فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1400)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 46
|
  • مریم آبیلی، ناصر خانی*، امیر گندمکار، مژگان بهرامی صفحات 1-17

    سیاست های گردشگری عبارت اند از آن دسته از تصمیمات و اقدامات سطح بالای گردشگری که به شدت تحت تاثیر سیاست های کلی و کلان کشور به ویژه در زمینه طراحی و مدیریت روابط خارجی قرار دارند. هدف این پژوهش بررسی مقایسه سیاست ها وبرنامه ریزی استراتژیک توسعه گردشگری ما بین ایران وچین بود. روش پژوهش حاضر علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل گردشگران ایران و چین بودند که به شیوه تصادفی 384 نفر انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته سیاست های گردشگری بود که روایی پرسشنامه بااستفاده از آلفای کرونباخ 78/0 بود.داده ها با استفاده از نرم افزار spss و با استفاده از آزمون t مورد تجریه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بین تماممولفه های تاثیرگذار در زمینه توسعه گردشگری بین ایران وچین تفاوت معناداری وجود دارد وکشور چین نسبت به ایران نسبت به سیاست های گردشگری در وضعیت بهتری قرار داشت. با سطح معناداری کمتر از 05/0 فرضیات پژوهش تایید شد و کشور چین از لحاظ وضعیت تبلیغات، هزینه ها ونحوه پرداخت، تسهیلات خصوصی وعمومی، تصویر ذهنی گردشگران از مقصد، سیاست گذاری و سیاست جهانی در وضعیت بهتری قرار داشت.

    کلیدواژگان: سیاست، توسعه گردشگری، ایران وچین
  • الهام همایونی، الهام پورمهابادیان*، سینا رزاقی اصل صفحات 19-44
    پژوهش حاضر، در پی مطالعه تطبیقی تاثیر روانشناسی محیطی و روانشناسی وجودی بر راندمان کارمندان ساختمان های اداری برآمده است. در این مسیر در وهله ی نخست، شاخص ها و مولفه های مرتبط با هر دو رویکرد استخراج شده و سپس میزان اثرگذاری هر یک از متغیرها بر بهره وری کارمندان مبتنی بر شیوه ی تطبیقی با یکدیگر قیاس شده اند. روش پژوهش حاضر، تطبیقی و با تکیه بر رویکرد توصیفی- تحلیلی است که اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای-اسنادی گردآوری شده است. نتایج نشان داد که متاسفانه علی رغم اثرگذاری موثر پارامترهای محیطی بر افزایش و کاهش میزان راندمان نیروی انسانی در ادارات و سازمان ها، این مهم در طراحی فضاهای اداری کشور مورد بی توجهی قرار گرفته است. این در حالی است که عنایت به ویژگی ها و فاکتورهای وجودی و میزان تاثیرگذاری این عوامل نیز بر میزان بهره وری کارمندان به مراتب بسیار بیشتر از مشخصه های فیزیکی مورد بی اعتنایی قرار گرفته است. شاید علت اصلی بی توجهی به فاکتورهای وجودی، از عدم آگاهی معماران و طراحان چنین فضاهایی از این عوامل نشیت می گیرد. از این رو پژوهش حاضر توانسته با شناسایی و بازخوانی این معیارها، میزان اثرگذاری آن را بر روند کاری کارکنان آشکار سازد.
    کلیدواژگان: ساختمان اداری، روانشناسی محیطی، روانشناسی وجودی، بهره وری کارکنان
  • محمد بازایی، علیرضا شجاعی، مریم قاسمی سیچانی*، سید مهدی مداحی صفحات 45-71

    پیکره بندی فضای خانه در یک منطقه می تواند متاثر از سبک زندگی ساکنان آن منطقه باشد راپاپورت و الیور زمینه های اجتماعی- فرهنگی را به عنوان عامل موثری در شکل گیری معماری بومی می دانند و همان گونه که راپاپورت بیان داشته است، فضا دارای معنی است. از این رو بایستی الگوی سازمان دهی فضا و پیکره بندی آن به منظور فهم ارتباط بین طراحی فضاهای ساخته شده و ابعاد متاثر از نحوه زندگی ساکنان آن، مورد بررسی قرار گیرد . بنابراین می توان مسئله اصلی پژوهش حاضر را به این صورت بیان نمود که: سبک زندگی و الگوی رفتاری ناشی از آن و همچنین بررسی روابط اجتماعی، روابط خویشاوندی، ساختار خانواده و... چگونه بر شکل گیری فرم و پیکره بندی فضایی خانه های بومی تاثیرگذار بوده است . با توجه به جامعه آماری خانه های بومی شیراز که اکثرا در محله سنگ سیاه بافت قدیمی این شهر واقع شده اند با هدف خوانش نحوی و بهره گیری از نرم افزار نحو فضا(Space Syntax)،آنالیزهای تحلیلی گرافیکی (SPSS) که با توجه به استدلالهای منطقی که از اطلاعات کمی حاصل از گرافهای نمایانی خروجی نرم افزار Ucl Depthmapبه دست می آید نقاط قوت و ضعف آن را با تحلیل کیفی و کمی پیدا کرده، و جایگاه تغییرات شیوه زندگی را در کالبد معماری و پیکره بندی فضایی تفسیر می کنیم . خروجی این تفسیرها نتایجی است که از تعامل کیفیت های سبک زندگی و کمی شدن این کیفیتها با نرم افزار نحو فضا که در خانه های بومی شهر شیراز در دوره قاجار و پهلوی مورد بررسی قرار گرفته است، بدست می آید.

    کلیدواژگان: ساختار زندگی قجری و پهلوی، پیکره بندی فضایی، معماری بومی خانه های شیراز، نحو فضا
  • علی توبچی ثانی، محمود محمدی*، سعید خزایی صفحات 73-90
    در دوره تورم شهری و لگام گسیختگی شهرنشینی، شاهد تقابل دو سیستم پیچیده زمین یعنی زیست کره (زمین، دریا و جو) و تکنولوژی کره (شهرها، صنعت، تجارت و دولت) هستیم. از سویی جهان امروز سریعتر از هر زمان دیگری در حال تغییر است و دست خوش و آبستن تحولات گسترده. این تغییر و تحول گسترده با پیروی از روندی غیر خطی، پیچیدگی و عدم قطعیت های فراوانی را رقم می زند که نحوه مواجهه با آن را بسیار مشکل می نماید. در چنین شرایطی دریافته ایم که برنامه ریزان شهری و سیاست گذاران، رویکرد آینده مدار کارامدی ندارند که به آن ها این توانایی را دهد که از تغییرات قریب الوقوع، آماده شدن موثر (فعال) برای پیامدهای متعاقب و پرداختن به پیچیدگی های ذاتی و سردرگم پیشی بگیرند. یکی از مهمترین دلایل این مساله، ناکارآمدی ابزارهای شناختی در تصمیم گیری و برنامه ریزی رایج و جاری است. در بسیاری موارد، عدم درک صحیح شرایط و علل پدیده ها و نیز تبعیت فرایند برنامه ریزی از مراحل کلیشه ای، باعث بروز مشکلات متعدد در جامعه هدف برنامه ریزی و عدم تحقق طرح ها و برنامه ها می شود. روش تحلیل لایه ای علی یکی از روش های بسیار مهم و تاثیرگذار در حوزه آینده پژوهی است که به دنبال ترکیب و یکپارچه سازی دیدگاه های تجربی، تعبیری، انتقادی و یادگیری حین عمل است و بر مبنای آن می توان تحلیل بسیار عمیق تری از علل مسایل پیچده در فضای آشوبناک شهری ارایه داد و از پی آن تصمیماتی مقرون به واقعیت گرفت.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی جامع - عقلانی، آینده پژوهی، روش تحلیل لایه ای علی، تغییر و پیچیدگی، پساساختارگرایی
  • جواد پورشریفی، منوچهر طبیبیان*، محمد مسعود، شیرین طغیانی صفحات 91-114
    شهرها سیستم های به هم پیچیده و به هم وابسته ای هستند که نسبت به سوانح طبیعی همچون زلزله بسیار آسیب پذیرند. این مقاله علاوه بر متغیرهای لحاظ شده توسط سایر پژوهشگران در رابطه با کالبد شهرها ، با در نظر گرفتن شرایط ساختگاه طبیعی شهرها نگاه عمیق تری بر تاب آوری در شهرها در برابر زلزله داشته ، نوعی مدل تاب آوری ارایه نموده و آن را بر روی شهر قزوین که در منطقه به شدت لرزه خیز و پهنه با خطر نسبی بالا قرار دارد ، مورد بحث قرار داده است. با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل کمی و کیفی، داده های پژوهش پردازش و با تحلیل روابط بین متغیرها، وضعیت تاب آوری شهر قزوین تعیین گردید. نظر به اهمیت همزمان داده های توصیفی و مکانی شهر قزوین از نرم افزار G.I.S جهت تحلیل اطلاعات استفاده گردیده، همچنین در ارزیابی ضریب اهمیت متغیرهای اثرگذار از روش تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Expert choice استفاده شده است. در نهایت اصول و معیارهای مستخرج شده از دیدگاه متخصصین شهری با وضعیت فعلی شهر مقایسه شده و از این طریق نقاط آسیب پذیر شهر قزوین با تفکیک متغیر مشکل ساز شناسایی گردیده است. خروجی مدل نشان می دهد وسعت آسیب پذیری در شهر قزوین به اندازه ای است که عملا راهبرد اقدام در زمان اختلال و بازگشت به حالت اولیه بی تاثیر است و تمرکز باید بر خود سازماندهی و افزایش ظرفیت در زمان پیش از وقع زلزله باشد.
    کلیدواژگان: زلزله، تاب آوری شهری، بستر طبیعی قزوین، مدل تاب آوری، شهر قزوین
  • کوروش حاجی زاده علمداری، ایرج اعتصام*، سید مصطفی مختاباد امرئی صفحات 115-123
    فرایند طراحی در هر کدام از موضوعات و مراحل توام با چالش هایی است طراح را به پیش می خواند. اما آنچه که در این مسیر اهمیت خاصی دارد، نقطه آغاز طراحی و مرحله ایده یابی است که حاصل آن شکل گیری مولد اولیه به مثابه ایده و انسجام دهنده طرح است. در این راستا، بهره گیری از تاثیرات زمینه و بستر طراحی را شاید بتوان به عنوان نقطه آغازی بسیار مهم و تاثیرگذار در فرایند طراحی معماری قلمداد کرد. این در حالیست که می توان تاثیرات زمینه و بستر طراحی را به عنوان نقطه آغازی بسیارمهم و تاثیرگذار در فرایند طراحی معماری قلمداد کرد. با عنایت به موارد ذکر شده، تحقیق حاضر با هدف تبیین و تحلیل شاخص های زمینه گرایی در فرآیند طراحی، انجام پذیرفت که در گام نخست پژوهش، با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و استنادی، شاخص های زمینه گرایی استخراج و تبیین گردید و در ادامه تحقیق و گام دوم، با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق با خبرگان حوزه معماری و شهرسازی، اعم از اساتید دانشگاه و معماران حرفه ای به تحلیل و ارزیابی شاخص های زمینه گرایی مستخرج از مطالعات گام نخست پژوهش در فرایند طراحی پرداخته شد؛ که نهایتا نتایج حاصله، حاکی از تاثیرگذاری کیفیات کالبدی، فضایی و مادی و همینطور ابعاد انسانی، اجتماعی و فرهنگی زمینه موجود است. این در حالیست که نمی توان تاثیرگذاری شاخصه های دیگر زمینه را در این مهم انکار کرد.
    کلیدواژگان: زمینه گرایی، شاخص های معماری زمینه گرا، فرایند طراحی معماری
  • حامد میرحسینی، امیر گندمکار*، علی افروس، علیرضا عباسی صفحات 125-141
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تغییرات زمانی- مکانی سری های دمایی حوضه شرق ایران صورت گرفته است. بر مبنای این نگرش از آمار ماهانه متوسط دما، دمای حداکثر و دمای حداقل ایستگاه های سرخس، سهند، بیرجند، زابل، زاهدان و سراوان طی مقطع زمانی 2019-1987 استفاده شد. سنجش همگنی داده ها توسط آزمون کای اسکور و سنجش بهنجاری داده ها با استفاده از آزمون اندرسون - دارلینگ بررسی گردید. جهت داده های با توزیع نرمال، آزمون t و روش کمترین مربعات و جهت داده های با توزیع غیرنرمال، آزمون آماری - گرافیکی من- کندال استفاده شد. نتایج نشان داد متوسط دما در اکثر ماه ها و اکثر ایستگاه ها روند افزایشی داشته است. مشهد، بیرجند، زابل و زاهدان تقریبا در تمام ماه های سال روند افزایشی داشته اند. روند کاهشی تنها در ایستگاه زاهدان و طی ماه دسامبر مشاهده شد. دمای حداکثر و بخصوص دمای حداقل روند کمتری را نشان دادند و در اکثر ماه های سال فاقد روند بوده اند. تغییرات زمانی نشان داد متوسط دما طی ماه های گرم سال در ایستگاه های بیشتری روند افزایشی نشان داده و در ماه های سرد سال ایستگاه های کمتری روند نشان دادند. البته غیر از مشهد که تقریبا در اکثر ماه های سال روند داشته است.
    کلیدواژگان: حوضه شرق ایران، دما، روند، من- کندال
  • حسن حسن زاده، حسن هوشیار*، میرنجف موسوی صفحات 143-165

    ساختار فضایی شهرها تحت تاثیر عوامل و مولفه های مختلفی همچون شاخصهای رشد هوشمند شهری از قبیل محیط زیست، دسترسی و استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت عمومی شهر، سرمایه های انسانی و اجتماعی، آموزش و پرورش، دولت، طبقه خلاق، انرژی، حمل و نقل، آب، امکانات پزشکی و مراقبت های بهداشتی، امور مالی و... شکل گرفته، روند تحولات آن منوط به نحوه اثرگذاری و اثرپذیری این عوامل و زیرمعیارهای گوناگون می باشد. همچنین این پیشرانها دارای ارتباطات گوناگونی با همدیگر بوده که آینده شهرها را ترسیم می کنند. این پژوهش با هدف شناسایی کلیدی ترین پیشرانهای رشد هوشمند شهر و بررسی چگونگی ارتباط بین این عوامل که بر چشم انداز آتی توسعه فضایی شهر سردشت تاثیرگذارند تدوین شده است. پژوهش حاضر بر حسب هدف کاربردی، از حیث روش پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی صورت گرفته است. با توجه به ماهیت این تحقیق، نخست، متخصصان و مسیولان اجرایی که بایستی در بحث مشارکت داشته باشند را شناسایی و انتخاب نموده و سپس از روش دلفی و پرسشنامه و مصاحبه و مطالعات اسنادی برای تعیین متغیرهای کلیدی استفاده گردید. همچنین از روش تحلیل ساختاری و نرم افزار Mic Mac جهت وزندهی و شناسایی مهمترین پیشرانهای اثرگذار بر توسعه فضایی شهر سردشت بهره گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق متشکل از 10 نفر از متخصصان، کارشناسان و مسیولان اجرایی مرتبط با مدیریت شهری سردشت بوده است.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، رشد هوشمند، پیشرانها، آینده پژوهی، شهر سردشت
  • جمشید عینالی، بهروز محمدی یگانه، حسن قاسملو*، اعظم بیگدلی صفحات 167-183

    مدیریت روستایی، به عنوان یک نهاد مردمی، مهم ترین عامل بالندگی جامعه روستایی است و روند حرکت از وضع موجود به سوی وضع مطلوب را کنترل می کند و یکی از مهم ترین وجوه مدیریت روستایی مدیریت محلی است که مفهوم نسبتا جدیدی می باشد؛ و با توجه به اینکه زنان روستایی نقش کلیدی در امور مختلف به ویژه تولیدات کشاورزی، صنایع روستایی دارند، در جریان توسعه روستایی حایز اهمیت هستند و توانمندی آنان در کانون مفاهیم جدید توسعه و تقویت راهبردهای فقرزدایی در مناطق روستایی شناخته شده است؛ بنابراین تحقیق حاضر باهدف ارزیابی نقش مدیریت مبتنی بر جامعه محلی در توانمندسازی اقتصادی- اجتماعی زنان روستایی در دهستان حومه شهرستان خدابنده از توابع شهرستان زنجان صورت گرفته است. همچنین در پژوهش حاضر روش جمع آوری داده ها میدانی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان روستایی دهستان های حومه شهرستان خدابنده است که با استفاده از فرمول کوکران 175 نفر به عنوان نمونه انتخاب و داده ها از طریق پرسشنامه گرداوری شده، پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ موردسنجش قرار گرفت و پرسش نامه به روش تصادفی ساده بین آن ها توزیع شد. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های T تک نمونه ای و تحلیل عاملی و کروسکال والیس استفاده شده است؛ و نتایج نشان داد که بین عملکرد مدیران محلی و توانمندسازی زنان روستایی و همچنین بین عملکرد آنان و رضایت زنان رابطه معناداری در سطح 0.99 وجود دارد؛ و به ترتیب بیشترین تاثیر ناشی از نقش مدیریت محلی در توانمندسازی زنان روستایی به شاخص های قدرت اقتصادی زنان با میانگین (3.588)، مشارکت زنان با میانگین (3.416)، خوداتکایی زنان با میانگین (3.315)، اختصاص یافته است.

