فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن جنگی، جمیله توکلی نیا*، محمدتقی رضویان صفحات 671-693

    خدمات اکوسیستم می تواند از نظر مشارکت و یکپارچه سازی نقش شهروندان مفید باشد. بسیاری از موضوعاتی که به کمک مفهوم خدمات اکوسیستم به آن پرداخته می شود، در برنامه ریزی های شهری و منطقه ای مدنظر قرار می گیرد و با کمک توسعه سناریوی تعاملی با ذی نفعان قابل پشتیبانی است. یکی از این خدمات، خدمات فرهنگی اکوسیستم است. هدف این پژوهش طراحی چارچوبی مشارکتی از ذی نفعان با بهره گیری از شبکه های بیزی برای مفهوم سازی زیبایی شناسی چشم انداز در خدمات فرهنگی اکوسیستم است که در آن ذی نفعان نه رشته مختلف دخیل هستند. درحقیقت، پژوهش حاضر، کاربردی (توصیفی و علی) است که بعد از جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای، از تکنیک اندیشه باران یا طوفان مغزی بهره برده است. همچنین از میانگین و واریانس برای تبدیل نتایج ذی نفعان به احتمالات در شبکه بیزی استفاده شده است؛ چراکه اصطلاحات انتزاعی را می توان به کمک شبکه بیزی چندگرهی ارزش گذاری و در یک روش طوفان مغزی منسجم طبقه بندی کرد. تجزیه و تحلیل نهایی حساسیت ها با احتمالات خروجی نشان می دهد که توپوگرافی شامل برجستگی و شیب زمین، آب و پوشش گیاهی متراکم در مناطقی مانند پارک جنگلی چیتگر، محدوده دریاچه مصنوعی آزادی و پارک خرگوش دره دارای بالاترین ارزش زیبایی شناسی است. همچنین عناصر طبیعی مانند دریاچه، درختان جنگلی و زمین های کشاورزی از نظر تصویرسازی کیفیت های بیشتری را نشان می دهند. درمجموع پژوهش حاضر به شاخص های فردی تاکید ندارد، بلکه نوعی روش شناسی سازگار با مباحث زیبایی شناسی است که می توان از آن در مشارکت شهروندان محلی در کنار ذی نفعان و برنامه ریزی های آتی سنجش زیبایی شناسی چشم انداز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: چشم انداز، خدمات اکوسیستم، زیبایی شناسی، شبکه بیزی، منطقه 22 شهر تهران
  • مریم آسایش، علی خاکساری*، وجه الله قربانی زاده صفحات 695-714
    در میان انواع مختلف حمل ونقل عمومی شهری، مترو یکی از سریع ترین و پاک ترین شبکه های حمل ونقلی است. اگرچه در این نوع سیستم از مسیری مجزا از خیابان برای جابه جایی استفاده شده است، مجزابودن مسیر تردد نباید به غفلت از تاثیرات احداث آن بر معابر و محلات اطراف منجر شود؛ از همین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر احداث ایستگاه مترو بر کارکرد اجتماعی و ترافیکی خیابان انجام شده است. شاخص های کارکرد اجتماعی و ترافیکی خیابان در این مقاله با رویکردی جدید و براساس تلفیقی از پیشینه های یافت شده استخراج شده است. روش پژوهش از نوع کمی بوده و گردآوری داده ها با پیمایش مبتنی بر پرسشنامه پس از تایید روایی و پایایی صورت گرفته است. در این راستا 500 پرسشنامه میان ساکنان محدوده ایستگاه های متروی شادمان و قلهک توزیع شد. این ساکنان در شعاع 500 متری ایستگاه ها سکونت داشتند و پیش از زمان بهره برداری از ایستگاه مترو تا زمان انجام پژوهش در محدوده مورد نظر ساکن بودند. به منظور تحلیل داده ها، از آزمون های میانگین یک جامعه، میانگین دوجامعه و فریدمن با بهره گیری از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد احداث ایستگاه مترو سبب تقویت کارکردهای ترافیکی و اجتماعی خیابان شده، اما تقویت کارکرد ترافیکی بیش از تقویت کارکرد اجتماعی خیابان بوده است. همچنین نتایج نشان می دهد احداث ایستگاه متروی شادمان تاثیر بیشتری بر تقویت کارکرد اجتماعی خیابان آزادی در مقایسه با تقویت کارکرد اجتماعی خیابان شریعتی با احداث ایستگاه متروی قلهک داشته است. مقایسه تاثیر احداث ایستگاه های متروی شادمان و قلهک بر تغییر کارکرد ترافیکی خیابان نیز نشان می دهد ضمن افزایش کارکرد ترافیکی خیابان های آزادی و شریعتی، تفاوت معناداری در تقویت کارکرد ترافیکی خیابان های مورد مطالعه یافت نشد.
    کلیدواژگان: توسعه حمل ونقل محور، خیابان، کارکرد اجتماعی، کارکرد ترافیکی، مترو
  • سید رضا آزاده، جمال محمدی*، حمیدطاهر نشاط دوست صفحات 715-736

