فهرست مطالب

Veterinary Research - Volume:22 Issue: 2, Spring 2021

Iranian Journal of Veterinary Research
Volume:22 Issue: 2, Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیزت گوادالوپه کمپوس موزکوئیز، دنیل مارتینز گومز، تانیا ریس کروز، استلا ترسیتا مندز الورا* صفحات 94-99

    پیشینه

    کمپیلوباکتر فتوس زیرگونه فتوس عامل اصلی سقط جنین انفرادی در گاوها و ناباروری است که سبب ضررهای اقتصادی به پرورش حیوانات اهلی می شود.

    هدف

    این مطالعه به ارزیابی توانایی کمپیلوباکتر فتوس زیرگونه فتوس برای حمله و زنده ماندن در سلول های اپی تلیال اندومتریال گاو پرداخته است و تلاش دارد که مکانیسم های بیماری زایی این میکروارگانیسم را توصیف نماید.

    روش کار

    کشت اولیه سلول های اپی تلیال اندومتریال گاو، در معرض کمپیلوباکتر فتوس زیرگونه فتوس قرار گرفتند. باکتری های داخل سلولی، که به وسیله تعداد کپی های ژنومی (g.c.) نشان داده شدند در 0، 2، 4، 10، و 24 ساعت پس از القای عفونت (h.p.i.) به وسیله واکنش زنجیره ای پلیمراز کمی (qPCR) مورد ارزیابی قرار گرفتند. حضور باکتری های داخل سلولی با استفاده از روش های ایمونوفلورسنس و ایمونوهیستوشیمی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج به دست آمده نشان داد که فقط کمپیلوباکتر فتوس زیرگونه فتوس های زنده مانده می توانند به سلول های اندومتریال حمله کنند. تعداد g.c. در آزمون هایی که کمپیلوباکتر فتوس زیرگونه فتوس های زنده بود، به طور متوسط به 656 g.c. رسید و تا 4 h.p.i. ثابت ماند، سپس در 24 h.p.i. به 100 g.c. کاهش یافت. در آزمون هایی که میکروارگانیسم ها غیر زنده بودند، میانگین تعداد g.c. کم تر از 1 g.c. بود و هرگز تغییر نکرد. حضور داخل سلولی این باکتری ها در 2 h.p.i. با استفاده از ایمونوفلورسنس و ایمونوهیستوشیمی تایید شد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که فقط کمپیلوباکتر فتوس زیرگونه فتوس های زنده قابلیت حمله به سلول های اپی تلیال اندومتریال گاو را دارند ولی نمی توانند در آن ها تکثیر شوند، که این موضوع نشان دهنده این مطلب است که سلول های اندومتریال جایگاه مناسبی برای تکثیر این عامل بیماری زا نیستند. با این وجود، این قابلیت تهاجم نشان می دهد که این نوع سلول می تواند توسط پاتوژن برای گسترش به بافت های دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلول های اندومتریال گاو، کمپیلوباکتر فتوس، زنده مانی داخل سلولی
  • بهاره ایزدی، مهدی محبی فانی*، سعید حسین زاده، سید شهرام شکرفروش، سعید نظیفی، آریا رسولی صفحات 100-106
    پیشینه

    پروبیوتیک ها ممکن است کیفیت شیر و وضعیت سلامت عمومی حیوانات را بهبود ببخشند.

    هدف

    تاثیرات جیره باسیلوس کواگولانس PRM101 روی اجزای شیر‏، اسیدهای چرب (FA) شیر و بعضی از شاخص های سلامت در گاوهای شیری بررسی شد.

    روش کار

    مقدار 2 گرم پروبیوتیک به ازای هر راس گاو CFU/cow) (2 × 1011 به مدت 63 روز به جیره 12 راس گاو هولشتاین در مقایسه با 11 راس گاو شاهد که با جیره پایه تغذیه شدند‏، اضافه شد. نمونه های شیر و خون روزهای 0، 21، 42، و 63 گرفته شد.

    نتایج

    حجم شیر و حجم شیر تصحیح شده از نظر انرژی (ECM‏؛ محاسبه شده از روی وزن شیر و محتوای چربی و پروتئین آن) به صورت خطی و مشابه در هر دو گروه کاهش یافت (P=0.60)‏. اما، گروه آزمایش در روز 42 مطالعه در مقادیر شیر (P=0.03) و ECM (P=0.04) افزایشی به صورت چند وجهی نشان داد. ECM (روز 42، p < 0.05) و محتوای پروتئین خام شیر (روز 42، p < 0.05؛ روز 63، p < 0.1) در گاوهایی که پروبیوتیک دریافت کرده بودند بالاتر بود. نسبت اسید هپتادکانوییک (C17:0; P=0.002) و اسید لینولییک (C18:2; P=0.077) در چربی شیر (گرم در هر صد گرم چربی) در گاوهای مورد آزمایش در روز 63 بالاتر بود. ظرفیت تام آنتی اکسیدانی شیر (TAC)، ‏مالون دی آلدیید (MDA) و نیز آمیلویید A و هاپتوگلوبین (Hp) شیر و خون تفاوتی نشان ندادند. بین TAC و MDA در گروه کنترل ارتباط منفی مشاهده شد (r=-0.669, P=0.05). در گروه آزمایش اسید هپتادکانوییک به صورت منفی با MDA شیر (r=-0.611, P=0.035) و به صورت مثبت (r=0.591, P=0.043) با Hp سرم ارتباط داشت.

    نتیجه گیری

    استفاده از باسیلوس کواگولانس PRM101 در جیره گاوهای شیری ممکن است باعث بهبود نسبت اسیدهای چرب C17:0 و C18:2 در شیر شود. برخی تغییرات مثبت در پروتئین شیر و وضعیت سلامت گاوها نیز قابل انتظار است.

    کلیدواژگان: آمیلوئید A، باسیلوس کواگولانس، هاپتوگلوبین، اسید هپتادکانوئیک، اسید لینولئیک
  • افشین رئوفی، مرتضی گرجی دوز*، پیمان دهقان رحیم آبادی، مجید مسعودی فرد، سید حسین مرجانمهر، محمدرضا اسماعیلی نژاد صفحات 107-112
    پیشینه

    هیدراننسفالی از بین رفتن یک طرفه یا دو طرفه نیمکره های مخ و جایگزینی آن با یک کیسه مملو از مایع مغزی-نخاعی (CSF) است که توسط برخی از ویروس های تراتوژن ایجاد می شود. این اختلال پیش از مرگ با استفاده از اسکن مقطع نگاری کامپیوتری (CT) قابل تشخیص است، یافته های آسیب شناسی نیز برای تایید تشخیص مفید هستند.

