فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 54 (زمستان 1399)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 54 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد نیک نژاد*، سید حسین حسینی، عباس مقدری صفحات 13-36

    یکی از مسایل مهمی که همواره در مورد شرکت های سهامی مطرح می شودT موضوع مسوولیت مدنی آنهاست. این مسوولیت در برخی موارد ناظر بر رفتار شخص حقوقی شرکت و در برخی موارد ناظر بر رفتار ارکان ان مانند بازرسان است و ازانجا که شرکت های سهامی از جمله شرکت های مهمی هستند که در مجموعه ناجا   و البته زیرنظر بنیاد تعاون ناجا  فعالیت می کنند، بنابراین بررسی وظایف قانونی و مسیولیت مدنی انان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مقاله کنونی که به مطالعه تطبیقی مسوولیت مدنی بازرسان و حسابرسان شرکت های سهامی در این دو نظام با ابتنای بر مطالعات کتابخانه ای (شامل اسناد، کتاب ها، مقاله ها و پایان نامه ها و قوانین) پرداخته است، ابتدا مفهوم و جایگاه «بازرس» شرکت سهامی در نظام حقوقی ایران  را در کنار مفهوم و جایگاه «حسابرس» شرکت سهامی در نظام حقوقی آمریکا و انگلستان تبیین نموده و پس از آن مصادیق رفتارهای مسوولیت آور و حدود مسوولیت بازرسان را بیان کرده تا از این طریق بتواند مسولیت قانونی بازرسان در شرکت های زیرمجموعه ناجا را تبیین نماید. علت بررسی نظام حقوقی کامن لا نیز تاثیری است که این نظام حقوقی بر نظام قانونگذاری ما داشته است. نتایج تحقیق، دلالت بر این دارد از یک سو در هر دو نظام حقوقی، قصور در رسیدگی به حساب ها، عدم اعلام تخلف یا جرم و افشای اسرار تجاری شرکت، مهمترین مصادیق رفتارهایی هستند که موجب پیدایش مسوولیت مدنی بازرسان شرکت می شوند و از دیگر سو، این مسوولیت علاوه بر اینکه در برابر شخص حقوقی شرکت و اشخاص ثالث است در برابر سهامداران نیز وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: بازرس، قصور، مسوولیت قانونی، ناجا، شرکت سهامی
  • نجمه جلالیان* صفحات 35-54

    امروزه سرمایه های اجتماعی و فکری انسانی آن  از ابزارهای قوی برای رسیدن سازمان ها به اهدافشان هستند. . مفاهیم سرمایه اجتماعی و سرمایه فکری در سال های اخیر در حوزه های گوناگون علوم اجتماعی، اقتصادی و اخیرا در علوم سیاسی مطرح شده و امروزه این مباحث در حوزه ادبیات سازمان نیز بسیار حایز اهمیت هستند،  لذا هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر اثربخشی مدیران با توجه به نقش واسطه ای سرمایه فکری در سازمان امور مالیاتی استان یزد می باشد. سرمایه اجتماعی به عنوان متغیر مستقل شامل مولفه های اعتماد، مشارکت، توانایی برقراری ارتباط، تنوع معاشرت و بخشش و داوطلبی می باشد و اثربخشی مدیران به عنوان متغیر وابسته و سرمایه فکری با ابعاد (تجربه، تحصیلات، آموزش، خلاقیت و سلامت) به عنوان متغیر میانجی مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیقی توصیفی و از حیث ارتباط بین متغیرها از نوع توصیفی-علی به شیوه تحلیل عاملی و مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این تحقیق شامل 85 نفر مدیران سازمان امور مالیاتی استان یزد می باشد که به علت کوچک بودن جامعه آماری از شیوه سرشماری استفاده شد و نتایج این تحقیق که با استفاده از نرم افزار Amos به دست آمد حاکی از آن است که سرمایه اجتماعی با افزایش و ارتقاء سرمایه فکری در سازمان از یک سو به صورت مستقیم با ضریب مسیر 44/0 و از سوی دیگر به صورت غیرمستقیم با ضریب مسیر 62/0، از جمله متغیرهایی است که می تواند اثربخشی مدیران را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فکری، اثربخش مدیران، نرم افزار Amos
  • قباد کاظمی*، علی جمال علی بخشی صفحات 55-84

