فهرست مطالب

پژوهش های باستان شناسی ایران - پیاپی 28 (بهار 1400)

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 28 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی خانی پور*، کمال الدین نیکنامی، حسینعلی کاوش، محمدامین میرقادری، ملیحه طهماسبی، حمید طباطبایی صفحات 7-26

    حوضه رودخانه بوانات در شمال شرق حوزه فرهنگی فارس واقع شده است؛ این منطقه به واسطه شرایط زیست محیطی مناسب از جمله آب دایم و زمین های مستعد کشاورزی، از گذشته دارای قابلیت های فراوان برای زندگی اجتماعات انسانی بوده است. این پژوهش بر پایه پرسش هایی مربوط به شناخت استقرارهای دوره های مختلف این حوضه، گونه شناسی آثار، عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری استقرارها و برهمکنش های فرهنگی با مناطق هم جوار انجام شده است و قصد بر آن دارد تا چشم اندازی فرهنگی از استقرارهای انسانی گذشته این حوضه ارایه نماید. بررسی میدانی این حوضه در سال 1394 ه‍.ش. به صورت پیمایشی انجام گرفت که در نتیجه منجر به شناسایی 200 اثر شد که براساس مواد فرهنگی سطحی از دوره نوسنگی تا قرون متاخر اسلامی قابل تاریخ گذاری هستند؛ در این بین با توجه به دست آمدن مواد فرهنگی شاخص، مانند سفال و یا کتیبه از برخی محوطه و بناها تاریخ گذاری دقیق صورت گرفت؛ اما در برخی از آثار مانند آسیاب و یا نقوش صخره ای تنها به اسلامی بودن آن ها اشاره شده است؛ هرچند برخی از محوطه ها دارای چند دوره فرهنگی هستند. طی بررسی های صورت گرفته مشخص گردید قدیمی ترین استقرار مربوط به نیمه دوم هزاره هفتم پیش ازمیلاد و هم زمان با دوره موشکی در فارس است؛ پس از آن از دوره های جری و شمس آباد استقراری شناسایی نشد. مجددا از دوره باکون تا بانش شاهد استقرارهایی در این حوضه هستیم. به نظر می رسد تغییرات اقلیمی، یکی از دلایل اصلی شکل گیری استقرار دوره نوسنگی و هم چنین متروک شدن این حوضه در نیمه دوم هزاره چهارم پیش ازمیلاد است. از دوره هخامنشی تا به امروز استقرارهای مختلفی در این منطقه شناسایی شده است که سه عامل رودخانه، زمین های حاصلخیز و شیب عوامل تاثیرگذار در شکل گیری استقرارها بوده اند. این آثار را به لحاظ ماهیت و ریخت شناسی کلی می توان به تپه و محوطه ، ماندگاه ها، بنا، قلعه، پل ها، گورستان (قبور سنگی دوران تاریخی و قبور دوران اسلامی)، معادن و محوطه های سرباره، آسیاب و نقوش صخره ای تقسیم کرد. با توجه به شواهد موجود، ازجمله: موقعیت مکانی، وسعت، میزان و تراکم آثار سطحی، می توان این آثار را به استقرارهای دایم و فصلی نسبت داد.

