فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 72 (زمستان 1399)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 72 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد نجفی، کیومرث یزدان پناه درو*، زهرا پیشگاهی فرد، مرجان بدیعی ازنداهی صفحات 1-38

    یکی از عرصه های مهم و اساسی تامین امنیت ملی کشورها در راستای حفظ منافع ملی خود و دستیابی به اقتدار پایدار توجه به حوزه دفاعی- نظامی و عوامل اثرگذار بر قدرت دفاعی کشور در راستای ایجاد بازدارندگی در برابر تهدیدهای دشمنان می باشد که با توجه به حاکم بودن شرایط عدم قطعیت در پیش بینی آینده مناسبات و تحولات ایران در منطقه و نظام بین الملل، درک جایگاه و توان دفاعی- نظامی جهت مقابله با تهدیدهای متصور در آینده از مسایل ضروری می باشد. تحقیق پیش رو به منظور تبیین عوامل کلیدی اثرگذار بر قدرت دفاعی ج.ا.ایران در افق زمانی1410 با مطالعه اسناد و سوابق علمی پیشین و استفاده از نظرهای 50 نفر از خبرگان انجام گرفته است. گفتنی است این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی- توسعه ای و از لحاظ روش، تلفیقی از روش های توصیفی- تحلیلی و پیمایشی (استفاده از نظر خبرگان و پرسشنامه) است. همچنین از لحاظ قلمرو زمانی، گردآوری داده ها در سال 1399 انجام و نتایج آن دوره ده ساله 1400 تا 1410 را پوشش خواهد داد؛ به لحاظ مکانی محدود به ایران و از نظر موضوعی مقوله قدرت دفاعی ج.ا.ایران را از منظر دانش ژیوپلیتیک مورد بررسی قرار خواهد داد. تعداد 706 نیروی پیشران مشخص و در ادامه اقدام به جداسازی نیروهای پیشران به دست آمده در 6 بخش نظامی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی- فرهنگی، جغرافیایی- زیست محیطی و علمی- فناوری گردید. سپس با تشکیل جلسه خبرگی، نیروهای پیشران مشابه با یکدیگر ادغام و در ادامه با استفاده از الگوی «فریدمن» اقدام به رتبه بندی و تعیین ارزش نیروهای پیشران نموده و درپایان با استفاده از نرم افزار آینده پژوهی «میک مک» و به کارگیری روش تحلیل «ماتریس متقاطع»، تعداد 27 عامل مهم و اثرگذار تعیین گردید و از این 27 عامل تعداد 10 عامل به عنوان عوامل کلیدی اثرگذار بر قدرت دفاعی ج.ا.ایران مشخص گردیدند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، امنیت نظامی، عوامل کلیدی، قدرت دفاعی، نرم افزار میک مک، نیروی پیشران
  • حسین اصلی پور*، علی میرهاشمی، هادی نهادی صفحات 39-75

