فهرست مطالب

پژوهش های باستان شناسی ایران - پیاپی 39 (زمستان 1402)

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 39 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بایرام آقالاری*، صلاح سلیمی صفحات 7-38

    دشت پیرانشهر به دلیل وجود رودخانه های دائمی و پر آب هم چون زاب کوچک و خاک حاصلخیز و مناسب برای کشاورزی، همواره از پیش ازتاریخ تا عصر کنونی موردتوجه جوامع انسانی بوده است. در سال های اخیر به دلیل کنترل آب های مرزی اقدام به ساخت چندین سد شده است که سد کانی شینکا ازجمله این سدها است. محوطه گردی شیطان، یکی از محوطه هایی است که در چارچوب برنامه نجات بخشی سد کانی شینکا مورد کاوش قرار گرفت. هدف اصلی از کاوش این محوطه، برآورد اولیه از وضعیت لایه های باستانی بود تا در صورت ضرورت کاوش نجات بخشی، برنامه ای بلندمدت تدوین شود؛ از این رو، گمانه لایه نگاری در قسمت مرتفع تپه ایجاد شد و در نتیجه کاوش مشخص شد که این محوطه دارای بیش از سه متر نهشته های باستانی شامل دوره های اشکانی، مس وسنگ متاخر (پیزدلی) و مس وسنگ قدیم (دالما) است. اگرچه محوطه گردی شیطان در راستای پروژه نجات بخشی کاوش شد، اما با این وجود پرسش هایی نظیر جایگاه و چگونگی دوره های شناسایی شده، ازجمله دوره دالما موردتوجه قرار گرفت. درنهایت، این نوشتار سعی بر این دارد که یافته های حاصل از کاوش، معرفی و طبقه بندی شوند و ازطریق نتایج منتشر شده محوطه های دیگر به مقایسه تطبیقی یافته ها بپردازد. مطالعه سفال های به دست آمده از لایه های دالمایی نشان می دهد که محوطه گردی شیطان غالب گونه های سفالی منتسب به فرهنگ دالما را دارا بوده و هم چنین با توجه به شناسایی سفال های نوع پیزدلی می توان مرحله گذار به این فرهنگ را نیز مورد بررسی قرار داد. در نوشتار حاضر ضمن ارائه یک لایه نگاری از محوطه، سعی شده است که یافته های به دست آمده، مخصوصا سفال نیز معرفی و طبقه بندی شوند. نتایج اولیه کاوش گردی شیطان نشان داد که یکی از سکونتگاه های شاخص مربوط به دوره دالما در جنوب دریاچه ارومیه بوده است.

    کلیدواژگان: دشت پیرانشهر، گردی شیطان، دالما، پیزدلی، اشکانی
  • طاهره شکری، کمال الدین نیک نامی* صفحات 39-60

    از زمان ساخت مهر در گذشته تا به امروز تصاویر حکاکی شده بر روی آن ها سبک های گوناگونی را در جوامع مختلف پشت سر گذاشته اند؛ این تصاویر از یک سو می تواند در زمینه های مختلف، ازجمله مسائل اقتصادی، اداری و فرهنگی موردمطالعه و بررسی قرار گیرند و ازسوی دیگر تحولات و پیشرفت فنی هنر حکاکی و تراش مهر را در جوامع در طول دوره های استفاده آن ها، به پژوهشگران بشناسانند. از آنجایی که بستر ورود به تمدن تقریبا هم زمان با میان رودان در ایران نیز فراهم آمد، سبک های شمایل شناسی، تصویرپردازی و حکاکی مهرهای این برهه زمانی بسیار موردتوجه بوده است؛ ازجمله مراکزی که داده های باستان‎ شناسی و فرهنگی بسیاری را در اختیار پژوهشگران قرار داده، شهر باستانی شوش است. مهرها و اثرمهرهای به دست آمده از کاوش های باستان‎ شناسی شوش گویای وجود سبک های مختلف در تصویرپردازی مهرهای این بخش از تاریخ فرهنگی ایران است. در این پژوهش تعدادی از مهرهای موجود در مخزن موزه ملی ایران که از فصول مختلف کاوش های شوش مربوط به بازه زمانی هزاره سوم پیش ازمیلاد به دست آمده، مورد بازنگری قرار گرفته اند تا با مطالعه تطبیقی پاسخی به پرسش هایی در ارتباط با شمایل شناسی مهرها برای تعیین کارکرد احتمالی آن ها در این برهه زمانی داده باشد. پژوهش پیش رو با هدف مطالعه و بررسی گزیده ای از مهرهای نیمه نخست هزاره سوم پیش ازمیلاد شوش و مقایسه آن ها در جهت تعیین موضوع کارکردشان با توجه به مفاهیم نقوش، تلاش دارد به این پرسش ها که، با شمایل شناسی مهرهای گزینش شده می توان کارکرد خاصی در زمینه ای خاص (اقتصادی-اجتماعی-فرهنگی) را نشان داد؟ و در مطالعه و مقایسه نقوش مهرها، افراد یا سطح اجتماعی خاصی از جامعه را در راستای استفاده از این مهرها می توان مورد پی جویی قرار داد؟ پاسخ دهد. این پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با روش مطالعه تطبیقی منابع کتابخانه ای انجام گرفته؛ و تاحدودی پاسخی مثبت به پرسش های مربوطه را نتیجه داده است.

    کلیدواژگان: مهر، شوش، حکاکی و شمایل نگاری، کارکرد فرهنگی
  • حسینعلی کاوش*، زهره اویسی کیخا صفحات 61-88

    منطقه جنوب شرق ایران و به طور اخص حوزه تمدنی هیرمند در اواخر هزاره چهارم و هزاره سوم پیش ازمیلاد نقش کلیدی در تجارت های منطقه ای و فرامنطقه ای داشته است. در این برهه زمانی شاهد شکل گیری بزرگ ترین مرکز شهری با استقرار های اقماری بی شمار، مراکز صنعتی و تخصص گرایی و درپی آن ها مدیریت اداری و پیچیدگی های اجتماعی و اقتصادی هستیم. تاکنون پژوهش های متعدد باستان شناسی در این منطقه صورت گرفته که در این بین کمتر به بررسی نظام های مدیریت اداری براساس شواهد باستان شناسی پرداخته شده است. ازسوی گروه باستان شناسی دانشگاه زابل شش فصل کاوش در تپه طالب خان به منظور آموزش دانشجویان این گروه و هم چنین بررسی شاخصه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی حوزه تمدنی هیرمند صورت گرفت که شواهد باستان شناسی متعددی از مدیریت اداری به دست آمده که در این پژوهش سعی بر آن است تا براساس کاوش های صورت گرفته در فصول پنجم و ششم تپه طالب خان به بررسی شواهد مرتبط با مدیریت اداری در این استقرار اقماری شهرسوخته پرداخته شود. با توجه به اهداف فوق، پرسش های این پژوهش عبارت است از این که چه شواهدی از نظام مدیریت اداری از تپه طالب خان به دست آمده و شاخصه های فرهنگی آن ها چیست؟ طی کاوش در تپه طالب خان شواهد متعددی از حسابداری و مدیریت اداری مانند: مهر، اثرمهر، کالاشمار به دست آمد که نشان می دهد در هزاره سوم پیش ازمیلاد در این منطقه، جامعه رتبه ای وجود داشته و علاوه بر تولید مواد مختلف، کنترل و نظارت دقیقی بر آن ها وجود داشته است. در این پژوهش ساختار اداری حوزه تمدنی هیرمند با نگرش بر نظام مدیریت اداری موردبررسی قرار گرفت. می توان یافته های باستان شناسی به دست آمده از تپه طالب خان شامل: مهر، اثرمهر، کالاشمار، گویچه و لوحه های گلی شمارشی را به عنوان شواهدی مهم از نظام های مدیریتی و اداری تپه های اقماری شهرسوخته در هزاره سوم پیش ازمیلاد درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: حوزه تمدنی هیرمند، دوره مفرغ، تپه طالب خان، مدیریت اداری، حسابداری
  • محمد اقبال چهری*، علی منصوری نصفجی صفحات 89-118