    هدف

    هدف از این مطالعه تعیین سیمای هیدراننسفالی در گوساله ها به وسیله CT بود.

    روش کار

    در این مطالعه، تصاویر CT از جمجمه 7 راس گوساله هم سن مبتلا به نشانه های عصبی، آلوده به ویروس آکابان، پس از کشتار دام ها تهیه شد. به منظور مقایسه واحد هانسفیلد (HU) به دست آمده در هر نقطه از مغز با مغز طبیعی، تصاویر CT از یک راس گوساله طبیعی (هم سن) در نظر گرفته شدند. سپس، HU در بخش های مختلف مغز گوساله های مبتلا اندازه گیری و با مغز گوساله طبیعی مقایسه شد.

    نتایج

    تصاویر مقطع نگاری کامپیوتری گوساله های مبتلا نشان دهنده کاهش تراکم چگالی نیمکره های مخ بود و میانگین مقدار HU در این بخش های مغز در مقایسه با گوساله طبیعی از نظر آماری به طور معنی داری کاهش یافته بود (P=0.0001). تفاوت میان مقدار میانگین HU در ساقه مغز گوساله های مبتلا و گوساله طبیعی از نظر آماری معنی دار نبود (P=0.066). در آسیب شناسی کیسه های نامتقارن مملو از مایع که جایگزین نیمکره های مخ شده بودند مشاهده شد ولی در همه مبتلایان ساقه های مغز سالم بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که میان یافته های CT اسکن و آسیب شناسی در گوساله های مبتلا به هیدراننسفالی یک ارتباط قوی وجود دارد. این اولین مطالعه گوساله های مبتلا به هیدراننسفالی به واسطه CT اسکن است.

    کلیدواژگان: گوساله، CT اسکن، واحد هانسفیلد، هیدراننسفالی
  • سیاوش مکتبی*، مهدی زارعی، زهرا غفوری، رمضانعلی عطایی صفحات 113-119
    پیشینه

    انتروتوکسین های استافیلوکوکی (SEs) در مواد غذایی تحت شرایط مطلوب تولید شده و یک تهدید بیولوژیکی بالقوه محسوب می شوند.

    هدف

    این مطالعه به منظور شناسایی ژن های انتروتوکسیژنیک A و B در استافیلوکوک های کواگولاز مثبت (CPS) و منفی (CNS) برای ارزیابی بیوتایپ ها و مقاومت آنتی بیوتیکی استافیلوکوکوس اریوس جدا شده از نمونه های مختلف گوشت انجام شد.

    روش کار

    در مجموع 160 نمونه سواب از لاشه گوسفند، گاومیش آبی، گاو و مرغ جمع آوری شد. کلنی های مشکوک رشد یافته بر روی برد پارکر آگار تحت آزمایش های بیوشیمیایی قرار گرفتند، که شامل رنگ آمیزی گرم، کاتالاز، اکسیداز و فعالیت کواگولاز بود. سپس کلنی های مربوطه به طور جداگانه تحت سنجش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) برای شناسایی جنس استافیلوکوکوس، ژن های انتروتوکسیژنیک (sea و seb) و ژن ترمونوکلیاز (nuc) اختصاصی  استافیلوکوکوس اریوس قرار گرفتند. تست حساسیت به آنتی بیوتیک نیز با استفاده از پنج آنتی بیوتیک انجام شد.

    نتایج

    در کل 150 گونه استافیلوکوکوس از نمونه ها جدا شد که از بین آن ها 135 (90%) جدایه حاوی ژن sea بودند، در حالی که هیچ کدام از جدایه ها حاوی ژن seb نبودند. بیست و پنج استافیلوکوکوس اریوس توسط PCR تایید گردید، که از این تعداد 15 جدایه (60%) متعلق به میزبان اختصاصی (HS)، 7 جدایه (28%) متعلق به بیوتایپ های میزبان غیر اختصاصی (NHS) و 3 جدایه (12%) غیر قابل تایپ بودند. به طور کلی 68%، 56%، 16%، 12% و 8% جدایه ها به ترتیب در برابر پنی سیلین، تری متیوپریم، جنتامایسین، اگزاسیلین، و اریترومایسین مقاوم بودند.

    نتیجه گیری

    گوشت های تهیه شده در این منطقه به استافیلوکوک های انتروتوکسیژنیک و مقاوم به آنتی بیوتیک آلوده هستند که می توانند سلامتی مصرف کنندگان را تهدید کنند. این مطالعه نه تنها نشان داد که نه تنها جدایه های CPS حاوی ژن انتروتوکسین A هستند، جدایه های CNS نیز دارای این ژن، به ویژه در گوشت گاومیش، هستند و از اینرو در گوشت های مختلف خطر بالقوه محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: کواگولاز، انتروتوکسین، گوشت، PCR، استافیلوکوکوس
  • سوجیت کومار بهرا، تانکاپان سابارینات*، یوسف دنکه، سورندرا کومار بانسال، کارونانیتی ماهندران، آشوک کومار، کومار سنتیل، مدرام ورما، شانموگام چاندراسکار، سید عطیف علی صفحات 120-128
    پیشینه

    لپتوسپیروز سگ یک نگرانی جدی در بهداشت عمومی است.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی قابلیت ناحیه محافظت شده 1 تا 5 آنتی ژن نوترکیب شبه ایمنوگلوبولین پروتئین B لپتوسپیرا (rLigBCon1-5) به عنوان یک نشانگر تشخیصی سرمی برای تشخیص لپتوسپیروز سگ است.

    روش کار

    در مجموع 340 نمونه سرمی گرفته شده از سگ های غیر واکسینه با استفاده از آزمون میکروسکپی آگلوتیناسیون (MAT) و rLigBCon1-5 بر پایه سنجش جذب ایمنی وابسته به آنزیم غیر مستقیم (I-ELISA) ایمونوگلوبولین G  (IgG)غربال شدند. علاوه بر این، 60 نمونه سرمی سگ های واکسینه شده نیز با استفاده از MAT و rLigBCon1-5 مبتنی بر تست آگلوتیناسیون لاتکس (LAT) غربال شدند.

    نتایج

    نتایج آزمون میکروسکپی آگلوتیناسیون نشان داد که 6/28% از نظر سرولوژی مثبت بودند. حساسیت نسبی، ویژگی و دقت  IgG I-ELISA در مقایسه با MAT به ترتیب 100%، 0/96%، و 2/97% بود. از 60 سرم واکسینه شده 46 سرم فقط با MAT، و 8 سرم با هر دو تست واکنش دادند، در حالی که 6 سرم با هر دو تست واکنش ندادند. آنتی بادی های ضد LigB با استفاده از rLigBCon1-5 مبتنی بر LAT در 8 سرم از سگ ها شناسایی شدند. در 5 مورد از سرم های واکنش دهنده با LAT، آگلوتینین های سرووارهای لپتوسپیرا محلی در گردش شامل گریپوتیفوزا (4 عدد) و استرالیس (1 عدد) شناسایی شدند. در 3 مورد از سرم های واکنش دهنده در LAT، آگلوتینین های ضد ایکتروهموراژی (3 عدد) تولید شده به علت عفونت طبیعی، مشاهده شدند.

