فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 126، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا خسروانی*، سعید مطهری، سجاد زارع، علی اصغر قاسمی فیروزآبادی صفحات 1-10
    مقدمه

    بحث ترازهای فشار صوت ایجادشده ناشی از صدای محیط کار، آثار و راه های کاهش آن، از مهم ترین مباحث حال حاضر در صنایع تولیدی است. سروصدا شایع ترین آلاینده محیط کاری است و می تواند آثار زیان آوری بر روی ارگان های گوناگون بدن از قبیل سیستم شنوایی و دستگاه عروقی داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط میان ترازهای فشار صوت گوناگون و استفاده از وسایل حفاظت شنوایی با رویکرد درک ریسک کاهش شنوایی، در دو صنعت نساجی به عنوان مطالعه موردی صورت گرفت.

    مواد و روش ها: 

    برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه ای شامل 5 بعد و 22 پرسش و برای پایش مواجهه شغلی کارگران با صدا، از صداسنج TES1358 در ناحیه شنوایی کارکنان و در ایستگاه های کاری مطابق با استاندارد ISO9612 استفاده شد. این پرسشنامه در میان همه کارکنان (150 نفر) توزیع گردید که 137 پرسشنامه برای تحلیل به دست آمد. برای تحلیل داده ها، از محاسبه ضریب همبستگی اسپیرمن و کولموگروف- اسمیرنوف استفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

    با توجه به مقدار افزایشی اثر غیرمستقیم نسبت به اثر مستقیم استفاده از وسایل حفاظت شنوایی، در ارتباط میان ترازهای فشار صوت مختلف با درک ریسک کاهش شنوایی، دانش افراد درباره وسایل حفاظت شنوایی نقش تسهیل کننده دارد؛ اما این نقش درباره دانش افراد راجع به صدا رد می شود.

    بحث و نتیجه گیری: 

    استفاده از وسایل حفاظت شنوایی، با توجه به تایید شدن نقش تسهیل گری آن در ارتباط میان ترازهای فشار صوت مختلف و درک ریسک کاهش شنوایی، به میزان چشمگیری سبب کاهش ریسک کاهش شنوایی می گردد و باید استفاده از این تجهیزات الزامی شود.

    کلیدواژگان: تراز فشار صوت، درک ریسک، کاهش شنوایی، وسایل حفاظت شنوایی
  • حجت الله طهماسبیان، وحید احمدی*، شهرام مامی صفحات 10-18

    مقدمه:

     هدف از انجام این پژوهش، مقایسه جنسیتی اثربخشی درمان مبتنی بر دل بستگی در کاهش لغزش، عود، ولع و تداوم پرهیز در بیماران اختلال شخصیت مرزی وابسته به مواد بوده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای، با روش نیمه آزمایشی، طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه انجام شد. جامعه آماری پژوهش همه افراد وابسته به مواد با اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد سطح شهر کرمانشاه است که 40 نفر از این افراد (20 نفر تحت درمان دل بستگی و 20 نفر هم گروه گواه) به عنوان نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری مقیاس دل بستگی بزرگ سالان راس (RASS)، پرسشنامه  اختلال شخصیت مرزی، مقیاس افکار اعتیاد مک مولین (MAT)، پرسشنامه  محقق ساخته لغزش، عود، ولع و پرهیز و پروتکل درمان مبتنی بر دل بستگی (جهانبخش و همکاران، 1390) بود. تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS vol.23 و توسط آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره، به منظور بررسی اختلاف میانگین میان گروه ها و جنسیت آزمودنی ها انجام شد.

    یافته های پژوهش: 

    یافته نشان داد که میزان لغزش، عود، ولع و تداوم پرهیز در پس آزمون ها در دو گروه آزمایش و گواه تغییر داشته است و میزان عود در میان زنان و مردان تفاوت معناداری دارد که در مرحله ماندگاری نیز معنادار است؛ اما تفاوت لغزش، ولع و تداوم پرهیز در میان زنان و مردان معنادار نبوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    روش مداخله درمان مبتنی بر دل بستگی، در بهبود مصرف افراد دارای اختلال شخصیت مرزی تاثیرگذار بوده است و می تواند بر کاهش لغزش، عود، ولع و افزایش تداوم پرهیز تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: درمان دل بستگی، لغزش و عود و ولع و تداوم پرهیز، اختلال شخصیت مرزی، زنان و مردان وابسته به مواد
  • مهری پروانه، فاطمه رضایی*، فیروزه غضنفری صفحات 19-29
    مقدمه

    آسم یکی از بیماری های مزمن کودکان است. محیط خانوادگی و اجتماعی موجود می تواند با استعداد ژنتیکی ابتلا به آسم تعامل کند و زمان بروز و شدت نمای بالینی بیماری را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، بررسی روابط ساختاری انعطاف ناپذیری روان شناختی و ویژگی های سایکوپاتولوژی والدین بر علایم آسم کودکان، با نقش میانجی اضطراب کودکان بوده است.

    مواد و روش ها:

     در پژوهشی توصیفی همبستگی، 200 نفر از والدین کودکان مبتلا به آسم و کودکانشان که به کلینیک درمانی آسم و آلرژی بیمارستان شهید رحیمی خرم آباد مراجعه کرده اند، به صورت نمونه گیری در دسترس، انتخاب و از دیدگاه میزان انعطاف نا پذیری روان شناختی و ویژگی های سایکوپاتولوژی والدین، اضطراب کودکان و شدت علایم آسم کودکان ارزیابی شدند. ابزارهای این پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه پذیرش و عمل بوند (AAQ-II)، پرسشنامه اضطراب، افسردگی، استرس DASS-21، پرسشنامه اضطراب کودکان اسپنس نسخه والدین، اسپیرومتری. گفتنی است تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و به وسیله نرم افزار SPSS vol.23 و نرم افزار Amos انجام گردید.

