فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه زمانی نیا، باب الله بخشی پور جویباری*، سید علی کیمیایی صفحه 2
    مقدمه

    پژوهش حاضر به منظوراثربخشی رویکرد تجربه نگر ستیر بر کاهش تعارض های زناشویی و کاهش طلاق عاطفی زنان متاهل شهرستان مشهد انجام پذیرفت.

    روش پژوهش:

    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی بود که با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهلی که در طی تابستان وپاییز 1396 به مراکز بهداشت شهرستان  مشهد مراجعه کرده بودند.30 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. در این پژوهش مقیاس طلاق عاطفی گاتمن(2008) و پرسشنامه تعارضات زناشویی ثنایی وبراتی مورد استفاده قرار گرفت. هر دوگروه در پیش آزمون به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش در هشت جلسه 90 دقیقه ای، مهارت های ارتباطی با رویکرد ستیر را آموزش دیدند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. بعد از اتمام دوره آموزشی پس آزمون اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزارspss22  و روش تحلیل کوواریانس بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش با رویکرد ستیر بر کاهش تعارض های زناشویی وکاهش طلاق عاطفی تاثیر معناداری دارد (p<0/05).

    نتیجه گیری

    نتیجه این مطالعه نشان می دهد نه تنها مبانی نظری رویکرد تجربه نگر ستیر مورد تایید قرارگرفت، بلکه آموزش این رویکرد تعارض های زناشویی وطلاق عاطفی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: رویکرد تجربه نگر ستیر، تعارض های زناشویی، طلاق عاطفی
  • مریم اذرکیش، فرح نادری*، پرویز عسگری، علیرضا حیدری صفحه 3
    مقدمه

    طرحواره ها سازه هایی هستند که بر اساس واقعیت یا تجربه شکل می گیرند و به عنوان واسطه، پاسخ های رفتاری افراد را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف از پژوهش حاضر، اثر بخشی آموزش جنسی بر طرحواره جنسی، احساسات مثبت زنان متاهل شهر آبادان بود.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل می باشد.جامعه آماری پژوهش حاضر 30  نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به کلینیک مشاوره و روان شناسی بیمارستان نفت شهر آبادان بود که به روش تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس طرحواره جنسی زنان (WSSS، 1994)، پرسشنامه احساسات مثبت (PFQ، 1983) بودند. داده ها، با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد آموزش جنسی با توجه به میانگین طرحواره جنسی گروه آزمایش نسبت به میانگین گروه گواه، موجب تغییر گروه آزمایش شده است و در مرحله  پیگیری با کنترل پیش  آزمون بین آزمودنی های گروه آزمایش و گروه گواه از لحاظ  احساسات مثبت تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0P≤ و 342/84309=F).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش جنسی بر طرحواره جنسی تاثیر دارد و موجب افزایش احساسات مثبت زنان متاهل می شود، و این نتایج در مرحله پیگیری پایدار بود.

    کلیدواژگان: آموزش جنسی، احساسات مثبت، زنان متاهل و طرحواره جنسی زنان
  • رابطه ویژگی های شخصیتی و سرمایه روان شناختی با سازگاری زناشویی
    حمیده شیخ زین الدین، نورعلی فرخی*، زهرا عباس پور آذر صفحه 9
    مقدمه

    صفات شخصیتی به عنوان پیش آمادگی هایی که افراد با خود در روابط زناشویی وارد می کنند احتمالا سرمایه افراد شامل خوش بینی، خودکارآمدی، امیدواری و تاب آوری را در برخورد با مشکلات زناشویی تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به کاهش یا افزایش سازگاری زناشویی می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی و سرمایه روان شناختی با سازگاری زناشویی در دانشجویان بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در نیمسال اول 97-1396 به تعداد 33000 نفر بود که از میان آن ها به روش نمونه برداری در دسترس 300 نفر که معیارهای ورود به پژوهش از جمله تاهل و جنسیت زن را دارا بودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر 1976؛ پرسشنامه پنج عاملی نیو مک ری و کاستا 1985 و پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز، آوولیو، آوی و نورمان 2007 بود. داده های پژوهش حاضر با استفاده از ماتریس همبستگی تحلیل شدند.

