Mann-Whitney test was used for assessing the relationship between anthropometric compatibility and working posture.

    Findings

    A total number of 205 employees with a mean age 31.29 years old participated in this study. Working postures were mostly in an unacceptable condition and the need for ergonomic intervention was evident. In sitting workstation, there was no significant relationship between working postures and anthropometric compatibility in terms of seat depth, seat width, and backrest height. In contrast, anthropometric compatibility with seat height and desk height were significantly associated with working posture (P<0.05). In standing workstations, a significant relationship was observed between anthropometric compatibility and desk height (P<0.05).

    Conclusion

    Anthropometric incompatibility with workstation generally deteriorated the working postures. However, anthropometric compatibility with seat height and desk height were the ones with a significant relationship with working posture. Therefore, for redesigning workstations the seat height and desk height should be considered first.

    Keywords: workstation design, musculoskeletal disorders, sewing industries
  • Maryam Mosavi Ghahfarokhi, Davood Afshari, Gholam Abbas Shirali* Pages 31-49
    Background and Aims

    The aim of this study was to identify and assess human errors in a petrochemical plant using the Technique for the Retrospective and Predictive Analysis of Cognitive Errors (TRACEr).

    Methods

    The sample size was all the eight operators of control room working in four shifts. In the first step, all tasks were analyzed using the hierarchical task analysis in order to identify sub-tasks. Then, for all the subtasks, different error modes (external and internal), Psychological Error Mechanism (PEM) and Performance Shaping Factors (PSFs) were identified and recorded in TRACEr sheet.

    Results

    The analysis of TRACEr sheets indicated that of a total number of 1171 detected errors, the internal and external errors were 50.67% (n=593) and 49.33% (n=578), respectively. In this line, ̔timing/sequence̕ errors with 35.36% and chr(chr('39')39chr('39'))quality/selectionchr(chr('39')39chr('39')) errors with 30.03% were identified as the highest and lowest external error modes, respectively. In classifying the internal error modes, action errors with 31.87% and decision making with 10.73% were identified as the highest and lowest external error modes, respectively. Within PEMs, ̔distraction/preoccupation̓ (23.61%) was identified as the main causes of perception errors. The analysis of the PSFs shows that ‘Organization’ with 27.95% and ‘task complexity’ with 8.74% were two main factors affecting the task errors. 

    Conclusion

    The current study could identify many of the errors and conditions that affect the performance of operators. Therefore, this study can be introduced as a basis for managers and stockholders of chemical industries with complexity and high risk in order to prioritize human error prevention programs.

    Keywords: cognitive error, TRACEr, external error mode, internal error mode, PSM, PSF
  • Mehdi Omidi, Amin Asgharzadeh, Seifollah Gharib, Mohsen Vahedi, Amir Salar Jafarpisheh* Pages 50-68
    Background and Aims

    The purpose of this study was to compare the efficacy and usability of human-computer interface in cervical spinal cord injury with two computer games based and EMG biofeedback.

    Methods

    The sample size was 20 participants (healthy and spinal cervical lesions) who were selected as available. The statistical population of the study was spinal cord injury patients referred to spinal cord injury clinic in Tehran. Participants received three 30-minute sessions per week for 1 month of EMG biofeedback training and game-based biofeedback interventions. SPSS version 23 was used for data analysis.

    Results

    Results showed that participants considered using EMG biofeedback and game biofeedback as 75/8% and 72/0% usability. According to results the game-based biofeedback has better efficiency than EMG biofeedback by through put variables.

    Conclusion

    The EMG and gaming biofeedback system can be used for interaction and control such as computers, wheelchairs, and more.

    Keywords: Human-Computer Interaction, EMG game-based Biofeedback, Mouse Control, Cervical Spinal Cord Injury
  • Saeid Yazdani Rad, Mahsa Jahadi Naeini, Marziyeh Sadeghian, Seyed Mahdi Mousavi*, Milad Abbasi Pages 69-84

    Abstract

    Background and Aim

    The present study was aimed to determine the effect of individual factors on resilience and productivity loss of employees at epidemics conditions of corona virus in an occupational environment.

    Methods

    This cross-sectional study was performed, in spring of 2020, on 275 personnel in one of the southern industries from Iran. Data collection instruments included demographic questionnaire, researcher made questionnaire, CD-RSC resilience questionnaire, and Hershey and Gold Smith productivity questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS software version 22.

