فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 50 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرزاد رستمی، محمد اقبال قبادی* صفحات 5-22

    مصرف میزان مناسب و توام نیتروژن و گوگرد به دلیل افزایش حلالیت عناصر غذایی و جذب نیتروژن باعث افزایش عملکرد گندم می شوند. بر این اساس، آزمایش گلدانی به روش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح کود اوره 0، 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص با چهار سطح گوگرد بنتونیت دار 0، 200، 400 و 600 کیلوگرم در هکتار بر روی گندم رقم سیروان و آزمایش مزرعه ای با همان تیمارها در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به روش کرت های یکبار خرد شده با سه تکرار در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه در سال زراعی 96-1395 اجرا شد. در آزمایش گلدانی، اثر های برهم کنش بین نیتروژن و گوگرد و هم چنین اثر گوگرد بر صفات مورد بررسی در ریشه معنی دار نشد. بر عکس، اثر نیتروژن بر اکثر صفات از جمله طول کل، وزن خشک، تراکم و سطح ریشه در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. بیشترین مقدار این صفات در گلدان به ترتیب 5554 سانتی متر، 24/6 گرم، 44/0 سانتی متر بر سانتی متر مکعب خاک و 1676 سانتی متر مربع با مصرف 120 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به دست آمد. نتایج آزمایش مزرعه ای اثر برهم کنش بین تیمارها را بر صفات عملکرد، اجزای عملکرد و رنگیزه ها معنی دار نشان نداد، اما اثر ساده نیتروژن و گوگرد بر اکثر صفات عملکرد و اجزای عملکرد معنی دار شد. مصرف نیتروژن مقادیر عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، تعداد دانه در متر مربع و تعداد سنبله افزایش داشت. با مصرف 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن نسبت به شاهد بترتیب 6/30، 9/31، 8/19 و 0/20 درصد افزایش داشتند، اما بین سطوح نیتروژن 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار اختلاف معنی دار نبود. با مصرف 200 کیلوگرم در هکتار گوگرد عملکرد دانه به مقدار 8/8 درصد افزایش یافت. به طورکلی نتایج بیانگر این بود که عملکرد گندم رقم آبی سیروان با مصرف 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 200 کیلوگرم در هکتار گوگرد دارای بیشترین بازده زراعی و اقتصادی بود.

    کلیدواژگان: رنگیزه های فتوسنتزی، ریشه و کربوهیدرات محلول
  • محمد میرزایی حیدری* صفحات 23-45

    به منظور بررسی بررسی اثر قارچ مایکوریزا بر رشد و عملکرد نخود پاییزه و بهاره تحت شرایط تنش آبی در ایلام، آزمایشی به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. این آزمایش دارای سه عامل فصل کاشت، کود و آبیاری تکمیلی بود. فصل کاشت در دو سطح پاییزه و بهاره به عنوان کرت اصلی، آبیاری تکمیلی شامل 3 سطح (شاهد یا دیم، یکبار آبیاری در مرحله گلدهی، دو بار آبیاری در مرحله گلدهی) در کرت های فرعی و عامل کود شامل 4 سطح (شاهد، مایکوریزا، کود شیمیایی (نیتروژن و فسفر) و مایکوریزا با کود شیمیایی (نیتروژن و فسفر) در کرت های فرعی فرعی بود. نتایج تجزیه واریانس حاکی از تاثیر معنی دار عامل اصلی فصل کاشت بر روی عملکرد دانه داشت، به طوری که عملکرد دانه در کاشت پاییزه نخود 32 درصد بیشتر از کاشت بهاره بود. بر اساس نتایج به دست آمده از نظر عملکرد دانه، کاشت در فصل پاییز شرایط مناسب برای گیاه نخود است. بیشترین عملکرد دانه در تیمار کود شیمیایی+ مایکوریزا با دوبار آبیاری به میزان 2495 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. مصرف توام کودهای شیمیایی و کود مایکوریزا به صورت معنی داری محتوای کلروفیل کل برگ را نسبت به شاهد به میزان %5/56 افزایش داد. در مجموع نتایج نشان داد که کشت پاییزه نخود همراه با استفاده ترکیبی از کودهای شیمیایی به همراه کود زیستی مایکوریزا و آبیاری تکمیلی در دو مرحله دارای قابلیت ارتقا و بهبودی عملکرد و اجزای عملکردی نخود در شرایط آزمایش بوده و می تواند به عنوان گزینه مدیریتی در کشت نخود در منطقه توصیه گردد.