    یافته ها

    ویژگی روان رنجورخویی با همه مولفه های سازگاری زناشویی به صورت منفی و در سطح 01/0 همبسته بود. ویژگی برون گرایی با همه مولفه های سازگاری زناشویی به صورت مثبت و در سطح 01/0 و 05/0 همبسته بود. ویژگی توافق پذیری با همه مولفه های سازگاری زناشویی به صورت مثبت و در سطح 01/0 و 05/0 همبسته بود. ویژگی گشودگی با همه مولفه ها به استثنای توافق و ویژگی وظیفه شناسی با همه مولفه ها به استثنای همبستگی به صورت مثبت و در سطح 01/0 و 05/0 همبسته بودند. خودکارآمدی و امیدواری با همه مولفه های سازگاری زناشویی به صورت مثبت و در سطح 01/0 همبسته بودند. خوش بینی و تاب آوری با با همه مولفه های سازگاری زناشویی به صورت مثبت و در سطح 01/0 و 05/0 همبسته بودند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود کارگاه هایی با هدف ارتقاء سرمایه روان شناختی برای دانشجویان متاهل زن در دانشگاه ها برگزار گردد.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، سرمایه روان شناختی، ویژگی های شخصیتی
  • مریم عامری*، حسن شفیعی صفحات 40-51
    مقدمه

    در سال های اخیر مسئله طلاق عاطفی به عنوان یکی از مشکلات اساسی در روابط زناشویی شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف تبیین طلاق عاطفی بر اساس الگوهای ارتباطی و سبک های حل تعارض زنان شاغل در شهر تهران انجام شد.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری دربرگیرنده کلیه زنان شاغل شهر تهران در سال 1396 بود. 377 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای برای این پژوهش انتخاب شدند. ابزار اندازه‌گیری شامل پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ)، پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن (2008) و پرسشنامه سبک های حل تعارض رحیم (ROCI-II) بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین الگوی ارتباطی اجتنابی، الگوی ارتباطی توقع / کناره گیری، سبک حل تعارض مسلط و سبک حل تعارض اجتناب کننده با طلاق عاطفی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. اما، الگوی ارتباطی سازنده، سبک های حل تعارض یکپارچگی، ملزم شده و مصالحه ارتباط منفی معناداری با طلاق عاطفی داشتند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد به ترتیب الگوی ارتباطی توقع / کناره گیری، الگوی ارتباطی اجتنابی، سبک حل تعارض مصالحه و سبک حل تعارض مسلط 26 درصد واریانس طلاق عاطفی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می‌رسد آموزش الگوهای ارتباطی سازنده و سبک های حل تعارض مثبت در مشاوره پیش از پیوند زناشویی و نیز در آموزش و درمان خانواده می‌تواند به پیشگیری از طلاق عاطفی در زوجین کمک نماید.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، الگوهای ارتباطی، سبک های حل تعارض
  • النار فروغی*، داود راضی رودی، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی صفحات 52-62
    مقدمه

    با توجه به تاثیر استرس بر شدت علایم سندرم روده تحریک‌پذیر و نیاز به انتخاب راهبرد مقابله مناسب، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روان درمانی بین‌فردی به شیوه گروهی بر شدت علایم IBS و راهبردهای مقابله‌ای بیماران مبتلابه سندروم روده تحریک‌پذیر بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل و آزمایش با جامعه آماری همه زنان مبتلابه سندرم روده تحریک‌پذیر که به بیمارستان امام رضای شهر مشهد مراجعه کردند. 65 نفر معرفی شدند که از بین آن‌ها تعداد 20 نفر که دارای معیارهای ورود به تحقیق بودند، نمونه آماری را تشکیل دادند. ده نفر بطور تصادفی به گروه آزمایش و ده نفر کنترل گزینش شدند که گروه آزمایش در جلسات روان درمانی بین‌فردی شرکت کردند و گروه کنترل مداخله‌ای دریافت نکردند که در لیست انتظار قرار گرفتند. نمونه‌گیری انجام شده به روش در دسترس و داوطلبانه بود. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس و برای تسریع در نتایج حاصله از نرم افزار spss21 استفاده شد.

