فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال نهم شماره 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نادر آقاخانی، افشین حضرتی مرنگلو*، کمال خادم وطن، مهدی ترابی، طاهره شمس قریشی، مریم مسگرزاده صفحات 1-10
    مقدمه
    برای درمان نارسایی قلبی از یک رژیم دارویی پیچیده و متنوعی استفاده می شود. این در حالی است که بیماران داروهای دیگری علاوه بر داروهای تجویزی مصرف می کنند. مصرف غیرمنطقی و خودسرانه دارو علاوه بر عدم درمان بیماری باعث ایجاد عوارض دارویی در طولانی مدت و گاه وخامت حال بیماران می شود. لذا این مطالعه با هدف تعیین نگرش و عملکرد بیماران نارسایی احتقانی قلبی نسبت به مصرف خودسرانه دارو در بیماران بستری شده در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گردید.
    روش ها
    روش نمونه گیری مطالعه از نوع تصادفی ساده بود. اطلاعات با استفاده از روش های آمار توصیفی در قالب جداول و آمار تحلیلی با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 18مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. لذا این مطالعه با هدف بررسی استفاده خودسرانه دارو  در 200 نفر از بیماران نارسایی قلبی ارومیه انجام گردید.
    یافته ها
    98 درصد بیماران برای تجدید نسخه دارویی نیاز ی به مراجعه به پزشک احساس نمی کردند. 77  % بیماران برای رفع مشکل خود با توصیه دیگران دارو مصرف می کردند. 77 % افراد مورد مطالعه، داروهای بدون نسخه از داروخانه تهیه می کردند.
    نتیجه گیری
    بی توجهی به مصرف منطقی دارو می تواند پیامدهای نامناسبی چون نارضایتی بیمار، طولانی شدن و تشدید بیماری در بر داشته باشد. لذا اقداماتی از قبیل عدم فروش دارو بدون نسخه، افزایش اگاهی مردم در مورد استفاده از داروها و عوارض جانبی مصرف دارو قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: خودسرانه، بیمار، دارو، نارسایی احتقانی قلب
  • فاطمه حق نژاد، آزیتا جابری*، بهروز آستانه، پونه سروروان صفحات 11-24
    مقدمه

    مطالعات کیفی در جهان از رشد روزافزونی برخوردار بوده اند و گایدلاینی که این مقالات را ارزیابی می کنند، چک لیست کورک می باشد. در مطالعاتی که انجام شده، تحقیقات کیفی در حوزه های غیر پرستاری یا پژوهشهای کمی با گایدلاینهای استاندارد مقایسه شده اند، اما مطالعه ای که به بررسی تطبیقی مطالعات کیفی پرستاری با گایدلاین کورک بپردازند موجود نمی باشند. در همین راستا مطالعه حاضر پی ریزی شد.

    روش ها: 

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و بر روی مقالات کیفی سالهای 1395 تا 1397 انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیکی و چک لیست کورک (32 آیتم) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 16 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بودند که اکثر گویه ها در مقالات بررسی شده، با گایدلاین مطابقت داشتند. در مقایسه مقالات در مجلات با زبان انگلیسی و فارسی، در سه سال متفاوت، و تیپهای دانشگاهی متفاوت مشخص شد که رعایت برخی از گویه ها (10 و 15 و 18 و25 و28 و 29 و 30 و 31) و حیطه ها (حیطه 1) متفاوت بوده است.

    نتیجه گیری

    رعایت نشدن برخی از گویه ها در مقالات کیفی منتشر شده در مجلات ایران این نکته را به سردبیران، نویسندگان و محققین خاطرنشان می سازد که بایستی با دقت بیشتری و بر اساس استانداردهای موجود عمل نمایند تا نتایج مطالعات از اعتبار و ارزش علمی جهانی برخوردار شود.

    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، گایدلاین، ژورنالیزم پزشکی، پرستاری، ایران
  • زهرا تفاخری*، الهه شاهرخی صفحات 25-34
    مقدمه

    پوسیدگی دندانی از شایع ترین بیماری های مزمن در جهان است. علاوه بر تست های کلینیکی، تکنیک های رادیوگرافی به ویژه تکنیک بایت وینگ ابزار اصلی تشخیص دقیق پوسیدگی های بین دندانی هستند.

    روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 50 کلیشه رادیوگرافی بایت وینگ (576 سطح دندانی) با کیفیت استاندارد از یک کلینیک رادیولوژی تهیه شد. نمونه ها به طور جداگانه جهت تعیین وجود یا عدم وجود پوسیدگی بین دندانی و عمق آن، توسط سه نفر از اعضای هیات علمی به عنوان gold standard و 30 دانشجوی سال آخر دندان پزشکی بررسی شدند. از مشاهده گرها درخواست شد، وجود و عدم وجود و عمق پوسیدگی سطوح بین دندانی را با توجه به معیارهای تعیین شده در پرسش نامه علامت بزنند. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند و میزان حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی، مثبت کاذب و منفی کاذب محاسبه گردید.

    یافته ها

    میزان توافق (کاپا) اعضای هیات علمی و دانشجویان در مورد وجود پوسیدگی برابر با 007/0 ±610/0 بود که از نظر آماری معنی دار بود (001/0>P).  میزان حساسیت و ویژگی تشخیص پوسیدگی بین دندانی توسط دانشجویان به ترتیب 3/70 ٪ و 9/89 ٪ بود. Interobserver reliability بین تشخیص دانشجویان دارای مقدار ضریب توافقی (کاپا) 007/0 ± 857/0 بود.

    نتیجه گیری

    توانایی دانشجویان سال آخر دانشکده ی دندان پزشکی رفسنجان در تشخیص وجود پوسیدگی و تعیین پوسیدگی های عمیق (نزدیک پالپ) عالی و در تعیین عمق پوسیدگی در سطح مینایی و رسیده به DEJ خوب بود. قابلیت اطمینان دانشجویان نیز در تشخیص پوسیدگی عالی بود.

    کلیدواژگان: پوسیدگی، دانشجوی دندانپزشکی، بایت وینگ، رادیوگرافی
  • حامد قدوسی جوهری، شکیلا فاتح پور، پرویز مردانی، رضا شهریاری راد، کیوان رنجبر* صفحات 35-42
    مقدمه
    احتمال ایجاد تنگی و ترومبوز در وریدهای مرکزی به دنبال تعبیه کاتتر دبل لومن در ورید ساب کلاوین نسبت به ورید ژوگولار داخلی بسیار بیشتر است. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی جراحان عمومی استان فارس از عوراض تنگی و ترومبوز وریدهای مرکزی به دنبال تعبیه کاتتر دبل لومن ساب کلاوین طراحی و انجام شده است.
    روش ها
    این برررسی به صورت توصیفی-مقطعی بر روی جراحان عمومی استان فارس انجام شد و برای ارزیابی آگاهی آن ها از عوارض تنگی و ترومبوز متعاقب تعبیه کاتترمرکزی در ورید  ساب کلاوین، یک پرسشنامه پژوهشگرساخته طراحی و به کار برده شد.
    یافته ها
    در بین شرکت کنندگان، 63% از آن ها از ورید ژوگولارداخلی  به عنوان روش ارجح تعبیه کاتتر دبل لومن استفاده میکردند درصورتی که 36% از آن ها روش ساب کلاوین را ترجیح میدادند. 46% از شرکت کنندگان آگاهی کافی در زمینه احتمال ایجاد تنگی و ترومبوزبه دنبال تعبیه کاتتر دبل لومن ساب کلاوین را داشتند و 4/47% احتمال ترومبوز را کمتر از 30% تصور میکردند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این مطالعه گویای آن است که درصد قابل توجهی از جراحان عمومی استان فارس نسبت به احتمال بالای ایجاد تنگی و ترومبوز در ورید ساب کلاوین  به دنبال تعبیه کاتتر دبل لومن آگاهی کافی ندارند. لذا پیشنهاد میگردد جلسات آموزش مداوم و به روز برای جراحان عمومی در زمینه انتخاب ورید مناسب و همچنین استفاده از سونوگرافی جهت تعبیه کاتتر دبل لومن برگزار شود.
    کلیدواژگان: جراحان، ورید ساب کلاوین، ورید ژوگولار، کاتتر، ترومبوز
  • سارا بذرریز، عباس یزدان پناه، علی خانی جیحونی* صفحات 43-56
    مقدمه