    کلیدواژگان: نخود، تنش، کود زیستی، محرک رشد و کود شیمیایی
  • محمد عباسی بیدلی، حبیب الله روشنفکر*، مجید نبی پور، موسی مسکر باشی صفحات 47-65

    یکی از راهکارهای تامین بخشی از علوفه مورد نیاز دام ها، استفاده دومنظوره از غلات از جمله ژنوتیپ های جو بدون پوشینه و واکنش ارقام شناخته شده در تاریخ کشت های مختلف می باشد، این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت فاکتوریل با سه تکرار، در سال زراعی 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. سه تاریخ کاشت 20 آبان، 20 آذر و 20 دی در کرت های اصلی و ترکیبات تصادفی ژنوتیپ های جو بدون پوشینه EH-85-9، EH-87-4، EH-86-12 و رقم لوت و جو معمولی (رقم زهک) و دو رفتار برداشت علوفه در مرحله 31 زادوکس و عدم برداشت علوفه، در کرت های فرعی مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد که با تاخیر در کاشت، عملکرد کل ماده خشک (14 درصد)، عملکرد پروتئین (14 درصد)، شاخص سطح برگ (38 درصد) و سرعت فتوسنتز (21 درصد) کاهش یافت. بیش ترین عملکرد علوفه (15976 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد پروتئین (726 کیلوگرم در هکتار) و کم ترین درصد فیبر  (31 درصد) به ژنوتیپ EH-86-12 تعلق داشت. بیش ترین میزان سرعت فتوسنتز (25 میکرومولار بر متر مربع بر ثانیه) و کم ترین میزان کاهش سرعت تعرق (8/2 درصد) متعلق به رقم لوت بود. بیش ترین عملکرد دانه (5400 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد علوفه  (13016 کیلوگرم در هکتار)  به تاریخ کاشت 20 آبان ماه تعلق داشته و ژنوتیپ EH-86-12  به دلیل دارا بودن عملکرد علوفه بالاتر و ثبات بهتر (2 درصد کاهش) در شرایط گرمای ناشی از تاخیر در تاریخ کاشت و نیز امکان برداشت علوفه در مرحله رویشی با حداقل تاثیر منفی بر عملکرد دانه، به عنوان ژنوتیپ مناسب جهت تولید علوفه و دانه در منطقه اهواز و مناطق مشابه می تواند در اولویت کشت، توسعه و فعالیت های تحقیقاتی بیش تر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پروتئین، علوفه، عملکرد دانه، فیبر و هدایت روزنه ای
  • شکوفه برنجانی، مانی مجدم*، شهرام لک، خوشناز پاینده، علیرضا شکوه فر صفحات 67-83

    به منظور بررسی اثر مقادیر سوپرجاذب و مایکوریزا بر عملکرد و میزان انتقال مجدد ذرت تحت تاثیر تنش کمبود آب، این آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های زراعی 96-1395 و 97-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز انجام شد. عامل اصلی شامل تنش کمبود آب شامل شاهد (آبیاری در تمام مراحل)، عدم آبیاری در مرحله 10 برگی (رشد رویشی)، عدم آبیاری در مرحله گرده افشانی (گلدهی) و عدم آبیاری در مرحله دانه بندی (شیری خمیری) و کرت فرعی پلیمرسوپرجاذب شامل شاهد یا عدم کاربردسوپرجاذب، کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار و کاربرد 200 کیلوگرم در هکتار و کرت فرعی فرعی مایکوریزا شامل شاهد (عدم کاربرد) و کاربرد مایکوریزا  بود. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد اثر برهم کنش تنش کمبود آب و سوپرجاذب بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، میزان انتقال مجدد و سهم انتقال مجدد معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (29/6674 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار آبیاری در تمام مراحل رشدی و کاربرد 200 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب بود. هر چند با قطع آبیاری در مراحل 10 برگی، گرده افشانی و دانه بندی از عملکرد دانه به ترتیب به میزان 11، 14 و 5/12 درصد کاسته شده است اما این کاهش در این تیمارها معنی دار نبود زیرا مصرف 200 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب توانست تنش کمبود آب در این تیمارها را جبران نماید. هم چنین برهم کنش تنش کمبود آب و مایکوریزا بر عملکرد دانه، تعداد دانه در بلال و تعداد دانه در ردیف معنی دار بود. به طور کلی با توجه به پایداری چندین ساله سوپرجاذب در خاک می توان بیان نمود که کاربرد 200 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب و مایکوریزا در شرایط آبیاری در تمام مراحل رشدی می تواند موجب افزایش عملکرد دانه، اجزای عملکرد ذرت و در کل بهبود تولید ذرت شود.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، سهم انتقال مجدد، وزن هزار دانه و گرده افشانی
  • علی منصوری، حشمت امیدی* صفحات 85-102

    شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی است و عامل کاهش قابل توجه عملکرد در گیاهان است. با هدف بررسی اثر پرایمینگ با نانوذرات کیتوزان و نیترات پتاسیم و تنش شوری بر ترکیبات بیوشیمیایی کینوا (رقم Giza 1) در محیط رشد هوگلند، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران انجام شد. تیمار پرایمینگ در دو سطح شامل تیمار A (محلول حاوی 01/0 درصد وزنی - حجمی نانوذرات کیتوزان به علاوه 5/0 درصد وزنی- حجمی نیترات پتاسیم) و تیمار B (محلول حاوی 02/0 درصد وزنی- حجمی نانوذرات کیتوزان به اضافه 2/0 درصد وزنی- حجمی نیترات پتاسیم) و عامل تنش شوری در پنج سطح (شوری محلول هوگلند به میزان 2 دسی زیمنس بر متر به عنوان شاهد، 8، 12، 16 و 20 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد که اثر شوری بر تمام صفات مورد مطالعه بجز ماده خشک گیاهچه و محتوای پتاسیم معنی دار بود. هم چنین اثر تیمار پرایمینگ بر روی کلیه صفات مورد مطالعه به جز محتوای پتاسیم مثبت و معنی دار بود. تیمار (A) باعث افزایش ماده خشک گیاهچه نسبت به تیمار دیگر به میزان 7/26 درصد شد. کاربرد تیمار (A) نسبت به تیمار (B) در شوری 20 دسی زیمنس بر متر باعث افزایش پرولین (8/11 درصد)، قند محلول (6/20 درصد) و محتوای آنزیم کاتالاز (4/30 درصد) و کاهش سدیم (2/34 درصد) و کاهش نسبت سدیم به پتاسیم (8/27 درصد) شد. به طور کلی میتوان اظهار داشت استفاده از محلول حاوی 01/0 درصد وزنی- حجمی نانوذرات کیتوزان به علاوه 5/0 درصد وزنی-حجمی نیترات پتاسیم در پرایمینگ بذور کینوا می تواند محتوای بیوشیمیایی گیاهچه کینوا را در شرایط تنش شوری  بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: پرولین، شوری، کاتالاز، کیتوزان و نیترات پتاسیم
  • صغرا مرادپور، ابراهیم امیری*، مرتضی سام دلیری، مرتضی مبلغی، امیرعباس موسوی صفحات 103-117

    به منظور بررسی اثر مدیریت آبیاری و رقم بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا، آزمایشی به صورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی (1396 و 1397)، در مزرعه آزمایشی دانشگاه آزاد اسلامی چالوس اجرا گردید. چهار تیمار آبیاری شامل: آبیاری با دور 7 روز (I1) ، آبیاری با دور 14 روز (I2)، آبیاری با دور 21 روز (I3) و کشت دیم (I0) به عنوان فاکتور اصلی، و چهار تیمار رقم شامل: آرین (V1)، کاسپین(V2) ، نکادور(V3) و ساری (V4) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. با توجه به نتایج مقایسه میانگین مرکب صفات اندازه گیری شده در تیمارهای مختلف طی دو سال آزمایش با افزایش دور آبیاری و کاهش تعداد آبیاری و کاهش آب ورودی به مزرعه میزان صفات ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، طول غلاف، وزن هزار دانه، زیست توده، عملکرد دانه و شاخص برداشت کاهش یافت. از نظر عملکرد محصول، تیمار آبیاری با دور 7 روز با 3050 کیلوگرم در هکتار بیش ترین میزان را داشت. در بررسی ارقام مختلف، رقم نکادور با مقدار 3265 کیلوگرم در هکتار بیش ترین میزان و تیمارهای ساری، کاسپین و آرین با مقادیر 2827، 2400و 744کیلوگرم در هکتار در رده های بعدی قرار داشتند. مقایسه میانگین صفات در اثرهای متقابل آبیاری و رقم نشان داد که تیمار I1(آبیاری با دور 7 روز) و رقم نکادور معادل 3356 کیلوگرم در هکتار بیش ترین میزان و تیمار کشت دیم (I0) و رقم آرین با کم ترین عملکرد معادل 592 کیلوگرم در هکتار را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: سویا، رقم، عملکرد و مدیریت آبیاری
  • یونس میر، ماشاالله دانشور*، احمد اسماعیلی صفحات 119-134

