فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد جعفرآبادی آشتیانی*، منصور نعمانوف صفحات 207-222
    پیشینه اهداف

    ازآنجایی که روش آموزش مبتنی بر حل مساله  روشی کارا، پذیرفته شده و دانش آموز محور می باشد و در این روش یادگیرنده در کل فرآیند آموزش و یادگیری فعال است، روشی مناسب برای آموزش مفاهیم ریاضی است. بااین حال پژوهشگران خاطرنشان کرده اند که اجرای این روش به شیوه سنتی با محدودیت های جدی نظیر کمبود منابع مالی، کمبود زمان و کمبود تعداد آموزشگران ماهر روبرو است. درنتیجه پیاده سازی این روش به صورت الکترونیکی به منظور بهره گیری از امکانات موجود در فضای مجازی ازجمله ابزار نوشتاری،دسترسی به منابع،بحث و تبادل نظر بین دانش آموزان و به اشتراک گذاری نظرات و ایده ها، یک ضرورت انکارناپذیر است. هدف اصلی پژوهش حاضر، طراحی نرم افزار جدید بر پایه یادگیری مبتنی بر حل مساله (بنام نرم افزار تسهیل گر) و همچنین بررسی تاثیر این نرم افزار بر بهبود عملکرد ریاضی دانش آموزان پایه سوم متوسطه دوم می باشد. نرم افزار تسهیل گر با مشاوره گروهی از متخصصین زمینه فناوری آموزشی و ریاضی برای یادگیری برخی از مباحث ریاضی دوره متوسطه طراحی و تولید شده است. نرم افزار طراحی شده ضمن فراهم نمودن بستری مناسب برای آموزش ریاضی در محیط های دیجیتال باعث افزایش فعالیت دانش آموزان در درس ریاضی، صرفه جویی در زمان و هزینه های آموزش، فراهم آوردن امکان برگزاری آزمون های مستمر تشریحی برای دانش آموزان و خودارزیابی آنلاین در محیط های الکترونیکی می شود.

    روش ها 

    پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی و با تکیه بر روش پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. به این منظور دو پیش آزمون و پس آزمون ریاضی محقق ساخته در قالب هشت سوال 20 نمره ای از کتاب پایه سوم متوسطه طراحی شد. گرد آوری داده ها با استفاده از آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته با ملاحظات تامین روایی و پایایی، انجام شد. روایی محتوایی آزمون ها با روش لاووشه بررسی و مورد تایید قرار گرفت. همچنین از روش دونیمه کردن برای بررسی پایایی آزمون های ریاضی استفاده شد. بدین منظور از نرم افزار آماری به جهت بررسی و سنجش پایایی از ضریب دونیمه کردن استفاده گردید و درنهایت برای آزمون های ریاضی پایایی به مقدار 78/0 به دست آمد. شرکت کنندگان در این تحقیق 65 دانش آموز دختر و پسر پایه سوم متوسطه دوم از دو مدرسه در شهر تهران بودند که با توجه به نمونه گیری تصادفی ساده و با تکیه بر فرمول کوکران، 32 دانش آموز به عنوان گروه آزمایش و 31 نفر به عنوان گروه کنترل از یک مدرسه  و همچنین 33 دانش آموز به عنوان گروه آزمایش و 30 دانش آموز به عنوان گروه کنترل از مدرسه دیگر انتخاب شدند. در گروه های آزمایش، آموزش ریاضی به کمک نرم افزار تسهیل گر و در گروه های کنترل آموزش به روش سنتی انجام شد. داده ها از طریق آزمون ریاضی جمع آوری و تحلیل آن ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین میانگین نمرات پس آزمون دانش آموزان، در گروه های کنترل و گروه های آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد. میانگین نمرات پس آزمون گروه های آزمایش بیشتر از گروه های کنترل است.

    نتیجه گیری

    درمجموع، یافته ها نشان داد که ایده طراحی نرم افزار تسهیل گر با تاکید بر آموزش مبتنی  بر حل مساله موفقیت آمیز بوده و استفاده از این نرم افزار در عملکرد ریاضی دانش آموزان پایه سوم متوسطه تاثیر مثبت و معناداری داشته است. درنتیجه می توان از نرم افزار تسهیل گر به عنوان یک مداخله مفید و کارآمد برای بهبود یادگیری درس ریاضی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، نرم افزار تسهیل گر، یادگیری مبتنی بر حل مسئله، عملکرد ریاضی
  • اسماعیل جعفری*، نسرین همایونی بخشایش، جمیله علم الهدی صفحات 222-238
    پیشینه اهداف

    امروزه، آموزش مجازی به عنوان یکی از کاربردهای مهم فن آوری های جدید اطلاعات و ارتباطات در جهان مطرح و فعالیت های گسترده ای در این راستا آغاز گردیده است این امکان می تواند یکی از گزینه های مورد توجه برای پر کردن خلاهای آموزشی، در نبود دسترسی به آموزش حضوری و در نهایت ارتقای عدالت آموزشی برای افراد در مناطق روستایی و دوردست باشد. مساله ای که ما در این پژوهش به دنبال دست یابی  به آن بودیم این است که آیا کسانی که مخاطب این شکل از آموزش بوده اند نیز آن را به عنوان یک تجربه عادلانه درک کرده اند؟ یا در نگاهی دقیق تر کدام بخش از این نوع آموزش ها به درک احساس عدالت در این افراد منجر شده و در کدام بخش بی عدالتی وجه پررنگ درک افراد در تجارب زیسته شان بوده است؟ در یک جمله هدف این پژوهش بررسی تجربیات دانشجویان مجازی دانشگاه های جامع تهران از وضعیت عدالت آموزشی در آموزش مجازی بود تا زوایا و ابعاد آن مشخص شود.

    روش ها

    این مطالعه به روش تحقیق کیفی با رویکرد پدیدارشناسی انجام شده است. یکی از موارد مناسب برای کاربرد روش پدیدارشناسی پاسخ به این سوال است که آیا نیاز به روشن سازی بیشتر پدیده ای خاص وجود دارد؟ وضعیت عدالت در آموزش های مجازی هنوز به درستی در هیچ پژوهشی بررسی نشده است؛ ازاین رو پژوهشگران حاضر رویکرد فوق را برای بررسی این مساله انتخاب کردند. در این پژوهش با توجه به هدف مطالعه، شرکت کنندگان بر اساس نمونه گیری معیاری از بین دانشجویان مجازی که دوره های مجازی دانشگاه های جامع تهران (دانشگاه های امیرکبیر، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و دانشگاه تهران) را تجربه نموده و معیارهای ورود به این مطالعه را دارا بودند انتخاب شدند. فرایند گزینش نمونه ها ادامه پیدا کرد تا هنگامی که داده ها در 32 مصاحبه به اشباع رسیدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. در این پژوهش متن مصاحبه ها با استفاده از روش اسمیت مورد تحلیل قرار گرفت در ادامه کار جهت تایید روایی و دقت تحقیق، معتبر بودن، اطمینان پذیری و قابلیت تایید داده ها مورد بررسی قرار گرفت. برای تضمین معتبر بودن، یافته های این مطالعه به شرکت کنندگان ارایه شد و ایشان نظرات خود را در مورد هماهنگی یافته ها با تجربیات خود به پژوهشگر ابراز کردند، همچنین تعمق مشارکتی پیرامون مضمون های پدیدار شده توسط پژوهشگر انجام شد. پژوهشگران با حفظ مستندات در تمام مراحل پژوهش قابلیت تایید این پژوهش را تضمین نمودند. به منظور رعایت ملاحظات اخلاقی، قبل از شروع مصاحبه، شرکت کنندگان از اهداف و اهمیت تحقیق آگاه شدند و با رضایت آگاهانه در تحقیق شرکت نمودند. همچنین به شرکت کنندگان تاکید شد که مشخصات آنان در طول تحقیق و بعدازآن به صورت محرمانه حفظ می گردد.

    یافته ها

    سوال اصلی پژوهش این بود: دانشجویان در مورد عدالت و بی عدالتی در آموزش مجازی چه تجربیاتی دارند؟ در این بخش از پژوهش اطلاعات جمع آوری شده از اجرای مصاحبه ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. مصاحبه شوندگان در این پژوهش 32 نفر دانشجوی مجازی بودند که در دامنه سنی 23-49 سال قرار داشتند. در آنالیز مصاحبه ها، مفاهیم اصلی از دل جملات ابراز شده توسط سوژه ها بیرون کشیده شد و در قالب مفهومی تقلیل یافته بیان شد، در نتیجه 153 کد توصیفی حاصل شد. در مرحله بعد با تامل در کدهای توصیفی کدهای متداخل و مشابه و مرتبط شناسایی شد. این مفاهیم بر اساس اشتراکات، تشابهات و هم پوشی معنایی در قالب 20 کد تفسیری ادغام گردید . در نهایت در آخرین مرحله کدهای تفسیری به 7 کد تبیینی تقلیل یافت: برابری دانشجویان با ویژگی های متفاوت (وضعیت جغرافیایی، وضعیت شغلی و توانایی یادگیری)، برابری دانشجویان در تعامل با اساتید (برابری باوجود ویژگی های ظاهری و فرهنگ های متفاوت)، شکل نگرفتن تعامل واقعی (تعاملات کوتاه و شکننده)، مشکلات محتوایی (محتوای غیرکاربردی، عدم نظارت در تدوین محتوا و نداشتن برنامه ریزی مدون و مشخص در ارایه دروس)، نگرش نادرست سازمانی به دانشجویان مجازی (نگرش سرمایه ای داشتن به دانشجویان و عدم توجه به توانایی های واقعی دانشجویان) نابرابری در استفاده از تسهیلات و میزان هزینه ها (هزینه های بالای آموزشی و نابرابری در استفاده از تسهیلات) و نابرابری در ارایه خدمات آموزشی (نداشتن الگوی رفتاری سازمانی متناسب با آموزش مجازی، تعداد کم کارمندان جهت پاسخگویی به نیازهای آموزشی دانشجویان، تعداد بالای دانشجویان در کلاس و استفاده از اساتید نامناسب در تدریس).

    نتیجه گیری

    عدالت و تحقق آن همواره یکی از اصلی ترین شعارها در عرصه آموزش است. مشارکت کنندگان در پژوهش حاضر گاه آن را در ارتباط جستجو کرده و گاه بر روی امکانات ارایه شده در فرایند آموزش تمرکز کرده اند. اگر نگاهی کلی بر مضامین به دست آمده داشته باشیم می توان آنها را در دو طیف عدالت و بی عدالتی  جای داد، هر چند مصادیق بیشتری در بخش بی عدالتی یافت شد. نتیجه گیری اصلی دیگری که از پژوهش حاضر حاصل شد پیوند غالب مصادیق عدالت به خصوصیات ذاتی آموزش مجازی و پیوند غالب مصادیق بی عدالتی به نحوه مدیریت در اجرای آموزش مجازی و نداشتن امکانات متناسب با این شکل از آموزش است. در نهایت باید متذکر شد که با توجه به استفاده ی روزافزون از آموزش مجازی و تفاوت اساسی آن با آموزش حضوری، مسایل اخلاقی نیز به شکل متفاوتی در فرایند آن بروز می یابد که نیازمند شناخت و بررسی دقیق است.

    کلیدواژگان: آموزش، مجازی، عدالت
  • یونس سخاوت*، فرشته علیزاده، صمد روحی صفحات 239-248
    پیشینه و اهداف

    فناوری واقعیت مجازی به عنوان ابزاری موثر در آموزش مهارت ها و مفاهیم مختلف شناخته شده است. آموزش و نهادینه کردن فرهنگ ترافیک از طریق رویکردهای نوین، امری ضروری برای کنترل و به حداقل رساندن ضرر و زیان ناشی از مشکلات رانندگی است. طی سال های اخیر عنصر مربی مجازی، جهت افزایش تعامل و بهبود یادگیری آموزندگان به سیستم هوشمند آموزشی افزوده شده است. آموزش از طریق مربی یا به اصطلاح «ویدیو مدلینگ» که جزو محتواهای آموزشی چندرسانه ای است به نمونه های آموزشی گفته می شود که در آن یک مربی رویه انجام عملی را شرح می دهد. بررسی اثرات به کارگیری مربی هوشمند مجازی در محتوای آموزشی چندرسانه ای، یکی از حوزه های ویژه پژوهش در زمینه آموزش و یادگیری است که به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است. از طرفی در سال های اخیر استفاده از فناوری و روش های نوین در امر آموزش ترافیک بسیار مورد توجه قرار گرفته و کشورهای مختلف در این زمینه سرمایه گذاری قابل توجهی داشته اند. با توجه به این امر، در پژوهش حاضر با توسعه و آزمایش بازی شبیه ساز آموزش قوانین ترافیک (ترافیک_سیم)، تاثیر حضور مدرس هوشمند مجازی بر بهبود یادگیری کاربران و افزایش حس حضور آنها بررسی شد. هدف این تحقیق بررسی اثر حضور آموزشگر مجازی در آموزش قوانین رانندگی است. همچنین در گام بعدی، محقق قصد دارد میزان تاثیر آموزشگر مجازی را بر یادگیری و حس حضور کاربر در سناریوهای رانندگی بررسی کند.

    روش ها

    برای ارایه محتوای آموزشی در بازی، شبیه ساز ترافیک-سیم در دو نسخه شامل مدرس هوشمند مجازی (مربی محور) و فاقد آن (متنی-تصویری) طراحی و پیاده سازی شد. با استفاده از یک مطالعه ی کاربر محور میزان یادگیری و حس حضور آزمون شوندگان در دو نسخه ی مذکور از بازی ارزیابی و مقایسه شد. به منظور آزمون متغیرهای هدف، جامعه آماری 20 نفره از دانشجویان دانشگاه هنراسلامی تبریز انتخاب شد که به صورت تصادفی به دو گروه کنترل یا آزمایش تخصیص یافتند. گروه آزمایش با استفاده از شبیه ساز مربی محور و گروه کنترل با به کارگیری شبیه ساز متنی-تصویری تحت آموزش قرار گرفتند. پس از تجربه ی بازی شبیه ساز توسط دو گروه، جهت تحلیل تاثیر حضور مربی هوشمند مجازی بر دو متغیر یادگیری و حس حضور، به ترتیب از داده های مربوط به تعداد قوانین نقض شده در طول انجام بازی و نتایج پرسش نامه حس حضور برای دو گروه آزمایش و کنترل استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل های انجام شده در دو سطح آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t مستقل) نشان می دهد که استفاده از مدرس هوشمند مجازی، می تواند باعث بهبود یادگیری (05/0>p و 043/0=(18) tو00/3= SD و 00/5=M) و نیز افزایش حس حضور افراد (05/0>p و 023/0=(18) tو00/6= SD و 114=M) در روند آموزش مفاهیم ترافیک شود.

