فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا کوچک پور، محمود سلوکی*، براتعی فاخری، رضا اقنوم، نفیسه مهدی نژاد، میترا جباری صفحات 291-304

    نقشه یابی ارتباطی روش مناسبی جهت شناسایی جایگاه صفات کمی بر اساس عدم تعادل لینکاژی است که در تشریح صفات پیچیده ژنتیکی کارآیی بالایی دارد. این روش ابزار قدرتمندی جهت تشریح صفات پیچیده زراعی و شناسایی آلل های موثر در صفت مورد نظر محسوب می شود. در این تحقیق، نقشه یابی ارتباطی کل ژنوم در 148 ژنوتیپ جمعیت جو بهاره انجام شد. ارزیابی فنوتیپی در قالب طرح آلفا لاتیس در دو تکرار در دو سال زراعی (94-1393 و 95-1394) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زهک انجام شد و صفات روز تا گرده افشانی، روز تا رسیدگی، طول دوره پر شدن دانه، طول برگ پرچم، عرض برگ پرچم، تعداد دانه در سنبله اصلی، وزن هزاردانه و عملکرد دانه اندازه گیری شدند. تجزیه ارتباطی بین نشانگرها و داده های فنوتیپی، براساس مدل خطی مخلوط همراه با  ماتریس Q و ماتریس K انجام شد و در مجموع 28 جایگاه ژنومی (QTL) در ارتباط با صفات مورد ارزیابی شناسایی شدند. برای صفت روز تا گرده افشانی، یک جایگاه ژنومی پایدار روی کروموزوم 5H (76/74 سانتی مورگان) شناسایی شد. سه جایگاه ژنومی پایدار روی کروموزوم های 4H (08/125 و 64/120 سانتی مورگان) و 5H (76/74 سانتی مورگان) برای صفت دوره پر شدن دانه شناسایی گردید. یک QTL روی کروموزوم 2H (87/10 سانتی مورگان) در ارتباط با صفات روز تا گرده افشانی،طول دوره پر شدن دانه و وزن هزار دانه شناسایی شد. یک QTL روی کروموزوم 4H (08/125 سانتی مورگان) با صفات روز تا گرده افشانی، دوره پر شدن دانه، طول برگ پرچم و وزن هزاردانه در ارتباط بود. مکان های مشترک برای صفات یاد شده احتمالا ناشی از اثر پلیوتروپی و یا پیوستگی بین مکان های ژنی کنترل کننده صفات مورد نظر بوده و فرضیه هم مکانی یا چند اثره بودن QTL ها را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: جایگاه ژنومی، جو، کروموزوم، وزن هزار دانه و نقشه یابی ارتباطی
  • علی مومنی*، ولی ارازی، مهدی رستمی، ناهید فتحی صفحات 305-320

    دسترسی به آب کافی عامل محدود کننده عملکرد برنج و پایداری آن در شرایط فعلی کشور محسوب می شود. در برنامه تغییر الگوی کشت از شیوه غرقابی به هوازی (در بستر خشک و خاک غیراشباع)، شش ژنوتیپ برنج هوازی همراه با دو رقم شاهد طارم محلی و ندا، جهت ارزیابی پایداری عملکرد دانه در شرایط هوازی در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سه سال (1392 تا 1394) در استان های مازندران و گلستان مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس ساده هر آزمایش نشان داد که بین ژنوتیپ های برنج برای کلیه صفات از جمله عملکرد دانه تفاوت معنی داری وجود داشت. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب، برهمکنش سال در مکان و سال در مکان در ژنوتیپ بر عملکرد دانه ژنوتیپ های برنج معنی دار بود. تجزیه پایداری با روش های چندمتغیره AMMI وGGE بای پلات نشان داد که رقم هوازی Vandana با میانگین عملکرد دانه 2760 کیلوگرم در هکتار، در کلیه محیط ها پایداری بالاتر و نوسان عملکرد کمتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها داشت. از ویژگی های بارز این رقم، زودرسی (روز تا 50 درصد گلدهی حدود 97 روز) و ارتفاع بوته کوتاه (8/98 سانتی متر) بود. دو ژنوتیپ  IR78908-193-B-3-B وIR80508-B-194-3-B  نیز به ترتیب با عملکرد 2270 و 2292 کیلوگرم در هکتار، در اغلب محیط ها دارای پایداری مطلوبی بوده و از لحاظ عملکرد دانه در رتبه دوم قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده، می توان از این سه ژنوتیپ به ترتیب به عنوان ژنوتیپ های برتر جهت استفاده در برنامه اصلاحی و یا کشت در شرایط هوازی در استان های مازندران و گلستان، به ویژه در سال های کم آب و خشکسالی، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: برنج، تجزیه AMMI، تجزیه بای پلات، پایداری عملکرد و شیوه کشت هوازی
  • صغری قهرمانی، علی عبادی*، فاطمه احمدنیا، محمد گودرزی صفحات 321-334

