فهرست مطالب

نشریه دانش زیستی ایران
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مائده نیله چی، اکرم عیدی، حمید گله داری*، مهناز کسمتی صفحات 1-7
    امروزه از استرس به عنوان مسئله ای رایج در زندگی روزمره یاد می شود. استرس می تواند با ایجاد اختلال در هموستازی عناصر فلزی مانند روی در سیستم عصبی مرکزی موجب بروز بیماری ها یا اختلال در عملکرد بافت های مختلف گردد. در این میان عنصر روی نقش مهمی در کارکرد ارگان های حیاتی به ویژه سیستم عصبی مرکزی ایفا می نماید. اختلال در هموستازی روی به نوبه خود موجب ایجاد و یا پیشرفت بیماری هایی نظیر آلزایمر، افسردگی، اختلال در یادگیری و ایسکمی می گردد. هموستازی روی در بدن توسط پروتئین های ZnT و ZIP صورت می پذیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثر استرس حاد حرکتی در بیان ژن های انتقال دهنده روی 1-4 موسوم به Znt1، Znt2، Znt3 و Znt4 در بافت هیپوکامپ موش صحرایی به عنوان یکی از بافت هایی که تراکم بالایی از روی را در خود جای داده، می باشد. موش های صحرایی به دو گروه استرس و کنترل تقسیم بندی شدند. از بافت هیپوکامپ RNA استخراج گردید و تغییرات بیان ژن های Znt1، Znt2، Znt3 و Znt4 به وسیله ریل تایم پی سی آر بررسی شد. نتایج نشان داد که بر اثر القای استرس بیان ژن Znt1 افزایش بیان معنی دار داشته و در بیان ژن های مورد بررسی دیگر تغییر بیان معنی دار مشاهده نگردید. شناخت آن دسته از ژن های انتقال دهنده روی که بر اثر استرس بیان آن ها دستخوش تغییر می شود، می تواند مسیر یافتن درمان این بیماری را به کمک تنظیم سطح روی در بدن از طریق داروهای حاوی این عنصر ممکن سازد.
    کلیدواژگان: استرس، ژن انتقال دهنده روی، ریل تایم پی سی آر، موش صحرایی
  • شیوا شهسواری، زهرا نورمحمدی*، مسعود شیدایی، فرح فراهانی، محمدرضا وظیفه شناس صفحات 9-17

    انار (Punica granatum L.). ، از جمله گیاهان مهم باغبانی است که در بسیاری از نقاط جهان کشت می شود و به دلیل ارزش میوه و خواص دارویی آن دارای اهمیت است. چندین رقم انار در ایران کشت می شود که از نظر خصوصیات میوه و ویژگی های زراعی متفاوت است. علیرغم اهمیت اقتصادی ارقام انار، اطلاعات کمی در مورد ویژگی های ژنتیکی و سیتوژنتیکی این ارقام در دسترس است. بنابراین، هدف ما بررسی دوازده رقم گزارش نشده از نظر سیتوژنتیکی و همچنین گردآوری کلیه داده های موجود در مورد جفت شدن کروموزوم، فراوانی کیاسما و بی نظمی های میوز در 88 رقم و انجام متاآنالیز است. نتایج نشان داد که همه ارقام دارای تعداد کروموزوم 16=x2n=2 هستند، اما به طور قابل توجهی در تمام ویژگی های میوز مورد مطالعه متفاوت اند. بسیاری از ویژگی های میوزی مورد مطالعه به طور قابل توجهی ارتباط معنی داری در تجزیه و تحلیل رسته بندی مولفه های اصلی PCA نشان دادند که ویژگی هایی مانند فراوانی و توزیع کیاسما و همچنین بی والانت حلقوی به یکدیگر مرتبط هستند و ارقام با طول جغرافیایی متفاوت از یکدیگر متمایز می شوند. به طور مثال، ویژگی-های مربوط به بی نظمی های میوز مانند چسبندگی کروموزومی و اختلال در آنافاز در ارقام، براساس ارتفاع از یکدیگر متمایز می شوند. براساس نتایج بدست آمده از PCA ارقام انار، به دلیل اختلافات در صفات میوزی، در سه گروه اصلی قرار می گیرند. از داده های به دست آمده می-توان در آینده در نگهداری و پرورش انار استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کیاسما، رفتارکروموزومی، همبستگی جغرافیایی، میوز
  • فاطمه محمدزاده، حامد زارعی*، سحر هنرمند جهرمی صفحات 19-26