    بافته‌ها:

    نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمرات نشانگان سندرم روده تحریک‌پذیر در مرحله پس‌آزمون برای آزمودنی‌های گروه روان درمانی بین فردی نسبت به گروه کنترل به‌طور معناداری کمتر بود (001/0p<). همچنین بیمارانی که در گروه روان درمانی بین فردی بودند، استفاده از راهبردهای مقابله‌ای هیجان‌محور و اجتنابی خود را کاهش داده و راهبردهای مقابله‌ای مسئله مدار خود را افزایش دادند ولی گروه کنترل هیچ تفاوتی در استفاده راهبردهای مقابله‌ای از خود نشان ندادند. (001/0p>).

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به نتایج پژوهش می‌توان گفت که زنان مبتلابه سندروم روده تحریک‌پذیر با شرکت در جلسات روان درمانی بین‌فردی توانستند علاوه بر کاهش علایم بیماری خود، راهبردهای مقابله‌ای خود را نیز بهبود بخشند و در نتیجه می‌توان گفت این درمان، روشی موثر جهت کاهش مشکلات روان‌شناختی و بهبود بیماری‌های روان‌تنی افراد است.

    کلیدواژگان: روان درمانی بین فردی، علائم سندروم روده تحریک پذیر، راهبردهای مقابله ای
  • رقیه جان محمدی، جعفر پویامنش*، صادق تقی لو صفحات 63-74
    مقدمه

    اضطراب اجتماعی نوعی از اضطراب است که با ترس دایمی و شدید در موقعیت‌های اجتماعی شناخته می‌شود و حداقل بخشی از فعالیت‌های روزمره فرد را مختل می‌کند. هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی اضطراب اجتماعی براساس جو خانوادگی و کمال‌گرایی والدین بود.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه از نوع همبستگی بود و جامعه آمارمی شامل 300 دانش‌آموز دختر و پسر ابتدایی منطقه 22 شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب گردیدند. به منظور گردآوری داده‌های پژوهش از پرسشنامه اضطراب اجتماعی واتسون و فرند (1969) پرسشنامه جو عاطفی خانواده (1964) و پرسشنامه کمال‌گرایی چندبعدی فراست (1990) استفاده شد. به منظور بررسی فرضیات پژوهش از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد جو عاطفی خانواده به صورت منفی و معناداری 01/0 اضطراب اجتماعی کودکان را پیش‌بینی می‌کند (01/0 < p، 283/0 =) و از بین مولفه‌های کمال‌گرایی والدین، نگرانی درباره اشتباهات، شک درباره اعمال و انتقادگری والدینی به صورت مثبت و استانداردهای شخصی به صورت منفی و معنادار اضطراب اجتماعی در کودکان را پیش‌بینی می‌کند.

    نتیجه گیری

    نتایج یافته‌های پژوهش نشان از اهمیت کمال‌گرایی والدین و جو عاطفی خانواده و تاثیر آن بر اضطراب اجتماعی کودکان دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، کمال گرایی والدین، جو عاطفی خانوادگی
  • فرشید کریمی، اعظم داودی* صفحات 75-88
    مقدمه

