فهرست مطالب

زیبایی شناسی ادبی - سال دوازدهم شماره 47 (بهار 1400)

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال دوازدهم شماره 47 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • افسانه درمیانی* صفحات 9-34
    خاطره نویسی یکی از مهمترین رویکردهای روایت گری در ادبیات دفاع مقدس می باشد و تاثیری در خاطره نویسی ادبیات فارسی گذاشته است. از این رو بررسی سبک شناسی آن در سیر تطور ادبیات فارسی قابل تامل است. این مقاله به بررسی هنجارگریزی و نوآوری در لایه نحوی که می تواند زبان را از زبان هنجار متمایز سازد و به نوعی باعث برجسته سازی گردد، می پردازد. یکی از انواع هنجارگریزی که نویسنده برای آفرینش اثر ادبی به کار می گیرد، هنجارگریزی نحوی یا گریز از قواعد نحوی حاکم بر زبان است؛ نویسنده نظم و ساختار حاکم بر زبان را به هم می ریزد و به از امکانات دستوری زبان در جهت برجسته نمودن متن استفاده می کند و در واقع سعی در هنرآفرینی در این حوزه می کند. اما از آنجا که زبان خاطره نگاشت ها وارد حوزه زیر معیار و شکسته می گردد برجستگی هنری در این آثار دیده نمی شود.اما از آنجا که زبان خاطره نگاشت ها وارد حوزه زیر معیار و شکسته می گردد برجستگی هنری در این آثار دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: هنجارگریزی، لایه نحوی، خاطره نگاشت ها، ادبیات دفاع مقدس
  • یدالله ملکی*، علیرضا اسفنده، محمدرضا سنگری صفحات 35-66

    اهل ادب «ابتداء» را از زیبایی ها و محسنات سخن برشمرده اند که در شعر به آن حسن مطلع می گویند به این دلیل که اگر بخش آغازین کلام دارای امتیاز و جاذبه هایی باشد مخاطب نسبت به ادامه ی آن علاقه مند می شود و این گونه، صاحب سخن به هدف خود می رسد. قرآن کریم به حکم آنکه بر ادب پس از خود تاثیرات عمیقی داشته است سرشار از جنبه های ادبی است؛ شیوه ها و تکنیک های بیان در فواتح سور یا آیات آغازین سوره ها از مصادیقی است که سرایندگانی که با قرآن مانوس بوده اند خصوصا حافظ از آن به انحاء گوناگون بهره جسته اند، به نحوی که کمتر غزلی از حافظ را می توان یافت که به هنگام سرایش از تاثیر کلام وحی بی تاثیرباشد و همین تاثیر نفوذ معنوی کلام دلنشین و دلنشان ربانی است که «شعر حافظ همه بیت الغزل معرفت است».در این جستار پژوهشگر بر آن است تا تکنیک ها و شیوه هایی را که در آیات آغازین سوره قرآن به کار رفته اند استخراج نموده و اثرپذیری و الهام حافظ را از این روش ها و تکنیک ها در مطلع غزل ها مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: قرآن، حافظ، آیات آغازین، مطلع غزل
  • حسین عزیزپور معلم* صفحات 67-99
    شاهنامه فردوسی آیینه تمام نمای تاریخ، فرهنگ و هنر ایرانی است که در آن با بیانی هنرمندانه به توصیف موقعیت ها، اشخاص، گفتگوها، صحنه ها و رویدادها پرداخته شده و تصاویری بدیع، جذاب و زیبا پیش روی خواننده قرار گرفته است. اما این که فردوسی چگونه و با استفاده از چه شگردهایی چنین تصویر زیبایی خلق کرده است، موضوع اصلی این پژوهش قرار گرفته و سعی شده که راز زیبایی و جذابیت تصویرآفرینی های هنری فردوسی بزرگ در شاهنامه به ویژه از منظر بیانی و بدیعی مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای انجام شده است و نتایج پژوهش نشان می دهد که فردوسی با چیره دستی کم نظیر خود - که حاکی از تسلط شاعر بر روح زبان فارسی است - با استفاده از عنصر لحن و ترکیب استادانه آن با محتوا و بهره گیری از صورخیالی چون تشبیه، استعاره، کنایه و مجاز، ترکیب سازی های واجی و واژگانی و درآمیختن آن با آرایه های بدیعی از قبیل تکرار و واج آرایی ها، حسن تعلیل، اغراق، مراعات نظیر و... توانسته اوج تصاویر هنری را به نمایش بگذارد که در نوع خود بی نظیر است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، تصویرهای هنری، شاهنامه فردوسی، بیان، بدیع
  • رمضان بشاره صیفی* صفحات 101-132

