فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • معصومه بازگیر، مسعود رفیعی*، علی خورگامی صفحات 1-11
    افزایش راندمان مصرف آب، راه کاری موثر جهت مصرف بهینه آب و رسیدنبهپایداریتولیددر شرایط بحران کمبود آب به شمار می رود. در این راستا، اثر تنش خشکی از طریق چهار رژیم آبیاری پس از 80 (شاهد)، 110، 140 و 170 میلی متر تبخیر، روی چهار رقم سورگوم دانه ای (سپیده، کیمیا، پیام و KGS32) در تابستان سال های 1395 و 1396 در خرم آباد بررسی شد. نتایج نشان داد که خصوصیات مورفولوژیک گیاه همچون ارتفاع بوته و اجزای عملکرد دانه با افزایش شدت تنش خشکی کاهش یافت. حداکثر تعداد دانه در خوشه (9/2286 دانه) از رقم سپیده و حداکثر وزن هزار دانه (8/23 گرم) از رقم پیام در سال اول و در شرایط نرمال آبیاری به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه در شرایط نرمال آبیاری با متوسط 5/8230 کیلوگرم درهکتار و کمترین عملکرد دانه از رژیم آبیاری پس از 170 میلی متر تبخیر با متوسط 5/3917 کیلوگرم درهکتار تولید شد. بیشترین کارایی مصرف آب برای عملکرد دانه، از رقم سپیده در رژیم آبیاری پس از 110 میلی متر تبخیر به میزان 55/1 کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. در مجموع رقم سپیده با رژیم آبیاری پس از 110 میلی متر تبخیر، ضمن تولید عملکرد اقتصادی مطلوب، موجب صرفه جویی در آب آبیاری ششدشد که برای منطقه معتدل خرم آباد و مناطق مشابه قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: بحران کمبود آب، تعداد دانه در خوشه، رژیم آبیاری، رقم، وزن هزار دانه
  • علی کمایی، الهام الهی فرد*، عبدالرضا سیاهپوش، محمدحسین طبیب صفحات 13-23

    پنیرک، علف هرزی رایج در مزارع گندم استان خوزستان می باشد که اغلب توسط علف کش های تری بنورون-متیل، و تو، فور-دی + ام سی پی آ، از گروه های بازدارنده استولاکتات سینتاز و اکسین مصنوعی، مهار می شود. اخیرا، گزارش هایی مبنی بر مهار ضعیف پنیرک با علف کش های ذکر شده، به ویژه در مزارع گندم مناطق جنوب خوزستان ارایه شده است. بنابراین، به دلیل فقدان تحقیق در خصوص بروز مقاومت پنیرک به این علف کش ها و به منظور برآورد سطح مقاومت در میان توده های پنیرک، بذور گونه پنیرک گل ریز از مزارع گندم مناطق جنوب خوزستان جمع آوری و بررسی های گیاه کامل در گلدان انجام شد. نتایج آزمایش دز-پاسخ بر مبنای وزن تر نشان داد که توده های پنیرک گل ریز، با درجات مختلف مقاومت بین 05/2 تا 11/10 و 51/2 تا 09/3، به ترتیب نسبت به تری بنورون-متیل و تو، فور-دی+ام سی پی آ مقاومت نشان دادند. همچنین، نتایج آزمایش دز-پاسخ بر مبنای تعداد بوته های زنده مانده، حاکی از مقاوم بودن توده ها با درجات مختلف مقاومت بین 62/6 تا 98/15 و 68/2 تا 91/2 به ترتیب نسبت به تری بنورون-متیل و تو،فور-دی+ ام سی پی آ بود.

    کلیدواژگان: اثر هورمسیس، درجه مقاومت، دز-پاسخ، زیست سنجی در گلدان، غربالگری، وزن تر
  • سعید یاراحمدی*، قربانعلی نعمت زاده، حسین صبوری، حمید نجفی زرینی صفحات 25-37
    این تحقیق به منظور بررسی ارتباط بین صفات زراعی و عملکرد دانه، با استفاده از 132 ژنوتیپ گندم بهاره و در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار؛ در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد کاووس انجام شد. تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر همه صفات مورد نظر، تفاوت معنی داری داشتند. عملکرد دانه، همبستگی بسیار بالا و با سطح 01/0 با صفات زیست توده (71/0)، دوره پرشدن دانه (48/0)، سرعت پر شدن دانه (87/0)، وزن هزار دانه (66/0)، وزن سنبله (43/0)، وزن دانه در سنبله (43/0)، روز تا سنبله دهی (59/0-) و روز تا رسیدگی (57/0-) داشت. عملکرد دانه به عنوان صفت وابسته در نظر گرفته شد و صفات زیست توده، وزن هزار دانه و طول ، تعداد و وزن سنبله، به ترتیب وارد مدل رگرسیونی شدند. تجزیه کلاستر با استفاده از صفات وارد شده به مدل رگرسیونی و صفاتی که همبستگی بالایی با عملکرد دانه داشتند، انجام گرفت. نتایج تجزیه خوشه ای نشان داد که ژنوتیپ های گروه چهار شامل ژنوتیپ های شماره 10، 12، 16، 20، 22، 25، 31، 38، 53، 54، 67، 70، 72، 87، 96، 97، 98، 112 و 123 از نظر میانگین صفات عملکرد دانه، طول دوره پر شدن دانه، وزن هزار دانه، وزن سنبله، وزن دانه در سنبله، روز تا سنبله دهی و سرعت پر شدن دانه، برتر از ژنوتیپ های سایر گروه ها بودند.
    کلیدواژگان: انتخاب غیرمستقیم، تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، گروه بندی، گندم
  • محمد کافی*، جعفر نباتی، احمد نظامی صفحات 39-54
    شناسایی ژنوتیپ های متحمل به شوری نخود به منظور حفظ و بهبود حاصلخیزی خاک در شرایط شور می تواند در ثبات عملکرد گیاهان زراعی موثر باشد. جهت بررسی تحمل به شوری 210 ژنوتیپ نخود کابلی در مرحله گیاهچه ای در تنش شوری 12 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم در شرایط هیدروپونیک، آزمایشی در سال 1396 در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که 57 ژنوتیپ، از بقای بین 100-76 درصد برخوردار بودند و از بین آن ها، 26 ژنوتیپ قادر به رشد تا بعد از مرحله گلدهی بودند. با کاهش درصد بقا، میانگین ارتفاع بوته و تعداد شاخه های فرعی در بوته کاهش یافت ولی میانگین درصد برگ باقی مانده از 100 تا 51 درصد تحت تاثیر تنش شوری تغییری نداشت و با کاهش بقا از 50 درصد، میزان برگ باقی مانده کاهش و درصد برگ ریزش کرده افزایش یافت. شاخص پایداری غشا، از دامنه بقای بین 100-76 درصد تا دامنه بقا 75-51، 50-26 و 25-0 درصد، به ترتیب هشت، 19 و 26 درصد کاهش یافت. میانگین غلظت سدیم برگ تنها در دامنه بقای 25-0 درصد افزایش قابل توجهی پیدا کرد. غلظت پتاسیم برگ از دامنه بقای 25-0 درصد به 50-26، 75-51 و 100-76 درصد، به ترتیب 30، 65 درصد و 20/1 برابر افزایش یافت. میزان زیست توده از دامنه بقای 25-0 درصد به 50- 26، 75-51 و 100-76 درصد، به ترتیب 47/0، 12/1 و 78/2 برابر افزایش پیدا کرد. به طور کلی، تنوع قابل توجهی بین ژنوتیپ های موردبررسی ازنظر تحمل به شوری وجود داشت که می توان از آن ها در اصلاح برای تحمل به تنش شوری بهره جست.
    کلیدواژگان: برگ، بقا، پتاسیم، زیست توده، غشا
  • صالح جهانبخش، روح الله مرادی*، غلامرضا خواجویی نژاد، مهدی نقی زاده صفحات 55-71

