فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی ایران - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، بهار 1400)

فصلنامه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • عیسی خواجوند احمدی*، سارا ابراهیمی صفحات 7-23
    آسیب های اجتماعی در هر جامعه ای یکی از عمده ترین عوامل تهدیدکننده نظام اجتماعی تلقی شده و از عوامل کندشدن روند توسعه و در مواردی عامل بازدارنده آن محسوب می شود؛ بنابراین موفقیت در مقابله با آسیب های اجتماعی معرف موفقیت در توسعه و بهبود حیات اجتماعی جامعه است. یکی از این آسیب ها که خود معلول توسعه جامعه وگسترش فن آوری اطلاعات و ارتباطات بوده، بزه دیدگی در فضای مجازی است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی با بزه دیدگی در فضای مجازی صورت پذیرفت. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر تهران بود که 326 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی مجازی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش به مقیاس های بزه دیدگی در فضای مجازی (بویلگا و همکاران، 2019)، خودپنداره (گارسیا-گراو و همکاران، 2014)، ارتباط والد-نوجوان (پورسل، 2007) و قربانی شدن توسط همسالان (جوزف و استاکتون، 2018) به صورت برخط پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد خودپنداره، ارتباط والد-نوجوان و قربانی شدن توسط همسالان پیش بینی کننده تجربه بزه دیدگی در فضای مجازی در میان دانش آموزان هستند که در این میان ارتباط بی دردسر والد-نوجوان و قربانی شدن کلامی و دستکاری اجتماعی توسط همسالان به عنوان عامل خطر برای افزایش بزه دیدگی در فضای مجازی و خودپنداره اجتماعی و جسمانی و ارتباط باز والد-نوجوان به عنوان عوامل محافظ در برابر بزه دیدگی در فضای مجازی محسوب می شوند. این نتایج، اهمیت توجه به وضعیت حضور دانش آموزان در فضای مجازی و خطرات ناشی از آن و تدبیر و کاربست راهکارهایی برای تقلیل عوامل منفی اثرگذار و مرتبط با بزه دیدگی در فضای مجازی و ایجاد و بهبود عوامل مثبت محافظ را توسط خانواده و نظام آموزش وپرورش مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: خودپنداره، ارتباط والد-نوجوان، قربانی شدن توسط همسالان، بزه دیدگی در فضای مجازی
  • نیما بزاززادگان، سید علی رحمان زاده*، افسانه مظفری صفحات 25-35

    رفتاراقتصادی از ارکان اصلی زندگی اجتماعی است تا حدی که کارل مارکس از اقتصاد به عنوان "زیربنا" و از بقیه نهادها به عنوان "روبنا" یاد می کند. به عقیده او منبع اصلی دگرگونی و هر رفتار اجتماعی؛ عوامل اقتصادی هستند(بشیریه، 21:1376) از سوی دیگر به دنیای مجازی قاره ششم گفته می شود که همه ساکنان پنج قاره دیگر،در آن ساکن هستند. سرعت پرشتاب علم و انتقال اطلاعات به مدد گسترش ارتباطات به سمتی می رود که آن هایی که در پنج قاره نیت هر گونه فعالیتی (علمی، سیاسی، اقتصادی و...) را دارند، باید در قاره ششم سهمی برای خود در نظر گیرند (خلیلی،1394: 60). این پژوهش در صدد تحلیل تاثیرات فضای مجازی بر رفتارهای اقتصادی شهروندان تهرانی در دوره پسا تحریم (6 ماهه اول سال 1397) با استفاده از نظریات شبکه مجازی و رفتار اقتصادی است. نوع این پژوهش کاربردی است و روش اصلی پیمایش می باشد. جامعه آماری را شهروندان بالای بیست سال تهرانی تشکیل می دهند و با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و مورد مطالعه قرارگرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. پایایی ابزار جمع آوری داده ها با ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن با روایی محتوایی (روایی خبرگان) از طریق شاخص CVR یا ضریب لاوشه انجام شده است. نتایج نشان می دهد،رفتار اقتصادی که به عنوان متغیر وابسته ودارای بعدهای گرایش اقتصادی،کنش اقتصادی وشناخت اقتصادی است درحد متوسط رو به پایین بوده است .گرایش اقتصادی ،کنش اقتصادی و شناخت اقتصادی شهروندان موردمطالعه درحدمتوسط رو پایین است. ارتباط بین میزان استفاده از فضای مجازی و رفتاراقتصادی،کنش اقتصادی ،گرایش اقتصادی معنادار بوده است و فرضیه محقق مورد تایید قرار می گیرد ولی ارتباط بین میزان استفاده از فضای مجازی و شناخت اقتصادی معنادار نمی باشدو فرضیه محقق مورد تایید قرار نمی گیرد. میزان مراجعه به وبلاگ ها، میزان مراجعه به فروم ها و میزان مراجعه به ویکی ها تاثیر مستقیمی بر رفتار اقتصادی دارند. میزان مراجعه به وبلاگ ها، میزان مراجعه به میکروبلاگ ها و میزان مراجعه به فروم ها تاثیر مستقیمی بر کنش اقتصادی دارند.

    کلیدواژگان: کنش اقتصادی، شبکه مجازی، تحریم اقتصادی، رفتار اقتصادی، تصمیم اقتصادی، شهروندان تهرانی
  • مجید بدلی وند، حبیب الله کریمیان*، سروش فتحی صفحات 37-52

    عدالت اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین آرمان های بشری از دیرباز مورد توجه اندیشمندان و صاحب نظران بوده است و نابرابری و یااحساس نابرابری مهمترین عامل ایجاداحساس بی عدالتی است .لذا تحت تاثیر نظریه های ارایه شده در این زمینه و خواست و اراده ملت ها برای کاهش نابرابری و تحقق عدالت به ویژه در دنیای مدرن نهادهاو سازمان های مختلفی ایجاد شده اند.هدف این مطالعه بررسی عملکرد سازمان تامین اجتماعی در تحقق  عدالت اجتماعی است . روش تحقیق از نوع پیمایش و جامعه آماری کلیه بیمه شدگان اداره کل تامین اجتماعی غرب تهران بزرگ می باشد که یک نمونه 385 نفری  با استفاده از فرمول کوکران تعیین و به شیوه نمونه گیری خوشه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. که اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss بر مبنای میزان 12 شاخص خدمات سازمان تامین اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفته اند.که مهم ترین تعهدات و خدمات سازمان تامین اجتماعی مستمری بازنشستگی ، مستمری از کار افتادگی ، مستمری بازماندگان ، مقرری بیمه بیکاری ، غرامت دستمزد ایام بیماری ، غرامت دستمزد ایام بارداری ، پرداخت هزینه وسایل کمک پزشکی، کمک هزینه ازدواج و کمک هزینه کفن و دفن است. تحلیل داده ها نشان می دهد که 2/6 درصد ازپاسخگویان مورد مطالعه، عملکردسازمان تامین اجتماعی رادرحدخیلی بد،4/17 درصدازپاسخگویان درحد بد، 4/34 درصدازپاسخگویان درحدمتوسط،4/27 درصددر حدخوب و 5/14 درصد در حد خیلی خوب می دانند، بنابراین اکثریت پاسخگویان، عملکرد  تامین اجتماعی را در حد متوسط می دانند. یافته های استنباطی موید این واقعیت است که میزان تاثیر نقش و جایگاه تامین اجتماعی (ارایه خدمات بیمه ای و درمانی) بر هر یک از شاخص های عدالت اجتماعی به ترتیب عبارت اند از: نظام حمایتی و بازتوزیعی (77/0)، شرایط برابر برای دسترسی به فرصتها و منابع (71/0) و استحقاق و شایستگی (64/0).

