فهرست مطالب

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نصرالله آقاجانی، عبدالحسین مشکانی* صفحات 11-36
    یکی از مهم ترین مسایل علوم اجتماعی و نیز در حوزه فقه حکومتی، چیستی و ماهیت پدیده های اجتماعی و یا واقعیت های اجتماعی است. در این مقاله نگاه آیت الله خامنه ای نسبت به واقعیت اجتماعی از خلال نظریه اجتماعی-حکمی ایشان اصطیاد شده است. نوشته ها و سخنان ایشان در یک صورت بندی با ادبیات مقارن علوم اجتماعی و حکمی قرار گرفته و با نشانه گذاری ها از طریق مفاهیم هم راستا، لازم و ملزومات واقعیت اجتماعی، آثار واقعیت اجتماعی و...، به برخی از مولفه های اثرگذار در شکل گیری واقعیت اجتماعی، ویژگی های واقعیت اجتماعی و فرایند شکل گیری واقعیت اجتماعی دست یافته است. از نظر ایشان، پدیده اجتماعی، کنش هایی اجتماعی است اعم از ساختارهای حقیقی و حقوقی و روابطی دایما درحال نو به نو شدن که مردم یا کنش گران اجتماعی، با تمسک به بینش و نیاز فطری و با استفاده از عقل و دیگر ظرفیت های شناختی و کنشی، در جهت تحقق حیات طیبه و بر اساس حرکت درون سنت های الهی، خلق، احیاء و یا اصلاح می کنند.
    کلیدواژگان: پدیده اجتماعی، واقعیت اجتماعی، جامعه توحیدی، حیات طیبه، اندیشه اجتماعی، آیت الله خامنه ای
  • هادی وحدانی فر* صفحات 37-63
    فرهنگ هر ملتی، برخاسته از شرایط منطقه ای، ملیتی، اعتقادی و عملی آن است و این فرهنگ ها با توجه به انگیزه و ساختارشان نسبت به دیگر فرهنگ ها تعامل و تزاحم دارند؛ اما برخی فرهنگ ها از زاویه تزاحم بدون حق انتخاب و گزینش، رویکرد تهاجمی می گیرند و فرهنگ مقابل را  وادار به  پذیرش یا دفاع یا هجوم می کنند؛ از این رو نیاز است، فرهنگ مورد تجاوز، راه کارهایی را برای غلبه بر آن برگزیند. آیت الله خامنه ای نیز با توجه به نقش فرهنگ ها در هویت بخشی و بیداری ملت ها، در صدد دفاع از فرهنگ اسلامی و ملی ایران برآمده است و با توجه به نقش بی بدیل رهبری نظام انقلاب اسلامی، باید به دنبال راه کارهای علمی و عملی ایشان در راستای مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب بود. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی ضمن گردآوری نظرات معظم له، به بازتاب این سخنان در اشعار شاعران انقلابی معاصر در راستای احیای آنها پرداخته است. پژوهش حاضر معتقد است، آیت الله خامنه ای  به عنوان امام و  مرجع  حکیم، بصیر و شجاع، توانسته است از زوایای مختلفی با ارایه راه کارهای مهمی از جمله؛ جهاد فرهنگی و جنگ طولانی، نبرد فرهنگی در قبال نبرد فرهنگی، خودآگاهی مسیولان، گسترش رسالت های فرهنگ انقلاب، تعامل مشترک دولت و ملت و... در مقابل فرهنگ متخاصم غرب، مدیریت و مهندسی فرهنگی نماید و از سوی دیگر، شاعران با ذوق خود توانسته اند این را ه کارها را در قالب شعر، بازتاب دهند تا تاثیر آن سخنان بیشتر شود.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، فرهنگ، تهاجم، راه کارها، مقابله، شعرپایداری
  • حمید پارسانیا، قاسم جعفرزاده* صفحات 65-99
    پژوهش حاضر برای قدم برداشتن در مسیر تولید علوم انسانی و اجتماعی مبتنی بر حکمت متعالیه، مناسبات عاملیت و ساختار را بر اساس رویکرد حکمت متعالیه بررسی می کند. در این راستا ابتدا مبانی اندیشه ملاصدرا از جمله اصالت وجود، تشکیک وجود، حرکت جوهری، اتحاد نفس و بدن، جسمانیه الحدوث و روحانیه البقا بودن نفس و صیرورت نفس انسانی و اتحاد عاقل و معقول و عامل و معمول به فراخور ظرفیت تحقیق بیان می شود. سپس نحوه تاریخی بودن نفس و عقل انسان در کسب و فهم معانی اعتباری و اعتبارات اجتماعی بررسی شد و در نهایت تاثیر این نوع عقلانیت در علوم اجتماعی از جمله؛ در تقسیم بندی علوم و نحوه استقلال علوم انسانی و اجتماعی از علوم طبیعی و تجربی، نحوه مکانیسم تولید معانی حقیقی و اعتباری، تشکیل فرهنگ و نوع مواجهه با عالم، تشکیل و تکوین جامعه و کنش های اجتماعی و نحوه هویت بخشی اعتباریات اجتماعی عقل عملی در رفتار فردی و ساختار اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، حکمت متعالیه، عقل، نفس، علوم انسانی، علوم اجتماعی، معنا و مفهوم
  • حسن عسکری*، علی اصغر مصلح، رضا داوری اردکانی صفحات 101-129

