فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1399)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سپیده کیانی قلعه سرد، علی فضل ارا*، مریم قادری قهفرخی، مهدی پورمهدی صفحات 1-15

    از جمله روش های افزایش مدت زمان ماندگاری گوشت پوشش دهی آن است. در این مطالعه تاثیر پوشش خوراکی کاراگینان 1 درصد حاوی اسانس پونه کوهی 5/1 درصد بر کیفیت گوشت مرغ در دمای یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه ها به سه گروه بدون پوشش (کنترل)، پوشش دهی شده با کاراگینان و پوشش دهی شده با کاراگینان و اسانس پونه کوهی تقسیم شدند. نمونه ها به مدت 21 روز در دمای یخچال نگهداری شد و برای انجام آزمون های میکروبی (بار میکروبی سایکروفیل و مزوفیل)، شیمیایی {pH، مقادیر مواد ازته فرار (TVN) و تیوباربیتوریک اسید (TBA)} و حسی (شکل ظاهری، میزان الاستیسیته عضلات، بو و رنگ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بررسی باکتریایی نشان داد که تیمار کاراگینان و تیمار کاراگینان حاوی اسانس پونه کوهی نسبت به گروه کنترل، اثر معناداری در به تعویق انداختن روند افزایش بار باکتریایی سایکروفیل و مزوفیل داشته است. از نظر شیمیایی نیز تیمار ترکیبی کاراگینان- پونه کوهی، مقادیر TBA، TVN و pH کمتری نسبت به دو گروه دیگر در طول نگهداری نشان داد (01/0>P). همچنین از نظر فاکتورهای حسی نیز تیمار کاراگینان و تیمار کاراگینان حاوی اسانس پونه کوهی باعث حفظ فاکتورهای حسی در سطح قابل قبول به مدت 3 و 9 روز شدند. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، پوشش کاراگینان به تنهایی مدت زمان ماندگاری فیله های مرغ را افزایش نداد، اما پوشش کاراگینان- اسانس پونه کوهی توانست مدت زمان ماندگاری را تا روز 9 افزایش دهد.

    کلیدواژگان: کاراگینان، فیله مرغ، پوشش خوراکی، اسانس پونه کوهی
  • نیما شیری*، امین غلامحسینی، رضا سلیقه زاده، احمد رهبر، نگین درخشش صفحات 17-28

    < p>با توجه به وجود ظرفیت های اقتصادی پرورش گسترده خرچنگ دراز آب شیرین (Astacus leptodactylus) در دریاچه های هفت برم استان فارس و با در نظر گرفتن زنجیره ارزش و بازاریابی جهانی، مقتضی است تا پایشی بر کیفیت بهداشتی این محصول صادراتی از نظر انباشتگی عناصر سنگین صورت گیرد. بدین منظور، نمونه های خرچنگ به تعداد مجموعا 45 نمونه از سه برم (آبگیر) دایمی صید شد و به آزمایشگاه منتقل گردید. آماده سازی عضله دمی آن ها به عنوان بافت خوراکی، از طریق هضم مرطوب و سنجش فلزات سنگین (کادمیوم، مس، نیکل، سرب و روی) از طریق طیف بینی جذب اتمی (AAS) صورت گرفت. یافته های تحقیق نشانگر این بودند که فلزات کادمیوم (003/0 ± 004/0) و روی (747/0 ± 61/2 میکروگرم بر گرم وزن خشک) به ترتیب دارای کمترین و بیشترین غلظت در عضله دمی خرچنگ دراز هفت برم بودند. با توجه به این که غلظت تمامی عناصر سنگین مورد سنجش در محدوده های مجاز استانداردهای بهداشتی (WHO و FAO) قرار داشتند و همچنین بر اساس ارزیابی خطر بهداشتی (شاخص دریافت روزانه)، خرچنگ های هفت برم فارس از نظر باقیمانده این عناصر از سلامت قابل قبولی برخوردار هستند و مصرف روزانه و مداوم این محصولات آبزی توسط مصرف کنندگان کاملا ایمن محسوب می شود.

