فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1399)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • الهه امتی*، امیررضا اصنافی، سید جواد قاضی میرسعید صفحات 1-16
    هدف

    وب سایت های سفارت خانه ها می بایست از کیفیت بالایی بر خوردار باشند و با یکدیگر روابط پیوندی بر قرار کنند تا کانال اطلاعاتی و ارتباطی موثری بین وب سایت سفارت خانه ها و مراجعان آنها برقرار گردد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت کیفیت وب سایت های سفارت خانه ها و ترسیم روابط شبکه ای آنهاست.

    روش

    این مطالعه از نوع کاربردی است و با استفاده از روش های پیمایشی و وب سنجی در طول سال های 1394-1395 شمسی انجام شده است. جامعه آماری شامل 145 وب سایت سفارت خانه بود. ارزیابی با استفاده از ابزار ارزیابی کیفیت وب سایت ها (WQET) و نرم افزار Webometric Analyst 2.0 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج یافته ها نشان داد که از 145 وب سایت سفارت خانه مورد بررسی، 131وب سایت سفارت خانه در درجه بندی کیفیت عالی و قابل اعتماد، 14 وب سایت سفارت خانه نیز در درجه بندی کیفیت بسیار خوب، رتبه بندی شده بود. همچنین در بررسی وب سایت های سفارت خانه ها توسط نرم افزار Webometric Analyst، هیچ گونه روابط شبکه ای بین وب سایت سفارت خانه ها مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش در مجموع نشان داد که طراحان وب سایت ها تا حدودی به معیارهای کیفیت وب سایت های سفارت خانه ها توجه داشتند، اما در ایجاد روابط شبکه ای هیچ گونه توجهی نداشتند.

    کلیدواژگان: وب سایت سفارت خانه، ابزار ارزیابی کیفیت وب سایت، ارزیابی کیفیت، ایران، روابط شبکه ای
  • تاثیر رنگ در طراحی داخلی فضای کتابخانه های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهر تهران و ارائه الگوی پیشنهادی
    مریم عبدالله زاده تربتی*، مینا ذاکرشهرک صفحه 6
    هدف

    پژوهش حاضر بر آن است بوسیله روانشناسی رنگ ها، تاثیر رنگ ها بر استفاده کنندگان کتابخانه های کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان شهر تهران را بررسی نموده و به الگویی برای کتابخانه های فوق دست یابد

    روش

    پژوهش حاضر پیمایشی تحلیلی است. گردآوری داده ها از طریق چک لیست محقق ساخته و بر اساس مشاهده مستقیم رنگ های به کار رفته در فضای داخلی 36 کتابخانه کانون است.

    یافته ها

    نشان می دهد بیشترین رنگ های مورد استفاده در فضای کتابخانه های کانون به ترتیب الویت سفید، کرم، سفید کرم، سفیدسبز، خاکستری، قهوه ای، سبز، نارنجی، سفیدنارنجی، سفیدزردسبز و سفیدسبزنارنجی می باشد و رنگ های مورد استفاده در تجهیزات به تربیت الویت ترکیب های رنگی، سفید، سبز، سفیدنارنجی و قهوه ای می باشد

    نتیجه گیری

    اگر رنگ تجهیزات را جدا از رنگ های به کار رفته در فضا در نظر بگیریم سفید بیشترین رنگ به کار رفته در کتابخانه هاست و پس از آن، کرم بیشترین تکرار را داشته است و می توان نتیجه گرفت کتابخانه های کانون فاقد الگویی برای رنگ آمیزی می باشند، با توجه به تحلیل روانشناسان و سلایق کودکان استفاده از الگوی رنگی آرام، شاداب و خنک و الگوی رنگ های پرتحرک به عنوان الگوی پیشنهادی مناسب تجهیزات کتابخانه های کودکان پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: رنگ، طراحی داخلی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، تهران
  • بررسی دیدگاه کارکنان کتابخانه ملی درباره نظریه انتقادی
    منیره غریبه نیازی*، سعید رضایی شریف آبادی صفحه 9
    هدف

    هدف تحقیق بررسی دیدگاه کتابداران کتابخانه ملی از نظریه انتقادی است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش توصیفی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد (هالیستر وشویندر ، 2014) است. ابزار تجزیه وتحلیل داده ها آمار توصیفی و آمار استنباطی است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 57 درصد کتابداران با نظریه پردازان این نظریه آشنایی زیادی ندارند. 44 درصد با مسایل اجتماعی و فعالیت های انتقادی مرتبط با رشته مرتبط هستند. 53 درصد نقد مارکسیست و فرا استعماری را با نظریه انتقادی مرتبط می دانستند. 51 درصد کتابداران متفق القول بودند که مهم ترین اقدامی که در زمینه کتابداری تغییر در ماهیت، شغل کتابداری، تغییر دیدگاه های سازمان آموزشی و کاربران است. فرضیه نشان داد که بین تجربه کتابدارانی که با انتقادی آشنا هستند و مهم ترین اقدامات در کتابداری با توجه به مفاهیم مهم نظریه انتقادی انجام شود، ارتباط معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    می بایست کلیه کتابداران به منظور به کارگیری مفاهیم نظریه انتقادی با نظریه انتقادی آشنا باشند که لزوم گنجاندن دروس نظریه انتقادی در برنامه های کتابداری احساس می شود.