    اندیشمندان فلسفه ی میان فرهنگی با  قبول «دیگری» و نقد فلسفه مدرن از یک سو و بهره مندی از  تکثر فلسفی دوران پست مدرن و توجه به اقتضایات جهانی شدن از سوی دیگر، از فلسفه میان فرهنگی به عنوان گرایش جدید فلسفه در دوران معاصر، سخن به میان می آورند و با نفی انحصار طلبی در فلسفه و فرهنگ خاص به دنبال تیوری گفتگوی بین فلسفه ها و فرهنگ های اند. نظریه ایی که لازمه اش امکان بررسی آراء جدیدی از منظر فلسفه مذکور بوده و زمینه طرح اندیشه هایی نظیر مولوی را فراهم می سازد. همچون «دیگری» در نگاه ادهر مال «هستی مطلق و جلوه های متنوع آن» در اندیشه مولاناست. مبنایی که بر اساس آن می توان از امکان قرایت فلسفه میان فرهنگی سخن گفت. در مقاله حاضر با روش «توصیفی تحلیلی» و بر اساس مبنای «دیگری» و «هستی مطلق و انتشار حقیقت» به عنوان فرضیه، نظریه «فلسفه میان فرهنگی» و ابعاد گوناگون آن تبیین شده است. مولوی بر این اساس، قایل به تکثر فرهنگ ها و فلسفه هاست. این تکثر زمینه فلسفه میان فرهنگی و تلاش برای دست یابی به  همپوشانی فلسفه ها و فرهنگ ها؛ یعنی معرفت حقیقت مطلق را برای آدمیان مهیا می سازد. از طرفی حقیقت مذکور زمینه همزبانی و گفتگوی میان فلسفه ها و فرهنگ ها را آماده کرده و افق هایی از فهم مشترک را میان آنها فراهم می کند.

    کلیدواژگان: رام ادهر مال، مولوی، فلسفه میان فرهنگی، دیگری، وجود مطلق، هرمنوتیک و گفتگو
  • سید محسن میری* صفحات 131-154
    نزاع سنت و تجدد و ارایه راه حل از سوی برخی متفکران برای خروج از بحران های مربوطه و توانمند کردن جامعه ی اسلامی برای جبران عقب ماندگی ها و ناکامی های گذشته و نیز پیشرفت و خلاقیت در عرصه های علمی، سیاسی، فرهنگی، فناوری، از مسایلی است که کشورهای مسلمان، پیوسته از آغاز دوران مدرن تا کنون با آن مواجه بوده اند. یکی از کسانی که با توجه به شرایط کشور خود با رویکردی نومدرنیستی در این باره نظریه پردازی کرده است دکتر نورخالص مجید متفکر برجسته اندونزیایی است. این مقاله بر آن است تا با روش کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی، تجربه فکری او را که در صدد ارایه تفسیری از اسلام است که ضمن هم خوانی با ارزش های مدرن بتواند به گونه ای در حل مشکلات و بحران های اندونزی تاثیرگذار باشد، بررسی و تحلیل کند. این مقاله ابتدا به زمینه های فکری و دغدغه های نورخالص مجید می پردازد، سپس ضمن بیان روش وی در فهم اسلام به تبیین نظریه او مبنی بر تقسیم آموزه های اسلامی به ثابت و متغیر، نحوه ارتباط اسلام با مدرنیته و یکی از مهمترین پیامدهای این نظریه یعنی رابطه اسلام و حکومت می پردازد و در پایان این دیدگاه ها را نقد و بررسی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: نوتجددگرایی (نومدرنیسم)، اصلاح گرایی، حکومت اسلامی، مدرنیته، نورخالص مجید
  • فاطمه حسین خراسانی، امیرتیمور رفیعی*، سید حسن قریشی، سید اصغر محمود آبادی صفحات 155-174