    عفونت مجاری ادراری از مهمترین عفونت های بیمارستانی است که غالبا ناشی از سوندگذاری است. باکتریهای یوروپاتوژن با تشکیل بیوفیلم در سوند ها می توانند عامل بالقوه عفونت مجاری ادراری باشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تشکیل بیوفیلم کلبسیلا پنومونیه جدا شده از عفونت مجاری ادراری مرتبط با سوند است. مطالعه بر روی 110 نمونه ادرار بیمارانی که به آزمایشگاه بالینی بیمارستان میلاد ، تهران مراجعه کرده بودند ، انجام شد. بیماران به دو گروه مبتلا به عفونت ادراری مرتبط با سوند و غیر مرتبط با سوند تقسیم شدند. جداسازی و شناسایی کلبسیلا پنومونیه با انجام تست های بیوشیمیایی و تشکیل بیوفیلم با روش میکروتیتر پلیت بررسی شد. 70 و 40 نمونه به ترتیب مربوط به عفونتهای مرتبط با سوند و غیر مرتبط با سوند بودند. 60درصد جدایه های کلبسیلا پنومونیه مرتبط با عفونت ادراری ناشی از سوند گذاری بیوفیلم قوی ، 7/26درصد بیوفیلم متوسط و3/13 درصد بیوفیلم ضعیف تشکیل دادند. 3/33 درصد جدایه های کلبسیلا پنومونیه مرتبط با عفونت ادراری بدون سوند بیوفیلم قوی،6/36 درصد بیوفیلم متوسط و3/23 درصد بیوفیلم ضعیف تشکیل داده و 2 جدایه هیچ بیوفیلمی تشکیل ندادند. استفاده از سوند در بیماران بستری در بیمارستان ها خطر ابتلا به عفونت مجاری ادراری را افزایش می دهد که به دلایل مختلفی مانند طول مدت سوند گذاری، نوع سوند و توانایی تشکیل بیوفیلم باکتری های یوروپاتوژن بستگی دارد. قدرت تشکیل بیوفیلم باکتری ها در طول سوند خطر شدت عفونت را افزایش داده و منجر به بروز مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها و عدم درمان مناسب بیماران می شود.

    کلیدواژگان: سوندگذاری، باکتری های یوروپاتوژن، تشکیل بیوفیلم
  • قاسم حبیبی بی بالانی*، فاطمه موسی زاده صیاد محله صفحات 27-30

    این مقاله به معرفی معادل مناسب فارسی برای دو اصطلاح انگلیسی Dendrocolous و Dendrophilous می پردازد. با توجه به بررسی و ریشه یابی این اصطلاحات در زبان یونانی و انگلیسی و نیز کاربرد این اصطلاحات در رشته تخصصی زیست بوم شناسی و منابع طبیعی دارا می باشند، اقدام به معرفی اصطلاحات فارسی "دار زی" به جای Dendrocolous به مفهوم "موجوداتی که روی درختان زندگی یا رشد می کنند." و معادل فارسی "دار روی" به جای Dendrophilous به مفهوم "دوست دار رشد و نمو گیاه روی درخت" گردید که با این اصطلاحات به صورت دقیق مفهوم فنی انتقال یافته توسط این اصطلاحات در زبان انگلیسی به صورت دقیق تر در زبان فارسی نیز انتقال می یابد و از طرفی دیگر قابلیت درک و نیز کاربرد مشتقات مختلف این اصطلاحات از قبیل فعل و فاعل و غیره نیز به صورت بهتری قابلیت کاربرد پیدا می نماید.

