فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 63 (تابستان 1400)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 63 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تاج الدین کرمی*، محمد سلیمانی، طاهر پریزادی، سمیه تیموری صفحات 1-29

    نظریه عدم انطباق فضایی در زمره نظریه هایی است که به تحلیل فقر و نابرابری در ساختار اجتماعی - فضایی شهرها می پردازند. این نظریه در خاستگاه خود (آمریکا)، نبود تناسب بین دستیابی به کار مناسب و دسترسی به مسکن مطلوب را در متنی از نابرابری های نژادی - قومی مورد توجه قرارداده است. هدف تحقیق حاضر « تبیین مفهومی زمینه های عدم انطباق فضایی کار و سکونت » به ویژه در شهرهای کشورهای درحال توسعه و ایران بوده است. این تحقیق به لحاظ ماهیت هدف نظری - کاربردی و به لحاظ روش توصیفی - تحلیلی می باشد. به علاوه از روش تحلیل گفتمان برای تبیین زمینه های شکل گیری عدم انطباق فضایی استفاده شده است. براساس یافته های تحقیق، عدم انطباق فضایی در کلان ترین زمینه ها (تغییرات جهانی و فراگیر همچون بسط روابط فوردی - کینزی و پسافوردی - نیولیبرالی) و عینی ترین لایه آن (نبود تناسب بین دستیابی کار مناسب و دسترسی به مسکن مطلوب در ساختار و فضای شهری) مشابه است. با این وجود، به لحاظ موقعیت جغرافیایی، به عکس شهرهای آمریکایی، کانون های عدم انطباق فضایی در کشورهای درحال توسعه، بیشتر در حاشیه شهرها مستقرند. درحالی که عدم انطباق فضایی در آمریکا، متاثر از متن نابرابر نژادی - قومی، توسعه فناوری حمل و نقل، حومه نشینی، استقرار صنایع و کارخانه ها بوده، اما در کشورهای در حال توسعه عمدتا نیروی پیش برنده خود را از "ساختار نابرابر اقتصاد سیاسی روابط بین الملل"، "اجرای راهبردهای توسعه برون زا در ساخت نابرابر اجتماعی - فضایی"، "گرفتاری در مصایب تله های توسعه" (بی ثباتی سیاسی، خام فروشی منابع طبیعی، سرایت پیامدهای بی ثباتی همسایگان، حکمروایی ناکارآمد)، "تله های فقر و فساد" و "الگوی ناپایدار توسعه شهری" می گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه های تعدیل ساختاری، توسعه ناموزون، رژیم فوردیسم، رژیم پسافوردیسم، عدم انطباق فضایی
  • مسعود سیستانی بدوئی، صمد فتوحی*، حسین نگارش، محمدحسین رامشت، مه آسا روستایی صفحات 31-52

    مدیریت منطقه ساحلی دریای عمان و زون مکران به عنوان پهنه وسیعی از خاک ایران که پتانسیل توسعه فراوانی دارد، امری اجتناب ناپذیر است. از مهم ترین زمینه های پیشرفت در این منطقه، تقویت بنیادین صنعت گردشگری بوده که علاوه بررونق اقتصادی و امنیت و اشتغالزایی، می تواند بخش قابل توجهی از درآمد را به خود اختصاص داده و سود زیادی را برای مردم و دیگر نهادها به ارمغان آورد. یکی از توان های موثر و بالقوه در این زمینه، تنوع زمین شناختی یا ژیودایورسیتی و مهمتر از آن تنوع ژیومورفولوژیکی یا ژیومورفودایورسیتی می باشد که به عنوان پایه های اصلی گردشگری در منطقه مورد تاکید بوده که نسبت به تحلیل، ارزیابی و اولویت بخشی به این دو عامل اقدام شده است. محدوده مورد مطالعه در استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان و کرمان واقع بوده که از ساحل جاسک تا گواتر و گستره آن در خشکی با فاصله تقریبی صد و بیست کیلومتری از خط ساحلی تا ارتفاعات اصلی زون مکران ادامه یافته است. در تحقیق حاضر با استفاده از روش های کمی، آماری و سنجش از دور، نقش عوامل زمین شناسی و تکتونیک فعال، اقلیم و مجاورت با دریا به عنوان پارامترهای اصلی در شکل گیری و گسترش عوارض ژیوموروفولوژیکی بررسی شده و پتانسیل هر عامل بر اساس اولویت در توسعه صنعت گردشگری با توجه به محدوده حوضه های آبریز اصلی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد تنوع ژیوموروفولوژیکی زون مکران با تراکم ناهمواری 0009/0، تنوع شانون 3529/3، ناهمواری شانون 9329/0، تنوع سیمپسون 9578/0 و ناهمواری سیمپسون برابر با 9774/0 نسبت به تنوع زمین شناختی از اعتبار بالاتری برخوردار بوده و ارزش بیشتری را به خود اختصاص داده است. بنابراین به منظور توسعه منطقه ساحلی جنوب شرق کشور و مکران، لزوم توجه مسولین و رسیدگی و احداث زیرساخت های مورد نیاز در توسعه صنعت ژیومورفوتوریسم لازم و ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی ساحلی، ژئودایورسیتی، ژئومورفودایورسیتی، سواحل عمان، جلگه ساحلی مکران
  • زهرا سرگزی*، علیرضا محمدی، غلامعلی خمر صفحات 53-74