    سلاطین قاجار درصدد آن بودند تا با القاء سایه خدا بودن خود در زمین، سال ها در پوشش مذهب، جان و مال و سرزمین مردم را به نام دفاع از مذهب، ملک شخصی خود تلقی کنند. علمای مشروطه خواه  همچون نایینی با تکیه بر عناصر عقل، اصول فقه، قرآن و سنت، به اجتهاد در مفاهیم جدید گفتمان غربی در قالب نظام مشروطه پرداختند تا سازگاری کیش شیعه را با مفاهیم عقلی و تناسب شرع را با بعضی از اصول عقلی گفتمان غربی مانند آزادی، برابری، پارلمان، اکثریت آرا، رفراندوم و نظایر آن نشان دهند؛ بنا بر این، تحولات تفکر دینی بر جنبش مشروطه حاکم شد و دولت مدرن بر پایه آموزه های دینی در ایران شکل گرفت و توسط رهبران روحانی چون علامه نایینی تثبیت شد میرزای نایینی با حمایت از نهضت مشروطه الگوی شکل حکومت را برای جلوگیری از استبداد قاجار، طراحی کرد. او استبداد دینی-مذهبی را خطرناک تر از استبداد برآمده از دربار تشریح کرد. او بر این باور بود که با قانون گذاری، مشارکت مردم و شورا، می توان از توانایی مذهب در عرصه سیاسی و اجتماعی رونمایی کرد. جستار حاضر در پژوهشی توصیفی - تحلیلی به بررسی تاثیر گذاری افکار نایینی می پردازد. ایشان با تفکیک مفهوم آزادی از رهایی، در مقابل کسانی که آزادی را در تعارض با مذهب می پنداشتند این تحول را رقم زد که تصور دین و مذهب بدون آزادی، جفا به مذهب و برداشت نادرست از دین است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میرزای نایینی با طرح اصل مساوات که احکام و قوانین برای فقیر و غنی، رعیت و ارباب باید به تساوی اجرا شود، بانی تحول دیگری در عصر مشروطه شد.

    کلیدواژگان: میرزای نائینی، استبداد دینی، آزادی، قانون گذاری، مساوات
  • علیرضا کاظمی*، علیرضا عابدی سر اسیا، محمدکاظم علمی سولا صفحات 175-203
    اندیشه های فیلسوف معاصر فرانسوی، پل ریکور که در بستر هرمنوتیک فلسفی و پدیدارشناسی هرمنوتیکی شکل گرفته است، در میان دانش وران این علم، جایگاه قابل توجه و تاملی دارد. وی با ارایه قرایت «قوس هرمنوتیک» از دور هرمنوتیک، فرآیند تفسیر را پایان پذیر و حاصل مراحل «تبیین، فهم و به خود اختصاص دادن» می داند. ریکور در مواجهه ی با متن، اهدافی همچون کشف قصد مولف، بازسازی روان شناختی ذهنیت و مراد مولف و نیز همدلی با وی را که در هرمنوتیک رومانتیک دنبال می شد، نپذیرفته و «کشف نیت متن، تصاحب و خویش فهمی» را به عنوان هدف فهم می جوید. نوشتار حاضر در پی آن است تا امکان طرح این اهداف را در خصوص متون شرعی با نظر به ویژگی های آن ها، با رویکرد توصیفی تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و اسنادی، بررسی کند. به نظر می رسد با تکیه بر مبانی و اصول فهم پذیرفته شده در سنت تفسیری اسلامی، اهداف مورد نظر ریکور را در متون شرعی می توان پی جویی کرد. هرچند، باید به این نکته توجه داشت که پیش فرض ها و مبانی ریکور در این خصوص، چنین ارمغانی را فرا روی قرار نخواهد داد.
    کلیدواژگان: ریکور، اهداف فهم، تصاحب، خویش فهمی، نیت متن
  • طاهره سادات طباطبایی امین*، زهره اخوان مقدم صفحات 205-231

    یکی از شبهات قرآنی که توسط دکترسروش مطرح شده شبهه: "محمد (ص) راوی رویای رسولانه" است. وی آیات قرآن کریم را رمزآلود دانسته، وحی را خواب و خیال عارفانه رسول اکرم (ص) تعریف می‏کند. وی جهت اثبات سخن خود به اشعار مولوی و گزاره‏هایی از عرفا استشهاد و قصه‏های قرآن را نمادین و رمزی تلقی کرده، و تناقض‏نمایی‏های متن برخی آیات قرآن را شاهد می‏آورد. مقاله پیش رو تلاشی است که ادله رد و نقد این شبهه را برگرفته از آیات، روایات، عقل و علم (جغرافیای تاریخی)؛ طرح می‏کند. در این پژوهش ابتدا به هفت فراز سخن دکتر سروش اشاره و به آن پاسخ داده شده است. سپس به تناقض نظریه "رویا انگاری وحی" با پنج دلیل عام دیگر پرداخته شده است. این پنج دلیل در دو محور برون متنی (غیرقرآنی)؛ و درون متنی (قرآنی) سامان یافته اند. ادله غیرقرآنی شامل شواهد تاریخی و حدیثی است که در دو مورد ارایه می‏شود: مشاهده آثار فیزیکی وحی توسط اطرافیان و عصمت پیامبر. سه دلیل قرآنی عبارتند از: تفاوت وحی با رویا و مکاشفه؛ عتاب و تهدید پیامبر توسط خداوند در آیات قرآن و امی بودن پیامبر (ص).