    به منظور بررسی اثر گیاهان پوششی بر ویژگی های فیزیکی خاک، کنترل علف های هرز و عملکرد ترب سفید، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال های 1396 و 1397 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کشت گیاهان پوششی جو (Hordeum vulgare L.) و ماشک گل خوشه ای (Vicia villosa L.) به صورت کشت خالص و مخلوط دوگانه با نسبت 50 درصد و شاهد (بدون گیاهان پوششی) بود. نتایج نشان داد که بیشترین زیست توده گیاهان پوششی در طی دو سال (5172 کیلوگرم در هکتار) از کشت مخلوط جو با ماشک گل خوشه ای و کمترین مقدار آن (3396 کیلوگرم در هکتار) از کشت خالص ماشک گل خوشه ای به دست آمد. کشت خالص جو باعث کاهش وزن خشک سلمه تره (1/59 درصد)، خردل وحشی (7/54 درصد)، گاوزبان بدل (1/73 درصد) و مجموع علف های هرز (9/64 درصد) نسبت به شاهد شد. جرم مخصوص ظاهری، درصد تخلخل خاک و نفوذ آب در خاک (به ترتیب 32 /1 گرم بر سانتی مترمکعب، 21/50 درصد و 21/7 ثانیه) تحت تاثیر کشت خالص ماشک گل خوشه ای بهبود یافت. بالاترین عملکرد ترب سفید (46100 کیلوگرم در هکتار) از تیمارکشت خالص گیاه پوششی جو بدست آمد که نسبت به تیمار شاهد باعث افزایش 9/25 درصد در عملکرد ترب سفید شد. براساس نتایج حاصل از این آزمایش کشت خالص جو قابلیت بالای در کنترل علف های هرز و افزایش عملکرد ترب سفید داشت.  همچنین کشت خالص ماشک گل خوشه ای در بهبود ویژگی های فیزیکی خاک در مقایسه با سایر تیمارها موثرتر بود.

    کلیدواژگان: جرم مخصوص ظاهری خاک، جو، زمان نفوذ آب در خاک، زیست توده و گیاهان پوششی
  • محمد ربیعی، مجید مجیدیان*، محمدرضا علیزاده، مسعود کاوسی صفحات 335-349

    به منظور بررسی اثر روش خاک ورزی، شیوه کاشت و میزان کود نیتروژن بر خصوصیات زراعی و عملکرد دانه کلزا رقم دلگان،به عنوان کشت دوم بعد از برداشت برنج، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اراضی شالیزاری موسسه تحقیقات برنج کشور در شهرستان رشت طی دو سال زراعی (1395 تا 1397) اجرا شد. در این آزمایش، سه روش خاک ورزی (خاک ورزی متداول، کم خاک ورزی و بدون خاک ورزی) به عنوان کرت های اصلی و دو شیوه کاشت (مستقیم و نشاکاری) و چهار مقدار نیتروژن خالص (صفر، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار) به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که تیمارهای خاک ورزی متداول و کم خاک ورزی در شیوه کاشت نشایی (به ترتیب با میانگین 3458 و 3360 کیلوگرم در هکتار) بیشترین عملکرد دانه را داشتند. شیوه کشت نشایی در تیمار کودی 300 کیلوگرم نیتروژن از نظر تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد خورجین در بوته، عملکرد دانه و عملکرد روغن در گروه برتر قرار گرفت. روش کم خاک ورزی در تیمار کودی 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با میانگین 4144 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را دارا بوده و در رتبه اول قرار گرفت. براساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که روش کم خاک ورزی همراه با مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در هر دو شیوه کاشت مستقیم و نشاکاری، به دلیل عملکرد بالای دانه و روغن برای کشت کلزا در منطقه گیلان مناسب تر است.