    Results

    The results of One-way ANOVA analysis showed that the subjects with age higher than 50 years, with career length higher than 20 years, with history of low use of personal protective equipment, and with history of low attention to preventive measures had significantly lower score of productivity (P < 0.05). Also, the results of the analysis revealed that the individuals with experience of corona had significantly lower score of productivity (P < 0.05). Moreover, the results showed that there was a significant positive correlation between resilience and productivity (r = 0.249, P < 0.05).

    Conclusion

    Covid 19 disease has reduced the resilience and productivity of worker. Therefore, adherence to health protocols in the workplace is necessary to reduce the risk of developing Covid disease 19

    Keywords: Individual factors, resilience, productivity, covid-19
  • Tahmineh Moradi Tamadon, Fakhradin Ghasemi, Iraj Mohammadfam, Omid Kalatpour* Pages 85-102
    Background and Aim

    Firefighting is a difficult and dangerous job. This job requires decision-making and speed of action in critical situations. Such conditions increase the probability of human error in the firefighting activities. Setting up fire apparatus as the first step of emergency response is associated with high criticality. The purpose of this study is identification and assessment the risk of human error while setting up and operating fire apparatus.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2019. Tasks related to the operation of industrial firefighting apparatus were studied and analyzed by Hierarchical Task Analysis. Then, human errors in the operation of fire apparatus were identified and analyzed using the systematic human error reduction and prediction approach (SHERPA). Finally, appropriate prevention solutions were proposed to reduce the risk of errors.

    Results

    A total of 480 errors were detected for 130 tasks as 49.58% of them were action errors, 39.17% check type, 10.42% communication and 0.83% were selective errors and no retried error was observed. According to the results of risk assessment, 8.33% of the errors were unacceptable, 24.17% were undesirable, and 48.33% were acceptable risks but need to be revised and 19.17% acceptable without the need for revision.

    Conclusion

    The process of operating fire apparatus can be associated with human errors and prevent successful firefighting operations. Therefore, these errors should be identified and controlled using appropriate methods.

    Keywords: Human Error, HTA, SHERPA, Fire Apparatus, Emergency Situation
  • Ramin Rahmani, Ali Ebrazeh, Farzad Zandi, Roghayeh Rouhi, Shirdel Zandi* Pages 103-114

    Abstract

    Background and Aims

    Paying attention to human resources is one of the basic principles for increasing productivity and quality of services in hospitals. Therefore, the present study was designed to compare the level of job satisfaction and job stress, and the association between these two components in nurses, operating room, and anesthesia staff

    Methods

    This is a descriptive causal-comparative study, performed in December 2019 in Zabol hospitals with the participation of 175 nurses, operating room, and anesthesia staff. A three-part questionnaire consists of demographic information, job satisfaction, and job stress was used to collect Data. Then analysis of data was performed using SPSS 20 and the Pearson correlation coefficient, independent t-test, and ANOVA.

    Results

    In this study, it was found that nursing group had the highest job satisfaction and anesthesia and operating room staff had the lower job satisfaction. Also, the highest and lowest levels of job stress were related to anesthesiologists and nurses, respectively, and the differences in both variables were significant between the three groups. Moreover, the results showed that there was a significant negative correlation between job satisfaction and job stress, totally.

    Conclusion

    Due to that anesthesia staff was in a more unfavorable situation than the others, we recommended that management planning and policies in hospitals be done by occupational groups and design and carry out the studies to assess the needs for each group.

    Keywords: Job Satisfaction, Job Stress, Nursing group, Operating room, Anesthesia
  • Reza Sepahvand, Massome Momeni Mofrad* Pages 115-128
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the effect of Workplace Ostracism on Knowledge Hiding with respect to the mediating role of job Tension.

    Methods

    This study is based on the applied purpose and in terms of data collection in the field of descriptive causal-survey studies. The statistical population of this study consists of all staff of public hospitals in Lorestan province. Using stratified-random sampling method, 124 people were selected as the research sample. The data required in this study were collected using a standard questionnaire based on a 5 Likert scale. The data collected in this study were analyzed using structural equation modeling using Smart-Pls software.

    Results

    The results of this study show that exclusion in the workplace can lead to the development of cognitive behaviors. Also, rejection through increased job stress can lead to the development of knowledge concealment.

    Conclusion

    In accordance with the results of this study, managers of service organizations should try to improve the social relations of individuals with each other by developing the culture and spirit of teamwork.

    Keywords: Workplace Ostracism, Knowledge Hiding, Job Tension