    استان گیلان ازنظر مطالعات باستان شناسی، به عنوان یکی از مناطق مهم و تاثیرگذار در هزاره اول پیش ازمیلاد در فلات ایران محسوب می شود. یکی از محوطه های شاخص این حوزه فرهنگی، پیلاقلعه (پیله قلعه) در شهرستان رودبار و شمال شرقی روستای نصفی است که پیشینه مطالعات باستان شناسی آن به کاوش های «عزت الله نگهبان» در سال های 41-1340ه‍.ش. برمی گردد. در جریان کاوش این تپه که به عنوان یکی از تپه های اقماری مارلیک در هزاره اول پیش ازمیلاد معرفی شده است، 17 لایه استقراری با آثاری از هزاره دوم تا هزاره اول پیش ازمیلاد هم زمان با استقرار در تپه مارلیک و دوره ای جدیدتر از آن و دوره های ساسانی و اسلامی تا سده 5 ه‍.ق. شناسایی شد. باوجود این که در پژوهش های پیشین به مطالعات گونه شناختی سفال های هزاره اول پیش ازمیلاد پیلاقلعه پرداخته شده است، اما تاکنون هیچ گونه مطالعه آزمایشگاهی پتروگرافی درخصوص شیوه ساخت و ساختار کانی شناسی سفال های هزاره اول پیش ازمیلاد این منطقه انجام نگرفته است. در این پژوهش پرسش مهم این است که ساختارشناسی و بافت سفال های هزاره اول پیش ازمیلاد پیلاقلعه براساس نتایج مطالعه پتروگرافی چگونه است و چه قدر ساختار کانی شناسی آن ها تغییرات داشته اند؟ این پژوهش با روش آزمایشگاهی، به مطالعه نتایج پتروگرافی تعداد 9 قطعه سفال مربوط به هزاره اول پیش ازمیلاد در محوطه پیلاقلعه اختصاص دارد، با این هدف که شیوه ساخت و اجزای کانی شناسانه این سفال ها چگونه است. نتایج پتروگرافی این 9 قطعه نشان داد که به جز یک مورد، تمامی سفال ها ترکیباتی غیرکربناتی (خاک رس) داشته و از سنگ های آذرین و کانی های وابسته بدان به عنوان آمیزه استفاده کرده اند. ازنظر فابریک یا بافت نیز دو بافت سیلتی یا ریزدانه و بافت پرفیری یا درشت بلور در سفال ها دیده می شوند. استفاده زیاد از سنگ های آذرین برای آمیزه سفال، این فرض احتمالی را مطرح می کند که این نوع سنگ ها به سهولت در دسترس قرار داشته و سفالگر با خواص سنگ های آذرین مانند استحکام آن ها آشنا بوده اند. در موضوع پخت سفال ها نیز دمای نزدیک به 800 درجه سانتی گراد مدنظر بوده است و فقط نمونه های فاقد کلسیت دمای پخت کمی بالاتر از 800 درجه سانتی گراد داشته اند.

    کلیدواژگان: هزاره اول پیش ازمیلاد، تپه مارلیک، پیلاقلعه، قطعات سفال، پتروگرافی
  • محمد مرتضایی، علیرضا زبان آور*، سولماز احمدزاده خسروشاهی صفحات 119-142

    محوطه A بندیان درگز به سبب وجود فضاهای معماری و گچ بری های بی نظیر، یکی از مهم ترین محوطه های ساسانی شمال شرقی ایران است که در دهه 70ه‍.ش. مورد کاوش قرار گرفت و به عنوان نیایشگاهی متعلق به «بهرام پنجم» معرفی گردید. در سال های بعد این نظریه موردنقد قرارگرفته و کاربری محوطه بندیان در حد یک خانه اربابی یا مجموعه ای مرتبط با تدفین پیشنهاد شد. نگارندگان این نوشتار سعی کرده اند تا براساس مقایسه فضای معماری D بندیان که به آتشکده معروف است با فضاهای معماری مشابه و هم چنین منطبق سازی با برخی از رسومات آئینی زرتشتی، شناخت و درک بهتری از هویت معماری و کارکرد فضاهای معماری محوطه A بندیان ارائه دهند. مهم ترین پرسش قابل طرح در این پژوهش کارکرد محوطه A بندیان است که از منظر ارتباط با آتش های مقدس سه گانه دارای چه مرتبه ای بوده و چه عملکردی را برای این مجموعه می توان درنظر گرفت؟ فرضیه قابل طرح برای این پرسش بدین ترتیب است که احتمالا این مجموعه با آتش دادگاه در ارتباط بوده و عملکرد آن به عنوان یک نیایشگاه خانوادگی است. پژوهش پیش رو از منظر ماهیت بنیادی و روش آن از نوع تحقیقات تاریخی و توصیفی-تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات در آن به صورت میدانی-کتابخانه ای و براساس مقایسه محوطه های موردمطالعه به صورت میدانی و استفاده از گزارش های منتشرشده و منطبق سازی این فضاهای معماری با رسومات زرتشتیان است. نتایج پژوهش این موضوع را مطرح می سازد که احتمالا فضای معماری D یک یزشنگاه بوده که در آن برای مراسم هایی مانند «یزشن» از آتش دادگاه استفاده می شده است و مجموعه بندیان نیایشگاهی خانوادگی مرتبط با خانواده مرزبان نواحی شمال شرقی ایران در دوره میانی ساسانی است. این پژوهش از این منظر می تواند مورد اهمیت باشد که ضمن ارائه تفسیری نو از هویت مجموعه بندیان، نمونه ای از نیایشگاه های خانوادگی دوره ساسانی را نمایان می سازد که تا پیش از این تنها در منابع مکتوب قابل مشاهده بوده است.

    کلیدواژگان: بندیان درگز، دوره ساسانی، آتش دادگاه، آتشکده، دین زرتشتی
  • علی هژبری*، حسین توفیقیان، حسن کریمیان صفحات 143-178

    نهادهای دین و دولت در دوره ساسانیان پیوند عمیقی با هم داشته است. آتشکده ها با حمایت های دولتی در سراسر ایران، نقش مهمی در پیوند ملی داشته و با اجرای مراسم دینی یک دست به حکومت مرکزی یاری می رساندند. آتشدان با قرارگیری درمیان آتشکده های ساسانی، یکی از ملزومات پرستش و از مهم ترین ادوات نیایش در دین مزدیسنی و به عنوان جایگاه و تختگاه نماد خدای بزرگ بوده است؛ بنابراین از مقدس ترین بخش های آتشکده به شمار می رود. آتشدان های دوره ساسانی از تنوع زیادی در شکل برخوردار بوده و به تبع مصالح متفاوتی دارند. بیشتر آتشدان های ساسانی از جنس سنگ یا گچ و در معدود مواردی از گل ساخته شده اند و تعدادی از آتشدان ها مخروطی شکل با طرح قاشقی یا ساده در آن ها دیده می شود؛ اما نکته جالب توجه این که در ایالت فارس در دوره ساسانی، (شامل: استان های فارس و بوشهر امروز و بخش هایی از نواحی مجاور آن ها)، تمام آتشدان های کشف شده از جنس سنگ ساخته شده و در بیرون از این ایالت به استثناء چند آتشدان که احتمالا به آتش بهرام اختصاص داشته، همگی آتشکده های مکشوف دیگر، آتشدانی از جنس گچ داشته اند. با این وصف احتمالا معنای خاصی در این انتخاب جنس آتشدان در دوره ساسانی نهفته است. پرسشی که اینجا مطرح است درمورد ارتباط مکان جغرافیایی آتشکده با جنس آتشدان است که آیا می توان بین ولایتفارس در دوره ساسانی و جنس و مصالح ساخت آتشدان ارتباطی مشخص نمود یا خیر؟ این پژوهش بنیادی با کمک گرفتن از داده های میدانی، حاصل بررسی های باستان شناختی و نیز کشفیات اتفاقی از نقاط مختلف و نیز بهره گرفتن از اطلاعات کتابخانه ای انجام شده است. علاوه بر این، یکی از انواع آتشدان های شناخته شده به شکل پرده جمع شده است که در برخی سکه های دوره ساسانی نیز دیده می شود. در نهایت به نظر می رسد از آنجایی که ولایت فارس به عنوان تختگاه شاهنشاهی ساسانی، دارای اهمیت به سزایی بوده، از این رو، آتش را در آتشدان های سنگی بر تخت می نشاندند.