    این آزمایش باهدف بررسی واکنش عملکرد و برخی صفات بیوشیمیایی کینوآ به تاریخ کاشت، تنش خشکی و محلول‏پاشی اسید سالیسیلیک (SA)، به صورت کرت های دوبار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تاریخ کاشت (15 فروردین، 15 اردیبهشت و 15 خرداد) به عنوان عامل اصلی، سطوح مختلف آبیاری (90، 60 و 30 درصد ظرفیت زراعی) به عنوان عامل فرعی و محلول‏پاشی (SA با غلظت یک میلی مولار و آب به عنوان شاهد) به عنوان فاکتور فرعی-فرعی بودند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه در تاریخ کاشت اردیبهشت (9/653 کیلوگرم در هکتار)، به‏طور معنی‏داری بیشتر از فروردین (7/578) و خرداد (8/460 کیلوگرم در هکتار) بود. کاهش آب مصرفی تا 60 درصد ظرفیت زراعی، تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه نداشت، ولی میزان این شاخص در 30 درصد ظرفیت زراعی، به‏ترتیب حدود 13 و 10 درصد کمتر از سطح اول و دوم آبیاری بود. محلول‏پاشی SA تنها در شرایط تنش شدید، باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه نسبت به محلول‏پاشی آب شد. بالاترین درصد روغن (08/4) و ویتامین C (93/3 میلی‏گرم در گرم) دانه، در تاریخ کاشت اردیبهشت و عدم‏تنش آبیاری تولید شد. خاصیت آنتی‏اکسیدانی و محتوای کربوهیدرات دانه، رابطه منفی با عملکرد دانه نشان دادند. میزان پرولین، مالون‏دی‏آلدهید (MDA) و آسکوربات‏پراکسیداز (APX) با افزایش شدت تنش خشکی افزایش یافت، ولی SA، منجر به کاهش معنی‏دار این شاخص‏ها شد. به‏ طورکلی نتایج نشان داد که تاریخ کاشت اردیبهشت، مناسب‏ترین زمان کاشت کینوآ برای مناطق مشابه با بردسیر می‏باشد. باتوجه سیستم دفاع آنتی‏اکسیدانی کینوآ، این گیاه مقاومت بالایی به تنش خشکی دارد و استفاده از SA نیز می‏تواند در کاهش اثرات منفی تنش خشکی بر آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: آسکوربات‏پراکسیداز، پرولین، کلروفیل، کربوهیدرات، مالون‏دی‏ آلدهید
  • مریم برومند سویری، مصطفی حیدری*، احمد غلامی، هادی قربانی صفحات 73-83
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی نانواکسید آهن و کود های زیستی بر عملکرد دانه و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی سیاهدانه(Nigella sativa L.) ، آزمایشی به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در سال 1396 در مزرعه دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل سه سطح محلول پاشی نانواکسید آهن (شاهد، 5/1 و سه گرم در لیتر آب) به عنوان فاکتور اول و پنج سطح کود زیستی (قارچ های میکوریزی Glomus mosseaeو Glomus intraradices و دو نوع باکتری محرک رشد شامل ازتوباکتر و آزوسپریلیوم به همراه تیمار شاهد) به عنوان فاکتور دوم بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه از تلقیح با قارچ میکوریزGlomus intraradices  به دست آمد. اثر متقابل محلول پاشی نانواکسید آهن و کود های زیستی، تاثیر معنی داری بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پلی فنول اکسیداز و همچنین مقادیر کلروفیل کل، a و b داشت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پلی فنول اکسیداز در تیمار سه گرم نانواکسید آهن در یک لیتر آب و عدم مصرف کود زیستی به دست آمد. بیشترین مقدار کلروفیل a از تیمار سه گرم در یک لیتر آب به همراه قارچ میکوریزی Glomus intraradices و کلروفیل b از مصرف همزمان دو غلظت مصرفی نانواکسید آهن به همراه دو گونه قارچ میکوریزی به دست آمد.به نظر می رسد که در بین تیمار های مورد بررسی، تلقیح گیاه با قارچ میکوریز Glomus intraradicesبیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه گیاه سیاهدانه داشت و محلول پاشی سه گرم نانواکسید آهن در لیتر، در افزایش رنگدانه های فتوسنتزی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان بسیار موثر واقع شد.
    کلیدواژگان: ترکیبات بیوشیمیایی، سیاهدانه، رنگیزه های فتوسنتزی، کودهای بیولوژیکی، نانواکسید آهن
  • علی احسانی پور، حمید عباس دخت*، منوچهر قلی پور، علیرضا ابدالی مشهدی صفحات 85-99
    به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد نیشکر و بقولات، شاخص برداشت نیشکر و نسبت برابری زمین در کشت مخلوط نیشکر با بقولات، آزمایشی در سال زراعی 96-1395 در دو محل (شرکت کشت و صنعت نیشکر دهخدا و امام خمینی) در استان خوزستان، به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 14 تیمار و چهار تکرار به اجرا در آمد. تیمار ها شامل کشت خالص نیشکر (Saccharum officinarum L.)، خالص سویا (Glycine max L.)، خالص لوبیا چشم بلبلی (Vigna unguiculata)، سویا + تلقیح با باکتری رایزوبیوم، لوبیاچشم بلبلی + تلقیح با رایزوبیوم، نیشکر + تلقیح با قارچ میکوریزا، مخلوط نیشکر و لوبیاچشم بلبلی به صورت افزایشی، مخلوط نیشکر و سویا به صورت افزایشی، مخلوط نیشکر و لوبیاچشم بلبلی + تلقیح با رایزوبیوم، مخلوط نیشکر و سویا + تلقیح با رایزوبیوم، مخلوط نیشکر + تلقیح با میکوریزا و لوبیاچشم بلبلی، مخلوط نیشکر + تلقیح با میکوریزا و سویا، مخلوط نیشکر + تلقیح با میکوریزا و سویا + تلقیح با رایزوبیوم، مخلوط نیشکر + تلقیح با میکوریزا و لوبیا چشم بلبلی + تلقیح با رایزوبیوم بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که تیمارهای گوناگون، روی عملکرد و شاخص برداشت نیشکر، نسبت برابری زمین (LER)، عملکرد لوبیا چشم بلبلی، تعداد غلاف در لوبیا چشم بلبلی و سویا، وزن هزار دانه لوبیا چشم بلبلی، طول غلاف در لوبیا چشم بلبلی و سویا، تعداد و وزن خشک گره های ریشه لوبیا چشم بلبلی تاثیر معنی داری داشت. محل های مختلف آزمایش نیز روی عملکرد و شاخص برداشت نیشکر، عملکرد لوبیاچشم بلبلی، تعداد غلاف در لوبیاچشم بلبلی، وزن هزار دانه لوبیاچشم بلبلی و سویا، طول غلاف لوبیاچشم بلبلی، تعداد و وزن خشک گره های ریشه لوبیاچشم بلبلی و شاخص برداشت سویا تاثیر معنی داری داشتند. مقدار LER در همه تیمارها بیش تر از یک شد که نشان دهنده سودمندی کشت مخلوط می باشد. بهترین نتایج در تیمار کشت مخلوط نیشکر (تلقیح با میکوریزا) و لوبیا چشم بلبلی (تلقیح با رایزوبیوم) به دست آمدند.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، رایزوبیوم، عملکرد، میکوریزا، نسبت برابری زمین
  • محمدصادق میرزایی، ناصر مجنون حسینی*، مجتبی میراب زاده صفحات 101-110

