فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 48، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد آقانژاد، غلامرضا موسوی* صفحات 609-623
    زمینه و هدف

    راکتور بافل دار بی هوازی (ABR) یکی از سامانه های تصفیه فاضلاب با هزینه پایین نسبت به‫روش هوازی است، اما محدودیت هایی مانند عدم تامین استاندارد خروجی مواد مغذی را دارد، لذا بایستی مورد مطالعه و توسعه قرار گیرد. هدف این تحقیق بررسی کارایی پایلوت 5 بخشی  ABRو ارتقای آن با فرایند انعقاد الکتریکی تلفیقی (در داخل راکتور) در شرایط میدانی برای تصفیه فاضلاب شهری بود.

    روش کار

    این تحقیق در تصفیه خانه فاضلاب شهر خوی انجام شد. راکتور ABR به مدت 270 روز با زمان ماند هیدرولیکی 36، 24، 18 و 12ساعت و راکتور تلفیقی به مدت 40 روز با زمان ماند 18 ساعت به صورت پیوسته راهبری شد. تغذیه راکتورها به صورت درخط از فاضلاب ورودی به تصفیه خانه بود. از ورودی و خروجی سامانه ، نمونه برداری ترکیبی 24 ساعته به تعداد 225 بار انجام و پارامترهای TSS ,TKN ,TP ,COD ,BOD5 اندازه گیری شدند.

    یافته ها:

     راه اندازی راکتور 105 روز به طول انجامید. کارایی ABR متداول با کاهش زمان ماند کاهش یافت و برای TSS، BOD5، و COD به ترتیب به 1/92، 4/87، و 6/83 درصد رسید. ABR راهبری شده در زمان ماند 18 ساعت تنها توانست استاندارد خروجی TSS را برآورده نماید و سایر پارامترها در خروجی از حد مجار فراتر بودند. تلفیق انعقاد الکتریکی راندمان فرایند ABR را بهبود بخشید به طوری که خروجی فرایند برای پارامترهایTSS ,TKN ,TP ,COD  و BOD5 در این شرایط راهبری به حد استاندارد رسید.

    نتیجه گیری:

     ABR تلفیق شده با انعقاد الکتریکی سامانه ای مناسب برای تصفیه کارآمد فاضلاب شهری است و می تواند فاضلاب شهری را تا حد استانداردهای تخلیه تصفیه نماید.

    کلیدواژگان: راکتور بافل دار بی هوازی، فرایند انعقاد الکتریکی، تصفیه فاضلاب شهری
  • مینا کشوردوست چوکامی *، مهدیه عظیمی، فریده پیری، عباسعلی زمانی صفحات 624-632
    زمینه و هدف

    آلوده شدن محیط زیست به فلزات سنگین سبب آلودگی آب و محصولات کشاورزی شده است. این فلزات ویژگی تجمع پذیری زیستی دارند و ورود آن ها به بدن انسان بیماری های زیادی به همراه خواهد داشت. بنابراین مطالعه در زمینه بی خطر سازی آن ها دارای اهمیت است. هدف از این تحقیق سنتز و بررسی کارایی نانوکامپوزیت نشاسته- آهن اکسید در حذف دو فلز سنگین نیکل و کادمیوم از فاضلاب می‫باشد.

    روش کار

    در این پژوهش تلاش شده است تا از پلیمر طبیعی نشاسته برای تهیه نانوکامپوزیت نشاسته- آهن اکسید استفاده شود. ویژگی های ساختاری و گروه های عاملی آن با استفاده از آنالیزهای میکروسکوپ الکترونی روبشی از نوع گسیل میدانی (FE-SEM)، تجزیه عنصری (EDX) و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FT-IR) مورد بررسی قرار گرفت. سپس کارایی نانوکامپوزیت نشاسته- آهن اکسید به عنوان جاذب برای حذف فلزات سنگین نیکل و کادمیوم به روش پیوسته از محلول های سنتزی بررسی شد. به این منظور، محلول آبی مادر با غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر از فلزات نیکل و کادمیوم تهیه شد. اثر مقدار جاذب، pH و زمان تماس در فرایند حذف مطالعه شد. ضریب همبستگی هم دما لانگمویر، فروندلیچ و تمکین نیز بررسی شدند.

    یافته ها

    نانوکامپوزیت سنتز شده از کارآیی مناسبی در حذف نیکل و کادمیوم برخوردار است. به طوری که بیشترین مقدار جذب با 05/0 گرم از جاذب تهیه شده از محلول با غلظت 10 میلی گرم بر لیتر از یون‫های نیکل و کادمیوم و pH برابر 4 به دست آمد. با افزایش مقدار pH راندمان جذب افزایش یافت که نشان دهنده ساز وکار تبادل یونی است. فرآیند جذب فلز کادمیوم از معادله فروندلیچ پیروی می کند درحالی که فلز نیکل از هیچ کدام از معادله ها پیروی نمی کند. ضریب همبستگی معادله های سینتیکی هر دو فلز با همبستگی بسیار مناسب، انطباق خوبی با معادله شبه درجه دوم نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که جاذب تهیه شده کارایی مناسبی در حذف فلزات سنگین نیکل و کادمیوم دارد. با توجه به این که آزمایش در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد کاربرد این روش در صنعت باید از جنبه اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، نشاسته، آهن اکسید، جذب، نیکل، کادمیوم
  • نفیسه نصیرزاده، مهدی معبودی *، نصرت عبدالله پور، فرامرز هلالی صفحات 633-651
    مقدمه و هدف

    ماکروارگونومی یک نگرش فنی- اجتماعی است که هدف آن بهبود سیستم کاری سازمان ها است. مطالعه حاضر با هدف بررسی جهت گیری پژوهشی علم ماکروارگونومی در ایران بر مبنای پژوهش های منتشر شده به زبان فارسی انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مروری و به صورت تحلیل محتوا است که بر روی مطالعات انجام شده در زمینه ماکروارگونومی در ایران انجام گرفته است. پایگاه های علمی- پژوهشی با کلید واژه های «ماکروارگونومی»، «ارگونومی مشارکتی»، «ارگونومی با مشارکت»، «ارگونومی کلان»، «ارگونومی جامع» و «ارگونومی سازمانی» که به صورت فارسی منتشر شده بودند؛ مورد بررسی قرار گرفتند. در تحلیل مقالات استخراجی، علاوه بر آمار توصیفی، در راستای تعیین جهت گیری مطالعات، ارزیابی کیفی نیز صورت گرفت.