    برجسته ‎سازی از شیوه ‎هایی است که در تشخص ‎بخشیدن به آفرینش هنری، خلق آثار بزرگ و ابداع سبک های شخصی نقش مهمی ایفا می کند. این جستار نتیجه پژوهشی است که به منظور دست‎یابی به شگردهای برجسته زبانی اشعار یکی از پیشگامان شعر کودک در ایران یعنی محمود کیانوش انجام شده است. کیانوش به ساختار شعر اهمیت فراوان می دهد و معتقد است شعر کودک باید فنی و اصولی باشد. برای رسیدن به این منظور، پس از بیان مقدمه‎ ای راجع به برجسته‎ سازی و شیوه ‎های آن، معرفی محمود کیانوش و اشعار کودکانه وی، برجسته سازی ‎های این شاعر و نویسنده برجسته معاصر، در دو بخش هنجار‎افزایی و هنجارگریزی، در سروده ‎های کودکانه‎ اش مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ‎ای است. بررسی های به عمل آمده در این مقاله نشان می‎دهد که وی از انواع مختلف هنجار‎افزایی و هنجارگریزی در برجسته‎ سازی زبان اشعار کودکانه‎ اش بهره برده است که در این میان نقش هنجارگریزی‎ ها چشم گیرتر بوده است.

    کلیدواژگان: برجسته‎سازی، زبان شعر، قاعده‎افزایی، هنجارگریزی، محمود کیانوش
  • طیبه علیزاده* صفحات 133-156
    انسان در طول زندگی با آلام و مصایب مختلفی روبرو می گردد و چون خود را ناتوان از دفع آنها می یابد، زبان به اعتراض و گله و شکایت می گشاید و در برابر آن رویدادهای تلخ شکوه و ناله سر می دهد؛ و از آنجا که نگرش شعرا به جهان هستی غیر از نگاه انسانهای عادی است، شکوه های آنها نیز با شکوه های مردم معمولی متفاوت است. آنها با زبان خاص و شیوه بیان منحصر به فردی که دارند، شکایت های خود و مردم از شرایط و اوضاع نامساعد زندگی را، در اشعار خویش منعکس می کنند. سعدی شیرازی و صایب تبریزی نیز از جمله شاعران سبک عراقی و هندی هستند که در اشعار خود به موضوع شکواییه پرداخته و در انواع مختلف شکواییه اشعاری سروده اند. در پژوهش حاضر که به روش تحلیل محتوایی انجام گرفته است به بررسی و مقایسه شکواییه های شخصی در اشعار سعدی و صایب پرداخته ایم. براساس نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر، در اشعار سعدی، شکوه از فراق یار بیشترین بسامد را در میان شکواییه های شخصی دارد و موضوعات دیگری همچون: شکوه از جور و جفای معشوق، شکوه از رقیب، گله و شکایت از غم، شکوه از تنهایی، شکایت از ناکامی، گله از فقر و نداری و شکوه از پیری، به ترتیب از نظر میزان بسامد در مراتب بعدی قرار دارند. لیکن در دیوان صایب، شکوه از جور و جفای معشوق بیشترین بسامد را دارد
    کلیدواژگان: شکواییه، اعتراض، شکایت
  • عطیه مشاهری فرد*، محمد ویسی صفحات 157-178