    مقتضیات محیط تربیتی اولیه به طور غیرمستقیم بر بروز رفتارهای سازگارانه و ناسازگارانه‌ی فرزندان اثرگذار است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سبک‌های والدگری بر انگیزه‌ی انجام تکلیف و سازگاری رفتاری کودکان بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانش‌آموزان پایه‌های سوم مشغول به تحصیل در مدارس ابتدایی شهر شیراز در سال تحصیلی 97-96 بود که از بین آنها 120 دانش‌آموزصورت نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه‌های شیوه‌های‌ والدگری آلاباما، سازگاری رفتاری-اجتماعی کودکان تورپ– کلارک و همکاران و ارزش تکلیف پینتریج و همکاران بود. داده‌ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سازگاری رفتاری و سبک‌های والدگری در تمام مولفه‌های آن (جز تنبیه بدنی) رابطه‌ی مثبت و با مولفه‌ی تنبیه بدنی رابطه‌ای منفی وجود دارد. همچنین بین انجام تکالیف و سبک‌های والدگری در مولفه‌های اطلاع، مشارکت پدر، نظارت، اقتدار و والدگری مثبت رابطه مثبت و بین انجام تکلیف با مولفه تنبیه بدنی از سبک‌های والدگری رابطه‌ای منفی وجود دارد. همچنین با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون مشاهده شد که سبک‌های والدگری می‌توانند سازگاری‌رفتاری و انجام تکلیف در کودکان را پیش‌بینی کنند. (سطح آماری، 01/0=P).

    نتیجه‌گیری:

      کودکان، برای موفقیت در مراحل تحصیلی و زندگی شان نیازمند اعتماد، حمایت، روابط نزدیک با خانواده، خصوصا والدینشان هستند. از این‌رو محیط خانواده می‌تواند تاثیر به‌سزایی در کیفیت رشد و پرورش فرزندان در زمینه‌های گوناگون از جمله مسایل آموزشی و اجتماعی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سبک های والدگری، انگیزه انجام تکلیف، سازگاری رفتاری
  • محمدرسول مظفری مطلق، *حمید نجات، حسن توزنده جانی، علی اکبر ثمری صفحات 89-100
    مقدمه

    سرطان پستان شایع‌ترین نوع سرطان در بین زمان است. ازآنجاکه روند این بیماری به شدت تحت تاثیر سلامت روان است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی شناخت رفتار درمانگری یکپارچه‌شده با ذهن آگاهی بر دردادراک شده و فاجعه سازی درد در مبتلایان به سرطان پستان صورت گرفت.

    روش پژوهش:

    بدین منظور در این مطالعه کار آزمایی بالینی که به روش نیمه آزمایشی با پیش-پس آزمون و کنترل صورت گرفت. تعداد 24 بیمار مبتلا به سرطان سینه از بیمارستان امید شهر مشهد به روش مبتنی بر هدف انتخاب و به روش تصادفی بلوک‌های جایگشتی در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 12 نفر). دو گروه توسط پرسشنامه‌های دردادراک شده و فاجعه سازی درد قبل و بعد از مداخله ارزیابی شدند. افراد در گروه مداخله به مدت 8 هفته مداخله شناخت رفتار درمانگری یکپارچه‌شده با ذهن آگاهی را دریافت کردند. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از روش‌های توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آنالیز واریانس اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم‌افزار SPSS-20تجزیه تحلیل شدند.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد تحلیل اندازه‌گیری مکرر نشان می‌دهد که تفاوت نمرات در متغیر فاجعه سازی گروه مداخله با گروه کنترل  معنادار بود(01/0P>). این نتایج در مورد درد ادراک شده مشابه بود. بنابراین دو گروه در مراحل پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری تفاوت معناداری از نظر نمرات فاجعه سازی و درد ادراک شده با یکدیگر داشتند. . نتایج آزمون تعقیقی  نیز نشان میداد میانگین نمرات گروه مداخله در مرحله پس-آزمون کاهش‌یافته است. در مرحله پیگیری نیز نمرات کاهش معنادار نشان داد.

    نتیجه‌گیری :

    با توجه به نتایج به‌دست‌آمده می‌توان گفت شناخت رفتار درمانگری یکپارچه‌شده با ذهن آگاهی در کاهش درد ادراک شده و  فاجعه سازی درد در مبتلایان به سرطان پستان موثر بوده است. بنابراین می‌تواند یک روش درمانی مکمل مناسب برای بیماران مبتلا به سرطان سینه باشد.

