فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 97، شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/25
  • تعداد عناوین: 28
|
  • مختار کرمی*، الهام کدخدا صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    بارش از متغیرترین فراسنج های اقلیمی است. این تغییرات هم در بعد مکان و هم در بعد زمان در قالب اقلیم منطقه رخ می دهد. این مطالعه باهدف مدل سازی روابط فضایی بارش فصلی شمال شرق کشور با دوره آماری مشترک ماهانه 30 ساله (2010-1980) انجام شد.

    روش

    به منظور دست یابی به تغییرات فضایی بارش از روش های نوین آمار فضایی مانند خودهمبستگی فضایی، موران جهانی، شاخص پراکندگی آمار فضایی و مدل رگرسیون وزن دار جغرافیایی (GWR) از قابلیت های محیط  بهره گرفته شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تغییرات بارش در شمال شرق ایران دارای الگوی خوشه ای بالا یا همان مثبت می باشد. بطوریکه مقدار شاخص موران جهانی برای هر 4 فصل موردمطالعه و مجموع سالانه بالای 93/0 می باشد که بالاترین شاخص موران جهانی با مقدار 003219/1 مربوط به فصل تابستان بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مدل GWR نشان داد که بارش در بخش های شمال منطقه موردمطالعه دارای خودهمبستگی فضایی مثبت و در بخش های جنوبی که غالبا مناطق کویری شمال شرق ایران تشکیل می دهند دارای خودهمبستگی فضایی منفی بوده است. همچنین نتایج آماره های پراکندگی، حاصل پیوستگی الگوی خوشه ای بارش در شمال شرق کشور بود. بر اساس شاخص فراوانی خوشه ها یا ICF فصل زمستان بزرگ ترین خوشه های بارشی با مقدار عددی 46/264 در شمال شرق کشور ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: مدل سازی فضایی بارش- ارتفاع، خودهمبستگی فضایی، موران محلی، مدل GWR، ایران
  • صحابه طالش پور، لعبت تقوی*، حسن نصرالله زاده ساروی صفحات 17-30
    زمینه وهدف

    رسوبات به عنوان مهم ترین محل ذخیره و جذب فلزات و آلاینده های دیگر در اکوسیستم های آبی محسوب می شوند و می توانند کیفیت سیستم های آبی را منعکس کنند. در این مطالعه میزان آلودگی رسوبات به فلزات روی، مس، سرب و کادمیوم براساس شاخص بار آلودگی (PLI) و ارزیابی میزان خطرات عناصر فلزی بر روی موجودات زنده براساس شاخص اولویت بندی پتانسیل خطرات بیولوژیک (MERMQ) در رسوبات سطحی رودخانه های سواحل جنوبی شرقی دریای خزر انجام شد.

    روش بررسی

    به منظور سنجش و تعیین شاخص های آلودگی فلزات، نمونه برداری از رسوبات سطحی مصب و فاصله 1000متر از مصب برخی رودخانه های سواحل جنوب شرقی دریای خزر شامل گرگان رود، قره سو، نکاءرود ، تجن ، تالار و بابلرود انجام پذیرفت. نمونه ها در آزمایشگاه با استفاده از مخلوط سه اسید نیتریک، فلوریدریک و کلریدریک آماده سازی گردید و سپس به وسیله دستگاه جذب اتمی مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق حاضر، گویای آن است کهمیزان شاخص MERMQ عناصر فلزی در رسوبات رودخانه های سواحل جنوبی دریای خزر بین 073/0 تا 12/0 و میزان شاخص آلودگی PLI بین 36/0 تا 58/0 متغیر بوده است. نتایج مقایسه غلظت فلزات در نمونه های رسوب سطحی با استاندارد کیفیت رسوب (NOAA) نشان داد که در تمام ایستگاه های مورد مطالعه مقدار عناصر اندازه گیری شده کم تر از مقدار ERL  می باشد.

    نتیجه گیری:

     نتایج شاخص اولویت بندی پتانسیل خطرات بیولوژیک ((MERMQ برای رسوبات نشان داد که در  مصب رودخانه های قره سو، تالار و فاصله 1000متر از مصب رودخانه بابلرود از لحاظ اولویت بندی میزان خطرات بیولوژیک در سطح اولویت پایین تا متوسط قرار دارد و در دیگر ایستگاه های مورد مطالعه در اولویت پایین قرار گرفته اند. نتایج شاخص آلودگی PLI نشان داد که میزان آلودگی رسوبات به فلزات در سطح آلودگی کم می باشد. نهایتا می توان اشاره نمود که اعمال رهنمودهای مدیریتی صحیح از قبیل، دفع اصولی فاضلاب های شهری، روستایی و صنعتی، استفاده از آفت کش های مناسب و همچنین مطالعات هم زمان غلظت عناصر در آب، رسوب و جانداران در رودخانه ها به صورت دوره ای می تواند در بهبود وضعیت فعلی منطقه موثر باشد.

    کلیدواژگان: فلزات، رسوب، شاخص های آلودگی، رودخانه ها، دریای خزر
  • محمدشریف کریمی*، کیومرث سهیلی، شیما برزگری صفحات 31-47
    زمینه و هدف

    کشور ایران یکی از مصادیق الگوی رشد با تکیه بر منابع طبیعی و به خصوص سوخت های فسیلی می باشد. با توجه به پایان پذیر بودن منابع نفتی و گازی کشور از هم اکنون باید به فکر منابع جایگزین بود. یکی از این راه ها، ایجاد زمینه برای استفاده از انرژی های  تجدید پذیر به جای سوخت های فسیلی است. از دیدگاه اقتصاد انرژی، ایجاد تنوع در منابع انرژی و بهره گیری از سبدی متشکل از سوخت های مختلف امری منطقی می باشد. همچنین، انتظار می رود آلودگی ناشی از تولید نیز با افزایش استفاده از انرژی های تجدید پذیر کاهش یابد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مصرف انرژی تجدید پذیر و رشد اقتصادی در کشور ایران با استفاده از رویکرد کرانه های ARDL و مدل  VECMمی باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش با استفاده ازنرم افزارEviews 9 و روش اقتصاد سنجی کرانه های  ARDLو مدل  VECMبه مطالعه موردی کشور ایران طی سال های 1360 تا 1393 پرداخته شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد در بلندمدت رابطه علیت بین مصرف انرژی تجدید پذیر و رشد اقتصادی وجود ندارد و فقط بین نیروی کار و رشد اقتصادی رابطه یک طرفه برقرار است. ولی در کوتاه مدت رابطه یک طرفه ای از رشد اقتصادی به سوی مصرف انرژی های تجدید پذیر، همچنین رابطه یک طرفه ای از نیروی کار به رشد اقتصادی، مصرف انرژی تجدید پذیر و سرمایه در حال اجرا است. بررسی پویایی های کوتاه مدت الگو با استفاده از توابع عکس العمل آنی، نشان داد که شوک ها درنهایت اثرشان از بین می رود و غالبا روی متغیر پاسخ اثر مثبت دارند. بنابراین در بلندمدت، شوک های وارده از طرف متغیرهای مستقل از جمله مصرف سرانه انرژی های تجدید پذیر بر رشد اقتصادی به تعادل می رسد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت و از لحاظ آماری، در اغلب موارد معنی دار متغیرهای مصرف انرژی تجدید پذیر، سرمایه و نیروی کار بر رشد اقتصادی در کشور ایران، پیشنهاد می شود که با صرفه جویی در مصرف انرژی، بهبود تکنولوژی های تولید، کاهش هزینه در استفاده از انرژی های نو، تقویت سیاست گذاری های مناسب و کارآمد و ایجاد قوانین حمایتی، باعث افزایش استفاده از انرژی تجدید پذیر که نقش بسزایی در اقتصاد و محیط زیست دارند، گردید.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی تجدید پذیر، رشد اقتصادی، کرانه های ARDL، VECM، کشور ایران
  • عبدالرضا واعظی هیر*، ساناز قبادیان، علیرضا گلمحمدی صفحات 49-59
    زمینه و هدف

    پالایشگاه شازند به عنوان بزرگ ترین واحد تولید بنزین در خاورمیانه در فاصله 22 کیلومتری جنوب غربی اراک و در شمال شرقی دشت شازند قرار گرفته است. به دلیل وجود تاسیسات پالایشی، مخازن متعدد نگهداری نفت خام و فرآورده های نفتی، خطوط لوله انتقال فراوده های نفتی مربوط به پالایشگاه شازند، احتمال نشت مواد آلاینده از مخازن و لوله ها به محیط خاک و آب زیرزمینی وجود دارد. آبخوان دشت شازند از نوع آزاد و متشکل از رسوبات آبرفتی دانه درشت بوده و جهت جریان از پالایشگاه به سمت چاه های کشاورزی، مرکز دشت می باشد. بنابراین، آلودگی آب زیرزمینی ناشی از آلاینده های نفتی پالایشگاه شازند مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این پژوهش، از 16 حلقه چاه در منطقه مورد مطالعه نمونه برداری در خرداد ماه 1394 صورت گرفت و جهت تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال گردید. آزمایش ترکیبات BTEX و MTBE براساس روش گازکروماتوگرافی با آشکارساز یونیزاسیون شعله ای (GC-FID) [1] انجام شد. جهت بررسی آلودگی منطقه مورد مطالعه، نتایج حاصل از آنالیز ترکیبات BTEX و MTBE با استانداردهای معتبر آب شرب و کشاورزی مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده آلوده بودن 6 حلقه چاه  واقع در قسمت شرق و جنوب پالایشگاه و شرق و شمال شرقی پتروشیمی نسبت به ترکیبات BTEX و MTBE است. بخشی از آلودگی های موجود در آب زیرزمینی منشا جوی داشته و از طریق نزولات جوی وارد آب زیرزمینی منطقه شده است و بخش دیگر مربوط به نشت از تاسیسات، مخازن و خطوط انتقال می باشد. 

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به آلودگی موجود در منطقه و آلودگی های احتمالی دیگر، پیشنهاد می شود پیش از هر اقدام برای پاک سازی، منشا دقیق آلودگی شناسایی و با توجه به شرایط منطقه و نظرات کارشناسی روش مناسب جهت پاک سازی منطقه انتخاب گردد.

    کلیدواژگان: پالایشگاه شازند، آلودگی آب زیرزمینی، استاندارد آب شرب و آبیاری، BTEX، MTBE
  • محمدتقی ابدی، محمد ایرانی*، احمد توسلی صفحات 61-72
    زمینه و هدف

    در یک صد سال گذشته، افزایش استفاده از سوخت های فسیلی در صنایع مختلف اعم از پالایشگاهی، پتروشیمی، مجتمع های صنعتی و... برای دست یابی به تولید بیش تر، ازدیاد آلاینده های مختلف در جهان را موجب گردیده است و نگرانی های محیط زیستی، هزینه های مختلف اقتصادی و هزینه سلامت به بشر تحمیل کرده است. یکی از مهم ترین منابع آلودگی محیط زیست، گازهای فلر صنایع می باشد. مطابق آمار جهانی ایران به عنوان سومین کشور سوزاننده این گازها شناخته می شود. کاهش انتشار این گازها از اهداف بزرگ جامعه جهانی می باشد.

    روش بررسی

    بررسی روش های مختلف از جمله تبدیل گاز به مایع جهت بازیابی گاز فلر امری ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق با استفاده از داده های خروجی گاز فلر یک پالایشگاه نمونه و نرم افزار .Aspen Hysys  شبیه سازی واحد تبدیل گاز به مایع انجام شده است.

    یافته ها

    خروجی شبیه سازی نشان می دهد وقتی گاز فلر به عنوان ماده اولیه واحد GTL استفاده شود از این واحد 1549 بشکه محصولات GTL  در روز بدست خواهد آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی این مورد نشان می دهد یکی از راهکارهای مناسب برای بازیابی گاز فلر می تواند ایجاد واحد تبدیل گاز به مایع باشد .

    کلیدواژگان: محیط زیست، فلر، انرژی، تبدیل گاز به مایع
  • حسان اخوان قالی باف*، محمدحسین ایران نژاد پاریزی، فرهاد نژادکورکی، محمودرضا همامی، حمیدرضا عظیم زاده صفحات 73-87
    زمینه و هدف

    پرها به عنوان روشی عالی برای پایش فلزات کمیاب در محیط زیست از دهه 1960 تا هم اکنون استفاده شده اند. هدف از این تحقیق استفاده از پرهای قمری خانگی (Streptopelia senegalensis) به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست شهری می باشد.

    روش بررسی

    غلظت فلزات کادمیوم، سرب، مس و روی در 58 نمونه ی پر قمری خانگی از 19 منطقه ی مختلف در محدوده ی شهرستان یزد مورد ارزیابی قرار گرفت. برای اندازه گیری غلظت فلزات کمیاب به روش هضم شیمیایی و از دستگاه جذب اتمی استفاده شد. جهت بررسی شاخص عدم تقارن سطح دو بال از روش توزین با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 001/0 گرم استفاده گردید.

    یافته ها:

     میانگین غلظت فلزات کمیاب  برای سرب µg g-1 27/1 ± 13/20، کادمیوم  µg g-104/0± 85/0،  مس µg g-1 28/0± 56/15 و برای روی µg g-1 77/8 ± 72/209 بدست آمد. غلظت فلزات کمیاب (سرب، کادمیوم و روی) در مناطق مختلف با توجه به ناهمگنی محیط زیست شهری از نظر ساختارها و فعالیت های انسانی در مقیاس محلی دارای اختلاف معنی دار بود. در این پژوهش همبستگی بین فلزات سرب و کادمیوم با فلز روی مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری:

     الگوی همبستگی عناصر در پر می تواند درنتیجه ی ارتباط غلظت این عناصر در محیط زیست و نوعی بازخور مثبت به منظور حفاظت در برابر آلودگی سرب و کادمیوم باشد. نتایج نشان دهنده ی جذب قابل توجه فلزات کمیاب ناشی از فعالیت های انسانی توسط پر قمری خانگی و کارایی استفاده از پر قمری خانگی به عنوان شاخص آلودگی فلزات کمیاب در محیط زیست شهری بوده است.