    کلیدواژگان: قرآن، رسول اکرم (ص)، وحی قرآنی، رویای رسولانه، دکتر سروش، مکاشفه
  • عباس جوانشیر، فاطمه سادات علوی علی آبادی* صفحات 233-262
    راهپیمایی اربعین، به عنوان یکی از مولفه های قدرت نرم تشیع، در سال های اخیر مورد توجه جامعه المصطفی بوده است. این پژوهش بر آن است که با روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی، چگونگی رابطه تربیتی جامعه المصطفی با اربعین و دستاوردهای آن را بررسی کند. جامعه پژوهش شامل تمامی زایران کاروان جامعه المصطفی مشهد (اساتید، طلاب، مدیران، کارشناسان و خانواده ها) شرکت کننده در سفر اربعین حسینی در پنج سال اخیر است. نمونه پژوهش شامل پنج استاد، 27 طلبه، پنج مدیر، پنج کارشناس و سه نفر از اعضای خانواده های زایران مذکور است که بر اساس منطق نمونه گیری در پژوهش پدیدارشناسی به صورت هدفمند و قاعده اشباع نظری، انتخاب شدند. در این تحقیق، برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار یافته و برای تحلیل داده ها از رویکرد توصیفی- تحلیلی با استفاده از کدگذاری در دو سطح باز و محوری استفاده شد. بر اساس یافته ها 60 مقوله جزیی از اطلاعات ارایه شده توسط مشارکت کنندگان استخراج شد که این زیر مقوله ها در چهار ساحت مهم تربیتی (تربیت اعتقادی، تربیت عبادی معنوی، تربیت عاطفی و اخلاقی، تربیت اجتماعی و سیاسی) طبقه بندی شدند. در مجموع نتایج نشان داد که پیاده روی اربعین حسینی حداقل در چهار ساحت تربیتی برای جامعه المصطفی، تاثیرگزار بوده است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، رویکرد تربیتی، جامعه المصطفی العالمیه، پیاده روی اربعین حسینی
  • محمدعلی محیطی اردکان*، حمیدرضا سروریان صفحات 263-287

    یکی از مسایل مهم در حوزه کلام و فلسفه دین، مسئله گستره دین است. پژوهش حاضر با تحلیل و تبیین زبان و منطق ویژه محمد شحرور در بحث گستره دین، دیدگاه او را در این باره به شیوه توصیفی - تحلیلی و با رویکردی انتقادی بررسی کرده است. بر اساس دیدگاه شحرور، دین گستره ای وسیع به پهنه تاریخ بشر دارد که می توان آن را اسلام نام نهاد. حضرت محمد صلی الله علیه و آله خاتم رسولان است و دین او جامع و جاودان است. به صورت کلی از منظر شحرور می توان دین را دارای دو بخش «هست و نیست ها» و «باید و نبایدها» دانست. این گستره وسیع، محتوای نبوت و رسالت حضرت محمد صلی الله علیه و آله را تشکیل می دهد. از دیدگاه شحرور آیات مربوط به بخش اول در طول تاریخ و بر اساس قاعده «ثبات نص و حرکت محتوا» با پیشرفت علوم تاویل و فهم می شود و به اصطلاح، نبوت به گستردگی تاریخ بشر امتداد دارد. آیات بخش دوم نیز بر اساس اقتضایات زمانه اجتهادپذیرند. از منظری دیگر، شحرور، حوزه سنت را به معنایی ویژه و بسیار محدود در نظر گرفته است. مبانی تصوری و تصدیقی دیدگاه شحرور درباره گستره دین با اشکال های جدی روبروست و این دیدگاه پذیرفتنی نیست.

