فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 35 (تابستان 1398)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 35 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز آزادی*، فاطمه باقری بهلولی، فاطمه آقاخانی صفحات 7-34

    قرآن کریم وحی الهی برای هدایت انسان به صراط مستقیم است. پیامبر اکرم (ص) اولین مبلغ، مفسر و مبین قرآن کریم است. سیره ایشان نشانگر راه صحیح تعامل و برقراری ارتباط مردم با قرآن کریم است. بعد از آن حضرت بنابر حدیث ثقلین تنها کسانی که شایستگی تبیین و تفسیر قرآن را داشتند، اهل بیت (ع) بودند. بنابراین فقط پیامبر اکرم و ایمه (ع) می توانند به مسلمانان شیوه صحیح برقراری ارتباط و بهره مندی از قرآن کریم را بیاموزند. در مکتب اهل بیت علاون بر تاکید بر آداب ظاهری برقراری ارتباط با قرآن از قبیل وضو داشتن، مسواک زدن قبل از قرایت، نگاه کردن به مصحف شریف، سکوت در هنگام تلاوت، با صدای حزین تلاوت کردن، قرایت به صورت ترتیل، خواندن دعا و استعاذه قبل از تلاوت، تاکید فراوانی بر آداب باطنی برقراری ارتباط نیز شده است؛ آدابی از قبیل تدبر در آیات قرآن کریم، داشتن اخلاص در قرایت، اظهار خشوع و رقت قلب در هنگام قرایت، خود را مخاطب کلام وحی قرار دادن و خود را مخاطب اوامر و نواهی خداوند دانستن. تاکید بر آداب باطنی برقراری ارتباط در مکتب اهل بیت به مراتب دارای جایگاه بالاتری است و وجه ممیزه اصلی آن از سایر مکاتب است؛ چرا که در این صورت ارتباط موثر و سازنده انسان با قرآن برقرار می شود و نه صرفا تاکید بر آداب ظاهری تلاوت قرآن کریم. هدف اصلی این نوشتار نشان دادن وجه تمایز تعامل مثبت و تاثیرگذار مکتب ایمه (ع) از سایر مکاتب در امور باطنی است.

    کلیدواژگان: قرآن، مکتب اهل بیت، آداب ظاهری، آداب باطنی، تعامل با قرآن
  • اسماعیل تاج بخش*، زهره الله دادی دستجردی صفحات 35-64

    نکته های ارزشمندی در توضیح و تاویل بعضی از آیات قرآن کریم در منابع و تفاسیر روایی شیعه آمده که قسمتی از آن ها در بخش «کتاب التفسیر» کتاب «مسند الإمام الرضا (ع)» گردآوری شده است. در این مقاله نخست چهارده نکته تفسیری از آن ها انتخاب و سپس آرای مفسران و قرآن پژوهندگان معروف درباره هر یک از آن نکته ها آمده است؛ تا مجال و امکان تطبیق و مقایسه میان نظر معصوم (ع) و دیگران از میان نرود. و سپس پانزده نکته تفسیری دیگر از فرموده های حضرتش (ع) گزارش شده و از پرداختن به نظرهای مفسران دیگر خودداری شده است تا حجم مقاله گسترده و دراز دامن و ملال انگیز نباشد.

    کلیدواژگان: تفسیر، کتاب التفسیر، مسند امام رضا، تاویل، قرآن، امام رضا(ع)
  • محمد مهدی جندقیان*، آسیه استادی صفحات 65-90

