فهرست مطالب

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده تقی خانی، فهیمه باروقی*، بهروز علی زاده صفحات 249-271

    در این مقاله، مسئله مکان یابی سرویس دهنده غیر ظرفیت دار -کالایی و -حالتی مورد بررسی قرار می گیرد.  به‎عبارت دقیق تر، فرض می شود که یک مشتری می تواند  کالای متفاوت را در یک شبکه -حالتی تقاضا کند. ابتدا یک فرمول بندی ریاضی برای مسئله مکان یابی سرویس دهنده غیر ظرفیت دار -کالایی و -حالتی با هزینه های قطعی ارایه می شود. همچنین، نشان داده می شود که این مسئله یک مسئله Np -سخت است. با توجه به این که در بیشتر مسایل دنیای واقعی داده های ورودی اغلب مبهم و غیرقطعی هستند، ما در ادامه مسئله مکان یابی سرویس دهنده غیر ظرفیت دار -کالایی و -حالتی که در آن هزینه های تاسیس سرویس دهنده ها و هزینه های سرویس دهی مشتریان متغیرهای تصادفی فازی هستند را مورد تحلیل و ارزیابی قرار می دهیم. با بکاربردن سه معیار احتمال-امکان، احتمال-الزام و احتمال-اعتبار، مدل مکان یابی سرویس دهنده غیر ظرفیت دار -‎کالایی و -‎حالتی تصادفی فازی به یک مسئله برنامه ریزی درجه دوم قطعی تبدیل می شود. درنهایت، یک مثال کاربردی برای نشان دادن کارآیی رویکردهای پیشنهادی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: مسئله مکان یابی سرویس دهنده غیرظرفیت دار، متغیر تصادفی فازی، احتمال-امکان، احتمال-الزام، احتمال-اعتبار
  • محمدحسین درویش متولی*، مجید معتمدی صفحات 272-289

    تحلیل پوششی داده ها یکی از روش های پرکاربرد در زمینه ارزیابی و محک زنی کارایی نسبی مجموعه ای از واحدهای تصمیم گیری همگن با ورودی ها و خروجی های مشابه می باشد. با این حال، مدل های کلاسیک و شبکه ای ساده در تحلیل پوششی داده ها قادر به محاسبه کارایی شبکه های تامین چندمرحله ای و متوالی نیستند. این نوع از شبکه ها علاوه بر ساختار متوالی، دارای مولفه های اختصاصی و مشترک بوده که در طی دوره زمانی عملکرد سیستم را تحت الشعاع قرار می دهند. هدف این مقاله مدل سازی در قالب توسعه مدل غیر شعاعی SBM و ارایه مدل تحلیل پوششی داده های پویا جهت ارزیابی عملکرد شبکه تامین پایدار می باشد. این مدل به عنوان یک شبکه گسترده و چند سطحی در صنعت سیمان اعتبار سنجی شده است و امکان محاسبه کارایی در سطوح پنج گانه شبکه تامین را در دوره های متوالی فراهم می آورد. نتایج نشان داد مدل جدید در مقایسه با مدل های کلاسیک و شبکه ای ایستا، ارزیابی منطقی و نزدیک به واقعیت را انجام می دهد و مشکلات مدل های شبکه ساده نیز، برطرف شده است.

    کلیدواژگان: شبکه تامین چند سطحی، شبکه متوالی، تحلیل پوششی داده های پویا
  • سمیرا کیانی، پروانه سموئی* صفحات 290-311

