فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم ملونی، علیرضا اسفندیاری مقدم*، محمد حسن زاده، بهروز بیات، حمیدرضا دزفولیان صفحات 1-33

    فرایندهای اصلی اقتصاد دانش بنیان، عبارت اند از تولید، توزیع، انتقال، و کاربرد دانش. با گسترش روزافزون علم و دانش، و توسعه محدوده به کارگیری آن، تحقیق و توسعه، کلیدی ترین رمز موفقیت صنایع در عصر حاضر به شمار می آید. مقاله حاضر، به گونه ای میان رشته ای در پی بررسی راهکارهای توسعه دانش برای به کارگیری در صنعت است، و با توجه به قابلیت به کارگیری مستقیم نتایج آن در فرایند ایجاد و شکل گیری زنجیره ارزش تحقیق و توسعه در نظام ملی نوآوری، کاربردی به شمار می آید. ماهیت پژوهش، اکتشافی و هدف آن، شناسایی عناصر موثر بر روند شکل گیری زنجیره ارزش تحقیق و توسعه در نظام نوآوری، با نتایج عینی و مشخص است. جامعه آماری پژوهش، 30 نفر از خبرگان نظام ملی نوآوری هستند که به گونه ای هدفمند و قضاوتی، انتخاب شده اند. نتایج حاصل از اجرای مراحل سه گانه روش دلفی نشان می دهد که از مجموع 162 سنجه شناسایی شده در مراحل مطالعات کتابخانه ای، سرانجام 89 سنجه در قالب 10 سازه، با اجماع نظر نخبگانی به تایید نهایی رسیده اند؛ الگوی ترسیم شده، برای ساختار «زنجیره تحقیق و توسعه» مبتنی بر رویکردی فرایندی و نتیجه گرا است و مراحل انجام تحقیق و توسعه در صنعت، در قالب پنج گام، دسته بندی و در هر گام، دو مرحله و در هر مرحله  نیز متناسب با ماهیت آن تعدادی زیرمرحله درنظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، زنجیره ارزش، تحقیق و توسعه، زنجیره ارزش تحقیق و توسعه
  • مرتضی شفعتی، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان صفحات 35-73

    استدلال، به عنوان نشانه وجود تفکر منطقی، استعدادی ذهنی است که به شیوه ای عقلانی عمل می کند. در پس هر استدلالی، فردی قرار دارد که برخی مقدمه ها را به گونه ای هدفمند، در راستای حمایت از نتایج به کار می گیرد و هرچه امکان تجربه مستقیم محتوای گزاره ها کمتر باشد، نیاز به آوردن استدلال برای توجیه نتایج بیشتر می شود. حسابرسی، به عنوان عرصه ای که ویژگی اصلی آن، اعمال قضاوت حرفه ای است، برای ارزشمندتر شدن نیازمند قضاوت بر پایه استدلال هایی قوی است؛ بنابراین، در این مقاله، عواملی را معرفی خواهیم کرد که زمینه های بهبود قدرت استدلال حسابرسان را فراهم می کنند. در این مقاله به کمک 13 خبره حسابرسی، حسابداری، و مدیریت مالی و برپایه روش دلفی نخست، 24 عامل موثر بر استدلال، در بازه یک ساله بهمن 1397 تا 1398، مشخص و سپس اتفاق نظر خبرگان با به کارگیری ضریب هماهنگی کندال تایید شده است. داده های پژوهش نیز به کمک پرسش نامه مقایسه زوجی محقق ساخته با نرخ ناسازگاری 03/0 و برپایه روش الگو سازی ساختاری تصویری فازی، در 11 سطح، الگو سازی شده اند. هوش، تجربه، استانداردهای حسابرسی و حسابداری، و دستورالعمل های حسابرسی، در پایین ترین سطح الگو، و توانایی دفاع، عدم سوگیری متن، تردید، و استقلال حسابرس (به عنوان عوامل تاثیرگذار بر استدلال) در بالاترین سطح قرار گرفته اند. همچنین، در نمودار میک مک، پایبندی به اخلاق، فرهنگ سازمانی اخلاق محور و به دور از تقلب، دانش و مهارت در صنعت موردنظر، و صراحت و شفافیت اطلاعات، به عنوان عوامل پیوندی استخراج شده اند که تاکید بر آن ها می تواند استدلال حسابرسان را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: استدلال حسابرس، بهبود استدلال، قدرت استدلال، معادلات ساختاری تفسیری فازی، منطق حسابرس
  • علی یوسفی، مهدی همایونفر*، عبدالعزیز پقه، امیر اخوان فر صفحات 75-104
    مقاله حاضر تلاش می کند تاثیر ابعاد زنجیره تامین سبز را بر رضایت مشتریان محصولات لبنی  با توجه به نقش تعدیل کننده رقابت پذیری شرکت بررسی کند. روش به کارگرفته شده، به لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی همبستگی با برپایه شیوه پیمایشی، و به لحاظ هدف یا ماهیت، کاربردی است. برای تبدیل داده های کیفی به کمی، از طیف طبقه بندی شده پنج گزینه ای لیکرت استفاده کرده ایم و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه است. آزمون فرضیه ها نیز به کمک نرم افزار SmartPLS3 انجام شده است. جامعه آماری موردمطالعه، 695 نشان شرکتی مشغول به فعالیت در زمینه تولید محصولات لبنی است که 484 شرکت از وزارت صنعت، معدن، و تجارت و 211 شرکت نیز از وزارت جهاد کشاورزی، مجوز فعالیت دریافت کرده اند و روی هم رفته دارای 2352 شعبه در سطح کشور هستند. برای تعیین حجم بهینه نمونه، از نرم افزار نمونه گیری SPSS Sample Power استفاده کرده ایم. حداقل حجم نمونه، 298 شرکت برآورد شد که به منظور اطمینان یابی بیشتر، تعداد 305 شرکت بررسی شدند. نتایج به دست آمده نشان می دهند که اقدامات سبز داخلی و مشارکت سبز بیرونی، از بیشترین میزان تاثیرگذاری بر نوآوری سبز برخوردار بوده اند و همچنین، نوآوری، عملکرد، و کارآفرینی سبز، بر رضایت مشتری تاثیرگذار هستند، اما اثر تعدیلی رقابت پذیری شرکت تایید نشد.
    کلیدواژگان: اقدامات سبز داخلی، رضایت مشتری، عملکرد سبز، مشارکت سبز بیرونی، کارآفرینی سبز، نوآوری سبز
  • پدرام طلوعی*، فرزام بابایی سمیرمی، رضا ارجمندی، امیرحسام حسنی، رضا عزیزی نژاد صفحات 105-127