    کلیدواژگان: حوزه فرهنگی فارس، بوانات، بررسی باستان شناسی
  • رضاقلی جهانسوز، رضا مهر آفرین* صفحات 27-51
    رومشگان، یک شهرستان تازه تاسیس در بخش جنوب غربی استان لرستان است. در بررسی باستان شناسی نگارنده در سال 1395 ه‍.ش.، تعداد 79 محوطه مربوط به دوران تاریخی در رومشگان شناسایی شد که شمار زیادی از آن ها برای نخستین بار معرفی گردید. پژوهش حاضر که براساس بررسی میدانی، مطالعات کتابخانه ای و تهیه و تفسیر نقشه های GIS منطقه موردمطالعه استوار است؛ به بررسی الگوی استقرار محوطه های تاریخی منطقه رومشگان براساس شاخصه هایی چون: ارتفاع، میزان شیب، دسترسی به منابع آبی، نوع خاک، توپوگرافی، راه های دسترسی و... می پردازد. پرسش بنیادی این پژوهش آن است که عوامل محیطی مهم و تعیین کننده چگونه در شکل گیری و پراکنش محوطه های دوران تاریخی رومشگان نقش داشته اند و هدف اصلی این پژوهش نیز دستیابی به پاسخی مناسب برای این پرسش از طریق تجزیه وتحلیل و جمع بندی داده های گردآوری شده است. برای این منظور نقشه هایی براساس اطلاعات موجود تهیه شده است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که ناحیه رومشگان به لحاظ ویژگی های جغرافیایی، به سه بخش دشت شمالی، ارتفاعات مرکزی و نوار جنوبی تقسیم می شود. محوطه های دامنه شمالی دشت رومشگان ازلحاظ تعداد در اکثریت قرار دارند و با توجه به عوامل تعیین کننده ای چون: نوع خاک، ارتفاع، شیب، کاربری زمین و دیگر فاکتورهای اثرگذار، محوطه های این بخش به احتمال زیاد از نوع یکجانشین بوده اند، که تاکید بیشتری بر کشاورزی دیم داشته اند. در ارتفاعات مرکزی صرفا تعداد کم شماری محوطه یا اثر تاریخی با کاربری ویژه، نظیر قلاع دفاعی وجود دارد که کاملا با ویژگی های محیطی و جغرافیایی این بخش سازگاری دارد. در بخش جنوبی نیز تعدادی محوطه تاریخی شناسایی شده است که باتوجه به مرتعی بودن منطقه و فقدان خاک مناسب برای کشاورزی، می توان حدس زد که محوطه های مذکور از نوع استقرارهای رمه گردان و دامپرور بوده است.
    کلیدواژگان: رومشگان، باستان شناسی، دوران تاریخی، الگوی استقرار
  • الهام اندرودی*، مژگان آقایی میبدی صفحات 53-71
    تپه حصار دامغان، یک محوطه مهم دارای آثار معماری در بخش های مسکونی-آیینی از دوران مس وسنگ و مفرغ (4500-1500 پ.م.) است که با نقشه های دقیق به دست «اشمیت» و «دایسون» کاوش شده است. هدف این پژوهش، واکاوی معماری این تپه در لایه های مختلف است و پرسش های اصلی پیرامون شناسایی ویژگی های مشابه و متمایز بقایای معماری در ارتباط با سایر یافته ها و اشیاء متاثر از تغییرات مختلف فرهنگی طرح می شود. بدین ترتیب فرض می شود که ویژگی های معماری هم چون اشیاء و سفال بیانگر تحولات فرهنگی و صنعتگری تپه حصار است. روش تحقیق، تک نگاری است و با واکاوی متون و نقشه های مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای آغاز می شود و با برداشت و تحلیل آثار برجای مانده در روی زمین، به ویژه لایه IIIB تکمیل می شود. براساس کاوش ها در نیمه دوم هزاره چهارم پیش ازمیلاد، حصار، یک محوطه مهم برای پردازش سنگ و تولید آلیاژهای مس بوده است. سفال حصار نیز متاثر از غرب ایران چرخساز با نقوش حیوانی در دوره IA و متاثر از شمال شرق ایران خاکستری ساده در دوره II بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که معماری حصار نیز همراه با این تغییرات متحول شده است. در مصالح از خشت قالب زده به جای گل و چینه استفاده شده است (دوره II و III). در جزییات دیوار پشت بنددار یکی از مهم ترین شاخصه های ساختاری دوره II بوده است که در دوره III شکل برج گرفته است. در این دوره برای ساختمانی آیینی یا تشریفاتی طاقچه های تزیینی پدیدار شده است. در بخش های بنا فعالیت هر اتاق به خصوص ساختمان سوخته IIIB از هم تفکیک شده است. در سازماندهی فضایی هر خانه در حصار II و III اتاق بزرگی (حدود 4 در 5 متر) با اجاق مربع شکل در میانه آن وجود دارد که دارای هندسه راست گوشه است و پشت بند دارد و به فعالیتی مرتبط با آتش و شاید فلزکاری در قلب خانه اختصاص داده شده است. نکته قابل توجه ثابت ماندن جهت گیری کلی بافت لایه های مختلف به شکل شمال غربی-جنوب شرقی است که به نظر متاثر از جهت بادهای غالب منطقه است.
    کلیدواژگان: تپه حصار، بخش مسکونی-آیینی، تحلیل پلان، عناصر و بخش های بنا، تکامل هندسه
  • سمانه پالیزوان، امید عودباشی*، محمد مرتضوی، عطا حسن پور صفحات 73-92
    لرستان ناحیه ای مهم در زمینه فلزگری عصرآهن در ایران است، اما به نسبت آثار مفرغی فراوان به دست آمده یا منسوب به آن، اطلاعات کمی از فناوری فلزگری کهن در این ناحیه وجود دارد. «دایاآردیزی مورانی» نام یکی از محوطه های پیش ازتاریخ این ناحیه است که با توجه به آثار و مواد فرهنگی متنوع و فراوان به دست آمده از آن طی تنها فصل کاوش انجام شده، شواهد استقرار از دوره مس وسنگ تا عصرآهن در آن مشاهده شده است. ازجمله یافته های این محوطه، شماری از اشیاء مفرغی است که تاکنون مطالعه فنی و متالورژیکی برروی آن ها انجام نگرفته است؛ از این رو، با هدف شناخت بخشی از دانش فلزگری کهن این منطقه، هفت سنجاق سر مفرغی متعلق به عصرآهن، به منظور پی بردن به ترکیب شیمیایی و روش ساخت آن ها با استفاده از روش های آزمایشگاهی شامل: متالوگرافی و SEM-EDS موردمطالعه و آنالیز قرار گرفت. نتایج مطالعات SEM-EDS نشان داد که به جز یک نمونه ساخته شده از آلیاژ مس آرسنیکی، تمامی سنجاق سرها از مفرغ قلعی با میزان متغیر قلع ساخته شده اند که بیانگر روش متداول تولید آلیاژ مفرغ بدون کنترل برروی میزان قلع (استحصال هم زمان فلز مس و قلع با هم یا استحصال فلز از یک سنگ معدن حاوی ترکیب مس و قلع طبیعی)، همانند دیگر محوطه های عصرآهن ایران است. مشاهده آخال های سولفیدی نیز در ریزساختار نمونه ها بیانگر استفاده از سنگ معدن های سولفیدی مس (احتمالا مخلوط با سنگ معدن های اکسیدی) در فرآیند استحصال جهت تولید اشیاء این منطقه است؛ هم چنین در مطالعات ریزساختاری این سنجاق سرها، ریزساختار شامل دانه های کارشده و بازتبلوریافته دارای خطوط دوقلویی مشخص گردید که نشان دهنده استفاده از چکش کاری و تابکاری برای ساخت این آثار است. افزون بر این، خطوط لغزش نیز در ریزساختار برخی از نمونه ها مشاهده گردید که بیانگر استفاده از چکش کاری سرد در مرحله پایانی ساخت این آثار است.
    کلیدواژگان: عصرآهن لرستان، دایاآردیزی مورانی، مفرغ قلعی، متالوگرافی، SEM-EDS
  • یعقوب محمدی فر*، لیلا فاضل، اسماعیل همتی ازندریانی صفحات 93-109
    حوزه تمدنی شرق که نواحی جنوب شرقی ایران را نیز شامل می شود، مناطقی با ابهامات تاریخی فراوان است. این کمی اطلاعات ایجاب می نماید تا با مطالعات میدانی بیشتر و معرفی آثار این خطه به شناخت بیشتری از این مناطق دست یابیم. ناحیه منظر فرهنگی بم در انتهای شرقی سرزمین کرمان و در حاشیه لوت جنوبی قرار دارد و شامل مناطق بم، نرماشیر، فهرج و ریگان است که در مرز کرمان با نواحی سیستان وبلوچستان و خراسان جنوبی گسترده شده اند. در راستای بررسی، شناسایی و مستند نگاری آثار تاریخی و قلاع ناحیه منظر فرهنگی بم در سال 1392، محوطه ای باستانی در مجاورت شمال روستای میرآباد امامقلی از توابع بخش مرکزی شهرستان ریگان شناسایی شد. مطالعات بیشتر حاکی از وجود بنایی با نقشه قابل توجه در محوطه بود. کاربری و تاریخ گذاری بنای میرآباد امامقلی مهم ترین پرسش های این پژوهش هستند و نگارندگان سعی بر آن دارند تا با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با استفاده از روش پژوهش میدانی و مطالعات کتابخانه ای به پرسش های مذکور پاسخ دهند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بنای میرآباد امامقلی با دارا بودن فضای چهارگوش گنبد دار مرکزی، آتشدانی در میان این فضا، چهار درگاهی در چهارسو و راهروی پیرامونی، آتشکده ای از دوره ساسانی، در انتهای شرقی سرزمین کرمان در جنوب-شرق ایران است. نقشه بنا قابل مقایسه با بناهایی هم چون: آتشکده کنار سیاه، آتشکده نگار و آتشکده شیان است. شکل آتشدان مطبق و مشابه نقش آتشدان های پشت سکه های ساسانی و قابل مقایسه با مواردی هم چون آتشدان ساسانی بندیان درگز و آتشدان سنگی گره سر است. این بنا از خشت های مربع با ابعاد 10×40 ساخته شده که با لایه ای ضخیم از کاهگل اندود شده اند. مصالح ساخت آتشدان نیز خشت بوده که سپس سطح آن را با لایه ای از گچ پوشانده اند. سفالینه های پراکنده در سطح محوطه همگی بدون لعاب و اغلب شامل قطعات ضخیم و شاموت کانی با اندازه درشت و تزیینات نقوش کنده مواج، ناخنی و نقوش برجسته کمربندی است.
    کلیدواژگان: معماری ساسانی، آتشکده، آتشدان، منظر فرهنگی بم، کرمان
  • رویا خزائلی*، مرجان مشکور، هایده لاله، آزاده محاسب صفحات 111-133
    خراسان بزرگ و خراسان سیاسی امروز ایران از دیرباز تاکنون بخش مهمی از تحولات تاریخی و فرهنگی بشری را رقم زده است. شهر نیشابور در سیر تاریخی خود موقعیتی ویژه داشته و یکی از مهم ترین مراکز سیاسی و اقتصادی و فرهنگی در شرق جهان اسلام بوده است. نیشابور به اتکای موقعیت تاریخی و طبیعی، از دوره ساسانی تا پایان دوره قاجار، باوجود فجایع فراوانی که بر آن وارد شد هرگز از حیات باز نایستاد و ازطرف شرق به غرب گسترش یافت و شواهد آن را بر گستره وسیعی به جای گذاشت. وابستگی تنگاتنگ شهر و روستا و اهمیت زراعت و دامپروری، در معیشت منطقه از دیرباز ازجمله ویژگی های پهنه نیشابور بوده است. کهن دژ نیشابور، هسته اولیه شکل گیری شهر ساسانی و مرکز حکومتی نیشابور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از اولین مجموعه های جانوری کهن دژ از کاوش هیات مشترک ایران و فرانسه در سال های 1384 و 1385 به دست آمده است. در این کاوش ها 2.470 قطعه استخوان به دست آمد که با رویکرد پژوهش های باستان جانورشناختی برای اولین بار مطالعه و نتایج آن در این مقاله بررسی شد. بخش عمده این بقایا مربوط به سده های نخستین دوران اسلامی تا پیش از تهاجم مغول بوده و بخش اندکی، با استناد به نتایج آزمایش های سن سنجی مطلق، متعلق به دوره ساسانی و پیش از آن است. هدف از نگارش این مقاله، بررسی بقایای جانوری کهن دژ بر اساس مطالعات باستان جانورشناسی و استفاده از منابع مکتوب برای شناخت بهتر اقتصاد معیشتی این شهر در دوران اسلامی، به ویژه تا تهاجم مغول است. علاوه بر این، تلاش شد تا گونه های مورد بهره برداری در شهر کهن نیشابور چه در تغذیه و چه در شبکه حمل و نقل درون منطقه ای و برون منطقه ای شناسایی شود. نتایج نشان می دهد که گوسفند و سپس بز در درجه اول اهمیت قرار داشته و از پشم گوسفند طی سده های دوم تا ششم هجری قمری در تولید منسوجات بهره وری می شده است.
    کلیدواژگان: نیشابور کهن، کهن دژ، اقتصاد معیشتی، باستان جانورشناسی، دام پروری
  • پرستو مسجدی خاک*، سعید مدیرروستا، حسن نامی، کامبیز کبیری، مصطفی خزایی صفحات 135-151