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک و عناصر ریزمغذی بر فعالیت های فتوسنتزی و عملکرد دانه کلزا در شرایط تنش کم آبی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا گردید. آبیاری در دو سطح 20 و 70 درصد تخلیه ظرفیت زراعی در کرت های اصلی و ترکیب عناصر ریزمغذی (B1 عدم مصرف و B2 محلول پاشی با نسبت 2 در هزار) و عامل اسید سالیسیلیک (غلظت های صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار) در کرت های فرعی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برهم کنش سه گانه بر صفات شاخص سطح برگ، هدایت روزنه ای، سرعت تعرق و عملکرد دانه معنی دار شد. بیش ترین عملکرد دانه به میزان 4424 کیلوگرم در هکتار در شرایط عدم تنش و محلول پاشی کود ریزمغذی به همراه غلظت 5/1 میلی مولار سالیسیلیک اسید به دست آمد. تنش کم آبی، شاخص سطح برگ و تبادلات گازی گیاه را تحت تاثیر قرار داده و با کاهش صفات فیزیولوژیک نظیر سرعت فتوسنتز، هدایت روزنه ای، هدایت مزوفیلی، سرعت تعرق و افزایش غلظت دی اکسیدکربن زیر اتاقک روزنه نهایتا باعث کاهش عملکرد دانه در کلزا گردید؛ اما محلول پاشی اسید سالیسیلیک و عناصر ریزمغذی توانست ضمن کاهش معنی دار غلظت دی اکسیدکربن زیر اتاقک روزنه، باعث افزایش معنی دار شاخص سطح برگ، هدایت مزوفیلی، هدایت روزنه ای، سرعت تعرق و سرعت فتوسنتز تا حدی اثرات منفی تنش خشکی بر صفات فیزیولوژیک گیاه کلزا را کاهش و عملکرد دانه را 79/37 درصد افزایش دهد. لذا کود ریزمغذی فرتی میکس سه گانه (آهن+روی+منگنز) با غلظت 2 در هزار به همراه غلظت یک و نیم میلی مولار اسید سالیسیلیک جهت کاهش اثرات سوء تنش کم آبی و حصول عملکرد مناسب توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تعرق، تنش کم آبی، فتوسنتز، کلز و هدایت روزنه ای
  • مطالعه سطوح مختلف کود نیتروژن و آبیاری بر ویژگی های کمی و کیفی عملکرد دانه کینوا
    فرشاد طاهری، عباس ملکی*، امین فتحی صفحات 135-149

    تنش خشکی و کود نیتروژن از مهم ترین موضوعاتی است که معمولا محققان برای بررسی بازده فیزیولوژیکی و عملکرد گیاهان زراعی جدید در نظر می‌گیرند. این پژوهش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های یک بار خرد شده با سه سطح آبیاری در کرت های اصلی شامل عدم اعمال تنش خشکی یا 60 درصد تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A، تنش متوسط یا 90 درصد تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و تنش شدید یا 120 درصد تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و شش سطح کود نیتروژن شامل عدم مصرف کود نیتروژن و مقادیر 50 ،75 ، 100، 125، 150 کیلوگرم نیتروژن از منبع اوره در کرت فرعی با سه تکرار در سال 1398 در شهرستان دره شهر به اجرا در آمد. نتایج مقایسه میانگین برهم‌کنش تیمارهای تنش خشکی و کود نیتروژن در صفت نیتروژن دانه نشان داد که در عدم تنش خشکی و مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بیشترین نیتروژن دانه به میزان 543/3 درصد بدست آمد و کمترین میزان در تیمار تنش خشکی شدید و عدم مصرف کود نیتروژن به میزان 423/1 درصد به دست آمد. هم چنین در هر سه سطح تنش، کمترین و بیشترین نیتروژن دانه به ترتیب در تیمار عدم مصرف (شاهد) و 150 کیلوگرم کود نیتروژن مشاهده شد. مقایسه میانگین برهم‌کنش تیمارهای تنش خشکی و کود نیتروژن در صفت عملکرد دانه نشان داد که در عدم تنش خشکی و مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بیشترین عملکرد دانه به میزان 3/2519 کیلوگرم در هکتار به دست آمد و کمترین میزان در تیمار تنش خشکی شدید و عدم مصرف کود نیتروژن به میزان 3/941 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. هم چنین در هر سه سطح تنش، کمترین و بیشترین عملکرد دانه به ترتیب در تیمار عدم مصرف (شاهد) و 150 کیلوگرم کود نیتروژن مشاهده شد. با توجه به بهبود اجزای عملکرد کینوا با افزایش مقادیر نیتروژن مصرفی و به دست آمدن عملکرد دانه بیشتر به ویژه در شرایط فراهمی آب، نتایج بیانگر کودپذیری بالای کینوا می باشد.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، پتاسیم دانه، تنش خشکی، فسفر دانه و وزن هزار دانه
  • واکنش تبادلات گازی برگ و عملکرد دانه ذرت S.C 704 به محلول پاشی اسید سالیسیلیک در شرایط تنش کمبود آب
    حسن نوریانی* صفحات 151-163