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر شبیه ساز ترافیک _سیم به عنوان یک بازی جدی و با توجه به سناریوهای رانندگی در دنیای واقعی، جهت آموزش قوانین ترافیک طراحی و توسعه یافت. سپس به منظور بررسی تاثیر حضور آموزشگر مجازی بر یادگیری و حس حضور آموزندگان، داده های مربوط به تعداد قوانین نقض شده در جریان بازی و پرسشنامه حس حضور گردآوری شد. نتایج حاصل از داده ها حاکی از این بود که حضور آموزشگر مجازی می تواند باعث افزایش حس حضور شرکت کنندگان و به تبع آن افزایش کیفیت فرایند یادگیری قوانین رانندگی شود. یافته های ما حاکی از آن است که افراد پس از ارتکاب خطا و متذکر شدن توسط مربی مجازی سعی خواهند کرد استراتژی های ایمن تری اتخاذ کرده و عملکرد خود را بهبود دهند. از طرفی حضور این عامل، سبب ایجاد تعامل اجتماعی میان کاربر و مدرس شده و میزان حس حضور فرد را افزایش می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعات گذشته و پژوهش حاضر می توان به این نکته پی برد که مداخله یک عامل آموزشی مجازی، می تواند تاثیر مثبتی بر میزان یادگیری و همچنین میزان حس حضور افراد در روند شبیه ساز رانندگی آموزش ترافیک داشته باشد. بنابراین می توان از این عامل جهت بهبود روند یادگیری در موضوعات آموزشی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: بازی رایانه ای آموزشی جدی، شبیه ساز رانندگی، آموزش قوانین ترافیک، مدرس مجازی
  • افسانه پورنگ، نسیم اصغری*، احمد شاهورانی سمنانی صفحات 249-260
    پیشینه و اهداف

    استدلال تناسبی، پیش در آمد تفکر تابعی و ابزاری قدرتمند در جهت توسعه تفکر جبری است که مستلزم درک دانش آموزان از رابطه تابعی میان فضاهای اندازه می باشد. توانایی بازشناسی و تشخیص شباهت ساختاری و مقایسه های ضربی در فرایند استدلال تناسبی ، پایه ی جبر و ریاضیات پیشرو می باشد مفهوم تناسب و استلزام‎های توسعه تفکر تناسبی، به لحاظ شناختی، پیچیده و تدریس آن نیازمند رویکردهای مفهوم مدار است. مطالعه کیفیت ادراک معلمان دورنمای شیوه ایجاد و توسعه ساختارهای مفهومی نزد فراگیران است. این پژوهش به بررسی میزان تشخیص موقعیت های غیر تناسبی و نیز نوع استراتژی های انتخابی برای حل مسایل کلامی تناسبی در  فعالیت تدریس پرداخته است.بدلیل اهمیت زمینه مساله، مطالعه با تمرکز بر چهارگونه معنایی از مسایل این حوزه صورت گرفت. ملاحظه ی  تفکر پداگوژی معلمان در حل مسایل تناسبی، بحث بر سر موانع بکارگیری استدلال تناسبی را در گونه های معنایی متفاوت فراهم می سازد.

    روش ها

    مطالعه به روش توصیفی از نوع زمینه یابی انجام گرفته است. نمونه آماری مورد بررسی، یک نمونه در دسترس، شامل 180 نفر از معلمان حین خدمت مقاطع ابتدایی، ریاضی متوسطه اول، و دانشجو معلمان بود که به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. ابزار پژوهش، آزمون محقق ساخته، شامل 17 مساله متشکل از سه موقعیت غیر تناسبی از نوع جمعی و 14 مساله تناسب مستقیم از نوع مقدار مجهول که طراحی و یا از منابع پژوهشی معتبر انتخاب شد. روایی محتوای آزمون مورد تایید استادانی از حوزه «آموزش ریاضی» و «آزمون سازی و روانسنجی» قرار گرفت. داده های حاصل، با استفاده از آمار استنباطی و توصیفی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج بررسی نخست، نشان داد در تشخیص مساله های کلامی غیرتناسبی، معلمان ابتدایی و دانشجو معلمان آموزش ابتدایی، با مشکلاتی مواجه هستند.. به نظر می رسد در مورد این دو گروه، مشخصه های سطحی مسایل کلامی اعم از داشتن ساختار مشابه با مسایل تناسبی از نوع مقدار مجهول و نیز ماهیت مضربی ساختار عددی، در تشخیص موقعیت بعنوان یک ساختار تناسبی دخیل است. در بررسی شیوه حل مسایل تناسبی، در فعالیت تدریس، پاسخ شرکت کنندگان مبتنی بر نه مورد از استراتژی های حل مسایل این حوزه، مورد تحلیل توصیفی قرار گرفت. مبتنی بر تحلیل ها، معلمان مقطع متوسطه اول و دانشجومعلمان هر دو مقطع، با تاثیر پذیری اندک از گونه معنایی مساله، دست کم در یکی از دو اولویت نخست خود، در تدریس مسایل مذکور، روش های الگوریتمی تناسبی و یا صورت بندی معادله جبری را به کار گرفتند. معلمان ابتدایی تمایل کمتری به استفاده از روش های الگوریتمی تناسبی داشتند. بکارگیری استدلال های تناسبی عددی و تابعی، از سوی معلمان ابتدایی،  بیش از سایر شرکت کنندگان بود؛ اما ترجیح به انتخاب استدلال های تناسبی تابعی، در اقدام آن ها مشاهده نشد. از سوی دیگر، دو اولویت نخست معلمان ابتدایی در هیچ کدام از گونه های معنایی، انجام استدلال های تناسبی پیچیده تر «واحد پردازی» و «ضریب مقیاس» نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی، بر لزوم توسعه برنامه های حرفه ای دانش پداگوژی محتوای معلمان در این حوزه، به واسطه اشاعه بکارگیری استراتژی های استدلال تناسبی تابعی توام با بازنمایی های مناسب اشاره دارد. نامانوس بودن رفتار دانشجو معلمان در این مطالعه، بر ایجاد حساسیت در طراحی برنامه های تعلیمی مرتبط، نسبت به پیامد تاخیر ظهور تفکر تناسبی دانش آموزان، تاکید می کند.

    کلیدواژگان: استراتژی، استدلال تناسبی، معنایی، غیرتناسبی
  • فرهاد سراجی*، رضا مالمیر، حامد عباسی کسانی صفحات 261-275
    پیشینه و اهداف

    کاربران با انگیزه های متفاوت وارد شبکه های اجتماعی می شوند و نحوه مشارکت آن ها نیز در شبکه های اجتماعی از هم متفاوت است. معلمان به عنوان کاربر شبکه های اجتماعی با اهداف و انگیزه های گوناگون، شیوه مختلفی را برای مشارکت در این شبکه ها برمی گزینند.  لذا پژوهش حاضر با تاکید بر نقش انگیزه ها در نحوه استفاده از شبکه های اجتماعی معلمان به مطالعه انگیزه ها و نحوه مشارکت معلمان در شبکه های اجتماعی می پردازد. اهداف ویژه آن عبارتند از: 1. تعیین نحوه استفاده معلمان فعال در شبکه های اجتماعی مجازی از این شبکه ها. 2. تعیین نوع بازخوردهای معلمان در شبکه های اجتماعی.

    روش ها

    پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد کیفی انجام شده است. میدان پژوهش، گروه ها و تالارهای گفتگوی شبکه های اجتماعی معلمان ایران می باشد. در این پژوهش با 30 نفر از معلمان فعال در شبکه های اجتماعی مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت که 14 نفر از آنان مرد و 16 نفر زن بودند که همه این افراد، مدیر کانال مجازی و ابرگروه های مختلف در شبکه های اجتماعی بودند و با استفاده از منطق نمونه گیری هدفمند و شیوه ملاک محور انتخاب شدند. ملاک انتخاب آن ها سابقه گروه یا کانال، تعداد دنبال کنندگان و تعداد بازدیدکنندگان بود. همچنین معلمانی برای مصاحبه انتخاب شدند که علاوه بر این ملاک ها، در حوزه تولید محتوای الکترونیکی در شبکه های اجتماعی توسط سایت مرکز رشد به عنوان فرد فعال در تولید محتوا برگزیده شده بودند. هر مصاحبه شونده به مدت 40 الی 45 دقیقه حول محور سوالات مصاحبه نظرات خود را مطرح کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. در این روش ابتدا مفاهیم و کدهای مهم از متن مصاحبه استخراج می شود و سپس جایگاه هر مضمون از نوع فراگیر، سازمان دهنده و پایه در شبکه مضامین مشخص می گردد. در این پژوهش برای انجام این فرایند گام های زیر طی شد: 1) در ابتدا با مطالعه مکرر داده ها و خواندن فعال آن ها، جستجوی معانی و کشف الگوها با یاداشت برداری و علامت گذاری داده ها آغاز گردید (آشنایی با داده ها). 2) پس از خواندن داده ها، کدها و مفاهیم معرف داده ها ایجاد شد (ایجاد کدهای اولیه). 3) کدهای شناسایی شده، سازمان داده شده و به مضمون های مشخص تبدیل شدند (ایجاد مضمون ها). 4. در این مرحله مضمون ها نام گذاری و در صورت نیاز بازنگری شدند. 5) شبکه مضامین برای شناسایی مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر ایجاد شد و در ادامه گزارش نهایی داده ها تنظیم شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که معلمان از شبکه های اجتماعی با انگیزه های شخصی برای تفریح، دسترسی به اخبار و تعامل با آشنایان و با انگیزه های شغلی برای توسعه حرفه ای و تعامل با همکاران بهره می گیرند. انگیزه های معلمان بر نحوه ارایه بازخورد و شیوه مشارکت آن ها در شبکه های اجتماعی موثر است. بازخوردها و مشارکت آن ها در شبکه های اجتماعی متنوع است که می توان آن ها را به شش سطح منتشرکنندگی، لایک کنندگی، کنترل کنندگی، مشورت دهی، نقدکنندگی و کامنت گذاری مستدل طبقه بندی نمود.

    نتیجه گیری

    سطوح مشارکت معلمان در شبکه های اجتماعی از منظر توسعه حرفه ای و یادگیری های شغلی آن ها از این منظر حایز اهمیت است که هراندازه بتوان با طرح ها و برنامه های مشخص، مشارکت معلمان در شبکه های اجتماعی را طوری سازماندهی کرد که از تعاملات ضعیف مانند منتشرکنندگی، لایک کنندگی و کنترل کنندگی به سمت مشورت دهی، نقدکنندگی و استدلال ورزی حرکت کنند؛ به شکل عمیق با مفاهیم شغلی خود در شبکه های اجتماعی درگیر می شوند و از ظرفیت های هر زمانی، هر مکانی و تعاملی این محیط برای توسعه حرفه ای خود بهره می گیرند.

    کلیدواژگان: معلمان، شبکه های اجتماعی، انگیزه، استفاده
  • محبوبه شمسی*، مرضیه دیوانی، عبدالرضا رسولی کناری صفحات 277-290
    پیشینه و اهداف

    زبان اشاره یک زبان دیداری است که از شکل های دست، بیان چهره ای ژست ها و زبان بدنی جهت برقراری ارتباط استفاده می کند. مطالعات زبان شناختی نشان داده اند که زبان های اشاره هم چون زبان های گفتاری، طبیعی و برطرف کننده نیاز ارتباطی گویشوران خود هستند. زبان اشاره نه یک زبان واحد است که جهانی باشد و نه هر کشوری زبان اشاره معادل زبان گفتاری خود دارد. زبان های اشاره بسیاری در جهان وجود دارند؛ از جمله زبان اشاره آمریکایی، انگلیسی، ژاپنی، ایتالیایی، ترکی، فارسی و... . زبان اشاره فارسی، زبان طبیعی ناشنوایان ایران می باشد.توانایی ارتباط موثر گامی پراهمیت در برقراری روابط و مشارکت ناشنوایان در اجتماع است. پشتیبانی و حمایت نشدن از جانب جامعه شنوا، افراد ناشنوا را به سمت منزوی شدن و سایر مشکلات اجتماعی می کشاند. به منظور غلبه بر موانعی که میان افراد شنوا و افراد دچار آسیب شنوایی وجود دارد، سیستم مترجمی نیاز است تا پیغام ها را متناسب با زبان گفتاری به زبان اشاره ای آن بازگرداند. یک سیستم مترجم زبان اشاره می تواند توسط ناشنوایان، خانواده ها و دوستان این دست از افراد، افراد نابینا - ناشنوا، افرادی که بر اثر عواملی، قدرت تکلم خود را از دست داده اند، اساتید و معلمان، کادر پزشکی و نیز افرادی که علاقه مند به یادگیری این زبان هستند، مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد. این مقاله، با ارایه یک سیستم مترجم خودکار جهت ترجمه زبان فارسی به زبان اشاره فارسی، درصدد آن است که ناشنوایان ایران را در برقراری ارتباط هرچه بهتر یاری رساند.

    روش ها 

    سیستم مترجم پیشنهادی، به منظور تبدیل متن فارسی به زبان اشاره فارسی نیازمند استفاده از یک معماری می باشد. به دلیل ماهیت زبان فارسی به عنوان زبان ورودی سیستم مترجم و نیز مشکلات موجود در زبان اشاره فارسی به عنوان زبان خروجی سیستم مترجم، معماری سیستم های مترجم ارایه شده در سایر زبان ها قابل ارایه و توسعه در خصوص زبان فارسی نمی باشند. یکی از مهم ترین مسایل در زبان اشاره فارسی، عدم وجود اشاره معادل برای برخی کلمات است. به منظور فایق آمدن بر این مشکلات، معماری متناسب با زبان فارسی و زبان اشاره فارسی ارایه شد. سیستم ارایه شده، با استفاده از معماری پیشنهادی، متن به زبان فارسی را در قالب کلمه یا جمله از کاربر دریافت کرده، پس از انجام پردازش های اولیه و با استفاده از ماژول تبدیل واژگانی، آن را به معادل خود در زبان اشاره فارسی تبدیل و ترجمه می نماید. در نهایت، زبان اشاره معادل یک کلمه، عبارت یا جمله ورودی، توسط یک آواتار، نمایش داده خواهد شد. برای این منظور، از انتقال کلمات ترجمه شده به زبان میانی سیستم نشان گذاری هامبورگ (HamNoSys)، تبدیل زبان میانی به زبان نشان گذاری حالات اشاره (SiGML) و آن گاه به حرکت درآوردن شخصیت انیمیشنی به کمک آن، استفاده می شود.