    امروزه شهرها محمل توسعه اقتصادی جوامع هستند و از آنجایی که شهرها موجودیت انسانی دارند، برای تامین زیربنای مناسب در جهت پیشرفت و رشد اقتصادی، رفاه شهرها به عنوان یکی از چالش های توسعه و مبارزه با فقر است. با تکیه بر تقویت شاخص های رفاه چندبعدی می توان مسایلی مانند نابرابری های اقتصادی و اجتماعی را در شهر به حداقل رساند. هدف از این پژوهش تحلیل فضایی نابرابری های اقتصادی- اجتماعی محلات شهر زاهدان براساس شاخص های رفاه چندبعدی می باشد. با توجه به هدف پژوهش، نوع پژوهش کاربردی با روش توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش شاخص های رفاه چندبعدی در دو بعد رفاه مادی و رفاه غیرمادی در قالب 55 شاخص صورت گرفته است. به منظور تحلیل فضایی شاخص های رفاه چندبعدی پس از نرمال سازی، اختلاف رفاه در سطح محلات شهری محاسبه و نتایج در قالب نقشه های ضریب اختلاف تهیه گردید. در نهایت، ارتباط بین سطح رفاه و ضریب اختلاف با استفاده از آزمون آماری پیرسون در محیط نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد محلاتی که از وضعیت رفاه بهتری برخوردار می باشند، در منطقه یک و پنج شهر که در جنوبغربی زاهدان می باشد، قرار دارند و محلات حاشیه ای شمال و جنوب زاهدان در وضعیت نامطلوب تری نسبت به سایر محلات شهری قرار دارند. نتایج آزمون همبستگی بین سطح رفاه چندبعدی و ضریب اختلاف رفاه نیز نشان می دهد که در سطح آلفای 0.1 تنها بین رفاه غیرمادی و مولفه های مسکن، دسترسی به خدمات، زیرساخت ها و تسهیلات و دانش با ضریب اختلاف شان رابطه معناداری وجود دارد. این درحالی است که در سطح آلفای 2 بین رفاه مادی و غیرمادی و مولفه های مسکن، دسترسی به خدمات، سلامت و دانش با ضریب اختلاف شان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، نابرابری اقتصادی، فقر، شاخص رفاه چندبعدی، زاهدان
  • مهدی اکبری، حامد نجفی علمدارلو*، سید حبیب الله موسوی صفحات 75-91

    خشکسالی به عنوان مخاطره آمیزترین سانحه طبیعی، یک نوع ناهنجاری اقلیمی می باشد که علاوه بر کیفیت آب بر عملکرد محصول نیز تاثیر می گذارد. لذا جهت برنامه ریزی های بلندمدت، بایستی وضعیت اقلیمی مناطق نیز مشخص گردد. با توجه به ای رویکرد، در مطالعه حاضر، به ارزیابی اثرات خشکسالی بر کیفیت آب های سطحی (شوری) و تاثیر خشکسالی و شوری بر رانت زمین های کشاورزی پرداخته شد. بدین منظور ابتدا با استفاده از شاخص SPI طبقات خشکسالی در منطقه مشخص و با استفاده از مدل QUAL2K به شبیه سازی شوری در رودخانه طالقان پرداخته شد. در ادامه با استفاده از رهیافت ریکاردین در قالب داده های ترکیبی تاثیر متغیرهای اقلیمی، شوری، متغیرهای اقتصادی و اثرات متقابل آن ها بر رانت زمین های کشاورزی ارزیابی گردید. نتایج حاصل از مدل QUAL2K نشان می دهد که وقوع خشکسالی رابطه مستقیم و غیرخطی باکیفیت آب های سطحی دارد به گونه ای که با کاهش دبی رودخانه در طی طبقات خشکسالی متوسط، شدید و خیلی شدید، شوری به ترتیب 20.51، 41.27 و 57.77 درصد کاهش می یابد. بر اساس نتایج مدل ریکاردین، متغیرهای شوری و دما با رانت زمین های کشاورزی رابطه عکس و با بارش رابطه مستقیم دارد. نتایج حاصل از تغییرات رانت زمین های کشاورزی (درآمد خالص) بر اساس خشکسالی و کیفیت آب نیز نشان داد که در طی طبقات خشکسالی متوسط، شدید و خیلی شدید، رانت به میزان 17.71، 32 و 42.43 درصد کاهش می یابد که عدد قابل توجهی می باشد. پیشنهاد می گردد به منظور جلوگیری از کاهش درآمد کشاورزان در طی طبقات خشکسالی، الگوی کشت منطقه بر اساس رانت زمین های کشاورزی تعیین گردد.

    کلیدواژگان: رانت زمین، خشکسالی، کیفیت آب، دشت قزوین
  • سمیرا محمودی*، محسن حسنی طالش صفحات 93-114

    امروزه اقتصاد روستاها با ابعاد مختلف خود با مخاطرات بسیاری روبرو است. از اینرو، ارتقاء تاب آوری و ظرفیت سازی جامعه آسیب پذیر بعنوان یک اولویت مهم و اساسی برعهده بسیاری از سازمانهای توسعه گذارده شده است. هدف کلی از تحقیق حاضر تبیین رابطه بین کشاورزی پایدار و تاب آوری معیشتی خانوارهای روستایی دهستان خطبه سرا در شهرستان تالش است. پژوهش حاضر براساس هدف، از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری، مناطق روستایی دهستان خطبه سرا (2244=N) است. حجم نمونه با احتساب معیارهای؛ تعداد جمعیت و موقعیت طبیعی روستا (کوهستانی، دشتی، دامنه ای) و با استفاده از فرمول کوکران 328 خانوار بدست آمد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و پیمایشی است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، از روش های آماری؛ توصیفی و استنباطی (رگرسیون چند متغیره، همبستگی پیرسون و آزمون t تک نمونه ای) بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد، بین کشاورزی پایدار و تاب آوری معیشتی خانوارهای روستایی مورد مطالعه ارتباط معناداری وجود دارد؛ بطوریکه، بیشترین تاثیر با 1/75 درصد مربوط به شاخص همبستگی و شبکه های اجتماعی می باشد. پس از آن، شاخص های مشارکت اجتماعی (5/64 درصد)، شرایط محیطی (2/62 درصد)، الگوی کشت و اشتغال (3/59 درصد)، ماشین آلات کشاورزی (1/54 درصد) و حمایت و مشوق های نهادی (6/50 درصد) به ترتیب بیشترین اثرگذاری را در تاب آوری معیشتی خانوارهای روستایی موردمطالعه داشته اند. همچنین نتایج همبستگی پیرسون نیز حاکی از رابطه معنادار آماری بین کشاورزی پایدار و امنیت غذایی در منطقه مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری معیشتی، کشاورزی پایدار، توسعه پایدار روستایی، دهستان خطبه سرا
  • محمدحسین رضایی مقدم*، داوود مختاری، نسرین سمندر صفحات 115-135