    به‌منظور بررسی واکنش تبادلات گازی برگ و عملکرد دانه ذرت S.C 704 به محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک در شرایط تنش کمبود آب، آزمایشی به‌صورت کرت‌های یک‌بار خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار طی تابستان سال 1392 در منطقه دزفول اجرا گردید. تیمارها شامل تنش کمبود آب (آبیاری پس از 60، 90، 120 و 150 میلی‌متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) در کرت‌های اصلی و محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک (صفر، 25/0، 5/0 و 75/0 میلی مولار در مرحله 8-6 برگی گیاه) در کرت‌های فرعی بود. نتایج نشان داد که محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک در تیمارهای تنش کمبود آب باعث افزایش هدایت روزنه‌ای (53 درصد)، شدت تعرق (19 درصد)، محتوای نسبی آب برگ (26 درصد)، سرعت فتوسنتز (24 درصد)، عملکرد دانه (35 درصد) و عملکرد بیولوژیک (27 درصد) و کاهش غلظت دی‌اکسیدکربن زیر روزنه‌ای (14 درصد) گردید. به طور کلی، مصرف اسید سالیسیلیک در هر دو شرایط مطلوب و تنش ‌آبی باعث بهبود صفات فیزیولوژیکی و عملکرد گردید. در این میان محلول‌پاشی 75/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک در شرایط آبیاری پس از 60 میلی‌متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A با جذب آب بیشتر به همراه هدایت روزنه‌ای و سرعت فتوسنتزی بالاتر، محتوای نسبی آب برگ بیشتری داشت و از این طریق در بین سایر تیمارها بیشترین عملکرد دانه (7815 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (17867 کیلوگرم در هکتار) را به خود اختصاص داد که در مقایسه با شاهد به ترتیب 5/24 و 2/21 درصد برتری نشان داد.

    کلیدواژگان: تعرق، تنش آبی، عملکرد دانه، فتوسنتز و هدایت روزنه ای
|
  • Farzad Rostami, Mohammad Eghbal Ghobadi * Pages 5-22

    Consumption of appropriate amounts of nitrogen and sulfur together due to increased solubility of nutrients and nitrogen uptake increase wheat yield. Accordingly, a potted experiment was conducted using factorial method in a completely randomized design with four levels of urea fertilizer 0, 60, 120 and 180 kilogram per hectare of pure nitrogen with four levels of bentonite sulfur 0, 200, 400 and 600 kilogram per hectare on wheat of Sirvan cultivar and a field experiment with the same treatments in the form of a statistical design of randomized complete blocks using split plots with three replications in the research farm of Razi University of Agriculture and Natural Resources, Razi University of Kermanshah in 2016-2017 cropping year. In the pot experiment, the effects of interaction between nitrogen and sulfur as well as the effect of sulfur on the investigated traits in the roots were not significant. Conversely, the effect of nitrogen on most traits including total length, dry weight, density and root area was significant at 5 percent probability level. The highest values ​​of these traits in pots were 5554 centimeters, 6.24 gram, 0.44 centimeters per qubic centimeters of soil and 1676 square centimeters with 120 kilogram per hectare of nitrogen fertilizer, respectively. The results of field experiments did not show the effect of interaction between treatments on yield traits, yield components and pigments, but the simple effect of nitrogen and sulfur on most yield traits and yield components was significant. Nitrogen consumption increased biomass yield, grain yield, number of grains per square meter and number of spikes. With 60 kilogram per hectare nitrogen application compared to the control increased by 30.6, 31.9, 19.8 and 20.0 percent, respectively, but there was no significant difference between nitrogen levels of 60, 120 and 180 kilograms per hectare. With the consumption of 200 kilograms per hectare of sulfur, grain yield increased by 8.8 percent. In general, the results showed that the yield of wheat of Sirvan irrigated cultivar with 60 of kilograms per hectare nitrogen and 200 kilograms per hectare of sulfur had the highest agricultural and economic yields.

