فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 57 (بهار 1400)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 57 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یاسر اسماعیلیان*، محمد بهزاد امیری صفحات 1-20

    امروزه، کشت مخلوط به عنوان راهبرد کلیدی کشاورزی پایدار در راستای افزایش بهره وری استفاده از منابع محیطی، کاهش خسارت تنش های محیطی و بهبود درآمد مزرعه مورد توجه و استقبال محققین و کشاورزان قرار گرفته است. بدین منظور، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی گناباد اجرا شد که در آن، عامل اصلی شامل الگوهای کشت مخلوط 25% گلرنگ + 75% نخود، 50% گلرنگ + 50% نخود، 75% گلرنگ + 25% نخود، 100% گلرنگ + 100% نخود و کشت خالص این دو گیاه و عامل فرعی شامل تیمارهای شاهد (عدم محلول پاشی) و محلول پاشی سه در هزار آهن و روی بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین تعداد شاخه جانبی (5/10) و طبق در بوته (5/22) گلرنگ به ترتیب از تیمارهای کشت مخلوط 25% گلرنگ +75% نخود و 50% گلرنگ + 50% نخود حاصل شد و بیشترین عملکرد دانه (2070 کیلوگرم در هکتار) از کشت خالص به دست آمدند. تعداد شاخه جانبی، تعداد طبق، وزن هزار دانه و عملکرد دانه گلرنگ در نتیجه مصرف کودهای ریزمغذی افزایش داشت. ارتفاع بوته (4/26 سانتی متر) و عملکرد دانه نخود (1739 کیلوگرم در هکتار) در کشت خالص بالاترین مقدار را نشان داد در حالی که بیشترین تعداد غلاف (9/31) و تعداد دانه در بوته (2/22) از کشت مخلوط 25% گلرنگ + 75% نخود حاصل شد. عناصر ریزمغذی موجب بهبود ارتفاع بوته، تعداد غلاف، طول غلاف و تعداد دانه در بوته نخود شدند. نسبت برابری زمین بین 12/1 تا 52/1 متغیر بود. شاخص تغییرات کارآیی مصرف آب نیز در کشت مخلوط نسبت به کشت خالص بیشتر بود و بالاترین مقادیر (31/1) از تیمار 75% گلرنگ + 25% نخود به دست آمد. شاخص غالبیت نشان دهنده چیرگی گیاه گلرنگ بر نخود بود. تمامی تیمارهای کشت مخلوط به جز الگوی 100% گلرنگ + 100% نخود، افزایش واقعی عملکرد را نشان دادند. بیشترین میزان شاخص سودمندی کشت مخلوط (51/0) از تیمار 25% گلرنگ + 75% نخود حاصل شد، درحالی که شاخص های مزیت پولی (26454751) و مجموع ارزش نسبی (44/1) در کشت مخلوط 100% گلرنگ + 100% نخود بالاتر بود.

    کلیدواژگان: بهره وری تولید، عملکرد، عناصر کم مصرف، کارآیی مصرف آب، کشت مخلوط
  • علی جباری، ناصر لطیفی، مجتبی محمودی*، ابوالفضل فرجی، محمدرضا داداشی صفحات 21-38