    دفاع مقدس مانند عموم عرصه های حاکمیتی جامعه، آکنده از تصمیم گیری سیاستگذاران، بازیگران و گروه های ذینفع در سطح کلان کشور بوده است. کانون توجه پژوهش های مدیریتی دفاع مقدس تاکنون اغلب چگونگی مدیریت و تصمیم گیری در سطح  عملیات های نظامی بوده، اما پژوهش حاضر چگونگی گرفتن تصمیم های کلان (حاکمیتی) دفاع مقدس در سطح مقام های عالی رتبه کشوری و لشکری را موردنظر دارد و در این راستا در تلاش است تا به سوال هایی مانند «عوامل موثر بر تصمیم گیری سیاستمداران و فرماندهان دفاع مقدس چیست؟»، «بازیگران موثر در فرایند تصمیم گیری حاکمیتی دفاع مقدس کدامند؟» و «فرایند تصمیم گیری حاکمیتی دفاع مقدس دارای چه گام ها و مراحلی است؟» پاسخ دهد. این سوال ها در نهایت منجر به پاسخ به سوال اصلی پژوهش یعنی «تصمیم گیری حاکمیتی دفاع مقدس دارای چه ابعاد و مولفه هایی است؟» خواهند شد. به این منظور و با توجه به نبود سابقه نظری و پژوهشی مرتبط، استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه پردازی داده بنیاد مبتنی بر دیدگاه «استراوس و کوربین» در دستورکار تحقیق قرار گرفت. نتایج تحقیق به وسیله انجام مصاحبه با بازیگران حاکمیتی دفاع مقدس (بیبشتر با اعضای قرارگاه خاتم الانبیاء در دوران دفاع مقدس) و نیز انجام مطالعه مجزا درباره روند تصمیم گیری در مورد پذیرش قطعنامه 598 و نیز سایر اسناد مکتوب؛ منجر به شکل گیری 996 نکته کلیدی در قالب 142 مفهوم و نیز 43 مقوله انتزاعی گردید. مقوله های گفته شده سپس در قالب 6 بخش تعریف شده در پارادایم کدگذاری محوری تحقیق دسته بندی شدند. درنهایت گزاره های نظری پژوهش به وسیله انجام کدگذاری انتخابی در قالب 5 قضیه و 12 زیرقضیه نظری به دست آمد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، سیاستگذاری عمومی، خط مشی عمومی، دفاع مقدس، نظریه داده بنیاد
  • احمدرضا سنجری، ناصر عباس زاده، بهنام گلشاهی* صفحات 77-103

    پژوهش حاضر با هدف ارایه راهبردهای ارتقای خودباوری در بین کارکنان پایور یکی از سازمان های نظامی انجام شده است. در این راستا در گام نخست، نسبت به شناسایی عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدهای محیطی) موثر در خودباوری کارکنان با بررسی اولیه محققان در سطح سازمان موردمطالعه اقدام و سپس این عوامل از نظر گروه خبرگان پژوهش (شامل متخصصان در حوزه های روان شناختی و جامعه شناختی و همچنین فرماندهان و مدیران در سطوح راهبردی) بررسی و تعدیل گردیدند. در ادامه پرسشنامه ای خبره مبنا براساس عوامل شناسایی شده تنظیم و بین گروه خبرگانی توزیع گردید تا امتیاز هریک از عوامل را در خودباوری کارکنان مشخص نمایند. در مرحله بعدی بر مبنای نظرهای خبرگان به تعیین میزان امتیاز و وزن هریک از عوامل پرداخته و ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و خارجی (EFE) تنظیم گردید. همچنین بر مبنای امتیاز موزون محاسبه شده، به تعیین موقعیت راهبردی سازمان در رابطه با خودباوری کارکنان پایور پرداخته و شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب مشخص گردید. در پایان نیز بر مبنای الگوی (SWOT) به تدوین راهبردهای ارتقای خودباوری کارکنان پرداخته شد. نتایج پژوهش منتج به خلق 13 راهبرد برای ارتقای خودباوری کارکنان گردید که در پایان پیشنهادهای اجرایی برای راهبردهای با الویت بالا ارایه شد.

    کلیدواژگان: خودباوری، ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و خارجی (EFE)، ماتریس تعیین موقعیت راهبردی، الگوی (SWOT)
  • رحیم مسیبی ملک خیل*، علی اصغر بیک بیلندی، وحید کریمی، مسعود محمدی الستی صفحات 105-131

