فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - سال ششم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1400)

پژوهشنامه حج و زیارت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی ساجدی*، محمدرسول آهنگران صفحات 7-36

    تحقیق حاضر به بررسی حکم تکلیفی و وضعی استفاده از شوینده های خوشبو در حال احرام پرداخته است. به اتفاق فقیهان امامیه، محرم باید از استعمال طیب (خوشبوکننده) برای خوشبو کردن لباس و بدن و نیز از استشمام بوی خوش بپرهیزد؛ در این صورت همان گونه که فقهای معاصر نیز تصریح کرده اند استفاده از شوینده های خوشبو در حال احرام برای شستن بدن جایز نیست؛ اما محرم می تواند از آنها برای شست وشوی لباس استفاده کند. همچنین فقیهان امامیه معتقدند در فرض استعمال طیب، بر محرم قربانی واجب می گردد. نتایج حاصل از این پژوهش که به صورت کتابخانه ای و نرم افزاری و با تحلیل ادله صورت گرفته حاکی از این است که موافقت با نظر فقیهان معاصر مشکل است و آنچه از روایات استفاده می شود این است که محرم باید از خوشبو کردن خود با هر چیزی که اساسا برای خوشبو کردن به کار می رود (مانند عطر، ادکلن و گیاهان خوشبو) پرهیز کند. اما بوییدن گل، میوه و سبزی های معطر جایز است. همچنین استفاده از چیزهایی که غرض اصلی از آنها خوشبو کردن نیست جایز است. در این صورت باید معتقد شد استفاده از مواد شوینده بهداشتی خوشبو که حاوی اسانس میوه ها و گل هاست، جهت شست وشوی بدن جایز و در صورت داشتن بوی تند مکروه است؛ زیرا غرض اصلی از استفاده از این مواد، شست وشو و نه خوشبو کردن بدن است. علاوه بر اینکه اسانس (عطرمایه) موجود در این مواد، از پوست میوه ها و گلبرگ گل ها گرفته شده که مطابق با روایات، بوییدن آنها جایز است.

    کلیدواژگان: مواد شوینده معطر، بوی خوش، احرام، گل، طیب
  • علی محمدیان*، سیف الله احدی صفحات 37-62

    مطابق رای فقیهان امامی، اجرای حد و قصاص در مورد مجرم پناهنده به حرم مکه ممنوع است؛ بلکه در این زمینه باید با إعمال پاره ای از محدودیت ها، وی را وادار به خروج از حرم، و سپس کیفر مقرر را در مورد وی اجرا کرد. فارغ از حکم مزبور که مستظهر به اجماع فقیهان است و مستندات نقلی فراوانی در تایید آن وجود دارد در باب سایر مکان های مقدس، اجماع تعبدی معتبر مشاهده نمی شود. یکی از مواضع دیگری که برخی از فقیهان، اقامه حد را در آن حرام یا مکروه دانسته اند، مساجد مسلمانان است. نویسنده نوشتار حاضر با عنایت به اهمیت اجرای حدود شرعی در آموزه های شریعت و از آنجا که مستندات چنین دیدگاهی را خالی از مناقشه نیافته است، با نگاهی مسئله محورانه و در پژوهشی توصیفی تحلیلی، ادله ارایه شده فقیهان را مورد مطالعه قرار داده و در نهایت با رد تمامی آنها، قول به جواز اجرای حدود را با اطلاقات و عمومات ادله اقامه حدود، سازگارتر یافته است. البته نگارنده، مسئله را در پرتو عناوین ثانوی نیز در مداقه قرار داده و تاکید کرده است که در صورت عارض شدن عناوینی از قبیل وهن دین و مذهب، با صلاحدید حاکم شرع، اجرای حدود متوقف خواهد شد.