    در حال حاضر چیستی و چگونگی به کاربندی «روش تحلیلی» به عنوان یکی از روش های تحقیق، برای فراگیران و نوپژوهان رشته های الهیات و معارف قرآن و حدیث دغدغه ای جدی است؛ حال آن که این روش از دیرباز در متون و دانش های کلام، فلسفه و فقه مورد استفاده بوده است. در مقاله پیش رو برای توضیح و شناساندن این مفهوم (تحلیل) از دو شیوه تعریف مفهومی (بحث نظری در باب چیستی روش تحلیلی) و تعریف بالاشاره (ارجاع مستقیم یا نشان دادن نمونه های عینی از تحلیل در متون حدیثی) بهره برده شده است. در «روش تحلیلی» که متکی بر فعالیت و خلاقیت ذهنی پژوهشگر است، تلاش می شود تا مدعای کلی یک گزاره تجزیه شده و احتمالات مختلف درباره معنای دقیق هر جزء و به تبع آن معنای کلی و راستین مدعای کلی گزاره تعیین شود. برای نمونه و رعایت حال مخاطبان [دانش پژوهان معارف دینی]، متنی از شیخ صدوق انتخاب شده است. صدوق که بیشتر به عنوان یک محدث شناسانده می شود، در دفاع از آموزه امامت و ولایت علی (علیه السلام) به عنوان یک اندیشه-ورز و متکلم امامی حضور یافته و با استفاده از روش تحلیلی در تفسیر دو حدیث «ولایت و منزلت» در کتاب معانی الاخبار می کوشد تا مضمون اصلی این دو حدیث را که همان ولایت امیرالمومنین علی علیه السلام است، اثبات نماید.

    کلیدواژگان: روش تحلیلی، شیخ صدوق، حدیث منزلت، حدیث ولایت، امامت، ولایت
  • محمود خونمری*، عباس بخشنده بالی صفحات 91-115
    یکی از مسایلی که برخی اندیشمندان در تفسیر آیات قرآن کریم مورد بررسی قرار داده اند، تاویل است. به دلیل کاربرد متعدد واژه تاویل در این کتاب مقدس، بابی در این مورد در آثار اندیشمندان مسلمان گشوده شد که اشتراکات و افتراقاتی به چشم می خورد. یکی از اندیشمندان اسلامی که با ترجمه و شرح آثار ارسطو تاثیر فراوانی در مغرب زمین گذاشته ابن رشد است. وی که به قلم فرسایی در پاسخ به غزالی مشهور است توانست خردورزی در متون مقدس را از راه های گوناگون مانند عقل و نصوص دینی مطرح نموده و یکی از نمونه های آن را تاویلات دینی معرفی می کند. در همان منطقه و مدتی اندک پس از ابن رشد، ابن عربی که اندیشه هایی بس عمیق و بنیادین در عرفان مطرح می کند نیز به تاویلات دینی توجه می کند. این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی در صدد است اندیشه های ابن رشد و ابن عربی درباره بایسته های اهل تاویل را مورد بررسی قرار دهد. یافته های بحث عبارت از اشتراک دیدگاه ابن رشد و ابن عربی درباره توجه به باطن برخی متون دینی که به واسطه اهل تاویل شکل می گیرد. اختلافاتی که در روش عقلی و شهودی آنان در تاویل وجود دارد. ابن رشد به فیلسوف به عنوان اهل تاویل اشاره دارد و ابن عربی به عارف به عنوان مصداقی جامع برای تاویل نمودن توجه می کند.
    کلیدواژگان: ابن ‏رشد، ابن ‏عربی، تاویلات دینی، عقل، شهود
  • محمد سلطانی رنانی*، محمود حاجی احمدی صفحات 117-138
    آیه 37 سوره بقره از جامع ترین تعبیرات قرآنی درباره پذیرش توبه انسان گنه کار از سوی پروردگار است. پرسش اصلی در این آیه آن است که «تلقی کلمات» به چه معناست و چه جایگاهی در فرایند توبه آدمی و خداوند دارد؟ تحقیق در این مساله، معنا و مراحل «توبه» را در جایگاه آموزه ای دینی با جنبه های اخلاقی، کلامی و عرفانی، تبیین می کند. بر پایه تفحص وتحقیق در لغت وبلاغت عربی، دیگر آیات قرآن و سخن مفسران و متکلمان، چنین دریافت می شود که «کلمات» در بافت این آیه حقایقی است که در قالب واژه ها پدیدار می شود، این حقایق ریشه در ربوبیت الهی دارد. آدمی این حقایق را «تلقی» می کند، تلقی گونه ای دیدار وپذیرش دوسویه است و اختلاف قرایت موجود در آیه نیز این دوسویه بودن را تقویت می کند. پیش وپس از توبه آدمی، توبه خداوند بر آدمی است؛ توبه پیشین، توبه اذن است؛ قرار دادن «کلمات» در صحنه اختیار انسان گنه کار. وتوبه پسین، پذیرش توبه بنده و به معنای اثر قرار دادن در توبه وی است. از این روی خداوند «تواب» است، هر توبه آدمی با دو توبه خداوند همراه است. اختتام آیه، دو صفت خداوند را دربردارد: تواب و رحیم. تواب بودن خداوند بشارت به همه بندگان است و رحیم بودن خداوند هم بشارت است و هم انذار؛ بشارت به توبه کنندگان که مهربانی خداوند را پذیرفته اند، و انذار گنه کاران توبه ناکرده که از سایه رحمت همیشگی خداوند برون رفته اند.
    کلیدواژگان: آیه سی و هفت سوره بقره، تلقی کلمات، توبه آدم، کلمات الله، تواب
  • مینا شمخی*، نصره باجی صفحات 139-159