    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، توانمندسازی زنان، جوامع محلی، توسعه روستایی، شهرستان خدابنده
  • حسین مهرثابت، اسماعیل علی اکبری*، طوبی امیرعضدی، احمد پوراحمد، حمیدرضا جودکی صفحات 185-197
    با افزایش تعداد کلانشهرها، که نمودی از تمرکز فوق العاده جمعیت در فضای معینی در کشورهای در حال توسعه است؛ با تحولات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و زیست محیطی در فضا رو به رو هستیم. متناسب با چگونگی شرایط محیط طبیعی و نظام اجتماعی اقتصادی شهر، اشکال متفاوتی از سازمان فضایی در نواحی کلانشهرها به وجود می آید. که این امر سبب تحول در سازمان یابی فضایی این گونه شهرها شده است.در این بین اقتصاد سیاسی و مولفه های متاثر از آن یکی از این متغیر های تاثیرگذار بر روی تحولات و دگرگونی های فضاهای شهری است. هدف اصلی این تحقیق نیز، شناسایی مولفه های اثرگذار اجتماعی و زیست محیطی اقتصاد سیاسی بر سازمان یابی فضایی کلانشهر رشت با استفاده از تکنیک دیماتل است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش توصیفی تحلیلی است. یافته ها حاکی از آن است که در بین مولفه ‍ های اجتماعی اقتصاد سیاسی، متغیر وضعیت اجتماعی ساکنین شهر، با رتبه 51.08 ؛ در بین مولفه ‍ های زیست محیطی اقتصادسیاسی؛ متغیر انجام پروژه های ساخت و ساز انبوه بدون توجه به مسایل زیست محیطی با 53.01 امتیاز، اترگذارترین نقش در دگرگونی سازمانیابی فضایی را دارند.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، اقتصاد رانتی، سازمانیابی فضایی، کلانشهر رشت، تکنیک Dematel
  • احمد حمزه زاده، داوود مختاری*، بشیر بیک بابایی صفحات 199-213

    مباحث هم افزایی گردشگری پایدار شهری با حفاظت بافتهای تاریخی شهرها، بعنوان یکی از ابزارهای هدف گردشگری فرهنگی ، چندین دهه است که در ایران سابقه دارد. یکی از اولین موضوعات به اجرا درآمده در این زمینه پیاده گذر فرهنگی-تجاری تربیت تبریز می باشد. این گذر که در دوره قاجار کوچه نوبر بوده است و در دوره پهلوی به خیابان تربیت تغییر ماهیت می دهد، در ذات خود شامل ترکیبی از بناهای باارزش دوره قاجار در کوچه ها و بن بست هایی که عمود بر گذر هستند، می باشد. و خود گذر نیز شامل مجتمع های تجاری-خدماتی دوره پهلوی بوده است که دارای فرم و نظم بسیار همخوان به نسبت عرض گذر می باشند؛ -گذری که فضای معماری آن حاصل ترکیب این واحدهای وابسته به زمان نسبتا مشخصی از دوره معماری می باشد. البته ساخت و سازهای تقریبا بی هویت سالهای اخیر که با تخریب سازه های معماری دوره اصیل در حال انجام می باشد، در حال ارزش زدایی از ارزشهای این گذر هم از لحاظ ارزشهای فرهنگی و هم از لحاظ حذف دستاوردهای گردشگری فرهنگی می باشد. در این مقاله سعی گردید تاثیر ارزشهای بصری بناهای باقی مانده فرهنگی-تاریخی دوره اولیه ساخت بر گردشگری پایدار شهری پیاده گذر تاریخی تربیت (کوچه نوبر) تبریز بازشناسی گردد و آسیبهای تغییرات و ساخت و سازهای جدید در حال انجام در گذر مورد نقد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پیاده گذر تربیت، گردشگری پایدار شهری، تبریز، ارزشهای بصری معماری
  • علی خیری*، کامران رضایی زاده مهابادی صفحات 215-226

    جنوب ایران و سواحل جنوبی ایران که به وسیله رشته کوه ها از فلات مرکزی جدا شده اند، در اقلیم گرم و مرطوب قرار دارند. در این مناطق تفاوت دمای هوای سطح خشکی و سطح دریا باعث به وجود آمدن نسیم های دریا و خشکی می شود؛ اما این نوع بادها به نوار باریک ساحلی محدود می شود و هوا در مناطق داخلی، آرام و سرعت باد- در صورتی که وجود داشته باشد بسیار کم است. در واقع هدف از انجام این پژوهش، شناخت معیارهای موثر طراحی در اقلیم گرم و مرطوب با تاکید بر اقلیم سیستان و بلوچستان، بوده است. در این پژوهش از روش کاربردی-توسعه ای برای نیل به اهداف استفاده شده است. می توان از خصوصیات آب و هوایی این کرانه به میزان ریزش باران سالیانه بسیار اندک، اغلب بارندگی در فصول پاییز و خصوصا زمستان است اشاره کرد. هوای بسیار گرم و مرطوب در تابستان و معتدل در زمستان، رطوبت هوا بسیار زیاد در تمام فصول سال، همچنین اختلاف کم درجه حرارت بین شب و روز، شور بودن آب های زیرزمینی در اکثر مناطق و نیز پوشش بسیار کم گیاهی از دیگر خصوصیات این مناطق است. در جهان امروز با وجود تکنولوژی های جدید دیگر ساختمان سازی مشکلات و محدودیت های گذشته را نداردو تقریبا برای هر سلیقه ای می توان ساختمان ساخت. آنچه که اهمیت دارد، ایجاد ساختمان هایی است که علاوه بر تطابق با تکنولوژی روز، با معماری بومی هر منطقه مطابقت داشته باشند و از طریق صرفه جویی در مصرف انرژی، معماری ما را به سمت پایداری سوق دهند

    کلیدواژگان: منطقه گرم و مرطوب، اقلیم، سیستان و بلوچستان، بافت شهری، طراحی اقلیمی
  • غلامعلی دیزی جانی، محمدرضا رضایی*، علی شمس الدینی صفحات 227-258

    در جهت رفع مشکلات ناشی از فرسودگی و زوال مراکز شهری و گسترش افقی شهرها جنبش نوشهرگرایی به وجود آمد. نوشهرگرایی مجموعه ای از عوامل توسعه ای برای ایجاد جوامع بهینه و جذاب تر است. با توجه به مشکلات و مسایل عدیده ای که از گسترش افقی و پراکنده شهر شیراز حادث شده است، استفاده از دیدگاه های نظری شهرگرایی جدی و نمونه های موفق اجرا شده در کشورهای توسعه یافته, میتواند در اصلاح و ارایه الگوی بومی شهرسازی موثر باشد. هدف این مقاله باز تعریف و کاربست اصول و معیارهای شهرگرایی جدید در راستای ملاحظات بومی شهر است. سوال اصلی مقاله این است که اصول و معیارهای نوشهر گرایی با توجه به ملاحظات بومی و محلی چگونه قابل تبیین و باز تعریف است؟ روش انجام این مقاله توصیفی تحلیلی است. نتایج مقاله نشان می دهد که برنامه ریزی و طراحی کالبدی احداث یک شهرک جدید بر اساس شهرگرایی جدید و تعیین ضوابط و مقررات مربوط به آن براساس ملاحظات بومی الگوی مناسبی برای شهرسازی به دست دهد.

    کلیدواژگان: شهرگرایی جدید، شهرسازی، شهر شیراز، توسعه شهری
  • زهرا جمشیدی، آئیژ عزمی* صفحات 259-279
    عدم تعادل و نابرابری در زمینه ارایه و توزیع خدمات و نبود توجه به ظرفیت های محیطی از جمله مشکلات اساسی مناطق روستایی است. برای پی بردن به میزان و علل این نابرابری ها، لازم است بررسی دقیق و همه جانبه ای از وضعیت توزیع خدمات در نواحی روستایی صورت گیرد تا با توجه به وضع موجود و شناخت ظرفیت ها و توان نواحی در جهت برنامه ریزی توسعه نواحی روستایی اقدام شود. هدف تحقیق بررسی و رتبه بندی روستاهای دهستان دینور شهرستان صحنه استان کرمانشاه بر اساس مدل تاپسیس فازی است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از نرم افزار EXCEL ، SPSS تحلیل شدند. در این پژوهش، محقق با به کار بردن شاخص-های توسعه در ابعاد مختلف (زیربنایی، اقتصادی، آموزشی-فرهنگی، بهداشتی-درمانی و...) به بررسی نحوه توزیع فضایی امکانات و خدمات و همچنین عوامل موثر بر نظام توزیع خدمات در روستاهای دهستان دینور و رتبه بندی آنها با استفاده از روش TOPSIS FUZZY پرداخته است. جامعه آماری نیز شامل تمامی 43 روستای دارای سکنه دهستان دینور می باشد که به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفته اند. با توجه به نتایج پژوهش، روستاهای این دهستان در 22 سطح، رتبه بندی شدند و میانراهان به عنوان تنها گزینه برخوردار، رتبه نخست توسعه را در بین روستاها به خود اختصاص داده و در مقابل پیرقاسم محروم ترین نقطه روستایی در این دهستان می باشد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی خدمات روستایی، دهستان دینور، شهرستان صحنه، تاپسیس فازی
  • زهره ظهرانی ازبری، شهره تاج*، رضا برنا صفحات 281-294

    فناوری ارتباطات امکان استخراج دانش را از ذهن صاحبان دانش فراهم می سازد که منجر به انتقال این دانش به حوزه ها و قلمروهای روستایی می شود، با استفاده از این نوع فناوری ها می توان برای روستاییان از طریق اولویت بندی نیازها، فعال کردن آنها، سرمایه گذاری در زیرساختها و ارایه ی خدمات اجتماعی به عنوان فرایندی موثر در توسعه ی پایدار روستایی قلمداد شود و همچین در صورتی تکنولوژی صحیح و متناسب با نیازهای جامعه به کارگرفته شود، تاثیرات چشم گیری برتوسعه اجتماعی روستایی خواهد داشت. مساله پژوهشی فناوری اطلاعات و ارتباطات قابلیت لازم برای توسعه اجتماعی در مناطق روستایی را دارد؟ جامعه آماری شامل 25روستا در بخش رودبار قصران می باشد، نمونه آماری با استفاده روش نمونه گیری طبقه ای بر اساس صفت جمعیتی 5 روستا (امامه بالا، رودک، زایگان، امین آباد و زردبند) به صورت تصادفی انتخاب شدند.حجم نمونه 267 نفر می باشد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- پیمایشی است و تحقیق از نوع کاربردی است، ابزار تحقیق پرسشنامه و مشاهده می باشد. در تجزیه و تحلیل داده ها از هر دو روش توصیفی و استنباطی از نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. شاخص های تحقیق(کاهش مهاجرت، تحصیلات مجازی، گرایش به استفاده از اینترنت و کامپیوتر، افزایش آگاهی در حوزه مشارکت، همبستگی خانوادگی) می باشد. نتایج نشان می دهد توسعه فناوری اطلاعات رابطه معنی داری با توسعه اجتماعی روستا نداشته است. توجه به یافته های پژوهش راهکارهای اجرایی مانند ارایه خدمات نهادی و اداری، افزایش امکانات و تجهیزات از طریق دفاتر ICT در روستا، ارتباط بین مسیولان و روستاییان از طریق دفاتر ICT برای اطلاع رسانی اجتماعی پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه اجتماعی، رودبار قصران، نواحی روستایی
  • ژیلا حصاری، مهدی وطن پرست*، عزت الله مافی صفحات 295-308

    با توجه به اینکه بافت تاریخی و فرهنگی شهرها آثار گرانبهایی از فرهنگ، دانش معماری و شهرسازی بومی هستند و به عنوان جزیی از هویت اجتماعی هر قوم و کشوری تلقی می شوند. در واقع بازآفرینی و حفظ بافت های تاریخی به عنوان هویت ضروری برای ادامه حیات شهر ها است.که می توان یکی از دلایل بحران هویت در شهرهای امروزی را ناکارآمدی بافت های تاریخی ذکر کرد. یکی از روش های پیاده سازی بازآفرینی شهری، برنامه ریزی گردشگری بافت های تاریخی می باشد بنابراین هدف تحقیق حاضر، بررسی میزان تاثیرگذاری شاخص های بازآفرینی بناها و بافت های تاریخی شهری در منطقه هفت مشهد، به عنوان فرصت هایی برای توسعه گردشگری بررسی شود. روش تحقیق پیمایشی بوده که ابزار اصلی جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه می باشد. جامعه آماری در پژوهش حاضر همه ساکنین منطقه هفت شهر مشهد می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین شد. یافته های تحقیق نشان می دهد میان بازآفرینی بافت و بناهای تاریخی و توسعه گردشگری رابطه مستقیمی وجود دارد (ضریب همبستگی پیرسون میان بازآفرینی بافت و بناهای تاریخی و توسعه گردشگری 0.218 و سطح معناداری آن 0.000 نشان می دهد همچنین با توجه به نتایج آزمون رگرسیون خطی ساده میان بازآفرینی و توسعه گردشگری رابطه خطی وجود داشته (سطح معناداری کمتر از 5درصد بنابراین با توجه به خطی بودن رابطه دو متغیر پذیرفته شد). که در نهایت با استفاده از آزمون فریدمن مشخص شد میان شاخص های مورد بررسی به لحاظ اهمیت تفاوت های معنی دارد وجود دارد و این شاخص ها از ارزش و اهمیت یکسان برخوردار نیستند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بناهای تاریخی، بافت تاریخی، گردشگری شهری، منطقه هفت مشهد
  • امیر ساسانفر*، علی همتی، حسین محمدی صفحات 309-342

    یکی از عواملی که می تواند رشد و توسعه منطقه ای را تحت تاثیر قرار دهد مهاجرت است تا آنجا که از مهم ترین استدلال هایی که در اصالت و حقانیت رشد و توسعه منطقه ای می توان مطرح کرد، توانایی آن در کنترل پدیده جابجایی جمعیت و مهاجرت است. مهاجرت فرآیندی است که نرخ رشد جمعیت یا نرخ رشد عرضه ی نیروی کار را تغییر می دهد . مهاجرت به خودی خود آثار اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی متعددی در کشورهای مهاجرت فرست و مهاجرت پذیر دارد. با توجه به حجم انبوه مهاجرت های داخلی و خارجی صورت گرفته در کشورمان که به اذعان کارشناسان و مسیولان وزارت کشور به نقطه بحران رسیده است سوال اصلی مقاله این است که این بحران چه تاثیری بر موازنه سیاسی، جغرافیایی و اقتصادی میان مناطق جغرافیایی مهاجر فرست ایران نسبت به مناطق مهاجر پذیر می-گذارد؟ فرضیه ای که در این مقاله در صدد بررسی آن هستیم این است که به نظر می رسد که میان بحران مهاجرت کنونی و بر هم خوردن موازنه سیاسی، جغرافیایی و اقتصادی میان مناطق جغرافیایی مهاجر فرست ایران نسبت به مناطق مهاجر پذیر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی- تبیینی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات و اسناد کلان انجام می شود. روش جمع آوری داده ها نیز کتابخانه ای و نیز استفاده از مقالات علمی- پژوهشی است. ابزار گردآوری اطلاعات فیش برداری و استفاده از جداول و نمودارها و نیز نقشه ها است.

    کلیدواژگان: بحران مهاجرت، ژئوپلیتیک، ژئواکونومی، توازن منطقه ای، ایران
  • سمیرا قانعی، سید محمدرضا خطیبی*، منوچهر طبیبیان صفحات 343-361

    یکی از ویژگی های بافت های روستایی، ارگانیک بودن آن است. بافت ارگانیک روستایی به معنای عدم برنامه مدون جهت رشد کالبدی روستا نیست، بلکه از پیش اندیشیده شده است و به معنای رشد و توسعه هر روستا براساس ویژگی های مخصوص همان روستا است. در حال حاضر، به علت ساخت و سازهای بی رویه، سیمای محلی روستاها مورد تهدید واقع شده و آرامش و هویت خاص روستایی دچار آشفتگی قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق، ارتقا تاب آوری روستاهایی است که در دهه های اخیر، به دلیل توجه صرف به مباحث کالبدی، دچار ناپایداری در زمینه ها و نظام های مختلف، گشته اند. روش تحقیق در این مقاله به لحاظ هدف از نوع عملی است، چراکه برای حل مسئله خاصی درنظر گرفته شده و خصلت محلی و موضعی دارد. از طرفی روش تحقیق براساس ماهیت و روش، از نوع توصیفی است. براین اساس روستاهای رجایی دشت و فلار در محدوده الموت غربی استان قزوین، به عنوان نمونه موردی در این تحقیق، مورد مطالعه قرار خواهند گرفت. نتایج حاکی از آن است که اگر پیشنهادات توسعه هر روستا، براساس مولفه های اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی مختص همان روستا، ارایه گردد و در مرحله مکانیابی کاربری ها، توجه به عوامل محیط زیستی و بافت ارگانیک روستا شود و در گام نهایی، توجه به موارد و مصالح بومی روستا در احداث ابنیه و موارد کالبدی آن، سرلوحه عمل واقع گردد، با توجه به ثبات در بافت ارگانیک روستایی، تاب آوری و پایداری روستا ارتقا می یابد.