    یافته های پژوهش: 

    یافته ها نشان داد که انعطاف ناپذیری روان شناختی والدین با شدت علایم آسم کودکان، بیشترین ضریب مسیر را دارد (=0.47β). این رابطه مثبت و در سطح P<0.01 معنادار است. ویژگی های سایکوپاتولوژی والدین بر شدت علایم آسم کودکان، به صورت مثبت P<0.01 معنادار است (=0.25β). انعطاف ناپذیری روان شناختی و ویژگی های سایکوپاتولوژی والدین، از طریق اضطراب کودکان، بر علایم آسم کودکان اثر غیرمستقیم دارد.

    بحث و نتیجه گیری:

     انعطاف ناپذیری روان شناختی و ویژگی های سایکوپاتولوژی والدین و اضطراب کودکان، بر شدت علایم آسم کودکان موثرند و الگوی مفروض برازش مطلوبی دارد.

    کلیدواژگان: انعطاف ناپذیری روان شناختی، آسم، والدین
  • ونوس شهابی رابری، رضا فرامرززاده، یعقوب حاتمی، رضا حاجی زاده، بهزاد رحیمی* صفحات 30-38
    مقدمه

    اخیرا نسبت پلاکت به لنفوسیت خون محیطی، به عنوان عامل تعیین کننده پیش آگهی در حوادث قلبی- عروقی منجر به مرگ و میر شناخته شده است. این مطالعه، نقش نسبت پلاکت به لنفوسیت خون محیطی در پیش بینی شدت درگیری عروق کرونر قلبی را در افرادی بررسی می کند که با سندرم کرونری حاد مراجعه می کنند.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی، ویژگی های اولیه 520 بیماری جمع آوری شد که با سندرم کرونری حاد به بیمارستان طالقانی ارومیه مراجعه کرده و تحت آنژیوگرافی کرونر قرار گرفته اند. اطلاعات راجع به آنژیوگرافی کرونر بیماران بررسی شد و شدت و وسعت درگیری عروق کرونر بر اساس معیارهای GENSINI تعیین گردید و درنهایت، اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS vol.21 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته های پژوهش: 

    میان نسبت پلاکت به لنفوسیت خون محیطی (PLR) و درگیری عروق کرونر قلبی، بر اساس معیار GENSINI، ارتباط چشمگیری دیده شد (P=0.05) و بر اساس آنالیز خطی رگرسیون Multivariate، نسبت پلاکت به لنفوسیت خون محیطی (PLR) تعیین کننده نیرومندی در شدت و وسعت درگیری عروق کرونر بر اساس معیار GENSINI، در بیماران با سندرم کرونری حاد است (P=0.049).

    بحث و نتیجه گیری: 

    نسبت پلاکت به لنفوسیت خون محیطی (PLR)، معیار مهمی در تعیین شدت درگیری عروق کرونر در بیماران با سندرم کرونری حاد است.

    کلیدواژگان: لنفوسیت، پلاکت، بیماری کرونر، پیش آگهی
  • کیومرث امینی، شیما چهرئئ*، پریسا مالک ابادی صفحات 39-49
    مقدمه

    درماتوفیتوزیس عارضه قارچی بافت های کراتینیزه پوست، مو و ناخن است که درنتیجه استقرار درماتوفیت در نسوج روی می دهد. اقدام به تایپینگ و افتراق زیرگونه ها و مطالعه ارتباط احتمالی گونه های خاص با اشکال بالینی جدایه تریکوفیتون، با استفاده از روش RAPD-PCR، با کمک پرایمرهای تصادفی است که ابزار سودمندی برای تیپ بندی و تمایز گونه های قارچی به شمار می رود. هدف از این پژوهش، بررسی پلی مورفیسم ژنومی تریکوفیتون روبروم جداشده از منابع کراتینیزه با روش RAPD_PCR است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه، 60 نمونه درماتوفیتوزیس از بیماران پوستی در سنین 12 تا 45 سال، از بیمارستان خاتم الانبیا استان تهران و بیمارستان قدس استان مرکزی جداسازی شدند. نمونه ها در محیط سابورو دکستروز آگار یا محیط میکروبیوتیک آگار تلقیح گردیدند. درمجموع، 30 نمونه مثبت (+) به دست آمد. برای استخراج DNA تریکوفیتون روبروم، از کیت اختصاصی استفاده شد. آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی صورت گرفت و از روش RAPD_ PCRبرای بررسی ژنومی آن ها استفاده گردید. بررسی پلی مورفیسم ژنوم، شاخص ژنتیکی ارزشمندی در ارزیابی ساختار ژنوم تریکوفیتون روبروم است.

    یافته های پژوهش: 

    از غربالگری نمونه های بالینی آزمایشگاه که بر اساس ویژگی های مورفولوژیک، میکروسکوپی و تست های بیوشیمیایی تعیین هویت شدند، درمجموع 30 جدایه تریکوفیتون روبروم جدا گردید. این سویه ها در 9 گروه مجزا دسته بندی شد که هرکدام از سویه ها صفات فنوتیپی و ژنوتیپی مشترک دارند. در میان کلاسترهای مشخص شده، بیشترین فراوانی مربوط به کلاستر 9 است که 12 ایزوله با ویژگی های خویشاوندی مشترک را در برمی گیرد.