    کلیدواژگان: نظریه انتقادی، علوم کتابداری و اطلاع رسانی، کتابداران، عدالت اجتماعی، فعالیت های انتقادی
  • بررسی میزان استفاده از گزارش های نهایی طرح های پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در گزارش های نهایی خاتمه یافته
    علیرضا بهمن آبادی* صفحه 11
    هدف

    پژوهش حاضر برای کسب ذهنیتی روشنتر از این که گزارش های نهایی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تا چه حد توسط پژوهشگران در تدوین گزارش های نهایی جدیدتر مورد بهره برداری قرار می گیرد صورت گرفته است.

    روش

    دراین مطالعه، با استفاده از روش تحلیل استنادی، استنادهای 374 گزارش نهایی مورد بررسی قرار گرفت. این تعداد از میان مجموعه ای متشکل از 15324 گزارش نهایی انتخاب شدند.

    نتایج

    گزارش های بررسی شده در مجموع از 11031 منبع استفاده کرده اند که حدود یک سوم (32 درصد) آنها به زبان فارسی بوده است. همچنین، 181 گزارش نهایی (48 درصد) به گزارش های نهایی پیش از خود استناد کرده اند. تعداد گزارش های نهایی که در مجموع مورد استناد گزارش های نهایی جدیدتر قرار گرفته 405 مورد می باشد. نسبت استناد به گزارش های نهایی به کل منابع 3.7 درصد می باشد. علاوه بر آن، از 405 استناد صورت گرفته به گزارش های نهایی، 133 مورد آنها (33 درصد) به صورت خوداستنادی بوده است.

    کلیدواژگان: گزارش های پژوهشی، پژوهش، تحلیل استنادی، منابع اطلاعاتی
  • جستاری در جامعه شناسی خواندن
    فریده عصاره، منصور کوهی رستمی* صفحه 12
    هدف

    مقاله حاضر بر آن است تا خواندن را به عنوان کنشی اجتماعی تببین کند. بر این اساس ضمن پرداختن به مفهوم جامعه شناسی خواندن، مفهوم خواندن  به عنوان یک "کنش اجتماعی" مورد بررسی قرار می گیرد.

    روش پژوهش

    روش انجام مقاله ی حاضر، مروری - تحلیلی است.

    یافته ها

    بخش عمده ای از جامعه شناسی خواندن تلاش دارد به سه سئوال پاسخ دهد: چه کسی می خواند؛ چگونه می خواند و چگونه خواندن با سایر فعالیت های افراد ارتباط برقرار می سازد؟ یافته های مقاله نشان دادند که مولفه های جمعیت شناختی و جامعه شناختی بر میزان و نوع کنش خواندن تاثیر گذار هستند. همچنین از نظریه ی کنش اجتماعی و خواندن جمعی جهت پاسخ به این که افراد چگونه افراد می خوانند استفاده شده است.

    ارزش/ اصالت

    تا کنون مفهوم خواندن، عمدتا با سه پارادایم روانشناختی، تعلیم و تربیتی و جامعه شناختی مورد مطالعه قرار گرفته است. دو پارادایم روانشناختی و تعلیم تربیتی وجوه غالب پژوهش های مربوط به مطالعات خواندن بوده و کمتر به وجه جامعه شناختی آن پرداخته شده است. توضیح کنش خواندن از نگاه جامعه شناختی نه تنها عوامل اجتماعی و زمینه ای را که خواندن را تحت تاثیر قرار می دهند روشن می سازد، بلکه خواندن را به عنوان شکل خاصی از تعامل اجتماعی به صورت جامع تری تحلیل می کند. بررسی خواندن در بافت نظریات جامعه شناسی در شناخت، برنامه ریزی و ترویج فرهنگ خواندن بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: خواندن، جامعه شناسی خواندن، کنش اجتماعی، عوامل اجتماعی
  • زهرا آجری دستجه، عباس قلتاش* صفحات 17-30
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نیازهای آموزشی کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان شیراز انجام شده است.

    روش پژوهش

    ازنظر شیوه جمع آوری اطلاعات توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه ی آماری کتابداران کتابخانه های عمومی شهرستان شیراز به تعداد 100 نفر بوده که اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از تمامی آن هاجمع آوری گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 22 در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل گردید. در سطح آمار استنباطی به منظور تعیین نیازهای آموزشی از آزمون تی تک نمونه ای، آزمون فریدمن، تی گروه های مستقل و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین نیاز کتابداران مربوط به آموزش درزمینه مهارت توانمندسازی و پیشرفت و ارتقا شغلی و کمترین نیاز مربوط به آموزش درزمینه مهارت فن آوری اطلاعات و ارتباطات و مهارت مدیریت منابع انسانی است. همچنین نتایج نشان داد که جنسیت و سطح تحصیلات تفاوت معنی داری را در بحث نیاز آموزشی ایجاد می کند.

    نتیجه گیری

    کتابداران کتابخانه های عمومی در هر دو مهارت تخصصی و عمومی، نیاز به دوره های آموزش مداوم دارند.

    کلیدواژگان: نیاز، نیازسنجی آموزشی، نیازهای آموزشی، کتابداران
  • محمدرضا فرهادپور*، الهه بهمئی صفحات 31-48
    هدف

    هدف مطالعه بررسی میزان کارآیی موتورهای کاوشوبدر بازیابی اطلاعاتدرحوزهاطلاعاتودانش است.