    نتیجه گیری

    می توان آزمون ELISA غیر مستقیم ایمونوگلوبولین G (IgG I-ELISA)را به عنوان آزمون جایگزین MAT استفاده کرد. rLigBCon1-5 مبتنی بر LAT در 8 سرم واکسینه شده آنتی بادی های ضد LigB را شناسایی کرد که در آنجا شکست واکسن به دلیل محدود بودن طیف اثربخشی Nobivac® RL و عدم رعایت زنجیره سرد، به طور نسبی یا کامل رخ داد. این واکسن نمی تواند محافظت متقاطع را علیه سرووارهای لپتوسپیرا محلی در حال گردش را ایجاد کند. آنتی ژن نوترکیب LigBCon1-5 بر پایه LAT زمانی که به عنوان تست pen-side برای شناسایی لپتوسپیروز سگ به کار گرفته شود دارای قابلیت تمایز افراد آلوده از واکسینه شده (DIVA) است.

    کلیدواژگان: آزمون مبتنی بر DIVA، ELISA، تست آگلوتیناسیون لاتکس، لپتوسپیروز سگ، تنوع مکانی
  • فاطمه رضایی، سید شهرام شکرفروش*، سعید حسین زاده، سارا بصیری صفحات 129-135
    پیشینه

    کیفیت میگو به عنوان یک غذای دریایی فسادپذیر بالا، به راحتی می تواند تحت تاثیر تغییرات میکروبی، شیمیایی و فیزیکی در حین ذخیره سازی قرار گیرد.

    هدف

    در این مطالعه، پوشش کربوکسی متیل سلولز (CMC) به تنهایی یا با سطوح متغیر نانوامولسیون روغن میخک (CNE) (10، 20، و 30 میلی گرم در میلی لیتر) ترکیب شده است تا کیفیت میگوها را در زمان نگهداری در یخچال حفظ کند.

    روش کار

    تغییرات پارامترهای میکروبی، شیمیایی، بافتی، رنگی L*)،a* ، (b* و حسی گروه های مورد مطالعه از طریق روش های تجربی مشخص ارزیابی شده است.

    نتایج

    بر اساس نتایج ما، الگوی افزایش شمارش کلی باکتری های هوازی (APC) و شمارش باکتری های سرماگرا (PBC) در گروه های مختلف به ترتیب زیر گزارش شد: CMC + CNE < CMC < کنترل. همچنین، ادغام CMC و CNE روند افزایشی بازهای ازته فرار کل (TVB-N) و مواد واکنش دهنده اسید تیوباربیتوریک (TBARS) را نسبت به گروه کنترل در حین نگهداری در 4 درجه سانتیگراد به مدت 10 روز کاهش داد (P<0.05). در طول دوره نگهداری، کاهش شاخص L* در گروه کنترل بیشتر از سایرین بود. در حالی که کمترین مقادیر a* و b* در این گروه مشاهده شد (P<0.05). علاوه بر آن، خصوصیات بافتی و حسی میگوهای پوشش دار نیز به طور معنی داری قابل قبول تر بود (P<0.05).

    نتیجه گیری

    ادغام CNE در پوشش CMC به طور امیدوار کننده ای کیفیت میگوها را در مدت نگهداری در یخچال بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: کربوکسی متیل سلولز، میخک، پوشش، لیتوپنائوس وانامی، نانوامولسیون
  • اکبر نیکخواه*، عبدالله رضاقلی وند، محمدهادی خبازان صفحات 136-139
    پیشینه

    به دلیل روند افزایشی تولید شیر طی چند دهه اخیر، بروز بیماری های متابولیکی و تولیدی در گاوهای شیری افزایش یافته است. بیماری های تولیدی باعث افت قابل توجه و متفاوتی در تولید شیر می شوند که منجر به تحمیل ضررهای اقتصادی عمده و مختلفی به گله های بزرگ گاو شیری می گردد.

    هدف

    هدف از این مطالعه تعیین افت تولید شیر و خسارات اقتصادی آن به دلیل بیماری های مختلف تولیدی در گله های بزرگ گاو شیری انتخاب شده در ایران بود.

    روش کار

    داده های مربوط به تولید و سلامت از 17 گله بزرگ گاو شیری از سه شکم با تعداد کل مشاهدات 146464 جمع آوری شد. افت تولید شیر در سه دوره شیردهی 1) 5 تا 60 روز، 2) 61 تا 120 روز، و 3) 121 تا 180 روز پسازایش تخمین زده شد. داده ها با استفاده از مدل ترکیبی برنامه SAS (نسخه 3/9) با تاثیرات ثابت بیماری، سال زایمان، ماه زایمان، برابری و گله با سن گاو در هنگام زایمان به عنوان متغیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    داده ها تاثیر معنی داری از بیماری های مختلف تولیدی بر افت تولید شیر طی 5 تا 60، 61 تا 120، و 121 تا 180 روز پسازایش بیان کردند (P<0.05). طی روزهای 5 تا 60 شیردهی، کتوز، جابجایی شیردان (DAs)، لنگش، ورم پستان، متریت، جفت ماندگی (RP)، و سخت زایی به ترتیب موجب افت 253، 682، 39، 38، 110، 215، و 55 کیلوگرمی در تولید شیر شدند که به ترتیب معادل با ضرر اقتصادی 5/38، 7/103، 0/6، 8/5، 7/16، 6/32، و 4/8 دلار آمریکا (USD) بود. افت تولید شیر ناشی از لنگش و ورم پستان طی 180 روز شیردهی به ترتیب 207 و 404 کیلوگرم بود که به ترتیب معادل 5/31 و 0/63 USD ضرر اقتصادی بود. از آنجا که افت تولید شیر در حدود 20 تا 35% از کل هزینه های بیماری های تولیدی و متابولیکی را تشکیل می دهد، کل خسارات اقتصادی 3 برابر مقادیر فوق خواهد بود.

    نتیجه گیری

    جابجایی شیردان و لنگش به ترتیب بیشترین و کمترین افت تولید شیر را به همراه داشتند. یافته ها حاکی از لزوم بازبینی و اصلاح استراتژی های مدیریتی گله های گاو شیری در ایران است. مصرف بیش از حد کنسانتره باید متوقف شود. برای ایجاد استراتژی های موثر در بهینه سازی تولید گاو شیری مدرن و پست مدرن در ایران، به مطالعات تولید مثلی و اقتصادی آینده نیاز است.