    در کاوش محوطه شاهکوه سفال های اسگرافیاتو به تعداد زیاد به همراه کوره پخت سفال به دست آمد؛ نمونه سفال های اسگرافیاتو از محوطه هایی هم چون لمبسر و قلعه الموت نیز یافت شد. شباهت های ظاهری هم چون رنگ خمیره، فرم ظروف، آمیزه و ضخامت قطعات سفال ساده درون کوره با سفال های اسگرافیاتو موجب شد تا احتمال داده شود سفال های اسگرافیاتو نیز در این محوطه تهیه می شدند. در این پژوهش درمجموع 26 قطعه سفال اسگرافیاتو و ساده از 2 محوطه شاخص منطقه الموت جهت مقایسه ترکیبات خمیره سفال ها انتخاب شد. اهداف پژوهش عبارتنداز: شناسایی ترکیب شیمیایی سفال های هر محوطه؛ دومین هدف درک تفاوت ها یا شباهت های ترکیبات هر محوطه و تلاش برای ارزیابی احتمال تولید سفال های اسگرافیاتو منطقه الموت در شاهکوه است. پرسش های این پژوهش عبارتنداز: ترکیبات شیمیایی سفال های این محوطه ها تا چه حد مشابه یا متمایز هستند و چند گروه متمایز براساس ترکیبات شیمیایی قابل شناسایی خواهد بود؟ چه میزان از نمونه های اسگرافیاتو با نمونه های بدون لعاب هم گروه خواهند بود و ارتباط بین گروه ها را براساس بستر باستان شناسی-تاریخی چگونه می توان تبیین کرد؟ نمونه های این پژوهش به کمک دستگاه PIXE در سازمان انرژی اتمی آزمایش شد و از نرم افزار GUPIX برای تجزیه و تحلیل طیف ها استفاده شد. درمجموع 29 ترکیب در نمونه ها ثبت شد. نتایج با نرم افزار SPSS, Dplot مطالعه شد. با نسبت گیری بین مقادیر ترکیبات شیمیایی سفال ها سه گروه متمایز شناسایی شد. سفال های داخل کوره در گروه نخست، سفال های سطحی شاهکوه (جدیدترین دوره استقرار محوطه) در گروه دوم و سفال های لمبسر در گروه سوم قرار گرفتند. نمونه های O38 بین گروه دوم و سوم مشترک بود. براساس این نتایج مشخص شد منبع خاک سفال های بدون لعاب داخل کوره شاهکوه متمایز از سفال های اسگرفیاتو است و در نتیجه احتمالا محل ساخت سفال های اسگرافیاتو در محوطه شاهکوه نبوده است. نکته دوم تفاوت گروه دوم و سوم به دلیل تغییر در منبع و کارگاه سفالگری در گذر زمان از دوره اول اسماعیلیه (پیش از حمله مغول به منطقه) و دوره دوم اسماعیلیه (پس از حمله مغول) است که احتمالا ناشی از پیامدهای این حملات است.