    Keywords: Photosynthetic pigments, Root, Soluble carbohydrates
  • Mohammad Mirzaei heydari * Pages 23-45

    In order to investigate the effect of mycorrhizal fungus on the growth and yield of autumn and spring chickpeas under water tention in Ilam, a split-split plot experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications. The experiment had three factors: planting season, fertilizer and supplementary irrigation. Planting season in two levels of autumn and spring as the main plot, supplementary irrigation including 3 levels (control or rainfed, once irrigation in flowering stage, twice irrigation in flowering stage) in sub-plots and fertilizer factor including 4 levels ( Control, mycorrhiza, chemical fertilizer (nitrogen and phosphorus) and mycorrhiza with chemical fertilizer (nitrogen and phosphorus) were in the sub-sub-plots. The results of analysis of variance showed a significant effect of the main factor of planting season on grain yield, so that grain yield in autumn planting of chickpeas was 32 percent higher than spring sowing. According to the results obtained in terms of grain yield, sowing in autumn is a suitable condition for chickpea plant.The highest grain yield in the treatment of chemical fertilizer + mycorrhiza with twice irrigation was obtained at 2495 kilograms per hectare. Combined use of chemical fertilizers and mycorrhiza fertilizer significantly increased the chlorophyll content of whole leaves compared to the control by 56.5 percent. Overall, the results showed that cultivation of chickpeas with the use of a combination of chemical fertilizers along with mycorrhiza biofertilizer and supplementary irrigation in two stages has the ability to improve the yield and functional components of chickpeas in the experimental conditions and can be recommended as a management option in chickpeas cultivations in the region.

    Keywords: Chickpea, Tension, Biofertilizer, Growth stimulator, Chemical fertilizer
  • Mohammad Abbasi Bideli, Habibolah Roshanfekr *, Majid Nabipour, Mousa Meskarbashi Pages 47-65

    One of the solutions to provide part of the forage required by livestock is the dual-purpose use of cereals including hull- less barley genotypes and the reaction of known cultivars in different crops dates. The present experiment in the form of a randomized complete blocks statistical design was performed as a split factorial with three replications in the cropping year of 2018-2019 in the research farm of the Faculty of Agriculture of Shahid Chamran University of Ahvaz. Three planting dates November 11, December 11 and 20 January in the main plots and random combinations of hull- less barley genotypes EH-85-9, EH-87-4, EH-86-12 and Loot and normal barley cultivars ( Zahak cultivar) and two forage harvesting behaviors in stage 31 zadox and non-forage harvesting were compared in subplots. The results showed that with delay in planting, total dry matter yield (14 percent), protein yield (14 percent), leaf area index (38 percent),) and photosynthesis rate (21 percent) decreased. The highest forage yield (15976 kilogram per hectare), protein yield (726 15976 kilogram per hectare) and the lowest percentage of fiber (31 percent) belonged to EH-86-12 genotype. The highest rate of photosynthesis (25 micromolar per square meter per second) and the lowest rate of transpiration rate (2.8 percent) belonged to Loot cultivar. The highest grain yield (5400 kilogram per hectare ) and forage yield (13016 kilogram per hectare) belonged to the planting date of November 11 and EH-86-12 genotype due to higher forage yield and better stability (2 percent reduction) in heat conditions due to delay in planting date and also the possibility of harvesting forage in the vegetative stage with minimal negative impact on grain yield, as a suitable genotype for forage and grain production in Ahvaz and similar areas can be a priority in cultivation, development and more research activities.

    Keywords: Protein, Forage, Grain yield, Fiber, Stomatal conductance
  • Shokofeh Berenjani, Mani Mojaddam *, Shahram Lak, Khoshnaz Payandeh, Alireza Shokuhfar Pages 67-83

    In order to investigate the effect of superabsorbent and mycorrhiza values on yield and remobilization rate of maize under water shortage tension, the present experiment was conducted in the form of split split plots in a randomized complete blocks design with three replications during the crop years 2016- 2017 and 2017-2018 at the research farm of Ahvaz Islamic Azad University. The main factor included water shortage tension including control (irrigation in all stages), lack of irrigation in 10-leaf stage (vegetative growth), lack of irrigation in pollination stage (flowering) and lack of irrigation in seed stage (milk paste) and superabsorbent polymer sub-plot included control or non-application of superabsorbent, application of 100 kilogram per hectare and application of 200 kilogram per hectare and mycorrhiza sub-sub-plot included control or (non-application) and application of mycorrhiza. The results of combined analysis of variance showed that the effect of water deficit and superabsorbent tension interaction on grain yield, one thousand-grain weight, number of grains per ear, number of grains per row, remobilization rate and remobilization share was significant. The highest grain yield (6674/29 kilogram per hectare) was related to irrigation treatment in all growth stages and application of 200 kilogram per hectare superabsorbent. Although with cessation of irrigation in 10-leaf stages, pollination and seeding reduced grain yield by 11, 14 and 12.5 percent, respectively, but this reduction was not significant in these treatments because the consumption of 200 kilogram per hectare in superabsorbent was able to compensate for the water deficit tension in these treatments. The interaction of water shortage and mycorrhiza tension on grain yield, number of grains per ear and number of grains per row was also significant. In general, due to the long-term stability of superabsorbent in soil, it can be said that the application of 200 kilogram per hectare of superabsorbent and mycorrhiza in irrigation conditions at all stages of growth can increase grain yield, corn yield components and overall production improvement.