    آثار منظوم عطار سرشار از انواع تقابل هایی است که از سویی او را در القای مفاهیم عرفانی مورد نظرش یاری می رساند و از سوی دیگر در حکم عنصری تصویرساز، وجه زیبایی شناختی شعر او را ارتقا می دهد. تقابل های اسطوره ای یکی از گونه های پربسامد تقابل در آثار عطار است. در این جستار با روش توصیفی تحلیلی و بر پایه داده های کتابخانه ای، پس از تبیین ارتباط میان اسطوره، زیبایی شناسی و تقابل، با بررسی تقابل های اسطوره ای در آثار منظوم عطار، کوشش می شود به این پرسش پاسخ داده شود که تقابل های اسطوره مدار در متون یادشده، از چه طریق و با چه سازکاری موجب ایجاد لذت زیبایی شناختی در مخاطب می شود. هدف این پژوهش روشن ساختن جایگاه تقابل های اسطوره ای در بوطیقای شعر عطار و تبیین چرایی و چگونگی تاثیر زیبایی شناختی تقابل های اسطوره ای در شعر اوست. نتایج این تحلیل نشان می دهد که از میان انواع عواملی که سبب ساز زیبایی یک شگرد ادبی هستند، ارزش زیبایی شناختی تقابل های اسطوره ای در شعر عطار، بیش از هر چیز، برآمده از انواع عاطفه ای است که به مخاطب منتقل می کنند. تقابل های اسطوره ای در شعر عطار از دو راه موجب انتقال عاطفه به مخاطب و به تبع آن ایجاد لذت زیبایی شناختی در او می شوند: 1- از راه بازنمایی و تمثیل؛ 2- از راه ایجاد حس یگانگی و وحدت.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، تضاد و تقابل، اسطوره، تقابل های اسطوره ای، عطار
  • رسول زارع خفری*، محتشم محمدی صفحات 179-207
    نثر خبر رسان است و شعر وصف کننده و رساننده احساس. اما گاهی به نثرهایی بر می خوریم که فراتر از خبررسانی اند و احساس مخاطب را درگیر می کنند. در میان متون نثر ادبی شاید تا اندازه ای این گونه نثر، طبیعی جلوه کند ولی نثر شاعرانه درون یک متن تاریخی و سیاسی به میزان زیادی خواننده متن را متوجه خود می کند. تاریخ الوزرا کتابی است تاریخی در سده ششم که ابوالرجا قمی، پنجاه سال وزارت سلجوقیان را در آن به نثری شاعرانه نگاشته است. ابوالرجا قمی سعی کرده است در این اثر به کمک عناصر زیبایی سخن، نثر متفاوتی را خلق کند و به دور از تکلف های زبان عربی، به کمک ذخایر زبان فارسی، نثری شاعرانه ایجاد کند. در این مقاله سعی شده است به شیوه تحلیلی- توصیفی مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای، به بررسی و تحلیل نثر شاعرانه این اثر پرداخته شود تا چگونگی نثر شاعرانه ای که نویسنده در این کتاب به کار برده است؛ مشخص شود.
    کلیدواژگان: نثر، نثر شاعرانه، شعر منثور، تاریخ الوزرا، ابوالرجاء قمی
  • فرخنده زاده هفت تنانیان، شاهرخ حکمت*، محسن ایزدیار صفحات 209-240
    استعاره گذرایی، یکی از استعاره های دستوری است که در دستور نقش گرای نظام مند هلیدی، بدان پرداخته می شود. این مقاله می کوشد که استعاره گذرایی را در دو گونه ادبی تعلیمی و عاشفانه سعدی مقایسه کند. روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای است یافته های این مطالعه عبارتند از: روساخت بندها نشان می دهد که بر خلاف انتظار، در شعر عاشقانه سعدی، بسامد فرایند مادی بیشتر از فرایندهای دیگر است. پس از آن فرایند رابطه‎ای با اختلاف بسیار قرار دارد. در شعر تعلیمی نیز، به لحاظ روساختی، فرایندهای مادی و رابطه‎ای با یسامدی تقریبا یکسان از دیگر فرایندها پیشی گرفته اند. فرایند بعدی، از لحاظ کاربرد، فرایند ذهنی است اما تحلیل ژرف ساختی بندها، نشان می دهد که بخش قابل توجهی از فرایندها در شعر سعدی، اساسا در ژرف ساخت، ذهنی یا رفتاری بوده اند که احساسات درونی انسان را به خوبی نشان می دهند اما تحت تاثیر استعاره گذرایی، غالبا در رو ساخت به فرایندهای مادی و رابطه ای تغییر ماهیت داده اند. به نظر می رسد شاعر کوشیده است، احساسات درونی شخصیت های حاضر در حکایات و یا عاشق و معشوق را در شعر عاشقانه به نحو برجسته ای، عینی تر و ملموس تر کند. تبدیل فرایندهای ذهنی و رفتاری به مادی و رابطه ای در شعر عاشقانه سعدی نسبت به شعرتعلیمی به طور معناداری بیشتر است. با توجه به این که پاره ای از استعاره های گذرایی در شعر سعدی، یا مصداق کنایه اند و یا دارای معنای ثانویه هستند که در علم بلاغت ارزیابی می شوند؛ به نظر می رسد که استعاره گذرایی می تواند پژوهشگران حوزه ادبیات را در بازتعریف پاره ای از مباحث علم معانی و بیان یاری نماید.
    کلیدواژگان: استعاره دستوری گذرایی، دستور نقش گرای نظام مند هلیدی، شعر تعلیمی و عاشقانه سعدی
  • محمود رمضانی*، منیژه فلاحی، رضا فهیمی صفحات 242-260
    پادشاهان ساسانی ، دوره ای طولانی در ایران حکومت کرده اند و کتاب های تاریخی مختلفی در مورد آنها به رشته تحریر در آمده است . یکی از شاهان معروف این دوره، «شاپور ذوالاکتاف» است. وی ، بیش از سایر شاهان این سلسله حکومت نموده و سیاست خارجی او از نظر سر و سامان دادن به اوضاع مرزها و بیرون راندن اعراب و رومی های مهاجم ، از اهمیت زیادی برخودار است . تاریخ طبری و شاهنامه فردوسی هر دو از جمله کتاب هایی هستند که پیرامون دوره حکومت این شاه مطالبی را آورده اند . در این پژوهش ضمن معرفی روش تاریخ نگاری این دو مولف ، شیوه روایت سرگذشت شاپور ذوالاکتاف نیز بیان می شود . طبری این دوره طولانی را با ایجاز بسیار بیان نموده و هیچ یک از حوادث را شرح و بسط نداده ، اما فردوسی به شیوه داستان پردازی بخش های مهم این سرگذشت را با بسط و گسترش سروده و از عناصر توصیف ، گفت و گو ، و صحنه استفاده کرده است .
    کلیدواژگان: ساسانیان، شاپور ذوالاکتاف، تاریخ طبری، شاهنامه فردوسی، ایجاز و اطناب
  • محمدولی مردانی* صفحات 261-298