    کلیدواژگان: سفال اسگرافیاتو، الموت، شاهکوه، لمبسر، پیکسی
  • زهرا بخت آور، میترا شاطری*، علیرضا خسروزاده صفحات 153-172
    موقعیت جغرافیایی جزیره قشم در سواحل شمالی خلیج فارس و دهانه تنگه هرمز و قرارگرفتن آن در مسیر راه های ارتباطی از دیرباز سبب رونق ارتباطات گسترده تجاری با دیگرمناطق، به ویژه با جنوب خلیج فارس شده است. طی دو فصل بررسی های باستان شناختی جزیره قشم که در سال های 1385 و اسفند 1390 و فروردین 1391 انجام گرفته است؛ درمجموع 161 محوطه باستانی شناسایی شد و تعداد قابل ملاحظه ای از سفالینه های گونه منقوش بدون لعاب به دست آمد که ازنظر جایگاه و سیرتحول حایز اهمیت هستند. این گونه سفال دارای پراکندگی گسترده ای در سواحل شمالی و جنوبی خلیج فارس بوده و به نظر می رسد تولید آن در طول دوران اسلامی در سرتاسر سواحل شمالی و جنوبی خلیج فارس رواج داشته و به یکی از کالاهای اصلی برای تجارت تبدیل شده است، اما مطالعات باستان شناختی بیشتر برحوضه جنوبی خلیج فارس متمرکز بوده است و اطلاعات باستان شناسان از حوضه شمالی موردی، پراکنده و ناکافی است؛ لذا درراستای شناخت و معرفی این گونه کمتر شناخته شده در ایران و با هدف کانی شناسی آن، 14 نمونه جهت بررسی های میکروسکوپی انتخاب و نمونه ها با روش آنالیز مقاطع نازک پتروگرافی و با استفاده از میکروسکوپ پلاریزان نوری بررسی شد. مطالعات میکروسکوپی انجام شده تلاشی بود برای پاسخ گویی به پرسش هایی هم چون: سفال های منقوش بدون لعاب جزیره قشم از نظر کانی شناسی دارای چه ویژگی هایی هستند؟ چه شباهت ها و تفاوت هایی از نظر کانی ها در میان نمونه های آزمایش شده وجود دارد؟ و کیفیت و میزان پخت سفال ها چگونه است؟ در بررسی و مطالعه مقاطع نازک مشخص شد باتوجه به این که جزیره قشم ازلحاظ جایگاه زمین شناسی در پهنه ساختاری زاگرس چین خورده جای گرفته است؛ در آن واحدهای رسوبی کربناته و ماسه سنگی رخنمون دارد. اجزای پرکننده قطعات با منشا آذرین و رسوبی با اجزای مشابه می باشد. متداول ترین کانی در ساختار نمونه ها کوارتز است و تمامی نمونه ها به جز یک نمونه grog دارند، اما وجود برخی کانی ها و سنگ های متفاوت در نمونه ها قابل توجه می باشد. علاوه برآن تمامی نمونه ها دارای ساختاری مشابه و دارای بافت پورفیری می باشند. در رنگ تمامی نمونه ها از اکسید آهن استفاده شده است و پخت غالب سفال ها در حدود 800 درجه سانتی گراد و به حد کافی بوده است.
    کلیدواژگان: سفال گونه ی منقوش بدون لعاب، دوره ی اسلامی، پتروگرافی، خلیج فارس، جزیره ی قشم
  • زینب افضلی*، مژگان خان مرادی، حسن کریمیان صفحات 173-196
    سلادن یکی از گونه های سفالی ارزشمند دوران اسلامی است که از قرن سوم  تا قرن یازدهم هجری قمری از چین به ایران وارد شد و به دلیل استقبال از آن، از قرن 8 ه‍.ق. به بعد در مراکزی همانند کرمان، سلطانیه و اصفهان تولید می شده است. این گونه سفالی طی کاوش ها و بررسی های باستان شناختی از محوطه هایی واقع در کرانه ها و سواحل خلیج فارس و حتی مناطق داخلی فلات ایران به دست آمده است. دشت سیرجان در جنوب شرقی ایران، ازجمله مناطقی است که طی بررسی سطحی باستان شناختی در سال 1397، سلادن های متنوعی از سطح محوطه های آن جمع آوری شد. پرسش های مطرح در این پژوهش عبارتنداز: ویژگی های فنی سلادن های مکشوف از دشت سیرجان چیست؟ این گونه سفالی به کدام دوره یا دوران اسلامی تعلق دارند؟ همه سلادن ها وارداتی از چین هستند یا می توان نشانه هایی از وجود تولید محلی در آن ها یافت؟ کدام یک از گونه های سلادن در این مجموعه قابل شناسایی است؟ هدف از این پژوهش معرفی و بررسی سلادن های مکشوفه از دشت سیرجان به لحاظ گاهنگاری و گونه شناسی (نوع و تکنیک تزیین، تکنیک و کیفیت ساخت، فرم ظروف، خمیره و آمیزه) است. پژوهش به صورت میدانی و کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی-تحلیلی و تطبیقی به انجام رسید. نتایج حاصل از مطالعه و مقایسه تطبیقی مجموعه موردمطالعه نشان داد که سلادن های موضوع تحقیق را می توان به لحاظ گونه شناسی در شش گونه: یویه، لانگ چوآن، دوسون، مارتابان، جینگ دژن و گوانگ دونگ دسته بندی نمود؛ هم چنین مشخص گردید که این اشیاء در بازه زمانی قرن سوم هجری قمری تا دوره صفوی از کشور چین و به احتمال زیاد ازطریق سواحل جنوبی خلیج فارس به این منطقه وارد شده است. از تعداد 108 قطعه سلادن مورد پژوهش، دو قطعه متعلق به دوره صفوی بوده و تولید محلی هستند؛ هم چنین سلادن های موردمطالعه با سلادن های به دست آمده از محوطه های مهروبان، شهر حریره کیش، منطقه هرموز قدیم، شهر کهن جیرفت، بافت تاریخی یزد، بندر بتانه (نجیرم)، فیروزآباد فارس، عسکرمکرم، مجموعه سفال های ویلیامسون، جلفار و راس الخیمه کاملا قابل مقایسه هستند.
    کلیدواژگان: سلادن، گونه شناسی، سیرجان، چین، دوران اسلامی
  • شاهین گرکانی دشته، محمد مرتضایی*، محمداسماعیل اسمعیلی جلودار صفحات 197-217

    جفت سازی دو بنا در مقابل یکدیگر و اهمیت به تزیینات سردرهای ورودی، یکی از ویژگی های معماری عصر تیموری است. این اهمیت به پیش خان های مزین و جفت سازی آن ها در مجموعه های معماری در منطقه ماوراء النهر در دو شهر سمرقند و سبز بسیار تکرار شده است. در مقابل اما، در شهر هرات که سومین پایتخت تیموریان محسوب می شده، به دلیل تخریب های متعدد، کمترین شواهد فیزیکی از آثار معماری این چنینی برجای مانده است و باید اشاره کرد که محور خیابان در هرات، که کانون ساخت و ساز در این شهر محسوب می شده از این قاعده مستثنی نیست؛ با این که در اسناد تاریخی به نمونه های جفت سازی در این محور اشاره شده، اما به سختی می توان طرح ملموسی از ویژگی های آن در محور خیابان هرات ارایه داد. در این مقاله، ضمن بررسی ویژگی های جفت سازی در نمونه های مهم معماری تیموری در منطقه ماوراءالنهر، شاخصه های آن ها را در دو دسته «مجموعه های شهری» و «مجموعه محورهای مزاری» دسته بندی نموده و سپس با تحلیل منابع و اسناد تاریخی، ویژگی های جفت سازی ها در ابنیه خیابان هرات مشخص و با نمونه های مشابه در ماوراءالنهر مقایسه شده است. اطلاعات این مقاله با روش های کتابخانه ای، مشاهده بصری و مقایسه یافته های حاصله، گردآوری شده و پژوهش با روش تطبیقی-تحلیلی صورت گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که خیابان هرات در دسته مجموعه محورهای مزاری در معماری تیموری جای می گیرد، اما در مقایسه با شاخصه های مجموعه محور های مزاری پیش از خود در این دوره حایز ویژگی های منحصربه فردی است. در این محور، برخلاف محور های پیشین، کاربری های متنوعی علاوه بر مقابر قرار داد که سبب می شود تا این محور را به عنوان یک طرح جامع شهری که به مرور زمان شکل گرفته محسوب داریم. این مجموعه، تنها محور مزاری است که در آن چندین زیرمجموعه شهری جای گرفته اند. در این مجموعه های شهری در خیابان هرات، جفت سازی ها برخلاف مجموعه های شهری سمرقند به صورت محوری و نه میدانی طراحی شده است.