     بحث و نتیجه گیری: 

    بررسی پلی مورفیسم ژنومی تریکوفیتون روبروم جداشده از نمونه های درماتوفیتی افراد مبتلا به درماتوفیتوزیس در منطقه جغرافیایی تهران، با تکنیک RAPD_ PCR ، به وسیله پرایمر اختصاصی پرداخته شد که در این مطالعه، بعد مسافت و متغیر گروه سنی تاثیر بسزایی داشتند. تنوع ژنتیکی می تواند در انتقال و بیماری زایی تریکوفیتون روبروم نقش ویژه ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: تریکوفیتون روبروم، درماتوفیتوزیس، پلی مورفیسم ژنومی، RAPD، PCR
  • بهمن فاضلی نسب* صفحات 50-64
    مقدمه

    برخی گیاهان ازجمله تشنه داری، به طور سنتی در میان مردم زاگرس نشین، به عنوان التیام بخش عفونت و زخم استفاده می شده است. در تحقیقات پیشین، اثر التیام بخشی عصاره آبی و هیدروالکلی آن بر استرس اکسیداتیو و درمان زخم معده ناشی از اتانول در موش صحرایی تایید شده است. بر اساس این، هدف از تحقیق حاضر، آنالیز بیوانفورماتیکی تاثیر Linalool (یکی از بیشترین اجزای تشنه داری) بر مهار پروتئین VacA هلیکوباکتر پیلوری است.

    مواد و روش ها:

     توالی های DNA و پروتئینی Linalool گیاه آرابیدوپسیس و توالی ژن VacA هلیکوباکتر پیلوری از سراچه NCBI تهیه شد. میزان هم ردیفی توالی های DNA و پروتئینی Linalool و VacA توسط نرم افزار Clustalw vol.2  بررسی و موتیف های حفاظت شده با استفاده از برنامه MEME جستجو گردید. درخت فیلوژنی به وسیله نرم افزار MEGA vol.5 ترسیم شد. برای تعیین ساختار سوم و همچنین داکینگ مولکولی بر اساس همولوژی، توسط نرم افزار Swiss-Model و ESYPred3D و همچنین Galaxy Web صورت گرفت.

    یافته های پژوهش: 

    پروتئین های لینالول گزارش شده در سراچه NCBI، در بیشتر گیاهان، سه موتیف حفاظت شده (در محدوده 100 تا 300 اسید آمینه) دارد. پروتئین VacA هر سه نوع دومین سیتوپلاسمی، غشایی و کینازی را داراست. بهترین الگوی داکینگ مولکولی بر اساس بیشترین اثر متقابل میان پروتئین لینالول و پروتئین VacA (0/21) و بیشترین دقت (133/0) انتخاب شد. نتایج نشان داد که در ساختار هر دو پروتئین لینالول و VacA، گروه های گوناگونی ازجمله گروه های آلیفاتیک (چربی)، قطبی و آب دوست داشت. حضور چربی و آب دوست بودن در پروتئین VacA، به آن این قابلیت را می دهد که بتواند در صورت تجزیه نشدن، توسط سلولی های لنفوسیت، به راحتی از غشای سلول ها عبور کند و سبب بیماری زایی شود. از سویی، حضور همین گروه ها در لینالول نیز عاملی است که توانسته است پروتئین VacA را مهار کند.

    بحث و نتیجه گیری:

     آنالیز بیوانفورماتیکی نشان داد که لینالول سبب از میان بردن آثار هلیکوباکتر پیلوری می شود؛ همچنین نتایج پژوهش حاضر می تواند به عنوان پایه ای برای تحقیقات آینده، برای ارزیابی تاثیر تک تک مواد موثر تشنه داری به ویژه لینالول، بر باکتری هلیکوباکتر پیلوری استفاده شوند.

    کلیدواژگان: داکینگ مولکولی، گل میمون سازویی، پروتئین VacA، سرطان معده
  • رویا میرزاجانی*، مریم کلاهی، فاطمه گرجیان صفحات 65-78
    مقدمه

    کتان (Linum usitatissimum L.) گیاهی از خانواده Linaceae است که در محصولات بهداشتی، غذایی و صنعتی استفاده می شود. از ترکیبات دارای فعالیت زیستی که در بذر کتان یافت می شود، می توان به لینولنیک اسید، لینولییک اسید، لیگنان، پپتید های حلقوی، پلی ساکاریدها، آلکالوییدها و سیانوژنیک گلیکوزیدها اشاره کرد. تحقیقات اخیر بیانگر آن است که دانه های بذر کتان سبب کاهش کلسترول، تثبیت قند خون، جلوگیری از پوکی استخوان، کمک به کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان می شوند. هدف از انجام این تحقیق بررسی فیتوشیمیایی، توان آنتی اکسیدانی و محتوای فنلی عصاره حلال های مختلف بذر کتان و بیوسنتز نانوذرات نقره و طلا با استفاده از این عصاره است.