    به منظور بررسی اثرات کود زیستی و گوگرد بر عملکرد و صفات فیزیولوژیک سه رقم گندم، آزمایشی در سال زراعی 96-95 در دو ایستگاه تحقیقات زراعی قراخیل و بایع کلا استان مازندران، انجام شد. آزمایش در دو سطح کود زیستی فلاویت و سه سطح گوگرد به صورت آزمایش اسپیلت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای گوگردی شامل صفر، 250 و 500 کیلوگرم در هکتار (به همراه تیوباسیلوس) و تیمارهای کود زیستی صفر و دو لیتر در هکتار (به صورت بذر مال) بودند که روی ارقام گنبد، احسان و تیرگان اعمال شدند. صفات مورد بررسی شامل، ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، تعداد سنبله بارور، عملکرد دانه، وزن تر و خشک بوته و درصد پروتیین دانه گندم بودند. نتایچ نشان داد که کود زیستی فلاویت بر شاخص سطح برگ، وزن خشک بوته، تعداد سنبله بارور و عملکرد اثر معنی داری داشت و کاربرد دو لیتر کود زیستی سبب بهبود این صفات شد. بیشترین ارتفاع گیاه گندم در رقم تیرگان با دریافت دو کیلوگرم در هکتار کود زیستی فلاویت و 250کیلوگرم گوگرد بیشترین ارتفاع گیاه (7/117 سانتی متر) مشاهده شد. در هر سه رقم گنبد، احسان و تیرگان مصرف دو لیتر در هکتار فلاویت و 250 کیلوگرم گوگرد موجب افزایش وزن خشک گندم در مقایسه با شاهد (عدم مصرف کود زیستی فلاویت و گوگرد) گردید. رقم تیرگان با عملکرد 5298 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه گندم را در تیمار مصرف دو لیتر فلاویت و 250 کیلگرم گوگرد در هکتار تولید کرد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، در مجموع می توان نتیجه گرفت در بین سه رقم مطالعه شده در مناطق مرکزی و شرقی استان مازندران، استفاده از 250 کیلوگرم گوگرد و کاربرد دو لیتر در هکتار کود زیستی فلاویت بیشترین عملکرد را در رقم تیرگان تولید می کند.

    کلیدواژگان: بایع کلا، رقم گندم، قراخیل، کود زیستی، گوگرد، مازندران
  • سید تقی ساداتی ولوجائی، یوسف نیک نژاد*، هرمز فلاح، داوود براری تاری صفحات 37-56

    مصرف بهینه کود در افزایش عملکرد برنج و سایر محصولات زراعی نقش کلیدی دارد. استفاده از نانوکودها می‏تواند گامی موثر در مصرف بهینه کود در سیستم‏های زراعی و دست یابی به کشاورزی پایدار باشد. اثر محلول پاشی نانوکودها و مقایسه آنها با کودهای شیمیایی رایج N.P.K بر صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد برنج در دو سال زراعی 1395 و 1396 در شهرستان ساری، استان مازندران بررسی شد. آزمایش به‏صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل دو رقم برنج (طارم محلی و شیرودی) و عامل فرعی تیمار کودی در 10 سطح شامل شاهد (بدون مصرف کود)، کودهای رایج نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K) و کود کامل (NPK) و نانو کودهای: نیتروژن (Nano-N حاوی 17 درصد کلات نیتروژن)، فسفر (Nano-P حاوی 17 درصد کلات فسفر)، پتاسیم (Nano-K حاوی 27 درصد کلات پتاسیم) و کود کامل (Nano-NPK) و همچنین کاربرد همزمان NPK و Nano-NPK (NPK+Nano-NPK) بودند. نتایج نشان داد در هر دو رقم مورد بررسی، استفاده از کودهای رایج و نانوکودها از جمله کاربرد NPK و Nano-NPK صفات رویشی و عملکرد و اجزای عملکرد برنج را افزایش دادند. در اکثر سطوح کودی (کودهای نیتروژن، پتاسیم و کود کامل) در رقم طارم محلی و فسفر، پتاسیم و کود کامل در رقم شیرودی) استفاده از نانوکود در مقایسه با مصرف کود رایج اثر بهتری داشته و عملکرد شلتوک را افزایش دادند، هرچند این افزایش فقط در کاربرد Nano-NPK نسبت به NPK معنی‏دار بوده و در رقم طارم محلی و شیرودی به‏ترتیب برابر 54/22 و 12/10 درصد بود. از آنجایی که کاربرد کودهای شیمیایی برای به دست آوردن عملکرد مناسب در گیاهان انکارناپذیر است، از این رو استفاده از نانوکودها به ویژه تیمار Nano-NPK می‏تواند راهکار مناسبی برای بهینه کردن مصرف کود در مزارع برنج باشد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، برنج، صفات مورفولوژیک، کود رایج، نانوکود
  • حسین عبدالله پور، عنایت الله توحیدی نژاد*، امین پسندی پور صفحات 57-72