    این پژوهش، یک شبکه زنجیره تامین حلقه بسته اقلام دارویی شامل یک دارو سازی، مرکز توزیع، مرکز بازیافت و تعدادی داروخانه مدنظر است که در آن دو نوع مسیریابی انجام می گیرد. نوع اول شامل مسیریابی وسایل نقلیه بین مرکز توزیع و داروخانه هاست و نوع دوم به مسیریابی وسایل نقلیه مرکز بازیافت و کلیه مراکز مرتبط می گردد. در این مسئله داروهای یخچالی و غیریخچالی در نظر گرفته شده است که مرکز توزیع می تواند با توجه به میزان تقاضا های متفاوت برای دوره های متفاوت تخفیفاتی را در نظر بگیرد. علاوه بر این، مرکز توزیع دارو می تواند به دلایلی نظیر وقوع بحران هایی مثل زلزله، سیل و... یا شیوع بیماری های مسری همچون کرونا از طریق اجاره انبارهای بیشتر، ظرفیت خود را افزایش دهد. همچنین، این مسئله شامل دو هدف حداقل کردن هزینه ها و کاهش میزان آلایندگی های زیست محیطی ناشی از انتشار دی اکسید کربن است. مسئله موردنظر در بعد کوچک با روش اپسیلون محدودیت و در بعد بزرگ با دو الگوریتم هیبریدی فرا ابتکاری به نام های فوردیس وبستر- ژنتیک مرتب سازی نامغلوب نوع 2 (NSGAII-FW) و شبیه سازی تبرید چند هدفه (MOSA) حل شده است و توسط معیارهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته است. لازم به ذکر است که الگوریتم هیبریدی فرا ابتکاری NSGAII-FW برمبنای الگوریتم ابتکاری فوردیس وبستر برای مسایل موجودی و الگوریتم فراابتکاری ژنتیک مرتب سازی نامغلوب نوع 2 (معمولا مناسب برای مسایل چند هدفه) ابداع شده است. نتایج محاسباتی و مقایسات نشان می دهند که الگوریتم NSGA II-FWکاراتر از الگوریتم MOSA است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، تخفیف، بازیافت-مسیریابی-موجودی، اپسیلون محدودیت، NSGAII-FW، MOSA
  • جهانیار بامداد صوفی*، ثمین سعیدپور، فاطمه محمدنژاد چاری صفحات 312-329

    یکی از چالش های مدیران برای انتخاب راهبرد مناسب منبع یابی، تصمیم گیری در خصوص ساخت یا برون سپاری اقلام است. امروزه علاوه بر دو رویکرد موجود، گزینه منبع یابی هم زمان به تصمیم گیری مدیران اضافه شده است. در این تحقیق، به منظور تعیین راهبرد مناسب منبع یابی، ابتدا 25 قلم کالای سبد تامین شرکت ایران خودرو دیزل بر مبنای الگوی سبدی مدیریت تامین کرالجیک که از پر استنادترین الگوهای مدیریت تامین است، در چهار گروه دسته بندی شدند. سپس 39 معیار تاثیرگذار بر منبع یابی بر اساس سه الگوی "مدیریت ریسک"، "نظریه منبع پایه" و "نظریه هزینه مبادله" شناسایی گردیدند. معیارهای شناسایی شده با استفاده از آزمون فرضیه فازی غربال و بومی شدند تا در نهایت 15 معیار انتخاب گردید. در گام بعدی، روابط بین معیارها با رویکرد دیمتل مشخص شدند. سپس وزن هر معیار با روش فرآیند تحلیل شبکه ای تعیین گردید. در پایان، با استفاده از روش پرامتی راهبرد مناسب منبع یابی برای هر گروه از اقلام تجویز شد و نتایج با دستورالعمل های کرالجیک مقایسه شدند. بهترین راهبرد منبع یابی برای گروه کالاهای استراتژیک ساخت داخلی آن است، درصورتی که کالاهای اهرمی و غیر بحرانی بهتر است برون سپاری و کالاهای گلوگاهی بهتر است منبع یابی هم زمان شوند.

    کلیدواژگان: منبع یابی، مدیریت تامین، روش های تصمیم گیری چند معیاره
  • زهرا شعاعی نایینی، پرستو محمدی*، علی حسین زاده کاشان صفحات 330-361