    تحقق برقراری عدالت کیفری، در پرتو برگزاری دادرسی عادلانه مبنی بر فراهم نمودن حق دادخواهی و دفاع ممکن خواهد شد. در مواجهه با جرایم ارتکابی و تضییع حقوق اشخاص و هم چنین نقض نظم و امنیت جامعه، نخستین جایی که مراجعه به آن به ذهن اشخاص خطور می نماید، نیروی انتظامی و پلیس است؛ نهاد پلیس دارای وظایف و اختیارات گسترده ای است؛ که یکی از این وظایف در ارتباط با دادرسی های کیفری و هم چنین کشف جرم می باشد که در راستای آن بایستی پلیس و سایر ضابطین، حقوق مظنون و متهم را رعایت نمایند. نظام دادرسی اسلامی که بر پایه اصل کرامت و حرمت انسانی بنا شده است به عنوان نظامی مستقل در کنار دیگر نظام های دادرسی متضمن اصولی است که حقوق متهم را در حد اعلایش تضمین می کند. فلذا در این پژوهش، با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی به مقتضیات و پیامدهای تضمین حقوق مظنونان و متهمان در مرحله تحقیقات پلیسی با نیم نگاهی به فقه و حقوق ایران پرداخته شده است؛ به گونه ای که نهادینه سازی نظام آموزش کثرت گرایی فرهنگی به ماموران پلیسی، افزایش دامنه ی آگاهی مظنونان و متهمان از حقوق دفاعی و افزایش دامنه نظارت بر فرایند تحقیقات پلیسی از جمله مقتضیات و همچنین محکومیت مظنونان و متهمان بی گناه و بی اعتمادی به سامانه ی دادگری جنایی از جمله پیامدهای ناشی از عدم رعایت حقوق مظنونان و متهمان در مرحله تحقیقات پلیسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مظنون، متهم، تحقیقات پلیسی، تحقیقات مقدماتی
  • مظاهر خواجوند*، محمدمهدی احمدی صفحات 85-106

    ابزارهای نوین نقش مهمی در اثبات جرایم و جنایات در حقوق کیفری دارند. در این مقاله به بررسی جایگاه اماره قضایی ابزارهای نوین در حقوق کیفری ایران پرداخته شده است. سوال اساسی که مطرح و بررسی شده، این است که ابزارهای نوین به عنوان اماره قضایی در حقوق کیفری ایران چه جایگاهی دارند؟ مقاله پیش رو توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. نتایج مقاله بیانگر این امر است که در حقوق کیفری ایران از امارات قضایی بهره گیری می شود، روش های نوینی چون اثر انگشت، آزمایش دی.ان.ای در ایجاد علم قاضی تاثیرگذار است. از لحاظ حقوقی در ایران، احتساب روش های نوین به عنوان دلیل با ایراد قانونی مواجه نمی باشد. هر چند در دادگاه ها به دلیل نداشتن امکانات کافی، معمولا کمتر مورد توجه قرار می گیرد و عملا ارزش آن به اماره تقلیل می یابد . به نظر می رسد با توجه به درصد بالای اطمینان برخی از روش های نوین مانند آزمایش دی.ان.ای یا حتی صداشناسی لازم است در حقوق کیفری ایران، امارات قضایی بیش از گذشته مورد توجه قانون گذار قرار گیرد. دادرس در بهره مندی از کارشناسی و روش های نوین کشف نوین علمی جرایم، باید تمامی اصول حاکم بر سایر ادله اثبات دعوا را رعایت نماید. لذا در کنار اصل آزادی دلیل که در آن دادرس برای اقناع وجدان خود، به هر دلیلی متوسل می شود، اصول مهم دیگری چون اصل «صداقت ومشروعیت» و یا «اصل ترافعی بودن بررسی دلیل» ونیز «اصل حاکمیت قاعده ی وحدت دلیل» را مدنظر قرار دهد.