    تغذیه با شیر مادر برای شش ماه اول و ادامه تغذیه با شیر مادر تا 2 سال یا بیشتر یک روش مطلوب برای تغذیه نوزاد است. توانمندسازی شیردهی مادر یکی از عوامل مهم در پیشبرد تغذیه با شیر مادر محسوب می شود و شناسایی عوامل تسهیل کننده آن می تواند به توسعه سیاست های موثر و مداخله کمک کند. هدف از انجام این مطالعه تعیین عوامل مرتبط با توانمند سازی مادران جهت شیردهی در بیمارستان مادر و کودک شیراز  در سال 1397 بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی - کیفی با رویکرد پدیدار شناختی بوده  و تعداد مشارکت کننده 12 نفر و از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفته است و تحلیل محتوا همزمان با جمع اوری داده ها صورت گرفت. به منظور تحلیل داده ها در ابتدا هر یک از مصاحبه خوانده شد و مطالب نگارش می گردید. سپس عبارات مهم در محتوای داده ها مشخص و (کد های باز) آن تعیین شد. بر اساس شباهت ها و تفاوت های موجود و مقایسه مستمر کد های باز در طبقات مشابهی قرار داده شدند و زیرطبقات را تشکیل دادند و در نهایت درون مایه های اصلی تعیین شد.

    یافته ها:

     شرکت کنندگان در پی کسب مهارت های تغذیه با شیر مادر در بیمارستان، مشاوره تغذیه با شیر مادر در مراکز بهداشتی درمانی را به عنوان عوامل مهمی در تسهیل توانمند سازی آنها در شیردهی و تداوم آن عنوان نمودند . تجزیه و تحلیل بیشتر نشان داد "تصمیم مادر برای تغذیه با شیر مادر" همراه با درک او (خودکارآمدی مادر، اعتقاد زن و اعتماد به نفس در توانایی او در تغذیه با شیر مادر) ، "نگرش مثبت فرهنگی  و مشارکت همسر و خانواده در تغذیه با شیر مادر"(آموزش و حضور همسر و عشق ورزیدن به مادر در زمان شیردهی)، " آموزش عمومی و ارایه  اطلاعات "(یک ارتباط شخصی موفق مادر  با دوستانش) و "نقش ماما و سایر کادر درمانی و بهداشتی(تشویق مادران و افزایش ترغیب مادر به شیردهی)" زمینه مناسب را برای تداوم تغذیه با شیر مادر فراهم می کند

    نتیجه گیری

    چهار اصل اصلی از "نقش پرسنل کادر بهداشتی درمانی "، "عوامل فرهنگی " و "عوامل فردی " و عوامل  اموزشی از توضیحات شرکت کنندگان استخراج شده است، که نشان دهنده ابعاد تسهیل کننده برای توانمندسازی زنان در شیردهی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که خدمات شیردهی بیمارستانی نقش کلیدی در توانمندی در شیردهی دارد و وجود واحد اختصاصی آموزش و مشاوره شیردهی در بیمارستان، تاکید بر انجام تماس پوست با پوست مادر و نوزاد تاکید بر شروع زودرس شیردهی، حمایت و آموزش عملی مادر و ارجاع موارد مشکل دار به واحد مشاوره شیردهی منجر به شکل گیری توانمندی مادر در شیردهی می شود.

    کلیدواژگان: شیردهی، توانمندسازی، بیمارستان، مادر
  • علیرضا یوسفی*، پرنیان نیک منش، پیوند باستانی، مرضیه تاجیک جلالی، امیرهومن هویدایی صفحات 57-68
    مقدمه

    یکی از ابزارهای مهم در برانگیختن پرستاران جهت ارایه خدمات باکیفیت، انگیزش می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل کاهنده انگیزش موثر بر عملکرد در پرستاران بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام پذیرفت.

    روش ها: 

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1398 در شیراز انجام شده است. جامعه پژوهش تمامی پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده که از بین آنها 340 نفر به عنوان حجم نمونه از بین 10 بیمارستان انتخاب گردید. داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری و توسط آزمون های آماری t-test، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS23 تحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین کل عوامل مادی و غیرمادی کاهنده انگیزه، به ترتیب برابر با 24/1±14/3 و 31/1±29/3 بدست آمد. در میان عوامل مادی، عامل "مشکلات اقتصادی شخصی" با میانگین 14/1±38/3 و در میان عوامل غیرمادی، عامل "عدم ثبات در تصمیم گیری های مدیران مافوق" با میانگین 13/1±31/4 بیشترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. بین متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، سابقه شیفت، تعداد شیفت در هر ماه، تعداد بیمار تحت نظر در هر شیفت کار با "عوامل مادی" و بین "عوامل غیرمادی" کاهنده انگیزه با متغیرهای سن، سابقه خدمت، و سطح تحصیلات رابطه آماری معنی دار مشاهده شد (p˂0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، برگزاری دوره های آموزشی برای مدیران مافوق در رده های مختلف مدیریتی در زمینه مهم ترین موارد کاهنده انگیزه، فراهم آوردن محیط کاری مناسب توام با تعامل مطلوب و رفع مشکلات اقتصادی پرستاران پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: انگیزش، عملکرد، پرستار، بیمارستان، شیراز
  • آرزو حبیب زاده شیرازی، بنفشه امیدوار* صفحات 69-78
    مقدمه