    اثر مقادیر مختلف کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد دانه رقم Titicaca کینوا، طی اجرای آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1398 بررسی شد. هفت ترکیب کودی شامل عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم (180:150:120، 150:125:100، 120:100:80، 90:75:60، 60:50:40، 30:25:20 N,P,K بر مبنای کیلوگرم در هکتار به همراه عدم کاربرد کود) و صفات مورد بررسی شامل از لحاظ ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، طول پانیکول، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، محتوای رنگیزه های فتوسنتزی، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، پروتیین دانه و عناصر غذایی دانه بودند. نتایج نشان داد که اثر تیمار کود شیمیایی بر همه صفات اندازه گیری شده معنی دار گردید. بیشترین میانگین کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کاروتنویید، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و محتوای پروتیین دانه از کاربرد کودهای شیمیایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم با ترکیب 120:100:80 کیلوگرم در هکتار حاصل شد، اما در مورد صفات کلروفیل a و شاخص سطح برگ اختلاف معنی داری با ترکیب 90:75:60 کیلوگرم در هکتار نداشت. در این مطالعه همچنین بیشترین تعداد شاخه جانبی، طول پانیکول، وزن هزار دانه و عملکرد دانه از ترکیب کودی 120:100:80 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که در مورد صفات طول پانیکول و عملکرد دانه اختلاف معنی داری با ترکیب 90:75:60 کیلوگرم در هکتار نداشت. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که ترکیب کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم با نسبت 90:75:60 کیلوگرم در هکتار منجر به حصول بیشترین عملکرد دانه کینوا و همچنین پرهیز از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی در شرایط آب و هوایی مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان می شود.

    کلیدواژگان: پروتئین، سرعت رشد محصول، کینوا، کلروفیل، عملکرد دانه
  • علی اکبر شفیقی، محمدرضا اردکانی*، امیرحسین شیرانی راد، مجتبی علوی فاضل، فرناز رفیعی صفحات 73-90

    محدودیت منابع آبی در مرحله پایانی فصل رشد گیاه کلزا یکی از مشکلات مهم تولید و توسعه این گیاه در مناطق نیمه خشک ایران می باشد. از این رو معرفی رقم متحمل و سازگار با این شرایط برای توسعه کشت این گیاه حایز اهمیت است. بنابراین، به منظور شناسایی و معرفی رقم مناسب کلزا در شرایط کشت تاخیری آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در دو سال زراعی 95-1394 و 96-1395 اجرا شد. تیمار تاریخ کاشت در دو تاریخ 15 مهر (رایج) و 15 آبان (کشت تاخیری) در کرت های اصلی و ارقام کلزا شامل  ES Hydromel،ES Alonso، ES Darko، ES Lauren و Ahmadi در کرت های فرعی در قرار داده شدند. به منظور معرفی رقم متحمل به تنش خشکی با استفاده از شاخص های تحمل تنش خشکی کرت های آزمایشی در دو شرایط آبیاری معمول (شاهد) و قطع آبیاری از مرحله گلدهی به بعد (تنش خشکی) قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد که کشت تاخیری باعث کاهش معنی دار درصد روغن و عملکرد روغن دانه کلزا شد. بیشترین میزان درصد روغن و عملکرد روغن به ترتیب با 61/41 درصد و 08/1381 کیلوگرم در هکتار مربوط به رقم ES Hydromel بود. همچنین، بر اساس شاخص های برگزیده این پژوهش شامل شاخص تحمل تنش، میانگین هندسی بهره وری و میانگین بهره وری، متحمل ترین رقم در هر دو شرایط کشت نرمال و کشت تاخیری، رقمES Hydromel و حساس ترین رقم در شرایط کشت نرمال ES Lauren و در شرایط کشت تاخیری رقم ES Darko بودند. نتایج تجزیه کلاستر نیز در تایید این نتیجه منجر به تشکیل دو خوشه گردید که ارقام ES Darko، Ahmadi و ES Lauren در خوشه حساس و ارقام ES Hydromel و ES Alonso در خوشه متحمل قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تنش خشکی، دانه روغنی، عملکرد دانه، هیبرید
  • مرضیه اسماعیل زاده، حسین بابازاده*، هرمزد تقوی، علی صارمی، غلامحسین شیراسماعیلی صفحات 91-108