    مواد و روش ها: 

    برای بررسی توان آنتی اکسیدانی و محتوای فنلی بذر کتان، عصاره بذر کتان با استفاده از سه حلال مختلف اتیل استات، دی کلرومتان و نرمال هگزان، با روش سوکسله استخراج شد. برای شناسایی ترکیبات شیمیایی عصاره، از آزمون های فیتوشیمیایی استفاده گردید. در ادامه، برای سنتز نانوذرات طلا و نقره، به ترتیب از نمک های.3H2O ،HAuCl4، AgNO3 و عصاره دی کلرومتان بهره گرفته شد. برای مشخصه یابی نانوذرات سنتزشده، از تکنیک های گوناگونی ازجمله اسپکتروفتومتری فرابنفش- مریی (UV-Vis) استفاده گردید؛ همچنین از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)  و تکنیک آنالیز اندازه نانوذرات، برای بررسی شکل، اندازه و تعیین میزان توزیع نانوذرات استفاده شد.

    یافته های پژوهش:

     پس از استخراج عصاره های مختلف بذر کتان، برای شناسایی کیفی متابولیت های ثانویه موجود در عصاره، از آزمون های فیتوشیمیایی مختلف و معرف های گوناگون استفاده گردید. نتایج بیانگر حضور فلاونوییدها، آلکالویید و استرویید و حضور نداشتن تانن و ساپونین بود. بیشترین و کمترین مقدار ترکیبات فنلی، به ترتیب مربوط به عصاره دی کلرومتان و ان- هگزان بذر کتان بود. بالاترین خاصیت آنتی اکسیدانی برای عصاره استخراج شده از بذر کتان با استفاده از حلال دی کلرومتان به دست آمد. پس از سنتز نانوذرات طلا و نقره، رنگ محلول های کلوییدی نانوذرات تهیه شده، به ترتیب بنفش و زرد شد. طیف های جذبی حاصل از محلول های نانوذرات طلا و نقره، طول موج های ماکزیمم به ترتیب 525 و 420 نانومتر را نشان دادند که خود بیانگر طول موج مشخص برای این نانوذرات هستند. مطالعات میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان داد که نانوذرات طلا و نقره سنتزشده، شکل کروی با توزیع یکنواخت و قطرهای میانگین، به ترتیب 40 و 90 نانومتر دارند.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده به وضوح نشان داد که استفاده از حلال های گوناگون، بر میزان استخراج محتوی فنلی کل تاثیر داشته است؛ همچنین ارتباط مستقیمی میان میزان فنل کل و نتایج به دست آمده از سنجش توان آنتی اکسیدانی موجود در عصاره ها دیده شد. نانوذرات طلا و نقره نیز با کمک عصاره حاصل از بذر کتان، به سادگی تهیه شدند.

    کلیدواژگان: بذر کتان، نانوذرات طلا، نانوذرات نقره، نانوفناوری، عصاره، آنتی اکسیدان طبیعی، Linum usitatissimum L
  • عاصفه امینی، مریم پیمانی* صفحات 79-86
    مقدمه

    GAS5 lncRNA یک RNA طویل غیر کدشونده است و در تنظیم بیان ژن ها نقش دارد. مطالعات نشان داده اند که بیان lncRNA GAS5 در سرم بیماران دیابتی کاهش می یابد. با توجه به نقش lncRNA GAS5، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم rs13476 در ژن کدکننده این lncRNA با بروز دیابت نوع دو در جمعیت اصفهان است.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش مورد-شاهدی، 200 فرد سالم و 200 فرد بیمار دیابتی نوع دو به طور تصادفی، از جمعیت مدنظر انتخاب شدند. ژنوتیپ افراد برای پلی مورفیسم مدنظر، با روش PCR_RFLP تعیین و برای تایید نتایج، تعدادی از نمونه ها سکانس گردید؛ سپس فراوانی ژنوتیپ ها و به دنبال آن، فراوانی آلل ها به منظور به دست آوردن ارتباط این پلی مورفیسم با خطر ابتلا به دیابت نوع دو، جنس و بروز بیماری آنالیز شد.

    یافته های پژوهش:

     پس از تکثیر قطعه 380 جفت بازی حاوی پلی مورفیسم rs13476 در همه نمونه ها و سپس هضم آنزیمی آن ها توسط آنزیم BCCI، همه نمونه ها ژنوتیپ TT را نشان دادند. نتایج سکانس تعدادی از نمونه ها نیز، نتایج هضم آنزیمی را تایید کردند. فراوانی ژنوتیپ TT در جمعیت یادشده، 400 مورد (100 درصد) و فراوانی آلل T، 800 مورد گزارش شد و آلل A در جمعیت یادشده مشاهده نگردید.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به نبود ارتباط پلی مورفیسم مدنظر با خطر ابتلا به دیابت در این جمعیت، از این پلی مورفیسم نمی توان برای غربالگری بیماران دیابتی در جمعیت مدنظر استفاده کرد. مطالعات بیشتر در زمینه ارزیابی اهمیت پلی مورفیسم مطالعه شده در جمعیت های گوناگون ضروری است.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم SNP، lncRNA GAS5، دیابت نوع دو
  • آرمین قامشلو*، علی رشیدی نژاد، مسعود آل بویه، عباس شکوری صفحات 87-95
    مقدمه

    گاستریت یا ورم معده، یکی از رایج‌ترین بیماری‌های درگیرکننده معده است. عفونت با Helicobacter pylori می‌تواند به آسیب‌های DNA و به دنبال آن، فعال شدن مسیرهای ترمیم DNA مستعد خطا منجر گردد که متعاقب آن، تجمع آسیب‌ها در محل شکست‌های دو رشته DNA و تشدید بی‌ثباتی ژنوم و تسهیل در روند ایجاد سرطان معده می‌شود. در این مطالعه، بیان ژن‌های ATM، POLM و TP53 که در سیستم ترمیم DNA و توقف چرخه سلولی نقش دارند، در مراحل پیش‌سرطانی معده بررسی گردید.