    یافته ها

    64 مطالعه در بین سال های 1376 تا 1397 وارد مطالعه شدند. 51/55 درصد (بیشترین فراوانی) مطالعات در بین سال های 1397-1391 بود. بیشتر این مطالعات در حوزه صنعت و تعداد کمتری از آن ها در حوزه آموزش انجام گرفته بود. از بین مقالات مورد بررسی، بیشتر آن ها به اصلاح سیستم کاری جهت کاهش اختلالات اسکلتی- عضلانی و افزایش کیفیت زندگی کاری؛ به سه شیوه کیفی، توصیفی- تحلیلی و مداخله ای پرداخته بودند.

    نتیجه گیری

    ماکروارگونومی در تمامی حوزه ها کاربرد داشته و نتایج مثبتی را عرضه نموده است. اما جایگاه ماکروارگونومی در ایران در تمامی حوزه ها به خصوص در صنایع کوچک و متوسط کمرنگ بوده و نیازمند اجرای پژوهش های کاربردی بیشتر می باشد. از طرفی علاوه بر چاپ پایان نامه ها و مقالات، بایستی نحوه انجام کار و اثربخشی آن ها، برای تصمیم گیران و مدیران ارشد ارایه شود تا منجر به درک ضرورت چرایی اصلاح سیستم کاری گردد.

    کلیدواژگان: ماکروارگونومی، ارگونومی مشارکتی، ارگونومی جامع، ارگونومی سازمانی، ایران
  • سمیرا خیاط، ماهرخ دولتیان*، حامد فنائی، علی نویدیان، زهره محمودی، امیر کسائیان صفحات 652-663
    مقدمه و هدف

    عوامل اجتماعی- اقتصادی و محیطی در محله های حاشیه نشین می‫تواند بر شیوه زندگی ساکنین آنها تاثیرگذار باشد. با این حال، سبک زندگی حاشیه نشینان به ندرت مورد توجه محققین قرار می‫گیرد. هدف این مطالعه بررسی شیوه زندگی، مهمترین چالش و عوامل مرتبط با آن در زنان حاشیه نشین سنین باروری ساکن در جنوب شرق ایران بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی سبک زندگی زنان حاشیه نشین جنوب شرق ایران در سال 1396 بررسی شد. نمونه شامل 400 نفربود که توسط نمونه گیری تصادفی خوشه ای یک مرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه های سبک زندگی (LSQ) به شیوه مصاحبه فردی تکمیل شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آنالیز واریانس و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.از نرم افزار SPSS-19 جهت آنالیز داده ها استفاده گردید و سطح کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره LSQ 97/24±08/103 بود و در بین تمام حیطه های سبک زندگی حیطه ورزش و تندرستی کمترین نمره را کسب نمود (68/18±58/21). در بین عوامل پیشگویی کننده تحصیلات و اشتغال همسر، فاصله بین بارداری‫ها، قومیت و سرپرست خانوار ارتباط معنی داری با سبک زندگی داشتند (به ترتیب 03/0=p، 01/0=p، 002/0=p، 01/0=p و 01/0=p).

    نتیجه گیری

    سبک زندگی زنان حاشیه نشین در سطح نامناسبی قرار داشت و ورزش مهمترین چالش سبک زندگی آنها بود. توجه بیشتر به مشخصات فردی و اجتماعی شوهر، وضعیت باروری، قومیت و سرپرستی خانواده و ارتقاء ورزش در سیاستگذاری، جهت ارتقاء شیوه زندگی ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، ورزش، حاشیه نشینی
  • آزاده وزیری، نوید قنواتی*، احد نظرپور، تیمور بابایی نژاد صفحات 664-678
    زمینه و هدف

    آلودگی خاک به فلزات سنگین به عنوان یک خطر جدی برای سلامت انسان و محیط زیست به شمار می آید. هدف از مطالعه حاضر بررسی خطر فلزات سنگین (سرب، نیکل، روی، مس، کادمیوم، کروم، آرسنیک، وانادیوم و کبالت) در خاک‫های سطحی استان خوزستان (سال 1397) بود.