    کلیدواژگان: گله گاو شیری، ضرر اقتصادی، افت تولید شیر، بیماری تولیدی
  • کانر باغیجی*، رمزی اورکون آکگون، اوکان اکیم، باریش باتور، مروه باغیجی، دوغوکان اوزن، سیگدم سویدال صفحات 140-145
    پیشینه

    مقطع نگاری کامپیوتری میکرو (µCT)، یک روش تصویر برداری مدرن، اطلاعات دقیقی را از ریخت شناسی استخوان مدل های حیوانی کوچک فراهم می کند.

    هدف

    اهداف 1) تولید مدل های سه بعدی (3D) از تصاویر µCT استخوان ران و درشت نی خرگوش های نیوزلندی، و 2) ارزیابی و مقایسه نتایج ریخت سنجی و حجم سنجی در بین جنس ها و همچنین طرف چپ و راست بدن هستند.

    روش کار

    در مجموع از 20 خرگوش بالغ نیوزلندی (10 ماده، 10 نر، سن 12 تا 18 هفته، وزن 5/2 تا 3 کیلوگرم) در این مطالعه استفاده شد. با استفاده از تصاویر مقطعی µCT و برنامه برش دهنده سه بعدی، مدل های بازسازی شده سه بعدی استخوان های ران و درشت نی خرگوش ها ایجاد شدند. ساختارهای آناتومیکی بر روی این مدل های سه بعدی استخوان تعیین شدند. پس از آن، پارامترهای ریخت سنجی مانند طول، ضخامت و عرض قسمت های مختلف استخوان ها با حجم و مقادیر نسبت حجم استخوان کورتیکال، ترابکولار و حفره مدولاری محاسبه شدند.

    نتایج

    مشخص شد که اصطلاح تعامل جانبی * جنسیت در سنجش قطر دیافیز استخوان ران (FDD)، قطر دیافیز داخلی استخوان ران (IFDD)، قطر سر استخوان ران (FHD)، قطر دیافیز استخوان درشت نی (TDD)، عرض دیستال درشت نی (TDW) و عرض بالایی استخوان درشت نی (TPW) از نظر آماری معنی دار است (p < 0.001). اصطلاح تعامل جانبی * جنسیت در مقادیر کسری حجمی و حجمی استخوان کورتیکال، ترابکولار و حفره مدولار از نظر آماری معنی دار نبود (P>0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که این مطالعه به مطالعات تجربی ارتوپدی خرگوش برای استخوان های ران و درشت نی کمک خواهد کرد و دیدگاه مدرنی را در زمینه آناتومی دامپزشکی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: ران، مقطع نگاری کامپیوتری میکرو، ریخت سنجی، بازسازی سه بعدی، درشت نی
  • نذرا، الوجود م. ای. عبدو*، قیس آ. ه. مجید، اسامه م. ا. العزازی، لیلا م. آ. تهرانی، ماها س. العظمی، احمد العجمی صفحات 146-149
    پیشینه

    با وجود پیشرفت مداوم استراتژی های کنترل و پیشگیری، اسهال جدی ترین بیماری مزارع نشخوارکنندگان کوچک است.

    هدف

    این مطالعه با هدف شناسایی برخی از ریسک فاکتورهای مرتبط با اسهال در نشخوارکنندگان کوچک در کویت انجام شده است.

    روش کار

    نمونه های مدفوع از 556 حیوان (334 گوسفند و 222 بز) جمع آوری و برای پاتوژن های روده ای مختلف مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده از مدیریت حیوانات و گله در نهایت تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    تحلیل های آماری نشان داد که سن (قبل از شیر گیری؛ P=0.022، OR=2.38)، اندازه گله (بزرگ؛ P=0.037، OR=1.7) و فصل (خشک؛ P=0.022، OR=2.39) ریسک فاکتورهای غیر عفونت زای بروز اسهال هستند. مشخص شد که اشریشیا کولای K99 (P=0.000, OR=7.7)، گونه های کریپتوسپوریدیوم (P=0.000, OR=586) و گونه های آیمریا (P=0.000, OR=2.97) در حیوانات اسهالی بیشتر از حیوانات غیر اسهالی گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    نشخوارکنندگان کوچک قبل از سن شیر گیری که در گله های بزرگ نگهداری می شدند به اسهال حساس تر بودند. اشریشیا کولای K99، گونه های کریپتوسپوریدیوم و گونه های آیمریا پاتوژن های روده ای غالب ایجاد کننده اسهال در نشخوار کنندگان کوچک در کویت بودند. اسهال در فصل های خشک نسبت به فصل های مرطوب بسیار شایع تر بود.

    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، اسهال، ای . کولای، بز، گوسفند
  • بیونگمون هوانگ، مین سو کیم* صفحات 150-154
    پیشینه

     از تکنیک سیم اتصال تنشی و پین (PTBW) برای تعدیل نیروی کششی در محل شکستگی اولکرانون استفاده می شود. اگرچه می توان از سیم فلزی برای روش اتصال تنشی استفاده کرد، اما عوارضی مانند تحریک پوست یا عفونت را در پی دارد. سایر مواد تثبیت کننده مانند بخیه پلی استر و پلی اتیلن با مقاومت بالا که هیچ گونه تحریک و درد پوستی ایجاد نمی کنند، مقاومت مکانیکی مشابه ای با سیم فلزی دارند.

    هدف

    هدف از این مطالعه مقایسه پایداری شکستگی قطعه اولکرانون با استفاده روش اتصال تنشی با بکارگیری سیم فلزی و فایبروایر با مقاومت کششی یکسان بود.

    روش کار

    این مطالعه به عنوان یک آزمایش زیست مکانیکی برون تنی بر آرنج لاشه سگ ها انجام شد. ما به روش زیست مکانیکی دو روش تثبیت سازی زیر را در آرنج لاشه هایی که استیوتومی اولکرانون روی آن ها انجام شده بود، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. 1- سیم کیرشنر (K) به همراه سیم اتصال تنشی فلزی 76/0 میلی متر، 2- سیم های K به همراه سیم اتصال تنشی فایبروایر شماره 2. از دستگاه آزمون کششی برای اندازه گیری میزان جابجایی استفاده شد.

    نتایج

    بر اساس اندازه گیری ها میانگین حداکثر مقدار بار (MML) و میانگین ظرفیت تحمل بار (MYL) در هنگام استفاده فایبروایر شماره 2 به عنوان اتصال تنشی نسبت به سیم فلزی 76/0 میلی متر بیشتر است.