    مواد و روش‌ها

    از 180 نمونه بیوپسی جمع‌آوری‌شده، 30 نمونه که گاستریت مزمن متوسط آلوده با هلیکوباکتر پیلوری داشتند، به‌عنوان گروه مورد و 30 نمونه دیگر که گاستریت مزمن خفیف بدون آلودگی با هلیکوباکتر پیلوری داشتند، به‌عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. پس از استخراج RNA، ساخت cDNA انجام و بیان ژن‌های ATM، POLM و TP53 با روش Real Time PCR در دو گروه سنجیده گردید.

    یافته‌های پژوهش

    ژن‌های ATM، POLM و TP53 در گروه مورد نسبت به گروه شاهد، به ترتیب 07/4، 35/3 و 13/5 افزایش بیان در سطح نسخه‌برداری را نشان دادند.

    بحث و نتیجه‌گیری

    درمجموع، ژن‌های ATM، POLM و TP53 بیان بالاتری را در گروه مورد نسبت به گروه شاهد نشان دادند که ممکن است بیانگر فعال شدن این ژن‌ها پس از عفونت هلیکوباکتر پیلوری و به دنبال آن، فعال شدن مسیر ترمیم DNA مستعد خطا و نوترکیبی غیرهومولوگ شود.

    کلیدواژگان: گاستریت، هلیکوباکترپیلوری، شکست های دو رشته DNA، ATM، POLM، TP53
  • سارا پوریامهر، ولی الله دبیدی روشن *، فریماه شیرانی صفحات 96-107
    مقدمه

    در جوامع شهری، آلودگی هوا به‌طور فزاینده‌ای به‌عنوان یک عامل مهم و تعدیل‌کننده بیماری‌های قلبی عروقی به‌شمار می‌رود. آثار بالقوه زیان‌بار قرارگیری حاد و مزمن در معرض آلودگی هوا، پیامدهای جدی چون بیماری و مرگ‌ومیر را به دنبال دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط مولفه‌های همودینامیکی قلبی عروقی زنان پیش از یایسگی طی فعالیت وامانده‌ساز در محیط‌های آلوده و پاک است.

    مواد و روش‌ها: 

    در یک طرح نیمه‌تجربی، 60 زن (میانگین سنی 62/46 سال و شاخص توده بدن 85/3 ± 57/28) در مرحله پیش‌یایسگی، به‌طور تصادفی بررسی شدند که از این تعداد،30 نفر ساکن محیط آلوده (گروه تجربی) و 30 نفر دیگر ساکن محیط پاک (گروه کنترل) بودند. مولفه‌های گوناگون همودینامیکی قلبی عروقی زنان پیش و پس از تست بروس (به‌عنوان فعالیت وامانده‌ساز) ارزیابی شد.

    یافته‌های پژوهش:

     ارتباط مستقیمی میان اکسیژن مصرفی میوکارد و بیشترین اکسیژن مصرفی (0.05>P) طی فعالیت وامانده‌ساز در محیط آلوده وجود دارد. آزمون تی مستقل نشان داد که آلودگی هوا به‌طور معنا‌داری (0.05>P) بر پالس اکسیژن اثرگذار است

     بحث و نتیجه‌گیری:

     یافته‌های پژوهش حاضر بار دیگر تاثیر آلودگی هوا بر مولفه‌های همودینامیکی قلبی عروقی به‌ویژه اکسیژن مصرفی میوکارد را نشان داد، به‌گونه‌ای که قرارگیری در معرض آلودگی هوا و همین‌طور اجرای فعالیت وامانده‌ساز در این‌گونه محیط‌ها، بار وارده بر قلب و اکسیژن مصرفی میوکارد را افزایش می‌دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، پیش یائسگی، اکسیژن مصرفی میوکارد، پالس اکسیژن، فعالیت وامانده ساز
|
  • Zahra Khosravani*, Saied Motahari, Sajad Zare, AliAsghar Gasemifirozabadi Pages 1-10
    Introduction

    The sound pressure levels caused by work environment noise, along with the effects and ways of reducing it, are one of the most important issues in the manufacturing industry. Noise is the most common pollutant in the industrial environment, which can cause many disorders in various organs of the body, such as the auditory and vascular systems. This study aimed to investigate the relationship between different levels of sound pressure and the use of hearing protective equipment with a perceived risk of hearing loss in two textile industries.

    Materials & Methods

    The required information was collected using a questionnaire consisting of 5 dimensions and 22 items. Furthermore, the TES1358 sound analyzer was utilized in the hearing area of employees and at work stations under ISO9612. The questionnaires were distributed among all 150 employees, and 137 questionnaires were received for analysis. Spearman correlation coefficient and Kolmogorov-Smirnov test were employed to analyze the data.

    Findings

    Given the increasing value of the indirect effect to the direct effect of using hearing protective equipment, and regarding the relationship between the different sound pressure levels and perceived risk of hearing loss, the individualschr('39') knowledge about hearing protective equipment plays a facilitating role in this regard. However, the individualschr('39') knowledge about noise does not affect this issue.   

    Discussions & Conclusions

    The use of hearing protective equipment considering its mediating role in the relationship between the different sound pressure levels and perceived risk of hearing loss reduces the risk of hearing loss significantly. Therefore, it should be necessary to use protective equipment in the industries.