    روش شناسی

    روش تحقیق  پیمایشی توصیفی است.تعداد 5 کلیدواژه از مقاله 2016 top trends in academic librariesدر مجله College and Research Librariesبا رتبه بندی 20 متخصص رشته انتخاب شد. سپس 50 مدرک بازیابی شده ابتدای لیست پنج موتور کاوش گوگل، یاهو، اسک، بینگ و ای.او.ال. در گردآورد[1]قرار گرفت و با رعایت فرمول جستجو یکسان، کارآیی موتورهای کاوش بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها کارایی گوگل از نظر شاخصه های مانعیت، ضریب F  و نسبت ناکامی به ترتیب با مقادیر 824/0، 360/0 و 8/8 ؛ و اسک با مقادیر 378/0 و 60/0 از نظر شاخصه های نسبت تازگی و ضریب کاوش مورد انتظاردر سطح بالاتری هستند. ضمنا گوگل و اسک به ترتیب با مقدار جامعیت نسبی 24/0 و 22/0 و در رابطه با شاخصه نسبت پوشش، یاهو با 714/0 وضعیت بهتری دارد.

    نتیجه گیری

    برای دقت بازیابی موتور کاوش گوگل،برای اطلاعات جدید موتور کاوش اسک و برای جامعیت بازیابی موتور کاوش گوگل همراه با یاهو دارای کارایی قابل قبول هستند.

    کلیدواژگان: موتورهای کاوش اینترنت، کارآیی بازیابی، علم اطلاعات و دانش، بازیابی اطلاعات، موتورهای کاوش وب
  • علی حسین قاسمی، سید جواد قاضی میر سعید، زیور صباغی نژاد، مریم زاهدیان* صفحات 49-65
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین مولفه های ضروری و مطلوب در بخش سفارشات و مجموعه گستری نرم افزارهای کتابخانه ای برای کتابخانه های علوم پزشکی کشور انجام گردید.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی به روش پیمایشی انجام شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه و سیاهه وارسی پژوهشگرساخته شامل 9 عنصر، 38 ویژگی اصلی و 172 ویژگی فرعی بود. ضریب پایایی پرسشنامه با فرمول آلفای کرونباخ، 977/0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید.

    یافته ها

    عنصر صورتحساب با میانگین 37/4 بیشترین اهمیت و عنصر قابلیت عمومی با میانگین 21/4 کمترین اهمیت را کسب کردند. از نظر میزان همخوانی به ترتیب سه نرم افزار آذرسا، ماوا و ثنا 2.0 رتبه های اول تا سوم را کسب کردند.

    نتیجه گیری

    همه عناصر و ویژگی های پیشنهادی با اهمیت شناخته شد و عنصر و ویژگی جدیدی پیشنهاد نشد. پیشنهاد میگردد که بخش سفارشات و مجموعه گستری هر نرم افزار کتابخانه ای حداقل شامل 8 عنصر، 32 ویژگی اصلی و 118 ویژگی فرعی باشد.

    کلیدواژگان: سفارشات و مجموعه گستری، نرم افزار کتابخانه ای، دانشگاه های علوم پزشکی، ایران
  • کبری رئوفی*، نصرت ریاحی نیا، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 66-80
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه عملکرد مدیران کتابخانه های دانشگاهی و تاثیر آن بر فرسودگی کتابداران انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه کتابداران کتابخانه های 10دانشگاه دولتی سطح شهر تهران زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1393 به تعداد 600 نفر می باشد. حجم نمونه 304 نفر برآورد گردید که از این تعداد 234 پرسشنامه عودت داده شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود..از پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی مسلش و پرسشنامه محقق ساخته عملکرد مدیران استفاده شد. تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از نسخه ((spss 19 انجام گرفت. از آزمون های آماری: همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره برای بررسی رابطه بین متغیرها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که با توجه به سطح معناداری رابطه منفی و معناداری بین عملکرد مدیران کتابخانه های دانشگاهی و فرسودگی شغلی کتابداران وجود دارد. یعنی با بالارفتن عملکرد مدیران فرسودگی شغلی در کتابداران کمتر می شود. همچنین، ضرایب معنی داری نشان داد که رابطه ابعاد عملکرد مدیران با فرسودگی شغلی، در سطح اطمینان 99 درصد، از نظر آماری معنی دار است. به جز در بعد تخصص مدیران که رابطه معناداری با فرسودگی شغلی بدست نیامد.

    نتیجه گیری

    بین تخصص مدیران و فرسودگی شغلی رابطه معناداری یافت نشد و این بدان معنا است که کتابدران ترجیح می دهند که مدیر کتابخانه مهارت های مدیریتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد مدیران، فرسودگی شغلی، کتابداران، کتابخانه های دانشگاهی
  • صالح رحیمی*، سارا بهرامی نیا صفحات 81-96
    هدف پژوهش

    تعیین رابطه توسعه تجربه یادگیری ازطریق مشارکت کلاسی بامقوله خودمهارگری وبهزیستی ذهنی دانشجویان علم اطلاعات ودانش شناسی دانشگاه رازی است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنوع کاربردی وبه روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل دانشجویان کارشناسی وکارشناسی ارشدعلم اطلاعات ودانش شناسی دانشگاه رازی است. برای گردآوری داده ها ازدوپرسشنامه سنجش توسعه یادگیری ازطریق مشارکت کلاسی شاهین مجید (2010) وسنجش وضعیت خودمهارگری وبهزیستی ذهنی تانجی وهمکاران (2004)، استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین خودمهارگری و بهزیستی ذهنی دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی، دروضعیت مطلوبی است. همچنین میانگین یادگیری ازطریق مشارکت کلاسی وابعاد آن، در سطح مطلوبی است. بین مولفه های یادگیری ازطریق مشارکت وخودمهارگری و بهزیستی ذهنی رابطه مثبت معناداری وجوددارد.