    این پژوهش با هدف مقایسه مدل شبکه عصبی مصنوعی با مدل رگرسیون لجستیک ، جهت ارزیابی خطر حرکات توده ای و ناپایداری دامنه ای و شناسایی عوامل موثر در ایجاد این پدیده در حوضه اوجان چای انجام گرفته است. هدف از نتایج به دست آمده از مدل های آماری، تعیین مناطق دارای پتانسیل وقوع ناپایداری و نهایتا تهیه ی نقشه پهنه بندی خطر برای منطقه ی مورد مطالعه می باشد.بدین جهت ابتدا پارامترهای موثر در وقوع ناپایداری دامنه ای استخراج شد و سپس لایه های مربوطه تهیه شده است. نقشه پراکنش ناپایداری های دامنه ای رخ داده شده در حوضه تهیه شد و با نقشه عوامل موثر بر حرکات و نقشه پراکنش ناپایداری های دامنه ای تلفیق شد و تاثیر هر یک از عوامل شیب، جهت شیب، ارتفاع از سطح دریا، سنگ شناسی، بارش، فاصله از گسل، کاربری اراضی، فاصله از روستا و جاده ، فاصله از شبکه ی زهکشی در محیط نرم افزار ArcGIS محاسبه گردید. برای ارزیابی نتایج خروجی مدل های مورد استفاده شده از ضرایب آماری ROC, Pseudo Rsquareو Chi Square استفاده شد. نتایج مدل ها نشان داد درصد پهنه هایی با خطر بسیار بالا در مدل شبکه ی عصبی و رگرسیون لجستیک به ترتیب 32/10 و 06/5 درصد می باشد که عمدتا محدوده های را شامل می گردد که از لحاظ لیتولوژی این مناطق در محدوده هایی با میزان مقاومت پایین قرار گرفته اند. همچنین مدل شبکه عصبی با مقدار شاخص ROC ، 89/0 مدل کارآمدتری نسبت به رگرسیون لجستیک جهت پهنه بندی وقوع ناپایداری های دامنه ای می باشد؛ براساس پهنه بندی صورت گرفته با استفاده از مدل شبکه عصبی، به ترتیب ،32/40 ،15/22 ،32/18 ،89/832/10 درصد از مساحت منطقه در کلاس های خطر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حرکات توده ای، شبکه عصبی مصنوعی، حوضه اوجان چای، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل رگرسیون لجستیک
  • مهدی پورطاهری، ابراهیم رومینا* صفحات 137-156
    مناطق مرزی ایران بخشی از عرصه سرزمینی ملی هستند که به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و دوری از مرکز اصلی سرزمین، شرایط متمایزی را ازنظر شاخص های توسعه نشان می دهند. این مناطق هرچند در یک نگرش پایدار سیستمی، می باید تکمیل کننده نارسایی های درون سرزمینی و مکمل فعالیت های موجود در آن باشند لیکن به دلیل تعارضات ایجاد شده و گسستگی نظام های عملکردی متقابل، در یک فرایند غیر برنامه ای، به عنوان یک تهدید فزاینده علیه امنیت و یکپارچگی سرزمین مادر عمل می نمایندبر مبنای مسئله تحقیق، روش تحقیق، صورت توصیفی - تحلیلی است. در بخش توصیف با تکیه بر منابع آماری به تشریح مقادیر کمی پرداخته و سپس در بخش تحلیل به طور عمده با بهره گیری از تحلیل های ثانویه و تشکیل ماتریس وضع موجود با استفاده از تکنیکهای تصمیم گیری های چند شاخصه طبقه نموده است. همچنین شاخص ها و نماگرهای کلیدی توسعه به تفکیک هر پهنه تعیین شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که که ساختار فضایی سکونت و فعالیت کشور بر اساس شاخص های توسعه یافتگی با تاکید بر پهنه های مرزی و غیر مرزی در شرایط حاضر از الگوی غیر متوازن تبعیت نموده است. الگویابی توسعه فضایی کشور مبین آن است که حوزه مرزی سواحل شمالی به عنوان کانون توسعه با گرایش به سمت مناطق مرزی شمال غربی و شمال شرقی هدایت شده و آنگاه از طریق دالان توسعه منطقه غیر مرزی داخلی به کانون توسعه سواحل مرزی جنوب کشور متصل شده است. بر این اساس کانون های توسعه نیافتگی در دو سوی دالان مرکزی یعنی مناطق مرزی شرق، غرب و جنوب شرق کشور توزیه شده اند. بر این مبنا می توان پذیرفت که بر اساس شاخص های توسعه، ساختار فضایی سکونت و فعالیت نه تنها بین مناطق مرزی بلکه بین مناطق مرزی و غیر مرزی (داخلی) نیز از تفاوت های معناداری برخوردار است.
    کلیدواژگان: توسعه، مناطق مرزی، ایران، الگوی سکونت، فعالیت
  • علی شکور*، محمد یاپنگ غراوی، سلمان فیضی، محمدرضا سلیمی سبحان صفحات 157-177