    سلامت روانی شهروندان ارتباط فراوانی با ساختار کالبدی محله ها و محیط های شهری دارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی کیفی و تبیین تاثیرات ساختار کالبدی محله های شهری بر اختلالات روانی شهروندان بوده است. برای این مطالعه، محله های مرداویج و مفت آباد در کلان شهر اصفهان انتخاب شدند. در این پژوهش، برای رسیدن به هدف اصلی و پاسخ به این سوال که کدام یک از عوامل محیطی در سلامت روانی شهروندان تاثیرگذار هستند، از روش تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، خانوارهای ساکن در محله های مفت آباد و مرداویج از منطقه 6 کلان شهر اصفهان بودند. براین اساس افرادی برای نمونه انتخاب شدند که از لحاظ محیط سکونت دارای تنوع بودند. همچنین شرط ورود به مطالعه، داشتن سن بالای 20 سال، سابقه سکونت حداقل 3 سال در محله مورد نظر و مبتلانبودن به اختلالات حاد روانی بود. براین اساس 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. براساس نتایج پژوهش، شش مقوله اساسی شرایط طبیعی محیط (تنوع پوشش گیاهی، فضاهای آبی و دمای محیط)، آلودگی های محیطی (آلودگی صوتی و محیط شهری ناسالم)، شرایط خیابان ها (قابلیت پیاده روی، روشنایی خیابان در شب، ترافیک روان در محله)، فضاهای عمومی (پارک محلی، مبلمان شهری، فضاهای نشستن جلوی مجتمع مسکونی)، خدمات محلی (بازار محلی و خرده فروشی ها) و سیما و منظر شهری (خوانایی محیط، کاربرد مناسب رنگ در محیط) بر هفت اختلال روانی (اختلال عصبی، شادابی و نشاط، استرس، اضطراب، پرخاشگری، افسردگی و ترس مرضی) تاثیرگذار بودند.

    کلیدواژگان: اختلالات روانی، تحلیل محتوا، ساختار کالبدی، کیفیت محیط، محله های شهری
  • محمدتقی حیدری*، اصغر رشیدی ابراهیم حصاری، بهزاد رنجبرنیا، مریم رحمانی صفحات 737-760

    بازخوانی توسعه نفتی کشور از منظر رفاه و زندگی کیفی مردم می تواند پاسخگوی بخشی از مسایل در عرصه سیاست گذاری و توجه ساختاریافته به مفهوم کیفیت زندگی باشد؛ بنابراین با توجه به نقش انکارنشدنی درآمدهای حاصل از سرمایه منابع طبیعی نفت در فرایند سرمایه گذاری و تشکیل سرمایه، همچنین تاکید بسیاری از نظریات مرسوم توسعه ای بر نقش مثبت منابع طبیعی در فرایند پیشرفت و افزایش رفاه جوامع، نوشتار حاضر به تحلیل درآمدهای نفتی به عنوان پیشران کلیدی بر زیست پذیری جوامع از منظر ذی نفعان محلیبهبهان (سرپرستان خانوار) پرداخته است. براین اساس، با مطالعه ادبیات و مبانی موجود، 59 متغیر (شامل 54 مولفه زیست پذیری شهری و 5 متغیر اقتصاد نفتی) در قالب تشکیل ماتریس و پرسشنامه در اختیار 35 کارشناس خبره در موضوعات زیست پذیری شهری و اقتصاد نفتی قرار گرفت و این متغیرها به کمک استانداردهای تحلیل تاثیرات متقابل وزن دهی و با استفاده از نرم افزار میک مک تجزیه و تحلیل شد. نتایج مطالعات نشان می دهد هیچ یک از عوامل اقتصاد نفتی در گروه متغیرهای دووجهی قرار نگرفتند که این امر نشان دهنده تاثیرات نه چندان زیاد و مثبت نفت بر مقوله زیست پذیری شهری است؛ چنانکه به واسطه استقرار صنعت نفت در شهر بهبهان، زیرساخت های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی شهر، متحول شده است که البته این تحولات مطلوب نبوده و کیفیت زندگی ساکنان را بهتر نکرده است. در این میان، شاخص اقتصادی، متاثر از عملکرد صنعت نفت، به افزایش فاصله طبقاتی، استفاده نکردن از نیروهای بومی و جدایی گزینی اکولوژیکی در شهر منجر شده و به دلیل اشتغال زایی برای افراد غیربومی و ساکن شهرهای بزرگ از جمله تهران، افزایش درآمد ساکنان غیربومی شهر را رقم زده است؛ بنابراین باید راه های بهتری برای تعامل صنعت نفت و بومیان تدارک داده و توسعه منطقه ای پایدار محقق شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد نفتی، تحلیل تاثیرات متقابل، زیست پذیری، شهرهای استخراجی، شهر بهبهان
  • همایون نورائی*، محمدرضا خلیل پرور صفحات 761-787