    کلیدواژگان: فلزات کمیاب، پر قمری خانگی، محیط زیست شهری، یزد
  • مرجان میرحسینی نیا، مریم قانع*، پریسا نجات خواه صفحات 89-100
    زمینه و هدف

    آلودگی اکوسیستم‏ها با فلزات سنگین مبحث مهمی در دنیای امروز است. حذف فلزات سنگین از مکان‏های آلوده با استفاده از میکروارگانیسم‏ها، در مقایسه با روش‏های شیمیایی مقرون به صرفه‏تر است. هدف از این مطالعه جداسازی و شناسایی باکتری‏های مقاوم به کادمیوم، تعیین کم‏ترین غلظت مهاری کادمیوم (MIC) و بررسی توانایی حذف کادمیوم توسط سویه‏ها بود.

    روش بررسی

    جداسازی باکتری‏های مقاوم با روش غنی‏سازی در محیط کشت حاوی فلز کادمیوم صورت گرفت. MIC کادمیوم با روش رقیق‏سازی در آگار و میزان حذف کادمیوم با استفاده از دستگاه جذب اتمی بررسی شد. شناسایی با روش برگی ((Bergey و مطالعات فیلوژنتیک بر مبنای توالی ژنrRNA  16S انجام شد.  

    یافته‏ ها:

     در این مطالعه 40 سویه مقاوم به کادمیوم از رودخانه سالور در شهرستان اسلامشهر جدا شدند. نتایج نشان داد سویه ST1 که از رسوبات جدا شده بود، مقاومت بالایی به کادمیوم داشته و MIC کادمیوم برای این سویه mM 6 بود. این سویه توانایی حذف 2/65 % کادمیوم را از محلول mM 1 کادمیوم داشت. مطالعات مولکولی نشان داد که سویه جدا شده به جنس Proteus تعلق داشته و 99 % با Proteus mirabilis مشابهت دارد. سویه جدا شدهProteus sp. HM_AF12 نامیده شد و توالی نوکلیوتیدی آن در GenBank ثبت شد. این سویه توانایی تحمل محدوده وسیعی از pH (9-5/5) را داشته و در 5/7 % نمک نیز رشد می‏کرد.

    نتیجه ‏گیری: 

    نتایج نشان می‏دهد که Proteus sp. HM_AF12 می‏تواند یک جاذب زیستی کم هزینه و دوست‏دار محیط زیست باشد و کاربردهای مهمی در حذف کادمیوم از محیط‏های آلوده داشته باشد.

    کلیدواژگان: Proteus sp. HM، AF12، حذف زیستی، کادمیوم، رودخانه سالور
  • محمود محمدرضا پور طبری*، پویا صالحی دوپلانی صفحات 101-116
    زمینه و هدف

    ارزیابی کیفیت آب در دسترس به خصوص جهت تامین نیازهای شرب از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. لذا تهیه و تدوین رویکردی که بتواند با دقت بالاتر و با در نظر گرفتن عدم دقت های ناشی از خطاهای ابزاری و اندازه گیری، ارزیابی مناسب تری را ارایه دهد مهم و قابل توجه است. هدف از این مطالعه ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی دشت زنجان بر پایه روش شبیه به حل ایده آل فازی است.

    روش بررسی

    جهت دست یابی به این هدف، از اطلاعات 57 و 59 نمونه از آبخوان به ترتیب در دو فصل خشک و تر که در هر نمونه 28 پارامتر کیفی مورد آنالیز قرار گرفته است، استفاده گردید. با تعیین وزن هر یک از پارامترهای کیفی در محیط فازی بر اساس نظرات افرادخبره در این زمینه و تعیین ماتریس تصمیم فازی بر مبنای استانداردهای کیفی شرب، ضریب نزدیکی نسبی هر یک از نمونه ها تعیین و بر اساس آن رتبه آلودگی هر نمونه مورد محاسبه قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان می دهد که نقاط آلوده تر عمدتا در مرکز و شمال غربی دشت متمرکز بوده و این امر با موقعیت مراکز صنعتی (مانند مجتمع های سرب و روی) و خصوصیات هیدروژیولوژیکی آبخوان هماهنگی کامل دارد. جهت ارزیابی میزان دقت رتبه بندی انجام شده، نتایج روش پیشنهادی با حالت قطعی روش شبیه به حل ایده ال مورد مقایسه قرار گرفت. بررسی پارامترهای کیفی مرتبط به رتبه 1 (کم ترین میزان آلودگی)، نشان دهنده این است که اغلب پارامترها در این رتبه که می بایست بیان گر کم ترین میزان آلودگی باشند، در روش قطعی نسبت به روش فازی دارای مقادیر بالایی می باشند (به عنوان نمونه مقدار پارامتر آرسنیک واقع در رتبه 1 روش قطعی و فازی به ترتیب برابر با 4/0 و 0 میکروگرم در لیتر می باشد) و این امر در خصوص رتبه 59 (بیش ترین میزان آلودگی) نیز به صورت عکس تکرارشده است که حاکی از مطمین بودن نتایج رتبه ها و دقت بالای روش پیشنهادی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج بیان گر تمرکز رتبه های بالای آلودگی در مرکز دشت و تا حدودی در نواحی شمال و شمال غربی دشت به دلیل وجود صنایع آلاینده قابل توجه و دپوی انبارهای سموم و کودهای کشاورزی در این مناطق می باشد. بر مبنای رویکرد این مطالعه می توان بیان نمود که این روش به سادگی قابلیت اجرا در هر دشت را تنها با اندازه گیری پارامترهای کیفی داشته و می تواند با دقت بالایی رتبه آلودگی نمونه های کیفی را به خصوص در مواردی که ارزیابی کیفیت آب برای مصارف شرب مدنظر باشد، مورد محاسبه قرار دهد.

    کلیدواژگان: شبیه به حل ایده ال فازی، آب زیرزمینی، رتبه بندی، آلودگی، دشت زنجان
  • هدی ازوجی، مصطفی رحیم نژاد*، مریم اصغری، فرید طالب نیا صفحات 117-127
    زمینه و هدف

    بیس فنول آ، به عنوان جزء اصلی پلی کربنات ها و رزین های اپوکسی به طور گسترده ای در صنعت پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیب، یک مختل کننده ی شناخته شده ی غدد درون ریز است که می تواند در عملکرد هورمونی طبیعی انسان ها و سایر جانداران مداخله کند و در نتیجه تهدید بالقوه ای برای سلامت انسان ها و محیط زیست به شمار می آید. پلی کربنات ها و رزین های اپوکسی حاوی بیس فنول آ به طور معمول برای تولید شیشه های شیر کودکان، ظروف نگه دارنده ی مواد غذایی و بطری های نوشیدنی ها  مورد استفاده قرار می گیرند؛ به این ترتیب بیس فنول آ امکان ورود به غذا و محیط زیست را پیدا می کند؛ بنابراین، یافتن یک روش آنالیتیکی ساده و با حساسیت بالا برای اندازه گیری میزان بیس فنول آ اهمیت بسزایی دارد.

    روش بررسی

    در این پژوهش، یک حس گر الکتروشیمیایی بر پایه ی الکترود خمیر کربن اصلاح شده با آدنین و نانولوله های کربنی (Adenine/CNT/CPE) برای اندازه گیری بیس فنول آ ارایه شد.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که الکترود اصلاح شده ی به کار رفته در این پژوهش، فعالیت کاتالیتیکی قوی نسبت به اکسایش بیس فنول آ داشته است؛ همچنین استفاده از آدنین و نانولوله های کربنی در پیکره ی الکترود خمیر کربن، سبب کاهش مقاومت در برابر انتقال الکترون و افزایش چشم گیر نرخ انتقال الکترون گشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، نوع اصلاح کننده ی مورد استفاده تاثیر بسزایی در میزان حساسیت و گزینش پذیری سنجش بیس فنول آ دارد؛ بنابراین یافتن عناصر سنجش با پایداری بالا، فعالیت کاتالیتیکی مطلوب و رسانایی مناسب، می تواند فرآیند اندازه گیری     این ترکیب را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بیس فنول آ، آدنین، نانولوله های کربنی، حس گر الکتروشیمیایی
  • حمیدرضا بوستانی*، هانیه عسکری صفحات 129-146
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، برای کنترل آلودگی محلول های آبی حاوی فلزات سنگین، استفاده از بیوچار به عنوان جاذب، مورد توجه پژوهش گران قرار گرفته است. در این مطالعه کارایی بیوچار کاه گندم و کاه ذرت درجهت حذف روی از محلول های آبی تحت تاثیر  فاکتورهای مختلف مانند pH ، زمان تماس، مقدار جاذب و غلظت ماده جذب شونده مورد بررسی قرارگرفت.

    روش بررسی

    جهت توصیف ایزوترم جذب از مدل های لانگمویر و فروندلیچ استفاده شد و مدل های سینتیکی شبه درجه اول و شبه درجه دوم جهت توصیف سینتیک جذب به کار برده شدند.

    یافته ها

    pH بهینه جذب روی توسط هر دو بیوچار، pH 5 بود. با افزایش زمان تماس، بازده جذب روی توسط دو جاذب افزایش یافت و در زمان بیست و چهار ساعت به حالت تعادل رسید. با افزایش سطح دو جاذب تا 20 گرم در لیتر (8/0 گرم) درصد حذف روی از محلول   افزایش یافت درحالی که سطوح بالاتر سبب کاهش کارایی جذب شد. نتایج نشان داد که مدل لانگمویر نسبت به مدل فروندلیچ برازش بهتری را بر داده های جذب روی نشان داد. بر این اساس، ظرفیت جذب روی توسط بیوچار کاه ذرت (60/9 میلی گرم بر گرم) از بیوچار کاه گندم (77/6 میلی گرم بر گرم) بیش تر بود. داده های سینتیکی جذب، توسط مدل شبه درجه دوم نسبت به مدل شبه درجه اول بهتر توصیف شدند، بنابراین به نظر می رسد که روند غالب جذب روی توسط بیوچار از نوع جذب شیمیایی باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بیوچارهای مورد استفاده در این آزمایش می توانند به عنوان یک جاذب موثر، ارزان قیمت و دردسترس جهت حذف روی از محلول های آبی استفاده شوند.

    کلیدواژگان: بیوچار کاه ذرت، بیوچار کاه گندم، مدل لانگمویر، مدل سینتیکی شبه درجه دوم، جذب شیمیایی
  • سید محسن موسوی، سامره فلاحتکار*، منوچهر فرج زاده صفحات 147-160
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مهم ترین مشکلاتی که جهان با آن روبه رو شده افزایش تغییر آب و هوای جهانی به علت انتشار بیش از حد گازهای گلخانه ای می باشد. گاز دی اکسیدکربن به عنوان مهم ترین گاز گلخانه ای و اولین عامل در تغییر اقلیم شناخته شده است. عوامل مختلفی از جمله توپوگرافی، بارندگی، جریانات هوا و وجود باد از عوامل مهم در پخش، رقیق کردن و جابه جای گازهای گلخانه ای موجود در اتمسفر محسوب می شوند.

    روش بررسی

    در مطالعه حاضر با استفاده از داده های سرعت باد ECMWF و داده های دی اکسید کربن ماهواره GOSAT به صورت تخصصی به بررسی نقش باد در پی بردن به منابع محلی یا منطقه ای انتشار گاز دی اکسید کربن و هم چنین پی بردن به منابع احتمالی انتشار این گاز در مقیاس استانی پرداخته شد.

    یافته ها

      بیش ترین تجمع گاز گلخانه ای دی اکسید کربن در هر دو فصل سرد و گرم در منطقه جنوب و جنوب شرق ایران قرار دارد. البته گستره پراکندگی و غلظت بالاتر این گاز در فصل زمستان بیش تر از فصل تابستان است. نتایج نشان داد که به طور عمده در اکثر استان های ایران منابع محلی عامل افزایش انتشار غلظت گاز دی اکسید کربن موجود در جو در فصل زمستان می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بالا بودن غلظت گاز دی اکسید کربن در فصل زمستان می تواند نشان دهنده مصرف بیش تر سوخت های فسیلی برای گرمایش نسبت به فصل تابستان و عدم انجام فرایند فتوسنتز توسط گیاهان در فصل سرد باشد. در صورتی که در فصل تابستان مطابق با موقعیت جغرافیایی استان های مورد مطالعه نقش منابع منطقه ای در انتشار دی اکسید کربن بیش تر از منابع محلی می باشد.

    کلیدواژگان: دی اکسید کربن، توزیع مکانی، تغییر اقلیم، سرعت باد، GOSAT
  • مهران یوسفی، محمد قربانپور* صفحات 161-174
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین آلاینده های محیط زیست در پساب صنایع، رنگ می باشد که برای انسان خطرناک بوده و محیط زیست را آلوده می نماید. هدف از این پژوهش تعیین مقدار بهینه نانوذرات دی اکسیدتیتانیوم در کامپوزیت دی اکسیدتیتانیوم/بنتونیت جهت رنگ بری سونوفتوکاتالیستی رنگ متیل اورانژ بود.  