    تحقیقات نشان دادند که در بلندمدت جذب بازدید مجدد هزینه کمتری نسبت به بازدید بار اول برای مقاصد دارد. بنابراین رشد پایدار بخش گردشگری اتکا بیشتری بر گردشگرانی دارد که بازدید خود را تکرار می کنند. چنین عاملی بر اهمیت مفاهیم موثر بر بازدید مجدد از مقاصد گردشگری شهری افزوده است. در این تحقیق تلاش شده است تا تاثیر اصالت ادراک شده، تصویر مقصد و تجربه به یادماندنی بر قصد بازدید مجدد گردشگران در شهرستان اردبیل، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است و جامعه آماری این تحقیق گردشگران ورودی به شهرستان اردبیل در سال 1398 است. حجم نمونه لازم با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر محاسبه شده است. پرسشنامه مورد استفاده در تحقیق محقق ساخته بود که شاخص های آن از مطالعات و پیشینه مرتبط اخذ و بومی سازی شده است. روایی ابزار سنجش تحقیق بر اساس نظرات اساتید متخصص و کارشناسان خبره و پایایی مدل تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار SMART PLS انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که اصالت ادراک شده جاذبه های گردشگری تاثیر مثبت و معنی-داری بر تصویر مقاصد (572/0 =β و 427/9 =T) و تجربه به یادماندنی (611/0=β و 315/8=T) دارد. همچنین تصویر مقصد تاثیر مثبت و معنی داری بر تجربه به یادماندنی (860/0=β و 483/4= T) دارد. همچنین یافته ها نشان داد که تجربه به یادماندنی تاثیر مثبت و معنی داری بر قصد بازدید مجدد (537/0=β و 255/9 =T) دارد. تحقیق حاضر نسبت به تحقیقات پیشین به تبیین تاثیر ادراک از اصالت و تصویر مقصد بر تجربه به یادماندنی و شکل گیری آن و تاثیر این مفهوم بر قصد بازدید مجدد گردشگران کمک بیشتری نموده است.

    کلیدواژگان: اصالت ادراک شده، تصویر مقصد، تجربه به یادماندنی، قصد بازدید مجدد، شهر اردبیل
  • حمید نظری سرمازه، سید اسکندر صیدایی* صفحات 179-196
    پژوهش حاضر در صدد بررسی این است که جامعه مورد مطالعه باید چه شرایطی را در زمینه کارآفرینی گردشگری داشته باشد تا در مسیر توسعه پایدار حرکت کند. این پژوهش، از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی و پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. جمع آوری داده ها، با استفاده از منابع اسنادی و توزیع پرسشنامه در میان 254 نفر از سرپرستان خانوار انجام شد. تعداد نمونه، با استفاده از نرم افزار Sample power انتخاب و به روش طبقه ای تصادفی، در روستاهای مورد مطالعه انتخاب شد. از روش تحلیل مقایسه کیفی، برای تحلیل داده ها استفاده شد. تحلیل منفرد نشان داد که شاخص "رشد و توسعه" و "سازگاری زیست محیطی" با هفت تکرار در حالت های مختلف، بیشترین حمایت را از نتیجه دارد. در تحلیل ترکیبی، به طور کلی پنج ترکیب علی شرایط با کفایت نظری مقبول به دست آمد. به ترتیب، ترکیب شرایط "سازگاری اجتماعی-فرهنگی" و "رشد و توسعه" با ضریب پوشش 794/0 و ضریب سازگاری 917/0، بیشترین تاثیر را بر توسعه پایدار روستایی دارد. پس از آن، ترکیب "رشد و توسعه" و " خلاقیت و نوآوری" با ضریب پوشش 783/0 و ضریب سازگاری 895/0 قرار دارد. ترکیب "سازگاری زیست محیطی" و " رشد و توسعه" با ضریب پوشش 78/0 و ضریب سازگاری 888/0، به عنوان سومین ترکیب اثرگذار؛ ترکیب شرایط "سازگاری زیست محیطی" و "سازگاری اجتماعی-فرهنگی" با ضریب پوشش 765/0 و شریب سازگاری 865/0 چهارمین ترکیب را تشکیل داده و در نهایت، ترکیب "سازگاری زیست محیطی" و "خلاقیت و نوآوری" با ضریب پوشش 762/0 و ضریب سازگاری 867/0، ترکیب پنجم اثرگذار بر توسعه پایدار روستایی است. همانطور که از نتایج قابل مشاهده است. بنابراین، برای سنجش تاثیر کارآفرینی گردشگری بر توسعه پایدار روستایی، باید میزان سازگاری اجتماعی-فرهنگی، سازگاری محیطی، میزان نوآوری و تاثیرات رشد و توسعه ای آن، در زندگی جامعه میزبان را مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: خلاقیت و نوآوری، تحلیل مقایسه کیفی، توسعه پایدار، سازگاری زیست محیطی، شهرستان کوهرنگ
  • سعدی محمدی*، حمدی رحمانی، سوران منوچهری صفحات 197-225