    کلیدواژگان: حدود، اقامه حدود، حرم مکه، مساجد، وهن دین
  • حسام الدین ربانی صفحات 63-80

    نوشتار پیش رو درصدد بررسی حکم عمره تمتع، در فرضی است که متمتع قبل از انجام حج تمتع از مکه خارج شود. در این صورت، اگر متمتع در همان ماه قمری انجام عمره به مکه بازگردد به اتفاق فقیهان امامیه، عمره تمتع او صحیح است؛ البته برخی از فقیهان معاصر، معتقدند عمره تمتع فردی که بدون عذر از مکه خارج شده باشد، باطل است. اما حکم عمره تمتع در صورت بازگشت در غیر ماه انجام عمره، مورد اختلاف است. گرچه مشهور فقها در این فرض، قایل به لزوم تجدید عمره، به نیت تمتع شده اند؛ اما برخی فقیهان معاصر، احرام و انجام عمره جهت ورود مجدد را لازم ندانسته یا درصورتی که مکلف از میقات بگذرد لازم دانسته اند. برخی نیز لزوم تجدید عمره را گذشت سی روز از انجام عمره اول قرار داده و با فرض ورود به مکه در غیر ماه خروج و گذشت کمتر از یک ماه، انجام دوباره عمره تمتع را از باب احتیاط، لازم شمرده اند.نتایج حاصل از این تحقیق که به صورت کتابخانه ای و نرم افزاری و با تحلیل ادله صورت گرفته، حاکی از تاثیرپذیری مسئله مورد گفت وگو از حکم خروج از مکه، بعد از عمره تمتع و ملاک در جواز ورود به مکه بدون احرام است و درهرصورت به نظر می رسد قول به لزوم تجدید عمره به نیت تمتع به دلیل ورود به مکه در غیر ماه قمری، انجام عمره به صواب نزدیک تر است.

    کلیدواژگان: تمتع، خروج از مکه، عمره، ماه قمری و نهی ارشادی
  • حمید موذنی بیستگانی* صفحات 81-104

    وجوب حج در گرو تحقق استطاعت است. درباره چیستی استطاعت و چگونگی تحقق آن، اخبار و احادیثی وارد شده است. این اخبار از دو جهت قابل تامل هستند:اول، کارکردشناسی آنهاست که دو احتمال درباره آن می رود: یکی اینکه این اخبار از حیث تفسیر صادر شده و شارع در مقام جعل مصطلح شرعی بوده است. احتمال دوم اینکه از حیث تطبیق صادر شده و شارع در مقام تبیین مفهوم عرفی موضوعات است که عناصر مذکور در اخبار، صرفا مصادیقی از آن مفهوم هستند.دوم که قابلیت تامل دارد و مترتب بر عرفی دانستن مفهوم استطاعت است، چرایی صدور اخبار و احادیث در مقام تفسیر و تبیین استطاعت است؛ حال آنکه استطاعت به همان معنای عرفی اش، موضوع قرار گرفته است. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی به نگارش درآمده، اثبات شده که کارکرد این اخبار، تبیین همان معنای معهود عرفی است. ضمنا وجهی برای لغوانگاری این تبیین وجود ندارد؛ بلکه به دلایل متعدد، چنین تبیینی حکیمانه است.

    کلیدواژگان: حج، استطاعت عرفی، استطاعت شرعی، حیثیت تفسیر، حیثیت تطبیق
  • احمد خامه یار* صفحات 105-132