    کلیدواژگان: دوره ساسانی، آتشکده، آتشدان، ولایت فارس
  • محمدجعفر اشکواری*، سید علی علوی نیا ابرقویی، امیرحسین ابوالحسنی جبلی صفحات 179-202

    ازطریق بررسی سکه های ساسانی می توان اطلاعات گرانبهایی از تاریخ، فرهنگ، هنر و مذهب ایران به دست آورد. در ضرب نخستین سکه های ساسانی برخلاف دوره های میانه و به خصوص اواخر، دقت در جزئیات نقوش، چهره، پیکره و آرایه های شاه دیده می شود. هدف از پژوهش پیش رو، معرفی، بررسی دقیق و تحلیل محتوای یک سکه طلا از دوره نخستین ساسانی، یعنی شاپور اول (حک. 241-272 م.) است. سکه های شاپور درنهایت دقت ضرب شده اند؛ با این حال ظاهر متفاوت تصویر چهره شاه در سکه موردمطالعه نسبت به سکه های دیگر ضرب شده در دوره پادشاهی شاپور که حالت ضعف و پژمردگی در آن دیده می شود، نیزه سه شاخ در دستان دو شمایل در اطراف آتشدان در پشت سکه و هم چنین دیهیم متصل به پای شاپور از نکات مهم سکه موردمطالعه به شمار می رود. این پژوهش به روش توصیفی، تحلیلی-تطبیقی انجام پذیرفته است. پرسش های اصلی مطرح در این پژوهش عبارتنداز: تصویر شاپور در سکه موردمطالعه گویای چه مطلبی است؟ چه جزئیات خاصی از نقوش، آرایه های تزئینی، نشانه ها و تصاویر سکه پشت می توان دریافت کرد؟ آیا می توان برای فهم چهره شاپور از متون دیگر نیز بهره گرفت؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد که تصویر روی سکه درواقع نشان دهنده چهره بیمار شاه در اواخر عمر وی است که این موضوع با استناد به اشعار شاهنامه تایید می شود. نیزه سه شاخ در پشت سکه به عنوان نماد شیوا و نشان آئین کوشانیان گویای موفقیت های شاپور، به ویژه در نبرد با کوشانیان و به نوعی نمایانگر قدرت شاه است. می توان گفت نیز ه سه شاخ در دستان شاه و اهورامزدا-نگهبان آتشدان و آتش مقدس، تداعی کننده تسلیم آئین کوشانیان در برابر آئین ایرانیان است و دیهیم که نماد شاهان ساسانی است به همراه نیزه سه شاخ، آتش، هلال و ماه به معنای پیوند و دوستی با اهورامزدا و ایزدان مهر و آناهیتا تعبیر می شود و تشابه چهره شاه و اهوارامزدا نشان همان ادعایی است که شاهان اولیه ساسانی خود را دارای نژاد و چهره یزدانی می دانستند.

    کلیدواژگان: شاپور اول، مسکوکات ساسانی، شاهنامه فردوسی، نیزه سه شاخ
  • اسماعیل سلیمی*، سمیه قزل سفلی، معصومه بایزیدی صفحات 203-240

    نقوش تزئینی سنگ قبرها، بازخوردی از شرایط فرهنگی، اجتماعی و دینی است که در قالب نقوش مختلف تجلی می یابد. مطالعه کیفیات پیدا و پنهان قبرستان های تاریخی، به منظور درک بخشی از عوالم و روابط حاکم بر جوامع گذشته اهمیت زیادی دارد؛ هدف نوشتار حاضر پژوهشی در سنگ مزارهای آرامستان های قدیمی شهرستان مهاباد است. فرض بر آن است که با اتکاء بر منابع نوشتاری و شواهد باستان شناختی، ازجمله سنگ قبرهای قبرستان های قدیمی می توان به اهمیت و جایگاه سیاسی، اجتماعی و مذهبی شهر مهاباد در دوران اسلامی پی برد. تاکنون بررسی باستان شناختی هدفمندی که به شناسایی و مطالعه منجسمی که به معرفی این آثار بپردازد، به انجام نرسیده است؛ لذا مطالعه قبرستان های تاریخی این منطقه می تواند، اهمیت این نوع آثار را در مطالعات باستان شناختی دوران اسلامی شهرستان مهاباد و به ویژه کردستان مکریان نشان دهد. گردآوری اطلاعات در این پژوهش به شیوه میدانی و کتابخانه ای و روش پژوهش آن توصیفی، تاریخی و تحلیلی است و نگارندگان در مطالعات میدانی به مطالعه، مستندنگاری، توصیف، مقایسه، طراحی و تحلیل سنگ قبرها پرداخته اند. سنگ مزارهای، قبرستان های قدیمی مهاباد به عنوان یک نمونه در قالب یک جامعه آماری به لحاظ زمانی و ریخت شناسی قابل مقایسه با سنگ مزارهای کردستان مکریان و دیگر مناطق ایران، ازجمله اردبیل و لرستان هستند. در این پژوهش سعی خواهد شد تا به این پرسش ها پاسخ داده شود که، افراد شاخص به خاک سپرده شده در این قبرستان ها چه کسانی بوده اند و در تاریخ این منطقه چه نقش یا جایگاهی داشته اند و مطالعه کتیبه های ادبی و نقش مایه های غنی سنگ قبرهای قبرستان های مهاباد ازلحاظ تنوع و کیفیت آثار، کدام نتایج مهم فرهنگی و اجتماعی عصر خویش را بازگو می کنند؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که اکثر سنگ مزارهای قدیمی مهاباد متعلق به اشخاصی با پایگاه اجتماعی بالا در منطقه مکریان بوده اند. درنتیجه مشخص شد با تاکید بر سنگ مزارها در دوران ایلخانی و صفویه، شهرستان مهاباد از اهمیت سیاسی و مذهبی قابل توجهی در سطح منطقه مذکور برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: مهاباد، سنگ قبر، قبرستان ها، مکریان
  • سید حسین حسن زاده*، رضا بایرام زاده صفحات 241-265

    فرجام کار شمس تبریزی از دیرباز موردتوجه پژوهشگران قرار داشته و در دهه های اخیر نظر مجامع فرهنگی بین المللی را  نیز به خود جلب کرده است. با توجه به این که در نقاط مختلف دنیا مکان هایی به عنوان آرامگاه شمس تبریزی مطرح شده اند، بنابراین چگونگی واکاوی انتساب این اماکن به شمس تبریزی به عنوان یک مساله قابل بررسی است. با توجه به اهمیت فرهنگی و گردشگری آرامگاه شمس تبریزی در سطوح ملی و بین المللی، تعیین محل این آرامگاه به عنوان هدف این مطالعه مشخص شده است. در این مطالعه، این پرسش که آرامگاه شمس تبریزی در کدام یک از مکان های منتسب به وی قرار دارد؟ و این فرضیه که، مناره منسوب به شمس در خوی متعلق به آرامگاه شمس تبریزی است، مورد بررسی قرار گرفت. برای رسیدن به پاسخ این پرسش و آزمودن فرضیه، اسناد تاریخی مرتبط با آرامگاه های منتسب به شمس تبریزی مورد تحلیل محتوای کیفی قرار گرفت. تحلیل اسناد دست اول به دست آمده از منابع داخلی و خارجی، به ویژه منابع عثمانی، قرار داشتن آرامگاه شمس تبریزی در خوی را قابل پذیرش کرده و فرضیه مطالعه را تایید می کند. بررسی تحلیلی مناره های ترسیمی مطراقچی نشان داد که معماری مناره سوم با مناره های دو طرف گنبد آرامگاه شمس، متفاوت است. تحلیل متنی و معنایی گفتمان فرهنگ عمومی، ازجمله خلق آثار هنری، استفاده از عبارات مقدس، نام گذاری های محلی و وقف عواید اماکن عمومی، جایگاه معنوی شخصیت و آرامگاه شمس تبریزی را نشان داد. تعیین محل آرامگاه شمس تبریزی، تحلیل ویژگی های معماری آن و مشخص شدن جایگاه معنوی شمس تبریزی، دستاورد نهایی این مطالعه محسوب می شود.