    روش بررسی

    در این بررسی، از بنتونیت به عنوان پایه برای تثبیت فتوکاتالیست دی اکسیدتیتانیوم استفاده شد و مقدار بهینه نانوذرات تثبیت شده دی اکسیدتیتانیوم در کامپوزیت دی اکسیدتیتانیوم/بنتونیت جهت رنگ بری سونوفتوکاتالیستی رنگ متیل اورانژ مورد ارزیابی قرار گرفت و شرایط بهینه عملکرد فرایند سونوفتوکاتالیستی در حذف رنگ شامل اثر پارامترهای pH ، غلظت متیل اورانژ و غلظت نانوکامپوزیت نیز مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    خواص ساختاری فتوکاتالیست های تثبیت شده و نانوذرات دی اکسیدتیتانیوم بدون پایه با استفاده از آنالیزهای میکروسکوپ الکترونی روبشی، اسپکتروفتومتر طیف جذبی و پراش پرتوایکس مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، امکان استفاده مجدد از فتوکاتالیست در 3 دوره مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی، کم کردن مقدار دی اکسیدتیتانیوم موجب کاهش تعداد نانو ذرات تشکیل شده بر روی سطح بنتونیت شد. آنالیزهای اسپکتروفتومترطیف جذبی و پراش پرتوایکس نشانگر تشکیل موفقیت آمیز کامپوزیت بود. مقدار بهینه نانوذرات دی اکسیدتیتانیوم در کامپوزیت دی اکسیدتیتانیوم/بنتونیت جهت رنگ بری سونوفتوکاتالیستی رنگ متیل اورانژ با نسبت پودر دی اکسیدتیتانیوم به بنتونیت 5:1/2 بدست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    تحقیق انجام شده نشان داد افزایش مقدار فتوکاتالیست در محیط واکنش باعث افزایش سرعت و راندمان واکنش رنگبری شده اما افزایش بیش از اندازه آن تاثیر منفی بر واکنش داشت. بهترین شرایط به دست آمده در تخریب رنگ مورد مطالعه با استفاده از نانو کامپوزیت دی اکسیدتیتانیوم / بنتونیت شامل pH اسیدی 4 بود. با توجه به نتایج به دست آمده، با افزایش غلظت رنگزا مدت زمان رنگبری افزایش یافت. در نهایت بازده سونوفتوکاتالیستی کامپوزیت پس از سه بار استفاده مجدد قابل قبول بود

    کلیدواژگان: دی اکسیدتیتانیوم، کامپوزیت، بنتونیت، سونوفتوکاتالیست
  • محسن مرادیان*، حسنعلی آقاجانی صفحات 175-187
    زمینه و هدف

    امروزه سازمان ها به منظور ترسیم تصویر اجتماعی مطلوب از خود ناگزیر به پذیرش مسوولیت های زیست محیطی در ارایه محصولات و خدمات هستند. لذا آن ها باید قادر باشند با بهبود عملکرد زیست محیطی شان، ارزش های اخلاقی و اجتماعی را در سازمان خود ارتقا دهند و در عین حال بتوانند از موفقیت اقتصادی و مالی بنگاه خود اطمینان حاصل نمایند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عوامل سازمانی واثرات میانجی موفقیت محصول جدید سبز بر عملکرد مالی سازمان های نانو فناوری کشور می باشد. بر این اساس، مدیران ارشد، مدیران فروش و کارکنان شرکت های تولیدی فعال در صنعت فناوری نانو به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده است.

    روش بررسی

    روش تحقیق ماهیتی پیمایشی تحلیلی داشته و تعداد 150 نمونه از طریق نمونه گیری از پاسخ دهندگان در هشتمین نمایشگاه بین المللی صنایع فناوری نانو جمع آوری گردید. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه با تعیین روایی و پایایی آن استفاده شد. روایی شامل روایی محتوا و روایی سازه بود. روایی محتوا بر اساس نظرات اساتید راهنما و مشاور و همچنین تعدادی خبرگان مدیریتی مورد تایید قرار گرفت. برای روایی سازه، از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. همچنین برای پایایی پرسش نامه از یک نمونه ی اولیه استفاده گردید و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و برای تمامی متغیرها از 7/0 بیش تر بدست آمد. همچنین داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار PLS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    داده های تجربی جمع آوری شده تمام فرضیه های پژوهشی را مورد تایید قرار می دهد. همچنین به گونه ای که در مدل مفهومی پژوهش مشخص است، عوامل سازمانی به صورت مستقیم بر توسعه محصول جدید سبز و به صورت غیر مستقیم بر عملکرد مالی سازمان ها تاثیر گذار است. در واقع موفقیت محصول جدید سبز موجب موفقیت اقتصادی شرکت های نانو فناوری می گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق حاکی از این است که عوامل درونی سازمانی شامل تعهد زیست محیطی، الگوبرداری زیست محیطی، ادغام وظیفه ای و توانایی واحد تحقیق و توسعه بر موفقیت محصول جدید سبز تاثیر مثبت دارد. همچنین، عملکرد نوآوری محصول سبز بر عملکرد مالی شرکت های فناوری نانو تاثیر مثبت دارد. از طرفی، عوامل سازمانی بر عملکرد نوآوری محصول سبز و عملکرد مالی سازمان ها تاثیر مثبت و معنی دارد.

    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، مدیریت سبز، موفقیت محصول جدید سبز، نوآوری محصول سبز، نانو فناوری
  • کرامت الله زیاری، محمدرضا رضوانی، سجاد فردوسی* صفحات 189-202
    زمینه و هدف

    ظرفیت تحمل از جمله مواردی می باشد که در راستای اهداف گردشگری پایدار مدنظر قرار دارد. بر این اساس نوشتار حاضر با هدف تعیین ظرفیت تحمل فیزیکی- اکولوژیکی محدوده ساحلی بندر گز و تاثیرپذیری آن از میزان رضایت مندی گردشگران تدوین یافته است.

    روش بررسی

    روش تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. داده ها به روش کتابخانه ای و همچنین مشاهده میدانی و پرسش نامه جمع آوری شده است. برای تعیین ظرفیت تحمل فیزیکی- اکولوژیکی از دستورالعمل اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی و همچنین به منظور فهم سطح رضایت گردشگران با توجه به انتظاراتشان از عملکرد خدمات مقصد، از مدل تحلیل اهمیت- عملکرد استفاده شده است.

    یافته ها: 

     مطابق با نتایج به دست آمده ظرفیت تحمل فیزیکی برابر با 7089 نفر، ظرفیت تحمل واقعی 3863 نفر در روز و ظرفیت تحمل موثر نیز 1880 نفر برآورد گردیده است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل اهمیت- عملکرد نشان می دهد که از بین 24 شاخص مورد بررسی، 8 شاخص در ربع دوم و 14 شاخص در ربع اول و همچنین 2 شاخص در ربع سوم قرار گرفته اند.

    بحث و نتیجه گیری: 

     مطابق با تحلیل اهمیت- عملکرد وجود بیش از 50 درصد شاخص ها در ربع اول، نشان می دهد که اغلب شاخص ها از دیدگاه پاسخ دهندگان بسیار مهم می باشند اما عملکرد مدیریت مقصد در این خصوص ضعیف بوده است که به موجب آن، ظرفیت تحمل موثر به نسبت 48.66 درصد ظرفیت تحمل واقعی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: ظرفیت تحمل فیزیکی- اکولوژیکی، گردشگری ساحلی، اهمیت- عملکرد، رضایت مندی
  • محمد آبادی، پرستو بیگ وردی، عباسعلی زمانی*، عبدالحسین پری زنگنه صفحات 203-219
    مقدمه و هدف

    امروزه هدف نهایی حفاظت از محیط زیست در پیوند با محیط اجتماعی، افزایش آگاهی های محیط زیستی در سطح جامعه و تقویت فرهنگ محیط زیستی در بخش های مختلف اجرایی است. در این مقاله به بررسی میزان دانش محیط زیستی جامعه گردش گران ایرانی و عوامل موثر بر رفتار محیط زیستی آن ها و بررسی دیدگاه مردم نسبت به توسعه پایدار در سطح کشور ایران پرداخته شده است.

    روش بررسی

    جامعه آماری این تحقیق گردش گران مناطق شمالی کشور در استان های زنجان و گلستان بوده است. بدین منظور یک هزار پرسش نامه به روش مصاحبه و به صورت تصادفی از میان گردش گران در چند نقطه توریست پذیر واقع در محدوده مورد مطالعه توزیع، تکمیل و جمع آوری گردید. پس از تکمیل پرسش نامه ها، داده ها طبقه بندی و در جداول فراوانی های چندبعدی خلاصه گردید و به کمک تجزیه وتحلیل روش های آماری توصیفی و تحلیلی هم چون تحلیل واریانس(ANOVA)، دانکن (Duncan) و مان ویتنی (Mann _Whitney) روابط و تفاوت فی مابین متغیرهای محیط زیستی موثر بر میزان آگاهی های فردی مشخص گردید. در تحلیل داده های بدست آمده از نرم افزارهای اس پی اس اس (SPSS) و اکسل(Excel)  استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از وجود مجموعه ای از فاکتورهای مختلفی است که در میزان آگاهی های محیط زیستی افراد جامعه تاثیرگذار می باشند، ازجمله می توان به  فاکتورهای سطح سواد، طول دوران تحصیل و سن اشاره نمود. هم چنین بین فاکتورهایی چون جنس، وضیعت تاهل و سطح درآمد و نوع اشتغال رابطه معناداری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    شناسایی و ارزیابی فاکتورهای موثر در افزایش میزان دانش فردی به ویژه در مسایل و مشکلات محیط زیستی در سطح کشور، برنامه ریزی صحیح و تلاش فراگیر، حفظ و ارتقا محیط زیست کشور را همراه با افزایش مشارکت های افراد جامعه تضمین می نماید.

    کلیدواژگان: آگاهی محیط زیستی، رفتار محیط زیستی، توسعه پایدار، آمار توصیفی وتحلیلی، ایران
  • شادی شریفیان*، محمد رضوانی، فرحناز رشیدی صفحات 221-233
    زمینه و هدف

    با توجه به روند تخریب جنگل های طبیعی، افزایش جمعیت انسانی و نیاز روز افزون به خدمات اکوسیستمی، توسعه جنگل و جنگل کاری امری اجتناب ناپذیر خواهد بود. در همین راستا، قبل از هر گونه اجرای پروژه جنگل کاری می بایست مکانیابی مناطق مستعد و ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه مد نظر قرار گیرد. این تحقیق با هدف ارزیابی توان اکولوژیک حوزه آبخیز ارنگه واقع در استان البرز و مکانیابی عرصه های مناسب برای جنگل کاری صورت گرفته است.

    روش بررسی

    با توجه به هدف تحقیق، به منظور ارزیابی توان اکولوژیکی، معیارهای محیط زیستی اثر گذار شامل عوامل فیزیکی (فیزیوگرافی، اقلیم و خاک) و عوامل زیستی (پوشش گیاهی) شناسایی شدند. سپس، گردآوری اطلاعات منطقه شامل گزارشات و داده ها و همچنین تولید نقشه ها صورت پذیرفت. در مرحله بعد با رویهم گذاری و تلفیق لایه های اطلاعاتی، واحدهای همگن تولید شدند. با استفاده از منطق بولین، اراضی با محدودیت مطلق و دایمی از روند ارزیابی حذف شدند و در نهایت 108 واحد بدون محدودیت جهت ارزیابی شناسایی گردید. در ادامه وزن شاخص های اصلی با استفاده از روش AHP (مقایسات زوجی) و نظرات کارشناسی تعیین شدند. ارزش های کیفی شاخص های اصلی با استفاده از روش مقیاس دو قطبی فاصله ای به مقیاس کمی تبدیل شده و سپس ارزش نهایی هر واحد همگن توسط روش SAW محاسبه گردید. 

    یافته ها: 

    در این تحقیق، قابلیت های اراضی برای جنگل کاری در سه طبقه عالی به مساحت 5/9 هکتار، خوب به مساحت 9/1015 هکتار و متوسط به مساحت 5/578 هکتار تعیین شد و در نهایت، نقشه توان اکولوژیک برای توسعه جنگل تولید گردید.

    بحث و نتیجه گیری:  

    می توان به این نتیجه رسید که در 15% از عرصه قابلیت توسعه ی جنگل کاری وجود دارد که در این مناطق توان اکولوژیکی شرایط نسبتا مناسبی دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، جنگل، تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، حوزه آبخیز ارنگه
  • سید محمدامین موسوی سادات، حسین محمد نژاد شورکایی*، سودابه سلیمانی صفحات 235-250
    زمینه و هدف

    گسترش مولدهای برق وابسته به انرژی باد و خورشید، موجب توسعه ی ساختمان های مجهز به منابع تجدیدپذیر شده است. طراحی ساختمان انرژی صفر از بعد فنی و اقتصادی هدف اصلی این مقاله است. در بعد فنی ظرفیت منابع تجدیدپذیر، نوع مصالح، محل و جهت ساخت، ارتفاع با توجه به نوع بارهای الکتریکی سرمایشی و گرمایشی تعیین می شود. در بعد اقتصادی، با کمک تحلیل هزینه ی فایده، به صرفه بودن احداث این گونه ساختمان ها مورد بررسی قرار می گیرد.