    کلیدواژگان: خرچنگ دراز آب شیرین (Astacus leptodactylus)، دریاچه های هفت برم، فلزات سنگین، سلامت مصرف کنندگان، کیفیت بهداشتی
  • سیده رعنا حمیدی، شهرام حنیفیان* صفحات 29-43

    لیستریا مونوسایتوجنز یک باکتری بیماری زای غذایی است که از اهمیت بالایی در بهداشت شیر و فرآورده های آن برخوردار است. به رغم اقداماتی که با هدف از بین بردن یا کنترل آلودگی با لیستریا مونوسایتوجنز در محصولات پاستوریزه شیر انجام گرفته است، اما به دلیل پراکندگی زیاد آن در محیط، امکان بروز آلودگی ثانویه در محصولاتی نظیر پنیر سفید فراپالایشی وجود دارد. هدف این مطالعه، بررسی اثر مهاری لاکتوکوس لاکتیس مولد نایسین بر لیستریا مونوسایتوجنز در پنیر سفید فراپالایشی است. شیر فراپالایش شده و پاستوریزه گاوی با Log CFU/g 3 از سویه های استاندارد یا بومی لیستریا مونوسایتوجنز تلقیح گردید و نمونه های پنیر شاهد و تیمار (حاوی لاکتوکوس لاکتیس مولد نایسین) تهیه شدند. تغییرات جمعیت لیستریا مونوسایتوجنز و غلظت نایسین طی دوره نگه داری پنیر فراپالایشی اندازه گیری شد. طبق نتایج مطالعه، در تمامی گروه ها کاهش جمعیت لیستریا مونوسایتوجنز از روز 5 به بعد آغاز گردید اما این کاهش صرفا در نمونه های حاوی لاکتوکوکوس لاکتیس و به موازات تولید نایسین معنادار (01/0 >P) بود. سویه بومی لیستریا مونوسایتوجنز به صورت معناداری (01/0 >P) مقاومت بیشتری نسبت به سویه استاندارد نشان داد. لاکتوکوس لاکتیس مولد نایسین به رغم مهار لیستریا مونوسایتوجنز، تاثیر منفی بر رشد باکتری های آغازگر لاکتیکی و pH نمونه های پنیر نداشت، لذا می توان از سویه های مولد نایسین برای کنترل برخی از آلودگی های باکتریایی در پنیر سفید فراپالایشی بهره برد. هم چنین لازم است در مطالعات تلقیحی رفتار سویه های بومی جدا شده از نمونه های غذایی در کنار سویه های آزمایشگاهی استفاده شود.

    کلیدواژگان: مطالعه تلقیحی، باکتری های مولد اسیدلاکتیک، نایسین، ژن hlyA
  • سمیرا مزیدی، نوید نصیری زاده*، محمد میرجلیلی، مسعود روحانی مقدم، محمدعلی شیرغلامی صفحات 45-59

    میگو یکی از غذاهای دریایی است که نقش زیادی در سلامتی انسان ایفا می کند. میگو به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع خیلی زود فاسد می شود. این در حالی است که با تشخیص به موقع و زودهنگام آن می توان از زیان های اقتصادی جلوگیری کرد. برای این امر، روش های مختلفی جهت تشخیص تازگی میگو استفاده می شود که معمول ترین آن ها بررسی حسی و ظاهری میگو، آزمایش های شیمیایی و میکروبی می باشند. در این پژوهش یک نشانگر رنگی با استفاده از فیلم زیست تخریب پذیر پلی وینیل الکل/ کیتوسان و بر مبنای تغییرات رنگ هماتوکسیلین در برابر pH طراحی شد. تغییرات pH، میزان بازهای نیتروژنی فرار و عوامل رنگ سنجی نمونه های میگو در اثر تماس با این نشانگر رنگی موردبررسی قرار گرفت. نشانگر رنگی پیشنهادشده در پاسخ به pH دامنه رنگ متنوعی از زرد روشن تا بنفش تیره را در محیط اسیدی ملایم تا بازی قوی از خود نشان می دهد. عملکرد فیلم نشانگر پیشنهادی در تشخیص تازگی میگو به روش تماسی و غیر تماسی تایید کرد که الزاما نیازی نیست تا نشانگر در تماس مستقیم با میگو باشد و قابلیت آن را دارد که حتی در مجاورت میگو عکس العمل خود را نسبت به تازگی میگو نشان دهد. علاوه بر آن، همبستگی قوی بین مقدار کل بازهای نیتروژنی فرار ناشی از فساد میگو و مشخصه های رنگی نشانگر وجود دارد. درمجموع، می توان بیان داشت که نشانگر حساسیت بسیار خوبی نسبت به تغییرات pH دارد و فاسدشدن میگو را با توجه به تغییر رنگ نشان می دهد. بنابراین می توان به راحتی آن را در بسته بندی های هوشمند به کار برد.

