فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و سوم شماره 11 (بهمن 1399)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و سوم شماره 11 (بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه حق بین، الهام رفیعی، نوید کلانی* صفحات 1-8
    مقدمه

    بیماری های خوش خیم پستان، یکی از بیماری های شایع در زنان هر جامعه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین خصوصیات دموگرافیکی، سوابق بیماری و شاخص توده بدنی در زنان مبتلا به توده های خوش خیم پستان و مقایسه آن با زنان سالم مراجعه کننده به کلینیک خاتم الانبیاء جهرم انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1398 با مشارکت 610 زن مراجعه کننده به کلینیک خاتم الانبیاء جهرم انجام گرفت. 148 نفر دارای فیبروآدنوم و 467 نفر فاقد فیبروآدنوم بودند. داده های مربوط بیماران از طریق پرسشنامه شامل خصوصیات فردی و دموگرافیکی و سوابق بیماری زنان مراجعه کننده جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد.میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سابقه افزایش چربی خون در زنان شرکت کننده در مطالعه در گروه های فیبروآدنوم و بدون فیبروآدنوم دارای بیشترین فراوانی بود. در گروه فیبروآدنوم، 29 نفر (9/29%) از زنان دارای اضافه وزن و 10 نفر (3/10%) چاق بودند، درحالی که در گروه فاقد فیبروآدنوم، 125 نفر (3/43%) از زنان دارای اضافه وزن و 72 نفر (9/24%) چاق بودند. اضافه وزن، احتمال ابتلاء به توده های خوش خیم سینه را 2/22% (836/0-057/0: CI 95%) و چاقی، احتمال ابتلاء به توده های خوش خیم سینه را 8/15% (693/0-036/0: CI 95%) کاهش می داد و اثر محافظتی داشت.

    نتیجه گیری

    اضافه وزن و چاقی، بروز بیماری های خوش خیم پستان را کاهش می دهد، لذا پیشنهاد می شود این مطالعه با تعدیل دیگر متغیرهای مخدوش کننده و در سطح وسیع تر انجام گیرد.

    کلیدواژگان: پستان، شاخص توده بدنی، فیبروآدنوم
  • ابراهیم علیجانی، نرجس سرگلزایی، زهرا حیدری، فرحناز فرزانه* صفحات 9-14
    مقدمه

    شیوع ناباروی در جهان روند صعودی داشته و درمان ناباروی، یکی از مسایل حایز اهمیت می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط تیتر IgG و IgA آنتی بادی کلامیدیا تراکوماتیس و انسداد لوله ای در زنان نازا و بارور مراجعه کننده به بیمارستان علی ابن ابیطالب زاهدان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی در سال 1398 بر روی 203 از زنان مراجعه کننده به کلینیک نازایی و زایشگاه بیمارستان علی ابن ابیطالب زاهدان انجام شد. از زنان سالم بارور مراجعه کننده به بیمارستان هم به عنوان گروه کنترل استفاده شد. در هر دو گروه تیتر آنتی بادی IgG و IgA کلامیدیا تراکوماتیس اندازه گیری شد. برای گروه نازا با IgG و IgA مثبت لاپاراسکوپی انجام و انسداد لوله ای مورد بررسی قرار گرفت. در بیمارانIgG و IgA منفی هم جهت بررسی بیشتر هیستروسالپنگوگرافی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی و کای اسکویر انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 203 زن مورد مطالعه قرار گرفتند. در مقایسه کمی میانگین تیتر IgG و IgA در زنان نابارور به طور معنی داری بالاتر از زنان سالم بود (به ترتیب 039/0=p، 021/0=p)، اما در مقایسه کیفی، فراوانی آنتی بادی مثبت کلامیدیا در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (951/0=p). تیتر IgA و IgG در زنان نابارور با انسداد لوله ای به طور معنی داری بالاتر از زنان نابارور بدون انسداد بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    اگرچه میانگین تیتر IgG و IgA در زنان نابارور به طور معنی داری بالاتر از زنان سالم بود، اما فراوانی آنتی بادی مثبت کلامیدیا در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. همچنین تیتر آنتی بادی ها در زنان نابارور با انسداد لوله ای به طور معنی داری بالا بود.

    کلیدواژگان: آنتی بادی، کلامیدیا تراکوماتیس، ناباروری، IgG، IgA
  • ملیحه دادگر مقدم، محمدجواد باهنر، سیده سمانه حسینی* صفحات 15-23
    مقدمه

    با توجه به اینکه خطاهای پزشکی منجر به مرگ و میر با سطح پایین اخلاق حرفه ای در پزشکان ارتباط داشته است، مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه سطح اخلاق حرفه ای دانشجویان پزشکی در مقاطع کارآموزی و کارورزی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1397 به صورت سرشماری بر روی 307 دانشجوی دانشکده پزشکی مشهد انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تعیین سطح حرفه ای گری شامل 5 بعد (وظیفه/مسئولیت پذیری، برتری/استقلال، عزت/صداقت، نوع دوستی، احترام) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آنووا، کای دو و کروسکال والیس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن افراد 5/1±67/23 بود. در 3 بعد مسئولیت، احترام و صداقت کارآموزان سال 1 (دانشجویان در مقطع سال اول کارآموزی) نظر کاملا مخالف داشتند، در صورتی که اکثر کارآموزان سال 2 (دانشجویان در مقطع سال دوم کارآموزی) و کارورز ها موافق بودند (01/0>p). در بعد "استقلال" نظر هر سه گروه نسبتا موافق بود (087/0<p). در بعد "نوع دوستی" نظر کارآموزان سال 1 نسبتا موافق بود، ولی کارآموزان سال 2  و کارورزها با این بعد اظهار مخالفت کردند (01/0>p).