    روش  بررسی :

     در این مقاله در ابتدا میزان پتانسیل انرژی خورشیدی محاسبه می شود، در ادامه با توجه به مشخصات اقلیمی شهر اهواز میزان بار الکتریکی، گرمایشی و سرمایشی محاسبه می شود و با استفاده از مدل های نرم افزاری این داده ها صحت سنجی می شوند. با بررسی نرم افزاری و مدل سازی با استفاده از نرم افزار AutoCAD و نرم افزارتحلیلی Design builder  بهترین طرح فنی استخراج و برای انتخاب اندازه سیستم از نرم افزارSystem Advisor model (SAM) استفاده می شود و مدل نرم افزاری سیستم سرمایش خورشیدی با نرم افزار PISTACHE شبیه سازی می گردد و برای تحلیل اقتصادی از اندازه گیری ارزش خالص فعلی(NPW) و نرم افزار COMFAR استفاده می شود. چشم انداز در نظر گرفته شده برای طراحی ساختمان، 20 ساله می باشد.

    یافته ها

    با استفاده از ارزیابی فنی به روش عددی و نرم افزاری انتخاب بهترین طرح فنی در ساختمان با کاربری تجاری با مساحت کل زمین 1500 متر مربع و زیر بنای460متر مربع با تعداد 15 واحد تجاری در دو طبقه بررسی شد که نتایج تحقیق نشان می دهد ساختمان با توجه به شرایط آب و هوایی در شهر اهواز 15 درجه نسبت به جنوب طراحی و احداث شود تا بیش ترین تابش به سمت بام ساختمان در تابستان و همچنین بدنه ی ساختمان در زمستان را داشته باشیم. علاوه بر این با در نظر گرفتن قابلیت اطمینان و متصل بودن ساختمان به برق شبکه ی سراسری مشخص گردید که مشکلات تامین بار در ساختمان به حداقل ممکن می رسد و ساختمان می تواند با شبکه داد و ستد داشته باشد به طوری که در تابستان باید از شبکه ی سراسری برق گرفت و در زمستان برق اضافی به شبکه تزریق گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    در پایان با استفاده از تحلیل فنی نشان داده می شود که نیازهای حرارتی و برودتی ساختمان را می توان از انرژی خورشیدی با در نظر گرفتن قابلیت اطمینان تامین کرد و همچنین با تحلیل اقتصادی نشان داده می شود که طراحی ساختمان انرژی صفر نسبت به حالت غیربهینه ی ساختمان دارای سود خالص می باشد و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد.

    کلیدواژگان: ساختمان تجاری، انرژی صفر، تجدیدپذیر، فتوولتائیک، ارزش فعلی
  • حسین زنجانیان، محمدحسین نیک سخن*، مجتبی اردستانی، حمید عبدل آبادی، مهدی قربانی صفحات 251-266
    زمینه و هدف

    از آن جا که برآورد نیاز محیط زیستی همواره با مناقشاتی میان سازمان های تصمیم گیرنده منابع آب همراه است، بررسی این مناقشات با در نظرگیری جوانب مختلف از ملزومات مهم به شمار می آید. این تحقیق با هدف تحلیل مناقشه تامین حقابه پایین دست سد ایلام، به بررسی تصمیمات و اقدامات سازمان های مسیوول پرداخته و با لحاظ تاثیر شرایط اقلیمی نقاط تعادل مساله مورد نظر را تشریح می نماید.

    روش بررسی

    در این تحقیق، اقدامات و رفتار سازمان های ذی ربط در مواجه با موضوع مدیریت و تامین آب مورد نیاز هر بخش با کمک    مدل گراف جهت حل مناقشه (GMCR+) بررسی شده است. سازمان های تصمیم گیرنده در این مناقشه با توجه به اهداف ساخت سد ایلام تعیین شدند. به منظور تعیین اقدامات سازمان های مذکور، مطالعات اهداف و اقدامات صورت گرفته پس از بهره برداری از سد، از سال آبی 84-85 تا سال 94-95 انجام پذیرفت و نتایج حاصل از تحلیل مناقشه با شرایط واقعی مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان می دهد در نقاط تعادل 27 و 32 سازمان های جهادکشاورزی و آب و فاضلاب تمایل دارند در راستای رسیدن به اهداف خود به سمت سناریو دریافت حقابه بیش تر حرکت کنند و همین موضوع سبب می شود که سازمان محیط زیست برای دریافت حقابه محیط زیستی اقدام به شکایت کند و در این میان شرکت آب منطقه ای و استانداری به عنوان بازیگران کلیدی در جهت بخشیدن به آینده    این مناقشه نقش بسیار تاثیرگذاری ایفا می نمایند.

    بحث و نتیجه گیری

    در بررسی این مناقشه مشخص شد که سیاست گذاری و اقدامات هر سازمان نقش به سزایی در تصمیم دیگر سازمان های دخیل در مناقشه دارد.

    کلیدواژگان: حقابه محیط زیستی، تحلیل مناقشه، مدل GMCR+، سد ایلام
  • شاهین حیدری، حجت قائدی* صفحات 267-278
    زمینه و هدف

    ساختار شهر و فضاهای بین ساختمان ها، تاثیر عمده ای بر روی آب و هوای ناحیه و مطلوبیت اقلیمی شهر دارد. آب و هوای گرم و مرطوب بندرعباس به خصوص در تابستان های بلند، فعالیت های شهری را با مشکل روبرو می کند. خصوصا مردم خون گرم خطه خلیج فارس که به فعالیت های اجتماعی معروف هستند. ایجاد شرایط اقلیمی مطلوب برای فضاهای شهری ساحلی تعاملات اجتماعی ساکنین این منطقه را افزایش می دهد.

    روش بررسی

    روش پژوهش تجربی است و از ابزار های الکترونیک برای برداشت داده های اقلیمی و نرم افزار Spss برای تحلیل داده ها استفاده شده است. این پژوهش رابطه بین کالبد شهری و اقلیم را مورد بررسی قرار داده است تا با استفاده از کالبد شهری مناسب    شرایط اقلیمی مطلوب در کرانه های ساحلی حاصل شود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بافت های ساحلی بومی نسبت به بافت های جدید شرایط اقلیمی قابل پیش بینی تری دارند. در بافت های بومی در  معابر  با ضریب تشخیص   28/0 و در بافت جدید در معابر    با ضریب تشخیص   34/0 رابطه معنا دار با سرعت جریان هوا پیدا شد. در ادامه در بافت های بومی در  معابر  با ضریب تشخیص   29/0 و معابر   با ضریب تشخیص   95/0 رابطه معنا دار با اختلاف دمای هوا پیدا شد.

    بحث و نتیجه گیری

     نتیجه پژوهش ارایه فرمول هایی مبنی بر رابطه بین متغیرهای کالبدی (فاصله از دریا و عرض معابر)  و متغیرهای اقلیمی (دما و سرعت باد) برای استفاده طراحان و معماران است.

    کلیدواژگان: کرانه های ساحلی، فضاهای شهری، متغیرهای اقلیمی، متغیرهای کالبدی
  • نگین میررشید، لیلا میرسعیدی* صفحات 281-294
    زمینه وهدف

    با توجه به بالا بودن مصرف انرژی در بخش ساختمان در ایران، استفاده از راهکارهایی چون کاربرد سامانه های ایستا
    در راستای کاهش مصرف انرژی فسیلی مناسب به نظر می رسد.  استفاده از سامانه های ایستا، به بهبود شرایط آسایش داخلی فضا کمک می کند و موجب کاهش مصرف انرژی گرمایشی و سرمایشی در ساختمان می گردد.

    روش بررسی

    در این پژوهش تاثیر استفاده از سامانه دیوار ترومب بر دمای هوا در داخل ساختمان در دو حالت گرمایش و سرمایش بررسی شده است. برای این کار از شبیه سازی حرارتی ساختمان با نرم افزار دیزاین بیلدر استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از انتخاب یک ساختمان مسکونی در گنبدکاووس به عنوان نمونه فرضی که اصول طراحی اقلیمی در آن به کار رفته است، شبیه سازی در دو حالت مدل پایه و مدل پیشنهادی دارای دیوار ترومب انجام شد و نتایج به دست آمده مقایسه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این شبیه سازی نشان می دهد که سامانه دیوار ترومب می تواند در گرمایش در اقلیم مورد نظر مفید باشد ولی در بهبود شرایط سرمایشی ساختمان نقش کم تری دارد که با توجه به مسایل اقتصادی و فنی باید درباره نقش این سامانه در کاهش مصرف انرژی مطالعه بیش تری انجام گیرد.

    کلیدواژگان: گنبد کاووس، ساختمان مسکونی، سامانه دیوار ترومب، اقلیم معتدل و مرطوب، نرم افزار دیزاین بیلدر، آسایش حرارتی
  • سید احمدرضا نورالدینی*، امیراسلام بنیاد صفحات 295-309
    زمینه و اهداف

    امکان بررسی پوشش زمین در مقیاس گسترده با استفاده از داده های سنجش از دور وجود دارد.  طبقه بندی پوشش زمین در استان گیلان با استفاده از سنجنده OLI و 4 کرنل ماشین بردار پشتیبان (SVM)، شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و حداکثر احتمال (ML) انجام شد.

    روش بررسی

    طبقه بندی ها بر اساس نمونه های تعلیمی 10 پوشش مختلف در کل استان صورت گرفت. برای بالابردن دقت نقشه ها، تصویر OLI با استفاده از محصولات MODIS با اعمال کد انتقال تابشی وکتوری در طیف خورشید (SV6) مورد تصحیح اتمسفری قرار گرفته است. تصویر بر مبنای معیار همگنی به 219000 پلی گون، سگمنت بندی گردید. به روش کاملا تصادفی 2% از پلی گون های همگن برای آموزش و آزمون استفاده گردید. با بازدید میدانی، پلی گون ها به کلاس ها برچسب داده شدند.

    یافته ها

    به کارگیری تصاویر تصحیح شده با کد SV6 در طبقه بندی سبب ارتقاء صحت کلی الگوریتم های ANN،  SVMو ML به ترتیب به میزان 11/0%، 8/0% و 9/1% گردیده است. ارزیابی نتایج بیان گر برتری کرنل شعاعی SVM به ترتیب با صحت کلی و ضریب کاپای آماری 6/75% و 72/0 است. در این الگوریتم صحت کلاس های کشاورزی، مراتع مشجر و آبی به ترتیب 16/93%، 55/72% و 57/96% است. نتایج بیان گر ارتقاء صحت کلی الگوریتم SVM در مقایسه با الگوریتم ML به میزان 67/1% است.

    بحث و نتیجه گیری

    این تحقیق نشان دهنده برتری روش ناپارامتریکSVM  در مقایسه با پارامتریک در تهیه نقشه پوشش اراضی استان گیلان است. اعمال تصحیحات دقیق اثرات اتمسفر بر روی تصاویر در مناطق با مقیاس محلی و بزرگ با توجه به تغییرات شرایط اتمسفر و خصوصیات زمین قابل پیشنهاد است.

    کلیدواژگان: لندست8، سنجند OLI، طبقه بندی، SV6
  • خیزران ابراهیمی ثابت*، معصومه جمال امیدی، جنت سرمد صفحات 311-322

    فیتوپلانکتون در ساختار و فعالیت اکوسیستم آبهای شیرین نقش مهمی ایفا میکنند. کیفیت و کمیت فیتوپلانکتون ها تا قسمتی به بار مغذی موجود درآب بستگی دارد. بنابراین استفاده از فیتوپلانکتون در اکوسیستمهای مختلف آبی برای ارزیابی کیفیت آب یا میزان آلودگی آب مورد استفاده قرار میگیرند. در این میان رودخانه شهر بیجار در محدوده گیلان که از مهمترین رودخانه های کشور می باشد ، علاوه بر منبع اصلی تامین آب شرب در منطقه برای مصارف مختلف در امر کشاورزی و اقتصادی حایز اهمیت می باشد. در این تحقیق، تاثیر عوامل فیزیکوشیمیایی بر ترکیب و فراوانی فیتوپلانکتون ها، در فصول مختلف مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعه بیولوژیکی رودخانه شهر بیجار، بیانگر حضور 5 شاخه و 57 جنس در این منطقه می باشد. از نظر فراوانی شاخهBascillariophyta در تمام فصول بر شاخه های دیگر غالب بودند. همچنین با استفاده از نرم افزارSpss و بکارگیری آزمون کولموگروف-اسمیرنوف مشخص گردید که داده های جمع آوری شده برای تمام پارامترها دارای توزیع نرمال اند و همبستگی بین فیتوپلانکتون ها و پارامترهای فیزیکوشیمیایی نشان میدهد که تعداد فیتوپلانکتون ها با فاکتورهای دما و PH و نیتروژن همبستگی معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، دیاتومه، کیفیت آب، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، رودخانه شهر بیجار
  • سید مصطفی حسینی، محمدرحیم رهنما *، محمد اجزا شکوهی، امیدعلی خوارزمی صفحات 323-336
    زمینه و هدف

    امروزه به منظور دست یابی به توسعه پایدار شهری باید از الگوها و رویکردهایی آینده پژوهانه و سازگار با محیط زیست هم چون شهر سبز بهره گرفت تا بتوان در کنار ارتقا سطح کیفیت زندگی در شرایط فعلی محیط های شهری، این محیط ها را به عنوان جزیی از محیط های طبیعی برای نسل های آینده حفظ کرد. براین اساس در این پژوهش سعی شده است با نگاهی آینده پژوهانه نسبت به رویکرد      شهر سبز به شناسایی شاخص های پیشران و کلیدی پرداخته شود تا از این طریق بتوان به منظور دست یابی به الگوی شهر سبز در آینده، سناریوهایی متناسب با شرایط کلان شهر مشهد ارایه داد.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی است که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از ماتریس تحلیل اثرات متقابل در نرم افزار آینده پژوهی میک مک انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که شاخص پرشدگی داده ها با دو بار چرخش برابر با 04/79 درصد می باشد که این امر گویای میزان اثرگذاری بالای شاخص های شهر سبز بر یکدیگر می باشند. همچنین نتایج نشان داد که شاخص مشارکت زیست محیطی با امتیاز 68 دارای بیش ترین میزان تاثیرگذاری مستقیم بر سایر شاخص های تحقیق است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    در مجموع وضعیت پراکنش شاخص ها در نقشه اثر- وابستگی مستقیم و غیرمستقیم نشان داد که کلان شهر مشهد از نظر شاخص های شهر سبز در شرایط ناپایداری قرار دارد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، شهر سبز، کلان شهر مشهد، محیط زیست
  • آمنه بلورچی، فریده عتابی*، فرامرز معطر، مهدی علی احیایی صفحات 337-350
    زمینه و هدف

    خطوط مترو 20 درصد از سهم کل جابجایی مسافر در شهر تهران را بر عهده دارند.  ذرات معلق از مهمترین آلاینده های اصلی موجود درایستگاه های مترو هستند و افزایش غلظت آن ها منجر به پیامدهای بهداشتی متعددی برای مسافران و کارکنان مترو می گردد.  مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان غلظت  PM10و PM2.5 در چهار ایستگاه زیرزمینی مترو  (آزادی، انقلاب، توحید و ولی عصر)  و مقایسه آن ها با غلطت این ذرات در هوای آزاد، انجام شد.