    موضوع پیدایش اسراییلیات در میان مسلمانان و راه یابی آن به حوزه های حدیث، تاریخ و تفسیر، بسی درخور اهمیت است. با آغاز عصر تدوین تفسیر، اسراییلیات بسیاری که وارد حوزه ی فرهنگ اسلامی شده بود، به تفاسیر راه یافت که تفاسیر شیعه نیز از این امر مستثنا نبودند. شیوه ی تعامل مفسران شیعی با روایات اسراییلی از جهت ذکرسند، نقد و رد آنها متفاوت بوده است. آسیب های اساسی این رویکرد تفسیری، به دو امر باز می گردد: یکی، پرهیز از بررسی سندی روایات و دیگری، پرهیز از تحلیل دلالی و عرضه آن ها بر دلایل قطعی نقلی و عقلی؛ چنان که میراث فرهنگ روایی اهل بیت (ع)، گنجینه ای علیه اسراییلیات و خرافه است. یکی از تفاسیر شیعه، تفسیر«منهج الصادقین فی إلزام المخالفین» نگاشته ملافتح الله کاشانی است که در آن روایات اسراییلی به چشم می خورد. مفسر، گاهی این روایات را به منظور نقد آورده است؛ ولی در برخی موارد، مخصوصا در داستان های انبیاء مانند داستان حضرت نوح (ع)، روایات اسراییلی را بدون هیچ نقدی آورده است. این روایات افزون برکاستی های سندی، از نظر محتوایی هم سستی هایی داشته و با نص صریح قرآن، احادیث معصومان (ع)، عقل و علم در تعارض اند.

    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، منهج الصادقین، نوح، اسرائیلیات
  • داود معماری*، خدیجه عباسعلی زاده صفحات 161-182
    یکی از مسایل اساسی در باب فکر، جایگاه آن در وجود آدمی و به عبارت دیگر یافتن نسبت میان اندیشه و هستی انسان است. در منابع و معارف اسلامی و به ویژه شیعی از عقل به عنوان محبوب ترین مخلوق الهی و رسول باطنی یاد و اساس شخصیت آدمی و وجه تمایز او با سایر موجودات تلقی شده و از طرفی پر رنگ ترین نقش قرآن کریم در شکل دهی به نظام فکری بشر، ارایه موضوع است؛ یعنی قرآن اساسی ترین حوزه هایی را که اندیشیدن و کاوش در آنها، روشن کننده راه هدایت و تحول آفرین در زندگی فردی و اجتماعی انسان تلقی می-شود، به بهترین شکل معرفی نموده است، حوزه هایی مانند جهان خلقت، احکام الهی و تحولات تاریخی. این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی ضمن تبیین نقش و جایگاه تفکر در ساختار وجود آدمی از منظر قرآن کریم، به واکاوی مهم ترین و اساسی ترین حوزه ها و موضوعات پیشنهادی این منبع وحیانی برای اندیشه آدمی و پیشبرد جامعه بشری می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، انسان، تفکر، جهان خلقت، احکام الهی، تحولات تاریخی
|
  • Parviz Azadi *, Fatemeh Bagheri Bohloli, Fatemeh Aqakhani Pages 7-34