    یافته ها

    برای ارزیابی سیستم مترجم زبان فارسی به زبان اشاره فارسی، از یک مجموعه جمله تست استفاده شده است. پس از بررسی های صورت گرفته مشخص شد سیستم پیشنهادی کارایی، فضای ذخیره سازی و سرعت قابل قبولی دارد.

    نتیجه گیری

    تحقیقات در زمینه علوم بین رشته ای زمانی بسیار کارآمد و موثر است که تحقیقات در تمام علوم درگیر، به میزان برابر انجام شده و هریک چالش های مربوط به رشته خود را برطرف سازند. به عنوان نمونه، مهم ترین چالش در تکمیل سیستم مترجم زبان اشاره فارسی، عدم وجود پژوهش زبان شناختی در خصوص زبان اشاره فارسی می باشد. سیستم مترجم ارایه شده، ترکیبی از علوم زبان شناسی، علوم اجتماعی و علوم مهندسی است. تمرکز بر روی هریک از این بخش ها و ارتقای آن ها، باعث پیشرفت چشمگیر در سیستم ارایه شده می شود. با این وجود، سیستم ارایه شده، می تواند تا حد زیادی روابط میان افراد شنوا و ناشنوا را بهبود بخشد. می توان روی هریک از ماژول های معماری پیشنهادی تمرکز کرد و به ارتقا و بهبود هرکدام پرداخت. همچنین می توان به یکپارچه سازی واحد احساسات و حالات صورت با شخصیت انیمیشنی پردداخت تا حالات صورت این آواتار، متناسب با شرایط تغییر کند.

    کلیدواژگان: ناشنوایان، زبان اشاره فارسی، پردازش زبان طبیعی، ترجمه ماشینی، انیمیشن
  • محمدعلی اشرف گنجوئی*، حمید ندیمی صفحات 291-304
    پیشینه و اهداف

    در فرایند طراحی، تصاویر به عنوان محرک بصری ابزار مهمی در رسیدن به ایده های خلاق طراحی هستند. این موضوع باعث شده تا در حوزه فناوری آموزش، مطالعات وسیعی در خصوص روش های استفاده از محرک های بصری به عنوان ابزاری آموزشی انجام شود. از آنجا که محرک می تواند بر اساس نوع تشابه با مساله طراحی و کیفیت(واضح، مبهم) تقسیم بندی شود؛ در برخی از پژوهش ها تاثیر انواع محرک بصری بر خلاقیت طراحی دانشجویان مورد بررسی قرار گرفته است. سطح دانشجویان موضوع دیگری بوده که در خلاقیت دانشجویان هنگام استفاده از انواع محرک، اثرگذار بوده است. همچنین برخی از مطالعات، ارتباط نوع تکلیف طراحی و محرک بصری را مورد کنکاش قرار داده اند.  با این حال ارزیابی جامعی از اثربخشی  این روش ها در حوزه آموزش طراحی معماری صورت نگرفته است.  بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی روش های استفاده از محرک های بصری  در آموزش طراحی است.

    روش ها

    در این پژوهش ابتدا چارچوبی برای استفاده از محرک بصری براساس پژوهش های قبلی تدوین می شود که شامل دو بخش است: در بخش اول ارتباط انواع محرک با وجوه مربوط به خلاقیت مشخص شد؛  بخش دوم شامل مواردی بود که بر شیوه استفاده از محرک توسط دانشجویان اثر می گذارد و شامل سطح دانشجویان ، نوع تکلیف و مساله طراحی می شد. سپس از  روش مرور همقطاران برای سنجش میزان اثربخشی روش های استفاده از محرک های بصری  در آموزش طراحی گرفت. بنابراین مدرسین با تجربه معماری از دو کشور ایران و ایالات متحده، متن تدوین شده را ارزیابی کردند. در این راستا، نظرات مدرسان از طریق مصاحبه ضبط و سپس نظرات آنها نگاشته شد، و به روش کیفی و از طریق کدگذاری مورد تحلیل قرار گرفت. بنابراین نظرات شرکت کنندگان براساس بخش های مختلف تفکیک شد و در مرحله بعد محتوای آن در ارتباط با تایید، تجربیات مشابه، نقد و یا پیشنهادات، کدگذاری شد.

    یافته ها

    نظرات معلمین باتجربه در خصوص دو بخش روش های استفاده از محرک؛ و همین طور شرایط تاثیرگذار دراستفاده از آنها مورد تحلیل قرار گرفت. شرکت کنندگان ضمن تایید موضوعات مربوط به انواع محرک و تکلیف طراحی، تجربیات متعددی در خصوص برداشت صحیح از انواع محرک ارایه نمودند. در بخش دوم، در ارتباط با تاثیر سطح دانشجو و نوع مساله طراحی، ضمن تایید نقش این دو عامل، برخی از معلمین نقدها و پیشنهاداتی به دسته بندی موضوع داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مرور همقطاران علاوه بر تایید شیوه های استفاده از محرک های بصری، روش هایی ارایه می کند که می تواند اثربخشی  از محرک های بصری را در آموزش طراحی بالا ببرد. همچنین معلمین باتجربه نقدها و پیشنهاداتی نسبت به برخی موضوعات داشتند. به طور مثال محرکی که تشابه بیشتری با مساله طراحی دارد؛ تاثیر بیشتری نسبت به  تصاویری دارد که تشابه کمتری با مساله طراحی دارد و یا هنگام استفاده از ترسیمات مبهم مربوط به طراحان باتجربه، باید به این نکته توجه داشت که آنها چگونه از ترسیماتشان استفاده می کنند و طی چه فرایندی آن ترسیمات تبدیل به ایده نهایی می شود و این موضوع لازم است به دانشجویان آموزش داده شود. همچنین تقسیم مسایل به فرمی و عملکردی ابهاماتی دارد و باید از روش های دیگر برای تقسیم مسایل استفاده نمود. نتایج حاصل از تحلیل نظرات معلمین با تجربه می تواند علاوه بر توسعه موضوع، برای پژوهش های بعدی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، محرکهای بصری، خلاقیت طراحی دانشجویان معماری، محرک های بصری و آموزش طراحی
  • مریم حسین زاده نباتی، فیروز محمودی*، یوسف ادیب صفحات 305-319
    پیشینه و اهداف

    توسعه نگرش مثبت نسبت به موضوع مورد مطالعه، یکی از اهداف آموزشی شایع امروز است. معلمان و همچنین والدین معتقدند که نگرش دانش آموز نسبت به موضوع درسی بر موفقیت دانش آموز در مدرسه تاثیر می گذارد. ادراکات دانش آموزان متوسطه در مورد یادگیری فناوری ممکن است تصمیم آنها را برای تحصیل در رشته دانشگاهی و کار در زمینه علم، فناوری، مهندسی و ریاضی، که به عنوان پایه توسعه اقتصادی کشور های پیشرفته در نظر گرفته شده، تحت تاثیر قرار دهد. طی دهه های گذشته، بین مهارت های علمی و فنی ارایه شده از سوی مدارس و تقاضای اقتصادی در این زمینه، شکاف رو به رشدی دیده شده است، تعداد فراگیران و افراد آموزش دیده در زمینه فناوری و علم، در بعضی موارد کاهش یافته است. از آنجا که اهداف اصلی حوزه تربیت و یادگیری برنامه درسی کار و فناوری در سند تحول بنیادین آموزش پرورش برای دوره اول متوسطه، کسب شایستگی ها و نگرش مثبت به فناوری و کارآفرینی است، هدف این مطالعه بررسی رابطه نگرش به درس کار و فناوری با نگرش فناورانه و کارآفرینی دانش آموزان متوسطه منطقه یک تبریز در سال تحصیلی 1398-1397 است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع همبستگی با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش حداقل مربعات انجام می شود. این روش الگو را در دو مرحله آزمایش می کند که شامل آزمون اندازه گیری و الگوی ساختاری است. مدل اندازه گیری، اعتبار و روایی ابزارهای اندازه گیری و ساختارهای تحقیق را بررسی کرده و الگوی ساختاری فرضیه ها و روابط متغیرهای نهفته را آزمایش می کند. جامعه آماری این پژوهش را 15386 دختر و پسر دبیرستانی منطقه یک تبریز تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 1398-1397 مشغول به تحصیل بودند. نمونه به روش نمونه گیری تصادفی متناسب (کلاس هفتم ، هشتم ، نهم) انتخاب شد و از آنجا که پرسش نامه اصلی دارای 40 مولفه بود، 10 نفر برای هر مولفه و 402 نفر در کل انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه نگرش به فناوری لی آ و کوآ (Liou & Kuo) 2014، پرسش نامه نگرش کارآفرینانه آتاید (Athayde) 2009 و پرسش نامه محقق ساخته نگرش به کار و فناوری جمع آوری شد. برای آزمون فرضیه ها از تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS 3 استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین برنامه درسی کار و فناوری، نگرش به فناوری و نگرش به کارآفرینی، رابطه تنگاتنگی وجود دارد. فرضیه ها در سطح معنی داری 001/0 و  بالا تر بودن آماره t از 96/1، معنی دار هستند. نگرش به درس کار و فناوری، 44/0 خودکارآمدی یادگیری فناوری، 56/0 ارزش یادگیری فناوری، 56/0 راهبرد های یادگیری فناوری، 63 /0 جهت گیری هدف یادگیری فناوری، 64/0 محرک محیط یادگیری فناوری، 54/0 ایجاد خود تنظیمی یادگیری فناوری، 68/0 پیاده سازی خودتنظیمی یادگیری فناوری، 40/0 رهبری دیگران ، 56/0 دستاورد، 30/0 کنترل شخصی، 42/0 خلاقیت، 38/0 ابتکار دانش آموزان را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    نگرش به درس کار و فناوری مولفه های نگرش فناورانه و مولفه های نگرش به کار آفرینی را تبیین می کند. اهمیت بالای نگرش مثبت به درس کار و فناوری در داشتن رابطه مثبت با مولفه های ارزشمند، خودکارآمدی، ارزش یادگیری، راهبردهای یادگیری، جهت گیری هدف، محرک محیط، ایجاد خود تنظیمی، پیاده سازی خودتنظیمی، رهبری دیگران، دستاورد، کنترل شخصی، خلاقیت و ابتکار است؛ لذا در اولویت قرار گرفتن این درس پیشنهاد می شود. دانستن عوامل نگرشی و ارتباط آن ها با موضوعات درسی می تواند به معلمان در اصلاح برنامه درسی و اثربخشی شیوه های تدریس کمک کند تا دانش آموزان در یادگیری دروس، عملکرد تحصیلی و شغلی موفق تر باشند.

    کلیدواژگان: درس کار و فناوری، نگرش به فناوری، نگرش به کارآفرینی
  • فاطمه نارنجی ثانی*، جواد پورکریمی، سمانه حجازی صفحات 321-337
    پیشینه و اهداف

    یادگیری الکترونیکی ضرورت جامعه اطلاعاتی و یکی از شرایط اصلی برای تحقق هدف برنامه چهارم توسعه کشور (توسعه مبتنی بر دانایی) است.  در برنامه ی مذکور به دانشگاه ها اجازه داده شده است که به  منظور پاسخگویی مناسب به افزایش تقاضا برای ورود به نظام آموزش عالی از یک سو و دسترسی به فرصت های برابر آموزشی و ارتقای پوشش جمعیت دانشجویی از سوی دیگر، توجه ویژه ای به رویکرد یادگیری الکترونیکی در فرایند یاددهی-یادگیری موسسه های آموزش عالی و دانشگاه ها نمایند.  همگام با توسعه یادگیری الکترونیکی در سطح دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، موضوع ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی و توجیه اجرای برنامه ها و لزوم تامین الزامات و استانداردهای مورد نظر برای طراحی، توسعه و پیاده سازی یادگیری الکترونیکی در آموزش عالی دارای اهمیت است. با توجه به اینکه ساختار یادگیری الکترونیکی پیچیده بوده و از مولفه های گوناگونی تشکیل شده، لازم است برای ارزیابی نظام یادگیری الکترونیکی تمام این مولفه ها بررسی شوند، بنابراین ضروری است با انجام مطالعه ای جامع، شاخص های اصلی و عملی ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی شناسایی و معرفی گردند تا با استفاده از آنها به طراحی و تدوین چارچوب و ابزارهایی مناسب برای ارزشیابی این نظام پرداخته شود. ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی به دست اندرکاران و مدیران مربوطه در مراکز آموزش عالی این فرصت را می دهد تا نقاط قوت و ضعف این نظام را شناخته و برای تقویت نقاط قوت و یا رفع کاستی ها و نقص های احتمالی اقدام نمایند.