    امروزه تهیه طرح های بازآفرینی بافت های ناکارآمد شهری در شهرهای کشور به شکلی عمده مدنظر قرار گرفته است. همچنین شکست و خطر بالای پروژه های بزرگ در برخی از این بافت ها، به دلیل حساسیت های مردمی، اهمیت ارزیابی طرح ها پیش از اجرای آن ها را افزایش داده است. یکی از این پروژه ها طرح توسعه حرم حضرت زینب (س) در منطقه 14 شهر اصفهان است. براین اساس هدف از مقاله حاضر، ارزیابی طرح توسعه حرم مطهر حضرت زینب به عنوان پروژه ای بزرگ با استفاده از تکنیک «تجزیه و تحلیل حالات شکست و تاثیرات ناشی از آن» است. در این راستا از الگوی روش شناسی مختلط (ترکیب روش پژوهش موردپژوهی از الگوی روش شناسی پژوهش کیفی و روش پژوهش غیرتجربی از الگوی روش شناسی پژوهش کمی) استفاده شده است. ضمن اینکه برای گردآوری داده ها از روش مطالعه اسنادی، تحلیل محتوا و میدانی (از نوع پرسشنامه) بهره گرفته شده است. در ادامه نیز داده های به دست آمده به کمک تکنیک «تجزیه و تحلیل حالات شکست و تاثیرات ناشی از آن» و با استفاده از گروه دلفی تحلیل و مشکلات مربوط مشخص شده و براساس شاخص برآورد اولویت مشکلات، اولویت بندی شده اند. نتایج حاکی از آن است که فضای شهری حرم مطهر حضرت زینب (س) در مولفه کالبدی و امنیت به ترتیب کمترین و بیشترین فاصله را تا فضای شهری ایده آل دارد. همچنین در مولفه امنیت، به ترتیب در زمینه فضاسازی، نورپردازی و نظارت اجتماعی بیشترین مشکلات احتمالی را دارد که می تواند مانع ایجاد فضایی حضورپذیر، پویا و قابل استفاده برای همه افراد و گروه های سنی باشد؛ به این منظور برای کمینه سازی این مشکلات پیش از اجرای طرح، راهکارهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، برآورد اولویت مشکلات، حرم امام زاده زینب (س) اصفهان، فضای شهری
  • سید مسعود حبیبی، عاطفه احمدی دهرشید* صفحات 789-812
    شهرهای خلاق، مراکز نوآوری، خلاقیت و تبدیل ایده به ثروت و همچنین مکانی جذاب برای کارکردن و زندگی شهروندان به ویژه نسل جوان هستند. همچنین می توانند مکانی برای جذب گردشگران و توانمندسازی بخش های مختلف اقتصادی باشند. خلاقیت شهری به عنوان یک رویکرد راهبردی می تواند بر کیفیت های زیستن در شهر تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر با هدف تحلیلی بر برنامه ریزی راهبردی شهر سنندج با رویکرد شهر خلاق انجام شده که ضمن تاکید بر جنبه کاربردی بودن آن، بر مبنای الگوی پراگماتیسم (آمیخته)، با فن پیمایشی و به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. شیوه جمع آوری داده ها بر مبنای پرسشنامه محقق ساخته بوده است که روایی آن براساس نظر استادان و صاحب نظران و پایایی آن براساس آلفای کرونباح با ضریب 765/0 تایید شده است. جامعه آماری کل شهر سنندج بوده است. حجم نمونه ها براساس روش کوکران 384 نفر بوده و نمونه ها براساس روش تصادفی طبقه ای ساده با فن انتساب متناسب از میان مناطق سه گانه شهر سنندج انتخاب شده اند. همچنین نمونه های کارشناسان و متخصصان مربوط (متخصصان شهرسازی، جغرافیا، معماری، جامعه شناسان در حوزه فرهنگ و مردم شناسی، اقتصاد، موسیقی و صنایع دستی، گردشگری، ایران شناسی و ادبیات کردی)، به صورت تمام شماری به تعداد 15 نفر انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و تکنیک SWOT و برای انجام روش های ذکرشده نیز از نرم افزارهای SPSS, AMOS و ArcGIS استفاده شده است. نتیجه تحلیل معادلات ساختاری بیانگر آن است که بعد فرهنگی با بار عاملی 95/0، بیشترین تاثیرگذاری را داشته و مهم ترین بعد در برنامه ریزی راهبردی شهر خلاق شهر سنندج بوده است. به همین ترتیب، بعد اجتماعی با بار عاملی 92/0، عامل اقتصادی با بار عاملی 88/0 و درنهایت عامل مدیریتی و سیاسی با بار عاملی 83/0 در مرتبه آخر و به عنوان کم اهمیت ترین عامل مشخص شده اند. نتایج به دست آمده از برنامه ریزی راهبردی نشان می دهد، بهترین راهبردها برای برنامه ریزی راهبردی شهر سنندج از منظر شهر خلاق، راهبردهای تدافعی هستند. ازجمله راهبردهای مهم این استراتژی می توان به فرهنگ سازی و جلب توجه عمومی به زیبایی و منظر شهر سنندج، سرمایه گذاری بر زیرساخت های مناسب برای ایجاد شهر خلاق و تلاش برای استفاده از شیوه های نوین و تغییر ساختارهای سازمانی سنتی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، شهر خلاق، شهر سنندج، معادلات ساختاری
  • علی حسینی*، حامد رمضان پور، حسن آشوری صفحات 813-831