    روش کار

    این تحقیق یک مطالعه تجربی- کاربردی بود. جهت نیل به هدف تعداد 87 نمونه از خاک ‫های سطحی استان خوزستان برداشت و با استفاده از طیف سنجی جرمی پلاسمایی جفت شده القایی (ICP-MS) آنالیز گردید. سطح آلودگی فلزات سنگین (سرب، نیکل، روی، مس، کادمیوم، کروم، آرسنیک، وانادیوم و کبالت) بر اساس شاخص‫های محیط زیستی برآورد شد. همچنین الگوی مکانی غلظت فلزات در خاک‫ های سطحی در محیط GIS-10.2 تهیه شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت فلزات سنگین آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم، مس، نیکل، سرب، وانادیوم و روی به ترتیب 22/3، 31/0، 40/9، 67/42، 92/23، 34/66، 09/9، 56/35 و 66/46 (mg/kg) بدست آمد. میانگین غلظت تمام فلزات سنگین به جز کبالت چندین برابر بیشتر از مقدار زمینه (غلظت در پوسته زمین) بود. بر اساس میانگین فاکتور غنی شدگی (EF) در منطقه مورد مطالعه، فلزات سنگین کبالت، کادمیوم و روی دارای آلودگی بسیار بالایی بودند. بر اساس ارزیابی شاخص جامع آلودگی نمرو (NIPI) 98/40 درصد نمونه ها در سطح آلودگی متوسط و 54/19 درصد نمونه ها دارای درجه آلودگی بالا گزارش شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده از شاخص ‫های محیط زیستی نشان داد که منبع آلودگی فلزات مورد مطالعه فعالیت‫های انسانی از قبیل ترافیک، سوختن سوخت ‫های فسیلی، مصرف بی رویه کودهای شیمیایی، ورود فاضلاب ‫های شهری به خاک، وجود صنایع نفتی در منطقه و حضور گازهای خارج شده از صنایع فلزی نظیر صنایع فولاد در منطقه مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خاک سطحی، شاخص های محیط زیستی، خوزستان
  • لاله شهیدی، شعله امیری *، امیر قمرانی، غلامرضا منشئی، نفیسه کاشانی زاده صفحات 679-690
    زمینه و هدف

    بارداری نخست، به دلیل ناشناخته بودن تجارب بارداری، می تواند برای مادران آسیب و پریشانی روان شناختی و هیجانی داشته باشد، بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش دلبستگی مادر به جنین بر تحمل پریشانی و نشخوار فکری مادران نخست باردار بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری 45 روزه بود. در این پژوهش جامعه آماری را کلیه مادران نخست باردار شهر تهران در سال 1396 تشکیل می دادند. نمونه مورد مطالعه 30 مادر نخست باردار دارای دامنه سنی 25 تا 35 سال بودند که به شیوه نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. پس از انتخاب حجم نمونه و گمارش آنها در گروه های آزمایش و گواه، گروه آزمایش مداخله جامع دلبستگی مادر به جنین را طی یک ماه در 9 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. این در حالی بود که گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکرد. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) و نشخوار فکری (نولن هوکسما و مارو، 1991) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که آموزش دلبستگی مادر به جنین بر تحمل پریشانی (001/0=p< ، 08/153f) و نشخوار فکری (001/0=p< ، 11/256f) مادران نخست باردار تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش دلبستگی مادر به جنین با بهره گیری از تکنیک آرمیدگی و تنفس برای کاهش اضطراب و آموزش تصویرسازی ذهنی می تواند تحمل پریشانی را افزایش و نشخوار فکری مادران نخست باردار را کاهش دهد. بر این اساس آموزش دلبستگی مادر به جنین می تواند به‫عنوان درمانی کارآ برای کاهش تحمل پریشانی و نشخوار فکری مادران نخست باردار مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دلبستگی به جنین، تحمل پریشانی، نشخوار فکری، مادران نخست باردار
  • آرش سیادتی، علی نعمتی *، نوروز نجف زاده صفحات 691-698
    زمینه و هدف

    گاهی اوقات برای بهبود رنگ در تهیه جوجه کبابی از رنگ های صناعی بجای گیاه زعفران بعنوان تقلب استفاده می شود. با توجه به اثرات نامطلوب برخی رنگ های صناعی مانند تارترازین بر سلامت انسان، این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع استفاده از این رنگ در تهیه جوجه کبابی به عنوان یک غذای پرمصرف در استان اردبیل انجام شد.

    روش کار

    در یک مطالعه مقطعی- تحلیلی به روش تصادفی ساده تعداد 550 نمونه از جوجه‫کبابی های رنگ شده در شهرهای استان اردبیل در سال 1395 برای بررسی انتخاب شدند. برای استخراج رنگ موجود در نمونه های برداشتی از روش کروماتوگرافی با لایه نازک استفاده شده و نتایج با استاندارد ملی ایران به شماره 2634 مقایسه شدند. داده ها توسط آزمون های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از کل نمونه های جوجه کبابی تهیه شده برای مصرف در استان اردبیل نزدیک به یک سوم (81/31%) از رنگ تارترازین استفاده شده بود. با این که با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن رابطه بین رنگ استفاده‫شده در نمونه ها با محل نمونه برداری ارتباط معنی داری مشاهده نشد، ولی درصد استفاده از این رنگ در نمونه های تهیه شده در شهرهای مختلف متفاوت بود، بطوری که درصد رنگ مورد استفاده در شهرستان سرعین بیشتر (29/35%) و در شهرستان کوثر کمتر (95/21%) بود.

    نتیجه گیری: 

    مطالعه حاضر نشان داد که در کلیه شهرهای استان اردبیل از رنگ مصنوعی تارترازین برای رنگ‫کردن جوجه‫کبابی به جای رنگ زعفران استفاده می شود و تقریبا یک سوم نمونه های جوجه کبابی مورد مصرف، آلوده به رنگ مصنوعی تارترازین بودند.

    کلیدواژگان: رنگ تارترازین، جوجه کبابی، تقلب، استان اردبیل
  • ساسان فریدی، صادق رحمانی، نیلوفر‫ هاشمی، ساسان قبادیان، محمدسعید ذکایی * صفحات 699-713
    زمینه و هدف

    طوفان شن و گرد و غبار به طور معمول در مناطق خشک و نیمه خشک اتفاق می افتد. این پدیده در کشور ایران در مناطق غربی، جنوب غربی و مرکزی، بیشتر در فصل تابستان قابل مشاهده است. مطالعات انجام گرفته تاکنون نشان می‫دهند که این پدیده بر سلامتی انسان، زمین های کشاورزی، صنعت، زیرساخت ها و بخش حمل و نقل اثرگذار است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات اقتصادی پدیده گرد و غبار می‫باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش از نوع کتابخانه ای و توصیفی است. در ابتدا مقاله ها و گزارش‫های ارایه شده در پایگاه های داده معتبر فارسی (Civilica، Magiran و SID) و انگلیسی از قبیل Web of Science،Scopus ، Embase، PubMed و Google scholar دریافت شده و بصورت مجزا بررسی شدند.