    در برخی از متون متاخر شیعه، گفت وگویی میان امام زین العابدین (ع) با شخصی به نام «شبلی» نقل شده که در آن، امام (ع) به تاویل مناسک حج و اسرار معنوی آن با صبغه عرفانی پرداخته است. این روایت از زمانی که محدث نوری آن را در «مستدرک الوسایل» نقل کرده، مورد توجه و استناد نویسندگان معاصر شیعه قرار گرفته است. با این حال، درباره این روایت، ابهامات متعددی در زمینه سند، اعتبار و ماهیت شخص مورد خطاب امام (ع) وجود دارد که نویسندگان شیعه درباره آنها به نتیجه قطعی و روشنی نرسیده اند. یافته های این پژوهش، نشان دهنده آن است که در متون نسبتا کهن صوفیان و گاه سایر منابع عامه، تحریرهای متفاوتی از این گفت وگو، اما با ساختاری مشابه آن، وجود دارد که در بیشتر آنها تاویل عرفانی مناسک حج از زبان یکی از مشایخ صوفیه، در قالب گفت وگویی میان جنید بغدادی و مرید وی ابوبکر شبلی، دو صوفی برجسته مکتب تصوف بغدادی در سده های سوم و چهارم هجری، یا میان شبلی و صوفی دیگری روایت شده است و تحریر شیعی و مفصل تر آن، احتمالا در دوره ای متاخر، به شکل گفت وگوی میان شبلی و امام زین العابدین (ع) به متون شیعه راه پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: اسرار حج، روایات مرسل، امام زین العابدین(ع)، شبلی، جنید بغدادی، تصوف، تشیع
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی* صفحات 134-164
    از عقود مهم در شرع، «عقد ازدواج» است که برای آن شرایط و موانعی در نظر گرفته شده است؛ به این معنا که شارع اجازه انعقاد این عقد را در هر زمانی نداده است. یکی از زمان هایی که عقد ازدواج باطل بوده، و افزون بر حکم وضعی، دارای حرمت تکلیفی نیز می باشد، عقد در حال احرام است. فقیهان بر این باورند که چنانچه این عقد با علم به حرمت منعقد گردد، افزون بر حکم وضعی بطلان، حرمت ابدی نیز می آورد. به این معنا که طرفین نمی توانند پس از خروج از احرام و محل شدن دوباره با هم ازدواج کنند. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، پس از بررسی و طرح دیدگاه های گوناگون، درباره حرمت ابدی، به بررسی و تحلیل ادله حرمت آوری عقد در حال احرام پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که این ادله از اتقان برخوردار نیستند و توانایی اثبات چنین حرمتی را ندارند و عدم حرمت آوری ابدی ازدواج در حال احرام، مطابق با اصل اولیه جواز می باشد.
    کلیدواژگان: احرام، حج، حرمت ابدی، دخول، عقد، علم به احرام
  • مسلم باقری*، علی اصغر مباشری، زهرا معاون، فاطمه شکاری صفحات 165-201

    با توجه به اهمیت گردشگری مذهبی به عنوان یکی از روبه رشدترین گونه های گردشگری در سطح جهان و قابلیت این گونه در استفاده به عنوان ابزاری مناسب در راستای توسعه مقصدهای برخوردار از قابلیت گردشگری مذهبی و نیز با توجه به اهمیت و ضرورت شناسایی عوامل اثرگذار در توسعه این گونه گردشگری، پژوهش حاضر به منظور شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری مذهبی طراحی و اجرا گردید. نتایج حاصل از تحلیل داده های گردآوری شده به روش فراترکیب در این پژوهش کیفی نشان می دهد که عوامل اثرگذار بر توسعه گردشگری مذهبی می توانند به دو بعد اصلی عوامل پیشران (با پنج مولفه اقتصادی، سیاسی/ حاکمیتی (مدیریتی)، اجتماعی فرهنگی، پیش نیازها/ زیرساخت های لازم و عوامل رانشی گردشگر) و عوامل بازدارنده (با پنج مولفه اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، سیاسی/ حاکمیتی (مدیریتی)، زیست محیطی و محقق نشدن پیش نیازها و زیرساخت های لازم) دسته بندی گردند. نتایج حاصل می تواند رهنمودهایی مفید برای مدیران و سیاست گذاران صنعت گردشگری مذهبی کشور و نیز سایر پژوهشگران فراهم سازد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری مذهبی، توسعه گردشگری مذهبی و فراترکیب
  • علی اکبر فهیمی* صفحات 203-235