    کلیدواژگان: میگو، فساد، نشانگر رنگی، هماتوکسیلین
  • نعیمه شعبانی لکرانی، افشین جوادی*، هدی جعفری زاده، مالمیری، حمید میرزایی، جاوید صادقی صفحات 61-71

    در برنامه های کاربردی آب سیستم های نامناسب زهکشی سبب افزایش آلودگی منابع آب می شود این مطالعه باهدف یافتن ضدعفونی کننده سازگار با محیط زیست در مرحله منعقد سازی در تصفیه خانه های آب آشامیدنی انجام شده است. در این مطالعه نانو ذرات اکسید آهن به روش هم رسوبی سنتز گردید و فعالیت ضد باکتریایی نانو ذرات اکسید آهن سنتز شده بر روی شش گونه از باکتری های مهم باکتریایی (شامل اشرشیا کولای و انتروکوکوس فیکالیس و کلبسیلا پنومونیه و سودوموناس آیروجینوزا، باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس) مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه نشان داد که بیشترین اثر نانو ذرات اکسید آهن سنتز شده با 07/0 MIC<میکروگرم بر میلی لیتر در برابر باسیلوس سریوس و انتروکوکوس فیکالیس است. بعلاوه، نانو ذرات اکسید آهن دارای فعالیت ضد باکتریایی علیه استافیلوکوکوس آریوس با 3/0 =MIC میکروگرم در میلی لیتر و در کلبسیلا پنومونیه 25/1MIC=  و سودوموناس آیروجینوزا و اشرشیاکلی 6/0 =MIC میکروگرم در میلی لیتر بود. نتایج MBC نشان داد که نانو ذرات اکسید آهن توانست 9/99 درصد از باکتری های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس آریوس در غلظت 25/1 میکروگرم در میلی لیتر و کلبسیلا پنومونیه در غلظت 5/2 میکروگرم در میلی لیتر از باکتری های را از بین ببرد. نتایج به دست آمده پتانسیل ضد باکتریایی از نانو ذرات را برای استفاده در تصفیه آب نشان می دهد. به نظر می رسد که استفاده از نانو ذرات Fe3O4 به عنوان جاذب در فرآیند تصفیه آب می تواند یک جایگزین کارآمد و اقتصادی برای ضدعفونی کردن آب در مراحل اولیه تصفیه آب باشد.

    کلیدواژگان: ضد باکتری، نانو ذرات اکسید آهن، تصفیه آب
  • آذر عباسی، سید مصطفی صادقی*، ماندانا طایفه صفحات 73-85

    برنج یکی از پرمصرف ترین غلات در جهان است. به همین دلیل بررسی میزان آلودگی آن به آلاینده های غذایی از جمله فلزات سنگین باید مورد توجه قرار گیرد. هدف از انجام این مطالعه در مرحله اول، تعیین میزان آلودگی به فلزات سنگین در نمونه های برنج رقم هاشمی برداشت شده به صورت تصادفی از سه منطقه ماسال، شاندرمن و صومعه سرا در غرب استان گیلان بود. در مرحله دوم تاثیر شرایط عمل آوری بر برنج استحصالی از منطقه آلوده، شامل دو عامل مدت زمان خیساندن برنج قبل از پخت و نحوه پخت (کته و آبکش) بر تغییرات فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، کروم و نیکل) در برنج مصرفی مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از اعمال مراحل آماده سازی و هضم، با به کارگیری دستگاه طیف سنجی جرمی پلاسمایی القایی (ICP-MS) غلظت فلزات سنگین اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که غلظت های کروم و نیکل در برنج برداشت شده از منطقه شاندرمن به ترتیب با1/2 و ppm 35/1، اختلاف معنی داری را با دو منطقه دیگر و مقدار استاندارد داشت. طبق نتایج، شستشو و خیساندن برنج به نحو چشمگیری در کاهش محتوای فلزات سنگین موثر بود. همچنین پخت برنج به روش آبکش در مقایسه با روش کته در کاهش غلظت فلزات سنگین کارآمدتر عمل نمود. با توجه به تفاوت تاثیر تیمارهای خیساندن و روش های پخت مختلف در کاهش غلظت فلزات، به کارگیری ترکیبی از 3 بار شستشو و 6 ساعت خیساندن و پخت به هر دو روش به عنوان موثرترین تیمار در کاهش غلظت فلزات معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: برنج، فلزات سنگین، پخت برنج، خیساندن برنج
|
  • S. Kiani Ghalesard, A. Fazlara *, M. Ghaderi-Ghahfarokhi, M. Pourmahdi Pages 1-15