    صایب تبریزی از شعرای پر کار قرن یازدهم هجری و از بزرگترین شعرای سبک هندی است. که لطافت و مختصات سبک هندی در شعر او بیشترین جلوه را دارد و زیبایی و غرابت شعر او ناشی از تازگی مضامین و طرفگی تجربیات و تصاویر شاعرانه اوست - تصاویر شاعرانه را در خدمت القای عواطف، احساسات و اندیشه های خویش قرار داده است. وجود صنایع شعری فراوان در دیوان صایب و پیچیدگی اشعار وی، امری کاملا مشهود است. صایب برای بیان عقاید و تجربیات خود، از صنایع خاصی در اشعارش بهره می گیرد که حاصل ذهن خلاق او و نتیجه سفرهایش به هندوستان است. وی بر آن است تا مضامین مختلف را هر چه فشرده تر و در بیتی با بار معنایی بیشتر به خواننده ارایه دهد. با توجه به این که تاثیر برخی از جنبه های بلاغی در شعر صایب نسبت به برخی دیگر بیشتر است این تحقیق بر روی جنبه هایی است که با بسامد بالا، در شعر وی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: سبک هندی، صائب تبریزی، ادبیت، زیباییهای بلاغی
  • عشرت ایشان آقا* صفحات 299-319