    برخی از منافع آمریکا به میزان زیادی به جنوب غرب آسیا و مسایل ناشی از آن مرتبط است. رهنامه ها و راهبردهای این کشور، آشکارا بر اساس وضعیت جنوب غرب آسیا و در راس آن ج.ا.ایران تدوین می گردد. روند تحولات اخیر در جهان و منطقه پیرامونی ج.ا.ایران، موید تبیین رهنامه ها و راهبردهای نظامی آمریکا ج.ا.ایران با ساختارمند کردن ماهیت تهدیدهای خود در قالب ایجاد یا تقویت پایگاه های ثابت می باشد. حضور نیروهای آمریکایی در مجاورت مرزهای ج.ا.ایران همواره تهدیدی جدی برای کشور تلقی شده و تبعات ناشی از ایجاد پایگاه های ثابت در منطقه، به طورمستقیم تهدیدی علیه امنیت ملی ج.ا.ایران خواهد بود. بنابراین هدف از انجام این تحقیق، شناخت «تاثیر رهنامه ها و راهبردهای آمریکا در ایجاد پایگاه های ثابت آمریکا در منطقه پیرامونی ج.ا.ایران» بوده که سوال تحقیق متناظر با هدف طراحی گردید. نوع تحقیق، کاربردی- توسعه ای و روش تحقیق، توصیفی تحلیلی با رویکرد آمیخته می باشد و برای گردآوری داده ها از هر دو روش میدانی و کتابخانه ای استفاده شد و تجزیه وتحلیل داده های کیفی، تحلیل توصیفی و داده های کمی مورد تحلیل استنباطی قرار گرفت. برای پاسخ به سوال تحقیق با لحاظ نمودن ویژگی های جامعه آماری موردنظر، تعداد 42 نفر از صاحبنظران این حوزه به صورت هدفمند تعیین شده و پرسشنامه تحقیق در بین آنان توزیع گردید. بیشترین میزان «تاثیر نقش رهنامه ها و راهبردهای آمریکا در ایجاد پایگاه های ثابت در منطقه پیرامونی ج.ا.ایران» مربوط به «راهبرد امنیت انرژی» با مقدار 4/667 و به وزن خیلی زیاد و کمترین آن مربوط به «پاسخ انعطاف پذیرکندی» با مقدار 2/429 و به وزن متوسط می باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد، رهنامه، راهبردهای آمریکا، پایگاه های ثابت، ج.ا.ایران
  • بهنام شریف پور، علی باقری زاده*، مجید گل پرور، ابراهیم انوشه صفحات 133-160

    پس از حادثه 11 سپتامبر 2001، منطقه غرب آسیا، با تغییرات وسیعی در ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی مواجه و منجر به شکل گیری توازن قدرت جدید منطقه ای بین ایران، عربستان و آمریکا شد، به گونه ای که هدف های منطقه ای هرکدام از آن کشورها، طیفی از توازن قوای سنتی تا توازن تهدید را رقم زدند. در این پژوهش تحلیلی- توصیفی، به منظور تبیین کارکرد رویکرد موازنه قوا در رقابت بین سه بازیگر مطرح از منظر دانش مطالعات منطقه ای؛ با بررسی هدف های منطقه ای بازیگران و وارد نمودن ملاحظه های ناشی از روندها و محرک های منجر به شکل گیری نظام امنیتی موازنه قوای ازنظر جامعه نظریه پردازان داخلی و جهانی به کالبدشکافی موازنه قوا در دهه آتی پرداخته، سپس براساس یافته های پژوهش با ارایه نمودار مفهومی، سه سناریوی (موازنه قدرت سنتی، موازنه تهدید و تعامل)، پیش بینی می شود. نتایج به دست آمده نشان دهنده این است که در چشم انداز آینده، احتمال همگرایی ایران با عربستان و آمریکا ضعیف (میانگین شدت همگرایی منطقه ای 41/8 %) بوده و در منطقه همچنان توازن قوای سنتی محتمل ترین گزینه است. میزان تنش آفرینی هدف های بازیگران به ترتیب متعلق به عربستان، ایران و آمریکاست. میزان اثرپذیری عربستان از آمریکا بسیار بالا بوده و نقش کنشگر یاریگر در سیاست های منطقه ای آمریکا داشته و ایران نقش بازدارنده دارد. این مطالعه به لحاظ نظری و کاربردی دارای اهمیت می باشد. داده ها به روش کتابخانه ای (ابزار فیش برداری) گردآوری، سپس روابط متقابل بین هدف ها و بازیگران به وسیله ابزار آینده پژوهی «مک تور»، نرم افزار طراحی هندسی «گرافر»، نظریه بازی ها و الگوی «ماتریس های قطری» مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: موازنه قوا، نظریه بازی ها، خلیج فارس، عربستان، آمریکا، حادثه 11 سپتامبر
  • یعقوب زهدی نسب، محمدحسین قنبری جهرمی، ساسان محمودی طولش* صفحات 161-182