    Keywords: Hearing loss, Hearing protective device, Perceived risk, Sound pressure level
  • Hojatallah Tahmasebian, Vahid Ahmadi*, Shahram Mami Pages 10-18
    Introduction

    This study aimed to investigate the effectiveness of attachment-based therapy in reducing slippage, recurrence, cravings, and continued abstinence in drug-dependent borderline personality disorder patients.

     Materials & Methods

    This interventional semi-experimental study was conducted based on a pretest-posttest design with a control group and quarterly follow-up. The statistical population of the study was all people with substance abuse and borderline personality disorders who were referred to addiction treatment centers in Kermanshah, Iran. In total, 40 individuals were selected using the available sampling method, and they were then divided into attachment therapy (n=20) and control groups (n=20). The data were collected using the Revised Adult Attachment Scale, Borderline Personality Disorder Questionnaire, McMullin Addiction Thought Scale, and a researcher-made questionnaire measuring slippage, recurrence, cravings, and abstinence based on attachment by Jahanbakhsh et al., 2011. Data analysis was performed in SPSS software (version 23) using multivariate analysis of covariance to investigate the gender and mean differences between the groups.

    Findings

    The findings showed changes in the rate of slippage, recurrence, craving, and abstinence at pretest and posttest in both experimental and control groups. Moreover, there was a significant difference between males and females regarding the recurrence rate, which was also significant in the persistence stage. However, no significant difference was observed between males and females regarding slippage, craving, and continued abstinence.

    Discussions & Conclusions

    Attachment-based therapy had effects on reducing slippage, recurrence, and craving, as well as increasing continued abstinence.

    Keywords: Attachment therapy, Borderline personality disorder, Drug-dependent males, females, Slippage, Recurrence, Craving, Continued abstinence
  • Mehri Parvaneh, Fatemeh Rezaei*, Firoozeh Ghazanfari Pages 19-29
    Introduction

    Asthma is one of the most common chronic diseases in children. The family and social environment can correlate with the genetic predisposition to asthma and affect the timing and severity of the clinical view of the disease. Therefore, this study aimed to investigate the structural relationships of inflexibility and parental psychopathological features on childrenchr('39')s asthma symptoms with the mediating role of childrenchr('39')s anxiety.

    Materials & Methods

    This descriptive correlational study was conducted on 200 parents of children with asthma and their children referred to the Asthma and Allergy Treatment Clinic of Shahid Rahimi Hospital in Khorramabad, Iran. The participants were selected using the convenience sampling method. Subsequently, they were investigated in terms of psychological inflexibility, parental psychopathological features, childrenchr('39')s anxiety, and severity of pediatric asthma symptoms. The data were collected using the Acceptance and Action Questionnaire; Anxiety, Depression, Stress Questionnaire; Spence Childrenchr('39')s Anxiety Questionnaire Parental Version, and Spirometry. Furthermore, the data were analyzed in SPSS (version 23) and Amos software using the Pearson correlation method.

    Findings

    Based on the results, parental psychological inflexibility had a significant and positive correlation with childrenchr('39')s asthma symptoms (β=0.47; P<0.01). Furthermore, a significantly positive relationship was observed between parental psychopathological features and the severity of asthma symptoms in children (β=0.25; P<0.01). Psychological inflexibility and the psychopathological features of parents have an indirect effect on the severity of childrenchr('39')s asthma symptoms through childrenchr('39')s anxiety.

    Discussions & Conclusions

    Based on the findings, it can be concluded that psychological inflexibility and parental psychopathological features have a mediating role in childrenchr('39')s anxiety by affecting the severity of childrenchr('39')s asthma symptoms. Moreover, the assumed model had a favorable fit in this study.

    Keywords: Asthma, Parents, Psychological Inflexibility
  • Venous Shahabirabori, Reza Shahabirabori, Yaghoub Hatami, Reza Hajizadeh, Behzad Rahimi* Pages 30-38
    Introduction

    Peripheral Blood Platelet to Lymphocyte Ratio (PLR) has been recently suggested as a prognostic determinant in cardiac ischemic events, followed by mortality. The present study aimed to evaluate the predictive power of PLR in predicting the severity of coronary artery involvement in patients presented with the acute coronary syndrome.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study included 520 patients who were referred to Taleghani Hospital, Urmia, Iran, with the acute coronary syndrome and underwent coronary angiography. The information of patients’ coronary angiography was investigated; moreover, the severity and extent of coronary artery involvement were determined based on GENSINI criteria. Finally, the data were analyzed in SPSS software (version 21).

    Findings

    There was a significant and positive correlation between PLR and coronary artery involvement based on the GENSINI criteria (P=0.005). Furthermore, according to the multivariate linear regression model, PLR was an independent predictor of the severity and coronary artery involvement according to GENSINI criteria among the patients with the acute coronary syndrome (P=0.049).

    Discussions & Conclusions

    The PLR seems to be an independent predictor of the severity of coronary artery involvement in patients admitted with acute coronary artery disease.

    Keywords: Coronary disease, Lymphocytes, Platelets, Prognosis
  • Kumarss Amini, Shima Chehreii*, Parisa Malekabadi Pages 39-49
    Introduction

    Dermatophytosis is a fungal complication of keratinized skin, hair, and nail tissues, which is caused by the establishment of dermatophytosis in the tissues. Attempts for tapping and discriminating the subtypes, as well as studying the possible association of specific species with clinical forms of trichophyton isolates using RAPD-PCR with random primers is a useful tool for typing and differentiating the fungal species. This study aimed to investigate the genomic polymorphism of Trichophyton rubrum isolated from keratinized sources using the RAPD-PCR method.