     در مقاله حاضر که در حوزه زیبایی شناسی است، ابتدا به تعریف مفهوم زیبایی و زیبایی شناسی و سپس به نقد برخی از نظریه های عطار نیشایوری و دلایل هنری بودن و ادبیت شعر از طریق گزاره های عاطفی و جمال شناسی پرداخته شده است. زیبایی امری نسبی بوده، و با توجه به شرایط تاریخی، جغرافیایی و فرهنگی قابل بررسی است. معیارهای زیبایی شناسی شامل موارد گوناگونی است که در میان اقوام و ملل مختلف با یکدیگر تفاوت دارند. عطار نیشابوری آموزگار زیبایی و زیبایی آفرینی بود و عشق در مثنوی هایش مظهر کشش انسان به جمال و کمال می باشد. عطار، زیبایی را دو قسم می داند: یکی زیبایی معنوی که در آن عالم مظهر و جلوه گاه حضرت حق است. نوع دیگر، زیبایی ظاهری است که در آن معشوق زمینی مظهر و تجلی جمال الهی می شود. به کارگیری عناصر زیبایی شناسی در شعر، دریافتن عاطفه و ادراک شاعر توسط مخاطب، و توجه به سهل ممتنع بودن مثنوی های عطار نیشابوری از عواملی است که تاثیر به سزایی در ادراک زیبایی شناسی به جای می نهد.

    کلیدواژگان: زیبائی آفرینی، مثنوی، عطار نیشابوری
|
  • Afsane Darmiani * Pages 9-34
    Memoir writing is one of the most important narrative approaches in the sacred defense literature and has had an impact on the memory of Persian literature. Therefore, the study of its stylistics in the development of Persian literature can be considered. This paper examines normality and innovation in a syntactic layer that can distinguish language from the normative language and somehow highlights it. One of the types of normative writing used by the writer to create literary work is syntactic normality or the avoidance of syntactic rules governing language; the author disrupts the ruling order of the language, and emphasizes the grammatical features of language. It uses the text and in fact tries to create the arts in this field. But since the language of the memory of the maps falls into the sub-standard and broken, the artistic prominence in these works is not seen. But since the language of the memory of the maps falls into the sub-standard and broken, the artistic prominence in these works is not seen.
    Keywords: Normative, Syntax, memoirs, holy defense literature
  • Yadollah Maleki *, Alireza Esfandeh, Mohammadreza Sangari Pages 35-66

    In poetry, it is called good knowledge.This is because if the opening part of the speech has points and attractions The audience becomes interested in continuing it And so on The speaker reaches his goal .One of the examples is the poets who were familiar with the Qur'an. The Holy Qur'an, because it has had a profound effect on the literature behind itIt is full of literary aspects; Methods and techniques of expression in the verses at the beginning of the suras Hafiz, in particular, has benefited in various ways .In a way that less lyric than Hafez can be found that .It is ineffective when composing from the Quran And this is the effect of the spiritual influence of the divine word That "Hafez's poem is the whole house of knowledge."In this article, the researcher is on it .To the techniques and methods used in the first verses of the QuranExtracted And examine the effectiveness and inspiration of Hafez from these methods and techniques in the study of lyric poems.

    Keywords: Quran, hafiz, Influence, Early Verses, Beginning of Ghazal
  • Hossein Azizpour Moallem * Pages 67-99
    Ferdowsi's Shahnameh is a mirror of the whole of Iranian history, culture and art, in which situations, people, conversations, scenes and events are described with an artistic expression, and novel, attractive and beautiful images are presented to the reader. But how and by what tricks Ferdowsi created such a beautiful image has been the main subject of this research and an attempt has been made to examine the secret of beauty and charm of the great Ferdowsi's artistic illustrations in Shahnameh, especially from an expressive and novel perspective. This research is a descriptive-analytical method based on library studies and the results show that Ferdowsi with his unique mastery - which indicates the poet's mastery of the spirit of the Persian language - using the element of tone and its masterful combination with content and the use of imaginary forms such as similes, metaphors, allusions and metaphors, phonological and lexical compositions and combining it with original arrays such as repetition and phonemes, good reasoning, exaggeration, observance, etc., could show the peak of artistic images. It is unique in its kind.
    Keywords: aesthetics, artistic images, Ferdowsi Shahnameh, expression, Innovative
  • Ramazan Bashar Seifi * Pages 101-132

