فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال پانزدهم شماره 1 (پاییز 1399)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال پانزدهم شماره 1 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایمان ممبنی*، عبدالحسین کلانتری، سید محمدعلی توکل کوثری صفحات 1-40

    تعریف و مشخصات شهر همواره در قلب بحث های نظریه اجتماعی قرار دارد؛ به این دلیل که شهر محل کانونی تولید و انباشت ثروت، قدرت، روابط طبقاتی و اجتماعی، تضادهای اجتماعی سیاسی، معماری، خاطره و هویت جمعی، نظم اجتماعی و تولید نظام های نشانه ای و نمادی است. شهر، نه تنها روابط قدرت را آشکار می کند، زندگی روزمره ی مردم و نحوه مقاومت آن ها را نیز به رخ می کشد. شهر آبادان در دهه آخر قرن سیزدهم (1290) تا سال 1357 و تا امروز، شهری ساخته شده توسط سرمایه داری نفتی، محل بروز توسعه و تضاد شهری و شکل گیری انواع پدیده های اجتماعی شهری بوده است. در این پژوهش از روش چندگانه و تکنیک های مشاهدات میدانی، منابع اسنادی و مصاحبه های عمیق و منابع تاریخی و تاریخ شفاهی برای بررسی توسعه و تضاد در شهر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که آبادان، هم تجربه توسعه اجتماعی فرهنگی و هم تجربه تضاد، دوگانگی، سلطه، سلسله مراتب و روابط طبقاتی بوده است. در سال های 1290 تا 1310، 1310 تا 1330، و از اوایل دهه 1330 تا سال 1357، این تجربه توسعه و تضاد، دچار تغییر و تحولاتی شده است، اما روند اصلی، افزایش توسعه و کاهش تضاد بوده است و به ویژه در دهه های 1340 و 1350، ایده آبادان توسعه یافته که در زمان ملی شدن صنعت نفت شکل گرفت، موجب پیشی گرفتن توسعه از تضاد بوده است، اما به طور کلی هر دو این روایت ها در کنار هم و تحت تاثیر صنعت نفت شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: صنعت نفت، شرکت شهر، فضای شهری، جامعه محلی، جامعه شرکتی
  • کریم رضادوست، علی حسین حسین زاده، حمیدرضا نصرالهی قلعه عبدشاهی* صفحات 41-70

    هدف این مقاله بررسی رابطه گرایش به جهانی شدن با سلامت روانشناختی است. نظریه جهانی شدن گیدنز و جامعه مخاطره آمیز اولریش بک، مبنای نظری این پژوهش می باشند. جامعه آماری در این پژوهش، تعداد 16409 دانشجوی در حال تحصیل دانشگاه شهید چمران اهواز هستند که با روش طبقه ای متناسب با حجم (جنسیت، دانشکده و مقطع تحصیلی) و با توجه به جدول کرجسی و مورگان، تعداد 377 نفر انتخاب گردید و برای اطمینان بیشتر این تعداد به 400 نفر افزایش یافت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند و از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید. یافته های پژوهش، حاکی از آن است که بین گرایش به جهانی شدن اجتماعی و اقتصادی با سلامت روانشناختی دانشجویان، رابطه مستقیم و معنادار و بین گرایش به جهانی شدن سیاسی و فرهنگی با سلامت روانشناختی آنان، رابطه معکوس و معنادار وجود دارد و با توجه به معادله رگرسیونی، فقط دو متغیر گرایش به جهانی شدن اجتماعی و فرهنگی در مجموع 111/0 از واریانس سلامت روانشناختی را تبیین می کنند. در پی بررسی متغیرهای جمعیت شناختی با سلامت روانشناختی نیز دریافته شد که میان درآمد و پایگاه ذهنی اقتصادی اجتماعی با سلامت روانشناختی یک رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین دریافته شد که میانگین سلامت روانشناختی در بین زنان و مردان و شاغلین و بیکاران تفاوت معناداری دارد؛ اما بین مجردین و متاهلین تفاوت معناداری را نشان نمی دهد.

