فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 138، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان گودرزی نسب، سید صدرالدین شجاع الدین*، محمدحسین ناصر ملی صفحات 1-11

    پیش زمینه و هدف

     کمردرد یکی از مشکلات عمده در زنان در سراسر جهان بوده نزدیک به 80درصد از افراد حداقل یک بار در طول عمر خودان را تجربه کرده اند. بی اختیاری ادرار نیز یکی از مشکلات مهم در زنان بوده که عموما با درد کمر همراه است. لذا هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی مقایسه و تاثیر هشت هفته تمرینات کگل و تمرینات ثباتی بر ناتوانی عملکردی، کیفیت زندگی و بی اختیاری ادرار زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار و کمردرد بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی و طرح آن مطالعه ای سه گروهی همراه با پیش آزمون و پس آزمون بود. به همین منظور، 45 نفر از زنان مبتلا به بی اختیاری ادرار و کمردرد به روش تصادفی در 3 گروه مساوی 15 نفری تجربی (کگل و ثباتی) و کنترل انتخاب شدند. به منظور ارزیابی فاکتورهای ناتوانی عملکردی، کیفیت زندگی و بی اختیاری ادرار به ترتیب از پرسشنامه اوسوستری، پرسشنامه کیفیت زندگی و فرم تشخیص بی اختیاری ادرار استفاده گردید. هر دو گروه تجربی به مدت 8 هفته تمرینات کگل و ثباتی (هفته ای 3 جلسه 30 تا 45 دقیقه ای) را انجام دادند. گروه کنترل در این مدت هیچ گونه تمرینی انجام ندادند. برای تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس در سطح معناداری 05/0P≤ استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحقیق هر دو پروتکل تمرینی کگل و ثباتی بر ناتوانی عملکردی، کیفیت زندگی و بی اختیاری ادرار زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار و کمردرد در پس آزمون تاثیر معنی داری داشته اند (05/0≤p) و در مقایسه بین گروهی بیشترین تغییرپذیری به ترتیب مربوط به گروه تمرینی ثباتی و گروه تمرینی کگل بود (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه، تمرینات ثباتی نسبت به تمرینات کگل در زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار و کمردرد موثرتر واقع شد. بااین وجود مطالعات آتی با استفاده از نمونه های بیشتر جهت حمایت از یافته های این مطالعه و همچنین پیشگیری از این معضل در زنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بی اختیاری ادرار، عملکرد، تمرین ثباتی، تمرین کگل
  • علی شکیبی، مریم سامری*، لیلا آلیلو صفحات 12-19

    پیش زمینه و هدف:

     ارزیابی ادراک فراگیران از محیط آموزشی و استفاده از نتایج آن به منظور بهبود کیفیت محیط آموزشی همواره موردتوجه متصدیان طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه های درسی هست. محیط های آموزش بالینی به علت ویژگی های منحصربه فرد و پیچیده ای که دارند، از اهمیت خاصی برخوردارند و مطالعه توصیفی حاضر باهدف ارزشیابی محیط آموزش بالینی مراکز آموزشی درمانی شهرستان ارومیه از دیدگاه دستیاران رشته های تخصصی پزشکی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-مقطعی با استفاده از پرسشنامه استاندارد PHEEM به منظور ارزیابی محیط آموزش بالینی انجام شد. پرسشنامه در اختیار همه دستیارانی که حداقل شش ماه محیط آموزشی را تجربه کرده بودند قرار داده شد. 205 نفر از دستیاران سال اول تا چهارم تمام رشته های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه پرسشنامه را تکمیل نمودند. این پرسشنامه شامل 40 سوال می باشد که به منظور ارزیابی سه حیطه ادراک از تدریس، استقلال نقش و حمایت اجتماعی دستیاران استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار 16SPSS شد و با استفاده از آنالیزهای آماری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها از 205 نفر تکمیل کننده پرسشنامه، 99 نفر زن (3/48 درصد) و 106 نفر مرد (7/51 درصد) با میانگین سنی 41/5±08/33 سال بودند. میانگین و انحراف معیار زیرمعیار ادراک از استقلال نقش 62/9±77/25، ادراک از تدریس 93/11±72/24 و ادراک از حمایت اجتماعی 18/7±35/20 می باشد. میانگین نمره کل پرسشنامه 27±83/70 بود. همچنین نتایج حاکی از وجود ارتباط معنی داری بین متغیر نمره کل پرسشنامه با رشته تخصصی دانشجویان می باشد (05/0>p). ولی بین متغیر نمره کل با متغیرهای جنسیت و دوره تحصیلی و بیمارستان ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج محیط آموزش بالینی دستیاری در مراکز آموزشی-درمانی شهرستان ارومیه نیاز به بهبود و ارتقاء و توجه مدیران آموزش پزشکی دارد. ازآنجایی که فرصت هایی برای بهبود محیط آموزشی وجود دارد، پیشنهاد می شود به انتظارات دستیاران توجه شود. چه بسا از مهم ترین گام ها برای بهبود شرایط آموزشی انجام چنین مطالعاتی با حجم نمونه بالاتر در سایر مراکز آموزشی درمانی کشور می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، محیط، رزیدنت، PHEEM
  • آتوسا سعیدیان*، سعید ملیحی الذاکرینی، مروارید احدی، غلامرضا صرامی فروشانی، محمدرضا صیرفی صفحات 20-28
    پیش زمینه و هدف