    در پژوهش کاربردی حاضر، سعی گردید که با رویکردی جامع در دو بخش کمی-کیفی، روشی توصیفی-تحلیلی و با گردآوری اطلاعات با استفاده از منابع اسنادی و میدانی مبتنی برمصاحبه نیمه ساختارمند و توزیع پرسشنامه در میان 50 نفر از صاحبنظران عرصه توسعه و امنیت شهرستان مریوان که به روش گلوله برفی و 300 نفر از روستاییان که با استفاده از روش کوکران تعیین گردیدند؛ عوامل ناپایداری امنیتی روستاهای شهرستان، شناسایی و در مرحله بعد راهکارهایی جهت حل معضلات شناسایی شده و حرکت در مسیر امنیت پایدار ارایه گردد. لازم به ذکر است که پرسشنامه ها به صورت طبقه‎ای در میان دهستان‎ها و تصادفی در میان سرپرستان خانوار در روستاهای منتخب هر دهستان که به روش قرعه کشی انتخاب شدند، توزیع گردید.تجزیه و تحلیل داده‏ها در بخش کیفی با استفاده از تکنیک تیوری بنیادیو در بخش کمی با استفاده از آزمون‎های استنباطی(t تک نمونه ای و خی دو) و روش درون یابی در محیطی Arc GIS، نشان دادند که مولفه هاینارسایی در عملکرد رسانه‏ها، ضعف عملکرد نیروی انتظامی، نارسایی‏های اجتماعی-فرهنگی، نارسایی‏های اقتصادی، ضعف در قوانین و عملکرد نهادها، ضعف در عرصه محیطی -کالبدی، ضعف در وضعیت خدمات،امکانات و تسهیلات و مشکلات عرصه خارجی، مهمترین عوامل ناپایداری امنیت روستاهای شهرستان هستند.همچنین، پهنه‎بندی فضایی وضعیت ناپایداری امنیتی نیز، نشان از وجود تفاوت فضایی دارد؛ بگونه ای که روستاهای نزدیک مرز در وضعیت ناپایداری امنیتی کم(میانگین کمتر از 2)، روستاهای مرکزی، دارای ناپایداری متوسط(میانگین برابر 2.1 تا 3) و روستاهای شرق شهرستان، دارای ناپایداری امنیتیدر سطح زیاد (میانگین بیشتر از 3.1) بودند.

    کلیدواژگان: امنیت، پایداری، امنیت پایدار، روستاهای شهرستان مریوان
  • حسین بوعلی، حمیدرضا عسگری*، علی محمدیان بهبهانی، عبدالرسول سلمان ماهینی، بابک نعیمی صفحات 227-243

    امروزه بیابان زایی به عنوان یکی از اشکال عمده تخریب محیط زیست و یک مشکل فراگیر و بسیار جدی در سراسر جهان شناخته شده است. در این تحقیق نخست روند بیابان زایی با استفاده از 3 شاخص اقلیم و 4 شاخص آب زیرزمینی در قالب مدل مدالوس در یک دوره 20 ساله (1396 - 1387) در غرب استان گلستان با هدف ارایه سیستم هشدار بیابان زایی مورد ارزیابی قرار گرفته و بیابان زایی در دو دوره 10 ساله مورد مقایسه قرار گرفت. سپس با تعیین حدود آستانه ای برای شاخص های تاثیر گذار در روند بیابان زایی منطقه، سیستم هشدار اولیه بیابان زایی بر پایه 4 شاخص ارایه شد. نتایج بدست آمده از بررسی روند تغییرات شاخص ها نشان داد که به ترتیب شاخص های خشکی (162)، کل مواد محلول (147)، هدایت الکتریکی (145) و عمق آب زیرزمینی (127) بیشترین تاثیر را در بیابان زایی منطقه داشته اند. نقشه های هشدار بیابان زایی نشان از روند افزایشی غربی - شرقی شاخص های خشکی، کل مواد محلول و هدایت الکتریکی در منطقه داشته و شاخص عمق آب زیرزمینی نیز در نواحی مرکزی بیشترین محدوده هشدار را در بر گرفته اند. با توجه به نتایج بدست آمده از پایش شاخص های بیابان زایی، شاخص هدایت الکتریکی طی سال های 78 ، 80 ، 83 تا 86 و 88 ، شاخص کل مواد محلول سال های 77،78،80،83، 85 و 86، شاخص عمق آب زیرزمینی سال های80،81،85،87 و 93 و در نهایت شاخص خشکی طی سال های 78 تا 82، 85 تا 87 ، 90 ، 93،94 و 96 در محدوده هشدار قرار گرفته است. کاربری های اراضی آبی، دیم و تالاب ها در شرق منطقه تحت تاثیر هشدار بیابان زایی قرار گرفته لذا پیشنهاد میشود جهت مدیریت بهتر این اراضی، آستانه های تعیین شده در این تحقیق مبنای کار قرار داده شود.

    کلیدواژگان: مدالوس، بیابان زایی، آق قلا و گمیشان، سیستم هشدار بیابان زایی
  • محمود سلطانیان، عبدالله سیف* صفحات 245-268
    نمایه های محیطی افتاهنگ محیطی دما، ارتفاع تراز انجماد، ارتفاع خط تعادل و درصد برف پوش در بررسی رفتار محیطی سیستم ناهمواری ها و تقویت و کنترل فعالیت های یخچال های کوهستانی دایمی و غیر دایمی اثرگذار هستند. در این پژوهش با استفاده از داده های رادیوسوند شبکه ای روابط دما و ارتفاع در دوره آماری 2005 تا 2018 بررسی شد و متوسط سالانه، فصلی، ماهانه و ساعتی به دست آمد. بر اساس روابط رگرسیونی بین تغییرات دما و ارتفاع نرخ افت محیطی دما محاسبه و ارتفاع تراز انجماد بدست آمد. همچنین ارتفاع خط تعادل یخچالی با در نظر گرفتن حداکثر FLH تابستانه بدست آمد. همچنین برای تحلیل درصد برف پوش از داده های ماهواره ای مودیس ترا و آکوا کمک گرفتیم. نتایج نشان می دهد که نرخ ELR به شدت با دمای سطح زمین در دوره های گرم و سرد سال مرتبط است بدین صورت که در دوره های گرم سال، ELR افزایش و در دوره های سرد سال کاهش می یابد. بررسی ELA ارتفاعات دنا نشان می دهد که این تراز به طور متوسط در ارتفاع 5241 متری واقع شده در حالی که بلندترین ارتفاع در سایت کوهستانی دنا 4450 متر است در نتیجه از لحاظ شرایط اقلیمی، امکان ایجاد یخچال های فعال و دایمی در این توده کوهستانی وجود ندارد. درصد برف پوش بالاتر از تراز FLH تقریبا 2 برابر سطوح پایین دست آن است که البته در مواقع سرد سال این تفاضل تا 3 برابر نیز افزایش می یابد. با بررسی نیمرخ هیپسومتریکی ارتفاعات دنا دو آستانه T_1 و 〖 T〗_2 به ترتیب در ارتفاع 2400 و 3400 متر بر اساس تغییرات شیب منحنی تعیین گردید. عبور و نوسان مولفه های محیطی مورد بحث از این آستانه های توپوگرافیک می تواند منجر به پاسخ های تصاعدی سیستم ناهمواری ارتفاعات دنا به انباشت و تراکم و برداشت یخ و برف و نیز توان و توزیع هیدرولیکی آن در طول سال و در فاز های سرد و گرم گردد.
    کلیدواژگان: افتاهنگ محیطی دما، ارتفاع تراز انجماد، ارتفاع خط تعادل، درصد برف پوش، دنا
|
  • Tajoddin Karami *, Mohamad Soleimani, Taher Parizadi, Somayeh Teimory Pages 1-29