    جهان شهری تر شده است که این شهری شدن بر الزامات کیفیت زیست بشری تاکید می کند. ناتوانی در تامین ابعاد مختلف زندگی شهری تاثیرات مهمی بر رفاه زیستی شهروندان دارد. بسیاری از ناتوانی ها ناشی از شیوه سنتی مدیریت شهری است. رویکردهای گوناگونی در عرصه مدیریت شهری مطرح شده است که حکمروایی شهری، از مطرح ترین آن هاست. حکمروایی جایگزینی برای روش های سنتی مدیریت و حکم رانی به شمار می آید. در این مقاله، به تحلیل نقش شاخص های حکمروایی در آذرشهر پرداخته شده است. برای ارزیابی تاثیر این شاخص ها بر کیفیت زندگی، از آمار توصیفی و استنباطی شامل t تک نمونه ای و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. همچنین ضریب رگرسیون چندمتغیره برای تحلیل تاثیر عملکرد شاخص های حکمروایی شهری در کیفیت مکانی شهری به کار گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد، از نظر شهروندان شاخص های کارایی و اثربخشی و همچنین مسئولیت پذیری وضعیت بهتری دارند. با توجه به سطح معناداری آزمون و نیز کرانه های بالا و پایین سطح اطمینان، پاسخ دهندگان در آذرشهر اثرگذاری متغیرها بر حکمروایی را تایید کرده اند. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با آزمون های تعقیبی دانکن و توکی برای مقایسه وضعیت شاخص ها نیز، وضعیت بهتر و مطلوب تر دو شاخص کارایی- اثربخشی و همچنین مسئولیت پذیری را نشان می دهد. با استفاده از ضریب رگرسیون تاثیر هرکدام از شاخص های حکمروایی در کیفیت مکانی شهری سنجیده شد و نتایج نشان داد میان حکمروایی خوب شهری و کیفیت مکانی رابطه معنا داری وجود دارد. شاخص پاسخگویی و شفافیت بیشتر و مشارکت کمترین تاثیر را بر کیفیت مکانی دارند. نتایج پژوهش می تواند درک بهتری از مورد مطالعه را برای مدیران شهری فراهم کند تا با درنظرگرفتن این تحلیل ها در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های شهری عملکرد بهتری داشته باشند. مدل حکمروایی موفق با درنظرگرفتن علمی متغیرها در شهرها و بهبود عملکرد و به کارگیری اصولی آن می تواند موجب بهبود محیط های شهری شود.

    کلیدواژگان: حکمروایی شهری، کیفیت مکان، مدیریت شهری، آذرشهر
  • شهریور روستایی*، عادل شری زاده صفحات 833-859