    این تحقیق به منظور بررسی پاسخ گلرنگ به تنش های شوری، خشکی و تنش همزمان شوری- خشکی و سهم هر یک در کاهش عملکرد، اجزای عملکرد و فتوسنتز گیاه انجام شد. بدین منظور آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در اراضی مرکز آموزش کشاورزی کبوترآباد اصفهان در سال های 95-1394 و 96-1395 اجرا شد. در این مطالعه گلرنگ بهاره رقم صفه در واکنش به چهار سطح شوری آب آبیاری (5/2، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر) و چهار سطح آبیاری (100، 80، 60 و 40 درصد ظرفیت مزرعه ای) در مرحله رشد رویشی این گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری و خشکی به طور معنی داری از میانگین اکثر صفات مورد بررسی کاسته شد، به طوری که شدیدترین تیمارهای خشکی (آبیاری بر اساس 40 درصد ظرفیت مزرعه) و شوری (15 دسی زیمنس بر متر) کمترین مقادیر صفات را به خود اختصاص دادند. با افزایش شوری، درصد روغن دانه کاهش یافت، لیکن این کاهش (4/7 درصد) فقط در بالاترین سطح شوری آب (15 دسی زیمنس بر متر) معنی دار بود. بالاترین سطح تنش همزمان خشکی و شوری موجب کاهش هر چه بیشتر عملکرد دانه (13/87 درصد کاهش) در مقایسه با بالاترین سطح هر یک از تنش های خشکی (40/71 درصد کاهش) و شوری (56/55 درصد کاهش) نسبت به تیمار شاهد (بدون تنش خشکی و شوری) شد و سهم تنش خشکی در مقایسه با تنش شوری در کاهش عملکرد (به ترتیب 40/71 و 56/55 درصد) به مراتب بیشتر بود. لذا، به طورکلی با در نظر گرفتن حداقل افت عملکرد دانه، آبیاری معادل 80 درصد ظرفیت مزرعه با شوری 5 دسی زیمنس بر متر در مرحله رشد رویشی تولید گلرنگ امکان پذیر می باشد.

    کلیدواژگان: درصد روغن، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، فتوسنتز خالص، گلرنگ
  • سید احمد کلانتراحمدی*، احمدعلی شوشی دزفولی صفحات 109-130

    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی، محلول پاشی با اسید آسکوربیک، اسید سالیسیلیک و متانول و فرسودگی بذر پس از برداشت بر عملکرد دانه و بنیه بذر کلزا، دو آزمایش مجزا به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بر روی گیاه مادری در شرایط مزرعه ای و به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با توجه به شرایط انبارداری انجام گردید. در شرایط مزرعه ای فاکتور اصلی در سه سطح شامل آبیاری پس از 60 میلی متر تبخیر از تشتک به عنوان شاهد (آبیاری مطلوب)، قطع آبیاری در مرحله گلدهی و قطع آبیاری در مرحله خورجین‏دهی و عامل فرعی نیز در 10 سطح، شامل (اسید آسکوربیک با غلظت 100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر، سالیسیلیک اسید با غلظت 100، 200 و 300 میکرومول، متانول با غلظت 10، 20 و 30 درصد حجمی، و شاهد به صورت محلول پاشی با آب مقطر) بودند. بذور حاصل از گیاه مادری نیز در شرایط بدون انبارداری (شاهد) و یک ماه انبارداری در دمای 40 درجه سلسیوس مورد ارزیابی قرار گرفتند. کاربرد اسید آسکوربیک (300 میلی گرم در لیتر) در شرایط آبیاری مطلوب موجب افزایش عملکرد دانه به میزان 29 درصد نسبت به عدم کاربرد مواد موثر بر رشد در شرایط آبیاری مطلوب گردید. اثر تیمارهای مزرعه ای گیاه مادری بر وزن ریشه چه، وزن ساقه چه، سرعت جوانه زنی روزانه، متوسط جوانه زنی روزانه، شاخص وزنی قدرت بذر و کارایی استفاده از ذخایر تحت شرایط بدون انبارداری و یک ماه انبارداری معنی دار بودند. قطع آبیاری گیاه مادری، کاهش وزن ریشه چه و ساقه چه را هم در شرایط انبارداری و هم بدون انبارداری به دنبال داشت. در شرایط بدون انبارداری و یک ماه انبارداری بیشترین درصد جوانه زنی از کاربرد 300 میلی گرم در لیتر اسیدآسکوربیک در شرایط آبیاری مطلوب حاصل شد. در شرایط یک ماه انبارداری نیز حداقل درصد جوانه زنی مربوط به عدم کاربرد مواد موثر بر رشد و قطع آبیاری در مرحله گلدهی بود. تحت شرایط یک ماه انبارداری بذور حاصل از گیاهان مادری محلول پاشی شده با اسید آسکوربیک در تمام تیمارهای آبیاری از شاخص وزنی قدرت بذر بیشتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: انبارداری، تنش خشکی، جوانه زنی بذر، فرسودگی
  • آتوسا شفارودی*، مهناز شریفی، عبدالقیوم قلی پوری، برومند صلاحی، محمدباقر عالی زاده صفحات 131-152