    مطالعه رفتارهای دولت عربستان سعودی، به عنوان دولت میزبان حرمین شریفین و پیش بینی کنش های دولتمردان این کشور، همواره موضوعی مهم در حوزه مطالعات علمی پژوهشگران حوزه سیاست بوده است. در این نوشتار تلاش شده تا به کمک روش سناریونویسی، آینده کوتاه مدت سیاست های کلان رژیم سعودی مبتنی بر چشم انداز 2030 که بر مدیریت حج نیز تاثیرگذار است مورد بحث قرار گیرد. پرسش اصلی مقاله این است که هر یک از سناریوهای محتمل در مورد چشم انداز 2030 بر حج چه تاثیری دارد؟ سناریونویسی یکی از روش های تحقیق، در آینده پژوهی است که در آن، مانند دیگر روش های آینده پژوهی فرضیه ای در نظر گرفته نمی شود. سناریوها بر اساس روش «جیمز دیتور» صورت بندی شده و مبنای آن موفقیت، شکست و یا اجرای ناقص برنامه ها و طرح های دولت آل سعود می باشد. هدف این مقاله، تصویرسازی کامل از آینده به گونه ای است که تمامی ابعاد آن مورد توجه باشد. سناریوها به گونه ای طراحی شد که گستره اتفاقات پیش رو را مورد پوشش قرار دهد و می توان گفت هر اتفاقی در سال های پیش رو رخ دهد در چارچوب این سناریوها خواهد گنجید. این اتفاقات سال های آینده است که نشان خواهد داد کدام سناریو به واقعیت نزدیک تر است؛ اما سناریوپردازی برای این صورت می گیرد که سیاستگذاران خود را برای شرایط مختلف آماده کنند.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، حج، آینده پژوهی، سناریونویسی، سیاست های کلان آل سعود، چشم انداز 2030
|
  • Mehdi Sajedi *, MohammadRasoul Ahangaran Pages 7-36

    This research investigates the imperative and positive rules of using aromatic detergents in the state of ihram. According to Imamiyyah jurists, the muhrim should refrain from using deodorants for his clothes and body as well as inhaling a pleasant odor. In this case, according to contemporary jurists, it is not permissible to use fragrant detergents in the state ihram to wash the body, but the muhrim is allowed to use them to wash clothes. Imamiyyah jurists also believe that in the case of using deodorants, sacrifice becomes obligatory on the muhrim. The findings of this library-based research, conducted by software and analysis of evidence, show that the contemporary jurists’ opinion is difficult to be agreed with; and according to narrations, the muhrim should avoid perfuming the body with anything essentially used for aromatizing (such as perfumes, deodorants, and fragrant plants) but smelling fragrant flowers, fruits, and vegetables is permissible. He is also allowed to use substances not mainly applied for perfuming. In this case, the use of fragrant hygienic detergents that contain the essence of fruits and flowers is permissible to wash the body and reprehensible in the case of having a pungent odor because the main purpose of using these substances is washing and not deodorizing the body. In addition, the essence used in these substances, is taken from fruits and flowers and, according to narrations, is permissible to be smelled

    Keywords: aromatic detergents, fragrant, Ihram, Flower, deodorant
  • Ali Mohamadian * Pages 37-62

    According to Imamiyyah jurists, the implementation of ḥadd (definite punishment) and qiṣāṣ (blood ransom) in the case of a criminal, taken refuge to the Shrine of Mecca, is prohibited; rather, in this case, by imposing some restrictions, he should be forced to leave the Shrine and then the sentenced punishment should be implemented. Apart from this rule, confirmed by the jurists’ consensus together with lots of narrated documents, there is no valid devotional consensus about other holy places. The other places, where some jurists find the implementation of the ḥadd haram or reprehensible, are the mosques of Muslims. Considering the importance of enforcing the legal ḥudūd, according to Sharia teachings and due to the controversial documents of such a view, this problem-oriented and descriptive-analytical article discussed the jurists’ arguments, rejected all of them and found the permissibility of the implementation of the ḥudūd more compatible with the peculiarities and generalities of the reasons for the implementation. Of course, the author considered the issue in the light of the secondary titles and emphasized that in the case of titles, such as the weakness of religion, the implementation of the ḥudūd must be stopped with the discretion of the ruler of Sharia.