    یافته ها

    پدیده گرد و غبار محدوده جغرافیایی گسترده ای را در بر می گیرد، در واقع در تمامی نقاط جهان اتفاق می افتد و یک موضوع بین المللی به حساب می آید. در طی وقوع پدیده گرد و غبار، غلظت آلاینده های مختلف افزایش پیدا می کند که به طور کلی اتمسفر، بیوسفر، هیدروسفر و تروپوسفر را تحت تاثیر قرار داده و آثار بسیار زیادی به دنبال دارد. طوفان شن و گرد و غبار، اثرات محیط زیستی، بهداشتی و اقتصادی - اجتماعی گسترده ای را به دنبال خواهد داشت که بصورت حلقه های زنجیر، مرتبط بوده و در نهایت هر یک از این اثرات، به تبعات اقتصادی جبران ناپذیری، می انجامند. بنابراین، پدیده گرد و غبار، دارای اثرات اقتصادی گسترده ای از قبیل تاثیر بر صادرات نقت، تاخیر در سفرهای هوایی، اختلال در حمل و نقل جاده ای، اثرات مخرب بر کشاورزی (زراعت و باغبانی)، تصادفات جاده ای، خسارت به جاده، تعطیلی مدارس، لوازم منزل، تجهیزات الکترونیکی، تابلوهای تبلیغاتی عمومی، کانال‫های آبیاری، نیروگاه های برق وسلامتی مردم است.

    نتیجه گیری: 

    پدیده گرد و غبار را نباید و نمی‫توان فقط یک موضوع محیط زیستی در نظر گرفت، بلکه این پدیده به علت تبعات بسیار زیاد اقتصادی که برای زیرساخت‫های مناطق تحت تاثیر و کشور دارد بایستیبه عنوان یک دغدغه ملی و بین المللی در نظر گرفته شود و برای کاهش تبعات آن نیاز به همراهی بسیاری از بخش های اجرایی کشور می‫باشد. برای کاهش منابع انسان ساخت پدیده گرد و غبار، پیشنهاد این پژوهش بر ارزیابی‫ها و استراتژی های یکپارچه ای است که مدیریت پایدار آب و زمین را در مزارع، مراتع، بیابان ها و مناطق شهری، با وجود تغییرات اقلیمی، ارتقا می بخشند.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، اثرات اقتصادی
  • سیف الله جهانگیری، اسحاق رسولی *، حبیب ابراهیم پور، محمد روحی عیسی لو، محمد خیراندیش صفحات 714-732
    زمینه و هدف

    چالش‫های موجود در سازمان‫ها و مراکز دولتی از جمله دانشگاه های علوم پزشکی کشور بیانگر وجود مشکلات سازمانی متعددی می‫باشد و بدون شک وجود این مشکلات سبب کاهش اثربخشی، کارآیی و بهره وری سازمانی می‫گردد. بخش قابل توجهی از این مشکلات متوجه فرآیند انتخاب کارکنان می‫باشد و با توجه به وظایف شغلی خطیر کارکنان دانشگاه های علوم پزشکی اعم ازپزشکان و پرستاران و... و اهمیت آنها به عنوان محوری‫ترین بخش سلامت که می‫توانند سلامت جامعه را تضمین کنند انتخاب نادرست این کارکنان خسارات جبران ناپذیری را به سازمان‫ها تحمیل خواهد کرد. از طرفی الگوهای انتخاب نیروی انسانی در ایران و در جهان متفاوت است. این الگوها ممکن است با توجه به عصر جهانی شدن در کشور اسلامی ایران از الگوهای غربی تبعیت کند؛ لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی فرآیند انتخاب نیروی انسانی در ایران و سایر کشورهای جهان بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک بررسی کتابخانه ای و توصیفی است. جامعه آماری کلیه دانشگاه های علوم پزشکی کشورهای جهان و ایران می‫باشد و داده های مربوط به فرآیند انتخاب نیروی انسانی از طریق جستجو در منابع معتبر فارسی و انگلیسی از طریق کلیدواژه های Human Resources Selection، Human Resources Management، Selection Patterns و کتاب‫های مرجع مدیریت نیروی انسانی از نقاط مختلف جهان جمع آوری و بصورت مجزا بررسی گردید و در مورد الگو های مشترک و اساسی انتخاب نیروی انسانی بحث شد.

    یافته ها

    بررسی وضعیت انتخاب نیروی انسانی در ایران و نقاط مختلف جهان بیانگر آن است که یکسری معیارها با توجه به تفاوت های فراوان فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی بین کشورها متناسب با شرایط حاکم در آن کشورها وجود دارد. اما معیارهایی مانند تخصص، تبحر، تجربه کاری، علاقه شخصی و روحیه مشارکت طلبی و... در همه این کشور ها مشترک است و بایستی در انتخاب نیروی انسانی مدنظر قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های انجام گرفته در هر کشوری بایستی الگوهای انتخاب نیروی انسانی با توجه به شرایط حاکم آن کشور در چهارچوب منطقی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی انتخاب نیروی انسانی، مدیریت نیروی انسانی، معیار انتخاب نیروی انسانی
  • زهرا اردودری*، فرزانه فدایی صفحات 733-743
    زمینه و هدف