    Materials & Methods

    In this study, 60 dermatophytosis specimens were isolated from dermatophilic patients aged 12 to 45 years referred to Khatam-al-Anbia Hospital in Tehran province and Qods Hospital in Markazi province, Iran. The samples were inoculated in Sabourodextrose agar or microbial agar medium. A total of 30 positive samples were obtained, and specific kits were used to extract trichophyton rubrum DNA. The PCR was performed using specific primers, and the RAPD-PCR method was employed for genomic analysis. Investigation of genomic polymorphism is a valuable genetic marker in the evaluation of genome structure of Trichophyton rubrum.

    Findings

    A total of 30 isolates of Trichophyton rubrum were isolated after screening the clinical specimens that were identified based on morphological, microscopic, and biochemical tests. These strains were divided into nine genomic groups, some of which were found in several groups, indicating the genotypic similarity of the fungi of the same species at different locations. Among the identified clusters, cluster nine obtained the highest frequency, which included 12 isolates with common kinship characteristics.

    Discussions & Conclusions

    This study investigated the genomic polymorphism of Trichophyton rubrum isolated from dermatophytes specimens of patients with dermatophytosis in Tehran, Iran, using the RAPD-PCR technique with a primer. According to the results, distance and age group had a significant effect. Furthermore, genetic diversity can play a special role in the transmission and pathogenicity of this microorganism.

    Keywords: Dermatophytosis, Genomic polymorphism, Trichophyton rubrum, RAPD-PCR
  • Bahman Fazeli Nasab* Pages 50-64
    Introduction

    Some plants, such as Scrophularia striata, has been traditionally used for the treatment of infection and ulcer among people living in Zagros District. Previous studies revealed the beneficial effect of hydroalcoholic and water extract of Scrophularia striata on ethanolic induced oxidative stress and stomach ulcer in rats. This study aimed to conduct a bioinformatics analysis to investigate the effect of linalool on the prevention of Helicobacter Pylori VacA protein activity.

    Materials & Methods

    DNA and protein sequences of linalool of Arabidopsis thaliana and VacA gene sequence of Helicobacter pylori were obtained from the NCBI. The alignment of DNA and protein sequence of VacA and linalool was achieved by Clustalw 2 software. Furthermore, all conserved motif and domains were searched using the MEME online software. The phylogenetic tree was drawn by Mega 5 software. The ExpasyPred3D Swiss-Model, and Galaxy Web software were used to predict the third structure and molecular docking based on homology.

    Findings

    Linalool protein sequences in all plants have three motifs (100-300 amino acids) based on the NCBI. The VacA protein has three types of the second cytoplasm, membrane, and kinase domain. The best molecular docking model was obtained based on the highest level of interaction (21.0) and accuracy (0.133) between linalool and VacA protein. The results showed that some molecular groups, such as aliphatic, polar, and hydrophilic, were found in both VacA and linalool protein structure. The presence of aliphatic and hydrophilic groups in VacA protein could give it the ability to pass through the cells by lymphocyte cells and caused pathogenesis if they could escape from degradation. On the other hand, the presence of these groups in linalool could block the VacA protein effect.

    Discussions & Conclusions

    Bioinformatics analysis showed that linalool eliminated the effects of Helicobacter pylori. Furthermore, the results of this study could be used as a scientific basis for future studies to evaluate the effect of each ingredient of Scrophularia striata, especially linalool, on Helicobacter pylori.

    Keywords: Gastric cancer, Molecular docking, Scrophularia striata, VacA protein
  • Roya Mirzajani*, Maryam Kolahi, Fatemeh Gorgian Pages 65-78
    Introduction

    Flaxseed (Linum usitatissimum L.) is a member of the Lamiaceae family used in nutrition, health, and industrial products. Flaxseed accumulates many biologically active compounds, including linolenic acid, linoleic acid, lignans, cyclic peptides, polysaccharides, alkaloids, and cyanogenic glycosides. Recent research suggests that flaxseed lowers cholesterol, stabilizes blood sugar, prevents osteoporosis, helps with weight loss, strengthens the immune system, and prevents cancer. This study aimed to investigate the phytochemical, antioxidant, and phenolic content of extracts of various flaxseed solvents and the biosynthesis of silver and gold nanoparticles using these extracts.

    Materials & Methods

    In order to evaluate the antioxidant power and phenolic content of flaxseeds, flaxseeds extract was extracted using three different solvents, namely ethyl acetate, dichloromethane, and normal hexane by the soxhlet method. Phytochemical tests were used to identify chemical compounds. Following that, for the synthesis of gold and silver nanoparticles, HAuCl4, 3H2O, and AgNO3 salts, as well as dichloromethane extract were used in descending order. Moreover, the characterization of synthesized nanoparticles was performed by various techniques, including UltraViolet-Vis spectrophotometry. Furthermore, transmission electron microscopy and nanoparticle size analysis techniques were used to examine the size and distribution extent of nanoparticles.

    Findings

    After extracting different extracts of flaxseed, various phytochemical tests and different reagents were used to qualitatively identify the secondary metabolites in the extract. The results showed the presence of flavonoids, alkaloids, and steroids, as well as a lack of tannins and saponins. The highest and lowest phenolic compounds were related to the extract of dichloromethane and n-hexane of flaxseeds, respectively. The highest antioxidant properties for the extract were obtained from flaxseeds using dichloromethane solvent. After the synthesis of gold and silver nanoparticles, the colloidal solutions of the prepared nanoparticles became purple and yellow, respectively. The absorption spectra of the gold and silver nanoparticles showed maximum wavelengths of 525 and 420 nm, respectively, which indicated the characteristic wavelengths for these nanoparticles. Transmission electron microscopy studies showed that the synthesized gold and silver nanoparticles had a spherical shape with uniform distribution and mean diameters of 40 and 90 nm, respectively.