    کلیدواژگان: تاب آوری روستا، بافت ارگانیک، توسعه پایدار
  • سهراب عسگری* صفحات 362-384

    اراک اگرچه در ابتدا برپایه یک نقشه مهندسی ساخته شد اما جمعیت پذیری آن در دهه‏های بعدی روند فزاینده یافت. با تبدیل آن به قطب صنعتی صنایع مهمی در این شهر مستقر شدند. از آنجایی که این توسعه بدون توجه به ظرفیت طبیعی منطقه بود باعث تاثیرگذاری منفی در عناصر زیستی و محیطی شد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی فرایند صنعتی شدن اراک و پیامدهای محیط زیستی آن با استفاده از مدل ترکیبی SWOT و مدل برنامه‎ ریزی استراتژیک QSPM می‎پردازد. با شیوه پژوهش کتابخانه‎ای اطلاعات مربوطه جمع آوری و ارزیابی یافته‎ ها مورد توجه قرار گرفت. با توجه به رویکرد علمی، برای تبیین بهتر و روشن‎تر یافته ها، از مدل سوات بهره گرفته شد. یافته‎ های پژوهش تاکید دارند توسعه شهری اراک و تبدیل آن به کلانشهر به پایداری منجر نگشته و امروزه به عنوان یکی از کلانشهرهای ایران از توسعه ناپایدار رنج می‎برد. جدول اولویت بندی استراتژی های انتخاب شده QSPM بیانگر آنست که از بین شش استراتژی مهم انتخاب شده برای ساماندهی محیطی زیستی شهر اراک ، به ترتیب استراتژی تقویت صنایع محلی و بومی که با محیط زیست سازگاری دارند با نمره ،621/11 ، بهینه سازی صنایع و اتخاذ رویکرد توسعه پایدار در خصوص صنایع موجود با نمره 742/10، تعطیلی واحدهای آلاینده بزرگ و کوچک با نمره 408/10، تجهیز صنایع به حس‎گرهای سنجش آلودگی و ثبت دقیق میزان آلودگی‎ها با نمره 05/10، بهینه سازی ناوگان حمل و نقل شهری با نمره 336/9و تاکید بر استفاده از وسایل نقلیه عمومی با نمره 907/8 از اولویت و جذابیت بالایی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: کلانشهر اراک، ناپایداری شهری، آلودگی محیط زیست، مدل QSPM، تحلیل SWOT
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، حیدر لطفی، زهرا شمسی زاد صفحات 385-405

    امروزه حوزه های نوینی در هزاره سوم با توجه به روند جهانی شدن باز شده و نوعا باعث شده است منابع جدید درآمدی در اختیار دولت ها قرار گیرد، بدون تردید یکی از این حوزه ها صنعت توریسم و گردشگری ست. توسعه این صنعت تا بتواند به شکوفایی پایدار برسد نیازمند وجود زیرساخت های (نرم افزاری و سخت افزاری) می باشد که بتواند جذابیت را به این صنعت ببخشد. یکی از این حوزه ها در بخش نرم افزاری وجود قوانین حمایتی توریسم و گردشگری با ضمانت اجرای واقعی است که ظرفیت مکانیسم های حقوق شهروندی در ایران می تواند بستر مناسبی برای گسترش این امر باشد. در این مقاله درصدد یافتن پاسخی برای این سوال هستیم آیا توسعه مکانیسم های حقوق شهروندی در حوزه قانونگذاری نقشی در رونق صنعت گردشگری و توریسم ایفا می کند یا خیر؟ با رویکردهای توصیفی و تحلیلی میان رشته ای به دنبال پاسخی قانع کننده برای این امر هستیم .

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق شهروندی، توریسم، گردشگری، قانون گذاری
  • رضا محبی، مهروش کاظمی شیشوان*، سهیلا حمیدزاده خیاوی، نگار نصیری صفحات 407-425

    پرورش خلاقیت و توانمندی های کودکان از ضروریات اجتماعی است که یکی از مکان های مهم برای تحقق آن پارک-های محله ای هستند. هدف پژوهش حاضر نیز شناسایی جامع مولفه های چیدمان فضا در جهت تامین امنیت کودکان در پارک های محله ای است. روش پژوهش کاربردی- توصیفی است. ابتدا با روش تحلیل محتوای کیفی، شاخص های تبیین کننده چیدمان فضا و امنیت کودکان در پارک های محله ای ارایه و از طریق گردآوری داده های حاصل از مصاحبه-های مراجعان پارک های محله ای تاثیر مولفه های چیدمان فضا بر امنیت کودکان بررسی گردید. نمونه آماری انتخابی به روش خوشه بندی 156 نفر می باشند. داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار آماری SPSS و با آزمون های کمی تحلیل گردید. نتایج حاکی از آن است که همبستگی قوی بین متغیرهای چیدمان فضا و امنیت کودکان در پارک های محله ای وجود دارد. همچنین، برای تحلیل عمیق تاثیر مولفه های چیدمان فضا بر امنیت کودکان در پارک های محله ای از تکنیک های مشاهده و ثبت الگوهای تحلیلی چیدمان فضا با استفاده از نرم افزارDepth map بهره گرفته شد و درنهایت، نتایج تحلیل برای 5 پارک محله ای منطقه2 تهران مشتمل بر پارک «نیایش»، «گلدشت»، «مروارید»، «پرستو» و «میثاق» نیز ارایه گردید.

    کلیدواژگان: چیدمان فضا، امنیت، کودکان، پارک های محله ای، Space Syntax
  • امیرحسین صیاد*، افرا غریب پور، مهسا دلشاد سیاهکلی صفحات 427-443

    حس مکانی مفهومی است کلی و پیچیده که در ارتقای کیفیت محیطهای انسانی و در شکل گیری پایه های ارتباطی استفاده کنندگان از محیط و فضا تاثیر و نقش بسزایی دارد. با توجه به اهمیت موضوع در مقاله حاضر، با هدف بررسی عوامل شکل دهنده حس مکانی و سنجش معیارهای شناسایی شده در فضاهای عمومی شهری(تیاتر شهر، فرهنگسرای نیاوران، موزه هنرهای معاصر) صورت گرفته است. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی - تحلیلی و بر اساس مرور منابع کتابخانه ای و نظرسنجی از کارشناسان و متخصصین امر به روش میدانی انجام گرفته است. از مدلهای تحلیل عاملی و سنجش سطح جذابیت به تحلیل داده های گردآوری شده پرداخته شد. نتایج حاصل از مدل نشاندهنده آنست که مهمترین عوامل تاثیرگذار در فرآیند شناخت، ارزیابی و ایجاد حس مکانی در فضاهای عمومی شهری، عامل کالبدی- محیطی، اجتماعی - فرهنگی و ذهنی - تجربی بوده و در فرآبند ایجاد حس مکانی عامل حس مکانی نسبت به عوامل دیگر شناسایی شده تاثیر بیشتری داشته و در ادامه نتایج حاصل از مدل سنجش سطح جذابیت نشان داد که در فرهنگسرای نیاوران و موزه هنرهای معاصر با توجه به عوامل شناسایی شده، رابطه عاطفی پیچیده ای فرد با فضا ایجاد می کند و فرد به مکان معنا می دهد و مکان برای او معنا دارد، ولی در تیاتر شهر، فرد با وجود اینکه میداند در یک مکان متمایز قرار گرفته است و نمادهای مکان را تشخیص می دهد ولی هیچ احساسی که او را به آن مکان متصل کند دیده نمیشود.

    کلیدواژگان: حس مکانی، فضاهای عمومی شهری، مدل سنجش سطح جذابیت، شهر تهران
  • عبدالمطلب رهنما، احمد خادم الحسینی*، امیر گندمکار صفحات 445-458

    شهر توریستی اردکان به سبب داشتن جاذبه های طبیعی آب وهوایی دل نشین و وجود باغات فراوان سالانه میزبان ده ها هزار نفر از گردشگران می باشد. در این میان تعداد زیادی از این گردشگران تمایل دارند که وقت بیشتری را در محیط دل انگیز این شهر بگذرانند و با ساخت یا اجاره طولانی مدت خانه این خواسته خود را برآورده می کنند. به این خانه ها خانه های دوم گفته می شود. چنین خانه هایی معمولا در نواحی کم جمعیت، روستاها و یا شهرهای کوچک قرار داشت و برای مقاصد تفریحی استفاده می شوند، دارای اسامی خانه های آخر هفته و خانه های تعطیلات نیز هستند. در این پژوهش به بررسی خانه های دوم و آثار آن بر کاربری کشاورزی پرداخت شده است. نتایج پژوهش نشان داد، براساس برداشت های میدانی و مطالعه آمار بنگاه های املاک مختلف شهر بیشترین معاملات باغ در شهر اردکان یعنی 80 درصد معاملات توسط غیربومی ها و تنها 20 درصد معاملات باغ ها مربوط به افراد بومی است. نتایج حاصل از این پژوهش های میدانی نشان می دهد که تقریبا تمامی باغ های خریداری شده توسط غیربومی ها تبدیل به خانه و باغ و ویلا می شود که به عنوان خانه های دوم مورد استفاده صاحبان قرار می گیرد. نشان می دهد که ارتباط معناداری میان ساخت خانه های دوم در شهر اردکان و تغییرات زیست محیطی و اکو لوژیکی در این شهر می باشد که لازم است در برنامه های مدیریتی آینده این شهر مورد توجه قار گیرد.

    کلیدواژگان: شهر اردکان، برنامه ریزی شهری، خانه های دوم، تغییر کاربری
  • ابراهیم فتحی نیا، علیرضا دربان آستانه*، سید حسن مطیعی لنگرودی، جهانگیر یداللهی فارسی صفحات 459-488

    این پژوهش بر حسب هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، از نوع پیمایشی و از نوع تحقیقات توصیفی و نحوه ی جمع آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش بر اساس استاندارد کارشناسی برابر 40 کارشناس و سطح تحلیل روستا برابر 40 روستا در 9 دهستان می باشد. همه پرسشنامه ها با میزان بالای 0.7 از پایایی بالایی برخوردار هستند. در این تحقیق متغیرها به دو دسته متغیرهای مستقل و وابسته با 4 معیار تقسیم می شوند، در این تحقیق از روش آزمون دوجمله ای و آزمون تی تک نمونه ای ، آزمون همبستگی برای سنجش همبستگی بین متغیرها، برای سنجش تاثیرات عوامل گردشگری بر کسب و کارها نیز از تحلیل رگرسیون خطی تک متغیره و چند متغیره و آزمون کای اسکویر، آزمون اسپیرمن استفاده شده است بر اساس نتایج پژوهش، معیارهای گردشگری با میانگین 4.71 داری بیشترین تاثیر و سایر ابعاد غیر گردشگری، دارای تاثیرات نسبی و متوسط رو به بالا هستند. در واقع بر اساس تقسیم بندی که در ابتدای پژوهش انجام شد، معیارهای گردشگری تاثیرات بسیار مهمتری نسبت به عوامل غیرگردشگری دارد. در نتیجه گیری نهایی باید اشاره کرد که ظاهرا تاثیرات عوامل مخنلف بر کسب و کارها در سطح خیلی بالایی نبوده و در سطح متوسط رو به بالا قرار دارد. در این میان تنها عوامل گردشگری دارای تاثیرات بالای می باشد که این مسئله به ارتباط تنگاتنگ عوامل گردشگری با کسب و کارهای روستایی دارد. در واقع مجموعه عناصر گردشگری ارتباط معنایی بیشتری با کسب و کارها دارند

    کلیدواژگان: کسب و کارهای روستایی، گردشگری، گردشگری روستایی، Types of Rural Businesses، شهرستان همدان
  • لیلا قاسمی، هادی رزقی شیرسوار*، مریم مصلح، آزیتا جویباری صفحات 489-498

    باوجود اهمیت معماری سازمانی و تاثیر آن بر بلوغ قابلیت های کارکنان، همچنان ابعاد و مولفه های مختلف معماری سازمانی و بلوغ قابلیت های سازمانی به خوبی روشن نیست.لذا هدف اصلی این مقاله شناسایی ابعاد و مولفه های معماری سازمانی و بلوغ قابلیت های کارکنان و مشخص کردن مولفه های تاثیرگذار و تاثیرپذیر در شرکت گاز استان بوشهر است. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12 ، برای شناسایی عوامل و مولفه ها استفاده شده است. در ضمن مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان دانشگاه در سال 1398 به صورت کد های باز و محوری و گزینشی انجام شده و برای تعیین مولفه ها اثرگذار و اثرپذیر از تکنیک دیمتل (Dematel) استفاده شده است.در این پژوهش 85 کد باز و 23 کد محوری و در نهایت 19 مولفه اصلی برای معماری سازمانی و بلوغ قابلیت های کارکنان مشخص شد. پس از آن با توجه به پرسشنامه ماتریسی تصمیم گیری مقایسات زوجی از 20 خبره در زمینه های معماری سازمانی و بلوغ قابلیت های کارکنان به عنوان نمونه استفاده شد. در نهایت مولفه های اطلاعات، فناوری و کسب و کار از عوامل اثرگذار و تعریف شده، مدیریت شده، بهینه سازی، برنامه های کاربردی و پیش بینی شده از عوامل اثرپذیر شناسایی شدند. از نظر خبرگان مولفه اطلاعات از تاثیرگذارترین عوامل در معماری سازمانی بیان شده است.

    کلیدواژگان: معماری سازمانی، بلوغ قابلیت های منابع انسانی، شرکت گاز استان بوشهر، تکنیک دیمتل
  • احمد کاموسی علمداری، حسین اصغری*، علیرضا پورشیخیان، صدیقه حسنی مهر صفحات 499-513

    توسعه ی منطقه ای رویکردی چندوجهی از تاثیرگذاری سیستم های داخلی و خارجی بر سطوح گوناگون فضایی و کنش و واکنش متقابل آنها در منطقه می باشد که در نهایت موجبات تعادل درونی و بیرونی منطقه و توسعه ی آن را فراهم می نماید. با توجه به اهمیت موضوع توسعه ی منطقه ای، تحقیق حاضر در پی شناسایی پیشران های تاثیرگذار بر توسعه ی منطقه ی آزاد ارس در ابعاد مختلف می باشد. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر کاربردی با ماهیت توصیفی - تحلیلی است. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران، مسیولان، کارشناسان شهری و نخبگان دانشگاهی منطقه آزاد ارس (حدودا 1400 نفر) می باشد و حجم نمونه بر اساس مدل اصلاح شده ی کوکران 344 نفر برآورد شده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از مدل حداقل مجذورات جزیی در نرم افزار Warp-PLS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در بین پیشران های مورد بررسی بیشترین تاثیرگذاری مربوط به پیشران های ظرفیت سازی نهادی - مدیریتی (IMC)، اقتصادی (E)، هم افزایی نهادی (IS) و مدیریت سازمانی حمایت کننده (SOM) می باشد که به ترتیب ضرایب استخراج شده بر اساس مدل ساختاری تحقیق برای هر کدام 65/0، 61/0، 55/0 و 48/0 بوده است. در بین متغیرهای فرعی نیز بیشترین تاثیرگذاری مربوط به مولفه های جذب سرمایه گذاری های داخلی و بین المللی بر اساس بازاریابی و تبلیغات مناسب و وجود نسبیت در پیش بینی و قطعی ندیدن همه ی مسایل آتی به ترتیب با ارزش 64/0 و 63/0 می باشد. همچنین نتایج آزمون استون- گیسر که برای پیشران های توسعه ی منطقه ای برابر با 141/0 محاسبه شده است، نشان می دهد که مدل در نظر گرفته شده، ظرفیت و توان پیش بینی لازم را دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، منطقه، منطقه آزاد ارس، مدل حداقل مجذورات جزئی
  • کریم باقری، رسول درسخوان* صفحات 515-530

    بافت تاریخی شهر تبریز که نماد هویت و میراث چند هزارساله آن است، در دوران معاصر از یک سو با پیدایش نیازها و عملکردهای جدید و از سوی دیگر با پیدایش تمنایی برای دگرگونی ها، هویت و کارکرد فضاهای تاریخی آن دچار دگرگونی اساسی شده است، این پژوهش، نقش عوامل و مولفه های کالبدی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی معاصرسازی را در عرصه بافت تاریخی-فرهنگی کلانشهر تبریز، با تاکید بر حفظ هویت مورد تحلیل قرار می دهد، روش تحقیق پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی است. شاخص هایی برای هر کدام از مولفه های کالبدی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی معاصرسازی بر پایه ی پاسخ خبرگان، بر اساس تکنیک دلفی در نظر گرفته شد. عمل پردازش داده های حاصل از پرسشنامه، با استفاده از نرم افزارهای آماری انجام گرفت. مولفه کالبدی بیشترین و مولفه اجتماعی-فرهنگی کمترین امتیاز را در معاصرسازی بافت تاریخی کلانشهر تبریز دارند. در مرحله بعدی شاخص های هر کدام از مولفه ها به روش AHP فازی رتبه بندی گردید و این عوامل توسط تکنیک SWOT دسته بندی شد. نتایج نشان می دهد بهبود وضعیت دسترسی در بافت، مهمترین نقطه قوت معاصرسازی بافت تاریخی، از بین رفتن بافتهای تاریخی مهمترین ضعف، تامین زیرساخت های خدماتی جهت زیست پذیری بافت مهمترین فرصت و نهایتا تاثیرات ناشی از طولانی شدن پروسه ساخت مهمترین تهدید به شمار می آید.

    کلیدواژگان: معاصرسازی، بافت تاریخی- فرهنگی، هویت، کلانشهر تبریز
  • ملیحه کیادلیری، عباس ارغان*، سعید کامیابی صفحات 531-551

    پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهش کاربردی و از نظر ماهیت و روش کار توصیفی-پیمایشی و استنباطی است. جامعه آماری پژوهش تمامی شهروندان بالای 20 سال محلات شهر چالوس هستند روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت اتفاقی از مردم شهر و گردشگران به تعداد 484 نمونه (بر اساس فرمول کوکران) می باشد.جهت تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ (0.734) استفاده شد و تحلیل داده ها از ابزار پرسشنامه و تحلیل آن در SPSS و بهره گیری از آزمون هایی همچون میانگین ، آزمون T تک نمونه ای و همبستگی پیرسون و نیز تحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده شده است. نتایج حاصلحاکی از آن است که شاخص ساختار طبیعی شهر، دارای مقدار آماره T مثبت بوده و در سطح معناداری کمتر از 0.05 قرار گرفته و در نتیجه وضعیت آن بیش تر از حد متوسط است.همچنین شاخص های تابلوهای اطلاع رسانی، فضای سبز، نورپردازی، دارای مقدار آماره T منفی است و در سطح معناداری کمتر از 0.05 قرار گرفته اند. در نتیجه وضعیت آن ها کم تر از حد متوسط است.ضمن اینکه شاخص های توپوگرافی، هندسه ساختمان ها، خیابان ها و شبکه گذرگاهی، نمای ساختمان ها، مبلمان شهری، مصالح ساختمانی، در سطح معناداری بیش تر از 0.05 قرار گرفته اند. ارزیابی کلی از شاخص های چشم انداز و ساختار طبیعی در جذب و ماندگاری گردشگر در شهر چالوس نیز بیانگر این امر است که محله 10 با میانگین وزنی کل (3.70)، در بهترین شرایط و محله 5 با میانگین وزنی کل(2.65) در ضعیف ترین شرایط وجود دارد.