    نتیجه گیری

    دانشجویانی که درفرایند یادگیری فعال هستند ومشارکت دارندنسبت به دانشجویان دیگراحساس آرامش خاطر، رضایت مندی و مسئولیت پذیری بیشتر نسبت به کلاس ودرس دارند، لذا همین امر موجب افزایش سطح مهارت های اجتماعی ازجمله سازگاری وخوشنودی دردانشجویان خواهد شد. بنابراین، تلاش برای فراهم آوردن شرایط مناسب در کلاس جهت ارایه نظرات وبحث های گروهی به منظور ایجادمحیطی دوستانه ورضایت بخش جهت تسهیم دانش دربین دانشجویان در محیط کلاس و بیرون از کلاس پیشنهادمی شود.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، خودمهارگری، بهزیستی ذهنی، دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی
  • فاطمه زرمهر*، علی منصوری، مرجان کاظمی صفحات 97-115
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی میزان سرمایه اجتماعی در نهاد کتابخانه های عمومی کشور از طریق تحلیل شبکه همکاری های علمی بین کارمندان می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - اکتشافی بوده و با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی، شبکه هم نویسندگی کارکنان نهاد کتابخانه های عمومی کشور مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش تحلیل شبکه اجتماعی (مرکزیت) از طریق یوسی آی نت تحلیل و نقشه مربوط با نرم افزار نت دراو ترسیم شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد انسجام شبکه هم نویسندگی کارمندان نهاد کتابخانه های عمومی ایران به میزان 01/0 است که نشان دهنده حداکثر ارتباط علمی میان 1 درصد از کارکنان این سازمان است. همچنین بر اساس تحلیل شبکه در رابطه با هر یک از شاخص های مرکزیت رتبه، بینابینی و نزدیکی نقش کارمندان نهاد کتابخانه های عمومی به ترتیب تنها 35 درصد، 20 درصد و 25 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به انسجام پایین شبکه همکاری علمی کارمندان نهاد و با توجه به مرکزیت بینابینی می توان ادعا کرد که سرمایه اجتماعی اندک است.

    کلیدواژگان: هم نویسندگی، ارتباط علمی، سرمایه اجتماعی، تحلیل شبکه اجتماعی، نهاد کتابخانه های عمومی ایران
  • صبا صارمی نیا*، علیرضا حسن زاده، شعبان الهی، غلامعلی منتظر صفحات 116-143

    امروزه پیاده سازی مدیریت دانش به عنوان یکی از مهمترین راهکارهای استراتژیک شرکت ها جهت کسب مزیت رقابتی پایدار مطرح شده است؛ به نحوی که با تدوین رهنگاشت دانش سازمانی چارچوبی جهت تعیین دانش چرایی، چیستی، چگونگی، کیستی و کجایی؛ و ارتباط فیمابین آنها با هدف برنامه ریزی استراتژیک ارایه می دهند. اما با توجه به پیچیدگی و تغییرات روز افزون محیط خارجی و داخلی سازمان و الزام پویایی اسناد استراتژیک سازمانی، تهیه و تدوین رهنگاشت دانش سازمانی نیازمند ساختار فناورانه دقیق و محتوا محور می باشد. در این پژوهش جهت تسهیل رهنگاری مدیریت دانش، آنتولوژی دانش سازمانی با رویکرد رهنگاری توسعه می یابد. آنتولوژی پیشنهادی مطابق متدولوژی دیویس، در سه فاز: امکانسنجی و شروع، استخراج و ارزیابی؛ توسعه یافته است. در فاز اول: آنتولوژی دانش سازمانی با رویکرد رهنگاری و بااستفاده از بررسی سیستماتیک ادبیات پژوهش، در پنج موجودیت اصلی ارایه شده است. در فاز دوم؛ موجودیت های تعریف شده، به صورت جزیی تر توصیف و طبقه بندی لازم بر اساس رویکرد رهنگاری صورت می گیرد؛ در این فاز ارتباط بین موجودیت ها و ارزش ارتباطات تعریف شده است. نامگذاری آنتولوژی مزبور به "آنتولوژی دانش سازمانی STEP C+ با رویکرد رهنگاری" در همین فاز با تعیین ویژگی های قابل ارزش گذاری (Data Properties) هر دانش هدف صورت پذیرفته است. در فاز سوم؛ آنتولوژی توسعه یافته با ثبت داده های مورد کاربردی و دریافت خروجی SPARQL از آن؛ در فرایند توسعه رهنگاری دانش سازمانی مورد ارزیابی قرار گرفته، تناسب و کفایت آن مورد تایید واقع شد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش سازمانی، رهنگاشت دانش، آنتولوژی سازمانی، مدیریت دانش استراتژیک
  • فاطمه احمدی نسب*، میثم جوانبخت صفحات 144-159
    هدف 

    پژوهش حاضر بر آن است بوسیله روانشناسی رنگ ها، تاثیر رنگ ها بر استفاده کنندگان کتابخانه های کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان شهر تهران را بررسی نموده و به الگویی برای کتابخانه های فوق دست یابد.