    نتیجه گیری

    میانگین نمرات کارورزان و کارآموزان سال 2 رشته پزشکی در ابعاد مسئولیت پذیری، صداقت و احترام به طور معناداری بیشتر از کارآموزان سال 1 بود و میانگین نمره بعد نوع دوستی در کارآموزان سال اول رشته پزشکی نسبت به دو گروه دیگر بیشتر بود. لذا باید از طریق توانمندسازی اساتید، آموزش مناسب اخلاق حرفه ای در قالب دروس نظری و عملی در جهت ارتقاء سطح اخلاق حرفه ای دانشجویان گام برداشت.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، ایران، پزشکی، دانشجویان
  • عالیه کیانی طلایی، مرضیه قرائتی، شکوه سادات حامدی، فریده اخلاقی، ناصر بهنام پور، زهره فیض آبادی* صفحات 24-32
    مقدمه

    یکی از شکایت های دوران یایسگی، مشکلات جنسی و درد حین مقاربت است. بر اساس طب ایرانی، گیاه ختمی دارای اثر رطوبت بخشی و نرم کنندگی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر فرآورده گیاهی ختمی بر عملکرد جنسی زنان یایسه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1398 بر روی 60 زن یایسه مراجعه کننده به بیمارستان ام البنین (س) مشهد و دارای اختلال عملکرد جنسی انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه 30 نفره درمان و دارونما تقسیم شدند. شیاف واژینال ختمی 5% یا دارونما به مدت 2 هفته هر شب و سپس 6 هفته شب در میان تجویز شد. پرسشنامه فعالیت جنسی زنان (FSFI) در ابتدا و انتهای مداخله تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون تی مستقل، من ویتنی، کای دو و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین امتیاز تمامی حیطه های عملکرد جنسی پس از 8 هفته مداخله در گروه درمان افزایش پیدا کرد که این تغییرات نسبت به دارونما به طور معنی داری بالاتر بود. میانگین نمره کل پرسشنامه قبل از مداخله در گروه درمان از 25/5±45/17 به 01/4±21/26 (0001/0=p) و در گروه دارونما از 65/5±93/21 به 06/5±89/23 رسید (001/0=p).

    نتیجه گیری

    فرآورده گیاهی ختمی اثر مفیدی بر میزان عملکرد جنسی زنان یایسه دارد، لذا می‏تواند به عنوان درمان جایگزین پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، ختمی، داروی گیاهی، طب ایرانی، یائسگی
  • سیده زهره موسوی، ناهید گلمکانی* صفحات 33-40
    مقدمه

    زگیل تناسلی، یک عفونت شایع منتقل شونده جنسی است که باعث اختلال در کیفیت زندگی بیمار می شود. از گیاهانی که در طب سنتی جهت درمان زگیل تناسلی به آن اشاره شده، عصاره چای سبز می باشد. با توجه به اینکه به درمان های جدید و بهبود یافته در زگیل های خارجی آنوژنیتال نیاز است و هم چنین با توجه به تاکید بر استفاده از داروهای خانگی و گیاهی و رواج آن در خانواده ها و استفاده آن توسط خود بیمار و صرفه جویی در هزینه های بهداشتی به علت عدم نیاز به مراجعه به پزشک، مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای تاثیر کرم عصاره چای سبز با محلول پدوفیلین بر روند کاهش ضایعات زگیل تناسلی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 98-1397 بر روی 76 زن مبتلا به زگیل تناسلی انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، کرم عصاره چای سبز، 3 بار در روز و در گروه کنترل محلول پدوفیلین هفته ای یک بار استعمال شد. بیماران هر دو هفته تا 12 هفته یا بهبود کامل ضایعات مراجعه نموده و تعداد ابعاد و درصد کاهش ضایعات در فرم ارزیابی ضایعات ثبت شد.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد و ابعاد ضایعات در هفته های 4، 6 و 8 پس از مداخله نسبت به قبل از مداخله، بین دو گروه عصاره چای سبز و پدوفیلین معنی دار بود (001/0p <) و در گروه پدوفیلین نتایج بهتری نشان داد، اما بر اساس نتایج آزمون من ویتنی، تفاوت آماری معنی داری از نظر تعداد و ابعاد ضایعات در طی 10 هفته پس از درمان بین دو گروه وجود نداشت (001/0p <). تعداد و ابعاد ضایعات در طی 10 هفته مداخله نسبت به قبل از مداخله در دو گروه معنادار بود (001/0p <).

    نتیجه گیری

    میزان بهبودی ضایعات پس از اتمام دوره درمان در گروه چای سبز با پدوفیلین یکسان بود، لذا با توجه به موفقیت آمیز بودن نتایج پژوهش حاضر، توصیه به استفاده از این محصول به عنوان جایگزین مناسب پدوفیلین در درمان زگیل تناسلی می گردد.

    کلیدواژگان: بهبود، زگیل تناسلی، عصاره چای سبز، محلول پدوفیلین
  • سحر باقریان، صدیقه امیرعلی اکبری، نور سادات کریمان*، زهرا لری گوئینی، ملیحه نصیری صفحات 41-50
    مقدمه