    The coating is one of the methods to extend the chicken fillet shelf life. The present study was conducted to evaluate the effect of carrageenan edible coating (1%) containing (Mentha longifolia) essential oil (1.5%) on the quality of chicken fillet during refrigerated storage. Samples were separated into three groups: uncoated (control), coated with carrageenan and coated with carrageenan contained essential oil (Mentha longifolia) were stored at refrigerator temperature for 21 days and were evaluated for microbial (psychrotrophic and mesophilic) counts, chemical properties [pH, total volatile nitrogen (TVN) and thiobarbituric acid (TBA)] and sensory characteristics (appearance, muscles elasticity, odor, and color). The results of the bacterial analysis showed that coating with carrageenan and carrageenan- essential oil coatings had significant effects on delaying the increasing trend of psychrophilic and mesophilic bacterial counts as compared to control. Chemically, carrageenan-essential oil treatment showed lower TBA, TVN, and pH values ​​than the other two groups during storage (p < 0.01). Moreover, the carrageenan and carrageenan contained essential oil treatments maintained sensorial factors at acceptable levels for 3 and 9 days respectively. Based on the results of the present study, carrageenan coating did not have the ability to extend the shelf life of chicken fillets but, the carrageenan-essential oil coating could extend the shelf life of chicken fillets for 9 days.

    Keywords: Carrageenan, Chicken fillet, Edible coating, Mentha longifolia essential oil
  • N. Shiry *, A. Gholamhosseini, R. Salighezadeh, A. Rahbar, N. Derakhshesh Pages 17-28

    < p >Regards the economic potential in extensive rearing of Narrow-clawed crayfish (Astacus leptodactylus) in Haft Barm lakes, Fars Province (Iran), and considering the chain value and global marketing, we need to monitoring programs on hygienic quality of this export product in terms of heavy metal accumulation. For this purpose, crayfish specimens were captured with 45 total samples from three permanent lakes and transported to the laboratory. Preparing of their tail meat as the edible parts and measuring of heavy metals (Cd, Cu, Ni, Pb, and Zn) have been accomplished via the wet digestion method and atomic absorption spectroscopy (AAS), respectively. Results showed that Cd (0.004±0.003) and Zn (2.61±0.747 µg/g DW) were the minima and maximum concentrations in the tail meat of Haft Barm’s crayfish. Since the concentrations of all measured trace elements were within the permissible limits of hygienic standards (WHO and FAO) and based on health risk assessment (daily intake index), Haft Barm’s crayfish have admissible health in terms of their accumulation. Hence, daily and continuous consumption of these aquatic products by consumers has been thoroughly safe, and there is no risk for them in this regard.

    Keywords: Narrow-clawed crayfish (Astacus leptodactylus), Haft Barm lakes, Heavy metals, Consumers health, Hygienic quality
  • S. R. Hamidi, S. Hanifian * Pages 29-43

    Listeria monocytogenes (Lm) is an important foodborne pathogen that is of great importance in milk and its products. Despite the measures taken to eliminate and control Lm contamination in pasteurized milk products, but due to its high spread in the environment, there is a possibility of secondary contamination in products such as Ultra-filtered (UF) white cheese. This study aimed to investigate the inhibitory effect of nisin-producing Lactococcus lactis on Lm in Ultra-filtered white cheese. Ultra-filtrated and pasteurized cow's milk was inoculated with 3 Log CFU/g of standard or native strains of Lm and control and treatment (containing nisin-producing L. lactis) cheese samples were manufactured. Changes in the population of Lm and nisin concentration were estimated throughout the storage period. According to the results, in all groups, the population of Lm began to decrease from day five onwards. Nonetheless, the decreasing trend in the treatment samples and in parallel with the production of nisin was significant (p < 0.01). The native strain of Lm was significantly (p < 0.01) more resistant than the standard one. Since the nisin-producing L. lactis, despite inhibiting Lm, did not negatively affect the growth of starter bacteria and the resulting pH decline of the cheese samples. Consequently, nisin-producing L. lactis can be used to control some bacterial contamination of the UF white cheese. It is also necessary to study the behavior of native strains isolated from food samples along with laboratory strains in inoculation studies.