    کلیدواژگان: استحقاق و شایستگی، دسترسی برابر، سازمان تامین اجتماعی، عدالت اجتماعی، فرصتها و منابع
  • سید جلال محمودی، مصطفی ازکیا*، میثم موسایی صفحات 53-75

    تعرفه گذاری کالای وارداتی و رابطه آن با توسعه اقتصادی در ایران از موضوعات اقتصادی می باشد که دارای زمینه ها و پیامدهای اجتماعی گوناگونی است. این مقاله تحقیقی کیفی با استفاده از روش نظریه بنیانی و تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته است که با روش نمونه گیری هدفمند به بررسی پیامدهای اجتماعی تعرفه گذاری کالای وارداتی از دیگاه کارشناسان گمرک ایران پرداخته است. در این روش با کدگذاری 20 مصاحبه با مشارکت کنندگان اشباع نظری حاصل گردید. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، استنباط نظری محقق بر این است که شرایط علی ناشی از زمینه های اجتماعی و اقتصادی جامعه ایران مانند نوسانات تعرفه ای، تعدد متولیان تجارت و... با مداخله گری عناصری چون زمانمند نبودن حمایت های دولتی و بی توجهی به تجارب سایر کشورها و راهبردها و تعاملات اتخاذ شده مقطعی و منفعلانه، بی توجه به معیار های توسعه اقتصادی به پیامدهای اجتماعی همچون فساد اداری،دور زدن قانون، افزایش قاچاق، عدم رقابت پذیری کالای ایرانی، کولبری و... منجر گردیده است.

    کلیدواژگان: تعرفه گمرکی، توسعه اقتصادی، پیامدهای اجتماعی، تئوری بنیانی
  • میثم سام بند، علی اکبر فرهنگی*، جمشید صالحی صدقیانی، محمدرضا قائدی صفحات 77-98
    نهاد رسانه به عنوان نهادی توسعه گرا و تحول خواه در اکثر کشورها ایجاد می شود، به طوری که با تغییر در ساختارهای اجتماعی موجود از طریق توانمندسازی فردی، در جستجوی جایگزینی ابزارهای ساختاری برای توسعه می باشد. هدف اصلی این پژوهش تبیین کارکردهای رسانه جمعی تلویزیون به منظور توسعه توانمندسازی فردی و با هدف پیشگیری از فقر انسانی است. این پژوهش کیفی، با استفاده از روش مفهوم سازی داده بنیاد انجام گرفته است. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری نظری تعداد سیزده نفر از اساتید دانشگاه، مدیران و کارشناسان دارای تجربه کاری در حوزه ارتباطات توسعه تحت مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. داده های حاصل از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تفسیر قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که این رسانه، چهار کارکرد اصلی جهت توسعه توانمندسازی فردی ایفا می نماید. اولین کارکرد عبارت است از فراهم سازی بستر در ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فناوری که زمینه آزادی فرصت جهت توسعه توانمندسازی فردی محسوب می شود. دومین کارکرد، فراهم سازی شرایط علی از طریق پذیرش ضرورت توسعه کشور، جایگاه انسان به مثابه ظرفیت و تحقق تعالی انسانی است. فراهم سازی عوامل میانجی سومین کارکردی است که از طریق آموزش و آگاهی، ایجاد انگیزه، شناخت ویژگی های مخاطب، توجه به سرمایه انسانی رسانه، ساختار سازمانی رسانه و ایدیولوژی حاکم بر آن صورت می پذیرد. در نهایت به کارگیری استراتژی تغییر مبتنی بر پیش فرض انسان دارای ظرفیت به عنوان فاعل توسعه، کارکرد چهارم شناسایی گردیده است.
    کلیدواژگان: تلویزیون، توانمندسازی، توسعه، فقر انسانی، ارتباطات توسعه
  • سحر خسروی، علیرضا محسنی تبریزی*، حسین آقاجانی مرساء صفحات 99-113

    تحرک اجتماعی یکی از موضوعات مهم در حوزه اجتماعی است که با توجه به پیامدهایی که در سطح خرد و کلان به دنبال دارد از گذشته مورد توجه بسیاری از صاحب نظران قرار گرفته است. از اینرو در این مقاله به تبیین جامعه شناختی سهم سرمایه اجتماعی در تحرک اجتماعی پرداخته شده است. روش پژوهش پیمایش و تکنیک گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. جامعه آماری آن شامل شهروندان بالای 35 سال شهر شیراز می باشد که از این جامعه 395 نفر از طریق فرمول کوکران انتخاب شده اند. در این پژوهش جهت بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر تحرک اجتماعی از نظریه بوردیو استفاده شده است. بر این اساس سرمایه اجتماعی در سه بعد اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی و پیوند گروهی مورد توجه قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین تحرک اجتماعی در میان جمعیت نمونه کمتر از حد متوسط می باشد (75/1). همچنین در میان مولفه های سرمایه اجتماعی میانگین اعتماد اجتماعی کمتر از سایر مولفه ها بوده است (06/2). بین سرمایه اجتماعی و تحرک اجتماعی همبستگی معنی دار و مثبت وجود داشته است. در میان ابعاد سرمایه اجتماعی بین مشارکت اجتماعی و تحرک اجتماعی همبستگی معنی دار مشاهده نشد ولی بین اعتماد اجتماعی و پیوند گروهی با تحرک اجتماعی همبستگی معنی دار و مثبت نشان داده شد. همچنین در میان متغیرهای فردی و جمعیتی بین سن، تحصیلات، وضعیت فعالیت، منطقه مسکونی، وضعیت مهاجرت و تحرک اجتماعی رابطه معنی دار مشاهده گردید. مقدارr2 نشان داد که 47 درصد تغییرات تحرک اجتماعی به وسیله متغیرهای مستقل وارد شده در معادله رگرسیونی تحلیل قابل تبیین می باشد.

    کلیدواژگان: تحرک اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، پیوند گروهی
  • رضاعلی محسنی صفحات 115-129

    اسکان غیر رسمی یا کانون زیستی خود انگیخته، بخش جدایی ناپذیر از زندگی کلان شهری ایران به شمار می رود. شکل گیری و سیر تحول آن در دهه های اخیر، فقط در چارچوب ساختار اقتصادی - اجتماعی ایران معاصر، قابل بررسی و تحلیل فضایی است. در واقع هر شکل فضایی ناشی از فرایند اجتماعی خاصی است. بنابراین محله های حاشیه نشین، فضاهای زندگی غیر رسمی و فضاهای نامتعارف شهری، همگی بازتاب فضایی اقتصاد بیمار گونه و مدیریت ناتوان برنامه ریزی فضای بنا بر آمار های سازمان ملل، دفتراسکان غیر رسمی، 42 درصد از کل جمعیت  شهری کشور های جهان سوم در سکونت گاه های غیر رسمی زندگی می کنند. بنا بر همین گزارش، اسکان غیر رسمی چالش اصلی هزاره سوم معرفی شده است. اکنون از هر 6 نفراز جمعیت جهان، یک نفر در زاغه ها زندگی می کنند.در صورت عدم برنامه ریزی و اقدام سریع جمعیت فقیر محلات فرودست شهری در سال 2020 به دو میلیارد نفر خواهد رسید.سازمان ملل متحد، حاشیه نشینی و اسکان غیررسمی را به عنوان چالش اصلی هزاره سوم معرفی نموده است. .سکونت کاه های غیر رسمی در واقع معلول بی عدالتی های اجتماعی و اقتصادی در سطح ملی، منطقه ای و محلی می باشد.این طرح که با هدف ساماندهی و توانمند سازی سکونتگاه های شهر ساری انجام شده است،به روش توصیفی پیمایشی به اجرا در آمده است. جامعه آماری طرح،ساکنین محلات، ترک محله،جوکی محله و کوی های آزادی،چمران و غفاری بودند که تعداد کل آن برابر 16345 نفر بودند.با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای، 430 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند..ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته و ضریب پایایی آن 78/0 برآورد شده بود.تحلیل کلی از یافته های طرح،نشان از شدت مسایل اقتصادی،نارضایتی اجتماعی،بروز مشکل مسکن و تشدید مسایل زیست محیطی و بهداشتی دارد.این مقاله بر اجرای دو مدل ساماندهی و توانمندسازی در محلات غیررسمی ساری تاکید و در هر مدل،به اهداف و راهبردهای ساماندهی و توانمندسازی اشاره شده است.