    استریایحاملگی،تغییرفیزیولوژیکپوستی بهرنگ بنفش است که بسیاریاززنان آن را در دورهبارداری تجربه نموده و به علت مشکلات همراه آن دچار استرس و نگرانی هایی از نظر زیبایی، کاهش اعتماد به نفس و مشکلات روان شناختی می شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ژل آلویه ورا در پیشگیری از استریای بارداری بر روی زنان باردار نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده سه سوکور در سال 1398 بر روی 90 زن باردار نخست زا با سن حاملگی 20-18 هفته مراجعه کننده به مراکزمنتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام شد. افراد با روش تخصیص تصادفی در یکی از سه گروه ژل آلویه ورا یا دارونما قرار گرفتند. افراد دریافت کننده ژل آلویه ورا و دارونما روزانه 3 سانتی متر از ژل دریافتی را به مدت 2 دقیقه بر کل شکم به مدت 8 هفته ماساژ دادند و گروه کنترل از هیچ ماده ای بر روی پوست ناحیه شکم استفاده نکردند. پس از 8 هفته شدت استریا به روش داوی، شدت خارش به روش کامینی و شدت اریتم به روش اتوال ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون کروسکال والیس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سه گروه از نظر متغیرهای زمینه ای و مداخله گر در ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری نداشتند (05/0<p). بر اساس نتایج آزمون کروسکال والیس، میزان بروز استریا (001/0=p) و شدت خارش و اریتم (001/0=p) در هفته 28 بارداری در گروه ژل آلویه ورا به طور معنی داری از دو گروه دیگر کمتر بود. همچنین شانس افزایش شدت استریا در گروه دارونما و گروه ژل آلویه ورا نسبت به گروه کنترل به ترتیب 75% و 95% کمتر بود.

    نتیجه گیری

    ژل آلویه ورا بر پیشگیری از استریای بارداری و کاهش خارش و اریتم آن تاثیر دارد و می توان ژل آلویه ورا را به برای پیشگیری از استریای بارداری با هزینه کم به زنان باردار پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: استریای حاملگی، ژل آلوئه ورا، نخست زا
  • سلیمه اکبرزاده، میترا زندی*، سپیده حاجیان، لیلا نظری، ملیحه نصیری صفحات 51-59
    مقدمه

    توجه به نیازهای زوجین نابارور و مشارکت دادن آنها در برنامه درمان، به آنها این اجازه را می دهد تا به صورت موثرتری به مقابله با این مشکل بپردازند. مراقبت بیمار محور بر این اصل استوار است که کل منابع و فعالیت های سازمان باید حول محور بیمار سازماندهی شود. مطالعه حاضر با هدفبررسی کیفیت ارایه مراقبت بیمار محور از دیدگاه مددجویان نابارور انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی در سال 1398 بر روی 200 مددجوی نابارور مراجعه کننده به مراکز کمک باروری بیمارستان های منتخب شهید بهشتی انجام شد. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه بیمار محوری در مددجویان ناباروری انجام شد. این پرسشنامه مشتمل بر 50 سوال در 8 حیطه شامل: حیطه دسترسی، اطلاعات، ارتباطات، مشارکت بیمار، احترام به ارزش های بیمار، تداوم و حمایت از بیمار، صلاحیت کارکنان و حیطه سازمان مراقبت است که حداقل نمره در هر حیطه صفر و حداکثر 3 می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون های توصیفی و رگرسیون انجام شد.

    یافته ها

    بیشترین عامل ناباروری مربوط به زنان با 132 نفر (0/66%) و سپس عامل مشترک مردانه و زنانه با 62 مورد (0/31%) بیان شده بود. میانگین طول مدت ناباروری 67/3±35/5 سال به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد که در بازه امتیازی بین 3-0، میانگین محوریت بیماران در درمان ناباروری 50/1 بود. پایین ترین میزان بیمار محوری مربوط به حیطه دسترسی (37/0 از 3) و بالاترین آن مربوط به حیطه سازمان مراقبت (40/2 از 3) بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت مراقبت بیمار محور سطح متوسط (5/1) از سطح مطلوب (3) به دست آمد، لذا ضروری است که زیرساخت های نظام سلامت کشور اصلاح شده و رویکرد بیمار محور به طور گسترده در کشور آموزش و اجرا شود. در جهت عملیاتی شدن این مهم باید همچنین عوامل تاثیرگزار بر مراقبت بیمار محور را شناسایی نمود.

    کلیدواژگان: پرستاری بیمار محور، مراقبت بیمار محور، ناباروری
  • پریسا برمر، حسین زرین فر*، لیدا جراحی، عبدالمجید فتی صفحات 60-67
    مقدمه

    ولوواژینیت کاندیدایی (VVC)، یکی از عفونت های شایع واژینال در زنان و در زنان مبتلا به دیابت می باشد. با وجود اینکه کاندیدا آلبیکنس به عنوان شایع ترین عامل این عفونت گزارش شده است، اما تغییراتی در الگوی کاندیداهای ایجاد کننده  ولوواژینیت کاندیدایی ایجاد شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی ایزوله های غالب کاندیدا در مبتلایان به ولوواژینیت کاندیدایی در تربت جام و ارتباط آن با ابتلاء به دیابت انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، 428 نفر از زنان مشکوک به ولوواژینیت کاندیدایی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرستان تربت جام در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفتند. 2 نمونه از ترشحات واژن هر بیمار گرفته شد. نمونه اول بر روی محیط کشت سابورو دکستروز آگار کشت داده شد و نمونه دوم نیز به روش اسمیر مرطوب مورد آزمایش میکروسکوپی مستقیم قرار گرفت. به منظور تعیین گونه، کلنی های کاندیدا بر روی محیط کروم آگار پاساژ داده شد. اطلاعات دموگرافیک و سابقه دیابت در شرکت کنندگان بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد 309 مورد کشت مثبت مخمری از مبتلایان به ولوواژینیت کاندیدایی به دست آمد. گونه های کاندیدایی شناسایی شده شامل کاندیدا آلبیکنس (9/46%)، کاندیدا گلابراتا (2/17%)، کاندیدا پاراپسیلوزیس (5/14%)، کاندیدا کروزه ای (7/10%) و کاندیدا تروپیکالیس (7/10%) بودند. در 3/13% موارد نیز محیط های کشت دارای دو نوع گونه کاندیدایی بودند. 41 نفر (3/13%) از مبتلایان به ولوواژینیت کاندیدایی نیز مبتلا به دیابت بودند که ارتباط معناداری مشاهده نشد. 