    نتیجه گیری

    مقاومت زیست مکانیکی فایبروایر شماره 2 در محل استیوتومی اولکرانون سگ به طور معنی داری با سیم فلزی 76/0 میلی متر متفاوت بود. بنابراین، فایبروایر به جای سیم فلزی که دارای مقاومت مشابه است، قابل استفاده می باشد.

    کلیدواژگان: سگ، فایبروایر، سیم فلزی، استئوتومی اولکرانون، اتصال تنشی
  • مجتبی خسروی*، سعید سیفی، زینب تازه صفحات 155-160
    پیشینه

    بیماری نیوکاسل (ND) به عنوان یک بیماری ویروسی بسیار واگیر طبقه بندی شده، که همچنان به عنوان یک تهدید پایدار برای پرندگان وحشی و ماکیان تجاری باقی مانده است.

    هدف

    در این مطالعه، ما اورتوآوولاویروس 1 پرندگان (AOaV-1) را که تحت عنوان EM1 نامگذاری گردید از زاغی اوراسیایی (پیکا پیکا) جداسازی و مشخص کردیم.

    روش کار

    توالی نوکلیوتیدی و اسید آمینه پروتئین فیوژن (پروتئین F) EM1 تعیین شد و رابطه فیلوژنتیک آن با ژنوتیپ های AOaV-1 که از گونه های پرندگان وحشی و ماکیان در سراسر دنیا نشات گرفته بودند، به خوبی مشخص شد.

    نتایج

    آنالیز فیلوژنتیکی و توالی اسید آمینه ژن F نشان داد که ویروس EM1 متعلق به ویروس های تحت ژنوتیپ VIIl با تعیین توالی اسید آمینه های مولتی بازیک که مشخصه موتیف ولوژنیک 117112RRQKRF در محل شکافت پیش پروتئین فیوژن آن می باشد. EM1 از نظر توالی نوکلیوتیدی و اسید آمینه ای پروتئین F شباهت زیادی با ویروس های موجود در این تحت ژنوتیپ نشان داد. همچنین فاصله تکاملی بین ویروس مورد مطالعه و ویروس های متعلق به تحت ژنوتیپ VIIl بیانگر یک ارتباط نزدیک و احتمالا یک جد مشترک است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که AOaV-1 تحت ژنوتیپ VIIl در حال گردش در ایران می باشد و در بین گونه های پرندگان وحشی و اهلی در حال انتشار می باشد که می تواند منجر به عفونت سرریز دوطرفه گردد. بنابراین، مطالعات اپیدمیولوژیک بیشتر می تواند در ارزیابی تکاملی AOaV-1 در میزبان های خودش سودمند بوده و به ما کمک کند تا در مواجهه با ظهور تحت ژنوتیپ های جدید این ویروس، به خوبی مجهز باشیم.

    کلیدواژگان: اورتوآوولاویروس 1 پرندگان، عفونت سرریز دوطرفه، زاغی اوراسیایی (پیکا پیکا)، تحت ژنوتیپ VIIl
  • خان شارون*، روحیت کومار، ویکاش چاندرا، آبیشک چاندرا ساکسنا، آبیجیت موتیرام پاوده، پراکاش کینجاودکار، کولدیپ دهاما، آمارپال، و گ. تارو شارما صفحات 161-166
    پیشینه

    فتق دیسک بین مهره ای (IVDH) یکی از دلایل عمده آسیب های نخاعی (SCI) در سگ ها است. این ضایعه معمولا با رفع فشار به وسیله جراحی که شامل برداشتن مواد دیسک بیرون زده است، درمان می شود. با این حال، میزان نرخ بهبودی پس از مداخلات جراحی متغیر است و بارها رضایت بخش نیست. هدف از این گزارش مستند سازی یک مورد پاراپلژیای ناشی از IVDH در یک سگ بیگل و مدیریت درمانی آن با استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از مغز استخوان آلوژنیک (aBM-MSCs) است.

    توصیف بیمار

    این سگ با پاراپلژیایی که از 3 هفته قبل آغاز شده بود معرفی شد. بر اساس یافته های مقطع نگاری کامپیوتری (CT)، شرایط به عنوان IVDH هانسن تیپ 1 در فضای بین مهره ای T12 تا T13 تشخیص داده شد. یافته ها/درمان و نتیجه درمان: به منظور درجه بندی نقص عصبی، معاینه عصبی انجام شد. جداسازی، کشت و شناسایی aBM-MSCs بر اساس دستورالعمل استاندارد انجام شد. سوسپانسیون سلولی آماده شده از aBM-MSCs از طریق پوست به پارانشیم طناب نخاعی در محل آسیب پیوند زده شد. در مجموع چهار دوز از 106 × 1 سلول در فاصله های 15 روزه به همراه متیل کوبال آمین و گاباپنتین خوراکی تجویز شد. بهبودی بر اساس معاینه عصبی و درجه بندی ارزیابی شد. پس از تجویز اولین دوز از aBM-MSCs، بهبودی قابل توجهی مشاهده شد. پس از تجویز دو دوز، حیوان شروع به تحمل وزن کامل بر اندام های خلفی کرد.

    نتیجه گیری

    پیوند aBM-MSCs از طریق پوست ممکن است که نقش مهمی در بهبود نقایص عصبی ثانویه ناشی از IVDH در این سگ ایفا کرده باشد. برای تایید اثر بخشی درمان با aBM-MSCs در بر طرف کردن نقایص عصبی ناشی از IVDH به مطالعات بیشتری ترجیحا در جمعیت بزرگ تر نیاز است.

    کلیدواژگان: سگ، دیسک بین مهره ای، سلول های بنیادی مزانشیمی، پاراپلژیا، آسیب های طناب نخاعی
|
  • L. G. Campos Muzquiz, D. Martínez Gómez, T. Reyes Cruz, E. T. Méndez Olvera * Pages 94-99
    Background

    Campylobacter fetus subsp. fetus is the causal agent of sporadic abortion and infertility in bovines that produces economic losses in livestock.

    Aims

    This study evaluates the capability of C. fetus subsp. fetus to invade and survive in bovine endometrial epithelial cells and attempts to describe a pathogenic mechanism of this microorganism.

    Methods

    Primary culture of bovine endometrial epithelial cells was challenged with C. fetus subsp. fetus. Intracellular bacteria, represented by the number of genomic copies (g.c.) were quantified at 0, 2, 4, 10, and 24 hours post-infection (h.p.i.), by quantitative polymerase chain reaction (qPCR). The presence of intracellular bacteria was evaluated by immunofluorescence and immunohistochemistry.