    کنسرسیوم های نفتی در ایران یکی از مهم ترین رویکردهای اجرای پروژه های عظیم صنعت پتروشیمی به شمار می آیند؛ اما در این میان انتخاب شرکایی لایق یکی از گلوگاه های بسیار حیاتی در چنین شبکه های همکاری است. هدف از این مقاله ارایه راه حلی کاربردی و درعین حال ساده است. تا تصمیم گیرندگان بتوانند انتخاب شایسته ای از میان کاندیدها به عمل آورند. بدین منظور مدل سه مرحله ای طراحی شده است که در مرحله نخست ابتدا شاخص های تاثیرگذار بر انتخاب شریک از دیدگاه خبرگان و مرور ادبیات گردآوری و با کمک روش سوارا وزن دهی شد. در مرحله بعد رتبه بندی شرکا (6 شرکت داخلی و 4 شرکت خارجی) بر اساس مجموعه ای از روش های تصمیم گیری همچون کوپراس، ویکور، وزن دهی تجمعی ساده، تاپسیس، آراس، مورا و مولتی مورا صورت گرفت. در مرحله نهایی به ادغام نتایج رتبه بندی بر اساس کپ لند پرداخته شد. در پایان، توانایی مالی و نسبت بدهی و توان بازپرداخت به عنوان مهم ترین شاخص و زیر شاخص معرفی شدند. هم چنین شریک 3 به عنوان برترین کاندید از سوی کپ لند انتخاب شد. درنهایت، به منظور سنجش عملکرد ادغام نتایج از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده و نتایج قرابت بالای آزمون و ادغام نتایج حاصل شد، بنابراین می توان گفت رویکرد مورداستفاده عملکرد مطلوبی داشته است.

    کلیدواژگان: ائتلاف استراتژیک، مسئله انتخاب شریک، سوارا، تصمیم گیری چندشاخصه، کپ لند
  • علی نعیمی صدیق*، امیر امامی، مرضیه مظفری صفحات 363-381