    روش بررسی

    اندازه گیری غلظت های فصلی ذرات معلق (فروردین 1395 الی فروردین 1396) به مدت یک هفته در ماه های میانی هر فصل، در ساعات 8 صبح الی 12 ظهر و در سه نقطه در داخل هر ایستگاه (ورودی، میانی و خروجی) و محیط خارج آن انجام شد. سپس نتایج حاصله با استانداردهای مربوطه مقایسه گردید .

    یافته ها

    منابع اصلی ذرات معلق در ایستگاه های مترو ناشی از تردد مسافران، فعالیت پیستونی قطار، نظافت محیط داخل ایستگاه، عملیات تعمیر و نگهداری، ترمز، سایش چرخ و ریل و سیستم های تهویه ایستگاه بودند. نتایج اندازه گیری ها در این تحقیق  نشان داد که  میانگین سالانه غلظت PM10و PM2.5 در چهار ایستگاه های متروی مذکور به ترتیب 68 و 47 میکروگرم برمترمکعب و در هوای آزاد اطراف این ایستگاه ها به ترتیب 42  و 29 میکروگرم بر مترمکعب بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که در محیط داخل چهار ایستگاه زیرزمینی متروی مورد نظر، میزان میانگین سالانه غلظت PM10و PM2.5 به ترتیب،  5/1 - 7/1 برابر مقدار غلظت آن ها در هوای آزاد بوده است.

    کلیدواژگان: ایستگاه زیرزمینی مترو، اندازه گیری میدانی، PM10، PM2.5، محیط آزاد، غلظت متوسط سالانه ذرات
  • فاطمه قربانی پیرعلیدهی*، حسین آگهی، کیومرث زرافشانی، محمد کریم معتمد صفحات 349-360
    زمینه و هدف

    صنعت آب زی پروری به عنوان یک فعالیت کشاورزی بسیار مهم در شرایط کنونی تحت تاثیر مفهوم پایداری قرار دارد که می تواند با کم ترین آسیب به محیط زیست، متضمن امنیت و سلامت غذایی جامعه ی روستایی باشد. پژوهش حاضر با بررسی وضعیت فعلی آب زی پروری به دنبال تدوین راه کارهای دست یابی به آب زی پروری پایدار در استان گیلان با تاکید بر ابعاد محیط زیستی آن به انجام رسید.

    روش بررسی

    رویکرد کلی این تحقیق، کیفی است که به منظور تحلیل داده های آن از روش تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شد. نمونه گیری به صورت هدف مند بوده و اعتبار یافته های تحقیق از طریق مثلث بندی تایید شد. در تحقیق حاضر از روش های گوناگونی (مصاحبه ی انفرادی و بحث گروهی) استفاده شد. هم چنین داده ها از منابع مختلف مانند اعضا و مدیران تعاونی های آب زی پروری، آب زی پروران و کارشناسان اداره کل شیلات استان گیلان به دست آمد.

    یافته ها و نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که در شرایط فعلی برای دست یابی به آب زی پروری پایدار مدیریت نهاده، مدیرت تولید، مدیریت و کنترل پساب و بازاریابی مناسب مورد نیاز است. بر اساس یافته های تحقیق پیشنهادهایی ارایه گردید که می تواند به دست اندرکاران آب زی پروری استان جهت دست یابی به آب زی پروری پایدار کمک کند.

    کلیدواژگان: آب زی پروری پایدار، مسایل محیط زیستی، مدیریت نهاده، کنترل پساب، بازاریابی مناسب
  • سید مصطفی صادقی*، سید علی نورحسینی صفحات 361-377
    زمینه و هدف

    مصرف کودهای شیمیایی اثرات منفی زیادی بر محیط زیست تحمیل می کنند. لذا به منظور ارزیابی بررسی اثرات زیست محیطی چهار رقم ذرت بر مبنای مصرف کود نیتروژن تحقیقی با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات در منطقه لاهیجان انجام گرفت.

    روش بررسی

    بدین منظور، آزمایش مزرعه ای به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل سطوح مختلف کود نیتروژن (300، 400 و 500 کیلوگرم اوره در هکتار) به عنوان عامل اصلی و چهار رقم ذرت (KSC 647، KSC 700، KSC 704 و Local) به عنوان عامل فرعی بودند. در این مطالعه، شش گروه تاثیر گرمایش جهانی، اسیدیته، اوتریفیکاسیون خشکی، تخلیه منابع فسیلی، تخلیه منابع فسفات و تخلیه منابع پتاسیم بررسی شدند. اثرات در قالب واحد عملکردی تولید یک تن ذرت مطالعه شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که بالاترین شاخص زیست محیطی (53/1) و شاخص تخلیه منابع (11/1) در تولید یک تن ذرت رقم محلی با مصرف 500 کیلوگرم کود اوره در هکتار به دست آمد. کم ترین مقدار شاخص زیست محیطی (39/0) و شاخص تخلیه منابع (45/0) نیز در تیمار مصرف 300 کیلوگرم کود اوره در تولید یک تن رقم KSC 647 مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه هرچند بین تیمارهای مختلف نیتروژن تفاوتی از لحاظ عملکرد ذرت وجود نداشت، اما انتخاب رقم برتر (KSC 647) از لحاظ عملکرد با کاهش مصرف نیتروژن باعث کاهش آسیب به محیط زیست شد.

    کلیدواژگان: اوتریفیکاسیون، تخلیه منابع، کود اوره، گرمایش جهانی، سوخت دیزل
  • رضوان داودپور*، حمید ترنج زر صفحات 379-389
    زمینه و هدف

    رشد سریع جمعیت سبب استفاده بیش از حد ظرفیت و فشار مضاعف بر منابع طبیعی شده که در نتیجه آن تغییرات سریع کاربری اراضی اتفاق افتاده است. بنابراین شناخت سریع و دقیق انواع پوشش زمین می تواند نقش موثری در برنامه ریزی و مدیریت داشته باشد. داده های ماهواره ای به دلیل دید وسیع و یکپارچه، در برگرفتن بخش عمده ای از طیف الکترومغناطیسی و به روز بودن تصاویر برای تهیه نقشه های کاربری اراضی مناسب می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقشه کاربری اراضی با استفاده از سنجندهETM+ (مطالعه موردی حوزه آبخیز هندودر) انجام گرفته است.

    روش بررسی

    از تصاویر ماهواره ای لندست 7 برای تعیین پوشش و کاربری اراضی حوزه آبخیز هندودر استان مرکزی استفاده شد. برداشت موقعیت انواع کاربری و پوشش اراضی از سطح حوزه مورد نظر با نقاط تست و کنترل با استفاده ازGPS  انجام گرفت. طبقه بندی به روش نظارت شده و با چهار الگوریتم مختلف طبقه بندی که شامل حداکثر احتمال، حداقل فاصله تا میانگین،Minimum Mahalanobis Distance  و متوازی السطوح بر روی گروه های سه باندی صورت گرفت.

    یافته ها

    جهت انتخاب بهترین گروه سه باندی از روش محاسبه حد شاخص مطلوبیت (OIF) برای باند های اصلی، شاخص ها و تجزیه مولفه ها استفاده شد. تصاویر ماهواره ای با استفاده از الگوریتم های طبقه بندی نظارت شده و اعمال نمونه های برداشتی از سطح منطقه، طبقه بندی گردید. از بین الگوریتم ها، الگوریتم طبقه بندی حداکثر احتمال دارای نتایج بهتری از انواع پوشش و کاربری های اراضی بر روی تصاویر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بهترین نتیجه طبقه بندی در مقایسه با نقشه واقعیت زمینی، با استفاده از مجموعه باند های  b1، b4 و b7 با دقت کلی25/81 درصد در الگوریتم طبقه بندی حداکثر احتمال به دست آمد که بیانگر قابلیت و کارایی نسبتا خوب داده های ETM+ در تهیه نقشه نهایی کاربری اراضی می باشد.

    کلیدواژگان: تعیین کاربری اراضی، حوزه آبخیز هندودر، سنجش از دور، سنجنده ETM+
  • حجت الله مردان*، بهمن یارقلی صفحات 391-407
    زمینه و هدف

    منابع آب زیرزمینی دومین منبع آب شیرین موجود در جهان است و حدود یک سوم جمعیت جهان وابسته به آن می باشند. این آب ها که توسط چاه ها، قنوات و چشمه ها قابل استحصال می باشند در مصارف مختلف مورد استفاده گرفته و در عوض حجم زیادی از پساب خانگی، صنعتی و کشاورزی وارد آبخوان ها می شود.  هدف این تحقیق ارزیابی آسیب پذیری آبخوان آبرفتی دشت اردبیل  برای مدیریت کاربری اراضی، نحوه پایش کیفی منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از آلودگی های آتی آن می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق با هدف پهنه بندی آسیب پذیری دشت اردبیل از مدل دراستیک و سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شده و پردازش و تجزیه و تحلیل کیفی آبخوان به کمک آنها انجام شده است.  همچنین با استفاده از نتایج موجود سنجش نیترات در منابع آب زیر زمینی منطقه، مدل دراستیک برای دشت اردبیل واسنجی شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مدل دراستیک نشان می دهد که آسیب پذیری آبخوان دشت اردبیل بیش تر در گروه آسیب پذیری متوسط می باشد. طبق یافته های این تحقیق آسیب پذیری متوسط 3/39 درصد، آسیب پذیری کم 4/32 درصد و آسیب پذیری زیاد 1/21 درصد، آسیب پذیری خیلی کم 6 درصد و آسیب پذیری خیلی زیاد 1/1درصد به ترتیب بیش ترین سهم از مساحت دشت را به خود اختصاص داده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر پایه نتایج حاصل از مدل سازی، آسیب پذیری آبخوان دشت اردبیل تقریبا در نیمه شرقی در گروه آسیب پذیری کم و نیمه غربی در گروه آسیب پذیری زیاد قرار می گیرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که پتانسیل و میزان آلودگی آبخوان دشت اردبیل بالا می باشد. لذا با توجه به اهمیت منابع آب زیرزمینی منطقه که برای اهداف مختلف بکار می رود، حفاظت این مناطق به منظور جلوگیری از آلودگی و مدیریت بهینه منابع آب ضروری است.

    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، دشت اردبیل، هم پوشانی وزنی، مدل دراستیک، سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)
|
  • Mokhtar Karami *, Elham Kadkhoda Pages 1-15
    Background and Objective

    Precipitation is one of the most variable climatic parameters. These changes occur both in terms of location and time in terms of the region's climate. This study was conducted to model the spatial relationships of seasonal rainfall in the northeast of the country with a joint monthly statistical period of 30 years (1980-2010).

    Method

    In order to achieve spatial variation of rainfall, new methods of spatial statistics such as spatial autocorrelation, global Moran, spatial dispersion index and geographic weight regression model (GWR) were used in GIS software.

    Findings

    The results of this study showed that rainfall changes in northeastern Iran have a high cluster pattern or positive. The Global Moran Index for each of the four seasons and the annual sum is above 0.93, the highest Global Moran index with the value of 0032191 is for the summer season.

    Discussion & Conclusion

    The results of the GWR model showed that rainfall in the northern parts of the study area had positive spatial auto-correlation and in the southern parts, which are mostly desert areas had negative spatial auto-correlation. Also, the results of dispersion data were the result of cluster pattern of precipitation in the northeast of the country. Based on the frequency index of clusters or the ICF, the winter season is the largest cluster with a numerical value of 2646.26 in Northeast of the country.

    Keywords: Spatial Modeling of Precipitation-Elevation, Spatial Autocorrelation, Local Moran, GWR Model, Iran
  • Sahabeh Talesh Pour, Lobat Taghavi *, Nasrollahzadeh Saravi Pages 17-30

    Sediments are the most important storage and uptake of metals and other pollutants in aquatic ecosystems and can reflect the quality of aquatic systems. In this study, sediment contamination to zinc, copper, lead and cadmium metals based on pollution index (PLI) and evaluation of metal element hazards on living organisms based on biological hazard potential index (MERMQ) in surface sediments of rivers in the southeast coast of the Caspian Sea was performed.