    کلیدواژگان: گرایش به جهانی شدن اجتماعی، گرایش به جهانی شدن سیاسی، گرایش به جهانی شدن اقتصادی، گرایش به جهانی شدن فرهنگی، سلامت روانشناختی
  • زهره فنی*، لیلا احمدی صفحات 71-100

    ایده «حق به شهر» لوفور سبب تولد یک جنبش اجتماعی جهانی شده است که تلاش می کند حقانیت خواسته های همه ساکنان شهری، ورای تفاوت های طبقاتی، نژادی و جنسیتی را در دسترسی عادلانه به شهر نمایان سازد. از میان همه پدیده های شهری، پیاده راه ها فارغ از نقش گذرگاهی، به عنوان یکی از مهم ترین عرصه های حیات مدنی شناخته می شوند که تسهیل دسترسی برابر همه شهروندان به آن در سایه این چارچوب فکری ضرورتی غیر قابل انکار به نظر می رسد. با توجه به این اصل که یکی از مهم ترین اهداف جنبش حق به شهر از بین بردن نابرابری ها در مقابله با ساختار قدرت است می توان جنسیت را به عنوان یکی از ابعاد کلیدی این نابرابری ها شناخت. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناخت موانع محدود کننده حق زنان به استفاده از این فضاها و کیفیت حضور در آن انجام شده است. این پژوهش در سال 1397 در منطقه 6 شهرداری تهران بین جمعیت زنان و دختران بالای 18 سال ساکن و شاغل در این منطقه صورت پذیرفته است. روش تحقیق از نوع ترکیبی (کمی کیفی) و به صورت زمینه یابی بوده و بر اساس نمونه گیری تصادفی 318 نفر از زنان ساکن در منطقه شش شهرداری تهران حجم نمونه را تشکیل داده اند. نتایج حاکی از این است که ترس از خشونت و مورد جرم قرار گرفتن، به عنوان عامل اصلی ممانعت از حق حضور زنان در پیاده راه های شهر و تبدیل آن به فضایی جنسیتی ایفای نقش می نماید، به گونه ای که زنان پاسخ دهنده انجام فعالیت های اختیاری به ویژه فعالیت های نیازمند درنگ و تامل در چنین فضاهایی را تا حدود قابل ملاحظه ای برای خود محدود کرده و آن را نامشروع پنداشته اند.

    کلیدواژگان: حق به شهر، فضای جنسیتی شده، پیاده راه، منطقه 6 شهرداری تهران
  • محمدرضا حسینی*، داود شهپری ثانی صفحات 101-124

    مهاجرت داخلی یک فرایند مهم در اکثر کشورهاست و عکس العمل مردم نسبت به عواملی نظیر نابرابری های اقتصادی منطقه ای، ناکامی اجتماعی و عدم رضایت در بسیاری از جنبه های زندگی را منعکس می کند. استان خوزستان ازنظر جابه جایی جمعیت در دوره 95-1375در مقایسه با سایر استان های کشور، با تغییرات عمده ای روبرو بوده بطوریکه بعد از استان تهران بیشترین درصد مهاجران خارج شده را داشته است. مقاله پیشرو با هدف شناخت عوامل فردی موثر بر احتمال مهاجرت از استان خوزستان به سایر نقاط کشور انجام شده است. روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش، تحلیل ثانویه داده های خام دو درصد سرشماری سال 1395 می باشد. یافته ها نشان داد متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، وضعیت سواد و مدرک تحصیلی بر احتمال مهاجرت تاثیر می گذارند. زنان، افراد دارای همسر، افراد باسواد و افرادی که مدرک تحصیلی بالاتری داشته اند، بیشترین تعداد مهاجران را تشکیل می دهند. همچنین بیشتر مهاجران جوانان بودند. در بین مهاجرین خارج شده، اصفهان و تهران بیشترین دریافتی مهاجر را از خوزستان داشتند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، عوامل فردی، تحلیل ثانویه، احتمال مهاجرت، استان خوزستان
  • محمدحسن شربتیان* صفحات 125-162