    Results

    The results showed that only viable C. fetus subsp. fetus could invade endometrial cells. The g.c. number in assays with viable C. fetus subsp. fetus reached an average value of 656 g.c., remained constant until 4 h.p.i., then decreased to 100 g.c, at 24 h.p.i. In assays with non-viable microorganisms, the average value of g.c. was less than 1 g.c. and never changed. The intracellular presence of this bacteria was confirmed at 2 h.p.i. by immunofluorescence and immunohistochemistry.

    Conclusion

    The results suggest that only C. fetus subsp. fetus viable can invade bovine endometrial epithelial cells but will not replicate in them, indicating that the endometrial cells do not represent a replication niche for this pathogen. Nonetheless, this invasion capability suggests that this type of cell could be employed by the pathogen to spread to other tissues.

    Keywords: bovine endometrial cells, Campylobacter fetus, intracellular survival
  • B. Izadi, M. Mohebbi-Fani *, S. Hosseinzadeh, S. S. Shekarforoush, S. Nazifi, A. Rasooli Pages 100-106
    Background

    Probiotics may improve milk quality and the general health status of animals.

    Aims

    The effects of dietary Bacillus coagulans PRM101 on milk components, milk fatty acids (FA), and some health indicators of dairy cows were investigated.

    Methods

    The probiotic was added to the feed of 12 Holstein cows (2 g/cow: 2 × 1011 CFU/cow) for 63 days compared to a control group fed on the basal ration (n=11). Milk and blood samples were taken on days 0, 21, 42, and 63.

    Results

    The yields of milk and energy corrected milk (ECM; computed from milk weight and its fat and protein content) decreased linearly and similarly (P=0.60) in both groups. The treatment cows, however, showed quadratic increases in the weights of milk (P=0.03) and ECM (P=0.04) at d42 of the study. Energy corrected milk (d42, p <0.05) and crude protein content of milk (d42, p <0.05; d63, p <0.1) were higher in the cows receiving the probiotic. The proportions of heptadecanoic (C17:0; P=0.002) and linoleic (C18:2; P=0.077) acids in milk fat (g/100 g fat) were higher in the treatment cows on d63. Milk total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), and similarly, amyloid A (AA) and haptoglobin (Hp) of milk and blood were not affected. Total antioxidant capacity and MDA were negatively correlated in the control group (r=-0.669, P=0.005). Heptadecanoic acid correlated negatively with milk MDA (r=-0.611, P=0.035) and positively (r=0.591, P=0.043) with serum Hp in the treatment cows.

    Conclusion

    Dietary B. coagulans PRM101 may improve the proportions of C17:0 and C18:2 FA in milk. Some improvements in milk protein and the health status of the cows may also be anticipated.

    Keywords: Amyloid A, Bacillus coagulans, Haptoglobin, Heptadecanoic acid, Linoleic acid
  • A. Raoofi, M. Gorjidooz *, P. Dehghan Rahimabadi, M. Masoudifard, S. H. Mardjanmehr, M. R. Esmailinejad Pages 107-112
    Background

    Hydranencephaly is the unilateral or bilateral loss of cerebral hemispheres and their replacement by a cerebrospinal fluid-filled sac that is caused by some teratogenic viruses. This disorder can be recognized before death occurs, using computed tomography (CT) scan. Pathological findings are also useful for the confirmation of the diagnosis.

    Aims

    The aim of this study was to determine features of hydranencephaly in calves by CT.

    Methods

    In this study, CT images were obtained from the skulls of 7 same-age calves with neurological signs, affected by Akabane virus, after slaughter. To compare the Hounsfield unit (HU) obtained from each brain region with the normal one, a normal calf’s (with the same age) CT images were considered. Then, HU was measured in different parts of the affected calves’ brain and compared with the normal calf’s brain.

    Results

    Computed tomography images of affected calves indicated a hypoattenuated density of cerebral hemispheres, and the mean value of HU significantly decreased in these parts of the brain compared to normal calves (P=0.0001). There was no statistically significant difference between the mean value of the brain stem HU of the affected calves and the normal ones (P=0.066). In the gross pathology, asymmetric fluid-filled sacs that replaced cerebral hemispheres were observed, but the brain stems were intact in all cases.

    Conclusion

    The results showed a strong correlation between CT scan and pathology findings in calves with hydranencephaly. This is the first CT scan-mediated study of calves with hydranencephaly.

    Keywords: Calf, CT scan, Hounsfield Unit, Hydranencephaly
  • S. Maktabi *, M. Zarei, Z. Ghafuri, R. A. Ataee Pages 113-119
    Background

    Staphylococcal enterotoxins (SEs) are produced in foods under favorable conditions and considered a potential biological threat.

    Aims

    The study was performed to detect enterotoxigenic genes of A and B in coagulase-positive (CPS) and coagulase-negative staphylococci (CNS) to evaluate biotypes and antibiotic resistance of isolated Staphylococcus aureus from different meat.

    Methods

    A total of 160 meat swab samples were collected from lamb, water buffalo, cattle, and chicken carcasses. Presumptive colonies on Baird Parker agar were subjected to biochemical identification, including Gram staining, catalase, oxidase, and coagulase activity. Relevant colonies separately were subjected to the polymerase chain reaction (PCR) assay for identification of Staphylococcus genus, enterotoxigenic genes (sea and seb) and the thermonuclease gene (nuc) specific for the S. aureus. The antibiotic susceptibility test was also carried out using five antibiotics.

    Results

    Totally, 150 Staphylococcus spp. were isolated from the samples among which 135 (90%) isolates harbored sea gene, meanwhile, none of the isolates contained seb gene. Twenty-five S. aureus confirmed by PCR from which 15 isolates (60%) belonged to host specific (HS), 7 isolates (28%) belonged to non-host specific (NHS) biotypes, while 3 isolates (12%) were non-typable. Overall, 68%, 56%, 16%, 12%, and 8% of isolates were resistant to penicillin, trimethoprim, gentamicin, oxacillin, and erythromycin, respectively.

    Conclusion

    The meats provided from this area were contaminated with enterotoxigenic and antibiotic-resistance staphylococci, which can threaten the health of the consumers. The study showed that not only CPS contain enterotoxin A gene, but also CNS isolates possess this gene, especially in buffalo meat, and thus they are recognized as potential hazards in different meats.

    Keywords: Coagulase, Enterotoxin, Meat, PCR, Staphylococcus
  • S. K. Behera, T. Sabarinath *, Y. Deneke, S. K. Bansal, K. Mahendran, A. Kumar, K. Senthil, M. R. Verma, S. Chandrasekar, S. Atif Ali Pages 120-128
    Background

    Canine leptospirosis is a serious public health concern.

    Aims

    This study aims to investigate the feasibility of conserved first to fifth domains of recombinant Leptospira immunoglobulin like protein B antigen (rLigBCon1-5) as a serodiagnostic marker for detecting canine leptospirosis.