    کلیدواژگان: شهر، چشم انداز شهر، ساختار طبیعی، گردشگری، شهر چالوس
  • مژگان شاعری، هادی رزقی شیرسوار* صفحات 553-572

    هدف اصلی این پژوهش" ارایه مدل توسعه پایدار مبتنی بر تعالی آموزش کارآفرینی کشاورزی مراکز آموزش جهاد کشاورزی" می باشد.این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی می باشد.در مجموع 4430 نفر جامعه شاغلین مراکز آموزش جهاد کشاورزی می باشند که مطابق جدول مورگان تعداد 354 نفر به عنوان نمونه مورد پژوهش انتخاب شدند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده اقدام به انتخاب نمونه مورد پژوهش شد.در این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته 64 گویه ای (برگرفته از پژوهش شمس و همکاران (1393)) استفاده شده است. روایی ابزار پژوهش با توجه به استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و با توجه به بکارگیری خبرگان و تایید صوری ابزار پژوهش،روایی پرسشنامه بصورت صوری به تایید رسیده است.جهت تایید پایایی پرسشنامه نیز از طریق محاسبه آلفای کرونباخ در مجموع عدد 0.953 به دست آمد.نتایج حاصل از اجرای آزمون مدل تاییدی نشان می دهد، کلیه پارامترهای مدل در سطح مطلوب و قابل قبولی قرار دارند. نتایج حاصل از اجرای مدل نهایی ساختاری نشان می دهد، بالاترین بار عاملی مربوط به مولفه رهبری (0.88) و در جایگاه دوم مولفه خط و مشی و استراتژی (0.86) و در جایگاه سوم مولفه شراکت ها و منابع (0.84) قرار دارد.

    کلیدواژگان: تعالی آموزش، کارآفرینی، آموزش کشاورزی، مدل
  • مصطفی حمیدی، مجید نصیری*، پرویز سعیدی، محمدشریف شریف زاده صفحات 573-596

    هدف از این پژوهش بررسی نقش تجارت الکترونیک در توسعه فرصت های کارافرینی بخش گردشگری شهری و روستایی ایران می باشد. این پژوهش از نظر ماهیت کیفی-کمی بوده و با توجه به هدف پژوهش کاربردی می باشد. ابتدا از طریق ادبیات موضوع و پیشینه تحقیق و 26 نفر از خبرگان نظری و تجربی با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی گلوله برفی، ابعاد و مولفه های الگوی فرصت های کارآفرینی اقتصادی با رویکرد تجارت الکترونیک در حوزه بانکی استخراج گردید. سپس با تکنیک دلفی فازی در قالب 6 بعد اصلی و 23 بعد فرعی شناسایی و تعیین شدند. در قسمت بعدی برای مشخص نمودن میزان اهمیت هر یک از مولفه های شناسایی شده پس از طراحی پرسشنامه در قالب روش تحلیل سلسله مراتبی فازی اقدام به رتبه بندی آنها با روش AHP فازی گردید. در گام بعدی وضعیت موجود و مطلوب هر یک از ابعاد و مولفه های پژوهش در محل های مورد مطالعه از طریق آزمون t ارزیابی شد. با استفاده از تکنیک الگوسازی ساختاری تفسیری ISM سطح بندی عوامل موثر بر فرصت های کارآفرینی اقتصادی با رویکرد تجارت الکترونیک در حوزه بانکی در چهار سطح به ترتیب؛ سطح اول عوامل سازمانی (وابستگی بالا و نفوذ اندک)، سطح دوم عامل تشخیص فرصت (وابستگی بالا و نفوذ اندک)، سطح سوم عوامل اقتصادی، محیطی، فناورانه (قدرت نفوذ بالا و تاثیرپذیری پایین) و در سطح چهارم عوامل نهادی (قدرت نفوذ بالا و تاثیرپذیری پایین) صورت گرفته است. در بخش کمی پژوهش، بررسی روابط علی بین مولفه های فرصت های کارآفرینی با رویکرد تجارت الکترونیک و برازش مدل ها مورد بررسی قرار گرفت

    کلیدواژگان: فرصت، کارآفرینی اقتصادی، تجارت الکترونیک، حوزه بانکی
  • ناهید برومند، سید محمد موسوی بجنوردی*، محمد آذین صفحات 597-631
    مسئولیت در قبال سلامتی انسان ها و داشتن جامعه سالم یکی از شرایط اصلی توسعه پایدار جغرافیایی- انسانی است. بی شک عوامل بسیاری در این مساله تاثیر گذارند که توسعه حقوق پزشکی یکی از مهم ترین این عوامل محسوب می شود. تعهد در برابر سلامتی انسان ها و مراقبت از سلامتی نسل های آینده گامی اساسی به سوی شکل گیری ملتی توسعه یافته و مسیول در قبال محیط جغرافیایی است. هدف این مقاله عبارت است از بررسی نقش توسعه حقوق پزشکی در توسعه پایدار جغرافیای انسانی با تاکید بر مسئولیت مدنی پزشک در باروری های پزشکی است. سوال اصلی مقاله این است که توسعه حقوق پزشکی چه نقشی در توسعه پایدار جغرافیای انسانی دارد؟ روش این مقاله کیفی است. داده های مقاله از منابع کتابخانه ای گردآوری خواهند شد. شیوه تحلیل یافته های پژوهش نیز توصیفی- تحلیلی است. نتایج مقاله نشان می دهد که حفاظت و حمایت از سلامتی انسان ها در چارچوب نظامات حقوقی نقش مهمی در توسعه پایدار جغرافیای انسانی دارد. از منظر حقوقی ، پزشک وظایف معینی را ارایه می دهد ودانش خود را در جهت حل مشکلات بهداشتی و درمانی مردم به کار می گیرد و باید در برابر چهار نوع مسوولیت پاسخگو باشد: مسوولیت اخلاقی ، مسوولیت مدنی (جبران خسارت توسط پزشک)، مسوولیت انتظامی (نقض قوانین و مقررات صنفی و حرفه ای) و مسوولیت کیفری (ارتکاب جرم بر اثر فعل یا ترک فعل).
    کلیدواژگان: حقوق پزشکی، توسعه پایدار، جغرافیای انسانی، مسئولیت مدنی
  • مریم حیدرزاده* صفحات 633-642
    پیش بینی دقیق پارامترهای موثر در طرح های منابع آب، یکی از مهمترین مباحث تحقیقی مهندسان آب می باشد از جمله این پارامترها دبی رودخانه است. در این مقاله از شبکه عصبی به دو روش شبکه پرسپترون چند لایه (MLP) و با الگوریتم پس انتشار خطا و تابع پایه شعاعی (RBF) و با استفاده از نرم افزا ر متلب و 19 SPSS به منظور تخمین دبی در حوزه آبخیز میناب با استفاده از داده های هم زمان بارش روزانه و دبی آب روزانه ایستگاه های برنطین، گلاشگرد و فاریاب برای یک دوره 25 ساله استفاده شده است. در این تحقیق به منظور بررسی و تعیین بیش ترین تاثیر بارندگی هر یک از ایستگاه ها بر دبی آب رودخانه میناب، تاثیر 5 روز متوالی بارش بر دبی را به صورت هر روز جداگانه (p0 ، p-1،p-2، p-3، p-4، p-5) برای تک تک ایستگاه ها و به صورت مشترک، بارش روز اول و دوم الی روز پنجم برای ایستگاه هایی که دو به دو مشترک در نظر گرفته شده، انجام شده است. نتایج بدست آمده نشان داد که روش چند لایه پرسپترون (MLP) کمترین خطا (RMSE) و بالاترین همبستگی (R^2) بین بارش روزانه در هر سه ایستگاه با دبی اندازه گیری شده را نشان داد. همچنین بارش روز اول در ایستگاه های زوجی و بارش روز اول و پنجم در ایستگاه های منفرد بیشترین تاثیر را در تولید دبی خروجی حوضه دارد
    کلیدواژگان: شبکه عصبی، برآورد جریان، رودخانه ی میناب، شبکهMLP، شبکهRBF
  • مهرشاد نسیمی، نصرالله محمدی*، محمدعلی نسیمی، سعید امیرنژاد صفحات 643-660

    استفاده از رسانه ها برای شناساندن محصولات ورزشی به مخاطبان بسیار موثر است. کاربرد جایگذاری برند ورزشی در رسانه و استفاده آن در سال های اخیر به یکی از پرکاربردترین تکنیک های مرتبط برای تبلیغات محصول ورزشی تبدیل شده است. هدف از انجام این پژوهش طراحی مدل اثر بخشی جایگذاری برند ورزشی در رسانه با استفاده از روش داده بنیاد و با رویکرد توسعه پایدار است. به منظور اجرای پژوهش از رویکرد پژوهش کیفی استفاده شده است و بر مبنای روش داده بنیاد و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاری از متخصصین حوزه برند ورزشی در رسانه شناسایی شده است. حجم نمونه با منطق نمونه گیری نظری و قضاوتی و تا حصول اشباع نظری در مجموع 12 نفر را در برگرفت. کد گذاری داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا به انجام رسید. یافته های پژوهش نشان می دهد اثر بخشی جایگذاری برند ورزشی در رسانه با 10 عامل و 50 مولفه شامل: نگرش به فیلم، تسخیر مخاطب، موقعیت مخاطب، تبلیغات، غالب بودن جایگذاری برند، یکپارچگی محصول با برنامه، ویژگی های جمعیت شناختی، ارتباط شخصیت برنامه ورزشی با محصول، منافع اقتصادی و فیلمنامه ورزشی تبیین می شود.

    کلیدواژگان: جایگذاری برند ورزشی، رسانه، تئوری داده بنیاد، مصاحبه اکتشافی، توسعه پایدار
  • میثم شهبازی، محمدرضا فتحی*، نسیم جسری صفحات 661-677

    حمل و نقل عمومی در ارزیابی و توسعه سیستم های حمل و نقل عمومی درون شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این پژوهش ارایه چارچوبی برای سنجش تسهیلات حمل و نقل عمومی کلان شهر تهران با رویکرد انسان محور می باشد. در این پژوهش با بررسی مبانی نظری حمل و نقل انسان محور و با استفاده از تجربیات خبرگان در حوزه حمل و نقل به شناسایی و تعیین اهمیت معیارهای حمل و نقل انسان محور پرداخته و از طریق تحلیل عاملی تاییدی به یک برازش مدل ایده آل رسیده و با استفاده از روش AHP فازی اقدام به وزن-دهی معیارها شده و با توجه به معیارهای شناسایی شده و میزان اهمیت آن ها عملکرد چهار بزرگراه شهر تهران از نظر انسان محوری با استفاده از روش تاپسیس فازی ارزیابی و بر اساس آن اولویت بندی صورت گرفته است. در نهایت با استفاده از تحلیل اهمیت عملکرد، پیشنهاداتی برای معیارهای شناسایی شده جهت بهبود انسان محوری زیرساخت های مطالعه شده ارایه شده است. پژوهش حاضر از حیث گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است و نمونه گیری به روش غیرتصادفی در دسترس انجام شده است. در پژوهش حاضر تعداد 29 معیار در پنج گروه ذینفعان جهت سنجش میزان انسان محوری شناسایی شده که پس از انجام تحلیل عاملی تاییدی، تعداد نه معیار حذف شد و از 20 معیار باقی مانده معیار امکانات مناسب برای استقرار و فعالیت و فرصت های اشتغال زایی به ترتیب دارای بیشترین و کمترین اهمیت بوده اند.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، توسعه انسان محور، تصمیم گیری چند شاخصه، تحلیل اهمیت - عملکرد
  • سیده فاطمه میرغیاثی، میلاد قنبری* صفحات 679-692

    در اکثر نقاط جهان، منابع نامحدود و انرژی های تجدید پذیر به دلیل محدودیت سوخت های فسیلی و تاکید مقررات بر کاهش انتشار گاز های گلخانه ای مورد استقبال قرار گرفته است. انرژی خورشیدی به علت سهولت در دسترسی و تبدیل شدن به انرژی الکتریکی از مطلوبیت بیشتری برخوردار است. مساله پیش رو، مباحث مربوط به هزینه ها و کم رغبتی مردم و فعالان بخش مسکن به بهره مندی از انرژی های تجدیدپذیر است و نگرانی آن است که اقتصاد کشور و قیمت حامل های انرژی، سبب ایجاد مزیت نسبی برای افراد نخواهد بود و دولت بایستی به سوی سیاست های تشویقی حرکت و اقدامات لازم را به عمل آورد. بدین جهت، هدف این تحقیق، برآورد هزینه های اجرایی سیستم برق خورشیدی به منظور تحلیل اقتصادی و ایجاد رغبت در سرمایه گذاری است.در تحقیق توصیفی - تحلیلی پیشرو، ارزیابی اقتصادی سیستم فتوولتاییک خانگی متصل به شبکه در یک مجتمع مسکونی واقع در منطقه 2 شهر تهران، مورد بررسی قرار گرفته است. سپس با رویکرد ارزیابی چرخه عمر (LCA) همراه با بکارگیری تکنیک های اقتصاد مهندسی و نرم افزار Excel ، معیار ارزش خالص فعلی، نرخ بازده داخلی، دوره بازگشت سرمایه و نسبت ارزش خالص فعلی به سرمایه گذاری اولیه انواع روش های تامین مالی محاسبه گردیده است. با بررسی های به عمل آمده، تمامی معیارهای اقتصادی جهت اجرای سیستم فتوولتاییک با تحلیل سناریوهای تامین اعتبارات مالی، توجیه پذیر است. از طرفی اعطای یارانه، وام کم بهره می تواند موجبات ترغیب سرمایه گذاران را در زمینه ورود به حوزه انرژی های تجدیدپذیر فراهم کند تا با توجه به فواید حاصل از اجرای سیستم ، امکان توجیه پذیری اقتصادی آن ها وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: سیستم فتوولتائیک، ارزیابی چرخه عمر، ارزیابی اقتصادی، اقتصاد مهندسی
  • یوسف نصیری، زهره داودپور*، مریم معینی فر صفحات 693-714
    در ورطه برنامه ریزی دولتی، متمرکز، تکنوکراتیک و خردگرا که بر اساس مهارتها و تحلیل های علمی تک بعدی بنا شده بود، فرو برد. عدم کارآمدی این الگوها، موجب شکل گیری نظریه های جدیدی مانند؛ نظریه شهرسازی مشارکتی گردید. در کشور ما نیز الگوبرداری خام از نظریات جدید و تغییرات سطحی بدون زمینه سازی و تعمق نظری، مانند؛ اجرای قانون شوراها و نقش دهی به نهاد شورای شهر در نظام برنامه ریزی شهری، ابهاماتی در فرایند تکوین و تحقق نظریه شهرسازی مشارکتی بوجود آورده است. هدف این پژوهش کاوشی بیشتر در شرایط تحقق نظریه شهرسازی مشارکتی به منظور پرهیز از سطحی نگری و الگوبرداری خام از نظریات جوامع دیگر، با تاکید بر ظهور نهاد شورای شهر و نقش و جایگاه آن در نظام برنامه ریزی شهری کشور، می باشد. با روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی تحقق گزاره های شهرسازی مشارکتی و تاثیر آن در تغییر رویکرد نظام برنامه ریزی متمرکز شهرسازی به مشارکتی از طریق تحلیل نقش و جایگاه نهاد شورای شهر در نظام شهرسازی پرداخته شده است. تعریف نقش و جایگاه برای شورای شهر در فرایند تهیه، تصویب و اجرای طرح های توسعه شهری به منظور تغییر رویکرد برنامه ریزی شهری، تغییرات سطحی و بدون پشتوانه نظری بوده و هنوز فاصله زیادی با تحقق مشارکت واقعی مردم و نظریه شهرسازی مشارکتی دارد. تغییرات صرفا قانونی و نهادی، شهرسازی مشارکتی را محقق نمی سازد، بلکه مشارکت واقعی زمانی اتفاق خواهد افتاد که بر اساس مبانی نظری مشارکت کلیه مراحل برنامه ریزی مشارکتی(از جمله فرهنگ سازی و ارتقای آگاهی عمومی و...) به درستی طی شده باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مشارکتی، شهرسازی مشارکتی، شوراهای اسلامی شهر، نظام برنامه ریزی شهری
  • مجید نعمت اللهی، محمودرضا انوری*، مریم کریمیان بستانی صفحات 715-728

    موضوع بهسازی بافتهای فرسوده شهرها در یکی دو دهه اخیر مورد توجه برنامهریزان و مدیران شهری قرار گرفته و کم و بیش اقدامهایی هم در این زمینه انجام شده است، و با شناخت نیازها، تنگناها، توانها و فرصتهای احیای بافت فرسوده از طریق تشریک مساعی و توانمندسازی ساکنین به ایجاد محیطی شایسته برای سکونت ساکنین محلی اقدام کردهاند. بهسازی بافتهای فرسوده میتواند ارزش کالبدی را ارتقاء داده و رغبت شهروندان به سکونت در آن افزایش دهد. در این راستا هدف از پژوهش حاضر نقش مدیریت شهری در بهسازی بافت های فرسوده شهری سراوان میباشد. پژوهش حاضر از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، یک پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید، کارشناسان و متخصصان حوزه مورد بررسی میباشد که با استفاده از تکنیک دلفی، 20 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش به منظور سنجش و تجزیه و تحلیل از مدلهای TOPSIS فازی و AHP، استفاده شده است. نتایج تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) فازی نشان داد شاخص بازآفرینی شهری با وزن نرمال 408/0 از بیشترین اولویت را بهسازی بافت های فرسوده شهری دارد. همچنین نتایج تکنیک تاپسیس فازی نشان داد، استراتژی بازآفرینی شهری دارای بالاترین وزن بوده و در جایگاه اول قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، مدیریت شهری، بهسازی، بازآفرینی شهری، شهر سراوان
  • بابک پورقهرمانی*، محمدرضا نوجوان صفحات 729-739