    foregrounding the ways in which plays an important role in distinguishing the artistic creation, Creating great works and Inventing personal styles. This research is the result of this research In order to achieve outstanding lyric poetry of one of the pioneers of child poetry in Iran Named Mahmoud Kianoush. Kianoush gives great importance to the structure of poetry He believes that Child poem should be technical and principled. To reach for this purpose, After the introduction, an introduction to the highlight and its practices, Introducing Mahmoud Kianoush and his children's poems, The foregroundings of this great contemporary poet and writer In two parts of the norms of regularity extra and deviation, His childish poems have been analyzed and analyzed This research was conducted in a descriptive-analytical manner and based on library studies The investigations carried out in this paper show that He has used various types of regularity extra and deviation norms to foregrounding the language of his childish poetry. In the meantime, the role of deviations has been noticeable.

    Keywords: foregrounding, Poetry Language, regularity extra, deviation, Mahmoud Kianoush
  • Tayebeh Alizadeh * Pages 133-156
    Man faces various pains and sufferings during his life and because he finds himself incapable of repelling them, he opens his mouth to protest, complain and complains about bitter events; And since the poets' view of the universe is different from that of ordinary human beings, their glories are different from those of ordinary people. With their special language and unique way of expressing themselves, they reflect their and people's complaints about the unfavorable living conditions in their poems. Saadi Shirazi and Saeb Tabrizi are also among the Iraqi and Indian poets who have dealt with the subject of complaints in their poems and have written poems in different types of complaints. In the present study, which has been done by content analysis method, we have examined and compared personal complaints in Saadi and Saeb poems. According to the results of the present study, in Saadi's poems, the glory of parting has the highest frequency among personal complaints, and other topics such as: glory of the persecution of the beloved, glory of the rival, complaint and grief, glory of loneliness Complaints of failure, complaining of poverty and deprivation, and complaining of old age are in order of frequency, respectively. But in Saeb Divan, the glory of the persecution of the beloved has the highest frequency, and other subjects such as: the glory of separation, complaining of failure, the glory of old age,
  • Atie Mashaheri Fard *, Mohammad Veysi Pages 157-178

    Contradiction and Conflict are an important theme within the field of philosophy and mysticism. One could argue that dichotomies are necessary categories without which the world can’t be apprehended. In addition to extending the capacity of meaning, Contradiction and Conflict have an outstanding role in aesthetics of literary text. Mythical oppositions are one of the frequent elements in Attar’s poem. Analyzing the mythical opposition in Attar’s poems, it has been tried in present paper to clarify the role of mythical opposition in beauty creation and to make it clear how and in what ways the aesthetic aspect have strengthened poetry. The results of this analysis show that the aesthetic value of the mythological contradictions is due to the types of emotions that are being transmitted to the audience. The mythical oppositions in Attar's poetry convey emotion to the audience in two ways and thereby create aesthetic pleasure in him: 1- through representation and allegory; 2- through the creation of a sense of oneness and unity.