    ادبیات پژوهش نشان می دهد که حمایت اجتماعی با خودمراقبتی در بیماران مبتلا به آسم رابطه دارد اما مکانیسم های زیربنایی این رابطه نیاز به پژوهش بیشتر دارد. این پژوهش به منظور بررسی نقش واسطه ای استرس ادراک شده در ارتباط بین ابعاد حمایت اجتماعی و خودمراقبتی در بیماران مبتلا به آسم شهر گرگان انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کلیه بیماران مبتلا به آسم کلینیک تخصصی آسم بیمارستان صیاد شیرازی شهر گرگان در نیمه اول سال 1399 تشکیل دادند. نمونه ی پژوهش شامل 127 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند و به پرسشنامه های استاندارد استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، حمایت اجتماعی سیمت و همکاران (1988) و خودمراقبتی فارسی (1385) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر حمایت اجتماعی از خانواده (11/0=β،01/0P<)، اثر حمایت اجتماعی از دوستان (09/0=β،01/0P<) و اثر حمایت اجتماعی از دیگران (08/0=β،01/0P<) با نقش واسطه ای استرس ادراک شده بر خودمراقبتی مثبت معنادار است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت که حمایت اجتماعی از طریق استرس ادراک شده بر خودمراقبتی اثر می گذارد. بنابراین، توجه به مداخلات و آموزش ها در جهت مدیریت استرس و کسب حمایت اجتماعی می تواند روش مطلوبی برای افزایش خودمراقبتی باشد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، بیماران مبتلا به آسم، حمایت اجتماعی، خودمراقبتی
  • غلامرضا رضایی*، رامین زراعت گری صفحات 29-40
    پیش زمینه و هدف

    بخش های بهداشت و درمان کشور در سال های اخیر به دلیل افزایش هزینه ها با چالش های متعددی روبرو است. این موضوع مدیران پرستاری را ملزم به یادگیری مهارت های مدیریت مالی کرده است تا بتوانند ضمن کاهش هزینه ها، در ارایه مراقبت های موثر و کارآمد پیشرو باشند. این عامل مستلزم دانش و مهارت کافی در مدیریت مالی است. بر همین اساس، این پژوهش دانش و مهارت های مدیریت مالی مدیران پرستاری را در بیمارستان های دولتی ایران بررسی می کند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یکی مطالعه توصیفی-تحلیلی می باشد که مبتنی بر یک رویکرد کمی با استفاده از یک طرح مقطعی است که از روش سرشماری برای جمع آوری داده ها از 269 مدیر پرستاری بیمارستان های دولتی در دو استان فارس و سیستان و بلوچستان از طریق پرسش نامه استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل توصیفی و آزمون مقایسه میانگین ها (تی تست و تحلیل واریانس یک طرفه) در نرم افزار آماری SPSS انجام شد.

    یافته ها

    مدیران پرستاری در هر دو استان موردمطالعه نشان دادند که سطح کمی از دانش و مهارت ها را در مدیریت مالی دارند. جنسیت، سن، تجربه کاری و سطح تحصیلات نیز تاثیری بر مهارت های مدیریت مالی مدیران پرستاری ندارد. هم چنین، نتایج نشان داد که سطح دانش مهارت های مدیریت مالی (702/2) از میزان توانایی به کارگیری مهارت های مدیریت مالی (425/2) در بین مدیران پرستاری بیشتر است (942/9=t و 0005/0 =P).