    کلیدواژگان: کشت مستقیم، کشت نشایی، کلزا، کم خاک ورزی و کود نیتروژن
  • عمران عالیشاه* صفحات 350-364

    مطالعه تنوع ژنتیکی و آگاهی از روابط ژنتیکی صفات در مراحل اصلاح گیاهان زراعی برای برنامه ریزی و پیش بینی پیشرفت ژنتیکی در برنامه های به نژادی اهمیت دارد. با این هدف، در این آزمایش صفات کمی و کیفی گیاهی در 40 ژنوتیپ پنبه شامل 31 لاین نوترکیب (F7) و نه رقم والدینی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال های 1394 و 1395 در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس و مقادیر واریانس های فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی، نشان دهنده تنوع در بین ژنوتیپ های پنبه بود. بر اساس نتایج تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های پنبه در سه گروه متمایز طبقه بندی شدند که این موضوع انتخاب و استفاده از آنها در برنامه ها و اهداف مختلف به نژادی را تسهیل می کند. ضرایب تنوع فنوتیپی در کلیه صفات بیشتر از ضرایب تنوع ژنوتیپی بود و صفات تعداد شاخه رویشی و زایشی و عملکرد وش، بیشترین ضریب تنوع فنوتیپی (PCV) و ژنوتیپی (GCV) را داشتند. بیشترین مقدار وارثت پذیری و پیشرفت ژنتیکی در صفات کیل الیاف (7/76 و 2/15 درصد)، تعداد غوزه (6/72 و 5/23 درصد)، وزن غوزه (9/67 و 7/19 درصد) و تعداد شاخه زایشی (8/56 و 3/79 درصد) برآورد شدند که همگی دارای همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد وش بودند. این صفات به عنوان اجزای تعیین کننده عملکرد شناسایی شده و با توجه به پاسخ مناسب آنها به انتخاب، می توان از آنها برای بهبود عملکرد وش و کیفیت الیاف در برنامه های به نژادی پنبه، بویژه در نسل های اولیه، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پاسخ به انتخاب، پنبه، تجزیه خوشه ای، عملکرد وش و کیفیت الیاف
  • ویدا قطبی*، علی مقدم صفحات 365-375

    این تحقیق ‎به منظور ارزیابی کمی نسل های خودبارور (S1، S2 و S3) و آزاد گرده افشان یونجه (OP1, OP2, OP3) از نظر میزان پس روی خویش آمیزی و ترکیب پذیری عمومی در خانواده های نسل های دو خودبارور شده (S2) اکوتیپ های یونجه انجام شد. خود باروری گیاهان انتخابی به منظور تولید نسل های خودبارور S1، S2 و S3 در شرایط مزرعه انجام شد و از کلون های هر نسل خودبارورشده برای تولید نسل های آزاد گرده افشان در شرایط مزرعه استفاده شد. برای مقایسه عملکرد علوفه خشک و ارتفاع بوته نسل های خود بارور شده (S1, S2, S3) و نتاج نسل های آزاد گرده افشان (OP1, OP2, OP3)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو  فصل رشد (1394-1393) در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران اجرا شد. نتایج نشان داد که اختلاف بین اکوتیپ ها، نسل ها و سال های آزمایش و برهمکنش دو جانبه و سه جانبه بین آن ها برای صفات عملکرد علوفه خشک و ارتفاع بوته معنی دار بود. اکوتیپ های یونجه در برابر خود گشنی عکس العمل های متفاوتی داشتند و بیشترین میزان پس روی بنیه (ویگور) در نسل S1 مشاهده شد، ولی با ادامه خودگشنی بازگشت بنیه در کلیه اکوتیپ ها مشاهده شد و در نسل S3بنیه گیاه در مقایسه با نسل  OP1به طور چشمیگیری افزایش یافت. بازگشت بنیه در تلاقی های OP2  بیشتر از OP3 بود. اکوتیپ های یزدی و نیک شهری که از اکوتیپ های مناطق گرمسیری هستند، بالاترین ترکیب پذیری عمومی برای عملکرد علوفه خشک را داشتند، بر این اساس به نظر می رسد که تلاقی این اکوتیپ ها با اکوتیپ هایی از مناطقی با تفاوت  اقلیمی، در بهبود عملکرد ارقام سینتتیک یا هیبرید های یونجه از قبیل هیبریدهای آزاد و یا شبه هیبریدها، موثرتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: بنیه گیاه، پس روی خویش آمیزی، خودباروری، عملکرد علوفه و یونجه
  • محمود باقری*، زینب عنافجه، مجید طاهریان، عالیه امامی، علیرضا مولائی، ساسان کشاورز صفحات 376-387