    هدف از انجام این پژوهش پیش بینی خودکارآمدی شغلی بر اساس تفکر انتقادی و شخصیت پویا بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود.

    روش ها: 

    جامعه آماری شامل کلیه کارمندان شیف صبح دانشکده دندانپزشکی شیراز بود که از آن میان تعداد 80نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها ازمقیاس خودکارآمدی شغلی (سارجی، 2015)، تفکر انتقادی (ریتکس، 2003) و شخصیت پویا (بایتمن و کرانت، 1994) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین شخصیت پویا و تفکر انتقادای با خودکارآمدی شغلی رابطه معناداری وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که شخصیت پویا و تفکر انتقادی به صورت معناداری خودکارآمدی شغلی را در کارکنان پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    این نتایج تلویحات مهمی در زمینه آموزش و ارتقای بهداشتی روانی کارکنان در بر دارد.

    کلیدواژگان: شخصیت، تفکر، خودکارآمدی
  • فاطمه بمبئی رو، رضا زارعی*، مژگان امیریان زاده، نادر شهامت صفحات 79-94
    مقدمه

    منتورینگ دانشجویی تاثیر گرفته از ابعاد متعددی است که برآیند آنها منجر به تربیت هدفمند و با کیفیت دانشجویان و تحویل فارغ التحصیلان موفق به عرصه جامعه به ویژه در حوزه علوم پزشکی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین مولفه های موثر بر منتورینگ در زمینه آموزش علوم پزشکی انجام گردید.

    روش ها:

     داده های این مطالعه کیفی از طریق انجام16 مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته با اساتید منتور هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها: 

    طی این مطالعه،45 مورد مضمون پایه استخراج شد، پس از آن بر اساس کلیت و ترکیب این مضامین، تعداد 19 مضمون سازمان دهنده منتج گردید. در مرحله بعد، 7مضمون فراگیر به دست آمدکه عبارت بودند از: مولفه های انسانی (منتور)، مولفه های انسانی (منتی)، مولفه های بالینی، مولفه های آموزشی، مولفه های ساختاری، مولفه های اجتماعی و مولفه های پژوهشی.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این مطالعه حاکی از آن بودند که مولفه های متعددی در پیاده سازی منتورینگ در عرصه آموزش علوم پزشکی دخالت عمده دارند که به ضرورت توجه هر چه بیشتر مسیولین به این مولفه ها در سطوح مختلف مدیریتی دانشگاه، اشاره و تاکید شد.

    کلیدواژگان: منتورینگ، ارتباط موثر، علوم پزشکی، بالندگی، دانشگاه
  • زهره ناطقیان، آروین علی آبادی، الهام علی آبادی* صفحات 95-108

    امروزه ناباروری یکی از مشکلات شایع برای زوجین محسوب میشود و نیمی از علل آن مربوط به مردان است .حفظ پارامتر های اسپرم و کروماتین آن  در آزمایشگاه برای باروری موفقیت آمیزاین زوج ها ازاهمیت خاصی برخوردار است. عوامل متعددی از جمله دما، مدت زمان و روش های مختلف نگهداری اسپرم بر روی پارامتر های اسپرم و کروماتین آن موثر هستند. روش های مختلف نگهداری اسپرم هر یک دارای مزایا و معایبی هستند،از میان این روش ها انجماد شایع ترین روش است که قابلیت بارورسازی اسپرم را در یک دوره زمانی طولانی تر حفظ می کند. اگرچه باروری اسپرم ها در این روش، در مقایسه با مایع جنسی تازه کمتر است اما مزایای این روش از معایب آن بیشتر بوده و هنوز به عنوان ابزار مهمی برای نگهداری اسپرم در کلینیک های ناباروری مطرح است. ما با استفاده از پایگاه داده PubMed به انجام جستجو پرداختیم. درمطالعه ما، ترکیبی از اصطلاحات مرتبط با دما و مدت زمان نگهداری و هم چنین روش های مختلف نگهداری اسپرم و پارامتر های باروری وجود دارد.جستجو با استفاده ازAdvanced Search Builder انجام شد وکلمات کلیدی در "عنوان یا چکیده" یافت شدند.  این مطالعه، مروری براثرات دما ، مدت زمان و روش های مختلف نگهداری بر پارامتر های اسپرم و کرماتین آن می باشد تا بتوانیم شرایط و روش های بهینه برای نگهداری اسپرم را دریابیم.