    بحث و نتیجه گیری

    مدیران پرستاری نقش مهمی در مدیریت مالی بیمارستان ها دارند اما دانش، مهارت و شایستگی کافی در مدیریت مالی ندارند. توصیه می شود که آموزش و یادگیری در زمینه مدیریت مالی با استفاده از یک رویکرد چندرشته ای برای مدیران پرستاری انجام شود تا قادر به کسب دانش و مهارت های مورد نیاز باشند. باید برنامه های یادگیری و راهنمایی تجربی مستمر برای مدیران پرستاری قبل از تصدی سمت های مدیریتی تدوین شود.

    کلیدواژگان: مدیریت مالی، بودجه، هزینه، تجزیه وتحلیل هزینه فایده، پرستار
  • جمال حاجی، مژگان محمدی مهر*، مریم خسروی، حدیقه محمد آذر صفحات 41-50
    پیش زمینه و هدف

    همواره در شرایط سخت و بحرانی ازجمله اپیدمی کرونا، پرستاران با استرس فراوانی مواجه هستند که می تواند تمایل به ترک خدمت در آن ها را افزایش دهد. ازآنجایی که تاب آوری به عنوان یکی از توانایی های افراد برای سازگاری در شرایط تنش زا مطرح می باشد، لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی تمایل به ترک خدمت در پاندمی کرونا بر اساس مولفه های استرس شغلی و تاب آوری در بین پرستاران بیمارستان امام خمینی شهرستان مهاباد می باشد.

    مواد و روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش تمام پرستاران بیمارستان امام خمینی شهر مهاباد بودند که تعداد آن ها در سال 1399 برابر 250 نفر بود با استفاده از فرمول کوکران تعداد 151 نفر به صورت روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب شدند که از این تعداد، پ 140 پرسش نامه دقیق و قابل استناد بازگردانده شد. ابزار پژوهش، شامل سه پرسشنامه استاندارد تمایل به ترک خدمت کیم و همکاران (2007)، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیوید سون (2003) و پرسشنامه استرس شغلی فیلیپ آل رایس، (1999) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام پذیرفت.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های پژوهش مشخص گردید که بین تمایل به ترک خدمت با استرس شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و استرس شغلی تمایل به ترک خدمت پرستاران را پیش بینی می کنند (746/0=r و 001/0=p). همچنین مشخص شد که بین تاب آوری با تمایل به ترک خدمت رابطه منفی و معنی داری وجود دارد و تاب آوری تمایل به ترک خدمت پرستاران را پیش بینی می کنند (887/0=r و 001/0=p).

    نتیجه گیری:

     تاب آوری و استرس شغلی، می تواند تمایل به ترک خدمت پرستاران بیمارستان امام خمینی مهاباد را در دوره ی پاندمی کرونا پیش بینی کند. لذا شایسته است مدیران امر، با کاهش عوامل استرس زای شغلی و اجرای برنامه های آموزش تاب آوری، تمایل به ترک خدمت پرستاران را در پاندمی کرونا کاهش دهند.

    کلیدواژگان: ترک خدمت، تاب آوری، استرس شغلی، پرستاران
  • مهناز عطاپور، اکرم السادات سادات حسینی*، رضا نگارنده صفحات 51-66
    پیش زمینه و هدف

    امید یکی از نیازهای روانی انسان است که در پرستاری اهمیت زیادی دارد. مطالعات در این زمینه نیز نشان می دهد که پرستاران به علت تعاملات زیاد خود با بیماران، در ایجاد امید نقش مهمی دارند. این مفهوم در پرستاری به خصوص در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مبهم باقی مانده است. شناخت هر چه بیشتر این مفهوم می تواند پرستاران را در ارایه مراقبت های پرستاری یاری دهد. پژوهش حاضر باهدف تحلیل مفهوم امید در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با استفاده از رویکرد تکاملی راجرز صورت گرفته است.