    کلیدواژگان: اماره قضایی، آزمایش دی.ان.ای، اثر انگشت، ادله الکترونیک، ابزارهای نوین
  • عبدالهادی مطهری*، علی جان صادق پور، علی نجات بخش اصفهانی صفحات 107-126

    هدف این پژوهش تبیین روابط عوامل موثر بر کنترل راهبردی در فرایند مدیریت راهبردی با روش تحلیل مسیردر سازمانهای اجرایی است. این پژوهش، که از نوع همبستگی و توصیفی است با طراحی پرسشنامه 63 سوالی که روایی آن قبلا تایید شده است و پایایی آن با آلفای کرونباخ 945 / 0 مورد تایید قرار گرفت در جامعه آماری 181 نفر از خبرگان شاغل در شرکت آبفای قم و با روش نمونه گیری تصادفی انجام شد. به منظور تبیین عوامل کنترل راهبردی در این سازمان، ابتدا و بر مبنای پیشینه تحقیق و نظر خبرگان، ارایه چارچوب نظری تحقیق با ده متغیر)اهداف راهبردی، تعیین وظایف، جوابگویی، بودجه ریزی، خودکنترلی، شایستگی کارکنان، مشتری مداری، ساختار بازخورد، ردیابی و اقدام اصلاحی(ارایه شد. سپس با رعایت اصول فرضیه سازی چهار فرضیه ارایه شد و مورد آزمون قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام گرفت. ضرایب همبستگی با سطح معناداری به دست آمده برای تمام موارد رقم) 000 / 0(است؛ بنابراین تمام متغیرها رابطه معنی دار دارد و نیز برازش الگوی پیشنهادی با داده ها رضای تبخش بود. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که در الگو هشت رابطه مورد تایید قرار نگرفت. از جمله نتایج الگوی تایید شده نهایی این است که شایستگی کارکنان بر فعالیتهای ردیابی، اقدامات اصلاحی و ساختار بازخورد به ترتیب با میزان ضرایب همبستگی 690 / 0 و 647 / 0 و 718 / 0 موثر است.

    کلیدواژگان: کنترل راهبردی، عوامل، همبستگی، تحلیل مسیر، شرکت آبفای قم
  • راژو رامچند*، امیرحسین باقری صفحات 127-150

    توجه بیشتر به خودکشی در بین ماموران اجرای قانون نیاز است و اینکه چگونه آژانس هایی که این افسران را به کار می گیرند می توانند از چنین مرگ هایی جلوگیری کنند. این مطالعه نتایج یک بررسی ملی از استراتژی های سازمان های اجرای قانون ایالات متحده برای جلوگیری از خودکشی افسر را نشان می دهد. ما 177 آژانس را از سراسر ایالات متحده دعوت کردیم تا مصاحبه کنند ، و 110 موافقت کردند که در مصاحبه های کیفی شرکت کنند. نمایندگی ها بر اساس خدماتی که ارایه می دهند در یکی از چهار دسته گروه بندی شدند. آژانس ها حداقل (یک برنامه کمک به کارمندان شهرداری) ، ابتدایی (بهداشت روان ، روش های پاسخگویی به حوادث حیاتی و آموزش) ، پیشگیرانه (مراقبت های بهداشت روان در خانه ، روحانیون جاسازی شده ، برنامه های سوء مصرف مواد ، پشتیبانی از همسالان ، غربالگری یا سلامتی و سلامتی را ارایه می دهند) برنامه ها ، و خدمات یکپارچه (ادغام خدمات در عملیات روزمره). نتایج نشان می دهد که بسیاری از آژانس های اجرای قانون ایالات متحده در تلاش برای ارتقا سلامت افسر و جلوگیری از خودکشی هستند. برداشت افسران از محرمانه بودن ممکن است استفاده از خدمات بهداشت روان داخلی یا قراردادی را مهار کند ، در حالی که یک پایگاه شواهد ضعیف یا غیرقطعی ، سوالاتی را در مورد رویکردهای رایج مانند حمایت همسالان یا رفع اشکال استرس حادثه ای ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: خودکشی کردن، اجرای قانون، پلیس، اسکن محیطی
|
  • Javad Niknejad *, Seyed Hossein Hosseini, Abas Moghadari Pages 13-36