    کلیدواژگان: شناخت رفتار درمانگری یکپارچه شده با ذهن آگاهی، درد ادراک شده، فاجعه سازی سازی درد، سرطان پستان
  • صدیقه حسینی*، بیتا نصراللهی، مهدی عقیلی صفحات 101-109
    مقدمه

    با توجه به رشد فزاینده سرطان در ایران، مشکلات روان‎شناختی ناشی ازسرطان و اهمیت سلامت زنان جامعه،  هدف از این پژوهش بررسی رابطه سلامت معنوی و سرسختی روانشناختی با بهزیستی ذهنی در زنان مبتلا به سرطان بود.
     

    روش پژوهش:

    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. نمونه‌های مورد بررسی شامل 122 نفر از زنان مبتلا به سرطان بود که در پاییز سال 95  برای پیگیری بیماری خود به انستیتو کانسر ایران مراجعه کردند. و به روش نمونه‌ گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه‌های  بهزیستی ذهنی کی‌یز و ماگیارمو (مولفه‌های عاطفه مثبت و عدم عاطفه منفی)،  سلامت معنوی پالوتزین و الیسون و فرم کوتاه شده سرسختی کوباسا پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری با رویکرد سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها:

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که سلامت معنوی و هر سه مولفه تعهد، کنترل و چالش مربوط به سرسختی روان شناختی به صورت مثبت و معنادار در سطح 01/0 با بهزیستی ذهنی رابطه مثبت و معنادار داشتند. سلامت معنوی 9/43 درصد از واریانس بهزیستی ذهنی و مولفه‌های سرسختی روانشناختی6/10 درصد از واریانس بهزیستی ذهنی را به صورت مثبت و معنادار در سطح 01/0 در زنان مبتلا به سرطان تبیین کردند. سلامت معنوی و از بین مولفه‌های سرسختی روانشناختی مولفه تعهد به صورت مثبت و معنادار در سطح 01/0 بهزیستی ذهنی را در زنان مبتلا به سرطان پیش‌بینی کردند.

    نتیجه‌گیری:

    براساس یافته‌های این مطالعه،  بیمارانی که از سلامت معنوی و تعهد بالاتری برخوردار بودند، بهزیستی ذهنی بالاتری داشتند. با  توجه به میزان پیش‎بینی هریک از متغیرها، مداخلات روانشناختی در افزایش این متغیرها در زنان مبتلا به سرطان  توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، سلامت معنوی، سرسختی روانشناختی، سرطان
|
  • F.Zamaninia, B.Bakhshipoor Jooybari, S. Kimiyaie Page 2
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness on of Satir experimental couple therapy ,in decrease conflict ,decrease Emotional Divorce.

    Methods

    The research was a semi-experimental method, which was carried out with a pre-testpost-test design with control group. The statistical population consisted of all married women who referred to health centers of Mashhad during summer & autumn of 1396. The sample of the study was selected from among 50 people who scored the cut of questionnaire of emotional divorce (Gottman, 2008). 30 people were randomly selected and replaced in two groups equal experimental (15person) and control groups (15person).1 5. The instruments used in this research were Gottman's Divorce Scale (2008) and Sanei &Barati's Marital Conflict Questionnaire (1996). Both groups responded to the questionnaires in the pretest. Then, the experimental group trained in communication skills with Satir approach in eight 90-minute sessions, and the control group did not receive any interventions. After training was finished, posttest was implemented. Data were analyzed using spss22 software and covariance analysis.

    Results

    showed that there was a significant effect in, decrease conflict , decrease Emotional Divorce. p<0/05

    Conclusion

    The result is not only the theoretical basis of Satir's Experiential Approach, but also the training of this approach to decrease marital conflicts and emotional divorce.