    کلیدواژگان: قلمرو دین، نبوت، رسالت، قرآن، سنت، شحرور
  • حمید پارسانیا، محمد امینی* صفحات 289-317
    گروه های نظیر داعش و طالبان، پروژه هایی پیچیده و چندجانبه ای اند که ریشه در مسایل مختلف داخلی و خارجی دارند. عقبه فکری داعش، طالبان و سایر گروه های افراطی را باید در قرایتی ظاهرگرایانه از اسلام و طرح قدرت های منطقه ای و جهانی پی گیری کرد. طالبان چهار جانب مختلف دارد: افغان ها، پاکستانی ها، عرب ها و غربی ها؛ محور داخلی طالبان را «پشتون» و خارجی آن را «پاکستان» و «روسیه» تشکیل می دهد. داعش نیز دارای پنج جنبه است: عرب ها، ترک ها، امریکا، صهیونست و اروپا که محور داخلی آن را عرب ها (عربستان، قطر و اردن) و خارجی اش را، امریکا تشکیل می دهند. پرسش اصلی تحقیق حاضر این است: ماهیت و زمینه های فکری و اجتماعی گروه طالبان و داعش چیست و چه شباهت و تمایزهایی میان آنان وجود دارد؟ طالبان و داعش دارای شباهت های گوناگون و تمایزهای اساسی اند که در این نوشتار مهمترین آنها بررسی شده است. هدف این پژوهش، شناسایی و تبیین زمینه های فکری-اجتماعی این دو گروه است، تا از این رهگذر هم مقایسه صورت گیرد و هم راه کارهایی برای نجات جامعه اسلامی ارایه شود. این تحقیق، از روش تطبیقی و تحلیلی بهره گرفته و با استفاده از اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: طالبان، داعش، تروریسم، افغانستان، عراق، پاکستان، ایران، عربستان، امریکا
  • زهرا محمدی*، محمدعیسی محمدی صفحات 319-350

    عدالت جنسیتی از بنیادی ترین مفاهیم حقوقی بوده و همواره کانون مباحث و ریشه نزاع گرایش های فمینیستی با یکدیگر از طرفی و با اندیشمندان اسلامی از طرف دیگر به شمار می آید. شاخص های عدالت جنسیتی تنها ناظر به تساوی یا تبعیض در هویت اجتماعی، اقتصادی و... آنان نیست؛ بلکه به مثابه نتیجه ای تلقی می شود که از درون اشتراک زن و مرد در هویت انسانی و تفاوت شان در جنسیت طبیعی بر می خیزد. شاکله و نوع نگرش محمد شحرور، روشنفکر مسلمان سوری، به عدالت جنسیتی درچارچوب تفکر وی از انسان و به عبارت دیگر از مبانی انسان شناسی او شکل گرفته است و در همین راستا شاخص هایی نظری برای آن برشمرده است؛ به طوری که ارایه ی هر نوع تحلیل و ارزیابی در باب عدالت جنسیتی از منظر شحرور، نیازمند تحلیل این مبانی است. وی ضمن اذعان به عادلانه بودن نظام حقوق زن در اسلام در مقایسه با دوران جاهلیت، با اعتقاد به عصری بودن نظام حقوقی زن و منحصر کردن آن به وضعیت خاص زنان در جزیره العرب، کارآمدی اش در زمان حاضر را انکار کرده و به تبیین جدیدی از نظام حقوقی زن در اسلام پرداخته است. این مقاله به شیوه ای توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بیان شاخص های نظری عدالت جنسیتی از منظر شحرور پرداخته است. در این راستا پس از تاملی در مفهوم عدالت، به ترتیب، چگونگی آفرینش زن و مرد به عنوان اولین مبنا، سهم زن و مرد در برخورداری از فضایل به عنوان دومین مبنا و معیار تفاوت زن و مرد به عنوان سومین مبنا مطرح کرده است. در ادامه پس از بررسی پیوند مبانی انسان شناسی با معیار عملی، به ارزیابی این دیدگاه پرداخته است.