    کلیدواژگان: آرامگاه شمس تبریزی، مناره های شمس تبریزی، خوی، جایگاه معنوی شمس تبریزی، مطراقچی
  • علی سجادی* صفحات 267-296

    بحث گونه شناسی معماری مساجد در نقاط مختلف ایران، موضوعی است که ازسوی بسیاری از پژوهشگران مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است؛ در این پژوهش تلاش شده تا ضمن گونه شناسی مساجد محله ای، عوامل موثر بر شکل گیری و توسعه الگوهای مساجد باقی مانده شهر بروجرد (به تعداد 17 مسجد)  از قرون 12 تا 14ه‍.ق. مورد بررسی و مطالعه قرار گیرند. بروجرد دارای اقلیم معتدل و زمستان های سردی است و معماری آن نیز مانند سایر مناطق، تحت تاثیر اقلیم و محیط مشخصه های بومی و ویژگی های خاصی را دارا بوده است که ازنظر کالبدی به بهترین وجه با شرایط اقلیمی آن سازگاری دارد. این پژوهش با این فرض که «مساجد محله ای بروجرد»، متناسب با اوضاع اقلیمی منطقه و معماری بومی آن ساخته شده اند؛ باهدف شناخت عوامل موثر بر شکل گیری و توسعه الگوهای مساجد محلی، مولفه های معماری و ویژگی های کالبدی و فضایی مساجد را در راستای پاسخ گویی به این پرسش ها مورد بررسی و مطالعه قرار داده است؛ مساجد محله ایی بروجرد از چه ویژگی های کالبدی و فضایی بارزی برخوردار بوده و به چه گونه هایی قابل دسته بندی می باشند؟ در ساخت این گونه مساجد، هم سازی با اقلیم و محیط چگونه لحاظ شده است؟ این مساجد چه تاثیری از معماری بومی گرفته اند؟ اطلاعات پژوهش به صورت کتابخانه ای و بررسی میدانی گردآوری شده است؛ و با روش توصیفی-تحلیلی، تطبیقی، به تبیین گونه ها و طبقه بندی نمونه ها می پردازد. برآیند تحقیق نشان داده که گونه های مساجد محلی بروجرد باوجود این که در تعریف کلی، در ادامه کهن الگوهای معماری مساجد قرار می گیرند، اما متناسب با شرایط اقلیمی منطقه و محیط و نیز تاثیر از معماری بومی، ویژگی های بارزی را نسبت به سایر مساجد دارا شده اند؛ به طوری که آن ها را می توان در دو گونه شاخص مساجد محله ای زمستانه و تابستانه دسته بندی کرد، و هرگونه نیز به لحاظ ویژگی های معماری به چند دسته تقسیم می شوند؛ از آن جمله می توان به مساجد با شبستان های ستون دار سنگی و آجری اشاره کرد.

    کلیدواژگان: مساجد محله ای، گونه شناسی، بروجرد، معماری
  • سعید حسن پور لمر، احد نژاد ابراهیمی، حسن ستاری ساربانقلی*، علی وندشعاری صفحات 297-326

    کشور ایران به جهت دارا بودن پیشینه تاریخی غنی در عرصه هنر و معماری، دارای درب های متنوع و زیبایی است که برمبنای نیازهای کاربران و آرایه های آن نیز براساس مفاهیم فرهنگی، مذهبی و تعاملات اجتماعی شکل گرفته اند. ورودی ها، نقشی اساسی در تفکیک ابنیه با فضای عمومی دارند. قدمت هزارساله ماسوله و حضور آهنگران و نجاران چیره دست آن موجب شکل گیری درب های زیبا در ابنیه مختلف آن گردد. هدف پژوهش، گونه شناسی و شناخت انواع درب های سنتی شهر تاریخی ماسوله است. در این پژوهش 32درب قدیمی ماسوله برمبنای مطالعات، توصیفی-تاریخی و تطبیقی مورد بررسی قرارگرفته است. پرسش ها و فرضیه های پژوهش بدین شرح است؛ درب های سنتی ماسوله در چندین سطح دسته بندی می گردند؟ عوامل موثر در شکل گیری نقوش و تزئینات درب های سنتی ماسوله کدم اند؟ میزان فراوانی درب های سنتی به تفکیک محلات، تفاوت ها و شباهت های درب ها از منظر کالبدی، کاربری و تزئیناتی در ماسوله چگونه است؟ فرضیه های پژوهش عبارتنداز: به نظر می رسد درب های ماسوله در سطوح درب های ابنیه -مذهبی، مسکونی و تجاری- دسته بندی می گردند و مفاهیم دینی و مذهبی موجب شکل گیری آرایه های درب های ابنیه مذهبی موثر بوده اند و پاسخ گویی مناسب به نیازهای اقلیمی، امنیت، کارکردی و احترام به اعتقادات دینی و فرهنگی موجب شکل گیری آرایه های درب های ابنیه مسکونی و تجاری ماسوله گردیده اند؛ هم چنین محلات قدیمی ماسوله دارای بیشترین درب های سنتی می باشند. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است؛ مفاهیم دینی در درب های ابنیه مذهبی در غالب نقوش: اسلیمی، جانوری، خطاطی به صورت های درب های، منبت کاری، گره چینی و نقوش هندسی متجلی گردیده اند. درب های مسکونی برمبنای احترام به نیازهای کاربران، اعتقادات دینی، مذهبی مردمان ماسوله شکل گرفته اند. درب های ابنیه مسکونی در سه سطح: درب های فاقد طرح، طرح های هندسی و گره چینی دسته بندی می گردند. درب های ابنیه تجاری ماسوله به صورت های جمع شونده و گره چینی هستند. نیاز به ساختارهای منعطف، بازشوهای بزرگ از مهم ترین عوامل شکل گیری بازشوهای ابنیه تجاری ماسوله است. نتایج نشان دهنده آن است؛ محلات تاریخی مسجدبر، خانه بر و کشه سر دارای بیشترین درب های سنتی در ماسوله می باشند.