    کلیدواژگان: جفت سازی، تیموریان، ماوراءالنهر، هرات، خیابان هرات
  • ازیتا بلالی اسکویی*، مهدی پایدار صفحات 219-242
    عصر قاجار از مهم ترین دوران شکوفایی تعزیه و توجه به احداث ابنیه آیینی، مانند حسینیه و تکایا در ایران است. شهر اردبیل از دیرباز به عنوان مهد تشیع موردتوجه بوده است و به لحاظ آیینی از مراکز مهم ایران به شمار می رفت. در این پژوهش به شناخت و بررسی کالبد معماری حسینیه مجتهد که جزو مهم ترین حسینیه های ایران به لحاظ معماری، قدمت و وسعت ساخت است و قدیمی ترین حسینیه شمال غرب کشور و هم چنین اولین و منسجم ترین حسینیه طراحی شده اردبیل محسوب می شود؛ به عنوان بنای آیینی ارزشمند دوره قاجار پرداخته می شود. در کنار نقش حسینیه ها در تعزیه، خانه ها نیز از ابتدا متاثر از مذهب و مراسم های آیینی بوده اند. در پژوهش حاضر علاوه بر حسینیه، به بررسی الگو های فضایی تعدادی از خانه های قاجار اردبیل که در شکل گیری کالبدی حسینیه مجتهد تاثیر گذار بوده اند، پرداخته می شود. هدف از بررسی مقایسه ای کالبدی حسینیه مجتهد و خانه های اردبیل، دستیابی به پاسخ این پرسش هاست که، الگوی فضایی و معماری خانه ها چه تاثیری برروی الگوی حسینیه مجتهد در دوره قاجار در شهر اردبیل داشته است؟ (و) چه شباهت هایی از بعد فضا و کالبد معماری حسینیه مجتهد و خانه های تاریخی شهر اردبیل وجود دارد؟ پژوهش حاضر از نوع کیفی و به روش تحلیلی-توصیفی است. پس از مطالعات میدانی و بررسی مدارک و جمع آوری اطلاعات از حسینیه مجتهد و خانه های تاریخی، با معرفی و بررسی ویژگی های هر یک از بناها و مقایسه تعدادی از شاخص های مهم، نقش عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری کالبدی حسینیه و خانه ها مشخص گردید و در نتیجه معین شد که الگوی معماری حسینیه مجتهد تاثیرپذیرفته از الگوی فضایی خانه های تاریخی شهر اردبیل است و این حسینیه به تاسی از معماری متداول دوره قاجاریه بنا شده و چارچوب های معماری دوره قاجار بر آن حاکم است.
    کلیدواژگان: الگوهای فضایی، ساختار کالبدی، حسینیه مجتهد اردبیل، خانه های تاریخی، دوره قاجاریه
  • اسدالله شفیع زاده*، محمدرضا ابراهیمی صفحات 243-261

    در ادوار متعدد بعد از اسلام ایران، گروه ویژه ای از ابنیه آرامگاهی در گستره سرزمینی شکل گرفت که در تاریخ معماری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مجموعه «شیخ شهاب الدین محمود اهری» نیز ازجمله این بناهای آرامگاهی با زمینه مذهبی است که به عنوان یکی از آثار ارزشمند معماری ایرانی اسلامی، نمونه ای قابل اعتنا در منطقه آذربایجان و شهر اهر است. بنای موصوف در کالبد خود دربردارنده فضاهایی هم چون: خانقاه، جماعت خانه، مسجد، مدفن، مدرسه و... است که به مرور زمان و در ادوار مختلف، آفرینش یافته اند؛ ولی به جهت نبود مطالعات کافی در زمینه معرفی و شناخت معماری و دوره های الحاق ساختمانی، ناشناخته مانده است. بر این اساس، پژوهش پیش رو به صورت توصیفی-تاریخی به منظور تحصیل وجوه مختلف معماری، سیر الحاقات و تکوین کالبدی این مجموعه، ازطریق پاسخگویی و واکاوی حول این پرسش: 1. مجموعه شیخ شهاب الدین، براساس ساختار معماری در زمره آثار کدام دوره قرار می گیرد؟ 2. کیفیت معماری مجموعه، نحوه ساخت و ارزش های فنی این مجموعه چگونه است؟ شکل گرفته است. در این راستا، جهت کسب شناخت در حیطه کیفیت معمارانه بنا، ابتدا با دقت نظر در عناصر متشکله، یک بررسی میدانی در کل اثر صورت گرفت و سپس با رویکرد بازشناسی اسناد مکتوب، تعلق زمانی کالبد و دوره های ساختمانی اثر، مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفت. درنتیجه تحقیق، مشخص گردید که کیفیت معماری و آرایگان وابسته به آن در مجموعه، منطبق بر آراء معماری ایرانی اسلامی در منطقه آذربایجان است و بنیان آن به صورت بنایی منفرد با کارکرد مدرس و خانقاه در قسمت شرقی مجموعه بوده که بعدها حظیره، گنبد خانه، مسجد، ایوان به همراه حجره های وابسته و ضمایمی در محوطه پیرامون در برهه زمانی اواخر قرن شش تا نیمه اول قرن یازده هجری قمری ایجادشده و درنهایت به بنایی دو ایوانی تبدیل می گردد. بر این مبنا، مجموعه شیخ شهاب الدین اهری، بنیادی چندمنظوره است که انسجام سازمانی و یکپارچگی کالبدی آن، تصویری از اندیشه بلند معماران اعصار یادشده است.