    سیاست رژیم صهیونیستی و کشورهای عربستان و امارات، هماهنگ با سیاست های آمریکا، مقابله و جلوگیری از نفوذ منطقه ای ج.ا.ایران در منطقه است. یکی از مهم ترین پیامدهای همگرایی و همکاری آنها به خصوص در زمینه دفاعی، تاثیر بر محیط امنیتی ج.ا.ایران می باشد. افزایش همکاری های رژیم صهیونیستی با کشورهای عربستان و امارات به خصوص در زمینه دفاعی ضرورتی پیش می آورد تا سیاست های دفاعی ج.ا.ایران در قبال این همکاری ها به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر تدوین سیاست های دفاعی ج.ا.ایران در مقابل همکاری های دفاعی کشورهای هدف می باشد. این پژوهش از لحاظ نوع تحقیق، کاربردی- توسعه ای است که به روش توصیفی - تحلیلی با رویکرد کمی انجام گرفته است. به منظور رسیدن به هدف تحقیق از طریق پرسشنامه و به روش نمونه گیری تمام شمار از نقطه نظرهای 50 نفر از خبرگان بهره گرفته و با استفاده از روش های تحلیل آمار توصیفی و نرم افزار SPSS  مورد تحلیل قرار گرفت. درنهایت  9 مورد از سیاست های دفاعی بر اساس توانمندی ها و قابلیت های ج.ا.ایران شناسایی و میزان تاثیر آنها به وسیله «طیف لیکرت» تعیین گردید. همچنین سیاست های احصا شده براساس میزان اثرگذاری، اولویت بندی شدند که سیاست های «توسعه توان دورایستایی، خوداتکایی و خودکفایی در تولید تجهیزات دفاعی برترساز با توان بازدارندگی موثر، افزایش عمق دفاع راهبردی فراتر از مرزهای جغرافیایی کشور، حمایت از جبهه مقاومت و تقویت نظریه مقاومت در بین کشورهای مسلمان منطقه» به ترتیب در اولویت های اول تا سوم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: سیاست دفاعی، همکاری های دفاعی، رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی، آمریکا، ج.ا.ایران
|
  • Sajad Najafi, Kiomars Yazdanpanah Duroo *, Zahra Pishgahi Fard, Marjan Badiee Azandahi Pages 1-38

    One of the basic areas of guaranteeing the national security of countries regarding protection of their national interests and achieving permanent authority is focusing on the military-defense arena and the factors affecting their defense power in order to prevent deterrence of enemy threats. Regarding the prevalence of uncertainty in foreseeing the future of Iran's relations and developments in the region and in the international system, understanding the position and military-defense capability in order to deal with future threats is one of the prime necessities. This research is conducted to explain the key factors affecting Iran's defense power in the horizon of 2031 based on previous scientific documents and records and using the opinions of 50 field experts. It is an applied-developmental research which employed a combination of descriptive-analytical and survey methods (using experts' opinion and questionnaire). Also, in terms of time domain, data collection was done in 2020 and its results will cover the decade from 2021 to 2031, regarding place it is limited to Iran and thematically, the issue of Iran's defense power will be examined from the perspective of geopolitical points of view. A total of 706 propulsion forces were identified and then these obtained forces were divided into six categories: Military, economic, political, socio-cultural, geographical-environmental and scientific-technological. After that, by forming an expert meeting, similar propulsion forces are combined with each other, and then, they were ranked and their value were determined using the Friedman model. Finally, using MICMAC Software and Cross-impact matrix analysis, 27 important and influential factors were identified which out of these 27 factors, 10 factors were considered as key ones affecting Iran's defense power.