    کلیدواژگان: ماسوله، درب های سنتی، هنرهای ایرانی-اسلامی، گونه شناسی
  • نفیسه اثنی عشری* صفحات 327-348

    درباره آثار نقاشی دوره قاجار از منظر هنری، به ویژه تحلیل های دیداری، مطالعات ارزشمندی انجام شده اما شناخت دقیق تر آن ها نیازمند کاربرد رویکردهایی فرازیبا شناختی هم چون جامعه شناسی هنر است؛ زیرا منطبق بر اسناد تاریخی مصور مانند نقش برجسته های باستانی ایران، کنش اجتماعی هنر در خدمت به ساختار سیاسی حاکم آشکار بوده، بر این اساس، نوشتار پیش رو با انتخاب نخستین تصویر مندرج در نمره 1 دومین روزنامه درباری دوره ناصری به بررسی کارکرد اجتماعی آن مبتنی بر رویکردی به نام «بازتاب» پرداخته تا بتواند پاسخ گوی این پرسش باشد که درج نقش چهارمین شاه قاجار در روزنامه مذکور، بازتاب چه کنش های اجتماعی بود؟ این نوشتار با مطالعه نقاشی یادشده، درپی دستیابی به خوانشی نوین و تحلیلی فرازیباشناختی است؛ لذا هدف از آن، واکاوی موضوع نه از منظر ساختار بصری و نه گرافیک مطبوعاتی است، بلکه هدفش معطوف به شناسایی کنش های اجتماعی اثر یاد شده است. نوشتار پیش رو از نوع کیفی و به روش توصیفی-تحلیلی است. روش جمع آوری معلومات آن بر پایه مطالعات کتابخانه ای و خوانش اسناد مصور می باشد. به منظور پاسخ به پرسش نوشتار، رویکرد آن مبتنی بر نظریه بازتاب تعیین گردید، براساس این نظریه آثار هنری، ناقل مفاهیم متعددی درمورد اوضاع جامعه، ازجمله ساختار سیاسی حاکم بر آن می باشد. نتیجه حاصل از پژوهش، گویای آن است که زبان رسای هنر به عنوان راهبردی تبلیغاتی، کنشی موثر در راستای تقویت سلطه سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه داشته و از این رو، ناصرالدین شاه، آگاهانه دستور شکل گیری طیفی از انواع هنر هم چون مطبوعات مصور درباری را بدان گونه مهیا ساخت که آشکارا قادر به بازتاب چهره قدرت و توان سلطنت او به شکل حقیقتی بدیهی باشد؛ این مهم از یک سو بازتاب کنش اجتماعی هنر از دیرباز بوده، و ازسوی دیگر، بازتاب پیوند دو جانبه، بین هنر با سیاست و بالعکس سیاست با هنر بوده است.

    کلیدواژگان: ناصرالدین شاه، بازتاب، مطبوعات مصور، کنش اجتماعی
  • رامین امیری، سعید پیری*، امیرهوشنگ اخویسی صفحات 349-378

    این پژوهش رویکردی میان رشته ای جهت هم نشینی سازه و معماری می باشد، که فضاهای معماری را به منظور بهسازی لرزه ای ساختمان های سنتی در (دوره پهلوی اول) مورد بررسی قرار داده است؛ بنابراین، جایگاه سازه و اهمیت پایداری آن در معماری خانه های سنتی، که دارای ارزش میراثی می باشند؛ موضوعی است که به سبب اهمیت آن، باید موردمطالعه قرارگیرد. برای خانه های سنتی، دیوارها از اعضای سازه ای اصلی هستند که با نیروهای جانبی مقابله می کنند، به دلیل پیچیده و ناشناخته بودن رفتار ساختمان های بنایی و نیز عدم وجود اطلاعات فنی کافی، استاندارد 2800 فرمولاسیون مشخصی نیز برای بناهای سنتی ارائه نگردیده است؛ اما برای بهسازی لرزه ای آن ها از نشریه 360 بهره گرفته شده است که نمونه موردی در این پژوهش، ساختمان برنجی می باشد؛ این پژوهش درپی پاسخ به دو پرسش است؛ الف) با استناد به تصاویر و تجزیه و تحلیل داده ها، مهم ترین عوامل تاثیرگذار در ایستایی ساختمان برنجی شهر کرمانشاه کدامند؟ ب) در عرصه معماری، اساس هم نشینی سازه و معماری دوره پهلوی اول برآمده از چیست؟ در پژوهش پیش رو که به صورت کمی و کیفی به انجام رسیده است. جهت گردآوری اطلاعات از روش مشاهده و برداشت میدانی، تجزیه تحلیل و محاسبات دقیق داده ها دیوار نسبی به روش کمی و کتابخانه ای و نتیجه گیری با روش کیفی بیان شده است؛ بدین سان پایداری سازه ساختمان های سنتی می تواند به واسطه دیوارهای نسبی که هم چون بادبند یا دیوار برشی رفتار می کند، مورد ارزیابی قرارگیرد؛ از این رو، وجود دیوارهای نسبی می تواند، هم نشینی در ارتقاء فضای معماری خانه سنتی را تحت تاثیر قرار دهد. شایان ذکر است در صورتی سازه مقاومت کافی در برابر نیرو یا بار جانبی را نداشته باشد، می توان با افزایش دیوار نسبی یا ارائه روش های دیگر جهت تقویت سازه ای نسبت به پایداری آن اقدام نمود؛ بنابراین، تحقیق درخصوص هم نشینی بین سازه و معماری به واسطه افزایش و یا محل قرارگیری دیوارهای نسبی ضروری می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش ، نشان می دهد؛ ساختمان موردنظر مقاومت کافی در برابر نیروهای جانبی را دارد. با این حال، اصول ایستایی معماری ایرانی در دوره پهلوی اول رعایت گردیده است. حال اگر ساختمان های مشابه در دوره مزبور مورد ارزیابی قرار گیرند و این نتیجه هم به دست آید، این چنین می توان گفت که رعایت اصول معماری در آن زمان با رویکرد مقاومت کافی ساختمان در برابر زلزله بوده که قطعا به صورت تجربی به دست آمده است؛ به بیان دیگر معماران آن زمان به نحوی مهندسین سازه بوده اند.

    کلیدواژگان: معماری دوره پهلوی اول، هم نشینی سازه و فضای معماری، دیوار نسبی، خانه برنجی
  • محمدرضا محمودی قوژدی، محمد حسن طالبیان*، رسول وطن دوست صفحات 379-406

    کنوانسیون حمایت از میراث فرهنگی و طبیعی جهان 1972م. مهم ترین ابزار حقوقی بین المللی در جهت شناسایی و حفاظت میراث مشترک بشریت است. در قلب این کنوانسیون، فهرست میراث جهانی قرار دارد که نمایانگر آثار با «ارزش برجسته جهانی» است. ثبت یک اثر در فهرست میراث جهانی تابع ضوابطی است که کنوانسیون میراث جهانی 1972م. و راهنمای اجرایی آن مشخص کرده است. بر طبق این کنوانسیون، کشورهای عضو در پهنه جغرافیایی خود آثار را مطابق با ضوابط کنوانسیون، برای نامزدی ثبت در فهرست میراث جهانی انتخاب می کنند؛ اما در سال های بعد از شکل گیری کنوانسیون، کشورهای عضو از میراث جهانی به عنوان ابزاری برای رسیدن به مقاصد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود بهره برده اند، که همین امر باعث تغییر نگاه به میراث جهانی از ابزاری فنی به ابزاری سیاسی شده است؛ از همین رو، انتخاب آثار در کنار الزامات کنوانسیون، در هر کشور تابع عوامل متعددی قرار گرفته است که روند ثبت را پیچیده و در برخی از کشورها پرهزینه ساخته است. با نظر به همین مطلب، پرسش اصلی پژوهش این است که، چه مولفه هایی در انتخاب آثار برای ثبت در فهرست میراث جهانی موثرند؟ هدف نیز شناخت مولفه های موثر پنهان و آشکار این فرآیند است تا در سیاست گذاری داخلی برای ثبت موفق و جلوگیری از اتلاف هزینه موثر واقع شود. بدین منظور با بررسی توصیفی-تفسیری متون مرتبط با کنوانسیون و بررسی 10 کشور عضو کنوانسیون که عملکرد شاخصی در این فرآیند داشته اند، از طریق تحلیل محتوا، مولفه های موثر شناسایی و تبیین شدند و رابطه بین آن ها نیز تفسیر گردید. بررسی ها نشان می دهد که عوامل موثر در این فرآیند در سه لایه قرار می گیرند که در مرکز آن الزامات کنوانسیون و در لایه بعدی محدودیت های ثبت و مضامین اولویت دار قرار دارد و درنهایت لایه بیرون آن، مولفه های موثر در شیوه انتخاب کشورها است که از ساختار حکومتی آن ها تا سیاست های کلان این کشورها در عرصه بین المللی و دیگر عوامل را شامل می شود.