    امروزه مسکن یکی از مهم ترین نیازهای بشری است که نقش ویژه ای در بهبود کیفیت زندگی و رفاه شهروندان ایفا می کند. رشد شتابان شهرنشینی، نبود منابع کافی، ضعف مدیریت و نبود برنامه ریزی جامع مسکن در کشورهای درحال توسعه، دسترسی گروه های کم درآمد به مسکن مناسب را به معضلی جدی تبدیل کرده است؛ از این رو برنامه ریزی با رویکرد آینده نگاری می تواند سبب ایجاد روندی مثبت در وضعیت آینده برنامه ریزی مسکن اقشار کم درآمد شود و از بروز و تحقق آینده نامطلوب جلوگیری کند. پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد آینده نگاری به بحث و بررسی ارتباط با وضعیت آینده برنامه ریزی مسکن اقشار کم درآمد کلان شهر تبریز پرداخته است. از لحاظ هدف، این پژوهش کاربردی- توسعه ای و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی است. برای نگارش مبانی نظری از روش کتابخانه ای و برای جمع آوری داده ها از تکنیک دلفی استفاده شده است. هدف این پژوهش، شناسایی سناریوهای محتمل، ممکن و درنهایت سناریوهای مطلوب برای وضعیت آینده سیستم است. بر این اساس، 13 عامل کلیدی تاثیرگذار بر وضعیت آینده سیستم از مجموع 59 عامل اولیه موثر به روش تحلیل تاثیرات متقاطع و با استفاده از نرم افزار میک مک استخراج شدند. در ادامه، برای شناسایی سناریوهای مطلوب، 51 وضعیت محتمل برای عوامل کلیدی طراحی و با تشکیل ماتریس 51×51، میزان تاثیرات وقوع هریک از وضعیت ها بر وقوع یافتن یا نیافتن وضعیت های دیگر از سوی متخصصان سنجیده شد. سپس با استفاده از نرم افزار ScenarioWizard، 3 سناریوی قوی، 12 سناریوی باورکردنی و 270 سناریوی ضعیف استخراج شدند که در این پژوهش، بررسی سناریوهای باورکردنی صورت گرفت. نتیجه اصلی پژوهش نشان می دهد که 13 عامل کلیدی، بازیگران اصلی و موثر بر وضعیت آینده برنامه ریزی مسکن اقشار کم درآمد کلان شهر تبریز هستند که نقش کلیدی در بهبود این وضعیت دارند. همچنین تحلیل سناریوهای محتمل و باورکردنی حرکت به سوی شرایط مطلوب در روند آینده سیستم را نشان می دهد، اما وقوع شرایط نامطلوب و بحرانی را برای وضعیت آینده سیستم دور از انتظار نمی داند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، اقشار کم درآمد، برنامه ریزی مسکن، تبریز، سناریونویسی
  • فرشید هاشم زاده قلعه جوق، نادر زالی* صفحات 861-888

    امروزه دستیابی به رشد و توسعه پایدار یکی از مباحث عمده کشورها، به ویژه کشورهای درحال توسعه است. در کشور ایران نیز اگرچه برنامه های توسعه منطقه ای بیشتر با هدف رشد و توسعه و ایجاد تعادل های بین منطقه ای برای مناطق خاص و محروم تهیه شده اند، به دلایل مختلف به اهداف نهایی خود که برون کرد منطقه از محرومیت است، کمتر دست یافته اند. استان آذربایجان غربی به دلیل ویژگی و پتانسیل های منحصربه فرد، از جمله مناطق مهم و راهبردی است که اهمیت فوق العاده ای در برنامه ریزی های توسعه منطقه ای و ملی دارد. در همین راستا، در پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره تاکسونومی عددی و تحلیل خوشه ای، سعی شده است وضعیت برخورداری و کیفیت توزیع شاخص های توسعه در شهرستان های این استان ارزیابی و تحلیل شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که نبود تعادل منطقه ای در روند توسعه استان حاکم بوده و ارومیه (مرکز استان) با درجه توسعه 4714/0 توسعه یافته ترین شهرستان است. در ادامه سعی شد به بررسی دقیق تر وضعیت توسعه مناطق استان پرداخته شود. برای نیل به این مهم براساس ویژگی های ساختار فضایی و جغرافیایی، توسعه یافتگی شهرستان ها در قالب منطقه بندی پیشنهادی، ارزیابی و تحلیل شد. یافته ها حاکی از آن است که جنوب استان از لحاظ برخورداری از شاخص های توسعه بررسی شده وضعیت مساعدتری از شهرستان های شمالی استان دارد. درنهایت با درنظرگرفتن شرایط فعلی و متناسب با پتانسیل ها و کمبودهای نواحی، پیشنهادهایی برای توسعه متعادل مناطق استان ارایه شد.

    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، توسعه، عدم تعادل منطقه ای، منطقه بندی
  • امید عسگری، سارا عطارچی*، نجمه نیسانی سامانی صفحات 889-905