    روش کار

    این مطالعه، با رویکرد تکاملی تحلیل مفهوم راجرز انجام شده است. در مرحله مرور متون، پایگاه های اطلاعاتی Science Direct، Springer، Google Scholar، PubMed، Proquest، Magiran، Iran medex، SID، Embase، Scopus، Ovid با استفاده از کلیدواژه های مفهوم امید، انتظار، ایمان، باور، آرزو، مولتیپل اسکلروزیس، پرستاری، Nursing، Hope concept، Hope، Wish، Belief، Faith، Expectation و Multiple Sclerosis بدون محدودیت زمانی جستجو گردید. درمجموع 17 موردمطالعه انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل متن مقالات منتخب به روش تحلیل درون مایه ای و استقرایی انجام گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه ویژگی های این مفهوم تحت عنوان برتری، دستیابی به اهداف، تعادل بین دوگانگی عاطفی و درونی و دید مثبت نسبت به آینده تعیین گردید. پیشایندهای این مفهوم در دو بعد عوامل فردی و عوامل محیطی-اجتماعی و پیامدهای آن در دو بعد جسمی و روانی شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه با واضح سازی مفهوم امید در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، می تواند به توسعه نظریه ها و تیوری ها و حتی ساخت ابزارهای موردنیاز کمک کند.

    کلیدواژگان: امید، مولتیپل اسکلروزیس، روش تکاملی راجرز
  • صمد دلسوز، حمیدرضا فرخ اسلاملو، حمیدرضا خلخالی، علیرضا دیدارلو* صفحات 67-76
    پیش زمینه و هدف

    بیماری ایدز یک باندمی و چالش بهداشتی در دنیا بوده و همه افراد جامعه در معرض خطر این معضل بهداشتی هستند. دراین بین جوانان و نوجوانان به ویژه دانش آموزان آسیب پذیرتر از سایر افراد جامعه هستند، بر اساس رویکرد سازمان بهداشت جهانی، تنها راه موثر برای پیشگیری و کنترل این بیماری، آموزش بهداشت همگانی بوده و گروه های پرخطر و آسیب پذیر باید در اولویت برنامه های آموزشی قرار بگیرند.

    مواد و روش کار: 

    در این مطالعه نیمه تجربی،60 دانش آموز پسر دوره دوم متوسطه شهر اشنویه در سال 1399 در دو گروه 30 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. برنامه آموزشی برای گروه مداخله به روش سخنرانی، بحث گروهی و نشان دادن فیلم آموزشی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه سه قسمتی روا و پایا شامل مشخصات شخصی، آگاهی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. داده ها با استفاده از آزمون های Independent t test، Chi-Square و Repeated measures در نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

     یافته ها: 

    مطالعه آشکار کرد که قبل از مداخله آموزشی اختلاف معنی دار آماری بین دو گروه ازنظر متغیرهای آگاهی، حساسیت، شدت، منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده وجود نداشت (05/0<P)، اما بعد از مداخله آموزشی در متغیرهای ذکرشده اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد (05/0>P).

     بحث و نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه حاضر، تاثیر و کارایی الگوی اعتقاد بهداشتی را در ارتقاء باورهای بهداشتی در خصوص پیشگیری از ایدز آشکار کرد و نتایج این تحقیق می تواند برای آموزشگران حوزه سلامت اعم از بهداشت و درمان که در طراحی برنامه های آموزشی مرتبط با بیماری ها تلاش می کنند، مفید و سودمند باشد.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، مدل اعتقاد بهداشتی، ایدز، باورهای بهداشتی
  • لیلا قمری، نرگس صادقی، مهرداد آذربرزین* صفحات 77-86
    پیش زمینه و هدف