    کلیدواژگان: کنوانسیون میراث جهانی، ثبت، میراث فرهنگی، میراث طبیعی، معیارهای انتخاب
|
  • Bayram Aghalari *, Salah Salimi Pages 7-38

    Piranshahr Plain contains evidence of almost continuous occupation of human populations from prehistoric times to the present. The popularity of the plain stems from the existence of permanent rivers such as Little Zab and its fertile soil suitable for agriculture. In recent years, due to the control of the boundary waters, several dams have been constructed, including Kani Shinka in West Azerbaijan Province, Iran. Girdi Sheytan is one of the five archaeological sites excavated as part of the rescue archaeological plan related to Kani Shinka Dam. The primary goal of the excavation was the preliminary evaluation of the site’s strata to develop a long-term plan in case there was a need for rescue excavation. Hence, a stratigraphic trench was dug in the higher part of the mound, and as a result, it was found that the mound contains more than three meters of archaeological deposits, including the Parthian and Chalcolithic periods. The trench revealed that Girdi Sheytan could be one of the major sites of the Dalma Culture in northwestern Iran. Although the site was originally excavated as a rescue project, the main questions of the present study included: what cultural periods does the site represent? What is the importance of the identified periods, including the Dalma Culture? The examination of the potsherds recovered from the Dalma strata showed that Girdi Sheytan contains most of the types associated with the Dalma Culture. Furthermore, the discovery of Pisdeli-style sherds among them makes it possible to study the transitional stage of this culture. In this article, while presenting the stratigraphy of the area, an attempt has been made to introduce and classify the obtained findings, especially pottery. The preliminary results of excavation at Girdi Sheytan implied that this area was one of the most significant settlements related to the Dalma Culture in the south of Lake Urmia. 

    Keywords: Piranshahr Plain, Girdi Sheytan, Dalma, Pisdeli, Parthian Period
  • Tahereh Shokri, Kamal-Aldin Niknami * Pages 39-60

    Since the invention of seals up until now, the Glyptic on them have passed down different styles in different communities, so that the images may be investigated in terms of economic, administrative, and cultural issues, and the researchers may understand the development and technical progress of the art of engraving seals in the communities during the eras that such seals were used. Since the late 4th millennium and the beginning of the third 3rd millennium BC, the basis for establishing civilizations in Iran was prepared, almost at the same time as Mesopotamia. The artistic styles of imaging and glyptic seals of this period have drawn too much attention and were so effective and important in identifying the culture of this land. Susa is one of the centers that has provided researchers with archaeology and cultural data about this period. The seals and sealing obtained from archaeological excavations in Susa show the existence of different styles in the illustration of seals from this period of Iranian cultural history. The goal of the present study is to study some selected seals of the 1st half of the 3rd millennium BC of Susa and compare them in terms of function according to the iconography of patterns. Moreover, we try to answer this question: “Does the iconography of the selected seals show an aspect of their function in a special area? (economic, social, and cultural)?” and “could we identify special persons or the social levels of the community in the direction of using such seals in the study and compare the seals patterns?”. The study was done using an analytical approach and the museum-library comparative studies method, and has yielded fruitful answers to the relevant questions.

    Keywords: Seal, Susa, Glyptic & Iconography, Cultural Function
  • Hoosein Ali Kavosh *, Zohreh Oveisi-Keikha Pages 61-88

    The southeast region of Iran, especially the Hirmand civilization area, played a key role in regional and inter-regional trade during the late 4th and 3rd millennia BC. During this period, we witness the formation of large urban centers with numerous related settlements, workshops, and specializations, followed by administrative management, and social and economic complexity. So far, many archaeological studies have been conducted in this region, but little has been done to study administrative management systems based on archaeological evidence. The Department of Archaeology at Zabul University conducted six seasons of fieldwork at Tepe Taleb Khan in the framework of the student’s educational excavations. As a result, and due to the fact that this mound is a representative of the Hirmand Civilization, the recovered evidence helped us to examine the cultural, social, and economic aspects of this civilization. Ample archaeological evidence related to administrative management was documented at the site. Here, an attempt is made to read such evidence that was recovered in the fifth and sixth seasons of excavation. According to the objectives, the main questions are as follows: What was the nature of administrative-related evidence that was recovered from Tepe Taleb Khan? And what are their cultural significance? During the excavations, numerous pieces of evidence related to accounting and administrative management were found, including seals, sealing-related material, and tokens, which could reflect social hierarchy in the region during the third millennium BC. In addition, the production of such various materials was controlled by the elites. In this research, the administrative structure of the Hirmand civilization was studied within the framework of the administrative management system. The archaeological findings obtained from Tepe Talebkhan include seals, sealing, tokens, bullae, and numerical clay tablets. They could collectively be considered as important evidence related to the management and administrative systems, correlated to what happened in the related settlement of Shahr-i Sukhta during the third millennium BC.

    Keywords: Hirmand Civilization, Bronze Age, administrative management, accounting
  • Mohammad Eghbal Chehri *, Ali Mansouri Nasafji Pages 89-118

    In terms of archaeological studies, Gilan Province is considered as one of the most important and influential regions of the Iranian Plateau during the first millennium BC. One of the sites of this cultural area is Pila Qala (Pileh Qaleh) in Rudbar in the northeast of Nesfi Village, whose archaeological studies dates to the excavations of Negahban in 1961. During the excavation of this mound, which has been introduced as one of the mounds related to Marlik in the first millennium BC, 17 archaeological deposits dating from the second and first millennia BC to the newer periods were recorded. The site even covers the Sassanian and Islamic periods up to the 5th century AH. Even though the potteries of the first millennium BC documented in Pila Qala have previously been studied based on typology and classification, no laboratory studies like petrographic and mineralogical analysis have been done so far. This article is dedicated to the petrographic analysis of nine potsherds related to the first millennium BC in Pila Qala with the aim of examining construction technique and mineralogical composition. Petrographic results showed that, except in one case, all the potsherds had non-carbonate compounds (clay) and used igneous rocks and related minerals as temper. In terms of texture, two silty, or fine-grained and coarse-grained textures could be seen. Excessive use of igneous rocks for temper suggests that these types of rocks were readily available and that the potters were familiar with the properties of igneous rocks, such as their strength. In the case of pottery, the temperature was close to 800 degrees Celsius, and only the samples without calcite experienced a firing temperature slightly higher than 800 degrees Celsius.

    Keywords: First Millennium BC, Marlik Hill, Pila Qaleh, Pottery Pieces, Petrography
  • Mohammad Mortezayi, Alireza Zabanavar *, Solmaz Ahmadzadeh Khosrowshahi Pages 119-142

    Sassanid dynasty mainly known as a religious government that tried to develop Zoroastrianism through Iran. Religious structures are among the most outlined archaeological evidence, generally known as “Chahar Taqi”. Despite of vast studies about Sassanid religious architecture, during recent half century, there are ambiguities about excavated Sassanid religious sites, including religious function, and relation to the three sacred fires. The site A of Bandian Dargaz, was excavated during late 20th century, is one of the most important Sassanid sites at northeastern Iran, for architectural spaces and modeling. It was suggested as a Bahram V’s sanctuary. Later, the suggestion changed to a lord house or a burial complex. The authors attempt to present better understanding of the architectural identity and function of site A, considering comparing the D architectural space of Bandian, known as fire temple, to similar architectures and adaption to Zoroastrian rites. The most significant question is the function of Architecture D of Bandian Site A, in relation to the triad sacred fires, and any relevant application. Consequently, what was the function of Bandian Site A, considering the function of Architecture D? Methodologically, present paper follows descriptive-analytical method, while it has a fundamental nature. The data collected in a bibliographic and field work, which compare the sites in filed, use disseminated reports, and adaptation architectural spaces to Zoroastrian rites. Comparison of “T” form platform of Space D to the features of Space B of Takht-i-Suleiman, and internal features of the modern Zoroastrian Yazišngāh, architectural limitation for keeping fire except Ātaš Dādgāh, and finally conditions relevant to the Zoroastrian Yazišngāh can indicate Space D of Bandian as Yazišngāh, whereas the fire was the third sacred Ātaš Dādgāh.  Present paper is significant for a new presentation of the identity of Bandian Dargaz complex, and revelation of a Sassanid family Fire Temple.