    کلیدواژگان: اسکان، سکونتگاه های غیر رسمی، ساماندهی، توانمندسازی
  • مهدی مختارپور صفحات 131-151

    کارآفرینی راهکاری جدید در نظریه های توسعه برای توانمندسازی و ظرفیت سازی در کشورها در جهت کاهش شکاف شهر-روستا، ایجاد فرصت های برابر اقتصادی، اجتماعی، محیطی و نهادی می باشد و ابزاری مهم برای رسیدن به توسعه پایدار است. می توان برای برنامه ریزی توسعه سه ضلع را تصور نمود: دولت و نهادهای دولتی متولی امر برنامه ریزی توسعه، دوم مردمی که موضوع برنامه ریزی و هدف توسعه هستند و برنامه ها برای آنها اجرا می شود و سوم، بخش میان دولت و مردم یعنی سازمان های خصوصی، مدیران محلی و کارآفرینان. هدف اصلی این تحقیق تبیین تیوریک اثرات کارآفرینی بر توسعه پایدار با تاکید بر اندیشه ساختارگرا می باشد. روش کلی بکار گرفته شده در این تحقیق روش کیفی می باشد که با استفاده از تکنیک های روش کیفی، ازجمله فیش برداری های نظری و کشف و مقایسه سازی و استدلال و استنباط های محقق، سعی شده به بررسی و شناخت اهداف مورد نظر دست یابیم. به عبارتی روش مورد استفاده در این تحقیق «روش اسنادی» بوده که با استفاده از تکنیک های فیش برداری، اطلاعات لازم جمع آوری شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات بوسیله کشف، مقایسه سازی و استنباط های محقق صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهند که مهمترین موانع توسعه کارآفرینی به ترتیب اولویت عبارت از موانع بانکی و اداری در اعطای تسهیلات، بالا بودن هزینه های تولید، موانع قانونی در صدور مجوزهای لازم و عدم هماهنگی دستگاه های مرتبط هستند. این عوامل به واقع، همان عواملی هستند که مکتب محیطی برای موفقیت کارآفرینان بر آنها تاکید دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه، توسعه پایدار، نظریه های توسعه، پارادایم ساختارگرا
  • محمد امیری، سید وحید عقیلی*، نسیم مجیدی قهرودی صفحات 153-168

    هدف اصلی پژوهش بررسی نقش شبکه های اجتماعی در ترویج فرهنگ شهری ، شهروندان شهرکرج در سال 1397می باشد. پژوهش بر آن است تا نقش میزان حضور در شبکه های اجتماعی و نوع استفاده از آن بر ترویج فرهنگ شهری و نقش شبکه های اجتماعی بر قانون گرایی، مسئولیت پذیری، مشارکت جویی و عام گرایی که از شاخصه های فرهنگ شهری می باشد را بررسی نماید . جامعه آماری این تحقیق شهروندان شهر کرج (جوانان و میانسالان، شامل افرادی که از 15 الی 64 سن دارند) می باشند روش تحقیق  و تکنیک مورد استفاده، پرسشنامه و مصاحبه است . روش نمونه گیری نیز ، نمونه گیری خوشه ایی چند مرحله ایی می باشد . نتایج گویای آن است که فرضیه های تحقیق یعنی بین استفاده و میزان حضور در شبکه های اجتماعی در  ترویج فرهنگ شهری رابطه معنای داری وجود دارد.همچنین بین استفاده از شبکه های اجتماعی و قانون پذیری ، مسئولیت پذیری ، مشارکت جویی و عام گرایی شهروندان رابطه ی معنی داری وجود دارد. یعنی با استفاده از شبکه های اجتماعی و از طریق ترغیب شهروندان به عضویت در کانال ها و صفحات نهادهای شهری با ابزارهای تشویقی و آموزش، می توان فرهنگ شهری را ترویج نمود منوط به اینکه در این مباحث منافع شهروندان بیشتر مد نظر قرار گیرد .از سوی دیگر نتایج بدست آمده گویای آن است که در حال حاضر محتوای شبکه های اجتماعی نهادهای شهری به ندرت به موضوع فرهنگ شهری می پردازند. لذا جهت آموزش فرهنگ شهری از طریق شبکه های اجتماعی نهادهای شهری می بایست بیشتر به مقوله فرهنگ شهری بپردازند. متخصصین و خبرگان مصاحبه شونده نیز ابراز داشته اند که با ابزارهای تشویقی مناسب می توان عضویت افراد را در کانال ها و صفحات شبکه های اجتماعی نهادها بیشتر نمود سپس با ارایه محتوای مفید، هدفمند و مورد نیاز شهروندان در آموزش ایشان برای ترویج فرهنگ شهری موثر واقع شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ شهری، شبکه های اجتماعی، قانون گرایی، مسئولیت پذیری، مشارکت جویی، عام گرایی
  • الهه گرگوندی، فرح ترکمان*، سعید معدنی صفحات 169-184

    امروزه اهمیت سازمان های خدماتی بیش از همیشه در کلانشهرها به چشم می آید. یکی از مهمترین این سازمان ها، سازمان شهرداری است که علاوه بر اداره شهر و کیفیت بخشی به زندگی شهروندان، در کشورهایی نقش سیاسی پر رنگی هم دارد. عملکرد سازمان ها تحت تاثیر تعهد سازمانی کارکنان آن سازمان است. قدرت و جایگاه دو بعد اساسی روابط اجتماعی هستند که موجب شکل گیری احساسات خاص در طی تعامل اجتماعی در سازمانها می شوند که ممکن است در تعهد سازمانی کارکنان شهرداری نیز تاثیرگذار باشد. هدف کلی پژوهش بهبود تعهد سازمانی کارکنان سازمان شهرداری است. در این پژوهش، هدف و شناخت نقش روابط قدرتی و جایگاهی در تعهد سازمانی کارکنان سازمان شهرداری تهران هدف اصلی است. روش پژوهش پیمایش، ابزار تحقیق پرسشنامه های استاندارد تعهد سازمانی آلن و میر و پرسشنامه قدرت و جایگاه است. جامعه آماری کلیه کارکنان سازمان شهرداری مناطق 22گانه تهران است. نحوه نمونه گیری براساس فهرست اسامی بود. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 400 نفر برآورد شد. یافته ها نشان داد که ضریب همبستگی بین روابط قدرتی و تعهد سازمانی در شهرداری تهران (559/0-) است بدین معنی که با افزایش روابط قدرتی از تعهد سازمانی کاسته می شود و با توجه به ضریب همبستگی بین روابط جایگاهی و تعهد سازمانی (0.789) می توان گفت در سازمان شهرداری تهران رابطه دو متغیر مثبت و مستقیم است. اختلاف ابعاد تعهد سازمانی (عاطفی، مستمر و هنجاری) در سازمان شهرداری در همه سطوح معنی دار شدند. نتیجه گیری در ایجاد تعهد سازمانی در بین کارکنان سازمانها روابط قدرتی تاثیر منفی و روابط پایگاهی تاثیر مثبت را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری، روابط قدرتی، روابط جایگاهی
  • عذرا مرادی، امیرحسن ندایی*، نادر محقق صفحات 185-198