    Keywords: ḥudūd, implementation of ḥudūd, the Shrine of Mecca, Mosques, weakness of religion
  • Hesamodin Rabbani Pages 63-80

    This article seeks to look at the rules of the ‘Umra al-Tamattu, assuming that the pilgrim leaves Mecca before performing the Hajj al-Tamattu. In this case, if the pilgrim returns to Mecca in the same lunar month considered for performing the ‘Umra, according to Imamiyyah jurists, his ‘Umra al-Tamattu is valid. Of course, some contemporary jurists believe that the ‘Umra al-Tamattu of a pilgrim, who leaves Mecca without an excuse, is invalid. However, the rule of the ‘Umra al-Tamattu in the case of returning beyond the month of the performance of the ‘Umra is disputed; although the well-known jurists, in this assumption, focus on the necessity of re-performing the ‘Umra, with the intention of tamattu. However, some contemporary jurists do not consider ihram and performing the ‘Umra necessary for re-entry unless the obligated pilgrim passes the Mīqāt. Some others consider the necessity of re-performing the ‘Umra thirty days after performing the first ‘Umra. Assuming that the pilgrim enters Mecca beyond the month of departure and after less than a month, they find it necessary to re-perform the ‘Umra al-Tamattu as a precaution. The finding of this library-based study, conducted with software and the analysis of evidence, show that the issue in question is affected by the rule of leaving Mecca after the ‘Umra al-Tamattu and the criterion in the permission to enter Mecca without ihram. In any case, according to the necessity of re-performing the ‘Umra with the intention of tamattu, due to entering Mecca beyond the lunar month, performing the ‘Umra is closer to the right deed.

    Keywords: tamattu, Leaving Mecca, ‘Umra, Lunar Month, guidance forbidding
  • Hamid Moazzenibistgani * Pages 81-104

    The obligation of the Hajj depends on the realization of affordability. There are traditions and hadiths about the nature of affordability and its realization. These traditions can be considered in two ways. First, their functionality with two possibilities: the traditions were issued for interpretation and the Sharia ruler was able to forge the religious term or they were issued for compliance and the Sharia ruler was able to explain the customary concept of the subjects and the elements mentioned in the traditions are only examples of that concept. The second aspect, contemplative and related to the customary meaning of affordability, is the reason for the issuance of traditions and hadiths for interpreting and explaining affordability, while affordability is the subject in its customary sense. In this research, written in a descriptive-analytical method, it was proved that the function of this traditions is to explain the conventional customary meaning. There is also no way to reject this explanation, but for a variety of reasons, such an explanation is wise.

    Keywords: hajj, customary affordability, religious affordability, interpretation aspect, compliance aspect
  • Ahmad Khamehyar * Pages 105-132

    Some recent Shia texts narrate a conversation taken place between Imam Zein al-Abedin (AS) and a man named “Shiblī” through which the Imam interprets the rituals of the Hajj and its spiritual secrets in a mystical way. This narration has been cited by the contemporary Shia authors since Muḥammad Nūrī narrated it in Mustadrak al-wasāʾil. However, there are several ambiguities about the document and validity of this narration and the nature of the man addressed by the Imam (AS) about which Shia authors have not reached a definite and clear conclusion. The findings of this study show that in the ancient Sufis’ texts and sometimes other popular sources, there are different versions of this dialogue, but with a similar structure, in most of which, a mystical interpretation of the Hajj rites is narrated by one of the Sufi shaykhs in the format of a dialogue between Junaid Baghdadi and his disciple, Abū Bakr al-Shiblī, two prominent Sufis of the Baghdadi school of Sufism in the 3rd and 4th centuries AH, or between Shiblī and another Sufi. Also, a more detailed Shia version, probably in the later periods, was found its way into the Shia texts as a dialogue between Shiblī and Imam Zein al-Abedin (AS).