    کلیدواژگان: شاخص های نظری، عدالت جنسیتی، انسان شناسی، حقوق زن، شحرور
|
  • Nasrullah Aghajani, ABDOLHOSEIN MESHKANI * Pages 11-36
    One of the most important issues in social sciences and also in the field of government jurisprudence is the nature of social phenomena or social realities. In this article, Ayatollah Khamenei's view of social reality is studied through his socio-legal theory. His writings and speeches are in a format with the contemporary literature of social sciences and jurisprudence and with markings through parallel concepts, necessities and requirements of social reality, effects of social reality, etc., to some of the influential components in the formation of social reality, characteristics of reality Social and the process of formation of social reality has been achieved. In his view, the social phenomenon is a social action, including real and legal structures and relations that are constantly being updated that people or social actors, relying on insight and innate need and using reason and other cognitive and action capacities, in order to realize the good life and based on the movement within the divine traditions, they create, revive or reform.
    Keywords: Social Phenomenon, Social Reality, Divine Society, Ayatollah Khamenei, Social Thought
  • Hadi Vahdanifar * Pages 37-63
    The culture of any nation arises from its regional, national, religious and practical conditions, and these cultures interact and antagonize other cultures according to their motivation and structure. But some cultures take an aggressive approach from the point of view of aggression without the right to choose, forcing the opposite culture to accept, defend, or attack; therefore, it is necessary for the culture being under aggression to adopt strategies to overcome it. Ayatollah Khamenei, considering the role of cultures in the identification and awakening of nations, has sought to defend the Islamic and national culture of Iran; and given the irreplaceable role of the leadership of the Islamic Revolution, his scientific and practical solutions to combat the cultural invasion of the West should be sought. The present article, based on descriptive-analytical method, while collecting his opinions, reflects these words in the poems of contemporary revolutionary poets in order to revive them. The present study believes that Ayatollah Khamenei, as a sage, insightful and brave Imam, has been able to offer important strategies from various points of view, including; cultural Jihad and long war, cultural battle against cultural battle, self-awareness of officials, expansion of the missions in the field of the culture of the revolution, joint interaction of the government and the nation, etc. against the hostile culture of the West in order to manage the circumstances. On the other hand, poets have been able to reflect these strategies in the form of poetry with their own taste to increase the impact of those words.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, culture, Invasion, strategies, Confronting, Poetry of Sustainability
  • Hamid Parsania, Qasem Jafarzadeh * Pages 65-99
    The present study is a step towards the production of humanities and social sciences based on transcendental philosophy. Examines the relations of agency and structure based on the approach of transcendental philosophy. In this regard, first the foundations of Mulla Sadra's thought including the originality of existence, doubt of existence, substantial motion, union of soul and body, physicality of occurrence and spirituality of survival of soul and the emergence of human soul, and union of rational, rational, agent and ordinary are expressed according to the capacity of research. Then, the historical nature of the human soul and intellect in acquiring and understanding the meanings of credit and social credits was examined. Finally, the impact of this type of rationality on the social sciences, including; in the division of sciences and the independence of humanities and social sciences from natural and experimental sciences, how the mechanism of producing real and credit meanings, formation of culture and type of encounter with the world, formation and formation of society and social actions and how the social credentials of practical reason were identified in individual behavior and social structure.
    Keywords: Mulla Sadra, Transcendental Philosophy, intellect, soul, humanities, Social sciences, Meaning, Concept
  • Hassan Askari *, AliAsghar Mosleh, Reza Davari Ardakani Pages 101-129

    Intercultural philosophers, by accepting the "other" and criticizing modern philosophy on the one hand, and benefiting from the philosophical multiplicity of the postmodern era, and also the attention to the requirements of globalization, on the other hand, speak of intercultural philosophy as a new trend in contemporary philosophy. And by rejecting exclusivism in particular philosophy and culture, they seek a theory of dialogue between philosophies and cultures. A theory that requires the possibility of examining new ideas from the perspective of the mentioned philosophy and provides the basis for ideas such as Rumi. Like the other, in Adhar's view, it belongs to "absolute existence and its various manifestations" in Rumi's thought. The basis on which we can talk about the possibility of rereading intercultural philosophy. In the present article, the theory of "intercultural philosophy and its various dimensions" have been explained by the "descriptive-analytical" method and based on the basis of "other" and "absolute existence and dissemination of truth" as a hypothesis. On this basis, Rumi believes in the multiplicity of cultures and philosophies. This multiplicity of the field of intercultural philosophy and the attempt to achieve the overlapping of philosophies and cultures - the knowledge of the absolute truth beings for human. On the other hand, this fact prepares the ground for compassion and dialogue between philosophies and cultures and provides horizons of common understanding between them.

    Keywords: Ram Adhar Mall, Rumi, Intercultural philosophy, other, Absolute Existence, Hermeneutics, Dialogue
  • Seyyed Mohsen Miri * Pages 131-154
    The conflict between tradition and modernity and the presentation of solutions by some thinkers to overcome the contemporary crises and empower the Islamic society to compensate for the backwardness and failures of the past, as well as progress and creativity in the fields of science, politics, culture, technology and so on, Is one of the issues that Muslim countries have been facing continuously from the beginning of the modern era until now. Dr. Nurcholish Madjid, the prominent Indonesian thinker, is one of the Muslim scholars who has theorized about this in the context of his country and a neo-modernist approach. This article intends to study and analyze his intellectual experience with a library and descriptive-analytical method, which seeks to provide an interpretation of Islam that can be effective in solving the problems and crises of Indonesia in accordance with modern values. This article first deals with his intellectual backgrounds and concerns. Then, while expressing his method in understanding Islam, explains his theory of dividing Islamic teachings into fixed and variable, how Islam relates to modernity and one of the most important consequences of this theory, namely the relationship between Islam and state. The final part of this paper is dedicated to examining and criticizing these views.
    Keywords: Neo-Modernism, reformism, Islamic State, Modernity, Nurcholish Madjid
  • FATEMEH Hossein Khorasani, AmirTeymour Rafeie *, Hassan Qourishi, Asqar Mahmood Abadi Pages 155-174