    Methods

    A total of 340 unvaccinated canine serum samples were screened using microscopic agglutination test (MAT) and rLigBCon1-5 based immunoglobulin G (IgG) indirect-enzyme-linked immunosorbent assay (I-ELISA). Further, 60 vaccinated canine sera were screened using MAT and rLigBCon1-5 based latex agglutination test (LAT).

    Results

    Microscopic agglutination test results revealed seropositivity of 28.6%. The relative sensitivity, specificity, and accuracy of IgG I-ELISA in comparison to MAT were 100%, 96.0%, and 97.2%, respectively. Out of 60 vaccinated sera, 46 sera reacted with MAT alone, and eight sera reacted by both tests, while six sera were non-reactive with both tests. Anti-LigB antibodies were detected in eight canine sera by rLigBCon1-5 based LAT. In five LAT reactive sera, agglutinins of locally circulating Leptospira serovars Grippotyphosa (n=4) and Australis (n=1) were detected. In three LAT reactive sera, agglutinins against Icterohaemorrhagiae (n=3) produced due to natural infection were present.

    Conclusion

    Immunoglobulin G based indirect ELISA assay (IgG I-ELISA) can be employed as an alternative test instead of MAT. rLigBCon1-5 based LAT detected anti-LigB antibodies in eight vaccinated sera where the vaccine failure occurred partially or totally due to the limited efficacy spectrum of Nobivac® RL and cold chain breakage. This vaccine could not provide cross-protection against locally circulating Leptospira serovars. The recombinant LigBCon1-5 antigen based LAT possesses capability of differentiating infected from vaccinated individuals (DIVA capability) when employed as a pen-side test for detecting canine leptospirosis.

    Keywords: DIVA based test, ELISA, Latex Agglutination Test, Canine leptospirosis, Spatial Variation
  • F. Rezaei, S. S. Shekarforoush *, S. Hosseinzadeh, S. Basiri Pages 129-135
    Background

    The quality of shrimp, as high perishable seafood, can readily be effected by microbial, chemical, and physical alterations during storage.

    Aims

    In this study, carboxymethyl cellulose (CMC) coating either alone or incorporated with variable levels of clove oil nanoemulsion (CNE) (10, 20, and 30 mg/ml) was developed to sustain the quality of shrimp during refrigerated storage.

    Methods

    Changes in microbial, chemical, textural, color (L*, a*, b*), and sensory parameters of the studied groups evaluated through distinct experimental approaches.

    Results

    Based on our results, the pattern of increase in the aerobic plate count (APC) and psychrotrophic bacterial count (PBC) in different groups were reported as the following order: CMC + CNE < CMC < control. Also, CMC and CNE integration decreased the upward trend of total volatile basic nitrogen (TVB-N), and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) compared to that of the control group during storage at 4°C for 10 days (P<0.05). During the storage period, the decrease of the L* value in the control group was greater than the others; whereas, the lowest a* and b* values were observed in this group (P<0.05). Besides, the textural and sensory properties of coated shrimp were significantly more acceptable (P<0.05).

    Conclusion

    Integration of CNE in CMC coating promisingly improves the quality of shrimp during refrigerated storage.

    Keywords: Carboxymethyl cellulose, Clove, coating, Litopenaeus vannamei, Nanoemulsion
  • A. Nikkhah *, A. Rezagholivand, M. H. Khabbazan Pages 136-139
    Background

    Incidences of production and metabolic diseases in dairy cows have increased over the last few decades because of the increasing trends in milk production. Production diseases cause different and distinct depressions in milk production that lead to different and major economic losses in large dairy herds.

    Aims

    The objective of this study was to determine milk production depression and its economic losses due to different production diseases in selected large dairy herds of Iran.

    Methods

    Production and health data from 17 large dairy herds with a total of 146464 observations across three parities were obtained. Milk yield depressions were estimated for three phases of lactation including 1) 5-60, 2) 61-120, and 3) 121-180 days in milk. Data were analyzed using Mixed Models of SAS program (v. 9.3) with fixed effects of the diseases, calving year, calving month, parity, and herd with cow age at calving as covariates.

    Results

    The data demonstrated significant effects of different production diseases on milk production depression during 5-60, 61-120, and 121-180 days in milk (P<0.05). During 5-60 days in milk, ketosis, displaced abomasums (DAs), laminitis, mastitis, metritis, retained placenta (RP), and dystocia resulted in, respectively, 253, 682, 39, 38, 110, 215, and 55 kg of milk yield depressions that were equivalent to 38.5, 103.7, 6.0, 5.8, 16.7, 32.6, and 8.4 U.S. Dollars (USD) economic losses. Milk yield depressions due to laminitis and mastitis over the 180 days in milk were, respectively, 207 and 404 kg equivalent to 31.5 and 63.0 USD economic losses. Since the milk yield depression constitutes about 20-35% of total costs of production and metabolic disorders, the total economic losses would be 3-5 times the above values.

    Conclusion

    Displaced abomasum and laminitis caused the highest and lowest depressions in milk yield, respectively. The findings suggest that commercial dairy production management strategies in Iran require reassessment and refinement. Overfeeding of concentrates should be ceased. Future economic and reproductive studies are needed to enable developing effective strategies for optimizing modern and postmodern dairy production in Iran.

    Keywords: Dairy herd, Economic loss, Milk yield depression, Production disease
  • C. Bakici *, R. O. Akgun, O. Ekim, B. Batur, M. Bakici, D. Ozen, C. Soydal Pages 140-145
    Background

    Micro-computed tomography (µCT), a modern imaging technique, provides detailed information on the bone morphology of small animal models.

    Aims

    The objectives are 1) to produce three dimensional (3D) models from µCT images of femoral and tibial bones of New Zealand rabbits, and 2) to estimate and compare morphometric and volumetric results among genders as well as left and right sides.

    Methods

    A total of twenty adult New Zealand rabbits (10 females, 10 males, aged 12-18 weeks, weight= 2.5-3 kg) were used for this study. ‏‏Three dimensional reconstructed models of the femoral and tibial bones of rabbits were created from cross-sectional images of µCT using the 3D Slicer program. Anatomical structures were determined on these 3D bone models. Afterward, morphometric parameters such as length, thickness, and width of various parts of the bones were calculated with volume and volume ratio values of cortical bone, trabecular bone, and medullary cavity.

    Results

    The gender*laterality interaction term was found statistically significant in measurements of femoral diaphysis diameter (FDD), internal femoral diaphysis diameter (IFDD), femoral head diameter (FHD), tibial diaphysis diameter (TDD), tibial distal width (TDH), and tibial proximal width (TPW) (p <0.001). The gender*laterality interaction term was not significant in volume and volume fraction values of cortical bone, trabecular bone, and medullary cavity (P>0.05).