    این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های برندسازی فرهنگی در صنعت فیلم ایران و ارایه مدل مناسب و در راستای ارتقاء وضع موجود انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کیفی و از نظر شیوه پژوهش بر اساس نظریه داده بنیاد (گرندد تیوری) بوده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش بر اساس قاعده و اصل اشباع نظری شامل 20 نفر از افراد صاحب نظر و خبرگان در دسترس در حوزه برندسازی فرهنگی صنعت فیلم است که با روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختارمند بود. داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا نسخه 2020 ، در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. اعتبار داده ها با استفاده از روش تاییدپذیری توسط مشارکت کنندگان صورت پذیرفت. بر اساس یافته های پژوهش، ابعاد و مولفه های الگوی برندسازی فرهنگی در صنعت فیلم ایران در 6 طبقه شامل بعد پدیده مرکزی (برند شدن)، بعد شرایط علی (ماموریت برند)، بعد شرایط زمینه ای (محیط)، بعد شرایط میانجی (ارتباطات)، بعد راهبردها (منزلت یابی) و بعد پیامد و نتایج (وفاداری به برند) شناسایی شد. به عنوان نتیجه تحقیق می توان گفت که ارایه مدل مناسب و فراهم آوردن شرایط توسعه برند می تواند اثربخشی برندسازی فرهنگی در صنعت فیلم ایران توسط سیاست گذاران حوزه رسانه کشور را بهبود بخشد. علاوه بر آن، نتایج حاصله از تحقیق نشان دادکه برندسازی فرهنگی در صورتی که مورد توجه و سرمایه گذاری قرار گیرد می تواند صنعت سینمای ایران را به جایگاه ارزشمندی برساند.

    کلیدواژگان: برندسازی فرهنگی، صنعت فیلم، نظریه زمینه ای، توسعه اجتماعی
  • قاسم شیری، صدیقه طوطیان اصفهانی*، شهلا سهرابی صفحات 199-214
    کارآفرینی نه فقط یک علم، بلکه شیوه و هنری برای زیستن است و برگزیدن آن می تواند موجب ارتقا کیفیت زندگی گردد. با توجه به اهمیت کارآفرینی، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عدم اطمینان محیطی بر گرایش کارآفرینانه با نقش میانجی سرعت نوآوری انجام شده است. از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان ستادی بانک سپه تهران که تعداد آنها 1600 نفر و حجم نمونه 310 نفر است. روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد و برای بررسی روایی، از روایی سازه واگرا و همگرا، برای تعیین پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار smart-pls انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد: عدم اطمینان محیطی با نقش میانجی و بدون نقش میانجی، دولت و سیاست ها با نقش میانجی، اقتصاد با نقش میانجی و بدون نقش میانجی، محصولات، بازارها و تقاضا با نقش میانجی و بدون نقش میانجی، رقابت با نقش میانجی، و فناوری در صنعت بدون نقش میانجی سرعت نوآوری بر گرایش کارآفرینانه تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین منابع و خدمات مورد استفاده در سازمان با نقش میانجی و بدون نقش میانجی، فناوری در صنعت با نقش میانجی، دولت و سیاست ها بدون نقش میانجی، و رقابت بدون نقش میانجی سرعت نوآوری برگرایش کارآفرینانه تاثیر ندارند.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، گرایش کارآفرینانه، سرعت نوآوری، بانک سپه در شهر تهران
  • معصومه باشی، سیف لله سیف اللهی*، نیر پیراهری صفحات 215-236

    تحقیق حاضر با هدف تحلیل جامعه شناختی تاثیر گروه های مرجع نوین بر فرایند شکل گیری اخلاق شهروندی در ایران در سه دهه اخیر در سال تحصیلی 99-98 به اجرا درآمد. جامعه مورد مطالعه دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی واحدهای تهران مرکزی و علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران بود. چارچوب نظری تلفیقی از نظریه های «دورکیم، پارسونز، هابرماس، والرشتاین، گیدنز، سیف اللهی و مرتون» بود. روش پیمایشی، تکنیک پرسشنامه محقق ساخته، نمونه گیری خوشه ای و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران (369 نفر) بود. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با نرم افزارamos انجام شد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون تاثیر مثبت و معنادار عوامل برون جامعه، درون جامعه و رسانه های جمعی را بر شکل گیری گروه های مرجع نوین تایید کرد. نتایج تحلیل مسیر تاثیر مثبت و معنادار فضای مجازی را بر شکل گیری گروه های مرجع نوین تایید کرد و بیشترین تاثیر این فضا مربوط به اینستاگرام بر سلبریتی ها به عنوان گروه مرجع نوین بود. همچنین نتایج تحلیل مسیر تاثیر مثبت و معنادار گروه های مرجع نوین را بر شکل گیری اخلاق شهروندی در ایران تایید کرد. بیشترین تاثیر نیز بر روی شاخص های احترام به دیگران، مسئولیت پذیری و پذیرش انتقاد به دست آمد.

    کلیدواژگان: اخلاق شهروندی، گروه های مرجع نوین، فضای مجازی، رسانه های جمعی، عوامل درون جامعه و برون جامعه
  • محسن علائی بوسجین صفحات 237-247

    ازدواج یک پدیده ی عمومی و اجتماعی است که همزاد بشر عمر دارد.موضوع ازدواج و تشکیل خانواده از جمله مسایلی است که مورد بحث ادیان و مذاهب، فلاسفه، جامعه شناسان، روانشناسان، علمای تعلیم و تربیت، شعرا و نویسندگان و هنرمندان قرار گرفته است.با توجه به این امر مهم ،هدف پژوهش حاضر ،بررسی موانع و مشکلات ازدواج جوانان ارایه راهکار می باشد،از آنجا که جوانان امروزه برای ازدواج با موانع و مشکلات فراوانی روبرو هستند،این مطالعه درصدد شناسایی و بررسی موانع اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بر سر راه ازدواج جوانان برآمده است. این پژوهش پیمایشی در شهر اردبیل بوده وابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. جامعه آماری آن جوانان مستعد ازدواج می باشد که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطیاستفاده شده است.نتایج پژوهش نشان می دهد موانع اجتماعی ،فرهنگی و اقتصادی در به تاخیر افتادن سن جوانان از دیدگاه پاسخگویان موثر بوده است.بدین معنی که با افزایش این موانع و مولفه های آن ،سن جوانان نیز برای ازدواج افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ازدواج، موانع فرهنگی، موانع اقتصادی، موانع اجتماعی، جوانان
  • سعید پسران رزاق، مهرداد نوابخش* صفحات 249-263

    این مقاله به دنبال نشان دادن جایگاه «ابعاد اجتماعی کیفیت زندگی» در برنامه های توسعه کشور بعد از انقلاب اسلامی است. ابعاد اجتماعی کیفیت زندگی عبارتند از «امنیت اقتصادی- اجتماعی»، «همبستگی اجتماعی»، «ادغام اجتماعی»، «توانمندسازی اجتماعی» و «تداوم پذیری اجتماعی». هدف اصلی در مقاله «مقایسه برنامه های توسعه کشور از نظر در برداشتن ابعاد اجتماعی کیفیت زندگی» می باشد. روش به کار گرفته شده در این مقاله، روش تحلیل محتوا بوده و واحد تحلیل، مضمون و یا مفهوم موجود در متن احکام برنامه های اول تا ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور بوده است. یافته های اصلی تحقیق عبارتند از: بعد «امنیت اقتصادی- اجتماعی» در برنامه ششم توسعه بیشترین حضور و دربرنامه دوم توسعه کمترین میزان توجه را به خود اختصاص داده است. بعد «همبستگی اجتماعی» در برنامه چهارم توسعه بیشترین حضور و در برنامه دوم توسعه کمترین میزان توجه را به خود اختصاص داده است. بعد «ادغام اجتماعی» در برنامه چهارم توسعه بیشترین حضور و در برنامه اول و دوم توسعه کمترین میزان توجه را به خود اختصاص داده است (حضور این بعد در برنامه های سوم تا ششم تقریبا مشابه هم است).  بعد «توانمندسازی اجتماعی» در برنامه چهارم توسعه بیشترین حضور و در برنامه دوم توسعه کمترین میزان توجه را نسبت به سایر برنامه ها به خود اختصاص داده است (در این بعد نیز برنامه های سوم تا ششم پذیرش بیشتری از خود نشان داده اند). بعد «تداوم پذیری اجتماعی» در برنامه پنجم توسعه و سپس برنامه چهارم بیشترین حضور و در برنامه های اول و نیز دوم توسعه کمترین میزان توجه را به خود اختصاص داده است (در این بعد نیز برنامه های سوم تا ششم تا حدودی از خود شباهت نشان داده اند).