    هدف از پژوهش حاضر توصیف شیوه های بهره گیری از تعاملات نشاط بخشی و سنخ بندی آن بوده است. این پژوهش در گام، کیفی (مطالعه موردی جمعی)،گام کمی (پیمایش از نوع توصیف) و روش درون یابی نقطه ای (تحلیل فضایی) از نمونه گیری هدفمند نوعی، تصادفی ساده متناسب با حجم هر منطقه شهری و نمونه گیری مکانی و منطقه ای بهره برده است. جمع آوری یافته ها بر تحلیل تماتیک،توصیف آماری، و تحلیل فضایی و خوشه بندی بوده؛ و از مصاحبه نیمه عمیق، پرسشنامه محقق ساخته و ترسیم نقشه های شهری استفاده شده است. قلمرو پژوهش مناطق شهری 13 گانه مشهددر سال 1397 بوده است. واحد مشاهده افراد، در رویه کمیخانوار و در سطح تحلیل فضایی بلوک های شهری بوده است. میزان آلفای تحقیق برابر با (80/0) بدست آمده است. بر اساس یافته های کیفی، تعاملات نشاط بخش در دو سر طیف نشاط دهندگی (تیپ گرم و سرد) و نشاط گیرندگی (دریافت کننده نشاط) تعریف شده اند. مهم ترین مقوله های کیفی، نمایشی کردن موقعیت رفتاری و بیانی، شالوده شکنی موقعیت های بیانی و رفتاری،نفوذ اجتماعی، نوع دوستی، دیگرخواهی، درون نگری همدلانه، کسب آرامش و کاهش تنش روزمره بوده است. نتایج کمی و تحلیل فضایی این است که تیپ گرم معطوف به شور و شعف بسیار پایین تر از حد متوسط وتیپ سرد معطوف به حس خوب در حد متوسط رو به بالا بوده است. در نهایت میزان نشاط بخشی در بین مناطق (1، 2، 4 و 5) کمتر از حد متوسط و در مناطق (3، 6، 7، 8، 9، 10، 11، 12 و ثامن) متوسط رو به بالا بوده است.

    کلیدواژگان: تیپ گرم و تیپ سرد، تعاملات نشاط بخش، شیوه های رفتاری و بیانی، مشهد
  • صادق خداکرمیان، وکیل احمدی*، نادر امیری صفحات 163-188

    سرمایه اجتماعی به عنوان روابط اجتماعی، اعتماد و هنجارها دارای پیامدهای مثبت و منفی است. کمیت و کیفیت روابط در یک جامعه نقش اساسی در نوع و پیامد سرمایه اجتماعی دارد. شکل سرمایه اجتماعی در ایران بیشتر درون گروهی است آیا چنین سرمایه اجتماعی نقشی در بازتولید نابرابری اجتماعی دارد.؟ روش پژوهش، کیفی و گردآوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق با 12 نفر در شهر سنندج در نیمه دوم سال 1396 انجام شده است. تحلیل یافته ها منجر به استخراج مدل پارادایمی با سه مقوله اصلی، بستر روابط اجتماعی، سرمایه درون گروهی (مقوله محوری) و نابرابری اجتماعی شده است. نتایج نشان داد که خویشاوندان زیاد، روابط سنتی خانوادگی و مناسک های مرتبط با آن شرایط علی است که منجر به سرمایه اجتماعی درون گروهی شده است. اتخاذ راهبردهای قوم مداری، خویشاوندگرایی و رابطه به جای ضابطه از سوی کنشگران با شرایط زمینه ای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جامعه ایران و عوامل مداخله کننده مانند بوروکراسی و فقدان نظارت منجر به پیامدهایی مانند پارتی بازی، خویشاوندسالاری و انحراف در توزیع منابع شده است که همگی دال بر بازتولید نابرابری اجتماعی در جامعه است. بنابراین ضررورت دارد در تحلیل نابرابری اجتماعی و همچنین توزیع منابع عمومی، سرمایه اجتماعی درون گروهی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: گذار جمعیتی، پیوندهای خویشاوندی، سرمایه اجتماعی درون گروهی، نابرابری اجتماعی
  • فروزنده جعفرزاده پور * صفحات 189-214

    فراغت مجازی یکی از الگوهای جدید فراغتی در جامعه امروز است که بر مناسبات میان نسلی تاثیر قابل توجهی دارد. شبکه های اجتماعی مجازی با امکان دسترسی سریع و آسان بعد زمان و مکان را در هم نوردیده و شرایط خاصی را برای گذران اوقات فراغت فراهم آورده اند. هدف اصلی مقاله حاضر بررسی رابطه بین مدت استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان فراغت مجازی و مخاطبان در این شبکه ها و تاثیر آن بر تعاملات بین نسلی با بهره گیری از نظرات مید و زیمل است. روش مطالعه، پیمایش و با جامعه آماری 1200 نفر در سطح کشور است. این مطالعه نشان می دهد بین دوره نسلی و فراغت در شبکه های اجتماعی مجازی رابطه وجود دارد و همچنین بین مدت استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و تعامل بین نسل ها رابطه معکوس وجود داشته و با افزایش مدت استفاده از این شبکه ها تعامل بین نسل ها در خانواده کاهش می یابد. گروه های مختلف نسلی در شبکه های مجازی با مخاطبان مختلفی تعامل می کنند. بین تعامل نسلی و مخاطبان در شبکه های مجازی رابطه وجود نداشته و تعامل با خانواده و اقوام به تقویت تعامل نسلی نمی انجامد. افزایش عضویت در شبکه های اجتماعی موجب شده که الگوی غالب گذران فراغت به سمت فعال در فضای مجازی تمایل پیدا کرده و این وضعیت تاثیرات قابل توجهی بر تعاملات بین نسلی و نیز تغییر در سبک زندگی دارد. همچنین گذران فراغت جمعی مجازی حتی اگر با خانواده باشد به تقویت روابط نسلی منجر نمی گردد.