    سرطان یک بیماری مزمن شایع است که باوجود پیشرفت هایی در درمان و مراقبت، تمام ابعاد زندگی شخصی- خانوادگی- اجتماعی فرد را متاثر ساخته و با توجه به پیامدهای روانی-اجتماعی شدیدی که به دنبال دارد نیازمند سازگاری جسمی- روانی- اجتماعی می باشد؛ این مسئله در نوجوانان چون در دوره تغییرات تکاملی پیچیده هستند حایز اهمیت بسیاری است. همچنین ادراک نوجوان از حمایت های ارایه شده از سمت دوستان و ارتباط آن با سازگاری نوجوان با سرطان جای بسی بحث و تحقیق دارد؛ لذا این مطالعه باهدف تعیین ارتباط بین ادراک حمایت از جانب دوستان و سازگاری روانی-اجتماعی با بیماری در نوجوانان مبتلا به سرطان انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی تعداد 95 نوجوان 20-11 ساله مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان سرطان امیر و درمانگاه امام رضا "ع" شهر شیراز در سال 1398 با توجه به معیارهای ورود به روش نمونه گیری در دسترس و با تکمیل فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه های حمایت ادراک شده دوستان و سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری در این پژوهش شرکت نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS v.25 و آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی در سطح معنی داری 05/0> P تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که از بین مشخصات دموگرافیک بین سن با سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری رابطه معکوس وجود داشت، و بین دیگر شاخصه ها رابطه معناداری نبود. نمره کل سازگاری روانی-اجتماعی بین دخترها و پسرها اختلاف معنادار نداشت و همچنین میانگین نمرات ادراک حمایت از جانب دوستان و نمره کل سازگاری روانی-اجتماعی بین بیماران مبتلا به سرطان خون و سایر انواع سرطان اختلاف معنادار نداشت. درصد بیشتر بیماران ادراک متوسطی نسبت به حمایت از جانب دوستان (2/63 درصد) با نمره کلی 24/23 داشتند. سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری نیز با نمره کلی 01/2 در سطح سازگاری قوی قرار گرفت و بیشترین سازگاری مربوط به بعد نگرش نسبت به بیماری با میانگین 47/0 ± 29/2 و کمترین سازگاری مربوط به بعد اختلالات روان شناختی با میانگین 82/0±74/1 بود. نمره ادراک حمایت از جانب دوستان با نمره کل سازگاری روانی-اجتماعی و ابعاد نگرش نسبت به بیماری و محیط اجتماعی رابطه مستقیم داشت (05/0<p).

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، می توان بیان نمود که بین ادراک حمایت از جانب دوستان با سازگاری روانی-اجتماعی با سرطان در نوجوانان مبتلا همبستگی وجود دارد. ارتباط مستقیم ادراک حمایت از جانب دوستان با نمره کل سازگاری روانی-اجتماعی و ابعاد نگرش نسبت به بیماری و محیط اجتماعی در تحلیل نتایج تاییدکننده تاثیر روابط اجتماعی نوجوانان موردپژوهش با همسالان و دوستان بر تطبیق و سازگاری با سرطان در ابعاد روانی (نگرش نسبت به بیماری) و اجتماعی (محیط اجتماعی) می باشد. واضح است که نوجوانان مبتلا به سرطان با درک مناسبی از حمایت های ارایه شده از سوی دوستان، قدرت و انگیزه پذیرش و کنارآمدن با بیماری را دوچندان خواهند داشت و می توانند با احساس مثبتی که به تقابل با بیماری می پردازند خود را با شرایط جدید سازگار کنند.

    کلیدواژگان: حمایت ادراک شده، حمایت از جانب دوستان، نوجوان، سرطان، سازگاری روانی-اجتماعی
|
  • Mozhghan Goodarzi Nasab, Seyed Sadrodin Shojaodin*, MohammadHosein Naser Mell Pages 1-11
    Background & Aims

    Back pain is one of the major problems in women around the world and nearly 80% of people have experienced it at least once in their lifetime. Urinary incontinence is also one of the most important problems in women, which is usually associated with back pain. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect and compare eight weeks of Kegel exercises and stability exercises on pain relief, urinary incontinence in women with urinary incontinence and back pain.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study and its design was a two-group study with pretest and posttest. For this purpose, 45 women with urinary incontinence and low back pain were randomly selected in 3 equal groups of 15 experimental (Kegel and stability) and control. In order to evaluate the factors of functional disability, quality of life and urinary incontinence, the ossoster questionnaire, quality of life questionnaire and urinary incontinence diagnosis form were used, respectively. Both experimental groups performed Kegel and stability exercises (3 sessions of 30 to 45 minutes per week) for 8 weeks. The control group did not perform any exercises during this period. Analysis of covariance at the significance level of (p≤0/05) was used to analyze the data.

    Results

    According to these findings Both Kegel exercises and stability exercises had a significant effect on on functional disability, quality of life and urinary incontinence in women with stress urinary incontinence and back pain (P≤0.05). Conducting a between-group comparison also showed that which was related to the stability exercises and Kegel exercises, respectively (P≤0.05).