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ابعاد اجتماعی، برنامه های توسعه، تحلیل محتوی
  • مریم لشکری زاده صفحات 265-278

    اقتصاد خلاق، موتوری قدرتمند جهت رشد، توسعه و ادامه ی حیات یک جامعه است. جهت شکوفایی بیشتر این بخش، هنرمندان، موسسات، نهادها، سازمان های فرهنگی و کسب وکارهای خلاق محصولات و خدمات خلاقی را تولید و توزیع می کنند که به ایجاد اشتغال، درآمد و درنهایت، بهبود سطح توسعه یافتگی می انجامد.یافته ها و تجربه اخیر کشورها حاکی از آن است که خلاقیت مهم ترین و بنیانی ترین عامل رشد و توسعه اقتصادی است. در این مطالعه سعی شده است به بررسی تاثیر شاخص صادرات کالاهای خلاق بر رشد اقتصادی کشورهای عضو توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) در دوره 2015-2002 با استفاده از رهیافت GMM پرداخته شود. یافته های آزمون تاییدکننده این است که رشد اقتصادی همان ظور که با مولفه های تعداد نیروی کار ،و سرمایه تشکیل یافته و سرمایه انسانیارتباط دارد ، تحت تاثیر خلاقیت و نوآوری نیز  می باشد.همچنین نتایج نشان داد سرمایه های انسانی در تاثیر گذاری صنایع خلاق بر رشد اقتصادی موثر هستند.به عبارتی آموزش و تحصیلات زمانی می تواند بر رشد و توسعه اقتصادی تاثیرگذار باشد که به خلاقیت و نوآوری منجر شود. لذا، پیشنهاد می شود،با ایجاد زیست بوم های نوآوری ، تهیه سند آمایش خلاقیت و حمایت و حفاظت از نوآوران، نظام خلاقیت در کشورها نهادینه شود تا از طریق دستیابی به اقتصادی خلاق  و دانش محور توسط سرمایه انسانی ، رشد و توسعه پایدار تحقق یابد.

    کلیدواژگان: صادرات کالاهای خلاق، رشد اقتصادی، GMM
  • نیکی رزاززاده، مجتبی بذرافشان مقدم*، نورمحمد یعقوبی، عالمه کیخا، ابراهیم حدادی صفحات 279-294

    نقش اساسی شرکت های دانش بنیان بعنوان موتور توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه  به خصوص در مناطق کم برخوردار که دارای ظرفیت های خاصی هستند بسیار مهم است. هدف از این تحقیق ارایه مدل پیشران های توسعه شرکت های دانش بنیان در مناطق کم برخوردار می باشد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، روش آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی این تحقیق، نخبگان مرتبط با موضوع شامل نخبگان دانشگاهی و پارک های علم و فناوری و نخبگان اجرایی و بروکرات های نظام اداری ایران که مشغول سیاست گذاری بودند است؛ با توجه به کفایت داده ها، با سیزده نفر مصاحبه صورت گرفت. برای تحلیل مصاحبه ها، از روش پدیدار شناسی کلایزی استفاده گردید و در نتیجه مدل اولیه در دو سطح که شامل، 41 زیر مولفه درقالب 11 مولفه فرهنگ سازمانی، فعالیت های بازاریابی، فضای کسب و کار، منابع انسانی، توانمندی فنی، تکنولوژی، زیرساخت ها، فرهنگ جامعه، سیاست های حمایتی، بسترهای قانونی و مدیریت دانش شناسایی شدند. در بخش کمی، از بین 148 نفر مدیران شرکت های دانش بنیان در مناطق کم برخوردار با نمونه گیری تصادفی طبقه ای، داده ها از مدیران 107 شرکت جمع آوری شد و جهت سنجش و برازش مدل، پرسشنامه ای در اختیار این مدیران قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی گویای آن بود که تمامی مولفه ها و زیر مولفه ها مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: پیشران های توسعه شرکت های دانش بنیان، مناطق کم برخوردار، روش کلایزی
  • عبدالامیر عذاریانی، حسن خیری*، حسین اژدری زاده صفحات 295-307