    کلیدواژگان: Dendrocolous، Dendrophilous، اصطلاحات علمی، زبان فارسی
  • سمیرا نادری، علیرضا رحمن*، ابراهیم حسینی صفحات 31-42
    رعایت اصول بهداشتی در تولید سس مایونز، بعنوان محصولی مغذی و پر طرفدار، همچنین جلوگیری از فساد فیزیکی، شیمیایی، میکروبی و در نتیجه جلوگیری از کاهش کیفیت آن از نظر خواص حسی از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین، طی این پژوهش سعی بر آن بود که کارآیی استخراج عصاره آبی میوه ی شاه بلوط بعنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور، نمونه های سس مایونز با غلظت های مختلف غلظت عصاره، تحت تیمارهای B1 (سس مایونز+ ppm750 بنزوات سدیم + ppm750 سوربات سدیم)، B2 (سس مایونز + ppm400  عصاره ی شاه بلوط + ppm500 بنزوات سدیم + ppm500 سوربات سدیم)، B3 (سس مایونز + ppm800 عصاره ی شاه بلوط + ppm500 بنزوات سدیم + ppm500 سوربات سدیم) و B4 (سس مایونز + ppm 1200  عصاره ی شاه بلوط) تهیه شد و از نظر فاکتورهای شیمیایی (اسیدیته و عدد پراکسید)، میکروبی و حسی (پذیرش کلی) طی مدت 6 ماه (روز اول، ماه دوم، ماه چهارم و ماه ششم) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان بازده استخراج عصاره به روش آبی برابر 5/22 % بود. بر طبق نتایج حاصله، عصاره ی میوه ی شاه بلوط همراه با بنزوات و سوربات سدیم باعث کاهش معنی دار پراکسید و اندیس اسیدی در نمونه ها شد (p<0.05). برطبق نتایج آزمون میکروبی اثر ضدمیکروبی عصاره میوه شاه بلوط بر کاهش معنی دار جمعیت میکروبی و انبارمانی سس مایونز تایید می شود (p<0.05). بنابراین،  با در نظر گرفتن فاکتورهای حسی (پذیرش کلی) نمونه B3 بعنوان تیمار برتر این تحقیق معرفی شد.
    کلیدواژگان: خواص ضد میکروبی، خواص آنتی اکسیدانی، سس مایونز، عصاره شاه بلوط
  • ربابه افتخاری نژاد، بابک خیرخواه* صفحات 43-50

    سالمونلوز مهمترین شکل مسمومیت باکتریایی در انسان و حیوانات محسوب می شود که بواسطه باکتری های خانواده سالمونلای غیرتیفوییدی ایجاد می شود. عفونت با سالمونلا بیشترین عامل عفونت های با منشا غذایی محسوب می شود. یکی از مهمترین منابع غذایی که احتمال وجود آلودگی به سالمونلا در آن وجود دارد، مرغ و فراورده های گوشتی می باشند. در دو دهه اخیر ظهور سالمونلاهای مقاوم به آنتی بیوتیک های رایج موجب افزایش مشکلات موجود در زمینه آلودگی سالمونلایی در محصولات گوشتی شده است. انتقال این باکتری های مقاوم به انسان موجب سخت و طولانی شدن فرایند درمان می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع باکتری سالمونلا و ژن های مقاومت tetA و tetB از لاشه طیور عرضه شده در فروشگاه های شهر زاهدان انجام شد. در این مطالعه توصیفی -مقطعی از تعداد 130 نمونه لاشه طیور عرضه شده در فروشگاه های شهر زاهدان جدایه سالمونلا بر اساس روش های استاندارد منتشر شده توسط OIE و FDA جداسازی گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که تنها در 15/6 درصد از نمونه های مورد بررسی باکتری سالمونلا و در 07/3 درصد سویه سالمونلا تایفی موریوم وجود دارد. بررسی میزان فراوانی ژن های مقاومت در نمونه های جداشده در مطالعه حاضر نشان می دهد در 50 درصد از جدایه های سالمونلا هیچ یک از ژن های مقاومت tetA یا tetB شناسایی نشد، در حالی که در 50 درصد دیگر تنها ژن مقاومت tetB شناسایی شد. وجود ژن های مقاومت به تتراسیکلین در جدایه های سالمونلا نشان می دهد استفاده از آنتی بیوتیک ها در صنعت پرورش مرغ باید تحت کنترل قرار گرفته و با دقت بیشتری صورت گیرد تا میزان فراوانی این ژن ها کاهش یابد.