    استرس شغلی زمانی رخ می‫دهد که بین نیازهای شغلی با توانایی ها و خواسته های فرد هماهنگی نباشد. توانایی فیزیکی افراد، با استفاده از حداکثر توان هوازی (VO2max) که بیشترین ظرفیت انجام کار در طول شیفت است، تعیین می‫گردد. هرچه توان هوازی بیشترباشد، شخص می تواند فعالیت های سنگین را راحت تر انجام دهد. فعالیت بدنی علاوه بر ایجاد آمادگی جسمانی، از بروز بسیاری از بیماری های جسمی و روانی پیشگیری می کند. هدف از این مطالعه، بررسی استرس شغلی و ارتباط آن با حداکثر توان هوازی و سطح فعالیت فیزیکی در متصدیان امور بانکی بود.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مقطعی بین 82 نفر از متصدیان امور بانکی که با شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام شد. جهت تعیین استرس شغلی، سطح فعالیت فیزیکی و VO2max به ترتیب از نمونه ایرانی پرسشنامه استرس شغلی HSE پرسشنامه IPQA، و تست پله استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 انجام شد. 005/0 ≤p معنادار تلقی گردید.

    یافته ها

    در این پژوهش، کارمندان بانک به طور میانگین از لحاظ استرس شغلی، Vo2max و سطح فعالیت فیزیکی به ترتیب در رده شدید تا متوسط، خوب و متوسط قرار گرفتند. همچنین بین استرس شغلی با سن، وزن، فعالیت فیزیکی و VO2max رابطه معناداری وجود داشت (05/0≤p). ولی بین استرس شغلی با قد و BMI رابطه معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج سطح فعالیت فیزیکی و بخصوص Vo2max از عوامل تاثیرگذار بر استرس شغلی تلقی می‫گردد. به‫نظر می رسد، به‫منظور کاهش استرس شغلی و در نتیجه بهبود بهره وری، تلاش در جهت ارتقاء سطح فعالیت فیزیکی و Vo2max ضروری است.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، حداکثر توان فیزیکی، فعالیت فیزیکی، کارمندان بانک
  • زینب وطن پرست، نوشین پیمان *، حبیب الله اسماعیلی، یاسمن جعفری صفحات 744-755
    زمینه و هدف

    نوجوانی یکی از مهمترین و حساس‫ترین دوره های زندگی انسان است. یکی از اساسی‫ترین تغییرات این دوره برای فرد تغییرات ناشی از شروع فرآیند بلوغ جسمی است. داشتن اطلاعات کافی از روند بروز این فرآیند کمک شایانی به گذر آسان و بی‫دغدغه از این دوره بحرانی بویژه در دختران می‫نماید. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر منبع کنترل سلامت بر بهداشت بلوغ دختران مقطع متوسطه اول شهرستان فاروج در سال 96 طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    این پژوهش مطالعه مداخله ای نیمه تجربی بود. 100 نفر از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول با تخصیص تصادفی در 2 گروه آزمون و کنترل (هر گروه 50 نفر) در مطالعه شرکت نمودند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و زمینه ای در خصوص آگاهی و رفتار دانش‫آموزان در زمینه بهداشت بلوغ و پرسشنامه منبع کنترل سلامت والستون بود. دانش آموزان قبل از شروع برنامه آموزشی پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. مداخله در گروه آزمون طی 5 جلسه انجام گرفت. پرسشنامه ها بلافاصله و 3 ماه بعد از انجام مداخله مجددا برای هر 2 گروه تکمیل گردیدند. میانگین نمرات قبل، بلافاصله و 3 ماه پس از مداخله آموزشی در دو گروه اندازه گیری و مقایسه شدند. داده‫ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل گردیدند. سطح معنی داری 05/0 در نظرگرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره بهداشت بلوغ دانش آموزان قبل از آموزش در دو گروه آزمون وکنترل تفاوت معناداری نداشت، در حالی‫که بلافاصله بعد از آموزش میانگین نمره بهداشت بلوغ در دو گروه تفاوت آماری معناداری داشت (001/0=p). همچنین همبستگی بین منبع کنترل سلامت بیرونی و نمره بهداشت بلوغ در مرحله بلافاصله بعد ازآموزش معنی‫دار بود (0001/0=p)، در حالی‫که 3 ماه بعد از آموزش با منبع کنترل سلامت درونی همبستگی معناداری داشت (002/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه به نظر می رسد مداخله آموزشی تاثیر مثبتی در بهبود بهداشت بلوغ افراد مورد مطالعه بلافاصله بعد از آموزش داشته است، اما با توجه به کاهش میانگین نمرات در گروه آزمون 3 ماه بعد از مداخله، استمرار آموزش‫ها نکته مهمی است که باید مد نظر قرار گیرد؛ لذا شایسته است آموزش مسایل بلوغ، جهت بهبود رفتارهای بهداشتی دختران در این دوران به طور مرتب مورد تاکید اولیای مدرسه و مربیان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، بلوغ، منبع کنترل سلامت، نظریه، آگاهی و رفتار
|
  • M. Aqanaghad, Gh. Moussavi* Pages 609-623
    Background & objectives

    Anaerobic baffled reactor (ABR) is one of the low cost wastewater treatment systems compared to the aerobic method. Hoverer it should be studied and developed to overcome its limitations such as insufficient nutrient removal. The aim of this study was to evaluate the efficiency of the 5 sectional ABR pilot and improve it with integrated electric coagulation process for municipal wastewater treatment.

    Methods

    This study was conducted at Khoy wastewater treatment plant. The ABR was operated for 270 days with hydraulic retention time (HRT) 36-24-18-12h and the integrated reactor was operated for 40 days with duration of 18 hours. The reactors were fed in line from the incoming wastewater to the treatment plant. From the input and output of the system, 245-hour combined sampling was performed 225 times and the parameters COD, BOD, TSS, TKN, and TP were measured.