    تاب آوری شهرها در مدیریت شهری، اهمیت زیادی دارد، زیرا بر زیست و بقای یک شهر تاثیر می گذارد. با افزایش ظرفیت و توان سکونتگاه های شهری و ضریب تاب آوری آن ها است که مدیریت باکیفیت شهرها برای نسل های آینده امکان پذیر می شود. این پژوهش با هدف طراحی الگوی تاب آوری برپایه رویکرد ارزش آفرینی در مدیریت شهری انجام شده است. مقاله حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، از نوع کیفی است. جامعه آماری پژوهش، دربردارنده خبرگان دانشگاهی و مدیران شهرداری در حوزه مدیریت شهری تهران است که پس از 11 مصاحبه، اطلاعات به کفایت داده رسید. برای انتخاب نمونه در مرحله کیفی از روش گلوله برفی استفاده شد و روایی محتوای پرسش های مصاحبه توسط 4نفر از هییت علمی دانشگاه تایید شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که چهار عامل اقتصادی، اجتماعی، نهادی، کالبدی فضایی در این عرصه نقش چشمگیری دارند. پیشنهاد می شود، ابعاد شکل دهنده الگو، به عنوان عامل تعدیل کننده در سازمان ها بررسی شده، و اثر تغییرات محیط کالبدی فضایی بر الگوی مدیریت تاب آوری در سازمان های دیگر سنجیده، و با یافته های پژوهش حاضر مقایسه شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ارزش آفرینی، شهرداری تهران
  • آرش حسین پور، محمدحسین رنجبر*، جهانبخش اسدنیا، فائق احمدی صفحات 129-158
    عوامل رفتاری و روانی در قالب اطمینان بیش از حد مدیران، هزینه های نمایندگی، رفتار مدیریت سود، و کوته بینی مدیران می تواند بر شفافیت اطلاعاتی تاثیر بگذارد و باعث تغییرات چشمگیری در آن ها شود. افزون براین، شواهد حکایت از این دارد که سرمایه گذاران برای تعیین ارزش سهام، تحت تاثیر قضاوت های مبتنی بر تصورات ذهنی، اطلاعات غیرعلمی، و شرایط روانی و احساسی در بورس حضور دارند و این درحالی است که می توان به پشتوانه شفافیت اطلاعاتی در این بازار حضور یافت؛ بنابراین، با توجه به اهمیت این روابط برای بازار، مقاله حاضر تاثیر ویژگی های اخلاقی و رفتاری مدیران را بر گرایش های احساسی سرمایه گذاران در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی کرده است. دراین راستا، فرضیه‎هایی تدوین و اطلاعات مربوط به شرکت‎های عضو بورس اوراق بهادار در طول دوره زمانی بین سال های 1387 تا 1396 بررسی و تجزیه و تحلیل شده است. جامعه آماری پژوهش، با توجه به شرایط درنظرگرفته شده برای انتخاب نمونه، دربردارنده 150 شرکت است که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند. الگوی رگرسیون مقاله با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات تلفیقی، بررسی و آزمون شد. نتایج به دست آمده نشان داد که به لحاظ تاثیر ویژگی های اخلاقی و رفتاری مدیران، ویژگی های رفتاری خوش بینانه، کوته بینانه، رفتار نمایندگی، و مدیریت سود با کاهش شفافیت در محیط تصمیم گیری شرکت، سبب تشدید گرایش‎های احساسی سرمایه گذاران شده و اثر مثبت و معناداری بر آن دارد. افزون براین، نتایج به دست آمده، بیانگر این است که شاخص قدرت مدیریت که نشان دهنده رفتار مقتدرانه مدیر است، اثر معناداری بر گرایش های احساسی سرمایه گذاران ندارد.
    کلیدواژگان: گرایش احساسی سرمایه‎گذاران، ویژگی های اخلاقی مدیریت، ویژگی های رفتاری مدیریت
  • مجید فروزان مهر، مهرداد حسینی شکیب*، سعید شوال پور، عباس خمسه صفحات 159-191
    ظرفیت نوآوری، مفهومی است که تحت تاثیر عوامل گوناگون، نقش مهمی در افزایش احتمال موفقیت فرایند نوآوری دارد. هدف این مقاله، واکاوی اثر ظرفیت نوآوری بر عملکرد نوآورانه شرکت های نوپای فین تک با تاکید بر نقش ظرفیت جذب و قابلیت یادگیری است. مقاله حاضر، یک پژوهش کاربردی، کمی، و مبتنی بر رویکرد قیاسی است که موضوع پژوهش را با استفاده از روش الگو سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار اسمارت پی.ال.اس تجزیه و تحلیل کرده است. جامعه آماری افراد شاغل در 48 شرکت عضو انجمن کسب وکارهای نوپای فین تک ایران انتخاب شد که تعداد آن ها  279 نفر و اندازه نمونه با استفاده از نرم افزار سمپل پاور، 160 نفر برآورد شد. پرسش نامه الکترونیکی، برپایه روش نمونه گیری تصادفی ساده، بین افراد، توزیع و سرانجام، 143 پرسش نامه تکمیل و برگشت داده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که ظرفیت نوآوری، تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد نوآورانه دارد و در رابطه ظرفیت جذب بالفعل و عملکرد نوآورانه نیز نقش میانجی جزیی را ایفا می کند. همچنین، درحالی که قابلیت یادگیری بر هر دو بعد ظرفیت جذب، یعنی ظرفیت جذب بالقوه و ظرفیت جذب بالفعل تاثیرگذار بوده و ظرفیت جذب بالقوه نیز بر ظرفیت جذب بالفعل تاثیر گذاشته است، تنها ظرفیت جذب بالفعل بر عملکرد و ظرفیت نوآوری تاثیر مثبت و معنا داری داشته است.
    کلیدواژگان: ظرفیت جذب بالفعل، ظرفیت جذب بالقوه، قابلیت یادگیری
|
  • M. Molavvani, A. Esfandyari Moghaddam *, M. Hasanzadeh, B. Bayat, H. Dezfoulian Pages 1-33
  • M. Shafati, M.R. Abdoli *, H. Valian Pages 35-73