    کلیدواژگان: روابط نسلی، مدت فراغت مجازی، اوقات فراغت، سبک زندگی، مخاطبان
|
  • Iman Mombeni *, Abdolhossein Kalantari, Seyyed Mohamad Ali Tavakol Kosari Pages 1-40

    The city has long been a strategic site for the exploration of many major subjects such as social relations, socio-political conflicts, social order, class and power. This places cities at the heart of sociology. A space capable of producing and accumulating wealth, power, architecture, memory, collective identity and symbolic systems. The city of Abadan in the last decade of the thirteenth century (1910) until 1977 and to this day has been a city built by oil capitalism which makes it a site for urban development and conflict and this leads to form a variety of socio-urban phenomena. In this study, multiple methods and techniques includes field observation, assessing documents and historical sources, in-depth interviews, and oral history were used to study the development and conflict of the city. The results show that Abadan has been both an experience of socio-cultural development as well as an experience of conflict, duality, domination, hierarchy, and class relations. In the periods of 1912 to 1932, 1932 to 1952, and the early of 1952s to 1979, the process of development and conflict has changed, but the main trend has been to increase development and decrease conflict. Especially in the 1962s and 1972s, the idea of a developed Abadan that emerged during the nationalization of the oil industry sustained the development rather than conflict, but in general, both of these narratives have been formed together and under the influence of the oil industry.

    Keywords: Oil industry, Company Town, Urban Space, local Community, Corporative Communi
  • Karim Rezadoust, Alihossein Hosseinzadeh, Hamidreza Nasrollahi Ghale Abde Shahi * Pages 41-70

    The aim of this article is survey tendency to globalization on mental health. Theoretical basis of this article is the Giddens structure theory and risky society Ulrich Beck.The population in this article are 16409 students studying in theShahid Chamran University that was selected 377 person with the method stratified sampling proportional with size (gender, college and education) and according to table Krejcie and Morgan and to ensure that number rose to 400. In order to collect data is standardized questionnaires. Collected data were analyzed using the software SPSS and was used from Pearson's correlation coefficient and multivariate regression. Research findings argues that seen the significant positive correlation between social and economic trend of globalization with students' mental health and there is a significant inverse relationship between political and cultural trend of globalization with students'mental health. According to the regression equation only two variables social and cultural trend of globalization explained 0.111 of mental health variance. In a survey of demographic variables with students' mental was found that there is a significant positive correlation among income and socio-economic base with mental health. Also found that there is a significant difference average mental health in between men and women and workers and the unemployed but does not show a significant difference between singles and married.

    Keywords: Tendency to social globalization, Tendency to political globalization, Tendency to economic globalization, Tendency to cultural globalization, Mental Health
  • Zohreh Fanni *, Lili Ahmadi Pages 71-100

    "The right to the city", the notion that Lefebvre introduced, has known as birth of a global social movement which seeks to reveal the legitimacy of all residents to city, beyond the class, racial and gender differences in fair access to the city. Sidewalks (Pedestrians), regardless of the role of the passageway, are recognized as one of the most important areas of social life, so that there is an undeniable necessity to facilitate equal access to all citizens in the context of this intellectual framework. Therefore, the present study seeks to identify obstacles to the right of women to these spaces and the quality of their presence in such spaces. The research method was descriptive-analytic and survey. Based on random sampling, 320 women in the study area formed the sample size. The results indicate that fear of violence and crime plays the main role in preventing the women's right to presence in the city's walkways and turns these spaces into a gendered environment, so that participating women restricts own voluntary activities in these spaces especially the activities that needs to halting and pausing in space.