    Results

    The reactor startup took about 105 days. The ABR reached to 79 - 91%, 9-20%, 19-30% and 89-94% COD, TKN, PO4 and TSS removal efficiencies respectively at HRT36 and 12 h. The ABR meted effluent disposal standards of TSS in all conditions and those of COD, TP and BOD at optimum HRT 36h. The integrated ABR meted these and NO3, SO4 standards at HRT 18 h in current density of 0.1mA/cm2 by aluminum electrodes.

    Conclusion

    The ABR is suitable for municipal wastewater treatment, but it has limitations such as high HRT and failure to meet nitrogen effluent discharge standard. By integrating the EP into the ABR while reducing HRT, its efficiency increased up to twice that of ABR with the same time. Therefore, integrated electrical coagulation can be used to improve ABR efficiency.

    Keywords: Anaerobic Baffled Reactor, Electrocoagulation Process, Municipal Wastewater Treatment
  • M .Keshvardoostchokami*, M .Azimi, F. Piri, A .Zamani Pages 624-632
    Backgrounds & objectives

    Contamination of the environment by heavy metals, pollute water and agricultural products. The aggregation of these metals will cause various diseases for human. Therefore, it is important to study how to make them safe. The purpose of this study is to evaluate the efficiency of starch-iron oxide nanocomposite in removing two heavy metals, nickel and cadmium, from wastewater.

    Methods

    In this study, an attempt was made to use starch as natural polymer to prepare starch-iron oxide nanocomposites. Its structural properties and functional groups were investigated using scanning electron microscopy (FE-SEM), elemental decomposition (EDX) and Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy. Then, the efficiency of starch-iron oxide nanocomposite as an adsorbent for the removal of heavy metals including nickel and cadmium from continuous synthetic solutions was investigated. For this purpose, aqueous solution with a concentration of 1000 mg/l of nickel and cadmium metals was prepared. The effect of adsorbent amount, pH and contact time on the removal process was studied. Langmuir, Freundlich and Temkin isotherm models were used for study of procedure isotherm.

    Results

    The synthesized nanocomposite has good efficiency in removing nickel and cadmium. Maximum uptake of heavy metal ions was occurred at pH=4, using 0.05g of starch-iron oxide nano-composite from 20 ml aqueous solutions content 10 ppm of two studied ions. The adsorption efficiencies were found to be pH dependent which because of ionic interaction, by increasing pH value the removal increased. The cadmium adsorption process follows the Freundlich equation, while the nickel metal does not follow any of the equations. Investigations of kinetics of the process were performed and showed pseudo second-order model has the best correlation for adsorption procedure.

    Conclusion

    In general, this investigation showed that, the fabricated adsorbent has high efficiency for removal of nickel and cadmium ions. But application of this method in the industry should be economically evaluated.

    Keywords: Nanocomposite, Starch, Iron Oxide, Adsorption, Nickel, Cadmium
  • N .Nasirzadeh, M. Maboudi*, N .Abdollahpour, F. Helali Pages 633-651
    Background & objectives

    Macroargonomics is a socio-technical approach that aims to improve the work system of organizations. The aim of this study was to investigate the research orientation of macroargonomics in Iran based on research published in Persian.

    Methods

    The present study is a review and content analysis that was performed on studies in the field of macroargonomics in Iran. Scientific-research databases with the keywords "macro-ergonomics", "participatory ergonomics", "participatory ergonomics", "macro-ergonomics", "comprehensive ergonomics" and "organizational ergonomics" which were published in Persian; Were examined. In addition to the descriptive analysis of extracted articles, a qualitative evaluation of the articles was performed in order to determine the orientation of the studies.

    Results

    The 64 studies were introduced to the study between 1997 and 2018. 55.51% (the highest frequency) of studies was in the years 2012-2018. Most of these studies have been conducted in the field of industry and fewer of them in the field of education. Most of articles addressed the modification of working system to reduce the musculoskeletal disorders and increase the quality of work life by utilizing qualitative, descriptive- analytical, and interventional methods.

    Conclusion

    Macroargonomics has been used in all areas and has presented positive results. However, the position of macro-ergonomics in Iran in all areas, especially in small and medium industries is low and requires more applied research. On the other hand, in addition to publishing dissertations and articles, how to do their work and their effectiveness should be presented to decision makers and senior managers to lead to the need to understand why the work system is reformed.

    Keywords: Macroergonomics, Participatory Ergonomics, Comprehensive Ergonomics, Organizational Ergonomics, Iran
  • S .Khayat, M.Dolatian*, H .Fanaei, A. Navidian, Z .Mahmoodi, A. Kasaeian Pages 652-663
    Background & objectives

    Socioeconomic and environmental factors in suburban neighborhoods can affect the lifestyle of their inhabitants. However, the lifestyle of the suburban people is rarely considered by the researchers. This study aimed to investigate lifestyle, the most important challenge, and its related factors in suburban women of reproductive age living in southeastern Iran.

    Methods

    In this analytic cross-sectional study, the lifestyles of suburban women in the southeast of Iran were investigated in 2017. The sample consisted of 400 people who were selected by random one-stage cluster sampling. Lifestyle questionnaire (LSQ) was completed by individual interviews to collect data. Data were analyzed using descriptive statistics, analysis of variance, and multivariate regression. SPSS (version 19) was used to analyze data. A p<0.05 was considered significant.

    Results

    Mean score of LSQ was 103.08±24.97 and among all components of lifestyle, the sport and health component got the lowest score (21.58±18.68). Among the predictive factors, the education and employment of the husband, the interval between pregnancies, ethnicity and the head of household had a significant relationship with lifestyle (p=0.03, p=0.01, p=0.002, p=0.01, and p=0.01 respectively).

    Conclusion

    The lifestyles of suburban women were at an inappropriate level and exercise was the main challenge in their lifestyle. It is necessary to pay more attention to the personal and social characteristics of the husband, fertility status, ethnicity, and head of the family and to promote sports in policy-making to improve the lifestyle.