    Methods

    In order to measure and determine the indicators of metal pollution, sampling of surface sediments of the estuary and a distance of 1000 meters from the estuary of some rivers on the southeastern shores of the Caspian Sea including Gorganrood, Qarahsu, Nekaroudeh, Tajna, Talar and Babolrood was performed. Samples were prepared in the laboratory using a mixture of three nitric acids, fluoride and hydrochloric acid and then analyzed by atomic absorption spectrometry.

    Results

    The results of the present study indicate that the MERMQ index of metallic elements in the sediments of rivers on the southern shores of the Caspian Sea ranged from 0.073 to 0.12 and the PLI pollution index ranged from 0.36 to 0.58. The results of comparing the concentration of metals in surface sediment samples with the sediment quality standard (NOAA) showed that in all studied stations the amount of measured elements is less than the amount of ERL.

    Conclusion

    Results of MERMQ for sediments demonstrated that in estuaries of Gharesou and Talar river and 1000 metres from Babolroud, the prioritization of biological hazards is in low to medium level and in other stations in the study is in low level. Besides, the results of PLI in sediments Indicated that level of sediments’ pollution to heavy metals is in low level.

    Keywords: Metal elements, Sediment, Pollution indicators, rivers, Caspian Sea
  • Mohammadsharif Karimi *, Kiomars Sohaili, Shima Barzegari Pages 31-47
    Background and Objective

    Iran is one of the examples of growth patterns relying on natural resources, especially fossil fuels. Considering the end of the oil and gas resources of the country, from now on, there should be alternative sources of thought. One way of doing this is to using renewable energies instead of fossil fuels. From the point of view of energy economy, it is logical to create diversification in energy sources and utilize a basket of different fuels. Also, production-related pollution is expected to decrease as well by increasing the use of renewable energy. The purpose of this study was to investigate the relationship between renewable energy consumption and economic growth in Iran using ARDL bounds and VECM.

    Method

    In this study, using the Eviews 9 software and the ARDL Bounds econometric method and the VECM model, a case study of Iran in the years 1981 to 2014 has been conducted.

    Findings

    The results show that there is no causal relationship between renewable energy consumption and economic growth in the long run, and there is only one-way relationship between labor force and economic growth. But in the short run, there is a one-way relationship between economic growth and renewable energy use, as well as a one-way relationship between labor force and economic growth, renewable energy consumption and capital. Investigating the short-run dynamics of the pattern using instantaneous response functions showed that the shock eventually vanishes and often affects the response variable positively. Therefore, in the long run, shocks from independent variables, such as renewable energy consumption per capita, will be balanced against economic growth.

    Discussion and Conclusion

    Considering the positive and statistically significant effects of renewable energy, capital and labor force variables on economic growth in Iran, it is suggested that by saving energy consumption, improving production technologies, reducing costs, the use of new energies, the promotion of appropriate and efficient policies and the creation of supportive laws will increase the use of renewable energy, which has a major role in the economy and the environment.

    Keywords: Renewable Energy Consumption, Economic growth, ARDL bounds, VECM, Iran
  • Abdorreza Vaezi Hir *, Sanaz Qobadiyan, Alireza Golmohamadi Pages 49-59
    Background and Purpose

    Shazand oil refinery, as the biggest producer of gasoline in the Middle East, is located 22 km to the Southwest of Arak and the Northeast of Shazand plain. Due to presence of various storage tanks of crude oil and oil products, processing unites and conveyance lines of oil products, it is very possible the leakage of pollution from tanks and conveyance lines into the soil and groundwater. Shazand plain aquifer is an unconfined and consists of coarse-grained alluvial deposits with a flow direction from the refinery to the agriculture wells which are located at the center of plain. Hence, groundwater contamination, which was resulted from the oil pollution of Shazand refinery was investigated.

    Material and Method

    In this study, 16 wells were sampled in study area on Jun 2015 and they delivered to laboratory for analyzing. Compound BTEX and MTBE analyzed by gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID[1]). To investigate contamination in study area, results of analyses of BTEX and MTBE were compared with valid standards of drinking and agriculture water.

    Result

    The results show that 6 wells are polluted at the East and South of refinery and the east and Northeast of petrochemical complex. A part of the groundwater contamination was due to atmospheric washout and the other part relates to leak from utilities, tanks and conveyance lines.

    Discussion & Conclusion

    Considering the already existing and the other possible forms of contamination in the area, it is proposed that before taking, the exact source of contamination be identified and proper measures to clean the area be chosen based on expert opinion.

    Keywords: Shazand Refinery, Groundwater contamination, Drinking water, irrigation water standard, BTEX, MTBE
  • MohammadTaghi Abadi, Mohammad Irani *, Ahmad Tavassoli Pages 61-72
    Background and Purpose

    In the last hundred years, to reach more manufacturing, supplying and consumption, using fossil fuel increased in industries, such as refineries, petrochemical and industrial complexes, etc. which spread severely environmental pollution worldwide consequently. The pollution as a complex problem has many reasons and also leads many negative effects, including environmental concerns, economic cost and fatal impact to human health. One of the most important cause is flare gas of industries. According to the world statistics, Iran is considered as third largest position in burning flare gas. A huge reduction in emission of these gases is one of the main goals to be achieved with the help of all international communities.

    Materials and Methods

    Hence different methods such as gas to liquid seems necessary as one option to recovery the flare gas. In this study, the data related to flare gas of a particular refinery with the help of simulation software Aspen Hysys, the GTL unit isanalyzed.

    Results

    The simulation shows that when the flare gas used as a raw material to unit GTL, it will be achieved 1549 GTL product barrels per day.

    Discussion and Conclusions

    This case study shows that one of the most important flare gas recovery method is GTL.

    Keywords: Environment, Flare, Energy, Gas to Liquid
  • Hesan Akhavan Ghalibaf *, MohamadHosein Iran Nejad Parizi, Farhad Nejadkoorki, MahmoudReza Hemami, HamidReza Azimzadeh Pages 73-87
    Background and Purpose

    Feathers as an excellent way to monitor trace metals in the environment from the 1960s have already been used. The aim of this study is using feather of laughing dove (Streptopelia senegalensis) as an indicator of urban environmental pollution.

    Materials and Methods

    The concentration of Cadmium, Lead, Copper and Zinc were evaluated from 58 laughing dove's feather samples from 19 different locations within the city of Yazd. Chemical digestion and atomic absorption spectrometer was used for measuring the concentration of trace metal. Weighing method by 0.001 g accuracy digital scale were used to study the index of two wing asymmetry.

    Results

    Mean concentration of Lead, Cadmium, Copper and Zinc were 20.13 ± 1.27 μg g-1, 0.85± 0.04 μg g-1, 15.56 ± 0.28 μg g-1 and 209.72 ± 8.77 μg g-1. Due to heterogeneity of human activity and structure in urban environment the concentration of trace metals (lead, cadmium and zinc) showed significant differences in different local scale regions. In this study correlation was observed between Lead and Cadmium with Zinc.

    Discussion and Conclusions

    Correlation pattern could simply result from correlated concentrations of these metals in the environment and could be a kind of positive feedback protection against Lead and Cadmium pollution. The results showed considerable trace metals absorption by laughing dove's feather that caused by human activity and efficiency of laughing dove's feather as an indicators of trace metal pollution in urban environment.

    Keywords: Trace metals, Laughing dove feather, urban environment, Yazd
  • Marjan Mirhosseininia, Maryam Ghane *, Parisa Nejatkhah Pages 89-100
    Background

    The contamination of ecosystems with heavy metals is an important issue in current world. Removal of heavy metals from contaminated sites using microorganisms is a cheaper alternative to chemical technologies. The aim of present study was isolation and characterization of Cadmium resistant bacteria, determination of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and bio removal potential of the isolates.

    Materials and Methods

    Isolation of Cadmium resistant bacteria was carried out by enrichment method by medium supplemented with Cadmium chloride. The minimum inhibitory concentration of Cd2+ was determined by the agar plate dilution method and the Cadmium removal evaluated by atomic absorption spectroscopy. Identification was carried out in accordance with Bergey's Manual of Systematic Bacteriology and phylogenetic analysis was performed based on 16S rRNA gene sequences.

    Results

    A total of 40 Cadmium resistant strains were isolated from Salour River in Islamshahr. The results showed that bacterial strain ST1 isolated from sediments was highly resistant to Cadmium. The MIC of Cd2+ for selected isolate was 6 mM. The isolate was able to remove 65.2% of Cadmium at Cadmium concentration of 1 mM. Phylogenetic analysis showed that ST1 belongs to the genus Proteus with 99% similarity to Proteus mirabilis then designated as Proteus sp. HM_AF12. The strain had a wide pH tolerance of 5.5–9.0, and salt tolerance was up to 7.5% NaCl.

    Conclusion

    The results implied that Proteus sp. HM_AF12 can be a low cost and environmental friendly bio sorbent that may have important application in Cd2+removal from polluted environment.

    Keywords: Proteus sp. HM, AF12, bio removal, Cadmium, Salour River
  • Mahmoud Mohammad Rezapour Tabari *, Pouya Salehi Dopolani Pages 101-116
    Introduction

    Assessing the quality of available water is especially important to meet drinking needs. Therefore, it is important to prepare and formulate an approach that can provide a more appropriate evaluation with higher accuracy and taking into account the inaccuracies caused by instrumental errors and measurements. The aim of this study was to evaluate the groundwater quality of Zanjan plain based on a method similar to fuzzy ideal solution.

    Material and Methods

    To achieve this goal,  57 and 59 groundwater quality samples in dry and wet seasons were used and the 28 quality parameters were analyzed in each sample. The relative closeness coefficient of each samples were determined based on fuzzy weight specified by the opinions of experts in this field for each quality parameters and the fuzzy decision matrix based on drinkable water quality standards. By calculating the relative closeness coefficient of each samples, the contamination ranking for each sample was determined.

    Results and Discussion

    The results show that the more polluted areas are mainly concentrated in the center and northwest of the plain and this is in complete harmony with the location of industrial centers (such as lead and zinc complexes) and the hydrogeological characteristics of the aquifer. In order to evaluate the accuracy of the ranking, the results of the proposed method were compared with the definite case of the method similar to the ideal solution. Examination of the qualitative parameters related to rank 1 (lowest pollution rate) shows that most of the parameters in this rank, which should represent the lowest pollution rate, have high values ​​in the definite method compared to the fuzzy method (for example, the amoun of the arsenic parameter located in rank 1 of the definite and fuzzy methods is equal to 0.4 and 0 micrograms per liter, respectively) and this has been repeated in reverse regarding the 59th rank (maximum pollution rate), which indicates the reliability of the rankings and the high accuracy of the proposed method.

    Conclusion

    The results showed that the pollution is concentrated in the central plains and partly in the North and Northwest plain due to the significant polluting industries, pesticides, and manure storage depot in these areas. Based on proposed approach can be calculated the rank pollution of groundwater quality samples with high accuracy, especially in cases where the assessment of water quality for drinking purposes must be considered.

    Keywords: Similarity to Ideal Fuzzy Solution, Groundwater, Ranking, Pollution, ZANJAN Plain
  • Hoda Ezoji, Mostafa Rahimnejad *, Maryam Asghary, Farid Talebnia Pages 117-127
    Background

    Bisphenol A (BPA), as a major component of polycarbonate and epoxy resins is widely used in the plastic industry. This compound is a well-known endocrine disruptor that can interfere with the normal, hormonal function of human or animal, and thus, pose a potential threat to the environment and human health. The polycarbonate and epoxy resins containing BPA are commonly used to produce baby bottles, food packages, and beverage containers; thus bisphenol A may enter food and the environment. Therefore, developing a simple and highly sensitive analytical method for the determination of BPA is of great importance.

    Methods

    In this study, an electrochemical sensor based on an adenine/carbon nanotube (Adenine/CNT) modified carbon paste electrode (CPE) was proposed for determination of BPA.

    Results

    The obtained results demonstrate that the modified electrode used in this research had strong catalytic activity toward the oxidation of BPA. Also, applying adenine and carbon nano-tubes in carbon paste electrode resulted in reduction of the electron transfer resistance and significant increase of electron transfer rate.

    Discussion

    According to the results, type of the employed modifier has a significant effect on sensitivity and selectivity of detection. Therefore, novel sensing materials with high stability, good catalytic activity and excellent conductivity can improve its measurement process.

    Keywords: Bisphenol A, Adenine, Carbon nanotube, Electrochemical Sensor
  • Hamidreza Boostani *, Hanieh Askari Pages 129-146
    Introduction

    In recent years, use of bio char as bio sorbent for pollution control of aqueous solutions containing heavy metals, has been considered by researchers. In the present study, the efficiency of wheat straw bio char and corn straw bio char for the removal of Zinc from aqueous solutions had been investigated under the influence of various factors such as pH, contact time, adsorbent dose and adsorbent concentration.

    Material and Methods

    Langmuir and Freundlich models were used to describe the adsorption isotherm and Pseudo-first order and pseudo-second order kinetic models were applied for description of adsorption kinetics.

    Results

    The optimum pH for Zn adsorption was found to be 5 by two bio chars. With increasing contact time, Zn adsorption efficiency was increased by two adsorbents and at 24 hours reached to equilibrium. The increase of bio char dosage until 20 g.L-1, the percentage of Zn removal in solutions was enhanced by tow adsorbents; however, the upper dosage of adsorbent caused a decrease in removal efficiency. The results indicate that the Langmuir model better fits on adsorption data than Freundlich model. Accordingly, Zn adsorption capacity by corn straw bio char (9.60 mg. g-1) was higher than the wheat straw bio char (6.77 mg.g-1). The kinetic data were better represented by the pseudo-second-order than the pseudo-first-order kinetic model, so it seems that the dominant process of Zn adsorption to be a chemisorption.