    این تحقیق با هدف ارزیابی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های کینوا در نظام کشت بهاره در مناطق سرد و معتدل کشور اجرا شد. در این تحقیق ده ژنوتیپ کینوا (Red Carina, Titicaca, Giza1, Q12, Q18, Q21, Q22, Q26, Q29 و Q31 در چهار مکان کرج، شهرکرد، کاشمر و ارومیه طی سال‏های 1396 تا 1398 در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ‏های کینوا از نظر اغلب صفات مورد مطالعه دارای تفاوت معنی‏داری بودند. ژنوتیپ Q26 در شهرکرد با میانگین عملکرد دانه 2007 کیلوگرم در هکتار، رتبه اول را داشته و کمترین عملکرد دانه نیز مربوط به ژنوتیپ Q21 در کرج (3/338 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج تجزیه پایداری به روش AMMI نشان داد که ژنوتیپ Q29 با کمترین فاصله از مرکز نمودار بای پلات، بالاترین میزان پایداری را داشته و ژنوتیپ های Giza1، Red Carina، Q31 و Q26 نیز به ترتیب رتبه‏های بعدی را داشتند. ژنوتیپ‏های Q12، Red Carina و Q22 در مناطق کرج و کاشمر سازگاری خصوصی داشته و ژنوتیپ‏های Giza1 و Q18 نیز با ارومیه بیشترین سازگاری خصوصی را داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که کلیه ژنوتیپ‏های کینوای مورد ارزیابی برای کشت بهاره در مکان های اجرای آزمایش سازگاری دارند.

    کلیدواژگان: تجزیه AMMI، سازگاری، عملکرد دانه، کینوا و مولفه های اصلی
|
  • Zahra Koochakpour, Mahmood Solouki*, Barat Ali Fakheri, Reza Aghnoum, Nafiseh Mahdi Nezhad, Mitra Jabbari Pages 291-304

    Association mapping is a technique with high resolution for QTL mapping based on linkage disequilibrium and has shown more promising for describing genetically complex traits. In addition, it is a powerful tool for describing complex agronomic traits and identifying alleles that can contribute to enhance the desired traits. In this study, whole genome association mapping was used in a set of 148 spring barley cultivars. Phenotypic evaluation was conducted at Zahak Agricultural Research Station, Iran, using alpha-lattice design with two replications, for two croppinhg cycle (2014-2015 and 2015-2016). Traits such as days to anthesis, days to physiological maturity, grain filling period, flag leaf length, flag leaf width, grain number per main spike, thousand grain weight and grain yield were measured. Association analysis between the markers and phenotypic traits was performed with a mixed linear model (MLM with K+Q). In total 28 QTLs were identified which were related to the measured traits. A stable QTL was detected on chromosome 5H (74.76 cM) for days to anthesis. Three QTLs were detected on chromosomes 4H (125.08 cM and 120.64 cM) and 5H (74.76 cM) for grain filling period. One QTL on chromosome 2H (10.87 cM) was associated with days to anthesis, grain filling period and 1000 grain weight. One QTL on chromosome 4H (125.08 cM) was also associated with days to anthesis, grain filling period as well as flag leaf length and 1000 grain weight. Common genetic locations for these traits could be due to pleiotropic effects or genetic linkage.

    Keywords: Association mapping, Barley, Chromosome, Genomic loci, Thousand grain weight
  • Ali Moumeni*, Vali Arazi, Mehdi Rostami, Nahid Fathi Pages 305-320