    کلیدواژگان: شیخ شهاب الدین اهری، مجموعه آرامگاهی، تحولات معماری، شناخت کالبدی، دوره های ساختمانی
|
  • Morteza Khanipoor *, Kamalodin Niknami, Hosseinali Kavosh, MohammadAmin Mirghaderi, Malihe Tahmasebi, Hamid Tabatabaei Pages 7-26

    The first season of the survey was conducted in April and May 2015. It is attempted to determine the studied region according to natural geographical range without considering new political borders. To this end, Bavanat River Basin which is located in two central and Mazayjan parts of this county was fully investigated. Archeological research was carried out in a survey and intensive way to identify all sites and relics that reflect the activities of past human societies in the region. In this research, in addition of using all the information of historical texts and environmental studies, it was tried to conduct a field study in the basin of Bavanat River and by analyzing movable and immovable surface findings, the relationship between cultural sites and settlement patterns are investigated and meanwhile by comparing with the adjacent regions, the relationship between these cultural sites in different periods with the environment and geography of the region is investigated. In general, the most important goals of this archaeological research in 2015 are as the following: identifying all cultural works of different periods of the region; preparing archaeological maps of the studied region in the alternation of different cultural periods, studying and investigating the process of settlement changes in different periods, presenting the sequence of relative chronology of the region based on surface findings, measuring the effect of environment on the formation of settlements, explaining the cultural position of the studied region in cultural areas of country, recognizing regional and trans-regional interactions based on surface findings. During the conducted researches, 200 sites that dated from the Neolithic Period to the late Islamic era were registered. These sites include hills and ancient sites, historical castles, historical places of worship, mosque, bridge, cemetery, mill, petroglyph, ancient mines, and slag site. The oldest signs of settlement in this region were related to the Neolithic that this type of pottery was already identified in Marvast Plain, known as Mushki.

    Keywords: Fars Cultural region, Bavanat, Archaeological survey
  • Rezagholi Jahansouz, Reza Mehrafarin * Pages 27-51
    Romeshgan is a newly established city in the southwestern part of Lorestan province. In the author's archeological study in 2016, 79 sites related to the historical period were identified in Romeshgan, a large number of which were introduced for the first time. The present study, which is based on field study, library studies and preparation and interpretation of GIS maps of the study area, examines the pattern of establishment of historical sites in the Romeshgan area based on characteristics such as height, slope, access to resources. Deals with water, soil type, topography, access roads, etc. The fundamental question of this study is how important and determining environmental factors have played a role in the formation and distribution of Romanesque historical sites and the main purpose of this study is to obtain an appropriate answer to this question through analysis and Summary of collected data. For this purpose, maps have been prepared based on the available information. The result of this study shows that the Romeshgan area is divided into three parts in terms of geographical features: northern plain, central heights and southern strip. Areas of the northern slope of Romeshgan plain are in the majority in terms of number and according to determining factors such as soil type, altitude, slope, land use and other influential factors, the areas of this section are most likely monogamous. There has been more emphasis on rainfed agriculture. In the central highlands, there are only a small number of sites or historical monuments with special uses such as defensive forts, which are fully compatible with the environmental and geographical features of this section. In the southern part, a number of historical sites have been identified, which due to the rangeland of the region and the lack of suitable soil for agriculture, it can be assumed that these areas were herding and livestock settlements.
  • Elham ANDAROODI *, Mojgan Aqai Meibodi Pages 53-71
    Tape Hissar in Damghan is an important site with architectural remains of residential-ritual parts belonging to Chalcolithic and Bronze Age (4500-1500 BC), which has been excavated with detailed maps by Schmidt (1937) and Dyson (1989) and others. The purpose of this study is to analyze the architecture of this site in different layers and the main questions are about identifying similar and distinctive features of architectural remains in relation to other findings affected by different cultural changes. The research method is monograph and begins with the analysis of texts and maps based on library studies and is completed by collecting and analyzing the artifacts left on the ground, especially layer IIIB. According to excavations, in the second half of the fourth millennium BC, Hissar was an important site for stone processing and production of copper. Hissar I pottery was also influenced from the west, and Hissar II from the northeast of Iran. The architecture of Hissar has changed along with cultural changes. Materials such as molded clay is used instead of Chine (periods II and III). Details such as the buttress is one of the most important structural features of the II period, which is changed into tower in Hissar III. During this period, decorative niches appeared for ritual or ceremonial buildings. The activity of each room, especially the burned building of IIIB, is separated. In the spatial organization of each house in Hissar II and III, there is a large room (about 4 by 5 meters) with a square heart in the middle, which has a right-angled geometry protected by buttress, and is linked with fire-related activities and perhaps metalworking. It is noteworthy that the general orientation of buildings in different layers remains constant in the form of northwest-southeast, which seems to correspond to the direction of the prevailing winds in the region.
    Keywords: Tape Hessar, Residential-Ritual Section, Plan Analysis, Building Elements, Divisions, Geometry Evolution
  • Samane Palizvan, Omid Oudbashi *, Mohammad Mortazavy, Ata Hasanpour Pages 73-92
    Luristan, located in west of Iran, is an important region in the field of metallurgy of the Iron Age in Iran, but comparing to its huge bronze finds or attributed to it, there is little information about the metallurgical technology in this area. Dia ardizi Moorani is one of the prehistorical sites which is excavated recently in southern Luristan. According to the various finds, such as a number of architectural structures, debris of the six grave stone, a burial, pottery, stone, bone, metal etc., during one excavation season, a settlement from chalcolithic to Iron Age has been observed in this area. A significant number of bronze objects are among the findings of this site. Therefore, to recognize the ancient metallurgical technology in the site, seven bronze pins belong to Iron Age were studied using laboratory method including metallography and scanning electron microscopy coipled with energy dispersive X-ray spectroscopy (SEM-EDS) in order to identify chemical composition and manufacturing techniques. The results of SEM-EDS showed that except for one sample made of arsenic copper alloy, all of the pins were made of tin bronze with different amount of tin which indicates the method of producing bronze alloy without control on tin amount similar to other areas of Iron Age in Iran. SEM-EDS analyses also revealed elements such as nickel, silver, arsenic and iron as minor elements in all samples which could be attributed to the impurities of the ore used in the metal extraction process. In addition, microstructural investigation clearly showed various sulfide inclusions and lead globules. Moreover, elongated inclusions can be an indication of significant hot working or cold working and annealing to achieve the final shape. Also, the microstructures of the pins revealed re-crystallized twin grain structures that indicate the use of multiple procedures, including hot-working or cold-working and annealing to manufacture these pins.
    Keywords: Iron Age of Luristan, Dia Ardizi Moorani, Tin bronze, Metallography, SEM-EDS
  • Yaghoub Mohammadifar *, Leila Fazel, Esmail Hemati Azandaryani Pages 93-109
    Eastern civilizational domain that covers the southeastern regions of Iran has numerous regions with countless historical ambiguities. This lack of information requires us to conduct further field studies in order to expand our knowledge of these regions. The cultural landscape region of Bam is located on far eastern part of Kerman land and includes the regions of Bam, Narmashir, Fahraj and Rigan that stretch across the border of Kerman with areas of Sistan va Baluchestan and south eastern of Khoorasan (Khoorasan Jonoobi province). To study, identify and document the historical monuments and castles of the cultural region area of Bam in 2013, it remnants of an ancient monument by northern part of Mir Abad Emam Qoli village as part of Rigan County was identified. Application and chronological data of Mir Abad Emam Qoli monument are the most important questions of the present study and the authors try to answer them by means of a descriptive-analytic approach and using the method of field studies and library studies. The results of present study show that Mir Abad Emam Qoli monument with its square space, a central dome (Adrian), fire place at the center of this space, four gates on four sides and a corridor around the monument is a fire temple from Sassanid era on the far eastern part of Kerman at southeast Iran. Application and chronological data of Mir Abad Emam Qoli monument are the most important questions of the present study and the authors try to answer them by means of a descriptive-analytic approach and using the method of field studies and library studies. The results of present study show that Mir Abad Emam Qoli monument with its square space, a central dome (Adrian), fire place at the center of this space, four gates on four sides and a corridor around the monument is a fire temple from Sassanid era on the far eastern part of Kerman at southeast Iran.
    Keywords: Sassanid Architecture, Temple, Fire Temple, Bam, Kerman
  • Roya Khazaeli *, Marjan Mashkour, Haeedeh Laleh, Azadeh Mohaseb Pages 111-133
    Abstract The Greater Khorasan including the area covering the modern Khorasan province in Iran has played an important role in the historical and cultural development of the Islamic world. Nishapūr, as one the major cultural and economic centers of Khorasan exists in a cultural landscape in which urban and rural entities constitute an inextricable part of it. Agriculture, horticulture and animal husbandry have been continually the foundation of Nishapur’s economy. kohandež (Citadel) as stated by written sources was the oldest part of the old Nishapur and acted as the governmental center and later as one of city quarter. One of the first faunal remains of kohandež was discovered during excavations of joint Irano- French expedition in 2004 and 2005. Nearly 2470 pieces of animal bones were found in these excavations, and this article presents the results of archaeozoological studies on the collection. The main volume of the remains can be dated to the early Islamic period up to the 7th H./13th CE, and a small portion, based on the results of absolute dating, belongs to the Sassanid as well as the late Parthian period. This paper is also attempts to gain a better understanding of subsistence economy of Nishapur by evaluating the faunal remains of kohandež and studying written sources focusing on the early Islamic period to the Mongol invasion. The paper also aims to identify the exploited animals in Old City of Nishapūr by attempting a reconstruction of animal based human diet and the role of livestock and stockbreeding in such aspects of the local society as diet, farming, trade, and transportation. The results indicate that sheep and goat were were in the most exploited animals not only for meat but also for providing by products such as milk and in particular wool a particularly precious material for the textile industry.
    Keywords: Nishapūr, Kohandež, Subsistence economy, Archaeozoology, Animal husbandry
  • Parastoo Masjedi Khak *, Saeed Modirrousta, Hasan Nami, Kambiz Kabiri, Mostafa Khazaie Pages 135-151