    روش ها 

    این پژوهش جستاری در تجربه زیسته اعضای هیات علمی دانشگاه تهران در سال 1398 از ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی بوده است. در این مطالعه تلاش شد تا با بهره گیری از روش شناسی کیفی مولفه های ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی در دانشگاه تهران شناسایی شوند. داده های این پژوهش از طریق رویکرد کیفی و با روشی پدیدارشناسانه توصیفی و با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استخراج شده است و داده ها از طریق روش کدگذاری و مقوله بندی تجزیه و تحلیل شده اند.نمونه گیری در این پژوهش از طریق هدفمند و از نوع معیاری بوده و در مجموع 17نفر از متخصصان در زمینه یادگیری الکترونیکی دانشگاه تهران شرکت نموده اند. روایی داده های کیفی با استفاده از چهار معیار قضاوت لینکن و گوبا (1985) شامل؛ باورپذیری، قابلیت انتقال/انتقال پذیری، قابلیت تایید یا بی طرفی و قابلیت اطمینان یا سازگاری و پایایی داده های کیفی توسط کدگذاری مجدد توسط کدگذار دوم و خود کدگذار تایید شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش عوامل مرتبط با ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی در سه بعد پداگوژی، سازمانی و فناوری دسته بندی شده که در مجموع دارای 17 مولفه و 95 مفهوم بوده است. این مولفه ها در قالب استاد، دانشجو، دستیار آموزشی، فرایند یاددهی- یادگیری، محتوا، ارزشیابی، خدمات پشتیبانی، تعامل، نظام آموزش و توانمندسازی، نظام انگیزش، اهداف و استراتژی های دانشگاه، نظام مدیریت دانش، فرهنگ، منابع کالبدی، نرم افزار، سخت افزار و زیرساخت شناسایی شده اند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این پژوهش بیانگر نکات مهمی است که می تواند اطلاعات ارزشمندی را برای مدیران و مسوولان دانشگاه تهران در حوزه یادگیری الکترونیکی فراهم آورد تا با اتخاذ سیاست های اصولی در خصوص ارزشیابی این نظام در جهت بهبود و ارتقاء کیفیت و اثربخشی یادگیری الکترونیکی گام های اساسی بردارند. توصیه می شود دانشگاه به منظور ارزشیابی نظام یادگیری الکترونیکی دانشگاه تهران، از الگوی ارایه شده در پژوهش حاضر استفاده نماید.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، دانشگاه تهران، نظام یادگیری الکترونیکی
  • وحیده سادات واحدی* صفحات 339-349
    پیشینه و اهداف

    گنجاندن مجموعه متنوعی از برنامه های یادگیری زبان از طریق کامپیوتر در کلاس های آموزش زبان در طی پنج دهه اخیر سبب گردیده است تا اهمیت یافتن پاسخ روشن به سوالاتی نظیر اینکه تا چه میزان و تحت تاثیر کدام متغیرهای تعدیل کننده برنامه های یادگیری زبان از طریق کامپیوتر می توانند نتایج موثرتری در مقایسه با آموزش های سنتی زبان داشته باشند، دو چندان شود. درمطالعه حاضر تلاش شده است تا با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل در قالب یک بررسی جامع، میزان اثربخشی لغت نامه الکترونیکیبر سطح یادگیری واژگان زبان آموزان، مورد ارزیابی قرار گیرد. بعلاوه شناسایی متغیرهای تعدیل کننده تاثیر گذار بر ناهمگونی اندازه اثر مطالعات مختلف نیز مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مطالعات انجام شده در گذشته در زمینه رابطه لغت نامه الکترونیکی و میزان فراگیری واژگان زبان آموزان می باشد. لذا جستجوی جامعی از پایگاه های اطلاعاتی معتبر به منظور شناسایی مطالعات مرتبط با بررسی اثربخشی لغت نامه الکترونیکی بر فراگیری واژگان انجام گرفت. معیار اصلی انتخاب مطالعات جهت تحلیل در مطالعه حاضر انتشار در مجلات و یا مجموعه مقالات کنفرانس ها در فاصله سال های بین 1950 تا 2014 بود. به علاوه همزمان با متخصصان موضوع نیز جهت شناسایی مقالاتی که در جستجوی اولیه یافت نشده بودند مشورت گردید. این فرایند نهایتا منجر به شناسایی 132 مقاله گردید. در مرحله بعد، همه پژوهش های به دست آمده مورد بررسی دقیق تر قرار گرفتند و با چک لیست معیار انتخاب نهایی مطالعات ارزیابی گردیدند. در این مرحله و طبق معیارهای ورود تعداد 36 مقاله واجد شرایط تشخیص داده شده و برای ورود به تحلیل نهایی برگزیده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نسخه دوم نرم افزار جامع فراتحلیل انجام گرفت.

    یافته ها

    در رابطه با برآورد اندازه اثر کلی لغت نامه الکترونیکی بر فراگیری واژگان زبان آموزان، نتیجه تحلیل 36 مطالعه در فراتحلیل حاضر نشان داد که لغت نامه الکترونیکی اثر بزرگ و مثبت (40/1+) بر یادگیری واژگان زبان آموزان دارد. علاوه براین، ناهمگونی قابل توجهی بین اندازه اثر مطالعات در مجموعه مورد بررسی مشاهده گردید. به منظور شناسایی دقیق تر منابع ناهمگونی بین اندازه اثر مطالعات، تحلیل متغیرهای تعدیل کننده  در قالب شش متغیر (طرح پژوهش، حجم نمونه، سطح مهارت، سن، طول مدت برنامه، سال انتشار مقاله) اجرا گردید. نتایج نشان داد که متغیر حجم نمونه اثر معناداری بر ناهمگونی اندازه اثرها بین مطالعات جمع آوری شده داشته است تا حدی که مطالعات با حجم نمونه بیشتر از 60 نفر اندازه اثر بزرگ داشته اند، درحالی که مطالعات با حجم نمونه کمتر از 60 منجر به تولید اندازه اثر متوسط شده اند. یافته مهم دیگر این بود که میانگین اندازه اثر از نظر آماری در سطوح مختلف طول مدت زمان برنامه آموزش متفاوت است. بدین معنی که مطالعات با مدت زمان برنامه آموزش طولانی تر میانگین اثر بزرگتری نسبت به مطالعاتی داشته اند که  مدت زمان آموزش پایین تری دارند. این یافته نشان می دهد که با افزایش طول مدت زمان آموزش ، پیشرفت واژگان فراگیران به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. همچنین نتایج حاکی از تاثیر گذاری سال انتشار مطالعات به عنوان یک متغیر تعدیل کننده مهم بود، به طوری که مطالعات سال های اخیر اندازه اثر بزرگ تری در مقایسه با مطالعات سال های قبل داشته اند. یافته های بیشتر نشان دادند که عدم تجانس بین اندازه اثرها در فراتحلیل حاضر متاثر از تفاوت بین طرح پژوهش، سطح مهارت و سن زبان آموزان نمی باشد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده در فراتحلیل حاضر ادغام و کاربرد بیشتر برنامه آموزش زبان مبتنی بر کامپیوتر در کلاس های درس سنتی برای دست یابی به نتایج بهتر ضروری به نظر می رسد. برای تحقیقات آینده پیشنهاد می گردد محققان جزییات بیشتری از مطالعه را ارایه نمایند تا بتوان عواملی که بر تاثیرگذاری کامپیوتر بر یادگیری زبان دوم موثر هستند را تایید یا رد نمود.

    کلیدواژگان: اثر، واژگان، فراگیری، لغت نامه
  • علی اصغر الیاسی، محمد صالحی*، رضا یوسفی صفحات 351-364
    پیشینه و اهداف

    هدف این پژوهش، تبیین ابعاد دانشگاه کارآفرین در دانشگاه فنی وحرفه ای منطقه 8 (استان های مازندران، گلستان و سمنان) می باشد. پژوهشگر در پژوهش حاضر با توجه به بررسی پژوهش ها و مطالعات گذشته از جمله عطایی و همکاران(1396) که به این نتیجه رسیدند که  به کارگیری شاخص های دانشگاه های کارآفرین در چارت سازمانی و آموزشی دانشگاه ها باعث توسعه نیروی نوآوری و خلاقیت دانشجویان و دانش آموختگان جهت انجام فعالیت های کارآفرینی خواهد شد؛ مهدی(1394) که معتقد است، شکل گیری و اثربخشی دانشگاه کارآفرین، بدون توسعه نظام مند آموزش کارآفرینی و مهارت آموزی موثر دانشجویان، استادان، مدیران و کارکنان نظام دانشگاهی و تقویت ویژگی های کارآفرینی منابع انسانی دانشگاه، امکان پذیر نیست؛  بهایانی(1394) بر این باور است که برای کارآفرین شدن دانشگاه ها چهار عنصر زیر باید مورد توجه قرار گیرند: ساختار سازمانی و سبک مدیریت، آموزش و پژوهش، تسهیلات دولت از فعالیت های کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینانه. همچنین نادری و همکاران(1393) در نتیجه تحقیق خود بر قابلیت های کارآفرینی دانشجویان در زمینه استقلال طلبی، کنترل درونی، انگیزه، توفیق طلبی، ریسک پذیری و خلاقیت در مقاطع مختلف آموزش عالی تاکید دارد و با ارایه یک مدل با ابعاد مختلف شش گانه، قصد دارد ابعاد و مولفه های دانشگاه کارآفرین را در دانشگاه فنی و حرفه ای که تنها دانشگاه متولی آموزش عالی فنی و حرفه ای در کشور می باشد و دانشکده ها و آموزشکده های فنی وحرفه ای بعنوان واحدهای زیر مجموعه این دانشگاه، سابقه بیش از 40 سال فعالیت آموزشی داشته و از اولین مراکز آموزش عالی کشور هستند، بررسی و احصا نماید. با تعیین ابعاد و مولفه های دانشگاه کارآفرین است که می توان دریافت که به اهداف مدنظر دست یافته ایم یا خیر؟  

    روش ها

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه روسا، معاونین، روسای ادارات یا کارشناس مسیولان و مدیران گروه دانشکده ها و آموزشکده های فنی وحرفه ای منطقه 8 (استان های مازندران، گلستان و سمنان) به تعداد 448 نفر تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس فرمول کوکران تعداد 207 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته با 95 سوال استفاده شده است. روایی و پایایی ابزار مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می هد که؛ دانشگاه کارآفرین در دانشگاه فنی وحرفه ای منطقه 8 دارای شش بعد «آموزشی و پژوهشی»، «ساختاری و تشکیلاتی»، «منابع انسانی»، «فرهنگی و اجتماعی»، «اقتصادی و مالی» و «فناوری اطلاعات و ارتباطات» و هجده مولفه (آموزشی و پژوهشی)، (ساختاری، چشم انداز، ماموریت و استراتژی و مدیریت و رهبری)، (اساتید، کارکنان، دانشجویان و دانش آموختگان)، (فرهنگی و اجتماعی)، (اقتصادی، مالی، امکانات و تجهیزات و قراردادهای پژوهشی) و (زیرساخت، دفترها و مراکز و شرکت ها) می باشد.

    نتیجه گیری

    از یافته ها می توان نتیجه گیری کرد علاوه بر شناسایی ابعاد و مولفه های دانشگاه کارآفرین؛ بعد ساختاری و تشکیلاتی با بارعاملی 950/0 دارای بیشترین تاثیر و بعد فرهنگی و اجتماعی با بارعاملی 874/0 دارای کمترین تاثیر است.

    کلیدواژگان: ابعاد دانشگاه کارآفرین، دانشگاه نسل سوم، دانشگاه فنی و حرفه ای
  • صبا حجازی، مینو شفایی* صفحات 365-378
    پیشینه و اهداف

    توانایی فضایی به دلیل کاربرد آن در زندگی روزمره و جایگاه آن در علوم و مهندسی اهمیتی ویژه دارد. در دهه های اخیر مطالعات زیادی در مورد توانایی فضایی در حوزه آموزش ریاضی صورت گرفته است. بخشی از این مطالعات در حوزه ی ریاضیات مدرسه ای بوده و در آن بر اهمیت جایگاه توانایی فضایی در فرآیند آموزش ریاضی مدرسه ای تاکید شده است. البته لازم به ذکر است که تعداد پژوهش های مرتبط با آموزش ریاضی  در کشور ایران چندان زیاد نیست و بیشتر پژوهش ها در حیطه روانشناسی انجام شده است. در اسناد آموزشی نظیر سند اصول و استانداردهای ریاضیات مدرسه ای نیز به این نکته اشاره شده است که دانش آموزان باید انواع بازنمایی های تجسمی را در تحلیل مساله ها و موضوعات ریاضی به کار ببرند. تعاریف متعدد و متنوعی از توانایی فضایی ارایه شده و برای توصیف آن، از عبارات مختلفی نظیر تفکر تجسمی، تفکر شهودی و توانایی بصری استفاده شده است. همچنین برای توضیح ماهیت آن، عوامل و مولفه های گوناگونی بر شمرده شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی توانایی فضایی در دانش آموزان، با ملاحظه جنسیت، رشته و پایه تحصیلی آنان و با توجه به عامل های تجسم فضایی، دوران ذهنی و جهت یابی فضایی است.

    روش ها

    روش این مطالعه روش پیمایشی است و شرکت کنندگان آن، 901 دانش آموز متوسطه دوم از شهرستان شهریار هستند که در سال تحصیلی 97-1396 در پایه دهم و یازدهم در دو رشته ریاضی و تجربی مشغول به تحصیل بوده اند. ابزار پژوهش، آزمونی محقق ساخته است که روایی صوری و محتوایی آن توسط تعدادی از اساتید آموزش ریاضی و نیز معلمان ریاضی، تایید شد و معیار آلفای کرونباخ با مقدار تقریبی 83/0، موید پایایی آن می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (t مستقل) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه حاکی از تفاوت معنادار بین عملکرد دانش آموزان دختر و پسر در حوزه توانایی فضایی است. به علاوه دانش آموزان رشته ریاضی نسبت به دانش آموزان رشته تجربی و نیز دانش آموزان پایه یازدهم نسبت به پایه دهم به شکل معناداری عملکرد قوی تری داشته اند. این تفاوت با توجه به آموزش ضمنی که در پایه های تحصیلی و در پایه دهم و یازدهم اتفاق می افتد و نیز دروسی که دانش آموزان دوره یازدهم تا زمان اجرای آزمون در درس هندسه گذرانده اند، قابل توجیه است. این یافته ها نشان می دهند که رشد توانایی فضایی به آموزش وابسته است و با توجه به جایگاه آن در زندگی روزمره و حرفه ای نیازمند توجه بیشتری در ریاضیات مدرسه ای است. یافته های کیفی این مطالعه حاکی از آن است که تکالیف مرتبط با توانایی فضایی، بستری مناسب برای پرورش تفکر ریاضی و فرآیند های ریاضی نظیر حل مساله، استدلال و اثبات است. به هر ترتیب به نظر می رسد آموزش و افزایش پایه تحصیلی بر رشد توانایی فضایی و بهبود عملکرد حل مساله دانش آموزان تاثیری انکار ناپذیر دارد.