    طبق قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست به عنوان وظیفه همگانی بر عهده مردم و دولت است. در این خصوص نقش دادستان به عنوان مدعی العموم دارای اهمیت است و مطابق قانون وظایف و اختیاراتی بر عهده وی قرار داده شده است. در این خصوص وی به عنوان حافظ حقوق عامه وظیفه اعلام جرم و تعقیب قانونی تخریب کنندگان محیط زیست را داشته و از جایگاه مدعی العمومی که بر عهده دارد از این حق شهروندان حفاظت می کند و در مواردی که حفاظت از محیط زیست ایجاب کند اقدام به صدور دستورات ویژه مانند تعطیلی کارخانه ها و صنایع آلوده ساز کرده و با مجرمان محیط زیستی برخورد می کند. اضافه بر آن مطابق قانون و با اختیاراتی که دارد بر ضابطان دادگستری نظارت کرده و تعلیمات لازم را در زمینه حفاظت از محیط زیست به آنها می دهد و بالاخص با ضابطان خاص مانند مامورین سازمان حفاظت از محیط زیست، منابع طبیعی و نهادهای غیردولتی در زمینه محیط زیست ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، سیستم قضایی، سازمان حفاظت از محیط زیست، قوانین داخلی
  • هدیه دبیری، لیلا زارع* صفحات 741-753

    استفاده از فضاهای جمعی بخش مهمی از زندگی روزمره است، فضاهای عمومی به عنوان مکان های ملاقات برای مردم عمل می کنند، بنابراین این مکان ها باید از امنیت کافی برخوردار باشند تا افراد بتوانند در آن با آرامش به تبادل اطلاعات با یکدیگر بپردازند. شهر به عنوان بستر زیست آدمی می بایست سرشار از عرصه های جمعی برای تعاملات اجتماعی باشد ولی در توسعه شتاب زده شهرهای امروزی توجه به فضاهای جمعی با امنیت که به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر امروزی می باشد کم رنگ شده است. هرچه فضاهای شهری مطلوب تر باشند و با معیارهای اصیل، طراحی و محافظت شوند، میزان جذب انسان ها به فضا افزایش یافته و به مراتب زمان حضور افراد در فضا نیز افزایش می یابد. پارک ها نیز به عنوان یکی از فضاهای جمعی در فضای شهری همواره موردتوجه بوده اند. در پژوهش حاضر هدف بر آن است تا با تحلیل در پارک دانشجوی تهران به عنوان یک فضای جمعی، میزان سطح تعاملات اجتماعی دراین فضا مورد بررسی قرار گیرد و به بررسی نظر کاربران درباره ی تاثیر مولفه های امنیت در فضا پرداخته شود. بدین منظور 50 پرسشنامه با در نظر گرفتن چهار فرضیه بین کاربران پارک دانشجو به صورت تصادفی پخش گردید و با بهره مندی از نرم افزار به تجزیه وتحلیل داده ها در قالب جداول مکتوب پرداخته شد. آزمون و بررسی فرضیات تحقیق با استفاده از آماره استیودنت (t)، همبستگی و رگرسیون صورت گرفته است. نتایج گویای آن است که سطح تعاملات اجتماعی در این پارک در حد متوسطی قرار دارد و ازنظر کاربران فضا، بین فاکتورهای موثر بر امنیت در اجتماع پذیری، نورپردازی، اندازه فضا و آزادی جهت درنگ کردن در سطح نامطلوبی قرار دارند.

    کلیدواژگان: امنیت، تعاملات اجتماعی، فضاهای جمعی، پارک دانشجو، تهران
  • مصطفی نانکلی کل آبادی، فریده اسدیان*، علیرضا عباسی سمنانی صفحات 753-770

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش اقتصاد غیررسمی در توسعه روستایی روستاهای واقع در مناطق مرزی شهرستان های بانه و مریوان با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی ساکنان نواحی روستایی واقع در دو شهرستان بانه و مریوان، در دهستان های مرزی این شهرستان ها که به صورت مستقیم با مرز در ارتباط هستند، می باشد. لذا، چهار دهستان در شهرستان بانه و دو دهستان در شهرستان مریوان هدف نهایی مطالعه حاضر بوده واز بین روستاهای این دهستان ها، 27 روستا که در فاصله ی حداکثر 30 کیلومتری مرز واقع شده اند مورد مطالعه قرار گرفته اند. براساس آخرین آمارگیری نفوس و مسکن (1395)، 9788 خانوار در روستاهای هدف پژوهش ساکن هستند. نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند(370 سرپرست خانوار).ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ی محقق ساخته ای است که روایی آن به صورت محتوایی (صوری) و سازه ای و پایایی آن با استفاده از پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفته است. تحلیل داده ها از طریق تحلیل همبستگی و الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS وAMOS انجام شده است. مدل ارزیابی شده در پژوهش از شاخص های برازندگی قابل قبولی برخوردار بود. مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد، مولفه های کیفیت زندگی (409/0= γ، 51/4 = Z)، زیست-محیطی (36/0= γ، 39/5 = Z)، مهاجرت (64/0= γ، 25/8 = Z)، توانمدی اقتصادی (41/0= γ، 64/5 = Z) و کیفیت کالبدی فضایی روستا و مساکن آن (39/0= γ، 25/5 = Z) تبیین کننده ی 68 درصد از تغییرات پراکنش توسعه روستایی هستند.

    کلیدواژگان: اقتصاد غیررسمی، توسعه روستایی، روستاهای مرزی، معادلات ساختاری، استان کردستان
  • محمد مرادی*، مجید کریم پور ریحان صفحات 770-783
    صنعت گردشگری پس از صنایع نفت و خودروسازی به سومین صنعت درآمدزای جهان تبدیل شده است و اشتغال زایی در آن به سرمایه گذاری کمتری نیاز دارد. کشور ما با برخورداری از جاذبه های بکر و تمدن چند هزار ساله براساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، در ردیف ده کشور برتر دنیا در زمینه گردشگری قرار دارد، اما سهم کشور ما از این صنعت سود آور هم از نظر تعداد و هم از نظر گردش مالی بسیار ناچیز است و در این خصوص نیازمند برنامه ریزی منسجم می باشد. با توجه به وضع موجود و رشد و رونق این صنعت در کشور و استان های شمال شرقی (شیروان)، هدف پژوهش بررسی موانع توسعه گردشگری در شهر شیروان است. برای بررسی مسئله پژوهش از طریق روش اسنادی و کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده است و یافته های تحقیق حاضر به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از قضاوت کارشناسانه (روش دلفی) و بهره گیری از شیوه پیمایش میدانی (مشاهده و پرسشنامه) به دست آمده است، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل تاپسیس به منظور بررسی موانع گردشگری شیروان استفاده شده است و نتایج نشان می دهد که از بین رفتن باغات به عنوان جاذبه گردشگری شهر به دلیل کم آبی و خشکسالی با کسب امتیاز 735/0 توانسته است در صدر معیارهای مورد بررسی قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، موانع اقتصادی و اجتماعی و مدیریتی، شهر شیروان
  • محدثه مطهری، سید محمدرضا حسینی*، روح الله سمیعی، مجید اشرفی صفحات 784-805

    هدف اصلی این تحقیق ارایه الگوی خلق فرصت‌های کارآفرینی صنایع دستی بوده است. روش تحقیق در این مطالعه از نوع آمیخته می‌باشد. متغیرهای تحقیق بر اساس نظر 20 نفر از خبرگان کارآفرینی و صنایع دستی که بر اساس روش نمونه‌گیری گلوله برفی انتخاب شدند، شناسایی شد. برای بخش کمی تحقیق از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار SMART- PLS استفاده شد که جهت اجرای آمار استنباطی بر اساس نمونه‌گیری به روش مورگان از 307 فعالان صنایع دستی تعداد171 نفر انتخاب شدند که هر یک به پرسشنامه پنج گزینه‌ای لیکرت پاسخ دادند. نتیجه آمار استنباطی تحقیق نشان داد که ابعاد (مولفه‌ها) روانشناختی (تجربه، خلاقیت، پیشرفت در موفقیت، هوشیاری و ریسک‌پذیری)، اقتصادی (تامین سرمایه، بازار، عوامل تولید - مواد اولیه - منابع انسانی، شرکت‌های تعاونی و صادرات)، اجتماعی - فرهنگی) ارتقای سطح فرهنگ آموزش صنایع دستی، روابط اجتماعی، سرمایه اجتماعی و تبلیغات و اطلاع‌رسانی)، قوانین و مقررات) قوانین و مقررات مالیاتی، قوانین و مقررات گمرکی، پرداخت تسهیلات دولتی و تسهیل در مجوزهای ایجاد کارگاه (و تکنولوژیکی) روش‌ها و رویکردهای جدید تولید صنایع دستی، ابزار و تجهیزات مدرن، کاربردی کردن محصول، ارتقاء سطح مهارت تولیدکنندگان) در خلق فرصت‌های کارآفرینی صنایع دستی موثرند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرصت های کارآفرینی، صنایع دستی
  • زهرا کردی، هما صالحی*، فرهاد حمزه صفحات 806-827

    سیاست‌گزاری مدیریت پسماند، سیستمی است که جریان جمع‌آوری و روش‌های پردازش، بازیافت و دفع پسماند را در تعامل با یکدیگر سیاست‌گزاری و مدیریت می‌کند، به نحوی که اهداف محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی مطلوب در یک منطقه مشخص به دست آید. هدف از پژوهش حاضر، بررسی مولفه‌های موثر بر سیاست‌گزاری مدیریت پسماند مناطق روستایی بخش کن در استان تهران می‌باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی توسعه‌ای از نوع استراتژیک می‌باشد و از نظر ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 1590 نفر از سرپرستان خانواده‌های ساکن روستاهای بخش کن می‌باشد و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 202 نفر تعیین گردید. روش انجام این پژوهش بصورت پیمایشی و با مصاحبه نیمه‌ساختارمند با پاسخ‌دهندگان و تکمیل پرسشنامه‌ها از آنها است. برای تعیین روایی و جهت معتبر سازی محتوای پرسشنامه‌های تحقیق از تکنیک دلفی (نظرسنجی خبرگان) استفاده گردید. همچنین پایایی یا قابلیت اعتماد پرسشنامه از طریق آزمون مقایسه دو نسبت سنجیده شد. در این پژوهش جهت بررسی مدیریت پسماند در مناطق روستایی مورد مطالعه از سه مولفه رهبری توام با نوآوری، بکارگیری صحیح منابع و برنامه-ریزی و ساماندهی استفاده شده و تاثیر آنها بر سیاستگزاری در این حوزه مطالعاتی بررسی شده است. نتایج حاصل از این تحقیق با استفاده از آزمون کای اسکویر نشان داد که سه مولفه رهبری توام با نوآوری، بکارگیری صحیح منابع و برنامه-ریزی و ساماندهی با سیاستگزاری مدیریت پسماند رابطه معنی‌داری دارند.

    کلیدواژگان: سیاست گزاری، مدیریت پسماند، مناطق روستایی، بخش کن
  • علی غیاثیان، عطاءالله ابطحی*، ندا سلیمانی، محسن عامری شهرابی صفحات 828-850

    این تحقیق به لحاظ کاربرد از نوع تحقیق کاربردی، به لحاظ روش پژوهش از نوع تحقیق اکتشافی-توصیفی، از لحاظ افق زمانی از نوع مقطعی، و به لحاظ شیوه جمع آوری داده ها در برگیرنده ترکیبی از روش های کیفی وکمی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه خبرگان و صاحب نظران سیاست گذاری فضای مجازی تشکیل می دهند که بالغ بر 12 نفر شناسایی شدند. مراحل کار بدین شکل بود که در ابتدا مصاحبه ای در قالب پرسشنامه از 12 نفراز خبرگان انجام گرفت سپس متن مصاحبه ها با روش تحلیل محتوا توسط نرم افزار maxqda مورد کدگذاری باز و محوری و انتخابی قرار گرفت که در نهایت 58 شاخص مورد انتخاب قرارگرفتند ودر مرحله مربوط به تحلیل کمی داده های حاصل از پرسش نامه بسته، حجم نمونه بر اساس جامعه مورد مطالعه و با استفاده از فرمول کوکران حدود 196 نفر تعیین گردید. وسپس با تحلیل عامل اکتشافی توسط نرم افزار spss در 11 دسته قرار گرفتند که عناصر و گویه‌های پرسشنامه با یکدیگر همبستگی مناسبی دارند و در نهایت هر58 شاخص برای این مرحله مورد تایید قرار گرفت که با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفت.به منظور پالایش و پایایی داده ها از تحلیلی عامل اکتشافی نرم افزارspss وآزمون kmo برای حصول اطمینان از کفایت حجم نمونه پرسش نامه وبرای آزمون همبستگی بین متغیر ها از آزمون کرویت بارتلت استفاده شد و از مدل ساختاری در قالب تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل مسیر، از نرم افزار LISREL استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تبلیغات، رسانه های اجتماعی، اقناع در تبلیغات
  • محمد جاهد قدمی، علیرضا عندلیب *، حمید ماجدی صفحات 851-870

    ازآنجایی که محلات قدیمی نشانه هویت فرهنگی و تاریخی شهرها محسوب می‌شوند تخریب و نابودی آنها تیشه‌ای بر ریشه هویت ساکنان است، ضرورت رسیدگی به این بافتها و بازآفرینی آنها احساس می‌شود. البته موضوع محلات فرسوده و ناکارآمد شهری و بازآفرینی این محلات موضوعی پیچیده و چندبعدی است لذا بایستی هرگونه مسایل و موضوعات درارتباط با بازآفرینی بافت های ناکارآمد شهری به صورت نگاه چند بعدی و ترکیبی از عوامل مختلف مورد سنجش و ارزیابی قرا گیرد. بدین‌منظور در این پژوهش سعی گردیده است که به صورت سیستمی و نظام‌مند پیشران‌های کلیدی موثر بر بازآفرینی محلات فرسوده منطقه 12 کلانشهر تهران شناسایی و تحلیل شوند. در این پژوهش ابتدا با تکنیک پویش محیطی و دلفی، 40 عامل اولیه در شش حوزه مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، حقووقی و قانونی، مدیریتی و کالبدی استخراج شده و سپس با استفاده از روش دلفی مدیران، ماتریس اثرات متقاطع مولفه‌ها تشکیل گردیده است. در مرحله بعدی از طریق نرم‌افزار میک‌مک نسبت به تحلیل ماتریس اقدام شده است. نتایج حاصل از پراکندگی متغیر‌ها در محور تاثیرگذاری و تاثیر‌پذیری عوامل در نرم‌افزار میک‌مک، حاکی از ناپایداری سیستم در بازآفرینی محدوده مورد‌‌مطالعه است و بر همین اساس پنج دسته متغیر مورد شناسایی قرار گرفت. در نهایت با توجه به امتیاز بالای اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم عوامل، ده عامل اصلی به‌عنوان پیشران‌های کلیدی در آینده بازآفرینی منطقه مورد شناسایی قرار گرفتند. از بین پیشران‌های مورد‌بررسی نیز، متغیر‌های بخش اجتماعی-فرهنگی بیشترین تاثیر را بر بازآفرینی محلات منطقه مورد مطالعه و عوامل سیاسی کمترین درجه تاثیرگذاری را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: پیشران های کلیدی، بازآفرینی، محلات فرسوده، منطقه 12 کلانشهر تهران
  • شیفته بدرآذر، کریم حسین زاده دلیر، علی آذر صفحات 871-890

    شهر تبریز یکی از شهرهای بزرگ و مهم ایران است که در جایگاه پهنه با خطر بسیار بالا قرار دارد مجاورت با گسل تبریز و دارا بودن جمعیتی بالغ بر 1558693 نفر و وجود سرمایه های عظیم انسانی، فرهنگی و تاریخی شهر تبریز را به عنوان خطرناک ترین شهر از نظر خطر زمین لرزه معرفی می کند و بر این اساس گسل تبریز خطرناک ترین گسل کشور به حساب می آید. وجود چنین شرایطی وقوع یک فاجعه انسانی در تبریز را در سال های آتی پیش بینی می کند چنانچه طرح ریز پهنه بندی خطر زلزله شهر تبریز که توسط شرکت تهران پادیر انجام شده در شرایط حداکثری 426 هزار نفر تلفات انسانی را برای زلزله تبریز پیش بینی کرده است در این راستا مهمترین هدف این مقاله ارزیابی پیشران‌های حیاتی موثر بر تاب آوری شهر تبریز در برابر زمین لرزه احتمالی است ، روش تحقیق بر مبنای روش ها و مدل های رایج در آینده پژوهی است .نتایج این تحقیق نشان می دهد از بین چهل عامل موثر بر تاب آوری شهر تبریز در برابر زمین لرزه دوازده عامل که عبارتند از فعالیت گسل، حاشیه نشینی،تراکم جمعیت، مقاومت ساختمان، میزان خسارت، فقر، نقشه پهنه بندی خطر، درآمد، دسترسی به فضای باز، بودجه بحران، اسکان موقت و امنیت جزو عوامل کلیدی و مهم جهت تاب آوری شهر تبریز در برابر زمین لرزه تعیین شده اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زمین لرزه، شهر تبریز، آینده پژوهی
|
  • Maryam Abili, Naser Khani *, Amir Gandomkar, Mozhgan Bahrami Pages 1-17

    Tourism policies are those decisions and actions of high level of tourism that are strongly influenced by the general and macro policies of the country, especially in the field of design and management of foreign relations. The purpose of this study was to compare our tourism development policies and strategic planning between Iran and China. The method of the present study was causal-comparative. The statistical population included tourists from Iran and China who were randomly selected 384 people. The instrument used was a researcher-made tourism policy questionnaire with a Cronbach's alpha of 0.78. Data were analyzed using SPSS software and t-test. The results of data analysis showed that there is a significant difference between all components influencing tourism development between Iran and China. China was better off than Iran in terms of tourism policy. With a significance level of less than 0.05, the research hypotheses were confirmed and China was in a better position in terms of advertising status, costs and methods of payment, private and public facilities, tourists' mental image of the destination, policy-making and world politics.