    Conclusion

    It is thought that the study will contribute to the orthopedic experimental studies of rabbits for femoral and tibial bones and will bring a modern perspective to the field of veterinary anatomy.

    Keywords: Femur, Micro-computed tomography, Morphometry, three-dimensional reconstruction, Tibia
  • N. -E. M. I. Abdou *, Q. A. H. Majeed, O. M. E. El-Azazy, L. M. A. Tahrani, M. S. Alazemi, A. Alajmi Pages 146-149
    Background

    Diarrhea is the most severe disease affecting small ruminant farms, even though there is continuous progress in the control and prevention strategies.

    Aims

    This study aimed to identify some of the risk factors associated with diarrhea in small ruminants in Kuwait.

    Methods

    Faecal samples from 556 animals (334 sheep and 222 goats) were collected and examined for different enteropathogens. The collected data from animals and herd management were finally analysed.

    Results

    Statistical analysis identified that age (pre-weaned; P=0.022, OR=2.38), herd size (large; P=0.037, OR=1.7), and season (dry; P=0.022, OR=2.39) were as non-infectious risk factors of the diarrhea occurrence. It was found that Escherichia coli K99 (P=0.000, OR=7.7), Cryptosporidium spp. (P=0.000, OR=586), and Eimeria spp. (P=0.000, OR=2.97) were reported more frequently in diarrheic animals than non-diarrheic ones.

    Conclusion

    Pre-weaned small ruminants reared in the large herd were more susceptible to diarrhea. Escherichia coli K99, Cryptosporidium spp., and Eimeria spp. were the most predominant enteropathogens causing diarrhea in small ruminants in Kuwait. Diarrhea was more common in dry season than in wet season.

    Keywords: Cryptosporidium, Diarrhea, E. coli, Goats, Sheep
  • B. M. Hwang, M. S. Kim * Pages 150-154
    Background

    The pin and tension band wire (PTBW) technique is used to convert the tensile force at the olecranon fracture site. Although metal wire can be used for the tension band technique, it has side effects such as skin irritation or infection. Other fixation materials like a high-strength polyester and polyethylene suture that do not cause skin irritation and pain, provide similar mechanical strength.

    Aims

    The aim of this study was to compare olecranon fragment stability by applying tension bands using metal wire and FiberWire of identical tensile strength.

    Methods

    This study was designed as ex vivo biomechanical test on canine cadaveric elbows. We biomechanically analyzed the following two fixation methods in cadaveric elbows with olecranon osteotomies: (1) Kirschner (K) wire with 0.76 mm metal wire tension band, (2) K-wires with No. 2 FiberWire tension band. A tensile testing machine was used to measure displacement.

    Results

    It was measured that the mean maximum load (MML) value and mean yield load (MYL) were higher using No. 2 FiberWire as a tension band than 0.76 mm metal wire.

    Conclusion

    Biomechanical strength of No. 2 FiberWire was significantly different from 0.76 mm metal wire in a canine model of olecranon osteotomy. So, FiberWire is applicable instead of metal wire that has a similar strength.

    Keywords: Canine, FiberWire, Metal wire, Olecranon osteotomy, Tension band
  • M. Khosravi *, S. Seifi, Z. Tazeh Pages 155-160
    Background

    Newcastle disease (ND) has been categorized as a highly contagious viral disease, remaining as a constant threat to both wild birds and commercial chickens.

    Aims

    In this study, we recovered and characterized the avian orthoavulavirus 1 (AOaV-1) strain, nominated as EM1, from the Eurasian magpie (Pica pica).

    Methods

    The nucleotide and amino acid sequence of the fusion protein (F protein) of EM1 were determined and its phylogenetic relationship was investigated with well-characterized AOaV-1 genotypes, which originated from wild bird species and chickens around the world.

    Results

    Phylogenetic analysis and deduced amino acid sequences of the F gene revealed that EM1 virus belonged to VIIl sub-genotype viruses with the characteristic multibasic amino acid sequences associated with the velogenic motif as 112RRQKRF117 at the cleavage site of its precursor fusion protein. EM1 shared a high level of similarity to the other virus sub-genotypes in nucleotide and amino acid sequences of F protein. Furthermore, the evolutionary difference between the studied virus and viruses belonging to the VIIl sub-genotype indicated that a close relatedness and the possibility of a common origin.

    Conclusion

    These results show that the virulent AOaV-1 of sub-genotype VIIl is circulating continuously in Iran, and is disseminating among wild and domestic bird species that can cause bidirectional spillover infection. Therefore, further epidemiological studies can be beneficial in the assessment of the evolution of AOaV-1 in its hosts and will help us to be well-equipped in facing the emergence of new sub-genotypes of this virus.

    Keywords: Avian orthoavulavirus 1, Bidirectional spillover infection, Eurasian magpie (Pica pica), VIIl sub-genotype
  • K. Sharun *, R. Kumar, V. Chandra, A. C. Saxena, A. M. Pawde, P. Kinjavdekar, K. Dhama, - Amarpal, G. T. Sharma Pages 161-166
    Background

    Intervertebral disc herniation (IVDH) is one of the common causes of spinal cord injury (SCI) in dogs. It is commonly treated by performing surgical decompression that involves the removal of the extruded disc material. However, the recovery rates after surgical interventions are variable and many times unsatisfactory. This report aims to document a case of paraplegia associated with IVDH in a Beagle dog and its therapeutic management using allogenic bone marrow-derived mesenchymal stem cells (aBM-MSCs).

    Case description

    The dog was presented with paraplegia that was initiated three weeks back. Based on the findings of computed tomography (CT), the condition was diagnosed as Hansen type I IVDH at T12-T13 intervertebral space. Findings/treatment and outcome: Neurological examination was performed to grade the neurological deficit. The isolation, culture, and characterization of aBM-MSCs were done as per the standard protocol. The prepared cell suspension of aBM-MSCs was percutaneously transplanted to the spinal cord parenchyma at the site of injury. A total of four doses of 1 × 106 cells were given at an interval of 15 days along with methylcobalamin and gabapentin orally. Improvement was evaluated based on the neurological examination and grading. Considerable improvement was noticed after the first dose of aBM-MSCs. The animal started complete weight bearing on its pelvic limbs after two doses.

    Conclusion

    Percutaneous transplantation of aBM-MSCs might have played an important role in reversing the neurological deficits secondary to IVDH in this dog. Further studies are required preferably in a larger population to confirm the efficacy of aBM-MSCs therapy in ameliorating neural deficits associated with IVDH.

    Keywords: dog, Intervertebral Disc, Mesenchymal Stem Cells, Paraplegia, Spinal Cord Injuries