    Spatial Mismatch theory is one of the theories that examine poverty and inequality in the social-Spatial structure of cities. The aim of the present study was to "conceptually explain the grounds for Spatial Mismatch of work and residence", especially in the cities of developing countries and Iran. This research is theoretical-applied in nature and descriptive-analytical in terms of method. In addition, discourse analysis has been used to explain the fields of formation and the lack of Spatial Mismatch. According to the findings of the present study, Spatial Mismatches in the Great Fields (global and Inclusive changes such as the expansion of Ford-Keynesian and neoliberal , Post Fordism) and its most objective layer (the inequality between access to Appropriate work and access to housing in urban structure and space), are similar.However, geographically, the focus of Spatial Mismatch in developing countries, in contrast to the US, is mostly on the suburb of cities.While Spatial Mismatch in the United States is influenced by unequal racial-ethnic contexts, development of transportation technology, suburbanization, industrialization, and the establishment of industries and factories, in developing countries it is mainly due to its "unequal structure of international economic relations," "implementation." External development strategies include "unequal socio-spatial construction", "getting caught up in the traps of development traps" (political instability, selling natural resources, spreading the consequences of neighborly instability, inefficient governance), and “traps of poverty and corruption" and “unstable pattern of urban development".

    Keywords: Structural Adjustment Programs, Uneven Development, Fordism, Post Fordism, Spatial Mismatch
  • Masoud Sistani Bdouei, Samad Fotohi *, Hosein Negaresh, MohammadHossain Ramesht, Mahasa Roostaei Pages 31-52

    The need for management of the coastal of the Oman Sea and the Makran as a vast stretch of the Iranian territory with great development potentials in various areas. One of the most important areas for progress in this region is the enhancement of the tourism industry. One of the effective and potential capabilities that can be utilized for enhancing tourism is the geodiversity and the geomorphodiversity in the region. These diversities have been emphasized as the main bases for tourism in the region and steps have been taken to analyze and evaluate them. The study area, extends from the shorelines of Jask Bay to those of the Gwadar Bay and its land area stretches for approximately 120 kilometers from the coastline to the conical fold in the Makran zone. This research used quantitative, statistical and remote sensing methods to study the roles of active geological and tectonic factors, climate and proximity to the sea as the main parameters in the formation and expansion of geomorphological relief. It also evaluated the capability of each one, based on priorities, in the development of tourism in the area covered by the main drainage basins. The results show that geomorphodiversity with PRD of 0.0009, SHDI of 3.3529, SHEI of 0.9329, SIDI of 0.9578, and SIEI of 0.9774, is more importance and valuable than the geodiversity. Therefore, it is essential that the responsible authorities build the infrastructures required for the development of the Geomorpho-tourism industry in order to develop the coastal in southeastern Iran.

    Keywords: Coastal Geomorphology, Geodiversity, Geomorphodiversity, Oman coast, Oman Coastal Plain
  • Zahra Sargazi *, Alireza Mohamadi, Golamali Khammar Pages 53-74

    Nowadays, cities are places for the economic development of societies, and as cities have human existence, they are one of the challenges of the fight against poverty to provide the proper infrastructure for economic growth and promotion. Focusing on enhancing multidimensional welfare indicators can minimize issues such as economic and social inequalities in the city. The aim of this study is spatial analysis of socio-economic inequalities of Zahedan based on multidimensional welfare indicators. In this study, multidimensional welfare indicators were measured in 55 dimensions in two dimensions of material welfare. In order to spatial analysis of multidimensional welfare indicators after normalization, welfare differences in urban neighborhoods were calculated and the results were prepared in the form of difference coefficient maps. Finally, the relation between the level of welfare and the coefficient of difference was evaluated using Pearson's statistical test. The results showed that the neighborhoods with the more welfare are located in district one and five in southwest of Zahedan and the north and south suburbs of Zahedan are in more undesirable condition than other urban areas. The results of correlation test between multidimensional welfare level and welfare difference coefficient also show that at alpha level of 0.1 there is only significant relationship between non-material welfare and housing components, access to services, infrastructures and facilities and knowledge with their difference coefficient. However, at Alpha level of 2 there is a significant relationship between material and immaterial welfare and housing components, access to services, health and knowledge with their difference coefficient.

    Keywords: Spatial analysis, Economic Inequality, poverty, Multidimensional Welfare Index, Zahedan
  • Mehdi Akbari, Hamed Najafi Alamdarlo *, S.Hbibolah Mosavi Pages 75-91

    In addition to yield, drought also affects water quality. Therefore, for long-term agricultural planning, the climatic situation of the regions must be determined. Therefore, in the present study, while evaluating the effects of drought on the quality of surface water salinity, the effects of drought and water salinity on the rent of agricultural lands were examined. For this purpose, by using SPI index, drought classes in the region were determined and by using QUAL2K model, water salinity was simulated in Taleghan river. Then, using Ricardian's approach, the effect of climatic, salinity and economic variables and their interactions on agricultural land rent were evaluated. The results of the QUAL2K model show that the drought has a direct and non-linear relationship with surface water quality, so that with decreasing river flow during moderate, severe and very severe drought classes, salinity decreases by 20.5, 41.3 and 57.8%, respectively. Based on the results of the Ricardin model, agricultural land rent is inversely related to water salinity and temperature, and is directly related to rainfall. The results of changes in the rent of agricultural land also showed that during the middle, severe and very severe drought classes, land rent decreased by 17.7, 32 and 42.4 percent, respectively. Therefore, it is suggested that farmers' compensation be determined on the basis of the amount of "lost rent", as it provides an accurate estimate of the actual amount of drought damage.