    کلیدواژگان: ذخیره سازی اسپرم، دمای نگهداری، نگهداری طولانی مدت، منجمد کردن
|
  • Nader Aghakhani, Afshin Hazrati *, Kamal Khademvatan, Mehdi Torabi, Tahereh Shams Ghoraisi, Maryam Mesgarzadeh Pages 1-10
    Introduction
    A complex and varied medicinal regime is used to treat heart failure. This is while the patients use other medications in addition to their prescribed drugs. Irrational and arbitrary use of the drug along with lack of treatment of the disease lead to long-term adverse effects of the drug and sometimes deterioration of the patients’ health. Therefore, this study was carried out to investigate arbitrary use of drugs in 200 patients with congestive heart failure.
    Methods
    A descriptive cross-sectional study performed by simple randomization. Descriptive statistics was used to analyze data along with inferential statistics using SPSS software version 18.
    Results
    98% of patients did not feel the need to visit a doctor for prescription renewal. 77% of the patients prepared over-the-counter medications from the pharmacy while the same percent of the patients also claimed using the drugs recommended by others.
    Conclusion
    Ignoring rational use of the medicine can lead to inappropriate consequences such as prolonged hospitalization, patient dissatisfaction, and exacerbation of the disease. Therefore, restricting over-the-counter medicines, promoting people's awareness about appropriate administration of drugs and their side effects is recommended.
    Keywords: Arbitrary, Patients, Drugs, Congestive Heart Failure
  • Fatemeh Haghnejad, Azita Jaberi *, Behrooz Astaneh, Pooneh Sarvravan Pages 11-24
    Introduction

    Qualitative studies in the world have been growing and COREQ is the guideline that evaluates these articles. Earlier studies have compared non-nursing qualitative research or quantitative research with standard guidelines, but, to the best of researcher’s knowledge, no comparative study of qualitative nursing studies with COREQ is available. Therefore, the present study was designed to fill this gap.

    Methods

    This descriptive study was performed on qualitative articles from 2016 to 2018. Demographic information questionnaire and COREQ checklist (32 items) were used for data collection. Data were analyzed using SPSS software version 16.

    Results

    The results indicated that most of the items in the reviewed articles were in line with the guidelines. Comparing articles in English and Farsi journals, in three different years, and different academic types showed that adherence to some items (10, 15, 18, 25, 28, 29, 30, and 31) and domain 1 was different.

    Conclusion

    Not complying with the COREQ items in the qualitative articles published in Iranian journals suggests this point to editors, writers, and researchers that they should consider available standards more precisely to obtain scientific and authentic results.

    Keywords: Qualitative studies, Guideline, medical journalism, Nursing, Iran
  • Zahra Tafakhori *, Elahe Shahrokhi Pages 25-34
    Introduction

    Dental caries is one of the most common chronic diseases in the world.  In addition to clinical examinations, the use of radiographic techniques, especially the bitewing technique, is the main tool for the accurate diagnosis of proximal caries.

    Methods

    In this cross-sectional study, 50 standard-quality Bitewing radiographs (576 dental surfaces) were obtained from a radiology clinic. The samples were examined separately by three faculty members as gold standard and 30 senior dental students to detect the presence or absence of dental caries and their depth. The observers were asked to mark the presence and absence and depth of dental caries according to the criteria specified in the questionnaire. The findings were analyzed by SPSS software Version 22 and the sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, false positive, and false negative were calculated.

    Results

    The rate of agreement (Kappa) between the faculty members and students in detecting  caries was 0/610 ± 0/007 that was statistically significant (p < 0/001). The sensitivity and specificity of the students' diagnoses of proximal caries were 89/9% and 70/3%, respectively. Interobserver reliability among the students’ detection of caries yielded a Kappa coefficient of 0/857 ± 0/007.