    Keywords: Satir’s experimental approach, marital conflict, Emotional Divorce
  • M.Azarkish, F.Naderi*, P.Asgari, A.Heidari Page 3
    Introduction

    Schemas are structures formed on the basis of reality or experience, and as intermediaries, affect the behavioral responses of individuals, and in the structure of psychotherapy, the schema is considered as an agent of the organization. It is essential to understand the experiences of a person's life. The purpose of this study was to investigate the effect of sexual education on sexual schemas, positive emotions of married women in Abadan.

    Method

    Thirty married women referred to the consultancy and psychology clinic of Abadan Oil Hospital were selected by simple random sampling and divided into two experimental (15 subjects) and control (15 subjects) groups. The research design was pre-test and post-test with control group. The research tools included: Female Sex Scheme Scale (WSSS, 1994), Positive Sense Questionnaire (PFQ, 1983). For intervention, after the random selection of the groups, a test was performed from the experimental and control group, then the sexual education intervention group was performed in 8 sessions, 120 minutes. At the end of the training program, each post-test group was taken and after 1 month of follow-up. Data were analyzed by multivariate covariance analysis.

    Results

    Findings show that the sex education according to the mean sex scan of the experimental group compared to the mean of the control group, changed the experimental group, and in the follow-up with pre-test control, the subjects in the experimental group and the control group in terms of positive emotions There is a significant difference (P≤0.001 and 342/84309 = F).

    Conclusion

    The results showed that sexual education affects the sex scene and increases the positive emotions of married women, and these results were consistent in the follow-up phase.

    Keywords: Sexual education, positive emotions, married women, and female gender schemata
  • The relationship between personality features and psychological capital with marital adjustment
    Sheikh Zeineddin H, Farrokhi N*, Abbaspoor Azar Z Page 9
    Introduction

    Personality traits, as the preconditions that individuals enter into marital relationships, are likely to affect individuals' equity including optimism, self-efficacy, hope, and resilience in dealing with marital problems, leading to reduce or increase marital adjustment. The purpose of the present study was to determine the relationship between personality features and psychological capital with marital adjustment in students.

    Method

    The research method was descriptive-correlational and the statistical population included all married female students of Islamic Azad University, Karaj Branch, in the first semester of 2017-2018 with the quantity of 33000 people, among them 300 subjects Based on Kline's (2011) proposal from faculty of psychology classes were selected through sampling. The study tools included Dyadic Adjustment Scale by Spanier 1976; NEO-Five Factor Inventory by McCrae & Costa 1985 and Psychological Capital Questionnaire by Luthans et al., 2007. After exclusion of 3 distortion questionnaires and removal of 1 outlier subject, the data of the present study were analyzed using correlation matrix.

    Results

    Neuroticism feature was correlated with all components of marital adjustment negatively and at the level of 0.01. The extraversion feature was correlated with all components of marital adjustment positively and at the level of 0.01 and 0.05. Agreeableness feature was correlated with all components of marital adjustment positively and at the level of 0.01 and 0.05. Openness to experience feature with all components except for agreement and conscientiousness feature with all components except for correlation were positively correlated at levels of 0.01 and 0.05. Self-efficacy and hope with all components of marital adjustment were positively correlated at the level of 0.01. Optimism and resilience were correlated positively with all components of marital adjustment, at levels of 0.01 and 0.05.

    Conclusion

    It is suggested that workshops aimed at promoting the psychological capital for married female students in universities should be held.

    Keywords: adjustment, capital, marital, personality, psychological
  • M.Ameri, H.Shafiee Pages 40-51
    Introduction

    In recent years, the issue of emotional divorce has been recognized as one of the main problems in marital relations. This study aimed to explaining the emotional divorce based on communication patterns and conflict resolution among employed women of Tehran city.

    Method

    This study was a correlational – descriptive design. The study population was consisted of all employed women of Tehran city in 2017. 377 employed women were selected by randomly random cluster sampling methods in this research. Instruments for gathering data were the relationship patterns questionnaire (CPQ), Guttman emotional divorce questionnaire (2008) and Rahim's conflict resolution styles (ROCI-II).