    در چند دهه اخیر، مناطق شهری به دلیل رشد سریع جمعیت و افزایش شهرنشینی دستخوش تغییرات زیادی شده است. استفاده از تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک مکانی بالا یکی از روش های کارآمد در مطالعه و شناسایی این تغییرات است. دسترسی به این تصاویر به دلیل هزینه فراوان بسیار محدود است؛ از این رو تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک متوسط نظیر سنتینل به دلیل دسترس پذیری بالا در کاربردهای شهری بسیار استفاده شده است. شناسایی دقیق تغییرات شهر با استفاده از طبقه بندی تصاویر ماهواره ای نیازمند دسترسی به داده های زمینی صحیح برای تفکیک کلاس های مختلف پوشش زمین است. عملیات برداشت اطلاعات زمینی، پرهزینه و زمان بر است و برای تصاویر مربوط به زمان های گذشته امکان پذیر نیست. اطلاعات جغرافیایی داوطلبانه که داده های مربوط به یک دوره زمانی را جمع آوری می کند، می تواند یکی از منابع داده حقایق زمینی باشد. با استفاده از نمونه های تعلیمی حاصل از اطلاعات جغرافیایی داوطلبانه، فرایند پردازش تصاویر ماهواره ای با سرعت بیشتری انجام می شود. در این پژوهش، کارایی اطلاعات جغرافیایی داوطلبانه به عنوان نمونه های تعلیمی در طبقه بندی تصاویر سنتینل 2 برای شناسایی تغییرات کاربری شهر قزوین در سال های 1394 و 1397 بررسی شده است. بدین منظور صحت طبقه بندی تصاویر سنتینل 2 با نمونه های تعلیمی حاصل از اطلاعات جغرافیایی داوطلبانه با صحت طبقه بندی تصاویر مذکور با استفاده از نمونه های تعلیمی به دست آمده از تصاویر گوگل ارث و به کمک آزمون آماری t مقایسه شده است. نتایج آزمون t با سطح اطمینان 95 درصد، برای سال های 1394 و 1397 نشان می دهد اختلاف معناداری میان نمونه های تعلیمی گوگل ارث و اطلاعات جغرافیایی داوطلبانه در طبقه بندی تصاویر سنتینل 2 وجود ندارد؛ بنابراین اطلاعات جغرافیایی داوطلبانه کارایی مناسبی به عنوان نمونه های تعلیمی در طبقه بندی تصاویر ماهواره ای در مناطق شهری دارند.

    کلیدواژگان: اطلاعات جغرافیایی داوطلبانه، تصاویر ماهواره ای سنتینل 2، شهر قزوین، طبقه بندی کاربری اراضی شهری
|
  • Hassan Jangi, Jamileh Tavakolinia *, MohammadTaghi Razavian Pages 671-693

    Ecosystem services can be useful in terms of participatory and integration of citizens. Many of the issues addressed by the concept of ecosystem services have been addressed in urban and regional planning and can be supported through the development of an interactive scenario with stakeholders. The purpose of this study is to design a participatory framework of stakeholders using Bayesian networks to conceptualize landscape aesthetic in ecosystem cultural services in which stakeholders from nine different disciplines are involved. In fact, the present study is an applied (descriptive and causal) research that, after collecting field and library information, has used brainstorming technique. The mean and variance are used to convert stakeholder outcomes into probabilities in the Bayesian network. Because abstract terms can be classified through a multivariate Bayesian network and cohesive brainstorming. Final sensitivity analysis through output probabilities showed that topography includes elevation and slope of the land, water, and dense vegetation in areas such as Chitgar Forest Park, Artificial Lake of Azadi and Khargoush Dareh Park have highest aesthetic value. Also, natural elements such as lakes, forest trees, and agricultural lands show higher quality in terms of visualization. Overall, the present study does not focus on individual indicators; rather, it is a methodology consistent with aesthetic considerations that can be used in local citizens' participation alongside stakeholders and future planning of landscape aesthetic.

    Keywords: Ecosystem services, Aesthetics, landscape aesthetic, Bayesian network, District 22 of Tehran
  • Maryam Assayesh, Ali Khaksari Rafsanjani *, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 695-714
    the metro system is one of the fastest and cleanest transportation networks that most cities need it. This transportation system, not only provides speed and convenient access, but also uses a distinct route from the streets for movement. But the distinction of the route should not lead to neglect the effects of the construction of this transport system on the surrounding streets and neighborhoods. Therefore, this research has been carried out with the aim of investigating the effects of the construction of metro station on the social and traffic functions of the street. indicators of social and traffic functions has been extracted based on a new approach and combination of backgrounds and the initiative of the authors.The present study has a quantitative approach and data collection was done through a questionnaire-based survey after confirmation of validity and reliability. In this regard 500 questionnaires were distributed among Residents nearby the Shademan and Gholhak metro stations . To analyze the collected data, one-sample T test ,two-sample T test and Friedman test has also been used. The results showed the construction of the metro station has strengthened the traffic and social functions of the street, but the strengthening of the traffic function has been more than the strengthening of the social function of street. The results also show that the construction of Shademan metro station has had a greater impact on strengthening the social function of Azadi Street than strengthening the social function of Shariati Street with the construction of Gholhak metro station.
    Keywords: Transport Oriented Development, Subway, Social Function, Traffic Function, Street
  • Seyed Reza Azadeh, Jamal Mohammadi *, Hamid Taher Neshat Doost Pages 715-736

    The main purpose of this research is qualitative study and modeling the effects of physical structure of urban neighborhoods on mental disorders of citizens. In this research, content analysis method was used. The statistical population of the study was families that living in Moftabad and Mardavij neighborhoods. Based on this, people were selected as the sample who have diversity in terms of living environment. Also, the condition for entering the study was to be over 20 years old, to have lived in the desired neighborhood for at least 3 years, and not to have acute mental disorders. Based on this, 60 people were selected as the sample size. The content analysis method used for this study that included determine and extract the analysis unit, coding the analysis units, summarize and reduce data, use the categorization system, and analyze and report research results Based on the results of the research, the six main variables for the physical structure of urban neighborhoods were extracted such as natural environmental conditions (diversity of vegetation, water spaces and environment temperature), environmental pollution (noise pollution and unhealthy urban environment), streets conditions (walking ability, street lighting at night, smooth traffic in the neighborhood), public spaces (Local Park, urban furniture, sitting spaces in front of the residential complex), local services (local market and retail stores), and urban landscape and image (Environmental readability, proper application of paint in the environment).