    کلیدواژگان: سالمونلا، طیور، مقاومت آنتی بیوتیکی، tetA، tetB
|
  • Maede Nilechi, Akram Eidi, Hamid Galehdari *, Mahnaz Kesmati Pages 1-7
    Stress is mentioned as a common problem in daily life. Disrupting the homeostasis of metal elements such as zinc in the central nervous system, stress causes diseases or dysfunction of various tissues. Zinc plays an important role in the function of vital organs, especially the central nervous system. Disorders of zinc homeostasis in turn lead to the development or progression of diseases such as Alzheimer's, depression, learning disabilities, and ischemia. Zinc transporters (ZnT) and ZIP proteins maintain Zinc homeostasis in the live organisms. The aim of this study was to investigate the effect of acute motor restraint stress on the expression of Znt1, Znt2, Znt3, and Znt4 genes in the hippocampus of rats as one of the tissues with high zinc density. Adult male rats were divided into groups of control and stress. RNA was extracted from hippocampal tissue and changes in the expression of Znt1, Znt2, Znt3 and Znt4 genes were monitored by real-time PCR. The results showed that due to stress induction, Znt1 gene expression increased significantly and no significant changes were observed in the expression of other studied genes. Identifying those zinc transporter genes that are altered by stress can make it possible to find a cure for stress by regulating zinc levels in the body through Zinc-containing drugs.
    Keywords: Stress, Zinc Transporter Gene, Real-time PCR, Rat
  • Shiva Shahsavari, Zahra Nourmohammadi *, Masoud Sheidai, Farah Farahani, MohammadReza Vazifeshenas Pages 9-17

    Punica granatum L. (pomegranate), is among important horticultural plants which is cultivated in many parts of the world and appreciated for its fruit value and medicinal properties. Several pomegranate cultivars are cultivated in Iran which differs in fruit characteristics and agronomical features. In spite of economic importance of pomegranate cultivars, limited knowledge is available on genetic and cytogenetic peculiarities of these cultivars. Therefore, we aimed to investigate cytogenetically twelve unreported cultivars and also compile all available data on chromosome pairing, chiasma frequency and meiotic irregularities in 88 cultivars and carry on a meta analysis. We found all cultivars to have 2n = 2x = 16 chromosome number, but significantly differed in all meiotic features studied. Most of meiotic features studied were significantly correlated while PCA analysis revealed that characters like chiasma frequency and distribution as well as ring bivalents are associated to each other and differentiated the cultivars which were distributed towards longitude. Similarly, characters related to meiotic irregularities such as chromosome stickiness and anaphase failure differentiated the cultivars which were distributed toward altitude. PCA plot placed pomegranate cultivars in three major groups due to meiotic difference. Data obtained can be used in future conservation and breeding of pomegranate.

    Keywords: Chiasma, chromosomal behavior, geographical correlation, meiosis
  • Fatemeh Mohammadzadeh, Hamed Zarei * Pages 19-26

    Urinary tract infection is one of the most important nosocomial infections that is often caused by catheterization. Europathogenic bacteria can potentially cause urinary tract infections by forming biofilms in catheters. The aim of present study was to investigate the formation of Klebsiella pneumoniae biofilm from catheter-associated urinary tract infection. The study was performed on 110 urine samples of patients who referred to the clinical laboratory of Milad Hospital, Tehran. Patients were divided into two groups with catheter-associated and non-catheter- associated urinary tract infections. Isolation and identification of Klebsiella pneumoniae were performed by biochemical tests and biofilm formation by plate microtiter method. 70 and 40 samples were related to catheter- associated and non-catheter- associated infections, respectively. 60% of Klebsiella pneumoniae isolates from associated with urinary tract infections due to catheterization were strong biofilm, 26.7% moderate and 13.3% weak. 33.3% of Klebsiella pneumoniae isolates associated with urinary tract infection without catheter formed strong biofilm, 36.6% moderate and 23.3% weak biofilm and 2 isolates did not form any biofilm. The use of catheters in hospitalized patients increases the risk of urinary tract infections, which depends on various factors such as the duration of catheterization, type of catheter, and ability to form a biofilm of uropathogenic bacteria. The power of bacterial biofilm formation during catheterization increases the risk of infection and leads to antibiotic resistance of isolates and lack of proper treatment of patients.