    Keywords: Bandian Dargaz, Sassanid Period, Ātaš Dādgāh, Fire Temple, Zoroastrianism
  • Ali Hozhabri *, Hosein Tofighian, Hassan Karimian Pages 143-178

    The institutions of religion and state had a deep connection during the Sasanian period. Fire temples played an important role in national unity with governmental support throughout Iran, aiding the central government by conducting religious ceremonies. Fire altars, as part of the Sasanian fire temples, were essential for worship and one of the most important tools of worship in Zoroastrianism, serving as the place and throne of the great god; therefore, they are considered among the most sacred parts of fire temples. Sasanian fire altars varied in shape and material, serving different purposes. Most Sasanian fire altars were made of stone or gypsum, with a few cases made of clay. Some fire altars were cone-shaped with spoon or simple designs. An interesting point to note is that in the province of Fars (including the present-day provinces of Fars and Bushehr, and parts of the neighboring areas) during the Sasanian period, all discovered fire altars were made of stone. Except for a few cases possibly dedicated to Azar-Bahram, all the other discovered fire temples had gypsum fire altars. With this description, there may be a specific meaning hidden in the choice of fire altar material during the Sasanian period. The question raised here is about the geographical location of fire temples in relation to the material of fire altars whether a clear connection could be established between the Sasanian-Period Fars and the construction materials of fire altars or not. This fundamental research was conducted by examining field data, archaeological studies, accidental discoveries from various locations, and utilizing library information. Additionally, one of the known types of fire altars, in the form of a curtain, is depicted on some Sasanian coins. Ultimately, it seems that since Fars was the seat of the Sasanian Empire, they displayed fire on stone fire altars.

    Keywords: Sasanian Period, Fire Temple, Fire Altar, Fars province
  • Muhammad Jafar Ashkevari *, Seyed Ali Alavinia Abarghuei, Amirhosein Abolhassanijabali Pages 179-202

    In the minting of the first Sasanian coins, the details of the designs, faces, figures, and arrays of the king were carefully considered. In this research, the content of a gold coin from the time of King Shapur I (241-272 AD) has been investigated. The shape of the Shah’s face is different compared to other coins minted during Shapur’s time, which shows weakness and withering. There is also a three-horned spear in the hands of two figures around the fire pit on the back of the coin. Dihim’s attachment to Shapur’s foot is one of the important points of the studied coin. For a better understanding of Shapur’s face, the verses of Ferdowsi’s Shahnameh, which narrates the end of Shapur’s life, have been used. Studies have shown that the image on the studied coin shows the sick face of the king at the end of his life, which is confirmed by referring to the poems of Shahnameh. The three-horned spear on the back of the coin as a symbol of Shiva and the hyacinth of the Kushan religion is a sign of the king’s power and his successes, especially in the battle against the Kushans. It could be said that the three-pronged spear in the hands of the king and Ahura Mazda, the guardian of the hearth and the sacred fire, is a reminder of the submission of the Kushan religion to the Iranian religion, and Dihim is its symbol. From the Sassanid kings, along with a three-pronged spear, fire, crescent, and moon, meaning connection and friendship with Ahura Mazda and the gods Mehr and Anahita. Also, the similarity of the faces of the king and Ahura Mazda shows the same claim that the early Sassanid kings considered themselves to be of Yazdani race and face.

    Keywords: Shapur I, Sasanian coins, Ferdowsi’s Shahnameh, Three-Pronged Spear
  • Esmaeil Salimi *, Somaye Ghezelsofla, Mahsume Bayazidi Pages 203-240

    The decorative motifs of gravestones reflect cultural, social and religious conditions, which are manifested in the form of different motifs. Studying the visible and hidden qualities of historical cemeteries is very important to understand the worlds and relationships governing past societies. In this research, which was carried out using the field and library data collection methods and written using descriptive-analytical method, the motifs and arrays on the tombstones of the historical cemeteries of Mahabad city were described, classified, designed, documented, and analyzed. The aim of this article is to understand the importance, and political, social and religious status of the city of Mahabad during the Islamic period by relying on written sources and archaeological evidence, including historical cemeteries. So far, no targeted archaeological survey has been conducted to identify and study the material that introduces these works. As a result, the study of the historical cemeteries of this region could depict the importance of this type of works in the archaeological studies of the Islamic period in Mahabad city and especially in Mukuriyan Kurdistan. The tombstones of the historical cemeteries of Mahabad as an example in the form of a statistical community, are comparable in terms of time and morphology with the tombstones of Mukuriyan Kurdistan and other regions of Iran, including Ardabil and Luristan. In this article, we try to answer these questions: Who were the prominent people buried in these cemeteries? And, what role or position did they play in the history of this region? And in the study of the literary inscriptions and the rich engravings of the tombstones of Mahabad cemeteries, in terms of the variety and quality of the works, what important cultural and social results of their era do they tell? The findings of the research indicate that most of the historical tombstones in Mahabad belonged to people with a high social status in the Mukuriyan region. 

    Keywords: Mahabad, Tombstone, Cemetery, Mukuriyan
  • Seiied Hossein Hassanzadeh *, Reza Bayramzadeh Pages 241-265

    The subject of the end of Shams Tabrizi’s career has attracted researchers for a long time. In recent decades, it has also attracted the attention of international cultural societies. Since different locations have been proposed as the tomb of Shams Tabrizi through the years, so how to analyze the attribution of these locations to Shams Tabrizi could be considered an issue. Regarding the cultural and tourism importance of the Shams Tabrizi tomb at the national and international levels, determining the location of this tomb is the goal of this study. Therefore, the main question is: which of the attributed sites to Shams Tabrizi is really his tomb? In doing so, the suggestion that “the minaret” of Shams in Khoy belongs to the tomb of Shams Tabrizi was examined. In order to answer this question and test the supposition, the historical documents related to the tombs attributed to Shams Tabrizi were subjected to qualitative content analysis. The analysis of the first-hand documents obtained from domestic and foreign sources, especially Ottoman sources, makes the location of Shams Tabrizi’s tomb in Khoy acceptable and confirms the suggestion of the study. Analytical examination of the minarets drawn by Metraqchi showed that the architecture of the third minaret is different from the minarets on both sides of the dome of the Shams’ Tomb. The textual and semantic analysis of the discourse of public culture, including the creation of works of art, the use of holy expressions, local names, and the endowment of the proceeds of public places, showed the spiritual position of the personality and tomb of Shams Tabrizi. Determining the location of Shams Tabrizi’s tomb, analyzing its architectural features and determining the spiritual position of Shams Tabrizi is the final achievement of this study.