     نتیجه گیری

    فراوانی کاندیداهای غیرآلبیکنس نسبت به گونه کاندیدا آلبیکنس در مبتلایان به ولوواژینیت کاندیدایی در شهر تربت جام به نسبت بیشتر است و کاندیدا گلابراتا در بین گونه های غیرآلبیکنس بیشترین فراوانی را دارد. ابتلاء به ولوواژینیت کاندیدایی در مبتلایان به دیابت قابل توجه نیست. در مبتلایان به دیابت کاندیدا پاراپسیلوزیس بیشترین فراوانی را به عنوان گونه غیرآلبیکنس دارد.

    کلیدواژگان: دیابت، تربت جام، کاندیدا، ولوواژینیت کاندیدایی (VVC)
  • پوپک کریمی یکتا، مهین تفضلی*، معصومه میرتیموری، حسن رخشنده، حبیب الله اسماعیلی صفحات 68-75
    مقدمه

    درد بعد از اعمال جراحی از جمله سزارین، عامل نگرانی بسیاری از مادران باردار است، چون می تواند بر روی فرآیند ترمیم زخم تاثیرات نامطلوب داشته باشد؛ به خصوص در مادران مستعد عفونت که با داشتن شرایط خاص، نیازمند مراقبت های ضروری جهت ترمیم بهتر زخم می باشند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر پماد ریکاو بر درد مادران سزارین شده مستعد عفونت واجد شرایط انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سو کور شاهد دار تصادفی شده دو گروهه در سال 1398 بر روی 80 زن سزارین شده واجد شرایط شرکت در پژوهش در بیمارستان ام البنین (س) مشهد انجام شد. افراد در دو گروه مداخله و دارونما قرار گرفتند و به مدت حداکثر 10 روز متوالی از پماد استفاده کردند. میزان شدت درد بر اساس مقیاس دیداری درد در روزهای قبل از مداخله و 3، 5 و 10 روز بعد از سزارین ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی تست مستقل، من ویتنی، کای دو و آنالیز واریانس برای داده های تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در طول 10 روز پیگیری، گروه مداخله و دارونما از لحاظ متغیرهایی همچون مدت زمان راه رفتن (002/0=p)، قرار گرفتن در وضعیت نشسته (03/0=p) و سهم کربوهیدرات (04/0=p) همگن نبودند. به طور کلی مقیاس درد تفاوت معنی داری در گروه مداخله و دارونما داشت که نشان دهنده کاهش درد در گروه مداخله بود (001/0p<).

    نتیجه گیری

    پماد ریکاو به دلیل داشتن ترکیبات موثر خود می تواند درد ناحیه برش سزارین در مادران مستعد عفونت را به میزان بالایی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: پماد ریکاو، درد زخم، عفونت برش سزارین
  • سکینه طاهرخانی* صفحات 76-98
    مقدمه

    پیوند رحم به عنوان یک روش درمانی برای نازایی رحمی مطلق، هنوز در مرحله آزمایشی قرار دارد. لازم است قبل از اینکه به عنوان درمان استاندارد نازایی رحمی مطلق به کار رود، چگونگی انجام اخلاقی آن مشخص شود، لذا مطالعه حاضر با هدف مروری بر پیوند رحم از منظر اصول اخلاق زیستی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری جهت یافتن مقالات مرتبط پایگاه های اطلاعاتی SID، MagIran، Irandoc و PubMed و بانک مقالات پزشکی ایران جستجو شدند. جستجو بدون هیچ محدودیتی در پایگاه های اطلاعاتی فارسی تا 20 جون 2020 و در بانک اطلاعاتی PubMed تا 20 مارس 2020 انجام شد. پس از دستیابی به مقالات مرتبط، موضوعات اخلاقی ذکر شده در آنها پیرامون پیوند رحم، شناسایی و در غالب اصول چهارگانه اخلاق زیستی طبقه بندی شد.

    یافته ها

    از 92 مقاله شناسایی شده، 48 مقاله جهت بررسی کیفی وارد مطالعه شدند. بر اساس نتایج، از منظر اصل خودمختاری، پیوند رحم گامی جهت رسیدن به استقلال باروری می باشد. از منظر اصل سودرسانی، علاوه بر امکان زایمان یک بچه سالم توسط گیرنده، درمان نازایی از طریق پیوند، محاسن زیادی برای گیرنده و اهداکننده دارد. از منظر اصل عدم ضرررسانی، تلاش های گسترده ای جهت شناسایی، کاهش و حذف خطرات پیوند صورت گرفته است با این حال تعادل مناسب سود و زیان برای انجام پیوند ضروری است. از منظر اصل عدالت معیارهایی جهت تخصیص عادلانه رحم پیوندی در نظر گرفته شده است، اما چگونگی تامین مخارج پیوند، همچنان مورد بحث و اختلاف نظر می باشد.

    نتیجه گیری

    از منظر اصول خودمختاری، سودرسانی و عدم ضرررسانی، انجام اخلاقی پیوند رحم امکان پذیر است. در حال حاضر بیشترین بحث اخلاقی در زمینه پیوند رحم، مربوط به اصل عدالت می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق زیستی، اصول اخلاق زیستی، پیوند رحم، مطالعه مروری
  • صدیقه قاسمیان دیزج مهر*، شهرزاد شیخ حسنی، ستاره اخوان، معصومه صفایی، فرزانه رشیدی فکاری صفحات 99-105
    مقدمه

    تومور تروفوبلاستیک اپی تلویید، از دسته تومورهای با منشا تروفوبلاست جفتی است که با توجه به نادر بودن، گزارش شیوع آن سخت است و از نظر درگیری سگمان تحتانی رحم و سرویکس نسبت به دیگر توده های تروفوبلاستیک، منحصر به فرد است. رفتار بالینی مشابه، با تومور جایگاه جفت از نظر رشد آهسته، مقدار اندک HCG و مقاومت به شیمی درمانی دارد، لذا درمان جراحی کامل همیشه اولین رویکرد انتخابی است. در این مقاله یک مورد نادر تومور تروفوبلاستیک اپی تلویید با متاستاز به گره های لنفاوی گزارش شد.