    انتخاب رقم های متحمل به تنش آبی، در مناطقی با کمبود بارندگی از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این راستا، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده با سه تکرار، 5 رقم سیب زمینی و سه رژیم آبیاری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو سال 95-1394 در مرکز تحقیقات کشاورزی اردبیل اجرا شد. عوامل آزمایش شامل سه رژیم آبیاری: آبیاری کامل (با تامین 100 درصد نیاز آبی) به عنوان شاهد و قطع آبیاری 15 و 30 روزه که در کرت های اصلی و پنج رقم سیب زمینی شامل: ارقام آگریا، کایزر و ساوالان و کلون های 1-397081 و 10-397082 که در کرت های فرعی قرار داده شدند. در این آزمایش رقم ساوالان و کلون های 10-397082 و 1-397081 از لحاظ عملکرد غده، ماده خشک غده، کارآیی مصرف آب و عملکرد غده قابل فروش بالا در مقایسه با کایزر و آگریا از برتری نسبی برخوردار بودند. همچنین، در هر دو سال آزمایش، روند تغییرات این ارقام برای صفات مورد مطالعه، در تیمار 15 روز قطع آبیاری، مشابه بود و با تیمار شاهد تفاوت معنی داری نداشت. در نتیجه می توان از روش 15 روز قطع آبیاری که سبب صرفه جویی در مقدار آب مصرفی می گردد، برای منطقه اردبیل استفاده کرد. یافته ها می تواند در مورد چگونگی استفاده صحیح از کم آبیاری برای تعادل بین عملکرد سیب زمینی، حفظ آب و کیفیت محصول مفید باشد.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، عملکرد غده قابل فروش، قطع آبیاری، کارآیی مصرف آب
|
  • Yaser Esmaeilian *, Mohammad Behzad Amiri Pages 1-20

    Today, intercropping as a key strategy of sustainable agriculture, is appreciated by both researchers and farmers in increasing efficiency of environmental resourceing uses, reduce damages due to environmental stresses, and improve the farm income. To this end, a split plot experiment based on a randomized complete blocks design with three replications was conducted at the Research Farm of Gonabad University.Main factor, comprised of  25% safflower + 75% chickpea, 50% safflower + 50% chickpea, 75% safflower + 25% chickpea, and 100% safflower + 100% chickpea intercropping patterns, and sole cropping of the two plants. Subfactors consisted of control (without foliar spray) and foliar spraying of 3 g.lit-1 Fe and Zn. The research results showed that the highest values of branches number (10.5) and head number per plant (22.5) of safflower were achieved from 25% safflower + 75% chickpea and 50% safflower + 50% chickpea intercropping, respectively and the highest seed yield (2070 kg.ha-1) from sole cropping. The branch and head number per plant, 1000-seed weight, and seed yield of safflower were increased significantly due to micronutrient foliar application as compared with control. The plant height (26.4 cm) and seed yield (1739 kg.ha-1) of chickpea showed the highest value in sole cropping while the highest values of pod number per plant (31.9) and seed number per plant (22.2) were obtained from 25% safflower + 75% chickpea intercropping. Micronutrients foliar application improved plant height, pod number per plant, pod length, and seed number per plant of chickpea. The land equivalent ratio values ranged from 1.12 to 1.52. The changes in water use efficiency indices were also higher in all intercropping patterns compared with sole cropping, and the highest value (1.31) was achieved from 75% safflower + 25% chickpea intercropping treatment. The aggressivity index indicated the dominance of safflower over chickpea. All of the intercropping treatments, except for 100% safflower + 100% chickpea pattern, showed real yield increase. The highest value of intercropping advantage (0.51) was obtained from 25% safflower + 75% chickpea treatment while the monetary advantage index (26454751) and the relative total value (1.44) were higher in 100% safflower + 100% chickpea intercropping as compared to the other cropping patterns.