    مسئله پوشش کامل ازجمله مسایل پرکاربرد مکان یابی تسهیلات محسوب می شود. در این مسئله هدف تعیین p مرکز سرویس به گونه ای است که با حداقل هزینه استقرار تمام نقاط تقاضا پوشش یابند. این مسایل ماهیت و حوزه عمل گسترده ای دارند که هر یک از مدل ها با لحاظ کردن شرایط خاصی در تکاپوی یافتن جواب بهینه هستند. یکی از این شرایط می تواند حالتی باشد که افزون بر پوشش کامل تقاضا، پراکندگی مکانی تسهیلات نیز مدنظر قرار می گیرد. پراکندگی مکانی به معنای حداکثرسازی فاصله بین تسهیلات با توجه به محدودیت های موجود است. این پژوهش به دنبال ارایه مدلی مناسب با درنظر داشتن محدودیت های قابل پیش بینی در دنیای واقعی و استفاده از یک روش مناسب برای حل مدل پوشش-پراکندگی است. بر همین اساس پوشش کامل فضای حل و انتخاب محل بهینه تسهیلات با حداکثر پراکندگی مکانی و با درنظر گرفتن حداقل تعداد تسهیلات و کمترین هزینه استقرار با توجه به محدودیت ظرفیت تسهیلات و حداقل نمودن هزینه های حمل ونقل از اهداف این پژوهش به شمار می آید. با توجه به ماهیت  NP-HARD مدل های پوشش و ادبیات حل این مدل ها، الگوریتمی برمبنای روش ژنتیک برای حل مدل طراحی شده است و به منظور افزایش کیفیت جواب مقادیر پارامترهای الگوریتم توسط روش طراحی آزمایش تاگوچی تنظیم شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده مناسب بودن الگوریتم مذکور برای مدل ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مساله پوشش کامل، پراکندگی تسهیلات، الگوریتم ژنتیک، روش تاگوچی
  • مجتبی کاوه، سعید سعیدا اردکانی*، مرتضی شفیعی، سید محمد طباطبایی نسب صفحات 382-401
    افزایش رقابت در صنعت بیمه، اکثر مدیران این صنعت را به فکر چاره اندیشی برای حضور ماندگار در عرصه کسب وکار انداخته است، بنابراین آن ها ناگزیرند، به دنبال راهکارهایی باشند که در کنار افزایش فروش بیمه نامه ها به هدف های دیگری نیز دست یابند ازجمله فاکتورهای جذب مشتری نظیر کاهش هزینه ها، کیفیت خدمات، رفتار مناسب کارکنان، کاهش بوروکراسی اداری، کاهش زمان انجام کار مشتری حین ورود به شرکت، کاهش زمان پرداخت خسارت به مشتری و نوآوری برای به دست آوردن مزیت رقابتی و غیره. لذا هدف این پژوهش پیش بینی و رتبه بندی فاکتورهای جذب مشتری در شرکت بیمه ملت شیراز طی سه سال 1398 تا 1400 می باشد. برای این منظور از ابزار پویایی شناسی و تحلیل پوششی داده های شبکه ای استفاده شده است. به منظور تدوین فاکتورهای جذب مشتری ابتدا نمودار علی-حلقوی و سپس نمودار جریان-حالت، شبیه سازی شد. سپس این عملیات برای سناریوهای مختلف اجرا گردید و نتایج شبیه سازی شده به عنوان ورودی مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای قرار گرفته شد و بر اساس نتیجه به دست آمده، بهترین و کاراترین فاکتورهای جذب مشتری انتخاب شد و به بررسی تعامل این برگ خریدها و میزان تاثیر آن ها بر موفقیت مشتری مداری پرداخته شد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، تئوری انتشار باس، مدل پویایی شناسی سیستم ها، مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای
  • رضوان شعبان، بهمن بنی مهد*، فرهاد حسین زاده لطفی، هاشم نیکومرام صفحات 402-413
    امروزه تحلیل پوششی داده ها تکنیکی مناسب و سودمند برای سنجش و ارزیابی کارایی واحدهای تصمیم گیرنده می باشد. این تکنیک در ارزیابی کارایی واحدها در حسابرسی نیز ابزاری کارامد محسوب می شود. از این رو، هدف این مقاله آن است تا با به کارگیری تحلیل پوششی داده ها، کارایی موسسات حسابرسی را از نظر کیفیت حسابرسی مورد بررسی قرار دهد. مبانی نظری و داده های پژوهش حاضر براساس مطالعات کتابخانه ای از صنعت داروسازی شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شده است. در این پژوهش، متغیر خروجی کیفیت حسابرسی و متغیرهای ورودی شامل تعداد شرکای موسسات حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی و نفر ساعات کار حسابرسی در هر شرکت می باشد. نتایج با استفاده از روش کارایی متقاطع تحلیل پوششی داده ها، نشان می دهد موسسات حسابرسی بهمند، آزموده کاران و آروین ارقام پارس رتبه های اول تا سوم را از لحاظ کارایی برخوردار هستند. شواهد این پژوهش تایید می نمایند که تحلیل پوششی داده ها می تواند به عنوان روشی مناسب برای تجزیه و تحلیل کارایی موسسات حسابرسی در سیاست گذاری های بازار سرمایه به منظور ارزیابی کیفیت کار حسابرسان در راستای حمایت از سرمایه گذاران توسط تحلیل گران مالی و سیاست گذاران بازار سرمایه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: موسسات حسابرسی، تحلیل پوششی داده ها، کیفیت حسابرسی و کارایی
|
  • Sepideh Taghikhani, Fahimeh Baroughi *, Behrooz Alizadeh Pages 249-271

    In this paper, the -product and t-state uncapacitated facility location problem is investigated. To be more precise, it is assume that each customer can request  different products in a -state network. First, the mathematical formulation for the -product and t-state uncapacitated facility location problem with certain costs is proposed. Also, it is shown that this paoblem is NP-hard. Since in most real-world problems the input of data are often ambiguous and uncertain, we study the -product and -state uncapacitated facility location problem in which the facility set-up costs and customer service costs are fuzzy random variables. Using three criteria, ‎probability-possibility‎, ‎probability-necessity‎ and ‎probability-credibility, the -product and‌ -state uncapacitated facility location problem is formulated as a quadratic programming. Finally, a practical example is given to illustrate the efficiency of the proposed approaches.