    این پژوهش با هدف تحلیل سیاست های فرهنگی تاثیرگذار نظام جمهوری اسلامی ایران بر حفظ سرمایه اجتماعی در استان خوزستان انجام شد. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بود، جامعه آماری مورد نظر شامل کلیه شهروندان استان خوزستان بود، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه تصادفی چند مرحله ای 384 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که از طریق تکنیک دلفی طراحی و تدوین شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری بر اساس سوال های پژوهش و با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که سیاست های فرهنگی از جمله رفع تبعیض قومیتی، رفع تبعیض مذهبی، عدالت پرورشی، بیدادستیزی، بومی گزینی، تسری قوانین کشوری بر حفظ سرمایه اجتماعی در ابعاد مشارکت سیاسی، انسجام اجتماعی و اعتماد اجتماعی تاثیر مثبت و معنی داری دارند. در نتیجه می توان  با توجه بیش از پیش به سیاست های شناسایی شده در این پژوهش در راستای حفظ سرمایه اجتماعی در سطح جامعه گام های موثری را برداشت.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سیاست های فرهنگی، شهروندان
  • شیوا مقدم، فاطمه عزیز آبادی فراهانی*، سید رضا صالحی امیری صفحات 309-325
    عوامل موثر بر مشارکت نخبگان در سیاستگذاری فرهنگی از جنبه جامعه شناختی مورد مطالعه واقع شد. تاکنون خاستگاه های مشارکت نخبگان در قلمروهای سیاسی و اجتماعی بررسی شده است؛ اما گستره فرهنگ از این حیث دچار خلا است. نمونه تحقیق شامل صد و پنجاه و دو متخصص حوزه نخبگی، عضوهیات علمی دانشگاه، کارشناس عالی حوزه آموزش و پرورش و امور فرهنگی و نیز فارغ التحصیلان مراکز نخبگی می شدند. از «مصاحبه اکتشافی» و ابزار «فهرست مشارکت فرهنگی نخبگان» برای جمع آوری اطلاعات بهره گیری شد. روش تحلیل عاملی اکتشافی (به شیوه واریماکس) برای تحلیل داده های کمی به کار رفت. دستاوردهای تحلیلی عوامل در مراحل متوالی به ساختاری سه بخشی مرکب از: الف) مبانی، ب) راهبردها، و ج) سیاست ها منجر گردید. «مبانی مشارکت فرهنگی نخبگان» بر حول «پذیرش اجتماعی» سه مولفه را شامل شد: 1) اندیشکده های فرهنگی، 2) نخبه محوری فرهنگی، 3) انزوا زدایی نخبگان. همچنین دو راهبرد در امر مشارکت حاصل گردید: الف) «ویژگیهای نخبگان» و ب) «نظام اداری فرهنگی» دارد. راهبرد «ویژگیهای نخبگان» چهار سیاست را در بر گرفت: 1) تعهد ملی نخبگان، 2) تخصص حرفه ای نخبگان، 3) شایستگیهای نخبگان فرهنگی، 4) بهره گیری از نخبگان فرهنگی. راهبرد «نظام اداری فرهنگی» نیز شامل دو سیاست شد: 1) کفایت مدیران و 2) مشارکت عام. در استنتاج کلی برای پی ریزی زمینه های مشارکت نخبگان در سیاستگذاری فرهنگی بر رعایت نظام اداری خاص ، تعهد ملی نخبگان ، توجه به هویت نخبگان و پی ریزی قطبهای نخبگانی تاکید می شود.
  • سهیلا عبدی نعمت آباد، بهرام قدیمی*، شهلا حجت، معصومه شجاعی، زهرا علی پور درویشی صفحات 327-335
    مطالعه ورزش بانوان به ویژه با رویکرد اجتماعی که کمتر موردتوجه قرارگرفته است از اهمیت و ضرورت ویژه ای برخورداراست. پیشرفت در این خصوص نیازمند تدوین برنامه استعدادیابی است که بتو اند ورزشکاران را از ابتدا از میان سایر افراد جامعه متمایز نموده و به پرورش آن ها بپردازد. استعدادیابی در تعامل با عوامل مختلف قرار دارد که باورهای فرهنگی جنسیتی از آن جمله است. چراکه به نظر می رسد ورزش بانوان در اکثر جوامع بیشتر در حاشیه بوده است و به همین دلیل جنسیت و هنجارهای مرتبط با آن، می تواند در فرایند استعدادیابی تاثیرگذار باشد. این مطالعه، به بررسی نقش باورهای فرهنگی جنسیتی در استعدادیابی ورزشی زنان پرداخته است. روش شناسی پژوهش، مبتنی بر رویکرد کیفی است که محقق از طریق مصاحبه های عمیق، به مطالعه موضوع پرداخته است. این پژوهش با استفاده از تحلیل کیفی برگرفته از مصاحبه های ساخت نیافته به مطالعه موضوع پرداخته است. و از بین سه گروه مربیان و مجریان، اساتید و متخصصان و بانوان ورزشکار قهرمان، اجراشده است.در انتخاب نمونه، روش نمونه گیری معیار و هدفمند با رویکرد چندگانه بوده است محقق تعداد 30 مورد نمونه را برای رسیدن به اشباع نظری کافی دانسته است. درنهایت، اصلاح نگرش های فرهنگ جنسیتی بازدارنده در جامعه، اصلاح انعکاس جنسیتی ورزش قهرمانی بانوان در رسانه ها و لزوم بازاندیشی فرهنگ جنسیتی از یافته های اساسی آن است.
    کلیدواژگان: استعدادیابی، باورهای فرهنگی جنسیتی، ورزش بانوان
|
  • Issa Khajvandahmadi *, Sara Ebrahimi Pages 7-23
    Social harms in any society is considered as one of the main threatening factors of the social system and is one of the factors slowing down the development cycle and in some cases its deterrent. Therefore, success in dealing with social harms represents success in developing and improving the social life of society. One of these harms, which is itself the result of the development of society and the spread of information and communication technology, is the victimization in cyberspace. Therefore, the present study was conducted to identify the relationship between individual and family factors as well as peers with victimization in cyberspace. The research population consisted of all adolescent girls 12 to 18 years old in Tehran, whom 326 adolescents were selected as samples with use of virtual snowball sampling. Participants in this study answered the online Cyber-Victimization Scale (Buelga et al., 2019), brief version of AF5 scale (García-Grau et al. 2014), Parent-Adolescent Communication Scale (Purcell, 2007) and Multidimensional Peer-Victimization Scale (Joseph& Stockton, 2018). Statistical analysis was performed using SPSS 22.0 and Pearson correlation analysis and multiple linear regression analysis (enter). Results indicated that self-concept, parent-adolescent communication and peer-victimization predict the experience of cyber-victimization among students, including problem-free communication and verbal victimization and social manipulation by peers as risk factors for increasing cyber-victimization; social & physical self-concept and open communicationas protective factors against cyber-victimization. These findings underscore the importance of paying attention to the use of cyberspace by adolescents and its dangers and planning and doing the strategies to reduce the negative effective factors related to cyber-victimization and harms and create and improve positive protective factors by the family and the education system.
    Keywords: self-concept, parent-adolescent communication, peer-victimization, cyber-victimization
  • Nima Bazzazzadegan, Seyed Ali Rahmanzadeh *, Afsaneh Mozaffari Pages 25-35
  • Majid Badalivand, Habibollah Karimian *, Soroush Fathi Pages 37-52

    Social justice as one of the most important human ideals has long been considered by thinkers and experts and inequality or the feeling of inequality is the most important cause of injustice. Therefore, under the influence of theories and the will of nations to reduce Inequality and the realization of justice, especially in the modern world, various institutions and organizations have been created. The purpose of this study is to examine the performance of the Social Security Organization in the realization of social justice. The research method is survey and the statistical population is all insured persons of the General Department of Social Security West of Greater Tehran. A sample of 385 people was determined using the Cochran's formula and selected by simple cluster and random sampling. The information collected using SPSS software has been analyzed based on 12 services of the Social Security Organization. The most important obligations and services of the Social Security Organization are pension, disability pension, survivors' pension, unemployment insurance benefit, wage compensation. Sick days are maternity pay, medical allowances, marriage allowances and burial allowances. Data analysis shows that 6.2% of the respondents know that the performance of the Social Security Organization is very bad, 17.4% of the respondents are moderately bad, 34.4% of the respondents are mediocre, 27.4% are good and 14.5% are very good. Are considered moderate. Inferential findings confirm the fact that the impact of the role and position of social security (provision of insurance and medical services) on each of the indicators of social justice are: support system and redistribution (0.77), equal conditions for Access to opportunities and resources (0.71) and entitlement (0.64).

    Keywords: Eligibility, Equal Access, Social Security Organization, Social Justice, Opportunities, Resources
  • Seyed Jalal Mahmoudi, Mostafa Azkia *, Meysam Mousaie Pages 53-75

    Tariffing on imported goods and its relationship with economic development in Iran is an economic issue that has various contexts and social consequences. This qualitative research article has been semi-structured using the method of fundamental theory and deep interview technique, which has studied the social consequences of tariffing on imported goods from the perspective of Iranian customs experts through purposive sampling. In this method, theoretical saturation was obtained by coding 20 interviews with the participants. Based on the results of the research, the researcher's theoretical inference is that the causal conditions arising from the social and economic contexts of Iranian society such as tariff fluctuations, multiplicity of trade trustees, etc. with the intervention of elements such as lack of government support and negligence The experiences of other countries and the strategies and interactions adopted cross-sectionally and passively, regardless of the criteria of economic development, have led to social consequences such as corruption, circumvention of the law, increased smuggling, non-competitiveness of Iranian goods, Culbery, etc.

    Keywords: Customs tariffs, Economic Development, social consequences, Grounded Theory
  • Meysam Saamband, Aliakbar Farhangi *, Jamshid Salehi Seqiani, Mohammadreza Qaedi Pages 77-98
    The media institution is created as a developmental and evolutionary institution in most countries, so that by changing the existing social structures through individual empowerment, it seeks to replace structural tools for development. The main purpose of this study is to explain the mass media functions of television for the development of individual empowerment with the aim of preventing human poverty. This qualitative study was conducted using the conceptualization method of Grounded theory. In this study, using theoretical sampling, thirteen university professors, managers, and experts with work experience in the field of development communication were interviewed through in-depth semi-structured interviews. The data were interpreted through open, axial, and selective coding. The findings of the present study show that this medium plays four main functions for the development of individual empowerment. The first function is to provide a context in the political, economic, social, cultural, and technological dimensions that is considered the freedom of opportunity for the development of individual empowerment. The second function is to provide causal conditions by accepting the necessity of developing the country, human position as capacity and realization of human excellence. Providing mediating factors is the third function that is done through education and awareness, motivation, recognition of audience characteristics, attention to media human capital, media organizational structure and the ideology that governs it. Finally, using the change strategy based of human default with capacity as development, the fourth function is identified.
    Keywords: Television, Empowerment, development, Human Poverty, Development Communication
  • Sahar Khosravi, Alireza Mohseni Tabrizi *, Hossein Aghajani Mersa Pages 99-113