    Keywords: Intercropping, micronutrients, Productivity, water use efficiency, Yield
  • Ali Jabbari, Nasser Latifi, Mojtaba Mahmoudi *, Abolfazl Faraji, Mohammad Reza Dadashi Pages 21-38

    To evaluate the effect of biofertilizer and sulfur on yield and morphophysiological traits of three wheat genotypes. A split plot factorial design experiment based on completely randomized block design with four replications was performed at Gharakhail and Baykola research stations of Mazandaran province in 2014-2015. The wheat genotypes were Gonbad, Ehsan and Tirgan; the sulfur treatments consisted of levels of zero, 250 and 500 kg.ha-1 (along with Tiobacillu ssp < /em>) and biofertilizer of zero and two l.ha-1 (via treating seeds). The traits studied were plant height, leaf area index, number of fertile spikes, seed yield, plant fresh and dry weights, and protein percentage of seeds. Results showed that Flawheat biofertilizer had significant effect on leaf area index, plant dry weight, number of fertile spike and seed yied, and application of two liters of biofertilizer improved the traits under study. The highest plant height (117.7 cm) was observed in Tirgan cultivar by using 2 kg.ha-1 of flawheat biofertilizer and 250 kg.ha-1 of sulfur. In all three cultivars of Gonbad, Ehsan and Tirgan, consumption of 2 l.ha-1 of flawheat and 250 kg.ha-1 of sulfur increased wheat dry weight compared to the control. Tirgan cultivar with 5298 kg.ha-1 produced highest seed yield by using two liters of Flawheat and 250 kg of sulfur per hectare. Based on the results obtained, it can be concluded that Tirgan among the three cultivars studied in the central and eastern regions of Mazandaran province, produced higest seed yield by using of 250 kg.ha-1 of sulfur and the application of two liters per hectare of Flawheat.

    Keywords: Baykola, Biological fertilizer, Gharakhail, Mazandaran, sulfur, Wheat cultivar
  • Seyed Taghi Sadati Valojai, Yousef Niknejad *, Hormoz Fallah, Davood Barari Tari Pages 37-56

    Optimum use of fertilizer plays a key role in enhancing the yield of rice and other crops. The use of nano-fertilizers can be an effective strategy in optimizing fertilizer use in croping systems and achieving sustainable agriculture. This research was carried out to study the effect of nano-fertilizers spraying compared with common chemical N.P.K fertilizers use on morphological traits, yield and yield components of rice in Sari, Mazandaran province for two years (2016 and 2017). A split plot experiment, based on randomized complete block design with three replications was conducted. The main factors were two rice cultivars (Tarom and Shiroudi) and a sub plots including fertilizer treatments in 10 levels, consisting of control (without fertilizer), common fertilizers of nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K) and NPK, and nano-fertilizers of nitrogen (Nano-N; chelated nitrogen 17%), phosphorus (Nano-P; chelated phosphorus 17%), potassium (Nano-K; chelated potassium 27%) and NPK (Nano-NPK), plus simultaneous application of NPK and Nano-NPK (NPK+Nano-NPK). The results showed that, use of conventional fertilizers and nano-fertilizers, including the use of NPK and Nano-NPK, increased the yield and yield components of both rice cultivars. Most of the fertilizer levels (N, K, NPK fertilizers in Tarom and P, K and NPK fertilizers in Shiroudi), the use of nano-fertilizers was more affective than conventional fertilizer and increased seed yield. Application of Nano-NPK increase yield of Tarom and Shirodi cultivars by 22.54% and 12.12%, respectively as compared to the use of NPK. Since the application of chemical fertilizers is indispensable for obtaining proper yield in plants, the use of nano-fertilizers, especially Nano-NPK treatments, can be a good strategy to optimize the use of fertilizers in rice fields.