    تنش کمبود آب، از مشکلات جوامع کشاورزی امروزی و یکی از مهم ترین عوامل کاهش عملکرد در حبوبات از جمله لوبیا است. برای بررسی تاثیر کود نیتروژن بر کاهش اثرات مخرب کمبود آب ناشی از آبیاری منقطع در لوبیا چیتی،آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، در مزرعه آموزشی - پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج)، در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. چهار تیمار قطع آبیاری (کمبود آب) شامل شاهد (آبیاری کامل)، قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی (V4)، قطع آبیاری در مرحله گلدهی (R1) و قطع آبیاری در مرحله دانه بندی (R5) به عنوان عامل اصلی و سه تیمار کود نیتروژن شامل بدون کود (شاهد)، 70 کیلوگرم و 140 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار از منبع اوره به عنوان عامل فرعی، تیمارهای آزمایش بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای قطع آبیاری، اثر معنی داری بر کاهش ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکرد دانهو شاخص برداشت داشتند. اثر مصرف کود نیتروژن نیز بر همه صفات به جز صفت تعداد دانه در غلاف، افزایشی و معنی داری بود. میانگین کاهش عملکرد لوبیاچیتی (رقم کوشا) در قطع آبیاری در مرحله رشد رویشی (V4)، 12 درصد، در مرحله گلدهی (R1)، 17 درصد و قطع آبیاری در مرحله دانه بندی (R5)، 49 درصد بود. بیشترین افزایش عملکرد لوبیاچیتی در تیمار 70 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، 17 درصد و در 140 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، نه درصد نسبت به شاهد بدون کود بود. به طور کلی و باتوجه به نتایج این آزمایش، جهت کاهش صدمات عملکرد دانه ناشی از قطع آبیاری در مراحل رشدی لوبیا چیتی، 70 کیلوگرم نیتروژن در هکتار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تعداد غلاف، عملکرد زیستی، کود اوره، لوبیا چیتی کوشا، مراحل فنولوژی
  • معصومه اسدی آقبلاغی، فرزاد شریف زاده*، منصور امیدی صفحات 111-120
    گیاه Stipagrostis pennata برای تقویت پوشش گیاهی مناطق کویری و همچنین تثبیت شن های روان کاشته می شود و به دلیل مشکل تولید بذر در این گیاه، این پژوهش با هدف القا کالوس در این گیاه انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل دو نوع ریزنمونه (گره ساقه و بذر)، چهار سطح توفوردی کلروفنوکسی استیک اسید (2,4-D) با غلظت های یک، دو، سه و چهار میلی گرم در لیترو پنج سطح بنزیل آمینوپورین (BAP) با غلظت های صفر، 05/0، 1/0، 2/0 و 4/0 میلی گرم در لیتر بودند که در محیط کشت پایه موراشینگ و اسکوگ اعمال شدندند.این پژوهش به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. ریزنمونه بذر در تیمارهای سه میلی گرم در لیتر توفوردی به همراه 4/0 و 2/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین، بیش ترین درصد القا کالوس (صد در صد) را نشان داد، درحالی که بالاترین درصد القا کالوس، در ریزنمونه گره ساقه (60 درصد) در تیمار سه میلی گرم در لیتر توفوردی به همراه 4/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین به دست آمد. در مورد صفات سطح و وزن تر کالوس برای هر دو ریزنمونه و حجم کالوس در ریزنمونه بذر نیز تیمار سه میلی گرم در لیتر توفوردی به همراه 4/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین، به عنوان تیمار بهینه شناخته شد. ریزنمونه گره ساقه در تیمار دو میلی گرم در لیتر توفوردی به همراه 1/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین، بیش ترین حجم کالوس را تولید کرد. به طورکلی می توان ریزنمونه بذر در ترکیب هورمونی غلظت های سه میلی گرم بر لیتر توفوردی به همراه 4/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین را به عنوان پروتکل بهینه سازی شده معرفی کرد.
    کلیدواژگان: اکسین، پینه زایی، سیتوکینین، کشت بافت، گیاه سبد
  • امیرحسین خلعت بری، سید علیرضا ولد آبادی*، امیرحسین شیرانی راد، سعید سیف زاده، حمیدرضا ذاکرین صفحات 121-131

    به منظور بررسی واکنش شش هیبرید زمستانه کلزا به تنش خشکی در تاریخ های مختلف کاشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در دو سال زراعی 94-1393 و 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. عوامل آزمایش شامل آبیاری (معمول و قطع آبیاری از مرحله گل دهی به بعد) و تاریخ کاشت (10 مهر و 10 آبان) در کرت های اصلی و شش هیبربد کلزا (Triangle،Brutus ، Gabriella،Natali ، Danob و Marathon) در کرت های فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت، آبیاری و هیبریدهای مورد بررسی بر صفات ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بود. تاخیر در کاشت، باعث کاهش 40 درصدی عملکرد دانه و 54 درصدی تعداد دانه در خورجین شد. همچنین قطع آبیاری موجب کاهش 25، 30 و 24 درصدی، به ترتیب در تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و عملکرد دانه شد. هیبرید Natali در هر دو تاریخ کاشت، از عملکرد بیشتری نسبت به سایر هیبریدهای مورد بررسی برخوردار بود و به همین جهت، کشت آن در شرایط آب و هوایی کرج برای دستیابی به حداکثر عملکرد بپیشنهاد می شود. همچنین تاریخ کشت 10 مهر ماه، به عنوان بهترین تاریخ برای کشت در شرایط آب و هوایی کرج برای هیبرید های مورد بررسی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آبیاری، تاریخ کاشت، تنش خشکی، عملکرد دانه، کلزا
  • رضا فاطمی دوین، سید محمدباقر حسینی*، حسین مقدم، بابک متشرع زاده صفحات 133-145