    نتیجه گیری

    هرچند رویکرد حل مساله در کتاب های درسی ریاضی ایران در دهه اخیر به طور آشکاری حضور خود را تثبیت کرده است؛ اما مطالعات چندانی در مورد جایگاه و نقش توانایی فضایی در آموزش فرآیند حل مساله ریاضی انجام نشده است و عرصه آموزش ریاضی مدرسه ای نیازمند به پژوهش های بیشتری در مورد توانایی فضایی در سطوح مختلف مانند برنامه های درسی، آموزش معلمان و یاددهی و یادگیری ریاضی است. یافته های این پژوهش می تواند در تغییر و تقویت راهبردها، فرایندهای آموزشی، برنامه ریزی درسی و ابزار های آموزشی مناسب برای بهبود تجسم فضایی دانش آموزان، کارآمد باشد.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، حرفه معماری، دانش آموخته معماری، آموزش مشارکتی، سازمان مردم نهاد
  • ابراهیم ریحانی*، فرج الله قاسمی، زهرا رحیمی صفحات 379-394
    پیشینه و اهداف

    از آغاز  قرن حاضر تغییرات شگرفی در آموزش و پرورش و جامعه صورت گرفته است. از این تغییرات می توان به تغییر جامعه صنعتی به جامعه دانش بنیان، تغییر در فناوری اطلاعات و اطلاعات جدید در حوزه های مختلف علمی و تغییر در مشاغل اشاره کرد. در نتیجه آموزش و پرورش با توجه به سطح انتظارات جامعه و برون دادهای آن با کاستی های زیادی مواجه شده است. با توجه به تغییر اهداف نظام های آموزشی و تغییرات در ابعاد زندگی مردم، راهبرد معلم پژوهنده در سال های اخیر مورد توجه اغلب نظام های تربیت معلم قرار گرفته است و به همین دلیل موجب اصلاحاتی در برنامه های تربیت معلم شده است. برنامه درسی تربیت معلم متشکل از مولفه های اهداف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی می باشد که یکی از مولفه های اصلی و مهم، اهداف برنامه درسی است. پژوهش حاضر به تبیین اهداف برنامه درسی مبتنی بر تربیت معلم پژوهنده در دانشگاه فرهنگیان پرداخته است. اهداف در سه حیطه دانش، توانش و نگرش مورد تبیین قرار گرفته است. با توجه به اهداف پژوهش، از روش پژوهش ترکیبی از نوع اکتشافی استفاده شده است، که از دو مرحله کیفی و کمی تشکیل شده است. در مرحله کیفی از روش پدیدارشناسی تفسیری تدوین ابزار جمع آوری اطلاعات بهره گرفته شده و در مرحله کمی روش توصیفی پیمایشی به کار رفته است.

    روش ها

    در بخش کیفی پژوهش، جامعه پژوهش متخصصان حوزه تربیت معلم می باشند، که از طریق نمونه گیری هدفمند موارد مطلوب نمونه انتخاب گردید و از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شد. اشباع نظری از مصاحبه  با 15 نفر از صاحبنظران حاصل گردید.  در تحلیل متن مصاحبه ها از روش تحلیل محتوای تفسیری استفاده شد. برای اعتباربخشی به داده ها از قابلیت اعتبار، انتقال پذیری، اعتماد و تایید بهره گرفته شد. در مرحله کمی، جامعه پژوهش اعضای هیات علمی واحدهای دانشگاه فرهنگیان می باشند که چهار استان به عنوان نمونه انتخاب گردید. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای برای انتخاب نمونه به کار رفته و از بین اعضای هیات علمی پردیس ها و مراکز استان ها با استفاده از فرمول کوکران 274 نفر انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه محقق ساخته استخراج شده از بخش کیفی پژوهش انجام گردید. داده ها از طریق آزمون Tتک نمونه و فریدمن تحلیل شد.

    یافته ها

    در این پژوهش اهداف برنامه درسی در ابعاد دانش، توانش و نگرش مورد تبیین قرار گرفت. نتایج نشان داد که حیطه دانش شامل بازتابی بودن، تفکر نقادانه، تخصص علمی و دانش پژوهش است. حیطه توانش دربرگیرنده توانایی پژوهشگری، نوشتن، خلاقیت، سیستمی عمل کردن و استقلال و خودکارآمدی؛ و حیطه نگرش مشتمل بر علاقه مندی به پژوهش و عدم تعصب و کلیشه ای عمل نکردن است. نتایج کمی تحقیق نیز نشان داد که مولفه های توجه و دقت نسبت به مسایل تعلیم و تربیت در حیطه دانش؛ توانایی خودارزیابی دانشجویان در حیطه توانش؛ و دوری از تعصب و تفکر سیاه و سفید در حیطه نگرش از بیشترین توجه در نزد اعضای هیات علمی برخوردارند. شواهد حاکی از فاصله اهداف دانشگاه فرهنگیان در سطح اجرایی در ابعاد دانش، توانش و نگرش می باشد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد اهداف برنامه درسی تربیت معلم در سطح اجرا نیازمند یک اصلاح کلی می باشد و توجه به همه حیطه های اهداف شامل دانش، توانش و نگرش از اهمیت بالایی برخوردار است و نیاز است به طور برابر به همه حیطه ها

    کلیدواژگان: توانایی فضایی، تجسم فضایی، دانش آموزان پایه ی دهم و یازدهم، جنسیت، تجربی و ریاضی
  • حسین عابدینی علوی، محمدرضا نیلی احمدآبادی*، محمدرضا نیستانی، محمدجواد لیاقت دار صفحات 395-408
    پیشینه و اهداف

    هدف از آموزش معماری، آماده سازی فارغ التحصیلان این رشته برای کارایی عمومی در این زمینه است. این در حالی است که بسیاری از فارغ التحصیلان معماری که جذب بازار کار می شوند، شکافی عمیق میان آنچه در دانشکده آموخته اند و آنچه در فعالیت حرفه ای انجام می شود، مشاهده می کنند.در این تحقیق، ارزیابی دامنه ارتباط آموزش و کار حرفه ای معماری مد نظر است تا با بررسی نحوه آموزش معماری در مقطع کارشناسی و وضعیت بازار کار در ایران به این سوالات پاسخ داده شود که «1- مشکلات آموزش معماری در مقطع کارشناسی در ایران که باعث کم کارآمدی دانش آموخته معماری در محیط حرفه ای می شود، کدامند؟»، «2- کدام ویژگی ها در محیط حرفه ای برای دانش آموخته معماری لازم و ضروری است؟» و «3- چگونه می توان آموزش معماری را به حرفه معماری نزدیک کرد؟».

    روش ها

    تحقیق از نوع کاربردی و روش آن زمینه یابی (پیمایشی) است. شیوه تحلیل داده ها، تحلیلی- توصیفی است. گردآوری اطلاعات به وسیله پرسش نامه و مصاحبه با دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی معماری به عنوان جامعه آماری که قرار است به زودی وارد بازار کار معماری شوند، اساتید دانشکده های معماری به عنوان افرادی که دانشجویان این رشته را آموزش می دهند و معماران حرفه ای به عنوان افرادی که به طور حرفه ای در رشته معماری فعالیت دارند، انجام شده است. دانشجویان و استادان مورد مطالعه در این تحقیق از 3 دانشگاه با سطح متوسط ایران و معماران حرفه ای نیز از مدیران شرکت های معماری انتخاب شده اند. معیار انتخاب اساتید و معماران، پیشکسوتی آن ها بوده است. ملاک پیشکسوتی اساتید، تجربه و سنوات کاری، و درجه علمی اساتید، و ملاک پیشکسوتی معماران، تجربه و سنوات کاری، تعداد قابل توجه پروژه های اجرا شده و کسب جوایز بوده است.

    یافته ها

    طبق نقطه نظرات مشترک سه گروه مورد سوال قرار گرفته در این پژوهش، مشکلات محیط آموزشی معماری که باعث ایجاد فاصله بین آموزش و حرفه معماری و کم کارآمدی دانش آموخته معماری در محیط حرفه ای شده اند، دامنه گسترده ای دارد و از ابتدای پذیرش دانشجوی معماری تا پس از فارغ التحصیلی را شامل می شود که اصلی ترین آن ها عبارتند از: 1- نحوه پذیرش دانشجو، 2- پذیرش بی رویه دانشجو، 3- عدم تناسب مباحث آموزشی با نیازهای بازار کار،   4- جدا شدن دانشگاه از جامعه، 5- عدم آموزش اخلاق حرفه ای، 6-  عدم آموزش مهارت های تعاملی،  7- عدم تجربه حرفه ای اساتید، 8- مشکلات کلی جامعه از جمله مسایل اقتصادی. بنابراین ویژگی هایی که برای دانش آموخته معماری در محیط حرفه ای لازم و ضروری است عبارتند از: 1- آشنایی با مباحث مورد نیاز بازار کار مانند تسلط به نرم افزارهای معماری، آشنا بودن با قوانین و ضوابط و غیره، 2- دارا بودن اخلاق حرفه ای، و 3- دارا بودن مهارت های تعاملی.

    نتیجه گیری

    بر اساس فواید آموزش مشارکتی، تبدیل دانشکده های معماری به فضای «آموزشی مشارکتی» به منظور کاهش خلا میان آموزش و کار حرفه ای و کاهش کم کارآمدی دانش آموخته معماری در محیط حرفه ای پیشنهاد می شود. در این خصوص می توان از آموزش هم زمان دانشجویان سال های مختلف در دروس معماری و حضور معماران حرفه ای به عنوان افرادی ماهر در بعضی از جلسات بهره برد. به این ترتیب دانشجویان می توانند از مشارکت یکدیگر در طراحی، نقد آثار و ارتقاء مهارت های مرتبط با رشته معماری و از حضور معماران حرفه ای در راستای کسب تدریجی مهارت های مورد نیاز بازار کار معماری بهره برند. همچنین می توان از تاسیس «سازمان های مردم نهاد» که مسیول برقراری ارتباط دانشگاه با دفاتر معماری، بازار کار و کارفرمایان باشند، در کاهش خلا میان آموزش و کار حرفه ای استفاده کرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دانشگاه فرهنگیان، تربیت معلم پژوهنده، تربیت معلم
  • مجید کریم زاده*، بهزاد کریم زاده صفحات 409-418
    پیشینه و اهداف

    بخش آموزش و شاخص های آن، به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های بعد اجتماعی توسعه پایدار، با ایفای نقش اساسی و سرنوشت ساز خود در روند توسعه همه جانبه، نقش بسیار کلیدی و محوری داشته و شرط لازم برای رسیدن به توسعه جوامع است. آموزش همواره دغدغه دولت ها در دست یابی به توزیع عادلانه امکانات و تخصص ها بوده است و به همین دلیل در زمره مهم ترین سیاست های عمومی قرار گرفته است. آموزش عمومی، بهره وری افراد کم درآمد و بی بضاعت را ارتقا می دهد؛ چرا که موقعیت آنها را در بازار کار بهبود می بخشد و در نتیجه از طریق آموزش می توان شکاف های درآمدی و رفاهی را کاهش داد که این خود بر درجه توسعه یافتگی کشورها تاثیر می گذارد. متاسفانه در اکثر کشورهای در حال توسعه، یک یا دو منطقه و در نهایت چند منطقه وضعیت مناسب خدمات عمومی و بالتبع شکوفایی اقتصادی، اجتماعی دارند و نقش عمده ای در ایجاد درآمد و تولید ملی ایفا می کنند. این امر به بهای عقب نگه داشتن مناطق دیگر و افزایش شکاف و نابرابری بین مناطق و نواحی انجام شده است. بنابراین، مساله نابرابری در بسیاری از کشورها چالش اساسی در مسیر توسعه می باشد؛ به ویژه برای آن دسته از کشورها که قلمروی حاکمیت آن ها مناطق جغرافیایی وسیعی را شامل می شود؛ این نابرابری ها، تهدیدی جدی برای حصول توسعه متعادل و متوازن مناطق است و دست یابی به وحدت و یکپارچگی ملی را دشوار می نماید. پژوهش حاضر با هدف بررسی سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان از امکانات و خدمات آموزشی براساس جمعیت دانش آموز مناطق مختلف انجام گرفته است.

    روش ها 

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی است. به منظور جمع آوری اطلاعات از روش های مختلف اسنادی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است. آمار و اطلاعات مرتبط با شاخص های آموزشی از سالنامه آماری استان در سال 2015 گردآوری و با استفاده از تکنیک تاپسیس وضعیت برخورداری شهرستان های استان سیستان و بلوچستان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل شهرستان های استان سیستان و بلوچستان در سال 2016 است. در پژوهش حاضر جهت دست یابی به جواب منطقی به سوالات اصلی پژوهش از 23 شاخص موثر در بخش آموزش استفاده شد. به این صورت که ابتدا برای تحلیل داده ها  با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون به وزن دهی شاخص ها پرداخته و سپس بر اساس تکنیک تاپسیس به کمک نرم افزارهای TOPSIS Solver و Excel به تحلیل و تعیین میزان توسعه یافتگی شهرستان ها از لحاظ برخورداری آنها از امکانات آموزشی اقدام شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که شهرستان زاهدان برخوردارترین و شهرستان دلگان کم برخوردارترین شهرستان های استان می باشند. براساس این تکنیک به ترتیب شهرستان های زاهدان، هامون، کنارک، زابل و سرباز برخوردارترین شهرستان ها و دلگان، قصرقند، مهرستان و فنوج کم برخوردارترین شهرستان های استان هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش در مجموع نشان داد که 21/84 درصد از شهرستان های استان در سطح نسبتا محروم و محروم از توسعه هستند و هیچ یک از شهرستان های این استان در سطح توسعه یافته و یا نسبتا توسعه یافته قرار ندارد. یافته های این تحقیق نشان دهنده توزیع نامناسب امکانات و خدمات آموزشی در سطح استان سیستان و بلوچستان است. تمرکز و توزیع ناعادلانه منابع و امکانات آموزشی در مناطق مختلف استان، باعث وخیم تر شدن توسعه نیافتگی شهرستان ها و عقب ماندگی های بیشتر آنها خواهد شد. بنابراین با عنایت به محرومیت مضاعف شهرستان های این استان در زمینه شاخص های آموزشی نیاز است تا مسیولین استانی و کشوری تلاش جدی تری در رفع این نابرابری ها در سطوح ملی و استانی داشته باشند تا شاهد رفع غبار کمتر توسعه یافتگی آموزشی این استان پهناور باشیم.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، امکانات و خدمات آموزشی، تاپسیس، سیستان و بلوچستان
|
  • M. Jafarabadi Ashtiyani *, M. Nugmonov Pages 207-222
    Background and Objectives

    Since the Problem-Based Learning (PBL) is an efficient, well-accepted, learner-centered method in which the learner is active in the whole process of teaching and learning, it is a suitable method for teaching mathematical concepts. Nevertheless, the researchers have pointed out that the implementation of the PBL method in the traditional way faces serious limitations, such as shortage of financial resources, lack of time, and skilled educators. Therefore, implementing this method to benefit from the existing facilities in the electronic space including writing tools, access to shared resources, discussion and exchange of ideas among students, and sharing opinions and ideas is an undeniable necessity. The main purpose of the present study is designing a new software program based on problem-based learning (named as Facilitator Software) and investigating the effect of this software on the mathematical performance of third-grade high school students. The Facilitator Software was designed and implemented by consultation with a team of educational and mathematical technology experts to learn some of the mathematics topics of third-grade high school. This software provides an appropriate method for teaching mathematical concepts in electronic environments (e-environments) which results in increasing the students' activity in mathematics, saving time and educational expenses and providing an opportunity to take ongoing written examinations for students and online self-assessment in e-environments.