    The Holy Qur'an is a divine revelation to guide man to the straight path. The Holy Prophet (PBUH) is the first preacher, commentator and exponent of the Holy Qur'an. His biography shows the right way for people to interact and communicate with the Holy Qur'an. After that, according to the hadith of Thaqalain, the only ones who were qualified to explain and interpret the Qur'an were the Ahl al-Bayt (AS). Therefore, only the Holy Prophet and the Imams (AS) can teach Muslims the correct way to communicate and benefit from the Holy Qur'an. In the school of Ahl al-Bayt, in addition to emphasizes the outward etiquette of communicating with the Qur'an, such as performing ablutions, brushing one's teeth before reciting, looking at the Holy Qur'an, being silent while reciting, reciting with a sad voice, reciting in recitation, reciting prayers, and so on. Prior to recitation, great emphasis has been placed on the esoteric etiquette of communication; Etiquettes such as contemplation in the verses of the Holy Qur'an, having sincerity in recitation, expressing humility and tenderness of heart while reciting, making oneself the addressee of the word of revelation and considering oneself the addressee of God's commands and prohibitions. Emphasis on esoteric etiquette of communication in the school of Ahl al-Bayt has a much higher status and its main distinguishing feature from other schools; Because in this case, an effective and constructive human relationship is established with the Qur'an, and not merely emphasizing the apparent etiquette of reciting the Holy Qur'an. The main purpose of this article is to show the difference between the positive and effective interaction of the school of Imams (AS) from other schools in esoteric affairs.

    Keywords: Qur'an, Ahl al-Bayt School, Outward Etiquette, Esoteric Etiquette, Interaction with the Qur'an
  • Esmaeel Tajbakhsh *, Zohre Allahdadi Dastjerdi Pages 35-64

    Valuable points in explaining and interpreting some verses of the Holy Qur'an have come from Shi'a narrative sources and interpretations, some of which have been compiled in the book of al-tafsir in the book "Masand al-Imam al-Reza (AS)". In this article, the first fourteen points of interpretation are selected from them, and then the opinions of the commentators and Qur'an of the famous scholars have been mentioned about each of these points, so that the possibility and comparison between the views of the innocent and others cannot be overcome. Then, fifteen other commentary points have been reported from the prophets of Imam Ali (AS), and they have turned their attention to the comments of other commentators so that the volume of the article is not wide and long and unbelievable.

    Keywords: Book of al-Tafsir, Masand al-Imam al-Reza, Interpretation, Qur'an, Imam Reza (as)
  • MohammadMahdi Jandaqian *, Asieh Ostadi Pages 65-90

    At the present, what and how to use the "Analytical Method" as one of the research methods is a serious concern for learners and novices in the fields of theology and the teachings of the Qur'an and Hadith; However, this method has long been used in texts and knowledge of Kalam, Philosophy and Jurisprudence. In this article, to explain and introduce this concept (Analysis), two methods of conceptual definition (theoretical discussion on what is the analytical method?) and high definition (direct reference or showing objective examples of analysis in hadith texts) have been used. In the "Analytical Method", which relies on the researcher's mental activity and creativity, it attempts to determine the general claim of a degenerate proposition and different probabilities for the exact meaning of each component, and consequently the general meaning of the general statement of the proposition. As an example, a text has been selected from Sheikh Saduq. Saduq, who is most often identified as an adventurer, has defended the teachings of Imamate and Ali (AS) as a thinker and theologian of Imami, using an analytical method in the interpretation of two hadiths, "al-Wilaya and al-Manzila" In the Book of Meanings, Al-Akhbar begins to prove the main theme of these two hadiths, which is the same authority as Imam Ali (AS).