    Keywords: Physical Structure, Urban neighborhoods, Environmental quality, Mental Disorders, Content analysis
  • MohammadTaghi Heidari *, Asgar Rashidi, Behzad Ranjbarnia, MARYAM RAHMANI Pages 737-760

    Given the undeniable role of revenues from the capital of natural oil resources in the process of investment and capital formation, as well as the emphasis of many conventional development theories on the positive role of natural resources in the process of development and increasing the welfare of societies, this article tries to analyze oil revenues. As a key driver of the viability of communities from the perspective of local Behbahan stakeholders (heads of households). Accordingly, by studying the existing literature and basics, 59 variables (including 54 components of urban livability and 5 variables of oil economy) were provided to 30 experts in urban livability and oil economics in the form of matrices and questionnaires. It was weighted through interaction analysis standards and analyzed through Mick Mac software, and finally the key factors of the research were identified. Based on this, it was found that the effects of oil economy has not been able to cause favorable livelihoods among the citizens of Behbahan and five factors of oil economy do not affect the quality of urban livelihood of Behbahan as one of the oil extraction cities and the most effects of this industry in Macro factors and national incomes are visible. Also, the city of Behbahan has not seen such effects on the quality of urban living as a result of the emergence of this God-given source. Meanwhile, investment in the oil industry of this city, despite the relative economic benefits, has created detrimental effects on society

    Keywords: Oil economy, livability, extractive cities, Behbahan city, interaction analysis
  • Homayoon Nooraie *, Mohammadreza Khalilparvar Pages 761-787

    The experience of failure and high risk of mega-projects especially in decayed areas increased the importance of risk assessment prior to its implementation. One of the projects is the development of Imamzadeh-Zeinab shrine in Isfahan. It covers an area of about 19 hectares with the aim of recreating, creating an urban square and compensating for the shortage of per-capita . The purpose of this paper is to risk assess of urban development plan of Imamzadeh-Zeinab shrine in isfahan using failure modes, effects and criticality analysis (FMEA) technique. In this regard, a mixed methodology paradigm has been used (the combination between case study research method and the non-experimental research method). At the same time, data collection was done through documentary, content analysis and field study method. In addition, the obtained data were analyzed through the failure modes, effects and criticality analysis (FMEA) technique and with the help of Delphi Group. Finally, the relevant problems were identified and prioritized based on the priority estimation index. The results show that the urban space of the Imamzadeh-Zeinab shrine in the physical and security component has the minimum and maximum distance to the ideal urban space, respectively. Also, within the security component, it has the most possible problems in the field of space, lighting and social surveillance, respectively, which can be an obstacle to creating a presentable, dynamic and usable space for all individuals and age groups. For this aim, solutions have been proposed to minimize these problems before the implementation of the plan.

    Keywords: assessment, urban space, FMEA Technique, RPN, Imamzadeh Zeinab Shrine in Isfahan
  • Sayed Masoud Habibi, Atefeh Ahmadi Dehrashid * Pages 789-812
    The present study is with an exploratory view in the framework of "descriptive-analytic". On the other hand, considering the nature of the subject, the dominant approach to the field of research is "Applied. The statistical population of the research is the three regions of Sanandaj. Using Cochran formula, 384 samples were selected and randomly distributed and completed. One-sample t-test, Friedman. Comparing the dimensions of the creative city at the level of the specified areas, the third region with an average of 24.3 out of the other regions is better off. The second zone with the average of 2.83 in the second rank and the second in the second one with an average of 2.43 are in the third place and the situation is more unfavorable. The result of the analysis of structural equations showed that the cultural dimension with factor load of 0.95 had the most influence on the strategic planning of the creative city of Sanandaj. Finally, the use of sowt technique to identify the potential, barriers and limitations of strategic planning for achieving a creative city showed that the best strategies for strategic planning in Sanandaj city from the perspective of the creative city are defensive strategies (WT).
    Keywords: Strategic Planning, Creativity, creative city, Structural equations, Sanandaj City
  • Ali Hosseini *, Hamed Ramazanpour, Hassan Ashori Pages 813-831