    Methods

    The study was conducted by a random sampling method based on the pretest-posttest with a control group. As a result, two researcher-made mathematics pre-test and post-test were devised in the form of eight questions, each of which had 20 marks, from mathematics textbook of the third grade high school. Data collection was done using a teacher-made achievement test, with validity and reliability considerations. The content validity of the researcher-made mathematics tests was examined and verified by the Lawshe method. In addition, to evaluate the reliability of the mathematics tests, the split-half method was used. For this purpose, statistical software was used to examine and measure the reliability, based on the split-half reliability coefficient and, finally, for the mathematics tests, reliability was found to be 0.78. Participants in this study were 65 male and female students in the third-grade of two public high schools in Tehran. Based on simple random sampling, the Cochran formula, 32 students were selected as the experimental group and 31 students were chosen as the control group from one high school and in the same way, 33 students were selected as the experimental group and 30 students were chosen as the control group from another high school. The traditional method was used in the experimental groups and in the control groups the Facilitator Software was used to teach mathematical concepts. The data were then collected through mathematical tests and analyzed by exerting analysis of variance and post hoc tests.

    Findings

    The results showed that there is a significant difference between the average scores of the control groups and those of the experimental groups in their post-test results. The average scores of the post-test for the experimental groups were higher than those of the post-test for the two control groups.

    Conclusion

    On the whole, the findings showed that the idea of designing and using the Facilitator Foftware with emphasis on BPL in teaching mathematics has been successful and this software had a positive effect on the mathematical performance of the third grade high school students. 

    Keywords: e-Learning, Facilitator software, Problem-Based Learning (PBL), Mathematical performance
  • E. Jafari *, N. Homayooni Bakhshayesh, J. Alamolhoda Pages 222-238
    Background and Objectives

    Nowadays, virtual education has become one of the most important applications of information and communication technologies in the world and extensive activities have been started in this field. This can be one of the favorite options to fill the educational gaps, in the unavailability of face to face education and eventually leading to the promotion of educational justice for people in rural and remote areas. The aim of this study was determing whether those who were the target audience for this form of education have perceived it as a fair experience. To be more precise, which part of this type of education has led to a feeling of justice in these individuals and which part has led to a significant feeling of injustice in their experiences. In short, the aim of this study was to investigate the experiences of virtual students of Tehran’s comprehensive universities of the state of educational justice in virtual education in order to determine its aspects and dimensions.

    Methods

    This study was conducted as a qualitative research using the phenomenology method. One of the suitable cases to apply the phenomenological method is providing an answer to the following question:  Is there any need to further clarify a specific phenomenon?  The state of justice in virtual education has not yet been properly studied in any research; therefore, the researchers in the present study selected the above approach to study this issue. Based on its goal, in this study, standard sampling was used among virtual students who have experienced virtual courses of Tehran Comprehensive Universities (Amirkabir University, Shahid Beheshti University, Iran University of Science and Technology, K. N. Toosi University of Technology and Tehran University) and met the criteria for being included in this study. The sampling process continued until the data were saturated in 32 interviews. A semi-structured interview was used for data collection. The interviews were analyzed using the Smith method. In order to confirm the validity and accuracy of the research, the reliability and verifiability of the data were examined. To ensure validity, the findings of this study were presented to the participants and they expressed their views to the researcher on the correspondence of the findings with their experiences; moreover, collaborative reflection on the emerged themes was conducted by the researcher. The researchers ensured the validity of this research by maintaining the documentation at all stages of the study. Due to ethical considerations, before starting the interview, the participants were informed of the goals and importance of the research and participated in the research with informed consent. Participants were also assured that their identity would be kept confidential during and after the study.

    Findings

    The main question of this research was: What experiences do students have regarding justice and injustice in virtual education? In analyzing the interviews, the main concepts were extracted from the sentences expressed by the participants and were represented in a reduced conceptual form, resulting in 153 descriptive codes. In the next step, by reflecting on the descriptive codes, overlapping, similar, and related codes were identified. These concepts were integrated in the form of 20 interpretive codes based on commonalities, similarities and semantic overlaps. Finally, in the last step, the interpretive codes were reduced to 7 explanatory codes: students' equity with different characteristics (geographical condition, job status, and learning competence), students' equality in their interaction with professors (equality despite  differences in appearance features and cultures), lack of real interactions (short and fragile interactions), content problems (non-practical content, lack of supervision in content development and lack of codified and specific planning in presenting courses), organizational misconceptions toward virtual students (having capitalistic attitude to students and not paying attention to students' real abilities), inequality in the use of facilities and costs (high educational costs and inequality in the use of facilities), and inequality in  providing educational services (lack of appropriate organizational behavior patterns suitable for virtual teaching, low staff number to meet the educational needs of students, high number of students in classrooms and the use of inappropriate teachers for teaching).

    Conclusion

    Justice and its realization has always been one of the main slogans in the field of education. Participants in the present study have sometimes focused on communication and sometimes focused on the facilities provided in the training process. If we take a general look at the themes obtained, we can divide them into two spectrums of justice and injustice although more examples have been found in the section on injustice. Another main conclusion that is drawn from the present study is the predominant link between the instances of justice and the inherent characteristics of virtual education and the predominant link between the instances of injustice in the way  the virtual teaching is managed and lack of facilities appropriate for this form of education. Finally, it should be noted that due to the increasing use of virtual education and its fundamental difference from face-to-face education, ethical issues also appear differently in its process which require accurate recognition and study. 

    Keywords: virtual, Teaching, Educational
  • Y. Sekhavat *, F. Alizadeh, S. Roohi Pages 239-248
    Background and Objectives

    Virtual Reality (VR) technology is an effective tool to teach various well-known skills and concepts. Teaching and integrating the traffic culture by using modern approaches is an essential fact to control and decrease the damages and costs caused by driving problems.  In the past few years, the element of virtual instructor has been added to the intelligent tutoring system to increase the interactivity and learning effectiveness of  the learners. Teaching via an instructor or the so-called ‘video modeling’ which is part of multimedia teaching content is referred to as the teaching samples in which an instructor explains how to do something. Examining the effects of using an intelligent virtual instructor in educational multimedia content is one of the special fields of research in education and learning to which enough attention has not been paid . On the other hand, in recent years, using technology and modern approaches in the field of traffic educating has become very popular and various countries have made considerable  investments  in this area. Based on this issue,  in this paper, with the development and testing of a simulator game of teaching traffic rules (traffic-sim)  the effect of the presence of an intelligent virtual instructor on the improvement of the users’ learning efficiency as well as enhancing their sense of presence were studied. The goal of this study is determining the effect of the presence of the intelligent virtual instructors in teaching the traffic rules  to the learners. We also aim to investigate to what extent the presence of the intelligent virtual instructors can enhance learning ability and the sense of presence in the learning scenarios.

    Methods

    For this aim, to provide the educational content in a game, the ‘traffic-sim’ simulator was designed and implemented in two versions including with a virtual intelligent instructor (instructor-based) and without a virtual intelligent instructor (visual-text).Using a comprehensive user study, we evaluated and compared the sense of presence and performance of players in the instructor-based mode and without the virtual instructor mode. In order to test the objective variables, the statistical population of 20 students from Tabriz Islamic Art University was selected and assigned randomly to either control or experimental groups. The experimental and the control group were respectively trained using the instructor-based simulator and the visual-text-based simulator. Participants were asked to play the simulator while learning the traffic rules.  To analyze the effect of the presence of virtual instructor on two variables, namely learning and sense of presence, the data regarding the number of the rules violated during playing the game and the results of the sense of presence questionnaire were used both for the experimental and the control groups, respectively. 

    Findings

    The analyses in two levels of descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (independent t-test) confirm that the use of intelligent virtual instructor improves the users’ learning (M=5.00, SD=3.00, t(18) =0.043, p < 0.05) and enhances the sense of the presence in the participants (M=114, SD=6.00, t(18) =0.023, p < 0.05).

    Conclusion

    In the present study, ‘traffic-sim’ simulator was designed and developed to teach the traffic rules. as a serious game to train individuals by scenarios related to the real-world traffic rules. We tested the impacts of intelligent virtual instructor attendance on enhancing users’ learning and their sense of presence. The results of data analysis showed that the presence of the virtual instructor can enhance the participants’ sense of presence while enhancing the efficiency of the process of learning traffic rules. Our findings reveal that the learners would try to choose safer strategies  and improve their performance after they have made a mistake . Moreover, the presence of the virtual instructor would lead to social interactions between the user and the virtual instructor that can result in increasing the learners’ sense of presence. Based on the findings of the previous researchers and the present study, it can be concluded that the intervention of a virtual teaching factor can have a positive effect on learning as well as the sense of the learners’ presence in the process of driving traffic simulation. Therefore, virtual instructors can be used to improve the learning process in educational subjects.  

    Keywords: Serious Educational game, Driving Simulator, Traffic Rules Training, Intelligent virtual Instructor
  • A. Poorang, N. Asghary *, A. Shahvarani Semnani Pages 249-260
    Background and Objectives

    Proportional reasoning is regarded as the gate of functional thinking and is a potent means for developing algebraic thinking which necessitates students’ understanding of the functional relationship between measure spaces. The ability to recognize and identify the structural similarity and multiple comparisons in the proportional reasoning process is the base of algebra and advanced mathematics. The concept of proportion and the necessities of developing proportional thinking are cognitively complex and its teaching demands concept-oriented approaches. Studing the quality of teachers' perceptions draws the perspective of the method and development of conceptual structures among the students. The present study focused on determining the extent of recognizing non-proportional situations and also the kind of selected strategies to solve proportional verbal issues in the teaching activity. Considering the importance of the context of this problem, the study focused on four semantic types of the problems in this field. Considering the pedagogical thinking of teachers in solving proportional problems provides the discussion on the obstacles of using the proportional reasoning among different semantic types .

    Methods

    The study was done by descriptive survey method. The statistical population included 180 teachers of primary schools and mathematics teachers of the first level of the secondary schools, and prospective teachers who participated in the study voluntarily. The research instrument was a researecher-developed test containing 17 problems comprised of 3 nonproportional situations of additive problem types and 14 direct proportional problems, presented in the missing-value type which were either researcher-devised or selected from reliable research sources. The content validity of the test was confirmed by professors in the field of mathematics and testing and psychometrics. The collected data were analyzed using inferential and descriptive statistics.

    Findings

    The results of the first study revealed that the primary school teachers and the prospective teachers were faced with some difficulties in recognizing non-proportional statements. It seems that the superficial characteristics of verbal problem including having a structure similar to the proportional problems of the type of missing value and also the multiplicative nature of numerical structure are involved in determining the situation as a proportional structure. In studying the the strategies of solving the proportional problems in the teaching activity, the responses of the participants were analyzed using the descrtiptive method based on 9 types of problem-solving strategies. The results of the analyses showed that all of the first levele of the secondary school teachers and the prospective teachers of both of these levels, at least in one of their first two priorities in teaching these problems, applied algorithmic proportional strategies or algebraic equation formulation while being slightly influenced by semantic types. Teachers of the primary schools had little desire to use the algorithmic proportional strategies. On the contrary, as compared to other teachers, they had a higher preference for using functional and numerical proportional reasoning. However, they did not prefer to use proportional functional reasoning in their activities. On the other hand, the first two priorities of the primary school teachers were not included in any semantic types, utilization of more complex proportional reasonings, and scale factor.

    Conclusion

    The results emphasize the necessity of the development of pedagogical content knowledge in this field in order to develop the application of the strategies of functional proportional reasoning and appropriate representations by teachers which are aimed at providing more desirable conditions for students’ proportional reasoning development. Unexpected behaviors of prospective teachers in this study emphasize creating higher sensitivity to the consequences of delaying the emergence of students’ relative thinking in the instructional plans of teacher training courses.

    Keywords: Strategy, Reasoning, Proportional, Semantic, Nonproportional
  • F. Seraji *, R. Malmir, H. Abbasi Kasani Pages 261-275
    Background and Objectives

    Users enter social networks with different motives and their participation in social networks is also different from each other. Having different goals and motives, teachers as users of social networks choose various ways to participate in these networks. So, laying emphasis on the role of motivation in the ways teachers use social networks, the present study aims at identifying teachers’ motivation and the ways they use social networks. The specific objectives of this research are: 1. determining how virtual social networks are used by teachers who are actively using them. 2. Identifying the feedback of teachers in virtual social networks. 

    Methods

    The present research is done using qualitative research approach. The field of this research includes groups and forums of Iranian teachers’ social networks. In this research, 30 teachers who were active in social networks participated among whom 14 teachers were male and 16 teachers were female. All of these participants were managers of virtual channels and Various supergroups in social networks. They were selected using the logic of purposeful sampling and criterion-based method.  The selection criterion was the record or history of the group or channel, the number of the followers and the number of the visitors. Also, the teachers who were selected for the interview in addition to this criterion, were selected in the field of e- content generation in virtual social networks by the Roshd center site as an active content generator. Every interviewee mentioned their views in answer to the interview questions for 40 to 45 minutes. To analyze data, the theme analysis method was used. In this method, first the concepts and codes are extracted from the interview text and then the status of each theme from the type of inclusive, organizing, and basic is determined in the network of themes. In this research, in order to perform this process, the following steps were taken: 1. Frist, with the frequent screening and active reading of the data, the search for the meaning and discovery of patterns began by using  note-taking and punctuating the data (familiarity with the data). 2. After reading the data, the codes and concepts introducing the data were established (generating basic codes). 3. The identified codes were organized and transferred to certain themes (generating themes). 4. At this stage, the themes were named and reviewed as needed 5. The network of themes were generated to identify the basic, organizing and inclusive themes and the final report of the data was set. 

    Findings

    The findings showed that teachers benefit from social networks for personal purposes such as entertainment, access to the news and communication with friends, and for occupational purposes, such as professional development and interaction with colleagues. The teachers’ motives affect how they provide feedback and how they participate in the social networks. Teachers show various feedbacks and participation in the social media which can be classified into six levels of reasonable diffusing, liking, controlling, counselling, criticizing, and commenting.