    Keywords: Seed yield, Reimobolizition share, One- thousand seed weight, Pollination
  • Ali Mansouri, Heshmat Omodi * Pages 85-102

    Salinity is one of the most important environmental tensions and causes a significant reduction in yield in plants. In order to investigate the effect of priming with chitosan and potassium nitrate nanoparticles and salinity tension on the biochemical compounds of quinoa (Giza cultivar 1) in Hoagland growth medium, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replications in the research greenhouse of Shahed University of Tehran. Priming treatment at two levels including treatment A (solution containing 0/01 percent by weight- volume of chitosan nanoparticles plus 0/5 percent by weight- volume of potassium nitrate) and treatment B (solution containing 0/02 percent by weight- volume of chitosan nanoparticles plus 0/2 percent by weight-volume of potassium nitrate) and salinity tension factor at five levels (Hoagland solution salinity was 2 desi Siemens per meter as control, 8, 12, 16 and 20 desi Siemens per meter). The results showed that the effect of salinity on all studied traits except seedling dry matter and potassium content was significant. Also, the effect of priming treatment on all studied traits except potassium content was positive and significant. Treatment (A) increased seedling dry matter compared to the other treatment by 26/7 percent. Application of treatment (A) compared to treatment (B) at salinity of 20 desi Siemens per meter increased proline (11.8 percent), soluble sugar (20.6 percent) and catalase enzyme content (30.4 percent) and decreased sodium (34.2 percent) and a decrease in the ratio of sodium to potassium (27.8 percent). In general, it can be stated that the use of a solution containing 0.01 percent by weight -volume of chitosan nanoparticles plus 0.5 percent by weight- volume of potassium nitrate in quinoa seed priming can improve the biochemical content of quinoa seedlings under salinity tension conditions.

    Keywords: Proline, Salinity, Catalase, Chitosan, Potassium nitrate
  • Soqra Moradpour, Ebrahim Amiri *, Morteza Samdaliri, Morteza Moballeghi, AmirAbbas Moosavi Pages 103-117

    In order to investigate the effect of irrigation management and cultivar on yield and yield components of soybeans, an experiment wad conducted in the form of split plots in a statistical randomized complete blocks design with four replications in the experimental farm of Islamic Azad University of Chalous in two cropping years (2017 and 2018). Four irrigation treatments included: irrigation with 7-day cycle (I1), irrigation with 14-day cycle (I2), irrigation with 21-day cycle (I3) and rainfed cultivation (I0) as the main factor, and four cultivar treatments including: Arian (V1), Caspian (V2), Nekador (V3) and Sari (V4) were considered as sub-factors. According to the results of comparing the average of the measured traits in different treatments during two years of experiment with increasing irrigation cycle and decreasing the number of irrigations and decreasing the water entering the field, plant traits height, number of pods per plant, number of seeds per pod, pod length, one-thousands seed weight, biomass, grain yield and harvest index decreased. In terms of crop yield, irrigation treatment with 7-day cycle with 3050 kilogram per hectare had the highest rate. In the investigation of different cultivars, Nekador cultivar with 3265 kilogram per hectare had the highest and Sari, Caspian and Arian treatments with 2827, 2400 and 744 kilogram per hectare were in the next categories. Comparison of mean traits in the interaction effects of irrigation and cultivar showed that treatment I1 (irrigation with 7-day cycle) and Nekador cultivar equal to 3356 kilogram per hectare had the highest amount and rainfed cultivation treatment (I0) and Arian cultivar with the lowest yield equal to 592 kilogram per hectare dedicated to himself.

    Keywords: Soybean, Cultivar, Yield, Irrigation management
  • Yones Mir, Mashalla Daneshvar *, Ahmad Esmaili Pages 119-134