    Conclusion

    The ability of senior  students of  Rafsanjan Dental School to diagnose the presence of caries and detect deep caries (near the pupl) was excellent, and their ability to detect caries on the enamel surface and caries reaching the DEJ was moderate/good. The students' reliability in diagnosing caries  was also excellent.

    Keywords: caries, Dental student, Bitewing, Radioghraphy
  • Hamed Ghoddusi Johari, Shakila Fatehpoor, Parviz Mardani, Reza Shahriarirad, Keivan Ranjbar * Pages 35-42
    Introduction
    Central venous stenosis and thrombosis are much more likely to occur following the insertion of a double-lumen catheter in the subclavian vein rather than the internal jugular vein. This study aimed to evaluate the knowledge and awareness of general surgeons in Fars province regarding the complications of central venous stenosis and thrombosis following the insertion of a double-lumen subclavian catheter.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted among general surgeons in Fars province through a researcher-made questionnaire designed and used to assess their knowledge regarding the complications of stenosis and thrombosis following central catheter insertion in the subclavian vein.
    Results
    Among the participants, 63% of them used the internal jugular vein as the preferred method of inserting a double-lumen catheter, while 36% of them preferred the subclavian method. Also, 46% of the participants were sufficiently aware of the possibility of stenosis and thrombosis following insertion of a double-lumen subclavian catheter, and 47.4% assumed that the probability of thrombosis was less than 30%.
    Conclusion
    The results of this study indicate that a significant percentage of general surgeons in Fars province are not aware of the high risk of stenosis and thrombosis in the subclavian vein following the insertion of a double lumen catheter. Therefore, it is recommended that constant and up-to-date training sessions be held for general surgeons in selecting the appropriate vein and using ultrasound in the insertion of a double-lumen catheter.
    Keywords: Subclavian Vein, Jugular Veins, catheters, Thrombosis
  • Sara Bazrriz, Abbas Yazdanpanah, Ali Khani Jeihooni * Pages 43-56
    Introduction

    Breastfeeding for the first six months and continued breastfeeding for 2 years or more is a good way to feed the baby. The empowering of mother’ breastfeeding is one of the important factors in promoting breastfeeding, and identifying its facilitating factors can help develop effective policies and interventions. This study was conducted to investigate the related factors in empowering mothers for breastfeeding in Shiraz Mother and Child Hospital in 2018.

    Methods

    The present study was descriptive qualitative research with a phenomenological approach in which 12 participants were interviewed through semi-structured interview. Content analysis was carried out to analyze the collected data. To analyze the data, each interview was transcribed and codified. Finally, all thematic structures were analyzed, compared and contrasted and the main themes were determined.

    Results

    Following the acquisition of breastfeeding skills in the hospital, participants cited breastfeeding counseling in health centers as an important factor in facilitating their empowerment in breastfeeding and their breastfeeding continuation. Further analysis revealed that "the mother's decision to breastfeed" along with her perception (self-efficacy and confidence in her capability to breastfeed), "positive cultural attitudes and participation of spouse and family in breastfeeding" "Breastfeeding" (training the spouse and his presence while loving the breastfeeding wife), "Public education and sharing information" (a successful personal relationship between the mother and her friends) and "The role of the midwife and other health care staff (encouraging mothers and increasing their tendancy to breastfeed "provides a good ground for constant breastfeeding.

    Conclusion

    The four main principles including " health care personnel", "cultural factors" and "individual factors" and training factors have been extracted from the interviews conducted. These principles illustrate the dimensions which facailitate empowerment of women in lactation. Findings indicate that hospital breastfeeding services play a key role in mothers’ ability to breastfeed. Referring those who have problems in breastfeeding to the breastfeeding counseling unit will help mothers breastfeed.

    Keywords: Lactation, Capability, hospital, Mother
  • Ali Reza Yusefi *, Parniyan Nikmanesh, Peivand Bastani, Marziye Tajik Jalali, AmirHuman Hoveidaei Pages 57-68
    Introduction

    Motivation is an important tool to motivate nurses to provide quality care. The purpose of this study was to investigate the decreasing factors of motivation affecting the performance of nurses in the teaching hospitals of Shiraz University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytic study was conducted in Shiraz in 2019. The research population consisted of all nurses of the teaching hospitals of Shiraz University of Medical Sciences, among whom 340 from 10 hospitals were selected as sample size. Data were collected through a questionnaire and analyzed by t-test, ANOVA, and Pearson correlation coefficient with SPSS23 software.