    Keywords: Politics, Tourism Development, Iran, China
  • Elham Homayouni, Elham Pourmahabadian *, Sina Razaghi Asl Pages 19-44
    The current study aims to compare the effect of environmental psychology and existential psychology on the job efficiency of employees in offices. First, related indices and elements of both approaches are extracted, and then the effective rate of each variable on employees’ efficiency has been compared by the comparative method. The research method is comparative, based on a descriptive-analytical approach, and the information is gathered with a library-attributive method. In this research, result showed that despite the positive effect of environmental factors on change of efficiency in human forces of organizations, it is a neglected factor in designing work environment in Iran; while existential characteristics and factors and their effect is even more neglected than physical attributes, maybe because the designers and architect are not aware of this effect. Therefore, the present study has been able to identify and re-read these criteria to reveal its impact on the work process of employees.
    Keywords: Office Building, Environmental Psychology, existential psychology, employees&rsquo, Efficiency
  • Mohammad Bazaee, Alireza Shjaei, Maryam Ghasemi Sichani *, Seyed Mahdi Madahi Pages 45-71

    The configuration of home space in an area can be influenced by the lifestyle of the residents of that area. Rapaport and Oliver consider socio-cultural contexts as an effective factor in shaping indigenous architecture,and as Rapaport has stated, space has meaning.Therefore, the pattern of space organization and its configuration should be examined in order to understand the relationship between the design of built spaces and the dimensions affected by the way of life of its inhabitants. Therefore, the main problem of the present study can be expressed as follows: lifestyle and the resulting behavioral pattern, as well as the study of social relations, kinship relations, family structure, etc.how it has affected the formation of form and spatial configuration of indigenous houses. According to the statistical population of Shiraz native houses, which are mostly located in Sang-e-Siah Baft neighborhood of the old city of this city, with the aim of syntactic reading and using Space Syntax software, graphical analytical analysis (SPSS) which according to the arguments Logically, the quantitative information obtained from the visible graphs of the output graphs of Ucl Depthmap software finds its strengths and weaknesses through qualitative and quantitative analysis, and we interpret the place of lifestyle changes in the body of architecture and spatial configuration. The output of these interpretations is the results obtained from the interaction of lifestyle qualities and the quantification of these qualities with the space syntax software that has been studied in the native houses of Shiraz in the Qajar and Pahlavi periods.

    Keywords: Ghajri, Pahlavi life structure, Spatial Configuration, local architecture of Shiraz houses, Space Syntax
  • Ali Toobchi Sani, Mahmood Mohammadi *, Saeed Khazaee Pages 73-90
    In the period of urban inflation and the downturn of urban disruption, we are witnessing the confrontation of two complex systems of the earth: biosphere (land, sea and atmosphere) and technology of the earth (cities, industry, trade and government). On the one hand, today is faster than any other time of year and undergoes widespread developments. This widespread transformation, following a nonlinear process, creates many complexities and uncertainties that make it difficult to deal with. In such circumstances, we have found that urban planners and policymakers lack an efficient future-oriented approach that enables them to make imminent changes, prepare effectively for subsequent consequences, and address Overcome the intricate and confused intricacies. One of the most important reasons for this is the inefficiency of cognitive tools in current and current decision-making and planning. In many cases, a lack of understanding of the conditions and causes of phenomena as well as the adherence of the planning process to the stereotypical process can lead to numerous problems in the target planning community and failure to realize the plans. The causal layered analysis method is one of the most important and effective methods in the field of futures studies that seeks to combine and integrate empirical, interpretive, critical, and intra-operative perspectives. It offered a much deeper look into the causes of complex issues in the chaotic urban environment, and then made realistic decisions.
    Keywords: Comprehensive-Rational Planning, Futures Studies, Causal layered analysis, Change, Complexity, Post-structuralism
  • Javad Poursharifi, Manouchehr Tabibian *, Mohammad Masoud, Shirin Toghyani Pages 91-114
    Cities are complex and interdependent systems that are very vulnerable to natural hazards. This study, in addition to the variables that other researchers presented concerning the city's body, has taken a deeper look at the intensification of earthquakes in cities, taking into account the natural conditions of cities, provides a functional model and applies it to the city of Qazvin, which has been discussed and analyzed in the highly seismic and high-risk region. Based on the proposed model for the resilience of Qazvin against earthquakes, 31 urban experts have been surveyed and interviewed. Using quantitative and qualitative analysis, the research data were processed, the relationship between variables was analyzed, and finally, the comparative situation of Qazvin city was determined. Regarding the importance of both descriptive and spatial data of Qazvin, the GIS software has been used for analyzing information. Also, the hierarchical analysis method and its software called "Expert Choice" were used to evaluate the importance factor of effective variables. Finally, the principles and criteria extracted from the urban experts' viewpoint were compared to the current situation of the city, and thus the vulnerable points in the city of Qazvin have been identified based on the relevant suspicious variable. The model output shows that Qazvin's vulnerability is so widespread that the strategy of action during disruption and returning to the initial state is ineffective. It is better to focus on self-organization and increased pre-earthquake capacity.
    Keywords: earthquake, city resilient, natural site of Qazvin, resilient model, Qazvin
  • Kourosh Hajizadeh Alamdari, Iraj Etesam *, Seyed Mustafa Mokhtabad Amri Pages 115-123
    the design process in each of the topics and stages is fraught with challenges. But what is particularly important in this direction is the starting point of the design and the ideation stage, which results in the formation of the primary generator as the idea and the coherence of the design. In this regard, taking advantage of the effects of the context and design context can be considered as a very important and influential starting point in the architectural design process. However, the effects of the design context and context can be considered as a very important and influential starting point in the architectural design process. With regard to the mentioned cases, the present study was conducted with the aim of explaining and analyzing the contextualism indicators in the design process. Using in-depth interviews with experts in the field of architecture and urban planning, including university professors and professional architects, the characteristics of contextualism extracted from the studies of the first step of research in the design process were analyzed; Finally, the results indicate the impact of physical, spatial and material qualities as well as human, social and cultural dimensions of the existing context. However, the influence of other characteristics of the field in this important can not be denied.
    Keywords: Contextualism, contextual architectural features, Architectural Design Process
  • Hamed Mirhoseini, Amir Gandomkar *, Ali Afrous, Alireza Abbassi Pages 125-141
    The aim of this study was to identify the temporal-spatial variations of temperature series in the eastern basin of Iran. Based on this attitude, the monthly statistics of average temperature, maximum temperature and minimum temperature of Sarakhs, Sahand, Birjand, Zabol, Zahedan and Saravan stations during the period of 1987-2019 were used. Data homogeneity was assessed by Chi-square test and data normality was assessed using Anderson-Darling test. For data with normal distribution, t-test and least squares method were used and for data with abnormal distribution, Mann-Kendall statistical-graphic test was used. The results showed that the average temperature in most months and most stations had an increasing trend. Mashhad, Birjand, Zabol and Zahedan have had an increasing trend in almost all months of the year. A decreasing trend was observed only in Zahedan station during December. The maximum temperature and especially the minimum temperature showed a lower trend and were out of trend in most months of the year. Time changes showed that the average temperature during the warm months of the year showed an increasing trend in more stations and in the cold months of the year less stations showed a trend. Of course, except for Mashhad, which has been a trend in most months of the year.
    Keywords: Eastern Iran Basin, Temperature, Trend, Mann-Kendall
  • Hassan Hassanzadeh, Hassan Houshyar *, MirNajaf Mousavi Pages 143-165

    The spatial structure of cities is influenced by various factors such as urban smart growth indices such as environment, access and use of information and communication technology, public city management, human and social capital, education, government, creative class, energy Formation, transportation, water, medical and healthcare facilities, finance, etc., the evolution of which depends on how these factors and sub-criteria are affected. These propellers also have a variety of connections with each other that chart the future of cities. The purpose of this study is to identify the key key drivers of smart city development and examine how these factors affect the future prospects of spatial development in Sardasht. The present study, based on the applied purpose, has been exploratory and based on a forward-looking approach. Given the nature of this research, first identify and select the experts and executives who should be involved in the discussion, and then use the Delphi method, questionnaires, interviews, and documentary studies to determine key variables. Structural analysis and Mic Mac software have also been used to weigh and identify the most important drivers affecting the spatial development of Sardasht. The statistical population of the study consisted of 10 experts, experts and executives related to Sardasht city management.

    Keywords: spatial structure, Smart Growth, Propellants, futures, Sardasht City
  • Jamshid Einalia, Behrooz Mohammadi Yeganeh, Hassan Ghasemloo *, Azam Bigdeli Pages 167-183

    Rural management, as a popular initiative, is the most important factor in the growth of rural society and it controls the process of moving from the present to the desired situation and is one of the most important aspects of rural management, which is a relatively new concept; and given that rural women play a key role In various fields, especially agricultural production, they have rural industries, they are important in rural development, and their ability to be recognized as the focus of new concepts for the development and strengthening of poverty alleviation strategies in rural areas, therefore. The statistical population of this study is rural women in the rural districts of Khodabandeh district. Using Cochran's formula, 175 individuals were selected as sample and data were collected through a questionnaire. The reliability of the questionnaire was assessed using Cronbach's alpha and the questionnaire was distributed randomly among them. Became Data were analyzed by SPSS software, T-test, single sample and factor analysis and Kruskal-Wallis tests. Results showed that there is a significant relationship between local managers performance and empowerment of rural women as well as their performance and female satisfaction at 0.99; And, respectively, the greatest influence was attributed to the role of local management in empowerment of rural women to women's economic power indexes with an average of 3.588, female participation with an average of 3.416, and self-esteem of women with an average of 3.315.

    Keywords: Rural management, Empowering women, local communities, Rural development, Khodabandeh city
  • Hossein Mehr Sabet, Esmaeil Aliakbari *, Touba Amir Azodi, Ahmad Pourahmad, Hamidreza Judaki Pages 185-197
    We are facing economic, political, social and environmental changes in space with the increase in the number of metropolises in developing countries. Depending on the conditions of the natural environment and the socio-economic system of the city, different forms of spatial organization occur in metropolitan areas. This has led to a change in the spatial organization of such cities. Meanwhile, political economy and its components are one of the influential indicators on the changes and transformations of urban spaces. The main purpose of this study is to identify the effective social and environmental components of political economy on the spatial organization of Rasht metropolis using the Dematel technique. The present study is applied in terms of purpose and is descriptive-analytical based on the nature. Findings indicate that among the social components of political economy, the social status variable of city residents, ranked 51.08; As well as among the environmental components of political economy; The variable of mass construction projects, regardless of environmental issues, with 53.01 points, have the most important role in the transformation of spatial organization of Rasht metropolis.
    Keywords: Political Economy, Rent economy, Spatial organizing, Rasht metropolis, DEMATEL Technique
  • Ahmad Hamzezade, Dawood Mokhtari *, Bashir Beygbabaye Pages 199-213

    The synergistic issues of sustainable urban tourism with the protection of the historical contexts of cities, as one of the target tools of cultural tourism, have been experienced in Iran for several decades. One of the first issues implemented in this field is the cultural-commercial pedestrian crossing of Tarbiat Tabriz. This passage, which was Nobar Alley during the Qajar period and changes its nature to Tarbiat Street during the Pahlavi period, in its essence includes a combination of valuable Qajar period buildings in alleys and dead ends that are perpendicular to the passage. And the self-passage has also included the commercial-service complexes of the Pahlavi period, which have a very consistent form and order in relation to the width of the passage; - The passage whose architectural space is the result of the combination of these units depends on a relatively specific time of the architectural period -. Of course, the almost without identity constructions of recent years, which are being carried out with the destruction of the original architectural structures, are depreciating the values of this passage both in terms of cultural values and in terms of eliminating the achievements of cultural tourism. In this article, the effect of visual values of the remaining cultural-historical buildings of the early construction period on sustainable urban tourism on the historical pedestrian passage of Tarbiat (Nobar Alley) in Tabriz was recognized and the damages of changes and new constructions being carried out in the passage were criticized.

    Keywords: Tarbiat Passage, Sustainable Urban Tourism, Tabriz, Visual Architectural Values
  • Ali Khairi *, Kamran Rezaeizadeh Mahabadi Pages 215-226

    The south of Iran and the southern coasts of Iran, which are separated from the central plateau by mountain ranges, are located in hot and humid climates. In these areas, the difference between the temperature of the land surface and the sea level causes sea and land breezes; But these types of winds are limited to the narrow coastal strip, and the air indoors is calm and the wind speed - if any, is very low. In fact, the purpose of this study was to identify the effective design criteria in hot and humid climates with emphasis on the climate of Sistan and Baluchestan. In this research, an application-development method has been used to achieve the goals. One of the climatic characteristics of this coast is the amount of very little annual rainfall, most of which is in autumn and especially in winter. Very hot and humid weather in summer and mild in winter, very high humidity in all seasons, as well as low temperature differences between night and day, salinity of groundwater in most areas and very little vegetation are other characteristics of these areas. . In today's world, despite new technologies, construction does not have the problems and limitations of the past, and it is possible to build a building for almost any taste. What is important is to create buildings that, in addition to adapting to modern technology, conform to the indigenous architecture of each region and lead our architecture to sustainability through energy savings

    Keywords: The hot, humid climate, Sistan, Baluchestan, urban Zone, Climatic Design
  • GholamAli Daizi Jani, MohammadReza Rezaei *, Ali Shamsoddini Pages 227-258

    In order to solve the problems caused by the deterioration and deterioration of urban centers and the horizontal expansion of cities, the neo-urbanism movement was established. New urbanism is a set of development factors to create more optimal and attractive communities. Considering the many problems and issues that have arisen from the horizontal and scattered expansion of Shiraz, the use of serious theoretical views of urbanism and successful examples implemented in developed countries, can be effective in reforming and presenting the local model of urban planning. The purpose of this article is to redefine and apply the principles and criteria of new urbanism in line with the city's indigenous considerations. The main question of the article is how the principles and criteria of new urbanism can be explained and redefined according to local and indigenous considerations? The method of this article is descriptive-analytical. The results of the article show that the physical planning and design of the construction of a new town based on the new urbanism and the determination of the relevant rules and regulations based on local considerations provide a suitable model for urban planning.

    Keywords: New urbanism, Urban planning, Shiraz city, Urban Development
  • Zahra Jamshidi, Aeizh Azmi * Pages 259-279
    Imbalances and inequalities in the provision and distribution of services and lack of attention to the environmental capacity are the major problems of rural areas. To realize the extent and causes of these inequalities, an exact and thorough investigation of the status of service delivery in these areas is necessary for planning rural development based on the current situation and identification of potentials and capacities in these areas. This research is practical in purpose and descriptive-analytic in nature. It is conducted by using survey methods and questionnaire. Collected data were analyzed using SPSS software, EXCEL. In this study, the researcher worked out with the various aspects of development indicators (infrastructure, economic, educational, cultural, health, etc.) to investigate the method of spatial distribution of facilities and services, as well as factors affecting the distribution of services in rural areas of Dinevar and to rank them using TOPSIS FUZZY method. The results of this study show that two factors, drylands and the distance to the center of the village did not have related with status of service delivery in the rural areas. Also, according to the results of the study, the villages of this rural district were ranked in 22 levels and Mianrahan, as their only option, ranks first for the development among the villages and in contrast PirGhasem is the most deprived area in this village.
    Keywords: Ranking of rural services, Dinevar, Sahne, Topsis Fuzzy
  • Zohreh Zahrani Azbari, Shohreh Taj *, Reza Borna Pages 281-294

    communication technologies have made it possible to extract knowledge from the minds of knowledge holders, which has led to the transfer of this knowledge to rural areas and territories. Using these types of technologies, it can be considered for the villagers by prioritizing the needs, activating them, investing in infrastructure, and providing social services as an effective process in sustainable rural development. Also, if the technology is used correctly and in accordance with the needs of the community, it will have significant effects on rural social development. The problem of the present study is how information and communication technology has the necessary capability for social development in rural areas? Accordingly, the statistical population of the study includes 25 villages in the Rudbar Qasran area. The sample size of this research is 267 people. The research method in this study is descriptive-survey and the research is applied type. Also the research tools is questionnaire and observation. In descriptive and inferential methods, SPSS statistical software was used to analyze the data. The research indicators include reduced migration, virtual education, tendency to use the Internet and computers, increased awareness in the field of participation, and family solidarity. The results show that the development of information technology has not had a significant relationship with the social development of the village. research findings, executive solutions such as providing institutional and administrative services, increasing facilities and equipment through ICT offices in the village, communication between officials and villagers through ICT offices for social information are suggested.

    Keywords: information, communication technology, Social development, Rudbar Qasran, Rural Areas
  • Zhila Hesari, Mehdi Vatan Parast *, Ezzatullah Mafi Pages 295-308

    Given that the historical and cultural context of cities are valuable works of culture, knowledge of architecture and urban planning and are considered as part of the social identity of each nation and country. In fact, the re-creation and preservation of historical contexts as an identity is essential for the survival of cities. One of the reasons for the identity crisis in today's cities is the inefficiency of historical contexts. One of the methods of implementing urban regeneration is planning tourism in historical contexts. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of regeneration indicators of buildings and historical urban contexts in Haft region of Mashhad, as opportunities for Examine tourism development. The research method is survey and the main tool for data collection is a questionnaire. The statistical population in the present study is all residents of Haft city of Mashhad. Using Cochran's formula, 384 people were determined as a statistical sample. Findings show that there is a direct relationship between tissue regeneration and historical development and tourism development (Pearson correlation coefficient between tissue regeneration and monuments and tourism development is 0.218 and its significance level is 0.000. Also according to the results of regression test. There is a simple linear relationship between recreation and tourism development (significance level less than 5%, so due to the linearity of the relationship between the two variables was accepted), which was finally determined using Friedman test between the studied indicators in terms of differences in importance.