    The Qajar sultans sought to instill their shadow of being God on earth and, for years, under the guise of religion, consider the lives, property, and land of the people as their personal property in the name of defending religion. Constitutionalists such as Naini, relying on the elements of reason, principles of jurisprudence, Qur'an and Sunnah, practiced ijtihad in the new concepts of Western discourse in the form of the constitutional system to reconcile the Shiite religion with rational concepts and the compatibility of Sharia with some rational principles of Western discourse such as Show freedom, equality, parliament, majority vote, referendum, etc .; Thus, developments in religious thought dominated the constitutional movement, and the modern state was formed on the basis of religious teachings in Iran and established by religious leaders such as Allameh Naeini. Mirza Naeini supported the constitutional movement and designed and modeled the form of the government to prevent Qajar tyranny. He described religious tyranny as more dangerous than the tyranny of the court. He believed that through legislation, the participation of the people and the council, the power of religion in the political and social spheres could be demonstrated. The present article in a descriptive-analytical study examines the influence of Naini thoughts. By distinguishing the concept of freedom from emancipation, he contrasted with those who saw freedom in conflict with religion that the notion of religion without freedom is persecution of religion and a misunderstanding of religion. The results of the research show that Mirza Naeini initiated another change in the constitutional era by proposing the principle of equality that the rules and regulations should be applied equally for the rich and the poor, the peasant and the master.

    Keywords: Mirza Naeini, Religious Tyranny, Freedom, legislation, equality
  • Alireza Kazemi *, Alireza Abedi Sarasia, Mohamad Kazemi Elmi Sola Pages 175-203
    The ideas of contemporary French philosopher Paul Ricoeur, formed in the context of philosophical hermeneutics and hermeneutic phenomenology, have a remarkable and reflective place. By presenting “Hermeneutical Arc” from a distance of “hermeneutic circle”, he attributes the process of interpretation to the process of “Explanation, Understanding, Appropriation”. Ricoeur, in the face of the text, seeks “Appropriation, Self Understanding, Discovering Text intent” as understanding aims. The present paper looks for to explore the possibility of laying out these goals for the religious texts according to their characteristics, using a descriptive-analytical approach and gathering information through library and documentary methods. It seems that, based on the principles accepted in the Islamic interpretive tradition and by Relying on principles such as: the author's modern understanding of the text, the conformity of the textual meaning with the intentional meaning and the objective truth that produces some form of author-centered text, Ricoeur's intended purposes can be furthered in the religious texts.
    Keywords: Ricoeur, Understanding Aims, appropriation, Self Undrestanding, Discovering Text intent.
  • Taherh Sadat Tabatabaei Amin *, Zohreh Akhavan Moghaddam Pages 205-231

    One of the Qur'anic doubts which is raised Dr. Soroush, is the doubt: “Muhammad (PBUH) is a narrator of the dream.” He defines the verses of the Holy Qur'an as a decoded revelation and defines the mystical imagination of the holy prophet (PBUH). In order to prove its speech into Rumi's poems and propositions of mystics, the Qur'anic tales are symbolic and symbolic, and witness contradictions of some verses of the Qur'an. In this article, there is an attempt to argue and criticize this doubt about, narratives, wisdom, and ultimation (historical geography). In this research, first, the seven overs of Dr. Soroush's speech are mentioned and answered. Then, the contradiction of the theory of “revelation dreams” with five other general reasons is mentioned. These five reasons in two axes of the non-Quranic and the Quranic have been organized. The non-existent evidence includes historical evidence, and the hadith that are presented in two cases: observing the physical effects of revelation by the surroundings, the certificate of Prophet on the receipt of revelation by the Prophet (PBUH), the Prophet's infallibility, and the distress of the Quranic revelation . Three Quranic Reasons include: Differences of revelation with dreams and practice; the rebuke and threat of the Prophet by God in the verses of the Qur'an and Prophet illiteracy.