    روش

    پژوهش حاضر پیمایشی تحلیلی است. گردآوری داده ها از طریق چک لیست محقق ساخته و بر اساس مشاهده مستقیم رنگ های به کار رفته در فضای داخلی 36 کتابخانه کانون است.

    یافته ها

    نشان می دهد بیشترین رنگ های مورد استفاده در فضای کتابخانه های کانون به ترتیب الویت سفید، کرم، سفید کرم، سفیدسبز، خاکستری، قهوه ای، سبز، نارنجی، سفیدنارنجی، سفیدزردسبز و سفیدسبزنارنجی می باشد و رنگ های مورد استفاده در تجهیزات به تربیت الویت ترکیب های رنگی، سفید، سبز، سفیدنارنجی و قهوه ای می باشد

    نتیجه گیری

    اگر رنگ تجهیزات را جدا از رنگ های به کار رفته در فضا در نظر بگیریم سفید بیشترین رنگ به کار رفته در کتابخانه هاست و پس از آن، کرم بیشترین تکرار را داشته است و می توان نتیجه گرفت کتابخانه های کانون فاقد الگویی برای رنگ آمیزی می باشند، با توجه به تحلیل روانشناسان و سلایق کودکان استفاده از الگوی رنگی آرام، شاداب و خنک و الگوی رنگ های پرتحرک به عنوان الگوی پیشنهادی مناسب تجهیزات کتابخانه های کودکان پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: حوزه علم سنجی، اصطلاحات تخصصی، معادل های فارسی، واژه سازی
  • زینب صدیقی*، علیرضا اسفندیاری مقدم، عاطفه زارعی صفحات 160-181
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مهمترین معیارهای ارزیابی رابط کاربر کتابخانه های دیجیتال ارایه دهنده خدمات به نابینایان از دیدگاه کتابداران شاغل در کتابخانه های دیجیتال نابینایان است.

    روش

    مطالعه دلفی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته در دو مرحله انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را کتابداران شاغل در کتابخانه های دیجیتال نابینایان در سطح کشور تشکیل می دهند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که معیارهای «انواع قالب های منابع موجود در کتابخانه» و «سازماندهی صفحه نمایش» به ترتیب حایز بالاترین و پایین ترین امتیاز شدند. هر چند اختلاف امتیاز مربوط به معیارها و مولفه ها فاصله زیادی ندارند، بر اساس پانل دلفی به کارگیری آن ها در ارزیابی و طراحی رابط کاربر کتابخانه های دیجیتال ارایه دهنده خدمات به نابینایان و کم بینایان پیشنهاد می شود. امید است نتایج پژوهش حاضر بتواند تصویر روشنی از معیارها و مولفه های مورد نیاز در طراحی رابط کاربر کتابخانه های دیجیتال ارایه دهنده خدمات به نابینایان و کم بینایان ارایه و اهمیت به کارگیری هر یک را تعیین کند. همچنین به عنوان ابزاری جهت تشخیص میزان توانمندی رابط کاربر کتابخانه های دیجیتال ارایه دهنده خدمات به افراد دارای آسیب بینایی از دید کتابداران، صاحب نظران و استفاده کنندگان آن ها باشد.

    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال نابینایان، رابط کاربر، معیار ارزیابی، کتابدار کتابخانه دیجیتال نابینایان
  • فرشاد پرهام نیا، فاطمه نوشین فرد*، نجلا حریری، صدیقه محمداسماعیل صفحات 182-203
    هدف

    هدف پژوهش بررسی نقش عوامل فردی و سبک رهبری بر ارتباطات علمی با استفاده از روش ترکیبی بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش، ترکیبی از نوع طرح متوالی- تبیینی-پیگیری تبیین ها انجام شد. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی دانشگاه های مراکز استان ها بود که با استفاده از جدول مورگان به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب 378 نفر به عنوان حجم نمونه مشخص گردید. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل 16 نفر با مرتبه استادیار به بالا به صورت هدفمند انتخاب شدند. گردآوری داده های بخش کیفی بر اساس روش مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و تحلیل آن از شیوه تحلیل محتوا با رویکرد قیاسی مقوله ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بخش کمی نشان داد متغیرهای ویژگی های شخصیتی، ویژگی های سبک شناختی، تضاد سازمانی، و سبک رهبری توانستند واریانس ارتباطات علمی را به صورت معنا داری تبیین کنند. نتایج بخش کیفی نشان از تایید برونداد بخش کمی داشت و مقوله ها و عوامل فرعی موثر بر ارتباطات علمی شامل 235 کد اولیه 33 مفاهیم بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی یافته ها حاکی از تاثیر مستقیم اکثر متغیرهای مورد بررسی بر ارتباطات علمی بود.

    کلیدواژگان: عوامل فردی، سبک رهبری، ارتباطات علمی، روش ترکیبی، دانشگاه ها
|
  • ELAHEH OMATII * Pages 1-16
    Purpose

    embassies' websites should have high quality and interaction with each other so that an effective information and communication channel is established between embassies' websites and their visitors. The aim of this study was to determine embassies' websites status in terms of quality of embassies' websites and drawing Their network relationship.