    Keywords: Land Rent, drought, Water Quality, Qazvin Plain
  • Samira Mahmoodi *, Mohsen Hasani Talesh Pages 93-114

    Today, the rural economy with its various dimensions is facing many risks and hazard. Therefore, the promotion of the resilience and capacity building of the vulnerable community as an important and fundamental priority has been the responsibility of many development organizations. The general purpose of this study is to explain the relationship between sustainable agriculture and livelihood resilience of rural households in Khotbe’Sara district in Talesh county. This study is applied research and method of research is descriptive-analytical. The statistical society is the rural areas of Khotbe’sara district. The sample size by considering the population and natural location of the rural (mountainous, plain, hillside) and using the Cochran were obtained 328 households. The method of data collection is library and survey. Also, to analyze the collected data were used from descriptive and inferential statistical methods (regression, Pearson correlation and one-sample t-test). The findings show that there is a significant relationship between sustainable agriculture and livelihood resilience of the studied rural households; thus, the highest impact with 75.1% is related to the social solidarity and networks indicator. Then, the indicators of social participation (64.5%), environmental conditions (62.2%), Cultivation pattern and employment (59.5%), agricultural machinery (54.1%) and institutional support and incentives (50.6%) have had the greatest impact on the subsistence resilience of studied rural households. In addition, the results of Pearson correlation indicate a statistically significant relationship between sustainable agriculture and food security in the study area.

    Keywords: Livelihood Resilience, Sustainable Agriculture, Sustainable Rural Development, Khotbe’sara district
  • MohammadHossein Rezaei Moghaddam *, Davood Mokhtari, Nasrin Samandar Pages 115-135

    Slope instabilities are one of the major natural hazards in mountainous areas that cause significant damage to human activities each year. The purpose of this study was to compare the artificial neural network model with the logistic regression model to evaluate the risk of mass movements and amplitude instability and to identify the effective factors in this phenomenon in Ojan Chay basin. The purpose of the results of the statistical models is to determine the regions with potential of occurrence of instability and finally to prepare a hazard zoning map for the study area. And then the layers are prepared. Distribution map of slope instabilities that occurred in the basin was prepared and integrated with the map of factors affecting the movements and slope distribution map of the slope. Distance from fault, land use, distance from village and road, distance from drainage network were calculated in ArcGIS software environment. ROC, Pseudo R square and Chi Square coefficients were used to evaluate the outputs of the models used. The results showed that the percentages of high risk zones in neural network model and logistic regression were 10.32% and 5.06%, respectively, which mainly include the lithologically restricted zones of these areas. . Also the neural network model with ROC value is 0.89 more efficient than logistic regression for zoning the occurrence of domain instabilities; based on zoning using neural network model, respectively, 40.32, 22.15, 18.32, 8.89,10.32 of the area is classified as very low, low, medium, high and very high risk classes

    Keywords: Mass movements, Artificial neural network, Ojan Chai Basin, Geographic Information System, Logistic Regression Model
  • Mehdei Portaheri, EBRAHIM Roumina * Pages 137-156
    Border communities are currently under pressure from global change. This pressure is both inland and out of land, The border regions of Iran are part of the national territorial arena which, due to their geographical location, have distinct conditions in terms of development indicators. These areas, although in a sustainable systemic attitude, should complement inland failures, but because of the conflicts and disruption they pose a growing threat to the security and integrity of the land. Accordingly, the issue of this study is how the spatial structure of residence and activity in frontier and inland areas is based on development indicators and what pattern does it follow? Based on the research problem, the research method is descriptive-analytical. In the description section, relying on statistical sources, it describes a few quantities, and then in the analysis section, it mainly classifies secondary analysis using the status quo matrix using multi-criteria decision-making techniques. Key development indicators and indicators are also defined for each zone. The results show that the study areas have many descriptive differences in indices and indicators. The pattern of development in Iran starts from the Caspian coastal border region as a center of development. It then heads northwest and northeast. Then through the central part of Iran, it connects to the center of development of the southern border of the country. Underdeveloped centers are also located on both sides of central Iran. The eastern, western and southeastern border regions of Iran have not been developed.
    Keywords: Development, Border areas, Iran, Residence, Activity
  • Ali Shakoor *, Mohammad Yapang Gharavi, Salman Feizi, MohammadReza Salimi Sobhan Pages 157-177

    urban destinations can achieve a sustainable competitive advantage by increasing the number of new tourist visits. Research has shown that in the long run, attracting re-visits costs less than visiting a destination for the first time. Therefore, the sustainable growth of the tourism sector relies more on tourists who repeat their visits. Such a factor has added to the importance of the concepts affecting the re-visit of urban tourism destinations. In this research, an attempt has been made to evaluate and analyze the effect of perceived originality, destination image and memorable experience on the intention of tourists to visit Ardabil again. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method and the statistical population of this study is incoming tourists to Ardabil in 1398. The required sample size was considered using the Cochran's formula and 384 people. The questionnaire used in the research has been made by a researcher whose indicators have been obtained and localized from related studies and backgrounds. Validity and reliability of the research model and data analysis were performed using structural equation modeling and confirmatory factor analysis in SMART PLS software. Findings showed that the perceived authenticity of tourist attractions has a positive and significant effect on the image of destinations and memorable experience. The destination image also has a positive and significant effect on the memorable experience. Finally, the findings showed that a memorable experience has a positive and significant effect on the intention to visit again.