    معرفی بیمار

    خانمی 49 ساله با سابقه سه حاملگی، با شکایت منوراژی در 4 ماه اخیر و تشدید آن، تحت کورتاژ اورژانسی قرار گرفت که جواب پاتولوژی آن محصولات حاملگی گزارش شد، ولی با توجه به عدم بهبودی خونریزی و ثابت ماندن سطحHCG  در حد 40 میلی یونیت در میلی لیتر، کاندید هیسترکتومی شد که جواب پاتولوژی تومور تروفوبلاستیک اپی تلویید گزارش شد.

    نتیجه گیری

    خونریزی واژینال غیرطبیعی می تواند علامتی از حاملگی طبیعی یا غیرطبیعی باشد و باید آزمایشHCG  درخواست و بررسی شود. اغلب با تشخیص نادرست یا تاخیر در تشخیص همراه است که منجر به سوء مدیریت بیماری و کاهش در بقای آن می شود. لذا باید در تشخیص بیماری های مولار، با توجه به مقاومت به شیمی درمانی، بهترین و کامل ترین رویکرد جراحی برای بیمار انجام گیرد.

    کلیدواژگان: تومور تروفوبلاستیک اپی تلوئید، تومور جایگاه جفت، کوریوکارسینوما
  • نوشین اشراقی*، مریم کاشانیان، نسیم اشراقی، نیلوفر سرچمی، ناهید نفیسی صفحات 106-111
    مقدمه

    شایع ترین علایم و نشانه های بیماری کرونا ویروس جدید که باعث سندرم حاد تنفسی می شود. شامل: تب، سرفه خشک، تنگی نفس و میالژی می باشد، اما نکته قابل توجه این است که در حدود نیمی از بیماران با این عفونت، علایم گوارشی وجود دارد. در این مطالعه یک مورد عفونت کوید با علایم غیراختصاصی گزارش می شود.

    معرفی بیمار

    بیمار خانم باردار 24 ساله بود که با درد منتشر شکمی و نفخ و بی اشتهایی بدون مشکلات تنفسی به بیمارستان اکبرآبادی تهران مراجعه کرد و با توجه به اپیدمی کووید و تب دار شدن مادر بعد از 20 ساعت، تست PCR برای او انجام شد که نتیجه تست مثبت بود. بیمار به طور اورژانسی تحت عمل آپاندکتومی با برش مایل مک برنی قرار گرفت و جواب پاتولوژی، آپاندیسیت پرفوره بود.

    نتیجه گیری

    ازآنجایی که در حال حاضر عفونت ناشی از ویروس کرونا به صورت پاندمیک شده است، انجام تست PCR کووید 19 برای بیمارانی که علایم اختصاصی ندارند، ولی علایم حاد گوارشی دارند، باید مدنظر قرار گیرد؛ به این دلیل که در بیمار حاضر مشاهده شد که به علت مبتلا بودن مادر باردار به کووید 19، آپاندیسیت به سرعت پیشرفت کرده و سبب بالا رفتن موربیدیتی و عوارض برای مادر باردار شد.

    کلیدواژگان: آپاندیسیت، کووید 19
|
  • Marzieh Haghbin, Elham Rafei, Navid Kalani * Pages 1-8
    Introduction

    Benign breast diseases are one of the most common diseases in the females of any society. This study was performed with aim to determine demographic characteristics, history of disease and body mass index in women with benign breast masses and compare it with healthy women referred to Khatam-Al-Anbia Clinic in Jahrom.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2019 with participation of 610 women referred to Khatam-Al-Anbia Clinic in Jahrom. 148 women had fibroadenoma and 467 didn’t have fibroadenoma. Data related to the patients were collected using a questionnaire including individual demographic characteristics and medical records of the referred women. Data were analyzed using the SPSS software (version 21) and descriptive and inferential statistical tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The history of hyperlipidemia was highest in the women with fibroadenoma and without fibroadenoma. In the fibroadenoma group, 29 (29.9%) of women were overweight and 10 (10.3%) were obese, while in the group without fibroadenoma, 125 (43.3%) of women were overweight and 72 (24.9%) were obese. Overweight reduces the chance of developing benign breast masses by 22.2% (95% CI: 0.057-0.836) and obesity reduces the chance of developing benign breast masses by 15.8% (95% CI: 0.036-0.693) and it had a protective effect.

    Conclusion

    Overweight and obesity reduce the incidence of benign breast diseases. Therefore, it is suggested that the study be performed by adjusting other confounding factors in more extensive level.

    Keywords: Body mass index, Breast, Fibroadenoma
  • Ebrahim Alijani, Narjes Sargolzaei, Zahra Heidari, Farahnaz Farzaneh * Pages 9-14
    Introduction

    The prevalence of infertility in the world is increasing and treatment of infertility is one of the important issues. This study was performed with aim to investigate the relationship between IgG and IgA titers of Chlamydia Trachomatis and tubal obstruction in infertile and fertile women referred to Ali ibn-e Abitaleb hospital of Zahedan.