    Keywords: Catheterization, Europathogenic bacteria, Biofilm formation
  • Ghassem Habibi Bibalani *, Fatemeh Mosazaded Sayadmahaleh Pages 27-30

    This article introduces the appropriate Persian equivalent for the two English terms Dendrocolous and Dendrophilous. According to the study and rootting of these terms in Greek and English and also the use of these terms in the field of biology and natural resources, the Persian term "Dar Zei" instead of Dendrocolous meaning "creatures that live or grow on trees". The Persian equivalent of "Dar roy" instead of Dendrophilous in the meaning of "plant growth on the tree", with these terms accurately, the technical concept conveyed by these terms, in English is also more accurately conveyed in Persian. On the other hand, the ability to understand and use different derivatives of these terms, such as verb and subject, etc., can be used better.

    Keywords: Dendrocolous, Dendrophilous, Scientific terms, Persian language
  • Samira Naderi, Alireza Rahman *, Ebrahim Hoseini Pages 31-42
    It is very important to observe hygienic principles in the production of mayonnaise, as a nutritious and popular product, as well as to prevent physical, chemical, microbial spoilage and thus prevent its quality reduction. In this study, we tried to evaluate the efficiency of extracting aqueous extract of chestnut fruit as a natural antioxidant. For this purpose, Samples of mayonnaise with different concentrations of the extract were prepared under treatments B1 (mayonnaise + 750 ppm sodium benzoate + 750 ppm sodium sorbate), B2 (mayonnaise + 400 ppm chestnut extract + 500 ppm sodium benzoate + ppm sodium + ppm) B3 (mayonnaise +800 ppm chestnut extract +500 ppm sodium benzoate + 500 ppm sodium sorbate) and B4 (mayonnaise + 1200 ppm chestnut extract). Chemical factors (acidity and peroxide number), microbial, and sensory factors (general acceptance) were examined for the 6 months (first day, the second month, the fourth month, and the sixth month).  The results showed that the extraction efficiency of the extract by the aqueous method was equal to 22.5%. According to the results, Chestnut fruit extract with benzoate and sodium sorbate significantly reduced peroxide and acid index in the samples (p<0.05). The antimicrobial effect of chestnut fruit extract is confirmed on a significant reduction in microbial population and shelf life of mayonnaise. Sample B3 was introduced as the superior treatment in this study by considering sensory factors (general acceptance).
    Keywords: Antimicrobial properties, Antioxidant properties, Mayonnaise, Chestnut extract
  • Robabeh Eftekhari Nejad, Babak Kheirkhah * Pages 43-50

    Salmonellosis is the most important form of bacterial infection in humans and animals caused by the non-typhoid salmonella family. Salmonella infection is the most common cause of foodborne infections. One of the most important sources of Salmonella contamination is poultry and meat products. In the last two decades, the emergence of Salmonella resistant to common antibiotics has increased the problems of Salmonella contamination in meat products. Transmission of these resistant bacteria to humans makes the treatment process difficult and lengthy. The aim of this study was to determine the prevalence of Salmonella bacteria and tetA and tetB resistance genes from poultry stores in Zahedan. In this descriptive cross-sectional study, Salmonella isolates were isolated from 130 poultry stores in Zahedan based on standard methods published by OIE and FDA. The results of this study show that only 6.15% of the samples were Salmonella and 3.07% were Salmonella typhimurium strains. Examination of the frequency of resistance genes in isolated samples in the present study shows that in 50% of Salmonella isolates, none of the tetA or tetB resistance genes was detected, while in the other 50%, only the tetB resistance gene was identified. The presence of tetracycline resistance genes in Salmonella isolates suggests that the use of antibiotics in the poultry industry should be controlled and more carefully used to reduce the frequency of these genes.

    Keywords: Salmonella, poultry, Antibiotic resistant, tetA, tetB