    Method

    This study is an applied work, which was carried through surveys and webometric methods during the 2015 and 2016. The population consisted of 145 embassies' websites. Evaluations were done using Website Quality Evaluation Tool and Webometric Analyst software.

    Findings

    The results of the findings showed that Out of the 145 studied embassies' website, 131 embassies' website had ranked as high-quality and reliable websites and 14 embassies' website were ranked as websites with very good quality. Moreover, in inspecting embassies' website using Webometric Analyst software, no network relationship was found between the embassies' websites.

    Conclusion

    In general, The research results showed that web designers have, to some extent, paid attention to website quality criteria, but paid no attention to establishing network relationship.

    Keywords: Network Relationship, embassy's Website, website Quality Evaluation Tool (WQET), Assess the quality, Iran
  • The impact of color in interior design of library space, the Center for the intellectual development of children and adolescents in Tehran by Suggested pattern
    Maryam Abdolahzadeh Torbati * Page 6

    present study is based on the psychology of color by color, the impact on users of the Library Association of intellectual development and check the model for the above libraries.study was analytical work Data was collected through the checklist researcher and based on direct observation of colors used in the interiors of the Association library 36.the show most of the colors used in the library of the Association, in order of priority, cream, white cream, white green, grey, Brown, green, Orange, white Orange, white yellow green and orange green white and colors used in color combination from the previous training equipment, white, green, white, Orange and Brown.If color of the equipment apart from the colors used in the white space consider the maximum color used in the library and then repeated the most worms, and it can be concluded the Association's library lacks the model for painting according to psychologists and children's use of the color pattern of tastes, quiet and cool and a pattern of coloring stirring as the proposed pattern fit equipment Children's libraries offer.

    Keywords: color, Interior design, Institute for the Intellectual Development of Children, Young Adults, Tehran
  • Iranian national Librarians’ Views on Critical Theories
    Monireh Gharibe Niazi *, Saeed Rezaei Sharifabadi Page 9
    Purpose

    This study aimed to inform that familiarity of librarian of Iranian national library about critical theory.

    Methodology

    This is a descriptive study. In this study, data collection tools provided by (Hollister and Schroeder, 2014). Analysis tools are descriptive statistics and inferred statistics.

    Findings

    The findings showed that librarians did not have much familiarity about critical theorists (57%) but they had familiarity with social issues and critical activities related to library and information science (44%). 53 percent showed Marxist Criticism and Post Colonialism were more associated with critical theory. 51 percent of librarian had the same option in that role of libraries, the nature of librarianship, role of educational institutions and students/library users were the most important activities in critical theory related to library science.

    Conclusion

    The hypothesis showed that there were significant relationship between librarians and the most important activities in the library science.

    Discussion

    Thus, this seem that all of the librarian should be familiarity with concepts of critical theory and it is necessary to include the critical theory concepts in the course of library and information science.

    Keywords: Critical theory, Library, Information Science, Librarian, Social Justice, critical activities
  • An Examination of the Use of Final Research Reports by ARREO Researchers During 2003 – 2013: a Citation Analysis
    Page 11
    Aim

    The present research has been performed to assess how many released final research reports are used by next final research reports.

    Method

    The citations of 374 final research reports, from a collection of 15324, that were released during 2003 to 2013 were examined.

    Results

    About 11031 citations have been totally used in the reviewed final reports, only a third of which (32%) were in Persian. Findings of the study show that only 181 (48%) final reports have cited previous research reports as an information resource. The findings from this study also suggest that the final reports released in 2011, 2013, and 2012 respectively , have made more extensive use of previous research reports. Those published in 2003 have made limited use of previous reports. In total, 405 (out of 11031) final reports have been cited by new final reports. Citation ratio of final reports to resources on the whole is 3.7 percent and ratio to Persian resources is about 11.4 percent. In addition, the findings indicate that 133 (33%) of citations to previous reports, represent self-citations.

    Keywords: Research reports, Research, Citation analysis, Information resources
  • An Inquiry into sociology of reading
    Mansor Kohi Rostami * Page 12

    This paper tries to explain the reading as a social practice. Therefore, while dealing with the concept of sociology of reading, pays to read as a social practice.

    Research Methods

    The method is analytical review.

    Findings

    The research findings have shown that the demographic and sociological factors influence the amount and type of reading practice. The theory of social action and public readings has been used to respond to how people read..

    Value/originality

    researcher in reading Studies used mainly three psychological, sociological and education paradigms. Two psychological and educational paradigms are dominant in reading studies and research related to lower cognitive aspect of society has been read. Less sociological aspect has been read and less sociological aspect has been addressed. Explanation Sociological act of reading not only affect the relationship between social and background factors that reading makes clear, It makes for a more comprehensive analysis of reading as a form of social interaction. Review the reading in the context of sociological theories in understanding; planning and the promotion of reading culture will be very effective.

    Keywords: reading, Sociology of reading, Social action, social factors
  • Pages 17-30
    Purpose

    The present study aimed at investigation the educational needs of librarians with the focus on general and technical job needs.

    Methodology

    Research method was practical in terms of purpose, and the data collection procedure was descriptive. The research setting was all the public libraries of Shiraz. Data was collected through the use of questionnaire filled by 100 librarians.Data was analyzed descriptively and analytically by the employment of SPSS 22 to investigate the research questions analytically. One sample T-Test, Friedman Test and One-Way Annova were employed.