    کشت مخلوط، یکی از مهم ترین مولفه های تولید پایدار محصولات کشاورزی است. به منظور بررسی تاثیر کشت مخلوط و کودهای زیستی و آلی بر عملکرد ذرت و لوبیاچیتی، آزمایشی در سال زراعی 97-1396 در مزرعه تحقیقاتی و آموزشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خردشده و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. کرت های اصلی شامل سیستم های مختلف کودی در چهار سطح شاهد (عدم کود دهی)، کود زیستی (Azotobacter chroococcum)، کود آلی (ورمی کمپوست)، کود تلفیقی (ازتوباکتر+ ورمی کمپوست) و کرت های فرعی دربرگیرنده پنج ترکیب کاشت شامل کشت خالص ذرت، کشت خالص لوبیاچیتی و نسبت های مخلوط سری جایگزینی 50 درصد ذرت:50 درصد لوبیاچیتی و سری های افزایشی 60 درصد ذرت: 60 درصد لوبیاچیتی و 80 درصد ذرت:80 درصد لوبیاچیتی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در بوته ذرت (8/245 گرم در بوته)، از ترکیب تیماری ورمی کمپوست و کشت مخلوط جایگزینی 50 درصد ذرت: 50 درصد لوبیاچیتی و بیشترین عملکرد دانه در بوته لوبیاچیتی (4/5 گرم تک بوته)، از ترکیب تیماری ورمی کمپوست و تک کشتی لوبیاچیتی به دست آمد. درمجموع، بیشترین نسبت برابری زمین از کشت مخلوط افزایشی 60 درصد ذرت: 60 درصد لوبیاچیتی با دریافت ورمی کمپوست (22/1) به دست آمد. با توجه به هدف حذف یا کاهش قابل ملاحظه مصرف نهاده های شیمیایی در کشاورزی پایدار، استفاده از کودهای آلی و زیستی برای ترکیب کشت مخلوط افزایشی، مناسب و قابل توجیه است.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر کروکوکوم، عملکرد، کشاورزی پایدار، نسبت برابری زمین، ورمی کمپوست
  • ماهرخ بلندی، پریسا شیخ زاده*، سعید خماری، ناصر زارع، جابر شریفی صفحات 147-160
    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذر با آب خالص و محلول پاشی با کیتوزان و اسید هیومیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکردی گاوزبان اروپایی،آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی، گیاهان دارویی سامیان اردبیل در سال زراعی 96 اجرا شد. تیمار ها شامل پیش تیمار بذر در دو سطح (بدون پیش تیمار (شاهد) و پیش تیمار با آب به مدت 48 ساعت) و محلول پاشی در چهار سطح عدم مصرف، 5/0 گرم در لیتر اسید هیومیک، یک گرم در لیتر کیتوزان و کاربرد همزمان اسید هیومیک و کیتوزان بودند. نتایج نشان داد که پیش تیمار بذر، با افزایش میزان رنگیزه های کلروفیل، موجب افزایش معنی دار عملکرد دانه نسبت به شاهد (23/1 برابر) و اجزای عملکرد شد. محلول پاشی (اسید هیومیک، کیتوزان و کاربرد همزمان اسید هیومیک و کیتوزان) در گیاهان حاصل از بذرهای پیش تیمار شده، موجب افزایش معنی دار عملکرد گل شد. اگرچه پیش تیمار به تنهایی موجب افزایش وزن هزاردانه و عملکرد دانه شد، محلول پاشی افزایش مضاعف این صفات را در پی داشت، به طوری که در گیاهان حاصل از بذرهای پیش تیمار شده، کاربرد اسیدهیومیک، سبب افزایش معنی دار وزن هزار دانه (22/1 برابر) و کاربرد همزمان اسیدهیومیک و کیتوزان، باعث افزایش 69/1 برابری عملکرد بیولوژیک نسبت به شاهد شد. این نتایج نشان دهنده وجود اثرات هم افزایی پیش تیمار بذر و کاربرد برگی اسیدهیومیک بر خصوصیات زراعی و عملکردی گیاه دارویی گاوزبان اروپایی در شرایط مزرعه است.
    کلیدواژگان: رنگریزه های فتوسنتزی، سبز شدن، عملکرد گل، گیاه دارویی، Borago officinalis
  • پرویز مرادی، احمدرضا دادرس* صفحات 151-162

    فستوکای پابلند (Festuca arundinacea)، با قابلیت تحمل بالا در شرایط مختلف آب و هوایی و نقش موثر آن در تغذیه دام و احیاء مراتع، یکی از مهم ترین گیاهان زراعی و مرتعی محسوب می شود. در مطالعه حاضر، از 36 جمعیت فیستوکای پابلند که از بانک ژن منابع طبیعی ایران تهیه شده بود استفاده شد. مواد گیاهی در دو سال زراعی 1384تا 1386، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقاتی خیرآباد شهرستان زنجان، در دو شرایط آبیاری و دیم ارزیابی شدند. نتایج حاصل از روش بای پلات نشان داد که مولفه اول (معرف اثر اصلی ژنوتیپیا G)  و دوم (معرف اثر متقابل ژنوتیپ در محیط یا GE)، به ترتیب 49 و 28 درصد و در مجموع، 77 درصد از کل تغیرات را توجیه نمودند و می توان این گونه استنباط نمود که نتایج به دست آمده از تجزیه بای پلات، دارای اعتبار نسبتا خوبی در توجیه تغییراتG+GE  است. نتایج روش گرافیکی نشان داد در کل محیط ها، جمعیت های G15 (توانکش)، G31 (استرالیا)، G11 (بروجن)، G25 (فلسطین اشغالی) و G35 (ایرلند)، دارای عملکرد نسبتا بالا و پایداری بالا بودند و همچنین بر اساس گراف، ژنوتیپ ایده آل فرضی جمعیت هایG35  (ایرلند) و G25 (فلسطین اشغالی)، نزدیکترین جمعیت ها به ژنوتیپ ایده آل فرضی شناسایی شدند که سازگارترین جمعیت های پیشنهادی برای محیط های مورد مطالعه می باشند.