    In the Islamic period of various arts, including pottery, great progress was made, along with unglazed potteries; a variety of glazed potteries was produced. Among the pottery in the Islamic era, is the Sgraffito pottery (carving under the glaze). in this study, 26 pieces of pottery were studied from Shahkouh and Lembassar sites. Of these, 5 samples of non-glazed pottery are related to Shokouh's kiln, which is indicated by the Kou (Koureh) mark in the result table. 8 samples of pottery are collected from the range around the kiln, shown in the table with the o38 (trench’s name was O38) mark. 7 samples of pottery are collected from different sections of Shahkouh site, which is indicated by the Moh (Mohavateh) on the table, and 6 samples of pottery belong to the Lambesar castle, which is indicated by the symbol Lam in the results table. Elements of Mgo and So3 in the samples of the kiln can be useful for identification of samples. Especially sulfur trioxide (So3) as an indicator of pottery inside the furnace that was produced in Shahkouh itself. In addition, the authors used the statistical study and components analyses of these elements. The purpose of this study is to identify the elemental composition of pottery in the kiln and glazed pottery of Shahkouh and Lembesar. The questions raised in this research are: What amounts of the Alamut’s Sgraffito pottery are produced at Shahkouh site? The results of this study showed that the chemical structure of unglazed pottery obtained from Shchokh's kiln differs from that of Shahkouh's Sgraffito pottery and compares them with the Lambesar's Sgraffito indicating their different structures. As a result, it can be admitted that unglazed potteries that was extracted from the Shahkouh kiln was local production, but Sgraffito pottery was not produced by Shahkouh and Lembasser; Sgraffito potteries are produced elsewhere and it was imported into the sites.

    Keywords: Sgraffito pottery, Shahkouh, Lambesar, PIXE
  • Zahra Bakhtavar, Mitra Shateri *, Alireza Khosrowzade Pages 153-172
    Qeshm island is located in the northern coast of the Persian Gulf in the estuary of it in the span of Hormouz channel and its location on the communication routes have long affluence extensive commercial communications with other areas. During Archeological surveys were carried during two seasons in 2007 and 2012 by Ali Reza Khosrowzadeh were identified 161sites and a considerable number of marked potteries too which They are important. This type has a wide distribution in the northern and southern coasts of the Persian Gulf and appears to have spread throughout the northern and southern coasts of the Persian Gulf during Islamic times. But most of archaeological researches have been concentrated on the south of the Persian Gulf and archaeological information from the northern area is scattered and inadequate. Therefore, in order to identify and introduce this lesser known type of Pottery in Iran and for its mineralogical purpose14 sampled unglazed painted potteries were selected for microscopic examination and the samples were analyzed by thin section petrographic analysis using polarizing light microscope. The microscopic studies were an attempt to answer the questions: What are the mineralogical characteristics of Qeshm Island potteries? What are the similarities and differences in minerals among the tested samples? how is the quality and amount of making potteries? Considering Qeshm is located in the Zagros structural zone due to its geological location that saws the carbonate sedimentary and sandstone. These characteristics correspond with the findings of the potteries from Qeshm. The most common mineral in the sample structure is quartz and all samples have but one sample of grog, but some different minerals and rocks are remarkable in the samples. Furthermore, all the pottery samples have the same structure and porphyry texture. Iron oxide was used in the color of all samples. The most potteries are baked at a temperature of about 8000C. So most of them have enough baking
    Keywords: Non-Glazed Painted Pottery, Islamic Era, Petrography, Persian Gulf, Qeshm Island
  • Zeinab Afzali *, Mozhgan Khanmoradi, Hassan Karimian Pages 173-196
    Typology and Chronology of Celadons Obtained during Archeological survey in Sirjan Plain Celadon is a valuable type of pottery from the Islamic period that was imported from China to Iran in the 3-11 century AH, and due to its popularity, it was produced in centers such as Kerman since the 8th century AH. Celadon has been found during archaeological excavations and survey in the Persian Gulf coasts and even inland regions in Iran. Sirjan Plain in southeastern Iran is one of the areas from which a variety of celadon was obtained during surface survey in 2018. In response to questions about technical specifications, temporal distribution, and imported or locally made nature of celadon obtained from Sirjan Plain, the authors have examined samples from Shahre Qhadem e Sirjan, Qaleh Sang, and Bagh Bamid sites. The study objective was typology, chronology, and determination of the form, type, and techniques used in making and decorating these wares. The study method included fieldwork and secondary research with a descriptive–analytical approach. The comparative results of the study showed that the celadon under study can be classified into six types including Yue, Longquan, Dusun, Martaban, Jingdezhen and Guangdong. According to research findings, these objects were imported from China, most likely via southern coasts of the Persian Gulf, from the third century AH until the Safavid period. Only two percent of the celadons, i.e. those from to the Safavid period excavated in Bagh Bamid site, were locally produced, most likely in Kerman.Meanwhile, the presence of Jingdezhen celadon indicates the continuation of the import of this type of luxury pottery from the ninth century BC to the Safavid period in the Sirjan plain. These samples are comparable to celadons obtained from sites such as Mahroban, Harireh in Kish, Old Hormuz region, Shahr e Kohan in Jiroft, Yazd, Bataneh Port, Askar Mukram, Williamson pottery collection, Julfar and Ras al-Khaimah.
    Keywords: Celadon, typology, Sirjan, China, Islamic period
  • Shahin Garakani Dashteh, Mohammad Mortezayi *, MohammadEsmail Esmaeli Jelodar Pages 197-217