    Keywords: Aesthetic, Contradiction, Conflict, Myth, Mythical oppositions, Attar of Nishapur
  • Rasoul Zare Khafri *, Mohtasham Mohammadi Pages 179-207
    Prose is informative and poetry describes and conveys emotion. But sometimes we come across prose that goes beyond the news and engages the audience Among literary prose texts, such prose may seem somewhat natural but poetic prose within a historical and political text attracts the reader to a great extent. The Tarikh al vozarā is a history book in the sixth century in which Abu al-Rajā Qomi wrote fifty years of the Seljuk ministry in poetic prose. Abu al-Rajā Qomi has tried to create different prose in this work with the help of the beautiful elements of speech and to create poetic prose, far from the tasks of the Arabic language, with the help of Persian literary language resources. In this article, an attempt has been made to study and analyze the poetic prose of this work in an analytical-descriptive manner based on a library study To the poetic prose that the author has used in this book; To be determined
    Keywords: Prose, Poetic Prose, prose poem, Tarikh al Vozarā, abu alRajā Qomi
  • Farkhonde Zade Hafttananian, Shahrokh Hekmat *, Mohsen Izadyar Pages 209-240
    As a subcategory of grammatical metaphors, metaphors of transitivity are discussed in Halliday's Systemic Functional Grammar. This article attempts to compare metaphors of transitivity in two of Saadi's literary genres – didactic and romantic. Findings of the study, conducted in a descriptive-analytical method, are as follows: 1) Surprisingly, the surface structure of clauses from Saadi's romantic poetry indicates a higher frequency of material processes over others, followed by relational processes by far. In didactic poetry, at surface structure level, material and relational processes exceeded others, both having been used almost in the same frequency. Next frequently used process type is mental. However, the analysis of clauses suggests that a considerable number of clauses from Saadi's poetry are, substantially, mental or behavioral at deep structure level. This depicts human's internal emotions thoroughly, but, when carried into surface structure level, these processes are transformed into material and relational processes under metaphor of transitivity.It seems that, for romantic poems, the poet has been trying to further visualize and perceptualize the internal emotions of characters or lovers in his stories significantly. The transformation of mental and behavioral processes into material and relational ones is significantly more frequent in Saadi's romantic poetry compared to his didactic poetry. 2) Considering the fact that a segment of metaphors of transitivity in Saadi's poetry are either indicative of metonymy or contain secondary connotations construed in rhetoric, it seems so that the metaphor of transitivity can help literary researchers rethink a number of concepts related to semantics and eloquence.
    Keywords: Grammatical Metaphor of Transitivity, Halliday's Systemic Functional Grammar, Saadi's didactic, romantic poetry
  • Mahmoud Ramezani *, Manizheh Fallahi, Reza Fahimi Pages 242-260
    Sassanid kings ruled in Iran for a long time and various historical books have been written about them . One of the famous kings of this period is Shapur Zolaktaf who ruled more than the other kings of this dynasty . His foreign policy in settling the border situation and expelling the invading Arabs and Romans is of great importance . The history of Tabari and Ferdowsi's Shahnameh are both among the books that have written about the reign of this king. In this research , while introducing the historiography method of these two authors, the method of narrating the story of Shapur Zolaktaf is also expressed. The history of Tabari describes this long period with brevity and does not elaborate on any of the events . However , Ferdowsi composed important parts of this story in a narrative way and used elements of description , dialogue and scene .
    Keywords: Sassanids Shapur Zolaktaf, History of Tabari, Ferdowsi's Shahnameh, Brevity Periphrasis
  • Mohammadvali Mardani * Pages 261-298

    The whole universe is germinated by a primary being that is the origin of the unity of existence. This axiom is a principal belief in Sufism vision of life. This primary being is incarnated in a vast array of abstractions and revelations; thus; the Holistic vision of Sufis enables them to discover the primary being as origin of unity of existence through its various manifestations. The Sufis has embarked on a spiritual journey towards an epistemological knowledge of the unity of existence. Saib’s poetry is the story of such a pilgrimage. The present study aimed at investigating Saib’s vision of unity of existence. This data collection in this analytic-descriptive study is done through library research. The findings of the study showed that Saib, holding a vision akin to that of Holistic Sufis, believes in the unity of existence and tries to discover the primary being through pondering on its revelations and embodiments in the Universe.

    Keywords: The Literature of Sufism, Saib, The Unity of Existence, revelations
  • Eshrat Ishanaga * Pages 299-319

    In the present article, which is in the field of aesthetics, first the concept of aesthetics is defined and then some of Attar Neyshayuri's theories and the reasons for being artistic and poetry literature through emotional and aesthetic propositions are discussed. Beauty is relative and can be studied according to historical, geographical and cultural conditions. Aesthetic criteria include a variety of items that differ from one nation to another. Attar Neyshabouri is a teacher of beauty and aesthetics and love in his Masnavi is the manifestation of human attraction to beauty and perfection. Attar considers beauty as two types: one is spiritual beauty in which the world is the manifestation of Hazrat Haqq. Another type of beauty is the apparent beauty in which the earthly lover is the manifestation of divine beauty. The use of aesthetic elements in poetry, the perception of the poet's emotion and perception by the audience and the attention to the ease of refraining from Attar Neyshabouri's Masnavi are some of the factors that have a great impact on aesthetic perception. wo

    Keywords: Beauty Creation, Masnavi, Attar Neyshabouri