    Discussion & Conclusions

    The results revealed that the use of different solvents was effective for the extraction of total phenolic content. There was also a direct relationship between the amount of total phenol and the results of measuring the antioxidant capacity of the extracts. Moreover, gold and silver nanoparticles were easily prepared using flaxseeds extract.

    Keywords: Extract, Flaxseed, Gold nanoparticles, Linum usitatissimum L, Nanotechnology, Natural antioxidant, Silver nanoparticles
  • Asefeh Amini, Maryam Peymani* Pages 79-86
    Introduction

    Gas5 lncRNA is a long non-coded RNA that is involved in regulating gene expression. Studies have shown that the expression of GAS5 lncRNA is reduced in the serum of diabetic patients. Considering the role of GAS5 lncRNA, the present study aimed to investigate the association between rs13476 polymorphism in the gene encoding this lncRNA with the incidence of type 2 diabetes in Isfahan, Iran.

    Materials & Methods

    This case-control study was conducted on 200 healthy individuals and 200 patients with type 2 diabetes who were randomly selected from the target population. The individualschr('39') genotypes were determined for the polymorphism using the PCR-RFLP method, and some samples were sequenced to confirm the results. Afterward, the frequency of genotypes, and consequently, the frequency of alleles was analyzed in order to obtain the relationship of this polymorphism with risk of type 2 diabetes, gender, and disease incidence.

    Findings

    After amplification of 380 bp fragment containing rs13476 polymorphism in all samples and then enzymatic digestion by BCCI, all samples showed TT genotype. Moreover, the sequence results of a number of samples confirmed the results of enzymatic digestion. The frequency of TT genotype in the target population was 400 cases (100%), and the frequency of T allele was 800 cases. On the other hand, allele A was not observed in the target population.

    Discussions & Conclusions

    Due to the lack of association between polymorphism and risk of diabetes in this population, this polymorphism cannot be used to screen diabetic patients in Isfahan, Iran. Further studies are required to evaluate the importance of polymorphism studied in different populations.

    Keywords: Diabetes type 2, Inc-GAS5, SNP Polymorphism
  • Armin Ghameshloo*, Ali Rashidi-nezhad, Masoud Alebouyeh, Abas Shakouri Pages 87-95
    Introduction

    Gastritis is one of the most common diseases affecting the stomach. Helicobacter pylori infection could lead to DNA damage in gastric epithelial cells, followed by error-prone DNA repair pathways that increase the accumulation of damage at the site of DNA double-stranded breaks, exacerbate genome instability, and facilitate the emergence of gastric cancer. This study aimed to examine the expression level of ATM, POLM, and TP53 genes involving in the DNA Damage Response and the cell cycle arrest in the gastric precancerous stage.

    Materials & Methods

    Among 180 gastric biopsy specimens, 30 samples taken from patients with moderate chronic gastritis infected by H. Pylori were regarded as the case group, and 30 other samples taken from non-infected patients with mild chronic gastritis were regarded as control. Following that, RNA extraction and cDNA synthesis was performed. Afterward, the expression levels of ATM, POLM, and TP53 genes were evaluated by the Real-Time PCR method. Ethics code: 98-02-27-43392

    Findings

    The ATM, POLM, and TP53 genes in the cases showed a 4.07, 3.35, and 5.13 increase in the gene expression at the transcriptional level, compared to the controls.

    Discussion & Conclusions

    In general, ATM, POLM, and TP53 genes showed a higher increased expression level in the case group, compared to the controls, which might indicate the activation of noted genes after H. pylori infection. This may subsequently activate the error-prone DNA repair and non-homologous recombination pathways.

    Keywords: ATM, POLM, TP53 genes, DNAdouble stranded breaks, Gastritis, H. pylori
  • Sara Pouriamehr, Valiollah Dabidi Roshan*, Farimah Shirani Pages 96-107
    Introduction

     Air pollution is the main factor and modulation of cardiovascular diseases in urban societies. The potentially harmful effects of acute and chronic air pollution exposure have serious consequences on disease and mortality. This study amid to investigate the correlation between cardiovascular hemodynamic parameters of perimenopausal women during an exhaustive activity in air polluted and non-air polluted environments.

    Materials & Methods

     This semi-experimental study randomly investigated 60 women (age range: 46.62 years; body mass index: 28.57±3.85) at the perimenopausal stage who were living in an air polluted environment (n=30 in the experimental group) and non-air polluted environment (n=30 in the control group). Furthermore, different cardiovascular hemodynamic parameters were evaluated before and after the Bruce test as an exhaustive activity.
    Ethics code: Ir.umz.rec.1397.019

    Findings

     There is a direct correlation between myocardial oxygen consumption and maximal oxygen consumption (P<0.05) during an exhaustive activity in the air polluted environment. Moreover, the independent t-test showed that air pollution significantly affected the pulse of oxygen (P<0.05).

    Discussions & Conclusions

     The findings of this study have shown the air pollution effects on cardiovascular hemodynamic parameters, particularly myocardial oxygen consumption. In addition, it was found that air pollution exposure and performing an exhaustive activity in such environments would increase the cardio workload and the myocardial oxygen consumption.

    Keywords: _ Air Pollution, Perimenopausal, The Myocardia, Oxygen Consumption, The Pulse Oxygen, Exhaustive Activity