    The paired form of the two buildings against each other and the importance of decorating the entrances was a prominent feature of Timurid architecture. This importance to decorated entrances and pairing them in the architectural complexes of the Transoxiana area has been repeated over and over, especially in two cities of "Samarkand" and "Sabz". By contrast, in the city of Herat, the third capital of the Timurids, due to numerous demolitions, there is little physical documents of architectural works. Although historical documents cited examples of construction on paired form on this axis, it is difficult to draw a clear outline of its features on the Khyaban-e Herat axis. In this paper, while examining the pairing characteristics in important examples of Timurid architecture in the Transoxiana region, and then, by analyzing historical sources and documents, the pairing characteristics of the Khyaban-e Herat buildings are identified and compared with similar ones in Transoxiana. The information of this article has been collected by library methods, visual observation and comparison of the findings and the research have been done by the comparative-analytical method. The results of this study show that Khyaban-e Herat falls into the category of burial axis in the Timurid architecture collection, but in compared with the features of the pre-existing burial axial set in this period, it has unique characteristics. The results of this study show that Khyaban-e Herat falls into the category of burial axis in the Timurid architecture collection, but in compared with the features of the pre-existing burial axial set in this period, it has unique characteristics. Except for the tomb, there was various other function in Khyaban-Herat, besides, several city complexes had been operating along the Khyaban axis. Pairing buildings along this axis was mainly done on both sides of the road, not around an enclosure. That is these cases that make Khyaban-e Herat an urban community plan that was gradually being formed.

    Keywords: Pairing form, Timurid, Transoxiana, Herat, Herat Street
  • Azita Belali Oskoyi *, Mahdi Paydar Pages 219-242
    The Qajar Era is one of the most important periods of Ta'ziyah flourishing and attention has been paid to the construction of religious buildings such as Hoseiniyeh and Takaya in Iran. Ardabil has long been regarded as the origin of Shia and was considered as one of the major centers of ritual and religious activity in Iran. This study aims to identify and study the architecture of Hoseiniyeh Mojtahed, which is one of the most important Hoseiniyehs in Iran in terms of architecture, antiquity and extent of construction and is the oldest north-west Hoseiniyeh of the country as well as the first and most designed Hoseiniyeh in Ardabil city. Along with the role of the Hoseiniyehs in the Ta'ziyah, the houses have also been influenced by religion and rituals from the beginning. In addition to Hoseiniyeh, this study examines the spatial patterns of a number of historical Qajar houses in Ardabil that have been influential in the physical formation of Hoseiniyeh Mojtahed. The purpose of physical comparative study of Hoseiniyeh Mojtahed and historical houses of Ardabil is to answer the following questions: "How has the spatial and architectural pattern of houses affected the Hoseiniyeh Mojtahed model during Qajar era in Ardabil?" And "What are the similarities between the architectural aspect of Hoseiniyeh Mojtahed and the historic houses of Ardabil?" This research is a qualitative and analytical-descriptive one. After field studies and reviewing the documents and gathering information from Hoseiniyeh Mojtahed and historical houses, the role of influential factors on the physical formation of Hoseiniyeh and houses was determined by introducing and examining the characteristics of each building and comparing a number of important indicators. And it was determined that the architectural style of Hosseiniyeh Mojtahed is influenced by the spatial pattern of historical houses in Ardabil and it was built based on the common architecture and architectural frameworks of the Qajar period.
    Keywords: Spatial Patterns, Physical Structure, Hoseiniyeh Mojtahed of Ardabil, Historic Houses, Qajar Era
  • A.shafizadeh*, Mohammadreza Ebrahimi Pages 243-261

    In various periods after the Islamic Revolution of Iran, a special group of tomb buildings was formed in the field of territorial architecture, which is of special importance in the history of architecture. Sheikh Shahab-ud-Din Mahmoud Ahari's collection is one of these religious buildings with a religious background, which is one of the valuable works of Iranian Islamic architecture, a remarkable example in the region of Azerbaijan and the city of Ahar. Sheikh Shahab's building in his body includes spaces such as a monastery, a congregation, a mosque, a cemetery, a school, etc., which have been created over time and in different periods. However, due to the lack of sufficient studies in the field of architecture and construction courses, it has remained unknown. Based on this, the forthcoming research has been formed with a consolidated and descriptive-historical approach in order to know the different aspects of architecture and the course of additions and construction periods of this complex. In this regard, in order to gain knowledge in the field of architectural quality of the building, first with a careful look at the constituent elements, a field study was conducted throughout the work and then with the approach of recognizing written documents, time belonging to the body and construction periods. Took. As a result of the research, it was found that the quality of architecture and its related arrays in the complex corresponds to the views of Iranian-Islamic Iranian architecture in the Azerbaijan region. Together with the dependent and attached cells, it was created in the surrounding area at the end of the sixth century to the first half of the 11th century AH, and finally became a two-porch and extroverted building. On this basis, the collection of Sheikh Shahab al-Din Ahri is a multi-purpose foundation whose organizational cohesion and physical integrity is an image of the high architectural thought of the mentioned eras.

    Keywords: Sheikh Shahab-ud-Din Ahri, Tomb Collection, Architectural Developments, Physical Cognition, Construction Courses