    Results

    The results showed that there is positive and statistically significant relationship between avoidance communication patterns, demand –withdraw communication patterns, dominating conflict resolution style and avoiding conflict resolution style with emotional divorce. But, constructive communication patterns, integrating conflict resolution style, obligating conflict resolution style and compromising conflict resolution style have negative and statistically significant relationship with emotional divorce. Also, the results of stepwise regression analysis indicated that demand –withdraw communication patterns, avoidance communication patterns, compromising conflict resolution style and dominating conflict resolution style significantly predicted 26 percent of variances in emotional divorce in employed women, respectively.

    Conclusion

    With regards to findings, it seems that constructive communication patterns and positive conflict resolution training in premarital counseling and treatment and training of family can help to preventing couples emotional divorce.

    Keywords: emotional divorce, communication patterns, conflict resolution
  • Elnaz Foroughi *, Davood Razi roodi, Bahramali Ghanbai Hashemabadi Pages 52-62
    Introduction

    Regarding the effect of stress on the severity of symptoms of irritable bowel syndrome and the need to select the appropriate coping strategy, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of interpersonal psychotherapy in a group way on the severity of IBS symptoms and coping strategies in patients with irritable bowel syndrome.

    Method

    The research method was a pretest-posttest with a control and experimental group. The statistical population of this study included all women with irritable bowel syndrome, Who came to Imam Reza Hospital of Mashhad, and 65 people were introduced. Of these, 20 were sampled who had entry criteria for research. The 20 subjects were randomly assigned into 2 groups of 10 controls. The experimental group participated in interpersonal psychotherapy sessions and did not receive an intervention control group that was placed on the waiting list. The sampling was done in a voluntary and accessible manner. Also, covariance analysis was used to analyze the data and to speed up the results of spss21 software.

    Results

    The results of the study showed that there is a significant difference between the patients in the interpersonal psychotherapy group with the control group for the irritable bowel syndrome syndrome. It was concluded that the mean scores of irritable bowel syndrome syndrome in the post-test stage were significantly lower for subjects in the interpersonal psychotherapy group than the control group (Pvalue<0.001). Also, patients in the interpersonal psychotherapy group reduced their emotional-avoidance coping strategies, and coping strategies raised their problem. But the control group did not show any difference in the use of coping strategies (Pvalue>0.001). Discussion and

    Conclusion

    According to the results of the study, it can be concluded that women with irritable bowel syndrome by participating in interpersonal psychotherapy sessions, in addition to reducing their symptoms, can also improve their coping strategies. As a result, it can be said that this treatment is an effective way to reduce psychological problems and improve mental illness of individuals

    Keywords: Coping strategiesو Interpersonal psychotherapy, Irritable bowel syndromesymptoms severity, Irritable bowel syndrome
  • R.John Mohammadi, J.Pouyamanesh, S.Taghilou Pages 63-74
    Introduction

    Social anxiety is a kind of anxiety that is characterized by constant and severe fears in social situations and disrupts at least part of everyday activities of an individual.The purpose of this study was to predict social anxiety based on family atmosphere and parental perfectionism.

    Methods

    This is a correlational study. The population of this study consisted of 300 elementary school students in the 22nd district of Tehran who were selected by available sampling method. In order to collect the data, the Watson & Fred's social anxiety inventory (1969) Family Affective Intelligence Questionnaire (1964) and Frost Multidimensional Perfectionism Questionnaire (1990) were used. To analyze the research hypotheses, multiple regression analysis was used.

    Results

    The results showed that the emotional atmosphere of the family negatively and significantly predicted the social anxiety of children (P <0.01) (p <0.001), and among the components of parental perfectionism, concern about mistakes, doubts Parents' positive actions and criticisms and personal standards negatively and significantly predict social anxiety in children.

    Conclusion

    The findings of this study indicate the importance of parental perfectionism and family affective atmosphere and its impact on social anxiety in children.