    For sustainable rice production in Iran the optimum use of production resources and the reduction of production costs are the two important issues. In this situation, water availability is a major limiting factor in sustainable rice production. Hence, changing of rice production system from lowland irrigated to aerobic production system, which is based on dry-seed sowing in non-puddled and non-satuared soil, is main goal in the national research plan. Six selected aerobic rice genotypes from preliminary yield trials together with two local checks of rice including; Neda, as tolerant and Tarom, as susceptible cultivars to aerobic conditions were evaluated using randomized comlete block design with three replications in Mazandaran and Golestan, Iran, provinces for three years from 2013-2015. Simple analysis of variance for each location showed significant differences among rice genotypes for all traits. Combined analysis of variance for grain yield was performed. There were highly significant differences for main effect of genotype, year × location and year × location ×genotype interactions effect. Grain yield stability analysis through AMMI and GGE bioplot methods indicated that aerobic rice cv. Vandana with an average grain yield of 2760 kg.ha-1 over all environments had high and grain yield with yield stability. This cultivar was also close to ideal rice genotype with lower plant height (98.8 cm) and phenology (97.0 days to 50% flowering), followed by the other two  aerobic rice genotypes; G2 (IR78908-193-B-3-B) and G6 (IR80508-B-194-3-B) with high grain yield over all environments. Therefore, these aerobic rice genotpes were selected and could be used in the national rice breeding programs or recommended for being grown in aerobic rice production system in Mazandaran and Golestan province under water-shortage conditions.

    Keywords: Aerobic production system, AMMI analysis, Biplot analysis, Grain yield stability, Rice
  • Soghra Ghahremani, Ali Ebadi*, Fatemeh Ahmadnia, Mohammad Gudarzi Pages 321-334

    To investigate the effect of cover crops on soil physical properties, weed control and yield of white radish, a filed experiment was carried out using randomized complete block design with three replications in 2017 and 2018 in the research field of Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran. Experimental treatments included: cultivation of barley (Hordeum vulgare L.) and hairy vetch (Vicia villosa L.) cover crops as monoculture and dual mixed crop 50:50 ratio and without cover crops (control). The results showed that the highest biomass (5172 kg.ha-1) of cover crops over two years from mixed barley + vetch and the lowest (3396 kg.ha-1) obtained from monoculture of hairy vetch. The barley monoculture reduced dry weight of common lambsquarters (59.1%), wild mustard (54.7%), Anchusa italica (73.1%) and reduced the total weeds (64.9%) as compared to the control. The soil bulk density, soil porosity percentage and time required for water infiltration were 1.32 g.cm-3, 50.21%, 7.21 second, respectively, and improved by monoculture of hairy vetch. The highest white radish yield (46100 kg.ha-1) obtained from monoculture of barley cover crop treatment which increased by 25.97% as compared to control. Based on the results of this experiment, monoculture of barley as cover crop could effectively control weeds and increase white radish yield. However, monoculture of hairy vetch was more effective in improving soil physical properties as compared to other treatments.

    Keywords: Barley, Biomass, Cover crops, Soil bulk density, Water infiltration
  • Mohammad Rabiee, Majid Majidian*, Mohammad Reza Alizadeh, Masoud Kavoosi Pages 335-349

    To study the effects of tillage system, planting method and of nitrogen fertilizer rate on the agronomic characteristics and seed yield of rapeseed (Brassica napus L.) Dalgan oilseed rape cultivar, as the second crop after rice, a split factorial experiment in complete randomized block design with three replications was carried out in two cropping seasons (2016-2018) at paddy fields of Rice Research Institute of Iran, Rasht, Iran. In this experiment, three tillage systems (conventional tillage, minimum tillage, and no-tillage) were considered as main plots and two planting methods (direct and transplanting) and four rates of nitrogen (N) fertilizer (0, 100, 200 and 300 kg.ha-1) as factorial arrangement in sub plots. The results showed that conventional and minimum tillages in the transplanting method had the maximum seed yield (with the averages of 3458 and 3360 kg.ha-1, respectively). Transplanting method with 300 kg.ha-1 of nitrogen level had higher number of auxiliary branches per plant, number of siliques per plant, seed yield, and oil yield. Minimum tillage system with 200 kg.ha-1 of nitrogen with an average seed yield of 4144 kg.ha-1 had the highest seed yield. Based on the results of this experiment, minimum tillage system with 200 kg.ha-1 of nitrogen in both planting methods, direct seeding and transplanting, would be more suitable for oilseed rape production in Guilan region.