    Keywords: Perceived originality, Destination Image, memorable experience, intention to visit again, Ardabil city
  • Hamid Nazari Sarmazeh, S.Skandar Seidaiy * Pages 179-196
    The present study tries to investigate to move towards sustainable development what conditions the study population should have in the field of tourism entrepreneurship. The research is descriptive and surveys in terms of nature and method and practical in terms of purpose. data collection is used documentary sources and survey method and based on the distribution of questionnaires among 254 head of households living. The number of samples was selected using Sample power software in a random stratified manner following the principle of proportional division. QCA method was used. The singular analysis showed that the index of "growth and development" and "environmental adaptation" with seven repetitions in different cases have the most support for the result. In the composite analysis, five causal combinations were obtained with acceptable theoretical adequacy. The combination of "socio-cultural adaptation" and "growth and development" conditions with a coverage coefficient of 0.794 and a Consistency coefficient of 0.917, respectively, has the highest impact on sustainable rural development. Then, the combination of "growth and development" and "creativity and innovation" with a coverage coefficient of 0.783 and a Consistency coefficient of 0.895. The combination of "environmental compatibility" and "growth and development" with a coverage coefficient of 0.78 and a Consistency coefficient of 0.888, is the third effective combination. Therefore, to measure the impact of tourism entrepreneurship on sustainable rural development, it is necessary to examine the extent of socio-cultural adaptation, environmental adaptation, innovation, and its growth and development effects in the life of the host community.
  • Sadi Mohamadi *, Hamdi Rahmani, Soran Manoochehri Pages 197-225

    in the current applied research, we tried by using a descriptive-analytical method with a comprehensive approach in two parts: quantitative-qualitative, with descriptive-analytic data, using semi-structured interviews and descriptive documents, and distribution of questionnaires among 50 experts in the field of development and security of Marivan city by means of using snowball method and 300 villagers, which determined by using Cochrane methodology, identifying the factors of city security instability and in the next step, solutions are identified to solve the identified problems and move the city in the path of security sustainability. It should be noted that the questionnaires were distributed among the villages and households in selected villages, which were selected by lottery method in each rural district. The analysis of data in the qualitative section by using the fundamental theory technique and in the quantitative part by using inferential tests (single-sample t-test and chi-square) and interpolation methods in the Arc GIS environment indicted that components of lack of performance in the mass media, lack of law enforcement performance, social-cultural deficiencies, economic failures, weaknesses in the laws and functioning of institutions, weaknesses in the field of environment -also, weakness in the status of services, facilities and problems in the external area are the most important insecurity factors in the rural areas. Also, the spatial zonation of the security instability situation indicates that there is a spatial difference such as near-border villages in the low security insecurity, central villages with moderate instability and eastern villages with high security instability.

    Keywords: Security, Sustainability, Sustainable security, Marivan city Villages
  • Hossien Boali, Hamidreza Asgari *, Ali Mohammadian Behbahani, Abdolrassoul Salmanmahiny, Babak Naimi Pages 227-243

    In this research, the desertification process is evaluated using 3 climate indicators and 4 groundwater indices in the form of a modal model in a period of 20 years (2008-2017) in the west of Golestan province with the aim of providing a desertification warning system.Then, by determining the threshold limits for the influential indicators in the desertification process of the region, the desertification early warning system was presented based on four indicators. The results of the index change the trend showed that drought indices, total soluble materials, electrical conductivity, and groundwater depth had the greatest impact on desertification in the region, respectively. Desertification warning maps have shown an increase in drought indicators, total solubility, and electrical conductivity from west to east. Also, the groundwater depth index in the central areas has the highest warning range. According to the results obtained from monitoring desertification indicators, the electrical conductivity index during the years 1999, 2001, 2004 to 2006 and 2009, the Total dissolved solids index in the years 1998, 1999, 2001, 2004, 2006 and 2007, Groundwater depth index of 2001, 2002, 2006, 2008 and 2014, Finally, the drought index is in the warning range during the years 1999 to 2003, 2006 to 2008, 2011, 2014, 2015 and 2016. Irrigated lands, drylands and wetlands in the East region affected by desertification warning have been that on this basis is suggested for better management of the land, the threshold defined in this study as the basis for the work to be placed.

    Keywords: Madalus, Desertification, Aq Qala, Gomishan, Desertification Warning System
  • Mahmood Soltaneian, Abdolah Seif * Pages 245-268
    In this study, using radiosonde data of temperature and altitude relationship networks during 2005 to 2018 statistical period, annual, seasonal, monthly and hourly averages were obtained. Based on the regression equations between temperature changes and altitude the environmental temperature drop rate was calculated and the solidification level height was calculated. The results show that ELR rate is strongly correlated with ground surface temperature in hot and cold seasons, so that ELR increases during warm seasons and decreases in cold seasons.The ELA survey of the Dena Heights shows that this level is at an average altitude of 5241 meters, while the highest elevation is at the Dena Mountain Range of 4450 meters, as a result, in terms of climatic conditions, it is not possible to create permanent and active glaciers in this mountain range. The percentage of snow cover above the FLH level is about 2 times that of the downstream levels, but this difference can be increased up to 3 times in the cold season. According to the hypsometric profiles of Dena elevations, two elevations of T1 and T2 at 2400 and 3400 m were determined based on curve slope changes, respectively. The crossing and oscillation of the environmental components from these topographic thresholds can lead to exponential responses of the Dena altitude toughness System to the accumulation and density of ice and snow, as well as its hydraulic power and distribution throughout the year and in warm and cold phases.
    Keywords: Environmental Lapse Rate, Freezing Level Height, Equilibrium Line Altitude, Snow Cover, Dena