    Keywords: secrets of the Hajj, Mursal Narrations, Imam Zein al-Abedin (AS), Shiblī, Junaid Baghdadi, Sufism, Shiism
  • Abolfazl Alishahi Ghalejoghi * Pages 134-164
    One of the important contracts in sharia is marriage, for which conditions and obstacles have been considered, in the sense that the sharia has not allowed the conclusion of this contract at any time. One of these times when the marriage contract is void, and in addition to the status quo, it also has the obligatory sanctity, the marriage contract is in ihram. In this regard, the jurists believe that if this contract is concluded with the knowledge of sanctity, in addition to the obligatory sanctity and the ruling of invalidity, it also brings eternal sanctity in the sense that the parties cannot leave the ihram and relocate. Get married. In this research, with a descriptive-analytical method, after examining and proposing various views about eternal sanctity, he has examined and analyzed the reasons for sanctifying a contract in ihram and has reached the conclusion that these evidences are not convincing and They do not have the ability to prove such eternal dignity. Therefore, the non-perpetual sanctity of marriage in ihram is in accordance with the original principle of permission, which is proven.
    Keywords: Ihram, hajj, eternal sanctity, Sexual Intercourse, Marriage, knowledge of ihram
  • Moslem Bagheri *, AliAsghar Mobasheri, Zahra Moaven, Fatemeh Shekari Pages 165-201

    Considering the importance of religious tourism as one of the fastest-growing types of tourism in the world and its capacity to be used as a suitable instrument for the development of destinations enjoying religious tourism and due to the importance and necessity of identifying the factors affecting the development of this type of tourism, this study was conducted to identify the factors affecting the development of religious tourism. The results of data analysis, collected by the meta-synthesis method in this qualitative study, show that the factors affecting the development of religious tourism can be divided into two main dimensions: leading factors (with five components of economic, political/governance (managerial), sociocultural, the prerequisites/necessary infrastructures, and the driving factors of the tourist) and deterrent factors (with five components of economic, sociocultural, political /governance (managerial), environmental, and failure to meet the prerequisites and necessary infrastructures). The findings can be useful guidelines for managers and policymakers of the religious tourism industry in the state and for other researchers.

    Keywords: Tourism, Religious Tourism, development of religious tourism, Meta-synthesis
  • AliAkbar Fahimi * Pages 203-235

    The study of the behaviors of the Saudi government, as the host state of al-Haramayn al-Sharifayn, and the prediction of the actions of state rulers have always been important topics in the scientific studies of policy researchers. In this article, an attempt is made, using the scenario-writing method, to discuss the short-term future of the Saudi regime’s macro-policies based on the Vision 2030 which also affects the management of the Hajj. The main question of the article is what effects each of the possible scenarios about the Vision 2030 has on the Hajj? Scenario writing is one of the research methods in future research in which, like other methods of future research, there is no hypothesis. The scenarios are formulated according to the James Dittor’s method and are based on the success, failure, or incomplete implementation of the Saudi government’s plans and programs. The purpose of this article is to fully visualize the future in such a way that all its dimensions are considered. The scenarios were designed in such a way that covered a range of upcoming events and it can be claimed that happenings in the coming years will fit within the framework of these scenarios. These are the events of the coming years that will show which scenario is closer to reality but scenario writing is done to prepare policymakers for different situations.

    Keywords: Saudi Arabia, hajj, Future research, Scenario Writing, Al Saud’s macro policies, Vision 2030