    Keywords: Analytical Method, Sheikh Saduq, Hadith al-Manzila, Hadith al-Wilaya, Imamate, Wilaya
  • Mahmoud Khonamri *, Abbas Bakhshandeh Bali Pages 91-115
    One of the issues that some scholars have considered in interpreting the verses of the Holy Qur’an is interpretation. Due to the frequent use of the word Interpretation in this Bible, Babi was opened in this regard in the works of Muslim thinkers, which have similarities and differences. Averroes is one of the Islamic thinkers who has greatly influenced the Maghreb by translating and describing Aristotle's works. He is known for his eloquence in response to al-Ghazali. In the same region and shortly after Averroes, Ibn Arabi, who puts forward very deep and fundamental ideas in mysticism, also pays attention to Religious Interpretations. This article uses a descriptive-analytical method to examine the ideas of Averroes and Ibn Arabi about the requirements of the interpreters. The findings of the discussion are the commonalities of Averroes and Ibn Arabi's views on the inner attention of some religious texts that are formed by the people of Interpretation. Differences in their rational and intuitive method of Interpretation. Averroes refers to the philosopher as a person of Interpretation, and Ibn Arabi refers to the mystic as a comprehensive example of Interpretation.
    Keywords: Averroes, Ibn Arabi, Religious Hermeneutics, Reason, Mystical intuition
  • Mohammad Soltani Renani *, Mahmoud Hajiahmadi Pages 117-138
    Verse 37 in Baqare Sura is the most comprehensive and most beautiful section of the Qur'an about human repentance. Exegetes and theologians investigated this verse from different directions. The main question in this verse is what "acceptance of words" means? And what place does this acceptance have in the process of repentance of humans and God? Research on this issue explains the meaning and stages of "repentance" in the position of religious teaching with moral, theological, and mystical aspects. Based on research in Arabic vocabulary, other verses of the Qur'an, and the words of commentators and theologians, it is found that "The Words" in the context of this verse are truths that appear in the form of saying. These truths are rooted in the divine Lordship, human accepts these facts. This acceptance is a kind of mutual visit and assent. Before and after human's repentance, God's repentance is on humans. Previous repentance is allowing repentance: Putting "words" at the disposal of sinful man. And the latter repentance means accepting the servant's repentance and means influencing his repentance. Therefore, God is always repentant and returns to man after man's repentance. The final sentence of the verse contains two names of God: Repentance and Mercy. God's repentance is the good news to all human beings that if they forsake sin, God will accept their repentance. God's mercy is both good news and warning; Gospel to the repentant who have accepted God's mercy and warn the sinners have not repented who have departed from the scope of God's eternal mercy.
    Keywords: Verse 37 of Surah Al-Baqarah, Accepting the Words, Human Repentance, Words of God, The Acceptor of Repentance
  • Mina Shamkhi *, Nasra Baji Pages 139-159

    The issue of the origin of Isra'iliyyat among Muslims and its entrance to the fields of hadith, history, and interpretation is very important. With the beginning of the age of Compilation of Interpretation, many Isra'iliyyat that entered the field of Islamic culture, entered the interpretations, that Shiite interpretations were no exception to this matter. The method of interaction of Shiite commentators with Israeli traditions from the direction of bringing the document, criticism, and rejection have been different. The Basic injuries of this interpretive attitude go back to two matter: One, avoiding traditions documentary study and the other, avoiding meaning analysis and presenting them on definite traditions and rational reasons; As the heritage of the traditional culture of the Ahl al-Bayt (AS), It is a treasure against Isra'iliyyat and superstition. One of the Shiite interpretations Manhaj Al-Sadiqin Fi Elzame al-Mkhlefin Written by Mullah Fathullah Kashani in which Israeli traditions are seen. the commentator sometimes these traditions have brought for critique; but in some cases, especially in the stories of the prophets, such as the story of Prophet Noah (PBUH), has brought the Israeli traditions without any criticism. these traditions, in addition to the shortcomings of the documentary, also had weaknesses in terms of content and with the explicit text of the Qur'an, the hadiths of the Infallibles (AS) conflict with reason and science.

    Keywords: Qur'an, Hadith, Manhaj Al-Sadiqin, Noah, Isra'iliyyat
  • Davoud Memari *, Khadije Abbasalizadeh Pages 161-182
    One of the basic issues about thought is its place in human existence, in other words, finding the relationship between thought and human existence. In Islamic sources and teachings, especially Shiites, the intellect is considered as the most popular divine creature and esoteric messenger, and the basis of human personality and its distinction with other creatures is considered, and on the other hand, the most colorful role of the Holy Qur'an in shaping The human intellectual system is the presentation of the subject; That is, the Qur'an has introduced the most basic areas in which thinking and exploring are considered to illuminate the path of guidance and change in human individual and social life, areas such as the world of creation, divine laws, and historical developments. This article, in a descriptive-analytical method, while explaining the role and position of thought in the structure of existence from the perspective of the Holy Qur'an, analyzes the most important and fundamental areas and topics proposed by this revelation source for human thought and the advancement of human society.
    Keywords: Holy Qur'an, man, Thought, world of creation, Divine Commandments, Historical Developments