    Keywords: Life Style, Sports, Suburban Population
  • A .Vaziri, N. Ghanavati*, A. Nazarpour, T. Babaenejad Pages 664-678
    Background & objectives

    High concentrations of heavy metals in the soil are considered as a serious risk to human health and the environment. The aim of this study was to investigate the risk of heavy metals (Pb, Ni, Zn, Cu, Cd, Cr, As, V and Co) in surface soils of Khuzestan province (2018).

    Methods

    This research is an experimental-applied study. For this purpose, 87 samples of surface soils were collected from Khuzestan province and analyzed using Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometry (ICP-MS). The level of heavy metals (Pb, Ni, Zn, Cu, Cd, Cr, As, V and Co) pollution was estimated based on environmental indicators. Also, the spatial pattern of metal concentrations in surface soils was prepared in GIS (10.2).

    Results

    The average concentration of heavy metals of As, Cd, Co, Cr, Cu, Ni, Pb, V and Zn was 3.22, 0.31, 9.46, 42.67, 23.92, 66.34, 9.09, 35.56 and 46.66 (mg/kg) respectively. The average concentrations of all heavy metals other than cobalt were higher than the baseline value (concentration in the earthchr('39')s crust). Based on the average value of the enrichment factor (EF), the heavy metals of Co, Cd and Zn have a high contamination. According to the comprehensive evaluation of Nemrow integrated pollution index (NIPI), 40.98% of the samples were in medium pollution and 19.54% of the samples had high pollution.

    Conclusion

    The results of environmental indicators showed that the source of pollution of studied metals was anthropogenic such as traffic, burning fossil fuels, and uncontrolled use of fertilizers, urban wastewater entering the soil, the presence of oil industries in the region and the presence of gases released from the metal industry like the steel industry in the study area.

    Keywords: Heavy Metals, Surface Soil, Environmental Indicators, Khuzestan
  • L .Shahidi, Sh. Amiri*, A .Ghamarani, Gh .Manshaei, N. Kashanizadeh Pages 679-690
    Background and objectives

    First pregnancy, due to unknown pregnancy experiences, can cause psychological and emotional distress for mothers. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of maternal-fetal attachment training to tolerate distress and rumination of first pregnant mothers.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, control group, and forty-five-day follow-up period design. The statistical population consisted of all the first pregnant mothers in Tehran in 2016. The study sample consisted of 30 first pregnant mothers with an age range between 25 and 35 years. Participants were selected through a non-random sampling method and they were randomly assigned into intervention and control groups. The intervention group received nine sessions of ninety-minute comprehensive training of maternal-fetal attachment during one month while the control group did not receive such intervention during the study process. The questionnaires used in this study included Distress Tolerance Questionnaire (Simmons and Gaher, 2005) and Ruminant Questionnaire (Nolenhoxma and Murrow, 1991). The data were analyzed by repeated measurement ANOVA.

    Results

    The results of data analysis showed that training maternal-fetal attachment has significantly influenced distress tolerance (f=153.08, p<0.001) and rumination (f=256.11, p<0.001) in the first pregnant mothers.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that training maternal-fetal attachment by using relaxation and breathing techniques to reduce anxiety and mental imaging training can increase distress tolerance and reduce rumination of first pregnant mothers. Accordingly, training maternal-fetal attachment can be applied as an effective treatment to reduce the distress tolerance and rumination of first pregnant mothers.

    Keywords: Fetal Attachment, Distress Tolerance, Rumination, First Pregnant Mothers
  • A. Siadaty, A. Nemati*, N.Najafzadeh Pages 691-698
    Background & objectives

    Sometimes artificial dyes are used instead of saffron as a fraud to improve the color of grilled chicken. Due to the adverse effects of some industrial colors such as tartrazine on human health, this study was conducted to determine the prevalence of using this color instead of saffron in the preparation of grilled chicken.

    Methods

    In a cross-sectional analytical study, 550 samples of colored grilled chicken were collected in a simple random sampling method in the cities of Ardabil province, 2016. Thin layer chromatography was used to extract the dye in the collected samples and the results were compared with the National Standard of Iran No. 2634. Data were analyzed by descriptive statistical tests.

    Results

    The results showed that of the total samples of grilled chicken prepared for consumption in Ardabil province, about one third (31.81%) of tartrazine dye was used. Although, there was not significant correlation between the colors used in the samples and the sampling site using the Spearman Correlation Coefficients the percentage of using this color was different among different cities of the Ardabil province. The highest percentage of color was found in Sarein city (35.29%) and the lowest was in Kosar city (21.95%).

    Conclusion

    The present study showed that in all cities of Ardabil province, synthetic tartrazine is used to dye grilled chicken instead of saffron dye. Almost one third of the grilled chicken samples were contaminated with tartrazine synthetic dye.

    Keywords: Tartrazine Dye, Grilled Chicken, Fraud, Ardabil Province
  • S .Faridi, S .Rahmani, N. Hashemi, S. Ghobadian, M.S. Zokaei* Pages 699-713
    Background & objectives

    Dust storm typically occurs in arid and semi-arid regions. This phenomenon is more visible across the western, southwestern and central regions of Iran in the summertime. Previously conducted studies have reported that this phenomenon affects human health, agriculture, industry, infrastructure and transportation. The aim of this study is to investigate the economic effects of dust storms.

    Methods

    The present study is a descriptive investigation. The available articles and reports in valid Persian databases (Civilica, Magiran and SID) as well as English databases such as Web of Science, Scopus, Embase, PubMed and Google scholar were reviwed separately.