    Conclusion

    According to these findings, stability exercises provided greater recuperation than Kegel exercises in women with urinary incontinence and back pain. However, further studies with a larger sample size are recommended to support the findings of the present study and to help prevent women with urinary incontinence and back pain

    Keywords: incontinence, functional, Kegel exercises, stability exercises
  • Ali Shakibi, Maryam Sameri*, Leyla Alilu Pages 12-19
    Background & Aims

    Assessing learnerschr('39') perceptions of the educational environment and using its results to improve the quality of the educational environment is always considered by those involved in the designing, implementing, and evaluating curricula. Clinical education environments are of special importance due to their unique and complex features and the present descriptive study has been conducted with the aim of determining the status of hospital education environment in Urmia educational and medical centers from the perspective of medical residents in 2020.

    Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed using the PHEEM standard questionnaire to evaluate the clinical education environment. The questionnaire was given to all residents who had experienced the training environment for at least six months. 205 first to fourth-year residents of all fields in Urmia University of Medical Sciences completed the questionnaire. This questionnaire consists of 40 questions that assess the three areas of perception of teaching, role independence, and social support of residents. The statistical analysis were performed using SPSS 16 software.

    Results

    Based on the findings, out of 205 subjects who completed the questionnaire, 99 were female (48.3%) and 106 were male (51.7%) with a mean age of 33.08 ± 5.41 years. The mean and standard deviation of the sub-criteria of perception of role independence, perception of teaching and perception of social support were 25.77 ± 9.62, 24.72 ± 11.93, and 20.35 ± 7.18, respectively. The average total score of the questionnaire was 70.27 ± 83. The results also indicated a significant relationship between the variable of the total score of the questionnaire and the specialty of students (p <0.05). However, there is no significant relationship between the total score variable with the variables of gender, degree, and hospital (p > 0.05).

    Conclusions

    According to the results, the clinical education environment of residency in educational-medical centers of Urmia city needs to be improved and promoted and requires the attention of medical education managers. As there are opportunities to improve the learning environment, it is recommended to pay attention to the expectations of the residents. Perhaps one of the most important steps to improve educational conditions is to conduct such studies with a higher sample size in other educational and medical centers in the country.

    Keywords: Education, Environment, Postgraduate, residents, PHEEM
  • Atosa Saeidi*, Saeed Malihi Al Zakerini, Morvarid Ahadi, Gholamreza Sarami Foroushani, MohammadReza Sirafi Pages 20-28
    Background & Aims

    Research literature shows that social support is related to self-care in patients with asthma, but the underlying mechanisms of this relationship need further research. This study was conducted to investigate the mediating role of perceived stress in the relationship between social support and self-care dimensions in patients with asthma.

    Materials & Methods

    The present study was descriptive and correlational. The statistical population of the present study consisted of all patients with asthma in the specialized asthma clinic of Sayad Shirazi Hospital in Gorgan. The sample consisted of 127 subjects who were selected by available sampling method and answered the standard questionnaires of perceived stress by Cohen et al. (1983), social support of Simat et al. (1988), and Persian self-harm (2006). Data were analyzed using Pearson correlation and path analysis.

    Results

    The results showed the effect of social support on family (β = 0.11, p <0.01), the effect of social support on friends (β = 0.09, p <0.01), and the effect of social support on others (08 Β = 0, p <0.01) are significant with the mediating role of perceived stress on positive self-care.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that social support affects self-care through perceived stress. Therefore, paying attention to interventions and training in stress management and gaining social support can be a good way to increase self-care.

    Keywords: Perceived stress, Patients with asthma, Social support, Self-care
  • Gholamreza Rezaei*, Ramin Zeraatgari Pages 29-40
    Background & Aims

    In recent years, the country’s healthcare sectors are faced with several financial challenges due to increased cost. This has necessitated nurse managers to build financial management skills to enable them to lead in the provision of effective and efficient care while reducing cost. This demands adequate knowledge and skills in financial management. Accordingly, the research examined the financial management knowledge and skills of nurse managers in public hospitals of Iran.

    Materials & Methods

    The present study is a descriptive-analytical study based on a quantitative approach. Across-sectional design was employed using the census approach to collect data through a questionnaire from 269 nurse managers in public hospitals in two provinces of Fars and Sistan and Baluchestan. Data analyses were performed using descriptive and mean comparison tests (t-test and one-way ANOVA) via SPSS statistical software.