    Keywords: Uncapacitated facility location problem, fuzzy random variable, ‎Probability-possibility, ‎Probability-necessity, Probability-credibility
  • MohammadHossein Darvish Motevali *, Majid Motamedi Pages 272-289

    Data envelopment analysis is the most widely used mathematical model to evaluate the efficiency of decision units. Classical and simple network models in data envelopment analysis are not able to calculate the efficiency of multi-stage and sequential supply networks. These types of networks include several successive structures and components, such as the 5-level supply network, which are used in many strategic industries. The distinction between this structure and the sequence of supply networks with several components over time as well as the relationship between the efficiency of a time period and the total efficiency during a time period is examined. The purpose of this paper is modeling in the form of developing a non-radial SBM model and presenting a dynamic data envelopment analysis model to evaluate the performance of a sustainable supply network as a wide and multi-level network so that efficiency can be calculated at five levels of supply network as well as periods. Provide consecutive. The model presented in the 5-level supply network in the cement industry has been validated. The results showed that the new model performs a logical and close to reality evaluation compared to the classic and static network models.

    Keywords: Multilevel Supply Network, Sequential Network, Dynamic Data Envelopment Analysis
  • Samira Kiani, Parvaneh Samouei * Pages 290-311

    In this paper, a closed-loop supply chain for pharmaceutical items consists of a pharmacy, a distribution center, a recycling center and several pharmacy sites is considered in which two types of routing are performed. The first involves the routing of vehicles between the distribution center and the pharmacies, and the second involves the routing of vehicles to the recycling center and all nodes. Two types of pharmaceutical items are considered for this purpose, and their demand varies for different periods. The distribution center can offer discounts depending on the pharmacy orders. In addition, the distribution center can increase its capacity by renting more warehouses. Also, we have two objective functions: minimizing costs and environmental pollutants caused by carbon dioxide emissions. This problem is solved in the small-sized problem by the Epsilon constraint method and in the large cases by two hybrid algorithms based on the Fordyce-Webster algorithms and NSGAII-FW and MOSA and evaluated by different criteria. The computational results show that the NSGAII-FW algorithm is more efficient than the MOSA algorithm.

    Keywords: Closed-loop supply chain, Discount, Recycling-Routing-Inventory NSGA-II-FW, MOSA
  • Jahanyar Bamdad Soofi *, Samin Saeidpour, Fatemeh Mohammadnezhad Chari Pages 312-329

    Developing the right sourcing strategy in corporate supply management is so critical for today's executive managers. Manufacturers must be aware of the complexities and risks of sourcing at a competitive cost to ensure the availability of long-term materials and components. They have to deal with uncertainty and supply/price trade-off. This can lead to a variety of supply strategies including concurrent outsourcing in addition to the strategy of sourcing. After classifying the selected items on the basis of Kraljic supply portfolio model, 39 factors affecting sourcing were identified according to three approaches concerning “risk management”, “Resource Base View” and “Transactional Cost Theory”. Then the above-mentioned factors were screened and localized according to the Fuzzy hypothesis test questionnaire and finally, 15 criteria were selected. In the next step, the relationships obtained from the DEMATEL method were used for the Analytic Network Process to determine the weight of each indicator. Then, according to the weight of each indicator, the decision was made on how to supply each group of items through the PROMETHEE questionnaire and the results were compared with Kraljic instructions. Finally, according to the results, the relevant strategies of sourcing were suggested based on Kraljic model. The best strategy for the group of “strategic goods” was related to internal production. If the goods are classified on the group of “leveraged and non-critical” it will be better to outsource. Finally, the most suitable strategy for the group of “bottleneck goods” is concurrent sourcing.

    Keywords: Sourcing, Supply management, MADM Methods
  • Zahra Shoaei Naeini, Parastoo Mohammadi *, Ali Husseinzadeh Kashan Pages 330-361

    The oil consortium in Iran is one of the most important approaches to implementing the huge projects of the petrochemical industry. But the selection of suitable and expert partners is one of the most common bottlenecks in such cooperation networks. The purpose of this paper is to provide a practical, yet simple, solution for the decision makers to be able to choose the right candidate from the selected candidates. For this purpose, a three-stage model has been designed. In the first stage, the criteria affecting the choice of partner from the perspective of experts and reviewing the literature were first collected and weighed with the help of SWARA method. In the next stage, the ranking of partners (6 domestic and 4 foreign companies) was based on a set of decision-making methods such as COPRAS, VIKORA, SWA, TOPSIS, ARAS, MOORA, and multi-MOORA. The final stage integrated the ranking results based on the Copeland. In the end, financial capability and debt ratio and repayment potential were introduced as the most important criteria and sub-criteria. Also, partner 3 was selected as the best candidate by Copeland. Finally, in order to measure the performance of the integration of results, the Spearman correlation coefficient was used and the results of high test affinity and integration of results were obtained. Therefore, it can be said that the approach used has performed well.