    Keywords: Right to the City, Gendered Space, Sidewalk, District 6 of Tehran Municipality
  • Mohammadreza Hosseini *, Davoud Shahpari Sani Pages 101-124

    Internal migration is an important process in most countries and reflects people's reaction to factors such as regional economic inequality, social failure and dissatisfaction in many aspects of life. Khuzestan province has undergone major changes in terms of population displacement in the Period 1996-2016 compared to other provinces, with the highest percentage of expatriates after Tehran. This article aims to identify the individual factors affecting the probability of migration from Khuzestan province to other parts of the country. The research method used in this study is secondary analysis of raw data of two percent population census of Khuzestan province, 2016. Findings showed that age, sex, marital status, literacy status, and degree of education influence the probability of migration. Women, spouses, literates, and those with a higher educational background make up the largest number of immigrants. Most of them were young immigrants. Among the out migrations, Isfahan and Tehran had the highest number of immigrants from Khuzestan.

    Keywords: Migration, Individual factors, Secondary Analysis, Probability of Migration, Khuzestan Province
  • Mohammad Hasan Sharbatiyan * Pages 125-162

    The purpose was to describe the ways of using promoting happiness interactions and its types. This research has used purposeful-typical, simple random sampling appropriate to the volume of each urban area and spatial and regional sampling in step, qualitative (collective case study), quantitative step (descriptive survey) and point interpolation method (spatial analysis). The findings were based on thematic analysis, statistical description, and spatial analysis and clustering; Semi-in-depth interview, researcher-made questionnaire and drawing of urban maps were used. The field of research was 13 urban areas of Mashhad in 2019. The unit of observation of individuals has been in the household procedure and at the level of spatial analysis of urban blocks. The alpha of the research is equal to (0.80). Based on qualitative findings, promoting happiness interactions are defined at both ends of to make happy (hot and cold type) and recipient of happiness. The most important categories of qualitative practice based on the typology achieved are the representation of behavioral and expressive situations, the deconstruction of expressive and behavioral positions, social influence, altruism, other-seeking, empathetic introspection, Quantitative results and spatial analysis show that the hot type focused on excitement was much lower than average and the cold type focused on good sense was above average. Finally, promoting happiness according to the clustering test between regions (1, 2, 4, 5) is below average and the citizens of regions (3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 and Samen) the upper average is obtained.

    Keywords: Hot type, Cold type, Promoting Happiness Interactions, Behavioral, Expressive Methods, Mashhad
  • Sadegh Khodakaramian, Vakil Ahmadi *, Nader Amiri Pages 163-188

    Social capital has positive and negative consequences as social relations, trust and norms. The quantity and quality of relationships in a society play a central role in the type and consequence of social capital. The social capital in Iran more intra-group. Does such social capital play a role in reproducing social inequality? The research method was qualitative and data gathering was done through in-depth interviews with 12 people in the second half of 2017 in Sanandaj. The analysis of the findings has resulted in the extraction of a paradigm model with three main categories: social relations context, intergroup capital (core category) and social inequality. The results showed that many relatives, traditional family relationships and the rituals associated with it were causal conditions that led to intra-group social capital. Using Strategies such as ethnocentrism, nepotism and relationships rather than rules by actors with the underlying economic, political and cultural society and confounding factors such as bureaucracy and lack of supervision led to consequences such as favoritism, nepotism and variation in the distribution of resources All of which points to the reproduction of social inequality in society. It is therefore necessary to consider intra- group social capital in the analysis of social inequality as well as in the distribution of public resources.

    Keywords: Demographic Transition, Kinship Relations, social intragroup capital, Social Inequality
  • Forouzandeh Jafarzadeh Pour * Pages 189-214

    Virtual leisure is one of the new type of leisure in today society that has significant impact on intergenerational relationships. Virtual social networks with quick and easy access, overlap in time and space and provide special conditions for leisure. The main purpose of the article is to study the relationship between duration of use of virtual social network as virtual leisure and audience of these networks and its effect on intergenerational relationships; with consideration of zimel and mead theories. Survey method were applied with 1200 people as sample at national level. Results indicates there is a relationship between generational period and leisure in virtual social networks, there is also a reverse relationship duration of use of the virtual social networks and interaction between generations. With increase the time duration uses of these leisure, reduction occurs in intergenerational communication in the family. Different generational groups communicate in virtual social networks. There is no relationship between intergenerational communication and audience in the virtual social networks, and communication with family and relatives, did not result strengthening generational interaction. Increased membership in social networks has caused change the leisure pattern towards an active in cyberspace; such condition has the considerable effect on intergenerational relationships and changes in lifestyle. Also, spending virtual collective leisure time, even if with the family, does not lead to the strengthening of generational relationships.

    Keywords: Intergenerational Relationships, Duration Of Virtual Leisure, Leisure, Lifestyle, Audience