    Keywords: Common fertilizer, Morphological treats, nano-fertilizer, Rice, Yield components
  • Hossein Abdolahpour, Enayatolah Tohidi Nejad *, Amin Pasandi Pour Pages 57-72

    To evaluate the effect of different levels of NPK nutrition on some morpho-physiological characteristics and seed yield of quinoa, a randomized complete block design experiment was carried out in Shahid Bahonar University of Kerman in 2019. In this study, response of quinoa (Titicaca variety) to seven fertilizer combinations, consisting of nitrogen, phosphorus and potassium (N: K: P, 30:25:20, 60:50:40, 90:75:60, 120:100:80, 150:125:100, 180:150:120 kg.ha-1) were investigated for plant height, number of branch, panicle length, 1000 seed weight, seed yield, content of photosynthetic pigments, leaf area index, crop growth rate, seed protein content and seed nutrients. The results indicated that the effect of NPK nutrition treatments on all measured traits were significant. The highest mean of Chl a, Chl b, Chl a+b, carotenoid, LAI, CGR and seed protein content belonged to combination of 120: 100: 80 which was not significantly different from combination of 90: 75: 60, in terms of Chl a and LAI. In this study, the highest mean of panicle lengths, number of branches, 1000 seed weight and seed yield were recorded for combination of 120: 100: 80 which were not significantly different from combination of 90: 75: 60, in terms of panicle length and seed yield. According to the results, thus, it can be concluded that combination of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers with a ratio of 90: 75: 60 are appropriate to achieve maximum seed yield for research location under Kerman climatic conditions and avoid overuse of chemical fertilizers.

    Keywords: Chlorophyll, crop growth rate, Seed yield, Protein, Quinoa
  • Aliakbar Shafighi, Mohammad Reza Ardakani *, Amir Hossein Shirani Rad, Mojtaba Alavi Fazel, Farnaz Rafiei Pages 73-90

    Water resource limitation in the end of growth season of rapeseed crop is one of the main problems for production and development of this crop in semi-arid regions of Iran. Therefore, introduction of compatible and tolerate cultivar to this condition is crucial for growth expansion of rapeseed. To identify and introduce suitable rapeseed cultivar for delayed planting, a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications at Research Field of Seed and Plant Improvement Research Institute of Karaj, Iran was conducted in 2015-16 and 2016-17. In this study, sowing dates were October 7 (normal) and November 6 (delayed planting) asseinged to the main plots, and rapeseed cultivars including ES Hydromel, ES Alonso, ES Darko, ES Lauren and Ahmadi to the sub-plots. To introduce of tolerate cultivar to drought tolerance indices, experimental plots were subjected to two common irrigation conditions (control) and irrigation interruption from the flowering stage onwards (drought stress). Combined analysis of data indicated that delayed planting significantly reduced rapeseed oil percentage and oil yield. According to the results ES Hydromel cultivar produced the highest oil percentage (41.61%) and oil yield (1381.08 kg.ha-1). Based on the selected indices of this study, including geometric mean productivity, stress tolerance index, and mean productivity, the most tolerant cultivar under both normal and delayed planting was ES Hydromel and the least tolerant cultivar under normal conditions was ES Lauren and under stress conditions was ES Darko. The results of cluster analysis also confirmed the formation of two clusters, ES Darko, Ahmadi and ES Lauren in belonged to sensitive cluster and ES Hydromel and ES Alonso to the tolerant cluster.