    Keywords: Future Research, Military Security, Key factors, Defense Power, Micmac software, propulsion force
  • Hossein Aslipour *, Ali Mirhashemi, Hadi Nahadi Pages 39-75

    Holy defense, like majority of the general governance areas of society, has been full of decisions made by policymakers, actors, and beneficiary groups at the macro level. The focus of managerial research of the holy defense so far has generally been on how to manage and decide at the level of military operations, but this study focuses on how to make major (governance) decisions regarding it at the level of high-ranking national and military officials and tries to answer some questions such as "what are the factors affecting the decision-making of politicians and commanders of the holy defense?", "what are the influential actors in the governing decision-making process of the holy defense?", and "what are the steps of sovereign decision-making process of the holy defense?" These questions ultimately provide the answer to the main research question: "What are the dimensions and components of the sovereign decision of the holy defense?" For this purpose, and due to the lack of relevant theoretical and research background, the application of a qualitative approach and a Grounded theorizing method based on the viewpoint of "Strauss and Corbin" was included in the research agenda. The results of the research by conducting interviews with the governing actors of the Holy Defense (mostly with members of the Khatam al-Anbiya Headquarter during the Holy Defense) as well as conducting a separate study on the decision-making process for the adoption of Resolution 598 and other written documents led to the formation of 996 key points in the form of 142 concepts as well as 43 abstract categories. These categories were then classified into 6 sections defined in the major coding paradigm of research. Finally, the theoretical propositions of the research were obtained by performing selective coding in the form of 5 theorems and 12 theoretical sub-theorems.

    Keywords: Decision making, public policy-making, Public policy, holy defense, grounded theory
  • AhmadReza Sanjari, Nasser Abbaszadeh, Behnam Golshahi * Pages 77-103

    The present study was conducted with aim of providing strategies to promote self-confidence among personnel of a military organization. In this regard, in the first step, internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and environmental threats) affecting employees' self-esteem with a preliminary study were identified by researchers at the organization level and then these factors were reviewed and adjusted by the team of research experts (including experts in the fields of psychology and sociology, as well as commanders and managers at the strategic levels). Then, an expert-based questionnaire was prepared based on the identified factors and distributed among the expert team to determine the score of each factor regarding the employees' self-confidence. In the next step, based on the experts' opinions, the score and weight of each factor were determined and the internal factor (IFE) and external factor (EFE) evaluation matrices were adjusted. Also, based on the calculated weighted scores, the strategic position of the organization in regard to the self-confidence of the personnel was determined and the gap between the current and desired situation was identified. Finally, based on the (SWOT) model, strategies to promote employees' self-confidence were developed. The results of the research resulted in the creation of 13 strategies to promote staff's self-confidence. At the end, the executive proposals for each strategy were separately presented.

    Keywords: Self-confidence, internal, external factor evaluation matrix (IFE), external (EFE), strategic positioning matrix, (SWOT) model
  • Rahim Mosayebi Malekkhil *, AliAsghar Beik Bilandi, Vahid Karimi, Massoud Mohammadi Alasti Pages 105-131

    Some of the interests of the United States are largely associated with Southwest Asia and the issues arising from it. The doctrines and strategies of this country are being compiled obviously based on the context of this region and, above all, the Holy System of I.R. of Iran. Recent developments in the world and the neighboring region of I.R. of Iran confirms explanation of U.S. military guidelines and strategies against I.R. of Iran by organizing the nature of its threats in terms of establishing or strengthening fixed bases. It is obvious that the presence of American forces near the borders of the Islamic Republic of Iran is always considered as a serious threat to this holy system and the consequences of establishing permanent bases in the region will be directly against the national security of the Islamic Republic of Iran. Therefore, this study aimed to identify "the impact of US guidelines and strategies regarding the establishment of permanent US bases in the peripheral region of the Islamic Republic of Iran" which answered the corresponding research question. This research is an applied-developmental one and it employed a descriptive-analytical mixed method approach. Both field and library methods were used to collect data. Qualitative data analysis, descriptive analysis and data Quantitative inferential analysis were performed. To answer the research question with regard the characteristics of the statistical population, 42 experts in this field were purposefully selected and a research questionnaire was distributed among them. The highest effect of "the role of US guidelines and strategies in establishing fixed bases in the neighborhood of the Islamic Republic of Iran" is related to the "Energy Security Strategy" with a value of 4.667 and a very high weight and the lowest one is related to "Kennedy Flexible Response" with a value of 2.429 and an average weight.