    Conclusion

    The results showed that the bio chars which used in this experiment can be applied as a low-cost, effective and available adsorbent for removal of Zn from aqueous solutions.

    Keywords: Corn Straw Bio char, Wheat Straw Bio char, Langmuir model, pseudo-second order kinetic models, Chemical adsorption
  • Seyed Mohsen Mousavi, Samereh Falahatkar *, Manochehr Farajzadeh Pages 147-160
    Background and Purpose

    One of the most important problems in the world is the increase of global climate change due to excessive greenhouse gas emissions. Carbon dioxide gas is known as the most important greenhouse gas and the first factor in climate change. Various factors such as topography, rainfall, air currents and the presence of wind are important factors in the diffusion, dilution and displacement of greenhouse gases in the atmosphere.

    Method

    In the present study, using ECMWF wind speed data and GOSAT satellite carbon dioxide data, the role of wind in detecting local sources or areas of carbon dioxide emissions and such an investigation was made into the possible sources of emissions of this gas on a provincial scale.

    Findings

    The largest aggregate of carbon dioxide gas in both southern and southeastern Iran is located in both cold and hot seasons. However, the dispersion and concentration of this gas in winter is higher than in the summer. The results showed that in most of Iran's provinces, local resources are responsible for increasing the concentration of carbon dioxide gas in the atmosphere in winter.

    Discussion and Conclusion

    High concentration of carbon dioxide gas in winter is due to the more consumption of fossil fuels for heating and lack of photosynthesis process in cold season. While in summer, according to the geographical location of the studied provinces, the role of regional sources of carbon dioxide emissions is more than local sources.

    Keywords: Carbon dioxide, spatial distribution, GOSAT, Climate Change, wind speed
  • Mehran Yousefi, Mohammad Ghorbanpour * Pages 161-174
    Background and Objectives

    Dye is considered as one of the most important environmental pollutants in industrial wastewater due to its harmful effects on both human and environment. This study was aimed to determine Optimum Dioxide Titanium Nanoparticles in Dioxide Titanium /Bentonite Composite for sono photo catalytic de-colorization of Methyl Orange dye. 

    Methods

    In this study, bentonite was used as the substrate to stabilize titanium dioxide photo catalyst and the optimum amount of stabilized titanium dioxide nanoparticles in titanium dioxide/ bentonite composite was evaluated for sono photo catalytic removal of methyl orange dye. Accordingly, the optimal conditions for the photo catalytic process performance in dye removal included the effect of pH, methyl orange concentrations and nanocomposite doses.

    Findings

    Structural properties of bentonite/titanium dioxide composites and pure titanium dioxide nanoparticles were investigated using scanning electron microscope (SEM), Diffuse Reflectance Spectroscopy (DRS) and Xray diffraction (XRD). Finally, the possibility of reuse of photo catalyst was investigated in three periods. Based on SEM results, reducing the amount of titanium dioxide reduced the number of nanoparticles formed on the bentonite surface. XRD and DRS analyses showed successful composite formation. The optimum amount of titanium dioxide nanoparticles in titanium dioxide/bentonite composite was obtained for sono photo catalytic dye removal of methyl orange with the titanium dioxide powder to bentonite ratio of 1: 2.5 in the primary mixture.

    Discussion and Conclusion

      The study showed that increasing the amount of photo catalyst in the reaction medium increased the speed and efficiency of the dye removal but its excessive increase had a negative effect on the reaction. The best conditions for dye degradation were obtained using titanium dioxide/bentonite nanocomposite at pH 4. According to the results, the increase in concentration increased dye removal time. Finally, the sono photo catalytic composite efficiency was acceptable after three times of reuse.

    Keywords: Titanium dioxide, composites, bentonite, Sono Photo Catalytic
  • Mohsen Moradian *, Hassanali Aghajani Pages 175-187
    Background and Objective

    Today, organizations have to accept environmental responsibilities in providing products and services in order to paint a desirable social image of themselves. Therefore, they should be able to improve their environmental performance, promote moral and social values ​​in their organization and at the same time be able to ensure the economic and financial success of their enterprise. The purpose of this study is to investigate the effect of organizational factors and mediating effects of the success of the new green product on the financial performance of nanotechnology organizations in the country. Accordingly, senior managers, sales managers and employees of manufacturing companies active in the nanotechnology industry are considered as the statistical community.

    Methodology

    The research method was analytical in nature and 150 samples were collected through sampling of respondents in the 8th International Exhibition of Nanotechnology Industries. To collect the data, a questionnaire was used to determine its validity and reliability. Validity included content validity and construct validity. Content validity was verified based on the opinions of supervisors and consultants as well as a number of management experts. Confirmatory factor analysis was used for construct validity. Also, a prototype was used for the reliability of the questionnaire and Cronbach's alpha coefficient was calculated and more than 0.7 was obtained for all variables. Data were also analyzed by structural equation modeling using PLS software.

    Findings

    The collected experimental data confirms all research hypotheses. Also, as is clear in the conceptual model of the research, organizational factors directly affect the development of a new green product and indirectly affect the financial performance of organizations. In fact, the success of the new green product will lead to the economic success of nanotechnology companies.

    Discussion and conclusion

    Findings suggest that organizational factors include environmental commitment, environmental benchmarking, cross-functional integration and R & D strength has a positive impact on the success of green new product. Also, the performance of green product innovation has a positive impact on financial performance of nanotechnology companies.

    Keywords: New product development, Green Management, Green new product success, green product innovation, nanotechnology, structural equation modeling
  • Keramatollah Ziari, MohammadReza Rezvani, Sajad Ferdowsi * Pages 189-202
    Background and Objective

    Carrying capacity is one of the issues which are considered the goals of sustainable tourism. Accordingly, present study was conducted to determine the physical-ecological carrying capacity of beach of Bandar Gaz and effectiveness of the tourists' satisfaction.

    Method

    The method of data analysis in this research is descriptive and analytical. Data collected by the library and field observations and questionnaires. To determination of physical-ecological carrying capacity have been used from the instructions of the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources and also to understand the satisfaction level of tourists due to expectations from service performance to have been used from analysis Importance-Performance.

    Results

    Based on the results, it is estimated to physical carrying capacity 7089 people, real carrying   capacity 3863 people and the effective carrying capacity 1880 people per day. The results of analysis Importance-Performance show that among 24 indicators studied, there are 8 indicators in the second quarter, 14 in the first quarter and 2 indicators in the third quarter.

    Conclusion

    According to the analysis Importance-Performance indicators more than 50 percent in the first quarter, indicating that most indicators of the respondents' views are very important but the performance of destination management has been weak in this regard that whereby effective carrying capacity than real carrying capacity has fallen 48.66 percent.

    Keywords: Physical-Ecological Carrying Capacity, Coastal tourism, Importance-Performance, Satisfaction
  • Mohammad Abadi, Parastoo Beigverdi, Abbasali Zamani *, Abdolhossein Parizanganeh Pages 203-219
    Background and Objectives

    Environmental education can be defined as raising environmental consciousness among every segment of the society, bringing for awareness to environment-friendly, permanent and positive behavioral changes. The final purpose of environmental conservation is thus related to improving environmental awareness and betterment of environmental culture in all segments of the society. In this article, the rate of environmental knowledge among tourists visiting northern parts of Iran is assessed and factors influencing environmental behavior and people opinion about sustainable development is evaluated.

    Methods

    The statistical background of this research includes one thousand families residing in different parts of the country. Questionnaires were distributed accidentally among tourists from all over the country visiting some points of interest in West (Zanjan province) and Northeast (Golestan province) of the country using interview method. The obtained data were classified and summarized in multidimensional frequency tables using statistical descriptive analysis such as ANOVA, Duncan, Mann Whitney and the relationship/differences among environmental variables being effective on the rate of personal concern and environmental awareness were determined. Data were analyzed using SPSS and Excel software.

    Findings

    Identifying and evaluating effective factors influencing the rate of personal knowledge and concern about environmental problems at country level will ensure the accurate planning, comprehensive efforts, conservation and promotion of environment with people’s considerable cooperation and participation.

    Discussion and Conclusion

    The obtained results show that a set of different factors are influencing environmental concern and awareness among tourists living in the society such as; the level of literacy, the duration of education and age of the respondents. Significant relationships were also obtained among gender, marital status, level of income and occupation.

    Keywords: Environmental education, environmental behavior, Sustainable development, statistical descriptive analysis, Iranian society
  • Shadi Sharifian *, Mohammad Rezvani, Faeahnaz Rashidi Pages 221-233
    Background and Objective

    Due to the natural forests degradation rate, increasing human population and increasing need to ecosystem services, forest development and afforestation process will be unavoidable. In this respect, before any implementation of afforestation project, site selection of suitable areas and evaluation of ecological potential should be considered. This research has been done with the aim of evaluating the ecological potential of Arangeh watershed located in Alborz province and locating suitable areas for afforestation. 

    Methods

    According to the purpose of the study, in order to evaluate the ecological potential, effective environmental criteria including physical factors (physiography, climate and soil) and biological factors (vegetation) were identified. Then, area information was collected, including reports and data, as well as maps were produced. In the next step, by stacking and combining the information layers, homogeneous units were produced. Using Boolean logic, lands with absolute and permanent constraints were removed from the evaluation process and finally 108 unrestricted units were identified for evaluation. Then, the weights of the main indicators were determined using the AHP method (pairwise comparisons) and expert opinions. Qualitative values ​​The main indices were converted to quantitative scale using the bipolar distance method and then the final value of each homogeneous unit was calculated by the SAW method.

    Results

    In this study, land potentials for afforestation in three categories including: excellent (9/5 ha), good (1015/9 ha), and average (578/5 ha) were determined and finally an ecological potential map for the development of forest was produced. 

    Discussion & conclusion:

    It can be concluded that, in 15% of the area, there is potential for afforestation, that ecological potential has relatively suitable conditions in these areas.

    Keywords: Ecological Capability Evaluation, forest, AHP, GIS -Arangheh Watershed
  • Sayed mohammadamin Mousavisadat, Hossein Mohammadnejad Shourakayi *, Soudabeh Soleimani Pages 235-250
    Background and Objective

    The expansion of wind and solar power generators has led to the development of buildings equipped with renewable sources. The main purpose of this article is to design a zero energy building from a technical and economic point of view. In the technical dimension, the capacity of renewable sources, type of materials, location and direction of construction, height are determined according to the type of electric cooling and heating charges. In the economic dimension, with the help of cost-benefit analysis, the cost-effectiveness of constructing such buildings is examined.

    Methods

    In this paper, first the amount of solar energy potential is calculated, then according to the climatic characteristics of Ahvaz city, the amount of electric, heating and cooling load is calculated and using software models, these data are correct. They are measured. By examining software and modeling using AutoCAD software and Design builder analytical software, the best technical design is extracted and System Advisor model (SAM) software is used to select the system size and the cooling system software model is used. The solar is simulated with PISTACHE software and the Net Present Value (NPW) measurement and COMFAR software are used for economic analysis. The landscape intended for the design of the building is 20 years old.

    Finding

    Using numerical and software technical evaluation, the selection of the best technical design in a commercial building with a total land area of ​​1500 square meters and 460 square meters of infrastructure with 15 commercial units on two floors was reviewed. The research results show that the building with Paying attention to the weather conditions in the city of Ahvaz, 15 degrees to the south should be designed and constructed so that we have the most radiation towards the roof of the building in summer and also the body of the building in winter. In addition, considering the reliability and connectivity of the building to the electricity of the national network, it was determined that the problems of load supply in the building are minimized and the building can trade with the network so that in summer, electricity must be supplied from the national grid and in winter, additional electricity must be injected into the grid.

    Discussion and Conclusion

    Finally, using technical analysis, it is shown that the thermal and refrigeration needs of the building can be met from solar energy with regard to reliability, and also economic analysis shows that the design of the building is zero energy compared to The non-optimal condition of the building has a net profit and is economically viable.

    Keywords: Commercial building, zero energy, renewable, photovoltaic, actual value
  • Hossein Zanjanian, MohammadHossein Niksokhan *, Mojtaba Ardestani, Hamid Abdolabadi, Mehdi Ghorbani Pages 251-266
    Background and Objective

    Since allocating water to satisfy environmental water share can cause a conflict among governmental organizations supplying water, withdrawing water, and protecting the ecosystem, recognizing and analyzing such situations is paramount significance and can avoid encountering serious conflicts. In this research, we analyzed the actions of involved organizations which are either using or supplying water from Ilam’s dam to find the equilibria and the possible outcomes of the conflict.

    Method

    We used Graph Model for Conflict Resolution to study the actions and strategies of rival organizations managing water allocation and involving in water conflict. The involved organizations are determined based on uses of Ilam’s dam. To define the strategies, all the measures and decisions of these organizations have been studied since 2005. In addition, the effect of drought years on the players’ actions is taken into account. Finally, we compared the status-quo with the results of the base line strategy of the model.

    Findings

    Equilibria results suggest that in states 27 and 32 the Jihad Agriculture Organization and the Water and Wastewater Companyare interested in withdrawing more water to achieve their goals. As a result, the Department of Environment will complain against them to protect ecosystem and provide the required environmental water share. In this case, the Regional Water Authority and the Governorship can play a dominant role in accomplishing to the stable outcomes. Furthermore, it is shown that the status-quo is not stable.