    Keywords: Qur'anic revelation, dream, Dr. Soroush, Revelation
  • Abbas Javanshir, Fatemeh Sadat Alavi Aliabady * Pages 233-262
    The Arbaeen March, as one of the components of the soft power of Shiism, has been considered by the Mustafa community in recent years. This research intends to investigate the educational relationship between Al-Mustafa International University and Arbaeen and its achievements with a qualitative method and phenomenological approach. The study population includes all the pilgrims of the caravan of Al-Mustafa International University of Mashhad (professors, students, managers, experts and families) participating in the journey of Arbaeen Hosseini in the last five years. The research sample includes 5 professors, 27 students, 5 managers, 5 experts and 3 members of the families of the mentioned pilgrims who were selected based on the sampling logic in the phenomenological research in a purposeful manner and theoretical saturation rule. In this study, semi-structured interviews were used to collect information and descriptive-analytical approach was used to analyze the data using coding at both open and axial levels. Based on the findings, 61sub-categories of information provided by the participants were extracted. These sub-categories were divided into Four general categories (Spiritual worship education, emotional and moral education, belief education, social and political education) were classified. Overall, the results showed that the Arbaeen Hosseini walk was effective for the Mustafa community in at least twelve educational areas.
    Keywords: : Phenomenology, Educational Approach, Al-Mustafa International University, Arbaeen Hosseini Walk
  • Mohammadali Mohiti Ardakan *, Hamidreza Sarvarian Pages 263-287

    One of the important issues in the field of theology and philosophy of religion is the issue of the scope of religion. The present study, by analyzing and explaining the specific language and logic of Mohammad Shahrour in discussing the scope of religion, has examined his views on this issue in a descriptive-analytical manner and with a critical approach. According to Shahrour, religion has a wide scope in the history of mankind, which can be called Islam. Prophet Mohammad (PBUH) is Final messenger and his religion is comprehensive and eternal. In general, from the point of view of shahrour, religion can be considered as having two parts, "is and is not" and "should and should not". This wide range constitutes the content of the prophecy and mission of the Prophet Muhammad (PBUH). From the point of view of shahrour, the verses related to the first part are interpreted and understood throughout history and according to the rule of "stability of text and movement of content" with the progress of sciences, and so-called prophecy extends to the extent of human history. The verses of the second part are also understandable according ijtihad on the basis of requirements of the time. From another point of view, Shahrour has considered the field of tradition in a special and very limited sense. The imaginative and affirmative foundations of Shahrour's view of the scope of religion are seriously flawed, and this view is unacceptable.

    Keywords: realm of religion, prophecy, mission, Quran, Sunnah, Shahrour
  • Hamid Parsania, Mohammad Amini * Pages 289-317
    Groups like Taliban and ISIS (Da’ish) are complicated missions and projects which are rooted in different interior and exterior issues. The intellectual background of these extremist groups must be tracked in two elements and factors:  an outward exterior understanding of Islam, and the strategy and plan of territorial and world powers. Taliban has four aspects: Afghans, Pakistanis, Arabs and Westerners; the ethnic of Pashtu forms the interior stem of Taliban, however Russia and Pakistan creates the exterior aspect of it. ISIS (Da’ish), also, has five aspects: Arabs, Turks, Americans, Zionists and Europeans. The interior aspect of ISIS (Da’ish) is formed by Arabs (Saudi Arabia, Qatar and Jordan), and the exterior aspect of it is formed by the US. The Question is that what is the nature and intellectual and social background of Taliban and ISIS (Da’ish), and what are the distinctions and similarities between them? The basic and fundamental differences and similarities of these two groups have been investigated in this article. Identifying and describing the intellectual and social background of these groups, comparing them and finding solutions to release Islamic society from their disastrous actions and consequences is the significant purpose of the study. The article has applied comparative and analytical method and used written references, documents and library research method.
    Keywords: Taliban, ISIS (Da’ish), Terrorism, Afghanistan, Pakistan, Iraq, İran, Saudi Arabia, the US
  • Zahra Mohammadi *, MohammadEisa Mohammadi Pages 319-350

    Gender justice is one of the most fundamental legal concepts. It has always been the focus of debate and the root of the conflict between feminist tendencies on the one hand and with Islamic thinkers on the other. Indicators of gender justice do not only refer to equality or discrimination between man and woman in their social, economic, etc. identity, rather, it is the result of male-female sharing in human identity and their differences in natural sex. The structure and attitude of Mohammad Shahroor, a Syrian Muslim intellectual, towards gender justice has been formed in the context of his thinking about human beings and anthropological foundations. In this regard, he has listed theoretical indicators for gender justice; so that the analysis and evaluation of Shahrour's view on gender justice requires the analysis of these principles. He considers the system of woman's rights in Islam to be fair compared to the pre-Islamic era, but by limiting this legal system to the special situation of women in the Arabian Peninsula, he denies its effectiveness at present and gave a new explanation of the woman's legal system in Islam. Using a descriptive-analytical method, this article expresses the theoretical indicators of gender justice from the perspective of Shahroor. After explaining the concept of justice, the creation of man and woman as the first basis, the contribution of man and woman in the possession of virtues as the second basis, and the criterion of difference between man and woman as the third basis are discussed. In the following, after analyzing the connection between anthropological principles and practical criteria, this view is evaluated.

    Keywords: Theoretical Indicators, Gender Justice, anthropology, Woman's Rights, Shahroor