    Keywords: Inoculation study, Lactic acid bacteria, Nisin, hlyA
  • S. Mazidi, N. Nasirizadeh *, M. Mirjalili, M. Rohani Moghadam, M. Shirgholami Pages 45-59

    Shrimp is one of the seafood that its wholesomeness plays a major role in human health. Shrimp spoils very quickly due to having unsaturated fatty acids. However, with timely and early detection, many economic losses can be avoided. For this purpose, various methods are used to detect healthy shrimp from spoiled ones. The most common methods are the sensory and physical examination of shrimp, chemical and microbial tests. In this study, a colorimetric indicator was fabricated using biodegradable polyvinyl alcohol/Chitosan film based on the color changes of hematoxylin at different pH values. Changes in pH, total volatile basic nitrogen contents (TVBN), and colorimetric characteristics of shrimp specimens were examined by contact with this color indicator. The suggested indicator in response to pH shows a variety of colors ranging from light yellow to dark purple in mildly acidic to strong alkaline environments. The performance of the proposed indicator in the detection of shrimp freshness by contact and non-contact methods confirmed that does not necessarily need to be in direct contact with the shrimp and has the ability to show its reaction to the shrimp freshness even in the presence of shrimp. In addition, there is a strong correlation between the total volatile basic nitrogen contents due to shrimp spoilage and the color characteristics of the indicator. The results showed that the proposed indicator is good sensitive to pH changes and shows shrimp spoilage through color changes. Therefore, this colorimetric indicator can be easily used in smart packaging.

    Keywords: Shrimp, Spoilage, Polymeric Coloring indicator, Hematoxylin
  • N. Shabani, A. Javadi *, H. Jafarizadeh-Malmiri, H. Mirzaei, J. Sadeghi Pages 61-71

    In water applications, improper drainage systems increase the pollution of water resources. This study aimed to find an eco-friendly water disinfectant in the coagulation stage of drinking water treatment plants. In this study, iron oxide nanoparticles were synthesized by the co-precipitation method. The antibacterial activity of iron oxide nanoparticles was assessed on six important water-polluting bacteria (Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus, and Staphylococcus aureus). The results showed that the highest effect of synthesized iron oxide nanoparticles with MIC< 0.07 μg/ml is against B. cereus and E. faecalis. In addition, iron oxide nanoparticles had antibacterial activity against Staphylococcus aureus with MIC= 0.3 μg/ml and in K. pneumoniae with MIC= 1.25 and P. aeruginosa and E. coli with MIC= 0.6 μg/ml. MBC results showed that iron oxide nanoparticles were to eliminate 99.9% of E. coli and S. aureus bacteria at a concentration of 1.25 μg/ml and K. pneumoniae at a concentration of 2.5 μg/ml. The obtained results show the antibacterial potential of nanoparticles for use in water treatment. It seems that the use of Fe3O4 nanoparticles as adsorbents in the water treatment process can be an efficient and economical alternative to disinfect water in the early stages of water treatment.

    Keywords: Antibacterial, Iron oxide nanoparticles, Water Treatment
  • Azar Abbasi, Seyyed Mostafa Sadeghi *, Mandana Tayefe Pages 73-85

    Rice is one of the world's most commonly consumed cereals. Consequently, its contamination by food contaminants, including heavy metals, should be taken into consideration. The purpose of this study was to determine the level of heavy metal contamination in rice samples of Hashemi cultivar harvested randomly from three areas of Masal, Shanderman, and Soomehsara in the west of Gilan province. In the second stage, the effect of two factors of soaking time of rice before cooking and cooking method (drained and boiled) on changes of heavy metals in consumed rice was evaluated. Following the preparation and digestion steps, the concentration of heavy metals (lead, cadmium, chromium and nickel) was determined using induced plasma mass spectrometry (ICP-MS). The results showed that in comparison with the other two regions and the standard limit, the concentrations of Cr and Ni in rice harvested from the Shanderman region (with 2.1 and 1.35 ppm, respectively), were significantly higher contamination. The results showed that washing and soaking the rice were very effective in reducing the heavy metal content. Moreover, cooking rice using the drainage method was more effective in reducing the concentration of heavy metals than the boiled method. Due to the difference in the effect of soaking treatments and different sintering methods in reducing the concentration of metals, using a combination of 3 consecutive washes and 6 hours of soaking and cooking in both methods is introduced as the most effective treatment in reducing the concentration of heavy metals.

    Keywords: Rice, Heavy metals, rice cooking, rice soaking