    Conclusion

    Levels of teachers’ participation in the social networks in terms of their professional development and occupational learning is of significance from the perspective that the more the participation of the teachers in social networks can be organized by using specific projects and programs, so that they can move away from weak interactions, such as diffusing, liking, and controlling towards counselling, criticizing, and reasoning, they can be more profoundly involved with their own occupational themes in the social networks and can benefit from any time, any place, and interactive potentials of this environment for their own professional development.    

    Keywords: social, networks, motivation, usage
  • M. Shamsi *, M. Divani, A. Rasouli Kenari Pages 277-290
    Background and Objectives

    Sign Language is a visual language that uses hand shapes, facial expression gestures, and body language for communication. Linguistic studies have shown that Sign Languages, like spoken languages, are natural and meet the communication needs of their speakers. Sign Language is not a single language that can be universal, nor every country has a Sign Language equivalent to its own spoken language. There are many Sign Languages ​​in the world including the American, English, Japanese, Italian, Turkish, and Persian Sign Language. The Persian Sign Language is the natural language of the deaf in Iran. The ability to communicate effectively is an important step in establishing relationships and participation for the deaf in the community. Lack of support from the hearing community leads deaf people to isolation and other social problems. In order to overcome the obstacles that exist between hearing and hearing impaired people, a translator system is needed to translate messages into the Sign Language in accordance with their spoken language. A Sign Language translation system can be used by the deaf, the family and friends of such people, the blind-deaf people, the people who have lost their ability to speak due to some factors, the professors and teachers, the medical staff and also people who are interested in learning this language. This article, by providing an automatic translator system for translating from the Persian Language into the Persian Sign Language, aims to help the deaf in Iran to communicate better.

    Methods

    The proposed translator system requires the use of an architecture in order to convert the Persian text into the Persian Sign Language. Due to the nature of the Persian language as the input language of the translator system and also the problems inherent in the Persian Sign Language as the output language of the translator system, the architecture of the translation systems presented in other languages ​​cannot be presented and developed regarding the Persian language. One of the most important issues in the Persian Sign Language is lack of equivalent signs for some words in the Persian language. In order to overcome these problems, an architecture appropriate to the Persian language and the Persian Sign Language was presented. By using the proposed architecture, the proposed system, receives the Persian text as an input in the form of word or sentence from the user, and after performing the initial processing and by using the lexical transfer module, the system translates the text into the Persian Sign Language. Finally, by using an avatar, the Sign Language form corresponding the input of a word, phrase, or sentence can be represented. For this purpose, transfering the translated words into HamNoSys notation, turning the HamNoSys notation to SiGML language and then animating the 3D character with the help of this language are used.

    Findings

    To evaluate the translation system of the Persian language to the Persian Sign Language, a set of test sentences were used. After evaluating the system, it was found that the proposed system has acceptable efficiency, storage space and speed.

    Conclusion

    Research in interdisciplinary sciences is only effective and influential when research in all of the sciences involved is done equally and each science solves the challenges of its own field of study. For example, the most important challenge in completing the Persian Sign Language translation system is lack of linguistic research on Persian Sign Language. The proposed translation system is a combination of linguistic, social, and engineering sciences. Focusing on each of these areas and upgrading them will considerably improve the proposed system. However, the proposed system can improve the relationship between the hearing and the hearing impaired people to a great extent. One can focus on any of the proposed architecture modules and upgrade and improve each of them. It is also possible to integrate the section of emotions and facial expressions with the animated character so that the facial expressions of this avatar can change according to the conditions.  

    Keywords: Deaf, Persian Sign Language, Natural Language Processing, machine translation, Animation
  • M. Ashrafganjouei *, H. Nadimi Pages 291-304
    Background and Objectives

    During design process, images as visual stimuli are significant tools in reaching creative design ideas. So this issue has resulted in conducting extensive studies in the field of educational technology on the methods of using visual stimuli as an educational tool. Since the visual stimuli can be categorized based on their similarity to the design problem or their quality (clear, ambiguous), in some of the studies, the impact of various types of visual stimuli on students’ design creativity has been examined. The level of students is another factor which could have an influence on students’ creativity when they were using visual stimuli. Also, in some studies, the relationship between the type of the design task and the visual stimuli has been investigated.  However, there is no comprehensive evaluation of the effectiveness of these methods in the field of architecture design education. As a result, the purpose of the present research is examining the effectiveness of the methods of using visual stimuli in design training.   

    Methods

    In the present study, first, a framework for using visual stimuli based on previous studies was suggested which consisted of two sections: in the first section, the relationship between different types of visual stimuli and different aspects of creativity was determined; the second section, the factors influencing the methods of using the visual stimuli by the students were determined that consisted of students’ level, the type of the design task, and the design problem. Then,the methodofpeer review was applied to evaluate the effectiveness of the methods of using the visual stimuli in the design training. As a result, expert teachers in architecture from Iran and the United States evaluated the compiled text. In this regard, the teachers’ opinions were recorded through interviews and then their opinions were written and analyzed by a qualitative coding method. Peer review as the method of analysis was applied to investigate the validity of those methods. First participants’ ideas were gathered by interview. All their utterances were audio recorded and transcribed. In the next step the data were analyzed by a qualitative coding method. So the utterances of the participants were segmented based on different sections. Then, in the next stage, their content were codified in terms of validation, similar experience; criticism or suggestions.

    Findings

    The opinions of the expert teachers were examined according to two sections of methods of using visual stimuli and also the effective conditions for using them in design education. Besides confirming the methods related to the types of stimulus and design task, the participants also provided numerous educational experiences on the proper interpretation of various types of stimuli. In the second section, besides confirming the impact of the students’ level, and the type of the design problem, some of the teachers offered criticisms and suggestions regarding the classifications of these problems.

    Conclusion

    The results of peer review, besides confirming the methods of using visual stimuli, provide approaches that can improve the effectiveness of the methods of using visual stimuli in design education. Moreover, the expert teachers offered criticisms and suggestions regarding some problems and also added some suggestions. For example, the visual stimulus which has more similarity to the design problem has more effect on students’ design creativity than those images which have less similarity to the design problem.  Or when using the ambiguous sketches related to the expert designers, the way they use their sketches and the stages through which these sketches are transformed into the final idea should be taken into consideration and these processes should also be taught to the students. In other words, students need to know how expert designers transform those ambiguous images to final design solution. Also, categorizing the design problems into formal and functional has ambiguities and other methods of categorization should be used.   The results of analyzing the opinions of the expert teachers can be used for future research besides the development of the subject. 

    Keywords: Evaluating, Visual Stimuli, Creativity of Architecture Students, Design Education
  • M. Hosseinzadehnabati, F. Mahmoodi *, Y. Adib Pages 305-319
    Background and Objectives

    Developing a positive attitude toward the subject under study is one of the common educational goals today. Teachers as well as parents believe that the student's attitude toward the subject matter affects the student's success in school. High school students' perceptions regarding technology learning may influence their decision to study in a field at the university and work in the context of science, technology, engineering, and mathematics which are considered to be the basis of economic development in developed countries. During the past decades, there has been a growing gap between the scientific and technical skills offered by the schools and the economic demand in this area, and the number of the learners and those who have been trained in technology and science has decreased in some cases. Since the main objectives of the field of education and learning  of the work and technology curriculum in the Fundamental Document of Transformation of Education for the first  year of high school is obtaining  the merits and positive attitude towards technology and entrepreneurship, the aim of this study  is investigating the relationship between attitude toward  work and technology with technological attitude and entrepreneurship of high school students in destrict one of Tabriz in the academic year 2018-2019.  

    MethodS

    This study was a correlational research using structural equation modeling method. Data were analyzed using least squares method. This method tests the pattern in two steps which include the measurement and structural pattern test. The measurement model examines the validity and reliability of measurement tools and research structures and tests the structural pattern of hypotheses and relationships of latent variables. The statistical population consisted of 15386 high school boys and girls in district one of Tabriz who were studying in the academic year 2018-2019. The sample was selected by proportional random sampling method (the seventh, eighth, and ninth grade) and since the original questionnaire had 40 components, 10 subjects were selected for each component and on the whole, 402 subjects were selected. Data were collected using the Liou and Kuo Technological Attitude Questionnaire (2014), Athayde Entrepreneurial Attitude Questionnaire (2009), and a researcher-made attitude to career and technology c ourse Questionnaire. To test the hypotheses, structural equation analysis using Smart PLS 3 software was used.

    Findings

    The findings showed that there was a very close relationship between career and technology course, attitude to technology and entrepreneurship. Hypotheses were significant at 0.001 level and t-statistic was significant as it was higher than 1.96. Attitude to career and technology course explains  self-efficacy of learning technology as 0.44, the value of earning technology as 0.56, strategies of learning technology  as 0.56, goal orientation of learning technology as 0.63, environmental stimulus of learning technology  as 0.64, self-regulation-triggering of learning technology as 0.54, self-Regulation Implementation of learning technology as  0.68, others’ leadership as 0.40, achievement as 0.56, personal control as 0.30, creativity as 0.42, and intuition as 0.38.

    Conclusion

    Attitude to career and technology course explained the components of technological attitude and the components of attitude to entrepreneurship. The high significance of a positive attitude to the career and technology course lies in having a positive relationship with valuable components such as self-efficacy, learning value, strategies of learning, goal orientation, environment stimulus, creating self-regulation, leadership of others, achievement, self-control, creativity and intuition; therefore, it is recommended to prioritize this course. Knowing the attitude factors and their relationship to the subjects of courses can help teachers to improve the curriculum and the effectiveness of teaching methods so that students can be more successful in learning their lessons, academic performance, and career. 

    Keywords: Technological Attitude, Entrepreneurship Attitude, Career, Technology course
  • F. Narenjithani *, J. Pourkarimi, S. Hejazi Pages 321-337
    Background and Objectives

    E-learning is the necessity of the information society and the main condition for achieving the goal of the Fourth National Development Plan (Knowledge-Based Development) which has paid special attention to the university activities while benefitting from the electronic learning in higher education in order to provide equal education opportunities and increasing the coverage of the student population. Along with the development of e-learning at the level of universities and institutions of higher education, the issue of evaluating the e-learning system and justifying the implementation of programs and the need to meet the proper requirements and standards for designing, developing and implementing e-learning in higher education is important. Given that the structure of e- learning is complex and consists of various components, it is necessary to examine all these components to evaluate the e-learning system. Therefore, it is necessary to conduct a comprehensive study to identify and introduce the main and practical indicators of evaluating the e-learning system so that they can be used for designing and developing appropriate frameworks and tools for evaluation of this system. Evaluation of the e-learning system provides the relevant staff and managers in higher education with the opportunity to identify the strengths and weaknesses of this system and enhance the strengths or eliminate possible deficiencies and shortcomings.

    Methods

    This research was an inquiry into the lived experiences of the faculty members of the University of Tehran in 2019 of evaluating the e-learning system. In this study, an attempt was made to identify the components of e-learning system evaluation in the University of Tehran by using qualitative methodology. The data of this research have been extracted through a qualitative approach with a descriptive phenomenological method and with semi-structured interview tools and the data have been analyzed through coding and categorization methods. Sampling in this study has been purposeful and standard and a total of 17 experts in the field of e-learning from Tehran University have participated in thestudy. The validity of qualitative data using four judgment criteria of Lincoln and Goba)1985( including validity or reliability, transferability verifiability or neutrality, and reliability or compatibility and reliability of qualitative data through recoding by the second encoder and the encoder himself has been confirmed.

    Findings

    Based on the research findings, the factors related to the evaluation of e-learning system are classified into three dimensions of pedagogy, organization and technology which, on the whole has 17 components and 95 concepts. These components have been identified in the form of teacher, student, teaching assistant, teaching-learning process, content, evaluation, support services, interaction, education and empowerment system, motivation system, university goals and strategies, knowledge management system, culture, physical resources, software, hardware and infrastructure.

    Conclusion

    In general, the results of this study indicate important points that can provide valuable information for administrators and authorities the University of Tehran in the field of e-learning system to adopt principled policies regarding the evaluation of this system to improve and enhance the quality and effectiveness of e-learning. It is recommended that the university uses the model presented in the present study in order to evaluate the e-learning system of the University of Tehran. 

    Keywords: e-learnind, e-learning system, university of tehran
  • V. S. Vahedi * Pages 339-349
    Background and Objectives

    As more various types of Computer Assisted Language Learning (CALL) programs have been incorporated into language classrooms over the past five decades, it has become more important to find a clear answer to questions such as to what extent, and under which moderator variables CALL programs can yield more effective outcomes as compared to traditional language instruction. The present meta-analysis is a comprehensive investigation to determine the extent of the effectiveness of hypertext annotations on the learners' vocabulary learning. Moreover, the study aimed at identifying the moderator variables that influence the heterogeneity of the effect of various studies.

    Methods

    The statistical population of the present study consisted of all the studies conducted in the past related to the effectiveness of hypertext annotations on learners' vocabulary learning. To this aim, an exhaustive research of the multiple electronic databases was carried out in order to identify all the studies examining the relative effectiveness of CALL on enhancing learners' vocabulary learning The main criterion for selecting the studies to be analyzed in the present research was their publication in journals or proceedings of conferences during the period between 1950 to 2014. Concurrently, the experts in this area were also consulted for articles that had not been identified in the primary search. Eventually, the search process resulted in the identification of 132 articles of potential relevance to the present meta-analysis. In the next stage, all studies were investigated more carefully and examined based on the checklist which was the criterion for the final selection of those studies thatshould be included in the present meta-analysis. Finally, a total sample of 36 studies met the required criteria and selected for the final analysis. Data analysis was performed using Comprehensive Metaanalysis Software (Version 2).

    Findings

    With respect to the overall effect size of the hypertext annotations on the students’ vocabulary acquisition, the results of 36 study in the present meta-analysis revealed that hypertext annotations had a large, positive, significant effect on students' vocabulary. Acquisition (+140). In addition, there was a highly significant heterogeneity in the distribution of the effect sizes in the meta-analysis under investigation. To further explore the sources of the heterogeneity between the effect sizes across studies, moderator analyses were administered in terms of six variables (research design, sample size, proficiency level, age, duration of the program, year of publication). It was found that the variable of the sample size had significantly affected the inconsistency of the effect sizes across the studies under investigation to the extent that studies with a sample size of more than 60 individuals produced a large effect size, whereas studies with sample size of less than 60 individuals generated medium effect size. Another significant finding was that the mean of the effect sizes statistically differed across different duration levels of the teaching program. That is, studies with a higher duration of teaching program had a larger mean effect size than those with a lower duration, indicating that the learners' vocabulary achievement enhances significantly as the length of the teaching program increases. Moreover, the results revealed that publication year was also a significant moderator variable so that the studies published in the recent years had a higher effect size as compared with those published in earlier years. Other findings revealed that the dissimilarity of the effect sizes in the present meta-analysis was not influenced by the differences among research design, proficiency level, and age of the language learners.