    کلیدواژگان: اثرمتقابل، پایداری عملکرد، تجزیه مرکب، خشکی، گیاه علوفه ای
  • آرزو عبیدی، ابراهیم زینلی*، افشین سلطانی، عبدالرضا قرنجیکی صفحات 163-173
    در سال های اخیر، مطالعه تنوع ژنوتیپی برای کارایی استفاده از عناصر غذایی، توجه محققین در سراسر جهان را به خود جلب کرده است. در این راستا، تغییرات کارایی استفاده از نیتروژن، فسفر و پتاسیم در شش گونه زراعی و هرز (گندم دوروم، جو معمولی، جو لخت، چاودم، یولاف وحشی و علف خونی)، در سال زراعی 95-94 در آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، در دانشگاه علوم کشاورزی گرگان بررسی شد.آزمایش در دو شرایط عدم مصرف و مصرف کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم به مقدار مطلوبو اندازه گیری غلظت عناصر و ماده خشک در مراحل ساقه رفتن، گرده افشانی و رسیدگی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده تاثیر معنی دار فاکتورهای آزمایش بر شاخص کارآیی (نسبت ماده خشک به عنصر تجمع یافته در بوته)، نسبت کارآیی عناصر (نسبت ماده خشک در شاهد به ماده خشک در کوددهی) و شاخص برداشت عناصر (نسبت مقدار عنصر تجمع یافته در دانه به مقدار عنصر در کل ماده خشک) و عدم وجود اثرات متقابل معنی دار بین آن ها برای صفات مورد بررسی در هر سه مرحله بود. همچنین، نتایج حاکی از کاهش معنی دار صفات یاد شده در نتیجه مصرف کودهای شیمیایی بود. با توجه به نتایج این مطالعه، ارزیابی کارایی عناصر در مراحل اولیه رشد برای مقایسه یا غربال ژنوتیپ ها کافی نیست و باید در مراحل پیشرفته تر رشد، به ویژه رسیدگی انجام شود. همچنین، با توجه به تنوع چشمگیر بین ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر شاخص های کارایی عناصر، انجام مطالعات مفصل تر در زمینه تنوع ژنوتیپی برای شناسایی صفات مرتبط با کارایی عناصر معدنی مفید به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت عناصر، شاخص کارآیی عناصر، عناصر پرمصرف، مراحل رشد، نسبت کارآیی عناصر
  • فاطمه جهانی، حمیدرضا توحیدی مقدم*، حمیدرضا لاریجانی، فرشاد قوشچی، میثم اویسی صفحات 175-189
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر اسید سالیسیلیک و روی، بر ویژگی های فیزیولوژیک، رشد و منتول نعناع فلفلی  (Mentha piperita L.) در شرایط تنش آبی در سال 1397 در ورامین، به صورت طرح کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. سه سطح 50، 70 و 90 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A در کرت های اصلی و محلول پاشی اسید سالیسیلیک در دو سطح صفر و یک میلی مولار و محلول پاشی روی مقادیر صفر، دو و چهار گرم در لیتر در کرت های فرعی قرار گرفتند. بیشترین میزان کاتالاز در شرایط کاربرد چهار گرم روی در لیتر به همراه مصرف اسید سالیسیلیک و در تیمار تنش 50 میلی لیتر تبخیر از تشتک تبخیر به مقدار 24/1 میلی مول بر میلی گرم پروتئین حاصل شد. در تمامی سطوح تنش آبی، مصرف اسید سالیسیلیک و سولفات روی موجب افزایش مقدار کاتالاز شد. اثر اصلی و متقابل تمامی تیمارها غیر از اثر متقابل تنش آبی در اسید سالیسیلیک بر آسکوربات پراکسیداز معنی دار بود. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار آسکوربات پراکسیداز در تیمار چهار گرم روی در لیتر به همراه مصرف اسید سالیسیلیک و در تیمار تنش 90 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر به مقدار 63/1 میلی مول بر میلی گرم پروتئین به دست آمد. کمترین مقدار نیز در تیمار عدم مصرف روی و اسید سالیسیلیک و در حالت تنش 50 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر به مقدار 53/0 میلی مول بر میلی گرم پروتئین حاصل شد. مصرف سولفات روی و اسید سالیسیلیک می تواند در افزایش مقدار آنزیم ها و همچنین افزایش مقدار منتول موثر باشد که افزایش مقدار منتول در بحث صنایع دارویی کاربرد بسیاری دارد. بیشترین فعالیت کاتالاز در تیمار مصرف چهار گرم روی در لیتر به همراه مصرف اسید سالیسیلیک و در تیمار تنش 50 میلی لیتر تبخیر از تشتک تبخیر به مقدار 24/1 میلی مول بر میلی گرم پروتئین مشاهد شد.
    کلیدواژگان: آنزیم کاتالاز، تنش خشکی، نعناع فلفلی، منتول
  • اشکبوس امینی*، محمدتقی طباطبایی، حسین اکبری مقدم، سید ذبیح الله راوری، داود امین آزرم، حمید تجلی صفحات 191-202

    به منظور شناسایی ژنوتیپ های پر محصول و پایدار گندم نان برای مناطق شور کشور، 17 ژنوتیپ برتر به همراه سه رقم شاهد متحمل به شوری (افق، نارین و سیستان)، در پنج منطقه بیرجند، یزد، زابل، اصفهان و کرمان، به مدت دو سال زراعی (1395-97) تحت شرایط تنش شوری مورد ارزیابی قرار گرفتند. در تمام مناطق، آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. نتایج واریانس مرکب نشان داد که اثر متقابل سال × مکان × ژنوتیپ برای عملکرد دانه معنی دار بود. به منظور ارزیابی دقیق تر اثر متقابل و بررسی وضعیت ژنوتیپ ها از لحاظ پایداری عملکرد دانه، تجزیه AMMI انجام شد و برخی از آماره ها پارامتری و ناپارامتری پایداری محاسبه شد. بر اساس نتایج بای پلات AMMI2 و مقادیر هر یک آماره های پایداری، ژنوتیپ های G1، G2، G3، G6، G9، G10 و G20 به عنوان ژنوتیپ های پایدار شناخته شدند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که در بین تمام آماره های پایداری، تنها ASV رابطه مثبت و معنی دار با عملکرد دانه داشت. به طور کلی و بر اساس نتایج به دست آمده، ژنوتیپ G9 نسبت به ارقام شاهد (G1، G2 و G3) و سایر ژنوتیپ ها، دارای بالاترین عملکرد دانه (60/4 تن در هکتار) بود؛ از این رو این ژنوتیپ می تواند به عنوان یک رقم پر محصول و پایدار برای کشت در مناطق مستعد شوری انتخاب و معرفی شود.

    کلیدواژگان: آماره های پایداری، تجزیه AMMI، تنش شوری، سازگاری
|
  • Masoomeh Bazgir, Masoud Rafiee *, Ali Khorgami Pages 1-11
    Water use efficiency Increasing is an effective way to optimal water use and to achieve sustainable production in a water deficit crisis. In this regard, the effect of drought stress through four irrigation regimes (after 80 (control), 110, 140 and 170 millimeter evaporation) on four sorghum varieties (Sepideh, Kimia, Payam and KGS32) was studied in the summer of 2016 and 2017 in Khorramabad, Iran. Results showed that the morphological characteristics of plant such as plant height and grain yield components decreased with increasing drought stress. Maximum number of grain per head (2286.9 seeds) from Sepideh and maximum thousand-kernel weight (23.8 g) were obtained from Payam variety in the first year under normal irrigation conditions. The highest grain yield was obtained under normal irrigation conditions with an average of 8230.5 kg ha-1 and the lowest grain yield was obtained from irrigation after 170 mm evaporation with an average of 3917.5 kg ha-1. The highest water use efficiency for grain yield (1.55 kg m-3) was obtained from Sepideh variety in the after 110 millimeter evaporation irrigation regime. Totally, Sapieh variety at after 110 millimeter evaporation irrigation regime saves irrigation water, while producing optimal economic performance and is recommended for temperate region of Khorramabad and similar areas.
    Keywords: Irrigation regime, number of grains per head, thousand-grain weight, Variety, water shortage crisis
  • Ali Kamaei, Elham Elahifard *, AbdulReza Siahpoosh, MohammadHossein Tabib Pages 13-23

    Little mallow is a common weed in wheat fields of Khuzestan province, which is often controlled by tribenuron-methyl and 2,4-D+MCPA, from acetolactae synthase inhibitors and synthetic auxin herbicides. Recently, there have been some reports about poor control of this plant with these herbicides, especially in wheat fields of Southern Khuzestan. Therefore, due to the lack of research on the occurance of mallow resistance to the mentioned herbicides and to estimate the resistance level among the mallow populations, little mallow seeds were collected from wheat fields in southern Khuzestan and whole plant assays were carried out in the pot. Dose-response results revealed that the resistance factor (RF) based on fresh weight for resistant (R) populations to tribenuron-methyl, and 2,4-D+MCPA were 2.05-10.11 and 2.51-3.09 fold higher than susceptible (S) plant, respectively. Similarly, the resistance factor (RF) based on survival plants for resistant (R) populations to tribenuron-methyl, and 2, 4-D+MCPA were 2.14-34.93 and 1.99-2.91 fold higher than susceptible (S) plant, respectively. The E population, however, was not significantly different from S population in response to tribenuron-methyl.