    Results

    Nurse Managers in both provinces showed a low level of knowledge and skills in financial management. Gender, age, work experience, and level of education also did not affect the financial management skills of nurse managers. Also, the results showed that the level of knowledge of financial management skills (2.702) is higher than the ability to apply financial management skills (2.425) among nursing managers (t = 9.942 and P = 0.0005).

    Conclusion

    Nurse Managers play a significant role in the financial management of hospitals but have inadequate knowledge, skills, and competence in financial management. Recommendations include well-structured training and education on financial management using a multidisciplinary approach to enable nurse managers to gain the required knowledge and skills. Continuous experiential learning and mentorship programs should be developed for nurses before the assumption of management positions.

    Keywords: financial management, budget, cost, cost-benefit analysis, nurse
  • Jamal Haji, Mojgan Mohammadimehr* Pages 41-50
    Background & Aims

    In difficult and critical situations like the corona pandemic, nurses always face a great deal of stress that may increase their intention to leave. Since resilience is considered as one of the individuals’ abilities to adapt to stressful situations, this study was aimed at predicting the intention to leave among nurses in Imam Khomeini Hospital in Mahabad city during the corona pandemic period based on job stress and resilience components.

    Materials & Methods

    This is a descriptive-correlational study. The statistical population of this study included all nurses in Imam Khomeini Hospital in Mahabad (n= 250) in 2020. Using Cochran’s formula, 151 subjects were chosen as the sample by simple random sampling method. 140 accurate and measurable, and citable questionnaires were returned. The study tool included three standard questionnaires: Intention to Leave by Kim et al. (2007), Resilience Questionnaire by Connor and David Seven (2003), and Job Stress Questionnaire by Philip Al Rice (1999). Data analysis was conducted by Pearson correlation test and stepwise regression using SPSS software version 19.

    Results

    According to the research findings, a positive and significant relationship between the intention to leave the job and job stress was revealed and job stress predicts the nurses’ intention to leave (r = 0.746 and p<.001). Moreover, there was a negative and significant relationship between resilience and the intention to leave and resilience predicts the nurses’ intention to leave (r =- 0.887 and p<.001).

    Conclusion

    Resilience and job stress may predict the nurses’ intention to leave the profession in Imam Khomeini Hospital in Mahabad during the corona pandemic. Hence, managers are better to reduce the nurses’ intention to leave their work in the Corona pandemic through decreasing job stressors besides implementing resilience-training programs.

    Keywords: Intention to Leave, Resilience, Job stress, Nurses
  • Mahnaz Atapour, Akram Sadat Sadat Hoseini*, Reza Negarandeh Pages 51-66
    Background & Aims

    Hope is one of the psychological needs of the human being that is also very important in nursing. Studies also show that nurses play an important role in generating hope because of their many interactions with patients. This concept remains almost obscure in nursing, especially in patients with Multiple Sclerosis (MS). Understanding this concept as much as possible can help nurses provide nursing care. So, this study was conducted to analyze the concept of hope in MS patients using Rodgerschr('39') evolutionary method.

    Materials & Methods

    This study was done with Rodgers’ evolutionary method. In the literature review, databases of Science Direct, Springer, PubMed, Google Scholar, ProQuest, Magiran, Iran medex, SID, Embase, Scopus, and Ovid were searched with terms of Nursing Hope conceptchr('39'), Hope, Wish, Belief, Faith, Expectation and Multiple Sclerosis without time limitation. Overall, 17 studies were selected. The text of the selected articles was analyzed by thematic and inductive methods.

    Results

    In this study, the attributes of this concept were defined as transcendence, achievement of goals, balancing between inner emotional dichotomies, and a positive view of the future. The antecedents of this concept were identified in two dimensions: individual factors and environmental-social factors and their consequences in both physical and psychological dimensions.

    Conclusion

    The findings of this study can help develop theories and even build the needed tools by clarifying the concept of hope in patients with MS.