    Social mobility is an important subject in the social domain and has been the focus of considerable investigation among scholars as it entails significant consequences both on macro and micro levels. Therefore, this essay aims for a sociological explanation of social capital’s contribution in shaping social mobility. The research method is survey while questionnaires are used as a means of data collection. The statistical population consists of Shirazi citizens of 25 years of age and older, of whom 395 persons are selected using the Cochran's formula.  Bourdieu's theory is used to study the effects of social capital on social mobility. Accordingly, social capital is examined across three dimensions: social trust, social participation and collective cohesion. Our results indicate that the mean social mobility among the sample population is less than average (1.75). Also, among the average components of social capital, social trust ranks lowest (2.06). There is a significant and positive correlation between social capital and social mobility. In terms of social capital’s dimensions, there exists a significant and positive correlation between social trust and collective cohesion with social mobility, whereas no significant correlation between social participation and social mobility is detected. As for personal variables, there is a significant relationship between age, education, activity status, residential area and social mobility. The r2 value shows that 47% of the variations in social mobility can be explained by the independent variables entered in the analysis.

    Keywords: Social mobility, Social Capital, social participation, social trust, group transplantation
  • Rezaali Mohseni Pages 115-129

    Informal settlements or self-building cores and non-authorized settlements are part of living in megalopolis of Iran.In Iran,housing,specially,urban housing have faced with several difficulties and challenges.Informal settlements are part of these challenges in cities of Iran.Informal, marginality and slum neighborhoods informal living spaces and urban abnormal spaces and all of them are reflect of pathologic economy and spatial planning weakness management and also are reflect of social-economic injustice in local,regional and national levels.Informal settlements as urban harms have specific significance and position in urban and social studies.Research method is survey.Research results shows intensity of  economic problems,social insatisfaction,housing problem and intensity  of health and environmental problems.Main emphasis of paper is the implementation of two models rehabilitation and empowerment in informal settlement neighborhoods of Sari.

    Keywords: Housing, Informal settlements, Organization, Empowerment
  • Mehdi Mokhtarpour Pages 131-151

    Entrepreneurship is a new solution in development theories for empowerment and capacity building in countries to reduce the urban-rural gap, create equal economic, social, environmental and institutional opportunities and is an important tool to achieve sustainable development. Three aspects can be imagined for development planning: the government and government institutions in charge of development planning, second, the people who are the subject of planning and development goal and the programs are implemented for them, and third, the part between the government and the people, ie the organization. Private companies, local managers and entrepreneurs. The main purpose of this study is to theoretically explain the effects of entrepreneurship on sustainable development with emphasis on structuralist thought. The general method used in this research is the qualitative method, which we have tried to study and recognize the desired goals by using the techniques of the qualitative method, including theoretical notes and discovery, comparison, reasoning and inferences of the researcher. In other words, the method used in this research is "documentary method", which uses data collection techniques to collect the necessary information and analyze the information by discovering, comparing and inferring the researcher. Findings show that the most important barriers to entrepreneurship development are, in order of priority, banking and administrative barriers in granting facilities, high production costs, legal barriers in issuing the necessary licenses and lack of coordination of related agencies. These factors are, in fact, the same factors that the environmental school emphasizes for the success of entrepreneurs.

    Keywords: Entrepreneurship, development, Sustainable development, Development Theories, Structuralist Paradigm
  • Mohammad Amiri, Seyed Vahid Aqili *, Nasim Majidi Qohroudi Pages 153-168
  • Elaheh Gorgvandi, Farah Torkaman *, Saeed MaDani Pages 169-184

    Today, in most metropolitan cities, urban executives and urban staff have increasingly and more than ever been aware of the fact that their sense of organizational commitment to the organization can have a significant impact on city governance and the quality of life of citizens. The municipal organization provides various services at the city level for the benefit of the citizens as much as possible. Power and position are two essential dimensions of social relationships that create specific feelings during social interaction in organizations. The purpose of the research is to solve the problem of organizational commitment in the public organization of Tehran municipality in view of the theory of power relations and the position of Theodore Kemper.

    Method

    The survey method, the questionnaire and the statistical population of all the staff of the Tehran municipality were sampling according to the list of names.

    Findings

    The results showed that the correlation coefficient between power relations and organizational commitment in the municipality (-5.59) was reduced by increasing the strength relationships of organizational commitment and according to the correlation coefficient between organizational and organizational relationships It can be said that the relationship between the two variables is positive and direct in Tehran Municipality Organization. Regarding the correlation coefficient between place relations and organizational commitment of the municipality (0.789), the increase of organizational commitment increases. The difference in dimensions of organizational commitment (emotional, continuous, and normative) at all levels was significant.

    Conclusion

    In creating an organizational commitment of the organization, the power relations-perspective variable is affected by three components: the amount (sufficiency, extra and deficiency), intensity (low and high) and direction (one's and another's).

    Keywords: Emotional commitment, continuous commitment, normative commitment, power relations, position relations
  • Azra Moradi, Amirhassan Nedaie *, Nader Mohaghegh Pages 185-198

    This study aims to identify the dimensions and components of cultural branding in the Iranian film industry and to provide an appropriate model in order to improve the current situation. The present research was applied in terms of purpose, qualitative in terms of data type and based on grounded theory in terms of research method. Participants in this study based on the rule and principle of theoretical saturation include 20 experts and experts available in the field of cultural branding of the film industry who were selected by purposive and theoretical sampling. The data collection tool was a semi-structured interview. Data were analyzed using Max Kyoda 2020 software in three stages of open coding, axial coding and selective coding. Data validation was performed by the participants using the verification method. Based on the research findings, the dimensions and components of the cultural branding model in the Iranian film industry in 6 categories, including the central phenomenon dimension (branding), causal conditions dimension (brand mission), background conditions dimension (environment), mediation conditions dimension (communication), dimension Strategies (ranking) and outcome dimension (brand loyalty) were identified. As a result of the research, it can be said that providing a suitable model and providing conditions for brand development can improve the effectiveness of cultural branding in the Iranian film industry by policy makers in the field of media. In addition, the results of the research showed that cultural branding, if considered and invested, can bring the Iranian film industry to a valuable position.

    Keywords: Cultural branding, film industry, Grounded Theory, Social Development
  • Gasem Shiri, Sediqeh Toutian Isfahani *, Shahla Sohrabi Pages 199-214
    Entrepreneurship is not only a science, but also a way of life and art, and choosing it can improve the quality of life. Due to the importance of entrepreneurship, the present study aimed to investigate the effect of environmental uncertainty on entrepreneurial orientation with the mediating role of innovation speed. In terms of practical purpose and in terms of implementation, it is a descriptive survey type. The statistical population of this research is the staff of Sepah Bank of Tehran, whose number is 1600 people and the sample size is 310 people. The data collection method is library and field and the data collection tool is a questionnaire and to check the validity, the validity of the divergent and convergent structure, to determine the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha method has been used. Data analysis was also performed using structural equations and smart-pls software. The results showed: environmental uncertainty with mediator role and without mediator role, government and policies with mediator role, economy with mediator role and without mediator role, products, markets and demand with mediator role and without mediator role, competition with mediator role, And technology in industry without the mediating role of innovation speed has a positive and significant effect on entrepreneurial orientation. Also, the resources and services used in the organization with the role of mediator and without the role of mediator, technology in industry with the role of mediator, government and policies without the role of mediator, and competition without the role of mediator The speed of innovation does not affect entrepreneurial orientation.
    Keywords: environmental uncertainty, Entrepreneurial Orientation, Innovation Speed, Sepah Bank in Tehran
  • Masoumeh Bashi, Seifollah Seifollahi *, Nayyer Pirahari Pages 215-236

    The present study was conducted with the aim of sociological analysis of the effectof new reference groups on the process in formation of citizenship ethics in Iran in the last three decades in the educational year 2020. The study population were students of the Faculty of Social Sciences, units the Central Tehran and Research the Sciences in Islamic Azad University in Tehran. The theoretical framework was a combination of the theories of "Durkheim, Parsons, Habermas, Wallerstein, Giddens, Seyfollahi and Merton". Survey method, researcher-made questionnaire technique, cluster sampling and sample size were determined based on Cochran's formula (369 people). Data analysis was performed with Amos software. The results of the Pearson correlation coefficient confirmed the positive and significant relationship between the external Community Factors, internal Community Factors and mass media and in formation of new reference groups affecting citizenship ethics. The results of path analysis also confirmed the positive effect of cyberspace in formation of new reference groups, and the most effect of this space was related to Instagram on celebrities as a new reference group. The results of path analysis also confirmed the positive and significant effect of new reference groups in formation of citizenship ethics in Iran. The most effect was also achieved on the indicators of respect for others, responsibility and acceptance of criticism.