    Keywords: Drought stress, Grain yield, Hybrids, oilseed, Sowing date
  • Marziyeh Esmaeilzadeh, Hosein Babazadeh *, Hormozd Naghavi, Ali Saremi, Gholamhosein Shiresmaeili Pages 91-108

    The research was carried out to evaluate the response of safflower (Carthamus tinctorius L.) to salinity, drought and combined salinity- drought stresses at its vegetative stage and share of their effects on reduction of yield, yield components and photosynthesis of plant. For this purpose, a split plot experiment based on randomized complete block design was carried out at Agricultural Education Center of Kabotarabad- Isfahan in 2016-2017. In this study, response of spring safflower (Sofeh variety) to four salinity stress levels (2.5, 5, 10 and 15 dS/m) and four drought stress levels (100%, 80%, 60% and 40% F.C.) at vegetative growth stage were evaluated. The results showed that mean values of most traits were significantly reduced with increasing salinity and drought stress levels, in such a way that severe drought (Irrigation based on 40% field capacity) and salinity (15 dS/m) treatments produced lowest values for all traits. Seed oil content decreased with increasing salinity but this decrease (7.4%) was significant only at highest salinity level (15 dS/m). The highest level of combined salinity-drought stress decreased seed yield (87.13% decrease) more than the highest level of each of drought (71.40% decrease) and salinity (55.56% decrease) stresses as compared to control treatment (without drought and salinity stress), and the share of drought stress in reduction of seed yield was higher than the salinity stress (71.40% and 55.56%, respectively). Thus, growing safflower with minimum loss of seed yield, by irrigation with 80% F.C. and water salinity with 5 dS/m at the vegetative growth stage is possible.

    Keywords: leaf area index, Net photosynthesis, oil percentage, Safflower, Seed yield
  • Seyedahmad Kalantarahmadi *, Ahmad Ali Shoushi Dezfouli Pages 109-130

    To investigate the effect of drought stress and foliar application of ascorbic acid, salicylic acid and methanol, and post-harvest seed deterioration, two separate experiments were carried out as split plot based on randomized complete block design with three replications on maternal plants in field conditions and a factorial based on completely randomized design considering by using seed under storage conditions. The main plots were consisted of three irrigation levels, irrigation after 60 mm evaporation from basin, considered as control treatment (optimum irrigation), cessation of irrigation at flowering and silique stages, and sub plots consisted of 10 levels of foliar application, (100, 200, 300 mg.lit-1 ascorbic acid, 100, 200, 300 μmol salicylic acid, 10, 20, 30 vol% methanol and the foliar application with distilled water as control treatment). Seeds obtained of maternal plant were evaluated under no-storage (control) and storage at 40°C for one month. The results showed that foliar application of ascorbic acid (300 mg.lit-1) increased seed yield by 29% under optimum irrigation as compared with non foliar application under the same irrigation condition. Cutting off irrigation of maternal plant decreased radical and plumule weights under both no-storage and one-month storage conditions. The maximum germination percentage belonged to foliar application of ascorbic acid (300 mg.lit-1) under optimum irrigation condition at both no-storage one-month stored seed. The minimum germination percentage belonged to no use of growth regulators application and cessation irrigation at flowering stage. Maternal plants which sprayed with ascorbic acid contained the highest seed weight vigor index at all irrigation treatments.

    Keywords: deterioration, Drought stress, Seed germination, Storage
  • Atousa Shafaroodi *, Mahnaz Sharifi, Abdolghayoum Gholipouri, Broomand Salahi, Mohammadbagher Aalizadeh Pages 131-152

    Selection of tolerant cultivars to water stress in areas with reduced rainfall is important. A split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted at the Ardabil Agricultural Research Center during 2015-2016. The experiment factors consisted of three irrigation regimes: full irrigation (with 100% water requirement) considered as control and 15 and 30 days irrigation intervals assigned to main plots and five potato cultivars consisted of: 397081-1 and 397082-10 Clones and Agria, Caesar and Savalan cultivars assigned to sub plots. In this experiment, clones 397082-10 and 397081-1 and Savalan cultivar had relative superiority in terms of tuber yield, tuber dry matter, water use efficiency and high marketable tuber yield compared to Caesar and Agria. Also, in both years of experiment, the trend of variation of these cultivars for the studied traits were similar under deficit irrigation interval of 15-days. The results were not significantly different against control treatment. As a result, 15-days interval irrigation can be used to save water in the Ardabil area.

    Keywords: Marketable tuber yield, Water deficit stress, water use efficiency