    Results

    The dust storm phenomenon covers a wide range of geographical area. In fact, it occurs in all parts of the world and is considered as an international issue. During the occurrence of dust storm phenomenon, the concentration of various pollutants increases, which generally affects the atmosphere, biosphere, hydrosphere and throposphere. Dust storm have far-reaching environmental, health, and socio-economic effects that are linked in a chain, and ultimately each of these effects will have irreparable economic consequences. Therefore, the phenomenon of dust has wide economic effects such as the impact on the exports, delays in air travel, disruption of road transport, destructive effects on agriculture (agriculture and horticulture), road accidents, road damage, closure of schools, home appliances, electronic equipments, public billboards, irrigation canals, power plants and public health.

    Conclusion

    Dust storm phenomenon should not only be considered as an environmental issue, but due to the great economic consequences for the infrastructure of the affected areas and the country, it should be considered as a national and international concern. It is necessary to accompany many executive departments of the country to reduce its consequences. To reduce the man-made resources of the dust phenomenon, this study proposes integrated assessments and strategies that promote sustainable water and land management in farms, rangelands, deserts and urban areas, despite climate change.

    Keywords: Dust Storm, Economic Effects
  • S .Jahangiri, E.Rasouli*, H. Ebrahimpour, M. Rouhi Esalu, M. Khairandish Pages 714-732
    Background & objectives

    The challenges in government organizations and centers, including medical universities in the country, indicate the existence of several organizational problems, and without a doubt, the existence of these problems will reduce the effectiveness, efficiency and productivity of the organization. A significant part of these problems is related to the staff recruitment process. Improper selection of these staffs will impose irreparable damage on organizations and consequently on public health. Therefore, the purpose of this study was to investigate the process of manpower selection in Iran and other countries, since the process of human resources recruitment in Iran and the world is different.

    Methods

    The present study is a descriptive study. The statistical population includes all universities in the world that work in the field of medical services delivery. Information about the process of selecting and employing human resources was collected by searching valid Persian and English sources using the keywords Human Resources Selection, Human Resources Management, Selection Patterns. Also, reference books on manpower management from different parts of the world were collected and reviewed separately.

    Results

    The review of the human resources selection in Iran and different parts of the world indicates that there are a number of criteria due to the many cultural, social and economic differences between countries in accordance with the prevailing conditions in those countries. However, criteria such as expertise, proficiency, work experience, personal interest and the spirit of participation are common in all these countries and should be considered in the selection of human resources.

    Conclusion

    According to the studies conducted in each country, the patterns of manpower selection should be done within a logical framework according to the prevailing conditions of that country.

    Keywords: Human Resource Selection Model, Human Resource Management, Human Resource Selection Criterion
  • Z. Ordudari*, F. Fadaei Pages 733-743
    Background & objectives

    Occupational stress occurs when there is no coordination between the needs of the job with the individual abilities and desires. Physical ability of individuals is determined using the maximum aerobic capacity (VO2max), which is the maximum capacity to work during the shift.  The higher the aerobic capacity, the easier it is for a person to perform strenuous activities. The purpose of this study was to investigate occupational stress and its relationship with the maximum aerobic capacity and physical activity level in bank staff.

    Methods

    This cross-sectional study was performed among 82 bank staff that was selected by simple random sampling. To assess the Occupational stress, physical activity and VO2max, the Iranian version of HSE occupational stress and IPQA questionnaire and step test were respectively used. Data analysis was performed using SPSS-20 software. p≤0.005 was considered significant.

    Results

    In this study, bank employees were ranked in severe to moderate, well and moderate categories in terms of occupational stress, Vo2max and level of physical activity, respectively. There was also a significant relationship between occupational stress and age, weight, physical activity and VO2max (p≤0.05). But there was no significant relationship between occupational stress and height and BMI.

    Conclusion

    According to the results, the level of physical activity and especially Vo2max are considered as one of the factors affecting occupational stress. It seems that in order to reduce occupational stress and thus improve productivity, efforts to improve the level of physical activity and Vo2max are necessary.

    Keywords: Occupational Stress, VO2max, Physical Activity, Bank Staff
  • Z .Vatanparast, N. Peyman*, H. Esmaeili, Y. Jafari Pages 744-755
    Background & objectives

    Adolescence is one of the most important and the most sensitive periods in human life. One of the most fundamental changes to this period for a person is changes caused by beginning of puberty. Having enough knowledge about this process helps to get through this critical period easily and carefree, especially in girls. The purpose of this research was to determine the effect of education based on the locus of control theory on the puberty health of the junior high school girl students in Faruj in 1996.

    Methods

    This study was a quasi-experimental intervention study. 100 junior high school girl students participated in the study by random allocation in 2 experimental and control groups (50 people in each arm). The data gathering tool was a demographic and field information questionnaire on knowledge and students’ performance in puberty health and Walton locus of Control Questionnaire. Students completed the questionnaires before starting the curriculum. The intervention was performed in the experimental group during 5 sessions. Questionnaires were completed again for both groups immediately and 3 months after the intervention. Mean scores before, immediately and 3 months after the educational intervention were measured and compared in the two groups. Data were analyzed using SPSS-24 software and statistical tests. Significance level was considered 0.05.

    Results

    The mean score of puberty health of students before training was not significantly different in the experimental and control groups, while immediately after education the mean score of puberty health in the two groups was statistically significant (p=0.001). Also, the correlation between external locus of control and puberty health score was significant immediately after education (p=0.0001), while there was a significant correlation between internal locus of control after three months (p=0.002).

    Conclusion

    According to the findings of this study, it seems that the educational intervention had a positive effect on improving the puberty health of the subjects immediately after training, but due to the decrease in mean scores in the experimental group 3 months after the intervention, continuing education is an important point to consider; Therefore, it is worthwhile to teach puberty issues to improve the health behaviors of girls in this period.

    Keywords: Education, Puberty, Locus of Control, Theory, Knowledge, Behavior