    Keywords: Urban regeneration, Historical Monuments, Historical context, urban tourism, Haft region of Mashhad
  • Amir Sasanfar *, Ali Hemmati, Hossein Mohammadi Pages 309-342

    One of the factors that can affect the growth and development of a region is migration, as one of the most important arguments that can be made about the authenticity and legitimacy of the growth and development of a region is its ability to control population displacement and migration. Migration is a process that changes the rate of population growth or the rate of growth of labor supply. Immigration itself has many social, cultural and economic implications in both migrant and migrant countries. Given the large volume of domestic and foreign migration in our country, which according to experts and officials of the Ministry of Interior has reached the point of crisis, the main question of the article is what effect this crisis has on the political, geographical and economic balance between geographical areas. Does Iran allow immigrant areas? The hypothesis that we are trying to examine in this article is that there seems to be a positive and significant relationship between the current migration crisis and the imbalance of political, geographical and economic balance between the geographical regions of Iran's first immigrant and non-migrant regions. has it. This article is done using explanatory analytical method and using library resources and articles and macro documents. The method of data collection is also library and also the use of scientific-research articles. The tool is data collection and the use of tables and graphs as well as maps.

    Keywords: Migration Crisis, Geopolitics, Geoeconomics, Regional balance, Iran
  • Samira Qaneai, MohammadReza Khatibi *, Manoochehr Tabibian Pages 343-361

    One of the prominent features of rural textures, is its organicness. Organic rural texture does not mean that there is no established plan for the physical growth of the village, but that it has been foreseen and means the growth and development of each village based on the specific social, economic and climatic characteristics of the village. Currently, due to the irregular construction, the local landscape of the villages is threatened and the specific rural peace and identity is disturbed. The purpose of this research is to improve the resilience of villages that have suffered from instability in various fields and systems in recent decades due to their mere attention to physical issues. The purpose of the research in this article is practical in purpose, because it intends to solve a particular problem and has local character. On the other hand, the research method is descriptive in nature and method. Accordingly, Rajai Dasht and Falar villages in the western Alamut area of Qazvin will be studied as a case study in this study. The results indicate that if the development proposals of each village are presented based on the socio-cultural, economic and environmental components specific to that village, Also in the landfill site, attention is paid to environmental factors and the organic texture of the village, and attention to the indigenous items and materials of the village in the part of building construction and its physical aspects, is the basis of action, considering the stability of the texture.

    Keywords: Resilience, Organic Texture, Village
  • Sohrab Asgari * Pages 362-384

    Arak city was built on A designed plan populated in coming decades. By fixing it into an industrial hub, important industries were created. Whereas this development didn’t concentrate on the natural capacity of the region, had a negative impact on the biological and environmental elements and led to the degradation of the city's environment. This article based on a descriptive-analytical method, evaluates the process of Arak industrialization and spatial expansion and its environmental impacts by applying the SWOT and the QSPM models. After the preliminary study of the issue, previous reports and researches on the spatial expansion of Arak city were reviewed. Indicating to library research methodology, relevant information was collected and after determining the conceptual framework and the survey model, the evaluation of the scientific findings was considered. According to the scientific approach, SWOT model was used to better explain the findings. In this model, the characteristics of the four options of weaknesses, strengths, opportunities and threats were first defined and their questions were formulated. Research findings emphasize that Arak's urban development and its transformation into a metropolis have not led to sustainability, and today Arak suffers from unsustainable development that endangers citizen’s health. Meanwhile QSPM table of priority indicates strategy of strengthening sustainable local industries is in the top of the strategies.

    Keywords: Arak city, urban Insustainability, environmental pollution, SWOT, QSPM
  • Seyed Mohammadreza Mousavifard *, Heidare Lotfi, Zahra Shamsizad Pages 385-405

    Today, new areas have opened up in the third millennium due to globalization and have typically provided new sources of revenue for governments, without a doubt one of these areas is the tourism industry. The development of this industry in order to achieve sustainable prosperity requires the existence of infrastructure (software and hardware) that can make this industry attractive. One of these areas in the software sector is the existence of tourism protection laws with real implementation guarantees that the capacity of civil rights mechanisms in Iran can be a good platform for expanding this. In this article, we seek to find an answer to this question: Does the development of civil rights mechanisms in the field of legislation play a role in the prosperity of the tourism industry or not? We are looking for a convincing answer to this issue with interdisciplinary descriptive and analytical approaches.legislation play a role in the prosperity of the tourism industry or not? We are looking for a convincing answer to this issue with interdisciplinary descriptive and analytical approaches.

    Keywords: Human rights, civil rights, Tourism, legislation
  • Reza Mohebbi, Mehrvash Kazemi Shishavan *, Soheila Hamidzadeh Khiavi, Negar Nasiri Pages 407-425

    Fostering children's creativity and abilities is a social necessity, and neighborhood parks are one of the most important places to achieve that. The aim of this study is to comprehensively identify the components of space layout to ensure the safety of children in neighborhood parks. The research method is applied-descriptive. First, by qualitative content analysis method, indicators explaining the layout of space and children's safety in neighborhood parks are presented and by collecting data from interviews with clients of neighborhood parks, the impact of space layout components on children's safety Checked. The selected statistical sample is 156 people by clustering method. The collected data were analyzed by SPSS statistical software using quantitative tests. The results indicate that there is a strong correlation between the variables of space layout and child safety in neighborhood parks. Also, for in-depth analysis of the effect of space layout components on children's safety in neighborhood parks, techniques of observing and recording analytical layout patterns using Depth map software were used. Finally, the analysis results for 5 neighborhood parks in Tehran's District 2 include "Niayesh", "Goldasht", "Morvarid", "Parasto" and "Misagh" parks were also presented.

    Keywords: Space layout, Security, children, Neighborhood Parks, Space Syntax
  • Amirhosein Sayyad *, Afra Gharibpour, Mahsa Delshad Siyahkali Pages 427-443

    Spatial sense is a complex and general concept that plays an important role in enhancing the quality of human environments and in shaping the communication bases of users of the environment and space. Given the importance of the subject in the present article, we aimed to investigate the factors that shape the sense of place and measure the criteria identified in urban public spaces (City Theater, Niavaran Cultural Center, Museum of Contemporary Art). The research method in this paper is descriptive-analytical and based on library resources review and field expert survey. Factor analysis and attraction level models were used to analyze the collected data. The results of the model show that the most important factors in the process of cognition, evaluation and sense of place in urban public spaces have been empirical-environmental, socio-cultural and subjective factors. And in the process of creating a sense of place, the sense of place has a greater impact than the other identified factors. In addition, the results of the Attraction Level Model showed that in Niavaran Cultural Museum and Museum of Contemporary Art according to the identified factors, one creates a complex emotional relationship with space And the person gives meaning to the place and the place means to him, Place means to him, But at City Theater, the pepole, despite knowing he is in a distinct place It recognizes the symbols of the place, but no emotion is attached to it.

    Keywords: Sense of Place, urban public spaces, Attraction level measurement model, Tehran City
  • Abdulmutallab Rahnama, Ahmad Khadem Al Husseini *, Amir Gandomkar Pages 445-458

    Ardakan tourist city hosts tens of thousands of tourists every year due to its natural attractions, pleasant climate and abundant gardens.Meanwhile, many of these tourists tend to spend more time in the pleasant environment of the city and fulfill this desire by building or renting a house for a long time. These houses are called second homes.Such houses are usually located in sparsely populated areas, villages or small towns and are used for recreational purposes, they are also called weekend houses and holiday homes. In this research, the second houses and its effects on agricultural use have been studied. The results showed that based on field surveys and the study of statistics of various real estate companies in the city, most garden transactions in Ardakan, ie 80% of transactions by non-natives and only 20% of garden transactions are related to natives.The results of these field studies show that almost all gardens purchased by non-natives are turned into houses, gardens and villas, which are used as second homes by the owners. It shows that there is a significant relationship between the construction of second homes in Ardakan and environmental and ecological changes in this city that need to be considered in future management plans of this city.

    Keywords: Ardakan city, Urban planning, Second Houses, Land Use Change
  • Ebrahim Fathinia, Alireza Darbanastane *, Seyed Hassan Matiei Langroudi, Jahangir Yadollahi Farsi Pages 459-488

    This research is applied according to its purpose and based on its nature and method, it is of survey type and descriptive and non-experimental research and the method of collecting field and library information. The statistical population of the research based on the bachelor's standard is equal to 40 experts and the level of village analysis is equal to 40 villages in 9 villages. all questionnaires with a high rate of 0.7 have high reliability. In this study, variables fall into two categories of Independent and dependent variables are divided into 4 criteria. In this research, two-sample test and one-sample t-test, correlation test to measure the correlation between variables, to measure the effects of tourism factors on businesses from univariate and multivariate linear regression analysis. And Chi-square test, Spearman test was used. According to the research results, tourism criteria with an average of 4.71 and Other non-tourism dimensions have relative and moderate upward effects. In fact, according to the classification that was done at the beginning of the study, tourism criteria have much more important effects than non-tourism factors. In conclusion, it should be noted that apparently the effects of different factors on businesses are not very high and are at a medium to high level. Among these, only tourism factors have high impacts, which is closely related to tourism factors and rural businesses. In fact, the set of tourism elements has a more semantic connection with businesse.

    Keywords: Rural Businesses, Tourism, Rural tourism, Types of Rural Businesses, Hamedan County
  • Layla Ghasemi, Hadi Rezghi Shirsavar *, Maryam Mosleh, Azita Jouybari Pages 489-498

    Despite the importance of organizational architecture and its impact on the maturity of employee capabilities, the various dimensions and components of organizational architecture and maturity of organizational capabilities are still not well understood. Making effective and influential components in Bushehr Gas Company. In addition to the documentary study, the content analysis technique with MAXQDA12 software has been used to identify the factors and components. In addition, semi-structured interviews with university experts were conducted in 1398 in the form of open, central and selective codes, and Dematel technique was used to determine the effective and efficient components. In this study, 85 open codes and 23 the central code and finally the 19 main components for organizational architecture and maturity of employee capabilities were identified. After that, according to the Matrix Questionnaire, decision making of pairwise comparisons of 20 experts in the fields of organizational architecture and maturity of employee capabilities was used as an example. Finally, the components of information, technology and business were identified as influential and defined factors, managed, optimized, applications and predicted as effective factors. According to experts, the information component is one of the most influential factors in organizational architecture.

    Keywords: Organizational Architecture, Human Resource Capacity Maturity, Bushehr Gas Company, Dimtel Technique
  • Ahmad Kamousi Alamdari, Hossein Asghari *, Alireza Poursheykhian, Sedighe Hasanimehr Pages 499-513

    Regional development is a multifaceted approach to the impact of internal and external systems on different spatial levels and their interaction and response in the region that this ultimately provides the internal and external balance of the region and its development. Due to the importance of the issue of regional development, the present study seeks to identify the factors that influence the development of Aras Free Zone in different dimensions. The research method is applied in the present study with descriptive-analytical in nature. The statistical population of the study also includes managers, officials, urban experts and academic elites of Aras Free Zone (about 1400 people) and the sample size is estimated to be 344 based on the modified Cochran model. Also, to analyze the research data was used partial least squares model in Warp-PLS software. The results show that among the propellants studied, the most affected are proponents of institutional-managerial (IMC), economic (E), institutional synergy (IS) and supporting organizational management (SOM) that the coefficients extracted based on the structural model of the research were respectively with values 0.65, 0.61, 0.55 and 0.48. Among the sub-variables, the most influential factors were related to the components of attracting domestic and international investments based on appropriate marketing and advertising and the relevance of predicting and not defining all future issues respectively with values of 0.64 and 0.63. Also the results of the Stone-Geyser test, calculated for regional development propulsion equal to 0.141, show that the model has the necessary predictive capacity.

    Keywords: Development, Region, Aras Free Zone, Partial least squares model
  • Karim Bagheri, Rasoul Darskhan * Pages 515-530

    The historical context of Tabriz city, which is a symbol of its identity and a legacy of a few thousand years of this city, has experienced essential changes and transformations in its identity and application of historical spaces in recent eras that are due to the emergence of new needs and functions, and the emergence of a desire for change. The present study investigates the role of physical, economic and social- cultural components and factors related to modernization in historical-cultural context of Tabriz metropolis, with an emphasis on preserving the identity. This study is a descriptive-analytical research. For each of the physical, economic and social- cultural components of modernization some indexes were considered based on the responses of experts and Delphi technique. The data obtained from the questionnaire were analyzed by statistical software. Based on the findings, physical component has the greatest score and the social- cultural component has the lowest score. Later the indexes of each component were ordered based on Fuzzy AHP method. The obtained factors were categorized based on SWOT technique. The obtained results revealed that the most important strength of modernizing historical context is the development of access status in context, the most important weakness is destruction of historical contexts , the most important opportunity is providing service infrastructure for viability of the context, and finally the most important threat is the effects resulted from prolonging the manufacturing process.

    Keywords: Modernization, Historical-Cultural Context, identity, Tabriz Metropolis
  • Malihe Kiadaliry, Abbas Arghan *, Saeed Kamyaby Pages 531-551

    The present research is an applied research in terms of purpose, and of the nature and method of the research is descriptive-survey and inferential. The statistical population of the study is all citizens over 20 years old in the towns. The sampling method was randomly selected from the city population and tourists in 484 samples (based on Cochran formula). To determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient (0.734) used In order to analyze the data, the questionnaire tool and its analysis in SPSS and using tests such as mean, one-sample T-test and Pearson correlation, as well as AHP hierarchical analysis were used. The results of the research indicate that in the city of Chalus, the natural structure index of has a t-statistic and is at a significant level below 0.05 and therefore its status is more than average. Also, indicators of information boards The green space, lighting, has a T-negative statistic and is at a significant level below 0.05. As a result, their condition is less than average. In addition, topographic indices, geometry of buildings, streets and passageways, facades of buildings, urban furniture, building materials, are at a significant level of more than 0.05. As a result, their status is moderate. A general assessment of landscape indicators and natural structure in attracting and staying tourists in the city of Chalus also suggests that the neighborhood of 10 with a weighted average (3.70), in the best condition and neighborhood 5 With a weighted average (2.65) in the weakest condition.

    Keywords: City, City landscape, natural structure, Tourism, Chalus city
  • Mojgan Shaeri, Hadi Rezghi Shirsavar * Pages 553-572

    The main objective of this research is "to provide a model of sustainable development based on the excellence of entrepreneurship education of agricultural jihad training centers". This study was applied in terms of purpose and in terms of data collection method, the research type is descriptive survey. A total of 4430 people in the Association of Agricultural Jihad Training centers, which according to Morgan table, 354 people were selected as the sample, which were selected by simple random sampling method. In this study, a researcher-made questionnaire 64 items (derived from Shams et al. (2014)) has been used. The validity of the research instrument was based on the use of a researcher-made questionnaire and according to the experts ' application and formal approval of the research tools, the questionnaire validity was confirmed. In order to confirm the reliability of the questionnaire, Chorenbach α was obtained by calculating the total number of 0.953. Results of test implementation the confirmatory model indicates that all parameters of the model are at an acceptable level. The results of the final structural model show that the highest factor of the leadership component (0.88) and in the second position of the line and policies and strategies (0.86) and in third position are the component of partnerships and resources (0.84).

    Keywords: Training excellence, Entrepreneurship, Agricultural Education, model
  • Mostafa Hamidi, Majid Nasiri *, Parviz Saeidi, MohammadSharif Sharifzadeh Pages 573-596

    This research is qualitative-quantitative in nature and is applied according to the purpose of the research. First, through the literature and research background and 26 theoretical and experimental experts using non-random snowball sampling method, dimensions and components of economic entrepreneurship opportunities model with e-commerce approach in the field of banking were extracted. Then they were identified and determined by fuzzy Delphi technique in the form of 6 main dimensions and 23 sub-dimensions. In the next part, to determine the importance of each of the identified components, after designing the questionnaire in the form of fuzzy hierarchical analysis, they were ranked using fuzzy AHP method. In the next step, the current and optimal status of each of the dimensions and components of the research in the study areas were evaluated by t-test. Using ISM interpretive structural modeling technique, leveling the factors affecting economic entrepreneurship opportunities with the e-commerce approach in the field of banking at four levels, respectively; The first level is organizational factors (high dependence and low influence), the second level is opportunity recognition factor (high dependence and low influence), the third level is economic, environmental, technological factors (high influence and low influence) and the fourth level is institutional factors (influence). High and low impact). In the quantitative part of the research, the causal relationships between the components of entrepreneurial opportunities with the e-commerce approach and the fit of models were examined.