    Methods

    This case-control study was performed in 2019 on 203 women referred to infertility clinic of Ali ibn-e Abitaleb Hospital of Zahedan. The healthy fertile women were considered as the control group. IgG and IgA antibody titers of Chlamydia trachomatis were measured in both groups. For infertile patients with positive IgG and IgA, laparoscopy was performed and tubal occlusion was evaluated. For patients with negative IgG and IgA, hysterosalpingography were done for more evaluation. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and t-test and Chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, 203 women were studied. In quantitative comparison, mean IgG and IgA titers were significantly higher in infertile women than fertile women (P=0.039) and (P=0.02), respectively, but in qualitative comparison, the frequency of positive Chlamydia antibody was not significantly different between the two groups (P=0.951). IgG and IgA titer was significantly higher in infertile women with tubal obstruction than infertile women without tubal obstruction (P<0.001).

    Conclusion

    Although the mean IgG and IgA titers were significantly higher in infertile women than fertile women, but the frequency of chlamydia positive antibodies did not differ significantly between the two groups. Also, the titer of antibodies was significantly higher in infertile women with tubal obstruction.

    Keywords: antibody, Chlamydia trachomatis, IgA, IgG, Infertility
  • Malihe Dadgar Moghadam, Mohammad Javad Bahonar, Seyede Samaneh Hoseini * Pages 15-23
    Introduction

    Due to the fact that medical errors leading to mortality have been associated with low levels of professional ethics in physicians, this study was performed with aim to determine and compare the level of professional ethics of medical students in externships and internships at Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2018 as a census on 307 students of Mashhad Medical School. In order to collect information, the professionalism level questionnaire including 5 dimensions (duty / responsibility, superiority / independence - dignity / honesty, altruism, respect) was used. Data were analyzed using SPSS software (version 16) and ANOVA, Chi-square and Kruskal-Wallis tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Mean age of the subjects was 23.67±1.5 years. In the three dimensions of responsibility, respect and honesty, trainees of the first year (students in the first year of the externship) had completely opposite views, while most trainees of the second year (students in the second year of the externship) and internship students agreed (p<0.01). In the "independence" dimension, all three groups were relatively agreed (p>0.087). In the "altruism" dimension, trainees of the first-year opinion were relatively agreed, but trainees of the second year and internship students disagreed with this dimension (p<0.01).

    Conclusion

    In terms of responsibility, honesty and respect, the mean scores of interns and second year stagers were significantly higher than the one year stagers; the mean score of altruism in the one year stagers was higher than the other two groups. Therefore, we must take steps to improve the level of professional ethics of students through the empowerment of professors, appropriate training of professional ethics in the form of theoretical and practical courses.

    Keywords: Iran, medicine, Professional Ethics, Students
  • Alieh Kianitalaei, Marzieh Qaraaty, Shokuhsadat Hamedi, Faride Akhlaghi, Nasser Behnampour, Zohre Feyzabadi * Pages 24-32
    Introduction

    One of the complaints of menopausal period is sexual problems and dyspareunia. According to Persian Medicine, Alcea has a moisturizing and softening effect. This study was performed with aim to determine the effect of Alcea herbal product on sexual function in postmenopausal women.

    Methods

    This double-blind clinical trial was performed in 2019 on 60 postmenopausal women with sexual dysfunction referred to Omolbanin Hospital in Mashhad. The subjects were randomly divided into two groups of treatment and placebo (n=30 in each group). Alcea vaginal suppository 5% or placebo was administered every night for 2 weeks and then every other night for 6 weeks. The FSFI (Female Sexual Function Index) questionnaire was completed at the beginning and end of the intervention. Data were analyzed by SPSS software (version 18) and Independent T-test, Man Whitney, Chi-square and Wilcoxon. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Mean score of all domains of sexual function increased after 8 weeks of intervention in the treatment group, which was significantly higher than placebo group. The mean total score of the questionnaire before the intervention in the treatment group reached from 17.45±5.25 to 26.21±4.01 (P=0.0001) and in the placebo group from 21.93±5.65 to 23.89±5.06 (P =0.001).

    Conclusion

    Alcea herbal product has a beneficial effect on sexual function in postmenopausal women, so it can be suggested as an alternative treatment.

    Keywords: Alcea, Herbal product, Menopause, Persian Medicine, Sexual dysfunction
  • Seyede Zohreh Mousavi, Nahid Golmakani * Pages 33-40
    Introduction

    Genital wart is a common sexually transmitted infection which impairs the patient's quality of life. One of the plants which is mentioned in traditional medicine for the treatment of genital warts is green tea extract. Considering the need for new and improved treatments for external anogenital warts, as well as the emphasis on the use of home and herbal medicines and its prevalence in families and its use by the patient and saving the health costs due to the lack of need to refer to physician, this study was performed with aim to compare the effect of green tea extract cream with pedophylline solution on the reduction of genital wart lesions.

    Methods

    This clinical trial study was performed in 2018-2019 on 76 women with genital warts. The subjects were randomly divided into the intervention and control groups. In the intervention group, green tea extract cream was used 3 times a day and in the control group, pedophiline solution was used once a week. The patients in both groups referred every two weeks until 12 weeks or complete recovery of lesions and the number of dimensions and percentage of reduction of lesions were recorded in the lesion assessment form. The validity and reliability of the tool were confirmed by the views of the experts and Cronbach's alpha coefficient r=89%. Data were analyzed by SPSS software (version 22). P

    Results

    The number and dimensions of lesions were significant between the two groups of green tea extract and pedophylline in weeks 4, 6 and 8 after the intervention compared with before the intervention (p <0.001) and showed better results in the pedophylline group. But, according to the results of Mann-Whitney test, no statistically significant difference was found between the two groups in the number and size of lesions during the 10 weeks after treatment (p <0.001). The number and dimensions of lesions were significant between the two groups during 10 weeks of intervention compared to before the intervention (p <0.001).