    Keywords: strategy, Doctrine, America's strategies, fixed bases, I.R. of Iran
  • Behnam Sharifpour, Ali Bagherizadeh *, Majid Golparvar, Ebrahim Anousheh Pages 133-160

    In the aftermath of 9/11, the West Asian region faced with sweeping political, economic, and security changes which lead to the formation of a new regional balance of power between Iran, Saudi Arabia, and the United States, in such a way that the regional goals of each of these countries brought about a range from traditional forces balance to the threat balance. In this analytical-descriptive study, in order to explain the function of the balance of power approach in competition between three actors from the perspective of regional studies knowledge has been considered by inspecting the regional goals of the actors and considering the trends and stimuli leading to the formation of a security system of balance of power from the viewpoint of domestic and global theorists, the balance of power in the next decade. Then, based on research findings by presenting a conceptual chart, three scenarios (balance of traditional power, balance of threat and interaction) is predicted. The results indicate that in the future, the likelihood of Iran's convergence with Saudi Arabia and the United States is low (the average intensity of regional convergence is 41.8%) and the balance of traditional forces in the region is still the most likely option. The level of tension-seeking of the actors' goals are as the following: Saudi Arabia, Iran and the United States, respectively. Saudi Arabia's susceptibility from the United States has been very high, and it plays a supporting reactor role in US regional policies, and Iran plays a deterrent role. This study is important from theoretical and practical points of view. The data were collected by library method (note taking tools), then the interrelationships between the targets and the actors were analyzed using future research tools such as Mactor software, "Graffer" geometric design software, games theory and "diagonal matrix" pattern.

    Keywords: Balance of power, Game theory, Persian Gulf, Saudi Arabia, USA, 9, 11
  • Yaqub Zohdi Nasab, MohammadHossein Ghanbari Jahromi, Sasan Mahmoudi Toulash * Pages 161-182

    The policy of the Zionist regime and the countries of Saudi Arabia and the UAE, consistent with US policies, is to counter and prevent the impact of the I.R. of Iran in the region. One of the most important consequences of their convergence and cooperation, especially in the field of defense, is the impact on the security environment of the I.R. of Iran. Regarding the improvements in the Zionist regime's cooperation with Saudi Arabia and the United Arab Emirates, especially in the field of defense, it is necessary to carefully review the I.R. of Iran's defense policies in response to this cooperation. The aim of this study is to formulate the defense policies of the I.R. of Iran regarding the defense cooperation of the target countries. This research is an applied-developmental one which has employed a descriptive-analytical method with a quantitative approach. In order to reach the goal of the research, the views of 50 experts were collected through a questionnaire and then the collected data were analyzed using descriptive statistics analysis methods and SPSS software. Finally, 9 cases of defense policies were identified based on the abilities and capabilities of the I.R. of Iran and their impact was determined by the Likert scale. Also, the obtained policies were prioritized based on the degree of effectiveness which the policies of "Development of long-range power, self-reliance and self-sufficiency in the production of advanced defense equipment with an effective preventing capability, increasing the depth of strategic defense beyond the country's geographical borders, supporting the resistance front and strengthening the theory of resistance among Muslim countries in the region" were ranked from first to third, respectively.

    Keywords: defense policy, defense cooperation, the Zionist Regime, Saudi Arabia, USA, Iran