    One of the most important issues for corporations is their civil liability. This responsibility in some cases oversees the behavior of the legal entity of the company and in some cases oversees the behavior of its members such as inspectors. Therefore, the study of their legal duties and civil liability is of particular importance.The current article is a comparative study of the civil liability of inspectors and auditors of joint stock companies in these two systems based on library studies (including documents, books, articles and dissertations and laws). Has first explained the concept and position of "inspector" of a joint stock company in the Iranian legal system along with the concept and position of "auditor" of a joint stock company in the US and British legal systems, and then explained the examples of responsible behavior and the limits of inspectors' responsibility. In this way, he can explain the legal responsibility of the inspectors in the NAJA subsidiaries, and the reason for examining the common law system is the impact that this legal system has had on our legislative system.The results of the research indicate that on the one hand in both systems Legal, negligence in dealing with h Subsidiary, non-disclosure of infringement or crime and disclosure of trade secrets of the company are the most important examples of behaviors that give rise to civil liability of the company's inspectors.

    Keywords: Inspector, fault, Legal responsibility, Naja, Corporation
  • Najme Jalalian * Pages 35-54

    Today, its social and intellectual human capital is a powerful tool for organizations to achieve their goals. . The concepts of social capital and intellectual capital have been introduced in recent years in various fields of social sciences, economics and recently in political sciences. Today, these topics are very important in the field of organizational literature. Due to the mediating role of intellectual capital in the Tax Affairs Organization of Yazd Province. Social capital as an independent variable includes components of trust, participation, ability to communicate, diversity of socialization and forgiveness and volunteering, and the effectiveness of managers as a dependent variable and intellectual capital with dimensions (experience, education, education, creativity and health) as a mediating variable. Was examined. A standard questionnaire was used to collect data. This research is descriptive in terms of applied purpose and descriptive in terms of the method of collecting research information and descriptive-causal in terms of the relationship between variables through factor analysis and structural equation modeling. The statistical population of this study includes 85 managers of the Tax Affairs Organization of Yazd province. Due to the small statistical population, the census method was used. The results of this study, which was obtained using Amos software, indicate that social capital increases and Promotion of intellectual capital in the organization on the one hand directly with a path coefficient of 0.44 and on the other hand indirectly with a path coefficient of 0.62, are among the variables that can increase the effectiveness of managers.

    Keywords: social capital, Intellectual capital, Effective managers, Amos software
  • Ghobad Kazemi *, Alijamal Alibakhshi Pages 55-84

    The establishment of criminal justice will be possible in the light of a fair trial based on the provision of the right to litigation and defense. In the face of crimes committed and the violation of the rights of individuals, as well as violations of public order and security, the first place that comes to mind is the police and the police; The police force has a wide range of duties and powers; One of these duties is related to criminal proceedings as well as crime detection, in which the police and other officers must respect the rights of the suspect and the accused. The Islamic judicial system, which is based on the principle of human dignity, as an independent system, along with other judicial systems, includes principles that guarantee the rights of the accused to the highest degree. Therefore, in this research, using the method of descriptive-analytical research, the requirements and consequences of guaranteeing the rights of suspects and defendants in the police investigation stage have been studied with a glance at Iranian jurisprudence and law; Institutionalizing the system of educating cultural pluralism to police officers, increasing the scope of suspects and defendants' awareness of defense rights and increasing the scope of monitoring the police investigation process, including the requirements, as well as condemning innocent suspects and defendants and distrusting the criminal justice system. The consequences of not respecting the rights of suspects and defendants will be included in the police investigation phase.