    Results

    The total mean of materialistic and non-materialistic factors decreasing motivation were 3.14 ± 1.24 and 3.29 ± 1.31, respectively. Among the materialistic factors, the "personal economic problems" factor with the mean of 3.38 ± 1.14 and among non-materialistic factors, the "instability in decision making by the top managers" with the mean of 4/31 ± 1/13 had the highest score.  There was a significant relationship between materialistic factors and gender, marital status, shift record, the number of shift work per month, and the number of patients under observation in each shift work. Also, there was a significant relationship between non-materialistic factors and age, work experience, and education level (p˂0.05).

    Conclusion

    According to the findings, organizing training courses for top managers in different managerial levels in the field of decreasing factors of motivation, providing a suitable working environment coupled with the desired interaction, and solving the economic problems of nurses is suggested.

    Keywords: Motivation, Work Performance, Nurses, Hospitals, Shiraz
  • Arezoo Habibzadeh Shirazi, Banafshe Omidvar * Pages 69-78
    Introduction

    This study aimed to predict job self-efficacy based on critical thinking and dynamic personality. The present study was a descriptive correlational study. The statistical population of this study includes all employees of the morning shift at Shiraz Dental School.

    Methods

    The statistical sample of this study includes 80 employees who were selected by random clustering. To collect data to test research hypotheses, the SARJI Occupational Self-Efficacy Scale, Ritex Critical Thinking, and the dynamic personality of Batman and Krant were used. Cronbach's alpha coefficient was also reported to evaluate the reliability of the questionnaire. Pearson correlation test and multiple regression analysis were used for data analysis by means of Statistical Package for Social Sciences (SPSS) package.

    Results

    The results showed that dynamic personality and critical thinking have a significant relationship with job self-efficacy. Also, the results of multiple regression analysis showed that dynamic personality and critical thinking significantly predict job self-efficacy in employees.

    Conclusion

    This finding has important implications for training and promoting the employees’ mental health.

    Keywords: Personality, Thinking, Self-efficacy
  • Fatemeh Bambaeeroo, Reza Zarei *, Mozhgan Amirianzadeh, Nader Shahamat Pages 79-94
    Introduction

    Student mentoring is influenced by various aspects whose purposeful alignment lead to high-quality training of students and eventually introducing successful graduates, especially in the field of medical sciences.

    Methods

    The data of the present qualitative study were collected via 16 Semi-structured interviews with mentor professors at Shiraz University of medical sciences. To analyze the interviews, content analysis was applied.

    Results

    Through the present study, 45 basic themes were extracted. Then thematic structures combined and analyzed and 19 organizing themes were obtained. In the next step, 7 comprehensive themes were obtained, which were: human variable (mentor and mentee), and clinical, educational, social, and research components.

    Conclusion

    According to the results of the study, various variables are involved in effective mentoring during college life, particularly in the field of medical sciences. These variables should be scrutinized at different levels of university management.

    Keywords: Mentoring, Effective communication, Medical Sciences, Development, university
  • Zohre Nateghian, Arvin Aliabadi, Elham Aliabadi * Pages 95-108

    Infertility is now a common problem for couples and half of it is due to male infertility, so maintaining sperm parameters and its chromatin are important for successful fertility. Various factors such as temperature, storage duration, and different methods of sperm storage, including cryopreservation, affect these sperm parameters and fertility. Different methods of sperm storage have advantages and disadvantages; among which cryopreservation is the most common method of long-term storage of sperm; maintaining fertility over a longer period. However, sperm fertility in this method is lower than fresh sex fluid. Despite the problems of freezing, cryopreservation advantages outweigh its disadvantages and it is an important tool for sperm storage in clinics of infertility. We searched the PubMed database. In our study, there is a combination of terms related to temperature and storage time as well as different methods of sperm storage and fertility parameters. The search was performed using Advanced Search Builder and the keywords were found in "Title or Abstract". In this study, we reviewed the effects of temperature, storage duration, and different storage methods on sperm parameters and its chromatin to determine the optimal conditions and methods for sperm storage.

    Keywords: Sperm storage, Storage temperature, Long term storage, Cryopreservation