    Conclusion

    The rate of healing of lesions after the end of treatment in the green tea group was the same as pedophylline, so considering the success of the results of the present study, it is recommended to use this product as a suitable alternative to pedophylline in the treatment of genital warts

    Keywords: Genital warts, Green Tea Extract, Improvement, Pedophiline Solution
  • Sahar Bagherian, Sedigheh Amir Ali Akbari, Nourossadat Kariman *, Zahra Lorigooini, Maliheh Nasiri Pages 41-50
    Introduction

    Striae Gravidarum is a skin physiological change in purple that many women experience during pregnancy and due to the accompanying problems, they suffer from stress and worries about beauty, low self-esteem and psychological problems. This study was performed with aim to determine the effect of aloe vera gel on prevention of striae gravidarum in nulliparous pregnant women.

    Methods

    This triple-blind randomized clinical trial study with a control group was performed in 2019 on 90 nulliparous women with gestational age of 18-20 weeks referring to the selected centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran. The subjects were randomly assigned to one of the three groups of aloe vera gel or placebo. The participants receiving aloe vera gel and placebo group daily massaged 3 cm of the gel for 2 minutes on the entire abdomen for 8 weeks, and the control group did not use any substances on the skin of the abdomen. After 8 weeks, the severity of striae was assessed by the Davy method, the severity of pruritus by the Kamini method, and the severity of the erythema by the Atwal method. Data were analyzed by SPSS software (version 20) and Kruskal-Wallis statistical test. P <0.05) was considered statistically significant.  

    Results

    Three groups were not significantly different in terms of background and interventional variables at the beginning of the study (p >0.05). Kruskal-Wallis statistical tests showed that the incidence of striae (p = 0.001), the severity of pruritus and erythema (p = 0.001) at 28th weeks of pregnancy was significantly lower in the Aloe Vera gel group than the other two groups. Also, the chance of increasing the severity of striae in the placebo group and the aloe vera gel group were 75% and 95% lower than the control group, respectively.

    Conclusion

    Aloe vera gel has an effect on preventing striae gravidarum and reducing itching and erythema. Aloe vera gel can be recommended to pregnant women as a low-cost method for preventing striae gravidarum.

    Keywords: Aleo vera gel, Nulliparous, Striae gravdarum
  • Salimeh Akbarzadeh, Mitra Zandi *, Sepideh Hajian, Leila Nazari, Malihe Nasiri Pages 51-59
    Introduction

    Paying attention to the needs of infertile couples and involving them in the treatment program allows them to deal with this problem more effectively. The patient-centered care is based on the principle that all resources and activities of the organization should be organized around the patient. This study was performed with aim to evaluate the quality of patient-centered care from the viewpoints of infertile clients.

    Methods

    This descriptive study was performed in 2019 on 200 infertile clients referring to the assisted reproductive centers of Shahid Beheshti selected hospitals. Data were collected using a patient-centered questionnaire in infertile clients. This questionnaire consists of 50 questions in 8 areas including: access, information, communication, patient participation, respect for patient values, patient's continuity and support, staff's competence and care organization area; the minimum score in each area is zero and maximum is 3. Data were analyzed using SPSS software (version 18) and descriptive and regression tests.

    Results

    According to the results, the most infertility factor was related to female factor with 132 cases (66.0%) and then the common factor of male and female with 62 cases (31.0%). The mean duration of infertility was 5.35±3.67 years. The results of this study showed that in the score range between 0 and 3, the mean focus of patients in infertility treatment was 1.50. The lowest patient-centered score was related to access area (0.37 from 3) and the highest was related to care organization area (2.40 from 3).

    Conclusion

    According to the results of the study, the quality of patient-centered care has been obtained moderate-level (1.5) from the desired level (3). It is necessary to reform the infrastructure of the country's health system and the patient-centered approach be widely trained and implemented in the country. In order to make this important, we should identify the influencing factors on patient-centered care.

    Keywords: Infertility, Patient-centered care, Patient-Centered Nursing
  • Parisa Barmar, Hossein Zarrinfar *, Lida Jarahi, Abdolmajid Fata Pages 60-67
    Introduction

    Candida vulvovaginitis is one of the most common vaginal infections in women and in women with diabetes. Although C. albicans has been reported to be the most common cause of this infection, but there have been recent changes in the pattern of Candida causing Candida vulvovaginitis. This study was performed with aim to investigate the frequency of dominant Candida isolates in patients with Candida vulvovaginitis in Torbat-e Jam and its relationship with diabetes.

    Methods

    In this cross-sectional study, 428 women with suspected Candida vulvovaginitis referred to Torbat-e-Jam medical centers were assessed in 2019. Two specimens of vaginal secretions were taken from each patient. The first specimen was cultured on sabouraud dextrose agar (SDA) medium, and the second one was directly examined using wet mount microscopy. The Candida colonies were passaged on CHROMagar Candida medium to identify the species. Demographic and diabetes characteristics of the patients were evaluated. Data were analyzed by SPSS software (version 16) and Chi-square test. p<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    309 positive yeast cultures were obtained from the patients with Candida vulvovaginitis. Identified Candida species included: 145 (46.9%) C. albicans, 53 (17.2%) C. glabrata, 45 (14.5%) C. parapsilosis, 33 (10.7%) C. krusei, and 33 (10.7%) C. tropicalis. Forty-one specimens (13.3%) also had two types of Candida species. Forty-one patients (13.3%) affected to Candida vulvovaginitis also had diabetes that no significant relationship was observed.

    Conclusion

    The frequency of non-albicans Candida is relatively higher than C. albicans in patients with Candida vulvovaginitis in Torbat-e Jam, and C. glabrata is the most common among non-albicans species. The incidence of Candida vulvovaginitis was not significant in patients with diabetes. C. parapsilosis was most common among non-albicans species in diabetics patients.