    We cannot prove our claims by referring to directly experienced perceptions, quotations, or historical documents, including in audits whose main feature is the exercise of professional judgment. Judgment must be supported by strong reasoning to be considered more valuable. In this study, we introduce the factors that can improve the argument. The research methodology, which was conducted over a one-year period from February 2019 to February 2020, is mixed. In this study, with the help of 13 experts in the field of auditing, accounting and finance, with the help of Delphi method, 24 factors affecting the argument in 3 Delphi repetitions have been calculated. Also, the content validity ratio) CVR (and content validity index) is CVI (validation validation). Then, with the help of comprehensive fuzzy interpretive structural modeling method, the factors are modeled at 11 levels. It has been collected in which the discrepancy rate of 0.0024 has been reported. In the lowest level of the comprehensive structural model of comprehensive interpretation, the auditor's intelligence and experience, auditing and accounting standards and audit instructions are considered as influential factors and are at the highest level of the model. The comprehensive inclusive interpretive structure obtained enables the defense and non-bias of the text, as well as the auditor's skepticism and independence. Adequacy and transparency in information have been extracted as linking factors, which shows that the emphasis of auditors and managers on these factors can improve the strength of the auditor's reasoning. Finally, with the help of experts and research background, why the relationship and interpretation of these relationships in the model. The final count is specified.