    Keywords: Strategic Alliance, Partner selection problem, SWARA, MADM, Copeland
  • Ali Naimi Sadigh *, Amir Emami, Marzieh Mozafari Pages 363-381

    Total covering problem is one of the most commonly used issues of locating facilities. In this context, the goal of determining the P service center is to cover at least the cost of deploying all demand points. These issues have a wide range of nature and scope, each of which is optimized by taking into account certain conditions in order to find the answer. One of these conditions can be a situation in which, in addition to full coverage of demand, the dispersion of facilities is also considered. Facility dispersion means maximizing the distance between facilities with respect to existing limits. This research seeks to provide a suitable model considering the predictable limits of the real world and the use of an appropriate method for solving the cover-dispersion model. Accordingly, the full coverage of the solution space and the choice of the optimal location of the facility with maximum dispersion, taking into account the minimum number of facilities and the lowest cost of deployment, due to the limited capacity of facilities and the minimization of transportation costs are the goals of this research. Due to the NP-HARD nature of the coating and literature models, solving these models, an algorithm is designed based on the genetic method for solving the model. In order to improve the quality of the algorithm's parameters, the parameters of the algorithm are set by the Taguchi experimental design method. The results show that the algorithm is suitable for the model.

    Keywords: Total covering problem, Facility dispersion, Genetic Algorithm, Taguchi method
  • Mojtaba Kaveh, Saeid Saeida Ardakani *, Morteza Shafiee, Seyed Mohammad Tabataba’I Nasab Pages 382-401
    Increasing competition in the insurance industry has made most industry executives think of ways to stay in business, so they have to look for ways to increase their sales and other goals, including attracting customers. Such as; reducing costs, quality of service, proper behavior of employees, reducing administrative bureaucracy, reducing the time to do customer work when entering the company, reducing the time to pay compensation to the customer and innovation to gain competitive advantage and so on. Therefore, the purpose of this study is to predict and rank the factors of customer attraction in Mellat Insurance Company of Shiraz during the three years 2019 to 2021. For this purpose, the system dynamics model and network data envelopment analysis have been used. In order to formulate the factors of customer attraction, first the causal-loop diagram and then the stock-flow diagram were simulated. Then, this operation was performed for different scenarios and the simulated results were entered as the input of the network data envelopment analysis model. Based on the obtained result, the best and most efficient factors of customer attraction were selected and the interaction of these factors and their impact and the success of customer orientation was addressed.
    Keywords: Benchmarking, Bass Publishing Theory, Systems Dynamics Model, Network Data Envelopment Analysis Model
  • Rezvan Shaban, Bahman Banimahd *, Farhad Hosseinzadeh Lotfi, Hashem Nikoumaram Pages 402-413
    Data envelopment analysis is a suitable and useful technique for measuring and evaluating the efficiency of decision-making units. This technique is also an effective tool in evaluating the efficiency of units in auditing. Therefore, the purpose of this paper is to evaluate the efficiency of audit firms in terms of audit quality by using data envelopment analysis. Theoretical foundations and data of this study are based on library studies of the pharmaceutical industry of companies listed in the Tehran Stock Exchange. In this study, the output variable is audit quality and input variables include the number of partners of auditing firms, audit fees and auditing hours. The results, using the cross-functional method of data envelopment analysis, show that Behmand, Azmoodeh Karan and Arvin Argham Pars have the first to third ranks in terms of efficiency. Evidence from this study confirms that data envelopment analysis can be used as an appropriate method for analyzing the efficiency of audit firms in in order to assess the quality of auditors' work to support investors by financial analysts and capital market policymakers.
    Keywords: Audit Firms, Data Envelopment Analysis, Audit Quality, Efficiency