    Results

    Results of the study indicated that while the highest educational needs of librarians were related to the career empowerment and advancement skills, the lowest educational needs were related to ICT skills and human resource management skill. Moreover, results demonstrated that gender and educational level can make difference in educational needs.

    Conclusion

    Librarians of public libraries require the permanent educational courses in both general and technical skills. For improving the knowledge and skill of those practitioners not only technical needs but also general needs should be taken into consideration

    Keywords: Need, Training Needs Assessment, Educational Need, Librarians
  • Elahe Bahmaee Pages 31-48
    Aim

    This study investigates the performance of web searching engine in retrieving the information in the field of information and knowledge.

    Methodology

    The survey method is descriptive. So, the Five keywords (that ranked by experts) from papers entitled "2016 top trends in academic libraries" from "College and Research Libraries" journal were selected. Then 50 retrieved documents are at the top of the list of five search engines (Google, Yahoo, ASK, Bing and OAL) using the same search formula, were investigated.

    Findings

    The results showed that Google's performance was higher based on the indicators of relative recall (0. 24), precision (0.824), F ratio (0.36) and failure ratio (8.8). For the indicators of the novelty ratio (0.43) and the expected search time (0.60), the performance of the ASKwashigh. In addition, Yahoo (0.714) has a better performance coverage ratio.

    Results

    Resultsindicate that for the precision of retrieval the Google search engine, for the new information the ASK search engine and for the comprehensiveness the Yahoo search engine are acceptable.

    Keywords: Internet Search Engines, Retrieval performance, Information Science, Knowledge, Information retrieval, Web Search Engines
  • Ali Hossein Ghasemi, Sayed Javad Ghazi Mirsaeed, Zivar Sabaghi Nejad, Maryam Zahedian * Pages 49-65
    Objective

    The purpose of this study was to provide essential components for acquisitions & collection-development module in library software for medical libraries of the country.

    Methods

    The study was descriptive. The tool used in this research was a questionnaire and a checklist designed by the researcher of 9 elements, 38 main characteristics and 172 sub-characteristics. The reliability coefficient of the questionnaire with Cronbach's alpha was 0.977. Data analysis was performed using SPSS at descriptive statistics.

    Findings

    The "billing" element with the mean of 4.37 was the most important and the "public facilities" element with the mean of 4.21 was the least important. Of the three softwares Azarsa, Ma'va and Sana2.0, the most consistent was Azarsa. Ma'va and Sana2.0 were at the second and the third rank respectively.

    Conclusion

    According to the experts' opinion, all the proposed elements and characteristics were recognized as important and the experts did not suggest a new element and feature. Accordingly, it is suggested that the acquisitions & collection-development module of any library software contain at least 8 elements, 32 main characteristics, and 118 sub-characteristics.

    Keywords: Acquisitions & Collection-development, Library Software, Software Model, Medical Sciences Universities, Iran
  • Kobra Raufi * Pages 66-80

    In this research, we are going to investigate the relation between the performances of academic libraries Managers and their effects on librarians' burnout. Methodology is of correlative descriptive research method and statistical society (population) includes 600 people form the whole librarians of ten academic libraries in Tehran under supervision of Ministry of Science, Research and Technology. The sample was 304 people and 234 people rejected the inquiries. This research conducted using a questionnaire to gather necessary data.Two kinds of questionnaire, Moslesh' standard burnout questionnaire and researcher made questionnaire of managers' performance have been used. The analysis of gathered data has been done by means of SPSS 19. Pearson correlation test and multiple variables regression analysis were used to investigate the relations between variables. Significant coefficient showed that, at 99% confidence level, there is negative significant relation between the performance of academic libraries managers and librarian burnout. That is, the more the performance of libraries manager improve, the less will be the librarians' burnout. Also, significant correlation showed that there is statistical significant negative relation between the dimensions of managers' performance and librarians' burnout, in 99% of confidence level. In addition, among the dimensions of managers' performance, just managers' problem solving abilities is able to predict the dependent variable (burnout).

    Keywords: Managers' Performance, Burnout, Librarians, Academic libraries
  • Saleh Rahimi *, Sara Bahrami Pages 81-96

    The purpose of this study was to determine the relationship between the development of learning experience through class participation.The current research is applied in a survey method. The statistical population consisted of undergraduate and postgraduate students of knowledge and Information Science in Razi University. The sample size was determined using Cochran's formula with 92 people. To collect data, two questionnaires of measuring the development of learning through, and assessing the status of self-management and subjective well-being are used. The findings of this study showed that the mean of self-knowledge and knowledge well-being of students is in desirable condition. The highest mean of perceived mental health and the lowest mean was related to self-management. Also, the average of learning through class participation and its dimensions is in the desired level from the viewpoint of the students that were studied. the results showed that there is a significant positive correlation between learning components through participation and self-management and well-being.Students who are involved in the learning process are more comfortable than others in terms of contentment, satisfaction and accountability in classroom.

    Keywords: cooperative learning, self-control, well-being, knowledge, information science
  • Fatemeh Zarmehr *, Ali Mansouri, Marjan Kazemi Pages 97-115

    The purpose of this research is to investigate the amount of social capital in the institution of public libraries of the country through the analysis of the scientific cooperation network between employees.