    Keywords: Tomb of Shams Tabrizi, Shams Tabrizi Minarets, Khoy, Spiritual Place of Shams Tabrizi, Metraqchi
  • Ali Sajadi * Pages 267-296

    The discussion of the typology of mosque architecture in different parts of Iran is a topic that has been studied by many researchers. In this article, in addition to the typology of Local mosques, factors affecting the formation and development of the remaining mosques in Borujerd (17 mosques) from the 12th to the 14th centuries AH have been investigated. Boroujerd has a temperate climate with cold winters, and its architecture, like other regions, is under the influence of the local climate and environment. In so doing, as a result of adaptation to the local environment, specific local architectural characteristics are observed in Boroujerd. This research is based on the assumption that local mosques in Boroujerd are built according to the local climatic conditions and based on local architecture. To infer the factors influencing the formation and development of the local mosques, the architectural components and physical and spatial characteristics of the mosques are examined and studied. The questions are as follows: What are the distinctive structural characteristics of the mosques in the Borujerd region? And how could they be grouped? In the construction of such mosques, how has adaptation to the local environment been considered? How have these mosques been influenced by the local architecture? Research information has been collected based on the library method and field survey using the descriptive-analytical and comparative methods. The result of the research has shown that the types of local mosques in Borujerd, although in the general definition, are in the continuation of the archetypes of mosque architecture, but under the influence of local climatic conditions and the local environment, as well as the influence of native architecture. They have distinctive features compared to other mosques, so they could be grouped into two types of local mosques: winter and summer. They are also divided into several categories according to their architectural features. Among them, we could mention mosques with stone and brick-pillared naves.

    Keywords: Local mosques, typology, Borujerd, Architecture
  • Saeid Hasanpour Loumer, Ahad Nejad Ebrahimi, Hassan Sattari Sarbangholi *, Ali Vand Shoari Pages 297-326

    Considering the rich history of Iran in the field of art and architecture, delightful doors with unique characteristics are found, each of which is derived from cultural, religious, and social interactions. Typology, recognition, and reproduction of antecedent motifs and designs in traditional doors could revive cultural identity in contemporary cities. Doors and windows are influential factors in shaping buildings in Iranian architecture. Having a thousand-year-old history with the presence of skilled blacksmiths and carpenters, Masouleh has treasured beautiful gates being formed in various buildings at different parts of the town. The purpose of the research is to determine the typology and knowledge of the types of traditional doors in the historical town of Masouleh. The research method is field and library studies. At first, 32 ancient doors in Masouleh were selected for field studies. In the next step, library and interview methods were used to identify the components and designs of the doors. The research results show that the doors in Masouleh are of three types: building, religious, residential and commercial. The doors of the religious buildings are classified into three levels: woodcarving, Girih, tiles, and geometric motifs. The most important factors shaping the decorations of religious doors is the praise of God, which is presented in the form of Islamic, animal, and calligraphy motifs. The doors of the residential buildings are classified into three levels: plain with no design, the ones with geometric design, and Girih tiles. Residential doors are formed based on a combination of the beautiful art of metalwork and woodwork, respect for the needs of the users, and the religious beliefs of the people of Masouleh. The doors of commercial buildings in Masouleh are in the form of collapsible and Girih tile designs. The flexible structure of the collapsible doors of commercial buildings allows for maximum coverage of the openings and visibility of handicrafts. The results indicate that the neighborhoods of Masjed-Bar, Khaneh-Bar, and Keshe-sar have the most classic traditional doors.

    Keywords: Masouleh, traditional doors, Iranian-Islamic arts, typology
  • Nafiseh Asnaashari * Pages 327-348

    So far, valuable studies have been done about the paintings of the Qajar Period from an artistic point of view, especially visual analysis. But their more accurate understanding requires the application of meta-aesthetic approaches such as the sociology of art, since, based on illustrated historical documents such as the ancient reliefs of Iran, the social role of art was in the service of the ruling political class. Based on this, the following paper examines the social function of the first image illustrated in the number one of the second court newspaper during the Naseri era. The approach is based on “reflection,” which could be used to answer this question: What social actions does the image of the fourth shah of the Qajar Period reflect? By studying the mentioned image, this article seeks to achieve a meta-aesthetic analysis, so the purpose of this article is not to analyze the subject from the perspective of visual structure or press graphics, but rather to identify the social actions. The research is done using qualitative and descriptive-analytical approaches. The data collection was done based on the library method and the analysis of illustrations. To answer the question mentioned, the approach was determined based on the theory of reflection. According to this theory, artworks convey many concepts about the state of society, such as the political structure. The results show that the expressive language of art as a promotional strategy has an effective action in the direction of strengthening the political and social domination of society, and therefore, Naser al-Din Shah consciously ordered the formation of a range of types of art, such as the court illustration press, in such a way that it is clearly able to reflect the face of the power and strength of his reign in a real way. This is important because, on the one hand, it reflects the social action of art for a long time, and on the other hand, it has reflected the two-way connection between art and politics.

    Keywords: ..Naser al-Din Shah, Reflection, Illustration Press, social action
  • Ramin Amiri, Saeid Piri *, Amirhoshang Akhvaisi Pages 349-378

    This research is an interdisciplinary approach to the coexistence of structure and architecture and has investigated the architectural spaces for seismic improvement of traditional buildings which were built during the first Pahlavi Period. Despite the importance of structure and its stability in traditional architecture and in houses that have cultural heritage value, due to the complex and unknown behavior of masonry buildings and the lack of sufficient information, the regulation 2800 has not provided a specific formulation for traditional buildings. But for their seismic improvement, the magazine 360 has been used. This research seeks to answer two questions: a) What are the most important factors affecting the stability of the Berenji building in Kermanshah based on the images and data analysis? b) In the field of architecture, what is the basis for the coexistence of structures and architecture during the first Pahlavi Period? To collect information, field observation and collection methods have been used. The detailed analysis and calculations of relative wall data have been carried out by quantitative method (causal-experimental research) and library technique, and the conclusion has been expressed by qualitative method. With this method, the stability of the structure of traditional buildings could be evaluated by means of relative walls that behave like windbreaks or shear walls. If the structure did not have enough resistance against lateral force or load, it was possible to increase the relative wall or provide other methods to strengthen the structure in relation to its stability; Therefore, it is necessary to research about the cohabitation between the structure and architecture due to the increase or placement of the relative walls. Thus, static principles have been complied in Iranian architecture during the first Pahlavi Period. Now, if similar buildings are evaluated in the mentioned period and this result is obtained, it could be said that the architectural principles were followed at that time with the approach of sufficient resistance of the building against earthquakes, which was obtained experimentally. In other words, the architects of that time were structural engineers by themselves.

    Keywords: Architecture of the first Pahlavi period, Coexistence of Structure, Architectural Space, relative wall, Berenji House
  • Mohammadreza Mahmoodi, Mohammad Hassan Talebian *, Rasool Vatandoost Pages 379-406

    The convention concerning the protection of the world cultural and natural heritage, or the World Heritage Convention (1972), is now considered the most remarkable international tool to protect and identify the shared heritage of humans. Inscription of a site on the World Heritage List is a function of regulations that are specified by the 1972 World Heritage Convention and its operational guidelines. According to the convention, the member states selected sites within their geographical expanse as nominees to enter the world heritage list according to the regulations of the convention. In the years that followed the formation of the convention, the increasing influence of politics made many countries see the world heritage list as a tool to achieve their political, economic, and cultural goals. Thus, the selection of the sites is now a function of multiple factors that make the process of inscription complicated and, in some cases, costly. The present study aimed to answer the following question: “What factors influence the selection of site processes for inscriptions on the world heritage list?” The goal was to identify the explicit and implicit factors so that more successful and cost-effective decisions could be taken from a domestic policy perspective. As a result, the influential components were identified and explained by a descriptive-analytical investigation of the texts related to the convents and a select group of 10 countries with distinguished performance in the process using content analysis, and their relationships were interpreted. Investigations showed that the factors that influenced the process were placed in three layers: the central layer was the requirements of the convention, the middle layer was the constraints of inscription, and the prioritized themes, and the external layer was the factors that influenced the method of selection adopted by countries that included items ranging from their governmental structure to their macro-scale policies in the international arena (among others).

    Keywords: world heritage convention, Inscription, Cultural heritage, natural heritage