    Keywords: Suspect, Accused, Police Investigation, Preliminary Investigation
  • Mazaher Khajevand *, MohammadMehdi Ahmadi Pages 85-106

    New tools play an important role in proving crimes in criminal law. This article examines the status of judicial instruments of new tools in Iranian criminal law. The main question that has been raised and examined is what is the place of new tools as judicial statistics in Iranian criminal law? The present article is descriptive-analytical and examines the question using the library method. The results of the article indicate that in the criminal law of Iran, the judiciary is used, new methods such as fingerprinting, DNA testing are effective in creating the knowledge of the judge. Legally in Iran, the calculation of new methods as evidence is not legally challenged. However, due to the lack of sufficient facilities, the courts are usually less considered and their value is reduced to statistics. It seems that due to the high percentage of certainty of some new methods such as DNA testing or even phonology in the criminal law of Iran, the UAE needs to be considered by the legislature more than before. In order to benefit from the expertise and new methods of modern scientific discovery of crimes, the judge must observe all the principles governing other evidence to prove the case. Therefore, in addition to the principle of freedom of reason, in which the judge uses any reason to convince his conscience, other important principles such as the principle of "honesty and legitimacy" or the principle of transcendental examination of reason and the principle of rule of unity of reason. Give.

    Keywords: Judicial statistics, DNA testing, finger print, electronic Evidence, New tools
  • Mehdi Sheidaeian *, Teimour Yousefi Pages 107-126
    Background and Aim

    Organizational crime prevention action includes those policies or preconceived notions of governance that are adopted with the aim of preventing the occurrence of certain crimes. In this study, while explaining and classifying these programs accurately, an accurate assessment of the effectiveness of these measures on the performance of the prevention police was obtained. The authors aim to answer the fundamental question of the extent to which the judiciary has considered the role of the police as an effective arm of the judiciary in the preparation of comprehensive prevention programs.

    Methodology

    This research is of applied type and descriptive-analytical. Necessary data have been prepared, reviewed and evaluated by using library study and by filing and referring to legal sources and internal documents.

    Findings

    The Preventive Police, by providing empirical assistance to the judiciary, has been able to assist this body in preparing and compiling comprehensive five-year crime prevention programs, most of the provisions of which are related to active crime prevention. Attention to the role of the prevention police, media and education are among these policies.

    Conclusion

    Although the organizational actions of this force seem to be correct in the form of programs, but the vast talent of the preventive police has not been mapped as it should be in the documents. Our studies have shown that the most important challenge in organizational action is the prevention of the crime of the rule of hierarchical thinking in the implementation of the fifth paragraph of Article 156 of the Constitution. The existence of the approach that the police can only play a role in criminal prevention of crime and prosecution of criminals, despite the slogan of police specialization and giving the police a social role as a precautionary measure or action has not been considered by judicial and legislative decision makers. The preventive police can contribute to the effectiveness of prevention programs more than any other organization and institution due to its direct exposure to individuals, including criminals and victims.

    Keywords: preventive action, Organizational actions, Crime Prevention, The judiciary, Preventive Police
  • Rajeev Ramchand *, AmirHossein Bagheri Pages 127-150

    Increasing attention is being paid to suicide among law enforcement officers, and how the agencies that employ these officers could prevent such deaths. This study presents the results of a national survey of U.S. law enforcement agencies’ strategies for preventing officer suicide. We invited 177 agencies from across the United States to be interviewed, and 110 agreed to participate in qualitative interviews. Agencies were grouped into one of four categories based on the services they offered. Agencies offered minimal (a municipal employee assistance program), basic (mental health, critical incident response procedures, and training), proactive (in-house mental health care, embedded chaplains, substance misuse programs, peer support, screening, or health and wellness programs), and integrated services (integration of services into day-to-day operations). The results indicate that many U.S. law enforcement agencies are engaged in efforts to promote officer wellness and prevent suicide. Officers’ perceptions of confidentiality may inhibit the use of in-house or contracted mental health services, while a weak or inconclusive evidence-base raises questions about common approaches like peer support or critical incident stress debriefing.

    Keywords: Suicide, Law enforcement, Police, Environmental scan