    Keywords: Candida, Candida vulvovaginitis, Diabetes, Torbat-e- Jam
  • Poopak Karimi Yekta, Mahin Tafazzoli *, Masoumeh Mirteimouri, Hasan Rakhshandeh, Habibollah Esmailei Pages 68-75
    Introduction

    Postoperative pain including cesarean section is a source of concern for many pregnant women, as it can cause adverse effects on the wound healing process, especially in mothers prone to infection who require special care for better wound repair. Therefore, this study was performed with aim to investigate the effect of Recove ointment on pain in mothers with cesarean section who are susceptible to infection.

    Methods

    This two-group triple-blind controlled randomized trial was performed on 80 women with cesarean section who were eligible to participate in the study in Mashhad Omolbanin hospital in 2019. The subjects were placed in two groups of intervention and placebo. They used the ointment for 10 consecutive days. The pain intensity was assessed on the basis of visual analogue scale (VAS) in the days before intervention and 3, 5, and 10 days after cesarean section. Statistical analysis was performed using SPSS statistical software (version 21). Independent T-test, Mann-whitney u test, K-squared test and variance analysis were utilized for repeated data. A p-value of <0.05 was taken as significant.

    Results

    During the ten days of follow-up, the intervention and placebo groups were not homogenous in terms of the variables of duration of walking (p= 0.002), sitting position (p= 0.03), and carbohydrate share (p= 0.04). In general, the pain scale was significantly different in the intervention and placebo groups which showed reduction of pain in the intervention group (p <0.001).

    Conclusion

    Due to the presence of effective compounds, Recove ointment can significantly reduce the pain severity of the cesarean scare in mothers who are susceptible to infection.

    Keywords: Cesarean scare infection, Recove ointment, Wound pain
  • Sakineh Taherkhani * Pages 76-98
    Introduction

    Uterus transplantation, as a treatment method for absolute uterine infertility, is still in the experimental stage. It is necessary to determine the ethical feasibility of uterus transplantation before using it as a standard treatment for absolute uterine infertility. Therefore, this study was conducted with aim to review uterus transplantation from the perspective of bioethical principles.

    Methods

    In this review study, to find the related articles, the databases of SID, MagIran, Irandoc, PubMed and Iran Medical Articles Bank were searched. The search was conducted without any limitation in Persian databases until June 20, 2020 and in English databases until March 20, 2020. After acquiring the relevant articles, the ethical issues mentioned in them regarding uterus transplantation were identified and classified in principles of bioethics.

    Results

    From 92 identified articles, 48 papers were entered the study for qualitative review. Based on the results, from the perspective of the principle of autonomy, uterus transplantation is a step towards achieving the reproductive autonomy. From the perspective of the principle of beneficence, in addition to the possibility of giving birth to a healthy baby by the recipient, treating infertility through transplantation has many benefits for the recipient and donor.
    From the perspective of the principle of non-maleficence, extensive efforts have been made to identify, reduce and eliminate transplantation risks; however, a proper balance of benefit and loss is essential to perform the transplantation. From the perspective of the principle of justice, some criteria have been considered for the fair allocation of transplant uterus, but funding of the transplant is still debated.

    Conclusion

    From the perspective of the principles of autonomy, beneficence and non-maleficence, ethically performing of uterine transplantation is possible. Currently, the most ethical discussion in the field of uterus transplantation is related to the principle of justice.

    Keywords: Bioethical principles, Bioethics, Ethics, Review Study, Uterus transplantation
  • Sedigheh Ghasemian Dizajmehr *, Sharzad Sheikhhasani, Setareh Akhavan, Masoomeh Safaei, Farzaneh Rashidi Fakari Pages 99-105
    Introduction

    Epithelioid trophoblastic tumor (ETT) is a kind of trophoblastic tumors that is arising from placenta. Since it is extremely rare, estimation of its prevalence is difficult. Involvement of lower uterine segment and cervix in this tumor is unique when compared with other types of trophoblastic tumors. ETT is similar to placental site trophoblastic tumors (PSTTs), in terms of growing slowly, producing low levels of HCG and resistance to chemotherapy. Optimal surgery is always the first and the best approach. In this article, an extremely rare case of metastatic ETTs in the lymph nodes is reported.

    Case presentation

    A 49 year old women G3L3 presented with menorrhagia in recent 4 months and being severe, she underwent emergency curettage. Pathology report was pregnancy products. Because of exaggerated vaginal bleeding and plateaued hcg levels (40MIU/MIL), hysterectomy was performed. Pathology report was ETT.

    Conclusion

    Abnormal vaginal bleeding can be the signs of normal or abnormal pregnancy and it is necessary to check hcg level. ETT is usually associated with misdiagnosis or delay in diagnosis which leads to mismanagement of the disease and reducing its survival. Therefore, in diagnosis of molar diseases, regarding to resistance to chemotherapy, the best surgical approach should be performed for the patient.

    Keywords: Choriocarcinoma, Epithelioid trophoblastic tumor, Placental site tumors
  • Nooshin Eshraghi *, Maryam Kashanian, Nasim Eshraghi, Niloofar Sarchami, Nahid Nafisi Pages 106-111
    Introduction

    The most common signs and symptoms of the novel coronavirus disease which causes severe acute respiratory syndrome include: fever, dry cough, dyspnea and myalgia. But the remarkable point is that half of the patients with this infection have digestive symptoms. In this study, a case of covid-19 with atypical symptoms is reported.

    Case presentation

    A 24-year-old pregnant woman with generalized abdominal pain, bloat and losing appetite without respiratory signs referred to Akbarabadi hospital. Regarding to the epidemic of covid-19 and febrile of the mother after 20 hours, PCR test was done and the result was positive. Emergency appendectomy was done obliquely through a McBurneys point. Pathological results confirmed perforated appendicitis.

    Conclusion

    Since now coronavirus infection is a pandemic, PCR test should be considered for patients with no typical symptoms, but they have acute digestive symptoms; because in the present case with covid-19, appendicitis progressed rapidly and increased maternal morbidity and complications.

    Keywords: Appendicitis, COVID-19