    Keywords: Citizenship Ethics, New Reference Groups, Cyberspace, Mass Media, internal Community Factors, external Community Factors
  • Mohsen Alaie Bousjin Pages 237-247

    Marriage is a general and social phenomenon that has a human twin. The subject of marriage and family formation is one of the issues discussed by religions, philosophers, sociologists, psychologists, educators, poets, writers and artists. Due to this important issue, the purpose of this study is to investigate the barriers and problems of youth marriage to provide a solution. Since young people today face many barriers and problems for marriage, this study seeks to identify and examine social, cultural and economic barriers. It is on the way to youth marriage. This research is a survey in Ardabil and the data collection tool is a questionnaire. The statistical population is young people prone to marriage. 384 people were selected as a statistical sample by simple random sampling. Descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data. The results show that social, cultural and cultural barriers. Economics has been effective in delaying the age of youth from the perspective of respondents. This means that with the increase of these barriers and its components, the age of youth for marriage also increases.

    Keywords: development, marriage, cultural barriers, economic barriers, social barriers, youth
  • Saeed Pesaran Razzagh, Mehrdad Navabakhsh * Pages 249-263

    This article aims to reveal “quality of life social dimensions” position in different development plans of the country after the Islamic revolution. Quality of life social dimensions includes, “social and economic security”, “social solidarity”, “social integration”, “social empowerment”, and “social continuity”. Main objective of the article is to compare development plans of the country from the quality of life social dimensions’ view point. Content analysis method is used in the article taking into account the concept or notion analysis unit existing in the texts of the country’s (First to sixth) Economic, Social and Cultural Development Plan. Main findings of the research are: Social and economic security dimension has enjoyed the most presence in the Sixth Development Plan while it enjoyed lowest attention in the Second Development Plan. Social solidarity dimensionobtained the most attention in the Forth Development Plan and the least attention in the first and second plans (the presence of the dimension in the third to sixth plans was almost similar). Social empowerment dimension has rendered most presence in the Forth Development Plan and gained the least attention in the Second Development Plan than other plans (third to sixth plans provided more capacity for the dimension). Social continuity dimension has enjoyed more attention in the fifth and forth plans respectively while it gained the least attention in the first and second plans (the dimension played similar role in the third and sixth plans).

    Keywords: quality of life, social dimensions, development plans, Content analysis
  • Maryam Lashkarizadeh Pages 265-278

    Creative economy is a powerful engine for the growth, development and continuation of the life of a society. To further flourish this sector, artists, institutions, institutions, cultural organizations and creative businesses produce and distribute creative products and services that create employment, income and ultimately improve The recent development level and experience of countries indicate that creativity is the most important and fundamental factor of economic growth and development. In this study, we tried to investigate the effect of creative goods export index on economic growth of OECD countries during 2002-2015 using GMM approach. The findings of the test confirm that economic growth is also affected by creativity and innovation, as it is related to the components of labor force, capital and human capital. The results also showed that human capitals are effective in influencing creative industries on economic growth. In other words, time education and education can affect economic growth and development that leads to creativity and innovation. Therefore, it is recommended to institutionalize the creativity system in countries by creating innovation bio canvases, preparing the document of creativity preparation and supporting and protecting innovators, to achieve creative economic sustenance and knowledge Realized by human capital, growth and sustainable development.

    Keywords: Creative Economy, Economic growth, GMM
  • Niki Razazzadeh, Mojtaba Bazrafshan Moghadam *, NourMohammad Yaghoubi, Aleme Keykha, Ebrahim Haddadi Pages 279-294

    The basic role of knowledge-based companies as the engine of economic development of developing countries is very important in deprived areas which have special capacities. The purpose of this study is to provide a model for the development drivers of knowledge-based companies in deprived areas. The research method used in this research is exploratory mixed method. The statistical population in the qualitative part of this study is the relevant elites including academic elites and science and technology parks and executive elites and bureaucrats of the Iranian administrative system who were engaged in policy making; 13 people were interviewed due to the adequacy of the data. To analyze the interviews, Colaizzi's phenomenological analysis method was used and as a result, the initial model was extracted at two levels, & 41 subcomponents out of 11 components of organizational culture, marketing activities, business space, human resources, technical capability, technology, infrastructures, community culture, supportive policies, legal contexts and knowledge management were identified. In the quantitative section, data were collected from managers of 107 companies among 148 managers of knowledge-based companies in deprived areas by stratified random sampling and a questionnaire was provided to these managers to measure and fit the model. The results of confirmatory factor analysis showed that all components and subcomponents were confirmed.

    Keywords: Colaizzi's method, deprived areas, Development drivers of knowledge-based companies
  • AbdolAmir Ezariani, آassan Kheiri *, Hossein Azhdarizadeh Pages 295-307

    This research is aimed at analyzing influential cultural policies Islamic Republic of Iran on Protection of Social capital In Khuzestan. The research method was descriptive survey. The Statistical population Intended including all citizens of Khuzestan province. Using Multi-stage random sampling method, 384 people were selected as the statistical sample. Tool for collecting research data questionnaire was which developed through the Delphi technique. Research data after collection based on the research questions; they were analyzed using exploratory factor analysis. The findings of the study showed that cultural policies such as eliminating ethnic discrimination, eliminating religious discrimination, cultivating justice, waking up, indigenizing, expanding national laws on maintaining social capital in the dimensions of political participation, social cohesion and social trust have a positive and significant effect.

    Keywords: Social Capital, cultural policies, citizens
  • Shiva Moghaddam, Fatemeh Azizabadi Farahani *, Seyed Reza Salehi Amiri Pages 309-325
  • Soheila Abdi Ne&#, Matabad, Bahmram Gadimi *, Shahla Hojjat, Masoumeh Shojaie, Zahra Alipour Darvishi Pages 327-335
    The study of women's sports, especially with a social approach that is less perceived, is of particular importance. Advances in this regard require the development of a program of talent that can distinguish and educate athletes from the very beginning. Talent in dealing with a variety of factors, including gender-based cultural beliefs. It seems that women's sports in most societies are more marginalized, and therefore the gender and norms associated with it can be effective in the process of scouting. This study examines the role of gender cultural beliefs in women's sports scores. The methodology of research is based on a qualitative approach that the researcher has studied through the depth of interviews. This study has been used to study the subject using qualitative analysis derived from non-constructed interviews. And among three groups of coaches and executives, professors and experts and female athlete of the hero. In the sample selection, a sampling method has been used for multi-objective purposeful sampling. The researcher has considered 30 samples to be sufficient for theoretical saturation. Finally, the reform of gender stereotyped attitudes in society, the correction of the gender reflection of women's women's sports championship and the need to rethink their gender culture is one of its key findings.
    Keywords: Talent identification, gender cultural beliefs, women's sports