    Keywords: Auditor reasoning, reasoning improvement, reasoning power, interpretive structural equations, auditor logic
  • A. Yousefi, M. Homayounfar *, A. Pagheh, A. Akhavanfar Pages 75-104
    This paper tries to investigate the effect of green supply chain dimensions on customer satisfaction of dairy products with regard to the moderating role of the company's competitiveness. The purpose of this article is to investigate the effect of green supply chain dimensions on customer satisfaction of dairy products with regard to the moderating role of the company's competitiveness. The method used is descriptive-correlation with the survey method in terms of data collection and is applied in terms of purpose. The Likert five-point scale was used to convert qualitative information into quantitative information. The data collection tool is a questionnaire. SmartPLS3 software was used to test the hypotheses. The population of the study is 695 brands of companies engaged in the production of dairy products, of which 484 companies have received licenses from the Ministry of Mining Industry and Trade and 211 companies from the Ministry of Jihad Agriculture and have a total of 2352 branches in the country. SPSS Sample Power sampling software was used to determine the optimal sample size. The minimum sample size was estimated at 298 companies and 305 companies were surveyed for more assurance. The results show that internal green actions and external green participation have the greatest impact on green innovation. However, the modification effect of the company's competitiveness was not confirmed, innovation, performance and green entrepreneurship also affect customer satisfaction.
    Keywords: Internal Green Initiatives, Customer Satisfaction, Green Performance, External Green Partnership, Green Entrepreneurship, green Innovation
  • P. Tolouei *, F. Babaei Samiromi, R. Arjmandi, AmirHesam Hassani, R. Azizinejad Pages 105-127

    What is being discussed today in the world of city management is the resilience of cities, which is very important because it can easily affect the life and durability of a city. Therefore, it is necessary to provide the basis for quality management of cities for future generations, following the increase in the capacity and capacity of urban settlements and their resilience. This research has been done with the aim of designing a resilience model with a value creation approach in urban management. The present study is applied in terms of purpose and qualitative in terms of data collection. In this study, the statistical population of university experts and municipal managers in the field of urban management in Tehran were considered. Snowball method was used to select the sample in the qualitative stage. The validity of the content of the questionnaire was confirmed by professors, experts and thinkers. The results show that four economic, social, institutional and physical-spatial factors play an effective role. It is suggested that the dimensions of the model's structure be investigated as a moderating factor in organizations and the effect of changes in physical-spatial environment on the resilience management model in other organizations be measured and compared with the present study. From previous research and documentary studies, a suitable basic framework for this research should be created.

    Keywords: Resilience, value creation, urban management of Tehran, Qanat, region 6
  • A. Hosseinpour, M. Ranjbar *, J. Asadnia, F. Ahmadi Pages 129-158
    Behavioral and psychological factors, such as power, agency costs, profit management, and myopic behavior of managers can affect information transparency and cause significant changes. Evidence, on the other hand, suggests that investors determine the value of stocks under the influence of judgments based on mental imagery, unscientific information, and the psychological and emotional conditions of the stock exchange. However, investors can be present in this market relying on information transparency.  Therefore, considering the importance of these relations for market, the present study is an attempt to investigate the effect of managers' ethical and behavioral characteristics on investors’ sentiments in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, hypotheses are developed and data of Companies listed on Tehran Stock Exchange during 2009 to 2018 are analyzed. The statistical population of the study includes 150 companies, selected by systematic elimination. The regression model of the research is tested using panel data method with integrated effects approach. The results show that with regard to the effect of managers’ ethical and behavioral characteristics, optimism, short-sightedness, agency behavior, and profit management intensify investors' sentiment and have a positive and significant effect on it by reducing transparency in firms’ decision-making environment. Moreover, the results confirm that the managerial power index, which reflects manager's authoritative behavior, has no significant effect on investors' sentiment.
    Keywords: investor sentiment, ethical characteristics of management, behavioral characteristics of management
  • M. Forouzanmehr, M. Hosseini Shakib *, S. Shavvalpour, A. Khamseh Pages 159-191
    Innovation capacity is a concept that, under the influence of various factors, plays an important role in increasing the probability of success of the innovation process. The purpose of this paper is to investigate the effect of innovation capacity on innovative performance in start-ups in Fintech, emphasizing the role of absorptive capacity and learning capability. The present paper based on a deductive approach that has analyzed this issue by using structural equation modelling method. The statistical population consists of individuals in 48 member companies of the Iranian FinTech Startup Business Association, based on which the number was 279, and the sample size was 160 using IBM Sample Power software. The results showed that innovation capacity has a positive and significant effect on innovative performance. Also, while learning ability has affected both dimensions of absorptive capacity only realized absorptive capacity had a positive and significant effect on innovative performance and innovation capacity.
    Keywords: learning capability, potential absorptive capacity, realized absorptive capacity