    The world has become more urban, which emphasizes the requirements of human quality of life. Inability to provide different aspects of urban life has important effects on the biological well-being of citizens. Much of the disability stems from the traditional way of urban management. Various approaches have been proposed in the field of urban management, of which urban governance is one of the most important. This article analyzes the role of governance indicators in the city of Azarshahr. The results show that from the citizens' point of view, the indicators of efficiency and effectiveness as well as responsibility show a better situation. Respondents in the city of Azarshahr have confirmed the effect of variables on governance. The results of one-way analysis of variance test also show the better and more favorable status of the two indicators of efficiency-effectiveness as well as responsibility. Using regression coefficient, the effect of each of the governance indicators on urban spatial quality was measured and the results showed that there is a significant relationship between good urban governance and spatial quality. The index of accountability and greater transparency and participation show the least impact on spatial quality. The results of the research can provide a better understanding of the city for city managers to have a better performance in urban decisions and planning by considering these analyzes. Successful governance model can improve urban environments by scientifically considering variables in cities and improving its performance and principled application.

    Keywords: Urban Governance, Place quality, Urban Management, Azarshahr city
  • Shahrivar Rostuei *, Adel Sherizadeh Pages 833-859

    This study for the future condition of housing planning of low-income groups of Tabriz metropolis using the principles of normative paradigm and modern future studies. In terms of the goal, this study is applied-developmental and in terms of nature, it is descriptive-analytical. For writing the theoretical principles, library method has been used and for collecting the needed data, Delphi technique has been utilized. The goal of this study is to identify the probable and possible scenarios and eventually the desirable scenarios for the future condition of the system. On this basis, a number of 13 key factors which are effective on the future condition of the system were extracted from the total 59 initial effective factors using the method of Cross Impact Analysis and also by utilizing MICMAC software. Moreover, for identifying the desirable scenarios, a number of 51 probable conditions were designed for the key factors and by forming the 51×51 matrix, the occurrence effect rate of each condition on the occurring or not occurring of other conditions was evaluated by experts. Then, by using the Scenario wizard software, 3 strong scenarios, 12 scenarios by high probability, and 270 weak scenarios were extracted and at the end, the scenarios by high probability were examined in this study. result of this study indicates that 13 key factors are the main and effective actors on the future condition of housing planning of low-income groups of Tabriz metropolis .

    Keywords: Foresight, housing planning, Low-Income Groups, Scenario writing, Tabriz
  • Farshid Hashemzadeh, Nader Zali * Pages 861-888

    Today, achieving sustainable growth and development is one of the major issues for countries, especially in developing countries. In Iran, although regional development programs have been developed with the aim of growth and development and creating a balance for specific and deprived regions, but for various reasons, they have achieved less of their ultimate goals. Due to its unique features and potentials, West Azerbaijan Province is one of the important and strategic regions that is of great importance in regional and national development planning and programs. In this regard, this study seeks to evaluate and analyze the characteristics of regional development in this province. First, with the leveling of regional development, the position of the counties in terms of development has been determined, and the results show that there is regional inequality in the development process of the province. Then, based on the characteristics of the spatial and geographical structure of the province, the development of counties with an intra-regional approach in the form of proposed areas have been evaluated and analyzed. The findings indicate that the south of the province is in a more favorable situation in terms of development indicators and in contrast to most deprived counties are located in the north of the province. Finally, considering the current situation and in accordance with the potentials and limitations of the regions, suggestions have been made for balanced regional development.

    Keywords: Development, Planning, Regional Equality, West Azerbaijan
  • Omid Asgari, Sara Attarchi *, Najmeh Neysani Samani Pages 889-905

    In recent decades, urban areas have undergone many changes due to increasing urbanization. Today, with the help of multi-temporal remote sensing images, it is possible to monitor land use changes over decades. High resolution satellite images provide great opportunities to produce urban LU/LC maps. However, such images are expensive and their access are limited. Hence, medium-resolution satellite images such as Sentinel-2 has been widely used in urban applications. Supervised image classifications techniques need accurate training data to detect urban features. Training data collection is difficult and time-consuming and is not easily possible for historical images. Alternatively, voluntary geographic information (VGI) has become widely available from online sources such as OpenStreetMap (OSM), and it may provide a useful source of training data in image classification. This study aims evaluate the efficiency of VGI in classification sentinel-2 time series images (for the years 1394 and 1397) to identification LU changes have been done. For this purpose, the accuracy of classification of Sentinel 2 images with training samples obtained from voluntary geographical information with the accuracy of classification of the mentioned images with training samples obtained from Google Earth images has been compared by T-test at 95% significance level. The results of T-test for 1394 and 1397 show that there is no significant difference between the data set of Google Earth images and VGI. Therefore, the results confirmed that the use of VGI training samples provides good results in monitoring the land use changes.

    Keywords: Volunteered geographic information (VGI), Sentinel-2 satellite images, Urban land cover classification, Qazvin City