    Conclusion

    Based on the findings of the present meta-analysis, it is necessary to integrate CALL into traditional language classes in order to reach better learning outcomes. With respect to future research, the researchers are recommended to provide more details of the study so that it could be possible to confirm or reject the factors that are effective in the role of computer in second language (L2) learning.

    Keywords: Effect, vocabulary, Learning, Annotation
  • A. A. Elyasi, M. Salehi *, R. Uosefi Pages 351-364
    Background and Objectives

    The purpose of this study is explaining the aspects of entrepreneurial University in Technical and Vocational University Area 8 (Mazandaran, Golestan, and Semnan provinces). According to the review of the research studies in the past including Ataiee et al. (2017), the researchers in the present study concluded that applying the criteria of the entrepreneurial universities in the organizational and educational chart of universities will result in the development of the power of innovation and creativity of students and graduates to perform entrepreneurial activities; Mahdi (2015) believes that the establishment and effectiveness of the entrepreneurial university is not possible without the systematic development of entrepreneurship education and effective training of students, professors, managers and staff of the university system and strengthening the entrepreneurial characteristics of the university's human resources. Bahayani (2015) believes that the following four elements should be considered for entrepreneurship in universities: organizational structure and management style, education and research, government facilities for entrepreneurial activities, entrepreneurial culture. Also, Naderi et al. (2014) emphasizes the entrepreneurial capabilities of students in terms of independence, internal control, motivation, success, risk-taking and creativity in different stages of higher education and by presenting a model with six different dimensions, they intend to take into account the dimensions and components of the entrepreneurial university within the technical and vocational university, which is the only university in charge of higher technical and vocational education in the country, and technical and vocational colleges, as the sub-units of this university, have a history of more than 40 years of educational activity and are among the first centers of higher education in the country. In fact, by determining the dimensions and components of the entrepreneurial university, it is possible to find out whether we have achieved our desired goals or not?

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population in this study is comprised of 448 individuals selected from all heads, deputies, official managers or expert officials and department heads of the technical and vocational colleges and institutes in district 8 (in Mazandaran, Golestan, and Semnan provinces). 207 individuals were chosen through applying stratified random sampling and Cochran formula. To collect data, a researcher-made questionnaire with 95 items was used. The validity and reliability of the research tools were confirmed. To analyze the data, exploratory and confirmatory factor analysis tests were applied.

    Findings

    The research findings have indicated that the entrepreneurial university in the technical and vocational university includes 6 aspects: educational and research aspects, structural and organizational aspects, human resources, social and cultural aspects, economic and financial aspects, information and communication technology, and 18 components: (educational and research), (structural, prespective, mission, strategy, management and leadership), (professors, staff, university students and graduates ), (social and cultural), (economic, financial, facilities, equipment and research contracts) and ( infrastructure, offices, centres and companies).

    Conclusion

    From the findings, it can be concluded that in addition to identifying the dimensions and components of the entrepreneurial university, the structural and organizational aspect with the load factor of 0.950 has the most influence and the social and cultural aspect with the load factor of 0.874 has the least influence.

    Keywords: The aspects of Entrepreneurial -University, Third-generation University, Technical, Vocational University
  • S. Hejazi, M. Shafaei * Pages 365-378
    Background and Objectives

    Spatial ability is an important notion because of its application in everyday life and its place in science and engineering. In recent decades, there have been many studies on spatial ability in the field of mathematics education. Parts of these studies have been conducted in the field of school mathematics, emphasizing the importance of the spatial ability in the process of teaching school mathematics. Of course, it should be noted that the number of research studies related to mathematics education in Iran is not very large and most of them have been conducted in the field of psychology. It is also stated in the educational documents such as the principles and standards of school Mathematics (NCTM) that students should use a variety of visual representations to analyze mathematical problems and issues. Numerous definitions of spatial ability have been proposed and various terms, such as visual thinking, intuitive thinking, and visual ability have been used to describe it and various factors and components have also been identified to explain its nature. The purpose of this study was to investigate the spatial ability of students with regard to their gender, grade, and field of study and also according to factors including spatial visualization, mental rotation, and spatial orientation.

    Methods

    The method of this study was the survey method and its participants were 901 students from secondary schools in Shahriyar studying in the 10th and 11th grade in the academic year 2017-2018. The measurement instrument was a researcher-made test whose formal and content validity was confirmed by a number professors and teachers of mathematics and its reliability was also confirmed by the approximate amount of Cronbach's alpha which was 0.83. In addition, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (independent t-test) were used to analyze the data.

    Findings

    The findings of the study showed a significant difference between male and female students in the field of spatial ability. In addition, the performance of math students was significantly better than the students in the field of experimental sciences. Also, the performance of the 11th grade students was significantly better than that of the 10th grade students. This difference can be justified by the implicit teaching that takes place in the 10th and 11th grades, as well as the courses which are taken by the 11th grade students in geometry until the exam. These findings show that the growth of spatial ability depends on education, and because of its place in everyday and professional life, needs more attention in school mathematics. The qualitative findings of this study showed that tasks related to spatial ability are a good platform for developing mathematical thinking and mathematical processes, such as problem solving, reasoning, and proof. Moreover, teaching and increasing the level of education seem to have an undeniable effect on the growth of spatial ability and the improvement of students' problem-solving performance.

    Conclusion

    Although the problem-solving approach has clearly established its presence in Iranian mathematics textbooks in recent decades, little research has been done on the place and role of spatial ability in teaching the process of solving mathematical problems. Moreover, the field of school mathematics needs more research on spatial ability in different areas, such as curricula, teacher training, and methods of math teaching and learning. The findings of this study can be useful in modifying and strengthening the strategies, educational processes, curricula and appropriate educational instruments to improve students' spatial visualization. 

    Keywords: Architecture education, Architecture Profession, Graduate of Architecture, Participatory Education, NGO
  • E. Reyhani *, F. Ghasemi, Z. Rahimi Pages 379-394
    Background and Objectives

    In the turn of present century, dramatic changes have taken place in education and society. Among these changes, the change from an industrial to a knowledge-based society, the change from information technology and new information in various scientific fields, and the change in occupations can be mentioned. As a result, education has faced many shortcomings based on the level of the expectations of the society and its outputs. Due to the changes in the objective of the educational systems and the changes in the dimensions of people's lives, the teacher researcher paradigm has been considered by most teacher training systems in recent years, and that is why, it has led to some reforms in teacher training programs. The main and most important components of teacher training, curriculum, consists of goals, content, teaching method and evaluation. The present study explains the goals of the curriculum based on a teacher-researcher training at Farhangian University. The goals of the study are comprised of three areas of knowledge, competence, and attitude. According to the objectives of the study a mixed research method of the exploratory type was used which consists of two qualitative and quantitative stages. In the qualitative stage interpretive phenomenological method of data collection tool was used and In the quantitative stage, a descriptive survey method was utilized.

    Methods

    Inthe qualitative section, the research population comprised of the experts in the field of teacher training among which the appropriate instances were selected through targeted sampling and the required information was collected through a semi-structured interview. Theoretical saturation was achieved from interviews with 15 experts. In the analysis of the text of the interview the interpretive content analysis was used. To validate the data, credibility, transferability, reliability and validation were used. In the quantitative stage, the research population were the faculty members of different campuses of Farhangian University, among which four provinces were selected as the sample. The multi-stage cluster sampling method was used to select the sample and using Cochran's formula 274 people were selected among the faculty members of campuses and provincial centers. Data collection was done through a researcher-made questionnaire which was extracted from the qualitative part of the research. The data were analyzed by using a single sample T-test and Friedman test.

    Findings

    In this study, the goals of the curriculum were explained in terms of knowledge, ability and attitude. The results showed that the area of knowledge includes reflection, critical thinking, scientific expertise and research knowledge. The area of ability is comprised of the ability to perform research, to write, to be creative, to act systematically, to be independent and self-sufficient; and the area of the attitude includes interest in research and having no prejudice and stereotypes. The quantitative results of the study also showed that the components of attention and accuracy in relation to the issues of education in the field of knowledge, students' ability to self-assess; in the area of ability, and avoidance of prejudice and black and white thinking, and in the area of attitude received the most attention by the faculty members. There is clear evidence of a gap between the goals of the Farhangian University at the executive level in terms of knowledge, ability and attitude.

    Conclusion

    This study showed that the goals of the teacher taining curriculum need a general reformation at the executive level. It is important to pay attention to all areas of goals including knowledge, ability, and attitude and It is necessary to pay equal attention to all areas and to combine theoretical courses with the required practical work in teacher training programs. 

    Keywords: Spatial ability, Spatial visualization, 10th, 11th grade students, Gender, Experimental science, mathematics field of study
  • H. Abedini Alavi, M. Nili Ahmadabadi *, M. Neystani, M. Liaghatdar Pages 395-408
    Background and Objectives

    The purpose of architecture education is to prepare graduates for general proficiency in this field of study. However, many graduates of architecture who are employed at the job market observe a profound gap between what they have learned in college and what is being done in professional work in architecture. This study -by examining the method of architecture education at undergraduate level and the job market situation in Iran- evaluates the relationship between the education and professional work in architecture to answer the following questions: "1. What are the problems of undergraduate architecture education in Iran that cause the inefficiency of architecture graduates in professional environment?", "2. Which features in the professional environment are necessary for a graduate of architecture?" and "3. How can we make a more effective connection between and the professional architectural environment?"

    Methods

    The present study is an applied one and its method is field survey. In addition, the method of data analysis is analytical-descriptive. Data collection has been done through handing questionnaires and holding interviews with senior undergraduate architecture students as the statistical population who are supposed to enter the architectural job market soon, professors of architecture schools as individuals who are teaching students in this field, and professional architects as individuals who are professionally active in the field of architecture. The students and professors who were studied in this research were selected from 3 Iranian universities at the intermediate level, and professional architects were also selected from the managers of architectural companies. Being a veteran architect was the criterion for selecting professors and architects. The criteria for professors to be a veteran architect have been the experience and years of work, and the academic degree. The criteria for selecting architects have been experience and years of work, the significant number of the projects implemented, and winning awards.

    Findings

    According to the common viewpoints of the three groups who were investigated in this research, the problems of the architecture educational environment that have created a gap between architecture education and architectural profession and the low efficiency of the architecture graduate in the professional environment have a wide range from the beginning of admission of architecture students up to after their graduation. The main problems are: 1. Method of student admission, 2. Admission of too many students, 3. Incompatibility of educational topics with the job market needs, 4. The separation of university from the society, 5. Lack of professional ethics training, 6. Lack of interactive skills training, 7. Lack of professional experience of professors, and 8. General problems of the society including economic issues. Therefore, the characteristics that are necessary for a graduate student of architecture in a professional environment are: 1. Familiarity with the topics required by the labor market, such as having a good command of various architectural software, familiarity with rules and regulations, and so on, 2. Having professional ethics, and 3. Having interactive skills.

    Conclusion

    Based on the benefits of participatory education, it is proposed to turn architecture schools into "participatory education" environments in order to reduce the gap between education and professional work and decrease the low efficiency of architecture graduates in the professional environment. In this regard, it is possible to use the simultaneous training of students of different semesters in architecture courses and the presence of professional architects as expert individuals in some of the class sessions. In this way, students can benefit from each other's participation in design, critique of works, and improvement of skills related to the field of architecture, and the presence of professional architects in order to gradually acquire the skills required by the architectural job market. It is also possible to reduce the gap between education and professional work by establishing "NGOs" that are responsible for linking the university to architecture offices, job market and employers. 

    Keywords: Curriculumr, Farhangian University, Teacher as researcher, teacher education
  • M. Karimzadeh *, B. Karimzadeh Pages 409-418
    Background and Objectives

    Education sector and its indicators as one of the most important components of the social dimension of sustainable development, by playing its fundamental and crucial role in the process of comprehensive development, has a very important and key role and it is prerequisite for achieving the development of communities. Education has always been a concern of governments in achieving a fair distribution of facilities and expertise and has therefore been one of the most important public policies. Public education improves the productivity of low-income and poor people; because it improves their position in the labor market, and as a result, through education, income and welfare gaps can be reduced, and these gaps in turn affect the degree of development of the countries. Therefore, the issue of inequality is a major development challenge in many countries, especially for those countries whose sovereignty includes vast geographical areas. These inequalities make a serious threat to the balanced development of the regions and make it difficult to achieve the national unity. The present study aimed to investigate the development level of Sistan and Baluchistan counties in educational facilities and services according to student’s population.

    Methods

    The research method of this study is descriptive - analytical. The statistical population of the research is the counties of the province in 2016. The statistical sample of the study is 19 counties of the province. The required data for this study was obtained from the province's 2015 statistical yearbook. In the present study, 23 effective indicators in the education sector were used to obtain a logical answer to the main research questions. In this way, in order to analyze the data, at first, the Shannon entropy technique was used to weigh the indicators and then, based on TOPSIS technique with the help of TOPSIS Solver and Excel software, the extent of development of counties in terms of their access to educational facilities were analyzed and determined.

    Findings

    The results of the research show that according to the TOPSIS method, the county of Zahedan is the most developed county and Dalgan is the most deprived county in the province. Based on this index, and according to the educational facilities, the counties of Zahedan, Hamoon, Konarak, Zabol and Sarbaz are the most developed counties in the province; and Dalgan, Qasr-e Qand, Mehrestan and Fanoj are the most deprived counties, respectively.

    Conclusion

    Research findings show that 84.21% of the province counties are at relatively deprived and deprived level of development and none of the counties of the province are at a developed or relatively developed level. The findings of this study indicate the inadequate distribution of educational facilities and services in Sistan and Baluchestan province. Unfair concentration and distribution of educational resources and facilities in different regions of the province will aggravate the underdevelopment of counties and their further backwardness. Therefore, considering the abundant deprivation of the counties of this province in the field of educational indicators, it is necessary for provincial and national officials to make more serious efforts at the national and provincial levels to eliminate these inequalities and under-development of educational development in this vast province. 

    Keywords: Development, Facilities, educational services, TOPSIS, Sistan, Baluchistan