    Keywords: Social Anxiety, Parental perfectionism, Family affective atmosphere
  • H.Karimi *, A.Mirzaee Jahed Pages 75-88
    Introduction

    Interpersonal problems are an issue that can occur in relation to others. The purpose of this study was the prediction of interpersonal problems based on narcissism and attachment.

    Method

    The research method was descriptive and correlational type and the statistical population consisted of all residents of Karaj in the summer of 2018. 250 residents of Karaj city were selected through available sampling method from amusement, cultural and artistic centers. They answered Experiences in Close Relationships Scale, Narcissistic Personality Inventory, and Inventory of Interpersonal Problems. Data were analyzed using Pearson correlation and entire regression analysis.

    Results

    The results of this study showed that avoidant attachment (β=0.365, P=0.000) and narcissism (P=0.52, β=0.015) predicted positively and significantly the interpersonal problems.

    Conclusion

    Of the findings of the present study could conclude that the demonstration of insecure attachment styles, which includes fear of rejection and insecurity, and anger of attachment in relationships in avoidance afflictions, which eventually lead to avoidance and withdrawal of the intimate relationships and the manifestation of a narcissism personality that causes self-righteousness and, as a result, anger, when is ignore and disapprove from the society, leads to ambivalence and sensitivities in relationships and behaviors that imply the lack of socialization of an individual.

    Keywords: : Attachment, Interpersonal problems, Narcissism
  • M.Mozafari Motlagh, H. Nejat, H.Tozandejani, A.Samari Pages 89-100
    Introduction

    This study was aimed to investigate the effectiveness of cognitive behavior therapy integrated with mindfulness on pain and pain catastrophizing in patients with breast cancer.

    Methods

    In this clinical trial study, a semi-experimental, pre-post-test, and control method was used. Twenty-four patients with breast cancer from Omid Hospital of Mashhad were selected via purposive sampling method and randomly assigned with permutation blocks in two groups of intervention (N= 12)and control (N= 12). The groups were assessed by perceived pain and pain catastrophizing scale before and after the intervention. Participants in the intervention group received mindfulness integrated with cognitive behavior therapy for 8 weeks. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the intervention group had a significant decrease in perceived pain and catastrophic pain (P> 0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that using the behavior of integrated therapy with mindfulness has been effective in reducing pain and catastrophizing pain in breast cancer patients. Therefore, it can be a perfect complement therapy for patients with breast cancer

    Keywords: Mindfulness Integrated with Cognitive-Behavioral Therapy, Perceived Pain, PainCatastrophizing, Breast Cancer
  • S.Hosseini, B.Nasrolahi, M. Aghili Pages 101-109
    Introduction

    Considering the increasing incidence of cancer in Iran and its psychological problems and the importance of the health of women, the present study investigated the relationship between spiritual well-being, psychological hardiness and subjective well-being in women with cancer and to find appropriate solution for helping women with cancer.

    Methods

    The population of this study was all women with cancer who were referred to Cancer Institute of Iran for follow up in the fall of 2016. 122 patients recruited in this study based on purposive sampling. They completed the validated questionnaires for spiritual well-being (Paloutzain & Ellison), subjective well-being (positive & negative affect subscale) (Keyes & Magyar-Moe); and short form of hardiness scale (Kubasa). Data were analyzed by using Pearson’s correlation coefficient and hierarchical multiple regression.

    Results

    Finding indicated a significant positive relationship between subjective well-being and Spiritual well-being as well as psychological hardiness (commitment, control and challenge) in women with cancer (P<0.01). Spiritual well-being explained 43.9% of the variance in subjective well-being (P<0.01) and psychological hardiness explained 10.6% of the variance in subjective well-being (P<0.01). Spiritual well-being (P<0.01) and Commitment (P<0.01) predicted subjective well-being in women with cancer.

    Conclusion

    According to this study, The patients with higher spiritual well-being and commitment had greater subjective well-being. Psychological interventions for increasing these factors in women with cancer are suggested.

    Keywords: subjective well-being, spiritual well-being, psychological hardiness, cancer