    Keywords: Direct seeding, Minimum tillage, Nitrogen fertilizer, Rapeseed, Transplanting
  • Omran Alishah* Pages 350-364

    Information on genetic variability and heritability of plant attributes and their correlation with lint yield and fiber quality is important for planning breeding and selection strategies for prediction of genetic gains in cotton breeding programs. For these purpose, a field experiment was carried out using randomized complete block design with four replications in 2016 and 2017 at Hashem-Abad cotton research station, Gorgan, Iran.  Variability and heritability and genetic improvement for sixteen quantitative and qualitative traits were evaluated in 40 cotton genotypes including; 31 recombinant inbred lines (F7) and nine parental genotypes.in. The analyisis of variance as well as phenotypic, genotypic and environmental variances revealed high variation among cotton genotypes.  Cotton genotpeswere grouped in three distinct classes using cluster analysis. In general, phenotypic coefficient of variation (PCV) estimates were higher than genotypic coefficients of variation (GCV) for all the studied attributes, implying the environment effect on the studied traits. The highest PCV and GCV were estimated for seed cotton yield, sympodial and monopodial branch numbers. High heritability and genetic improvement was observed in lint percentage (76.7% and 15.2%, respectively), boll number (72.6% and 23.5%, respectively), boll weight (67.9% and 19.7%, respectively) and sympodial number (56.8% and 79.3%, respectively), indicating the effect of additive gene action and favorable response of these traits to selection. Also, the above mentioned traits had significant positive correlation with seed cotton yield and reaffirmed to be the main cotton yield components. The results indicated that selection for boll number per plant, boll weight, lint percentage and sympodial branch number per plant are desirable selection indices for indirect selection for lint yield and fiber quality improvement of cotton at early generations.

    Keywords: Cotton, Cotton seed yield, Cluster analysis, Fiber quality, Response to selection
  • Vida Ghotbi*, Ali Moghaddam Pages 365-375

    This study was conducted to quantitatively evaluate selfed (S1, S2 and S3) and open pollinated (OP1, OP2 and OP3) generations of alfalfa in terms of inbreeding depression and general combining ability of S2 families of alfalfa ecotypes. Selfing of selected plants to produce three generations of S1, S2 and S3 generations were performed under the field conditions and the clones of each selfed- generations were used for producing of open pollinated- generations.  For comparison of dry forage yield and plant height of selfed (S1, S2, S3) and open pollinated (OP1, OP2, OP3) generations randomized complete block design with three replications was employed in 2015 and 2016 growing seasons at Plant and Seed Improvement Institute, Karaj, Iran.. The results revealed significant differences among ecotypes, generations and growing seasons and their two- way and three-way interactions for dry forage yield. Alfalfa ecotypes reacted differently to selfing, and the highest rate of vigor depression was observed in the S1 generation tropical ecotypes. However, vigor recovery observed in all ecotypes with continuing selfing and vigor remarkably increased in S3 generation. Vigour recovery was observed more in OP2 than OP3. The highest general combining ability for dry forage yield observed for Yazdi and Nikshahri ecotypes which are tropical ecotypes. Therefore, crossing of these ecotypes with ecotypes originated from different climatic conditions could be more effective in improvement of forage yield of synthetic and hybrid (semi or free hybrid) varieties in alfalfa.

    Keywords: Alfalfa, Forage yield, Inbreeding depression, Selfing, Vigour
  • Mahmoud Bagheri*, Zeynab Anafjeh, Majid Taherian, Aliyeh Emami, Alireza Molaie, Sasan Keshavarz Pages 376-387

    To study the adaptability and seed yield stability, in this experiment, ten quinoa genotypes including; Red Carina, Titicaca, Giza1, Q12, Q18, Q21, Q22, Q26, Q29, Q29 and Q31 were evaluated using randomized complete block design with three replications in 2017 and 2018 in four locations; Karaj, Shahr-e-Kord, Kashmar and Urmia for their adaptability and grain yield stability. The results showed that quinoa genotypes had significant differences for most of the studied traits. However, genotype × location × year interaction effects on plant height, inflorescence length and days to flowering was not significant. Q26 genotype had the highest grain yield (2007 kg.ha-1) in Shahr-e-Kord. The lowest yield (338.33 kg.ha-1) was related to Q21 genotype in Karaj. The results of AMMI stability analysis showed that Q29 genotype had the highedt grain yiled stability with the shortest distance from the center of the graph. Cv. Giza1, cv. Red Carina, Q31 and Q26 genotypes also ranked next in terms of grain yield stability. Also, Q12, Red Carina and Q22 genotypes had specific adaptation in Karaj and Kashmar, and Giza1 and Q18 genotypes showed high specific adaptation in Urmia. In general, the results of this experiment showed that all quinoa genotypes were compatible with spring cultivation in experimental sites.


    Keywords: Adaptability, AMMI Analysis, Compatibility, Principle components, Quinoa