    Keywords: Hope, Multiple Sclerosis, Rodgers’ evolutionary method
  • Samad Delsouz, HamidReza Farrokh Eslamlou, HamidReza Khalkhali, Alireza Didarloo* Pages 67-76
    Background & Aims

    AIDS is a pandemic and a health challenge in the world, and all the people of society are at risk of this health problem. Among the population, teenagers and young adults, especially students, are more vulnerable than any other in the community. According to the World Health Organization (WHO) approach, the only effective way to prevent and control this disease is through health education, and high-risk and vulnerable groups should be given priority to educational programs. The present study aimed to determine the effect of educational intervention based on the health belief model (HBM) on promoting health beliefs among male high school students in Oshnavieh city toward AIDS.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 60 male high school students. The subjects were divided equally into intervention and control groups (n = 30). The educational intervention was performed using lectures and group discussion and show of training film. The data collection tool was a valid and reliable 3-part questionnaire consisting of demographic characteristics, and knowledge about HIV/AIDS, and HBM constructs. The study data were analyzed using independent t-test, chi-square, and repeated measures in SPSS software version 16.

    Results

    The study revealed that there was no statistically significant difference between the two groups in terms of knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, and self-efficacy (p > 0.05). After educational intervention significant differences were observed in the aforementioned variables (p < 0.05).

    Conclusion

    The present study revealed the effect and effectiveness of the health belief model on promoting health beliefs regarding prevention of AIDS, and the results of this study can benefit health educators/promoters in designing educational programs regarding diseases and health problems.

    Keywords: Health Education, Health Belief Model, AIDS, Students, Oshnavieh
  • Leyla Ghamary, Narges Sadeghi, Mehrdad Azarbarzin* Pages 77-86
    Background & Aims

    Cancer is a common chronic disease that, despite advances in treatment and care, affects all aspects of a personchr('39')s personal-family-social life and requires physical-psychosocial adjustment due to the severe psychosocial consequences that follow. This is especially important in adolescents because they are in the period of complex evolutionary changes. Adolescentschr('39') perceptions of support from friends and its relationship to adolescent adjustment to cancer are also highly debated. Adolescents with cancer use a variety of social support resources to help diagnose and treat their disease. Therefore, this study was conducted to determine the relationship between the perception of support from friends and psychosocial adjustment to the disease in adolescents with cancer.

    Materials & Methods

    In this descriptive-correlational study, 95 adolescents aged 11-20 years with cancer who were referred to Amir Oncology Hospital and Imam Reza (AS) Clinic in Shiraz in 2019 according to the inclusion criteria of the available sampling method and by completing the demographic profile form and questionnaires of perceived support of friends and psychosocial adjustment to the illness scale participated in this study. Data were analyzed using SPSS v.25 statistical software and descriptive and analytical statistical tests (mean and standard deviation, frequency and percentage, Pearson and Spearman correlation coefficients, one-way ANOVA and independent t-test) at the significance level of p <0.05.

    Results

    The results showed that among the demographic characteristics, there was an inverse relationship between ages with psychosocial adjustment to the illness, and there was no significant relationship between other characteristics. There was no significant difference between the total scores of psychosocial adjustments among girls and boys and also the mean scores of perceived supports from friends and the total score of psychosocial adjustment between patients with leukemia and other types of cancer. Most patients had moderate perception of support from friends (63.2%) with a total score of 23.24. Psychosocial adjustment to the illness was also at the level of strong adjustment with a total score of 2.01 and the highest adjustment was related to the attitude toward the illness with an average of 2.29 ± 0.47 and the lowest adjustment was related to the dimension of psychological disorders with an average of 1.74 ± 0.82. The score of perception of support from friends was directly related to the total score of psychosocial adjustment and the dimensions of attitudes toward illness and the social environment (p <0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be stated that there is a correlation between the perception of support from friends and psychosocial adjustment to cancer in adolescents with cancer. Direct correlation of perception of support from friends with the total score of psychosocial adjustment and dimensions of attitude towards illness and social environment confirms the effect of adolescentschr('39') social relationships with peers and friends on adaptation and adjustment to cancer in psychological (attitude to disease) and social dimensions (social environment). It is clear that adolescents with cancer, with a good understanding of the support provided by friends will have the power and motivation to accept and cope with the illness, and will be able to adapt to the new situation with a positive feeling. Considering the results of the present study and other similar studies, it can be stated that the support of friends as a source of support can help a person cope and promote psychosocial adjustment to the illness.

    Keywords: Perceived support, Support from friend, Adolescent, Cancer, Adaptation, Adjustment, Psychosocial