    Keywords: dose-response, fresh weight, hormesis effect, Resistance factor, Screening, whole plant assay
  • Saeid Yarahmadi *, Ghorbanali Nematzade, Hossein Sabouri, Hamid Najafi Zarrini Pages 25-37
    This research was carried out to investigate the relationship between agronomic traits and yield using 132 spring wheat genotypes in alpha-lattice design with two replications at the Agricultural Research Station of Gonbad-e-Kavos. Variance analysis showed that genotypes were significantly different for all traits. The grain yield had very high correlation with the biomass, grain filling duration, seed filling rate, 1000-seed weight, spike weight, Grain weight per spike, days to heading and days to maturity at 1% of probability level. Grain yield was considered as a dependent trait. Biomass, 1000-grain weight and spike length, number and weight were entered into the regression model, respectively. The results showed that in breeding programs with the aim of increasing grain yield, selection should be based on biomass, 1000-grain weight, number and weight of spikes and days to heading. The cluster analysis was performed using the traits introduced into the regression model and traits with high correlation with the performance. Results of cluster analysis showed that genotypes 10, 12, 16, 20, 22, 25, 31, 38, 53, 54, 67, 70, 72, 87, 96, 97, 98, 112 and 123 were in group 4. Genotypes in group 4 were superior to other groups in terms of grain yield, 1000-grain weight, spike weight, grain weight per spike, days to heading and seed filling rate. It is suggested that the genotypes in group 4 should be tested in several years and locations and the best genotype(s) should be introduced.
    Keywords: Clustering indirect selection, Path analysis, Stepwise regression, Wheat
  • Mohammad Kafi *, Jafar Nabati, Ahmad Nezami Pages 39-54
    Identification of salinity tolerant chickpea genotypes, in order to increase soil fertility in saline conditions, can be effective on crop yield stability. This experiment was conducted in hydroponic conditions as a completely randomized design with three replications to evaluate salinity tolerance of 210 Kabuli-type chickpea genotypes during seedling stage at salinity level of 12 dS m-1 NaCl. Results indicated that 57 genotypes showed survival rate of 76-100%, of which 26 genotypes were in post-flowering stage. Plant height and number of lateral branches per plant decreased as survival rate decreased. Percentage of remained leaves was not affected in the survival range of 100-51%, while it decreased in lower survivals (<50%) range. Decreases in membrane stability index were about 8, 19 and 26% in survival ranges of 51-75, 26-50 and 0-25%, respectively compared to survival range of 76-100%. Significant increase in shoot Na+ concentration was only found in survival range of 0-25%. 30, 60 percentage and 1.20 fold increase in K+ concentration and 0.47, 1.12 and 2.78 fold increases in biomass was found in survival ranges of 26-50, 51-75 and 76-100% as compared to survival of 0-25%. Generally, considerable variations were found among chickpea genotypes according to salinity tolerance which could be used in breeding programs of improving salt tolerance in chickpea.
    Keywords: Biomass, leaves, Membrane, potassium, Survival
  • Saleh Jahanbakhsh, Rooholla Moradi *, Gholamreza Khajoei Nejad, Mehdi Naghizadeh Pages 55-71

    This study was conducted to investigate the response of yield and some biochemical characteristics of quinoa to planting date, drought stress and salicylic acid as split-split-plot experiment based on randomized complete block design with three replications at the experimental station of the Agricultural Faculty of Bardsir, Shahid Bahonar University of Kerman in 2018. The experimental treatments were planting date (April 5, 5 May 5 and June 5) as the main plots, irrigation levels (90, 60 and 30% of filed capacity) as subplots and foliar application (salicylic acid 1 mM and water) as sub-subplots. The results showed that grain yield for May (653.91 kg ha-1) planting date was significantly higher than April (578.7 kg ha-1) and June (460.8 kg ha-1). Decrease in consumed water to 60% of FC had no significant effect on grain yield, but the trait value in 30% of FC was significantly lower than other irrigation levels. Grain yield was significantly increased by foliar application of salicylic acid than water application only at severe drought stress. The highest oil (4.08%) and vitamin C (3.93 mg.g-1) contents were related to May planting date and non-stressed condition. Relationship of grain yield with grain antioxidant activity and carbohydrate was negative. Proline, MDA and APX values were significantly increased by drought stress, but salicylic acid could decrease the traits.Generally, the results indicated that May planting date is the most suitable planting date for quinoa in Bardsir regions and similar climates. The plant has a considerable tolerance in water stress condition based on the antioxidant defense mechanism. Salicylic acid could mitigate the negative impacts of drought stress in limited irrigation levels.

    Keywords: APX, Carbohydrate, Chlorophyll, MDA, proline.e
  • Maryam Bromand Sivieri, Mostafa Heydari *, Ahmad Gholami, Hadi Ghorbani Pages 73-83
    Abstract To study the effects of biofertilizers and foliar application of iron oxide nanoparticles on grain yield and some physiological characteristics of black cumin (Nigella sativa L.), an experiment was carried out as factorial in randomized complete block design with three replications at the growing season of 2017, in Agricultural College of Shahrood University of Technology. Treatments consisted of foliar application of iron oxide nanoparticles at three levels (control, 1.5 and 3 g/L water) as the first factor and biofertilizers at five levels (mycorrhizal fungi Glomus intraradices and Glomus mosseae and two types of growth promoting rhizobacteria including Azospirillum and Azotobacter solution with control) as the second factor. Results showed that the highest grain yield was obtained from inoculation with mycorrhizal fungus, Glomus intraradices .The interaction of foliar application of iron oxide nanoparticles and biofertilizers had a significant effect on antioxidant enzyme activities such as catalase, ascorbat peroxidase and polyphenol oxidase as well as total, “a” and “b” chlorophylls. The highest activity of catalase, ascorbat peroxidase and polyphenol oxidase enzymes were in 3 g/L water Iron oxide nanoparticles treatment of and non-use of biofertilizers. The highest amount of chlorophyll “a” was obtained from 3 g/L water treatment, with Glomus intraradices and chlorophyll “b” from the combination of two concentrations of iron nano oxide with two mycorrhizal fungi. It seems that among the treatments studied, Glomus intraradices had the highest effect on grain yield of the black cumin and application of 3 g iron nano oxide /L of water was highly effective in the photosynthetic pigmentation increasing and antioxidant enzymes activity.
    Keywords: Biochemical compounds, Biofertilizers, Bback cumin, Iron oxide, nano particle, photosynthetic pigments
  • Ali Ehsani Pour, Hamid Abbasdokht *, Manouchehr Gholipoor, Alireza Abdali Mashhadi Pages 85-99
    To evaluate the yield and yield components of sugarcane (Saccharum officinarum L.) and legumes, harvest index of sugarcane and land equivalent ratio in intercropping of sugarcane and legumes, experiments were conducted as randomized complete block design with 14 treatments and four replications during 2016-2017 at two locations (Dehkhoda Sugarcane Agro-industry Co. and Emam Khomeini) in Khuzestan province. The treatments were pure sugarcane, pure soybean (Glycine max L.), pure cowpea (Vigna unguiculata L.), pure soybean stand + rhizobium, pure cowpea stand  + rhizobium, pure sugarcane stand + mycorrhizal, intercropping of sugarcane with cowpea, intercropping of sugarcane with soybean, intercropping of sugarcane with cowpea + rhizobium, intercropping of sugarcane with soybean + rhizobium, intercropping of sugarcane + mycorrhizal and cowpea, intercropping of sugarcane + mycorrhizal and soybean, intercropping of sugarcane + mycorrhizal and soybean + rhizobium and intercropping of sugarcane + mycorrhizal and cowpea + rhizobium. Combined analysis of variance showed that different treatments had significant effects on yield and harvest index of sugarcane, land equivalent ratio (LER), cowpea seed yield, number of pods in cowpea and soybean, weight of 1000- grain of cowpea, length of pod of cowpea and soybean and number of nodules and dry weight in cowpea root. Different locations also had a significant effect on yield and harvest index of sugarcane, cowpea seed yield, number of pods in cowpea, weight of 1000- grain of cowpea and soybean, length of pod of cowpea, number of nodules and dry weight in cowpea root and harvest index of soybea. LER in all treatments was higher than one, indicating the beneficial effects of intercropping. The best results were obtained in sugarcane (inoculated with fungi) and cowpea (inoculated with Rhizobium).
    Keywords: harvest index, LER, Mycorrhiza, rhizobium, yield
  • MohamadSadegh Mirzaei, Naser Majnon Hoseini *, Mojtaba Mirabzade Pages 101-110