    In order to investigate the effect of foliar application of salicylic acid and micronutrients on photosynthetic activities and grain yield of rapeseed under low water tension conditions, an experiment was conducted as a factorial split plot in the form of a statistical randomized complete blocks design with three replications in Agricultural University of Lorestan in the cropping year of 2016-2017. Irrigation at two levels of 20 and 70 percent of field capacity depletion in the main plots and the composition of micronutrients (B1 non-consumption and B2 foliar application at a ratio of 2 per thousand) and salicylic acid factor (concentrations of zero, 0.5, 1 and 1.5 milimolar) were studied in subplots. The results showed that the triple interaction on leaf area index, stomatal conductance, transpiration rate and grain yield were significant. The highest grain yield of 4424 kilogram per hectare was obtained under non-tension  and foliar application of micronutrient fertilizer with a concentration of 1.5 milimolar salicylic acid. Water deficit tension affected plant leaf area index and plant gas exchange and by reducing physiological traits such as photosynthesis rate, stomatal conductance, mesophilic conductance, transpiration rate and increasing the concentration of carbon dioxide under the stomatal chamber finally reduced grain yield in canola; however, foliar application of salicylic acid and micronutrients, while significantly reducing the concentration of carbon dioxide under the stomatal chamber, significantly increased leaf area index, mesophilic conductance, stomatal conductance, transpiration rate and photosynthesis rate. Transpiration rate and photosynthesis rate to some extent reduced the negative effects of drought tension on physiological traits of rapeseed and increased grain yield by 37.79 percent. Therefore, Ferti ‌ triple mix micronutrient (iron + zinc + manganese) with a concentration of 2 per thousand along with a concentration of one and a half millimoles of salicylic acid is recommended to reduce the adverse effects of water deficit tension and achieve proper performance.

    Keywords: Transpiration, Water deficit tension, Photosynthesis, Rapespeed, Stomatal conduction
  • Study of different levels of nitrogen fertilizer and irrigation on quantitative and qualitative characteristics of Quinoa grain yield
    Farshad Taheri, Abbas Maleki *, Amin Fathi Pages 135-149

    Drought Tension and nitrogen fertilizer are among the most important issues that researchers usually consider investigating the physiological yield and yield of new crops. The present research was conducted in the form of a statistical design of randomized complete blocks in the form of split plots with three irrigation levels in the main plots, including no drought tension or 60 percnt evaporation from Class A evaporation pan, medium tension or 90 percent evaporation from Class A evaporation pan and severe tension or 120 percent evaporation from Class A evaporation pan and six levels of nitrogen fertilizer including non-use of nitrogen fertilizer and values of 50, 75, 100, 125, 150 kilogram of nitrogen from urea source in subplot with three repetitions in Dare Shahr in 2019. The results of comparing the mean interaction of drought tension and nitrogen fertilizer treatments in grain nitrogen showed that in the absence of drought tension and application of 150 kilogram per hectare nitrogen fertilizer, the highest grain nitrogen was 3.53 percent and the lowest in severe drought tension and lack of nitrogen fertilizer application was 1.423 percent. Also, in all three levels of tension, the lowest and highest grain nitrogen was observed in non-consumption (control) and 150 kilogram nitrogen fertilizer, respectively. Comparison of the mean interaction of drought tension and nitrogen fertilizer treatments in grain yield showed that in the absence of drought tension and application of 150 kilogram per hectare nitrogen fertilizer, the highest grain yield was 2519.3 kilogram per hectare and the lowest was in severe drought tension and non-application of nitrogen fertilizer at the rate of 941.3 kilogram per hectare was obtained. Also, in all three levels of tension, the lowest and highest grain yield was observed in the non-consumption treatment (control) and 150 kilogram per hectare of nitrogen fertilizer, respectively. Due to the improvement of quinoa yield components by increasing the amount of nitrogen consumption and obtaining more grain yield, especially in water availability conditions, the results indicate high quinoa fertilizer.

    Keywords: Plant height, Seed potassium, Drought tension, Seed phosphorus, One thousand-seed weight
  • Response of leaf gas exchanges and grain yield of S.C. 704 maize to salicylic acid foliar application under water deficit stress
    H. Nouriyani* Pages 151-163

    In order to investigate the response of leaf gas exchanges and grain yield of SC 704 maize to salicylic acid foliar application under water deficit stress, a split plot experiment carried out based on randomized complete block design with four replications in Dezful region during the summer of 2013. Treatments included water deficit stress (irrigation after 60, 90, 120 and 150 mm evaporation from Class A evaporation pan) in main plots and foliar application of salicylic acid (0, 0.25, 0.5 and 0.75 mM in the 6 -8 leaf stage of the plant) were in subplots . The results showed that foliar application of salicylic acid in water deficit stress treatments increased stomatal conductance (53%), transpiration intensity (19%), relative water content (26%), photosynthesis rate (24%), grain yield (35%) and biological yield (27%) and reduced the intercellular C O 2 concentration (14%). In general, consumption of salicylic acid in both favorable conditions and water stress improved physiological traits and yield. In the meantime, foliar application of 0.75 mM salicylic acid in irrigation conditions after 60 mm evaporation from Class A evaporation pan with greater water uptake , along with stomatal conductance and higher photosynthetic rate, the relative water content was higher and in this way among other treatments, it had the highest grain yield (7815 kg.ha - 1 ) and biological yield (17867 kg.ha - 1 ) which showed 24.5% and 21.2% superiority compared to the control, respectively.

    Keywords: Transpiration, Water stress, Grain yield, Photosynthesis