    Discussion and Conclusion

    Analyzing this conflict indicates that all players have enough power to change the game's output. Therefore, their goals and measures can effectively change the equilibria and the future of the conflict

    Keywords: Environmental water share, conflict resolution, Graph Model for Conflict Resolution (GMCR+), Ilam’s dam
  • Shahin Heidari, Hojat Ghaedi * Pages 267-278
    Background and Purpose

    The city structure and street canyons have a major impact on the micro climate and thermal comfort situation in urban areas. The hot and humid weather of Bandar Abbas, especially in long summers, poses problems against urban activities especially among the affectionate people in the Persian Gulf region who are known for their social activities. Creating favorable climatic conditions for coastal urban spaces will increase the social interactions of the inhabitants of the area.

    Material and Methods

    The research method is experimental and electronic tools are applied for collecting climate data and SPSS software is devised for data analysis. This research has investigated the relationship between urban structure and climatic conditions to find suitable climatic conditions in the coastal strips using the appropriate urban structure.

    Results

    The results of the study showed that vernacular coastal fabrics are more predictable than the modern fabrics. In vernacular fabric the passages with  have coefficient of determination of 0.28 and in modern fabric the passages with  have coefficient of determination of 0.34 significant relationship was found with air flow velocity. Further, in vernacular fabrics with passages  have coefficient of determination of 0.29 and with passages  have coefficient of determination of 0.95 significant relationship was found with air temperature difference.

    Discussion and Conclusion

    The results of the research are used to provide regression equations for the relationship between physical and climate variables to be applied by the designers and architects.

    Keywords: Coastal Area, Urban spaces, Climate Variables, Physical Variables
  • Negin Mirrashid, Leila Mirsaeedie * Pages 281-294
    Background and objectives

    Due to high energy consumption in the building sector in Iran, using strategies such as passive systems in order to reduce the consumption of fossil fuels seems appropriate. Use of passive systems helps to improve thermal comfort and reduce energy consumption for heating and cooling in buildings.

    Method

    In this study the effect of Thrombus wall system on the indoor air temperature and thermal comfort, in both heating and cooling has been investigated in a residential building in Temperate Climate Zone. To do this design Builder software is used for building simulation.

    Findings

    After selecting a building as a hypothetical example located in Gonbad Kavoos, which climatic design principles used in it, simulation in two models, basic model and model with Thrombus wall, was done, and simulation findings were compared.

    Results

    The results of this simulation show that the thrombus wall system can be useful in heating in the desired climate, but it has a lesser role in improving the cooling conditions of the building and more study on energy consumption should be done.

    Keywords: Gonbad Kavoos, Residential Building, Thrombus Wall System, Temperate Climate Zone, Design builder software, Thermal Comfort
  • Seyed Ahmadreza Nouredini *, Amireslam Bonyad Pages 295-309
    Background and Objective

    There was a possibility to study earth coverage on a large scale using remote sensing data. The support vector machines (SVM), artificial neural network ‏)ANN( and maximum likelihood )ML‏( algorithms were used to Land cover classification on OLI sensors data and 4 kernels in Guilan province.

    Methods

    Classifications were based on training samples of 10 different covers in the entire Guilan province. To improve the classification accuracy on OLI image data, the MODIS atmospheric products used in 6SV atmospheric correction model. The OLI atmospheric corrected image segmented to 219000 polygons based on homogeneity. In this study 2% of polygons were used to test and training samples by the random statistical method. Polygons labeled to classes by field survey.

    Findings

    Applying ANN, SVM and ML algorithms on the OLI images after atmospheric corrected by 6SV model, the overall accuracy of classification improved 0.11%, 0.8%, and 1.9% respectively. The results indicated that the land cover map by RBF-SVM had overall accuracy and kappa coefficient with 75.6% and 0.72 respectively. In this algorithm accuracy of agriculture, range‏ shrub land and water body classes were ‏93.16%, 72.55% and‏ 96.57% respectively. The results of this study indicated that SVM algorithm improved overall accuracy 1.67% compared to the ML algorithm.

    Discussion and Conclusion

    This research indicated that in land cover classification and mapping of Guilan province, the nonparametric SVM algorithm had more accurate than the ML parametric algorithm. According to the results of this research, it is suggested that atmospheric correction models should be used especially on the large and local images.

    Keywords: LANDSAT 8, OLI Sensor, Classification, 6SV
  • Kheizaran Ebrahimi Sabet *, Masomeh Jamal Omidi, Jannat Sarmad Pages 311-322
    Background and objective

    Phytoplankton in the structure and function of freshwater ecosystems play an important role. Quality and quantity of phytoplankton depend on in part on water the load nutritious. Therefore, the use of phytoplankton in different ecosystems, water is used to measure water quality or water pollution.

    Method

    The river of Bijar city in Gilan area, which is one of the most important rivers in the country, in addition to the main source of drinking water supply in the region, is important for various uses in agriculture. 48 samples were taken for a wet year from July 2015 to June 2016 in 4 designated stations along the main tributary of Bijar city and the effect of physicochemical factors on the composition and frequency of phytoplankton in different seasons were studied and analyzed.

    Finding

    The results of the study of biological River Bijar, indicates the presence of 5 branches and 57 Genus in the region. The frequency of Bascillariophyta branches on other branches were dominant in all seasons.

    Discussion and Conclusion

    Using Spss software and Kolmogorov-Smirnov test, it was found that the collected data for all parameters have a normal distribution and the number of phytoplankton has a significant correlation with temperature, pH and nitrogen.

    Keywords: phytoplankton, Diatom, Water quality, Physicochemical parameters, River Bijar City
  • Seyed Mostafa Hosseini, MohammadRahim Rahnama, Mohammad Ajzae Shokuhi, OmidAli Kharazmi Pages 323-336
    Introduction

    Today, in order to achieve sustainable urban development, future research and environmentally friendly models and approaches such as the green city must be used to improve the quality of life in the current conditions of urban environments, these environments as a part of environmental protection. Therefore, in this research, an attempt has been made to identify the driving and key indicators with a future-oriented view of the green city approach in order to provide scenarios appropriate to the conditions of Mashhad metropolis in order to achieve a green city model in the future.

    Material and Methods

    This research is applied in terms of purpose, which has been done by using descriptive-analytical method and using the matrix of interaction analysis in Mick Mac futures research software.

    Results

    The results showed that the data filling index with two rotations is equal to 79.04%, which indicates the high impact of green city indicators on each other. The results also showed that the environmental participation index with a score of 68 has the highest rate of direct impact on other research indicators.

    Discussion and Conclusions

    In general, the distribution of indicators in the direct-indirect dependence effect map showed that Mashhad metropolis is in a state of instability in terms of green city indicators.

    Keywords: Futures study, green city, Mashhad, Environment
  • Ameneh Bolourchi, Farideh Atabi *, Faramarz Moattar, Mehdi Ali Ehyaei Pages 337-350
    Background and Objectives

    Metro lines are responsible for 20% of the total passenger traffic in Tehran. Particulate matter is one of the most important major pollutants in subway stations and increasing their concentration leads to numerous health consequences for passengers and subway employees. The aim of this study was to investigate the concentration of PM10 and PM2.5 in four underground metro stations (Azadi, Enghelab, Tohid and Vali Asr) and compare them with the concentration of these particles in the open air. Research

    Method

    Seasonal sampling (April 2016 - April 2017) of particulate matters was conducted in the middle months of all four seasons for one week in the middle months of each season at peak traffic times from 8 am to 12 am, at three locations (entrance, middle, and exit in each station) and also at outside ambient of each station. The results were then compared with the relevant standards.

    Results and Discussions

    The main sources of suspended particulate matter in the underground subway stations were due to passenger traffic, train piston pressure, floor cleaning, maintenance operations, wheel-rail wear and braking and the performance of ventilation system in the subway station. The results of the monitoring measurements in this study showed that the annual average concentrations of PM10 and PM2.5 in the four underground subway stations were 68 µg/m3 and 47 µg/m3 and in the outdoor ambient around these stations were 42 and 29 µg/m3, respectively.  

    Conclusions

    The results of this study showed that in the four underground subway stations, the annual average concentrations of PM10 and PM2.5 were 1.5 - 1.7 times higher than those in the outdoor ambient, respectively.

    Keywords: Underground Subway Station, Field Measurement, PM10, PM2.5, Outdoor Ambient, PM Annual Average Concentrations
  • Fatemeh Ghorbani Piralidehi *, Hossein Agahi, Kumars Zarafshani, MohammadKarim Motamed Pages 349-360
    Introduction

    The aquaculture industry as a very important agricultural activity in the current situation is influenced by the concept of sustainability that can be with minimal harm to the environment ensure of food security and health of rural society. This study was carried out with the study the current status of aquaculture to develop strategies to achieve sustainable aquaculture in Guilan province with an emphasis on its environmental dimension.

    Material and Methods

    The general approach of this research is qualitative that was used from qualitative content analysis for the purpose of analyzing data. Sampling was targeted and was confirmed the validity of research findings through triangulation. In the present study various techniques (individual interviews and group discussions) were used. Also data were obtained from various sources such as members and managers of aquaculture cooperative, aquacultures and fishery experts from the directorate general of Guilan province.

    Results and Discussion

    The results showed that in the current situation to achieve sustainable aquaculture inputs management, production management, waste management and control and marketing management is needed. Based on research findings suggestions were made that can help to province aquaculture practitioners to achieve sustainable aquaculture.

    Keywords: Sustainable Aquaculture, Environmental Issues, Inputs Management, Waste Control, Proper Marketing
  • Seyyed Mustafa Sadeghi *, Seyyed Ali Noorhosseini Pages 361-377
    Background and Objective

    The use of chemical fertilizers has many negative effects on the environment. Therefore, in order to evaluate the environmental effects of four maize cultivars based on the use of nitrogen fertilizer, research was conducted using the life cycle assessment method in Lahijan region.

    Method

    For this purpose, a field experiment was performed as a split plot in a randomized complete block design with three replications. Treatments were consisted different nitrogen levels (300, 400 and 500 kg/ha urea) as the main plot and four varieties of corn (KSC 647, KSC 700, KSC 704 and Local) as the subplots. In this studysix groups were investigated; the global warming, acidification, terrestrial eutrophication, the depletion of fossil resources, the depletion of potassium and the depletion of phosphate. Production of one ton of corn was considered as a functional unit to evaluate the environmental impacts.

    Findings

    The results showed that maximum environmental index (1.53) and resources depletion index (1.11) was in production of one-ton local variety of corn with treatment 500 kg/ha urea. The minimum environmental index (0.39) and resources depletion index (0.45) was in production of one ton KSC 647 variety of corn with treatment 300 kg/ha urea.

    Discussion and Conclusion

    Although there was not a difference between the different treatments of nitrogen in terms of corn yield, but the selection of superior varieties in terms of yield, by reducing nitrogen consumption, reduced damage to the environment.

    Keywords: Eutrophication, Depletion of resources, Urea fertilizer, global warming, Diesel fuel
  • Rezvan Davodpour *, Hamid Toranjzar Pages 379-389
    Background and Objective

    High population growth rate has led to excessive use of capacity and double pressure on natural resources, resulting in rapid land use changes. Therefore, quick and accurate identification of types of land cover can play an effective role in planning and management. Satellite data because of vast and integrated sight covering with different electromagnetic spectrums and updated images are very suitable for making applicable Land use maps. The aim of this study is preparation of land use map using ETM+ landsat (a Case Study in Hendodar Watershed)

    Method

    The Landsat 7 satellite images were used to determine the land use changes of Hendodar watershed in Markazi province. The GPS was used to determine the position of land use and land cover types on the basis of taking test and ground control points on field investigation. Obtained samples were used for supervised classification with four different algorithms including maximum Likelihood, minimum distance, Minimum Mahalanobis Distance and Box Classification. 

    Findings

    The optimum index factor (OIF) for the main bands and PCA (principal coordinate analysis) were used to select the optimum combination of three bands in a satellite image to create a color composite, sample set and other operation and classification. Among the algorithms, the maximum likelihood classification algorithm had better results from the types of coverage and lands use on the images.

     Discussion and Conclusion

    The maximum likelihood classification algorithm with combination of b7, b4, b1 bands with 81.25% accuracy is the best algorithms of land use determination and classification comparing with real ground map of the area.

    Keywords: land use, Hendodar watershed, Remote sensing, ETM+ data
  • Hojatollah Mardan *, Bahman Yargholi Pages 391-407
    Background and Objective

    Groundwater resources are the second largest fresh water resources in the world and almost one third of the world population depend on these resources. These resources that are accessible through wells, canals and springs are utilized for different uses and in return they receive ample amount of domestic, industrial and agricultural waste waters. Assessment of aquifer vulnerability is very useful in land uses management and development, groundwater quality monitoring and prevention of water resources pollution.

    Method

    In current study, DRASTIC model in conjunction with GIS is used for zoning Ardabil plain vulnerability and aquifer quality data processing and analysis is performed accordingly by these tools.
    It also uses the measurement results of nitrate in groundwater, DRASTIC model is calibrated to the Ardabil plain.

    Findings

    The results of the drastic model show that the vulnerability of the Ardabil plain aquifer is more in the moderate vulnerability group. According to the findings of this study, moderate vulnerability is 39.3%, low vulnerability is 32.4% and high vulnerability is 21.1%, very low vulnerability is 6% and very high vulnerability is 1.1%, respectively.

    Discussion and Conclusion

    The level of contaminations of Ardabil aquifer was observed to be high and the result of this research revealed that its potential to be polluted is high. Therefore, given the importance of the groundwater resources in the region, it is necessary to establish a management plan to optimize the usage of this valuable resource.

    Keywords: Groundwater, Ardabil plain, Weighted Overlap, DRASTIC Model, Geographical Information System (GIS)