    Keywords: opportunity, Economic Entrepreneurship, e-commerce, banking
  • Nahid Boroumand, Seyyed Mohammad Mousavi Bojnourdi *, Mohammad Azin Pages 597-631
    Responsibility for human health and having a healthy society is one of the main conditions for sustainable geographical-human development. Undoubtedly, many factors influence this issue, and the development of medical law is one of the most important factors. Commitment to human health and caring for the health of future generations is a fundamental step towards the formation of a developed nation responsible for the geographical environment. The purpose of this article is to investigate the role of medical rights development in the sustainable development of human geography with emphasis on physician civil liability in medical fertility. The main question of the article is what role does the development of medical law play in the sustainable development of human geography? The method of this article is qualitative. Article data will be collected from library sources. The method of analysis of research findings is also descriptive-analytical. The results of the article show that the protection and protection of human health within the framework of legal systems has an important role in the sustainable development of human geography. From a legal point of view, the doctor performs certain duties And uses its knowledge to solve people's health problems and must be held accountable for four types of responsibilities: Moral liability, civil liability (compensation by a physician), disciplinary liability (violation of trade union and professional rules and regulations) and criminal liability (committing a crime due to an act or omission).
    Keywords: Medical Law, sustainable development, Human Geography, Civil Liability
  • Maryam Heydarzadeh * Pages 633-642
    Accurate forecasting of effective parameters in water resources projects is one of the most important research topics for water engineers. One of these parameters is river flow. In this paper, the neural network is used in two ways: multi-layered perceptron network (MLP) network, with error post-propagation algorithm and radial base function (RBF) and using Matlab and SPSS 19 software to estimate Dubai in Minab watershed using data. Simultaneous daily rainfall and daily water supply have been used for Brentin, Glasgard and Faryab stations for a period of 25 years. In this study, in order to investigate and determine the highest rainfall effect of each of the stations on the Dubai River, the impact of 5 consecutive days of rainfall on Dubai on a daily basis (p0, p-1, p-2, p 3.3, p-4, p-5) For each station and jointly, the first and second to fifth day rains were performed for stations with two to two subscribers. The results showed that the multi-layered perceptron (MLP) method had the lowest error (RMSE) and the highest correlation (R^ 2) between daily precipitation at all three stations measured with Dubai. Also, the first day's rainfall in the couple's stations and the first and fifth day's rain in the single stations have the greatest impact on Dubai's output
    Keywords: Neural Network, flow estimation, Minab River, MLP network, RBF network
  • Mehrshad Nasimi, Nasrollah Mohammadi *, MohammadAli Nasimi, Saeed Amirnejad Pages 643-660

    Using the media to introduce sports products to the audience is very effective. The use of sports brand placement in the media and its use in recent years has become one of the most widely used related techniques for sports product advertising. The purpose of this study is to design an effective model of sports brand placement in the media using the data foundation method. In order to conduct the research, a qualitative research approach has been used and based on the data method of the foundation and using semi-structured interviews with experts in the field of sports brand in the media has been identified. The sample size with the logic of theoretical and judgmental sampling and until the achievement of theoretical saturation included a total of 12 people. Data encoding was performed using Max Kyoda software. Findings show that the effectiveness of sports brand placement in the media with 10 factors and 50 components including: attitude to film, audience capture, audience position, advertising, brand dominance, product integration with the program, demographic characteristics, personality relationship The sports program is explained by the product, the economic benefits and the sports script.

    Keywords: sports brand placement, Media, data foundation theory, Exploratory Interview, sustainable development
  • Mesiam Shahbazi, MohammadReza Fathi *, Nasim Jesri Pages 661-677

    Public transportation has always been of interest to planners transport system and according to criteria of human centered has particular importance in the evaluation and development of in town transportation systems. The aim of this study is to provide a framework for assessing the transportation systems facilities of Tehran metropolis with human centered approach. in this study with reviewing the theoretical foundations of human centered transportation and using the experiences of experts in the context o transportation has investigated to identify and determine the significance of human centered transportation criteria and through confirmatory factor analysis has reached a perfect fit and by Using fuzzy AHP criteria weight and according to identified criteria, the performance of 4 highways in Tehran, of human centered aspect, with using fuzzy topsis method has been assessed and accordingly prioritized. Eventually with using of importance performance analysis, the suggestions have been presented for identified criteria to improved human centered in infrastructure studied. The current study is descriptive survey in terms of data collection, the sampling is done in consecutive available method. In the current study 29 criteria in 5 beneficiary groups for testing the measure of identified human centered that after doing confirmatory factor analysis. it was eliminated 9 criteria and the remaining 20 criteria, the suitable equipment's criteria for establishment and job creation opportunities, respectively have been the most and less important.

    Keywords: Transportation, Human-centered development, Multiple Attribute Decision Making, Importance-performance analysis
  • Seyede Fatemeh Mirghiasi, Milad Ghanbari * Pages 679-692

    In most parts of the world, unlimited resources and renewable energy have been welcomed due to limited fossil fuels and the emphasis of regulations on reducing greenhouse gas emissions. Solar energy is more desirable because of its ease of access and conversion into electricity. The present issue is related to the costs and people and housing activists’ unwillingness to utilize renewable energy and the concern is that the country’s economy and the price of energy carriers do not create a comparative advantage for individuals. Therefore, the government must move towards encouraging policies and take the necessary measures. The purpose of this study is to estimate the operating costs of the solar power system for economic analysis and encourage investment. In the present descriptive-analytical study, the economic evaluation of grid-connected home photovoltaic system in a residential complex located in district 2 of Tehran, is investigated. Then, with the Life Cycle Assessment (LCA) approach, using engineering economics techniques and Excel software, the present net worth criterion, internal rate of return, return on investment period and the ratio of net present value to initial investment of various types of financing methods are calculated. With the studies performed, all the economic criteria for the implementation of the photovoltaic system can be justified by analyzing the financing scenarios. On the other hand, granting subsidies, low-interest loans can encourage investors to enter the field of renewable energy, so that according to the benefits of the system, their economic justification can be feasible

    Keywords: Photovoltaic system, life cycle assessment, Economic Assessment, engineering economics
  • Yousef Nasiri, Zohreh Davoodpour *, Maryam Moeini Far Pages 693-714
    The inefficiency of these models has led to the formation of new theories such as; The theory of participatory urban planning. In our country, the raw modeling of new theories and superficial changes without grounding and theoretical reflection, such as: Implementation of the law on councils and the role of the city council in the urban planning system, has created ambiguities in the process of development and realization of participatory urban planning theory. The purpose of this study is to further explore the conditions for the realization of participatory urban planning theory in order to avoid superficiality and raw modeling of theories of other societies, emphasizing the emergence of the city council and its role and place in the urban planning system. Descriptive-analytical method has evaluated the realization of participatory urban planning propositions and its effect on changing the approach of centralized urban planning system to participatory by analyzing the role and position of the city council in the urban planning system. Defining the role and position for the city council in the preparation process, approving and implementing urban development plans to change the approach to urban planning, superficial changes without theoretical support and is still a long way from realizing public participation and participatory urban planning theory. Purely legal and institutional changes do not achieve participatory urban planning, but real participation will occur when all stages of participatory planning (including culture building and public awareness, etc.) have been completed properly based on the theoretical foundations of participation.
    Keywords: Participatory Planning, participatory urban planning, Islamic city councils, Urban Planning System
  • Majid Namatollahi, MahmoudReza Anvari *, Maryam Karimianbastani Pages 715-728

    The issue of improving the worn-out structures of cities has been considered by urban planners and managers in the last one or two decades, and more or less measures have been taken in this regard, and by recognizing the needs, bottlenecks, capabilities and opportunities to revive the worn-out tissue through joint efforts and empowerment of residents, they have created a suitable environment for local residents to live. Improvement worn tissue can promote physical value and the willingness of citizens to live in that increase. In this regard, the purpose of this study is the role of urban management in improving the worn-out urban tissues of Saravan. The present study is a descriptive-survey research in terms of purpose in the field of applied research and based on its nature and method. The statistical population of the study includes professors, experts and specialists in the field under study. Using Delphi technique, 20 people were selected as the sample population. In this research, fuzzy TOPSIS and fuzzy AHP models have been used to measure and analyze. The results of fuzzy hierarchical analysis (AHP) technique showed that the urban regeneration index with a normal weight of 0.408 has the highest priority of improving urban worn-out tissues. Also, the results of fuzzy TOPSIS technique showed that the urban regeneration strategy has the highest weight and is in the first place.

    Keywords: Worn Texture, urban management, improvement, Urban regeneration, Saravan city
  • Babak Pourqahramani *, MohammadReza Nojavan Pages 729-739

    According to the constitution, the protection of the environment is a public duty of the people and the government. In this regard, the role of the prosecutor as the public prosecutor is important and according to the law, duties and powers have been assigned to him. In this regard, as a guardian of public rights, he has the duty to declare crimes and prosecute environmental destroyers, and from the position of public prosecutor in charge, he protects this right of citizens and in cases where environmental protection requires, to issue Special orders such as closing factories and polluting industries and dealing with environmental criminals. In addition, in accordance with the law and with the authority he has, he supervises judicial officers and gives them the necessary training in the field of environmental protection, especially with special officers such as officers of the Environmental Protection Organization, natural resources and non-governmental organizations in the field of environment. It is biologically related.

    Keywords: Environment, Judicial System, environmental protection organization, Domestic Law
  • Hedieh Dabiri, Leila Zare * Pages 741-753

    The use of communal spaces is an important part of everyday life, public spaces serve as meeting places for people, so these places must be secure enough for people to exchange information peacefully. The city as a biomedical context should be full of social spaces for social interaction, but in the hasty development of today's cities, attention has been given to the security of communal spaces as one of the basic needs of today's humanity. As urban spaces become more desirable and designed and protected by genuine criteria, the rate of human absorption into space increases and as time goes on, the presence of people in space increases. Parks have always been considered as one of the communal spaces in the urban space. The purpose of this study is to analyze the level of social interaction in this space by analyzing in Tehran student park as a collective space and to investigate users' opinion about the impact of security components in space. 50 questionnaires were randomly distributed among the users of the student park, and the data were analyzed using written tables. The research hypotheses were tested using Student's t-test, correlation and regression. The results show that the level of social interactions in the park is at an average level and, according to space users, are among the factors affecting security in socialization, lighting, space size and freedom to hesitate.

    Keywords: Security, Social Interactions, Communities, Student Park, Tehran
  • Mostafa Nankali Kalabadi, Alireza Abbasi Semnani Pages 753-770

    in the border villages of these counties that are directly connected to the border. Therefore, four villages in Baneh city and two villages in Marivan city are the final target of the present study and among the villages of these villages, 27 villages that are located at a maximum distance of 30 km from the border have been studied. According to the latest population and housing statistics (2016), 9788 households live in the target villages. The study sample was selected using Cochran's formula and random sampling method with proportional assignment (370 heads of households). The tool used in this study includes a researcher-made questionnaire whose content validity (formal) and its structure and reliability Approved using hybrid reliability. Data analysis was performed through correlation analysis and structural equation modeling using SPSS and AMOS software. The model evaluated in the study had acceptable fitness indices. Structural equation modeling showed the components of quality of life (γ = 0.409, Z = 4.51), environmental (γ = 0.36, Z = 5.39), migration (γ = 0.64, 0.25). Z = 8), economic viability (γ = 0.41, Z = 5.64) and physical-spatial quality of the village and its dwellings (γ = 0.39, Z = 5.25) explain 68% of the changes in development distribution They are rural.

    Keywords: informal economy, Rural development, Border villages, Structural Equations, Kurdistan province
  • Mohammad Moradi *, Majid Karimpourreihan Pages 770-783
    The tourism industry has become the world's third-largest income-generating industry, after the oil and auto industries, and it requires less investment in employmentKeywords: Worn texture, Organizing, District 10, Recreational Approach. Our country is among the top ten countries in the world in terms of tourism, with many millennia attractions and civilization, according to the World Tourism Organization, But our nation's share of this lucrative industry is negligible both in terms of number and turnover, and requires consistent planning. Given the current status and growth and prosperity of this industry in the country and the northeastern provinces (Shirvan), this study aimed to investigate the barriers to tourism development in Shirvan. In order to investigate the research problem through documentary and library method, data collection has been done and the findings of the present study are descriptive-analytical and using expert judgment (Delphi method) and field survey method (observation and questionnaire). Is obtained The TOPSIS model was also used for data analysis to investigate Shirvan tourism barriers and the results show that the loss of gardens as a tourist attraction due to water deficit and drought was able to top the criteria in the case of 0.735. Be examined.
    Keywords: Tourism, Barriers, Shirvan
  • mohadeseh motahari, seyed mohammadreza hosseini* Pages 784-805

    The main purpose of this study was to provide a model for creating entrepreneurial opportunities for handicrafts. The research method in this study is mixed. The research variables were identified based on the opinions of 20 entrepreneurship and handicrafts experts who were selected based on the snowball sampling method. For the quantitative part of the research, the structural equation method was used using SMART-PLS software. To perform inferential statistics based on Morgan sampling method, 171 people were selected from 307 handicraft activists who each answered a Likert five-choice questionnaire. The result of inferential statistics showed that the psychological components (experience), creativity, progress in success, awareness and risk-taking), economic (capital, market, factors of production - raw materials - human resources, cooperatives and exports), social - Promoting the culture of handicraft education, social relations, social capital and advertising and information), laws and regulations, tax laws and regulations, customs laws and regulations, payment of government facilities and facilitation of workshop (and technological) permits. Methods and approaches New production of handicrafts, modern tools and equipment, application of the product, upgrading the skill level of producers) are effective in creating entrepreneurial opportunities for handicrafts.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Opportunities, Handicrafts
  • Zahra Kordi, homa salehi*, FARHAD HAMZEH Pages 806-827

    Waste management policy is a system that policies and manages the flow and methods of waste collection, recycling and disposal in interaction with each other, so that the desired environmental, social and economic goals are achieved in a specific area. . The purpose of this study is to investigate the effective components on waste management policy in rural areas of Kan Bakhsh in Tehran province. The present research is of strategic type in terms of applied development goal and is of survey type in terms of nature and descriptive-analytical method. The statistical population of the study includes 1590 heads of families living in the villages of Kan district and the sample size was determined to be 202 using Cochran's formula. The method of this research is survey and semi-structured interviews with respondents and completing questionnaires. The Delphi technique (expert survey) was used to determine the validity and to validate the content of the research questionnaires. Also, the reliability or reliability of the questionnaire was measured by comparing the two ratios. In this study, in order to study waste management in the studied rural areas, three components of leadership combined with innovation, correct use of resources and planning and organization have been used and their impact on policy-making in this field of study has been investigated. The results of this study using Chi-square test showed that the three components of leadership combined with innovation, proper use of resources and planning and organizing with waste management policy

    Keywords: Policy making, Waste Management, Rural Areas, Kan District
  • Ali Ghiasian, Ataullah Abtahi *, Neda Soleimani, Mohsen Ameri Shahrabi Pages 828-850

    This research is applied in terms of applied research, in terms of research method is exploratory-descriptive research, in terms of time horizon is cross-sectional, and in terms of data collection method includes a combination of qualitative and quantitative methods. The statistical population of this research consists of all cyberspace policy experts and experts, who were identified as 12 people. The steps were as follows: first, an interview was conducted in the form of a questionnaire from 12 experts, then the text of the interviews was coded openly, axially and selectively by content analysis method by maxqda software. Finally, 58 indicators were selected. Regarding the quantitative analysis of the data obtained from the closed questionnaire, the sample size was determined based on the study population and using Cochran's formula about 196 people. Then, by analyzing the exploratory factor by SPSS software, they were divided into 11 categories that the elements and items of the questionnaire are well correlated with each other, and finally all 58 indicators for this stage were approved. Which was tested using confirmatory factor analysis and path analysis. In order to refine and reliable the data, exploratory factor analysis of SPSS software and kmo test were used to ensure the adequacy of the sample size of the questionnaire and Bartlett sphericity test was used to test the correlation between variables. The structural model in the form of confirmatory factor analysis, path analysis, LISREL software has been used.

    Keywords: content analysis, advertising, Social Media, persuasion in advertising
  • Mohammad Jahed Ghadami, Alireza Andalib *, hamid majedi Pages 851-870

    Since ancient neighborhoods are a symbol of the cultural and historical identity of cities and their destruction and destruction are at the root of the inhabitants' identity, there is a need to address these contexts and recreate them. Of course, the issue of worn-out and inefficient urban neighborhoods and recreation of these neighborhoods is a complex and multidimensional issue, so any issues related to recreational urban texture regeneration should be evaluated in a multidimensional way and a combination of different factors. In this study, systematically and systematically, the key proponents of effective regeneration of worn-out neighborhoods of District 12 of Tehran metropolis have been systematically identified and analyzed. In this study, first, 40 environmental factors were extracted in six different political, economic, socio-cultural, legal, managerial, and physical fields using environmental and Delphi techniques, and then using the Delphi method of managers, the cross-effects matrix of the components Is formed. In the next step, matrix analysis was performed through Miccom software. The results of scattering of variables in the influence axis and factor influencing in the Mickemak software indicate the instability of the system in recreating the study area and accordingly five variables were identified. Finally, given the high score of direct and indirect influence of the factors, ten key factors were identified as key drivers in the future recreation of the area. Among the factors considered, socio-cultural variables had the greatest impact on recreation of the study area and political factors had the least influence.

    Keywords: Key Propellants, Recreation, Worn Neighborhoods, District 12 of Tehran Metropolis
  • Shifteh Badrazar, Karim Hosseinzadeh Dalir *, ali Azar Pages 871-890

    The city of Tabriz is one of the largest and most important cities in Iran, which is located in a very high risk area, adjacent to the Tabriz fault and having a population of 1558693 people and the existence of huge human, cultural and historical capital of Tabriz as the most dangerous city In terms of earthquake risk, it introduces and according to this, Tabriz fault is considered the most dangerous fault in the country. The existence of such conditions predicts the occurrence of a human catastrophe in Tabriz in the coming years. If the earthquake zoning plan of Tabriz city, carried out by Tehran Padir Company, has predicted 426 thousand human casualties for the Tabriz earthquake in a maximum of 426 thousand people. In this regard, the most important purpose of this article is to evaluate the vital impulses affecting the resilience of Tabriz city against possible earthquakes. The research method is based on common methods and models in futures research. The results of this study show that among forty factors affecting Resilience of Tabriz city against earthquakes Twelve factors which are fault activity, marginalization, population density, building resistance, damage rate, poverty, hazard zoning map, income, open space access, crisis budget, temporary housing and security are among Key and important factors for resilience of Tabriz city against earthquakes have been determined.

    Keywords: Resilience, earthquake, Tabriz, Futurology