    Drought stress due to water scarcity is one of the most important factors reducing bean yield. To investigate the effect of irrigation cuting off and nitrogen fertilizer on the yield of pinto bean, a split-plot design was used in a randomized complete block design with four replications in the research farm of Agricultural and Natural Resources Campus of University of Tehran, Karaj, in 2018. The experimental treatments were irrigation at four levels: full irrigation (control), irrigation cut off at vegetative stage (V4), irrigation cut off at flowering stage (R1) and irrigation cut off in grain filling stage (R5) in main plots and nitrogen fertilizer application at three levels: without fertilizer, 70 kg and 140 kg of nitrogen per hectare in sub plots. Results showed that irrigation treatments significantly reduced plant height, pod / plant number, grain / pod, 100-seed weight, grain yield and harvest index. Nitrogen fertilizer application had significant effect on all traits except number of pods per pod. The average reduction in pinto bean yield was 12% at vegetative growth stage (V4), 17% at flowering stage (R1) and 49% at irrigation stage (R5). The highest increase in bean yield was 17%, observed in 70 kg N ha-1 and 9% obtained from 140 kg N ha1 compared to no fertilizer application. Therefore, it is recommended that 70 kg N ha-1 can reduce damages to pinto bean seed yield caused by irrigation cuting off in Karaj & similar regions climate conditions.

    Keywords: Biological yield, kosha pinto beans, number of pods, Phenological stages, Urea fertilizer
  • Masoumeh Asadi Aghbolaghi, Farzad Sharifzadeh *, Mansoor Omidi Pages 111-120
    Stipagrostis pennata is one of the most important desert species to cover desert areas as well as to bind the sand which unfortunately cannot produce the best quality seed for its survival. This research was conducted to callus induction and experimental treatments included two types of explants (stem and seed), four various concentrations of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) consists of 1, 2, 3 and 4 mg /L and five levels of 6-benzylaminopurine (BAP) consists of 0, 0.05, 0.1, 0.2 and 0.4 mg /L were applied to the Murashing and Skoog basal media. This study was conducted as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications. Results showed a significant interaction effect among explants, auxin and cytokinin on the traits related to callus induction. Seed explant showed the maximum of callus induction percentage (100%) in medium containing 3 mg/l 2,4-D with both 0.4 or 0.2 mg/l of BAP. The highest percentage of callus induction in stem node explant (60%) was obtained in 3 mg/l 2,4-D with 0.4 mg/l BAP treatment. For the surface and fresh weight of callus in both explants and the volume of callus in seed explant, 3 mg/l 2,4-D with 0.4 mg/l BAP was recognized as the best treatments. Stem node explant in the of 2 mg/l 2,4-D with 0.1 mg/l BAP treatment showed the highest volume of callus. In general, the use of seed explant in mg/l 2,4-D and 0.4 mg/l BAP treatment can be introduced as an optimized protocol.
    Keywords: Bread Auxin, Callus induction, cytokinin, Stipagrostis pennata, Tissue culture
  • Amirhossein Khalatbari, Seyed AliReza Valadabady *, AmirHossein Shirani Rad, Saeed Sayfzadeh, HamidReza Zakerin Pages 121-131

    The present study was conducted to determine the responsesof six winter hybrids of rapeseed(Brassica napus L.) to drought stress at different planting dates. A factorial split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in two years (2014-2015 and 2015-2016) in Karaj Research Field Station, Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. Experimental treatments included irrigation (normal and non-irrigation at flowering stage) and planting date in two levels including October 1 and November 1 in main plots, and Canola hybrids (Triangle, Brutus, Gabriella, Natali, Danob and Marathon) in sub plots. The results showed that the effects of planting date, irrigation and hybrids on plant height, stem diameter, number of pods per plant, number of seeds per pod, 1000 seed weight, grain yield and biological yield were significant. Planting delay caused 40% reduction in grain yield and 54% increase in seed number per pod. Also, non-irrigation at flowering stage decreased 25%, 30% and 24%, of number of pods per plant, number of grain per pod and grain yield, respectively. Natali hybrid had more yield than the other hybrids in both planting dates and therefore it is recommended to cultivate in Karaj weather conditions to achieve maximum yield. Lastly, October 1 date of cultivation of is proposed as the best date for cultivating in Karaj climate conditions for examined hybrids.

    Keywords: Canola, Drought stress, Grain yield, Irrigation, planting date
  • Reza Fatemi Devin, Seide Bagher Hosseini *, Hosain Moghadam, Babak Motesharezadeh Pages 133-145

    Intercropping is one of the most important components of sustainable agriculture. In the present study, the effects of intercropping and bio/organic fertilizers on yield of maize and pinto beans were investigated. A split plots experiment arranged in a completely randomized design was carried out with four replications. The experiment was performed in the research filed of Agricultural Faculty, University of Tehran, Iran, during 2017-2018. Four fertilizer systems, control, no fertilization, biofertilizer (Azotobacter chroococcum), organic fertilizer (vermicompost) and integrated fertilizer (Azotobacter + vermicompost) were the main plots and five cropping patterns, single cultivation of maize, single cultivation of pinto beans, replacement intercropping patterns of 50% mazie-50% pinto bean, and additive intercropping patterns of 60% maize-60% pinto beans and 80% maize-80% pinto beans were subplots. The results indicated that the highest grain yield of maize (245.8 g/plant) was observed in 50% mazie-50% pinto beans the replacement intercropping patterns under vermicompost fertilization and also, the highest grain yield of pinto beans (5.4 g/plant) was obtained by sole cropping of pinto beans and vermicompost application. Generally, the results demonstrated that the most land equivalent ratio (LER, 1.22) was obtained from 60% maize-60% pinto additive intercropping patterns, fertilized by vermicompost. Considering the aim of sustainable agriculture, which is elimination or reduction of chemical inputs application, it seems to be appropriate and reasonable using bio/organic fertilizers for additive/replacement intercropping patterns would be appropriate and reasonable.