    Methodology 

    of the present study is descriptive-exploratory and using social network analysis, the authorship network of staff of the public libraries institution was studied. The data were analyzed by using the social network analysis through the UCINET Analysis and related map drew by NETDRAW software. The findings of the research showed that the network coherence of the authorship of the staff is 0.01 which represents the maximum scientific communication among 1% of the staff of this organization. Also, according to the network analysis, in relation to each of the indicators of centrality of degree, betweenness and the closeness, the role of the staff of the institution of public libraries are only 35%, 20% and 25%, respectively.

    Conclusion

    Due to the low coherence of the scientific cooperation network of staff and, with regard to betweenness centrality, it can be claimed that social capital is small.

    Keywords: Coauthorship, Scientific communication, social capital, Social network analysis, Public Libraries Institution of Iran
  • Saba Sareminia *, Alireza Hassanzadeh, Shaaban Elahi, Gholam Ali Montazer Pages 116-143

    Knowledge is a major strategic resource for the development of the competitive ability of organizations. But the implementation of KM is still challenging. One of the solutions for this challenge which is mentioned in KM literature is KM roadmapping. The purpose of this article is to facilitate the “organizational KM roadmapping” by developing an organizational ontology. Ontologies provide a framework for facilitating knowledge sharing and creation by modeling the domain of discourse formally. The proposed ontology has developed beneficiary literature review in “organizational KM roadmapping” and “organizational ontology” areas. Initially, the fundamental concepts and relationships involved in all aspects of “organizational KM roadmapping” are analyzed in detail and ontology is presented. In the first phase; the basic ontology entities have determined. In the second phase, these entities have been studied and specified precisely based on the KM Roadmapping and the object and data properties have defined. In the third phase, some instances have been added to the presented ontology based on data properties and the ontology has been utilized for KM roadmapping in a case study.

    Keywords: Organizational Knowledge Management, Knowledge Roadmapping, Organizational Ontology, Strategic Knowledge Management
  • Meysam Javanbakht Pages 144-159
    Purpose

    Researchers in the field of scientometrics, as well as scholars of other disciplines, inevitably have to use Persian terms when they are writing in Persian. Since the equivalents are often sporadically invented and chosen, the result would be many- for- one. The purpose of this study was to investigate Persian equivalents in the field of scientometrics.

    Methodology

    This descriptive study was carried out, using quantitative content analysis method.

    Results

    According to the findings, at least one out of almost every six English technical terms in scientometrics has more than one equivalent. Also, in equivalent- finding, the rule of one-to-one matching is not met. Also synonymy in equivalents is frequently observed. The reasons are as follows: the lack of attention to the number of lexical components of the term, using ill-formed structures, using phrasal groups, paying no attention to the lexical category of the components of the technical terms, choosing long terms, using no affixation, lack of attention to the context and genre and neglecting differences and semantic delicacies of words

    Conclusion

    According to the findings, the number of Persian technical terms in scientometrics is increasing, and as a result, the phenomena of synonymy and polysemy are increasing. By using linguistic and non-linguistic strategies, wordformation should be carried out in accordance with Persian rules.

    Keywords: Scientometrics, Terminology, Persian Equivalents, Wordformation
  • Zeinab Sedighi *, Alireza Isfandyari-Moghaddam, Atefeh Zarei Pages 160-181
    Purpose

    The aim of this research is to consider the most important criteria of user interface of Digital Libraries providers' services to the blind and visually impaired from standpoint Blind digital librarians.

    Methodology

    A researcher-constructed questionnaire was used for the survey. It was administered to Blind digital librarians currently employed by the blind digital libraries in Iran.

    Finding

    Results of the study showed that ''different formats of library resources" and "Ability of organizing the screen" in sequence gained the highest and lowest score. Although the difference among of criteria's were low and according to the Delphi panel using them in the design of digital Libraries providers' services to the visually impaired user interface offered. It was hope that the results of this study could present needed features and their importance in designing in digital Libraries providers' services to the blind and visually impaired user interface. On the other hand, it could be used as a tool for the determination of capabilities of digital Libraries providers' services to the visually impaired user interface from librarians, experts and their user's opinion.

    Keywords: Blind digital library, User interface, Evaluation Criteria, Blind digital librarian
  • Farshad Parhamnia, Fatemeh Nooshinfard *, Nadjla Hariri, Sedegh Mohamad Esmaeil Pages 182-203
    Aim

    The purpose of the present study was to identify the individual factors and leadership style on scholarly communication of faculty members of Iranian universities

    Method

    The present research study was a Follow-up Explanations Model. The statistical population included faculty members of various universities located in provinces of Iran. According to Krejcie and Morgan Table (1970) and based on stratified sampling 378 faculty members were selected as the participants. For the qualitative method of research, 16 faculty member holding Ph.D. who were chosen based on purposeful sampling participated in the study. Data analysis was based on a semi standardized interview. To analysis the data content analysis were carried out using deductive.

    Findings

    Research findings showed that, variables of personality features, stylistic factors, organizational conflict, and leadership style can meaningfully define the variance of scholarly communication. The result of the qualitative and quantitative output of approval subcategories and factors affecting scholarly communication contained 4 subplot and conception was 33.

    Conclusion

    Overall, the findings indicated the diriect effect of most of the variables related to the content factors on the scholarly communication.

    Keywords: Individual factors, leadership style, Scholarly Communication, Mixed Methods, Universities