    Keywords: Azotobacter crococum, Land equivalent ratio, vermicompost, yield
  • Mahrokh Bolandi, Parisa Sheikhzadeh *, Saeid Khomari, Nasser Zare, Jaber Sharifi Pages 147-160
    To investigate the effects of hydropriming and foliar application of chitosan and humic acid on physiological and yield characteristics of borage, a factorial experiment was carried out based on a randomized complete block design with three replications at Medicinal Plants Research center of Samian Ardabil in 2017. Treatments were seed priming in two levels (non-priming (control) and hydropriming for 48 hours), and foliar application in four levels (control, 0.5 g.L-1humic acid 1 g.L-1 chitosan and combination of humic acid and chitosan). Results showed that hydropriming significantly improved the grain yield (1.23 fold) and yield components of borage plants compared to control; may be through the increasing in the photosynthetic pigments content. Foliar application of humic acid, chitosan and combination of humic acid and chitosan, significantly increased the flower yield in the plants obtained from primed seeds. Although hydropriming increased the 1000-grain weight and grain yield, the foliar application caused a further increase these traits, so that, in the plants from primed seeds, the foliar application of humic acid and utilization of humic acid and chitosan were significantly increased the 1000-grain weight (1.22 fold) and biological yield (1.69fold) compared to control, respectively. These results indicate the synergistic effects of hydropriming and utilization of humic acid on borage growth and yield characteristics under field condition.
    Keywords: Borago officinalis, emergence, Flower yield, Medicinal plant, photosynthetic pigments
  • Parviz Moradi, AhmadReza Dadras * Pages 151-162

    Tall festuca (Festuca arundinacea) is one of the most important crops and rangelands, with a high tolerance to different climatic conditions and its effective role in livestock feed and rangeland regeneration. In the present study, 36 populations of tall festuca from the Iranian Natural Resources Gene Bank were used that. Plant materials were evaluated in a randomized complete block design under two irrigation and rainfed conditions at Kheirabad Research Station, Zanjan, Iran, during 2005-2007. The results of the biplot method showed that the first component (as main effect of genotype or G) and second component (as genotype environment interaction effect or GE)  were 49% and 28%, respectively, and totally explained 77% of the total variation, that is showing relatively good reliability in explanation of G+GE variations. Results of the graphical method indicated that in all environments, the population G15 (Tavankash), G31 (Australia), G11 (Borujen), G25 (Occupied Palestine) and G35 (Ireland) had relatively high yield and stability. Also, according to the ideal genotype, the G35 (Ireland) and G25 (Occupied Palestine) populations were identified as the nearest populations to ideal hypothetical genotype which are the most compatible populations suggested for the environments.

    Keywords: Combined Analysis, Drought, Forage, interaction, Stability yield
  • Arezoo Abidi, Ebrahim Zeinali *, Afshin Soltani, Abdolreza Gharanjiki Pages 163-173
    In the recent years, the study of genotypic variation in terms of efficiency of mineral nutrient has attracted the attention of researchers worldwide. Hence, to investigate the variation in the nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K) use efficiency in 6 important crop and weed species (durum wheat, common barley, naked barley, triticale, wild oat and canary grass), a pot experiment was conducted as a factorial arrangement in a completely randomized design with three replications in Gorgan University of Agricultural Sciences during 2016-17 growing season. This experiment was carried out under unfertilized and fertilized at optimum rate conditions. Concentrations of elements and dry matter were measured in stem elongation, anthesis and physiological maturity. The results of variance analysis showed a significant effect of experimental factors on efficiency (dry matter to nutrient content ratio), nutrient efficiency ratio (dry matter in control to fertilized treatment ratio) and nutrient harvest index (nutrient content in grain to total dry matter ratio). There was no significant interaction between experimental factors for the traits studied in three stages. The results also showed a significant decrease in traits as a result of fertilizer application. According to the results, evaluation of nutrients efficiency in early stages of growth is not sufficient for comparison or screening of genotypes and should be done in more advanced stages, especially maturity. Also, considering the substantial variation among studied genotypes in terms of nutrient efficiency, more detailed studies on genotypic variation seems to be useful for identifying traits related to mineral nutrient efficiency.
    Keywords: Bread Growth Stages, Macro-nutrients, Nutrient efficiency index, Nutrient efficiency ratio, Nutrient harvest index
  • Fatemeh Jahani, Hamidreza Tohidi Moghaddam *, Hamidreza Larijani, Farshad Ghoshchi, Meysam Oveisi Pages 175-189
    The present study was conducted to investigate the effect of salicylic acid and zinc applications on physiological, growth and menthol properties of peppermint (Mentha piperita L.) under water stress conditions in 2019 at Varamin as a split plot factorial arrangement in a randomized complete block design with three replications. The experiment consisted of three factors, including water stress based on evaporation from Class A evaporation pan (50, 70 and 90 mm evaporation from Class A pan) as main plots and salicylic acid foliar application at two levels of 0 and 1 mM and zinc spraying at 0, 2 and 4 g/L in the sub plots. The highest amount of catalase (1.24 Units/mg proteins) was obtained under the application of 4 g Zn per L with salicylic acid and 50 mm evaporation from evaporation pan at. At all levels of drought stress, salicylic acid and zinc sulfate applications increased the catalase content. The main and interaction effects of all treatments except the interaction effects of salicylic acid on ascorbate peroxidase were significant. The results showed that the highest amount of ascorbate peroxidase (1.63 Units/mg protein) was obtained in the treatment of 4 g Zn/L with salicylic acid and in the 90 ml evaporation treatment the evaporation pan. The lowest value ​​(0.53 Units/mg protein) was obtained in the zero zinc and salicylic acid treatments at 50 mm evaporation from the evaporation pan. Zinc sulfate and salicylic acid consumption can be effective in the enzymes activity enhancement, especially catalase, where the highest catalase activity (1.24 unit / mg protein) was obtained in 4 g zinc per liter with salicylic acid and 50 ml evaporation in the evaporation pan, as well as increasing the amount of menthol, which is highly used in the pharmaceutical industry.
    Keywords: Catalase, Drought stress, menthol, Peppermint
  • Ashkboos Amini *, MohammadTagi Tabatabaee, HOSSEIN AKBARI MOGHADAM, Seyied Zabihollah Ravari, Davood Amin Azarm, Hamid Tajalli Pages 191-202

    To identify bread wheat genotypes with higher grain yield and stability in saline regions of Iran, 17 elite genotypes along with three salinity tolerant control (Ofogh, Narin and Sistan) were evaluated in five regions including Birjand, Yazd, Zabol, Isfahan and Kerman, during two consecutive cropping seasons (2016-2018) under saline conditions. In all regions, the experiments were performed based on the randomized complete block with four replications. The result of combined analysis of variance indicated that the interactions of year×location×genotype were significant. To dissection of genotype-by-environment interaction (GE) and yield stability of genotypes, AMMI analysis and several parametric and non-parametric statistics were estimated. Based on AMMI2's biplot and stability statistics, G1, G2, G3, G6, G9, G10 and G20 genotypes were identified as the most stable genotypes. The results of correlation analysis showed that among all stability statistics, only ASV had a positive and significant association with grain yield. Taken together, our results revealed that G9 genotype had the highest grain yield (4.60 t. ha–1); hence, this genotype can be recommended as a high-yielding and stable genotype for cultivation in saline-prone regions of Iran.

    Keywords: Adaptability, AMMI analysis, Salinity stress, stability statistics